OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI"

Transkriptio

1 Oppimisympäristön tunnistamisraportti OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI NUORISOKESKUS

2 Oppimisympäristön tunnistamisraportti KOOSTE ORGANISAATION OPPIMISYMPÄRISTÖISTÄ Tunnistetut oppimisympäristöt: Organisaatio: Osoite: Puistotie 27 B, Järvenpää Yhteystiedot: Yhteyshenkilö: Palvelupäällikkö Juha Saurama, s-posti: Toimipisteet ja yksiköt/osastot, paikkakunta: Auto- ja korjaustyöpaja/nuorisokeskus/järvenpään Kaupunki Puu-/kiinteistötyöpaja/Nuorisokeskus/Järvenpään Kaupunki Tekstiili-/erikoistekniikoidentyöpaja/Nuorisokeskus/Järvenpään Kaupunki Tunnistetut oppimisympäristöt tutkinnoittain: Autoalan PT/Auto- ja korjaustyöpaja Puualan PT /Puutyöpaja Pintakäsittelyalan PT/ Puutyöpaja Kiinteistöpalveluala PT/ Puutyöpaja Sisustus- ja verhoiluala/ Puutyöpaja Koulutukseen ja työhön valmentavat ja kuntouttavat opinnot/ Tekstiili-/ erikoistekniikoiden työpaja Oppimisympäristöt tunnistettu: Auto- ja korjaustyöpajan oppimisympäristön rengastyöt on vuoden 2013 aikana, raportti kirjoitettu , muut työpajat tunnistettu vuoden 2015 aikana. Lopullinen raportti Oppimisympäristön tunnistaja ja organisaatio: Ammattiosaamista välityömarkkinoilta- hanke/ Pia-Leena Salo, Bovallius- ammattiopisto sekä Erityisoppilaitos Validia Järvenpää Päivitetty:

3 Oppimisympäristön tunnistamisraportti AUTO- JA KORJAUSPAJA/ JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI NUORISOKESKUS Oppimisympäristön tunnistaminen (yksiköt ja osastot): Järvenpään kaupungin Nuorisokeskuksen Auto- ja korjaustyöpaja osoitteessa Puistotie JÄRVENPÄÄ. AUTOALAN PERUSTUTKINTO (AJONEUVOASENTAJA, VARAOSAMYYJÄ, PIENKONEKORJAAJA) Autoalan perustutkinnon perusteet 2009, ammattitaitovaatimukset ja arviointikriteerit on tarkistettu Apuna on käytetty autoalan OSSU:a Auton tai moottoripyörän huoltaminen (30 ov Pakollinen tutkinnon osa, ajoneuvoasentaja ja pienkonekorjaaja, osittain) Auton korjaaminen (30 ov Pakollinen tutkinnon osa, Ajoneuvoasentaja, osittain) Rengastyöt (10 ov Valinnainen tutkinnon osa, ajoneuvonasentaja ja varaosamyyjä, kokonaan) Pienkoneiden korjaaminen (30ov Pakollinen tutkinnon osa, pienkonekorjaaja, osittain) Moottorin ja voimansiirron huolto ja korjaus (10 ov Valinnainen tutkinnon osa, ajoneuvoasentaja, kokonaan) Auton turvavarustetyöt (10 ov Valinnainen tutkinnon osa, ajoneuvonasentaja, varaosamyyjä; kokonaan) Oppimisympäristön kuvaus, työpaikkaohjaus/ valmennus: Nuorisokeskuksen auto- ja korjaustyöpaja on toimiva autokorjaamo, jossa tehdään kaikkia autonkorjaukseen liittyviä työtehtäviä lukuun ottamatta pelti- ja maalaustyötehtäviä sekä dieseltöitä. Autokorjaustyöpajalla on lähes kaikki autonkorjaustyöhön tarvittava laitteisto. Pajatoimintaan sisältyy viikoittain luentoja, koulutuksia, vierailuja yms. sekä pajaliikuntaa. Osaston koko (ohjaajat/valmentajat, valmentautujat): Auto- ja korjaustyöpajan ohjaajana toimii Jouni Lamberg. Valmentautujia ovat työkokeilussa olevat vuotiaat nuoret sekä kaksi oppisopimusopiskelijaa, jotka opiskelevat auto- ja korjaustyöpajalla autoalan PT tutkintoa. Yhteensä 8 nuorta. Nuorisokeskuksella on moniammatillinen yhteistyöverkosto: palveluohjaaja, etsivät nuorisotyöntekijät, terveydenhoitaja, sosiaaliohjaaja. Lisäksi tehdään yhteistyötä ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Nuoren käytettävissä on ammatti- ja opinto-ohjaus sekä terveydenhoito- ja sosiaalipalvelut. Ohjaamon palveluohjaamo toimii työpajanuorten yksilöohjaajana. Pajalla on pääsääntöisesti työkokeilussa tai TOP - jaksolla olevia nuoria. Tilat, koneet ja laitteet: Autopajan autokorjaamo on 250 neliötä. Korjaamolla on seuraavat koneet ja laitteet: jarrudynamo, Bosch autotesteri (OBD), pakokaasumittauslaitteet, kaksi pilarinosturia, hitsauslaitteet sekä lisäksi autokorjaamon normaalit käsityökalut ja rengas- ja tasapainotuskone. Trafin hyväksymät laitteet pakokaasunmittaukseen. Tuotteet ja palvelut: Kaikki autoalan korjaustyöt poislukien maalaustyöt sekä dieseltyöt. Erityisiä huomioita: Auto- ja korjaustyöpajalla on kaksi oppisopimustyöntekijää, jotka suorittavat autoalan PT tutkintoa. Pajalla on koko ajan ammattikoulusta työssäoppimisjaksolla olevia opiskelijoita.

4 Oppimisympäristön tunnistamisraportti Päiväys: Oppimisympäristön tunnistamiseen osallistuneet: (tehtävä, organisaatio): Erityisoppilaitos Validia autoalan opettaja Reima Lallukka, pajaohjaaja Jouni Lamberg, Järvenpään Nuorisokeskus ja Pia-Leena Salo, Ammattiosaamista välityömarkkinoilta-hanke/ Bovallius ammattiopisto Yhteyshenkilö ja yhteystiedot: Pajaohjaaja/kouluttaja Jouni Lamberg p ja Opettaja Reima Lallukka p

5 Oppimisympäristön tunnistamisraportti PUU JA KIINTEISTÖTYÖPAJA/ JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI NUORISOKESKUS Oppimisympäristön tunnistaminen (yksiköt ja osastot): Järvenpään kaupungin Nuorisokeskuksen Puu-/kiinteistötyöpaja osoitteessa Puistotie JÄRVENPÄÄ. PUUALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET, TEOLLISUUSPUUSEPÄN OSAAMISALA (PUUSEPPÄ) Puualan ammatillisen perustutkinnon perusteet, ammattitaitovaatimukset ja arviointikriteerit on tarkistettu Apuna tunnistamisessa käytetty alan OSSUa (http://www.bovallius.fi/web/ammattiopisto/opinnollistamisen-tyokalut) Entisöinti ja puukorjaus (10 ov Valinnainen tutkinnon osa, puuseppä, osittain) Materiaali ja valmistustekniikka (20 ov Pakollinen tutkinnon osa, puuseppä, osittain) Terätekniikka ja konehuolto (20 ov Valinnainen tutkinnon osa, puuseppä, osittain) Massiivipuutuotteiden valmistus (20 ov Valinnainen tutkinnon osa, puuseppä, osittain) PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET, (RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN OSAAMISALA, MAALARI, PINTAKÄSITTELIJÄ)Pintakäsittelyalan ammatillisen perustutkinnon perusteet, ammattitaitovaatimukset ja arviointikriteerit on tarkistettu Apuna tunnistamisessa käytetty alan OSSUa (http://www.bovallius.fi/web/ammattiopisto/opinnollistamisen-tyokalut) Puutuotepintakäsittelyn perustyöt (20 ov Pakollinen tutkinnon osa, pintakäsittelijä, osittain) Puupintojen pintakäsittelyt (10 ov Valinnainen tutkinnon osa kaikki osaamisala, osittain) KIINTEISTÖPALVELUALANPERUSTUTKINTO, KIINTEISTÖNHOIDON JA TOIMITILAPALVELUJEN OSAAMISALAT (KIINTEISTÖNHOITAJA, TOIMITILAHUOLTAJA) Kiinteistö ja palvelualan ammatillisen perustutkinnon perusteet, ammattitaitovaatimukset ja arviointikriteerit on tarkistettu Apuna tunnistamisessa käytetty alan OSSUa (http://www.bovallius.fi/web/ammattiopisto/opinnollistamisen-tyokalut) Asiakaslähtöisten kiinteistöpalvelujen tuottaminen (10 ov Pakollinen tutkinnon osa, molemmat osaamisalat, osittain) Kiinteistön yleishoito ja valvonta (20ov Pakollinen Kiinteistönhoidon OA ja Valinnainen tutkinnon osa toimitilapalvelujen osaamisala, osittain) LVI-järjestelmien hoito (20ov Pakollinen Kiinteistönhoidon OA ja Valinnainen tutkinnon osa toimitilapalvelujen osaamisala, osittain) VERHOILU JA SISUSTUSALAN PERUSTUTKINTO (SISUSTAJA)2009 Verhoilu ja sisustusalan ammatillisen perustutkinnon perusteet, ammattitaitovaatimukset ja arviointikriteerit on tarkistettu OPH: (http://osaan.fi/index.php) 2009 Huonekalujen kunnostus (5 ov Valinnainen tutkinnon osa, sisustaja, osittain)

6 Oppimisympäristön tunnistamisraportti Oppimisympäristön kuvaus, työpaikkaohjaus/ valmennus: Kiinteistöalan töitä tehdään pääsääntöisesti Nuorisokeskuksen omassa kiinteistössä ja sen piha-alueilla sekä ulkopuolisille asiakkaille Järvenpäässä. Yleensä kerrallaan kiinteistöpalveluita tekee kerrallaan 1-2 nuorta. Työpajaohjaaja kertoo ja opastaa perusasioihin ja töitä opetellaan jokaisen nuoren kiinnostuksen kohteiden mukaan. Puu- ja pintakäsittelyalan töitä tehdään nuorisokeskuksen puupajalla. Myös huonekalukorjaus tehdään samoissa tiloissa. Tehtävät työt muokkautuvat asiakastöiden mukaan. Puupaja vastaa pientä puutyöverstasta. Laitekanta vastaa ammattilaisten käyttämiä laitteita. Pajatoimintaan sisältyy viikoittain luentoja, koulutuksia, vierailuja yms. sekä pajaliikuntaa. Osaston koko (ohjaajat/valmentajat, valmentautujat): Pajalla on vuotiaita nuoria, joista osa on kuntouttavassa työtoiminnassa ja osa työkokeilussa. Paikalliset ammattioppilaitokset lähettävät opiskelijoita tekemään osan opinnoistaan pajalla (TOP - jakso). Puupajalla on yksi ohjaaja ja nuoria 5-8 kerrallaan. Työpajaohjaaja tekee pääasiallisesti työvalmennusta ja osittain yksilö- ja ryhmävalmennusta. Nuorisokeskuksella on moniammatillinen yhteistyöverkosto: palveluohjaaja, etsivät nuorisotyöntekijät, terveydenhoitaja, sosiaaliohjaaja. Lisäksi tehdään yhteistyötä ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Nuoren käytettävissä on ammatti- ja opinto-ohjaus sekä terveydenhoito- ja sosiaalipalvelut. Ohjaamon palveluohjaaja toimii työpajanuorten yksilöohjaajana. Pajalla voi olla kuntouttavassa työtoiminnassa (3-5 päivänä/viikko; 4 tuntia päivässä) tai työkokeilussa (yleensä 5 päivänä viikossa ja 6 tuntia/pvä) Tilat, koneet ja laitteet: Tilat käsittävät veistosalin, konesalin ja maalaamon. Kalustoluettelo 2015 Yhdistelmä kone: alajyrsin-oikohöylä-tasohöylä-sirkkeli Puusorvi 1 record power Puusorvi 2 jet Vannesaha 1 Bernado Vannesaha 2 ferax Nauhahiomakone Rexon Pylväspora Kuviosaha pöytämalli Käsi kuviosaha makita 2 kpl Teroitus tahko Tuotteet ja palvelut: Pajalla valmistetaan erilaisia puualan tuotteita: Tarjotinalustoja, Cajoneita, huonekalujen entisöintiä, huonekaujen korjausta ja pintakäsittelyä, linnunpönttöjä, yms. Tuotteisiin ja palveluihin osaltaan vaikuttaa asiakastyöt, joita tehdään runsaasti. Asiakastyöt vaihtelevat pienrakennustöistä (esim. leikkivälinevarasto) pieniin puutöihin (leikkuulaudat, kynttilänjalat). Nuorisokeskuksella valmistettuja tuotteita myydään mm. Nuorisokeskuksella, kirpputorilla ja muissa tapahtumissa. Paja tarjoaa pienimuotoisesti erilaisia kiinteistöpalveluja myös yksityisille, mutta työt kohdistuvat pääosin Järvenpään kaupungin yksiköiden tarpeista.

7 Oppimisympäristön tunnistamisraportti Erityisiä huomioita: Pajalla on ajoittain KEUDAsta työssäoppimisjaksolla olevia opiskelijoita. Pajalla voidaan suorittaa osatutkintoja ja näyttöjä (TOP - jaksot). Yhteistyökumppanina on paikalliset ammattiopistot. Päiväys: Oppimisympäristön tunnistamiseen osallistuneet: (Tehtävä, organisaatio): Pauli Pitkänen pajaohjaaja, Järvenpään Nuorisokeskus ja Pia-Leena Salo, Ammattiosaamista välityömarkkinoilta-hanke/ Bovallius ammattiopisto Yhteyshenkilö ja yhteystiedot: Pajaohjaaja Pauli Pitkänen p

8 Oppimisympäristön tunnistamisraportti TEKSTIILI/ERIKOISTEKNIIKOIDENTYÖPAJA/ JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI NUORISOKESKUS Oppimisympäristön tunnistaminen (yksiköt ja osastot): Järvenpään kaupungin Nuorisokeskuksen Tekstiili-/erikoistekniikoiden työpaja osoitteessa Puistotie JÄRVENPÄÄ. AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS (80) OV, VALMENTAVA I Valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ja ohjauksen sisältö on tarkistettu Apuna tunnistamisessa käytetty alan OSSUa (http://www.bovallius.fi/web/ammattiopisto/opinnollistamisentyokalut) Opiskelu ja elämäntaidot Toimintakyvyn edistyminen Ammatinvalinta ja urasuunnittelutaidot Ammatinvalinta ja työelämävalmiudet Oppimisympäristön kuvaus, työpaikkaohjaus/ valmennus: Tekstiilipajalla nuoret oppivat opiskelu- ja työelämävalmiuksia. Pajajaksolla toteutuu samanaikaisesti nuoren yksilökeskeinen tukeminen ja vuorovaikutustaitojen vahvistuminen ryhmässä. Pajalaiset opettelevat arjenhallintaa ja työelämän pelisääntöjä. Edellä mainittuja tavoitteita lähestytään pajalla tekstiilityön menetelmiä hyödyntäen. Nuoret tutustuvat tekstiilityön erilaisiin menetelmiin ja työtapoihin ja toteuttavat pieniä projekteja sekä tilaustöitä. Pajatoimintaan sisältyy viikoittain luentoja, koulutuksia, vierailuja yms. sekä pajaliikuntaa. Osaston koko (ohjaajat/valmentajat, valmentautujat): Tekstiilipajalla on yksi työpajaohjaaja. Nuorisokeskuksella on moniammatillinen yhteistyöverkosto: palveluohjaaja, etsivät nuorisotyöntekijät, terveydenhoitaja, sosiaaliohjaaja. Lisäksi tehdään yhteistyötä ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Nuoren käytettävissä on ammatti- ja opinto-ohjaus sekä terveydenhoitoja sosiaalipalvelut. Ohjaamon palveluohjaaja toimii työpajanuorten yksilöohjaajana. Nuorisokeskuksen tekstiilipaja on tarkoitettu vuotiaille järvenpääläisille. Pajatoimintaan voi tulla missä tilanteessa vain; joko peruskoulun jälkeen ilman opiskelupaikkaa jääneet, toisen asteen opinnot keskeytyneet tai vaikka olisi jo ammattitutkinto suoritettuna. Pajalla työskentelee kerrallaan 8 nuorta samanaikaisesti. Usein muutama nuori on "jonossa odottamassa" paikan vapautumista. Tekstiilipajalla voi olla kuntouttavassa työtoiminnassa (3-5 päivänä/viikko; 4 tuntia päivässä) tai työkokeilussa (yleensä 5 päivänä viikossa ja 6 tuntia/pvä) Tilat, koneet ja laitteet: Tekstiilipajalla on: teollisuusompelukone Japsew, kolme ompelukonetta, kaksi saumuria, kangaspuut, kankaanpainantaseulat sekä paljon laadukkaita materiaaleja ja pientyökaluja. Tuotteet ja palvelut: Tekstiilipajalla valmistetaan käsityötuotteita. Nuoret saavat paljolti itse vaikuttaa työn sisältöön. Pienimuotoisesti tuotetaan myös tilaustöitä, kuten verhoja ja kasseja. Työskentelyn ohessa kiinnitetään huomiota käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon sisältöihin. Artesaanitutkinnosta peilaten huomiota

9 Oppimisympäristön tunnistamisraportti kiinnitetään kulttuurisen, sosiaalisen, ekonomisen ja ekologisen kestävän kehityksen tavoitteisiin. Yhdessä opitaan taiteeseen ja kulttuuriin tutustumisen kautta ymmärtämään esteettisyyden merkitystä. Nostetaan esiin käsityöalan yrittämisen perusteita: kuinka arvioida omaa työtä, kustannuksia ja materiaalien menekkiä, miten edistää myyntiä ja viimeistellä tuote ym. Nuorisokeskuksella valmistettuja tuotteita myydään mm. Nuorisokeskuksella, kirpputorilla ja muissa tapahtumissa. Erityisiä huomioita: Pajalla opetellaan käsityötaitoja ja pienten sisustustuotteiden valmistamista jokaisen oma lähtötaso huomioiden. Tekstiilipajalle tulemisen edellytys on halu oppia tekemään käsillään, etukäteen ei tarvitse osata. Nuorisokeskuksella on aikaa oman tulevaisuuden suunnitelman selkiinnyttämiseen ja jatkosuunnitelman tekemiseen. Nuorisokeskus tukee nuoria opiskeluun, työkokeiluun ja työelämään siirtymisessä. Päiväys: Oppimisympäristön tunnistamiseen osallistuneet: (tehtävä, organisaatio): pajaohjaaja, Järvenpään Nuorisokeskus ja Pia-Leena Salo, Ammattiosaamista välityömarkkinoilta-hanke/ Bovallius ammattiopisto ja ohjaaja Hanna Haverinen/ Nuorisokeskus Yhteyshenkilö ja yhteystiedot: Ohjaaja Hanna Haverinen p

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI TAITOTUPA

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI TAITOTUPA Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 1 - OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI TAITOTUPA Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 2 - KOOSTE ORGANISAATION OPPIMISYMPÄRISTÖISTÄ Tunnistetut oppimisympäristöt:

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI Oppimisympäristön tunnistamisraportti 1 OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI Oppimisympäristön tunnistamisraportti 2 KOOSTE ORGANISAATION OPPIMISYMPÄRISTÖISTÄ Tunnistetut oppimisympäristöt: Organisaatio:

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 1 - OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI TORNION TYÖVOIMALASÄÄTIÖ Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 2 - KOOSTE ORGANISAATION OPPIMISYMPÄRISTÖISTÄ Tunnistetut

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI Oppimisympäristön tunnistamisraportti 1 OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI Organisaatio / kaupunki:, Sodankylä Oppimisympäristön tunnistamisraportti 2 KOOSTE ORGANISAATION OPPIMISYMPÄRISTÖISTÄ Tunnistetut

Lisätiedot

Kipinä syttyy työpajoilla

Kipinä syttyy työpajoilla Raportteja 90 2013 Kipinä syttyy työpajoilla Nuorten työpajat Kaakkois-Suomessa 2013 Veera värtinen I Kipinä syttyy työpajoilla Nuorten työpajat Kaakkois-Suomessa 2013 Veera värtinen Raportteja 90 2013

Lisätiedot

KÄSIKIRJA OPINNOLLISTAMISEN TYÖKALUIHIN

KÄSIKIRJA OPINNOLLISTAMISEN TYÖKALUIHIN ioi KÄSIKIRJA OPINNOLLISTAMISEN TYÖKALUIHIN Ammattiosaamista välityömarkkinoilta -hanke Bovallius-ammattiopisto Pia-Leena Salo Sisällysluettelo Ammattiosaamista välityömarkkinoilta -hanke Johdanto... 4

Lisätiedot

Mahdollisuuksien talo

Mahdollisuuksien talo Mahdollisuuksien talo Hakijan opas 2015 2016 SISÄLTÖ Opiskelu Validia Ammattiopistossa 3 Ammatillinen koulutus muutoksessa 4 Koulutustarjonta 2015 2016 5 Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus

Lisätiedot

HAKIJAN OPAS 2015 WWW.OPINTOPOLKU.FI 24.2. 17.3.2015. Osaamisen polkuja.

HAKIJAN OPAS 2015 WWW.OPINTOPOLKU.FI 24.2. 17.3.2015. Osaamisen polkuja. HAKIJAN OPAS 2015 WWW.OPINTOPOLKU.FI 24.2. 17.3.2015 Osaamisen polkuja. Sisältö TERVETULOA AMIKSEEN! Ammatillinen koulutus on tehokas ja nopea väylä käytännönläheiseen työhön. Koulutuksen suosio on kasvanut

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa,

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Autoalan perustutkinto Autotekniikan koulutusohjelma, ajoneuvoasentaja

Opetussuunnitelma. Autoalan perustutkinto Autotekniikan koulutusohjelma, ajoneuvoasentaja Opetussuunnitelma Autoalan perustutkinto Autotekniikan koulutusohjelma, ajoneuvoasentaja Hyväksytty 1.0/13.8.2009 Ammatillisen peruskoulutuksen johtoryhmä Opetussuunnitelma 4.0/1.8.2012 2 (109) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto Kiinteistönhoidon koulutusohjelma, kiinteistönhoitaja

Opetussuunnitelma. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto Kiinteistönhoidon koulutusohjelma, kiinteistönhoitaja Opetussuunnitelma Kiinteistönhoidon koulutusohjelma, kiinteistönhoitaja Hyväksytty 1.0/20.10.2010 Luovin johtoryhmä Opetussuunnitelma 1.0/24.6.2010 2 (125) Sisällysluettelo 1... 4 1.1 Tavoitteet... 4 1.2

Lisätiedot

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, Puualan perustutkinto

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, Puualan perustutkinto 2 3 1. TUTKINTOKOHTAINEN OSA... 4 2. KUVAUS KOULUTUSALASTA... 4 3. TUTKINNON MUODOSTUMINEN... 4 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON MUODOSTUMISPERIAATTEET... 4 LUKUSUUNNITELMA... 6 TUTKINNON OSAT... 9 Pakolliset

Lisätiedot

Siirtyminen perusopetuksesta. toiselle asteelle. Infopaketti nuorten ohjaajille ja vanhemmille R A H O IT TA A H A N K E T TA

Siirtyminen perusopetuksesta. toiselle asteelle. Infopaketti nuorten ohjaajille ja vanhemmille R A H O IT TA A H A N K E T TA Siirtyminen perusopetuksesta toiselle asteelle Infopaketti nuorten ohjaajille ja vanhemmille R A H O OPETUSHALLITUS IT TA A H A N K E T TA Sisältö Johdanto... 5 Toinen aste tutuksi.... 6 Koulukokeilut

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä pintakäsittelyalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Opetusvirasto AMMATILLISENA PERUSKOULUTUKSENA SUORITETTAVAN KIINTEIS- TÖPALVELUALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA

Helsingin kaupunki Opetusvirasto AMMATILLISENA PERUSKOULUTUKSENA SUORITETTAVAN KIINTEIS- TÖPALVELUALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Helsingin kaupunki Opetusvirasto AMMATILLISENA PERUSKOULUTUKSENA SUORITETTAVAN KIINTEIS- TÖPALVELUALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Helsingin tekniikan alan oppilaitos 8.2.2011 1 1 KIINTEISTÖPALVELUALAN

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan! 3. Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus, Valmentava II, koulutustarjonta 10

Tervetuloa opiskelemaan! 3. Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus, Valmentava II, koulutustarjonta 10 Sisällys Tervetuloa opiskelemaan! 3 Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus, koulutusesittelyt 4 Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus, Valmentava I, koulutustarjonta

Lisätiedot

Omnian arvot ovat: Omnia on latinaa ja tarkoittaa kaikki. Omnia on takuu osaamisesta ja asenteesta.

Omnian arvot ovat: Omnia on latinaa ja tarkoittaa kaikki. Omnia on takuu osaamisesta ja asenteesta. OPISKELIJAN OPAS Omnian ammattiopisto 2011 2012 Omnia on latinaa ja tarkoittaa kaikki Omnian toimintaa on Kirkkonummella ja useissa toimipisteissä Espoossa Opiskelijoita koko Omniassa on noin 10 000 ja

Lisätiedot

KIINTEISTÖNHOITAJAN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma LVI-huollon osaamisala, Kalajoen ammattiopisto

KIINTEISTÖNHOITAJAN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma LVI-huollon osaamisala, Kalajoen ammattiopisto KIINTEISTÖNHOITAJAN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma LVI-huollon osaamisala, Kalajoen ammattiopisto 2 Sisällys 1. KIINTEISTÖNHOITAJAN AMMATTITUTKINTO... 4 1.1 NÄYTTÖTUTKINTOON

Lisätiedot

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov VERHOILU- JA SISUSTUSALAN PERUSTUTKINTO Sisustuksen koulutusohjelma SISUSTAJA

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov VERHOILU- JA SISUSTUSALAN PERUSTUTKINTO Sisustuksen koulutusohjelma SISUSTAJA Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov VERHOILU- JA SISUSTUSALAN PERUSTUTKINTO Sisustuksen koulutusohjelma SISUSTAJA Salpauksen ammattiosaamisentoimikunta 18.2.2010 Johtokunnan hyväksymä

Lisätiedot

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon ammattiopiston johtoryhmän vahvistama 2.5.2011 Osaamisjohtaja Marja Anttalainen Käsi- ja taideteollisuusalan

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PE- RUSTUTKINTO Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PE- RUSTUTKINTO Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PE- RUSTUTKINTO Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala, artesaani KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto. Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani

OPETUSSUUNNITELMA. Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto. Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani 1 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMA Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani Tutkinnon oppilaitoskohtainen

Lisätiedot

AUTOALAN PERUSTUTKINTO Autotekniikan koulutusohjelma AJONEUVOASENTAJA

AUTOALAN PERUSTUTKINTO Autotekniikan koulutusohjelma AJONEUVOASENTAJA AUTOALAN PERUSTUTKINTO Autotekniikan koulutusohjelma AJONEUVOASENTAJA Laadittu 31.5.2010 Lehtori Jaakko Huhtala Hyväksytty 10.6.2010 Rehtori Sirkku Purontaus Dynasty päätös 10.6.2010 päätös nro 45 Lain

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO, 120 ov Putkiasennuksen koulutusohjelma Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Hyväksytty Näyttötoimikunnassa

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelma Talous- ja toimistopalvelujen koulutusohjelma

Opetussuunnitelma. Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelma Talous- ja toimistopalvelujen koulutusohjelma Opetussuunnitelma Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelma Talous- ja toimistopalvelujen koulutusohjelma Hyväksytty 1.0/13.8.2009 Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

ZOOMAUS OPAS. Koulutusvaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen. Graafinen suunnittelu: Mediapaja Kuvitus: Emmi Nummela

ZOOMAUS OPAS. Koulutusvaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen. Graafinen suunnittelu: Mediapaja Kuvitus: Emmi Nummela ZOOMAUS OPAS Koulutusvaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen 2013 Graafinen suunnittelu: Mediapaja Kuvitus: Emmi Nummela JÄITKÖ ILMAN OPISKELUPAIKKAA? Zoomaa eteenpäin NuorTenTIla TrIplassa ti 18.6.2013 klo

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Pintakäsittelyalan perustutkinto. Rakennusten pintakäsittelyjen osaamisala, lattianpäällystäjä, maalari

OPETUSSUUNNITELMA. Pintakäsittelyalan perustutkinto. Rakennusten pintakäsittelyjen osaamisala, lattianpäällystäjä, maalari 1 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMA Pintakäsittelyalan perustutkinto Rakennusten pintakäsittelyjen osaamisala, lattianpäällystäjä, maalari Tutkinnon oppilaitoskohtainen

Lisätiedot

Ammatteja kaikille käsille

Ammatteja kaikille käsille Hakijan opas lukuvuodelle 2015 2016 Ammatteja kaikille käsille Valmistutko peruskoulusta keväällä 2015? Voit hakea opiskelemaan Stadin ammattiopistoon kevään yhteishaussa 2015. Hyvä vaihtoehto on myös

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto Verhoilualan koulutusohjelma, verhoilija

Opetussuunnitelma. Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto Verhoilualan koulutusohjelma, verhoilija Opetussuunnitelma Verhoilualan koulutusohjelma, verhoilija Hyväksytty 1.0/13.8.2009 Ammatillisen peruskoulutuksen johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.6.2010 2 (91) Sisällysluettelo 1, verhoilija... 4 1.1

Lisätiedot

AUTOALAN PERUSTUTKINTO

AUTOALAN PERUSTUTKINTO AUTOALAN PERUSTUTKINTO 1. OPETUSSUUNNITELMAN LAADINNAN LÄHTÖKOHDAT... 4 2. OPPILAITOKSEN ARVOT, MISSIO, VISIO... 4 2.1 Arvot... 4 2.2 Missio... 5 2.3 Visio... 5 3. KOULUTUKSELLE ASETETUT TEHTÄVÄT, TAVOITTEET

Lisätiedot