Työmatkakysely Eija Peltonen ja Urpo Huuskonen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työmatkakysely Eija Peltonen ja Urpo Huuskonen"

Transkriptio

1 Eija Peltonen ja Urpo Huuskonen

2 Yleistä Työmatkakysely toteutettiin Vastaajia 230, työmatkakyselysivustolla kävijöitä oli 481 Kouvolaan työhön tulevia vastaajista oli 72 Kouvolalaisia vastaajista oli 131 Naisia vastaajista oli 157, miehiä 73

3 Mitä selvitettiin? Millaisia ovat pendelöijät ja heidän matkansa? Millaisia etätyöskentelyä edistäviä ratkaisuja tarvitaan Kouvolassa? Mitkä tekijät edistävät asumista Kouvolassa? Mitkä tekijät edistäisivät muuttoa työn perässä Kouvolaan? Millaisia lyhytaikaisia tilojen tarvitaan?

4 Millaisia ovat pendelöijät ja heidän matkansa? 1/2 Pendelöijät ovat tämän tutkimuksen valossa kahden henkilön taloudessa asuvia julkisella sektorilla työskenteleviä suhteellisen lyhyttä matkaa liikkuvia henkilöitä. Työmatkustamisen kokee erittäin tai melko rasittavaksi 48 (24 %) vastaajaa ja rasittavaksi tai hieman rasittavaksi 120 (59 %) vastaajaa. Vastaajista 97 (48 %) on matkustanut työnsä vuoksi yli 5 vuotta. Työmatkakustannuksiin ( /kk) käyttää alle 100 euroa 46 (23 %) vastaajaa, euroa 111 (56 %) vastaajaa ja yli 400 euroa 46 (23 %) vastaajaa. Ainoastaan 13 (6 %) vastaajan työnantaja osallistuu matkakustannusten korvaamiseen.

5 Millaisia ovat pendelöijät ja heidän matkansa? 2/2 Kouvolassa asuvista, muualla työssäkäyvistä vastaajista 53 (40 %) kertoi etätyön tekemisen olevan työpaikalla/työssä mahdollista. Vastaajista 25 (19 %) tekee säännöllisesti etätyötä. Vastaajista 39 (30 %) haluaisi lisätä etätyön tekemistä. Nykytilanteeseen vastaajat kuitenkin ovat suhteellisen tyytyväisiä.

6 Millaisia etätyöskentelyä edistävien ratkaisuja tarvitaan Kouvolassa? Viihtyisä ja turvallinen kaupunki olivat asumiseen vaikuttavia teemoja. Kotona tehtävän etätyön olosuhteiden parantamiseen vaikuttaa tietoliikenneyhteydet. Sata megaa koko kaupungin alueelle oli yksi yksittäinen vastaus Kouvolassa mahdollisesti tarjolla olevista toimistohotellija/tai HUB-tiloista ilmoitti olevansa kiinnostunut 42 vastaajaa (kyllä = 9, ehkä = 33).

7 Mitkä tekijät edistävät asumista Kouvolassa? Perhesyyt vaikuttavat eniten siihen, että vastaajat asuvat jatkossakin Kouvolassa. Tärkeitä seikkoja olivat myös turvallinen ja viihtyisä asuinkunta, viihtyisä asuinympäristö, monipuoliset ulkoiluja liikuntamahdollisuudet sekä työllistymismahdollisuudet

8 Mitkä tekijät edistäisivät muuttoa työn perässä Kouvolaan? Perheen ja sukulaisten tilanne pitää nykyisellä kotipaikkakunnalla. Viihtyisä asuinympäristö oli suosituin yksittäinen vaihtoehto Puolison työmahdollisuudet, viihtyisyys ja rautatieyhteydet kannustavat muuttamaan Kouvolaan

9 Millaisia lyhytaikaisia tilojen tarvitaan? Pienet vuokrattavat työtilat (5-10 m2) kiinnostavat vastaajia eniten. Vuokrattavista tiloista enemmistö (31) vastaajista ilmoitti olevansa valmiita maksamaan 6-10 /pvä. Palveluina neuvottelutila ja sosiaalitilat, ovat suosituimpia.

10 Millä toimialalla työskentelet?

11 Vastaajien kotiseutukunnat Muut: Iitti (10), Loviisa (3), Miehikkälä (1), Luumäki (3), Mikkeli (1), Keski-Suomi (1)

12 Mitä kulkuneuvoa käytät työmatkallasi?

13 Yhden edestakaisen työmatkan pituus

14 Työmatkustamisen rasittavuus

15 Kuinka kauan olet matkustanut työsi vuoksi?

16 Työmatkakustannukset ( /kk)

17 Missä kouvolalaiset käyvät töissä? Muita: Porvoo, Uusimaa, Iitti, Etelä-Savo, Tampere, Loviisa

18 Miksi käyt työssä Kouvolan ulkopuolella?

19 Kuinka paljon seuraavat seikat vaikuttavat siihen, että asut jatkossakin Kouvolassa? Perhesyyt Turvallinen ja viihtyisä asuinkunta Viihtyisä asuinkunta Monipuoliset ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet Työllistymismahdollisuus Kouvolan seudulla 4,31 Perhesyyt (4,31) Turvallinen ja viihtyisä asuinkunta (4,10) Viihtyisä asuinympäristö (4,0) Monipuoliset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet (3,79) Työllistymismahdollisuus Kouvolan seudulla (3,77)

20 Mitkä seikat vaikuttaisivat siihen, että muuttaisit Kouvolaan? Puolison työnsaantimahdollisuudet Muutokset omassa työsuhteessa Rautatieyhteydet Viihtyisä asuinympäristö Vapaa-ajan viettomahdollisuudet Asumisen hintataso Eniten vaikuttavia seikkoja on mm: Puolison työnsaantimahdollisuudet ja muutokset omassa työsuhteessa Rautatieyhteydet Viihtyisä asuinympäristö, vapaa-ajan viettomahdollisuudet, asumisen hintataso

21