(6) Uuden valikoimanhallintamallin mahdollisia taloudellisia vaikutuksia on arvioitu seuraavilla tasoilla:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "4.7.2014 1 (6) Uuden valikoimanhallintamallin mahdollisia taloudellisia vaikutuksia on arvioitu seuraavilla tasoilla:"

Transkriptio

1 (6) ALKON UUDEN VALIKOIMANHALLINTAMALLIN TALOUDELLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Uuden valikoimanhallintamallin mahdollisia taloudellisia vaikutuksia on arvioitu seuraavilla tasoilla: - Alko ja Alkon myymälät - Valtion saamat alkoholijuomien verotulot - Asiakkaat - Tavarantoimittajat - Logistiset kumppanit Tässä tarkastelussa ei huomioida Alkon myyntiin vaikuttavia ulkoisia tekijöitä, kuten esimerkiksi verojen, matkustajatuonnin tai kuluttajakysynnän muutoksia. Nämä tekijät ovat Alkon vaikutusvallan ulkopuolella, mutta niillä on kuitenkin merkittävä vaikutus Alkon myynnin volyymiin tai sen rakenteeseen. Alko ja Alkon myymälät Alkon myyntivolyymi Tällä hetkellä Alkon volyymikehitys on laskeva lähes kaikissa juomaryhmissä. Kokonaisvolyymin kehitykseen vaikuttavat moninaiset tekijät, ja Alkon omien toimenpiteiden vaikutus volyymin kehitykseen on rajallinen. Valikoimanhallinnan uudistuksen vaikutus myyntivolyymiin nähdään neutraalina. Euromääräiseen myyntivolyymiin mallilla saattaa olla positiivinen vaikutus, sillä Alkon asiakkailleen tarjoama valikoima tulee kasvamaan ja useissa myymälöissä monipuolistumaan. Uutta mallia on suunniteltu siten, että tuoteryhmien väliset suhteet valikoimassa ovat hyvin samanlaiset kuin tällä hetkellä perustuen olemassa olevan kysynnän rakenteeseen. Tuoteryhmien volyymit voivat kuitenkin jatkossa kehittyä erilaisiksi kuluttajakysynnän ohjaamana. Uuden valikoimanhallintamallin tavoitteena on kohdentaa tuotevalikoima asiakaslähtöisesti. Näin ollen pidämme myös jatkossa huolen siitä, että valikoima on laadukas ja monipuolinen, vaikka puhdas kaupallinen tarkastelu ehkä kannustaisi keskittymään suurimpiin segmentteihin. Kiinnitämme huomiota enemmän laatu- kuin volyymiajatteluun, ja keskitetyllä valikoimanohjauksella pyrimme tukemaan suhteessa enemmän segmenttejä, joissa laadulliset näkökohdat korostuvat. Alkon katekertymä Alkon myyntikatekertymän ei odoteta merkittävästi muuttuvan ohjausmallin muuttuessa, sillä se elää lähinnä volyymin suhteessa. Malli itsessään ei kannusta tuoteryhmien välisiin siirtymiin tai tuoteryhmän sisällä erihintaisten tuotteiden ALKO OY SALMISAARENAUKIO 1, PL 33, HELSINKI PUH Y-TUNNUS

2 2 (6) välisiin siirtymiin, joilla voisi olla vaikutus Alkon myyntikatekertymään. Kaikkia eri segmenttejä on tarjolla jatkossakin Alkon valikoimista. Alkon valikoimien tuotelukumäärän ennustetaan kasvavan uuden valikoimanhallintamallin myötä niin vakio- kuin tilausvalikoimassakin. Tämä lisää hallinnollista työtä, jonka oletetaan pienentävän jossain määrin Alkon käyttökatetta. Tämän vaikutuksen uskotaan kompensoituvan mahdollisen euromääräisen volyymikasvun myötä. Alkon myymälät Mallin muutos vaikuttaa useimpien myymälöiden valikoimanhallintaan. Nykyisessä mallissa Alkon valikoimista keskimäärin puolet muodostetaan keskitetyn ohjauksen kautta ja vastaavasti puolet paikallisten myymäläkohtaisten päätöksien kautta. Nykyisessä ohjausmallissa tilanne on ollut hyvin erilainen eri myymälöissä. Osaan myymälöitä keskitettyä ohjausta ei ole ollut ollenkaan tai vain hyvin vähän, kun taas osaan ohjaus on ollut hyvin tiukka. Uudessa mallissa ohjausta tasataan niin, että lähes kaikki myymälät tulevat saamaan keskitetysti ohjattua valikoimaa % myymälän koko valikoimasta. Ohjauksen ollessa huomattavasti tasaisempaa varmistumme siitä, että meillä on joka myymälässä jo laajasti asiakastarpeita vastaava perusvalikoima, jota lisäksi täydennetään paikallisesti. Keskitetyn ohjauksen osuus tulee olemaan keskimäärin 75 % ja myymälän itse valitseman valikoiman määrä noin 25 % myymälävalikoimasta. Ohjauksen tason nostaminen 75 %:iin tehostaa myymälöiden toimintaa, sillä vastaisuudessa ketjussa on pienempi tarve tehdä paikallisia valikoimapäätöksiä (yhden päätöksen kertautumisvaikutus on jopa 350 kertaa). Tällöin myymälöissä voidaan keskittyä paremmin asiakaspalveluun. Mallin käynnistyessä ensimmäistä kertaa myymälöissä tehdään todennäköisesti isompi valikoimien täsmäytys uuden mallin mukaiseksi, mutta sen jälkeen tapahtuvat hinnastojaksoittaiset päivitykset ovat pienempiä muutoksia. Pilotoinnin pohjalta voidaan kuitenkin jo todeta, että muutokset pilottimyymälöiden valikoimiin olivat maltilliset ja muutosten aiheuttama työmäärä myymälöissä jäi pieneksi. Alkoholijuomaverokertymä Alkon kautta valtiolle syntyvään alkoholijuomakertymään vaikuttavat Alkon myyntivolyymi ja tuotekokonaisuus, josta volyymi muodostuu. Kuten aiemmin on todettu, näihin mallilla ei nähdä olevan merkittäviä suoria vaikutuksia. Asiakkaat Alkon asiakkaille uusi ohjausmalli takaa laadukkaan ja monipuolisen valikoiman myymälästä riippumatta. Keskitetty ohjaus takaa laadukkaan valikoimarungon, ja lisäksi myymälät voivat edelleen vastata paikalliseen kysyntään täydentämällä keskitettyä ohjausta valinnaisilla tuotteilla. Valikoiman monipuolistumisen ja nimikkeiden määrän lisääntymisen uskotaan kasvattavan asiakastyytyväisyyttä entisestään. Mallin mahdollistaman valikoiman uudistumisen kaikissa segmenteissä uskotaan myös lisäävän tyytyväisyyttä.

3 3 (6) Asiakkaille mallista ei aiheudu varsinaisesti suoria taloudellisia vaikutuksia, koska mallin ei nähdä aiheuttavan muutoksia Alkon hinnoittelurakenteeseen. Kuten nykymallissakin, tavarantoimittajien hinnoittelupäätökset, verot ja muut ulkoiset tekijät voivat aiheuttaa hintamuutoksia tuotteisiin. Tavarantoimittajat Muutoksella ei uskota olevan merkittäviä vaikutuksia kokonaismarkkinoihin. Uuden mallin kautta vastaamme paremmin asiakkaiden tarpeisiin ja uskomme siksi, että se tuo myös tavarantoimittajille jatkossa uusia ja monipuolisia mahdollisuuksia nykyisten lisäksi. Mallin vaikutuksia tavarantoimittajiin on arvioitu heidän nykyisten tuotteidensa myymäläpeiton kautta ja simuloitu sitä uuden mallin mukaiseen tilanteeseen. Arviointi on tehty tavarantoimittajakohtaisesti summaten yhteen tuotekohtaiset nykymallin mukaiset myymäläpeitot ja vastaavat myymäläpeitot uudessa mallissa. Nykyinen ja uusi malli eivät ole täysin vertailukelpoisia laskennaltaan, mutta simuloinnissa on pyritty mahdollisimman lähelle oikeaa tulosta ohjattavien tuotteiden osalta. Kuva 1. Uuden mallin mukaisen ohjatun myymäläpeiton ja nykyisen toteutuneen myymäläpeiton suhde tavarantoimittajittain* * Tarkastelussa on huomioitu toimittajat (x-akseli), joilla on vähintään viisi tuotetta valikoimassa ja yhteensä vähintään 15 myymälän myymäläpeitto, nykyisestä valikoimasta korit 1-5 (keskitetysti ohjatut) ja vastaavasti uuden mallin kohdennettavat tuotteet. Mallien välinen suhde on kuvattuna y-akselilla. Mukana olevat toimittajat vastaavat yhteensä noin 92 %:sta Alkon liikevaihdosta. Kuvassa keskihajonnan ylittävät alueet ovat vaaleamman punaisella merkittyjä. Aineistona uuden mallin vaikutuksista on käytetty viimeisen jaksotarkastelun tilannetta (tarkastelujakso ) sekä toukokuun 2014 myymäläpeittokeskiarvoa nykyvalikoiman osalta.

4 4 (6) Mallien välisen myymäläpeiton suhteen keskiarvo on noin 72 % (musta viiva). Tämä tarkoittaa, että yhden keskiarvoisen tavarantoimittajan tuoteportfolion tämän hetkinen yhteenlaskettu kokonaispeitto (kaikkien tuotteiden yhteenlaskettu myymäläpeittolukumäärä) tulee jatkossa olemaan keskitetyn kohdennuksen kautta noin neljänneksen pienempi (72 %). Huom! Tämä siis verrattuna nykyiseen toteutuneeseen kokonaispeittoon, joka sisältää myös myymälöiden valinnaisen osuuden tuotteiden myymäläpeitossa. Samoin uuden mallin keskitetyn ohjauksen päälle on laskettava paikallisesti valittu myymäläkohtainen valikoima. Uudessa mallissa keskitettyyn ohjaukseen tulevat lisäksi uutuustuotteet (reilut 5 % koko valikoimasta). Suurin osa tavarantoimittajista jakautuu maltillisesti kuvan keskiarvon molemmin puolin. Aineistossa ne tavarantoimittajat, jotka ovat keskihajonnan sisällä ohjauspeiton muutoksen keskiarvosta (kuvassa tummemman punaisella pohjalla), muodostavat noin 95 % tämän tarkastelujoukon liikevaihdosta. Lukumääräisesti yli puolet tavarantoimittajista asettuu 15 % vaihteluvälin sisään ohjauspeiton muutoksen keskiarvosta. Kuvan ääripäissä on tyypillisesti pienempiä toimijoita, joilla vaihtelut voivat luonnollisesti olla suurempia suuntaan tai toiseen riippuen yksittäisten tuotteiden menestyksestä (kuvassa vaaleamman punaisella merkityt alueet). Keskimäärin vaikutus näyttää olevan maltillinen ja suhteellisen tasapuolisesti jakautunut. Tavarantoimittajat saavat tiedon omista tuotteistaan ja niiden peittotasoista viikoittaisen raportoinnin alkamisen myötä. Yksittäisten tuotteiden tasolla malli varmasti tuo muutoksia vaikuttaen toisiin tuotteisiin niiden asemaa parantavasti ja toisiin heikentävästi. Mallin toimintalogiikka perustuu markkinadynamiikkaan, jossa tuotteen myyntiä verrataan sen kanssa samaan ryhmään kuuluviin tuotteisiin (segmenttitaso). Lopulta siis tuotteen asiakaskysyntä määrittää tuotteen saaman myymäläpeiton. Näin ollen tuotteet, joiden kysyntä on jo nyt suuri ja myynnin kehitys hyvä, voivat saada jopa entistä laajemman keskitetyn ohjauksen peiton. Vastaavasti tuotteet, jotka eivät ole myynniltään yhtä menestyneitä omassa kilpailujoukossaan, tulevat saamaan todennäköisesti nykyistä pienemmän keskitetyn ohjauksen peiton. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että valikoimapaikat tulisivat keskittymään vain vanhoille isoille tuotteille, sillä toisaalta uusi malli antaa myös uusille tuotteille mahdollisuuden haastaa segmentin tämänhetkistä suurimpien tuotteiden joukkoa. Tämäkin on tärkeää, sillä osalle Alkon asiakkaita uutuuksilla ja valikoiman uudistumisella on iso merkitys. Tämä tarkoittaa osaltaan kilpailun kiristymistä ohjatusta myymäläpeitosta, sillä pelkän minimimyyntirajan ylittäminen ei enää riitä, vaan tuotteen pitää pärjätä suhteessa muihin omassa kilpailujoukossaan (segmenttitaso). Koska uusi ohjausmalli on erityyppinen kuin nykyinen, se voi myös tuoda tavarantoimittajille lisämahdollisuuksia valikoimaan haettavien uusien tuotteiden muodossa. Nykyisessä mallissa kaikilla vakiovalikoiman päätuotteilla on taattu keskitetyn ohjauksen kohdennus, kun taas uudessa mallissa segmentin ohjattujen tuotteiden lukumäärä on kiinnitetty riippumatta segmentin kokonaistuotelukumäärästä. Alkolla on näin ollen mahdollisuus hakea uusia tuotteita sellaisiinkin segmentteihin, joihin se ei ennen ole juuri ollut mahdollista. Tämä mahdollisesti uudistaa ja/tai laajentaa valikoimaa näissä segmenteissä. Kaikkia tavarantoimittajia helpottavana elementtinä uudessa mallissa on, että nykyinen minimimyyntiraja tulee alenemaan merkittävästi. Se mahdollistaa aiempaa paremmin tuotteiden pysymisen valikoimassa, mikäli niillä on kysyntää joissain myymälöissä. Keskitetyn ohjauksen ulkopuolelle jäävien tuotteiden

5 5 (6) myynti ei välttämättä aina ole yhtä suurta kuin nykyisten ohjattujen tuotteiden, mutta verrattuna nykymalliin ehdottomuuteen (vaihtoehtona joutua kokonaan ulos valikoimasta) uusi malli tuo joustoa tuotteen elinkaareen. Jatkossa kaikilla vakiovalikoiman kohdentamattomilla tuotteilla on myyntivaatimuksena 1000 myyntiyksikköä tai euroa verotonta liikevaihtoa liukuvaa 12 kuukauden jaksoa kohden. Myös useiden pienempien segmenttien tuotteiden on jatkossa helpompi löytää oma paikkansa valikoimasta. Niille on allokoitu tietty määrä paikkoja, joista segmenttien tuotteet kilpailevat keskenään. Valikoimassa tapahtuvista muutoksista kerrotaan hyvissä ajoin tavarantoimittajille. Kullekin hinnastojaksolle voimassa oleva keskitetty ohjaus on aina tiedossa edeltävän hinnastojakson alussa. Näin ollen reagointiaikaa muutoksiin on noin neljä kuukautta. Lisäksi valinnaiset tuotteet, jotka muodostavat keskimäärin 25 % myymälän valikoimasta, luovat puskurin keskitetyn ohjauksen muutoksille. Keskitetyn ohjauksen kautta muodostuu myymälän perusvalikoima. Lähtökohtaisesti kuitenkin myymälät pitävät hyllyt täynnä tuotteita, ja niillä on tämän jälkeenkin tilaa vielä useille paikallisesti valituille tuotteille. Kussakin myymälässä asiakaskysyntä painottuu vielä hieman eri tavalla eri segmentteihin. Jatkossa tilausvalikoimasta on mahdollista nousta vakiovalikoimaan. Tämä avaa jo kysyntänsä osoittaneille tuotteille uuden reitin saada keskitettyä ohjauspeittoa myymälöissä. Lisäksi tilausvalikoimaan avataan uusi luokka vain paikallisesti saataville tuotteille (T3-luokka). Aiemmin myös pientuottajien tuotteille pääsyvaatimuksena on ollut valtakunnallinen jakelu, joka on osoittautunut vaikeaksi usealle toimijalle. Uusi tilausvalikoimaluokka helpottaa merkittävästi pientuottajien valikoimaan pääsyä. Minimimyyntirajan laskiessa ja tilausvalikoiman tuotteiden saadessa mahdollisuuden nousta vakiovalikoimaan uusi ohjausmalli tuo siis enemmän mahdollisuuksia tuotteille valikoimassamme. Sen seurauksena vakiovalikoiman tuotelukumäärän ennustetaan kasvavan merkittävästikin ajan kuluessa. Tuotelukumäärän kasvu on merkittävältä osin tavarantoimittajien käsissä. Uskomme kuitenkin tuotelukumäärän kasvun olevan epäsuhdassa myynnin volyymikehityksen kanssa. Yksittäisen toimijan mahdollinen tuotelukumäärän kasvu lisännee toimittajan käyttöpääoman sitoutumista ja kiinteitä hallinnointikuluja. Todelliset taloudelliset vaikutukset ovat hyvin tapaus- ja yrityskohtaisia. Kokonaisuudessaan uusi malli tarjoaa tavarantoimittajille mahdollisuuden vastata hyvin asiakastarpeisiin. Se lisää kilpailua tuotteiden välillä, mikä väistämättä tuo muutoksia toimittajakohtaisesti mallin kautta ohjattuihin tuotteiden peittotasoihin verrattuna nykymalliin. Se antaa kuitenkin myös uusia mahdollisuuksia toimittajille. Logistiset kumppanit Logistisiin kumppaneihin uuden ohjausmallin vaikutus on välillinen. Tuotteen peiton muuttuessa toimittajille annetaan muutoskohdissa noin neljä kuukautta aikaa reagoida tuotteen menekissä tapahtuviin muutoksiin. Nämä tuotteen peitossa tapahtuvat muutokset joko hidastavat tai nopeuttavat varastonkiertoa. Malli kuitenkin parantaa tuotteiden kysynnän ennustettavuutta hinnastojaksojen välissä, mikä helpottaa myös logististen kumppaneiden toimintaa.

6 6 (6) Tuotelukumäärän lisääntyminen vaikuttaa luonnollisesti myös logististen kumppaneiden toimintaan. Hallinnoitavien nimikkeiden määrän kasvu lisää kustannuksia ja varastointipaikkojen tarvetta sekä hidastaa tuotteiden kiertonopeutta olettaen, että volyymi ei kasva samassa suhteessa nimikemäärän kanssa. Todelliset taloudelliset vaikutukset ovat hyvin tapaus- ja yrityskohtaisia. Yhteenveto Uuden valikoimanohjausmallin ei uskota sellaisenaan tuovan merkittäviä muutoksia alkoholijuomien kokonaismarkkinan kokoon Suomessa, alkoholiverokertymään valtiolle tai Alkon katteeseen. Malli muuttaa markkinadynamiikkaa kilpailullisempaan suuntaan, mikä on myös ollut alan toiveena. Malli perustuu asiakastarpeisiin ja niiden täyttämiseen sopivalla tuotevalikoimalla. Mallin ohjausparametrien ydin muodostuu yksittäisistä tuotteista ja niiden asiakaslähtöisestä segmentoinnista, myymälöiden kysyntälähtöisestä luokittelusta sekä toteutuneesta myyntihistoriasta. Tiedolla tuotteiden toimittajista, heidän lukumäärästään, koosta tms. ei ole mallin ohjaustekijöissä mitään roolia. Tarkastelun pohjalta voidaan kuitenkin todeta muutoksella olevan vaikutuksia yksittäiseen toimijaan markkinoilla. Nämä vaikutukset riippuvat kunkin tavarantoimittajan tuoteportfolion erilaisesta rakenteesta suhteessa markkinatilanteeseen. Uuden ohjausmallin peilatessa markkinatilannetta se ei siis itsessään ohjaa vaikutusta tavarantoimittajiin, vaan vaikutus on johdannainen markkinatilanteesta. Suurimmilta osin vaikutus tavarantoimittajiin näyttää kuitenkin olevan maltillinen. On lisäksi otettava huomioon, että tarkastelussa verrattiin nykyistä 100 % peittoa (keskitetty ohjaus + myymälöiden paikallinen valikoima) uuteen puhtaasti keskitettyyn kohdennukseen ilman paikallista valikoimaa ja uutuustuotteita. Uuden mallin myötä Alko tarjoaa yksityiskohtaisempaa tietoa tuotteiden menekistä, minkä uskotaan parantavan tavarantoimittajien mahdollisuuksia reagoida kuluttajakysynnän muutoksiin. Malli myös avaa uusia mahdollisuuksia tavarantoimittajien tuotteille päästä markkinoille ja löytää oikeansuuntainen jakelutaso tuotteelle sen kysynnän suhteen.

2.6.2014. Hinnankorotuksia ja -alennuksia sekä muutoksia toimituslausekkeisiin tai jakelutapoihin hyväksytään tulevaksi voimaan kolme kertaa vuodessa:

2.6.2014. Hinnankorotuksia ja -alennuksia sekä muutoksia toimituslausekkeisiin tai jakelutapoihin hyväksytään tulevaksi voimaan kolme kertaa vuodessa: VUODEN 2015 VALIKOIMAANOTTO-OHJEESEEN SUUNNITELLUT MUUTOKSET Hinnankorotuksia ja -alennuksia sekä muutoksia toimituslausekkeisiin tai jakelutapoihin hyväksytään tulevaksi voimaan kolme kertaa vuodessa:

Lisätiedot

Aureolis Oy. Analytiikka määrää myymälävalikoiman - Case Alkon myymäläuudistus 2015

Aureolis Oy. Analytiikka määrää myymälävalikoiman - Case Alkon myymäläuudistus 2015 Aureolis Oy Analytiikka määrää myymälävalikoiman - Case Alkon myymäläuudistus 2015 TDWI 18.10.2016 24.10.2016 Alkon valikoimanhallinnan uudistus Kesäkuussa 2015 käyttöönotettu uudistus, jonka myötä myymälöiden

Lisätiedot

Aureolis Oy. Analytiikka määrää myymälävalikoiman - Case Alkon myymäläuudistus SAS Forum Helsinki

Aureolis Oy. Analytiikka määrää myymälävalikoiman - Case Alkon myymäläuudistus SAS Forum Helsinki Aureolis Oy Analytiikka määrää myymälävalikoiman - Case Alkon myymäläuudistus 2015 SAS Forum Helsinki 1.10.2015 22.10.2015 Alkon valikoimanhallinnan uudistus Kesäkuussa 2015 käyttöönotettu uudistus, jonka

Lisätiedot

Näkökulma Tarve Toteuma / edellytykset

Näkökulma Tarve Toteuma / edellytykset Näkökulma Tarve Toteuma / edellytykset Asiakas Ostaa lahjaksi Helppo ostaminen Eri sesongit Alko Asiakastarpeen täyttäminen Elämyksellisyyden tarjoaminen Tavarantoimittajat Tuotemerkin rakentaminen Myynnin

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-maaliskuu 2015

Osavuosikatsaus tammi-maaliskuu 2015 Osavuosikatsaus tammi-maaliskuu 2015 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia 29.4.2015 Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA. Timo Kauppila, RELEX Seminaari 2012

SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA. Timo Kauppila, RELEX Seminaari 2012 SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA Timo Kauppila, RELEX Seminaari 2012 ENNUSTAMINEN JA TÄYDENNYS VAIHTUVAN VALIKOIMAN SESONKIKYSYNNÄSSÄ Timo Kauppila, RELEX Seminaari 2012 ESITYKSEN SISÄLTÖ Yritysesittely Ennustaminen

Lisätiedot

Valikoimanhallinnan kehittäminen tavarantoimittajatyöryhmä 20.10.2015. Petri Aalto, Mika Tiilola, Tuomas Patronen

Valikoimanhallinnan kehittäminen tavarantoimittajatyöryhmä 20.10.2015. Petri Aalto, Mika Tiilola, Tuomas Patronen tavarantoimittajatyöryhmä 20.10.2015 Petri Aalto, Mika Tiilola, Tuomas Patronen 1 tavarantoimittajatyöryhmä 20.10.2015 Valikoimanhallinnan ja raportoinnin kehittäminen Workshopin tavoitteena 1. saada lisäymmärrystä

Lisätiedot

Q1/2019. Mika Rautiainen, toimitusjohtaja Markku Pirskanen, talousjohtaja

Q1/2019. Mika Rautiainen, toimitusjohtaja Markku Pirskanen, talousjohtaja Q1/2019 Mika Rautiainen, toimitusjohtaja Markku Pirskanen, talousjohtaja Liikevaihdossa vahva kasvu +8,3 %, liiketulos edellisvuoden tasolla Liikevaihto kasvoi 8,3 % (10,9 %) Vertailukelpoinen liikevaihto

Lisätiedot

Suomalainen Kirjakauppa Oy

Suomalainen Kirjakauppa Oy Suomalainen Kirjakauppa Oy Sujuvammalla logistiikalla lisää aikaa asiakaspalvelulle Pekka Kuurne 26.1.2010 Esityksen sisältö Yritysesittely Valikoiman täydentämisen haasteet Täydentämisen kehityspolku

Lisätiedot

VARAOSAVARASTOJEN OPTIMOINTI MONIPORTAISESSA VERKOSTOSSA. 21.1.2015 Mikko Eskola TEL. 0440 650 970

VARAOSAVARASTOJEN OPTIMOINTI MONIPORTAISESSA VERKOSTOSSA. 21.1.2015 Mikko Eskola TEL. 0440 650 970 VARAOSAVARASTOJEN OPTIMOINTI MONIPORTAISESSA VERKOSTOSSA 21.1.2015 Mikko Eskola TEL. 0440 650 970 HANKKIJA OY Toimitusjohtaja Ensio Hytönen Hallinto Markkinointi Myynti Logistiikka Sisäinen tarkastus Agro

Lisätiedot

Suurin yksityinen osoitteettoman erillisjakelun yritys Suomessa, liikevaihto n. 45 M

Suurin yksityinen osoitteettoman erillisjakelun yritys Suomessa, liikevaihto n. 45 M SUOMEN SUORAMAINONTA LYHYESTI Suurin yksityinen osoitteettoman erillisjakelun yritys Suomessa, liikevaihto n. 45 M Vastuullinen ja yksi Suomen suurimpia nuorten ja osa-aikaisten työnantajia Oma jakeluverkko,

Lisätiedot

Toimitusketjun hallinnan uudet kehityssuunnat. Mikko Kärkkäinen Tammiseminaari 2015

Toimitusketjun hallinnan uudet kehityssuunnat. Mikko Kärkkäinen Tammiseminaari 2015 1 Toimitusketjun hallinnan uudet kehityssuunnat Mikko Kärkkäinen Tammiseminaari 2015 2 Toimitusketjun suunnittelun uudet tuulet Muistinvarainen laskenta mullistaa toimitusketjun suunnittelun Välitön näkyvyys

Lisätiedot

Workshop: Valikoimanhallinta

Workshop: Valikoimanhallinta Workshop: Valikoimanhallinta Valikoimanhallinta WORKSHOP: Tilausvalikoiman vakiovalikoimaannousu (T2-tuotteet) Pilotointi T2-tuotteiden vakiovalikoimaan nousun nopeuttamisesta kesäkuusta 2016 alkaen? -

Lisätiedot

Tyytyväisten asiakkaiden kanssa kohti kestävää maksu-tv-liketoimintaa. Cable Days 17.4. 2012 Hämeenlinna Jyri Ratia

Tyytyväisten asiakkaiden kanssa kohti kestävää maksu-tv-liketoimintaa. Cable Days 17.4. 2012 Hämeenlinna Jyri Ratia Tyytyväisten asiakkaiden kanssa kohti kestävää maksu-tv-liketoimintaa Cable Days 17.4. 2012 Hämeenlinna Jyri Ratia PlusTV on ollut avainroolissa maksu-tv:n viemisessä uudelle tasolle Television digitalisointi

Lisätiedot

Erikoiskauppojen myymälätäydennys. Kaupan tutkimuspäivä 31.1.2007 Ville Pätynen

Erikoiskauppojen myymälätäydennys. Kaupan tutkimuspäivä 31.1.2007 Ville Pätynen Erikoiskauppojen myymälätäydennys Kaupan tutkimuspäivä 31.1.2007 Ville Pätynen 2 Retail Logistics Excellence RELEX Ohjelmistoja ja asiantuntijapalveluita tuotetäydennyksen kehittämiseen ja toteuttamiseen

Lisätiedot

LUT/TUTA 2011 CS20A0050 Toimitusketjun hallinta Case Rasa

LUT/TUTA 2011 CS20A0050 Toimitusketjun hallinta Case Rasa YRITYSKUVAUS RASA OY Rasa Oy on suomalainen teollisuusyritys, joka on perustettu 50-luvulla. Rasa Oy toimittaa rakentamiseen liittyviä ratkaisuja, ja sillä on toimipisteitä 12 maassa. Se pyrkii tarjoamaan

Lisätiedot

HO sotehy palvelutuotannon ja uudistumisen näkökulmasta. alustavia pohdintoja

HO sotehy palvelutuotannon ja uudistumisen näkökulmasta. alustavia pohdintoja HO sotehy palvelutuotannon ja uudistumisen näkökulmasta alustavia pohdintoja 17.6.2019 Mikko Martikainen Yleisiä lähtökohtia Talouskasvua, kestävyyttä, tuottavuutta ja innovaatioita korostava ohjelma Nämä

Lisätiedot

Ennustamisesta suunnitteluun Mitä jos

Ennustamisesta suunnitteluun Mitä jos Ennustamisesta suunnitteluun Mitä jos RELEX - Toimitusketjunhallinnan seminaari 2014 22.1.2014 Mikko Kärkkäinen RELEX Oy Mitä ennustaminen on? Ennustaminen on suunnitelman kääntämistä toimintaohjeeksi:

Lisätiedot

Kiteytys workshopista: Kiteytys workshopista:

Kiteytys workshopista: Kiteytys workshopista: Kiteytys workshopista: Yleisesti ottaen osallistujat kokivat noin 30 % rajallisen saatavuuden (erikoiserät) hakuihin tarjottavista tuotteista olevan todellisuudessa rajallisia saatavuudeltaan. Erikoiserillä

Lisätiedot

Maitotalous tuotteiden myyntiratkaisut

Maitotalous tuotteiden myyntiratkaisut Maitotalous tuotteiden myyntiratkaisut Saammeko esitellä, maitotalous tuotteiden myyntiratkaisujen kerma! Huurre tuo nyt markkinoille uuden ajan myyntiratkaisut maitotaloustuotteille Yhteistä Huurteen

Lisätiedot

4.7.2014 Valikoimanhallinnan uudistaminen - FINAL. Valikoimanhallinnan uudistaminen uusi kohdennusmalli

4.7.2014 Valikoimanhallinnan uudistaminen - FINAL. Valikoimanhallinnan uudistaminen uusi kohdennusmalli Valikoimanhallinnan uudistaminen uusi kohdennusmalli 1 Uudistuksen tavoitteet Parantaa keskitetyn ohjauksen vastaavuutta todelliseen kysyntään ja kuluttajan tarpeisiin nähden - Tuoteryhmäpuuajattelu ottaa

Lisätiedot

TR Building Investment Research

TR Building Investment Research Uusien asuntojen kauppa Suomessa Kesäkuu 2015 Yhteystiedot: p. 040-595 3156 tuomasr@building-research.fi Data uusien asuntojen kaupasta Suomessa - myynti Asuntojen myynti - kuukausi (kesäkuu 2015) Yhtiö

Lisätiedot

Lisäarvoa asiakkaalle

Lisäarvoa asiakkaalle Lisäarvoa asiakkaalle Hyvä kumppani tuo yritystoiminnalle selkeän lisäarvon. Mellano Oy:n toiminnan tavoitteena on olla asiakkaalleen paras lisäarvon tuottaja. Olemme Suomen johtava kodin kiintokalustekomponenttien

Lisätiedot

Heikki Vauhkonen 10.2.2011. Tulikivi Oyj

Heikki Vauhkonen 10.2.2011. Tulikivi Oyj Heikki Vauhkonen 10.2.2011 Tulikivi Oyj Osavuosikatsaus 01-012/2010 Tulikivi-konsernin liikevaihto neljännellä vuosineljänneksellä oli 16,6 me (15,6 me 10-12/2009), liikevoitto 0,8 (0,3) me ja tulos ennen

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2013 25.7.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2013 25.7.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2013 25.7.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Osavuosikatsauksen laatimisessa on sovellettu vuonna 2013 käyttöönotettuja uusia tai uudistettuja

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2015. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia 4.8.2015

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2015. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia 4.8.2015 Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2015 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia 4.8.2015 Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat johdon

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus 2016

Toimitusjohtajan katsaus 2016 Toimitusjohtajan katsaus 2016 Keskeistä 2016 liikevaihto kasvoi ja kannattavuus parani Tokmannin vuoden 2016 tulos kehittyi ennusteiden mukaisesti Liikevaihto kasvoi 2,7 % 775,8 milj. euroon (755,3) Oikaistu

Lisätiedot

Q liiketoimintakatsaus Vt. toimitusjohtaja Harri Sivula ja talousjohtaja Markku Pirskanen

Q liiketoimintakatsaus Vt. toimitusjohtaja Harri Sivula ja talousjohtaja Markku Pirskanen Q3 2017 liiketoimintakatsaus Vt. toimitusjohtaja Harri Sivula ja talousjohtaja Markku Pirskanen KESKEISTÄ Q3 2017 HYVÄ LIIKEVAIHDON KASVU 4,5% Liikevaihto kasvoi 4,5% 195,4 milj. euroon (187,0) vertailukelpoinen

Lisätiedot

TAVARANTOIMITTAJA- TILAISUUS 14.4.2016

TAVARANTOIMITTAJA- TILAISUUS 14.4.2016 TAVARANTOIMITTAJA- TILAISUUS 14.4.2016 Tervetuloa! OHJELMA 9.30 Tilaisuuden avaus - Tervetuloa ja ajankohtaiset - Valikoimastrategia 2017-2020 - Verkkokaupan tilannekatsaus 11.15 Tauko ja siirtyminen 11.30

Lisätiedot

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU HINNOITTELU Hinta on keskeinen kilpailukeino. sen muutoksiin asiakkaat ja kilpailijat reagoivat herkästi. toimii tuotteen arvon mittarina. vaikuttaa yrityksen imagoon. on tuotteen/palvelun arvo rahana

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2014

Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2014 Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2014 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia 6.11.2014 Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat johdon

Lisätiedot

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja -

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja - - Lähiruokatukku ja -myymälä LähiPuoti Remes - Paikallisia Herkkuja - Yrityksen toiminta: LähiPuoti Remes Oy perustetaan ja toiminta alkaa 2012-2013 vaihteessa, Puotipuksu Kimmo Remes. Lähi- ja luomuruokaa

Lisätiedot

RAISION OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2009

RAISION OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2009 RAISION OSAVUOSIKATSAUS TAMMISYYSKUU 29 Toimitusjohtaja Matti Rihko Raisio Oyj 3.11.29 Raision toiminnan kolme jaksoa 1)Käänne (27) 2)Kannattavuus (28 ja 29) 3)Kasvu (21 ja 211) 2 Raisiokonserni Q3/29

Lisätiedot

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2014

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2014 RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2014 Sisällysluettelo 1. Selvityksen yleistiedot... 3 1.1. Toimialat... 3 1.2. Taustatiedot... 4 2. Liikevaihto ja talousodotukset... 4 2.1. Liikevaihtoindeksit... 4

Lisätiedot

tilaus-toimitusketjun yhteistyötä Analysis Oma osio

tilaus-toimitusketjun yhteistyötä Analysis Oma osio Kannattavampaa tilaus-toimitusketjun yhteistyötä Analysis Oma osio Jouni Sakki Oy tel. +358 50 60828 e-mail: jouni.sakki@jounisakki.fi www.jounisakki.fi B-to-b tilaus-toimitusketju Tilaus-toimitusketju

Lisätiedot

Liiketoimintakatsaus tammi-syyskuu 2016 Toimitusjohtaja Heikki Väänänen & talousjohtaja Sixten Hjort

Liiketoimintakatsaus tammi-syyskuu 2016 Toimitusjohtaja Heikki Väänänen & talousjohtaja Sixten Hjort Liiketoimintakatsaus tammi-syyskuu 2016 Toimitusjohtaja Heikki Väänänen & talousjohtaja Sixten Hjort Keskeistä neljännekseltä kannattavuus parani, liikevaihto edellisvuoden tasolla, neuvottelut Anttilalta

Lisätiedot

Tavaratalokaupan automaattitäydennyksellä tehoa ketjutoimintaan!

Tavaratalokaupan automaattitäydennyksellä tehoa ketjutoimintaan! Whitepaper 12.6.2009 1 / 5 Tavaratalokaupan automaattitäydennyksellä tehoa ketjutoimintaan! Kirjoittaja: Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, TkT Tämä artikkeli keskittyy täydennystilaamiseen tavaratalokaupan

Lisätiedot

Puolivuosikatsaus 2019 Vahva toinen neljännes, liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat selvästi

Puolivuosikatsaus 2019 Vahva toinen neljännes, liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat selvästi Puolivuosikatsaus 2019 Vahva toinen neljännes, liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat selvästi Mika Rautiainen, toimitusjohtaja Markku Pirskanen, talousjohtaja 8.8.2019 Strategian toteutus etenee Tokmannin

Lisätiedot

Alkoholijuomien. valikoimaanotto ja vähittäismyynti 1.1.2015

Alkoholijuomien. valikoimaanotto ja vähittäismyynti 1.1.2015 Alkoholijuomien valikoimaanotto ja vähittäismyynti 1.1.2015 Sisällysluettelo Liitteet Alkoholijuomien vähittäiskauppa Suomessa 3 Erityisasema 3 Tasapuolisuus ja syrjimättömyys 3 Vastuullinen hankinta 3

Lisätiedot

Tulikivi Oyj OSAVUOSIKATSAUS 01-09/2012. Heikki Vauhkonen

Tulikivi Oyj OSAVUOSIKATSAUS 01-09/2012. Heikki Vauhkonen Tulikivi Oyj OSAVUOSIKATSAUS 01-09/2012 26.10.2012 Osavuosikatsaus 01-09/2012 Tulikivi-konsernin liikevaihto kolmannella vuosineljänneksellä oli 13,1 Me (15,1 Me 07-09/2011 ), liiketulos 0,4 (0,5) Me ja

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2013. 23. huhtikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2013. 23. huhtikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2013 23. huhtikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Q1 2013: Erittäin vahva alku vuodelle Q1/2013 Q1/2012 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut

Lisätiedot

Q4/2018 ja vuosi Mika Rautiainen, toimitusjohtaja Markku Pirskanen, talousjohtaja

Q4/2018 ja vuosi Mika Rautiainen, toimitusjohtaja Markku Pirskanen, talousjohtaja Q4/2018 ja vuosi 2018 Mika Rautiainen, toimitusjohtaja Markku Pirskanen, talousjohtaja Vuoden 2018 pääfokus: ASIAKASLUOTTAMUKSEN PARANTAMINEN POSITIIVISEN KÄÄNTEEN VUOSI 2 Q4/18: kasvu jatkui, kertaluontoiset

Lisätiedot

TKL -LEX TEKNISEN KAUPAN TIETOPALVELU

TKL -LEX TEKNISEN KAUPAN TIETOPALVELU TKL -LEX TEKNISEN KAUPAN TIETOPALVELU Ennakoivaa säädöstietoa liiketoiminnan tarpeisiin TKL -LEX yritysjohdolle myynnistä vastaaville markkinoinnista vastaaville asiantuntijoille Teknisen kaupan yritysten

Lisätiedot

Vaikutusten arviointi Keskimaan kaupparakentamisen suhteen Hankasalmen kirkonkylässä

Vaikutusten arviointi Keskimaan kaupparakentamisen suhteen Hankasalmen kirkonkylässä Vaikutusten arviointi Keskimaan kaupparakentamisen suhteen Hankasalmen kirkonkylässä tullaan hyväksymään kunnanhallituksessa ja kunnanvaltuustossa kaavan päätöskäsittelyn yhteydessä Tässä arvioinnissa

Lisätiedot

Orimattilan maakuntauudistuksen jälkeen. Kuntaliiton maakuntakierros

Orimattilan maakuntauudistuksen jälkeen. Kuntaliiton maakuntakierros Orimattilan maakuntauudistuksen jälkeen Kuntaliiton maakuntakierros 3.5.2018 Kasvut menneessä Trendikasvu Muutos% Muutos Osuus Orimattila 2007 2011 2016 2007-16 euroa muut:sta Kaikki 64 769 74 681 88 005

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta heinäkuuta 2012 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta heinäkuuta 2012 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta 2012 19. heinäkuuta 2012 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Q2 2012: Vahva kehitys jatkui Q2/2012 Q2/2011 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut tilaukset

Lisätiedot

Kulutus ja täydennys synkronissa

Kulutus ja täydennys synkronissa Kulutus ja täydennys synkronissa 11.4.2013 Tuula Löytty Pidentää läpimenoaikoja Aiheuttaa kuljettamista ja siirtelyä Vaatii tilaa Sitoo pääomia Tuotteiden arvo ei kasva 2 1 Koneiden ja laitteiden varaosat

Lisätiedot

Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä

Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä Kymppi Moni työpaja 22.3.2012 Leena Rossi ja Anna Isopoussu Jyväskylän väestöarvio Koko kaupungin väestöarvio Käsitteistö: väestöennuste,

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta huhtikuuta 2011 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta

KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta huhtikuuta 2011 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2011 20. huhtikuuta 2011 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Q1 2011: Vahvaa kasvua tilauksissa ja liikevoitossa Q1/2011 Q1/2010 Historiallinen muutos 2010 Saadut tilaukset

Lisätiedot

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Laadullinen eli kvalitatiiivinen analyysi Yrityksen tutkimista ei-numeerisin perustein, esim. yrityksen johdon osaamisen, toimialan kilpailutilanteen

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUSTEN MARKKINASELVITYS 1997-1998

JULKISIVUKORJAUSTEN MARKKINASELVITYS 1997-1998 TAMPEREEN TEKNILLINEN KORKEAKOULU Rakennustekniikan osasto Rakentamistalouden laitos Kirsi Taivalantti 15.11.1999 JULKISIVUKORJAUSTEN MARKKINASELVITYS 1997-1998 SISÄLTÖ 1 Tutkimuksen toteutus 2 Tutkimuksen

Lisätiedot

Kauppakamarin kysely: Miten Venäjän talousromahdus ja -pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 17.2.2015

Kauppakamarin kysely: Miten Venäjän talousromahdus ja -pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 17.2.2015 Kauppakamarin kysely: Miten Venäjän talousromahdus ja -pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 17.2.2015 Laaja valtakunnallinen otanta Kyselyyn vastasi lähes 1700 kauppakamarien jäsenyritystä eri

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2015. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia 5.11.2015

Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2015. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia 5.11.2015 Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2015 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia 5.11.2015 Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat johdon

Lisätiedot

17.4.2014 Kohdentaminen - Kuuleminen 2. Uusi valikoimankohdennusmalli

17.4.2014 Kohdentaminen - Kuuleminen 2. Uusi valikoimankohdennusmalli Uusi valikoimankohdennusmalli 1 Esitys on osa mallin virallista kuulemismenettelyä Tässä materiaalissa pyrimme selventämään suunnitellun uuden valikoimankohdennusmallin toimintalogiikkaa ja sen vaikutuksia

Lisätiedot

Alkoholijuomien. valikoimaanotto ja vähittäismyynti

Alkoholijuomien. valikoimaanotto ja vähittäismyynti Alkoholijuomien valikoimaanotto ja vähittäismyynti 1.1.2016 Sisällysluettelo Liitteet Alkoholijuomien vähittäiskauppa Suomessa 3 Erityisasema 3 Tasapuolisuus ja syrjimättömyys 3 Vastuullinen hankinta 3

Lisätiedot

Logististen toimintojen kehittäminen Länsi-Uudellamaalla. Raportti, Syyskuu 2009

Logististen toimintojen kehittäminen Länsi-Uudellamaalla. Raportti, Syyskuu 2009 Logististen toimintojen kehittäminen Länsi-Uudellamaalla Raportti, Syyskuu 2009 Raportin sisältö 1. Länsi-Uudenmaan logistista asemaa koskevien taustaselvitysten tulokset 2. Ehdotus Länsi-Uudenmaan strategiaksi

Lisätiedot

Vuoden neljänneksen tulos

Vuoden neljänneksen tulos Vuoden 2010 1. neljänneksen tulos 28.5.2010 Vastuunrajoitus Tässä presentaatiossa oleva informaatio on Ruukki Group Oyj:n omaisuutta ( Yhtiö ), ja informaatio on tarkoitettu vain niille tahoille, joille

Lisätiedot

Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK

Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä 30.6.2017 Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK Stockmann Herkut Suomessa siirtyvät S-ryhmälle S-ryhmä ostaa Stockmann Herkkujen päivittäistavaraliiketoiminnan

Lisätiedot

Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina

Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Hankkeen tausta Kaupalla on valmiudet toimia kaiken kokoisten tavarantoimittajien kanssa Mikroyritysten pienemmät

Lisätiedot

Kunnallisveroprosentin noston vaikutus kunnan verotuloihin ja valtionosuuksien tasaukseen

Kunnallisveroprosentin noston vaikutus kunnan verotuloihin ja valtionosuuksien tasaukseen 1 Suomen Kuntaliitto 8.10.2010 Henrik Rainio, Jouko Heikkilä Kunnallisveroprosentin noston vaikutus kunnan verotuloihin ja valtionosuuksien tasaukseen Veroprosentin korotuksesta kunta saa aina täysimääräisen

Lisätiedot

Atria Capital Markets Day Atria Skandinavia

Atria Capital Markets Day Atria Skandinavia Atria Capital Markets Day Atria Skandinavia Toimitusjohtaja 9.12.2011 Atria Skandinavia Katsaus 1.1. 30.9.2011 Q3 Q3 Q1-Q3 Q1-Q3 Milj. 2011 2010 2011 2010 2010 Liikevaihto 93,5 98,9 277,1 293,6 391,6 Liikevoitto

Lisätiedot

Määrätietoisesti eteenpäin. 5. maaliskuuta 2012 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta

Määrätietoisesti eteenpäin. 5. maaliskuuta 2012 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Määrätietoisesti eteenpäin 5. maaliskuuta 2012 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Sisältö Liiketoiminnan kehitys vuonna 2011 Markkinoiden kehitys vuonna 2011 Vuoden 2011 kohokohdat Markkina- ja liiketoimintanäkymät

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta lokakuuta 2012 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta lokakuuta 2012 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta 2012 23. lokakuuta 2012 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Q3 2012: Myönteinen kehitys jatkui ja rahavirta oli ennätystasolla Q3/2012 Q3/2011 Historiallinen muutos

Lisätiedot

Perustettu 1962 Aulis Ripatin toimesta Yritys tällä hetkellä Lpr talousalueen vanhin yksityinen yhtäjaksoisesti toiminut autoliike Päämiehet:

Perustettu 1962 Aulis Ripatin toimesta Yritys tällä hetkellä Lpr talousalueen vanhin yksityinen yhtäjaksoisesti toiminut autoliike Päämiehet: Perustettu 1962 Aulis Ripatin toimesta Yritys tällä hetkellä Lpr talousalueen vanhin yksityinen yhtäjaksoisesti toiminut autoliike Päämiehet: Aro-Yhtymä Oy, Nissan Europe (valmistaja) ja Simetron Group

Lisätiedot

Tutkintorakenteen uudistaminen. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén

Tutkintorakenteen uudistaminen. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén Tutkintorakenteen uudistaminen Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén 13.10.2011 Hallitusohjelma Koulutustarjonta mitoitetaan kansakunnan sivistystarpeiden ja työmarkkinoiden

Lisätiedot

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Yhteistyöstä menestystä Forma messut on Taito Shopketjun myymälöille tärkein sisäänostotapahtuma ja paikka kohdata tavarantoimittajia. Siksi se

Lisätiedot

ALKOHOLILAIN MUUTOKSEN SEURANTA KULUTUKSEN JA MYYNNIN MUUTOKSET TAMMI-HUHTIKUU 2017/2018. Pasi Holm ja Juho Tyynilä elokuu 2018

ALKOHOLILAIN MUUTOKSEN SEURANTA KULUTUKSEN JA MYYNNIN MUUTOKSET TAMMI-HUHTIKUU 2017/2018. Pasi Holm ja Juho Tyynilä elokuu 2018 ALKOHOLILAIN MUUTOKSEN SEURANTA KULUTUKSEN JA MYYNNIN MUUTOKSET TAMMI-HUHTIKUU 2017/2018 Pasi Holm ja Juho Tyynilä elokuu 2018 Selvityksen tavoite ja tausta Vuonna 2018 tuli voimaan alkoholilain kokonaisuudistus,

Lisätiedot

Tarkkuutta tuotannon suunnitteluun ennustamisen kehittämisestä Jaakko Takala RELEX Tammiseminaari 22.1.2014

Tarkkuutta tuotannon suunnitteluun ennustamisen kehittämisestä Jaakko Takala RELEX Tammiseminaari 22.1.2014 Tarkkuutta tuotannon suunnitteluun ennustamisen kehittämisestä Jaakko Takala RELEX Tammiseminaari 22.1.2014 Konsernin rakenne 2012 Atria Oyj Liikevaihto 1 344 milj. Henkilöstö 4 898 (keskimäärin) Suomi

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2014 25.7.2014 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat johdon näkemyksiin ja

Lisätiedot

Puolivuosikatsaus Q2/ Pääjohtaja Mikko Helander

Puolivuosikatsaus Q2/ Pääjohtaja Mikko Helander Puolivuosikatsaus Q2/2017 27.7.2017 Pääjohtaja Mikko Helander Keskeiset asiat Q2/2017 Päivittäistavarakaupassa jatkui hyvä myynnin ja kannattavuuden kehitys Rakentamisessa ja talotekniikassa yritysasiakaskaupassa

Lisätiedot

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Hannu Ahola 0400 996 067 Selvitys 5/2012 Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne 2010 2012 27.11.2012 Sisällys 1 VUOKRA- JA OMISTUSASUMISEN VÄLIMUOTO... 3 1.1

Lisätiedot

Raision osavuosikatsaus tammi-syyskuu Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi Talousjohtaja Antti Elevuori Raisio Oyj

Raision osavuosikatsaus tammi-syyskuu Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi Talousjohtaja Antti Elevuori Raisio Oyj Raision osavuosikatsaus tammi-syyskuu 217 Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi Talousjohtaja Antti Elevuori Raisio Oyj 8.11.217 Raision Q3/217 lyhyesti Konsernin liikevaihto* 18,8 (12,8), kasvua +5,8 % Kalanrehujen

Lisätiedot

Keskon osavuosikatsaus Q3/2018. Pääjohtaja Mikko Helander

Keskon osavuosikatsaus Q3/2018. Pääjohtaja Mikko Helander Keskon osavuosikatsaus Q3/218 Pääjohtaja Mikko Helander 1 Keskeiset asiat Q3/218 Liikevaihdon kasvu +3,5 % Kaikkien aikojen paras kvartaalitulos, liikevoitto 113 M Päivittäistavarakaupan vahva markkinaosuus-

Lisätiedot

Kaupan tulos kuntoon tehokkaammalla toimitusketjulla! Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, RELEX Oy 26.1.2010

Kaupan tulos kuntoon tehokkaammalla toimitusketjulla! Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, RELEX Oy 26.1.2010 Kaupan tulos kuntoon tehokkaammalla toimitusketjulla! Mikko Kärkkäinen Toimitusjohtaja, RELEX Oy 26.1.2010 RELEX Oy RELEX toimittaa ratkaisuja kysynnän ennustamisen ja täydennystilaamisen automatisoimiseen

Lisätiedot

15,9 % (11,4 %); 15,7 % (8,4 %) 110,7 (94,0) milj. EUR investointien jälkeen -23,1 (-11,5) milj. EUR kasvoi 64,1 % ja oli 0,32 (0,20) EUR

15,9 % (11,4 %); 15,7 % (8,4 %) 110,7 (94,0) milj. EUR investointien jälkeen -23,1 (-11,5) milj. EUR kasvoi 64,1 % ja oli 0,32 (0,20) EUR 362,6 (338,7) milj. EUR, kasvua 7,0 % tai 10,1 % vertailukelpoisilla valuuttakursseilla kasvoi 40,9 % ja oli 48,4 (34,4) milj. EUR tai 13,4 % (10,2 %) liikevaihdosta 15,7 % (8,4 %) 15,9 % (11,4 %); 110,7

Lisätiedot

PAIKALLISTEN TOIMITTAJIEN JA TUOTTEIDEN TOIMINTAMALLI KESPRO OY. Jyrki Karlsson Osto- ja Logistiikkajohtaja Kespro Oy

PAIKALLISTEN TOIMITTAJIEN JA TUOTTEIDEN TOIMINTAMALLI KESPRO OY. Jyrki Karlsson Osto- ja Logistiikkajohtaja Kespro Oy PAIKALLISTEN TOIMITTAJIEN JA TUOTTEIDEN TOIMINTAMALLI KESPRO OY Jyrki Karlsson Osto- ja Logistiikkajohtaja Kespro Oy Agenda Paikalliset tavarantoimittajat Ruokakesko ja suomalaisuus Paikallisten tavarantoimittajat

Lisätiedot

Tehoa toimintaan. Aditron laadukkailla HR-palveluilla HR-VAKIO / PALKKAVAKIO / MATKAVAKIO

Tehoa toimintaan. Aditron laadukkailla HR-palveluilla HR-VAKIO / PALKKAVAKIO / MATKAVAKIO Tehoa toimintaan Aditron laadukkailla HR-palveluilla HR-VAKIO / PALKKAVAKIO / MATKAVAKIO HR-tehtävistä 2/3 on perusrutiineja Ulkoistamalla henkilöstöhallinnon rutiinit voitte merkittävästi parantaa yrityksenne

Lisätiedot

Tehyn. avain- sanat. päättäjille

Tehyn. avain- sanat. päättäjille Tehyn avain- sanat päättäjille Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat ovat isoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Myös niitä koskevia muutoksia voi olla vaikea hahmottaa. Siksi Tehy listaa päättäjille viisi

Lisätiedot

Q tammi-syyskuu. Liiketoimintakatsaus

Q tammi-syyskuu. Liiketoimintakatsaus Q3 2018 tammi-syyskuu Liiketoimintakatsaus DETECTION TECHNOLOGY OYJ:N LIIKETOIMINTAKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2018 Detection Technology Q3: Hyvä tulos, lääketieteen sovellukset kirittivät kasvuun Heinä-syyskuu

Lisätiedot

Kainuun metsäbiotalous

Kainuun metsäbiotalous n metsäbiotalous elää edelleen puusta Metsäbiotalous muodostaa 41 % maakunnan koko biotalouden tuotoksesta. Työllisyydessä osuus on noin 1,5-kertainen maakuntien keskiarvoon verrattuna. Metsäbiotalouden

Lisätiedot

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Tällä mennään Tuotteistaminen & asiakaslähtöinen markkinointi Vähän teoriaa, enemmän käytäntöä. http://www.youtube.com/watch?v=uk0zrvzvtb4

Lisätiedot

WÄRTSILÄ OYJ ABP OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-MAALISKUU 2007 OLE JOHANSSON, KONSERNIJOHTAJA

WÄRTSILÄ OYJ ABP OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-MAALISKUU 2007 OLE JOHANSSON, KONSERNIJOHTAJA WÄRTSILÄ OYJ ABP OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-MAALISKUU 27 OLE JOHANSSON, KONSERNIJOHTAJA 4.5.27 1 Wärtsilä Keskeistä ensimmäisellä neljänneksellä MEUR Q1/7 Q1/6 Muutos 26 Liikevaihto 761 592 29 % 3 19 Liiketulos

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Osakeanti

Osakeanti Osakeanti 1.3.3018 09.09.2018 http://www.isokallanpanimo.fi/fi/osakeanti.html Meidän panimo Panimo perustettiin Vaaraslahteen vuoden 2013 lopulla juuri kuumimman pienpanimo aallon alkaessa. Vaaraslahden

Lisätiedot

Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen

Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

KONEen taloudellinen katsaus 2005. Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen taloudellinen katsaus 2005. Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen taloudellinen katsaus 2005 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Toimialan kehitys tilikaudella Uusien laitteiden markkinat yhä kasvussa Aasiassa Modernisoinnin kasvu vahvistui Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa

Lisätiedot

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2019

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2019 Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2019 23.8.2019 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Marko Lehtonen Sisältö Puolivuosikatsaus 2019 Q2/2019 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset

Lisätiedot

Harvia Oyj Tapio Pajuharju, toimitusjohtaja

Harvia Oyj Tapio Pajuharju, toimitusjohtaja Harvia Oyj 29.8.2019 Tapio Pajuharju, toimitusjohtaja Sauna ja spa-markkinan ennustetaan kasvavan 5 % vuoteen 2022 2 Monipuolinen tuotevalikoimamme kattaa kaikki kolme saunatyyppiä ja kaikki saunatarpeet

Lisätiedot

Tutkimus tekstiiliteollisuusalan tilanteesta 2015. Pia Vilenius/Tekstiili, muoti ja kiertotalous?

Tutkimus tekstiiliteollisuusalan tilanteesta 2015. Pia Vilenius/Tekstiili, muoti ja kiertotalous? Tutkimus tekstiiliteollisuusalan tilanteesta 2015 Pia Vilenius/Tekstiili, muoti ja kiertotalous? 26.5.2015 YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tekstiiliteollisuusalan tilannetta

Lisätiedot

Markkinoinnin tila 2010 -kyselytutkimuksen satoa. StratMark-kesäbrunssi 17.6.2010 Johanna Frösén

Markkinoinnin tila 2010 -kyselytutkimuksen satoa. StratMark-kesäbrunssi 17.6.2010 Johanna Frösén Markkinoinnin tila 2010 -kyselytutkimuksen satoa StratMark-kesäbrunssi 17.6.2010 Johanna Frösén Markkinoinnin tila -kyselytutkimus Tavoitteena laaja yleiskuva suomalaisen markkinoinnin tilasta ja kehityksestä

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2013 24.4.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Osavuosikatsauksen laatimisessa on sovellettu vuonna 2013 käyttöönotettuja uusia tai uudistettuja

Lisätiedot

Suominen Yhtymä Oyj. Osavuosikatsaus Suominen Yhtymä Oyj

Suominen Yhtymä Oyj. Osavuosikatsaus Suominen Yhtymä Oyj Suominen Yhtymä Oyj Osavuosikatsaus.... Esitys.4. Suominen Yhtymä Oyj Suominen yhteensä Q tappiolla Milj. Q/ Q/9 9 Liikevaihtoiht 4,6 46,9 79,4 Liikevoitto -,,6 6,7 Katsauskauden voitto/tappio,,5,9 Tulos/osake,

Lisätiedot

REXEL VAN DIGITAALISET OTOT & AUTOMAATTISET TÄYDENNYKSET. Rexel Van parantaa työn tuottavuutta urakoinnissa ja huoltotoiminnassa

REXEL VAN DIGITAALISET OTOT & AUTOMAATTISET TÄYDENNYKSET. Rexel Van parantaa työn tuottavuutta urakoinnissa ja huoltotoiminnassa REXEL VAN DIGITAALISET OTOT & AUTOMAATTISET TÄYDENNYKSET Rexel Van parantaa työn tuottavuutta urakoinnissa ja huoltotoiminnassa Mikä on Rexel Van? Rexel Van on sähkötarvikevarasto autossa. Rexel Vanissa

Lisätiedot

Itse tutkimus Muotoilun mittaaminen liiketaloudellisesta näkökulmasta

Itse tutkimus Muotoilun mittaaminen liiketaloudellisesta näkökulmasta Itse tutkimus Muotoilun mittaaminen liiketaloudellisesta näkökulmasta Myynnin tila Prof. Jaakko ASPARA Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu TOP MANAGEMENT FORUM/080214/PP/AMS Miksi selvittää muotoiluinvestointien

Lisätiedot

Konsernin liikevaihto oli 55,4 miljoonaa euroa - lähes 6,0 miljoonaa euroa (9,7%) pienempi kuin vastaavana ajanjaksona edellisenä vuonna.

Konsernin liikevaihto oli 55,4 miljoonaa euroa - lähes 6,0 miljoonaa euroa (9,7%) pienempi kuin vastaavana ajanjaksona edellisenä vuonna. EVOX RIFA GROUP OYJ PÖRSSITIEDOTE 1.11.2001, klo 10:00 EVOX RIFA GROUP OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.9.2001 Vuoden 2001 kolmen ensimmäisen neljänneksen liikevaihto oli 55,4 miljoonaa euroa (61,4 miljoonaa euroa

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄMME TARJOAVAT PARASTA NEUVONTAA JA HUOLTOA

TYÖNTEKIJÄMME TARJOAVAT PARASTA NEUVONTAA JA HUOLTOA WWW.GNB-NORDIC.COM TUNNET MEIDÄT NIMELLÄ EXIDE MUTTA NYT OSASTOMME NIMI ON GNB GNB ON MAAILMAN SUURIMPIA AKKUVALMISTAJIA... TYÖNTEKIJÄMME TARJOAVAT PARASTA NEUVONTAA JA HUOLTOA ASIAKAS KErTOO: GNB:SSÄ

Lisätiedot

Tavarantoimittajatilaisuus

Tavarantoimittajatilaisuus Tavarantoimittajatilaisuus 4.2.2016 1 Tavarantoimittajatilaisuus 4.2.2016 Sokos Hotel Presidentti Ohjelma 4.2.2016 9.30 Tilaisuuden avaus - Vastuullinen hankintaketju - Laadunvalvonnan ajankohtaiset -

Lisätiedot

SEISMO FACTORY SEISMO FACTORY www.seismo.fi Hiidenkatu 9, 20360 Turku puh. (02) 275 4040 fax. (02) 236 0061

SEISMO FACTORY SEISMO FACTORY www.seismo.fi Hiidenkatu 9, 20360 Turku puh. (02) 275 4040 fax. (02) 236 0061 SEISMO FACTORY Seismo? Seismo Factory tarjoaa tuotteita ja palveluita, joilla parannetaan asiakkaan näkyvyyttä ja myyntiä. Seismon päätuoteryhmät: kuvavuota-, esite- sekä erilaiset tuotetelineet, tuloste-

Lisätiedot

Työ muuttuu muuttuvatko pelisäännöt ja asenteet? Timo Lindholm / SITRA

Työ muuttuu muuttuvatko pelisäännöt ja asenteet? Timo Lindholm / SITRA Työ muuttuu muuttuvatko pelisäännöt ja asenteet? Timo Lindholm / SITRA 7.9.2016 Kansan, maan ja työn vuotuisen tuoton arvoa ei voida lisätä millään muulla keinolla kuin lisäämällä joko sen tuottavien työläisten

Lisätiedot

Pakka käytännössä: Asiakasarvioinnit Espoolaisravintoloissa. Toukokuu 2015

Pakka käytännössä: Asiakasarvioinnit Espoolaisravintoloissa. Toukokuu 2015 Pakka käytännössä: Asiakasarvioinnit Espoolaisravintoloissa Toukokuu 2015 Mikä on Pakka toimintamalli? Pakka on paikallista yhteisöön vaikuttamista alkoholi- ja päihdehaittojen vähentämiseksi Toimintamallin

Lisätiedot