Talous, politiikka, kulttuuri

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Talous, politiikka, kulttuuri"

Transkriptio

1 Talous, politiikka, kulttuuri

2 Ihmisyys: Ihmisten erityisyys luonnonolioina perustuu siihen, että ihmisruumiit voivat tietoisesti muokata ympäristöään eli sitä, mikä muokkaa niitä. Oman luonnon muokkaaminen tapahtuu ihmisten keskinäisessä yhteistoiminnassa. Inhimilliset symbolit ovat materiaalisia ja käytännöllisiä. Niillä on alkuperänsä ihmisten olemisessa maailmassa ja tarpeessa jäädä henkiin.

3 Tim Ingold: Ihmisten suhteita luontoon ja toisiin ihmisiin yhdistää toisiinsa se tarkoituksellinen toiminta, joka vaikuttaa fyysiseen maailmaan ja jota kutsutaan sosiaaliseksi tuotannoksi tai työksi. Sosiaaliset suhteet tuottavat tuotannon ja työn intentionaalisen aineksen, joka ohjaa ihmisten ja heidän ympäristöjensä välistä ekologista kanssakäymistä. Juuri tämä intentionaalinen aines tekee inhimillisestä tuotannosta omanlaistaan. Tim Ingold: Social relations, human ecology, and the evolution of culture. In Handbook of Human Symbolic Evolution, myös ei-inhimilliset eläimet osaavat tuottaa [...] Inhimillinen tuotanto on erityistä vain siihen mittaan kuin sitä ohjaa tavoiteltavan päämäärän ja sen saavuttamiseksi tarpeellisten askelten hahmottaminen. Ibid.

4 Ihmisten suhde luontoon on samaan aikaan sekä materiaalinen että symbolinen: oli objekti millainen tahansa tai kuului se mille tahansa todellisuuden alueelle, se täytyy aina tunnistaa, omia ja ottaa käyttöön osana yhteiskunnallista uusintamista. Ferruccio Rossi-Landi: Marxism and Ideology, 1990.

5 Inhimillisessä elämässä tarve tuottaa oma elämänsä tekee välttämättömäksi ihmisten välisen yhteistoiminnan ja symbolisen toiminnan. Kolme seikkaa oman elämän tuottaminen, ihmisten välinen yhteistoiminta ja symbolinen toiminta muodostavat yhteiskunnallisen uusintamisen. Ei selvää rajaa materiaalisen ja symbolisen välillä.

6 Yhteiskunnallinen uusintaminen sisältää kaikki ne prosessit, joiden välityksellä yhteisöt ja yhteiskunnat ovat olemassa. Se kattaa sekä materiaalinen että symbolisen toiminnan, niin luonnon kuin yhteiskunnan. Yhteiskunnallinen uusintaminen on välttämättä myös kaikkien merkkijärjestelmien uusintamista. Ferruccio Rossi Landi: Between Signs and Non-Signs, 1992

7 Miksi kolme yhteiskunnallisen uusintamisen puolta on modernissa maailmassa nähty irrallisiksi toisistaan, itsenäisiksi sfääreiksi? oman elämän tuottaminen talous ihmisten välinen yhteistoiminta politiikka symbolinen toiminta kulttuuri

8 Ensimmäinen edellytys sille, että talous, politiikka ja kulttuuri erotetaan toisistaan, on ihmisten erottaminen luonnosta. Raymond Williams: Luontokäsitykset. Teoksessa Luonnon politiikka (2004) Modernilla ajalla luonto on nähty yksikölliseksi ja abstraktiksi: Luonto on, Luonto osoittaa, Luonto opettaa

9 Luonto on mitä? Kynsin ja hampain käytävää veristä kamppailua. Säälimätöntä taistelua olemassaolosta. Yhteiseen hyvään johtava keskinäisten riippuvuuksien järjestelmä. Keskinäisen riippuvuuden ja yhteistyön esikuva. Luonto on mitä tahansa näistä asioista aina siitä riippuen, mitä prosesseja otamme tarkasteltavaksi. (Williams, mt.)

10 Kun ihminen aletaan nähdä erilliseksi luonnosta, voidaan alkaa ajatella myös taloudellista toimintaa irrallaan muista inhimillisistä toimista. Marxin mukaan kapitalismia edeltäneitä taloudellisia muodostumia ei voitu kokonaan irrottaa niistä kulttuurisista ja symbolisista maailmoista, joiden osia ne olivat. Judith Butler: Merely Cultural. Social Text vol. 52/53 (Autumn-Winter 1997)

11 Marx pyrkii Grundrissessa selittämään, kuinka 'taloudellinen' ja 'kulttuurinen muodostuvat kapitalismin kehityksen myötä erillisiksi sfääreiksi ja kuinka 'taloudellisen' synty omana sfäärinään on pääoman käynnistämän abstraktioprosessin seurausta. Tässä abstraktioprosessissa käyttöarvot ja vaihtoarvot irtoavat toisistaan.

12 Käyttöarvo: Tavaran hyödyllisyyden syy, jonka vuoksi ihmiset tarvitsevat tai tahtovat sitä. Vaihtoarvo: Se, millä tavara voidaan myydä (voi olla muuta tavaraa, työtä tai rahaa).

13 Kun tavaroiden välittömien käyttöarvojen sijaan taloudellisessa toiminnassa alkavat korostua vaihtoarvot, voidaan taloutta tarkastella omana itsenäisenä alueenaan. Siinä, missä käyttöarvot liittävät taloutta muihin Inhimillisiin käytänteisiin, vetävät vaihtoarvot taloutta erilleen muista käytänteistä.

14 Leipä kuuluu käyttöarvoltaan hengissä säilymiseen, työkyvyn uusintamiseen, huolenpitoon toisista, yhteisöllisyyteen, makunautintoihin jne. Limppu, reikäleipä, rieska, näkkileipä, ruisleipä, vehnäleipä, ohraleipä jne. "Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme", "pitää perhe leivässä", "leipälaji", leivän pöytään tuoja, nyt otti ohraleipä jne. Leipä kuuluu vaihtoarvoltaan talouteen.

15 unohdamme aivan liian helposti, että markkinajärjestelmä on institutionaalinen rakenne, jota ei ole ollut olemassa kuin omana aikanamme, ja silloinkin vain vaillinaisesti. Karl Polanyi: Suuri murros (1944/2009) Mikään yhteiskunta ei luonnollisestikaan voi toimia hetkeäkään ilman jonkinlaista taloutta, mutta ennen omaa aikaamme ei ollut olemassa yhtään taloutta, jota olisivat edes periaatteessa hallinneet markkinat. [ ] tavaroiden vaihdon kautta saatu voitto ja hyöty eivät ole missään vaiheessa näytelleet merkittävää osaa menneisyyden ihmisten taloudellisissa suhteissa. Ibid.

16 Yksittäisillä vaihtotapahtumilla [ ] ei ole tapana johtaa markkinoiden syntymiseen sellaisissa yhteiskunnissa, joissa taloudellista käyttäytymistä ohjaavat toisenlaiset periaatteet. kilpailu aletaan hyväksyä kaupankäynnin yleiseksi periaatteeksi vasta sitten, kun kotimaan kauppa, tai kansallinen kauppa, on päässyt kehittymään. Mts.

17 Markkinamalli Polanyin mukaan: Sen sijaan, että talous olisi uppoutunut osaksi sosiaalisia suhteita, sosiaaliset suhteet ovatkin osa talousjärjestelmää.

18 Itsesääntelevät markkinat vaativat yhteiskunnan instituutioiden jakamista taloudellisiin ja poliittisiin. (Polanyi) On totta, että yksikään yhteiskunta ei selviäisi ilman jonkinlaista järjestelmää, joka takaa tavaroiden tuotannon ja jakamisen. Se ei kuitenkaan edellytä erillisiä taloudellisia instituutioita, vaan talouden järjestys on normaalisti riippuvainen yhteiskuntajärjestyksestä. (Ibid.)

19 Pääoma saattaa aikaisemmin välittöminä käyttöarvoina luodut tavarat vaihtoarvojen muotoon, jolloin talous voi alkaa esiintyä itsenäisenä sfäärinä omine toimintalogiikkoineen (Grundrisse). Adam Smithin Kansojen varallisuus (1776): talous itseään säätelevänä mekanismina, joka toimii itsenäisesti valtioon nähden. Smithin ajatus näkymättömästä kädestä, markkinoiden itsesäätelystä, tekee politiikasta suorastaan tarpeettoman talouteen nähden

20 Taloudelliset tekijät rajoittavat kaikentyyppisiä yhteiskuntia. Vain 1800-luvun sivilisaatio oli taloudellinen siinä erityisessä ja muista poikkeavassa mielessä, että se päätti valita perustakseen voittomotiivin, vaikuttimen, joka on hyvin harvoin tunnustettu päteväksi ihmisyhteisöjen historiassa ja jota ei koskaan ennen todellakaan ollut korotettu jokapäiväisen elämän ja käytöksen oikeuttajaksi. Itsesääntelevä markkinamekanismi pohjautui ainutkertaisesti tälle periaatteelle. Polanyi: Suuri murros

21 Talous ja politiikka siis erkaantuivat toisistaan. Entä kulttuuri? Kulttuuri on luonnosta johdettu käsite. Viljelynä kulttuuri merkitsi alkujaan materiaalista prosessia, joka uudella ajalla projisoitiin metaforisesti hengenelämään. Latinan colere : viljely, palvominen, suojelu, asuttaminen vrt. kolonialismi, kultti

22 Varhaisissa merkityksissään kulttuuri kuvasi prosesseja: viljely, karjanhoito. Oli osa ihmiskäsitystä, jossa ei tehty eroa ihmisen ja luonnon välille. Poikkeus: Ciceron Tusculanae disputationes,missä hengen viljelyä cultura animi verrattiin peltojen viljelyyn. Cultura animi philosophia est.

23 Ennen renessanssia Ciceron metaforaan ei tartuttu. Katolisen kirkon ylivallan murentuessa ihmisten alettiin ajatella voivan viljellä itse omaa henkeään. Liittyi uuden käsitykseen, jonka mukaan ihmiskunnan historia on edistyvää. (Keskiajan lopulla ajateltiin edelleen, että ihmiskunnan kulta-ajat olivat takanapäin ja historia oli silkkaa rappiota.)

24 1500-luvulta lähtien hengen viljely ulotettiin koskemaan koko inhimillisen kasvun prosessia. Metafora luonnollistui siihen mittaan, että 1800-luvun alussa ilmaantui uusi maanviljelyä tarkoittava sana agrikulttuuri.

25 Moderni kulttuuria koskeva diskurssi kehittyi yhteydessä toiseen moderniin avainsanaan sivilisaatioon. Latinan 'civis : kansalainen. Latin 'civilis : se mikä kuuluu kansalaisille. Klassisen kreikan sanasta 'polis', joka on politiikan juuri. Sivilisaatiolla ja politiikalla yhteinen perintö.

26 Elias Lönnrot: sivistys ruotsin kultur-sanan Suomalainen merkitysvastine. D.E.D. Europaeus suomensisanat bildning ja Civilisation sivistykseksi. Sittemmin puhuttu mm. sivistyneestä maailmasta, sivistyskansoista, sivistyskielistä ja sydämen sivistyksestä.

27 Sivilisaatio arvottava termi. Sivistyneet vs. barbaarit. Sivistyneet eurooppalaiset kehittyneimpiä ja hienostuneimpia. Vrt. villi-ihmiset. de Mirabeaun L'Ami des Hommes ou Traité de la Population (1757) määrittelee sivilisaation : (i) prosessi, jossa yhteiskunnista tulee hienostuneempia, (ii) tämän prosessin seurauksena saavutettu tila.

28 1700- ja 1800-lukujen taitteessa sivilisaatio alettiin nähdä ulkoiseksi ja kulttuuri taas sisäiseksi todellisuudeksi. Vrt. kahdesta vallankumouksesta saadut kokemukset: teollinen vallankumous ja Ranskan vallankumous. Valistuksen odotuksen yleisestä edistyksestä osoittautuivat katteettomiksi. Siirtymä feodalismista kapitalismiin näyttäytyi romantikoille väkivallaksi inhimillisiä tarpeita kohtaan. Ks. Mikko Lehtonen (1994) Kyklooppi ja kojootti.

29 Uusi kulttuuria koskeva diskurssi: Kulttuuri itsenäisenä arvojen sfäärinä, Henkisyys ja sisäisyys ulkokohtaisen sivilisaation vastakohtana. Kulttuuri edustaa kaikkea ikuista ja luonnollista ihmisissä, sivilisaatio kaikkea keinotekoista ja pinnallista. Luonnollisuudessaan kulttuuri yhdistettiin uskontoon, taiteeseen, perheeseen, yksityiselämään jne. Keinotekoisuudessaan sivilisaatio liitettiin yhteiskunnan koviin faktoihin: taloudellisiin ja poliittisiin instituutioihin, teknologioihin jne.

30 Talouden, politiikan ja kulttuurin sfäärit erotellaan toisistaan monin tavoin: Julkinen hallinto: ministeriöt ja muut hallinnolliset instituutiot Kasvatus ja tutkimus: vakiintuneet oppialajaot Media: sanomalehtien osastot, sfäärien erikoislehdet

31 Nyt: kulttuurivallankumous kulttuurisiksi kutsumiemme toimintojen, instituutioiden ja käytänteiden muodostama alue on kasvanut ennen näkemättömiin mittoihin. Samalla kulttuuri on saanut ainutlaatuisen merkityksen myöhäismodernien yhteiskuntien rakenteessa ja järjestymisessä, globaalin ympäristön kehityksessä sekä taloudellisten ja aineellisten voimavarojen järjestelyssä. Stuart Hall: The Centrality of Culture. Teoksessa Kenneth Thompson (toim.) Media and Cultural Regulation, Erityisesti kulttuurin tuottamisen, kierrättämisen ja vaihdon keinot ovat laajentuneet dramaattisesti kiitos uusien mediateknologioiden ja informaatiovallankumouksen Ibid.

32 Koska ihmiset tulevat ainakin länsimaissa nykyään paremmin toimeen kuin kaksisataa vuotta sitten ja koska heillä on enemmän rahaa, aikaa ja parempi koulutus kuin ennen, sekä korkea- että massakulttuurin kulutus on kasvanut suunnattomasti mikä ei ole suurikaan yllätys. Yleisöt ovat laajentuneet sellaisiin mittoihin, joita kulttuurin tuottajat eivät kaksisataa vuotta sitten olisi voineet kuvitellakaan. Donald Sassoon: The Culture of the Europeans (2006)

33 Samaan aikaan luovaa taloutta koskevat diskurssit muuttavat kulttuurin paikkaa luvun lopun Iso-Britannia: media-, design- ja taideperustaiset yritykset ristittiin luovaksi teollisuudeksi ja alettiin ymmärtää kansakunnan talouden tulevaisuuden ja maabrändäyksen ytimeksi. Vakaa usko siihen, että luova talous on talouden nopeimmin kasvava sektori.

34 Ajatus kulttuurista hyvinvoinnin tärkeänä osa-alueena liitetty uuteen taloudelliseen ajatteluun tavalla, joka tuottaa uusia tulkintoja kulttuurin roolista yhteiskunnassa. Taide itseisarvona taide välineenä lisäarvon tuottamisessa.

35 Kulttuurin tutkiminen näissä oloissa edellyttää talouden ja politiikan tutkimista (ja niiden tutkiminen vastaavasti kulttuurin tutkimista). Kulttuuri on perustava [ ] poliittista ja taloudellista ajatellen, kuten poliittinen ja taloudellinen ovat perustavia kulttuuria ajatellen ja asettavat sille rajansa. Ne laskevat vastavuoroisesti perustan toinen toisilleen mikä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että ne artikuloidaan toinen toisiinsa. Stuart Hall: The Centrality of Culture

36 Artikulaatio: (i) puhuminen, julki lausuminen (ii) yhteen liittäminen, niveltäminen, joka tekee kahdesta alkeisosasta ykseyden Esimerkki: tyhmä blondi Kuva: Flickr.com

37 Artikulaatio on identiteetin tuottamista eroista, yhtenäisyyden tuottamista fragmenteista. Artikulaatio kytkee tämän käytännön tuohon vaikutukseen, tämän tekstin tuohon merkitykseen, tämän merkityksen tuohon todellisuuteen, tämän kokemuksen tuohon politiikkaan. Nämä yhteydet puolestaan artikuloidaan osaksi laajempia rakenteita. Lawrence Grossberg: Mielihyvän kytkennät (1995)

38 Artikulaatio tarjoaa konteksteja koskevan teorian. Se määrää, että kaikki voivat toimia vain erityisissä konteksteissa ja erityisistä konteksteista, koska käytännöillä on vaikutuksia vain konteksteissa, koska identiteetit ja suhteet ovat olemassa vain konteksteissa. Käytännön ymmärtäminen sisältää teoreettisesti ja historiallisesti tämän kontekstin (re)konstruoimisen. Ibid.

39 Mitä tekemistä tällä on kaiken muun kanssa?

40 Kaikki käytännöt ovat samaan aikaan sekä konkreettisia että kompleksisia. Historiassa, yhteiskunnallisessa tuotannossa ja siis myös niitä koskevassa ymmärryksessä konkreettinen ei ole konkreettista siksi, että se olisi yksinkertaista ja empiiristä, vaan siksi, että se tuo esiin tietynlaisen välttämättömän kompleksisuuden. Stuart Hall: Marx s Notes on Method, Cultural Studies 17:2, 2003

41 Konkreettinen on monien determinaatioiden ja suhteiden muodostama kokonaisuus. Edellyttää paitsi erillisiä osiaan myös sitä, että osat säilyttävät oman erilaisuutensa ollessaan osana kokonaisuutta. Osia ei voi palauttaa johonkin viimekätiseen perustaan. Tehtävänä tutkia sekä osien erityisyyttä että niiden yhteyksiä kokonaisuuden muihin osiin.

42 Edellyttää konkreettisten suhteiden ja konjunktioiden konkreettista analysoimista. Jotta historiallista kompleksisuutta voi ajatella, on rekonstruoitava ne determinaatiot, jotka sen muodostavat. Moninaisesti määräytynyt ja eri tavoin yhdistynyt ei näyttäydy siksi mistä on alettava, vaan siksi mikä on tuotettava. Talous, politiikka ja kulttuuri eivät ole selittäjiä, vaan selitettäviä.

43 Tarvitaan metateoriaa taloudesta, politiikasta ja kulttuurista. Meta = jonkin jälkeen tuleva ja sen ylittämään pyrkivä. Metateoria taloudesta, politiikasta ja kulttuurista tarkastelee sitä, miten näitä kolmea on tuotettu ja tuotetaan. Ei kysytä mitä talous, politiikka ja Kuva: M.S. Escher kulttuuri ovat eikä oleteta, että olisivat olemassa sisäsyntyisinä ja muuttumattomina tosiseikkoina.

44 Metateoriassa ei pyritä selittämään sosiokulttuurisia ilmiöitä sillä, että ne olisivat taloutta, politiikkaa tai kulttuuria, eikä muutoksia sillä, että talous, politiikka tai kulttuuri olisivat jotenkin muuttuneet. Huomion kohteena sen sijaan se, mitä oikein tarkoitetaan, kun jotakin kutsutaan taloudeksi, politiikaksi tai kulttuuriksi. Kuva: M.S. Escher

45 Metateorian näkökulmasta politiikka, talous ja kulttuuri eivät ole olemassa selvärajaisina kokonaisuuksina, joiden erillistä historiallista kehitystä voisi tutkia. Ovat olemassa osana tiettyä konstellaatiota tai asetelmaa, osana tiettyä suhteiden kokonaisuutta, jossa on omat hallinnan ja alistuksen, determinoimisen ja determinoituna olemisen suhteensa.

46 Tehtävänä näiden kokonaisuuksien tai konjunktuurien eli yhteenliittymien moninaisten määräävyyksien ja vaikutusten tihentymien tutkiminen. Grossberg, Lawrence (2008) Onko kulttuurintutkimuksella tulevaisuuksia? Pitäisikö olla? (Tai mitä vikaa on New Yorkissa?) Teoksessa Erkki Vainikkala ja Henna Mikkola (toim.) Nykyaika kulttuurintutkimuksessa. Kuva: M.S. Escher

47 Konjunktuuri (con + iungo) on kuvaus hajautuneesta ja ristiriitaisesta sosiaalisesta muodostumasta. Rakentuu useilla akseleilla, tasoilla ja ulottuvuuksilla. Kamppailun ja neuvottelujen kautta haetaan kaiken aikaa tilapäisiä tasapainotiloja tai rakenteellisia vakauksia. Kuva: M.S. Escher

48 Olennaista on ajatella aineellisen tuotannon eri prosessien välisiä suhteita totaliteetin jäseninä, kokonaisuudessa olevina erotteluina. On toisin sanoen hahmotettava kompleksisesti rakentunutta ja eriytynyttä totaliteettia, jossa erottelut eivät liudennu vaan säilyvät. Stuart Hall: Marx s Notes on Method, 2003 (1974) tutkittaessa mitä tahansa ilmiötä tai suhdetta on käsitettävä sekä sen sisäinen rakenne se, mitä se on erottautuneisuudessaan että ne toiset rakenteet, joihin se niveltyy ja joiden kanssa se muodostaa jonkin kattavamman totaliteetin. Sekä erityispiirteet että yhteydet on tuotava esiin analysoimalla konkreettisesti konkreettisia suhteita ja konjunktioita. Ibid.

49 Summa summarum: Politiikka, talous ja kulttuuri eivät ole selvärajaisia sfäärejä, vaan osia konfiguraatioista, joilla on omat determinaatiosuhteensa. Kun politiikka, talous ja kulttuuri ovat keskinäisesti Kuva: Johnny Hart konstitutiivisia eli määrittävät kaiken aikaa toisiaan, emme voi etukäteen tietää, kuinka ne kulloinkin konkreettisesti määrittävät toisiaan.

50 Inhimillisen elämän sudokuteoria: Muutokset yhteiskunnan jossakin kohdassa tuottavat kompleksisten determinaatioiden välityksellä muutoksia toisissa kohdissa.

51 Seuraukset kulttuuriteorialle: Kulttuuria on tutkittava yhteydessä sen konteksteihin yhteiskunnallisen uusintamisen kokonaisuudessa. Kulttuuri ei ole sfääri vaan aspekti, joka on läsnä kaikessa inhimillisessä toiminnassa. Konjunktuurianalyysilla pyritään selvittämään kuinka yhteiskunnallisen uusintamisen eri aspektit artikuloituvat (niveltyvät) toisiin ja muodostavat konjunktuureja.

52 Ks. myös Mikko Lehtonen Kulttuuri sfäärinä ja aspektina. Kulttuurintutkimus 25(2008):1.

Talous ja kulttuuri: Uudet jaot. Mikko Lehtonen 7.9.2011

Talous ja kulttuuri: Uudet jaot. Mikko Lehtonen 7.9.2011 Talous ja kulttuuri: Uudet jaot Mikko Lehtonen 7.9.2011 Osapuilleen 1800-luvun alusta: Talous hyödyn alueena, kulttuuri kauneuden ja totuuden alueena. Kulttuuri korkeakulttuurina: Ei taloudellisen hyödyn

Lisätiedot

Taloudellisten järjestelmien historiallinen kehitys

Taloudellisten järjestelmien historiallinen kehitys Työpoli(ikka 2 2014 Taloudellisten järjestelmien historiallinen kehitys Esikapitalistinen vaihe Merkantilismi Tavaroiden tuottaminen rahan avulla (T 1 -R-T 2 ) Teollinen kapitalismi: esifordismi ja fordismi

Lisätiedot

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN,,, Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako -työryhmä 18.11.2009 Pirkko Pohjakallio

Lisätiedot

5.12 Elämänkatsomustieto

5.12 Elämänkatsomustieto 5.12 Elämänkatsomustieto Elämänkatsomustieto oppiaineena on perustaltaan monitieteinen. Filosofian ohella se hyödyntää niin ihmis-, yhteiskunta- kuin kulttuuritieteitäkin. Elämänkatsomustiedon opetuksessa

Lisätiedot

410070P Kasvatussosiologia: Yhteiskunta, kasvatusinstituutiot ja sosiaalinen vuorovaikutus (4op)

410070P Kasvatussosiologia: Yhteiskunta, kasvatusinstituutiot ja sosiaalinen vuorovaikutus (4op) 410070P Kasvatussosiologia: Yhteiskunta, kasvatusinstituutiot ja sosiaalinen vuorovaikutus (4op) KT Veli-Matti Ulvinen - Osa III - Kasvatussosiologia osana kasvatustieteitä Kasvatustiede tieteiden välistä

Lisätiedot

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MUUTTUU UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN MYÖTÄ? Seminaari perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista Opetushallitus 13.3.2015 FT tutkija Kati Mikkola, (HY, SKS) kati.m.mikkola@helsinki.fi

Lisätiedot

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Perustuu väitöskirjaan Sukupuoli ja syntyvyyden retoriikka Venäjällä ja Suomessa 1995 2010 Faculty of Social Sciences Näin se kirjoitetaan n Johdanto

Lisätiedot

Kapitalismi rahatalousjärjestelmänä. Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 28.10.2014

Kapitalismi rahatalousjärjestelmänä. Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 28.10.2014 Kapitalismi rahatalousjärjestelmänä Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 28.10.2014 Luennon sisältö Kertaus: Moderni raha ja rahatalous Toimintamotiivit rahataloudessa miksi kerrytämme rahavarallisuutta?

Lisätiedot

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa?

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Professori Katriina Siivonen, Helsingin yliopisto Elävä perinne! Avaus aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

Lisätiedot

SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA

SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA Päihdealan sosiaalityön päivä 22.11.2012 Aulikki Kananoja ESITYKSEN JÄSENNYS Kulttuurinen muutos ( William Ogburn) Globaali ympäristö Väestörakenteen muutos Suomalaisen hyvinvointipolitiikan

Lisätiedot

Yhteisötalouden käsitteestä

Yhteisötalouden käsitteestä Yhteisötalouden käsitteestä Hanna Moilanen projektipäällikkö Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti FinSERN-tapaaminen 5.9.2011 Ruralia-instituutti /Hanna Moilanen/Yhteisötalouden käsitteestä 7.9.2011

Lisätiedot

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN Nykyinen kapitalistinen taloudellinen ja poliittinen järjestelmämme ei ole enää kestävällä pohjalla Se on ajamassa meidät kohti taloudellista ja sosiaalista kaaosta sekä ekologista

Lisätiedot

Nuorten näkymätön kansalaisuus?

Nuorten näkymätön kansalaisuus? Nuorten näkymätön kansalaisuus? Miten niin? nro 1: Nuoruushan on kaikkialla, koko mediakulttuuri ihannoi nuoruutta, kaikki haluavat olla nuoria juuri tässä ajassamme Miten niin? nro 2: lapset ja nuorethan

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön määrittelyä. Petri Salo Åbo Akademi i Vasa 03.05.2006

Vapaan sivistystyön määrittelyä. Petri Salo Åbo Akademi i Vasa 03.05.2006 Vapaan sivistystyön määrittelyä Petri Salo Åbo Akademi i Vasa 03.05.2006 Vasa arbetarinstitut (perustettu 1907) Vapaa sivistystyö Folkbildning Folkeoplysning Kansa folk Työ Vapaus fri och frivillig Sivistys

Lisätiedot

Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9. Laaja-alainen osaaminen. Opetuksen tavoitteet. Merkitys, arvot ja asenteet

Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9. Laaja-alainen osaaminen. Opetuksen tavoitteet. Merkitys, arvot ja asenteet Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9 Merkitys, arvot ja asenteet T3 ohjata oppilasta ymmärtämään fysiikan osaamisen merkitystä omassa elämässä, elinympäristössä ja yhteiskunnassa L6, Tutkimisen

Lisätiedot

Johdatus maantieteeseen tieteenalana. Juha Ridanpää 2017

Johdatus maantieteeseen tieteenalana. Juha Ridanpää 2017 Johdatus maantieteeseen tieteenalana Juha Ridanpää 2017 Aluemaantiede Taustalla 1800-luvulle (ja kauemmaksi) asti ulottuva tarve paloitella maailma toisistaan irrallisiksi osiksi. Alexander von Humboldt

Lisätiedot

Kotitalous talousmuotona ja kulutuksen areenana kurssi,hy, Kotitalousopettajan koulutus, Vuokko Jarva ja Sakari Ylönen,KOTITAKUVJ1s.

Kotitalous talousmuotona ja kulutuksen areenana kurssi,hy, Kotitalousopettajan koulutus, Vuokko Jarva ja Sakari Ylönen,KOTITAKUVJ1s. Kotitaloustutkimuksen monitieteinen ylipopistoverkosto Kotitalous talousmuotona ja kulutuksen areenana kurssi s.2005 Tuottajat: Vuokko Jarva, HY, Kotitaloustiede, ja Sakari Ylönen, JOY, Savonlinnan opettajankoulutuslaitos,

Lisätiedot

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö Kielellä on väliä Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö 1 Teema: Osallisuus, voimaantuminen ja integraatio Kuka on osallinen, kuinka osallisuutta rakennetaan jne., sillä kuinka ihmisiä luokittelemme on väliä

Lisätiedot

Verkostoitumisen saloja VoimaNaisille

Verkostoitumisen saloja VoimaNaisille Verkostoitumisen saloja VoimaNaisille Jos on riittävästi aikaa, rahaa ja onnea, voi kaiken tehdä yksin. Mutta kenellä niitä on tarpeeksi? Leila Kontkanen 1.10.2013 1 Oliver E. Williamson, taloustieteen

Lisätiedot

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY Yhteiskuntafilosofia - alueet ja päämäärät Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY 1 Yhteiskunnan tutkimuksen ja ajattelun alueet (A) yhteiskuntatiede (political science') (B) yhteiskuntafilosofia

Lisätiedot

Kansalaisyhteiskunta, kehitys ja köyhyyden poistaminen - Ihmisoikeusneuvonantaja Rauno Merisaari UM/POL-40

Kansalaisyhteiskunta, kehitys ja köyhyyden poistaminen - Ihmisoikeusneuvonantaja Rauno Merisaari UM/POL-40 Kansalaisyhteiskunta, kehitys ja köyhyyden poistaminen - Ihmisoikeusneuvonantaja Rauno Merisaari UM/POL-40 Pääpointit Merkitseekö vahva kansalaisyhteiskunta demokratiaa ja vaurautta? Kansalaisyhteiskunnan

Lisätiedot

Taiteesta palveluksi, luovuudesta liiketoimintasuunnitelmaksi kulttuurin kapitalisoinnin logiikasta

Taiteesta palveluksi, luovuudesta liiketoimintasuunnitelmaksi kulttuurin kapitalisoinnin logiikasta Taiteesta palveluksi, luovuudesta liiketoimintasuunnitelmaksi kulttuurin kapitalisoinnin logiikasta Tarja Rautiainen-Keskustalo Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö/musiikintutkimus Mitä taloudellisia,

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Ajatuksia sivistyksen suunnasta Sivistyksen sivuhuoneessa. Peter Johnson

Ajatuksia sivistyksen suunnasta Sivistyksen sivuhuoneessa. Peter Johnson Ajatuksia sivistyksen suunnasta Sivistyksen sivuhuoneessa Peter Johnson 29.1.2016 Sivistyksen aika Sivistys on parin vuosisadan aikana taipunut moneen muotoon. Se on tavattoman dynaaminen ja monimuotoinen

Lisätiedot

TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Johdanto: Katseen politiikkaa. Audiovisuaalinen. Kulttuuri. Juha Herkman, 12.3.

TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Johdanto: Katseen politiikkaa. Audiovisuaalinen. Kulttuuri. Juha Herkman, 12.3. TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Johdanto: Katseen politiikkaa Juha Herkman, 12.3.2013 Helsingin yliopisto: osiaalitieteiden laitos, viestinnän tutkimus Audiovisuaalinen Audio (lat.)

Lisätiedot

Tieteellinen tutkimus, käytännölliset odotukset tutkijan valinnat

Tieteellinen tutkimus, käytännölliset odotukset tutkijan valinnat Kunnallistieteen yhdistys tutkijaseminaari Kuopio 14.5.2009 Tieteellinen tutkimus, käytännölliset odotukset tutkijan valinnat Professori Vuokko Niiranen Terveyshallinnon ja talouden laitos Kuopion yliopisto

Lisätiedot

Rahan synty ja historia. Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 21.10.2014

Rahan synty ja historia. Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 21.10.2014 Rahan synty ja historia Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 21.10.2014 Luennon sisältö Fiktiivinen valtavirtainen rahatarina Rahatarinan ja todellisuuden väliset ristiriidat Raha velkana ennen

Lisätiedot

Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen

Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta 21.4.2017 ESITYS VALIOKUNNASSA Professori Marja Vaarama, Itä-Suomen yliopisto marja.vaarama@uef.fi Marja Vaarama 20.4.2017 1 Kestävä

Lisätiedot

Syyslukukauden 2012 opintotarjonta

Syyslukukauden 2012 opintotarjonta Syyslukukauden 2012 opintotarjonta ELOKUVA JA TELEVISIO Elokuvan ja median historia 5 op MUOTOILU Taiteen ja kulttuurin historia 3 op MUSIIKKI Musiikin historia 5 op VIESTINTÄ Taidehistoria 5 op Viestintä

Lisätiedot

Luonnon monet kasvot:

Luonnon monet kasvot: Luonnon monet kasvot: teknologinen ja fokaalinen luonto Ylä-Lapissa Sanna Hast Jyväskylän yliopisto sanna.t.hast@jyu.fi Pro Gradu: Releasing Upper Lapland Martin Heidegger and the question concerning nature

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Mirja Antila, LAPE-akatemian fasilitaattori

Mirja Antila, LAPE-akatemian fasilitaattori Mirja Antila, LAPE-akatemian fasilitaattori Oppimisprosessi Kansallisesti sosiaali- ja terveys- ja opetus- ja kulttuuriministeriöstä johdettu Alueellisiin tarpeisiin räätälöity Lasten ja nuorten hyvinvoinnin

Lisätiedot

SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ. Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu

SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ. Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu maunuan@gmail.com www.anttimaunu.fi Näkökulma arviointiin ja tutkimukseen Suomi 100 ei ehkä

Lisätiedot

Kulttuurilaitosten vaikuttavuuden arviointi

Kulttuurilaitosten vaikuttavuuden arviointi Kulttuurilaitosten vaikuttavuuden arviointi Museojohtajien kesäpäivät 26.8.2010 14.9.2010 Pasi Saukkonen 1 Arviointiyhteiskunta Siirtyminen keskitetyn vallan ja vastuun normatiivisesta, hyvän elämän ja

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja hyvinvointi: Länsimaisen arkielämän politiikka. Liisa Häikiö

Ilmastonmuutos ja hyvinvointi: Länsimaisen arkielämän politiikka. Liisa Häikiö Ilmastonmuutos ja hyvinvointi: Länsimaisen arkielämän politiikka Liisa Häikiö Idea: Ongelman määrittely: mistä on kysymys? Miten ongelma on mahdollista ratkaista? Hyvinvointi: Mitä se on? Sosiaalipolitiikka:

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

FINNSIGHT 2016 TULEVAISUUDEN OSAAVA JA SIVISTYNYT SUOMI Seminaari

FINNSIGHT 2016 TULEVAISUUDEN OSAAVA JA SIVISTYNYT SUOMI Seminaari FINNSIGHT 2016 TULEVAISUUDEN OSAAVA JA SIVISTYNYT SUOMI Seminaari 13.9.2016 MIKÄ OSAAMISESSA JA SIVISTYKSESSÄ ON MUUTTUNUT? Lukutaidot: medialukutaito, informaatiolukutaito, teknologialukutaito. 21st Century

Lisätiedot

Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi. Eero Ropo TAY Kasvatustieteiden yksikkö Aineenopettajakoulutus

Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi. Eero Ropo TAY Kasvatustieteiden yksikkö Aineenopettajakoulutus Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi Eero Ropo TAY Kasvatustieteiden yksikkö Aineenopettajakoulutus 2 Turvallisuuden kokemus ja identiteetti Turvallisuutta ja identiteettiä on kirjallisuudessa käsitelty

Lisätiedot

TIEDONINTRESSI. Hanna Vilkka. 10. huhtikuuta 12

TIEDONINTRESSI. Hanna Vilkka. 10. huhtikuuta 12 TIEDONINTRESSI Hanna Vilkka JÜRGEN HABERMASIN TEORIA TIEDONINTRESSEISTÄ Kokemukset organisoituvat yhteiskunnalliseksi tiedoksi pysyvien ja luonnollisten maailmaa kohdistuvien tiedon intressien avulla.

Lisätiedot

Kohdeteoria 1. Kasvatustieteen peruskurssi. Kohdeteoria 3. Kohdeteoria 2. B/2014 Eetu Pikkarainen

Kohdeteoria 1. Kasvatustieteen peruskurssi. Kohdeteoria 3. Kohdeteoria 2. B/2014 Eetu Pikkarainen Kasvatustieteen peruskurssi B/2014 Eetu Pikkarainen eetu.pikkarainen@oulu.fi Kohdeteoria 1 (HUOM: alustavasti vrt. Siljander ): MM: kasvatus on käytännöllistä toimintaa sukupolvi- tai sen tapainen (ei

Lisätiedot

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä?

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? Kestävä kehitys Kelassa 2012 Sisältö 1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? 3 Painopisteenä kestävyys 3 Ohjelman perusta ja tavoite 3 Yhteinen globaali haaste 3 Kestävyys on monien asioiden summa 4 2

Lisätiedot

Historian ja etnologian laitos

Historian ja etnologian laitos Historian ja etnologian laitos JYU. Since 1863. 15.11.2018 1 Historia JYU. Since 1863. 15.11.2018 2 Historian oppiaineen sisältöjä Historiassa ei opiskella vain tosiasioita tai faktoja, vaan opetellaan

Lisätiedot

-mitä historia on, mihin sitä tarvitaan. -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita

-mitä historia on, mihin sitä tarvitaan. -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita Juhani Koponen 5/3/04 -mitä historia on, mihin sitä tarvitaan -historia, kehitysmaat ja kehitysmaatutkimus -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita - akateeminen historiankirjoitus

Lisätiedot

Laadun käsitteet. Mikko Mäntysaari

Laadun käsitteet. Mikko Mäntysaari Laadun käsitteet Mikko Mäntysaari Luennon teema Laadunhallinnan historia Millaisia käsitteitä laadussa käytetään Yhteiskunnallisen kontekstin vaikutus palvelujen laatuun Laatu on rakkautta hyvään työhön

Lisätiedot

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri?

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? Kulttuuri = jonkin ryhmän ominaislaatu, joka ilmenee erilaisina arvoina ja toimintatapoina sekä aineellisina ja aineettomina tuotteina.

Lisätiedot

METSÄSUHTEIDEN KENTTÄ. FM Reetta Karhunkorva, Lusto & MMM Sirpa Kärkkäinen, SMY & dos. Leena Paaskoski, Lusto 2017

METSÄSUHTEIDEN KENTTÄ. FM Reetta Karhunkorva, Lusto & MMM Sirpa Kärkkäinen, SMY & dos. Leena Paaskoski, Lusto 2017 METSÄSUHTEIDEN KENTTÄ FM Reetta Karhunkorva, Lusto & MMM Sirpa Kärkkäinen, SMY & dos. Leena Paaskoski, Lusto 2017 METSÄSUHTEIDEN KENTTÄ I METSÄSUHDE KOHTEEN JA SUHTEEN NÄKÖKULMASTA Metsäsuhde on yksilön,

Lisätiedot

Fundamentalismi ja uskonnollinen terrorismi

Fundamentalismi ja uskonnollinen terrorismi Fundamentalismi ja uskonnollinen terrorismi Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskus Joitakin havaintoja brittiläisistä terroristeista Etnisesti kirjava ryhmä Ei psykopatologioita Koulutustaso vaihteleva Eivät

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

Suu#ua, juu#ua vai muu#ua? Sajo ry Risto Puu:o

Suu#ua, juu#ua vai muu#ua? Sajo ry Risto Puu:o Suu#ua, juu#ua vai muu#ua? Sajo ry. 26.9.2017 Risto Puu:o Teemoja 1. Muu#umisen yksilöllinen taso ( suu#ua ) 2. Organisaa:o systeeminä ( juu#ua) 3. Kuinka johtaa muu#uvaa? ( muu#ua ) Muu#uvassa työelämässä

Lisätiedot

-mitä historia on, mihin sitä tarvitaan ja käytetään. -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita

-mitä historia on, mihin sitä tarvitaan ja käytetään. -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita Juhani Koponen 1/11/04 -mitä historia on, mihin sitä tarvitaan ja käytetään -historia, kehitysmaat ja kehitysmaatutkimus -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita - akateeminen

Lisätiedot

Tulevaisuuden haasteet ja opetussuunnitelma

Tulevaisuuden haasteet ja opetussuunnitelma Tulevaisuuden haasteet ja opetussuunnitelma Eero Ropo Tampereen yliopisto Identiteetin rakentuminen koulukasvatuksessa Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että kouluopetus ei vahvista optimaalisella

Lisätiedot

Osallisuuden olot, tilat ja suhteet

Osallisuuden olot, tilat ja suhteet Osallisuuden olot, tilat ja suhteet Anna-Maria Isola, Mariitta Vaara & Sokra-koordinaatio 26.09.2016 Osallisuuden olot Ihminen kokee olevansa merkityksellinen osa kokonaisuutta. Hän tulee kuulluksi itsenään

Lisätiedot

Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena

Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena KTT, KM Arja Rankinen Suomen Liikemiesten Kauppaopisto 4.6.2010 Kulttuurinen näkökulma Kulttuurin perusta Kulttuuri Sosiaalinen käyttäytyminen

Lisätiedot

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski Taiteen ja sosiaalityön rajalla Aikuissosiaalityön i i päivät ä 18.-19.1.201119 1 Työryhmä 19.1.2011: Taiteen avaamat mahdollisuudet d sosiaalityössä Arja Honkakoski Mahdollisuus enemmän kuin todellisuus?

Lisätiedot

Miten julkinen hallinto voi hyödyntää sosiaalista mediaa? Pekka Sauri Keva päivä

Miten julkinen hallinto voi hyödyntää sosiaalista mediaa? Pekka Sauri Keva päivä Miten julkinen hallinto voi hyödyntää sosiaalista mediaa? Pekka Sauri Keva päivä 17.3.2016 Maailman olennaiset muutokset 1: Tieto kaikkien saatavilla Jokaisella kansalaisella on taskussaan kaikki maailmassa

Lisätiedot

Feminismit. Syksy 2012.

Feminismit. Syksy 2012. Feminismit Syksy 2012. Eron politiikat Tasa-arvon maailma on laillistetun ja yksiulotteisen sorron maailma; eron maailma on maailma, jossa sorto heittää aseensa ja antautuu elämän moneudelle ja monimuotoisuudelle.

Lisätiedot

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics)

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Vähäpäästöisen talouden haasteita Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Haaste nro. 1: Kasvu Kasvu syntyy työn tuottavuudesta Hyvinvointi (BKT) kasvanut yli 14-kertaiseksi

Lisätiedot

Yhteinen murros: Erityisen eetoksesta varhaiseen vahvistamiseen

Yhteinen murros: Erityisen eetoksesta varhaiseen vahvistamiseen Yhteinen murros: Erityisen eetoksesta varhaiseen vahvistamiseen KT, erikoistutkija Liisa Heinämäki Erityisen eetos..ja mitä sille tapahtui 28.1.2010 Liisa Heinämäki 2 Erityisen eetos Eri järjestelmissä

Lisätiedot

Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa. Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi

Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa. Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi Kurssin tarkoituksesta ja tavoitteista Kurssilla avataan ja pohditaan keskeisimpiä oppimiseen liittyviä käsitteitä

Lisätiedot

SOSIAALIPEDAGOGISIA KÄSITTEITÄ MAAHANMUUTTAJUUDEN JA MONIKULTTUURISUUDEN TARKASTELUUN

SOSIAALIPEDAGOGISIA KÄSITTEITÄ MAAHANMUUTTAJUUDEN JA MONIKULTTUURISUUDEN TARKASTELUUN SOSIAALIPEDAGOGISIA KÄSITTEITÄ MAAHANMUUTTAJUUDEN JA MONIKULTTUURISUUDEN TARKASTELUUN Sosiaalipedagogiikan kouluttajatapaaminen 2016 11.11.2016 Elina Nivala YTT, yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopisto

Lisätiedot

(LÄNSIMAISEN) KAUPUNKISUUNNITTELUN HISTORIA ARK-C op. Sali

(LÄNSIMAISEN) KAUPUNKISUUNNITTELUN HISTORIA ARK-C op. Sali (LÄNSIMAISEN) KAUPUNKISUUNNITTELUN HISTORIA ARK-C1003 4 op Sali 103 4.11. 18.12.2016 KURSSIN OHJELMA Seitsemän luentoa keskittyvät länsimaisiin kaupunkisuunnitelmiin ja kaupunkisuunnittelijoihin antiikista

Lisätiedot

Kansalaistoiminta ja työn murros. Vesa Salmi Kansalaistoiminta.NYT tutkimus- ja kehittämispäivä Jyväskylä

Kansalaistoiminta ja työn murros. Vesa Salmi Kansalaistoiminta.NYT tutkimus- ja kehittämispäivä Jyväskylä Kansalaistoiminta ja työn murros Vesa Salmi Kansalaistoiminta.NYT tutkimus- ja kehittämispäivä Jyväskylä 9.11.2017 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry - Valtakunnallinen kattojärjestö - kokoaa yhteen yli

Lisätiedot

Kasvatustieteen peruskurssi: Kohdeteoria. Eetu Pikkarainen Kohdeteoria 1

Kasvatustieteen peruskurssi: Kohdeteoria. Eetu Pikkarainen Kohdeteoria 1 Kasvatustieteen peruskurssi: Kohdeteoria Eetu Pikkarainen eetu.pikkarainen@oulu.fi Kohdeteoria 1 (HUOM: alustavasti vrt. Siljander ): MM: kasvatus on käytännöllistä toimintaa sukupolvi- tai sen tapainen

Lisätiedot

Instituutiot, rakenteet ja korruptio Venäjällä

Instituutiot, rakenteet ja korruptio Venäjällä 13.10.2017 1 Instituutiot, rakenteet ja korruptio Ilmari Larjavaara, VTT, Itä-Suomen Yliopisto 13.10.2017 2 Siellä on vain ihmisiä Yhteiskuntajärjestykset romahtaneet Yksilö muun edellä Henkilövaltio,

Lisätiedot

(LÄNSIMAISEN) KAUPUNKISUUNNITTELUN HISTORIA ARK-C op KL 2018

(LÄNSIMAISEN) KAUPUNKISUUNNITTELUN HISTORIA ARK-C op KL 2018 (LÄNSIMAISEN) KAUPUNKISUUNNITTELUN HISTORIA ARK-C1003 4 op KL 2018 KURSSIN OHJELMA Seitsemän luentoa keskittyvät länsimaisiin kaupunkisuunnitelmiin ja kaupunkisuunnittelijoihin antiikista nykyaikaan. Kurssi

Lisätiedot

yhteiskuntana Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto

yhteiskuntana Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Suomi palkkatyön yhteiskuntana Harri Melin Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Nopea muutos Tekninen muutos Globalisaatio Työmarkkinoiden joustot Globalisaatio ja demografinen muutos Jälkiteollisesta

Lisätiedot

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia)

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) TAVOITTEET tapoihimme, lakeihimme jne. ymmärtää, että erilaiset uskonnot muissa kulttuureissa määrittävät niiden

Lisätiedot

Yhteiskunnallisten aineiden oppimistulokset perusopetuksen päättövaiheessa Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Yhteiskunnallisten aineiden oppimistulokset perusopetuksen päättövaiheessa Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteiskunnallisten aineiden oppimistulokset perusopetuksen päättövaiheessa 2011 Yhteiskunnallisten aineiden seuranta-arviointi Tiedot kerättiin kaksivaiheisella ositetulla otannalla 98 suomenkielisestä

Lisätiedot

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä Kielellä on väliä twitter.com/mariaohisalo Maria Ohisalo, YTT, tutkija, Y-Säätiö facebook.com/ohisalomaria 1 Kielellä on väliä Kieli rakentaa maailmaamme ja suuntaa toimintaamme Arkikielessä köyhä on terminä

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus. Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15)

Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus. Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15) Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15) Aluksi Ainoa tapa ennustaa tulevaisuutta, on keksiä se (Alan Kay) Tulevaisuus

Lisätiedot

Demokratian merkityksen kokonaisuus

Demokratian merkityksen kokonaisuus Demokratian merkityksen kokonaisuus Asukkaat maakuntauudistuksen keskiöön Maakuntakoulutukset Liisa Häikiö Demokratia: peruslähtökohtia Demokraattinen yhteiskunta on keskeinen, globaalisti jaettu hyvän

Lisätiedot

Tieteenfilosofia 4/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia

Tieteenfilosofia 4/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia Tieteenfilosofia 4/4 Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia 1 Tieteellinen selittäminen Tieteellisen tutkimuksen perustehtävä on maailmaa koskevan uuden ja totuudenmukaisen

Lisätiedot

Tekstianalyysi Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos

Tekstianalyysi Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos Viestinnän menetelmät I Tekstianalyysi 03.12. 2008 Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos Tekstintutkimuksen konstruktivistinen lähtl htökohta Sosiaalinen konstruktivismi -> > todellisuuden sosiaalinen rakentuminen.

Lisätiedot

Uusi työ haastamassa taloutta Tulevaisuuden isoja linjoja

Uusi työ haastamassa taloutta Tulevaisuuden isoja linjoja Uusi työ haastamassa taloutta Tulevaisuuden isoja linjoja K-E Michelsen 31.10.2014 3.11.2014 1 Miksi Suomesta loppuu työ? 1. Suomi on kulkenut historiallisen kehityskaaren, jossa työn ja yhteiskuntarakenteen

Lisätiedot

Miksi olette tällä kurssilla?

Miksi olette tällä kurssilla? Miksi olette tällä kurssilla? Tämän vuoden peruskurssit Ideat ja aatevirtaukset (I & II & III periodi) Politiikka ja diplomatia (II periodi) Kulttuuri ja yhteiskunta (II periodi) Talous ja talouspolitiikka

Lisätiedot

Uusi maisteriohjelma Uusi kandiohjelma

Uusi maisteriohjelma Uusi kandiohjelma Vastaavuuksia uusiin koulutusohjelmiin siirtyville (polhis & talsoshist) [luonnos] Uusi maisteriohjelma Kandiksi valmistuneen tai juuri maisteriopinnot aloittaneen kannattaa siirtyä Gradu 30 op Työharjoittelusta

Lisätiedot

MAPOLIS toisenlainen etnografia

MAPOLIS toisenlainen etnografia MAPOLIS toisenlainen etnografia MAPOLIS ELETYN MAAILMAN TUTKIMUSMENETELMÄ LÄHTÖKOHTIA Maailmassa oleminen on yksilöllistä elettynä tilana maailma on jokaiselle ihmiselle omanlaisensa Arkiset kokemukset,

Lisätiedot

KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä

KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä Mikko Hartikainen 18.11.2009 Kuvataide oppiaineena perusopetuksessa Visuaalista kulttuurikasvatusta Osa

Lisätiedot

Kulttuuriosallisuus ja syrjäytymisen ehkäisy

Kulttuuriosallisuus ja syrjäytymisen ehkäisy Kulttuuriosallisuus ja syrjäytymisen ehkäisy Näkökulmia syrjäytymiseen, osallisuuteen ja kulttuuriin Sampo Purontaus 30.1.2018 Esityksen sisällöstä Mistä nyt puhutaan? Pohdintaa kulttuurin, osallisuuden

Lisätiedot

SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ

SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ UCLA School of Law Professor Intersektionaalisuus lyhyesti Teoria ja menetelmä, työkalu tarkastella risteäviä eroja Crenshaw

Lisätiedot

Aineeton perintö kulttuurisena voimavarana Outi Tuomi - Nikula, Turun yliopisto outi.tuomi-nikula@utu.fi

Aineeton perintö kulttuurisena voimavarana Outi Tuomi - Nikula, Turun yliopisto outi.tuomi-nikula@utu.fi Aineeton perintö kulttuurisena voimavarana Outi Tuomi - Nikula, Turun yliopisto outi.tuomi-nikula@utu.fi KESTÄVÄ KULTTUURI- SEMINAARI HELSINGISSÄ 27.1.2011 Tämä talo on minun eikä kuitenkaan minun Ne jotka

Lisätiedot

Mistä puhutaan kun puhutaan hyvinvointitaloudesta?

Mistä puhutaan kun puhutaan hyvinvointitaloudesta? Mistä puhutaan kun puhutaan hyvinvointitaloudesta? Kunta-järjestö yhteistyöseminaari, 23.9.2015 Jussi Ahokas, pääekonomisti, Hyvinvointitalous-tiimin päällikkö, SOSTE Esityksen sisällys 1. Mitä on hyvinvointitalous?

Lisätiedot

Mitä kulttuurimatkailu on?

Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia kansainvälisille markkinoille 2014-2018 Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

Yleiskuva muodostuvasta palvelujärjestelmästä ja erityisesti maakuntien roolista järjestäjinä ja tuotannon ohjaajina

Yleiskuva muodostuvasta palvelujärjestelmästä ja erityisesti maakuntien roolista järjestäjinä ja tuotannon ohjaajina Yleiskuva muodostuvasta palvelujärjestelmästä ja erityisesti maakuntien roolista järjestäjinä ja tuotannon ohjaajina Hallintovaliokunta perjantai 13.04.2018 HE 16/2018 vp / Asiantuntijapyyntö Pentti Itkonen

Lisätiedot

ASUNNOTTOMUUS HYVINVOINTIVALTIOSSA

ASUNNOTTOMUUS HYVINVOINTIVALTIOSSA ASUNNOTTOMUUS HYVINVOINTIVALTIOSSA Juho Saari, sosiaali- ja terveyspolitiikan professori, selvityshenkilö (TOIMI-Hanke) Esityksen rakenne Sosiaalisten riskien ja sosiaalisten ongelmien hallinta hyvinvointivaltiossa;

Lisätiedot

KULTTUURITUOTANNON YHTEYS MATKAILUUN

KULTTUURITUOTANNON YHTEYS MATKAILUUN KULTTUURITUOTANNON YHTEYS MATKAILUUN Pekka Uotila Kulttuuri kyydittää -raportti http://tuottaja2020.metropolia.fi/ KULTTUURITUOTTAJA Välittäjäammatti Kulttuurikokemus, -taito, -asenne ja -tieto Tuotantokokemus,

Lisätiedot

Vastaavuustaulukot aiemmin aloittaneille eli siirtymäsäännöt

Vastaavuustaulukot aiemmin aloittaneille eli siirtymäsäännöt Vastaavuustaulukot aiemmin aloittaneille eli siirtymäsäännöt 2017-20 Poliittinen historia & talous- ja sosiaalihistoria Ohjeet siitä, miten aiemmin aloittaneet opiskelijat suorittavat tutkintoaan, jos

Lisätiedot

Kasvuteorian perusteista. Matti Estola 2013

Kasvuteorian perusteista. Matti Estola 2013 Kasvuteorian perusteista Matti Estola 2013 Solowin kasvumallin puutteet Solwin mallista puuttuu mikrotason selitys kasvulle, sillä mikrotasolla yritykset tekevät tuotantopäätökset kannattavuusperiaatteella

Lisätiedot

Globaalin talouden murros. Leena Mörttinen 22.1.2015

Globaalin talouden murros. Leena Mörttinen 22.1.2015 Globaalin talouden murros Leena Mörttinen 22.1.2015 Globaalin talouden murros: kolme näkökulmaa 1. Teollisuuden murros: uudet teknologiat sekä tuhoavat että luovat uutta 2. Politiikan murros: poliittiset

Lisätiedot

Mitä sisältöjä yhteiskuntatieteellisellä metsätutkimuksella?

Mitä sisältöjä yhteiskuntatieteellisellä metsätutkimuksella? Mitä sisältöjä yhteiskuntatieteellisellä metsätutkimuksella? Rauno Sairinen Professori MYY osaamiskeskittymä (Metsä, yhteiskunta ja ympäristö) rauno.sairinen@joensuu.fi Yhteiskuntatieteellisen metsätutkimuksen

Lisätiedot

TUTKIJAN REFLEKSIIVISEN ASEMOITUMISEN VAIKUTUS TUTKIMUSPROSESSIIN

TUTKIJAN REFLEKSIIVISEN ASEMOITUMISEN VAIKUTUS TUTKIMUSPROSESSIIN TUTKIJAN REFLEKSIIVISEN ASEMOITUMISEN VAIKUTUS TUTKIMUSPROSESSIIN Sosiaalipedagogiikan päivät 2018, Kemi Kirsi Vaistela Itä-Suomen yliopisto SCE-tohtoriohjelma TUTKIMUKSENI AIHE, TAVOITE JA METODIIKKA

Lisätiedot

Mikä on osaamisen ydintä, kun tavoitteena on asiakkaan osallisuuden vahvistaminen lastensuojelussa?

Mikä on osaamisen ydintä, kun tavoitteena on asiakkaan osallisuuden vahvistaminen lastensuojelussa? Mikä on osaamisen ydintä, kun tavoitteena on asiakkaan osallisuuden vahvistaminen lastensuojelussa? Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikön päätösseminaari 30.10.2009 Mirva Makkonen 1 Miksi osallisuus?

Lisätiedot

Ari Tarkiainen YTT Hankeasiantuntija Karelia-amk 14.2.2013 Mikkeli

Ari Tarkiainen YTT Hankeasiantuntija Karelia-amk 14.2.2013 Mikkeli Ari Tarkiainen YTT Hankeasiantuntija Karelia-amk 14.2.2013 Mikkeli Kokemuksellisen hyvinvointitiedon haaste Tiedontuotannon analyysi Uudet menetelmät ja kanssakehittäminen Hyvinvointikertomus- hyvinvointijohtaminen

Lisätiedot

Tommi Nieminen. 35. Kielitieteen päivät Vaasa

Tommi Nieminen. 35. Kielitieteen päivät Vaasa Kielten laitos Jyväskylän yliopisto 35. Kielitieteen päivät Vaasa 23. 24.5.2008 Jäsennys Jäsennys Jäsennys Jäsennys Metateorian ongelma taustalla kielitieteen metateorian tai tieteenparadigman epätyydyttävä

Lisätiedot

I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä?

I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä? Sisällys I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä? Kysymyksenasettelut ja lähteet 12 Venäjän-tutkimuksen vaiheita meillä ja muualla 21 Suomalainen Venäjä-tieto 24 Tapaus Aleksanteri-instituutti 32 Entä

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Dosentti, FT Johanna Sumiala Helsingin Yliopisto

Dosentti, FT Johanna Sumiala Helsingin Yliopisto Dosentti, FT Johanna Sumiala Helsingin Yliopisto 13.4.2011 http://www.youtube.com/watch?v=10n3ywl _q48&feature=related Sisäinen vs. ulkoinen voiko enää erottaa? Mainekriisi (kirkko, Kesko, hiihtoliitto)

Lisätiedot

Aleksi Neuvonen Demos Helsinki Aikamme kaupunkien kaksi kulttuuria

Aleksi Neuvonen Demos Helsinki  Aikamme kaupunkien kaksi kulttuuria Aleksi Neuvonen Demos Helsinki www.demos.fi Aikamme kaupunkien kaksi kulttuuria Demos Helsinki www.demos.fi Demos Helsinki on Suomen ensimmäinen riippumaton ajatushautomo, think tank. Sen perusti joukko

Lisätiedot