S Tietoliikennepalveluiden käyttäjäkeskeinen suunnittelu (5 op) 08

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "S Tietoliikennepalveluiden käyttäjäkeskeinen suunnittelu (5 op) 08"

Transkriptio

1 S Tietoliikennepalveluiden käyttäjäkeskeinen suunnittelu (5 op) 08 Yleistä Tähän dokumenttiin on koottu kurssin S Tietoliikennepalveluiden käyttäjäkeskeinen suunnittelu (5 op) ohjeistus kokonaisuudessaan vuoden 2008 realisaatiossa. Tutustu siihen huolellisesti. Ohjeistuksessa on myös itsearviointiosia joiden läpikäynti antaa omalta osaltaan käsitystä kurssin hyödyllisyydestä juuri sinulle. Itsearviointi kannattaa täyttää kunkin lohkon lopuksi. Palautukset ja ohjeet: Kurssin osasuoritusten (luentotehtävät 10 %, ryhmätyö 50 %, parityön posteri 15 %) palautusten määräajat on koottu taulukkoon tämän dokumentin loppuun (liite E). Kuhunkin osasuoritukseen liittyvät ohjeistukset löytyvät myös tämän dokumentin liitteistä. Tentti: Kurssin tentti muodostaa kokonaisarvosanasta vain 25 % joten muihin osasuorituksiin paneutuminen on myös tärkeää. Tenttiin vaadittava materiaali on esitetty tämän dokumentin liitteessä D: Tenttimateriaali. Tentti järjestetään 8.5, salissa S4. Luennot Luennot pyrkivät kattamaan kurssilla vaadittavan teoreettisen aineksen sekä antamaan käytännön näkemystä ja menetelmätietoutta UCD:n soveltamiseksi. Luentomateriaalin ymmärtämistä pyritään syventämään luentotehtävillä ja muilla kurssin osasuorituksilla. HUOM: Luennoilta saa olla ilman lisätehtäviä pois ainoastaan kerran! Luentotehtävät Tavoite: Luentotehtävien tarkoituksena on käydä luennon materiaalia kertaalleen läpi sekä soveltaa luennolla opittuja asioita. Lisäksi opiskelijan oletetaan tehtävästä riippuen käyttävän verkkoa täydentävän tiedon hankkimiseen lähdekriittisesti. Suorittaminen: Luentotehtävät annetaan luennon yhteydessä. Tulokset: Luentotehtävä on tyypillisesti lyhyt luennon teemoihin liittyvä selvitys. Luentotehtävät (3 kpl) palautetaan kurssin lopussa aikataulun mukaan (liite E). Ryhmätyö Tavoite: Ryhmäesitysten tarkoituksena on oppia soveltamaan UCD-metodiikkaa teoriassa ja erikoisesti käytännössä, ryhmätyöskentelytaitoja, tieteellistä ajattelua ja raportointia sekä asioiden esittämistä ryhmälle. Menetelmä ja aihe: Ryhmätyön ohjeet löytyvät tämän dokumentin liitteestä B. Tulokset: Ryhmätyöstä laaditaan raportti (.doc tai.pdf) sekä esitys (.ppt). Esitykseen on varattu n. 45 min. Palautus: Tuloksia varten ryhmän tulee perustaa google docs -tili jonka pääsytiedot kerätään 2.4 luennolla. Dokumenteista kannattaa pitää kaiken varalta myös omat versiot.

2 Arviointi: Esitys opponoidaan toisen ryhmän toimesta. Ryhmäesityksen arvosana muodostuu puoleksi opponoijien antamasta arvosanasta ja puoleksi kurssin henkilökunnan antamasta arvosanasta. Opponointiin on varattu maksimissaan n. 30 min. Ryhmien esitysten aikataulu on esitetty liitteessä E. Huom! Ryhmätyön tekemiseen on varattu kaksi viikkoa aloitusluennon jälkeen jolloin sekä ryhmätyön raportin että esityksen tulee olla valmis. Tämä on tärkeää erikoisesti siksi, että opponoivalle ryhmälle jää aikaa tutustua työhön. Siksi ryhmätyöhön tulee ryhtyä välittömästi avausluennon jälkeen. Hyödyllisiä taustatietoja saa kurssin edellisen vuoden luennoista osoitteessa: Opponoinnit Tavoite: Opponoinnin tarkoituksena on tarjota ryhmäesityksen laatineelle ryhmälle takaisinkytkentää tekemästään työstä. Opponoinnissa opitaan kriittistä asioiden tarkastelua sekä käytännön argumentointi taitoja ja tieteellistä ajattelua. Menetelmä: Opponoivan ryhmän tulee huolellisesti tutustua opponoitavan ryhmän raporttiin ja esityksen materiaaleihin ennen esitystä. Opponointi tapahtuu ryhmän esityksen jälkeen noudattaen opponointiohjeistusta (liite A). Opponointiryhmät on esitetty liitteessä F. Tulokset: Opponoiva ryhmä täyttää opponoinnin jälkeen opponointilomakkeen ja palauttaa sen kurssin henkilökunnalle. Ryhmätyön arvosana muodostuu opponointiryhmän ja kurssin henkilökunnan arvosanojen keskiarvona. Oheismateriaali: opponointilomake.doc (opponoiva ryhmä ottaa mukaan opponointitilaisuuteen täytettäväksi), Yleisiä opponointikäytäntöjä: opponointimenetelmä.ppt (sekä esiintyvän ryhmän että opponoivan ryhmä tulee tutustua tähän!) Parityön posteri Tavoite: Parityön posterin tavoitteena on käyttäjäkeskeisen suunnittelun lisäksi tutustua tieteellisten artikkelien hakemiseen, analysoimiseen ja esittämiseen. Tarkoituksena on myös tarkastella lähteen tietoja lähdekriittisesti. Menetelmä: Työparit tutustuvat tieteellisen kirjallisuuteen annetusta teemasta, jonka jälkeen he laativat teemasta posterin liitteen C ohjeiden mukaan. Parit esittävät posterinsa kurssin lopussa aikataulun mukaan (liite E) n. 10 min/posteri. Palautus: Posteri palautetaan ryhmän goole docs - tilille. Se on myös hyvä ottaa varalta tikulla mukaan posterien esitystilaisuuteen. Arviointi: Posterien arvosanat saadaan esityksessä annettujen yleisöarvosanojen keskiarvona (vertaisarviointi).

3 Kurssin työmäärän arviointi Kurssi on laajuudeltaan 5 opintopistettä joka vastaa 133 tunnin työpanosta. Kurssin henkilökunta on arvioinut kurssin kuormittavuutta ao. taulukkoon. Toivoisimme että voisit kurssia suorittaessa täydentää taulukkoon omaa työpanostasi vastaavat työtunnit ja palauttaa tästä tiedon meille kurssipalautteessa ( Voimme käyttää sitten tätä tietoa osaltaan kurssin kehittämiseen. LIITTEET Liite A: Opponointiohje Yleistä: Opponoivan ryhmän tulee valmistautua opponointiin huolellisesti, ajoissa ja muistaa, että opponoinnissa ei ole kysymys arvostelusta vaan arvioinnista ja kriittisestä akateemisesta keskustelusta, jossa opponentti nostaa esiin työn hyviä puolia ja kehittämistä vaativia puolia. Hyvä opponentti herättää opponoitavan keskustelemaan ja perustelemaan tekemiään valintoja, tuloksia ja havaintoja. Hyvä opponentti ei syytä, osoittele tai arvostele. Hyvä opponentti stimuloi akateemista vuoropuhelua, jonka seurauksena opponoitava, opponoija ja yleisö oppivat uusia asioita työstä ja tarkastelevat sitä useista eri näkökulmista. Menetelmä: Opponoivan ryhmän tulee ennen opponointia tutustua opponointia menetelmänä kuvaavaan esitykseen (opponointimenetelmä.ppt). Ryhmän tulee myös päättää mitä kysymyksiä ryhmän esityksistä esitetään ja millaisia vastauksia niihin on odotettavissa. Opponoivan ryhmän tulee valmistautua esittämään esittämiinsä kysymyksiin myös asianmukainen vastaus. Hyvä opponointi on vuorovaikutteista keskustelua ja asiapohjaista argumentointia. Vaadittavat taustatiedot: Opponoivan ryhmän tulee tutustua UCD -menetelmiin ja erikoisesti opponoitavan ryhmän käyttämiin UCD -menetelmiin ja opponoitavan ryhmän tuloksiin. Tämän pohjalta ryhmä sitten laatii listan kysymyksiä tilaisuuteen; esim. 2 kpl / opponointiryhmän edustaja sekä niihin odotettavat vastaukset. Aikataulu: Opponointien aikataulu on esitetty tämän ohjeen lopussa. Opponointiin on varattu aikaa maksimissaan 45 min. Tulokset: Opponoiva ryhmä dokumentoi opponoinnin kaavakkeelle (opponointilomake.doc) sekä antaa esityksestä arvosana. Opponoitavalle ryhmälle annettava arvosana on opponointiryhmän ja kurssin henkilökunnan antaman arvosanan keskiarvo. Opponointikaavake palautetaan kurssin henkilökunnalle opponoinnin loputtua.

4 Oheismateriaali: opponointilomake.doc, opponointimenetelmä.ppt Liite B: Ryhmätyön ohje Ryhmätyön tarkoituksena on ymmärtää käyttäjäkeskeisen suunnittelun menetelmiä käytännön asiakkuuksien ja teknologian kautta. Tutustu ennen ryhmätyötä (ja ensimmäistä ryhmäkokousta) seuraaviin lähteisiin: - Tämä lähde tarjoaa artikkeleja ja niitä tukevat kalvot useimmista UCD -menetelmistä. - Kuluttajatutkimuskeskuksen Käyttäjälähtöiset Innovaatiot tutkimusryhmän erittäin käytännönläheiset sivut. Tutustu helppolukuisten menetelmäkuvausten lisäksi erikoisesti tapaustutkimuksiin (keissit) jolloin saat perspektiiviä erilaisista UCD projekteista. Myös lisämateriaaleja (xtra) osoitteessa kannattaa katsoa. Näistä saat lisäperspektiiviä. Koska kurssin ryhmäkoot ovat suuria tulee ryhmän jo ensimmäisessä kokouksessa sopia mahdollisimman tarkasti työnjaosta. Tämän voi tehdä esim. siten että ryhmän työn sisältö ja vaiheet esitetään yhdessä ensin miellekartaan (käyttäen esim. ilmaista FreeMind ohjelmaa, jonka linkki löytyy esim. Wikipediasta) josta sitten katsotaan kullekin ryhmän jäsenelle sopiva osuus. Ryhmän on hyvä kokoontua tarpeeksi usein seuraamaan työn edistymistä. Ensimmäisessä kokouksessa olisi hyvä myös päättää seuraavien kokousten teemat ja ajat mahdollisimman tarkasti. Ryhmien aiheet Ryhmä 1 Teema: Älykäs koti Tehtävä: Ideointi ja konseptisuunnittelu Tutustu artikkeliin Smart home digitally engineered domestic life.pdf. Ryhmän tehtävänä on ensin ideoida älykkääseen kotiin liittyvä uusi palvelu tai laite (tietylle vapaavalintaiselle kohderyhmälle) ja suorittaa sille konseptitestaus yhdessä sovitulla (sovituilla) menetelmillä. Ideoinnin tulos voi olla myös olemassa olevien laitteiden tai palvelujen uusi yhdistelmä tai käyttötapa. Työn raportointiin voi käyttää pohjaa IHTE 3100 harjoitustyö - osa1-uuden tuotteen kehittäminen.rtf. Huomaa, että sekä ideointiin että konseptitestaukseen käytännönläheinen ja lyhyt esittely löytyy myös juuseri.com:sta. Ryhmä 2 Teema: Älykäs koti Tehtävä: Tarvekartoitus ja konseptisuunnittelu Tutustu ensin artikkeliin Smart home digitally engineered domestic life.pdf josta saat taustaideoita älykkäästä kodintekniikasta. Seuraavana valitaan kohderyhmä sekä selvitetään kohderyhmän kotona käyttämiä palveluja. Tutustu myös tarvekartoituksen menetelmiin joita on hyvä esitellä raportissa. Kerro myös perusteet käytettyjen menetelmien valinnalle. On myös tärkeää määritellä mitä valitsemanne kohderyhmä tarkoittaa tutkimuksessanne. Tarvekartoitus: Tarvekartoituksessa selvitetään millaisia näkyviä tai piileviä tarpeita kohderyhmällä on. Seuraava vaihe, konseptisuunnittelu, perustuu tarvekartoituksen tuloksiin. Tässä vaiheessa valitaan siis jokin menetelmä(t), jota sovelletaan, jotta tarpeista saataisiin

5 mahdollisimman paljon selvyyttä ennen konseptin ideointia. Tarvekartoituksessa ollaan siis kiinnostuneita tarpeista eikä oteta kantaa siihen, millä tavoin teknologisilla ratkaisuilla pystytään vastaamaan todettuihin tarpeisiin. Tarvekartoitusta varten ryhmä etsii muutaman henkilön kohderyhmästä, joiden tarpeita kartoitetaan valitulla menetelmällä (haastattelu, kysely, observointi, päiväkirja jne.) Nk. raskaammissa menetelmissä kuten haastattelussa ryhmälle riittää >10 haastateltavaa, kun taas esim. kyselylomake tulee lähettää useammalle. Konseptisuunnittelu: Konseptin ideointia varten valitaan menetelmä, jonka avulla tarvekartoituksen tuloksia aletaan käsitellä. Konseptiluonnoksia syntyy usein useita, joista valitaan yksi jatkokehitystä varten. Kaikki syntyneet konseptiluonnokset mainitaan loppuraportissa. Jatkokehitystä varten valittu konsepti kuvataan mahdollisimman tarkasti. Huom. Prosessiin kokonaisuutena kuuluisi käytännössä vielä valitun konseptin testaus käyttäjillä (validointi) jota ryhmän ei kuitenkaan tarvitse tässä työssä välttämättä suorittaa. Ryhmät 3 ja 4 Teema: Verkkopalvelut Tehtävä: Verkkopalvelun laatu. Ryhmän tulee valita testattavaksi vähintään kaksi laadullisesti poikkeavaa verkkopalvelua esim. pienyritys ja suuryritys joista toisen sivut ovat selvästi laadukkaammat. Testausmenetelmät ryhmä voi valita itse, mutta on suositeltavaa tutustua useampaan testausmenetelmään sekä sisällyttää raportointiin testausmenetelmien esittelyn lisäksi myös vertailua niillä saavutetuista tuloksista. Testihenkilöt voivat olla joko ryhmän jäseniä tai ulkopuolisia. Tulosten raportointiin voi käyttää soveltuvin osin pohjaa usability report template.doc. Huom! Ryhmien 3 ja 4 tulee olla yhteydessä toisiinsa että ne käsittelisivät erilaisia menetelmiä. Lähteitä: Verkkopalvelun laatua on käsitelty kattavasti lähteessä: Ryhmä 5 Teema: Kehittää uusia ideoita TKK opiskelijoiden viestintään ja vuorovaikutukseen ottaen huomioon erilaiset viestintävälineet ja niiden yhdistelmät ja välittämättä nykyisistä teknisistä ja taloudellisista yms. rajoituksista. Tehtävä: Tarvekartoitus ja konseptisuunnittelu Tarvekartoitus: Tarvekartoituksessa selvitetään millaisia näkyviä tai piileviä tarpeita kohderyhmällä on. Seuraava vaihe, konseptisuunnittelu, perustuu tarvekartoituksen tuloksiin. Tässä vaiheessa valitaan siis jokin menetelmä(t), jota sovelletaan, jotta tarpeista saataisiin mahdollisimman paljon selvyyttä ennen konseptin ideointia. Tarvekartoituksessa ollaan siis kiinnostuneita tarpeista eikä oteta kantaa siihen, millä tavoin teknologisilla ratkaisuilla pystytään vastaamaan todettuihin tarpeisiin. Tarvekartoituksessa voidaan esim. lähteä vuorovaikutus- ja viestintätilanteiden skenaarioista joita ryhmä ideoi muutaman kappaleen. Näitä voidaan sitten käyttää virikemateriaalina itse haastatteluvaiheessa. (Tietenkin myös kohderyhmältä voidaan kysyä lisäideoita tähän.) Tarvekartoitusta varten ryhmä siis etsii muutaman henkilön kohderyhmästä, joiden tarpeita kartoitetaan valitulla menetelmällä (haastattelu, kysely, observointi, päiväkirja jne.) Nk. raskaammissa menetelmissä kuten haastattelussa ryhmälle riittää >10 haastateltavaa, kun taas esim. kyselylomake tulee lähettää useammalle.

6 Konseptisuunnittelu: Konseptin ideointia varten valitaan menetelmä, jonka avulla tarvekartoituksen tuloksia aletaan käsitellä. Konseptiluonnoksia syntyy usein useita, joista valitaan yksi jatkokehitystä varten. Kaikki syntyneet konseptiluonnokset mainitaan loppuraportissa. Jatkokehitystä varten valittu konsepti kuvataan mahdollisimman tarkasti. Huom. Prosessiin kokonaisuutena kuuluisi käytännössä vielä valitun konseptin testaus käyttäjillä (validointi) jota ryhmän ei kuitenkaan tarvitse tässä työssä välttämättä suorittaa. Ryhmän esitys Yleistä: Kunkin ryhmä tulee valmistautua esittämään ryhmätyön tulokset aikataulun mukaan (kts liite). Esitelmän pituus on enimmillään 45 min. Kalvoihin ei kannata laittaa liikaa tekstiä ja ne kannattaa pitää selkeinä. Luentokalvojen suoraan lukemista tulee välttää. Kuvien tulee olla havainnollisia ja yleisesti katsoen on parempi käyttää liikaa kuin liian vähän kuvia mutta niiden tulee myös kiteyttää esitettävää asiaa. On myös oivallista jos voitte yhdistää useiden lähteiden kuvia samaan kuvaan. Lähteet tulee kuitenkin aina merkitä selkeästi raporttiin ja esitykseen. Tutustukaa liitteessä olevaan opponointiohjeeseen (ja opponointikaavakkeeseen) josta saatte käsityksen opponoinnissa esille tulevista haasteista. Esitysmateriaalin voitte tallentaa google docs kansioonne ja lähettää tästä sitten postia kurssin henkilökunnalle. Lisäohjeet: Tutustukaa ennen esityksen laatimista oheiseen dokumenttiin: esityksen havainnolistaminen.ppt Ryhmätyön raportointi Ryhmätyön raportointi pyrkii dokumentoimaan ryhmän työskentelyn sekä (i) metodiikan että (ii) tulosten osalta. Raportoinnissa on hyötyä seuraavasta ohjeesta: prosessikirjoittaminen.pdf joka sisältää hyödyllistä pohdiskelua akateemisesta kirjoittamisesta yleensä. Sivulla 15 on esitetty raportin yleinen runko. Ryhmätyön itsearviointi Arvioikaa ryhmässä ja arvioi itse ryhmänne toimintaa harjoitustyön tekemisessä. Missä onnistuitte? Mitkä kohdat olivat pulmallisia? Miten ryhmän toimintaa olisi voinut kehittää? Arvioi myös omaa osallistumistasi ryhmän työskentelyyn. Liite C: Parityön posteri Parityössä työpari esittelee työtään muille posterin muodossa. Posteri on kirjallinen ja kuvallinen tiivistelmä tutkielmasta. Posterin osuus kokonaispisteistä on 15 %. Postereita laaditaan kaikkiaan 26 kappaletta kahden hengen ryhmissä. Posterit perustuvat käyttävyyssuunnittelua koskeviin artikkeleihin joita ryhmän tulee hakea omatoimisesti esim. nelli-portaalin avulla. Erittäin hyvä portaali UCD- artikkeleihin on erikoisesti Parityön posterien aiheet löytyvät ao taulukosta.

7 Posterin tarkoitus Ryhmä esittelee työtään muille posterin (eng. poster eli juliste) muodossa. Posteri on kirjallinen ja kuvallinen tiivistelmä harjoitustyön ydinkohdista. Hyvä posteri on yksinkertainen, sujuva, luettava, hyvin jäsennelty ja iskevä. Posterissa asiat esitetään tiiviissä tekstimuodossa ja annetaan kuvioiden tai taulukoiden kertoa. Posterissa tulee kertoa harjoitustyön tärkeimmät (muita kiinnostavat) asiat kuvin tai vähäisellä tekstimäärällä. Posterin sisältö Posteria laatiessanne pitäkää mielessä, että laaditte posteria näyttelyä varten ja että posterin katsojan tulee muutamassa minuutissa saada ymmärrys työstä ja työn tuloksista ilman, että posterin laatija on tarkentamassa asioita. Rakenteellisesti posterista tulee löytyä mm. Otsikko ja alaotsikoita Ryhmän jäsenten nimet Tekstiä Kuvioita, kaavioita ja kuvia Posterissa ei kannata kaikkea mitä artikkelissa on vaan kertoa esim. menetelmistä ja tuloksista yhteenvedonomaisesti ja kiinnostavasti. Posteria voi elävöittää myös muista lähteistä saadulla materiaalilla. Kannattaa ajatella mikä muita oikeasti kiinnostaa ja on muille hyödyllistä tietoa! Voitte halutessa tulostaa posterin A3 tai A2 kokoon. Luennolla posteri esitetään videotykillä ja voitte ottaa posterinne mukaan luennolle esim. muistitikulla. Ulkoasu on vapaamuotoinen. Muista kuitenkin selkeä ja miellyttävä visuaalinen ulkoasu. Posterissa voi tällä kurssilla olla 1-2 sivua. Ideoita posterin tekoon voi katsoa esimerkiksi seuraavilta sivuilta:

8 Posterin esimerkki löytyy myös ohesta: posteri.ppt jossa esitellään käyttäjäkeskeistä suunnittelua. Parityön posterin itsearviointi Arvioi posterin tekemistä ja esittämistä sekä saamaasi palautetta. Missä onnistuit? Mitä tekisit nyt toisin? Vastasiko saamasi palaute omaa tuntumaasi. Mitä opit omasta esiintymisestäsi? Liite D: Tenttimateriaali Tenttimateriaaleista ilmoitetaan myöhemmin

9 Liite E: Aikataulu * Luentotehtävät palautetaan E-siivien lokeroon Liite F: Ryhmiinjako Ryhmän n opponoi ryhmä n+1, esim ryhmän 1 opponoi ryhmä 2. Ryhmän 5 opponoi ryhmä 1.

10 Päivitetty Timo Korhonen

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet

Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto 2017 1 Yleistä Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielman seminaarityöskentelyyn

Lisätiedot

1Blogin arvostelu. Blogin tarkoitus. Arvostelun filosofia. Blogin sisältö. Blogin kieli ja tyyli. Viikkotehtävät. Blogin viikoittainen sisältö

1Blogin arvostelu. Blogin tarkoitus. Arvostelun filosofia. Blogin sisältö. Blogin kieli ja tyyli. Viikkotehtävät. Blogin viikoittainen sisältö 1Blogin arvostelu Blogin tarkoitus Blogin pitäminen on tapa välittää tietoa ryhmän päätöksentekoprosessista ulkopuolisille tahoille. Samalla se toimii ryhmän sisäisenä resurssina ja tapana pitää kirjaa

Lisätiedot

Seminaarit. sen jälkeen Teollisuuslaitos-seminaari / SWOT analyysi (esitelmät ja

Seminaarit. sen jälkeen Teollisuuslaitos-seminaari / SWOT analyysi (esitelmät ja Seminaarit Seminaarit näkökulmittain ja teollisuudenaloittain Yksi HX-ryhmälle Kaksi seminaaria / harjoitusryhmä (n. 30 opiskelijaa): ensin Näkökulma-seminaari (esitelmät ja opponoinnit 3-4 hengen ryhmissä,

Lisätiedot

TK080903 Tietojenkäsittelyn seminaari 4 op Kevät 2015. Tietojenkäsittelyn seminaari

TK080903 Tietojenkäsittelyn seminaari 4 op Kevät 2015. Tietojenkäsittelyn seminaari TK080903 Tietojenkäsittelyn seminaari 4 op Kevät 2015 Tietojenkäsittelyn seminaari Suoritetaan 3. opintovuonna. Sisältyy moduuleihin TK0809 ja TK0811. Miksi? Amk tutkinto on KORKEAkoulututkinto. seminaari

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomin tukimateriaali opiskelijalle OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu teoksesta sekä työskentelyprosessia, itsearviointia ja kuvataiteen tuntemusta kuvaavasta

Lisätiedot

811393A JOHDATUS TUTKIMUSTYÖHÖN

811393A JOHDATUS TUTKIMUSTYÖHÖN 811393A JOHDATUS TUTKIMUSTYÖHÖN Harjoitus 1: Tutkimussuunnitelma 19.9.2017 Mari Karjalainen 1 Yleistä kurssin suorittamisesta Tutkimusaiheen päätät itse, voit laajentaa JTT-tutkielman pohjalta kandityön

Lisätiedot

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit)

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Kevät 2016 Aloitusluento 20.01.2016 TkT Eero Hiltunen 1 Tänään Yleistä kandidaattiseminaarista Aikataulut ja osasuoritukset Aiheet ja ohjaajat

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 5.1. 2017 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta aiemmilta kursseilta Oman olemisen ja tietoisten valintojen

Lisätiedot

Tietotekniikan kandidaattiseminaari

Tietotekniikan kandidaattiseminaari Tietotekniikan kandidaattiseminaari Luento 1 14.9.2011 1 Luennon sisältö Seminaarin tavoitteet Seminaarin suoritus (tehtävät) Kandidaatintutkielman aiheen valinta Seminaarin aikataulu 2 2011 Timo Männikkö

Lisätiedot

Oppiminen ja oppimisympäristöt kevät 2006 (3 ja 6 op) L

Oppiminen ja oppimisympäristöt kevät 2006 (3 ja 6 op) L Oppiminen ja oppimisympäristöt kevät 2006 (3 ja 6 op) L S-72.3520, T-110.6300, TU-53.1263 Ursula Holmström T (ursula.holmstrom@tkk.fi) Maria Hyytiäinen S (maria.hyytiainen@tkk.fi) Eija Korpelainen TU (eija.korpelainen@tkk.fi)

Lisätiedot

Kurssin oppimistavoitteet. Heikki Lokki Kurssin suorituksen jälkeen osaat

Kurssin oppimistavoitteet. Heikki Lokki Kurssin suorituksen jälkeen osaat Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen - TVT-ajokortti (3 op) - Tietokone työvälineenä (1 op) - Opiskelutekniikka (2 op) - Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen (4 op) Heikki Lokki 24.9.2008 Matemaattis-luonnontieteellinen

Lisätiedot

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Uusittu 16.11.2010 Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Leif Åberg syyslukukausi 2010 12.11. - 17.12.2009 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa

Lisätiedot

Suoritusraportointi: Loppuraportti

Suoritusraportointi: Loppuraportti 1 (5) Suoritusraportointi: Loppuraportti Tiimitehtävä, 20 % kurssin arvosanasta Ryhmän vetäjä toimittaa raportit keskitetysti projektiyrityksille Raportti sisältää kaksi osiota: Johdon tiivistelmän (Executive

Lisätiedot

TIES501 Pro Gradu -seminaari. Kevät 2013

TIES501 Pro Gradu -seminaari. Kevät 2013 TIES501 Pro Gradu -seminaari jussi.hakanen@jyu.fi Kevät 2013 Seminaarin tavoitteet Seminaarin tarkoitus on tukea gradun tekemistä ja valmistumista Seminaarin aikana gradu on tarkoitus saada valmiiksi tai

Lisätiedot

Tavoitteet: Kurssilla tarkastellaan viestintää johtamisen ja asiantuntijatyön näkökulmasta. Teoreettisesti kurssi nojaa. dynaamisiin muutosmalleihin

Tavoitteet: Kurssilla tarkastellaan viestintää johtamisen ja asiantuntijatyön näkökulmasta. Teoreettisesti kurssi nojaa. dynaamisiin muutosmalleihin Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Yleistä Leif Åberg kevät 2012 Aika ja paikka: 20.01. - 02.03.2012 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa Johtamisen

Lisätiedot

PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Maanantai

PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Maanantai PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Maanantai 26.10.2015 Käytännönjärjestelyt Kurssin alkuosan henkilökunnasta Kurssi jakautuu kahteen osaan: ensimmäistä 3 viikkoa luennoi TkT Kati Miettunen ja jälkimmäistä

Lisätiedot

T-76.611 Ohjelmistojen määrittely- ja suunnittelumenetelmät

T-76.611 Ohjelmistojen määrittely- ja suunnittelumenetelmät T-76.611 Ohjelmistojen määrittely- ja suunnittelumenetelmät Software design and specification methods Kurssin henkilökunta ja sponsori Luennoitsija DI Antti Karanta, Napa Oy www.napa.fi Assistentti TkL

Lisätiedot

S Ihminen ja tietoliikennetekniikka. Syksy 2005, laskari 1

S Ihminen ja tietoliikennetekniikka. Syksy 2005, laskari 1 Syksy 2005, laskari 1 Sisältö Tarvekartoituksen periaatteet Tutkimusmenetelmät Raportin laatiminen Tehtävä Kirjaa ylös: mitä tarvekartoituksen menetelmiä tunnet? Mitä hyötyjä tai haasteita tiedät niihin

Lisätiedot

ENE-C3001 Energiasysteemit

ENE-C3001 Energiasysteemit ENE-C3001 Energiasysteemit Tervetuloa kurssille! Kari Alanne Kurssin henkilökunta Vanhempi yliopistonlehtori Dosentti, TkT Kari Alanne kari.alanne@aalto.fi Puhelin 050-4306837 PL 14400, 00076 AALTO Sähkömiehentie

Lisätiedot

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Saija Toivonen

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Saija Toivonen ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Henkilökunta Koordinaattori: Opintosihteeri Tiina Nikander Aikatauluun, ohjelmaan, suorituskirjauksiin

Lisätiedot

Kurssijärjestelyt. CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos

Kurssijärjestelyt. CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos Kurssijärjestelyt CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos (Alkuperäiset luentokalvot: Markku Laine) 10. Tammikuuta 2017 Luennon sisältö

Lisätiedot

T Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005

T Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005 T-121.110 Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005 Kurssin tavoitteet Muodostaa näkemys käyttäjäkeskeisestä tuotesuunnittelusta Kasvattaa ymmärrystä prosessin vaiheista Tutustua käyttäjäkeskeisen

Lisätiedot

Seminaariesitys. Jokainen pitää työstään seminaariesityksen. Kesto n. 10 min Käytössä piirtoheitin ja dataprojektori

Seminaariesitys. Jokainen pitää työstään seminaariesityksen. Kesto n. 10 min Käytössä piirtoheitin ja dataprojektori 1 Seminaariesitys Jokainen pitää työstään seminaariesityksen Kesto n. 10 min Käytössä piirtoheitin ja dataprojektori Jokainen opponoi jonkun toisen työn ja esityksen. Esityksen pitäjä lähettää omalle opponentilleen

Lisätiedot

Teknologinen muutos verkkojakso

Teknologinen muutos verkkojakso Teknologinen muutos verkkojakso 25.8. - 26.9.2003. Teknologinen muutos -jakson tarkoituksena on kartoittaa ajatuksia yliopistojen tulevaisuuden toimintakentästä ja luoda kuvaa edessämme olevista teknologisista

Lisätiedot

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen Energiatekniikkaa Aalto-yliopistossa

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen Energiatekniikkaa Aalto-yliopistossa ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa Aloitustapaaminen 11.4.2016 Tervetuloa! Energiatekniikkaa Aalto-yliopistossa Perinteiset sisältöpainotukset 1 Energiatekniikkaa Aalto-yliopistossa Perinteinen formaatti

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 9-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas tunnistaa omaa kemian osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti T3 Oppilas ymmärtää kemian osaamisen

Lisätiedot

Tutkielmavuoden aloitus tiistaina pro gradu tutkielma

Tutkielmavuoden aloitus tiistaina pro gradu tutkielma Tutkielmavuoden aloitus tiistaina 6.9.2011 Kandidaatintutkielma ja pro gradu tutkielma Kandidaatintutkielma kyse itsenäisestä, yleensä ensimmäisestä tutkielmasta usein gradun esitutkimus hiukan normaalia

Lisätiedot

Tietotekniikan opintojen aktivointi

Tietotekniikan opintojen aktivointi Tietotekniikan opintojen aktivointi 8.6.2011 Auri Kaihlavirta Päivän agenda HOPSien käsittelyä Päättötyön kirjoittamisen keinoja Opponoinnista Kirjoitustehtävä 1 1 Ryhmätehtävä: HOPSin jälkeen Kirjaa paperille

Lisätiedot

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Leif Åberg syyslukukausi 2010 12.11. - 17.12.2009 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa Johtamisen sivuainekokonaisuutta

Lisätiedot

TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012

TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012 TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012 Päivämäärä Lajin vastuuhenkilöt: Tea Ruppa, lajivastaava, Jyväskylän ammattiopisto Semifinaalikoordinaattori:

Lisätiedot

Kandidaatintyön arvosteluohjeet

Kandidaatintyön arvosteluohjeet 1 (5) Kandidaatintyön arvosteluohjeet Hyväksytty sähkötekniikan akateemisessa komiteassa 19.9.2011. Näillä arviointiohjeilla on kaksi tarkoitusta. Yhtäältä niillä välitetään selvä viesti sekä ohjaajille

Lisätiedot

Aiheenvalinta ilmoitetaan MyCoursesin keskustelualueella (ei saman yrityksen tarkastelua lähes samasta näkökulmasta) viimeistään tiistaina 27.2.

Aiheenvalinta ilmoitetaan MyCoursesin keskustelualueella (ei saman yrityksen tarkastelua lähes samasta näkökulmasta) viimeistään tiistaina 27.2. 1 (5) Lopputyö Aiheenvalinta viimeistään ti 27.2. MyCoursesin kyseisellä keskustelualueella Suunnitelma 10 %, palautus viimeistään ma 5.3. Tiimiesitys 15 %, tiistaina 27.3. tai torstaina 29.3. Raportti

Lisätiedot

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 17.8.2011 TUTKINNON PERUSTEET Opiskelija suunnittelee ja tekee omaa osaamistaan

Lisätiedot

Kandidaatintyö Elektroniikan laitoksella. Kandidaatintyöluennot (Ala kirjoittaa! -luentosarja)

Kandidaatintyö Elektroniikan laitoksella. Kandidaatintyöluennot (Ala kirjoittaa! -luentosarja) 1 Kandidaatintyö Elektroniikan laitoksella Kandidaatintyövastaavat: Aki Korpela (sähkömagnetiikka) Jarmo Tanskanen (elektroniikka) Kandidaatintyö koostuu seuraavista osista: kandidaatintyöluennot, yhteiset

Lisätiedot

CHEM-A1620 Näkökulmia ympäristöasioihin (3 op) Kevät 2018

CHEM-A1620 Näkökulmia ympäristöasioihin (3 op) Kevät 2018 CHEM-A1620 Näkökulmia ympäristöasioihin (3 op) Kevät 2018 T.Laukkanen@aalto.fi (huom. ei Timo.Laukkanen@...) Osaamistavoitteet Osallistuttuaan kurssille opiskelija - hahmottaa ympäristöasioiden monialaisen

Lisätiedot

Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä

Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä Tutkielman arvostelussa on käytössä viisiportainen asteikko (1-5): o Ykkönen (1) merkitsee, että työ on hyväksyttävissä, mutta siinä on huomattavia puutteita.

Lisätiedot

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 13.4.2015

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 13.4.2015 ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa Aloitustapaaminen 13.4.2015 Tervetuloa! Energiatekniikkaa Aalto-yliopistossa Perinteiset sisältöpainotukset 1 Energiatekniikkaa Aalto-yliopistossa Perinteinen formaatti

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

ENE-C3001 Energiasysteemit

ENE-C3001 Energiasysteemit ENE-C3001 Energiasysteemit Tervetuloa kurssille! Kari Alanne Kurssin henkilökunta Vanhempi yliopistonlehtori Dosentti, TkT Kari Alanne Aalto-yliopisto, Energiatekniikan laitos kari.alanne@aalto.fi Puhelin

Lisätiedot

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 31.8.2011 TUTKINNON PERUSTEET Opiskelija suunnittelee ja tekee omaa osaamistaan

Lisätiedot

1510 Ihminen ja tietoliikennetekniikka

1510 Ihminen ja tietoliikennetekniikka 1510 Ihminen ja tietoliikennetekniikka Intro http://www.comlab.hut.fi/studies/1510/etusivu.html 1510 Ihminen ja tietoliikennetekniikka Ohjelma tänään Kurssin käytännön järjestelyt Katsaus käyttäjäkeskeiseen

Lisätiedot

Kandiaikataulu ja -ohjeita

Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandin tavoitteet Opinto-opas LuK-tutkielma: kirjallinen työ, osoittaa perehtyneisyyttä tutkielman kohteena olevaan aihepiiriin, kykyä tieteelliseen kirjoittamiseen ja tieteellisten

Lisätiedot

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit)

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Syksy 2015 Aloitusluento 16.09.2015 TkT Eero Hiltunen Tänään Yleistä kandidaattiseminaarista Aikataulut ja osasuoritukset Koulutusohjelmien omat

Lisätiedot

Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella

Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella kn 5.2.2009 Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella Tiedoksi kandidaatintöiden ohjaajille: Valmistautuminen kandityön tekemiseen, esitietovaatimukset: Kandidaatintyö voidaan aloittaa tyypillisesti

Lisätiedot

S-72.1510 Ihminen ja tietoliikennetekniikka

S-72.1510 Ihminen ja tietoliikennetekniikka Lisämateriaalia harjoitustyöhön Syksy 2007 Sisältö Vinkkejä käyttäjätutkimuksen suorittamiseen Tarvekartoituksen periaatteet Tutkimusmenetelmät Haastattelu Fokusryhmä Päiväkirja Kysely Ohjeita harjoitustyön

Lisätiedot

Kuluttajatutkimus käyttäjäkeskeisessä suunnittelussa. Harjoitustyöaiheita

Kuluttajatutkimus käyttäjäkeskeisessä suunnittelussa. Harjoitustyöaiheita Käytettävyyden seminaari 8107510, syksy 2004 Kuluttajatutkimus käyttäjäkeskeisessä suunnittelussa Harjoitustyö-aiheet Ohjeita harjoitustyön tekemiseen Arvosteluperusteet 7.10.2004 Tampere University of

Lisätiedot

Yliopistonlehtori Marja Raekallio Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto

Yliopistonlehtori Marja Raekallio Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto Yliopistonlehtori Marja Raekallio Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto Näyttöön perustuvan eläinlääketieteen verkkokurssi sekä perustutkintoa

Lisätiedot

PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti

PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti Harjoitustyön ohje Tehtävänäsi on laatia tutkimussuunnitelma. Itse tutkimusta ei toteuteta, mutta suunnitelman tulisi

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

Kurssijärjestelyt. ME-C2300 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Mari Hirvi Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos

Kurssijärjestelyt. ME-C2300 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Mari Hirvi Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos Kurssijärjestelyt ME-C2300 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Mari Hirvi Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos (Alkuperäiset luentokalvot: Markku Laine) 8. syyskuuta 2015 Luennon sisältö Kurssin

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 7.1. 2016 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta vuoden 2015 kurssista Kurssi poikkesi todella paljon verrattuna

Lisätiedot

LASKENTATOIMEN PRO GRADU INFO

LASKENTATOIMEN PRO GRADU INFO LASKENTATOIMEN PRO GRADU INFO 16.5.2011 Sisältö 1. Tutkielmatyöskentelyn käytännönjärjestelyt Hyödyllisiä nettisivuja ja ohjeita Pro gradu tutkielmatyöskentelyn vaiheet Alkuraportti/tutkimussuunnitelma

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE Ohje hyväksytty osastoneuvostossa 17.8.2005 1 Sisällys 1. Kandidaatintyö ja sen tarkoitus...2 2. Kandidaatintyön aihe ja tarkastaja...3 3. Kandidaatintyön

Lisätiedot

Kandidaatin opinnäyteseminaari. Intro

Kandidaatin opinnäyteseminaari. Intro Kandidaatin opinnäyteseminaari Intro Seminaari? Seminaari on sarja kokoontumisia, joiden tarkoitus on tukea syksyllä alkavaa opinnäytteen suunnittelua ja keväällä toteutusta. Syksystä kevääseen kulkeva

Lisätiedot

35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely

35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely Tieto- ja palvelutalouden laitos / logistiikka 35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely Kurssin tavoitteet Kurssin suorittaminen Työmäärä ja tyytyväisyys Tiedotus ja yhteystiedot Kurssin tavoitteet

Lisätiedot

Pro gradu - tutkielma. Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto KT HANNU Heikkinen

Pro gradu - tutkielma. Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto KT HANNU Heikkinen Pro gradu - tutkielma Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto KT HANNU Heikkinen Usein kysyttyjä kysymyksiä infon teemat Pro gradu-tutkielman lähtökohdat Kandista graduun vai uusi tutkielma? Yksin

Lisätiedot

AJATTELE ITSE. Hanna Vilkka

AJATTELE ITSE. Hanna Vilkka AJATTELE ITSE Hanna Vilkka Kirjallisuus: Hurtig, Laitinen, Uljas-Rautio 2010. Ajattele itse! Hirsjärvi, Remes, Sajavaara 2007: Tutki ja kirjoita Viskari 2009: Tieteellisen kirjoittamisen perusteet TUTKIMUKSELLINEN

Lisätiedot

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen 1. Kirjaudu A&O-ympäristöön Verkkopalvelun sisällöntuotanto kurssilla käytettävä A&O alusta löytyy verkko-osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/hypermedia/

Lisätiedot

Matematiikan didaktiikka, osa 2. Kevät 2014 Kurssin suorittaminen, ajankäyttö ja arviointi Vesa-Matti Sarenius

Matematiikan didaktiikka, osa 2. Kevät 2014 Kurssin suorittaminen, ajankäyttö ja arviointi Vesa-Matti Sarenius Matematiikan didaktiikka, osa 2. Kevät 2014 Kurssin suorittaminen, ajankäyttö ja arviointi Vesa-Matti Sarenius Oman ryhmän numero: Oman ryhmän jäsenet: Oman ryhmän jaksosuunnitelman aihe: 1 Osasuoritukset

Lisätiedot

Jukka Varsaluoma Mikä ihmeen haaste? Global Game Jam http://globalgamejam.org/ http://2013.globalgamejam.org/games/2013 Ludum Dare http://www.ludumdare.com/ http://www.ludumdare.com/compo/ludum-dare-27/?action=top

Lisätiedot

Oppiminen ja oppimisympäristöt kevät 2005 (2 ja 4 ov) L. Kurssin tavoitteet ja sisältö. Johanna Leppävirta S (7.2.2005 alkaen) Kirsti Keltikangas S

Oppiminen ja oppimisympäristöt kevät 2005 (2 ja 4 ov) L. Kurssin tavoitteet ja sisältö. Johanna Leppävirta S (7.2.2005 alkaen) Kirsti Keltikangas S Oppiminen ja oppimisympäristöt kevät 2005 (2 ja 4 ov) L S-72.511, T-110.556, TU-53.263 Johanna Leppävirta S (7.2.2005 alkaen) johanna.leppavirta@hut.fi Kirsti Keltikangas S kirsti.keltikangas@hut.fi Ursula

Lisätiedot

MS-E2177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari 2016

MS-E2177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari 2016 MS-E2177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari 2016 Yleistä Vastuuopettaja prof. Assistentti tekn.yo. Teemu Seeve s-postit Suorittaminen ahti.salo@aalto.fi, teemu.seeve@aalto.fi 1. Projektityö muutaman

Lisätiedot

H Prosessi- ja kokonaisarkkitehtuurityökalu palveluna Liite 17 Käytettävyyden arviointi

H Prosessi- ja kokonaisarkkitehtuurityökalu palveluna Liite 17 Käytettävyyden arviointi H087-12 Prosessi- ja kokonaisarkkitehtuurityökalu palveluna Liite 17 Käytettävyyden arviointi Tämän dokumentin tarkoituksena on määrittää kilpailutukseen H087-12 liittyvää käytettävyyden arviointia Tässä

Lisätiedot

Pinja Hietalahti, Heidi Kylmäaho, Juhana Mykrä Loppuseminaari 4.5.2011 Projektiopiskelu (6 op) Koulutusteknologian perusopinnot

Pinja Hietalahti, Heidi Kylmäaho, Juhana Mykrä Loppuseminaari 4.5.2011 Projektiopiskelu (6 op) Koulutusteknologian perusopinnot Pinja Hietalahti, Heidi Kylmäaho, Juhana Mykrä Loppuseminaari 4.5.2011 Projektiopiskelu (6 op) Koulutusteknologian perusopinnot Meetius 3D-ympäristön käyttömahdollisuuksien kehittäminen Esityksen sisältö

Lisätiedot

Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS

Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen 15.9.2014 I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS I NÄKÖKULMIA Hyvä tutkimussuunnitelma Antaa riittävästi tietoa, jotta ehdotettu tutkimus voidaan arvioida. Osoittaa,

Lisätiedot

IIZT4020 Projektitoiminta

IIZT4020 Projektitoiminta IIZT4020 Projektitoiminta Jouni Huotari S2010 http://student.labranet.jamk.fi/~huojo/opetus/iizt4020/ Tutustumiskierros Kuka minä olen miksi minä opetan projektitoimintaa Keitä te olette mitä te haluatte

Lisätiedot

Kurssin suorittaminen. Merkkituotteet strategisessa markkinoinnissa KTT Eiren Tuusjärvi

Kurssin suorittaminen. Merkkituotteet strategisessa markkinoinnissa KTT Eiren Tuusjärvi Kurssin suorittaminen Merkkituotteet strategisessa markkinoinnissa KTT Eiren Tuusjärvi Kurssin tavoitteena: Kehittää syvällinen ymmärrys ja analyyttisiä kehikkoja brändien strategisesta roolista liiketoiminnassa

Lisätiedot

Yrittäjyys YY00B75. Katta Siltavirta

Yrittäjyys YY00B75. Katta Siltavirta Yrittäjyys YY00B75 Katta.siltavirta@oamk.fi 2 Opintojaksokuvaus Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnallisesti Keskeiset käsitteet ja sisällöt Yrittäjyysprosessin pääsisällöt: ideasta uuteen liiketoimintaan

Lisätiedot

Näyteikkunasomistus leluista Paviljongissa

Näyteikkunasomistus leluista Paviljongissa Finaalitehtävät Tehtävä 1, 24.4.2012 Näyteikkunasomistus leluista Paviljongissa Tehtävänäsi on toteuttaa sinulle arvotuista leluista näyteikkunasomistus. Huolehdit myös asiakasinformaation tuottamisesta

Lisätiedot

AIHEEN KEHITTELY. Seminaarisessio 2 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI. Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017

AIHEEN KEHITTELY. Seminaarisessio 2 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI. Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017 AIHEEN KEHITTELY Seminaarisessio 2 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017 Millainen on hyvä opinnäyte? Millainen on hyvä opinnäyte? Aiheeltaankiinnostava

Lisätiedot

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu 1. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu valmistelee toimeksiannon. määrittää seuraavan kauden tarjonnan. Valitaan kehitysaiheet lle työstettäväksi. Yhteys n yhteyshenkilöön. Ollaan

Lisätiedot

TieVie asiantuntijakoulutus Teknologinen muutos -verkkojakso 16.8. - 26.9.2004.

TieVie asiantuntijakoulutus Teknologinen muutos -verkkojakso 16.8. - 26.9.2004. TieVie asiantuntijakoulutus Teknologinen muutos -verkkojakso 16.8. - 26.9.2004. Teknologinen muutos -verkkojakson tarkoituksena on kartoittaa ajatuksia korkeakoulujen tulevaisuuden toimintakentästä ja

Lisätiedot

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu 1. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu valmistelee toimeksiannon. määrittää seuraavan kauden tarjonnan. Valitaan kehitysaiheet lle työstettäväksi. Yhteys n yhteyshenkilöön. Ollaan

Lisätiedot

A130A0760 Ekonomin viestintätaidot

A130A0760 Ekonomin viestintätaidot A130A0760 Ekonomin viestintätaidot Johdanto ja ohjeita kurssille Opettajat: Päivi Maijanen-Kyläheiko Heidi Parkkinen Lauri Haiko Mirka Rahman Päivän ohjelma 9.15 10.00 Esittäytyminen 10.00 10.45 Kurssin

Lisätiedot

Opinnot ja tiedonhankinta. 1op

Opinnot ja tiedonhankinta. 1op 1op Opintojaksosuunnitelma Oppimistavoite Opiskelija sitoutuu opintoihinsa, ottaa vastuun oppimisestaan ja osaa suunnitella opintojaan työelämään suuntautuen. Opiskelija perehtyy ammattikorkeakoulun oppimisympäristöön

Lisätiedot

Kandista Pro Gradu tutkielmaan. Jyrki Komulainen, Hannu Heikkinen Yliopistonlehtorit OULUN YLIOPISTO Kasvatustieteiden tiedekunta

Kandista Pro Gradu tutkielmaan. Jyrki Komulainen, Hannu Heikkinen Yliopistonlehtorit OULUN YLIOPISTO Kasvatustieteiden tiedekunta Kandista Pro Gradu tutkielmaan Jyrki Komulainen, Hannu Heikkinen Yliopistonlehtorit OULUN YLIOPISTO Kasvatustieteiden tiedekunta Kandi / gradu Kandidaatintutkielma on ensimmäinen tieteellinen opinnäytetyö,

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv. 2019 2020 sivuaineopiskelijoiden info Kasvatustieteiden perusopintojen koordinaattori Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi JYU. Since 1863. 10.9.19 1 Infon

Lisätiedot

hyvä osaaminen

hyvä osaaminen MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA T2 Oppilas tunnistaa omaa fysiikan osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti. T3 Oppilas ymmärtää fysiikkaan (sähköön

Lisätiedot

Kon Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info

Kon Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info Kon-41.3023 Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info 1. Yleistä - Hydrauliikan ja Pneumatiikan tutkimustehtävät ja niihin sisältyvät laboratorioharjoitukset tehdään neljän (4) hengen ryhmissä,

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

A35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely

A35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely Tieto- ja palvelutalouden laitos / logistiikka A35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely Kurssin tavoitteet Kurssin suorittaminen Kurssin tavoitteet Kurssin tavoitteet Tutustuttaa hankintatoimen

Lisätiedot

erisk-työpaja 5. "Yhteistoiminta" 14.9.2005

erisk-työpaja 5. Yhteistoiminta 14.9.2005 erisk-työpaja 5. "Yhteistoiminta" 14.9.2005 Oheisen arviointilomakkeen tarkoituksena on tuottaa päätöksentekoa tukevaa tietoa siitä, minkälaiset sisältöominaisuudet tulisi ensisijaisesti sisällyttää syksyn

Lisätiedot

klo 14:15 salissa FYS2

klo 14:15 salissa FYS2 Kandi info 2016: Orientaatio LuK työn ja tutkielman tekemiseen keväällä 2017 28.11.2016 klo 14:15 salissa FYS2 28.11.2016 Jussi Maunuksela 1 Infon tarkoituksena on perehdyttää LuK tutkielman suorittamiseen

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä Pirjo Koivula Opetusneuvos 12 Sanallinen arviointi 2 Arviointi lukuvuoden päättyessä Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin

Lisätiedot

DIGITAALINEN MARKKINOINTI ELINTARVIKEALALLA EKM-102

DIGITAALINEN MARKKINOINTI ELINTARVIKEALALLA EKM-102 DIGITAALINEN MARKKINOINTI ELINTARVIKEALALLA EKM-102 Jari Salo, KTT Professori (Markkinointi) Dosentti (Digitaalinen markkinointi) Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Taloustieteen laitos, Maatalous-Metsätieteellinen

Lisätiedot

Johdanto palautettaviin harjoituksiin

Johdanto palautettaviin harjoituksiin Markkinoinnin perusteet 23A00110 Johdanto palautettaviin harjoituksiin Ilona Mikkonen, KTT Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Markkinoinnin laitos Päivän agenda Ohjeet case-työskentelyyn Mikä on case?

Lisätiedot

Harri Eskelinen, puh. 040 1979 280, email: harri.eskelinen@lut.fi Konetekniikan koulutusohjelman johtaja Tekniikan tohtori vuonna 1999 Dosentti

Harri Eskelinen, puh. 040 1979 280, email: harri.eskelinen@lut.fi Konetekniikan koulutusohjelman johtaja Tekniikan tohtori vuonna 1999 Dosentti TkT Harri Eskelinen Harri Eskelinen, puh. 040 1979 280, email: harri.eskelinen@lut.fi Konetekniikan koulutusohjelman johtaja Tekniikan tohtori vuonna 1999 Dosentti vuodesta 2011 alkaen Tutkimusaihepiirit:

Lisätiedot

Kandidaatintyö. Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan tutkinto-ohjelma

Kandidaatintyö. Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan tutkinto-ohjelma Kandidaatintyö Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan tutkinto-ohjelma Infon sisältö Kandidaatintyön merkitys Kandidaatintyön osat Tekniikan viestintä -kurssi Kandidaatiksi valmistuminen Seminaari Kirjallinen

Lisätiedot

Työ tehdään pääsääntöisesti kolmen hengen ryhmissä A) toimeksiantona yritykseen tai B) kirjallisuus- / teorialähtöisenä tutkimuksena

Työ tehdään pääsääntöisesti kolmen hengen ryhmissä A) toimeksiantona yritykseen tai B) kirjallisuus- / teorialähtöisenä tutkimuksena LTY / Teknistaloudellinen tiedekunta / Tuotantotalouden osasto 1 (5) Sisältö: 1 TYÖVAIHEET...1 1.1 Työn aloitus...1 1.2 Väliraportointi (Vapaaehtoinen)...2 1.3 Loppuraportti...2 1.4 Seminaaritilaisuudet

Lisätiedot

Tietoliikenteen harjoitustyö, ohjeistus

Tietoliikenteen harjoitustyö, ohjeistus Tietoliikenteen harjoitustyö, ohjeistus Timo Karvi 21.1.2016 Timo Karvi () Tietoliikenteen harjoitustyö, ohjeistus 21.1.2016 1 / 7 Sisältö Yleiskuvaus Dokumentointiohjeet Viikkoaikataulu Loppuraportointi

Lisätiedot

ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti. B-kori

ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti. B-kori ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti B-kori 11.4.2017 Innovatiivinen kuljetin B-korissa pyritään löytämään: uusi tai paranneltu tuotekonsepti kappaletavaroiden tai materiaalien käsittelyyn, siirtelyyn tai kuljetukseen.

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämän tieto- ja viestintätekniikan oppikirjan ensimmäinen versio (1. painos) syntyi vuonna 2006 Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselle tekemäni pro gradu -tutkielmani yhteydessä. Tutkimuksessani

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

Opiskelun aloitusvuosi:

Opiskelun aloitusvuosi: Kurssi: Steroidien kemia - KEMS3 (Kevät 9) Vastaamalla kurssista esitettyihin kysymyksiin, mielipiteesi kurssista ja sen hyödyllisyydestä välittyvät kurssin järjestäjille. Palautetta tullaan käyttämään

Lisätiedot

KVANTITATIIVISET TUTKIMUSMENETELMÄT MAANTIETEESSÄ

KVANTITATIIVISET TUTKIMUSMENETELMÄT MAANTIETEESSÄ KVANTITATIIVISET TUTKIMUSMENETELMÄT MAANTIETEESSÄ Syksy 2018 Kurssi-info 29.10.2018 OSAAMISTAVOITTEET Kurssin jälkeen opiskelija osaa tulkita ja arvioida numeeristen aineistojen tarjoamat mahdollisuudet

Lisätiedot

Moduuli 1: Opettaja verkko-opetuksen laadun kehittäjänä. Tuutoritapaaminen 8.10. KIELOT 4.0

Moduuli 1: Opettaja verkko-opetuksen laadun kehittäjänä. Tuutoritapaaminen 8.10. KIELOT 4.0 Moduuli 1: Opettaja verkko-opetuksen laadun kehittäjänä Tuutoritapaaminen 8.10. KIELOT 4.0 Päivän ohjelma 9.45-10.45 Moduuli 1/teema 1 (Opettaja verkkoopetuksen laadun kehittäjänä), PBL työskentelyn päätös

Lisätiedot