Harjoitusmäärät ja muuta tärkeää

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Harjoitusmäärät ja muuta tärkeää"

Transkriptio

1 0-7 IKÄVUODET Perustaitojen ja liikunnallisuuden oppimisen aikaa. Leikit ja kisailut ovat lapsen työtä- paljon ja monipuolisesti. Rytmi, tasapaino ja kehonhallinta pääpainona harjoittelussa. Jääharjoittelussa luistelu, luistelu ja luistelu. Erilaiset pelit ja välineiden hallinta, esim. pallo, maila, miekka jne., kuuluvat harjoitteluun. Lapsia ohjataan kannustamalla, innostamalla ja kehumalla. Suoritustekniikat näytetään ja mahdollisuuksien mukaan korjataan, aktiivisen tekemisen ollessa kuitenkin tärkeintä. Varusteista erityishuomio tulee kiinnittää luistimiin. Luistimet tulevat olla tukevat ja laadukkaat. Luistimen tehtävä on tukea jalkaa, eikä sivusuuntaista klonksumista saa tapahtua. Ylin nauharivi on kuitenkin syytä pitää tyhjänä varmistaen näin nilkan eteenpäin taipuminen- mahdollistaa oikean polvikulman. Mailan oikea pituus myös tärkeää- mahdollistaa oikean peliasennon (kiekkoa käsitellessä koko lapa jäässä)

2 Harjoitusmäärät ja muuta tärkeää Joukkueharjoitusten määrä tulisi olla 2-3 kertaa viikossa Jäällä oikean luisteluasennon opettelu tärkeintä, peppu alhaalla ja pää ylhäällä Vanhemmat ovat tässä vaiheessa lapsen tärkeimmät valmentajat, joten vanhempien valmentaminen tärkeää. Kotiläksyt- joka viikko jokin opeteltava taito, jonka tekemistä vanhemmat valvovat, esim. haarahyppy, etuperin kuperkeikka, rytmissä hyppely tai pallon heittely seinää vasten. Päivittäinen aktiivinen ja monipuolinen liikunta tärkeää. Vanhemmat pitävät huolen ettei ns. ruutuaika ylitä 2 tuntia päivässä. Kavereiden kanssa leikkimistä ja pelaamista mahdollisimman paljon. Musiikin kuuntelu ja musiikin tahdissa tapahtuva liikkuminen ja leikkiminen on tärkeää. Hyvä rytmitaju antaa mahdollisuuden parempaan motoriikan oppimiseen ja helpottaa nopeuden harjoittamista.

3 8-10 IKÄVUODET Tärkeintä on monipuolinen liikkuminen, erilaisten pelien ja lajien harrastaminen. Vanhemmilla erittäin tärkeä rooli lapsen liikkumisen edistämisessä. Kuljeta, kannusta ja kustanna. Joukkueharjoitusten määrä noin 3-5 kertaa viikossa, kuitenkin siten ettei lapsen omaehtoinen liikkuminen ja kavereiden kanssa peuhaaminen vähene liikaa. Syytä kiinnittää huomiota ettei matkat harjoituksiin vie liiaksi aikaa- autossa istuminen on hukattua aikaa. Ruutuaika edelleen maksimissaan 2 tuntia päivässä Palaute lapsille valtaosiltaan kannustavaa ja kehuvaa, väärät suoritukset ja tekniikkavirheet kuitenkin korjataan jämptisti ja viipymättä. Vanhemmille ja lapsille annettavat kotiläksyt jatkuvat vaativammassa muodossa, esim., pallojen kanssa jonglööraaminen, hyppynarulla hyppiminen, lihaskuntoliikkeet jne. Monipuolinen ja terveellinen ravinto tärkeää sekä riittävä uni(noin 10 tuntia yössä).

4 Jääharjoittelu Selkeä pääpaino luistelussa, perusluistelu määrää paljon, etuperin ja takaperin kilometrejä. Luistelutekniikka harjoitukset; jarrutus, vauhtikäännös, laiturinkäännös, pakinkäännös, etuperin-takaperin ja takaperin-etuperinkäännökset. Myös muut perustaitoharjoitteet tulevat vahvasti mukaan. Syöttösyötönvastaanotto, kiekon hallinta, laukaus ja kaksinkamppailu pelaaminen. Erilaiset pelit ja pelaamisen opettelu toistuu myös jokaisessa harjoituksessa. Kannustetaan aktiiviseen peliin ja liikkeeseen- kukaan ei seisoskele eikä ole ulkopuolisena. Jokaisen lapsen varusteet oikeanlaiset ja kokoiset, ennenkaikkea luistimien tulee olla tukevat, jotta oikea luistelutekniikka on ylipäänsä mahdollista. Myös mailan pituuteen tulee kiinnittää huomiota oikean peliasennon mahdollistamiseksi. Jokaiseen harjoitustapahtumaan kuuluu myös oheisharjoittelu. Taito-,nopeus-,ketteryysharjoitukset ja erilainen pelaaminen tapahtuu ennen ja/tai jälkeen jään. Kannustetaan muiden lajien harrastamista liikunnan monipuolisuuden takaamiseksi. Ei tiettyjä pelipaikkoja vaan pääasia, että pelataan aktiivisesti.

5 11-13 IKÄVUODET Monipuolinen liikkuminen ja pelaaminen on tärkeää, vaikka jääkiekko ykköslajina, niin myös muiden lajien harrastaminen hyväksi. Ohjattu harjoitusmäärä kasvaa noin 4-6 kertaan viikossa. Omalla ajalla tapahtuvan liikunnan tulisi säilyä suurena. Joka päivä vähintään 2-3 tuntia aktiivista liikkumista. Harjoitukset samana päivänä eivät estä kaveriden kanssa liikkumista ja pelaamista eikä mahdollisia toisen lajin harjoituksia mikäli aikataulut sen sallivat. Lapsen sääntöjen noudattaminen ja ryhmässä toimiminen kehittyy, joten vaatimustasoa voi nostaa harjoituksissa. Myös realistisuus omaan tekemiseen kasvaa mahdollistaen enemmän kriittistä palautetta. Valtaosa palautteesta tulee kuitenkin olla kannustavaa ja kehuvaa. Kotiläksyjen antaminen jatkuu yhä vaativammassa muodossa painottuen vaativaan taito-nopeus harjoitteluun, lihaskuntoharjoituksiin ja venyttelyyn. Vanhemmilla on yhä tärkeä rooli lasten liikuttajina. Vanhemmat huolehtivat myös lasten oikeasta ravinnosta sekä riittävästä levosta. Urheileva lapsi tarvitsee noin 10 tuntia unta yössä. Myös riittävä proteiinien saanti varmistettava, jotta lapsen lihaksisto voi kehittyä optimaalisesti.

6 Jääharjoittelu Pääpaino lajitaidoissa ja pelaamisessa. Peliasento erityishuomion kohteena. Luistelu tärkein yksittäinen lajitaito. Määrää paljon, myös teho kasvaa. Paljon erilaisia pelejä ja pelaamista. Teemapelejä- monen maalin ja välineen pelejä. Selkeä painotus peliälyn kehittämiseen ja hahmotuskyvyn parantamiseen ja nopeuttamiseen. Pelaajille luodaan valmiiden toimintamallien sijasta ongelmatilanteita joita heidän täytyy ratkaista. Syöttäminen ja syötön vastaanotto( tavoite 200/harjoitus), kiekonhallinta vauhdissa ja laukominen (maalinteko tavoitteena) toistuvat jokaisessa harjoituksessa. Ennen ja jälkeen jokaista jääharjoitusta on oheiset. Teemoina taito, nopeus, ketteryys, liikkuvuus ja koordinaatio. Myös lihaskunto- ja venyttelyharjoituksia tehdään jään jälkeen. Paras tanoke-harjoitus on joku peli, esim., tossulätkä, käsipallo tai monen välineen pelit. Kannustetaan edelleen harrastamaan myös muita lajeja. Varmistetaan, että lapsilla on oikeanlaiset ja kokoiset jääkiekkovarusteet. Erityisesti luistimien tulee olla sopivat ja tukevat. Mailan tulee olla peliasentoon nähden oikean pituinen.

7 14-16 IKÄVUODET Jääkiekko selkeäksi ykköslajiksi. Muut lajit voivat tukea päälajia jos aikaa ja tahoa löytyy. Ohjattu harjoitusmäärä kasvaa edelleen ja voi olla vuodenajasta riippuen 4-8 kertaa viikossa. Jonain päivinä harjoituksia voi olla kahdesti, toinen harjoituksista jokin erikoistreeni, esim., puolustajien tehojää, koulun aamujää yms. Fyysisten ja henkisten ominaisuuksien selvä kehittyminen(murrosikä). Edelleen nuoren vapaa-ajalla tapahtuvaa liikkumista ja pelaamista kavereiden kanssa täytyy kannustaa. Nuoren käsitteellinen ajattelu ja realistisuus paranee ja kritiikin hyväksyntä ymmärretään. Kritiikki annetaan tekemiseen, ei persoonaan. Muuten paljon rohkaisua ja neuvoja. Kotiläksyt voivat olla monipuolisia tehtäviä jotka annetaan kokonaan nuorten huolehdittaviksi, esim., tunti squashia, rappusaskellukset ja pitkät venyttelyt kaverin kanssa vapaa päivänä. Vanhempien rooli yhä tärkeä muonittajina, levosta huolehtijoina sekä rajojen asettajina. Terveellinen monipuolinen ruokavalio ja unta vähintään 9 tuntia yössä. Muista riittävä proteiinien saanti, noin 3 grammaa/painokilo vuorokaudessa.

8 Harjoittelu Pelitaitoon ja älyyn yhä lisää huomiota. Taito kehittyy pelaamalla monipuolisesti eri pelejä. Huom! Monen maalin ja välineen pelit, eri lajin pelaaminen mm. rullakiekko. Fyysisistä ominaisuuksista erityishuomio liikenopeuteen, kimmoisuuten ja nopeusvoimaan. Liikkuvuus harjoitteet kuuluvat myös jokaiseen tapahtumaan. Voimaharjoittelu painojen kanssa alkaa- nostotekniikat opetellaan huolella. Painot kevyitä, joka mahdollistaa liikenopeuden pysymisen ripeänä- huom! Hitaaksi ei kannata harjoitella. Lihaskunto omalla kropalla, painimalla ja luistelemalla. Ennen ja jälkeen jään oheiset. Ennen liikkuvuus, nopeus, nopeusvoima, kimmoisuus ja jokin taitoharjoite. Jälkeen pelit ja liikkuvuus(venyttely/jooga/pilates). Jäätapahtumien määrä vähintään 5-6 kertaa/viikko. Jääharjoituksissa pääpaino pelitaidon oppimisessa ja luistelemisessa kiekon kanssa ja ilman kiekkoa. Syötön ja laukauksen(maalinteon) laatuun ja kiekonkäsittely taitoon keskitytään myös täsmäharjoitteilla. Jääharjoitusten lisäksi ainakin yksi erillinen oheinen/salivuoro, jossa harjoitellaan pelaamista(tossulätkä, sähly, koris jne.) ja tehdään taito-, nopeus-, liikkuvuus- ja voimaharjoitteita. Nuorta ohjataan yhä vahvemmin kohti urheilijan elämää- harjoittelu, ravinto ja lepo tasapainossa.

9 17-20 IKÄVUODET Nuoren itsenäiset periaatteet lisääntyvät. Tavoitteena huippu-urheilijan kilpailullinen ja itseluottamusta uhkuva mieli. Harjoittelun päämäränä on halu olla paras ja itsensä ja ominaisuuksiensa päivittäinen kehittäminen. Harjoitusmäärä kasvaa edelleen. Useana päivänä viikossa tulisi harjoitella kahdesti. Kokonaisvaltainen urheilijana eläminen. Ravinto, lepo ja harjoittelu tasapainossa. (Nuoren täytyy saada joskus viettää myös normaalin nuoren elämää kavereiden kanssa hauskanpito kuuluu asiaan.) Valmentajan tulee tukea nuoren uraa ja toimia henkisenä tukena myös kiekon ulkopuolisissa asioissa esim. opiskelu, armeija yms. Monipuolinen liikkuminen ja pelaaminen tärkeää. Kaikki pallopelit erittäin hyvää vapaa-ajan viettoa (squash paras peli jääkiekkoilijalle). Itsenäisyys ja omatoimisuus korostuvat, nuoren täytyy ottaa yhä enemmän vastuuta tekemisestään ja kehittymisestään.

10 HARJOITTELU Taidon hiominen pelitilanteisiin. Peliälyn, oikean tilanteiden hahmottamisen ja reagoinnin merkitys korostuu entisestään. Fyysisistä ominaisuuksista erityishuomio nopeusvoimaan, maksimivoimaan(oikeat suoritustekniikat), kimmoisuuteen ja kaksinkamppailuissa ja maalinteossa tarvittavaan räjähtävään voimaan.(plyometric-training) Painojen kanssa harjoitellessa ei junnaavaa liikettä vaan suoritustahti on aina vähintäänkin ripeä.( Maksimivoima harjoittelussa ei tarvitse käyttää max.painoja vaan toistonopeus maksimaalinen, esim. 3 toistoa painolla millä kyettäisiin tekemään 6 toistoa.) Ennen ja jälkeen jään oheiset. Panostetaan mainittuihin ominaisuuksiin ja niiden kehittämiseen. Eri pelien pelaamista jatketaan( käsipallo, fudis, sähly, koris jne.). Jäällä pelitilanne pelaaminen ja henkilökohtainen taito keskeisiä kehityskohteita. Liikkuminen kiekon kanssa ja ilman kiekkoa maksimaalisella nopeudella ja ketteryydellä toistuu jokaisessa harjoituksessa. Palauttavat ja huoltavat harjoitukset tehdään yhdessä liikkuvuusharjoittelun kanssa joko omana harjoitteenaan tai pelien/treenien jälkeen. Kehitystä seurataan ja mitataan erilaisilla testeillä(liitolla testipaketti), ei kuitenkaan harjoitella testejä varten vaan jatkuvan kehityksen takia.

Valmennuksen käsikirja 2014 SBC Levi ry 31.08.2014

Valmennuksen käsikirja 2014 SBC Levi ry 31.08.2014 Valmennuksen käsikirja 2014 SBC Levi ry 31.08.2014 SBC Levin pelaajapolku Valmentajien ja ohjaajien tehtävänä lajivalmennuksen lisäksi on toimia omalla esimerkillään roolimallina lajin harrastajille.

Lisätiedot

NUMMELAN PALLOSEURA VALMENNUSOPPAAT

NUMMELAN PALLOSEURA VALMENNUSOPPAAT NUMMELAN PALLOSEURA VALMENNUSOPPAAT NUMMELAN PALLOSEURA VALMENNUSLINJAUS 2014 NUPS STRATEGIA 2014-2016 Aktiivinen ja laadukas liikuttaja Kasvava, monipuolisesti menestyvä ja kehittyvä seura Harrastajamäärän

Lisätiedot

URHEILUVALMENNUS SAMMON KESKUSLUKION OPETUSSUUNNITELMASSA

URHEILUVALMENNUS SAMMON KESKUSLUKION OPETUSSUUNNITELMASSA Sa m p o 7 URHEILUVALMENNUKSEN OPETUSSUUNNITELMA URHEILUVALMENNUS SAMMON KESKUSLUKION OPETUSSUUNNITELMASSA SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Urheiluvalmennuksen kurssit 2.1. Lukiokoulutuksen tehtävä ja arvoperusta

Lisätiedot

Jalkapallon valmennuslinja 2012

Jalkapallon valmennuslinja 2012 Jan Salminen Pohjois-Espoon Ponsi ry Versio 3.0, 8.11.2013 / Kari Kaikkonen Pohjois-Espoon Ponsi Ry 1/45 Sisällysluettelo 1 Alkusanat... 3 2 Pohjois-Espoon Ponsi... 4 3 Ohjaajan rooli... 5 3.1 Ohjaajalle

Lisätiedot

LASTEN VALMENNUS. Voittoja joka päivä

LASTEN VALMENNUS. Voittoja joka päivä LASTEN VALMENNUS F8-9 valmennussuunnitelma Voittoja joka päivä LASTEN VALMENNUS F8-9 VALMENNUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo Esipuhe... 5 Tekijät:U12 työryhmä Kuvat: Taitto: Heidi Soininen Suomen Palloliitto

Lisätiedot

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA GOLFvanhempien opas Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA 1. Golf harrastuksena 1. GOLF HARRASTUKSENA Golf on usein koko perheen yhteinen harrastus, mutta enenevässä määrin lapset ja nuoret innostuvat lajista

Lisätiedot

Kentän ja maalien koko

Kentän ja maalien koko Kenelle? Alle 10-vuotiaille pojille ja tytöille Mitä? Käsipalloa sovelletuin säännöin: normaalia pienempi kenttä, maalit sekä pehmeä, kuminen pallo. Kentällä 5 (4 + 1) pelaajaa. Voidaan pelata sekajoukkuein,

Lisätiedot

YHTEINEN TENNISKOULUMALLI OSA 1

YHTEINEN TENNISKOULUMALLI OSA 1 YHTEINEN TENNISKOULUMALLI OSA 1 TERVETULOA TENNISKOULUUN! 1. Lukijalle Tervetuloa tenniksen pariin! Olet nyt ottamassa ensiaskelta kohti toivottavasti pitkää ja antoisaa tennisharrastajan uraa. Helpottaaksemme

Lisätiedot

Sykki ry valmennuskäsikirja

Sykki ry valmennuskäsikirja Sykki ry valmennuskäsikirja Käsikirja Sykin valmentajille ja valmennuksen suunnittelijoille Valmennuskäsikirjassa esitellään käytännön tasolla Sykki ry:n juniorivalmennuksen perusperiaatteet ja tavoitteet

Lisätiedot

Johdanto. Kansallinen Juniorigolfohjelma 2012 2014. Golfliitto palvelee sinua. Kustantaja Suomen Golfliitto ry

Johdanto. Kansallinen Juniorigolfohjelma 2012 2014. Golfliitto palvelee sinua. Kustantaja Suomen Golfliitto ry Kansallinen Juniorigolfohjelma 2012 2014 Kustantaja Suomen Golfliitto ry Golfliitto palvelee sinua Suomen Golfliiton seuratoimintayksikkö palvelee seuroja erityisesti lasten ja nuorten toiminnoissa. Alla

Lisätiedot

Luet uutta opasta golfin junioritoimintaan. Tämä ikäryhmäkohtainen opas on

Luet uutta opasta golfin junioritoimintaan. Tämä ikäryhmäkohtainen opas on Kansallinen Juniorigolfohjelma 2012 2014 Kustantaja Suomen Golfliitto ry Oppaiden sisältö Pia Mäki-Kokkila, Anu Alppi, Jetta Pilvi, Henrikki Tolonen, Tomi Paalanen, Pasi Puttonen, Juha Skyttä, Pekka Lumela,

Lisätiedot

JÄÄKIEKON LAJIANALYYSI JA VALMENNUKSEN OHJELMOINTI

JÄÄKIEKON LAJIANALYYSI JA VALMENNUKSEN OHJELMOINTI JÄÄKIEKON LAJIANALYYSI JA VALMENNUKSEN OHJELMOINTI Tommi Rouvali Valmennus- ja testausoppi Valmentajaseminaari LBIA016 Kevät 2014 Liikuntabiologian laitos Jyväskylän yliopisto Ohjaaja: Antti Mero TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

LASTEN VALMENNUS. Voittoja joka päivä

LASTEN VALMENNUS. Voittoja joka päivä LASTEN VALMENNUS F5-6 valmennussuunnitelma Voittoja joka päivä LASTEN VALMENNUS F5-6 VALMENNUSSUUNNITELMA SUOMEN PALLOLIITTO Sisällysluettelo Esipuhe... 5 Lukijalle... 6 Harjoituskirjan käyttöohje...

Lisätiedot

SALIBANDYN LAJIANALYYSI JA VALMENNUKSEN OHJELMOINTI

SALIBANDYN LAJIANALYYSI JA VALMENNUKSEN OHJELMOINTI SALIBANDYN LAJIANALYYSI JA VALMENNUKSEN OHJELMOINTI JANNE KAINULAINEN Valmennus- ja testausoppi Valmentajaseminaarityö LBIA016 Kevät 2013 Liikuntabiologian laitos Jyväskylän yliopisto Ohjaaja: Antti Mero

Lisätiedot

Seuran organisaatio ja junioritoimintasäännöt kaudelle 2013/2014

Seuran organisaatio ja junioritoimintasäännöt kaudelle 2013/2014 Vaasan Sportin Juniorit ry Seuran organisaatio ja junioritoimintasäännöt kaudelle 2013/2014 Vaasa, elokuu 2013 1 Sisältö 1.Johdanto sivu 3 Lyhyesti seurasta sivu 5 Toimintaperiaatteet, Arvot, Pelin periaatteet

Lisätiedot

JUNIORIOHJEISTUS ULTIMATESEUROILLE

JUNIORIOHJEISTUS ULTIMATESEUROILLE JUNIORIOHJEISTUS ULTIMATESEUROILLE Kuva: Jussi Kitusuo Toimittaneet: Marja Elonheimo ja Susanna Surakka 2013 SISÄLLYS 1 Alkusanat... 1 2 Taito... 2 2.1 Yksilötaidot... 2 2.1.1 Kiinniotto... 2 2.1.2 Heittäminen...

Lisätiedot

SUOMEN KORIPALLOLIITTO. Nuorisotoiminta PAREMPI IHMINEN, PAREMPI URHEILIJA

SUOMEN KORIPALLOLIITTO. Nuorisotoiminta PAREMPI IHMINEN, PAREMPI URHEILIJA SUOMEN KORIPALLOLIITTO Nuorisotoiminta PAREMPI IHMINEN, PAREMPI URHEILIJA Sisällysluettelo 1. Esipuhe 1 2. Nuorisotoiminnan visio 2 3. Nuorisotoiminnan tavoitteet 3 4. Lapsen koripalloharrastus 4 4.1.

Lisätiedot

TERVEYDEN EDISTÄMINEN SEURATOIMINNASSA Terveyden edistäminen osana pelisääntökeskusteluita GrIFK jalkapallo Arto Tuohisto-Kokko

TERVEYDEN EDISTÄMINEN SEURATOIMINNASSA Terveyden edistäminen osana pelisääntökeskusteluita GrIFK jalkapallo Arto Tuohisto-Kokko TERVEYDEN EDISTÄMINEN SEURATOIMINNASSA Terveyden edistäminen osana pelisääntökeskusteluita GrIFK jalkapallo Arto Tuohisto-Kokko EERIKKILÄN URHEILUOPISTO LIIKUNNAN AMMATTITUTKINTO SEURATOIMINNAN OSAAMISALA

Lisätiedot

MAALIVAHTIOPAS JOHDANTO

MAALIVAHTIOPAS JOHDANTO MAALIVAHTIOPAS 2008 JOHDANTO MAALIVAHTIOPAS Tämä opas on tukimateriaali videolle MAALIVAHTIPELI SALIBANDYSSÄ. Se on suunnattu valmentajille ja maalivahdeille. Tästä oppaasta voit kerrata maalivahtipelin

Lisätiedot

ALPPIHIIHTOVALMENNUKSEN PERUSTEET

ALPPIHIIHTOVALMENNUKSEN PERUSTEET Versio 1.1 päivitetty 08.09.2009 ALPPIHIIHTOVALMENNUKSEN PERUSTEET Alkusanat Taitolajien parissa työskentelevät ihmiset ovat jo pitkään etsineet ratkaisua, joka automaattisesti takaisi nousun lajin huipulle.

Lisätiedot

1. MIKÄ ON HOOGEEN JA ESPAN YHTEISJOUKKUE??

1. MIKÄ ON HOOGEEN JA ESPAN YHTEISJOUKKUE?? SISÄLLYSLUETTELO 1. MIKÄ ON HOOGEEN JA ESPAN YHTEISJOUKKUE?? 2. YHTEISJOUKKUEEN PERUSTAMINEN 2.1. Pelaajavalinnat 2.2. Yhteisjoukkueen valmentajat 2.2.1. VASTUUVALMENTAJA 2.2.2. APUVALMENTAJA 2.3. Yhteisjoukkueen

Lisätiedot

HAPK POJAT 06 VALMENNUKSEN JA JOHTAMISEN KÄSIKIRJA TOIMINTAPERIAATTEET JA PAINOPISTEALUEET

HAPK POJAT 06 VALMENNUKSEN JA JOHTAMISEN KÄSIKIRJA TOIMINTAPERIAATTEET JA PAINOPISTEALUEET HAPK POJAT 06 VALMENNUKSEN JA JOHTAMISEN KÄSIKIRJA TOIMINTAPERIAATTEET JA PAINOPISTEALUEET Yleiset 1. kausi, 2014, alkeispelitaidon luominen yksilön kehittäminen 2. kausi 2015 alkeispelitaidon vakiinnuttaminen

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN PESIKSEN LASTEN JA NUORTEN VALMENNUKSEN SUUNNITELMA 2008-2011

SIILINJÄRVEN PESIKSEN LASTEN JA NUORTEN VALMENNUKSEN SUUNNITELMA 2008-2011 SIILINJÄRVEN PESIKSEN LASTEN JA NUORTEN VALMENNUKSEN SUUNNITELMA 2008-2011 SIIPEN JUNIORIVALMENTAJAN OPAS VERSIO 1.4 / 29.4.2009 Versio 1.2 hyväksytty Siipen hallituksessa 17.11.2008 2 Esipuhe Sinulla

Lisätiedot

NAISJÄÄKIEKON LAJIANALYYSI JA HARJOITTELU

NAISJÄÄKIEKON LAJIANALYYSI JA HARJOITTELU NAISJÄÄKIEKON LAJIANALYYSI JA HARJOITTELU Piia Haakana Valmentajaseminaarityö VTE.A001 Piia Haakana Syksy 2006 Liikuntabiologian laitos Jyväskylän yliopisto Työn ohjaaja Antti Mero TIIVISTELMÄ Piia Haakana

Lisätiedot

FC WILD VALMENNUSLINJA 2015 19.2.2015

FC WILD VALMENNUSLINJA 2015 19.2.2015 FC WILD VALMENNUSLINJA 2015 19.2.2015 Sisältö 1. Liikunta 2. Valmennusfilosofia 3. Valmennusorganisaatio 4. Yksilökeskeisyys 5. Tasoryhmät 6. Pelaajamäärät 7. FC WILD pelaaja 8. Harjoittelu 9. Pelitapa

Lisätiedot

TERVEYDEN EDISTÄMINEN SEURATOIMINNASSA

TERVEYDEN EDISTÄMINEN SEURATOIMINNASSA 1 TERVEYDEN EDISTÄMINEN SEURATOIMINNASSA Jari Risku LAT / VPT 2 Vierumäki 1 2 SISÄLLYS LUKIJALLE... 3 MIKSI TERVEYDEN EDISTÄMISTYÖTÄ APV:ssa.. 4 KÄSITTEET 5 YLEINEN LIIKUNNALLISUUS. 7 Seurana.. 8 Joukkueena..

Lisätiedot

EPTK Valmennuslinjaus EPTK. Etelä-Pirkanmaan seurayhteistyö 17.3.2015

EPTK Valmennuslinjaus EPTK. Etelä-Pirkanmaan seurayhteistyö 17.3.2015 2015 EPTK Valmennuslinjaus EPTK Etelä-Pirkanmaan seurayhteistyö 17.3.2015 Valmennuslinjaus Tämän linjauksen tarkoituksena on luoda seurayhteisölle yhteinen linja jalkapallon leikkimaailma sekä kaverimaailma

Lisätiedot

PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja

PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja PELI-ILO Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja 2 Lapsen kehittyminen jalkapalloharrastuksessa Jalkapalloilussa kehittyminen vaatii aikaista kiintymistä lajiin sekä paljon aikaa pallon ja pelin ympärillä.

Lisätiedot

Kyselyyn vastanneet (n=40)

Kyselyyn vastanneet (n=40) SEURAKYSELY 2015 Kyselyyn vastanneet (n=40) 20 18 16 14 12 10 8 6 4 yksinluistelu vanhempi muodostelmaluistelu vanhempi luistelukoulu vanhempi yl + ml vanhempi yl + lk vanhempi luistelija yl vanhempi &

Lisätiedot

KERAVAN PESIS-JUNIORIT RY SEURA-AAPINEN

KERAVAN PESIS-JUNIORIT RY SEURA-AAPINEN KERAVAN PESIS-JUNIORIT RY SEURA-AAPINEN 2014 Toim. Sari Suomaa 1 1. KERAVAN PESIS-JUNIORIT RY. - Monipuolinen pesäpalloseura 1.1. Toiminnan tarkoitus, periaateet ja painopisteet Keravan Pesis-Juniorit

Lisätiedot