Keurusseudun Luonnonystävät ry. Jäsenkirje 1 /2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Keurusseudun Luonnonystävät ry. Jäsenkirje 1 /2008"

Transkriptio

1 Keurusseudun Luonnonystävät ry Jäsenkirje 1 /2008

2 Hyvät luonnonystävät Suomen luonnonsuojeluliitto täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Alkuvuosinaan se oli nimeltään Suomen Luonnonsuojeluyhdistys. Se perustettiin juuri sotavuosien alla, ja alkuvuodet olivatkin melko sekavia, mutta kun 1940-luvulla päästiin vähitellen hyvään vauhtiin, alkoi tuloksiakin tulla. Suomen Luonto-lehteäkin alettiin julkaista jo 1940, aluksi kerran vuodessa ilmestyvinä vuosikirjoina. Yhdistyksen alkuaikojen voimahahmoja olivat mm. professorit Niilo Söyrinki ja Reino Kalliola. Yhdistys oli alusta alkaen mukana mielipiteiden muokkaajana ja asiantuntijana lukemattomissa tilanteissa. Ja sama jatkuu edelleen. Luonnonsuojeluliitto on Suomen suurin ja tärkein luonnonsuojelujärjestö. Jäseniä sillä on n Se muodostuu valtakunnan tason hallinnon ja toimiston lisäksi 15 luonnonsuojelupiiristä ja n. 200 paikallisyhdistyksestä. Meitä lähinnä toimivat Keski- Suomen piiri (n.1500 jäsentä) ja Keurusseudun Luonnonystävät (190 jäsentä). Luonnonsuojeluliiton ja alaosastojen päättävät elimet valitaan yleisissä kokouksissa demokraattisin menetelmin, tarpeen tullen äänestäen. Toiminta tapahtuu pääosin palkattomana vapaaehtoistyönä. Toiminta on enimmäkseen hidasta ja vaivalloista vaikuttamista, mielipiteiden muokkausta, julkaisujen, aloitteiden, lausuntojen ja valitusten laadintaa sekä osallistumista erilaisiin toimikuntiin, lautakuntiin, valiokuntiin ym., mutta myös mukavaa toimintaa. Keurusseudun Luonnonystävien toiminta jatkui viime vuonna enimmäkseen entiseen malliin. Pihlaisen Jouko veti taas lukuisia retkiä, lastenleiri pidettiin Riihossa, niittyjen hoitoa organisoitiin (pääosin YTY-miehet tekivät työt), linnunpönttöjä tehtiin ja vietiin metsiin, kesäkisa luonnonoikuista järjestettiin Suur-Keuruun kanssa, Haapamäen vaihtotoria pyöritettiin, useita aloitteita ja lausuntoja annettiin erilaisista kaavoista ja mm. turvetuotannosta. Lintuja, perhosia, sammakoita, kuukkeleita, liitooravia, saukkoja ym. seurattiin jne. Suurkiitos kaikille mukana olleille. Uusiakin osallistujia ja toimijia otetaan mielellään, joten lähtekääpä mukaan vaikka nyt heti kevätkokoukseen. Retkille ja muihin tapahtumiin voi hyvin osallistua, vaikkei jäsen olisikaan. PS Kannen kuvassa pussitiainen, joka oli vuoden 2007 harvinaisin lintu Keuruulla, Kuvan on ottanut Markku Saarinen Jaakonsuolla huhtikuussa KEURUSSEUDUN LUONNONYSTÄVÄT RY KEVÄTKOKOUS klo Keuruulla Nordean kerhohuoneella (käynti sisäpihalta). Sääntömääräisten asioitten lisäksi Ari Aalto näyttää vuoden 2007 parhaat luontokuvansa. Pullakahvit. Tervetuloa.

3 Yhdistyksen hallinto vuonna 2008 Puheenjohtaja: Pertti Sulkava Varapuheenjohtaja: Hely Ikäheimonen Muut hallituksen jäsenet: Tapani Asunta (niityt) Ari Aalto (metsät, nettiposti) Kari Lamminpää (tiedotus) Jouko Laine Merja Perämäki (lapset, nuoret) Hall. varajäsenet Raimo Kekälinen (Multia) Risto Sulkava Juhani Kiltinen Muut: Jouko Pihlainen (sihteeri, retkivastaava) Pertti Ikäheimonen (taloudenhoitaja, kaavat) Raija Sulkava (Haapamäen. vaihtotori) Maija Salo (kotisivut, jäsenkirjeen kokoaminen) Anita Palomäki (leikekirja) Nuukuusviikko vietetään taas kirjasto- ja nuukuusviikkoa. Teemana on tänä vuonna lähinnä luonnonvarojen kulutus kotitalouksissa. Palkathan nousevat tällä kierroksella reilusti. Ihmisillä on enemmän rahaa. Yleensä se merkitsee lisää kulutusta. Tavaraa hankitaan entistä reippaammin, autojakin hankitaan lisää, ja moottoriveneitä, moottorikelkkoja, mönkijöitä. Rakennetaan lisää ja matkustetaan yhä kauemmas. Ja kaikki tämä kuluttaa luonnonvaroja, kuluu enemmän sähköä, öljyä, puuta ja kaikkea, sekä tulee lisää jätettä, päästöjä ja saasteita kaatopaikoille, vesiin, ilmaan. Mutta kun rahaa on entistä enemmän, niin mihin sen sitten voisi työntää. Tässä muutama vihje: Yksi vaihtoehto on palvelujen käytön lisääminen, alkaen ruokailusta, partureista, hierojista, siivoojista ja muista vastaavista. Matkat kannattaisi tehdä julkisilla kulkuneuvoilla, vaikka se joskus maksaisi enemmänkin. Myöskään kaupassa ei kannata aina tuijottaa vain hintoja, vaan myös laatua ja tuotantopaikkaa: esim. ruokatavarat mieluummin Keuruulla tai Multialla tuotettuna (Vakka) kuin Saksassa (Lidl). Sähkönkin voisi vaihtaa norppaenergiaan (kilpailuta: Ja loput rahat voisi sitten sijoittaakin suoraan luonnonsuojeluun, esim. Suomen luonnonsuojelun säätiölle (www.luonnonsuojelusaatio.fi, tili ), Luonnonperintösäätiölle (www.luonnonperintosaatio.fi, tili ) tai Keurusseudun Luonnonystäville (tili ). Näihin sijoitetut rahat eivät mene kulutuksen lisäämiseen, vaan vähentämiseen. PS

4 Metsät - lapset - sudet Kuusamolainen luontokuvaaja Hannu Hautala kävi äskettäin Jyväskylässä eräässä kirkon järjestämässä lapsitilaisuudessa. Hän mm. kehotti vanhempia viemään lapsia metsään. Iltanuotio pilkkopimeässä metsässä voisi olla yksi metsäretken huippuelämys. Hannu sanoi vielä, että antakaa lasten mennä myös yksin metsään Se antaa itsenäisyyden, vapauden ja vastuun kokemuksia. Eivätkä lapset metsään eksy - ja jos eksyvät, nykyajan metsät ovat niin pieniä, että kyllä ne sieltä löytyy. Joku tietysti sanoo tähän, ettei metsään uskalla mennä, siellähän on susia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että auto tappaa ja raatelee edelleen joka päivä enemmän ihmisiä kuin kaikki pedot koko Suomessa viime vuosisadalla, 1900-luvulla siis (100 v), yhteensä. Tielle vai metsään? PS Lahjoittajajäsenet Kelyn maksaneiden jäsenten määrä oli vuodenvaihteessa 190. Heistä parikymmentä on perhejäseniä. Jäsenmäärä kasvoi hieman edellisestä vuodesta. Uutena jäsenryhmänä yhdistykseemme ovat tulleet lahjoittajajäsenet. He tekevät Luonnonsuojeluliiton kanssa suoraveloitussopimuksen ja maksavat kuukausittain sovitun summan. Summasta osa jää liitolle, osa tulee Keuruulle. Lahjoittajajäseniä on hankittu varsinkin ns. face to face -kamppanjalla, jossa ihmisiä houkutellaan mukaan keskustelemalla heidän kanssaan kaduilla ja toreilla. Keski-Suomessa kampanjaa on toteutettu vain Jyväskylässä. Mutta jokainen voi halutessaan ryhtyä lahjoittajajäseneksi, kuten varmaan jäsenmaksuesitteestä huomasittekin. Lahjoittajajäsenet ansaitsevat erityiskiitoksen ylimääräisestä tuestaan, ja he ovat tietysti erityistervetulleita kaikkiin yhdistyksen tapahtumiin. Luonnonsuojelua voi tukea myös ylimääräisellä kertalahjoituksella jäsenmaksun yhteydessä. Senkin ovat muutamat jäsenemme tehneet. Kiitos. Kesän kisa Viime kesänä kyselimme kaikenlaisia luonnon erikoisuuksia. Ensi kesänä, ja oikeastaan osittain jo keväällä, kyselemme havaintoja matelijoista ja sammakoista. Keurusseudulla elävät nykyään matelijoista varmasti kyy, sisilisko ja vaskitsa, sammakoista tavallinen sammakko, rupikonna ja viitasammakko. Aikaisemmin täällä on tavattu myös rantakäärmeitä ja vesiliskoja. Kaikkien niiden elämisestä ja olemisesta kaipaamme tietoja, myös vanhoja. Missä esim. on sammakoiden kutupaikkoja, tai kyiden talvehtimisonkaloita? Niitä tulisi seurata jo vapun tienoilla. Missä päin vaskitsoja on nähty, ja olisivatko rantakäärmeet ja vesiliskot palanneet, ehkä ilmaston lämpenemisen myötä? Vai onko niitä ollut kaiken aikaa? Kaikki lisääntymiseen, kuolinsyihin, kannankehitykseen ym. liittyvät havainnot ja mielipiteet ovat tervetulleita.

5 Kuukkelit Kuukkelit olivat viime vuonna luontojärjestöjen erikoistarkkailussa. Keuruulta niitä etsittiin, lähinnä ruokintojen avulla, huomattavan tehokkaasti, ja löytyihän niitä, viidestä eri metsästä yksilöä. Huolestuttavaa on se, että vain yhdessä metsässä pesintä oli onnistunut ja emoilla oli mukanaan poikanen. Multialta löytyi myös yksi poikue, ja Vilppulan puolelta yksi yksinäinen. Keuruun kuukkelien olemassaolo taitaa olla pääasiassa Virtain Riponevan kunnolla lisääntyvän populaation jälkikasvua, joka hiljalleen vaeltelee tänne päin, mutta ei pysty lisääntymään täällä. Asiaan ehkä saadaan pian vahvistustakin, sillä kuukkelitohtori Lillandt selvittelee parhaillaan näiden seutujen kuukkeleiden DNA-rakenteita (geenejä). Parilla UPM:n mailla sijaitsevassa kuukkelimetsässä ollaan aloittelemassa tutkimusta, jolla pyritään selvittämään metsän käsittelyn vaikutuksia kuukkeleihin. Hanketta vetää prof. Mikko Mönkkönen Jyväskylän yliopistosta, jossa on meneillään toinenkin kuukkelien selviämiseen liittyvä maisematutkimus. Sekalaisia tietoja Vaihtotori Haapamäellä jatkaa entiseen tapaan lauantaisin klo 10-12, Veturipuiston lähellä, Veturitallien kupeella. Sängyt ja sohvat sinne sopivat huonosti, mutta kaikki pienempi tavara kelpaa, kunhan se on kunnossa olevaa, ehjää ja puhdasta. Torille voi tuoda ja sieltä voi viedä tavaraa ilmaiseksi, eniten on tarjolla kaikenlaista vaatetavaraa. Ylijäämää on kuljetettu Jyväskylän Ekocenteriin; Venäjän puolellekin on jatkuvasti pientä liikettä, ja veturitallin pojat saavat trasselinsa. Mieluummin vaihtarille kuin kaatopaikalle. Sopimuksesta torille pääsee muulloinkin. Yhteyshenkilö on Raija Sulkava (puh ). Pönttöjä ja aihioita (kairattuja putkia) on myynnissä edelleen jonkin verran. Kysy Pertsalta puh Jäsenkirjeen voi tilata myös sähköpostitse. Ota yhteyttä Ari Aaltoon: Haapamäki on tällä hetkellä varmaan Luonnonsuojeluliiton toiminnassa Suomen aktiivisin kylä. Risto Sulkava on SLL:n valtakunnan tason ykkösmies, Matti Aalto vetää Keski-Suomen piirin hallitusta ja Pertti Sulkava sinnittelee yhä Kelyn puheenjohtajana. Muukin luontoharrastus on kylällä poikkeuksellisen aktiivista. Mm. Suomenselän lintutieteellisen yhdistyksen lehdessä (Suomenselän Linnut) näyttää joka toinen juttu nykyään olevan haapamäkistä alkuperää (Aallot & Sulkavat). Muista aktiiveista mainittakoon Hannu Kirjavainen, joka lähes yksin teki ja levitti Haapamäen ympäristöön viime vuonna yli 100 isoa pönttöä (pöllöille ja tuulihaukoille).

6 Talven näkymiä. Lintumaailma on metsissä nyt hiljainen. Kuusessa ei ole käpyjä, joten käpylinnut puuttuvat lähes tyystin. Koivuissa olisi siemeniä, mutta urpiaisia on silti vähänlaisesti. Niillä taitaa ruokaa ja säitä riittää nyt Lapissakin, joten eivät ole vaivautuneet etelämmäksi. Kanalinnuillakin huippuvuodet alkavat olla taittumassa alaspäin, mutta niitä kyllä vielä näkee. Lintulaudoilla on tavanomainen kuhina, mutta erikoisemmat lajit (nakkelit, hakit ym.) ovat pysytelleet poissa. Lämmin lumeton talvi on useimmille metsän eläimille hyväksi. Hirvieläimille riittää ruokaa maastakin, petoeläimet (ilvekset ja muut) pääsevät helposti liikkumaan, pöllöillekin saalistus on vaivatonta, varsinkin kun myyräkannatkin ovat paikoin selvässä nousussa. Myyrät tietysti mieluummin elelisivät lumen alla, eikä karhuillekaan kunnon talvi olisi pahitteeksi. Erityisen onneton on Keuruun vähien riekkojen tilanne. Katselimme niitä joulun aikoihin Pihlajaveden Kalmunevan suunnalla, ja hohtavan valkoisina ne loistivat mustasta maastosta melkein kuin jouluvalot. Sama on tietysti jänisten, kärppien ja lumikoiden tilanne. Lasten ja nuorten leirit LASTEN LUONTOLEIRI 7-11-vuotiaille (ala-asteikäiset) järjestetään tuttuun tapaan Riihon leirikeskuksessa (pe-ma). Leirin hinta on 70 /leiriläinen. Jos samasta perheestä osallistuu useampia lapsia, seuraavilta hinta on 50. Leirille mahtuu 25 ensimmäistä ilmoittautujaa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Matti Aalto tai Risto Sulkava NUORTEN RETKILUONTOLEIRI vuotiaille (6.luokalta yläasteelle siirtyvistä ylöspäin) järjestetään (pe-su). Leiri toteutetaan Riiho Ylä- Kolkki -suunnalla pyöräilyvaelluksena teltoissa yöpyen. Leppoisan retkeilyn lomassa tutustutaan Keurusseudun luontokohteisiin, lintuharrastukseen sekä muuhun luontoon osallistujien kiinnostuksen mukaan. Leirin on ilmainen, mutta eväiden oston jokainen kustantaa itse. Kaikkia retkeilyvarusteita polkupyöristä alkaen saa tarvittaessa lainaksi. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Matti Aalto tai Henna Soini Lue juttu viime vuoden leiristä, niin tiedät mitä saattaa olla odotettavissa

7 Retkiluontoleiri Leirin ohjaajat ja jutun kirjoittajat: Matti Aalto ja Henna Soini Perjantai Sää oli mitä mainioin viiden reippaan leiriläisen ja kahden hilpeän ohjaajan pakkaillessa huikeaa retkitavaroiden määrää Haapamäen Suojan pihassa. Iltapäivä ei ehtinyt kulua pitkälle, sillä pian oli viimeinenkin makuupussi viritetty pyöräntarakalle ja saimme polkaista pyörät vauhtiin. Ensimmäisenä ohjelmanumerona oli määrä olla viirupöllönpoikasten rengastus, mutta pesintä olikin vasta munavaiheessa. Pöntöllä käynnistä muistoksi jäi kuitenkin pöllöemon kopautus pesälle kiivenneen ohjaajan päässä olleeseen vanhasta nahkalaukusta tehtyyn suojukseen. Jo ensimmäisenä päivänä päästiin totuttelemaan Pihlajaveden mäkiseen maastoon matkalla yöpymispaikalle Simsiön Saarijärven rantaan. Innokkaimmat ehtivät jo ensimmäisenä päivänä treenata suunnistusta ja käydä uimassa. Hautovaa kuikkaa katsottiin porukalla kaukoputkella ja kaikki saivat laitettua trangialla iltakeitokset. Pussivalmis pinaattikeitto ei päässyt herkkuruokien listalle. Lauantai Aamulla suoritettiin lyhyt vapaaehtoinen aamukävely, jolloin löytyi mm. punakylkirastaan pesä. Leiriläisistä retkelle päätti lopulta lähteä vain yksi aamuvirkku. Maistuvan aamupalan jälkeen suuntasimme Kalikkamäen lähteelle täyttämään vesiastiat ja sieltä jatkoimme kohti lounaspaikkaa Kupankoskelle. Matkalla teimme lintujen pistelaskentaa mäntytaimikossa sekä Siipikankaan vanhojen metsien suojelualueella. Kupankoskelta pyöräilymme jatkui kohti heiluvaa kiveä ja valtava järkäle saatiin kuin saatiinkin heilumaan. Kuolemaisen suolammella katselimme suolinnustoa ja vanhaa majavan pesää. Ryönänkoskella tehtiin päivällistä ja pompittiin koskikivillä. Valkeajärvellä päästimme yksittäisen innokkaan leiriläisen jälleen pulahtamaan viileään veteen. Vielä ennen yöpymistä Heinävalkeisella etsimme turhaan lähdettä, joka oli hakkuun yhteydessä möyritty mättäikköön. Rankahkon päivän jälkeen telttauni houkutteli niin kovasti, ettei paljon puhuttu iltanuotio jaksanut kiinnostaa ketään. Telttapaikat löytyivät ennätysvauhdilla ja pian kaikki 7 retkeilijää olivat syvässä unessa. Heinävalkeisen lintutornilla katseltiin lintuja sekä illalla että aamulla. Sunnuntai Heinävalkeiselta jatkoimme Isorimpin lintutornille. Lintutarkkailun jälkeen suoritimme retken kulttuuriannoksen käymällä Pihlajaveden vanhassa kirkossa, joka osoittautuikin mielenkiintoiseksi kohteeksi. Sitten alkoi nälättää, mutta keittelyvesi oli vähissä. Päätimme suunnata Mäkikylän kautta kohti Haapamäkeä ja keitellä ruokaa heti kun löytyy riittävän puhdasta vettä. Kahden epäonnistuneen lähdeetsinnän jälkeen löytyi lähteestä tuleva oja, josta saimme keittovettä. Keittämättä emme sitä kuitenkaan uskaltaneet juoda, vaan jano jatkui vielä Letonmäkeen asti,

8 jossa bongattiin Suomen suurin haapa ja saatiin myös vettä isohkosta lähteestä. Lähdevedestä nautittiin oikein antaumuksella. Me, länsimaiset ihmiset, olimme kerrankin vähään tyytyväisiä. Kuinka suuri osa maailman ihmisistä joutuukaan pärjäämään ilman yltäkylläistä määrää puhdasta vettä? Letonmäestä jatkoimme Kaijanlampien kautta Hylkyselle, jossa innokkain leiriläinen halusi jälleen uimaan. Uinnin/katselun jälkeen polkaisimme Suojalle ja hajaannuimme kukin eri teitä omiin koteihimme. Pyöräilyä retkellä kertyi noin 85 kilometriä. Ainakin osalle leiriläisistä matka oli rankka, mutta kaikki jaksoivat silti hyvin loppuun asti. Kukaan ei edes satuttanut itseään kummemmin. Useampi puhui jo seuraavan vuoden retkestä eli aivan pieleen reissu ei ainakaan mennyt. Ensi kerraksi suunnittelimme jo lyhyempää pyöräilyosuutta, jotta jäisi enemmän aikaa koskikivillä loikkimiseen, luonnon tarkkailuun ja muuhun mukavaksi todettuun leppoisaan puuhasteluun. KEURUSSEUDUN LUONNONYSTÄVÄT ry. TOIMINTAKERTOMUS v (käsitellään kevätkokouksessa) Jouko Pihlainen, sihteeri Hallitus ja toimihenkilöt v Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja Hallituksen jäsenet Hallituksen varajäsenet Sihteeri Rahastonhoitaja Tilintarkastajat Varatilintarkastajat Pertti Sulkava Hely Ikäheimonen Tapani Asunta, Kari Lamminpää, Risto Sulkava, Ari Aalto, Jouko Pihlainen Juhani Kiltinen, Samuli Kallio, Raimo Kekälinen Jouko Pihlainen Pertti Ikäheimonen Aulis Pajusaari, Esa Lintula Kyösti Vehmaskoski, Eila Kelloniemi Hallitus on kokoontunut 8 kertaa kuluneen vuoden aikana. Kokouksissa on ollut 6-11 hallituksen jäsentä tai toimihenkilöä. Yhdistyksen kevätkokous pidettiin Keuruun Osuuspankin kerhohuoneella. Sääntömääräisten asioitten lisäksi Risto Sulkava kertoi kuukkeleista kuvien kera. Syyskokous oli ravintola Mirjamissa. Kokouksessa vahvistettiin vuoden 2008 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valittiin toimihenkilöt vuodelle Yhdistyksen puheenjohtajaksi Pertti Sulkava Hallituksen jäseniksi Hely Ikäheimonen, Kari Lamminpää, Ari Aalto, Risto Sulkava, Jouko Laine, Tapani Asunta Hallituksen varajäseniksi Raimo Kekälinen, Juhani Kiltinen,Merja Perämäki Tilintarkastajiksi Aulis Pajusaari, Esa Lintula Varatilintarkastajiksi Kyösti Vehmaskoski, Eila Kelloniemi

9 Vuoden 2008 jäsenmaksu on valtakunnallisen suosituksen mukainen 28 euroa varsinaisilta ja perhejäseniltä 10 euroa. Yhdistyksen kokouksista ilmoitetaan jäsenkirjeellä tai paikallislehdessä sekä mahdollisesti myös Luonnonsuojelija -lehdessä. Toiminta ja yhteistyö Toimintamme on ollut aktiivista. Olemme järjestäneet 26 retkeä, joihin osallistui 255 osanottajaa. Lisäksi olemme olleet mukana koulujen retkillä oppaina. Olimme järjestämässä Keuruun koulujen kuudesluokkalaisille ympäristöpäivän nuorisotalo Kipinässä. Opastimme 4-H -kerhoa linnunpönttöjen teossa Pohjoislahden koululla. Lasten luontoleiri järjestettiin heinäkuussa Riihon koululla. Linnunpönttöjä teimme myös Pihlajaveden Karhunkylässä Keski-Suomen ympäristöpiirin pönttökairalla. Pönttöjä on myyty ja sijoitettu maastoon. Haapamäen kierrätyskeskus on toiminut vilkkaasti. Ketoja on hoidettu Haapamäen asemalla, Pohjolan museotalolla, Hirvikylän niityllä ja Vuorelan kedolla. Työapua on saatu YTY-työryhmältä. Olemme myös neuvotelleet Lautaperän niityn suojelusta jossa Keski-Suomen ympäristökeskus on myös mukana. Osallistuimme järjestöjen joulumyyjäisiin. Järjestimme suositun luontoillan Keurusselän seuran kanssa Keuruun kotiseutumuseolla. Olemme seuranneet aktiivisesti maakunta-, paikallis- ja rantakaavoja sekä turpeenottosuunnitelmia. Kannanottomme muitten valittajien kanssa Asunnan Lempaatsuosta johtikin lupaviraston asettamaan turpeenottokieltoon ko. alueella. Multian soiden turpeenottosuunnitelmia käsittelevässä kokouksessa saimme paikkakuntalaisten tuen soiden säilyttämisen puolesta. Keski-Suomen luonnonsuojelupiirissä olemme vahvasti edustettuna. Piirin puheenjohtajana 2007 toimi Risto Sulkava, hallituksen jäseninä toimi Matti Aalto ja Pertti Sulkava sekä varajäsenenä Jouko Pihlainen. Risto Sulkava valittiin Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtajaksi vuosille Keski-Suomen piirin puheenjohtajana v aloitti Matti Aalto. Lintujen ja ympäristön suojelu on ollut vahvasti toiminnassamme mukana. Mm. kuukkelien, koskikarojen, petolintujen, saukkojen, metsäsopulien, sammakoitten ja perhosten tutkimus ja seuranta on kuulunut ohjelmiimme. Lintujen seurannassa yhteistyömme Suomenselän lintutieteellisen yhdistyksen kanssa on ollut tiivistä. Linnuista ja luonnosta olemme kirjoittaneet runsaasti paikallislehdessä, jonka kanssa järjestimme vuoden kilpailunkin aiheena Luonnon erikoisuudet. Jäsenmäärämme on kasvussa ollen nyt 190.

10 Toiminnasta ovat vastanneet: Kaavatyöryhmä: Pertti Ikäheimonen, Pertti Sulkava ja Jouko Pihlainen Metsät: Risto Sulkava Retket: Jouko Pihlainen Tiedotus: Kari Lamminpää Kotisivut ja jäsenkirjeet: Maija Salo Kierrätyskeskus: Raija Sulkava Leikekirja: Anitta Palomäki Nuoriso: Ari Aalto Niityt: Tapani Asunta Multia: Raimo Kekälinen Parhaat lintuhavaintoni 2007 Jouko Pihlainen. Vuoden kohokohta oli Keuruun Jaakonsuon jätevedenpuhdistamon ruovikkoon ilmestynyt PUSSITIAINEN. Mänttäläinen Markku Saarinen löysi linnun ja soitti paikalta minulle. Olin kohta paikalla ja saimme seurata lintua läheltä sen kieppuessa osmankäämien varsissa ja äännellessä vilkkaasti korkeaa tsiiiy -ääntään. Välillä lintu lennähti koivuihin kiikkumaan sinitiaisten lailla. Tämä erittäin pieni lintu oli kauniin värikäs ja muistutti väreiltään pikkulepinkäistä ruskeine selkineen ja rosvonaamareineen. Lintu oli ensimmäinen lajiaan Suomenselällä ja itselleni myös. Pari päivää pussitiaista aiemmin Jaakonsuolta kuului iltahämärissä LUHTAKANAN porsasmaista kiljuntaa. Ensimmäisenä äänen kuuli Guntherin Olli, joka ilmoitti linnusta minulle. Kävimme yhdessä paikalla ja odottelun jälkeen ääni kuului muutamaan kertaan keskeltä ruovikkoa. Lintua ei näkynyt, mutta ääni oli sama kuin Ollin soittimen nauhoituksessa. Tätäkään lintulajia en ole aiemmin kuullut. Jaakonsuo osoittautui erinomaiseksi lintujärveksi vielä kun paikalla raksutti karheaääninen RASTASKERTTUNEN. Lintu viihtyi paikalla ainakin pari viikkoa ja paikalla käyneet lintuharrastajat näkivät toisenkin rastaskerttusen samalla reviirillä. Lintu käyttäytyi levottomasti, joten ainakin pesinnän yritystä pidettiin mahdollisena. Havainto oli Suomenselän alueen neljäs ja ensimmäinen Keuruulta. Edelleen Jaakonsuolla tapasin LIEJUKANAN 1.5. Lintu ui nopeasti avoveden yli osmankäämikön sekaan punainen otsakilpi loistaen. Vielä syksyllä Jaakonsuon telkkä- ja sorsaparvi sai harvinaisempia vieraita, kun niiden seuraksi ilmestyi kaksi LAPASOTKANAARASTA valkoisine nokantyvineen. Lintuja oli toki muuallakin ja varsinkin Riihon pellot keräsivät komean lajimäärän. Aamun vasta pikkuhiljaa valjetessa paikalla nähtiin muuttava koiras AROSUOHAUKKA aivan lähietäisyydeltä. 7.5 mullospelloilla tepasteli kaksi

11 ISOKIRVISTÄ, joista toinen havaittiin vielä seuraavanakin päivänä. Tämän itäisen lajin pariskunnan tapaaminen keväällä on Suomen oloissa erittäin harvinaista jäin katselemaan pieniä vaaleita kahlaajia, jotka antoivat lähestyä niin että sain ne määritettyä nuoriksi KUOVISIRREIKSI. Tätä lajia en muista nähneeni Keuruulla ennemmin. Linnut viihtyivät paikalla toista viikkoa, kunnes illalla katosivat eteläiseen taivaanrantaan. Samoilla pelloilla lepäili lisäksi mm. neljä uhanalaista HEINÄKURPPAA. Syksyn hanhimuutto keskeytyi välillä pudotuskeleihin ja päinen VALKOPOSKIHANHIPARVI pudotti Uskalinkankaan sänkipellolle. Linnut tulivat vielä seuraavana päivänä kotipihani Könttärinlahdelle, jonne jäivät yöksi. Näin komeaa valkoposkien parvea en ole Keuruulla maassa nähnytkään. Lisäksi Keuruulla koettiin kaksi arktisten hanhien massamuuttopäivää 28.9 ja Näinä päivinä muuttavien hanhien summat kohosivat useisiin tuhansiin yksilöihin lajiston koostuessa pääosin SEPEL-, VALKOPOSKI- ja TUNDRAHANHISTA. Vuoden lopulla kävin vielä bongaamassa PIKKU-UIKUN sulasta Lapinsalmen siltojen alta. Linnun havaitsi edellisenä päivänä Ruokosen Roope. Tämä piilotteleva lintu havaitaan talven tullen viimeisistä sulapaikoista silloin tällöin Keuruultakin. Harvinainen se kuitenkin on. Kuka päättää ympäristön, terveytemme ja viihtyisyytemme puolesta v ? Jouko Pihlainen Kunnallisvaalit ovat ja silloin me keuruulaiset ja multialaiset äänestäjät päätämme ketkä päättävät meille tärkeistä asioista tulevalla vaalikaudella Ympäristöasioissa kaupunginvaltuusto ja -hallitus sekä ympäristölautakunta käsittelevät asioita, joihin heillä ei aina riitä asiantuntemusta, tietoa ja paikallistuntemusta, jota taas meillä luonnonystävillä useinkin on. Tulevista haasteista korostuvat ilmaston lämpeneminen, energiakysymykset, soiden käyttö turvetuotantoon, kierrätys, uusiokäyttö, Kolhoon suunniteltu saastuttava kyllästetyn puun polttolaitos jne. Luonnonystävien suosio ja jäsen- sekä kannattajamäärä seudullamme on suhteellisesti Keski-Suomen suurin. Näin meillä olisi hyvin suuri mahdollisuus saada hyvä tai hyviä ehdokkaita läpi. Itse Keurusseudun Luonnonystävät ei voi asettaa ehdokkaita vaan ehdokkaat tulevat puolueitten kautta. Kehotankin jäseniämme harkitsemaan kenelle äänen antaa ja suhtautumaan myönteisesti jos pyydetään ehdokkaiksi vaaleissa. KEURUSSEUDUN LUONNONYSTÄVIEN RETKET V Jouko Pihlainen

12 * la klo Koskikarahiihto Kotala-Karansalmi ja Mämmikoski-Liesjärvi. (Varapäivä su ). SSLTY:n perinteinen hiihto. * 8.3. la klo Pöllöretki * su klo 9.00 Joutsenretki * pe klo Koskiretki Pihlajaveden Pihlaiskoskelle * su klo Lintujen kevätmuuton havainnointia Haapamäen Riihon uudesta lintutornista ja Keuruun Lihjamon Huutovuorelta. SSLTY:n (Suomenselän Lintutieteellinen yhdistys) vuotuinen tapahtuma. * pe Suurien puitten retki Pihlajaveden Pyörkkilän ja Mäkelän suurille kuusille * 2.5. pe klo Lintutorniretki Kolhon Käkijärven tornille * 3.5. la klo 5-13 Tornien Taisto, BirdlifeSuomen valtakunnallinen lintujen bongauskilpailu. Paikat ilmoitetaan myöhemmin. Lintutornit Keuruulla tai Multialla. * 4.5. su klo 8-16 Susivaellus Huhkojärven ja Limpsinginrotkon komeissa maisemissa. N. 10 km osin polutonta metsää. * 9.5. pe klo Suoretki uhanalaiselle Asunnan Lempaatsuolle * pe Retki kirkasvetiselle Lapinkankaan Valkeiselle * la klo 8-16 yhdistyksen kevätretki linja-autolla. Mahd. Viitasaaren Heinä- Suvannolle. Ennakkoilmoittautuminen. * pe klo Vanhan metsän retki Multian Raatokankaalle * la klo Yölaulajalintujen kuunteluretki parhaille lintuniityille * pe klo Taivaanrantojen tiirailuretki Multian Tervavuorelle (Keski- Suomen toiseksi korkein vuori). * 6.6. pe klo Lähiluontoretki Äänelän vanhaan metsään * su klo Luonnonkukkien retki sen hetken kauneimmalle kedolle * la klo Perhosretki Haapamäen perhosniityille. Säävaraus. * ma-ti klo yöretki Roosinpohjan Raiskinmäelle (auringonlasku) ja Varpaansalmelle (uinti ja makkaranpaisto). * la klo 8-22 Etelä-Suomen retki Tammisaareen. Matkalla poiketaan Karjaan Lepinjärven lintujärvellä ja lounastetaan Karjaalla. Tammisaaressa retkeillään kauniissa Ramsholmenin luonnonpuistossa ja vanhassa kaupungissa. Ilmoittaudu. * 8.8. pe klo Lepakkoretki Pihlajaveden viiksisiippakoskille * la klo Sieniretki johonkin hyvään sienimetsään * 6.9. la klo SSLTY:n tornikisa. Lintuja bongataan Keuruun ja Multian lintutorneista. * la klo Lintujen syysmuuton havainnointia SSLTY:n opastuksella Riihossa ja Lautaperän Isolla Virkamäellä. * la klo 8-16 Yhdistyksen linja-autoretki Suomen Luonnonsuojeluliiton 70- vuotisjuhlan kunniaksi Keuruun kauneimmille luontokohteille: Tamppikoski, Vesilahdensuo, Heiluva kivi, ruokailumahdollisuus Valkeajärven Valopilkussa, Iso Rimppi-Virrankoski, Ahtaansalmi, Raiskin mylly, kahvi Haapamäellä Cafe Raijassa, Lintusyrjä ja Pikkuhiekka, josta Keuruulle. - Ruoka ja kahvi maksulliset. Ilmoittaudu.

13 * ke klo Hiljan päivän retki. Puoli tuntia hiljaisuutta syvällä erämaassa auringon laskiessa Lisätiedot retkistä: Jouko Pihlainen ja Pertti Sulkava Lähtöpaikkana Keuruun linja-autoasema ellei toisin ilmoiteta.

Keurusseudun Luonnonystävät ry

Keurusseudun Luonnonystävät ry Jäsenkirje 1/2014 Keurusseudun Luonnonystävät ry Puheenjohtajan turinoita Uusi vuosi on pyörähtänyt käyntiin. Toivottavasti se on kaikilla alkanut hyvin tai ainakin mukiinmenevästi. Ja toivottavasti vuosi

Lisätiedot

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu.

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu. Ehdotus sääntömuutoksiksi Suomen Internet-yhdistyksen kevätkokoukselle 2006. Alla on ehdotus uusiksi säännöiksi, jotka toimitetaan yhdistysrekisteriin hyväksyttäviksi, mikäli yhdistyksen kevätkokous päättää

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) ,

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) , JÄSENKIRJE 1/2017 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5, 26100 Rauma puh. (02) 821 1065, www.friskituult.fi, friski@friskituult.fi Sisällys Sääntömääräinen Kevätkokous... 2 Kirpputori matka Poriin

Lisätiedot

A-Kiltojen Liitto ry:n syyspäivät ja syyskokous

A-Kiltojen Liitto ry:n syyspäivät ja syyskokous A-Kiltojen Liitto ry:n syyspäivät ja syyskokous 22. 23.10.2016 Vesalan kurssi- ja leirikeskus, Vesalantie 136, Vesanka A-Kiltojen Liitto ry:n syyspäivät pidetään 22. 23.10.2016 ja niiden yhteydessä A-Kiltojen

Lisätiedot

MAANPUOLUSTUSNAISTEN LIITTO RY YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

MAANPUOLUSTUSNAISTEN LIITTO RY YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT ENNAKKOTARKASTETTU 19.06.2004 1. NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMINTA-ALUE Yhdistyksen nimi on Espoon Maanpuolustusnaiset ry. Yhdistys kuuluu jäsenenä Maanpuolustusnaisten Liitto ry:een, jota näissä säännöissä

Lisätiedot

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle.

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Tarmo Saastamoinen 2010. Kuva.1 Kaatunut kuusenrunko Nouvanlahdesta. LIITO-ORAVA: Liito-orava (pteromys volans)on

Lisätiedot

Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt

Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt Hyväksytty yhdistyksen kevätkokouksessa 29.3.2014. 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Porin akateeminen nörttikulttuurin arvostusseura ja

Lisätiedot

Slovenia-seuran säännöt

Slovenia-seuran säännöt Slovenia-seuran säännöt YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS Yhdistyksen nimi on Slovenia-seura ja sen kotipaikka on Helsinki. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää slovenialaisen kulttuurin tuntemusta

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Yhdistyksen tarkoituksena on puoluepoliittisesti sitoutumattomana

Yhdistyksen tarkoituksena on puoluepoliittisesti sitoutumattomana Omakotiyhdistyksen säännöt Nimi, kotipaikka ja kieli 1 Yhdistyksen nimi on Saarenkylän Omakotiyhdistys ry. Sen kotipaikka on Rovaniemi ja toimialue on Saarenkylä. Näissä säännöissä käytetään nimitystä

Lisätiedot

LIIKKALAN-RUOTILAN KYLÄYHDISTYS RY 1 (5) YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

LIIKKALAN-RUOTILAN KYLÄYHDISTYS RY 1 (5) YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT LIIKKALAN-RUOTILAN KYLÄYHDISTYS RY 1 (5) 1 Yhdistyksen nimi on Liikkalan-Ruotilan kyläyhdistys ry ja sen kotipaikka on Anjalankoski. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Liikkalan ja Ruotilan alueiden

Lisätiedot

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Perustettu 1962

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Perustettu 1962 1 Kokouksen avaus VUOSIKOKOUS 12.2.2007 ESITYSLISTA 2 Kokouksen laillisuuden toteaminen 3 Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin valinta 4 Pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta 5 Vuoden 2006

Lisätiedot

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf SÄÄNNÖT

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf SÄÄNNÖT Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf Nämä sääännöt on hyväksytty piirin syyskokouksessa 28.10.2006 ja rekisteröity yhdistysreksiteriin 28.12.2006. SÄÄNNÖT Yhdistys ja sen tarkoitus

Lisätiedot

Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma 2017 Toimintasuunnitelma 2017 Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 01.11.2013 31.10.2014

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 01.11.2013 31.10.2014 VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 01.11.2013 31.10.2014 Yhdistys on saavuttanut tunnustetun aseman Ylläksen alueen vaikuttajana. Yhdistyksen jäsenmäärä on noussut tasaisesti ja on nyt 226. 1. Jäsentapaamiset

Lisätiedot

Keurusseudun Luonnonystävät ry

Keurusseudun Luonnonystävät ry Jäsenkirje 1/2015 Keurusseudun Luonnonystävät ry Luonnonsuojelijoilla töitä piisaa Uusi vuosi pyörähti käyntiin ja vauhdikkaasti pyörähtikin. Keuruun varuskunnan alueet avautuivat vuodenvaihteessa, ja

Lisätiedot

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015 Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.7. 1.8.2015 Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia, päivitetty ohjelma löytyy myös Facebookista ja osoitteesta

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoitus on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä

Lisätiedot

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY SYYSKOKOKOUS PÖYTÄKIRJA Aika: 11.10.2014 klo 15:30 Paikka: Nuorisotalo, Toivakka Läsnä: Niina Ikonen Kirsi Hokkanen Juha Lampinen Heimo Nieminen Arto Virtanen Topi Saareleinen Hanna-Kaisa Mäki-Kulmala

Lisätiedot

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt 1 Yhdistyksen, jota näissä säännöissä kutsutaan liitoksi, nimi on Hyvinkään Keilailuliitto ry. Sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki. 2 Liiton tarkoituksena on johtaa

Lisätiedot

SOMAKISS ry:n säännöt

SOMAKISS ry:n säännöt poistettavat/muutettavat kohdat yliviivattuina sinisellä punaisella lisätyt/korjatut kohdat SOMAKISS ry:n säännöt 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on SOMAKISS ry ja kotipaikka, Helsinki 2 Tarkoitus

Lisätiedot

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Hei kotiväki! Kesä on tulossa ja sen mukana Järvenpään seurakunnan kesäleirit. Tervetuloa mukaan! Leireillä oppii paljon uusia asioita ja tapaa uusia ja vanhoja kavereita

Lisätiedot

Selkämeren kansallispuiston ystävät ry - yhdistyksen säännöt

Selkämeren kansallispuiston ystävät ry - yhdistyksen säännöt Hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin 16.9.2013 Yhdistyksen rekisterinumero 211.052 Selkämeren kansallispuiston ystävät ry - yhdistyksen säännöt Yhdistyksen nimi 1 Yhdistyksen

Lisätiedot

Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt

Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Inarijärvi-yhdistys ry ja sen kotipaikka on Inarin kunta. Yhdistyksen toiminta-alue käsittää Inarin, Utsjoen ja Sodankylän

Lisätiedot

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1. Ursan puheenjohtaja Tapio Markkanen avasi kokouksen klo

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1. Ursan puheenjohtaja Tapio Markkanen avasi kokouksen klo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1 SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 2011 Paikka: Tieteiden talo, sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki Aika: Tiistai 8.11.2011 kello 19.15. 1. KOKOUKSEN AVAUS Ursan puheenjohtaja

Lisätiedot

Vesilintulaskennat, tilannekatsaus. Orivesi, laskijatapaaminen Juha Honkala

Vesilintulaskennat, tilannekatsaus. Orivesi, laskijatapaaminen Juha Honkala Vesilintulaskennat, tilannekatsaus Orivesi, laskijatapaaminen 14.-15.2.2015 Juha Honkala Vesilintulaskenta Vesilintulaskenta tehdään toukokuussa rannoilla olevista vakiopisteistä, joista on hyvä näkyvyys,

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Yhdistyksen nimi on Ikaalisten Nuoriso-orkesterin tuki ry. Sen kotipaikka on Ikaalinen ja toimialue on Ikaalinen.

SÄÄNNÖT. Yhdistyksen nimi on Ikaalisten Nuoriso-orkesterin tuki ry. Sen kotipaikka on Ikaalinen ja toimialue on Ikaalinen. IKAALISTEN NUORISO-ORKESTERIN TUKI RY SÄÄNNÖT Yleistä 1 YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMIALUE Yhdistyksen nimi on Ikaalisten Nuoriso-orkesterin tuki ry. Sen kotipaikka on Ikaalinen ja toimialue on

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoituksena on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina

Lisätiedot

SOMAKISS ry:n säännöt

SOMAKISS ry:n säännöt SOMAKISS ry:n säännöt 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on SOMAKISS ry ja kotipaikka, Helsinki 2 Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistyksen tarkoituksena on edistää somali- ja abessinialaiskissojen kasvatusta,

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN. Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2017

TERVETULOA RIPPIKOULUUN. Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2017 TERVETULOA RIPPIKOULUUN Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2017 Miksi rippikouluun? Kirkon kasteopetusta Kaste- ja lähetyskäsky: kaste & opetus Täysivaltainen seurakunnan jäsenyys kummin tehtävä itsenäinen

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Kotolahti kuvattuna lahden koillisrannalta. Kuva Pekka Rintamäki Pirkkalan kunta Ympäristönsuojelu Pirkanmaan Lintutieteellinen

Lisätiedot

TIILÄÄN SEUDUN KYLÄYHDISTYS ry SÄÄNNÖT

TIILÄÄN SEUDUN KYLÄYHDISTYS ry SÄÄNNÖT TIILÄÄN SEUDUN KYLÄYHDISTYS ry SÄÄNNÖT Sisällysluettelo 1 YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA...3 2 YHDISTYKSEN TARKOITUS...3 3 TOIMINNAN LAATU...3 4 JÄSENYYTTÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET...4 5 YHDISTYKSESTÄ EROAMINEN

Lisätiedot

AISAPARI RY:N SÄÄNNÖT hyväksytty

AISAPARI RY:N SÄÄNNÖT hyväksytty AISAPARI RY:N SÄÄNNÖT hyväksytty 23.10.2013 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on AISAPARI ry. Yhdistyksen kotipaikka on Kauhava ja sen toimialueen muodostavat seuraavat kunnat: Alajärvi, Evijärvi,

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Kairankutsun luonto- ja linturetket

Kairankutsun luonto- ja linturetket Kairankutsun luonto- ja linturetket Luonnon ja lintujen tarkkailu retkeilymuodossa on yksi parhaista rentoutumiskeinoista kiireisen maailmanmenon keskellä. Tähän Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Itä-Lapin

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Varsinainen liittokokous alkaa

Varsinainen liittokokous alkaa KUUROJEN LIITTO RY ESITYSLISTA 1 (5) Varsinainen liittokokous Aika 6.-7.6.2015 Paikka Valkea Talo, Ilkantie 4, 00400 Helsinki Lauantai 6.6. Lounas klo 11.30-12.30 Kahvi klo 15.00-15.30 8.30 9.30 Edustajavaltakirjojen

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Kokous on kaikille avoin. Jäsenet ovat tervetulleita saunaan kello 18 alkaen.

Kokous on kaikille avoin. Jäsenet ovat tervetulleita saunaan kello 18 alkaen. KOKOUSKUTSU Vuosikokous 2016 Aika: 8.3.2016 kello 19.00 Paikka: Sauna Arla, Kaarlenkatu 15, Helsinki ESITYSLISTA 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen: puheenjohtajan, sihteerin ja kahden pöytäkirjantarkastajan

Lisätiedot

Viuruniemen kyläyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2015

Viuruniemen kyläyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2015 Viuruniemen kyläyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2015 Viuruniemen kyläyhdistyksessä oli 200 jäsentä (v.2014 jäseniä oli 181). Viuruniemen kyläyhdistyksen hallitukseen kuuluivat Saila Keronen puheenjohtaja,

Lisätiedot

Vuosikokouksen pöytäkirja

Vuosikokouksen pöytäkirja Vuosikokouksen pöytäkirja Lähettänyt Sivujen ylläpitäjä 07.08.2008 Viimeksi päivitetty 05.11.2009 PÖYTÄKIRJA 1(3) VUOSIKOKOUS Aika la 19.7.2008 klo 13.00-14.35 Paikka Iisalmi, hotelli-ravintola Seurahuone

Lisätiedot

Todetaan kokous sääntöjen mukaan koolle kutsutuksi ja siten päätösvaltaiseksi.

Todetaan kokous sääntöjen mukaan koolle kutsutuksi ja siten päätösvaltaiseksi. ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA Paikka Järjestötalo, Paulan Sali, Seinäjoki Aika Ke 25.5.2016 klo 18.00 - Läsnä VUOSIKOKOUS 1 Kokouksen avaus 2 Kokouksen järjestäytyminen Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri,

Lisätiedot

Turun Seudun Pool ry. Tilinpäätös

Turun Seudun Pool ry. Tilinpäätös Turun Seudun Pool ry Tilinpäätös 1.6.2015 31.5.2016 Sisällys Sisällysluettelo...2 Toimintakertomus...3 Vuosikertomus...5 Taseet...7 Tilinpäätöksen allekirjoitukset...8 Toimintakertomus 2015-2016 YLEISTÄ

Lisätiedot

Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2015 Toimintakertomus 2015 Pohjois-Kymen Luonto ry 1 Pohjois-Kymen Luonto ry on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Kouvolassa ja Iitissä ja toimii alueellaan luonnon ja ympäristön edunvalvojana.

Lisätiedot

kotipaikka on TAMMELA. Yhdistyksestä käytetään näissä säännöissä nimitystä kilta.

kotipaikka on TAMMELA. Yhdistyksestä käytetään näissä säännöissä nimitystä kilta. Päiväys: 10.8 2007 HAVU KILTA:n säännöt. NIMI JA KOTIPAIKKA 1 Yhdistyksen nimi on HAVU KILTA ja sen kotipaikka on TAMMELA. Yhdistyksestä käytetään näissä säännöissä nimitystä kilta. TARKOITUS JA TOIMINTA

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN RESERVIUPSEERIPIIRIN SYYSKOKOUKSEN 2015 PÖYTÄKIRJA

KESKI-SUOMEN RESERVIUPSEERIPIIRIN SYYSKOKOUKSEN 2015 PÖYTÄKIRJA www.ksrespiirit.fi 1 (5) KESKI-SUOMEN RESERVIUPSEERIPIIRIN SYYSKOKOUKSEN 2015 PÖYTÄKIRJA Aika: Keskiviikko 7.10.2015 klo 18.30. Paikka: Luonetjärven varuskuntakerho, Punainen paroni sali. Kokouskahvit

Lisätiedot

Kauppakamari voi lisäksi hoitaa muita sille määrättyjä julkisia tehtäviä.

Kauppakamari voi lisäksi hoitaa muita sille määrättyjä julkisia tehtäviä. OULUN KAUPPAKAMARIN SÄÄNNÖT 1 Kauppakamarin nimi ja kotipaikka Oulun kauppakamari toimii kauppakamarilaissa tarkoitettuna kauppakamarina Keskuskauppakamarin sille määräämällä toiminta-alueella kotipaikkanaan

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2016

PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2016 1/5 SF-CARAVAN YDIN-HÄME RY PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2016 Aika 10.4.2016 klo 13.00 Paikka Hämeenhelmi, Leppäkoskentie 788, Leppäkoski Läsnä 23 SF-Caravan Ydin-Häme ry:m varsinaista jäsentä

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

Vilppulan Seudun Urheiluautoilijat ry:n säännöt

Vilppulan Seudun Urheiluautoilijat ry:n säännöt Vilppulan Seudun Urheiluautoilijat ry:n säännöt 1 Yhdistyksen nimenä on Vilppulan Seudun Urheiluautoilijat ry, ja sen kotipaikkana on Vilppulan kunta. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on autourheilun, auton

Lisätiedot

ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2010 TOIMINNASTA

ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2010 TOIMINNASTA ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2010 TOIMINNASTA Yleistä Vuosi oli kerhon 48. toimintavuosi. Hallitus kokoontui vuoden aikana 8 kertaa. Kerhon hallitus vuonna 2010: Riku Rissanen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Kesäpirtti Tampereen työväenopiston opiskelijat ry Kesäpirtti, Kesäpirtintie 48, Ylöjärvi

Kesäpirtti Tampereen työväenopiston opiskelijat ry Kesäpirtti, Kesäpirtintie 48, Ylöjärvi Kesäpirtti 2014 Tampereen työväenopiston opiskelijat ry Kesäpirtti, Kesäpirtintie 48, 33480 Ylöjärvi www.tto-opiskelijat.fi/kesapirtti 044 3491 030 Ravintola avoinna 31.5. - 31.8.2014 Arkisin 16.00 17.00

Lisätiedot

SUOMEN LAMMASYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

SUOMEN LAMMASYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 (4) SUOMEN LAMMASYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Suomen Lammasyhdistys r.y., ruotsiksi Finlands Fårförening r.f. ja kotipaikka Helsingin kaupunki. 2 Yhdistyksen tarkoitus on edistää maamme

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN. Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2016

TERVETULOA RIPPIKOULUUN. Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2016 TERVETULOA RIPPIKOULUUN Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2016 Miksi rippikouluun? Kirkon kasteopetusta Kaste- ja lähetyskäsky: kaste & opetus Täysivaltainen seurakunnan jäsenyys kummin tehtävä itsenäinen

Lisätiedot

Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa

Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa Pikkujoulussa oli teemana Haapavesi 150-vuotta Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa 11.11.2016 Pikkujoulua vietettiin 11.11.2016 Helsingissä Ostrobotnialla. Ostrobotnia on

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 Tervehdys Turun NNKY jäsen Taas saimme käyntiin uuden toimintavuoden. Tämä vuosi on juhlavuotemme.

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Kyröskosken koulun vanhempainyhdistys Kosken Kopla ry ja sen kotipaikka on Hämeenkyrö.

Yhdistyksen nimi on Kyröskosken koulun vanhempainyhdistys Kosken Kopla ry ja sen kotipaikka on Hämeenkyrö. KYRÖSKOSKEN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS KOSKEN KOPLA RY Säännöt 22.9.2014 (vuosikokous) 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Kyröskosken koulun vanhempainyhdistys Kosken Kopla ry ja sen kotipaikka

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015 VUOSI 2015 OLI YHDISTYKSEN 76. TOIMINTAVUOSI

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015 VUOSI 2015 OLI YHDISTYKSEN 76. TOIMINTAVUOSI Pohjois-Savon terveydenhoitajayhdistys ry TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015 VUOSI 2015 OLI YHDISTYKSEN 76. TOIMINTAVUOSI YHDISTYKSEN HALLITUS JA TOIMIHENKILÖT HALLITUS Puheenjohtaja Fatima Moursad (Maaninka),

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

JYTY JÄMSÄ RY. Aktiivista ja valveutunutta yhdistystoimintaa jo vuodesta 1965 TOIMINTAKERTOMUS

JYTY JÄMSÄ RY. Aktiivista ja valveutunutta yhdistystoimintaa jo vuodesta 1965 TOIMINTAKERTOMUS JYTY JÄMSÄ RY Aktiivista ja valveutunutta yhdistystoimintaa jo vuodesta 1965 TOIMINTAKERTOMUS 2015 1 1. HALLINTO 1.1 Hallitus Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja Sihteeri Ulla Mäkiaho Riitta Leiman Ulla Peltonen

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Yhdistyksen puheenjohtaja Göran Koreneff avasi kokouksen klo 16.08

Yhdistyksen puheenjohtaja Göran Koreneff avasi kokouksen klo 16.08 Suomen APL-yhdistyksen syyskokous 19.11.2014 Eläketurvakeskus, Kirjurinkatu 3, Itä-Pasila 1. Kokouksen avaus Yhdistyksen puheenjohtaja Göran Koreneff avasi kokouksen klo 16.08 2. Kokouksen toimihenkilöiden

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Päijät-Hämeen tutkimusseura ja kotipaikka Lahden kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Päijät-Hämeen tutkimusseura ja kotipaikka Lahden kaupunki. 1 PÄIJÄT-HÄMEEN TUTKIMUSSEURA R.Y:N SÄÄNNÖT Nimi 1 Yhdistyksen nimi on Päijät-Hämeen tutkimusseura ja kotipaikka Lahden kaupunki. Tarkoitus 2 Seuran tarkoituksena on toimia Päijät-Hämeeseen kohdistuvan

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

HALLITUKSEN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 3/2015

HALLITUKSEN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 3/2015 1 OAJ PIRKKALAN PAIKALLIYHDISTYS ry HALLITUKSEN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 3/2015 Aika: Perjantai 6.3. lauantai 7.3. 2015 Paikka: Villa Merja s Garden Osallistujat: jäsen varajäsen toimihenkilö Almi Susanna Kanto

Lisätiedot

KULTASIIPI 2015-2016

KULTASIIPI 2015-2016 Syksy KULTASIIPI 2015-2016 Elokuussa kultasiivessä alkoivat uuden toimintakauden touhut. Työntekijöinä ryhmässä oli Kirsi Vuori, Pia Granqvist ja Johanna Partinen. Vanhoja konkareita Kirsin lisäksi oli

Lisätiedot

KEURUU Kuntataiteilijat

KEURUU Kuntataiteilijat KEURUU Kuntataiteilijat Johanna Juvonen & Biagio Rosa 2015 projekti KUVATAIDE 1. Tuulensylin päiväkoti 1-5 -vuotiaat 2 "Tuulensyli 2015 sekatekniikka vanerille 80 x 120 cm & 160 x 120 cm julkinen teos

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 3-4 lk. Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo 2 Tässä on museon pohjapiirros. Siihen on merkitty numeroilla, millä kohdalla kukin tehtävä tehdään. Pohjapiirros

Lisätiedot

Suomen Metsäsertifiointi ry:n 26.5.2009 hyväksymät säännöt, jotka Patentti- ja rekisterihallitus on rekisteröinyt 8.1.2010.

Suomen Metsäsertifiointi ry:n 26.5.2009 hyväksymät säännöt, jotka Patentti- ja rekisterihallitus on rekisteröinyt 8.1.2010. Yhdistyksen säännöt Suomen Metsäsertifiointi ry:n 26.5.2009 hyväksymät säännöt, jotka Patentti- ja rekisterihallitus on rekisteröinyt 8.1.2010. 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen Metsäsertifiointi

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

Haukiputaan vanhempainyhdistyksen vuosikokouksen kokouksen pöytäkirja kello Haukiputaan koululla

Haukiputaan vanhempainyhdistyksen vuosikokouksen kokouksen pöytäkirja kello Haukiputaan koululla Haukiputaan vanhempainyhdistyksen vuosikokouksen kokouksen pöytäkirja 28.9. kello 18.00 Haukiputaan koululla 1. Kokouksen järjestäytyminen Katja Lahdenranta-Linna valittiin vuosikokouksen puheenjohtajaksi.

Lisätiedot

A - Kiltojen Liitto ry:n valtakunnalliset Kevätpäivät ja -kokous

A - Kiltojen Liitto ry:n valtakunnalliset Kevätpäivät ja -kokous A - Kiltojen Liitto ry:n valtakunnalliset Kevätpäivät ja -kokous 1. 2.4.2017 Silokallion kurssikeskus, Silokalliontie 160, Kullaa A-Kiltojen Liitto ry:n kevätpäiviä vietetään 1. 2.4.2017 Silokallion kurssikeskuksessa

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Kiihtelysvaaran koulun Vanhempainyhdistys ry. ja se toimii Kiihtelysvaaran_ koulun yhteydessä ja sen kotipaikka on

Yhdistyksen nimi on Kiihtelysvaaran koulun Vanhempainyhdistys ry. ja se toimii Kiihtelysvaaran_ koulun yhteydessä ja sen kotipaikka on KIIHTELYSVAARAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYKSEN säännöt (hyväksytty 10.1.2006) 1 Yhdistyksen nimi on Kiihtelysvaaran koulun Vanhempainyhdistys ry ja se toimii Kiihtelysvaaran_ koulun yhteydessä ja sen kotipaikka

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Kokoustyypit. Timo Reko

Kokoustyypit. Timo Reko Kokoustyypit Timo Reko timo.reko@msl.fi Kokoustyypit Sääntömääräiset kokoukset, joita on joko yksi tai kaksi vuodessa (syys- ja kevätkokous). Sääntömääräiset kokoukset käyttävät ylintä valtaa. Ylimääräiset

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

OPINTOPÄIVÄT KUUSAMOSSA

OPINTOPÄIVÄT KUUSAMOSSA 12.12.2013 PALOKUNTANUORTEN OHJAAJIEN JA PALOKUNTANAISTEN OPINTOPÄIVÄT KUUSAMOSSA SPEK Pohjois-Suomi järjestää Pohjois-Suomen ja Lapin pelastusliiton palokuntanuorten ohjaajien ja palokuntanaisten opintopäivät

Lisätiedot

OPINTOPÄIVÄT KALAJOELLA

OPINTOPÄIVÄT KALAJOELLA 1.12.2014 PALOKUNTANUORTEN OHJAAJIEN JA PALOKUNTANAISTEN OPINTOPÄIVÄT KALAJOELLA SPEK Pohjois-Suomi järjestää Pohjois-Suomen ja Lapin pelastusliiton palokuntanuorten ohjaajien ja palokuntanaisten opintopäivät

Lisätiedot

Atopialiitto ry SÄÄNNÖT 1(6)

Atopialiitto ry SÄÄNNÖT 1(6) Atopialiitto ry SÄÄNNÖT 1(6) 1 Nimi ja kotipaikka 2 Yhdistyksen tarkoitus Yhdistyksen nimi on Atopialiitto ry, ruotsiksi Atopiförbundet rf. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Kokous- ja pöytäkirjakieli

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN RESERVIUPSEERIT R.Y:N SÄÄNNÖT

YLÖJÄRVEN RESERVIUPSEERIT R.Y:N SÄÄNNÖT 1(5) YLÖJÄRVEN RESERVIUPSEERIT R.Y:N SÄÄNNÖT Yhdistyksen nimi on Ylöjärven Reserviupseerit r.y. Sen kotipaikka on Ylöjärven kaupunki. 1 Yhdistys on Suomen Reserviupseeriliitto - Finlands Reservofficersförbund

Lisätiedot

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS Vastaanottaja Smart Windpower Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.5.2016 TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE 1 Päivämäärä 27.5.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen Merja Isteri Viite 1510021396

Lisätiedot

Viherlandia

Viherlandia Viherlandia 14.3.2015 Luovutetut alueet Tuntsajoki Tuntsajoki on joki Murmanskin alueella Venäjällä. Joki on Koutajoen vasen sivujoki. Pituus: 150 km Tuntsajoen latvahaarat ovat kuitenkin vielä Suomen

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

(hyväksytty Varhaisiän musiikinopettajat ry:n syyskokouksessa )

(hyväksytty Varhaisiän musiikinopettajat ry:n syyskokouksessa ) VARHAISIÄN MUSIIKINOPETTAJAT ry SMÅBARNS MUSIKLÄRARE rf SÄÄNNÖT (hyväksytty Varhaisiän musiikinopettajat ry:n syyskokouksessa 13.11.2015) YHDISTYKSEN NIMI TARKOITUS JA TOIMINTA 1 Yhdistyksen nimi on Varhaisiän

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2007 Keurusseudun luonnonystävät ry

JÄSENKIRJE 1/2007 Keurusseudun luonnonystävät ry JÄSENKIRJE 1/2007 Keurusseudun luonnonystävät ry Vaalitkin taas tulee Tuleekohan taas liian pessimistinen juttu. Jos et kestä huonoja uutisia, jätä tämä lukematta. Joka tapauksessa luonnon/ympäristönsuojelussa

Lisätiedot

ROCKTAIL NEWS. sekä sekalaista muuta tavaraa. kysy koulutus-kentällä Jannelta tai puhelimitse p tai sähköpostilla

ROCKTAIL NEWS. sekä sekalaista muuta tavaraa. kysy koulutus-kentällä Jannelta tai puhelimitse p tai sähköpostilla 3/2015 1 ROCKTAIL NEWS RockTail News ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Mainosmyynti, artikkelit, ilmoitukset ja tiedustelut Anna-Riitta Forss, Vierutie 3 15560 Nastola 040-5956529 rocktail@netti.fi Lehden

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

On aika lähteä kesäleirille! Tuu mukavaan seuraan! koululaisten ~ KESÄLEIRIT 2016 ~

On aika lähteä kesäleirille! Tuu mukavaan seuraan! koululaisten ~ KESÄLEIRIT 2016 ~ On aika lähteä kesäleirille! Tuu mukavaan seuraan! koululaisten ~ KESÄLEIRIT 2016 ~ Näiltä sivuilta löydät Kuopion ev.lut. seurakuntien leiri- ja retkitarjonnan sekä ilmoittautumisohjeet. Tervetuloa mukaan!

Lisätiedot

Hallituksen puheenjohtaja Kai Vainio avasi kokouksen. Kokouksen aluksi annettiin Pertti Tenhuselle tälle myönnetty liiton kultainen ansiomitali.

Hallituksen puheenjohtaja Kai Vainio avasi kokouksen. Kokouksen aluksi annettiin Pertti Tenhuselle tälle myönnetty liiton kultainen ansiomitali. Aika 21.8.2014 klo 11:00 1/6 Paikka Jämin ilmailukeskus, Reima Center LÄSNÄ: HALLITUS Vainio Kai puheenjohtaja Tervakangas Matti Tenhunen Pertti Haapala Heikki Haikonen Markku Lehtonen Esko Lehtonen Kalle

Lisätiedot