Kysely reumatologeille osana reumatologikampanjan taustaselvitystä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kysely reumatologeille osana reumatologikampanjan taustaselvitystä"

Transkriptio

1 1 Kysely reumatologeille osana reumatologikampanjan taustaselvitystä Tausta Osana reumatologikampanjaa päätettiin tehdä Suomen Reumaliiton, Suomen Reumatologisen Yhdistyksen ja Suomen Reumahoitajayhdistyksen yhteistyönä kysely, jolla selvitetään käsityksiä reumatologien määrän muutoksesta eri sairaanhoitopiirien alueella ja sen vaikutuksista niin reumatologien, reumahoitajien kuin tulehduksellisia reumasairauksia sairastavienkin näkökulmasta. Reumatologien ja reumahoitajien osalta haluttiin selvittää myös käsityksiä reumatologitilanteen vaikutuksista molempien ammattiryhmien työn sisältöön ja yhteistyöhön. Kyselyn kohderyhmä ja aineiston keruu Kysely lähetettiin Suomen Reumatologisen Yhdistyksen sähköpostiosoitteiston perusteella yhdistyksen jäsenille. Koska yhdistyksellä on muitakin kuin reumatologijäseniä, saatesanoissa kerrottiin, että kysely on tarkoitettu vain reumatologeille. Tästä muistutettiin myös vielä varsinaisen kyselyn alussa. Aineiston keruu käynnistyi ja päättyi klo Kysely toteutettiin survey pal -kyselytyökalulla. Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 47 henkilöä, joista kaksi vastasi vain osaan kyselyä. Kyselyn sisältö Kysely sisälsi 23 kysymystä. Yhdellä kysymyksellä selvitettiin, vastaavatko ihmisten mielikuvat reumasta ja sen hoitomuotojen kehittymisestä nykytodellisuutta. Neljällä kysymyksellä selvitettiin työstatusta: kuinka kauan on toiminut reumatologina ja nykyisessä tehtävässä sekä onko työssä erityisvastuualue tai osaamisalue ja millä erva-alueella työskentelee. Kolmella kysymyksellä selvitettiin suhdetta reumatologiaan, miksi on aikoinaan päätynyt erikoistumaan siihen, onko ollut tyytyväinen valintaansa ja kokeeko, että työn arvostus vastaa sen vaativuutta. Kahdella kysymyksellä selvitettiin mahdollisia työn painopisteen muutoksia viime vuosina sekä miten hyvin kokee voivansa vaikuttaa työnsä sisältöön. Yhtenä kiinnostuksen kohteena oli yhteistyö reumahoitajan kanssa kysymyksinä onko työnjako selkeä, miten kokee yhteistyön sujuvan ja miten yhteistyötä voitaisiin kehittää.

2 2 Seitsemällä kysymyksellä selvitettiin käsityksiä reumatologitilanteesta painottuen määrän muutokseen ja arvioon sen mahdollisesta vaikutuksesta. Kyselyyn osallistujia pyydettiin arvioimaan muutosten vaikutusta oman yksikön toimintaan, omaan toimenkuvaansa tai työn painopisteisiin sekä potilastyöhön tulevaisuudessa. Vastaajia pyydettiin ottamaan kantaa myös siihen, miten huolestuneita he ovat Suomessa toimivien reumatologien määrän riittävyydestä. Lisäksi heitä pyydettiin vielä kertomaan, miten vasta erikoistumisalaa harkitsevien lääkäreiden kiinnostusta erikoistua reumatologiaan voitaisiin lisätä. Reumatologikampanjassa yhteistyökumppanina olevat yritykset saivat kukin ehdottaa mukaan omaa kysymystä ja kolme yritystä teki näin. Kysymykset olivat: 1) Mitä ammatillista lisäkoulutusta reumatologit tarvitsevat ja kenen tulisi se järjestää. 2) Mikä on nykyisin saatavilla olevan lääkehoidon suurin haaste ja 3) Mikäli olet huolissasi reumatologien määrän riittävyydestä, mikä työn osa-alue mielestäsi kärsii eniten reumatologipulasta. Kysymykset istuttiin kyselyssä sisällön perusteella loogiseen paikkaan. Lopuksi oli vielä yksi avoin kysymys, jolla sai lähettää terveisiä idealla Sana on vapaa. Osa kysymyksistä oli samansisältöisiä reumahoitajille ja tulehduksellisia reumasairauksia sairastaville tehtävien kysymysten kanssa, jotta eri ryhmien vastauksia voitaisiin verrata keskenään. Kyselyn tulokset Tässä yhteenvedossa esitellään frekvenssi- ja prosenttijakaumia sekä avoimien kysymysten sisällölliset yhteenvedot. Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 47 henkilöä, joista kaksi vain osaan kysymyksistä. Reumaan liittyvien mielikuvien vastaavuus nykytodellisuuden kanssa Ensiksi vastaajia pyydettiin kertomaan mielipiteensä siitä, vastaavatko mielikuvat reumasta ja sen hoitomuotojen kehittymisestä nykytodellisuutta. Kysymykseen vastasi 46 henkilöä, joista kolmasosa oli sitä mieltä, että mielikuvat vastaavat nykytodellisuutta. Reilu puolet (54 prosenttia) oli sitä mieltä, etteivät mielikuvat vastaa nykytodellisuutta ja 13 prosenttia valitsi vaihtoehdon en osaa sanoa (ks. kuvio 1).

3 3 Kuvio 1. Vastaavatko ihmisten mielikuvat reumasta ja sen hoitomuotojen kehittymisestä nykytodellisuutta? Kyllä 33 % Ei 54 % En osaa sanoa 13 % 0% 20% 40% 60% 80% 100% Ei vastanneita oli 25 ja heitä pyydettiin arvioimaan, miksi mielikuvat eivät vastaa nykytodellisuutta. Mielipiteensä kertoi 24 vastaajaa. Osa mainitsi yhden seikan, osa useamman. Mainittujen teemojen perusteella vastaukset jaettiin neljään kategoriaan: 1. Tiedon puute: 16 mainintaa 2. Vanha maine: 8 mainintaa 3. Sairauden määrittelyn haasteet: 4 mainintaa 4. Kiinnostus: 2 mainintaa Suurin osa vastauksista sivusi tiedon puutetta, mutta yksittäisissä vastauksissa tuotiin esiin myös julkisuudessa liikkuva disinformaatio ja se, että media painottaa joskus myös vääriä asioita. Yhdessä kommentissa todettiin, että hoidon edistysaskelia ei ole riittävästi tuotu esiin. Kahdessa kommentissa tuli esiin reuman vähäinen mediaseksikkyys. Kahdeksassa vastauksessa nostettiin esiin nivelreuman vanha maine, jonka vankeina voivat olla paitsi maallikot myös kollegat. Neljässä kommentissa tuotiin esiin ylipäätään reuma-sanaa liittyvät haasteet. Se koettiin käsitettävän myös synonyymina ylipäätään kivuille ja raihnaisuudelle ja reumakäsitteen olevan laaja ja siksi vaikeasti ymmärrettävä. Lääkehoidon suurin haaste Kyselyyn osallistuneita pyydettiin kertomaan, mikä on nykyisin saatavilla olevan lääkehoidon suurin haaste. Kyselyyn osallistuneista 38 vastasi kysymykseen. Moni vastaaja mainitsi enemmän kuin yhden tekijän. Teemojen perusteella vastaukset jaettiin neljään pääkategoriaan:

4 4 1. Hinta: 23 mainintaa 2. Oikean hoidon löytyminen: 11 mainintaa 3. Hoitoon sitoutuminen: 11 mainintaa 4. Sivuvaikutukset: 7 mainintaa 5. Muut kommentit: 5 mainintaa Vastaajista 60.5 prosenttia mainitsi nykyisin saatavilla olevan lääkehoidon suurimmaksi haasteeksi hinnan ja reilu kolmannes vastaajajoukosta mainitsi vain hinnan. Korkean hinnan lisäksi vastauksissa tuotiin esiin myös potilaan kustannusosuus ja monikanavainen, monimutkainen maksukäytäntö. Sopivan hoidon määrittely ja hoitoon sitoutuminen mainittiin molemmat 11 kertaa. Kullekin potilaalle pitää räätälöidä oma, sopiva ja tehokas lääkitys. Etenkin biologisista lääkkeistä tulee koko ajan uutta tietoa, jota tulee soveltaa käytäntöön. Toisaalta kaikkien potilaiden kohdalla ei löydetä erilaisista kombinaatiohoito- ja biologisten lääkkeiden kokeiluista huolimatta riittävää tehoa. Tämän lisäksi hoitovaihtoehtoja pitää punnita aina suhteessa mahdollisiin sivuvaikutuksiin ja vielä kustannusvaikuttavuudenkin näkökulmasta. Hoitoon sitoutumisen haaste näyttäytyi vastauksissa monella tavalla, niin pitkäkestoisen hoidon merkityksen ymmärtämisen vaikeutena kuin omatoimisena lääkäriltä kysymättä tehtyinä lääkeannosten vähentämisenä tai lääkkeen jättämisenä kokonaan pois käytöstä esimerkiksi internetissä käytyjen keskustelujen perusteella. Lääkkeiden lopettamiselle nähtiin syinä myös lääkkeisiin liittyvät ennakkoluulot sekä taloudelliset seikat, kun kaikilla ei ole varaa lääkkeiden omavastuuosuuksiin. Yhdessä vastauksessa nostettiin esiin myös reumatologipulasta johtuneiden harventuneiden lääkärikäyntien vaikutus hoitomyöntyvyyttä laskevana tekijänä. Seitsemän vastaajaa nosti esiin lääkkeiden potentiaaliset sivuvaikutukset, jotka voivat vaikuttavaa paitsi potilaan hoitomyönteisyyteen myös estävät joidenkin, muuten tehokkaiksi osoittautuneiden lääkkeiden käyttöä osalla potilaista. Muut kommentit koskivat lähinnä hoitojärjestelmän kehittämistarpeita kuten riittämätöntä reumatietoutta perusterveydenhuollossa, reumatologipulan aiheuttamia hoitoviiveitä ja seurantakäyntien harventumisia, jotka vaikeuttavat nopeaa remissiota sekä hoidonporrastuksen huono toimivuus. Toimiminen reumatologina ja nykyisessä tehtävässä Aika, jonka vastaajat ovat toimineet reumatologina, selviää kuviosta 2. Yli puolet vastaajista oli toiminut reumatologina vähintään 11 vuotta.

5 5 Kuvio 2. Toimiminen reumatologina 0-5 vuotta 29% 6-10 vuotta 16% vuotta 11% yli 15 vuotta 44% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Vastaajien toimiminen nykyisessä tehtävässä selviää kuviosta 3 (vastaajia 43). Kuvio 3. Toimiminen nykyisessä tehtävässä. 0-5 vuotta 6-10 vuotta vuotta yli 15 vuotta 11,6 % 23,3 % 18,6 % 46,5 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Vastauksia 43 Erityisvastuualue/osaamisalue Kyselyyn osallistujia pyydettiin kertomaan, onko heillä joku erityisvastuualue/ osaamisalue reumatologiassa ja jos niin mikä. Neljännes vastaajista kertoi, että heillä on ja 75 prosenttia ilmoitti, ettei ole (ks. kuvio 4). Useimmin erityisvastuualueeksi mainittiin tietyt diagnoosit, ultraäänikuvaus ja tietynikäiset.

6 6 Kuvio 4. Onko sinulla erityisvastuualue/osaamisalue Ei 75% Kyllä, mikä 25% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Kyselyyn osallistuneiden jakautuminen eri erva-alueille Vastaajien jakautuminen eri erva-alueille ilmenee kuviosta viisi (46 vastaajaa). Kuvio 5. Vastaajien jakautuminen eri erva-alueille HUS erva-alue KYS erva-alue OYS erva-alue TAYS erva-alue TYKS erva-alue 28% 20% 13% 24% 15% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Erikoistuminen reumatologiaan ja tyytyväisyys alan valintaan Kyselyn teko liittyy reumatologikampanjaan, jonka tavoitteena on saada nuoret erikoistumisvaiheessa olevat lääkärit kiinnostumaan reumatologiasta. Siksi haluttiin erityisesti tietää, miksi jo toimivat reumatologit ovat valinneet tämän erikoistumisalan ja ovatko he olleet alavalintaansa tyytyväisiä. Ensiksi kysyttiin onko alavalinta tapahtunut sattumalta tai tarkoituksella. Kysymykseen vastasi 45 henkilöä, joista 58 prosenttia kertoi valinneensa alan sattumalta. Alan tarkoituksella valinneet loput 42 prosenttia vastaajista mainitsivat useimmin syyksi kiinnostuksen reumatologiaan. He olivat tutustuneet alaan esimerkiksi tutkimusta tehdessään tai sisätauteihin tutustuessaan. Joillakin oli vaikuttanut vanhempi kollega tai kiinnostus esimerkiksi autoimmuunisairauksiin,

7 7 niveloireisiin tai reumatologian laaja-alaisuuteen. Muutama vastaaja totesi myös käytännön asioiden vaikuttaneen, kuten työmahdollisuudet yleensä erikoistumisalalla tai lähellä kotipaikkakuntaa. Yksi vastaaja kiteytti, että vaikka reumasairauksien hoidot ovat viimevuosina voimakkaasti kehittyneet, salaisuuksia on edelleen selvittämättä ja tutkittavaa riittää. Kun vastaajilta kysyttiin, ovatko he olleet tyytyväisiä alavalintaan, niin kahta henkilö lukuun ottamatta vastaajat olivat tyytyväisiä (ks. kuvio 6). Kuvio 6. Tyytyväisyys alavalintaan Kyllä, miksi: 95,5 % En, miksi: 4,5 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kun syitä tyytyväisyydelle kysyttiin, yksi vastaus kiteytti monen muunkin mainitsemia syitä: Hieno, monipuolinen ja kehittyvä ala. Kaikenikäisiä, mukavia potilaita ja pitkät potilassuhteet. Hyvät mahdollisuudet auttaa. Tyytyväisyyden lähteenä mainittiin useimmin (14 kertaa) reumatologia kehittyvänä alana, joka on mahdollistanut hyvät hoitotulokset ja tehnyt työstä palkitsevaa. Seitsemän vastaajaa kertoi, että muihin erikoisaloihin verrattuna, potilassuhteet ovat usein pitkäaikaisia ja potilaiden hyväksi voi tehdä paljon. Alaa kuvattiin useimmiten adjektiiveilla mielenkiintoinen / kiinnostava (8 mainintaa) ja monipuolinen (5). Kaksi henkilöä ei ollut tyytyväisiä alavalintaansa syiksi mainittiin työn byrokraattisuus ja yksipuolisuus sekä asiakkaiden haastavuus. Työn vaativuuden ja arvostuksen vastaavuus Vastaajia pyydettiin arvioimaan kokevatko he reumatologin työn vaativuuden ja siitä saamansa arvostuksen olevan samalla tasolla. Vastaajista puolet oli sitä mieltä, että ne ovat samalla tasolla ja puolet, etteivät ne ole samalla tasolla (ks. kuvio 7).

8 8 Kuvio 7. Työn vaativuuden ja arvostuksen vastaavuus Kyllä Ei 50 % 50 % 0% 20% 40% 60% 80% 100% Vastauksista ilmeni, että potilaiden koettiin pääsääntöisesti arvostavan reumatologin työtä, mutta kollegoilla on vanhentuneita käsityksiä. He vähättelevät alaa sekä sen haastavuutta ja vaativuutta. Myös perusterveydenhuollon nykytila estää reumatologien keskittymisen erityisosaamiseensa. Osa kommentoi, että reumatologia nähdään vieläkin hiljaisena puurtamisena ja nysväämisenä. Tosin joku epäili, että se voi olla myös reumatologien omaa vaatimattomuutta. Alaa ei mielletä niin sankarilliseksi kuin akutologiaa, vaikka reumatologi voi omalla työllään tukea ihmisten työkykyisyyttä ja välillisesti terveydenhuollon kulujen vähenemistä ja verotulojen lisäämistä ihmisten elämänlaadusta puhumattakaan. Kuitenkin eräs vastaaja koki tilanteen olevan paranemaan päin ja reumatologian olevan pääsemässä pois isojen alojen varjosta. Lisäkoulutuksen tarve ja koulutuksen järjestäjätaho Lisäkoulutuksen tarvetta ja koulutuksen järjestäjätahoa koskeneeseen kysymykseen vastasi 35 henkilöä. Moni vastaaja kommentoi koulutuksen järjestämistä yleisemmällä tasolla spesifioimatta sen tarkemmin millaista ammatillista lisäkoulutusta reumatologit erityisesti tarvitsisivat. Koska reumatologia on voimakkaasti ja nopeasti kehittyvä ala, myös tietoja tulee päivittää jatkuvasti ja Taulukko 1. Koulutusteemoja Immunologia Käden taidot Käypä hoito -suositusten implementointi Lääkkeet MRI- ja natiivi -kuvien tulkinta Reumakirurgia ja sen oikeaaikaisuus Reumarekisterien implementointi kaikkien käyttöön Sähköisten rekisterien käyttö Tuki- ja liikuntaelimistön tutkimus Transitiovaihe Ultraäänitutkimus (kuvantaminen) Vuorovaikutustaidot koulutuksen tulee olla monipuolisesti. Koska ala on myös pieni, tarvitaan niin kansallista kuin kansainvälistäkin koulutusta. Eri tahojen järjestämien koulutusten lisäksi peräänkuulutettiin myös reumatologien keskinäistä keskustelua esimerkiksi hoitolinjauksista. Samoin yhteistyötä muiden erikoisalojen kanssa pidettiin tärkeänä.

9 9 Yksi vastaaja muistutti, että kaikkien reumatologien velvollisuus olisi käydä koulutuksissa pitääkseen yllä ammattitaitoaan. Sikäli kun yksittäisiä koulutusteemoja mainittiin, ne on koottu taulukkoon yksi. Ultraäänitutkimus oli useimmin mainittu teema (5 mainintaa). Tärkeimpinä koulutuksen järjestäjinä nähtiin reumatologiset yhdistykset eli Suomen Reumatologinen Yhdistys (SRY), jonka mainitsi 46 prosenttia vastaajista (16 henkilöä) ja EULAR, joka mainittiin seitsemän kertaa. Moni piti SRY:n järjestämää koulutusta erittäin tärkeänä. Palautteissa myös toivottiin, että SRY:llä on vahva rooli koulutuksen järjestämisessä myös tulevaisuudessa. Reilu kolmannes vastaajista (12 henkilöä) pohti julkisen sektorin / työnantajan ristiriitaista roolia koulutuksen tarjoajana. Sitä pidettiin monessa vastauksessa luontevimpana koulutuksen järjestäjänä, mutta samalla todettiin, ettei sillä ole nykyisellään riittävästi resursseja. Lääketeollisuuden roolia koulutuksen järjestäjänä kommentoi 12 henkilöä. Neljä vastaajaa oli sitä mieltä, ettei lääketeollisuuden rooli koulutuksen järjestäjän ole optimaalinen. Näistä kaksi vastaajaa vastaaja toivoi, että koulutus olisi riippumatonta lääketeollisuudesta ja kaksi katsoi, että neutraliteetin kannalta lääketeollisuuden rooli voisi olla pienempi. Kahdeksan vastaajaa kommentoi lääkeyritysten roolia koulutuksen järjestämisessä neutraalisti tai positiivisesti. Koska julkisella sektorilla ei ole riittäviä resursseja reumatologien jatkokoulutukseen todettiin, että lääketeollisuuden tarjoama koulutus poistaa tätä vajetta. Totesipa joku lääketeollisuuden kantavan tällä hetkellä koulutusvastuun reumatologien jatkokoulutuksesta. Koska lääkemarkkinointilain ja sen tulkintojen muutoksista johtuen lääketeollisuus ei ehkä voi tulevaisuudessa kustantaa esimerkiksi reumatologisiin kongresseihin osallistumista, voivat kouluttautumismahdollisuudet tältä osin ohentua. Yksi vastaaja pohti sitä, jääkö lisäkoulutus tulevaisuudessa lääkärin itsensä kustannettavaksi ja tarvittaisiinko joku mekanismi esimerkiksi säätiö, joka voisi keskittyä reumatologien jatkokoulutukseen. Työn sisällöllisten painopisteiden muutokset sekä mahdollisuus vaikuttaa työn sisältöön Kun selvitettiin työn painopisteiden muutoksia viime vuosina, vajaa puolet kysymykseen vastanneesta kertoi niiden muuttuneen ja reilu puolet kertoi niiden pysyneen ennallaan (ks. kuvio 8.).

10 10 Kuvio 8. Muutoksia työn painopisteissä viime vuosina. Ei 52,0 % Kyllä 48,0 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Vastauksia 44 Kyllä-vastanneita pyydettiin kertomaan, miten painopisteet olivat muuttuneet ja 17 henkilöä teki niin. Osalla oli uran myötä tapahtunut luontaista erikoistumista johonkin osa-alueeseen kuten koulutukseen, tutkimukseen tai konsultointiin. Työn tekemisessä muutoksina mainittiin useimmiten biologiset lääkkeiden mukaan tulo ja tietotekniikka, joka vie yhä enemmän aikaa. Lisäksi moni mainitsi muutokset diagnoosiryhmien määrien painotuksissa vastaanotolle. Esimerkiksi potilaina on enenevissä määrin nivelkipupotilaita, joilla ei ole tulehduksellista reumasairautta tai harvinaisia sidekudossairauksia sairastavat, joita voidaan auttaa paremmin kuin ennen. Selvitykseen osallistuneita pyydettiin myös arvioimaan viisiportaisella asteikolla, miten hyvin he voivat vaikuttaa työnsä sisältöön. Pistemäärä 1 tarkoitti huonosti ja pistemäärä 5 hyvin. Pistemäärien keskiarvoksi tuli 3,62 (katso kuvio 9). Kuvio 9. Miten hyvin voi vaikuttaa työn sisältöön. 100% 80% 60% 40% 20% 0% 45% 17% 21% 17% 0% Työnjako ja yhteistyö reumahoitajan kanssa Kun osallistujia pyydettiin arvioimaan työnjaon selkeyttä reumahoitajan kanssa, kaksi prosenttia koki, ettei se ole selkeä ja 93 prosenttia koki sen olevan selkeä. Viisi prosenttia vastaajista kertoi, ettei heillä ole reumahoitajaa.

11 11 Kuvio 10. Työnjaon selkeys reumahoitajan kanssa Kyllä 93 % Ei Ei reumahoitajaa 2 % 5 % 0% 20% 40% 60% 80% 100% Lisäksi kysyttiin yhteistyön sujuvuudesta reumahoitajan kanssa ja 39 kysymykseen vastanneen antamien pistemäärien keskiarvo oli 4,38. Pistemäärien tarkempi jakauma näkyy kuviosta 11. Kuvio 11. Yhteistyön sujuvuus reumahoitajan kanssa 100% 80% 60% 40% 20% 0% 51% 36% 0% 0% 13% Vastaajia pyydettiin myös kertomaan, miten reumatologin ja reumahoitajan yhteistyötä ja/tai työnjakoa voitaisiin kehittää. Kysymykseen vastasi 27 henkilöä. Useimmiten kehittämistyön keinoksi nähtiin yhteiset keskustelut ja suunnittelupalaverit. Toisaalta viisi henkilöä toi esiin, että kehittämistyö tapahtuu vähitellen yhteistyötä hiomalla. Osa vastasi yhteistyön jo toimivan hyvin, eivätkä kaikki nähneet erityisiä kehittämistarpeita. Tärkeänä kaikessa kehittämisessä pidettiin siitä saatavaa oikeaa lisäarvoa, ettei esimerkiksi käy niin, että tehdään päällekkäistä työtä. Samoin muistutettiin, että resurssipula hidastaa kehittämistyötä. Muutama vastaaja toi esiin, että reumahoitajilla pitäisi olla enemmän koulutusta sekä täydennyskoulutusta.

12 12 Reumatologien määrän muutokset ja sen vaikutukset potilastyöhön Selvitystyön keskeinen kiinnostuksen kohde oli, mikä käsitys vastaajilla on reumatologien määrän muutoksesta ja siitä minkälaisia vaikutuksia sillä on oman yksikön toimintaan sekä omaan työhön ja potilastyöhön yleisesti. Kun vastaajia pyydettiin arvioimaan, miten tilanne muuttuu omassa yksikössä seuraavan viiden vuoden aikana, kaksi kolmesta reumatologista ilmoitti käsityksenään, että tilanne pysyy ennallaan. Viidesosa vastaajista arvioi reumatologien vähenevän ja 13,6 prosenttia arvioi määrän lisääntyvän (ks. kuvio 12). Kuvio 12. Arvio reumatologien määrän muutoksesta omassa yksikössä. Vähenee 20,5 % Pysyy ennallaan 65,9 % Lisääntyy 13,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Vastauksia 44 Henkilöitä, jotka olivat sitä mieltä, että reumatologien määrä tulee muuttumaan omassa yksikössä, pyydettiin myös arvioimaan, miten se tulee vaikuttamaan yksikön toimintaan. Kysymykseen vastasi 17 henkilöä (katso kuvio 13.). Vastaajista neljä oli sitä mieltä, että muutos ei vaikuta yksikön toimintaan. Perusteluna oli että reuman hoitomallia uusitaan vastaavasti ja lääkäreiden työpanosta säästetään. Kuvio 13. Vaikuttaako reumatologien määrän muutos yksikkönne toimintaan Muutos ei vaikuta 23,5 % Muutos vaikuttaa 76,5 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Vastauksia 17

13 13 Muutoksia ennusti 13 henkilöä. Niitä arvioi tarkemmin heistä 12. Puolet vastauksista liittyi reumatologipanoksen lisääntymiseen, jonka nähtiin monipuolistavan palveluja ja mahdollistavan kontrollikäyntien tiivistämisen, joka puolestaan parantaa remission saavuttamismahdollisuuksia. Puolessa vastauksissa käsiteltiin resurssien vähentymistä. Sen luonnollisesti nähtiin lisäävän työkuormaa. Muutamassa vastauksessa kommentoitiin uhkaavan resurssipulan pakottavan miettimään jopa täysin uusia toimintatapoja tulevaisuudessa. Kun vastaajia pyydettiin arvioimaan reumatologien määrän muutoksen vaikutusta omaan toimenkuvaansa tai työn painopisteisiin, kuudestatoista vastanneesta 38 prosenttia arvioi, ettei se vaikuta ja 63 prosenttia, että se vaikuttaa (ks. kuvio 14). Kuvio 14. Reumatologien määrän muutoksen vaikutus omaan toimenkuvaan tai yksikön toimintaan. Muutos ei vaikuta 37,5 % Muutos vaikuttaa 62,5 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Vastauksia 16 Vastaajat joiden toimenkuvaan muutos ei vaikuta, kokivat, että samaa työtä tehdään kuin ennenkin tai oma työ on sen tyyppistä, ettei esimerkiksi asiakasmäärien muutokset vaikuta suoraa omaan työhön. Muutosta ennustavien vastaukset jakautuivat samalla tavalla kahtia kuin edellisessäkin kohdassa. Siellä missä reumatologipanos oli lisääntymässä, se tuo omaan työhön ehkä enemmän opetusta ja ohjausta, mutta mahdollistaa myös toiminnan kehittämisen ja vapauttaa resursseja tutkimustyöhön. Niiden arvioissa, jotka ennustivat reumatologiresurssien vähenevän, korostuivat työmäärän kasvu, reumahoitajien työpanoksen kasvattaminen, mutta myös toimenkuvamuutokset, joita voisi olla esimerkiksi reumatologin roolin muuttuminen yhä enemmän konsultaatiopainotteiseksi. Vastaajia pyydettiin arvioimaan vielä reumatologien määrän muutoksen vaikutusta tulevaisuudessa potilaiden hoitoon. Kolmetoista prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei muutoksella ole vaikutusta potilaiden hoitoon ja 87 oli sitä mieltä, että muutoksella on vaikutusta (kuvio 15).

14 14 Kuvio 15. Reumatologien määrän muutoksen vaikutus potilaiden hoitoon tulevaisuudessa. Muutos ei vaikuta 13 % Muutos vaikuttaa 87 % 0% 20% 40% 60% 80% 100% Kysymykseen vastasi 15 henkilöä. Muutoksien kuvaaminen oli tässäkin kysymyksessä kaksijakoista. Resurssien lisääntyessä vastaanotolle pääsy helpottuu ja hoito parantuu. Resurssien vähentyessä myös aika potilasta kohden vähentyy ja suurempi osa potilaista siirtyy avopuolen seurantaan. Mikäli reumatologin toimenkuva muuttuisi yhä konsultaatiopainotteisemmaksi, reumatologi ei enää vastaisi hoidosta, vaan ainoastaan taudin toteamisesta. Se olisi vastoin potilaiden toiveita, jotka kaipaavat jo tälläkin hetkellä hoidon jatkuvuutta ja hoitovastuun pysymistä samalla lääkärillä. Vastaajia pyydettiin vielä ottamaan viisiportaisella asteikolla kantaa siihen, miten huolestuneita he ovat reumatologien määrän riittävyydestä. Vastaajia oli 42. Pistemäärien keskiarvoksi tuli 3.6. Kuvio 16. Huoli reumatologien määrän riittävyydestä. Pistemäärä 1 = ei lainkaan huolestunut ja 5 = erittäin huolestunut. 100,0 % 80,0 % 60,0 % 40,0 % 20,0 % 0,0 % 38,1 % 16,7 % 16,7 % 23,8 % 4,8 % Kaikki (KA:3.6, Hajonta:1.17) (Vastauksia:42) Vastaajia, jotka olivat huolissaan reumatologien määrän riittävyydestä, pyydettiin kertomaan, mikä työn osa-alue kärsisi eniten reumatologipulasta. Kolme vastaaja kiteytti kommenttinsa yhteen sanaan: kaikki. Muidenkin vastauksia nousi monia

15 15 asioita, eikä yhtä ylitse muiden. Tarkemmin asiaa kuvanneiden melko yhteinen näkemys oli, että hoidetaan aktiivista sairautta sairastavat, mutta heidänkin kohdallaan akuuttiaikojen saaminen heikkenisi. Pidempään sairastaneiden seurannat siirtyisivät perusterveydenhuoltoon. Lähetepotilaiden pääsy poliklinikalle vaikeutuisi. Samoin lievemmät taudit, erotusdiagnostiikka ja kipupotilaat jäisivät vähemmälle huomiolle. Kontrolliajat pitenisivät ja seurantaan käytettävät resurssit vähenisivät, jolloin hoitotavoitteisiin ei enää päästäisi. Ylipäätään hoidon kokonaisvaltaisuus kärsisi. Joiltakin alueilta reumatologin palvelut loppuisivat kokonaan, joka lisäisi alueellista epätasa-arvoisuutta. Osa vastaajista kuvasi asiaa myös lääkärin työn sisällön kannalta. Oman työn kehittäminen kärsisi, esimerkiksi kliinisten taitojen kehittäminen tai tutkimustyö. Joillakin alueilla työmäärä voisi kasvaa sietämättömiksi. Seurannaisvaikutuksia olisi myös perusterveydenhuoltoon, esimerkiksi resurssit alueellisten terveyskeskusten kouluttamiseen vähenisivät. Erikoistumisalaa harkitsevien kiinnostuksen lisääminen reumatologiaan Lopuksi vastaajia pyydettiin vielä ideoimaan, miten vasta erikoistumisalaa harkitsevien lääkäreiden kiinnostusta erikoistua reumatologiaan voitaisiin lisätä. Moni mainitsi, että alalle pitäisi saada lisää kouluttajia, professoreita, tutkijoita ja reumatologin ja erikoistuvien lääkärien virkoja, jotta tietoisuus asiasta lisääntyisi. Useassa vastauksessa korostettiin, että reumatologiaa pitäisi tehdä tunnetuksi jo perusopiskeluvaiheesta alkaen ja nostaa esiin kliinistä reumatologiaa. Sisätautien erikoistumiseen pitäisi kuulua pakollinen jakso myös reumapoliklinikalla. Kiinnostusta voitaisiin lisätä tutkimusprojektien kautta ja seniorituki voisi olla tärkeä kannustin erikoistujalle. Samoin kiinnostavuutta voisi lisätä, jos opetukseen otettaisiin mukaan myös nuorempia lääkäreitä. Moni toi vastauksissaan esiin tiedottamisen tärkeyden, etenkin jos viestin viejiksi saataisiin valovoimaisia henkilöitä. Reumatologia pitäisi nostaa esiin esimerkiksi NuoriLääkäripäiville. Moni muistutti, että vanhojen mielikuvien takia olisi hyvä tuoda esiin sitä, miten kehittyvä, monipuolinen ja kansainvälinen ala reumatologia on, eli tuulettaa pölyttyneet ajatukset reumatologian ympäriltä pois. Rekrytointitilaisuudet nähtiin sekä positiivisesti että negatiivisesti. Ne ovat hyviä paikkoja tutustua alaan, mutta toisaalta ne voisivat viestittää epätoivoista tilannetta, joka saattaisi karkottaa kunnianhimoisia ja aktiivisia nuoria lääkäreitä hakeutumaan muille erikoistumisaloille.

Reumatologikampanjan taustaselvitys Hoitajien yhteenveto 011214/JH/SRL

Reumatologikampanjan taustaselvitys Hoitajien yhteenveto 011214/JH/SRL Hoitajien yhteenveto 1 1 1 KYSELY REUMATOLOGEILLE osana reumatologikampanjan taustaselvitystä TAUSTA Osana reumatologikampanjaa päätettiin tehdä Suomen Reumaliiton, Suomen Reumatologisen Yhdistyksen ja

Lisätiedot

Reumaliiton tavoitteena on saada reumasairaille oikea hoito oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa tarkoituksenmukaisella tavalla.

Reumaliiton tavoitteena on saada reumasairaille oikea hoito oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa tarkoituksenmukaisella tavalla. 19.3.2015 Reumaliiton tavoitteena on saada reumasairaille oikea hoito oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa tarkoituksenmukaisella tavalla. LIITON TOIMINTA-AJATUS KITEYTETTIIN 14.9.2015 REUMALIITON JA

Lisätiedot

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille.

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille. 27.3.2014 YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA SOS-Lapsikyliin ja nuorisokotiin sijoitettujen läheiset 1. Kyselyn taustaa Kirjallinen palautekysely SOS-lapsikyliin ja SOS-Lapsikylän nuorisokotiin sijoitettujen

Lisätiedot

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2018. Vastaajia oli kyselyyn 189. Raision varhaiskasvatuksen asiakkaan

Lisätiedot

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Kepan globaalikasvatusverkostolle teetettyyn kyselyyn vastasi määräajassa 32 toimijaa. Pyyntö vastata kyselyyn lähetettiin verkostoon kuuluvien toimijoiden

Lisätiedot

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA 1 Itä-Suomen virtuaaliyliopisto YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 23 SAADUSTA PALAUTTEESTA Henkilöstökoulutushankkeessa järjestettiin Verkko-opetuksen perusteet (VOP)

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2015 havainnot

Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2015 havainnot Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 201 havainnot KYSELYN TAVOITE JA TOTEUTUS Tavoitteena oli selvittää Iisalmen kaupungin elinvoimapalveluiden vuoden 201 aikana asioineiden

Lisätiedot

BtoB-markkinoinnin tutkimus

BtoB-markkinoinnin tutkimus BtoB-markkinoinnin tutkimus Tiivistelmä tutkimustuloksista Anna-Mari West 19.6.2008 Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää markkinointipäättäjien

Lisätiedot

Jäsenhankintatutkimus Lappeenrannan Rotaryklubi

Jäsenhankintatutkimus Lappeenrannan Rotaryklubi Jäsenhankintatutkimus Lappeenrannan Rotaryklubi Jäsenhankintatutkimus Tämä jäsenhankintatutkimus tehtiin Rotaryn piirille numero 1430. Tutkimuksen tarkoituksena oli saada selville potentiaalisten jäsenten

Lisätiedot

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi Tulokset kyselystä -potilasversioiden kehittämiseksi Tiina Tala, Mari Honkanen, Kirsi Tarnanen, Raija Sipilä 30.9.2015 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Sisältö 1 Kyselyn tavoite... 3 2 Kyselyn vastaajat...

Lisätiedot

Reumaviikko nostaa esiin huolen erikoislääkäripulasta

Reumaviikko nostaa esiin huolen erikoislääkäripulasta 1 (2) Ennakkotiedote Reumaviikko 12. - 19.10.2014, vapaasti julkaistavissa Reumaviikko nostaa esiin huolen erikoislääkäripulasta Reumaliitto nostaa yhteistyökumppaneineen esiin huolen reumatologi- ja fysiatripulasta

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Rinnakkaislääketutkimus 2009

Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketeollisuus ry Helmikuu 2009 TNS Gallup Oy Pyry Airaksinen Projektinumero 76303 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä

Lisätiedot

Tutkimus suomalaisten reumapotilaiden kokemuksista reuman hoitoon liittyen. Kesäkuu 2011 Kaikki vastaajat, n=733

Tutkimus suomalaisten reumapotilaiden kokemuksista reuman hoitoon liittyen. Kesäkuu 2011 Kaikki vastaajat, n=733 Tutkimus suomalaisten reumapotilaiden kokemuksista reuman hoitoon liittyen Kesäkuu 2011 Kaikki vastaajat, n=733 Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millä tavalla reumapotilaat kokevat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 136

Espoon kaupunki Pöytäkirja 136 14.05.2013 Sivu 1 / 1 2320/12.01.00/2013 136 Koulukohtaisen budjetin vaikutus oppimisen ja koulunkäynnin tuen muotojen antamisen mahdollisuuksiin sekä kieli- ja kulttuuriryhmien kohdennetun resursoinnin

Lisätiedot

PSORIASIKSEN HOIDON BARO METRI NYKYTILA SUOMESSA. Janssen & Psoriasisliitto

PSORIASIKSEN HOIDON BARO METRI NYKYTILA SUOMESSA. Janssen & Psoriasisliitto PSORI PSORIASIKSEN HOIDON BARO NYKYTILA SUOMESSA METRI Janssen & Psoriasisliitto Psoriasis on ihon ja nivelten monimuotoinen, krooninen, usein suvuittain esiintyvä immunologinen tulehdustauti. Iho- ja

Lisätiedot

Anna-Maija Koivusalo 26.5.15

Anna-Maija Koivusalo 26.5.15 Anna-Maija Koivusalo 26.5.15 Kivuton sairaala projekti vuonna 214 Kivun arviointi projekti Kivuton sairaala toteutettiin yhdeksännen kerran syksyllä 214 pääosin Euroopan kipuviikolla (viikko 42). Mukana

Lisätiedot

PSORI BARO METRI PSORIASIKSEN HOIDON NYKYTILA SUOMESSA. Psoriasis on ihon ja nivelten

PSORI BARO METRI PSORIASIKSEN HOIDON NYKYTILA SUOMESSA. Psoriasis on ihon ja nivelten PSORI PSORIASIKSEN HOIDON BARO NYKYTILA SUOMESSA METRI Psoriasis on ihon ja nivelten monimuotoinen, krooninen, usein suvuittain esiintyvä immunologinen tulehdustauti. Psoriasiksen oireita voidaan hoitaa

Lisätiedot

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä.

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä. MTK TERVO-VESANTO JÄSENKYSELY 2009 Yleistä kyselyn toteutuksesta MTK Tervo-Vesanto ry:n jäsenkysely toteutettiin 12.4.-5.5.2009 välisenä aikana. Kysely oli internet-kysely. Kyselystä tiedotettiin jäseniä

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON?

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? Kysely Etelä-Pohjanmaan vapaa-ajan asukkaille Ruralia-instituutti 2018 1 OSA 5: JOHTOPÄÄTÖKSET Ruralia-instituutti 2018 2 JOHTOPÄÄTÖKSET

Lisätiedot

Ylivieskan kaupunki. Asukas- ja yrittäjäkyselyt 2018

Ylivieskan kaupunki. Asukas- ja yrittäjäkyselyt 2018 Ylivieskan kaupunki Asukas- ja yrittäjäkyselyt 2018 Sisällysluettelo 1. Tutkimusten tausta ja toteutus 2. Asukaskysely 2018 Tulokset 3. Yrittäjäkysely 2018 Tulokset 4. Yhteenveto Tutkimusten tausta ja

Lisätiedot

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Toteutimme syyskuussa 2013 jäsenillemme kyselyn liittyen mm. työhyvinvointiin, ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin sekä luottamusmiestoimintaan.

Lisätiedot

1. Johdanto. Kuvio 1: Ikäjakauma Rohkene Työnhakupalvelussa ja asiakastyytyväisyyskyselyssä

1. Johdanto. Kuvio 1: Ikäjakauma Rohkene Työnhakupalvelussa ja asiakastyytyväisyyskyselyssä 1. Johdanto Rohkene työnhakupalvelun asiakkailta haluttiin saada tietoa tyytyväisyydestä palveluun ja muihin asioihin, jotta palvelua voitaisiin kehittää paremmaksi. Rohkene Työnhakupalvelussa on rekisteröityjä

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON?

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille Ruralia-instituutti 2018 1 OSA 4B: KYLÄYHDISTYS JA YRITTÄJYYS MIELIPIDEVÄITTÄMÄT Ruralia-instituutti

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 0 toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä kysely

Lisätiedot

LÄÄKÄRI 2013. Kyselytutkimus lääkäreille

LÄÄKÄRI 2013. Kyselytutkimus lääkäreille LÄÄKÄRI 2013 Kyselytutkimus lääkäreille Tutkimusryhmän jäsenet Teppo Heikkilä LL, tutkijalääkäri Kuopion yliopistollinen sairaala Jukka Vänskä VTM, tutkimuspäällikkö Suomen Lääkäriliitto Hannu Halila LKT,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen 26.1.2014 Joulukuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen hyödyntämistä ja tietohallintoa koskeva kysely Tomi Dahlberg Karri Vainio Sisältö 1. Kysely, sen toteutus,

Lisätiedot

OAJ:n Työolobarometrin tuloksia

OAJ:n Työolobarometrin tuloksia OAJ:n Työolobarometrin tuloksia 31.1.2014 OAJ:n Työolobarometrin perustiedot Kysely toteutettiin loka-marraskuussa 2013 Kyselyn vastaajia 1347 Opetusalan ammattijärjestön ja Finlands Svenska Lärarförbundin

Lisätiedot

Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2010

Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2010 1 28.6.2010 Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2010 Sisällys 1. Selvityksen tarkoitus s. 1 2. Selvityksen toteuttaminen s. 1 3. Selvityksen tulokset s. 2 3.1 Velkaantumisen

Lisätiedot

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 #tulevaisuudenpeloton Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 Opiskelijakyselyn tulokset Taustatiedot Kysely toteutettiin ajalla 20.3.-8.4.2018 Vastaajia 2055 Lähes 70 % kyselyyn vastanneista oli naisia

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Työttömien terveydenhuollon kehittäminen työterveyshuollon näkökulmasta. Sari Ljungman, projektisuunnittelija Tiia Nieminen, projektisuunnittelija

Työttömien terveydenhuollon kehittäminen työterveyshuollon näkökulmasta. Sari Ljungman, projektisuunnittelija Tiia Nieminen, projektisuunnittelija Työttömien terveydenhuollon kehittäminen työterveyshuollon näkökulmasta Sari Ljungman, projektisuunnittelija Tiia Nieminen, projektisuunnittelija SATAOSAA-maakuntakokeilu Kesäkuu 2018 Sisällysluettelo

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö 1. Johdanto Porin kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyyttä mittaava kysely toteutettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran Internetin kautta. Kyselylomake oli kirjaston verkkosivuilla kahden viikon ajan 4.12.-18.12.

Lisätiedot

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Lääketeollisuus ry:n toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 24. Valtuusto 28.01.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 24. Valtuusto 28.01.2013 Sivu 1 / 1 Valtuusto 28.01.2013 Sivu 1 / 1 4468/06.00.00/2012 Sosiaali- ja terveyslautakunta 116 22.11.2012 Kaupunginhallitus 375 17.12.2012 24 Valtuustokysymys reumapotilaiden hoidon turvaamisesta Valmistelijat

Lisätiedot

RAPORTTI. Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013. Siru Korkala

RAPORTTI. Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013. Siru Korkala RAPORTTI Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013 Siru Korkala Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013 CIMOn kysely oppilaitoksille

Lisätiedot

ITSENÄISET HOITAJAVASTAANOTOT Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija, Tehy ry

ITSENÄISET HOITAJAVASTAANOTOT Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija, Tehy ry ITSENÄISET HOITAJAVASTAANOTOT Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät 17.-18.5.2018 Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija, Tehy ry Hoitajavastaanottojen määrä kasvussa vastaanotolle pääsee nopeasti

Lisätiedot

Yleistä kyselystä. Tässä ovat RyhmäRengin Resurssikyselyn tulokset huviksi ja hyödyksi, olkaa hyvä. Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Yleistä kyselystä. Tässä ovat RyhmäRengin Resurssikyselyn tulokset huviksi ja hyödyksi, olkaa hyvä. Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Tässä ovat RyhmäRengin Resurssikyselyn tulokset huviksi ja hyödyksi, olkaa hyvä. Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille! RyhmäRengin emäntä Verkkosivut: https://kirsialastalo.wordpress.com/ FB-sivut:

Lisätiedot

Tohtorin tutkinnon suorittaneet työelämässä: Vuosina 2008 ja 2009 Tampereen yliopistossa tohtorin tutkinnon suorittaneiden uraseuranta

Tohtorin tutkinnon suorittaneet työelämässä: Vuosina 2008 ja 2009 Tampereen yliopistossa tohtorin tutkinnon suorittaneiden uraseuranta Tohtorin tutkinnon suorittaneet työelämässä: Vuosina 2008 ja 2009 Tampereen yliopistossa tohtorin tutkinnon suorittaneiden uraseuranta Tampereen yliopisto Ura- ja rekrytointipalvelut Kyselyn toteutus ja

Lisätiedot

SCID- haastatteluiden käyttöönotto

SCID- haastatteluiden käyttöönotto Liite 12 SCID- haastatteluiden käyttöönotto Satakunnan sairaanhoitopiirin psykiatriassa Yhteenveto koulutukseen osallistuneille tehdystä kyselystä Vähäkainu Johanna & Minna Nevalainen [28.2.2014 päivitetty

Lisätiedot

Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2011

Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2011 1 Sisällys 1. Selvityksen tarkoitus s. 1 2. Selvityksen toteuttaminen s. 1 3. Selvityksen tulokset s. 2 3.1 Velkaantumisen taustalla olevien syiden kehittyminen s. 2 3.2 Nuorten velkaantumisen taustalla

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalisen median käyttö autokaupassa Autoalan Keskusliitto ry 3/1 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalinen media suomessa Kaikista suomalaisista yli % on rekisteröitynyt

Lisätiedot

Ystävällistä, selkeää ja ihmisläheistä asiakaspalvelua kehiin. Asiakaspalvelukysely 2012. Jyväskylän kaupunki Uusi asiakaspalvelumalli

Ystävällistä, selkeää ja ihmisläheistä asiakaspalvelua kehiin. Asiakaspalvelukysely 2012. Jyväskylän kaupunki Uusi asiakaspalvelumalli Ystävällistä, selkeää ja ihmisläheistä asiakaspalvelua kehiin Asiakaspalvelukysely 2012 Jyväskylän kaupunki Uusi asiakaspalvelumalli Osallistu kyselyyn ja vaikuta Jyväskylän kaupungin asiakaspalvelun kehittämiseen!

Lisätiedot

Kuolevia potilaita hoitavien lääkärien mielipiteitä saattohoidosta ja eutanasiasta. Julkaisuvapaa klo 14

Kuolevia potilaita hoitavien lääkärien mielipiteitä saattohoidosta ja eutanasiasta. Julkaisuvapaa klo 14 Kuolevia potilaita hoitavien lääkärien mielipiteitä saattohoidosta ja eutanasiasta Julkaisuvapaa 13.2.2017 klo 14 Kysely kohdistettiin erikoisalan perusteella kuolevien potilaiden hoitoon osallistuville

Lisätiedot

Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA

Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA 1. Johdanto Marraskuussa 2002 julkistetussa tutkimuksessa Arvon mekin ansaitsemme yhtenä tutkimuskohteena

Lisätiedot

ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009

ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009 Sivu 1(9) ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009 Asiakkaat tyytyväisiä palveluun ProCountorin vuosittaiseen asiakastyytyväisyyskyselyyn vastasi tänä vuonna ennätykselliset 561 vastaajaa (179 vastaajaa

Lisätiedot

SUOMEN KIRJOITUSTULKIT RY:N JÄSENTEN NÄKEMYKSIÄ 1.9.2010 MUUTOKSEN JÄLKEEN - TIIVISTELMÄ KYSELYN RAPORTISTA

SUOMEN KIRJOITUSTULKIT RY:N JÄSENTEN NÄKEMYKSIÄ 1.9.2010 MUUTOKSEN JÄLKEEN - TIIVISTELMÄ KYSELYN RAPORTISTA SUOMEN KIRJOITUSTULKIT RY:N JÄSENTEN NÄKEMYKSIÄ 1.9.2010 MUUTOKSEN JÄLKEEN - TIIVISTELMÄ KYSELYN RAPORTISTA Kysely toisen palveluksessa oleville, opiskelijoille ja yrittäjille 1.4.2012 Suomen kirjoitustulkit

Lisätiedot

Terveyspalvelujen tulevaisuus Suomessa

Terveyspalvelujen tulevaisuus Suomessa Terveyspalvelujen tulevaisuus Suomessa Vaikuttajatutkimuksen tulokset LUOTTAMUKSELLINEN Lehdistötilaisuus Lasipalatsi 12.6.2014 Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti terveyspolitiikan vaikuttajien

Lisätiedot

Anna-Maija Koivusalo 26.4.16

Anna-Maija Koivusalo 26.4.16 Anna-Maija Koivusalo 26.4.16 X Kivuton sairaala Kivun arviointi projekti Kivuton sairaala toteutettiin kymmenennen ja viimeisen kerran syksyllä 2015 viikolla 42. Idean kivun arvioinnin valtakunnallisesta

Lisätiedot

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606)

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606) 1 (6) KENELLÄ ON VASTUU NUORILLE ANNETTAVASTA PÄIHDEKASVATUKSESTA Selvitys yläkouluikäisten nuorten vanhempien ajatuksista koskien nuorille suunnattua päihdekasvatusta ja nuorten päihteidenkäyttöä Etelä-Karjalassa

Lisätiedot

Kysely kandien kesätöistä 2013. Yhteenveto lääketieteen kandien kyselystä Tiedot kerätty syyskuussa 2013

Kysely kandien kesätöistä 2013. Yhteenveto lääketieteen kandien kyselystä Tiedot kerätty syyskuussa 2013 Kysely kandien kesätöistä 2013 Yhteenveto lääketieteen kandien kyselystä Tiedot kerätty syyskuussa 2013 Kyselytutkimus lääketieteen opiskelijoille Tiedot kerättiin sähköisellä kyselyllä syyskuussa 2013.

Lisätiedot

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Lasten ja nuorten harrasteryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEET. Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä

IKÄÄNTYNEET. Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä IKÄÄNTYNEET Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä MIHIN TIEDOT PERUSTUVAT? Seniorikyselyyn vastasi 89 yli 65-vuotiasta pieksämäkeläistä. Vastaajiksi on valikoitunut liikunnallisesti erittäin

Lisätiedot

PIDETÄÄN YHTÄ TUTKIMUS

PIDETÄÄN YHTÄ TUTKIMUS PIDETÄÄN YHTÄ TUTKIMUS YLEISTÄ TUTKI- MUKSESTA Tiedon keruu toteutettiin heinäkuussa 2017 CINT AB:n hallinnoimassa internetpaneelissa. Tutkimukseen vastasi yhteensä 990 henkilöä, joista 282 on 15-17-vuotiaita

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKAKYSELY 2018

LIIKUNTAPAIKKAKYSELY 2018 LIIKUNTAPAIKKAKYSELY 2018 Liikuntapalvelut/Sari Sarpaneva Kyselyn tarkoitus ja toteutustapa Kauniaisten liikuntapaikoista tehtiin kyselytutkimus 16.-31.3.18. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää mitä mieltä

Lisätiedot

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Haastattelukysely 12.9.2011 Lanun aukiolla SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS VERSO 11. marraskuuta 2011 Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta

Lisätiedot

MSD - Kliininen lääketutkimus. IROResearch Lokakuu 2015

MSD - Kliininen lääketutkimus. IROResearch Lokakuu 2015 MSD - Kliininen lääketutkimus IROResearch Lokakuu 05 CORP-6897-000 /05 TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää lääkärien suhtautumista kliiniseen lääketutkimukseen. Tutkimuksen

Lisätiedot

Sovari-mittari 217-218 työpajatoiminta Sovari sosiaalisen vahvistumisen mittari on työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön vaikuttavuusmittari, jolla tuodaan esille palveluiden laatua ja sosiaalisesti

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman koulunne oppilaiden

Lisätiedot

Ekonomi yrittäjänä kysely 2017 Kooste tuloksista

Ekonomi yrittäjänä kysely 2017 Kooste tuloksista Ekonomi yrittäjänä kysely 2017 Kooste tuloksista Anja Uljas Kehitysjohtaja Taustatietoja Suomen Ekonomien ekonomijäsenistä on vajaa kymmenen prosenttia joko pää- tai sivutoimisia yrittäjiä. Joka toinen

Lisätiedot

Sairaanhoito ja siihen liittyvä kuntoutus

Sairaanhoito ja siihen liittyvä kuntoutus REUMAA SAIRASTAVIEN HOITO JA KUNTOUTUS 27.8.2010 AIKUISTEN HOITO JA KUNTOUTUS Sairaanhoito ja siihen liittyvä kuntoutus Markku Korpela Osastonylilääkäri TAYS:n sisätautien vastuualue/reumakeskus Reumatologian

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2018 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Jani Tervo Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Verkostoituvat tietojärjestelmälääkärit

Verkostoituvat tietojärjestelmälääkärit Verkostoituvat tietojärjestelmälääkärit FILIP SCHEPERJANS, LT NEUROLOGIAN ERIKOISLÄÄKÄRI, HYKS TIETOJÄRJESTELMÄLÄÄKÄREIDEN ALAOSASTON JOHTOKUNNAN PJ, SUOMEN LÄÄKÄRILIITTO Lääkäreiden rooli terveydenhuollon

Lisätiedot

Työnantajakysely Pirkanmaan ammatillisen erityisopetuksen koordinaatiokeskus

Työnantajakysely Pirkanmaan ammatillisen erityisopetuksen koordinaatiokeskus Työnantajakysely 2013 Pirkanmaan ammatillisen erityisopetuksen koordinaatiokeskus Aineisto Sähköinen kysely pirkanmaalaisille työnantajille Vastaajina 29 työnantajaa Suurin osa vastaajista esimies-asemassa

Lisätiedot

IT-PÄÄTTÄJÄBAROMETRI 2016 ATEA FINLAND OY

IT-PÄÄTTÄJÄBAROMETRI 2016 ATEA FINLAND OY IT-PÄÄTTÄJÄBAROMETRI 2016 ATEA FINLAND OY It-päättäjäbarometri 2016 Atean it-päättäjäbarometri toteutettiin kuudetta kertaa huhtikuun 2016 aikana sähköisenä kyselylomakkeena. Kyselyyn vastasi määräaikaan

Lisätiedot

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta. Kysely vuoden 2013 aikana AMK-tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta. Kysely vuoden 2013 aikana AMK-tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Kysely vuoden 2013 aikana AMK-tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille Kyselyn toteutus ja vastaajat Vuoden 2013 aikana JAMKissa suoritettiin

Lisätiedot

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Aula Research Oy toteutti Pelastakaa Lapset ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Page 1 of 7 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman

Lisätiedot

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Aurinkoisen asiakastyytyväisyyskysely tehtiin syyskuussa 2016. Kysely oli suunnattu kaikille Aurinkoisen asiakkaille; yhteisökodissa ja tukiasunnossa asuville sekä päiväasiakkaille.

Lisätiedot

MITEN MENEE, UUSI OPISKELIJA?

MITEN MENEE, UUSI OPISKELIJA? MITEN MENEE, UUSI OPISKELIJA? Raportti syksyn 2012 kyselystä Nyyti ry Opiskelijoiden tukikeskus 2 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 3 2. TULOKSET... 4 2.1 Vastaajien taustatiedot... 4 2.2 Asuinpaikan muutos ja uusi

Lisätiedot

ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus

ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus Raportti kyselystä Kuopion klassillisen lukion oppituntitallenteita lukuvuonna 2007 2008 käyttäneille opiskelijoille (huhtikuu 2008) (Diat liitteenä

Lisätiedot

Etelä-Suomen Kärppäfanien jäsentutkimus 2011

Etelä-Suomen Kärppäfanien jäsentutkimus 2011 Jäsenkysely 2011 Etelä-Suomen Kärppäfanien jäsentutkimus 2011 Kyselyn tausta, toteutus ja edustavuus Kysely toteutettiin sähköpostilla tehtynä kokonaistutkimuksena 8.-23.8.2011, niille jäsenille, jotka

Lisätiedot

GKS 2017 Presymposiumpalaute

GKS 2017 Presymposiumpalaute GKS 2017 Presymposiumpalaute Perineaalinen ultraääni laskeuman ja lantionpohjan arvioinnissa 27.9.2017 HUS Naistenklinikka, Helsinki Kouluttajana Prof Hans Peter Dietz, Sydney, Australia Oletko (N=36)

Lisätiedot

Kuntajohtajatyön arvostus

Kuntajohtajatyön arvostus Kuntajohtajatyön arvostus Kyselyn tuloksia 2/2 Milloin viimeksi olet saanut muun kuin kunta-alan yleiskorotukseen perustuvan palkankorotuksen? (n=181) Muu kuin yleiskorotus % - vastaajis ta Viimeisen 12

Lisätiedot

Lääketieteen opiskelijoiden kesätyöt Yhteenveto Lääkäriliiton ja SML:n opiskelijakyselyn tuloksista Tiedot on kerätty syksyllä 2016

Lääketieteen opiskelijoiden kesätyöt Yhteenveto Lääkäriliiton ja SML:n opiskelijakyselyn tuloksista Tiedot on kerätty syksyllä 2016 Lääketieteen opiskelijoiden kesätyöt 2016 Yhteenveto Lääkäriliiton ja SML:n opiskelijakyselyn tuloksista Tiedot on kerätty syksyllä 2016 Tutkimuksen toteutus ja aineisto Aineisto on kerätty sähköisellä

Lisätiedot

Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta: Tutkimus paikallisesta sopimisesta

Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta: Tutkimus paikallisesta sopimisesta 1.2.28 Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta: Tutkimus paikallisesta sopimisesta Tutkimus Turun yliopiston työoikeuden tutkijaryhmä on professori Martti Kairisen johdolla selvittänyt vuosien 25

Lisätiedot

Suomen Reumatologisen Yhdistyksen (SRY) kannanotto biosimilaarilääkkeisiin (biologisiin kopiolääkkeisiin)

Suomen Reumatologisen Yhdistyksen (SRY) kannanotto biosimilaarilääkkeisiin (biologisiin kopiolääkkeisiin) Suomen Reumatologisen Yhdistyksen (SRY) kannanotto biosimilaarilääkkeisiin (biologisiin kopiolääkkeisiin) Taustaa Biosimilaarilääke on patenttisuojansa menettäneen biologisen alkuperäislääkkeen samankaltainen,

Lisätiedot

Sähköpostin työkäyttötutkimus 31.5.2012. Sähköpostin työkäyttötutkimus 31.5.2012

Sähköpostin työkäyttötutkimus 31.5.2012. Sähköpostin työkäyttötutkimus 31.5.2012 Sähköpostin työkäyttötutkimus 1 Lähtotilanne Katrium España S.L. toteutti toukokuun 2012 aikana D-Fence Oy:n toimeksiannosta sähköpostin työkäyttötutkimuksen. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää miten

Lisätiedot

Yhdistyslaturin kysely 2019

Yhdistyslaturin kysely 2019 Yhdistyslaturin kysely 2019 Kyselyn tavoitteena oli selvittää yhdistystoiminnan kipupisteitä. Kyselyssä kartoitimme kiinnostusta yhdistystoiminnan eri alueiden kehittämiseen. Kyselyn tuloksia käytämme

Lisätiedot

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple Tekijänoikeus Suomalaiset pitävät tekijänoikeuksia tärkeänä asiana Vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä mieltä he ovat tekijänoikeuksista. Haastatelluille esitettiin kolme kuvailevaa sanaparia: tärkeä

Lisätiedot

Sairaanhoitajan tehtävissä tilapäisesti toimineiden opiskelijoiden perehdytys

Sairaanhoitajan tehtävissä tilapäisesti toimineiden opiskelijoiden perehdytys Sairaanhoitajan tehtävissä tilapäisesti toimineiden opiskelijoiden perehdytys SELVITYKSIÄ 2:2017 Helsinki 2017 ISSN 1799-7860 (Verkkojulkaisu) ISSN-L 1799-7860 ISBN 978-952-5978-57-5 (pdf) 2 KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Asiakaskysely 2011. Olemme toimineet FINASin kanssa yhteistyössä. KAIKKI VASTAAJAT Vastaajia yhteensä: 182 (61%) Sähköpostikutsujen määrä: 298

Asiakaskysely 2011. Olemme toimineet FINASin kanssa yhteistyössä. KAIKKI VASTAAJAT Vastaajia yhteensä: 182 (61%) Sähköpostikutsujen määrä: 298 Asiakaskysely 2011 FINAS-akkreditointipalvelun asiakastyytyväisyyskysely toteutettiin marras-joulukuussa 2011. Kysely lähetettiin sähköisenä kaikille FINASin asiakkaille. Kyselyyn saatiin yhteensä 182

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTO. Raportti Opetuksen kehittäminen ja tuki Harjoittelija Anna Vuolle PEDA-FORUM-PÄIVÄT TURUSSA 21-22.5.2008

TURUN YLIOPISTO. Raportti Opetuksen kehittäminen ja tuki Harjoittelija Anna Vuolle PEDA-FORUM-PÄIVÄT TURUSSA 21-22.5.2008 TURUN YLIOPISTO Raportti Opetuksen kehittäminen ja tuki Harjoittelija Anna Vuolle PEDA-FORUM-PÄIVÄT TURUSSA 21-22.5.8 Peda-forumin valtakunnalliset opetuksen kehittämispäivät järjestettiin tänä keväänä

Lisätiedot

RAISION TERVEYSKESKUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET

RAISION TERVEYSKESKUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 1 RAISION TERVEYSKESKUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Asiakastyytyväisyyden keskeiset osatekijät ovat palvelun laatua koskevat odotukset, mielikuvat organisaatiosta ja henkilökohtaiset palvelukokemukset.

Lisätiedot

Tampereen yliopistosta vuonna 2009 valmistuneiden uraseurannan tuloksia. Tampereen yliopisto Työelämäpalvelut Tammikuu 2015

Tampereen yliopistosta vuonna 2009 valmistuneiden uraseurannan tuloksia. Tampereen yliopisto Työelämäpalvelut Tammikuu 2015 Tampereen yliopistosta vuonna 29 valmistuneiden uraseurannan tuloksia Tampereen yliopisto Työelämäpalvelut Tammikuu 21 Kyselyn toteutus ja kohderyhmä Vuonna 214 uraseurantakysely toteutettiin vuonna 29

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot

Kartoitus sijaisisien asemasta. Hakala, Joonas Murtonen, Veikka

Kartoitus sijaisisien asemasta. Hakala, Joonas Murtonen, Veikka Kartoitus sijaisisien asemasta Hakala, Joonas Murtonen, Veikka Tutkimuksen taustaa Idea sijaisisiä koskevasta opinnäytetyöstä syntyi PePPihankkeen toimesta, kyseltyämme sähköpostitse opinnäytetyön aihetta

Lisätiedot

Selvitys maatalouden koneurakoinnin kysynnästä ja tarjonnasta Sonkajärvellä kyselyn havainnot

Selvitys maatalouden koneurakoinnin kysynnästä ja tarjonnasta Sonkajärvellä kyselyn havainnot Selvitys maatalouden koneurakoinnin kysynnästä ja tarjonnasta Sonkajärvellä kyselyn havainnot KYSELYN TAVOITE JA TOTEUTUS Tavoitteena oli selvittää maatalouden koneurakoinnin kysyntä ja tarjonta Sonkajärvellä

Lisätiedot

Kokoelmien tärkeyden keskiarvot toimipisteittäin

Kokoelmien tärkeyden keskiarvot toimipisteittäin Palvelunlaatukysely: Kokoelmapalvelut Kokoelmapalvelujen tärkeys Palvelunlaatukyselyssä toimintojen tärkeyttä mitattiin arvoasteikolla, jossa erittäin tärkeä sai arvon, jokseenkin tärkeä arvon ja ei ollenkaan

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON?

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? Kysely Etelä-Pohjanmaan vapaa-ajan asukkaille Ruralia-instituutti 2018 1 OSA 3: PALVELUTUOTANTO Ruralia-instituutti 2018 2 PALVELUTUOTANTO

Lisätiedot

Anna-Maija Koivusalo 16.4.2014. Kivuton sairaala projekti vuonna 2013

Anna-Maija Koivusalo 16.4.2014. Kivuton sairaala projekti vuonna 2013 Anna-Maija Koivusalo 16.4.214 Kivuton sairaala projekti vuonna 213 Kivun arviointi projekti Kivuton sairaala toteutettiin kahdeksannen kerran syksyllä 213 pääosin viikolla 42. Mukana oli niin erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Sosiaalityön työpaikkojen houkuttelevuus

Sosiaalityön työpaikkojen houkuttelevuus Sosiaalityön työpaikkojen houkuttelevuus Talentian selvitys 2017 Työ on mielenkiintoista, monipuolista ja sopivasti haastavaa. Työ on sovitettavissa yksityiselämään työmatkan ja -ajan, palkkauksen ja kuormittuvuuden

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

Yritysyhteistyötutkimus 2014. Julkinen yhteenveto tutkimusraportista

Yritysyhteistyötutkimus 2014. Julkinen yhteenveto tutkimusraportista Yritysyhteistyötutkimus 2014 Julkinen yhteenveto tutkimusraportista 25.6.2014 Anne Mähönen Yleistä tutkimuksesta Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää alueen yritysten käsityksiä oppilaitosten tarjoamista

Lisätiedot

Tutkimus ajokorttiseuraamusjärjestelm. rjestelmästä. Kesäkuu TNS Gallup Oy 2007 / AKE ajokorttiseuraamusjärjestelmä (proj.

Tutkimus ajokorttiseuraamusjärjestelm. rjestelmästä. Kesäkuu TNS Gallup Oy 2007 / AKE ajokorttiseuraamusjärjestelmä (proj. Tutkimus ajokorttiseuraamusjärjestelm rjestelmästä Kesäkuu 2007 1 Tutkimuksen tausta ja toteutus Tutkimuksessa selvitettiin ajokorttiseuraamusjärjestelmän tunnettuutta ajokortin haltijoiden keskuudessa

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Kulttuuriala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Pekka Mannermaa. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Kulttuuriala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Pekka Mannermaa. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2019 Palauteraportti Kulttuuriala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Pekka Mannermaa Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 Johdanto 3 Palautteiden

Lisätiedot

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Tutkimuksen tarkoitus ja tutkimusasetelma Pohjolan Voima teetti alkuvuoden

Lisätiedot

MARKKINOINNIN AUTOMAATION HAASTEET JA HYÖDYT. Kansainvälisen automaatiokyselyn tulokset

MARKKINOINNIN AUTOMAATION HAASTEET JA HYÖDYT. Kansainvälisen automaatiokyselyn tulokset MARKKINOINNIN AUTOMAATION HAASTEET JA HYÖDYT Kansainvälisen automaatiokyselyn tulokset www.viidakkocem.fi Sisältö Johdanto...3 Tutkimus... 3 Markkinoinnin automaation tuttuus ja yleisyys...4 Markkinoinnin

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa

Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 1 Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, lokakuu 2008 Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008

Lisätiedot

Sovari sosiaalisen vahvistumisen mittari on työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön vaikuttavuusmittari, jolla tuodaan esille palveluiden laatua ja sosiaalisesti vahvistavia vaikutuksia. Sovari-mittaria

Lisätiedot