Keurusseudun Luonnonystävät ry. Jäsenkirje 1 /2008

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Keurusseudun Luonnonystävät ry. Jäsenkirje 1 /2008"

Transkriptio

1 Keurusseudun Luonnonystävät ry Jäsenkirje 1 /2008

2 Hyvät luonnonystävät Suomen luonnonsuojeluliitto täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Alkuvuosinaan se oli nimeltään Suomen Luonnonsuojeluyhdistys. Se perustettiin juuri sotavuosien alla, ja alkuvuodet olivatkin melko sekavia, mutta kun 1940-luvulla päästiin vähitellen hyvään vauhtiin, alkoi tuloksiakin tulla. Suomen Luonto-lehteäkin alettiin julkaista jo 1940, aluksi kerran vuodessa ilmestyvinä vuosikirjoina. Yhdistyksen alkuaikojen voimahahmoja olivat mm. professorit Niilo Söyrinki ja Reino Kalliola. Yhdistys oli alusta alkaen mukana mielipiteiden muokkaajana ja asiantuntijana lukemattomissa tilanteissa. Ja sama jatkuu edelleen. Luonnonsuojeluliitto on Suomen suurin ja tärkein luonnonsuojelujärjestö. Jäseniä sillä on n Se muodostuu valtakunnan tason hallinnon ja toimiston lisäksi 15 luonnonsuojelupiiristä ja n. 200 paikallisyhdistyksestä. Meitä lähinnä toimivat Keski- Suomen piiri (n.1500 jäsentä) ja Keurusseudun Luonnonystävät (190 jäsentä). Luonnonsuojeluliiton ja alaosastojen päättävät elimet valitaan yleisissä kokouksissa demokraattisin menetelmin, tarpeen tullen äänestäen. Toiminta tapahtuu pääosin palkattomana vapaaehtoistyönä. Toiminta on enimmäkseen hidasta ja vaivalloista vaikuttamista, mielipiteiden muokkausta, julkaisujen, aloitteiden, lausuntojen ja valitusten laadintaa sekä osallistumista erilaisiin toimikuntiin, lautakuntiin, valiokuntiin ym., mutta myös mukavaa toimintaa. Keurusseudun Luonnonystävien toiminta jatkui viime vuonna enimmäkseen entiseen malliin. Pihlaisen Jouko veti taas lukuisia retkiä, lastenleiri pidettiin Riihossa, niittyjen hoitoa organisoitiin (pääosin YTY-miehet tekivät työt), linnunpönttöjä tehtiin ja vietiin metsiin, kesäkisa luonnonoikuista järjestettiin Suur-Keuruun kanssa, Haapamäen vaihtotoria pyöritettiin, useita aloitteita ja lausuntoja annettiin erilaisista kaavoista ja mm. turvetuotannosta. Lintuja, perhosia, sammakoita, kuukkeleita, liitooravia, saukkoja ym. seurattiin jne. Suurkiitos kaikille mukana olleille. Uusiakin osallistujia ja toimijia otetaan mielellään, joten lähtekääpä mukaan vaikka nyt heti kevätkokoukseen. Retkille ja muihin tapahtumiin voi hyvin osallistua, vaikkei jäsen olisikaan. PS Kannen kuvassa pussitiainen, joka oli vuoden 2007 harvinaisin lintu Keuruulla, Kuvan on ottanut Markku Saarinen Jaakonsuolla huhtikuussa KEURUSSEUDUN LUONNONYSTÄVÄT RY KEVÄTKOKOUS klo Keuruulla Nordean kerhohuoneella (käynti sisäpihalta). Sääntömääräisten asioitten lisäksi Ari Aalto näyttää vuoden 2007 parhaat luontokuvansa. Pullakahvit. Tervetuloa.

3 Yhdistyksen hallinto vuonna 2008 Puheenjohtaja: Pertti Sulkava Varapuheenjohtaja: Hely Ikäheimonen Muut hallituksen jäsenet: Tapani Asunta (niityt) Ari Aalto (metsät, nettiposti) Kari Lamminpää (tiedotus) Jouko Laine Merja Perämäki (lapset, nuoret) Hall. varajäsenet Raimo Kekälinen (Multia) Risto Sulkava Juhani Kiltinen Muut: Jouko Pihlainen (sihteeri, retkivastaava) Pertti Ikäheimonen (taloudenhoitaja, kaavat) Raija Sulkava (Haapamäen. vaihtotori) Maija Salo (kotisivut, jäsenkirjeen kokoaminen) Anita Palomäki (leikekirja) Nuukuusviikko vietetään taas kirjasto- ja nuukuusviikkoa. Teemana on tänä vuonna lähinnä luonnonvarojen kulutus kotitalouksissa. Palkathan nousevat tällä kierroksella reilusti. Ihmisillä on enemmän rahaa. Yleensä se merkitsee lisää kulutusta. Tavaraa hankitaan entistä reippaammin, autojakin hankitaan lisää, ja moottoriveneitä, moottorikelkkoja, mönkijöitä. Rakennetaan lisää ja matkustetaan yhä kauemmas. Ja kaikki tämä kuluttaa luonnonvaroja, kuluu enemmän sähköä, öljyä, puuta ja kaikkea, sekä tulee lisää jätettä, päästöjä ja saasteita kaatopaikoille, vesiin, ilmaan. Mutta kun rahaa on entistä enemmän, niin mihin sen sitten voisi työntää. Tässä muutama vihje: Yksi vaihtoehto on palvelujen käytön lisääminen, alkaen ruokailusta, partureista, hierojista, siivoojista ja muista vastaavista. Matkat kannattaisi tehdä julkisilla kulkuneuvoilla, vaikka se joskus maksaisi enemmänkin. Myöskään kaupassa ei kannata aina tuijottaa vain hintoja, vaan myös laatua ja tuotantopaikkaa: esim. ruokatavarat mieluummin Keuruulla tai Multialla tuotettuna (Vakka) kuin Saksassa (Lidl). Sähkönkin voisi vaihtaa norppaenergiaan (kilpailuta: Ja loput rahat voisi sitten sijoittaakin suoraan luonnonsuojeluun, esim. Suomen luonnonsuojelun säätiölle (www.luonnonsuojelusaatio.fi, tili ), Luonnonperintösäätiölle (www.luonnonperintosaatio.fi, tili ) tai Keurusseudun Luonnonystäville (tili ). Näihin sijoitetut rahat eivät mene kulutuksen lisäämiseen, vaan vähentämiseen. PS

4 Metsät - lapset - sudet Kuusamolainen luontokuvaaja Hannu Hautala kävi äskettäin Jyväskylässä eräässä kirkon järjestämässä lapsitilaisuudessa. Hän mm. kehotti vanhempia viemään lapsia metsään. Iltanuotio pilkkopimeässä metsässä voisi olla yksi metsäretken huippuelämys. Hannu sanoi vielä, että antakaa lasten mennä myös yksin metsään Se antaa itsenäisyyden, vapauden ja vastuun kokemuksia. Eivätkä lapset metsään eksy - ja jos eksyvät, nykyajan metsät ovat niin pieniä, että kyllä ne sieltä löytyy. Joku tietysti sanoo tähän, ettei metsään uskalla mennä, siellähän on susia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että auto tappaa ja raatelee edelleen joka päivä enemmän ihmisiä kuin kaikki pedot koko Suomessa viime vuosisadalla, 1900-luvulla siis (100 v), yhteensä. Tielle vai metsään? PS Lahjoittajajäsenet Kelyn maksaneiden jäsenten määrä oli vuodenvaihteessa 190. Heistä parikymmentä on perhejäseniä. Jäsenmäärä kasvoi hieman edellisestä vuodesta. Uutena jäsenryhmänä yhdistykseemme ovat tulleet lahjoittajajäsenet. He tekevät Luonnonsuojeluliiton kanssa suoraveloitussopimuksen ja maksavat kuukausittain sovitun summan. Summasta osa jää liitolle, osa tulee Keuruulle. Lahjoittajajäseniä on hankittu varsinkin ns. face to face -kamppanjalla, jossa ihmisiä houkutellaan mukaan keskustelemalla heidän kanssaan kaduilla ja toreilla. Keski-Suomessa kampanjaa on toteutettu vain Jyväskylässä. Mutta jokainen voi halutessaan ryhtyä lahjoittajajäseneksi, kuten varmaan jäsenmaksuesitteestä huomasittekin. Lahjoittajajäsenet ansaitsevat erityiskiitoksen ylimääräisestä tuestaan, ja he ovat tietysti erityistervetulleita kaikkiin yhdistyksen tapahtumiin. Luonnonsuojelua voi tukea myös ylimääräisellä kertalahjoituksella jäsenmaksun yhteydessä. Senkin ovat muutamat jäsenemme tehneet. Kiitos. Kesän kisa Viime kesänä kyselimme kaikenlaisia luonnon erikoisuuksia. Ensi kesänä, ja oikeastaan osittain jo keväällä, kyselemme havaintoja matelijoista ja sammakoista. Keurusseudulla elävät nykyään matelijoista varmasti kyy, sisilisko ja vaskitsa, sammakoista tavallinen sammakko, rupikonna ja viitasammakko. Aikaisemmin täällä on tavattu myös rantakäärmeitä ja vesiliskoja. Kaikkien niiden elämisestä ja olemisesta kaipaamme tietoja, myös vanhoja. Missä esim. on sammakoiden kutupaikkoja, tai kyiden talvehtimisonkaloita? Niitä tulisi seurata jo vapun tienoilla. Missä päin vaskitsoja on nähty, ja olisivatko rantakäärmeet ja vesiliskot palanneet, ehkä ilmaston lämpenemisen myötä? Vai onko niitä ollut kaiken aikaa? Kaikki lisääntymiseen, kuolinsyihin, kannankehitykseen ym. liittyvät havainnot ja mielipiteet ovat tervetulleita.

5 Kuukkelit Kuukkelit olivat viime vuonna luontojärjestöjen erikoistarkkailussa. Keuruulta niitä etsittiin, lähinnä ruokintojen avulla, huomattavan tehokkaasti, ja löytyihän niitä, viidestä eri metsästä yksilöä. Huolestuttavaa on se, että vain yhdessä metsässä pesintä oli onnistunut ja emoilla oli mukanaan poikanen. Multialta löytyi myös yksi poikue, ja Vilppulan puolelta yksi yksinäinen. Keuruun kuukkelien olemassaolo taitaa olla pääasiassa Virtain Riponevan kunnolla lisääntyvän populaation jälkikasvua, joka hiljalleen vaeltelee tänne päin, mutta ei pysty lisääntymään täällä. Asiaan ehkä saadaan pian vahvistustakin, sillä kuukkelitohtori Lillandt selvittelee parhaillaan näiden seutujen kuukkeleiden DNA-rakenteita (geenejä). Parilla UPM:n mailla sijaitsevassa kuukkelimetsässä ollaan aloittelemassa tutkimusta, jolla pyritään selvittämään metsän käsittelyn vaikutuksia kuukkeleihin. Hanketta vetää prof. Mikko Mönkkönen Jyväskylän yliopistosta, jossa on meneillään toinenkin kuukkelien selviämiseen liittyvä maisematutkimus. Sekalaisia tietoja Vaihtotori Haapamäellä jatkaa entiseen tapaan lauantaisin klo 10-12, Veturipuiston lähellä, Veturitallien kupeella. Sängyt ja sohvat sinne sopivat huonosti, mutta kaikki pienempi tavara kelpaa, kunhan se on kunnossa olevaa, ehjää ja puhdasta. Torille voi tuoda ja sieltä voi viedä tavaraa ilmaiseksi, eniten on tarjolla kaikenlaista vaatetavaraa. Ylijäämää on kuljetettu Jyväskylän Ekocenteriin; Venäjän puolellekin on jatkuvasti pientä liikettä, ja veturitallin pojat saavat trasselinsa. Mieluummin vaihtarille kuin kaatopaikalle. Sopimuksesta torille pääsee muulloinkin. Yhteyshenkilö on Raija Sulkava (puh ). Pönttöjä ja aihioita (kairattuja putkia) on myynnissä edelleen jonkin verran. Kysy Pertsalta puh Jäsenkirjeen voi tilata myös sähköpostitse. Ota yhteyttä Ari Aaltoon: Haapamäki on tällä hetkellä varmaan Luonnonsuojeluliiton toiminnassa Suomen aktiivisin kylä. Risto Sulkava on SLL:n valtakunnan tason ykkösmies, Matti Aalto vetää Keski-Suomen piirin hallitusta ja Pertti Sulkava sinnittelee yhä Kelyn puheenjohtajana. Muukin luontoharrastus on kylällä poikkeuksellisen aktiivista. Mm. Suomenselän lintutieteellisen yhdistyksen lehdessä (Suomenselän Linnut) näyttää joka toinen juttu nykyään olevan haapamäkistä alkuperää (Aallot & Sulkavat). Muista aktiiveista mainittakoon Hannu Kirjavainen, joka lähes yksin teki ja levitti Haapamäen ympäristöön viime vuonna yli 100 isoa pönttöä (pöllöille ja tuulihaukoille).

6 Talven näkymiä. Lintumaailma on metsissä nyt hiljainen. Kuusessa ei ole käpyjä, joten käpylinnut puuttuvat lähes tyystin. Koivuissa olisi siemeniä, mutta urpiaisia on silti vähänlaisesti. Niillä taitaa ruokaa ja säitä riittää nyt Lapissakin, joten eivät ole vaivautuneet etelämmäksi. Kanalinnuillakin huippuvuodet alkavat olla taittumassa alaspäin, mutta niitä kyllä vielä näkee. Lintulaudoilla on tavanomainen kuhina, mutta erikoisemmat lajit (nakkelit, hakit ym.) ovat pysytelleet poissa. Lämmin lumeton talvi on useimmille metsän eläimille hyväksi. Hirvieläimille riittää ruokaa maastakin, petoeläimet (ilvekset ja muut) pääsevät helposti liikkumaan, pöllöillekin saalistus on vaivatonta, varsinkin kun myyräkannatkin ovat paikoin selvässä nousussa. Myyrät tietysti mieluummin elelisivät lumen alla, eikä karhuillekaan kunnon talvi olisi pahitteeksi. Erityisen onneton on Keuruun vähien riekkojen tilanne. Katselimme niitä joulun aikoihin Pihlajaveden Kalmunevan suunnalla, ja hohtavan valkoisina ne loistivat mustasta maastosta melkein kuin jouluvalot. Sama on tietysti jänisten, kärppien ja lumikoiden tilanne. Lasten ja nuorten leirit LASTEN LUONTOLEIRI 7-11-vuotiaille (ala-asteikäiset) järjestetään tuttuun tapaan Riihon leirikeskuksessa (pe-ma). Leirin hinta on 70 /leiriläinen. Jos samasta perheestä osallistuu useampia lapsia, seuraavilta hinta on 50. Leirille mahtuu 25 ensimmäistä ilmoittautujaa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Matti Aalto tai Risto Sulkava NUORTEN RETKILUONTOLEIRI vuotiaille (6.luokalta yläasteelle siirtyvistä ylöspäin) järjestetään (pe-su). Leiri toteutetaan Riiho Ylä- Kolkki -suunnalla pyöräilyvaelluksena teltoissa yöpyen. Leppoisan retkeilyn lomassa tutustutaan Keurusseudun luontokohteisiin, lintuharrastukseen sekä muuhun luontoon osallistujien kiinnostuksen mukaan. Leirin on ilmainen, mutta eväiden oston jokainen kustantaa itse. Kaikkia retkeilyvarusteita polkupyöristä alkaen saa tarvittaessa lainaksi. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Matti Aalto tai Henna Soini Lue juttu viime vuoden leiristä, niin tiedät mitä saattaa olla odotettavissa

7 Retkiluontoleiri Leirin ohjaajat ja jutun kirjoittajat: Matti Aalto ja Henna Soini Perjantai Sää oli mitä mainioin viiden reippaan leiriläisen ja kahden hilpeän ohjaajan pakkaillessa huikeaa retkitavaroiden määrää Haapamäen Suojan pihassa. Iltapäivä ei ehtinyt kulua pitkälle, sillä pian oli viimeinenkin makuupussi viritetty pyöräntarakalle ja saimme polkaista pyörät vauhtiin. Ensimmäisenä ohjelmanumerona oli määrä olla viirupöllönpoikasten rengastus, mutta pesintä olikin vasta munavaiheessa. Pöntöllä käynnistä muistoksi jäi kuitenkin pöllöemon kopautus pesälle kiivenneen ohjaajan päässä olleeseen vanhasta nahkalaukusta tehtyyn suojukseen. Jo ensimmäisenä päivänä päästiin totuttelemaan Pihlajaveden mäkiseen maastoon matkalla yöpymispaikalle Simsiön Saarijärven rantaan. Innokkaimmat ehtivät jo ensimmäisenä päivänä treenata suunnistusta ja käydä uimassa. Hautovaa kuikkaa katsottiin porukalla kaukoputkella ja kaikki saivat laitettua trangialla iltakeitokset. Pussivalmis pinaattikeitto ei päässyt herkkuruokien listalle. Lauantai Aamulla suoritettiin lyhyt vapaaehtoinen aamukävely, jolloin löytyi mm. punakylkirastaan pesä. Leiriläisistä retkelle päätti lopulta lähteä vain yksi aamuvirkku. Maistuvan aamupalan jälkeen suuntasimme Kalikkamäen lähteelle täyttämään vesiastiat ja sieltä jatkoimme kohti lounaspaikkaa Kupankoskelle. Matkalla teimme lintujen pistelaskentaa mäntytaimikossa sekä Siipikankaan vanhojen metsien suojelualueella. Kupankoskelta pyöräilymme jatkui kohti heiluvaa kiveä ja valtava järkäle saatiin kuin saatiinkin heilumaan. Kuolemaisen suolammella katselimme suolinnustoa ja vanhaa majavan pesää. Ryönänkoskella tehtiin päivällistä ja pompittiin koskikivillä. Valkeajärvellä päästimme yksittäisen innokkaan leiriläisen jälleen pulahtamaan viileään veteen. Vielä ennen yöpymistä Heinävalkeisella etsimme turhaan lähdettä, joka oli hakkuun yhteydessä möyritty mättäikköön. Rankahkon päivän jälkeen telttauni houkutteli niin kovasti, ettei paljon puhuttu iltanuotio jaksanut kiinnostaa ketään. Telttapaikat löytyivät ennätysvauhdilla ja pian kaikki 7 retkeilijää olivat syvässä unessa. Heinävalkeisen lintutornilla katseltiin lintuja sekä illalla että aamulla. Sunnuntai Heinävalkeiselta jatkoimme Isorimpin lintutornille. Lintutarkkailun jälkeen suoritimme retken kulttuuriannoksen käymällä Pihlajaveden vanhassa kirkossa, joka osoittautuikin mielenkiintoiseksi kohteeksi. Sitten alkoi nälättää, mutta keittelyvesi oli vähissä. Päätimme suunnata Mäkikylän kautta kohti Haapamäkeä ja keitellä ruokaa heti kun löytyy riittävän puhdasta vettä. Kahden epäonnistuneen lähdeetsinnän jälkeen löytyi lähteestä tuleva oja, josta saimme keittovettä. Keittämättä emme sitä kuitenkaan uskaltaneet juoda, vaan jano jatkui vielä Letonmäkeen asti,

8 jossa bongattiin Suomen suurin haapa ja saatiin myös vettä isohkosta lähteestä. Lähdevedestä nautittiin oikein antaumuksella. Me, länsimaiset ihmiset, olimme kerrankin vähään tyytyväisiä. Kuinka suuri osa maailman ihmisistä joutuukaan pärjäämään ilman yltäkylläistä määrää puhdasta vettä? Letonmäestä jatkoimme Kaijanlampien kautta Hylkyselle, jossa innokkain leiriläinen halusi jälleen uimaan. Uinnin/katselun jälkeen polkaisimme Suojalle ja hajaannuimme kukin eri teitä omiin koteihimme. Pyöräilyä retkellä kertyi noin 85 kilometriä. Ainakin osalle leiriläisistä matka oli rankka, mutta kaikki jaksoivat silti hyvin loppuun asti. Kukaan ei edes satuttanut itseään kummemmin. Useampi puhui jo seuraavan vuoden retkestä eli aivan pieleen reissu ei ainakaan mennyt. Ensi kerraksi suunnittelimme jo lyhyempää pyöräilyosuutta, jotta jäisi enemmän aikaa koskikivillä loikkimiseen, luonnon tarkkailuun ja muuhun mukavaksi todettuun leppoisaan puuhasteluun. KEURUSSEUDUN LUONNONYSTÄVÄT ry. TOIMINTAKERTOMUS v (käsitellään kevätkokouksessa) Jouko Pihlainen, sihteeri Hallitus ja toimihenkilöt v Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja Hallituksen jäsenet Hallituksen varajäsenet Sihteeri Rahastonhoitaja Tilintarkastajat Varatilintarkastajat Pertti Sulkava Hely Ikäheimonen Tapani Asunta, Kari Lamminpää, Risto Sulkava, Ari Aalto, Jouko Pihlainen Juhani Kiltinen, Samuli Kallio, Raimo Kekälinen Jouko Pihlainen Pertti Ikäheimonen Aulis Pajusaari, Esa Lintula Kyösti Vehmaskoski, Eila Kelloniemi Hallitus on kokoontunut 8 kertaa kuluneen vuoden aikana. Kokouksissa on ollut 6-11 hallituksen jäsentä tai toimihenkilöä. Yhdistyksen kevätkokous pidettiin Keuruun Osuuspankin kerhohuoneella. Sääntömääräisten asioitten lisäksi Risto Sulkava kertoi kuukkeleista kuvien kera. Syyskokous oli ravintola Mirjamissa. Kokouksessa vahvistettiin vuoden 2008 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valittiin toimihenkilöt vuodelle Yhdistyksen puheenjohtajaksi Pertti Sulkava Hallituksen jäseniksi Hely Ikäheimonen, Kari Lamminpää, Ari Aalto, Risto Sulkava, Jouko Laine, Tapani Asunta Hallituksen varajäseniksi Raimo Kekälinen, Juhani Kiltinen,Merja Perämäki Tilintarkastajiksi Aulis Pajusaari, Esa Lintula Varatilintarkastajiksi Kyösti Vehmaskoski, Eila Kelloniemi

9 Vuoden 2008 jäsenmaksu on valtakunnallisen suosituksen mukainen 28 euroa varsinaisilta ja perhejäseniltä 10 euroa. Yhdistyksen kokouksista ilmoitetaan jäsenkirjeellä tai paikallislehdessä sekä mahdollisesti myös Luonnonsuojelija -lehdessä. Toiminta ja yhteistyö Toimintamme on ollut aktiivista. Olemme järjestäneet 26 retkeä, joihin osallistui 255 osanottajaa. Lisäksi olemme olleet mukana koulujen retkillä oppaina. Olimme järjestämässä Keuruun koulujen kuudesluokkalaisille ympäristöpäivän nuorisotalo Kipinässä. Opastimme 4-H -kerhoa linnunpönttöjen teossa Pohjoislahden koululla. Lasten luontoleiri järjestettiin heinäkuussa Riihon koululla. Linnunpönttöjä teimme myös Pihlajaveden Karhunkylässä Keski-Suomen ympäristöpiirin pönttökairalla. Pönttöjä on myyty ja sijoitettu maastoon. Haapamäen kierrätyskeskus on toiminut vilkkaasti. Ketoja on hoidettu Haapamäen asemalla, Pohjolan museotalolla, Hirvikylän niityllä ja Vuorelan kedolla. Työapua on saatu YTY-työryhmältä. Olemme myös neuvotelleet Lautaperän niityn suojelusta jossa Keski-Suomen ympäristökeskus on myös mukana. Osallistuimme järjestöjen joulumyyjäisiin. Järjestimme suositun luontoillan Keurusselän seuran kanssa Keuruun kotiseutumuseolla. Olemme seuranneet aktiivisesti maakunta-, paikallis- ja rantakaavoja sekä turpeenottosuunnitelmia. Kannanottomme muitten valittajien kanssa Asunnan Lempaatsuosta johtikin lupaviraston asettamaan turpeenottokieltoon ko. alueella. Multian soiden turpeenottosuunnitelmia käsittelevässä kokouksessa saimme paikkakuntalaisten tuen soiden säilyttämisen puolesta. Keski-Suomen luonnonsuojelupiirissä olemme vahvasti edustettuna. Piirin puheenjohtajana 2007 toimi Risto Sulkava, hallituksen jäseninä toimi Matti Aalto ja Pertti Sulkava sekä varajäsenenä Jouko Pihlainen. Risto Sulkava valittiin Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtajaksi vuosille Keski-Suomen piirin puheenjohtajana v aloitti Matti Aalto. Lintujen ja ympäristön suojelu on ollut vahvasti toiminnassamme mukana. Mm. kuukkelien, koskikarojen, petolintujen, saukkojen, metsäsopulien, sammakoitten ja perhosten tutkimus ja seuranta on kuulunut ohjelmiimme. Lintujen seurannassa yhteistyömme Suomenselän lintutieteellisen yhdistyksen kanssa on ollut tiivistä. Linnuista ja luonnosta olemme kirjoittaneet runsaasti paikallislehdessä, jonka kanssa järjestimme vuoden kilpailunkin aiheena Luonnon erikoisuudet. Jäsenmäärämme on kasvussa ollen nyt 190.

10 Toiminnasta ovat vastanneet: Kaavatyöryhmä: Pertti Ikäheimonen, Pertti Sulkava ja Jouko Pihlainen Metsät: Risto Sulkava Retket: Jouko Pihlainen Tiedotus: Kari Lamminpää Kotisivut ja jäsenkirjeet: Maija Salo Kierrätyskeskus: Raija Sulkava Leikekirja: Anitta Palomäki Nuoriso: Ari Aalto Niityt: Tapani Asunta Multia: Raimo Kekälinen Parhaat lintuhavaintoni 2007 Jouko Pihlainen. Vuoden kohokohta oli Keuruun Jaakonsuon jätevedenpuhdistamon ruovikkoon ilmestynyt PUSSITIAINEN. Mänttäläinen Markku Saarinen löysi linnun ja soitti paikalta minulle. Olin kohta paikalla ja saimme seurata lintua läheltä sen kieppuessa osmankäämien varsissa ja äännellessä vilkkaasti korkeaa tsiiiy -ääntään. Välillä lintu lennähti koivuihin kiikkumaan sinitiaisten lailla. Tämä erittäin pieni lintu oli kauniin värikäs ja muistutti väreiltään pikkulepinkäistä ruskeine selkineen ja rosvonaamareineen. Lintu oli ensimmäinen lajiaan Suomenselällä ja itselleni myös. Pari päivää pussitiaista aiemmin Jaakonsuolta kuului iltahämärissä LUHTAKANAN porsasmaista kiljuntaa. Ensimmäisenä äänen kuuli Guntherin Olli, joka ilmoitti linnusta minulle. Kävimme yhdessä paikalla ja odottelun jälkeen ääni kuului muutamaan kertaan keskeltä ruovikkoa. Lintua ei näkynyt, mutta ääni oli sama kuin Ollin soittimen nauhoituksessa. Tätäkään lintulajia en ole aiemmin kuullut. Jaakonsuo osoittautui erinomaiseksi lintujärveksi vielä kun paikalla raksutti karheaääninen RASTASKERTTUNEN. Lintu viihtyi paikalla ainakin pari viikkoa ja paikalla käyneet lintuharrastajat näkivät toisenkin rastaskerttusen samalla reviirillä. Lintu käyttäytyi levottomasti, joten ainakin pesinnän yritystä pidettiin mahdollisena. Havainto oli Suomenselän alueen neljäs ja ensimmäinen Keuruulta. Edelleen Jaakonsuolla tapasin LIEJUKANAN 1.5. Lintu ui nopeasti avoveden yli osmankäämikön sekaan punainen otsakilpi loistaen. Vielä syksyllä Jaakonsuon telkkä- ja sorsaparvi sai harvinaisempia vieraita, kun niiden seuraksi ilmestyi kaksi LAPASOTKANAARASTA valkoisine nokantyvineen. Lintuja oli toki muuallakin ja varsinkin Riihon pellot keräsivät komean lajimäärän. Aamun vasta pikkuhiljaa valjetessa paikalla nähtiin muuttava koiras AROSUOHAUKKA aivan lähietäisyydeltä. 7.5 mullospelloilla tepasteli kaksi

11 ISOKIRVISTÄ, joista toinen havaittiin vielä seuraavanakin päivänä. Tämän itäisen lajin pariskunnan tapaaminen keväällä on Suomen oloissa erittäin harvinaista jäin katselemaan pieniä vaaleita kahlaajia, jotka antoivat lähestyä niin että sain ne määritettyä nuoriksi KUOVISIRREIKSI. Tätä lajia en muista nähneeni Keuruulla ennemmin. Linnut viihtyivät paikalla toista viikkoa, kunnes illalla katosivat eteläiseen taivaanrantaan. Samoilla pelloilla lepäili lisäksi mm. neljä uhanalaista HEINÄKURPPAA. Syksyn hanhimuutto keskeytyi välillä pudotuskeleihin ja päinen VALKOPOSKIHANHIPARVI pudotti Uskalinkankaan sänkipellolle. Linnut tulivat vielä seuraavana päivänä kotipihani Könttärinlahdelle, jonne jäivät yöksi. Näin komeaa valkoposkien parvea en ole Keuruulla maassa nähnytkään. Lisäksi Keuruulla koettiin kaksi arktisten hanhien massamuuttopäivää 28.9 ja Näinä päivinä muuttavien hanhien summat kohosivat useisiin tuhansiin yksilöihin lajiston koostuessa pääosin SEPEL-, VALKOPOSKI- ja TUNDRAHANHISTA. Vuoden lopulla kävin vielä bongaamassa PIKKU-UIKUN sulasta Lapinsalmen siltojen alta. Linnun havaitsi edellisenä päivänä Ruokosen Roope. Tämä piilotteleva lintu havaitaan talven tullen viimeisistä sulapaikoista silloin tällöin Keuruultakin. Harvinainen se kuitenkin on. Kuka päättää ympäristön, terveytemme ja viihtyisyytemme puolesta v ? Jouko Pihlainen Kunnallisvaalit ovat ja silloin me keuruulaiset ja multialaiset äänestäjät päätämme ketkä päättävät meille tärkeistä asioista tulevalla vaalikaudella Ympäristöasioissa kaupunginvaltuusto ja -hallitus sekä ympäristölautakunta käsittelevät asioita, joihin heillä ei aina riitä asiantuntemusta, tietoa ja paikallistuntemusta, jota taas meillä luonnonystävillä useinkin on. Tulevista haasteista korostuvat ilmaston lämpeneminen, energiakysymykset, soiden käyttö turvetuotantoon, kierrätys, uusiokäyttö, Kolhoon suunniteltu saastuttava kyllästetyn puun polttolaitos jne. Luonnonystävien suosio ja jäsen- sekä kannattajamäärä seudullamme on suhteellisesti Keski-Suomen suurin. Näin meillä olisi hyvin suuri mahdollisuus saada hyvä tai hyviä ehdokkaita läpi. Itse Keurusseudun Luonnonystävät ei voi asettaa ehdokkaita vaan ehdokkaat tulevat puolueitten kautta. Kehotankin jäseniämme harkitsemaan kenelle äänen antaa ja suhtautumaan myönteisesti jos pyydetään ehdokkaiksi vaaleissa. KEURUSSEUDUN LUONNONYSTÄVIEN RETKET V Jouko Pihlainen

12 * la klo Koskikarahiihto Kotala-Karansalmi ja Mämmikoski-Liesjärvi. (Varapäivä su ). SSLTY:n perinteinen hiihto. * 8.3. la klo Pöllöretki * su klo 9.00 Joutsenretki * pe klo Koskiretki Pihlajaveden Pihlaiskoskelle * su klo Lintujen kevätmuuton havainnointia Haapamäen Riihon uudesta lintutornista ja Keuruun Lihjamon Huutovuorelta. SSLTY:n (Suomenselän Lintutieteellinen yhdistys) vuotuinen tapahtuma. * pe Suurien puitten retki Pihlajaveden Pyörkkilän ja Mäkelän suurille kuusille * 2.5. pe klo Lintutorniretki Kolhon Käkijärven tornille * 3.5. la klo 5-13 Tornien Taisto, BirdlifeSuomen valtakunnallinen lintujen bongauskilpailu. Paikat ilmoitetaan myöhemmin. Lintutornit Keuruulla tai Multialla. * 4.5. su klo 8-16 Susivaellus Huhkojärven ja Limpsinginrotkon komeissa maisemissa. N. 10 km osin polutonta metsää. * 9.5. pe klo Suoretki uhanalaiselle Asunnan Lempaatsuolle * pe Retki kirkasvetiselle Lapinkankaan Valkeiselle * la klo 8-16 yhdistyksen kevätretki linja-autolla. Mahd. Viitasaaren Heinä- Suvannolle. Ennakkoilmoittautuminen. * pe klo Vanhan metsän retki Multian Raatokankaalle * la klo Yölaulajalintujen kuunteluretki parhaille lintuniityille * pe klo Taivaanrantojen tiirailuretki Multian Tervavuorelle (Keski- Suomen toiseksi korkein vuori). * 6.6. pe klo Lähiluontoretki Äänelän vanhaan metsään * su klo Luonnonkukkien retki sen hetken kauneimmalle kedolle * la klo Perhosretki Haapamäen perhosniityille. Säävaraus. * ma-ti klo yöretki Roosinpohjan Raiskinmäelle (auringonlasku) ja Varpaansalmelle (uinti ja makkaranpaisto). * la klo 8-22 Etelä-Suomen retki Tammisaareen. Matkalla poiketaan Karjaan Lepinjärven lintujärvellä ja lounastetaan Karjaalla. Tammisaaressa retkeillään kauniissa Ramsholmenin luonnonpuistossa ja vanhassa kaupungissa. Ilmoittaudu. * 8.8. pe klo Lepakkoretki Pihlajaveden viiksisiippakoskille * la klo Sieniretki johonkin hyvään sienimetsään * 6.9. la klo SSLTY:n tornikisa. Lintuja bongataan Keuruun ja Multian lintutorneista. * la klo Lintujen syysmuuton havainnointia SSLTY:n opastuksella Riihossa ja Lautaperän Isolla Virkamäellä. * la klo 8-16 Yhdistyksen linja-autoretki Suomen Luonnonsuojeluliiton 70- vuotisjuhlan kunniaksi Keuruun kauneimmille luontokohteille: Tamppikoski, Vesilahdensuo, Heiluva kivi, ruokailumahdollisuus Valkeajärven Valopilkussa, Iso Rimppi-Virrankoski, Ahtaansalmi, Raiskin mylly, kahvi Haapamäellä Cafe Raijassa, Lintusyrjä ja Pikkuhiekka, josta Keuruulle. - Ruoka ja kahvi maksulliset. Ilmoittaudu.

13 * ke klo Hiljan päivän retki. Puoli tuntia hiljaisuutta syvällä erämaassa auringon laskiessa Lisätiedot retkistä: Jouko Pihlainen ja Pertti Sulkava Lähtöpaikkana Keuruun linja-autoasema ellei toisin ilmoiteta.

Keurusseudun Luonnonystävät ry

Keurusseudun Luonnonystävät ry Keurusseudun Luonnonystävät ry Jäsenkirje 1/ 2010 Hyvää alkanutta vuotta Edellinen vuosi, siis 2009, ei ollut luonnonsuojelun kannalta mitenkään hyvä. Varsinkin hallinnon puolella mentiin takapakkia: lopetettiin

Lisätiedot

Keurusseudun Luonnonystävät ry. Jäsenkirje 1 / 2009

Keurusseudun Luonnonystävät ry. Jäsenkirje 1 / 2009 Keurusseudun Luonnonystävät ry Jäsenkirje 1 / 2009 Kansikuvassa koskikara (kuva: Ari Aalto) Tulevan vuoden toiminnasta Keurusseudun luonnonystävien toiminta näyttäisi jatkuvan tänä vuonna suunnilleen entiseen

Lisätiedot

Keurusseudun Luonnonystävät ry

Keurusseudun Luonnonystävät ry Jäsenkirje 1/2014 Keurusseudun Luonnonystävät ry Puheenjohtajan turinoita Uusi vuosi on pyörähtänyt käyntiin. Toivottavasti se on kaikilla alkanut hyvin tai ainakin mukiinmenevästi. Ja toivottavasti vuosi

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/06 Keurusseudun Luonnonystävät Ry

JÄSENKIRJE 2/06 Keurusseudun Luonnonystävät Ry JÄSENKIRJE 2/06 Keurusseudun Luonnonystävät Ry Hyvät luonnonystävät, yksi helteinen kesä viuhahti taas ohi. Luonnonystävien toiminta jatkui tavanomaisen vilkkaana. Jouko ohjaili moninaisia retkiä eri puolille,

Lisätiedot

Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue

Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue 29.10.2014 Teksti: Ari Aalto Kuvat: Markku Saarinen Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue Huom! Puhdistamoalueella liikkuminen on luvanvaraista. Vierailuja koskevista pelisäännöistä

Lisätiedot

Korkeimmalle hallinto-oikeudelle

Korkeimmalle hallinto-oikeudelle Suomenselän lintutieteellinen yhdistys ry Keurusseudun Luonnonystävät ry c/o Matti Aalto c/o Pertti Sulkava Samuli Rajantie 20 as 2 Lampilantie 8 42720 Keuruu 42800 Haapamäki puh. 040 574 3645 puh. 040

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Keurusseudun selkälokit erityisseurannassa

Keurusseudun selkälokit erityisseurannassa Keurusseudun selkälokit erityisseurannassa Matti Aalto 2010 (kuva Ari Aalto) Selkälokkeja on tutkittu Keuruun ja Mänttä-Vilppulan järvillä yhtäjaksoisesti kymmenkunta vuotta. Ensimmäinen hyvä parimäärälaskenta

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Keurusseudun luonnonystävät

Keurusseudun luonnonystävät Keurusseudun luonnonystävät Jäsenkirje 1 / 2011 Erämaan tuntua Pihlajaveden Kivisuolla Kuva: Ari Aalto Luonnolla ei mene hyvin Haukat ovat yksi lajiryhmä, jota Keurusseudulla on seurattu ja tutkittu pitkään.

Lisätiedot

Keurusseudun Luonnonystävät ry

Keurusseudun Luonnonystävät ry Jäsenkirje 1/2015 Keurusseudun Luonnonystävät ry Luonnonsuojelijoilla töitä piisaa Uusi vuosi pyörähti käyntiin ja vauhdikkaasti pyörähtikin. Keuruun varuskunnan alueet avautuivat vuodenvaihteessa, ja

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2012. Keurusseudun Luonnonystävät ry. Yhdistyksemme netissä: www.sll.fi/keurusseutu Olemme myös Facebookissa!

JÄSENKIRJE 1/2012. Keurusseudun Luonnonystävät ry. Yhdistyksemme netissä: www.sll.fi/keurusseutu Olemme myös Facebookissa! JÄSENKIRJE 1/2012 Keurusseudun Luonnonystävät ry Yhdistyksemme netissä: www.sll.fi/keurusseutu Olemme myös Facebookissa! Luontoelämyksiä ei tarvitse kaukaa hakea Juuri tällä hetkellä (helmikuun alku) Keurusseudulla

Lisätiedot

Keurusseudun Luonnonystävät ry

Keurusseudun Luonnonystävät ry Keurusseudun Luonnonystävät ry Jäsenkirje 2 / 2008 Kesän kuulumisia Kesä 2008 oli säiden puolesta vaihtelevainen. Sadekuuroja tuli lähes päivittäin, mutta välillä aurinkokin pilkahteli. Luonto sopeutui

Lisätiedot

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011 Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

LATTOMERI 2/2009. Lattomeren Kyläyhdistys ry 2/2009

LATTOMERI 2/2009. Lattomeren Kyläyhdistys ry 2/2009 LATTOMERI :n sääntömääräinen Lattomeren koululla keskiviikkona 4.11.2009 klo 18.00 Käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Kahvitarjoilu. TERVETULOA! Länsi-Porin seurakunnan perhekerho Lattomeren kirkko

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli tilinpäätöksen tarkastus ja alllekirjoitus), Roby oli sihteerinä

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

KOKKOLAN SUUNNISTAJAT RY SYYSKOKOUS 30.11.2008 VESI-VEIJARI, HAKALAHDENKATU TERVETULOA

KOKKOLAN SUUNNISTAJAT RY SYYSKOKOUS 30.11.2008 VESI-VEIJARI, HAKALAHDENKATU TERVETULOA KOKKOLAN SUUNNISTAJAT RY SYYSKOKOUS 30.11.2008 VESI-VEIJARI, HAKALAHDENKATU TERVETULOA -------------------------------------------------------------------------------------------------- ESITYSLISTA 1 KOKOUKSEN

Lisätiedot

Körpäkkäsanomat 1/2006

Körpäkkäsanomat 1/2006 Körpäkkäsanomat 1/2006 Taustaa Puuveneiden perinneseura Körpäkkä on vuonna 2003 rekisteröity yhdistys, jonka toimintatarkoituksena on puuveneiden perinteiden vaaliminen. Alun perin yhdistyksen perustana

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

8.3.2010. - Pohjoisen Keski-Suomen alueen lapsille ja nuorille suunnattuja kesätoimintoja. Äänekoski s. 2-4 Viitasaari..s. 5-6

8.3.2010. - Pohjoisen Keski-Suomen alueen lapsille ja nuorille suunnattuja kesätoimintoja. Äänekoski s. 2-4 Viitasaari..s. 5-6 8.3.2010 - Pohjoisen Keski-Suomen alueen lapsille ja nuorille suunnattuja kesätoimintoja Äänekoski s. 2-4 Viitasaari..s. 5-6 1 Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut Lasten leiri 7.6.-9.6. 8-12 -vuotiaille.

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY

TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY HALLITUS Rauno Veijanen jatkoi yhdistyksen puheenjohtajana ja Pasi Juuti sihteerinä. Varapuheenjohtajana toimi Hannele Rintavaara

Lisätiedot

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Toimintakertomus vuodelta 2013 Nykytila: Yhdistyksemme jäsenmäärä kasvoi 14.11.1013 lähes kaksinkertaiseksi, kun Helsingin sosiaaliviraston henkilöstö

Lisätiedot

SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS FINNISH GREENKEEPERS ASSOCIATION RY

SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS FINNISH GREENKEEPERS ASSOCIATION RY Hallituksen sääntömuutosehdotus kevätkokoukseen 2012 7 Jäsenmaksut Yhdistyksen syyskokous päättää jäsenmaksuista hallituksen esityksen perusteella. A-, B- ja C-jäsenillä sekä kannatusjäsenillä voi olla

Lisätiedot

Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society. nimisen yhdistyksen säännöt

Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society. nimisen yhdistyksen säännöt Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society nimisen yhdistyksen säännöt 1 Yhdistyksen nimi on Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society Yhdistyksen kotipaikka on Tampere. 2

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 19.02.2004 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003 Kulunut vuosi oli kiltamme 39. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y:n säännöt

Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y:n säännöt Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. ja siitä käytetään näissä säännöissä nimitystä AKI. AKIn kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2006

TOIMINTAKERTOMUS 2006 TOIMINTAKERTOMUS 2006 YLEISTÄ Vuosi 2006 oli OuLVI:n 44. toimintavuosi. Vuoden aikana järjestetty toiminta oli edellisten vuosien mukaista.tapahtumissa keskityttiin laatuun ja panostettiin tapahtumaympäristöön

Lisätiedot

KUOPIO, TAMMIKUU 2013 PÄIVÄ AIKA TAPAHTUMA VAST.HLÖ PUHELIN Keskiviikko Klo

KUOPIO, TAMMIKUU 2013 PÄIVÄ AIKA TAPAHTUMA VAST.HLÖ PUHELIN Keskiviikko Klo KUOPIO, TAMMIKUU 2013 16.1.2013 18-19.15 24.1.2013 18 19.15 klo Teemailta 1 Voimaa ja valoa talven sihteeri 29.1.2013 18 20 pimeyteen, Pirkko Ulmanen 30.1.2013 18 19.15 PIELAVESI, TAMMIKUU 2013 Maanantai

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN RESERVIUPSEERIPIIRIN 2013 SYYSKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA

KESKI-SUOMEN RESERVIUPSEERIPIIRIN 2013 SYYSKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA www.ksrespiirit.fi 1 (5) KESKI-SUOMEN RESERVIUPSEERIPIIRIN 2013 SYYSKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Aika: keskiviikko 9.10. 2013 klo 18.30. Paikka: Luonetjärven varuskuntakerho, Punainen Paroni kabinetti. Kokouskahvit

Lisätiedot

Suomen Luonnonsuojelun Säätiö Naturskyddsstiftelsen i Finland luonnonsuojelua

Suomen Luonnonsuojelun Säätiö Naturskyddsstiftelsen i Finland luonnonsuojelua Suomen Luonnonsuojelun Säätiö Naturskyddsstiftelsen i Finland luonnonsuojelua tieteen ja taiteen keinoin Esite 2015. Painettu 1000 kpl kierrätyspaperille. Tekstit: Tarja Ketola. Taitto: Milla Aalto. Kuvat:

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Joulu uusivuosi 2015. tulevaa tapahtumaa: JM--jäsentenväliset 18.10 Jäsensaunaillanistujaiset 18.10 Syyskokous 25.11 Joulukahvitus palkitseminen

Joulu uusivuosi 2015. tulevaa tapahtumaa: JM--jäsentenväliset 18.10 Jäsensaunaillanistujaiset 18.10 Syyskokous 25.11 Joulukahvitus palkitseminen Jäsenlehti, jäsenkirje, jäseneuutiset..ihan miten haluat. tulevaa tapahtumaa: JM--jäsentenväliset 18.10 Jäsensaunaillanistujaiset 18.10 Syyskokous 25.11 Joulukahvitus palkitseminen Joulu uusivuosi 2015

Lisätiedot

Ukko-Kolin Ystävät r.y.:n säännöt

Ukko-Kolin Ystävät r.y.:n säännöt Rekisterinumero 178573. Säännöt rekisteröity yhdistysrekisteriin 25.2.2000. Y-tunnus 1596966-6 Ukko-Kolin Ystävät r.y.:n säännöt Yhdistyksen nimi 1 Yhdistyksen nimi on Ukko-Kolin Ystävät r.y. Yhdistyksen

Lisätiedot

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu.

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu. Ehdotus sääntömuutoksiksi Suomen Internet-yhdistyksen kevätkokoukselle 2006. Alla on ehdotus uusiksi säännöiksi, jotka toimitetaan yhdistysrekisteriin hyväksyttäviksi, mikäli yhdistyksen kevätkokous päättää

Lisätiedot

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille!

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Jäsenkirje 3/2014 Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Vaikka saamme vielä nauttia kesästä, yhdistyksen syyskausi lähtee täysin purjein käyntiin jo elokuussa. Kuukausittaiset jäsenillat kutsuvat omine

Lisätiedot

EP Senioripoliisit. Tapaaminen ti

EP Senioripoliisit. Tapaaminen ti EP Senioripoliisit Tapaaminen ti 19.9.2017 Kesä, jonka odottelu ei ole vielä päättynyt, on taas kerran kääntynyt syksyyn ja syyskauden ensimmäinen tapaaminen oli ajankohtainen tiistaina 19.9.2017 Årisbergin

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) ,

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) , JÄSENKIRJE 1/2017 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5, 26100 Rauma puh. (02) 821 1065, www.friskituult.fi, friski@friskituult.fi Sisällys Sääntömääräinen Kevätkokous... 2 Kirpputori matka Poriin

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 15.2.2002 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 Kulunut vuosi oli kiltamme 37. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? Mikä ihmeen kulutus? Minä ja tavarat Mikä on turhin tavarasi? Mitä tavaraa toivoisit ja miksi? Mikä sinun tekemisistäsi on kuluttamista? Mikä ihmeen kaari? Tavaran

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN. Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2018

TERVETULOA RIPPIKOULUUN. Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2018 TERVETULOA RIPPIKOULUUN Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2018 Miksi rippikouluun? Kirkon kasteopetusta Kaste- ja lähetyskäsky: kaste & opetus Täysivaltainen seurakunnan jäsenyys kummin tehtävä itsenäinen

Lisätiedot

Sari Riihonen/T.Juurakko 24.11.2011 1(4)

Sari Riihonen/T.Juurakko 24.11.2011 1(4) KOLHON KYLÄYHDISTYS RY KOKOUSKUTSU Sari Riihonen/T.Juurakko 24.11.2011 1(4) SYYSKOKOUS Aika 24.11. klo 18.00 19.30 Paikka Läsnä Kolhon koulu Kokoukseen otti osaa 19 henkilöä, joiden nimilista on pöytäkirjan

Lisätiedot

SBY Turku 40 vuotta 1965-2005: Bokseriaatetta ja railakkaita retkiä SBY Turun alkuvuodet

SBY Turku 40 vuotta 1965-2005: Bokseriaatetta ja railakkaita retkiä SBY Turun alkuvuodet SBY Turku 40 vuotta 1965-2005: Bokseriaatetta ja railakkaita retkiä SBY Turun alkuvuodet Taina Saarinen (Bokseri 4/2005) Suomen Bokseriyhdistys toimi ensimmäiset pari vuosikymmentään pääyhdistyksen kautta,

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2007 Keurusseudun luonnonystävät ry

JÄSENKIRJE 1/2007 Keurusseudun luonnonystävät ry JÄSENKIRJE 1/2007 Keurusseudun luonnonystävät ry Vaalitkin taas tulee Tuleekohan taas liian pessimistinen juttu. Jos et kestä huonoja uutisia, jätä tämä lukematta. Joka tapauksessa luonnon/ympäristönsuojelussa

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Aika Tiistai 31.3.2015 klo 18: Toimitupa Murtsikka, Murtomäentie 1003 B

Aika Tiistai 31.3.2015 klo 18: Toimitupa Murtsikka, Murtomäentie 1003 B ETELÄ KAJAANIN KYLÄT RY PÖYTÄKIRJA 1(5) VUOSIKOKOUS 31.3.2015 Aika Tiistai 31.3.2015 klo 18: Paikka Toimitupa Murtsikka, Murtomäentie 1003 B Osallistujat Fordell Pertti Juntunen Raija Kauppinen Esko Kallio

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA

OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA Oulunseudun metsätilanomistajien perinteinen kesäretki suuntautui tänä vuonna Venäjän Karjalaan. Oululaisittain sanottuna onnikallinen (bussilastillinen) jäseniä suuntasi kesäkuun

Lisätiedot

A-Kiltojen Liitto ry:n syyspäivät ja syyskokous

A-Kiltojen Liitto ry:n syyspäivät ja syyskokous A-Kiltojen Liitto ry:n syyspäivät ja syyskokous 22. 23.10.2016 Vesalan kurssi- ja leirikeskus, Vesalantie 136, Vesanka A-Kiltojen Liitto ry:n syyspäivät pidetään 22. 23.10.2016 ja niiden yhteydessä A-Kiltojen

Lisätiedot

Mälläistentie 137, 32440 ALASTARO (puh. 02 76 41 492 Mirja Liukas, majoitusmahdollisuus)

Mälläistentie 137, 32440 ALASTARO (puh. 02 76 41 492 Mirja Liukas, majoitusmahdollisuus) 1/5 Vuosikokouksen 2014 esityslista SAKSIN SUKUSEURA RY:N VUOSIKOKOUS :n jäsenet ja suvun toiminnasta kiinnostuneet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle

Lisätiedot

Silkkiuikku. minkki hajottajat. Podiceps cristatus Elinympäristö: ruovikkoiset järvet tai merenlahdet, joissa on tarpeeksi avovettä

Silkkiuikku. minkki hajottajat. Podiceps cristatus Elinympäristö: ruovikkoiset järvet tai merenlahdet, joissa on tarpeeksi avovettä Mitä syö: Silkkiuikku Podiceps cristatus Elinympäristö: ruovikkoiset järvet tai merenlahdet, joissa on tarpeeksi avovettä Kuka syö: minkki hajottajat Tiesitkö? Silkkiuikun liikkuminen maalla on vaivalloista

Lisätiedot

KOKKOLAN SUUNNISTAJAT RY 8.12.2007 VESI-VEIJARI, HAKALAHDENKATU TERVETULOA

KOKKOLAN SUUNNISTAJAT RY 8.12.2007 VESI-VEIJARI, HAKALAHDENKATU TERVETULOA KOKKOLAN SUUNNISTAJAT RY SYYSKOKOUS 8.12.2007 VESI-VEIJARI, HAKALAHDENKATU TERVETULOA ESITYSLISTA 1 KOKOUKSEN AVAUS 2 JÄRJESTÄYTYMINEN 2.1 Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri 2.2 Valitaan kaksi

Lisätiedot

Rauman Seudun Luonnonystävät. Jäsentiedote 1/2011

Rauman Seudun Luonnonystävät. Jäsentiedote 1/2011 Rauman Seudun Luonnonystävät Jäsentiedote 1/2011 Hyvät luonnonystävät Vuosi vaihtui ja sen myötä myös yhdistyksen puheenjohtaja. Ilona halusi välillä keskittyä muihin asioihin ja hänen ehdotuksestaan yhdistyksen

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUOSI 2014

TOIMINTAKERTOMUS VUOSI 2014 TOIMINTAKERTOMUS VUOSI 2014 Toiminta Hallitus Suomen Saksanpystykorva harrastaja Sapy ry:n tarkoituksena on tehdä eri saksanpystykorvia ja eri harrastusmuotoja tunnetuksi, tuoda rotujen harrastajat yhteen,

Lisätiedot

Kainuun Korhosten sukuseura ry Jäsenkirje 28.06.2012. Tervetuloa Kainuun Korhosten sukuseura ry vuosikokoukseen 29.7. 2012 klo 15.00 17.

Kainuun Korhosten sukuseura ry Jäsenkirje 28.06.2012. Tervetuloa Kainuun Korhosten sukuseura ry vuosikokoukseen 29.7. 2012 klo 15.00 17. Kainuun Korhosten sukuseura ry Jäsenkirje 28.06.2012 Tervetuloa Kainuun Korhosten sukuseura ry vuosikokoukseen 29.7. 2012 klo 15.00 17.00 Paikka: Hotel Kalevala Väinämöinen 9 88900 Kuhmo Ohjelma: Kainuun

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

UNELMIESI KOTI PICKALAAN

UNELMIESI KOTI PICKALAAN UNELMIESI KOTI PICKALAAN Parasta aikaa kotona ja vapaalla Pickalan asuntoalue sijaitsee luonnon keskellä meren rannassa, pääkaupunkiseudun tuntumassa vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Lisätiedot

IITIN LATU RY. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden lopussa. 304. Jäsenmäärä on pysynyt vakaana. Uusia jäseniä on tullut ja vanhoja jäänyt pois,

IITIN LATU RY. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden lopussa. 304. Jäsenmäärä on pysynyt vakaana. Uusia jäseniä on tullut ja vanhoja jäänyt pois, IITIN LATU RY TOIMINTAKERTOMUS 1.1.2009-31.12.2009 1. YLEISTÄ Vuosi 2009 oli yhdistyksen 22. toimintavuosi. Tänäkin vuonna liikuntaa harrastettiin monipuolisesti, ja perinteiset Muumihiihto- ja metsämörrikoulut

Lisätiedot

Esitys: Todetaan kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Päätös: Esityksen mukaan.

Esitys: Todetaan kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Päätös: Esityksen mukaan. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1(5) SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 2010 Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki Aika: Tiistai 9.11.2010 kello 19.15. Läsnä: Luettelo liitteenä 1. KOKOUKSEN

Lisätiedot

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Suurin osa Lapin linnuista on muuttolintuja. Kaukaisimmat muuttolinnut viettävät talvensa tuhansien kilometrien päässä, Afrikassa tai Intiassa

Lisätiedot

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa Naurulokin pesintä Naurulokki Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset Elää lähes koko Suomessa Missä naurulokit ovat talvella? Ulkomailta löydetyt suomalaiset

Lisätiedot

KOKOUSKUTSU 14.3.2011. Hei Espoon Pelan jäsen!

KOKOUSKUTSU 14.3.2011. Hei Espoon Pelan jäsen! KOKOUSKUTSU 14.3.2011 Hei Espoon Pelan jäsen! Pelastakaa Lapset ry:n Espoon paikallisyhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidetään tiistaina 29.3.2011 klo 18:15 osoitteessa Vanha Ingaksentie 10 C, Espoo.

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6.

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6. TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Osallistujat: Raimo Hämäläinen Vantaa Aulis Nikkanen Aarne Talikka Helsinki Salo yksinsoutuvene. Veneet: Sulkavan soutumalliset vuorosoutuvene ja Aloitimme kierroksen Tammenlahden

Lisätiedot

1 NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Pirkka-Hämeen Mehiläishoitajat ry. ja sen kotipaikka on Tampereen kaupunki.

1 NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Pirkka-Hämeen Mehiläishoitajat ry. ja sen kotipaikka on Tampereen kaupunki. Pirkka-Hämeen Mehiläishoitajat ry. Rek.nro 149.234 Ensirek.pvm 13.6.1988 PIRKKA-HÄMEEN MEHILÄISHOITAJAT RY:N SÄÄNNÖT 1 NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Pirkka-Hämeen Mehiläishoitajat ry. ja sen kotipaikka

Lisätiedot

Rimmin Räpylä. Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015

Rimmin Räpylä. Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015 Rimmin Räpylä Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015 Puheenjohtajan palsta Vireä kyläyhdistyksemme on toiminut jo yli 13 vuotta ja aina vaan tekemistä riittää. Vappuna on yhteisiä menoja, äitienpäivän

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

MAANPUOLUSTUSNAISTEN LIITTO RY YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

MAANPUOLUSTUSNAISTEN LIITTO RY YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT ENNAKKOTARKASTETTU 19.06.2004 1. NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMINTA-ALUE Yhdistyksen nimi on Espoon Maanpuolustusnaiset ry. Yhdistys kuuluu jäsenenä Maanpuolustusnaisten Liitto ry:een, jota näissä säännöissä

Lisätiedot

Vesijärvi on yksi eteläisen Suomen hienoimmista lintujärvistä.

Vesijärvi on yksi eteläisen Suomen hienoimmista lintujärvistä. Vesijärvi on yksi eteläisen Suomen hienoimmista lintujärvistä. Vesijärven tilan muutokset ovat heijastuneet järven pesimälinnustoon. Järvelle pesimään kotiutuneet linnut kertovat siitä, millaista ravintoa

Lisätiedot

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com Julkaisija: Kajaanin Planeetta ry Päätoimittaja: Jari Heikkinen Teksti ja kuvat: Jari Heikkinen, jos ei muuta mainita Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu, joulukuu) Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta

Lisätiedot

Pyhäjärven rantaosayleiskaava

Pyhäjärven rantaosayleiskaava KITEEN KAUPUNKI Pyhäjärven rantaosayleiskaava Viitasammakkoselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 10.11.2014 P23479P003 Viitasammakkoselvitys I (I) Partanen Janne 10.11.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Perustettu 1962

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Perustettu 1962 1 Kokouksen avaus VUOSIKOKOUS 12.2.2007 ESITYSLISTA 2 Kokouksen laillisuuden toteaminen 3 Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin valinta 4 Pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta 5 Vuoden 2006

Lisätiedot

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.5.2015 P21428P006 Raportti 1 (10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Slovenia-seuran säännöt

Slovenia-seuran säännöt Slovenia-seuran säännöt YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS Yhdistyksen nimi on Slovenia-seura ja sen kotipaikka on Helsinki. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää slovenialaisen kulttuurin tuntemusta

Lisätiedot

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY www.toivakkaauk.fi

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY www.toivakkaauk.fi SYYSKOKOKOUS PÖYTÄKIRJA Aika: 17.10.2009 klo 15.00 Paikka: Läsnä: Kerhohuone, Toivakantie 36, Toivakka Timo Särkkä Jukka Heinonen Markku Ilomäki Kirsi Rutajärvi Venla Rutajärvi Juha Lampinen Heimo Nieminen

Lisätiedot

Jyväskylän historiallisen miekkailun seuran säännöt

Jyväskylän historiallisen miekkailun seuran säännöt Jyväskylän historiallisen miekkailun seuran säännöt 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Jyväskylän historiallisen miekkailun seura ja siitä voidaan käyttää myös epävirallista lyhennettä JHMS. Yhdistyksen

Lisätiedot

MIKKELIN LIIKE- JA VIRKANAISET RY VUOSIKOKOUS

MIKKELIN LIIKE- JA VIRKANAISET RY VUOSIKOKOUS MIKKELIN LIIKE- JA VIRKANAISET RY VUOSIKOKOUS ESITYSLISTA Aika: 19.2.2014 klo 18.00 Paikka: Kahvila Nanda Wanha Talo, Savilahdenkatu 12, Mikkeli 1. VUOSIKOKOUKSEN AVAUS Yhdistyksen puheenjohtaja Kirsi-Maaria

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2010

Toimintakertomus vuodelta 2010 MANKKAAN ERÄSUDET RY Sivu 1 / 5 Partiolippukunta Mankkaan Eräsudet ry Mankkaan Eräsusille toimintavuosi 2010 oli jälleen aktiivinen toiminnan kannalta. Lippukunnan jäsenmäärä on melko paljon noussut viime

Lisätiedot

Pilvenmäen Ravinaiset ry:n säännöt

Pilvenmäen Ravinaiset ry:n säännöt Pilvenmäen Ravinaiset ry:n säännöt 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Pilvenmäen Ravinaiset ry ja sen kotipaikka on Forssan kaupunki. 2 Tarkoitus Yhdistyksen tarkoituksena on edistää

Lisätiedot

ETELÄ-POHJANMAAN TERVEYDENHUOLLON PERINNEYHDISTYS RY

ETELÄ-POHJANMAAN TERVEYDENHUOLLON PERINNEYHDISTYS RY 1 ETELÄ-POHJANMAAN TERVEYDENHUOLLON PERINNEYHDISTYS RY S Ä Ä N N Ö T 1 NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMIALUE Yhdistyksen nimi on Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistys ry, ja sen kotipaikka on Seinäjoen

Lisätiedot

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto:

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto: LUONTO Vesistö Suomen luonto on rikas. Suomessa on noin 60 000 järveä. Suomessa on myös paljon lampia, jokia ja koskia. Suurin järvi on Saimaa, jossa elää Saimaan norppa. Se on eläin, joka elää vain Suomessa.

Lisätiedot

KAUPAN ESIMIESVETERAANIT ry VUOSIKOKOUS. Paikka Baltic Princess laiva matkalla Helsingistä Tallinnaan Kokoustila 5 krs Aika 22.8.2012 alkaen klo 19.

KAUPAN ESIMIESVETERAANIT ry VUOSIKOKOUS. Paikka Baltic Princess laiva matkalla Helsingistä Tallinnaan Kokoustila 5 krs Aika 22.8.2012 alkaen klo 19. KAUPAN ESIMIESVETERAANIT ry VUOSIKOKOUS Pöytäkirja Paikka Baltic Princess laiva matkalla Helsingistä Tallinnaan Kokoustila 5 krs Aika 22.8.2012 alkaen klo 19.00 Läsnä osanottajaluettelossa mainitut 55

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Subcontracting Excellence Club S.E.C r.y. ja kotikunta Helsinki.

Yhdistyksen nimi on Subcontracting Excellence Club S.E.C r.y. ja kotikunta Helsinki. SUBCONTRACTING EXCELLENCE CLUB S.E.C RY. SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Subcontracting Excellence Club S.E.C r.y. ja kotikunta Helsinki. 2 Tarkoitus ja toiminta Yhdistys on alihankintayritysten

Lisätiedot

1. Yhdistyksen nimi on Tampereen seudun Omaishoitajat ry ja kotipaikka Tampere. Yhdistyksen toiminta-alueena on koko Pirkanmaa.

1. Yhdistyksen nimi on Tampereen seudun Omaishoitajat ry ja kotipaikka Tampere. Yhdistyksen toiminta-alueena on koko Pirkanmaa. 1(3) YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1. Yhdistyksen nimi on Tampereen seudun Omaishoitajat ry ja kotipaikka Tampere. Yhdistyksen toiminta-alueena on koko Pirkanmaa. 2. Yhdistyksen tarkoituksen on toimia omaishoitajien

Lisätiedot

Ilmailuinsinöörien kerho perjantai, 12. kesäkuuta 2009. Jäsenkirje 1/2009

Ilmailuinsinöörien kerho perjantai, 12. kesäkuuta 2009. Jäsenkirje 1/2009 Jäsenkirje 1/2009 Vuosi 2009 on ehtinyt jo kesän kynnykselle. Ilmailuinsinöörien kerho lähestyy teitä nyt toimikauden ensimmäisellä jäsenkirjeellä, jossa esitellään tämän vuoden johtokunta, kartoitetaan

Lisätiedot

Yhdistyksen tarkoituksena on puoluepoliittisesti sitoutumattomana

Yhdistyksen tarkoituksena on puoluepoliittisesti sitoutumattomana Omakotiyhdistyksen säännöt Nimi, kotipaikka ja kieli 1 Yhdistyksen nimi on Saarenkylän Omakotiyhdistys ry. Sen kotipaikka on Rovaniemi ja toimialue on Saarenkylä. Näissä säännöissä käytetään nimitystä

Lisätiedot

TIEDOTTAA /

TIEDOTTAA / Keilaseura POLE ry TIEDOTTAA 2008-2009 / 2 04.11.08 POLE tiedottaa 2008-2009 / 2 04.11.08 1(4) Tiedottajan palsta Huomioikaa kutsu ylimääräiseen vuosikokoukseen, joka on Tapiolassa su 23.11. n. klo 15:40,

Lisätiedot

OHJELMISTOYRITTÄJÄT R.Y:N SÄÄNNÖT. 1 Nimi ja kotipaikka

OHJELMISTOYRITTÄJÄT R.Y:N SÄÄNNÖT. 1 Nimi ja kotipaikka OHJELMISTOYRITTÄJÄT R.Y:N SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Ohjelmistoyrittäjät r.y., jota näissä säännöissä kutsutaan Yhdistykseksi. Kansainvälisissä yhteyksissä voidaan yhdistyksen nimestä

Lisätiedot

VÄESTÖLIITTO RY:N SÄÄNNÖT

VÄESTÖLIITTO RY:N SÄÄNNÖT VÄESTÖLIITTO RY:N SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Väestöliitto ry ja sen kotipaikka Helsingin kaupunki. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. 2 Liitto on yhdistyslain tarkoittama poliittisesti

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Saapumislehti Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leiripäällikön terveiset Vihdoinkin on tulla aika perinteisen pelastusalanliiton vuosittaisen koulutusleirin. Toivotankin

Lisätiedot

LIIKKALAN-RUOTILAN KYLÄYHDISTYS RY 1 (5) YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

LIIKKALAN-RUOTILAN KYLÄYHDISTYS RY 1 (5) YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT LIIKKALAN-RUOTILAN KYLÄYHDISTYS RY 1 (5) 1 Yhdistyksen nimi on Liikkalan-Ruotilan kyläyhdistys ry ja sen kotipaikka on Anjalankoski. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Liikkalan ja Ruotilan alueiden

Lisätiedot

Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia!

Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia! Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia! Suojeluyhdistyksen valokuvauskilpailu järjestettiin nyt kolmannen kerran. Kilpailuaika oli 13.2.-5.6.2011. Yhdistyksen hallitus oli antanut kilpailun

Lisätiedot