Tiliorganisaatioiden muuttamisen ohje , versio 1.0

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiliorganisaatioiden muuttamisen ohje , versio 1.0"

Transkriptio

1 Tiliorganisaatioiden muuttamisen ohje , versio 1.0

2 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO KÄSITTEIDEN MÄÄRITTELYÄ Valtion kirjanpito Valtion keskuskirjanpito Tilivirasto Maksupiste Maksuliiketilit Ministeriön tulosohjaama virasto tai laitos Toimiala Politiikkalohko Tilintekijä Y-tunnus Työnantajatunnus, aiemmin VHS-virastotunnus UUDEN TILIVIRASTON PERUSTAMINEN TILIVIRASTOJEN YHDISTÄMINEN Päätöksenteko Peruskartoitukset Yhdistetyn tiliviraston toimialat ja politiikkalohkot Yhdistetyn tiliviraston laskennan rakenteen määrittely Tilirakenteen yhtenäistäminen Raportointi Tiliviraston taloussääntö ja muut määräykset ja ohjeet TILIVIRASTON KIRJANPIDON LOPETTAMINEN Lakkaavan tiliviraston tilinpäätös Tilivirastojen kirjanpitojen yhdistelykirjaukset ja ilmoitukset Keskuskirjanpitoon MAKSUPISTEIDEN PURKAMINEN...14 LIITE 1: Tilinpäätöksen laskelmien ja liitteiden vastuut LIITE 2: Esimerkki sisäasiainministeriön hallinnonalan toimialojen jakautumisesta LIITE 3: Tapahtumamäärien ja käyttäjätietojen keräilylomake LIITE 4: Taloushallinnon työnjako ennen ja jälkeen maksupisteiden purkamisen LIITE 5: Maksupisteorganisaation purkamisen tehtävät LIITE 6: Maksupisteiden purkamisen projektisuunnitelman malli

3 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus 3 1 Johdanto Tämä ohje on tuotettu Kieku-ohjelmassa. Valtiovarainministeriö on valmistellut valtion tuottavuuden parantamista ja on osana valtion oman toiminnan tuottavuuden kehittämistä antanut Valtiokonttorille toimeksiannon valmistella ja käynnistää valtion hallinnollisia tukipalveluja koskevan laajan, usean vuoden mittaisen talous- ja henkilöstöhallinnon kehittämisohjelman (Kieku-ohjelma). Tuottavuuden parantamiseksi talous- ja henkilöstöhallinnon volyymi- ja transaktiopohjaiset toiminnot keskitetään palvelukeskuksiin. Palvelukeskusten peruspalveluvalikoiman ja volyymin, kuten esimerkiksi ostolaskujen käsittelyn ja muun kirjanpidon sekä palkkahallinnon prosessien ja tapahtumamäärien tulee olla jokaisessa toimipisteessä riittävän suuria. Näin turvataan palvelukeskuksen tuottavuus ja palvelukyvyn jatkuva kehittäminen. Taloushallintopalvelujen hankkiminen palvelukeskukselta edellyttää tiliviraston ja siihen kuuluvien virastojen ja laitosten talous- ja henkilöstöhallinnon yhdenmukaistamista ja toimintojen keskittämistä ennen siirtymistä palvelukeskuksen asiakkaaksi. Tärkeitä toimenpiteitä ovat maksupisteitten purkaminen ja muiden hajautettujen toimintojen keskittäminen. Pienten tilivirastojen yhdistäminen ja jopa koko hallinnonalan kokoaminen yhteen tilivirastoon lisää volyymietuja. Tämän ohjeen tavoitteena on antaa perustietoa ja työvälineitä tiliorganisaatiomuutosten toimeenpanoon. Käsitteiden määrittelyssä esitetään valtion tiliorganisaation eri osat ja niiden tehtävät. Tilivirastojen perustaminen, lopettaminen ja yhdistäminen kuvataan pääpiirteissään, samoin maksupisteiden purkaminen ja tiliviraston maksuliikeja kirjanpitotoimintojen keskittäminen. Työvälineiksi tarkoitetut osat ovat liitteinä. Niissä on mm. maksuliike- ja kirjanpitotoimintojen keskittämistä varten esimerkinomainen projektisuunnitelma. Tämä ohje alkaa siitä, että hallinnonalalla tai virastossa on tehty päätös tiliorganisaation muuttamisesta. Toisin sanoen ohjeessa ei esitellä tähän päätöksentekoon liittyviä vaiheita. Päätöksenteossa tulee aina ottaa huomioon henkilöstö ja käydä tarvittavat keskustelut henkilöstön ja heidän etujärjestöjensä kanssa. Kiitos Sisäasiainministeriölle, Rajavartiolaitokselle sekä erityisesti Tiina Lundgrenille Rajavartiolaitoksen esikunnasta, jonka tekemää suunnitelmaa olemme käyttäneet erityisesti maksupisteiden yhdistämisen osuudessa. Lisätietoja antavat Valtiokonttorin Hallinnon ohjauksesta erikoistutkija Lumia Lehto puh ja taloushallintoasiantuntija Sami Rantanen puh Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@valtiokonttori.fi.

4 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus 4 2 Käsitteiden määrittelyä 2.1 Valtion kirjanpito Valtion kirjanpitoon kuuluvat virastojen ja laitosten kirjanpito, talousarvion ulkopuolella olevien valtion rahastojen kirjanpito sekä valtion keskuskirjanpito. (TaA 41 ) 2.2 Valtion keskuskirjanpito Valtion keskuskirjanpitoon kerätään tilivirastojen tilitiedot, joiden perusteella laaditaan Valtiokonttorissa valtion pääkirjat. (TaA 53 ) 2.3 Tilivirasto Valtion talousarviotalous on kirjanpitovelvollinen talousyksikkö. Talousarviotalous jakautuu tilivirastoihin, joiden ohjauksessa voi toimia maksupisteitä ja tilintekijöitä. Tilivirastolle on talousarvioasetuksessa säädetty seuraavat vastuut ja tehtävät: tiliviraston tilinpäätöksen laatiminen (23 ); valtion maksuliikkeen ja kirjanpidon hoito (23 ); tilinpäätöksen allekirjoittaminen (63 ); sisäinen valvonta (69 ); taloussäännön vahvistaminen (69b ). Valtiovarainministeriö määrää asianomaisen ministeriön esityksestä, mitkä virastot ja laitokset toimivat tasavallan presidentin kanslian sekä ministeriöiden lisäksi tilivirastoina. Asianomaisen ministeriön tulee tarvittaessa tehdä valtiovarainministeriölle esitys tilivirastoksi määräämisen muuttamisesta. (TaA 24 ) Valtion tiliorganisaatiotyöryhmän muistiossa (VM 1995:5) on esitetty tiliviraston perustamiseen liittyvät periaatteet: ministeriö on aina tilivirasto muut tilivirastot ovat suoraan ministeriön alaisia virastoja ja laitoksia ja tilivirasto on hallinnollinen, taloudellinen ja toiminnallinen kokonaisuus, jolla on tästä kokonaisuudesta vastaava johto ja jossa valtasuhteet ovat selkeät. Tiliviraston kirjanpito Virastojen ja laitosten kirjanpito sekä keskuskirjanpito muodostuvat liikekirjanpidosta ja talousarviokirjanpidosta sekä valtuuskirjanpidosta. (TaA 61 ) Tilivirastoilla on velvollisuus toimittaa tiedot kirjanpidostaan ja tilinpäätöksestään Valtiokonttorille valtion keskuskirjanpitoon valtion kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimista varten. Valtiokonttori antaa määräyksellä tietojen toimittamisen sisällön, muodon ja määräajat. Tilivirasto voi päättää ostaa talous- ja henkilöstöhallinnon palveluja palvelukeskukselta tai muulta soveltuvalta palveluntuottajalta.

5 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus Maksupiste Tilivirasto voi hajauttaa maksuliikkeensä hoidon alaisina toimiville maksupisteille. (TaA 25 ) Maksupisteen kirjanpito Jos tiliviraston kirjanpito on hajautettu maksupisteisiin, tiliviraston päiväkirja sekä liikekirjanpidon pääkirja ja talousarviokirjanpidon pääkirja muodostuvat maksupisteiden päiväkirjoista sekä liikekirjanpidon ja talousarviokirjanpidon pääkirjoista. Maksupisteiden liikekirjanpidon pääkirjasta ja talousarviokirjanpidon pääkirjasta on kuukausittain laadittava tiliviraston käsittävä yhdistelmä. (TaA 50 ) 2.5 Maksuliiketilit Tilivirastolla tulee olla maksuliikettään varten erikseen tulotili ja menotili. Jos tilivirastolla on useita tulotilejä ja menotilejä, tulee tilivirastolla olla myös yleinen tulotili ja yleinen menotili. (TaA 28 ) Valtiokonttorin määräyksen mukaan maksupisteillä voi olla omat tulo- ja menotilinsä, jotka tyhjennetään ja katetaan tiliviraston yleisiltä tileiltä. 2.6 Ministeriön tulosohjaama virasto tai laitos Tulosohjattava virasto on valtion tulosohjausjärjestelmän perusyksikkö. Kukin ministeriö tekee tulossopimuksen kaikkien omalle hallinnonalalleen kuuluvien tulosohjattavien virastojen kanssa tulostavoitteista ja resursseista. Yksi tilivirasto voi muodostua yhdestä tai useammasta tulosohjattavasta virastosta. Ministeriöt voivat tehdä tulossopimuksia myös toisille hallinnonaloille kuuluvien virastojen kanssa, jos nämä virastot hoitavat ko. ministeriön toimialaan kuuluvia asioita. Ministeriön tulosohjaaman viraston tai laitoksen tulee tehdä säädetyt kohdat sisältävä tiliviraston toimintakertomus (TaL 21, TaA 63 ja 65a ). 2.7 Toimiala Valtioneuvoston ohjesäännön 3 luvussa Ministeriöt ja niiden toimialat on säädetty ministeriön johdettavana olevan hallinnonalan toimiala ja tehtävät sekä ministeriölle hallinnonalansa johtavana virastona kuuluvat hallinnonalan yleiset ohjaustehtävät. Viraston ja laitoksen toimiala ja tehtävät on säädetty siitä annetussa asetuksessa. Työjärjestys on viraston (ml. ministeriöt) sisäinen normi, jossa on määritelty viraston sisäinen tehtävien ja toimivallan jakautuminen. 2.8 Politiikkalohko Politiikkalohkolla tarkoitetaan ministeriön vastattavana olevaa yhtä laajaa tehtäväkokonaisuutta, jota käytännössä voi hoitaa yksi tai useampi virasto. Esimerkkeinä politiikkalohkoista voidaan mainita kauppa- ja teollisuusministeriön hallinnonalan elinkeinopolitiikka tai sisäministeriön hallinnonalan pelastustoimi.

6 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus Tilintekijä Tilivirasto voi, mikäli sitä on pidettävä tarkoituksenmukaisena, tilitystä vastaan siirtää joidenkin menojen maksamisen tai tulojen perimisen muun kuin tiliviraston itsensä suoritettavaksi. Edellä tarkoitettua tilityksen tekijää nimitetään tilintekijäksi. (TaA 25 ) Tässä oppaassa käsitellyt tiliorganisaatioiden muutokset eivät suoranaisesti vaikuta tilintekijöihin muutoin kuin mahdollisesti heidän käyttämiensä maksuliiketilien osalta Y-tunnus Y-tunnus on Yritys- ja yhteisötietolain ( /244) mukainen yksilöivä tunnus, jolla rekisteröidään mm. arvonlisäverovelvollisten, ennakkoperintä- ja työnantajarekisteriin kuuluminen. Kotimaan arvonlisäverotuksessa virastot ja laitokset kuuluvat pääsääntöisesti Suomen valtio arvonlisäverovelvolliseen, jolla on yksi y-tunnus. Valtiokonttorin kotisivuilla on epävirallinen luettelo näistä virastoista ja laitoksista Työnantajatunnus, aiemmin VHS -virastotunnus Valtiokonttorin Vakuutus -toimiala ylläpitää työnantajatunnusrekisteriä. Työnantajatunnus on 6-merkkinen numero, jossa alussa on tilivirastotunnus. Työnantajatunnuksella rekisteröidään Valtionkonttorin hoidossa olevat työnantajamaksut ja valtion palvelussuhdetiedot. Tael -maksut muille eläkevakuutusyhtiöille maksetaan ja ilmoitetaan y-tunnuksella.

7 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus 7 3 Uuden tiliviraston perustaminen Tiliviraston perustamiseksi tarvitaan valtiovarainministeriön määräys. Valtiovarainministeriö antaa määräyksen ministeriön esityksestä. Tilivirasto itse päättää maksupisteiden ja tilintekijöiden perustamisesta. Tilivirastolla on keskuskirjanpidon numerotunnus, jonka Valtiokonttori antaa kirjeellä saatuaan tiedon valtiovarainministeriön päätöksestä. Kirje annetaan tiedoksi ao. ministeriölle, Valtiontalouden tarkastusvirastolle ja valtiovarainministeriölle. Valtiokonttorin kotisivuilla julkaistaan luetteloa tilivirastoista. Tiliviraston tulee toimittaa Valtiokonttorin keskuskirjanpitoon yhteystietonsa Näitä ovat: tiliviraston nimi, virallinen nimilyhenne ja osoite suomeksi ja ruotsiksi sähköpostiosoite tiliviraston maksuliikeyhteyshenkilö kirjanpitoasioista vastaava henkilö keskuskirjanpidon siirroista vastaava henkilö sähköpostiosoite, johon toimitetaan kuittaus tietojen saapumisesta keskuskirjanpitoon henkilötietorekisterien yhteyshenkilö Maksuliiketilit pankeissa avataan Valtiokonttorin kautta määrämuotoisilla lomakkeilla. Keskuskirjanpidon tilitietojen toimittamista varten tilivirasto saa käyttäjätunnuksen keskuskirjanpitojärjestelmää hoitavan yrityksen asiakaspalvelusta.

8 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus 8 4 Tilivirastojen yhdistäminen 4.1 Päätöksenteko Ministeriö päättää hallinnonalansa tilivirastojen yhdistämisestä. Valtiovarainministeriö määrää, mitkä virastot ovat tilivirastoja, joten ministeriön tulee tarvittaessa esittää yhdistäminen valtiovarainministeriölle määrättäväksi. Tilivirasto päättää maksupisteidensä purkamisesta. 4.2 Peruskartoitukset Tilivelvollisuuden ja tulosvastuun raportoinnin toteuttamiseksi määritellään mitkä ovat talousarvioasetuksen mukaisia tulosvastuullisia ja toimintakertomuksen laatimisvelvollisia virastoja miten yhdistetyssä tilivirastossa toteutetaan eri toimialojen toimialaperusteinen tulos- ja taloudellisuusraportointi miten yhdistetyssä tilivirastossa toteutetaan raportointi tulosvastuullisten virastojen ja laitosten talousarvion toteutumisesta sekä virasto- ja laitoskohtaisista tuotoista ja kuluista selvitetään kokonaisuuteen liittyvät sisäisen valvonnan kysymykset. Samaan tilivirastoon yhdistettävien virastojen ja laitosten talous- ja henkilöstöhallinnon sekä niille tietoa tuottavien ydintoiminnan ja muiden asiaan kuuluvien tietojärjestelmien kartoitus nykytilan järjestelmien analyysi ja ongelmakohtien selvittäminen tapahtumamäärien selvittäminen. Tässä vaiheessa tehdään myös virastokohtaiset siirtymäsuunnitelmat aikatauluineen. Näihin tulee sisällyttää yksityiskohtaiset suunnitelmat yhdistettävissä tilivirastoissa ja niihin kuuluvissa virastoissa ja laitoksissa tehtyjen talous- ja henkilöstöhallinnon toimintojen uudelleenjärjestämisestä. 4.3 Yhdistetyn tiliviraston toimialat ja politiikkalohkot Ministeriöiden tulee laatia toimialoittaiset tuloksellisuuden kuvaukset, jotka muodostavat osan valtion tilinpäätöskertomuksesta. Raportoinnin suunnittelussa hyvä työväline on taulukko, jossa todetaan yhdistettävät tilivirastot ja niihin kuuluvat muut virastot ja laitokset sekä niiden tehtäviin kuuluvat toimialat ja politiikkalohkot. Myös tulossopimukset toisten hallinnonalojen ministeriöiden kanssa tulee kartoittaa raportointia varten. Liitteenä 2 on hahmotelma sisäasiainministeriön tilivirastojen ja toimialojen kuvauksesta.

9 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus Yhdistetyn tiliviraston laskennan rakenteen määrittely Laskennan rakenteessa tilivirasto on talousraportoinnin ylin taso, jonka vastuulla on taloushallinnon ohjaus, tiliviraston tilinpäätös, kirjanpito, maksuliike ja taloussääntö. Kirjanpidon raporteista tilivirastotasolla tuotetaan päivä- ja pääkirjat, talousarvion toteumalaskelma, tuotto- ja kululaskelma sekä tase. Tiliviraston vastuulla ovat myös tilinpäätöksen liitteet ja toimintakertomus. Laskennan rakenteessa määritellään tuodaanko tiedot osakirjanpidoista pääkirjanpitoon kuukausittain kertymätietoina vai tapahtumatasolla. Tiliviraston lisäksi ministeriön tulosohjaamilla virastoilla on velvoite antaa toimintakertomus. Tulosohjattu virasto tai laitos vastaa yleensä jostakin oman hallinnonalansa ministeriön toimialasta tai sen osasta. Ministeriöt voivat tehdä tulossopimuksia myös toisille hallinnonaloille kuuluvien virastojen kanssa, jos nämä virastot hoitavat ko. ministeriön toimialaan kuuluvia asioita. Roolit ja vastuut tiliviraston tilinpäätöstietojen toimittamisessa tulee määritellä. Tilinpäätöksen liitteiden ja tase-erittelyjen tietojenkeruun vastuut ja aikataulu suunnitellaan yksityiskohtaisesti. Liitteenä 1 on mallit tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen vastuunjakotaulukoista. Virastojen ja laitosten ydintoiminnan järjestelmät, jotka tuottavat aineistoa kirjanpitoon ja maksuliikkeeseen tai tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen kuvataan mukaan laskennan rakenteeseen. Ulkopuoliselta palvelutoimittajalta ostettava toiminto esim. laskutus kuvataan myös laskennan rakenteeseen. Saatavien erittelyn tiliviraston reskontrissa ja kirjanpidossa pitää olla riittävä, jotta voidaan helposti saada selville, minkä viraston aineistosta on kysymys ja taloudellisesti ja luotettavasti suorittaa perintää ja selvittää reklamaatioita. Osto- ja muiden velkojen erittelyn tiliviraston reskontrassa ja kirjanpidossa pitää olla riittävä, jotta voidaan helposti saada selville, minkä viraston aineistosta on kysymys ja maksujen suorittaminen ajallaan ja oikeamääräisinä oikealle saajalle voidaan taata. Käyttöomaisuuden rekisteröinti liike- ja käyttöomaisuuskirjanpitoon on tehtävä niin, että virasto ja laitoskohtaiset tiedot ovat saatavilla poistojen kohdentamiseksi kustannuslaskentaan ja omaisuuden valvonnan tueksi. Käyttöomaisuuskirjanpito voi olla myös viraston tehtävänä varsinkin, jos käyttöomaisuuden valvonta liittyy läheisesti viraston substanssitoimintaan. Tällöin tulee olla toimiva yhteys tiliviraston järjestelmiin. Vaihto-omaisuuskirjanpito tai vähäisen vaihto-omaisuuden inventoinnit on tehtävä virasto- ja laitoskohtaisesti. Vaihto-omaisuuskirjanpito on yleensä viraston substanssitoimintaan liittyvänä viraston tehtävä. Valtuuskirjanpito raportoidaan tilinpäätöksessä tilivirastotasolla, mutta sen pitäminen voi olla hajautettua. Tiliviraston valtuuskirjanpito tulee ohjeistaa yhtenäisyyden takaamiseksi. Johdon laskentatoimen järjestelmät voivat olla keskitettyjä tai virasto- ja laitoskohtaisia. Tiliviraston peruskirjanpito tuottaa yleensä toteumamateriaalia sisäisen laskennan pohjaksi.

10 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus 10 Kuvio 1. Esimerkki tiliviraston ja sen alaisten tulosohjattujen virastojen kirjanpidon- ja osakirjanpitojen sekä raportoinnin järjestämisestä Tilivirasto Sähköinen kierrätys ja arkistointi Laskutus Kirjanpito Valtuuskirjanpito Myyntireskontra Johdon tietojärjestelmä Maksuliike Ostoreskontra Käyttöomaisuuskirjanpito Tulosohjattu virasto Tulosohjattu virasto Virasto Johdon tietojärjestelmä Johdon tietojärjestelmä Johdon tietojärjestelmä Laskutus Valtionavut Käyttöomaisuuskirjanpito Kassajär- jestelmä Kassajär- jestelmä Matkanhallinta Sähköinen kierrätys ja arkistointi Henkilöstöjärjestelmä Laskutus Laskutus Matkanhallinta Sähköinen kierrätys ja arkistointi Henkilöstö ja Palkanlaskenta Kassajärjestelmä Vaihtoomaisuus Käyttöomaisuuskirjanpito Henkilöstöjärjestelmä Matkanhallinta Sähköinen kierrätys ja arkistointi 4.5 Tilirakenteen yhtenäistäminen Tilirakenteessa määritellään tilivirastossa käytettävät tositelajit ja tililuokat ja niiden rakenne. Tilirakenne on kaikilla tilivirastoon kuuluvilla virastoilla ja laitoksilla sama, siten että tiliosien sisältö kuvaa samaa asiaa. Liikekirjanpidon tilikartta on kaikilla tilivirastoon kuuluvilla virastoilla ja laitoksilla sama. Kaikkia sisäisen laskennan tiliosia ei kaikkien ole pakko käyttää, jos ei ole ko. raportointitarvetta. Tilipuitteiden ylläpitovastuut tulee määritellä. Talousarviokirjanpidon tilit määrätään tilijaottelulla, jota täydennetään tarvittavassa laajuudessa tiliviraston omilla alajaotteluilla.

11 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus Raportointi Raportointi tulee toteuttaa tulosohjattujen virastojen ja laitosten tasolla vähintään siinä laajuudessa kuin ne on laissa tai asetuksessa säädetty. Seuraavaan taulukkoon on kerätty talousarvioasetuksen säätämiä raportteja. TV = tilivirasto, MP = maksupiste, TOV = tulosohjattu virasto, R = rahasto Raportti TV MP TOV R Taloussääntö TaA 69 b x (x) (x) x Kirjanpidon päiväkirja ja lkp- ja takp- pääkirja TaA 48 x x x TaA 42 a 3 Kassakirja, ellei taloussäännössä toisin määrätä x x x mom Maksupisteiden LKP- ja TAkp- pääkirjojen kuukausittainen yhdistelmä TaA 50 x Tilintekijän kuukausi tai vuositilitys TaA 52 x Täsmäytyslaskelma TaA 42 x Tili-ilmoitus ja täsmäytyslaskelma Valtiokonttoriin TaA 54 x x Valtuuskirjanpito TaA 54 a x (x) Talousarvion toteumalaskelma (TOV; jos omia momentteja) TaA 63 x x Toimintakertomus, tuotto- ja kululaskelma ja tase TaA 63 x Toimintakertomus, 65 1 mom. 1-4 kohta ja 7 kohta TaA 65 a x Rahaston tilinpäätös TaA 65 b x Tase-erittelyt: saatavat, omaisuus, velat, oma pääoma TaA 66 e x x x Käyttöomaisuuskirjanpito TaA 59 x x x Vaihto-omaisuuskirjanpito tai inventointiluettelo TaA 58 x x x Palkkakirjanpito TaA 37 x x x Tuloksellisuuden ja johdon laskentatoimi TaA 55 x x Maksullisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelma TaA 63 x x Yhteisrahoitteisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelma TaA 63 x x 4.7 Tiliviraston taloussääntö ja muut määräykset ja ohjeet Tilivirastolla tulee olla taloussääntö, jonka tilivirastona toimiva virasto tai laitos vahvistaa. Useamman viraston ja laitoksen kokonaisuudesta muodostetun tiliviraston taloussäännön hyväksyy tilivirastona toimiva virasto tai laitos kuultuaan samaan tilivirastoon kuuluvia muita virastoja ja laitoksia. (TaA 69 b ) Talouteen liittyvän sisäisen valvonnan lakisääteinen perussuunnitelma on tilivirastoittain laadittava taloussääntö. Tiliviraston taloussäännössä määrätään myös tilivirastoon kuuluvien tulosohjattujen virastojen ja laitosten toimintakertomusta varten tarvittavien tietojen tuottamisesta.

12 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus 12 Virasto- ja laitoskohtaiset työjärjestykset ja tiliviraston taloussääntö tulee verrata keskenään ja laatia niin, ettei niissä ole ristiriitaisuuksia. Yhdistämisen yhteydessä aiemmin erillisten tilivirastojen kaikki taloushallinnon toimintaohjeet tulee kumota ja korvata yhtenäisillä uuden tiliviraston toimintaohjeilla. 5 Tiliviraston kirjanpidon lopettaminen 5.1 Lakkaavan tiliviraston tilinpäätös Kun tiliviraston toiminta lakkaa, tehdään tilinpäätös. Tilinpäätös on tehtävä lopettamiskuukaudelle täydellisenä, mikä tarkoittaa sitä, että tilivirasto täydentää juoksevan kirjanpitonsa ja laatii tilinpäätöslaskelmat. Lopettavan tiliviraston johto hyväksyy ja allekirjoittaa tilinpäätöksen talousarvioasetuksen säännösten mukaisesti. Ennen tilinpäätösvientejä on varmistuttava siitä, että kaikki ne tapahtumat, jotka kuuluvat ko. tilikauden talousarvioon on sinne myös kirjattu. Liikekirjanpidossa tilikauden aikaiset kirjaukset on oikaistava ja täydennettävä suoriteperusteiseksi sekä tehtävä meno suoritteen luovuttamisen kohdalle -periaatteen edellyttämät jaksotukset. Tiliviraston toiminta voi loppua kesken varainhoitovuoden tai varainhoitovuoden vaihteessa. Kun tiliviraston toiminta lakkaa, kaikki sen saldot tulee poistaa valtion kirjanpidosta. Jos tiliviraston toiminta siirtyy, saldot siirretään vastaanottavaan tilivirastoon. Jos tiliviraston toiminta lakkaa, saldot siirrettään ao. ministeriöön. Valtiokonttorin Keskuskirjanpito ja tilivirasto katsovat aina tapauskohtaisesti, miten lopettaminen tehdään. 5.2 Tilivirastojen kirjanpitojen yhdistelykirjaukset ja ilmoitukset Keskuskirjanpitoon Omaisuuden ja velkojen siirto Omaisuutta ja velkoja siirrettäessä on huolehdittava siitä, että käyttöomaisuuden poistot tehdään loppuun luovuttavassa tilivirastossa. Kirjaukset tehdään saman määräisinä samalle kuukaudelle luovuttavassa ja vastaanottavassa tilivirastossa ja taseerittelyt, irtaimistotiedot, poistosuunnitelmat yms. siirretään uuteen tilivirastoon. (TaA 66 ) 1991 Lähetteiden tili (T) kautta kirjataan täsmäytyslaskelmalle tulevien LKP-tilien siirrot. Muut LKP-tilit siirretään tilin 2083 Tilivirastojen väliset hallinnan siirrot kautta. Lähetteiden tilin ja hallinnan siirrot tilin käytöstä annetaan erittely Valtiokonttorin keskuskirjanpitoon Tietojen toimittaminen keskuskirjanpitoon määräyksen mukaisesti. Talousarviokirjanpidon saldojen siirrot Kuluvan vuoden määrärahat Ensin selvitetään, siirretäänkö siirtomäärärahoja. Siirtomäärärahojen siirto tehdään vanhan vuoden puolella tilijaottelumuutoksella sille tilivirastolle, jolle ne kuuluvat.

13 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus 13 Siirretyt määrärahat Jos siirrettyjä määrärahoja ei saa siirtää edelleen toiselle tilivirastolle, ne peruutetaan tulouttamalla momentille Jos siirretyt määrärahat saa siirtää, niin siirto tehdään vanhan vuoden puolella tilijaottelumuutoksella sille tilivirastolle, jolle ne kuuluvat. Tulorästien ja menorästien erittelytilien siirrot Uudet menorästit ja sellaiset vanhat, jotka ministeriön luvalla saadaan edelleen pitää tileissä, siirretään lähetteiden tilin avulla sille tilivirastolle, jonka tehtävänä on huolehtia menon maksamisesta. Tulorästien saldot siirretään vanhan vuoden puolella lähetteiden tilin avulla sille tilivirastolle, jolle niiden perintä kuuluu. Tulorästien ja menorästien erittelytilien (5xx) siirto kirjataan tilin1991 Lähetteiden tili (T) välityksellä käyttäen kombinaatiota 1730 Tulorästit tai 2610 Menorästit ja erittelytili (5xx). Poikkeuksen muodostaa ns. sitoumusperusteinen rästi, jonka siirto tehdään alkusaldomuutoksena talousarvion tilijaottelun muutoslomakkeella. Jos menorästejä ei ole maksettu tilikauden aikana, eikä niitä saada pitää tileissä, ne peruutetaan tulouttamalla momentille Ilmoitus keskuskirjanpitoon Silloin kun tulorästejä tai menorästejä siirretään kirjauksella uudelle tilivirastolle, pitää siirtävän tiliviraston ilmoittaa keskuskirjanpitoon rästien erittelytilien koodit ja vastaanottavat tilivirastot. Keskuskirjanpito perustaa uusille tilivirastoille käyttöoikeuden rästitileille (0-euroinen alkusaldo) Talousarviotilien käyttöoikeudet muutetaan tilijaottelun muutoslomakkeella siten, että uudet tilivirastot voivat käyttää niille kuuluvia määrärahoja ja tuloarvioita. Siirrettyjen määrärahojen erittelytilien alkusaldomuutokset tehdään talousarvion tilijaottelun muutoslomakkeella. Tuottojen ja kulujen siirtäminen Jos olemassa olevaa toimintaa jatketaan uudessa tilivirastossa, niin kaikki ko. toimintaan liittyvät varainhoitovuoden tuotot ja kulut siirretään uudelle tilivirastolle tilin 2084 Yhteishankinnoista aiheutuvat menonsiirrot kautta. Jos kysymyksessä on uusi toiminta tai toimintoja yhdistetään useasta tilivirastosta, eikä ole tarpeen eikä mahdollista siirtää, niin tuottoja ja kuluja ei siirretä. 6-alkuiset TaKP:n tilit 6-alkuisten TaKP-tilien saldot siirretään joko lähetteiden tilin kautta tai alkusaldomuutoksella. Lähetteiden tilin kautta siirretään kirjausyhdistelmät, joissa on LKP-tili. Pelkät talousarviokirjanpidon saldot siirretään alkusaldomuutoksena.

14 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus 14 6 Maksupisteiden purkaminen Tehtävien hajauttaminen maksupisteisiin on ollut hyvä tapa hoitaa taloushallinnon tehtäviä aikana, jolloin ei ollut tekniikkaa sähköiseen tositteiden käsittelyyn ja hyväksymismenettelyyn eikä maksujen toimittamiseen pankkiin. Myös tulot kerättiin aiemmin nykyistä enemmässä määrin käteisrahana, jonka käsittelyyn ja valvontaan tarvittiin hajautettuja toimipisteitä. Nyt sähköinen tositteiden kierrätysjärjestelmä mahdollistaa tositteiden tarkastamisen ja hyväksymisen eri paikassa kuin niiden kirjanpidollinen käsittely ja maksatus tehdään. Maksupisteiden purkamisella kirjanpidosta poistuu yksi välivaihe, jossa tulostetaan päivä- ja pääkirjat ja tehdään täsmäytykset. Maksupisteiden purkamisella tilivirastosta tulee yksimaksupisteinen eli jäljelle jää vain päämaksupiste ja muiden maksupisteiden kirjanpito loppuu. Samalla maksujen lähettäminen pankkiin keskitetään päämaksupisteelle, jolloin maksupisteiden maksuliiketilit voidaan lopettaa. Taloushallinnon tehtävien suoritus voi edelleen olla hajautettuna useampaan paikkaan, joissa käsitellään ja tiliöidään tositteita ja viedään tietoja tiliviraston yhteiseen kirjanpitoon. Maksupisteiden purkamisen suunnittelu Tiliviraston sisällä kaikilla toimijoilla on yleensä sama kirjanpitojärjestelmä, useimmiten myös maksuliike-, palkanlaskenta, matkanhallinta ja käyttöomaisuusjärjestelmät ovat yhteisiä. Maksupisteitä purettaessa siirretään kirjanpito-, osakirjanpito ja maksuliiketehtävät keskitetysti suoritettavaksi. Suunnitteluvaiheessa kartoitetaan kaikki hajautetut toiminnot ja toimijat, määritellään mitä keskitetään ja minne keskitetään. Määritellään taloushallinnon toimijoiden lukumäärä eri osa-alueilla ja muutetaan käyttöliittymät sekä sopeutetaan käyttöoikeudet vastaamaan uusia tarpeita. Liitteenä 4 on malli maksupisteiden tehtävien keskittämisen suunnittelulomakkeesta. Maksupisteiden purkamisen siirtymäsuunnitelma Maksupisteet voidaan purkaa vaiheittain tietyn ajan kuluessa. Tällöin tarvitaan toimintasuunnitelma siirtymäajalle. Siirtymäajalla osa kirjanpidosta tehdään ilman maksupistekirjanpitoa ja osa vanhan maksupistekirjanpidon mallilla. Projektisuunnitelma-malli Liitteenä 5 on esimerkinomainen luettelo tehtävistä, jotka liittyvät maksupisteorganisaation purkamiseen. Tämä lista liittyy liitteenä 6 olevaan projektisuunnitelman pohjaan ja on sisällöltään identtinen. Projektisuunnitelmassa esitellyt vaiheiden aloitus- ja lopetuspäivämäärät ovat ainoastaan viitteellisiä ja niiden samoin kuin tarvittavien henkilötyöpäivien arviointi on tehty karkealla tasolla.

2. Luku: Juoksevan kirjanpidon kirjaukset

2. Luku: Juoksevan kirjanpidon kirjaukset 2. Luku: Juoksevan kirjanpidon kirjaukset 2.1. Maksuliike Valtion maksuliikkeen hoitamisesta on säädetty talousarviolain 13 ja 13a :ssä sekä talousarvioasetuksen luvussa 5. Valtion maksuliikkeeseen sisältyy

Lisätiedot

Kirjanpitoaineiston säilytysajat

Kirjanpitoaineiston säilytysajat Valtiokonttori Määräys 1 (5) 18.9.2014 Dnro VK/329/00.01/2014 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Kirjanpitoaineiston säilytysajat Valtion talousarviosta annetun asetuksen

Lisätiedot

Dnro 344/03/2004

Dnro 344/03/2004 VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 1(3) 23.11.2004 Dnro 344/03/2004 Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot KIRJANPITOAINEISTON SÄILYTYSAJAT Valtion talousarviosta annetun asetuksen (11.12.1992

Lisätiedot

Valtiokonttori Määräys Kirjanpidon tilit Liikekirjanpidon tilit

Valtiokonttori Määräys Kirjanpidon tilit Liikekirjanpidon tilit Valtiokonttori Määräys 1 (5) 5.5.2015 Dnro VK/391/00.01/2015 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Kirjanpidon tilit Valtion talousarviosta annetun asetuksen (1243/1992)

Lisätiedot

VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 18/03/2001

VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 18/03/2001 1(5) VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 18/03/2001 25.9.2001 Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot KIRJANPIDON ALKUSALDOJEN MUUNTAMINEN EUROIKSI Valtion talousarviosta annetun asetuksen

Lisätiedot

Kirjanpidon tilit. Valtiokonttori Määräys 1 (5) VK/999/ /2016

Kirjanpidon tilit. Valtiokonttori Määräys 1 (5) VK/999/ /2016 Valtiokonttori Määräys 1 (5) 10.11.2016 VK/999/00.00.00.01/2016 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Kirjanpidon tilit Valtion talousarviosta annetun asetuksen (1243/1992)

Lisätiedot

Kirjanpidon tilit. Valtiokonttori Määräys 1 (5) Dnro VK/1059/00.01/2015

Kirjanpidon tilit. Valtiokonttori Määräys 1 (5) Dnro VK/1059/00.01/2015 Valtiokonttori Määräys 1 (5) Kumottu 10.11.2016 määräyksellä VK/999/00.00.00.01/2016 27.11.2015 Dnro VK/1059/00.01/2015 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Kirjanpidon

Lisätiedot

Valtiokonttori Määräys Kirjanpidon tilit Liikekirjanpidon tilit

Valtiokonttori Määräys Kirjanpidon tilit Liikekirjanpidon tilit Valtiokonttori Määräys 1 (6) 2.3.2015 Dnro VK/180/00.01/2015 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Kirjanpidon tilit Valtion talousarviosta annetun asetuksen (1243/1992)

Lisätiedot

TOIMINTA JA HALLINTO 2006:16. Oikeusministeriön ja oikeuslaitoksen (TV 150) taloussääntö

TOIMINTA JA HALLINTO 2006:16. Oikeusministeriön ja oikeuslaitoksen (TV 150) taloussääntö TOIMINTA JA HALLINTO 2006:16 n ja oikeuslaitoksen (TV 150) taloussääntö OIKEUSMINISTERIÖN TOIMINTA JA HALLINTO 2006:16 n ja oikeuslaitoksen (TV 150) taloussääntö OIKEUSMINISTERIÖ HELSINKI 2006 ISSN 1458-6436

Lisätiedot

Vuoden 2003 tilinpäätösohje. Tilivirastoille ja talousarvion ulkopuolella oleville valtion rahastoille

Vuoden 2003 tilinpäätösohje. Tilivirastoille ja talousarvion ulkopuolella oleville valtion rahastoille Vuoden 2003 tilinpäätösohje Tilivirastoille ja talousarvion ulkopuolella oleville valtion rahastoille Lukijalle Tämä tilinpäätösohje on yhteenvedonomainen muistilista vuoden 2003 tilinpäätöksen laadinnan

Lisätiedot

1(6) 10.5.2005 Dnro 122/03/2005. Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot KIRJANPITOAINEISTON SÄILYTYSAJAT

1(6) 10.5.2005 Dnro 122/03/2005. Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot KIRJANPITOAINEISTON SÄILYTYSAJAT 1(6) VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 10.5.2005 Dnro 122/03/2005 Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot KIRJANPITOAINEISTON SÄILYTYSAJAT Valtion talousarviosta annetun asetuksen (11.12.1992

Lisätiedot

Kirjanpidon tilit. Valtiokonttori Määräys 1 (6) VK/1134/ /2017

Kirjanpidon tilit. Valtiokonttori Määräys 1 (6) VK/1134/ /2017 Valtiokonttori Määräys 1 (6) 20.12.2017 VK/1134/04.00.00/2017 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Kirjanpidon tilit Valtion talousarviosta annetun asetuksen (1243/1992)

Lisätiedot

VALTIOKONTTORI Hallinnon ohjaus Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖSOHJE

VALTIOKONTTORI Hallinnon ohjaus Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖSOHJE VALTIOKONTTORI Hallinnon ohjaus OHJE 23.11.2004 1(5) Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖSOHJE Valtion tilinpäätös sekä tilivirastojen tilinpäätösraportointi

Lisätiedot

Tilitiedoille tehtäviä tarkistuksia

Tilitiedoille tehtäviä tarkistuksia Valtiokonttori Ohje 1 (8) 8.6.2015 Tilitiedoille tehtäviä tarkistuksia Tähän ohjeeseen on koottu tarkistuksia, joilla voidaan varmistaa tilitietojen oikeellisuutta sekä tilikauden aikana että tilinpäätöksessä.

Lisätiedot

Valtiokonttorin määräämät talousarviokirjanpidon

Valtiokonttorin määräämät talousarviokirjanpidon Valtiokonttorin määräämät talousarviokirjanpidon tilit (Valtiokonttorin määräys Kirjanpidon tilit) 1. Talousarviotilille tai siirretyn määrärahan tilille kirjaamista odottavien tapahtumien tilit.. 3 600

Lisätiedot

13. Tilinpäätöserittelyt ja muu tilinpäätösaineisto

13. Tilinpäätöserittelyt ja muu tilinpäätösaineisto 13. Tilinpäätöserittelyt ja muu tilinpäätösaineisto Tilinpäätöserittelyt ja muut tilinpäätöksen yhteydessä laadittavat luettelot ovat tiliviraston sisäisiä tilinpäätösasiakirjoja, eikä niitä sisällytetä

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 185/53/

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 185/53/ VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 185/53/02 11.6.2002 Valtiovarainministeriö Valtiokonttori TILINTARKASTUSKERTOMUS VALTION KESKUSKIRJANPIDON JA VALTION TILINPÄÄTÖSLASKELMIEN TARKASTUKSESTA VUODELTA 2001

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 139/53/06 Puolustusministeriö Puolustusvoimat 16.5.2007 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Puolustusvoimien tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

Valtiokonttori LAUSUNTO 10/

Valtiokonttori LAUSUNTO 10/ Valtiokonttori LAUSUNTO 10/1997 Valtion kirjanpitolautakunta Yksityiskohtaiset tarkistusehdotukset luonnoksesta valtion talousarviosta annnetun asetuksen muuttamiseksi 15.4. 1997 1 luku Valtion talousarvion

Lisätiedot

Ulkoinen laskenta Kieku-tietojärjestelmässä. OPM:n hallinnonalan Kieku-tilaisuus

Ulkoinen laskenta Kieku-tietojärjestelmässä. OPM:n hallinnonalan Kieku-tilaisuus Ulkoinen laskenta Kieku-tietojärjestelmässä OPM:n hallinnonalan Kieku-tilaisuus Taloushallinnon prosessit 2 Tulojen käsittely: Laskuun perustuvien tulotositteiden käsittely Suoritusten käsittely Saatavien

Lisätiedot

LUKU 11: TILIVIRASTON TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMINEN

LUKU 11: TILIVIRASTON TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMINEN LUKU 11: TILIVIRASTON TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMINEN Tässä luvussa käsitellään tiliviraston tilinpäätöksen laatimista. Luvussa ohjeistetaan tilinpäätöksen laadinnassa noudatettavat pysyvät periaatteet ja menettelyt.

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/01 30.5.2001 LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/01 30.5.2001 LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/01 30.5.2001 Liikenne- ja viestintäministeriö LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 124/53/

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 124/53/ VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 124/53/03 6.6.2003 Valtiovarainministeriö Valtiokonttori TILINTARKASTUSKERTOMUS VALTION TILINPÄÄTÖKSEN TARKASTUKSESTA VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on

Lisätiedot

5 LUKU: TILIVIRASTOJEN VÄLISTEN JA TILIVIRASTOJEN SISÄISTEN TAPAHTUMIEN KIRJAUKSET... 2

5 LUKU: TILIVIRASTOJEN VÄLISTEN JA TILIVIRASTOJEN SISÄISTEN TAPAHTUMIEN KIRJAUKSET... 2 Sisällysluettelo: 5 LUKU: TILIVIRASTOJEN VÄLISTEN JA TILIVIRASTOJEN SISÄISTEN TAPAHTUMIEN KIRJAUKSET... 2 5.1 Toisen tiliviraston määrärahan käyttö omaan toimintaan...2 5.2 Menojen kirjaaminen suoraan

Lisätiedot

VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 1 (12) Dnro 109/03/2006

VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 1 (12) Dnro 109/03/2006 VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 1 (12) 5.4.2006 Dnro 109/03/2006 Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot TIETOJEN TOIMITTAMINEN KESKUSKIRJANPITOON Valtion talousarviosta annetun asetuksen

Lisätiedot

VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 1 (13)

VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 1 (13) VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 1 (13) 8.10.2008 Dnro 336/03/2008 Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot TIETOJEN TOIMITTAMINEN KESKUSKIRJANPITOON Valtion talousarviosta annetun asetuksen

Lisätiedot

Tositteiden hyväksyminen palvelukeskuksessa

Tositteiden hyväksyminen palvelukeskuksessa Valtiokonttori Määräys 1 (5) 30.10.2015 Dnro VK/926/00.01/2015 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Tositteiden hyväksyminen palvelukeskuksessa Voimaantulo Lisätiedot

Lisätiedot

Tilinpäätös ja sen laatiminen

Tilinpäätös ja sen laatiminen Tilinpäätös ja sen laatiminen Kirjanpito Yhdistys on aina kirjanpitovelvollinen. Kirjanpidon tehtävänä on antaa oikea ja riittävä kuva tuottojen ja kustannusten syntymisestä, toiminnan tuloksesta ja yhdistyksen

Lisätiedot

VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 12.12.2007 Dnro 435/03/2007 Tilivirastot ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot KIRJANPIDON TILIT Valtion talousarviosta annetun asetuksen (1243/1992) 42 b :n 4 momentin

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 497/53/

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 497/53/ VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 497/53/03 4.6.2004 Valtiovarainministeriö Valtiokonttori TILINTARKASTUSKERTOMUS VALTION TILINPÄÄTÖKSEN TARKASTUKSESTA VUODELTA 2003 Valtiontalouden tarkastusvirasto on

Lisätiedot

Tilivirastotyöryhmä. Helsinki 2006. Työryhmämuistio mmm 2006:21

Tilivirastotyöryhmä. Helsinki 2006. Työryhmämuistio mmm 2006:21 Tilivirastotyöryhmä Helsinki 2006 Työryhmämuistio mmm 2006:21 Tilivirastotyöryhmä Helsinki 2006 Maa- ja metsätalousministeriölle Maa- ja metsätalousministeriö asetti 18.8.2006 työryhmän selvittämään vuonna

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/ SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/ SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/02 10.6.2002 Sisäasiainministeriö SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalo uden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa sisäasiainministeriön

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005 229/53/05 Puolustusministeriö Puolustusvoimat 5.5.2006 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Puolustusvoimien tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

Merkittävä merkillinen kysymys. Ylijohtaja Marjatta Kimmonen / VTV

Merkittävä merkillinen kysymys. Ylijohtaja Marjatta Kimmonen / VTV Merkittävä merkillinen kysymys Ylijohtaja Marjatta Kimmonen / VTV 6.5.2015 Valtion taloudenhoidossa aina kyse myös valtion taloudenhoidon laillisuudesta ja talousarvion noudattamisesta oikeiden ja riittävien

Lisätiedot

Tilinpäätöksen parhaat käytännöt -sisäministeriö

Tilinpäätöksen parhaat käytännöt -sisäministeriö Tilinpäätöksen parhaat käytännöt -sisäministeriö Taloushallinnon kevätseminaari 3. 4.6.2015 Laskentapäällikkö Kati Korpi Taloushallinnon volyymitiedot (vuosi 2014) Volyymitieto Lukumäärä Ostolaskuja 3

Lisätiedot

RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2005

RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2005 277/53/05 Liikenne- ja viestintäministeriö Ratahallintokeskus 5.5.2006 RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2005 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Ratahallintokeskuksen tilintarkastuksesta

Lisätiedot

Taloushallinnon kevätseminaari

Taloushallinnon kevätseminaari Taloushallinnon kevätseminaari Minna Korpela Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus www.palkeet.fi Sisältö Tilinpäätöksen sujuvuus Ajankohtaista Palkeista Sisäinen valvonta Kirjanpidossa

Lisätiedot

Kieku-tietojärjestelmä Kirjanpito. Tuula Tahvanainen

Kieku-tietojärjestelmä Kirjanpito. Tuula Tahvanainen Kieku-tietojärjestelmä Kirjanpito 1 Tuula Tahvanainen 17.3.2010 Taloushallinnon prosessit Tulojen käsittely: Laskuun perustuvien tulotositteiden käsittely Suoritusten käsittely Saatavien valvonta Ulkoinen

Lisätiedot

Tietojen toimittaminen keskuskirjanpitoon

Tietojen toimittaminen keskuskirjanpitoon Valtiokonttori Määräys 1 (13) 18.8.2014 Dnro VK/687/00.01/2014 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Tietojen toimittaminen keskuskirjanpitoon Valtion talousarviosta annetun

Lisätiedot

Tiliorganisaatioiden muuttamisen ohje LIITTEET , versio 1.0

Tiliorganisaatioiden muuttamisen ohje LIITTEET , versio 1.0 Tiliorganisaatioiden muuttamisen ohje LIITTEET 14.4.2005, versio 1.0 Valtiokonttori, Hallinnon ohjaus 2 SISÄLLYSLUETTELO LIITE 1: TILINPÄÄTÖKSEN LASKELMIEN JA LIITTEIDEN VASTUUT...3 LIITE 2: ESIMERKKI

Lisätiedot

Koneellisten tietovälineiden käyttäminen kirjanpidossa sekä menetelmäkuvauksen

Koneellisten tietovälineiden käyttäminen kirjanpidossa sekä menetelmäkuvauksen Valtiokonttori Määräys 1 (5) 7.12.2010 Dnro VK 482/03/2010 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Koneellisten tietovälineiden käyttäminen kirjanpidossa sekä menetelmäkuvauksen

Lisätiedot

Tositteiden hyväksyminen palvelukeskuksessa

Tositteiden hyväksyminen palvelukeskuksessa Valtiokonttori Määräys 1 (7) 1952017 VK/314/00000001/2017 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Tositteiden hyväksyminen palvelukeskuksessa Voimaantulo Valtion talousarviosta

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/01 11.6.2001 SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/01 11.6.2001 SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/01 11.6.2001 Sisäasiainministeriö SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 Valtiontalo uden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Tilitiedoille tehtäviä tarkistuksia. Sisältö. Valtiokonttori Ohje 1 (7) Hallinnon ohjaus

Tilitiedoille tehtäviä tarkistuksia. Sisältö. Valtiokonttori Ohje 1 (7) Hallinnon ohjaus Valtiokonttori Ohje 1 (7) 5.10.2012 Tilitiedoille tehtäviä tarkistuksia Tähän ohjeeseen on koottu tarkistuksia, joilla voidaan varmistaa tilitietojen oikeellisuutta sekä tilikauden aikana että tilinpäätöksessä.

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 37/53/03 10.6.2003 OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 37/53/03 10.6.2003 OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 37/53/03 9.4A 10.6.2003 Opetusministeriö OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa opetusministeriön

Lisätiedot

Maksullisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelman laatiminen

Maksullisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelman laatiminen Valtiokonttori Määräys 1 (8) 20.11.2014 Dnro VK/1078/00.01/2014 Kirjanpitoyksiköt Maksullisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelman laatiminen Valtion talousarviosta annetun asetuksen 55 :n 1 momentin

Lisätiedot

Keskuskirjanpito uudistuu Kieku-foorumi

Keskuskirjanpito uudistuu Kieku-foorumi Kieku-foorumi 21.9.2017 Outi Vänttinen Taustaa Kiekun käyttöönotto Keskuskirjanpidon käyttämät kirjanpitoyksiköiden ja rahastojen tiedot jo samassa järjestelmässä* Kieku järjestelmänä luonteva konsernitasoisen

Lisätiedot

VALTION KIRJANPITOLAUTAKUNTA LAUSUNTO NRO 9

VALTION KIRJANPITOLAUTAKUNTA LAUSUNTO NRO 9 VALTION KIRJANPITOLAUTAKUNTA LAUSUNTO NRO 9 8.7.1996 Valtiokonttori Viite: Valtiokonttorin lausuntopyyntö 11.3.1996 VALTION KIRJANPITOLAUTAKUNNAN LAUSUNTO VALTION KIRJAN- PITO- JA TILINPÄÄTÖSMALLIN PERIAATERATKAISUISTA

Lisätiedot

TIEHALLINNON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004

TIEHALLINNON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 240/53/04 Liikenne- ja viestintäministeriö Tiehallinto 22.4.2005 TIEHALLINNON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Tiehallinnon tilintarkastuksesta

Lisätiedot

Yhteisrahoitteisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelman laatiminen

Yhteisrahoitteisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelman laatiminen Valtiokonttori Määräys 1 (7) 20.11.2014 Dnro VK/1077/00.01/2014 Kirjanpitoyksiköt Yhteisrahoitteisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelman laatiminen Valtion talousarviosta annetun asetuksen 55 :n 1 momentin

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 7/53/ ULKOASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 7/53/ ULKOASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 7/53/03 27.5.2003 Ulkoasiainministeriö ULKOASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 TILINPÄÄTÖS Valtiontalo uden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa

Lisätiedot

Tietojen toimittaminen keskuskirjanpitoon

Tietojen toimittaminen keskuskirjanpitoon Valtiokonttori Määräys 1 (14) 23.11.2010 Dnro 475/03/2010 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Tietojen toimittaminen keskuskirjanpitoon Valtion talousarviosta annetun

Lisätiedot

SISÄLLYS. määräysten voimaansaattamisesta. N:o 252. Laki. Libanonin kanssa tehdyn Euro-Välimeri-assosiaatiosopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien

SISÄLLYS. määräysten voimaansaattamisesta. N:o 252. Laki. Libanonin kanssa tehdyn Euro-Välimeri-assosiaatiosopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta 2004 N:o 252 255 SISÄLLYS N:o Sivu 252 Laki Libanonin kanssa tehdyn Euro-Välimeri-assosiaatiosopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2004

OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2004 202/53/04 Opetusministeriö 25.5.2005 OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2004 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa opetusministeriön tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

Kieku-tietojärjestelmässä käytettävät liikekirjanpidon tilien lisäjaottelut

Kieku-tietojärjestelmässä käytettävät liikekirjanpidon tilien lisäjaottelut Valtiokonttori Päätös 1 (5) 8.9.2015 VK/704/00.01/2015 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Voimaantulo Lisätiedot Valtiokonttori päättää Kieku-tietojärjestelmässä käytettävistä

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 182/53/01

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 182/53/01 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 182/53/01 11.06.2001 Työministeriö TYÖMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa työministeriön tilintarkastuksesta

Lisätiedot

KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ. I Yleisiä säännöksiä. 1 Taloussäännön soveltaminen

KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ. I Yleisiä säännöksiä. 1 Taloussäännön soveltaminen KIRKON KESKUSHALLINNON SÄÄNTÖKOKOELMA KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ I Yleisiä säännöksiä 1 Taloussäännön soveltaminen Kirkon eläkerahaston talouden hoidosta säädetään tarkemmin kirkkojärjestyksessä,

Lisätiedot

Valtiokonttorin hankkeiden esittely - erityisesti KIEKU-ohjelma. ValtIT:n tilaisuus 22.5.2007

Valtiokonttorin hankkeiden esittely - erityisesti KIEKU-ohjelma. ValtIT:n tilaisuus 22.5.2007 Valtiokonttorin hankkeiden esittely - erityisesti KIEKU-ohjelma ValtIT:n tilaisuus 22.5.2007 Valtiokonttori ja Hallinnon ohjaus toimiala valtiotasoisten hankkeiden toteuttajana Valtiokonttori on palveluvirasto,

Lisätiedot

Analyysiä vuoden 2012 tilinpäätöksestä sekä uudistettu tilijaottelu ja tilijaotteluprosessi HAUS 4.6.2013

Analyysiä vuoden 2012 tilinpäätöksestä sekä uudistettu tilijaottelu ja tilijaotteluprosessi HAUS 4.6.2013 Analyysiä vuoden 2012 tilinpäätöksestä sekä uudistettu tilijaottelu ja tilijaotteluprosessi HAUS 4.6.2013 Sisältö Valtion tilinpäätöksen keskeisiä lukuja - Talousarvion toteutumalaskelma, tuotto- ja kululaskelma

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 403/53/ LAPIN TYÖVOIMA- JA ELINKEINOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2003

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 403/53/ LAPIN TYÖVOIMA- JA ELINKEINOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2003 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 403/53/03 10.5.2004 Kauppa- ja teollisuusministeriö Lapin työvoima- ja elinkeinokeskus LAPIN TYÖVOIMA- JA ELINKEINOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2003 Valtiontalouden

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön määräys

Valtiovarainministeriön määräys VALTIOVARAINMINISTERIÖ Helsinki 19.1.2016 TM 1601 VM/2931/00.00.00/2015 Valtiovarainministeriön määräys valtion tilinpäätöksen kaavoista ja liitteenä ilmoitettavista tiedoista Valtiovarainministeriö on

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 147/53/ KAUPPA- JA TEOLLISUUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 147/53/ KAUPPA- JA TEOLLISUUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 147/53/01 13.6.2001 Kauppa- ja teollisuusministeriö KAUPPA- JA TEOLLISUUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 122/53/02

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 122/53/02 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 122/53/02 21.05.2002 Opetusministeriö Taideteollinen korkeakoulu TAIDETEOLLISEN KORKEAKOULUN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/02 10.6.2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/02 10.6.2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/02 10.6.2002 Liikenne- ja viestintäministeriö LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017.

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion talousarviosta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 072/53/02

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 072/53/02 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 072/53/02 30.05.2002 Ulkoasiainministeriö ULKOASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Ulkoasiainministeriön

Lisätiedot

TILIVIRASTON TILINPÄÄTÖSERITTELYT

TILIVIRASTON TILINPÄÄTÖSERITTELYT TILIVIRASTON TILINPÄÄTÖSERITTELYT 31.12.2001 Tilinpäätöserittelyt -malli SISÄLLYSLUETTELO sivu Tase-erittelyt 1 Poistosuunnitelmat ja niiden muutokset Erittely talousarviotilille tai siirretyn määrärahan

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 111/53/02 23.5.2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 111/53/02 23.5.2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 111/53/02 23.5.2002 Opetusministeriö Turun yliopisto TURUN YLIOPISTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Turun

Lisätiedot

Taloushallinnon ja palkanlaskennan tehtävien ja vastuiden jako palvelukeskuksen sekä kirjanpitoyksiköiden ja rahastojen välillä

Taloushallinnon ja palkanlaskennan tehtävien ja vastuiden jako palvelukeskuksen sekä kirjanpitoyksiköiden ja rahastojen välillä Valtiokonttori Saate 1 (6) Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Taloushallinnon ja palkanlaskennan tehtävien ja vastuiden jako palvelukeskuksen sekä kirjanpitoyksiköiden

Lisätiedot

MUSEOVIRASTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004

MUSEOVIRASTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 227/53/04 Opetusministeriö Museovirasto 16.5.2005 MUSEOVIRASTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Museoviraston tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET. Taloudenhoitajakoulutus / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET. Taloudenhoitajakoulutus / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET Taloudenhoitajakoulutus 9.2.2018 / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. YHDISTYKSEN KIRJANPITO Kirjanpitolaki: kahdenkertainen kirjanpito perustana kaksipuoleiset

Lisätiedot

RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006

RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 186/53/06 Liikenne- ja viestintäministeriö Ratahallintokeskus 14.5.2007 RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Ratahallintokeskuksen tilintarkastuksesta

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS TILINTARKASTAJAN SILMIN. Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV

TIETOTILINPÄÄTÖS TILINTARKASTAJAN SILMIN. Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV TIETOTILINPÄÄTÖS TILINTARKASTAJAN SILMIN Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV 28.1.2010 TILINPÄÄTÖS TIEDETÄÄN MUTTA MISTÄ TILAUS TIETOTILINPÄÄTÖKSELLE? Viraston ja laitoksen tulee antaa tilinpäätöksessä ja

Lisätiedot

Valtiokonttori antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä palkkakirjanpidosta ja palkkalaskennasta.

Valtiokonttori antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä palkkakirjanpidosta ja palkkalaskennasta. 4.4 Palkanmaksu 4.4.1 Palkkalaskenta ja palkkakirjanpito Tässä kohdassa käsitellään palkanmaksua pääasiassa kirjanpidon kannalta. Valtio ei kuulu kirjanpitolain mukaan kirjanpitovelvollisiin, joille ennakkoperintälain

Lisätiedot

Seurantakohteiden integraatio. Juho Ajo, Valtiokonttori

Seurantakohteiden integraatio. Juho Ajo, Valtiokonttori Seurantakohteiden integraatio Juho Ajo, Valtiokonttori 20.8.2015 Kieku-seurantakohdemalli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Seukoto/ valtio LKP-tili Toimintayksikkö TaKP-tili Valtuus Projekti Toiminto Suorite

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 393/53/

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 393/53/ VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 393/53/03 01.06.2004 Työministeriö TYÖMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2003 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa työministeriön tilintarkastuksesta

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 112/53/ LAPIN TYÖVOIMA- JA ELINKEINOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 112/53/ LAPIN TYÖVOIMA- JA ELINKEINOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 112/53/03 9.4A 23.5.2003 Kauppa- ja teollisuusministeriö Lapin työvoima- ja elinkeinokeskus LAPIN TYÖVOIMA- JA ELINKEINOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2002

Lisätiedot

KIRJANPITO 22C Luento 5a: Siirtosaamiset ja velat

KIRJANPITO 22C Luento 5a: Siirtosaamiset ja velat KIRJANPITO 22C00100 Luento 5a: Siirtosaamiset ja velat Luento 5 Maksuperusteen oikaiseminen suoriteperusteeksi: Siirtosaamiset ja velat Henkilöstömenot: Palkat Henkilösivukulut 2 MENON JA TULON SYNTYMINEN,

Lisätiedot

Rahastonhoitajana yhdistyksessä

Rahastonhoitajana yhdistyksessä Rahastonhoitajana yhdistyksessä Sisältö Rahastonhoitaja Yhdistyksen toiminta: lait ja säännöt Rahastonhoitaja on yksi keskeisistä toimijoista Rahastonhoitajan tehtävät ja vastuut Talousarvio Kirjanpito

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 74/53/03 4.6.2003

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 74/53/03 4.6.2003 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 74/53/03 9.4A 4.6.2003 Liikenne- ja viestintäministeriö LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään

Lisätiedot

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä 1 JOENSUUN KAUPUNKI Kaupunginkanslia KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA 055 JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 4 :n 2 momentti poistettu (KV 25.11.2002) Muutos 11 :n 3 momenttiin

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 174/53/02 3.06.2002 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 174/53/02 3.06.2002 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 174/53/02 3.06.2002 Sosiaali- ja terveysministeriö SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 367/53/03 16.4.2004

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 367/53/03 16.4.2004 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 367/53/03 16.4.2004 Liikenne- ja viestintäministeriö Tiehallinto TIEHALLINNON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2003 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 406/53/03

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 406/53/03 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 406/53/03 9.4A 13.05.2004 Kauppa- ja teollisuusministeriö Pohjois-Karjalan työvoima- ja elinkeinokeskus POHJOIS -KARJALAN TYÖVOIMA- JA ELINKEINOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKER-

Lisätiedot

Kieku-tietojärjestelmässä käytettävät liikekirjanpidon tilien lisäjaottelut

Kieku-tietojärjestelmässä käytettävät liikekirjanpidon tilien lisäjaottelut Valtiokonttori Päätös 1 (6) 11.9.2012 Dnro VK 375/03/2012 Kirjanpitoyksiköt ja talousarvion ulkopuolella olevat valtion rahastot Kieku-tietojärjestelmässä käytettävät liikekirjanpidon tilien lisäjaottelut

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/02

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/02 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/02 15.05.2002 Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus SOSIAALI- JA TERVEYSALAN TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISKESKUKSEN TILINTAR-

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 206/53/04 Opetusministeriö Jyväskylän yliopisto 21.4.2005 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Jyväskylän yliopiston tilintarkastuksesta

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 106/53/2002 7.5.2002 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 106/53/2002 7.5.2002 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 106/53/2002 7.5.2002 Opetusministeriö Jyväskylän yliopisto JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 77/53/03 23.5.2003 MERENKULKULAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 77/53/03 23.5.2003 MERENKULKULAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 77/53/03 9.4A 23.5.2003 Liikenne- ja viestintäministeriö Merenkulkulaitos MERENKULKULAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 102/53/03

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 102/53/03 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 102/53/03 06.06.2003 Työministeriö TYÖMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa työministeriön tilintarkastuksesta

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/01

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/01 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/01 23.05.2001 Sosiaali- ja terveysministeriö SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

TYÖMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODEL- TA 2006

TYÖMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODEL- TA 2006 211/53/06 Työministeriö 24.5.2007 TYÖMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODEL- TA 2006 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa työministeriön tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta 2006 tämän tilintarkastuskertomuksen.

Lisätiedot

Kirjauksesta tilinpäätökseen -prosessialueen kehittäminen ja työnjakojen selkiyttäminen. Valtio Expo 19.5.2015 Maileena Tervaportti

Kirjauksesta tilinpäätökseen -prosessialueen kehittäminen ja työnjakojen selkiyttäminen. Valtio Expo 19.5.2015 Maileena Tervaportti Kirjauksesta tilinpäätökseen -prosessialueen kehittäminen ja työnjakojen selkiyttäminen Valtio Expo 19.5.2015 Maileena Tervaportti Sisältö Kehittämistyön lähtökohdat Toteutettu selvitys 12/2014 03/2015

Lisätiedot

TIEHALLINNON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006

TIEHALLINNON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 184/53/06 Liikenne- ja viestintäministeriö Tiehallinto 19.4.2007 TIEHALLINNON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Tiehallinnon tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

VALTION KIRJANPITOLAUTAKUNTA LAUSUNTO NRO 13/1997

VALTION KIRJANPITOLAUTAKUNTA LAUSUNTO NRO 13/1997 VALTION KIRJANPITOLAUTAKUNTA LAUSUNTO NRO 13/1997 17.12.1997 Valtion kirjanpitolautakunnan lausunto hakemukseen, jossa ympäristöministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnonsuojelualueista Metsähallitukselle

Lisätiedot

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008. LIITE 5 s. 1 (6)

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008. LIITE 5 s. 1 (6) Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008 LIITE 5 s. 1 (6) s. 2 (6) Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikön ja Puolustushallinnon

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 29/53/03 7.5.2003 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 29/53/03 7.5.2003 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 29/53/03 7.5.2003 Puolustusministeriö Puolustusvoimat PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Puolustusvoimien

Lisätiedot

Tunnustelukysymykset maakunnan talous- ja henkilöstöhallinnon järjestämisestä Kuopion kaupungille, Siilinjärven kunnalle ja Pohjois- Savon

Tunnustelukysymykset maakunnan talous- ja henkilöstöhallinnon järjestämisestä Kuopion kaupungille, Siilinjärven kunnalle ja Pohjois- Savon Tunnustelukysymykset maakunnan talous- ja henkilöstöhallinnon järjestämisestä Kuopion kaupungille, Siilinjärven kunnalle ja Pohjois- Savon sairaanhoitopiirille 7.4.2017. Lähtökohdat ja taustat Valtakunnallinen

Lisätiedot

Johtamansa toiminnan sisäisestä valvonnasta vastaa kukin toimielin ja vastuuhenkilö.

Johtamansa toiminnan sisäisestä valvonnasta vastaa kukin toimielin ja vastuuhenkilö. 1 NASTOLAN KUNTA TALOUSSÄÄNTÖ Voimaantulo: 1.1.1992 Muutos: Kunnanvaltuusto 17.1.1994 10 Voimaantulo: 1.2.1994 I LUKUI LUKU YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 1 Soveltamisala Tässä säännössä annetaan kunnan kaikille toiminnoille

Lisätiedot