FIM Analyysi Sijoitussuositukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FIM Analyysi Sijoitussuositukset"

Transkriptio

1 FIM Analyysi Sijoitussuositukset

2 Sisällysluettelo Yhteenveto Suhdanne- ja markkinanäkemys sekä sijoitussuositukset 3-4 Suhdanne- ja markkinanäkemys 5 11 Suomi -osakkeet Pohjoismaiset -osakkeet ETF / ETC -tuotteet Korot Lisätietoja suosituksista ja sijoituskohteista Vastuuvapauslauseke 34 Yhteystiedot 35 2

3 Yhteenveto Suhdanne- ja markkinanäkemys Taloustilanne vakautunut valonpilkahduksia Suomesta Varauduimme edellisessä toukokuun katsauksessa epävarmaan talousnäkymään. Kesän aikana makrotilastot ovat yllättäneet pääosin myönteisesti eikä Brexitin negatiivinen vaikutus luottamukseen ole levinnyt Iso-Britannian ulkopuolelle. Myös Suomen taloudesta on saatu positiivisempia uutisia. Samanaikaisesti yhtiöiden tulosraportit ovat olleet odotuksia vahvempia, mikä on nostanut sijoittajien riskinottohalukkuutta. Emme ole muuttaneet suhdannenäkymää, mutta muilla tekijöillä pyrimme hieman nostamaan valintojen riskitasoa. Sijoittajan suhdannekello Nostamme hieman riskitasoa valinnoissa Mielestämme osakkeiden houkuttelevuus suhteessa korkoihin on parantunut. Riskitön korko on ennätyksellisen alhaalla ja EKP:n rahapolitiikka ja korkopapereiden ostot ovat painaneet yrityslainojen tuottotasoja alaspäin. Samanaikaisesti yhtiöiden tulosraportit ovat olleet odotuksia parempia nostaen tulosennusteita. Osakesijoitusten näkökulmasta tilanne on parantunut. Matalan koron ympäristössä kasvusta tulee arvokasta. Nostammekin uutena teemana hyvän kasvupotentiaalin omaavat yhtiöt, mikä korvaa aikaisemman laatuteeman. Annamme pisteytysmallissa myös pisteitä korkeamman riskin osakkeille ja yhdessä nämä kaksi uutta teemaa nostavat hieman riskitasoa verrattuna toukokuun varovaisempaan näkemykseen. Uutena teemana on myös kotimarkkinayhtiöiden suosiminen. Suomen taloudesta on vihdoin saatu hieman positiivisempia uutisia ja moni kotimarkkinayhtiö myös yllätti positiivisesti 2Qraporttien osalta. Näitä positiivisesti yllättäneitä sektoreita olivat mm. media ja rakentaminen. Yleisesti jo loivakin liikevaihdon kasvu yhdessä tiukan kulukuurin johtaa positiiviseen tulosvipuun ja positiivisiin tulosyllätyksiin. Kokonaisuudessaankin tuloskausi sujui odotuksia vahvemmin ja parantaa osaltaan riskinottohalukkuutta. Suomen pörssissä ei ole juurikaan kotimarkkinoilla toimivia kasvuyhtiöitä. Kotimarkkinayhtiöt ovat myös tyypillisesti defensiivisempiä yhtiöitä, jotka eivät saa pisteitä mallimme korkeammasta riskistä palkitsevaa pisteytytystä. Tästä johtuen suositukset koostuvat useasta erityyppisestä teemasta eivätkä kaikki edellä mainitut tekijät välttämättä toteudu samanaikaisesti. Hyvän kokonaisuuden omaava osake/sektori pääsee meidän suosituksiimme. 8/16 3 FIM, Analyysi Kim Gorschelnik (09) , kim.gorschelnik@fim.com Aaron Kaartinen (09) , aaron.kaartinen@fim.com Mika Metsälä (09) mika.metsala@fim.com Lähde: S-Pankki (FIM)

4 Yhteenveto Sijoitussuositukset Suomi-osakkeet. TOP 5 osakevalintamme ovat aakkosjärjestyksessä: Metsä Board (uusi), Nordea (uusi), Neste, Nokia ja Sampo (uusi). Muut TOP 10 -osaketta ovat: Alma Media, Finnair, Lemminkäinen (uusi), Raisio (aikaisemmin TOP 5 -osake) ja Technopolis (uusi). TOP 10 -osakkeiden keskimääräinen P/E -kerroin on 13,4 eli käänteislukuna 7,4% mikä kuvaa osakkeenomistajan tuottoa seuraavan 12 kuukauden tulosennusteilla. EV/EBIT -kertoimen mediaani on puolestaan 11,3 ja osinkotuotto 3,8%. Pohjoismaiset osakkeet Pohjoismaiset TOP 10 valintamme ovat: Norja: Leroy Seefood, Veidekke (uusi) ja XXL (uusi). Ruotsi: Electrolux ja H&M. Suomi: Metsä Board (uusi), Nokia (uusi) ja Nordea (uusi). Tanska: Pandora (uusi) ja Vestas Wind (uusi). Pohjoismaisten osakkeiden mediaani P/E -kerroin on hieman korkeampi kuin suomalaisten osakkeiden TOP 10 -ryhmän eli noin 14,5. EV/EBIT -kertoimella tarkasteltuna arvostus on mediaanina 11,1 ja osinkotuotto 3,6% eli lähellä Suomi TOP -osakkeiden arvostusta. Osakesuositusten tunnuslukuja Suomalaiset osakkeet EV/EBIT P/E E/P Osinko% Metsä Board 11,1 12,8 7,8 % 3,9 % Neste 11,5 14,6 6,8 % 2,6 % Nokia 9,1 18,9 5,3 % 3,7 % Nordea 12,5 9,7 10,3 % 7,8 % Sampo 12,8 13,3 7,5 % 6,1 % Alma Media 11,1 13,6 7,4 % 3,8 % Finnair 3,3 9,6 10,4 % 1,9 % Lemminkäinen 7,5 15,2 6,6 % 2,5 % Raisio 12,5 15,7 6,4 % 4,6 % Technopolis 13,9 8,0 12,4 % 4,4 % Keskiarvo 10,5 13,2 7,6 % 4,1 % Mediaani 11,3 13,4 7,4 % 3,8 % Pohjoismaiset osakkeet EV/EBIT P/E E/P Osinko% 4 ETF / ETC tuotteet Suosituksemme eurooppalaisista sektoreista ovat Autoteollisuus (uusi) ja Terveydenhuolto. Maantieteellisistä alueista suosituksenamme jatkaa keskisuurin saksalaisiin yrityksiin sijoittava rahasto (MDAX). Uutena maantieteellisenä rahastona otamme Kehittyville markkinoille sijoittavan ETF-rahaston. Näiden ETF-rahastojen tarkat tiedot löytyvät sivuilta Korkotuotteet Korkomarkkinoiden juoksevan tuoton laskun seurauksena vähennämme näiden suositusten määrää. Suosituksissa jatkavat kaksi hybridilainaa, Ahlstromin ja Lemminkäisen. Edellisen raportin suositukset ja toteutuneet tuotot löytyvät sivuilta Electrolux 10,6 13,5 7,4 % 3,0 % Hennes & Mauritz 15,8 20,9 4,8 % 3,6 % Leroy Seafood 6,2 8,2 12,2 % 5,0 % Metsä Board 11,1 12,8 7,8 % 3,9 % Nokia 9,1 18,9 5,3 % 3,7 % Nordea 12,5 9,7 10,3 % 7,8 % Pandora 13,0 15,5 6,4 % 2,1 % Veidekke 10,4 13,2 7,6 % 3,9 % Vestas Wind Systems 11,1 17,5 5,7 % 1,5 % XXL 16,5 20,8 4,8 % 2,1 % Keskiarvo 11,6 15,1 6,6 % 3,6 % Mediaani 11,1 14,5 6,9 % 3,6 % Lähde: FactSet, S-Pankki (FIM)

5 Suhdannekello pääomaluokat Suhdannenäkymä edelleen epävarma Suomessa varovaista nousua Suhdannekello - pääomaluokat 8/16 Näkemys Brexit riskin toteutumisesta huolimatta talouden kasvuvauhti on pysynyt globaalisti kohtuullisella tasolla. Heikon alkuvuoden jälkeen vauhti on parantunut USA:ssa. Samanaikaisesti keskuspankit ovat elvytyspuolella ja USA:ssakin keskuspankki on todennäköisesti varovainen koronnostojen suhteen. Suomen talouden loiva kasvu on jatkunut ja merkkejä paranemista on ilmassa. Mahdollinen kasvu tulee ennusteiden mukaan olemaan kuitenkin loivaa. Nostamme uutena maantieteellisenä suosituksena Kehittyvät markkinat. Kehittyvien markkinoiden pitkään jatkunut aliperformanssi osakemarkkinoilla on päättynyt ja arvostus on mielestämme houkutteleva. Syklinen riski on olemassa, mutta siltäkin osin mielestämme riskit ovat laskeneet kesän aikana. Kellon tulkinta Kellon vihreä kehä kertoo oletustilanteessa mielenkiintoiset sijoituskohteet kussakin tilanteessa. Mustalla fontilla kuvataan sijoituskohteen siirtyminen mielenkiintoiseksi ja harmaalla kuvataan sen siirtyminen neutraaliksi. Vastaavasti punainen kehä kertoo vältettävistä sijoituskohteita ja tällöin mustalla fontilla kuvataan sijoituskohteen siirtyminen alipainoon ja harmaalla kuvataan sen siirtyminen neutraaliksi. Jos sijoitusluokka ei ole vihreällä tai harmaalla vyöhykkeellä, sen kiinnostavuus on lähtökohtaisesti neutraali. Suhdannekello ja siitä johdetut mielenkiintoiset ja vältettävät pääomaluokat on tarkoitettu ns. tyypilliseen taloussykliin. Kuitenkin jokaisessa syklissä on ominaispiirteensä ja suhdannekelloa on tarkoituksenmukaista peilata kyseisen syklin poikkeamiin. Suhdannekellon viisari asetetaan analysoimalla pääasiassa ennustavia makrotaloudellisten indikaattoreita ja markkinoita. Tärkeimpiä indikaattoreita ovat ostopäällikköindeksit, työllisyysasteet, teollisuustuotanto, OECD ennustava suhdanneindikaattori, rahapolitiikka, korkomarkkinat ja osakemarkkinat. 5 Lähde: S-Pankki (FIM)

6 Suhdannekello teemat Sektori- ja yhtiökohtaisten tekijöiden merkitys korostuu Suhdannekello - teemat 8/16 EKP Näkemys Kesän pääteemat olivat Brexit ja Italian pankkien vaikeudet. Markkinatunnelma kuitenkin kääntyi nopeasti heinäkuussa. Kuten viereisestä teemakellosta voimme havaita, nykyiselle suhdannevaiheelle tyypillistä on tunnelmien nopeakin vaihtuminen. Yltiöoptimismi ja epäusko ovat lähellä toisiaan. Kuluva vuosi on ollut hyvä esimerkki tästä tilanteesta. Makrotalouden odotuksia paremmat tilastot yhdistettynä hyvään tuloskauteen ovat parantaneet sijoittajien riskiottohalukkuutta. Brexitin vaikutukset eivät ainakaan toistaiseksi ole levinneet muualle maailmantalouteen, mikä on myös rauhoittanut sijoittajien mielialoja. Tartumme tähän lievään näkymän parantumiseen nostamalla hieman valintakriteerien riskitekijöitä. Annamme hieman pisteitä korkeamman betan (=riskin) yhtiöille. Edellisessä päivityksessä haimme laadukkaisa yhtiöitä, koska näkymä kesään oli epävarma. Nyt vaihdamme tämän teeman hieman riskihakuisempaan suuntaan ja haemme yhtiöitä, joiden pidemmän aikavälin kasvunäkymät ovat hyvät. Matalan kasvun ja koron maailmassa kasvusta tulee arvokasta. Suomen talouden vuosia jatkunut heikko jakso on myös näyttänyt loivan kääntymisen merkkejä. Mikä suosii kotimarkkinayhtiöitä. Nämä edellä mainitut teemat nostavat erityyppisiä yhtiöitä mallisalkkuun. Kellon tulkinta Teemasuhdannekellon avulla on tarkoitus ajastaa suhdannekelloa. Usein tietyt teemat ja puheen aiheet liittyvät tiettyyn syklin vaiheeseen. Esimerkiksi taantuman ollessa syvimmillään keskitytään yhtiöiden taseisiin ja maksuvalmiuteen, kun taas noususyklin lopussa etsitään kasvua ja orgaanista kasvua vauhditetaan yritysostoilla. Seuraamalla mitä teemoja taloudessa on esillä ja mikä on sijoittajien yleinen tunnelma eli sentimentti pyritään tunnistamaan missä vaiheessa sykliä talous on ja mahdolliset poikkeamat normaalista. 6 Lähde: S-Pankki (FIM)

7 Suhdannekello sektorit Sektorisuosituksina Autoteollisuus ja Terveydenhuolto Suhdannekello - sektorit 8/16 Näkemys Suhdannenäkymän osalta tilanne on sama kuin edellisessä päivityksessä toukokuussa. Kellon viisari osoittaa edelleen defensiivisiin sektoreihin, mutta toisaalta sijoittajien parantunut riskinottohalukkuus ja osakkeiden houkutteleva hinnoittelu suhteessa korkoihin puoltaa korkeampaa riskiä. Sektorisuosituksemme tässä tilanteessa ovat Autoteollisuus (uusi) ja Terveydenhuolto. Näistä sektoreista Terveydenhuolto edustaa defensiivisempää sektoria, jossa pidemmän aikavälin kasvunäkymä on mielenkiintoinen. Autoteollisuus puolestaan edustaa korkeampaa riskiä yhdistettynä matalaan arvostukseen. Tarkemmat perustelut löytyvät raportin kohdasta Valintaperusteet ETF-sektorit sivulla 18. Maantieteellisistä alueista pidämme kiinni keskisuurin saksalaisiin yhtiöihin sijoittavan ETF-rahaston ja uutena on kehittyville markkinoille sijoittava ETF-rahasto. Molemmilla alueilla tulosennusteet ovat nousussa tukien näitä markkinoita (kts. sivu 19). Kellon tulkinta Suhdannekellon avulla voidaan myös kuvata osakesektoreiden kiinnostavuutta sijoituskohteina reaalitalouden syklin eri vaiheissa. Analyysissämme on käytetty 10 sektoria, jotka ovat kulutustavarat, päivittäistavarat, rahoitus, energia, terveydenhuolto, teollisuus, perusteollisuus, teknologia, telekommunikaatio ja yhdyskuntapalvelut. Osakesektorit voidaan jakaa karkeasti kahteen eli syklisiin ja defensiivisiin. Sykliset sektorit tuottavat parhaiten ennen reaalitalouden syklin kääntymistä nousuun ja ylituotto jatkuu yleensä kiihtyvän kasvun loppupuolelle. Defensiivisten sektoreiden ylituotto taas syntyy kasvun hidastuessa ja kääntyessä negatiiviseksi. Reaalitalouden supistumisen hidastuessa ylituotot katoavat. 7 Lähde: S-Pankki (FIM)

8 Kesän kriiseistä päästy yli Suhdannenäkymä hieman parantunut kesän aikana Eteenpäin katsovat indikaattorit osittavat hitaan kasvun jatkuvan Suhdannekellon vaihetta, teollisuuden luottamusta ja kokonaistuotannon tulevaa suuntaa arvioimme mm. ostopäällikköindekseillä. Kesän uutisvirrasta voimakkaimmin esiin nousi Iso-Britannian EU-eroon (Brexit) johtanut kansanäänestys ja Italian pankkisektorin ongelmat. Brexitin vaikutukset Iso-Britannian luottamusmittareihin (teollisuus ja kuluttajat) on ollut merkittävä, mutta vaikutus ei ole ainakaan toistaiseksi levinnyt muualle. Usko keskuspankkeihin on myös pitänyt riskien hinnoittelun hyvin kuríssa. Globaalissa ostopäällikköindeksissä nähtiin pieni pudotus heinäkuussa, mutta se on edelleen selvästi kevättä parempi ja yli 50 pisteen tason ennakoiden aktiviteetin kasvua. Kiinassa kasvun hidastuva trendi jatkuu, vaikkakin absoluuttisesti hyvällä tasolla. Globaali teollisuuden ostopäällikköindeksi ja MSCI World Suomalaisyhtiöiden osalta tilanne vakiintunut, mutta matalalle tasolle Helsingin pörssin yhtiöille FIMin toimesta koottu HEX PMI -indeksissä (kts. kuvaaja alla) on painotettu pörssiyhtiöille merkittävimpien markkinoiden teollisuuden ostopäällikköindeksejä oletetun keskimääräisen kysynnän mukaisesti. Oletetun kysynnän arviointi on tehty kaikkien suurten pörssiyhtiöiden liikevaihdon maantieteellisen jakauman perusteella. Indeksin kehitys (sininen) kuvaa näin keskimääräisen suomalaisyhtiön kysyntänäkymää. Euroalueen paino on laskemassamme indeksissä suurimmalla painolla. Suomalaisyhtiöiden kohdalla tilanne muistuttaa globaalin indeksin antamaa kuvaa. Lukema on niukasti yli 50 pisteen tason indikoiden matalan kasvun jatkumista. Helsingin pörssin yhtiöille laskemamme HEX PMI on pysytellyt jo pidempään melko vakaana ja yli 50 tason (alempi kuvaaja). Mielestämme yhtiöiden 2Q-tulosraportit vahvistavat tämän indeksin antaman kuvan. Yhtiöiden liikevaihdot olivat hieman odotuksia paremmat ja lasku edellisvuoden vastaavan ajanjaksoon jäi 1,1%Inn, kun laskua oli yli 5% Q1:llä. Myös esimerkiksi konepajojen saadut tilaukset olivat kokonaisuudessaan hyvin linjassa suhteessa odotuksiin ja lasku on tasaantunut. Teollisuuden ostopäällikköindeksienkin perusteella erot eri maantieteelliset alueiden välillä eivät ole merkittäviä. Suosimme alueista kehittyviä markkinoita arvostuksen perusteella sekä Suomea kotimarkkinoiden käänteestä johtuen. Globaali PMI = Euroalueen, USA:n, Kiinan ja Japanin BKT painotettu indeksi HEX teollisuuden PMI ja Suomen osakemarkkinan kehitys HEX PMI = Helsingin pörssille laskemamme ostopäällikköindeksi. Euroalueen paino on 65%, USA:n 10%, Kiinan 20% ja Japanin 5%. 8 Lähde: Bloomberg, S-Pankki (FIM)

9 Tuloskausi selvästi odotuksia parempi Positiivista kehitystä myös liikevaihdoissa Marginaalit pelastivat tuloskauden Yhtiöiden tuloskehitys oli Q2/2016 kokonaisuutena odotuksia vahvempi. Ilahduttavaa on, että myös liikevaihtojen osalta tilanne on parantunut. 1Q:lla liikevaihdot jäivät odotuksista 2,5%, kun nyt 2Q:lla liikevaihdot jopa ylittivät hienoisesti odotukset (+0,2%). Positiivinen liikevaihtokehitys yhdessä alhaisten kustannusten johtaa positiiviseen tulosvipuun. Yhteenlasketut operatiiviset liiketulokset olivat 3,6% odotuksia paremmat. Tuloskausi oli myös lukumääräisesti tarkasteltuna odotuksia vahvempi. Odotuksia paremman operatiivisen tuloksen raportoi 45% yhtiöistä. 1Q:lla vastaava lukema oli 39%. Paraneva trendi on havaittavissa myös vertailtaessa yritysten kehitystä edellisvuoteen verrattuna. Alkuvuosi (Q1) oli erityisesti liikevaihtokehityksen suhteen heikko. Euromääräinen yhteenlaskettu liikevaihto laski 5,0% edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Liikevaihdon laskun seurauksena myös operatiivinen liiketulos laski 3,0%. 2Q:lla liikevaihdon lasku hidastui 1,1%:iin ja parantuminen oli myös laaja-alaista, kun kaikkiaan 54,5% yhtiöistä eli selvästi yli puolet kasvatti liikevaihtoa edellisvuoteen verrattuna. Vastaava lukema Q1:llä oli 46,5%. Nokian ja Nesteen tuloksissa oli isot heilahtelut edellisvuoteen verrattuna. Nokian tulosta painoi Alcatel Lucentin fuusioon liittyvät kulit ja Nesteen tulosparannuksen taustalla oli osittain vertailukaudella ollut Porvoon jalostamon seisokki. Neste oli kuitenkin yksi 2Q-tuloskieroksen suurimmista positiivisista yllättäjistä ja jatkaa myös suosituksissamme. Ilman Nokian ja Nesteen vaikutusta kokonaislukuihin liiketulokset paranivat 2,3% YoY. Tulosmomentum on siis parantunut kokonaisuudessaan, mikä yhdessä edelleen laskeneen korkotason tukee osakemarkkinaa. Suomalaisyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto- ja tulosyllätykset Kotimarkkinayhtiöiden veto parantunut huomioimme tämän uutena tekijänä suosituksissa Yksi tuloskauden havainnoista on, että kotimarkkinayhtiöiden veto on parantunut. Jo alkuvuonna monissa kotimarkkinayhtiöissä nähtiin positiivinen tuloskäänne. Nyt huhti-kesäkuun tuloskaudelle positiivinen trendi sai jatkoa ja joukko myös laajentui. Media-yhtiöt, kaupan alan yhtiöt ja kaikki rakennusyhtiöt paransivat tuloksiaan edellisvuotreen verrattuna. Liikevaihtojen laskun pysähtyminen ja kääntyminen varovaiseen nousuun on yhdessä jo tehtyjen kulusäästöjen kanssa johtanut tulosvipuun ylöspäin. Olemme kotimarkkinayhtiöiden positiivisen käänteen takia antaneet pisteytysmallissamme positiivisia pisteitä yhtiöille, joiden myynnistä merkittävä osa tulee Suomesta. Jo alkuvuonna nähtiin positiivisia yllätyksiä mediasektorilta, jossa suosituksissa mukana ollut Alma Media jatkaa suosituksissa. Rakennussektori paransi selvästi vauhtia 2Q:lla ja tältä sektorilta uutena suosituksena mukana on Lemminkäinen. 9 Lähde: FactSet, S-Pankki (FIM)

10 Osakkeiden hinnoittelu houkutteleva Yrityslainoissa riskipreemiot laskeneet taas matalille tasoille 10 Kasvusta tulee arvokasta Pitkien korkojen lasku on jatkunut euroalueella ja Saksan 10-vuotisen velkakirjan korko on laskenut negatiiviseksi. Riskittömän koron laskiessa kasvun merkitys yhtiön arvostuksessa kasvaa. Olemme analysoineet osakkeen hintareaktiota korkotason laskuun ja yhtiökohtaiseen kasvuun käyttämällä Gordonin -kasvumallia, missä: P/E -kerroin = 1 / (riskitön korko + osakeriskipreemio kasvu). Osakeriskipreemioksi on oletettu 5%. Betaksi on oletettu markkina beta (eli =1). Ylemmässä kuvaajassa on esitetty riskittömän koron muutoksen vaikutukset osakkeen hyväksyttävään PE-kertoimeen. Hyväksyttävä PE-kerroin on laskettu matalan kasvun (0%), normaalikasvun (2%) ja korkean kasvun (4%) yhtiöille. Kerroin nousee koron laskiessa kaikilla yhtiöllä. Vaikutus korkean kasvun yhtiöihin on kuitenkin selvästi voimakkaampi, etenkin kun riskitön korko lähestyy nollaa. Riskittömän koron laskiessa 4%:sta 0%:iin hyväksyttävä PEkerroin ja samalla osakkeen arvostustaso nousee matalan kasvun yhtiöillä 80%, keskimääräisen kasvun yhtiöllä 133% ja korkean kasvun yhtiöillä peräti 400%. Osakkeiden hinnoittelu edelleen houkutteleva Olemme tarkastelleet Helsingin pörssin suhteellista arvostusta (OMX HEX 25-indeksin yhtiöt). Tarkastelu on tehty nk. ylisuurten tuottojen -mallin avulla (Abnormal Earnings model). Olemme mallin avulla laskeneet tälle 25 yhtiön joukolle osakeriskipreemion. Riskipreemio laskemiseen on käytetty konsensus tulosennusteiden lisäksi oletuksemme näiden yhtiöiden pitkän aikavälin kasvusta ja betasta (=riskistä). Mitä korkeampi riskipreemio, sitä edullisempia osakkeet ovat olettaen, että tulosennusteet ja pidemmän aikaväli oletukset ovat oikeita. Laskelmamme mukaan Suomen markkinan osakeriskipreemio on nyt noin 7,1% (kts. viereinen kuvaaja). Olemme vertailleet myös osakeriskipreemion kehitystä suhteessa yrityslainamarkkinan riskipreemioiden muutokseen (investment grade ja high yield). Viereisissä kuvaajissa esitettyjen riskipreemioiden osalta voimme tehdä muutamia johtopäätöksiä. 1. Suomen osakemarkkinan riskipreemio on pysytellyt selvästi keskimääräistä korkeammalla tasolla kurssien noususta huolimatta, vahvan tuloskauden myötä. 2. Riskipreemiot ovat painuneet selvästi korkojen osalta, mutta osakkeiden osalta taso on jäänyt suhteellisesti selvästi korkeammalle. 3. Koska osakemarkkinoiden riskipreemio on noussut korkealle, nykyinen arvostus kestää melko paljon huonoja uutisia yrityksiltä tai vaihtoehtoisesti selvää korkotason nousua. Asetelmat Helsingin pörssin osakkeille ovat arvostuksen osalta positiiviset ja talouden kuvan perusteella neutraalit. Arvostus ja kasvu Riskipreemiot Lähde: FactSet, S-Pankki (FIM)

11 11 Suomi osakkeet

12 Matala Neutraali Kasvunäkymä Hyvä Painotamme hyvää tuotto-odotusta Lisäpisteitä tulee hyvistä kasvunäkymistä Yhtiön kasvunäkymä ja riskikorjattu tuotto-odotus (HEX 55 -yhtiöt) Kone Nokian Renkaat Wärtsilä Neste Basware Huhtamäki F-Secure Outotec Metso Cargotec Fiskars Orion Valmet Konecranes Uponor Ramirent PKC Cramo Oriola-KD Ponsse Fortum SSAB Elisa Nokia UPM Outokumpu StoraEnso YIT Sanoma Stockmann Kemira Sponda Pöyry Amer Sports Vaisala Metsä Board Olvi Finnair Raisio Alma Media Tikkurila Suominen Nordea Sampo Telia Technopolis Lemminkäinen Citycon Caverion Aktia HKScan Atria Kesko Tieto L&T Kasvunäkymä ja tuotto-odotus Olemme ottaneet valintakriteereihin mukaan uutena teemana pidemmän aikavälin kasvunäkymät. Tämä korvaa toukokuussa olleen laatu-teeman. Pyrimme tällä tekijällä lisäämään riskitasoa valintoihin. Matalan riskittömän koron ympäristössä kasvusta tulee arvokasta. Toinen tapa hyötyä tilanteesta on hakea matalan riskin (beta) osakkeita, joiden arvostuskertoimet voisivat myös nousta. Valitsemme näistä kasvun, kun markkinoiden sentimentti on parantunut ja yhtiöiden tuoreimpien tulosraporttien perusteella yhtiöiden liikevaihto ja -tuloskehityksessä on nähty selvää kohentumista. Olemme laskeneet Suomi-yhtiöille riskipreemion (riskikorjattu tuotto-odotus) nk. ylisuurten tuottojen mallin avulla laskettuun (excess earnings). Vertaamalla osakkeen tämän hetkistä ennustettua riskikorjattua tulosennustetta yhtiön osakekurssiin saadaan laskettua yhtiön riskikorjattu tuotto-odotus. Yhtenä tärkeänä kriteerinä on hakea arvostukseltaan (riskikorjattu tuottoodotus ja arvostuskertoimet) houkuttelevia osakkeita, joihin yhdistyy hyvä kasvunäkymä. Viereisessä kuvaajassa riskikorjattu tuotto-odotus on vaaka-akselilla ja meidän kasvuarvio pystyakselilla. Suomi-osakkeiden TOP 10 -osakkeet on merkitty sinisellä viereisessä kuvaajassa. Matala Neutraali Korkea 4-6% 6-8% 8-10% Riskikorjattu tuotto-odotus 12 Lähde: Bloomberg, S-Pankki (FIM)

13 Suomalaisten osakkeiden pisteytysmalli Parhaat (TOP) ja heikoimmat (BOTTOM) osakkeet 13 Suomi-osakkeet TOP-5 Viereisessä taulukoissa on esitetty markkina-arvoltaan suurimmista sekä osakevaihdoltaan likvideimmistä yhtiöistä (HEX-55) 10 eniten (sinisellä) ja 10 vähiten (punaisella) pisteitä saanutta osaketta. Lihavoituna ovat 5 parasta ja heikointa osaketta. Alla lyhyet perustelut FIMin valitsemista TOP-5 osakkeista: Metsä Board nousi FIMin TOP-5 listalle uudeksi osakevalinnaksi perustuen pisteisiin Arvostuksesta, Suosituksista sekä Teemoista: Arvostuksen pisteet tulivat suhteellisesta EV/EBITistä (nykyinen osakkeen ja markkinoiden välinen EV/EBIT-arvostuskertoimien välinen suhde historiallisesti vallinneeseen keskimääräiseen EV/EBIT-suhteeseen). Suositusten pisteet tulivat suositusten muutoksista optimistisemmiksi. Teemojen pisteet tulivat tuotto/riskisuhteesta sekä kasvunäkymistä. Negatiiviset pisteet Tekniseen kuvaan tulivat lähinnä ulkomaalaisomistuksen pienentymisestä ja Tulosyllätyksen negatiiviset pisteet tulivat 2016 PTP-tuloksen alaspäin reivauksista. Neste jatkaa edelleen FIMin TOP-5 osakkeena. Pisteitä tuli Arvostuksesta, Tulosyllätyksestä ja Teemoista: Arvostuksessa suhteellinen EV/EBIT-arvostus antoi riittävästi pisteitä siniseen väriin. Tulosyllätyksessä pisteitä antoivat 2Q16:n fantastinen tulos sekä 2016:n PTPestimaattien ylöspäin reivaukset. Teemoissa pisteet tulivat lähinnä yhtiön erinomaisista kasvunäkymistä. Miinuspisteitä Suositukset-kategoriaan antoivat suositusten muutokset alaspäin, positiivisten suositusten alhainen osuus sekä matalaksi arvioitu osakkeen potentiaali. Nokia jatkaa FIM TOP-5 osakkeena. Pisteet tulivat tälläkin kertaa Arvostuksesta sekä Suosituksista: Arvostuksessa sekä absoluuttinen (EV/EBIT suhteessa muiden yhtiöiden EV/EBITarvostuksiin) että erityisesti suhteellinen (nykyinen osakkeen ja markkinoiden välinen EV/EBIT-arvostuskertoimien välinen suhde historiallisesti vallinneeseen keskimääräiseen EV/EBIT-suhteeseen) antoivat molemmat pisteitä. Suosituksissa analyytikoiden arvioima hyvä osakepotentiaali antoi pisteitä. Miinuspisteet Teemat-kategoriaan tulivat vähäisestä Suomen osuudesta. Nordea on uusi FIMin TOP-5 osake perustuen pisteisiin Teemoista, jossa pisteitä tuli lähinnä hyvästä tuotto/riski-suhteesta (edes kasvun puuttumisesta tulleet miinuspisteet eivät estäneet Teemat-kategorian kääntymistä plussalle hyvän tuotto/riski-suhteen ansiosta). Sampo on uusi valinta FIM TOP-5 osakkeeksi. Pisteet tulivat Suositukset-kategoriasta, jossa suositusten muutokset myönteisemmiksi käänsi kategorian plussalle. Sampo oli, kuten Nordea, tasaisen hyvä suorittaja kaikilla muilla osa-alueilla, vaikka muut kategoriat jäivätkin harmaiksi. Suomi TOP-5 ja 6-10 sekä BOTTOM-5 ja Tekninen kuva Arvostus Suositukset Tulosyllätys Teemat TOP 5: Metsä Board Neste Nokia Nordea Sampo sijat 6-10: Alma Media Finnair Paino: 10 % 20 % 15 % 15 % 40 % Lemminkäinen Raisio Technopolis BOTTOM 5: Orion Outotec PKC Group Pöyry Stockmann sijat 6-10: Caverion Fortum F-Secure Metso Telia Suomi TOP-10 mallisalkusta pois tippuivat: TOP-5 poistujat: Raisio (tippui TOP-10:iin), Telia ja Uponor. TOP-10 poistujat: Atria, Lassila & Tikanoja ja Suominen Lähde: FactSet, Yhtiöt, S-Pankki (FIM)

14 14 Pohjoismaiset osakkeet

15 Kasvunäkymä Painotamme hyvää tuotto-odotusta Lisäpisteitä tulee hyvistä kasvunäkymistä Matala Neutraali Hyvä Yhtiön kasvunäkymä ja riskikorjattu tuotto-odotus (Nordic 80 -yhtiöt) Statoil Seadrill Norsk Hydro Subsea 7 Schibsted DNO International Fortum UPM Amer Sports SCA Hexagon H&M XXL GN Store Nord Assa Abloy Novo Nordisk Autoliv William Demant Novozymes CHR Hansen Norwegian Air Shuttle Metsä Board Vestas Wind Neste Kone Coloplast Pandora Huhtamäki Wärtsilä Nokian Renkaat AstraZeneca Volvo Cargotec SKF Electrolux ABB Getinge Skanska Salmar Atlas Copco Orkla Metso Marine Harvest Leroy Seafood Sandvik Tomra Veidekke Bakkafrost Millicom Carlsberg G4S DSV A/S Rockwool H. Lundbeck ISS Royal Uniibrew FLSmith Alfa Laval Svenska Handelsbanken Nokia Ericsson LM DNB ASA Telenor Kemira Storebrand SEB Yara Gjensidige F. AP Moeller - Maersk Swedbank Nordea Danske Bank TDC Telia Sampo Tryg Stora Enso Kesko Elisa Orion Kasvunäkymä ja tuotto-odotus Olemme ottaneet valintakriteereihin mukaan uutena teemana pidemmän aikavälin kasvunäkymät. Tämä korvaa toukokuussa olleen laatu-teeman. Pyrimme tällä tekijällä lisäämään riskitasoa valintoihin. Matalan riskittömän koron ympäristössä kasvusta tulee arvokasta. Toinen tapa hyötyä tilanteesta on hakea matalan riskin (beta) osakkeita, joiden arvostuskertoimet voisivat myös nousta. Valitsemme näistä kasvun, kun markkinoiden sentimentti on parantunut ja yhtiöiden tuoreimpien tulosraporttien perusteella yhtiöiden liikevaihto ja -tuloskehityksessä on nähty sellvää kohentumista. Olemme laskeneet Pohjoismaisille-yhtiöille riskipreemion (riskikorjattu tuotto-odotus) nk. ylisuurten tuottojen mallin avulla laskettuun (excess earnings). Vertaamalla osakkeen tämän hetkistä ennustettua riskikorjattua tulosennustetta yhtiön osakekurssiin saadaan laskettua yhtiön riskikorjattu tuottoodotus. Yhtenä tärkeänä kriteerinä on hakea arvostukseltaan (riskikorjattu tuotto-odotus ja arvostuskertoimet) houkuttelevia osakkeita, joihin yhdistyy hyvä kasvunäkymä. Viereisessä kuvaajassa riskikorjattu tuotto-odotus on vaaka-akselilla ja meidän kasvuarvio pystyakselilla. Pohjoismaiset TOP 10 osakkeet on merkitty sinisellä viereisessä kuvaajassa. Matala Neutraali Korkea 4-6% 6-8% 8-10% Riskikorjattu tuotto-odotus 15 Lähde: Bloomberg, S-Pankki (FIM)

16 Pohjoismaalaisten osakkeiden pisteytysmalli Parhaat osakkeet Pohjoismaissa: Nordic TOP-10 Pohjoismaalaisten osakkeiden Nordic TOP-10 Nordic-80:ssa mukana olevat osakkeet ovat 20kpl markkina-arvoltaan suurinta sekä osakevaihdoltaan vaihdetuinta osaketta Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Nordic-80 osakkeet ovat rankattu samalla menetelmällä kuin Suomen HEX-55 osakkeet. Nordic TOP- 10:iin valittujen Suomi-osakkeiden Metsä Board (uusi), Nokia (uusi) ja Nordea (uusi) kommentit ovat Suomi TOP-5 -perusteluissa. Electrolux (Ruotsi) (jatkaa FIMin Nordic TOP-10:ssä) on ruotsalainen globaalisti toimiva kodinkoneita (jääkaapit, astianpesukoneet, pyykkikoneet, imurit ja liedet) valmistava yritys. Pisteet tulivat Arvostus-kategoriasta (sekä absoluuttinen että suhteellinen EV/EBIT antoivat molemmat hyvin pisteitä). Hennes & Mauritz (Ruotsi) (jatkaa FIMin Nordic TOP-10:ssä) on globaali vaateketju. Osake sai pisteitä Arvostuksesta (suhteellinen EV/EBIT) ja Teemoista (tuotto/riski sekä kasvunäkymät ovat hyvät). Leroy Seafood (Norja) (jatkaa FIMin Nordic TOP-10:ssä) on norjalainen kalanviljelijä ja - jalostaja (toiseksi suurin maailmassa). Osake sai pisteitä Arvostuksesta (sekä absoluuttinen että suhteellinen EV/EBIT), Suosituksista (positiivisten suositusten osuus sekä osakepotentiaali hyvä), Tulosyllätyksestä (2016 ennusteiden nostot) ja Teemoista (hyvä tuotto/riski suhde). Pandora (Tanska) (uusi osake FIMin Nordic TOP-10:ssä) suunnittelee, valmistaa ja myy käsintehtyjä moderneja kohtuuhintaisia koruja globaalisti jälleenmyyjästä on Pandora -konsepti-myymälöitä. Osake sai pisteitä Suosituksista (positiivisten suositusten osuus sekä osakkeen potentiaali) ja Teemoista (tuotto/riski ja kasvu antoivat pisteitä). Veidekke (Norja) (uusi osake FIMin Nordic TOP-10:ssä) on norjalainen rakennuskonserni, joka toimii gryndaajana, rakentajana sekä infran rakentajana. Päämarkkinat ovat Norjassa ja Ruotsissa. Osakkeen pisteet tulivat lähinnä Suosituksista (suositusten nostot sekä positiivisten suositusten osuus). Vestas Wind Systems (Tanska) (uusi osake FIMin Nordic TOP-10:ssä) on globaali #1 tuulienergia-laitteiden valmistaja, myyjä sekä huoltaja. Osake sai pisteitä Arvostuksesta (absoluuttinen ja suhteellinen EV/EBIT ovat houkuttelevalla tasolla), Suosituksista (positiivisten suositusten osuus) sekä Tulosyllätyksestä (2Q16-tulos oli hyvä). XXL (Norja) (uusi osake FIMin Nordic TOP-10:ssä) on pohjoismaiden suurin urheilukauppaketju. XXL vähittäiskauppoja on 22 kpl Norjassa, 13 kpl Ruotsissa ja 8 kpl Suomessa. Osake sai pisteitä lähinnä Teemoista (tuotto/riski sekä kasvunäkymät ovat hyvät). Nordic TOP-10 valinnat Tekninen kuva Arvostus Suositukset Tulosyllätys Teemat Paino: 10 % 20 % 15 % 15 % 40 % TOP 10: Electrolux Hennes & Mauritz Leroy Seafood Metsä Board Nokia Nordea Pandora Veidekke Vestas Wind Systems XXL Nordic TOP-10 mallisalkusta pois tippuivat: GN Store Nord (Tanska) Marine Harvest (Norja) Millicom (Ruotsi) Neste (Suomi) Telenor (Norja) Telia (Suomi) William Demant (Tanska) 16 Lähde: FactSet, Yhtiöt, S-Pankki (FIM)

17 17 ETF / ETC

18 Valintaperusteet ETF-sektorit Valinnat autoteollisuus ja terveydenhuolto ETF-sektorisuositukset valittu vastaavilla teemoilla 19 sektorin joukosta Brexit riskin toteutumisesta huolimatta talouden kasvu vauhti on pysynyt globaalisti kohtuullisella tasolla ja Yhdysvalloissa on nähty myös lievää piristymistä. Samalla keskuspankit ovat jatkaneet elvyttävää linjaa ja markkinoilla tämän odotetaan myös heijastuvan FED:n varovaisena koronnosto tahtina. Arvostuskertoimissa on huomioitu P/E -kerroin suhteessa markkinaan eli pyrimme hakemaan sektoreita, joiden tämän hetkinen arvostus on painunut suhteessa historialliseen tasoon. Olemme painottaneet myös matalan absoluuttisen P/E:n sektoreita ja näin varmistamaan sektorin houkuttelevuus suhteessa matalaan korkotasoon. Olemme myös huomioineet sektoreiden arvostusta suhteessa sektorin tulosennusteisiin, markkinariskiin ja pitkänaikavälin kasvuennusteisiin (excess earnings -model). Tällä riskikorjatulla tuotto-odotuksella pyritään hakemaan sektorikohtaista riskikorjattua ylituottoa. Markkinoiden tunnelmat ovat vahvistuneet hieman parantuneen makrodatan myötä ja samalla Brexit-riskin jälkeinen markkinan vahvuus ennakoi mielestämme positiivista riskisentimenttiä. Tämän vuoksi suosimme korkean betan sektoreita. Matalien korkojen ja maltillisen talouskasvun maailmassa kasvuyhtiöt ovat erittäin arvokkaita, joten olemme painottaneet kasvusta hyötyviä sektoreita. Positiivisen tulosmomentumin avulla pyrimme etsimään sektoreita, joissa tulosennusteet ovat kehittyneet positiivisesti viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tavoitehintapotentiaalilla taas huomioidaan markkinoiden konsensusodotus sektorin tuoton osalta. Näkemys: Sektoreista nousee tällöin esiin sijoitussuosituksemme Autoteollisuus (uusi) ja Terveydenhuolto. Sektoriteemat ja valinnat 18 Lähde: Bloomberg, S-Pankki (FIM)

19 Maantieteelliset valinnat: Kehittyvien markkinoiden tulosmomentum vahvistumassa Suosimme kehittyviä markkinoita ja Saksan mid-cap osakkeita Talouskasvun on kiihtynyt maltillisesti USA:ssa, Kiinan hidastuminen vaikuttaa tasapainottuneen ja Euroopan matala, mutta positiivinen kasvu jatkuu. Samalla keskuspankkien elvytys tukee etenkin USA:n ulkopuolisia markkinoita, joskin rahapolitiikan teho on kuitenkin heikentynyt valuuttakurssien osalta etenkin voimakkaasti elvyttävällä euroalueella ja Japanissa. Saksan kilpailukyky on ollut erittäin vahvaa ja maan kauppatase on ennätyskorkealla tasolla. Euroalueen talouksista Saksassa on edelleen eniten potentiaalia myös kotimarkkinakysynnän kasvulle palkankorotusten myötä. Päämarkkinoilla tulosennusteiden suhteellinen kehitys on vahvistunut etenkin Saksan keskisuurissa yhtiöissä sekä osittain myös kehittyvillä markkinoilla (kts. viereinen kuvaaja) Arvostustasot ovat nousseet kesän aikana. Arvostukset ovat keskeisimmillä markkinoilla melko lähellä toisiaan sadan suurimman yhtiön osalta. Euroopassa ja USA:ssa P/E -kerroin on 19,7x. Japanin suurimmilla yhtiöillä P/E -kerroin on laskenut hieman tasolle 16,0x. Kehittyvillä markkinoilla arvostustaso on jatkanut nousuaan tasolle 17,5x. Saksan mid-cap osakkeilla arvostuskerroin on vahvan tulosmomentumin myötä tasolla 21,4x. Näkemys: Päämarkkinoista USA:ssa yhtiöiden tulostrendi on loivan laskeva, mutta markkina muutoin defensiivisempi. Euroopassa tulostrendi on edelleen Yhdysvaltoja heikompi. Japanin markkinoita varjostaa jenin voimakas vahvistuminen. Kehittyvien markkinoiden osalta arvostus on houkuttelevampi ja samalla tulosmomentum on kääntynyt positiiviseksi. Tämän vuoksi nostamme kehittyvät markkinat sijoitussuosituksiimme. Suosimme lisäksi edelleen Saksan mid-cap osakkeita (MDAX), joiden uskomme hyötyvän Saksan talouden vahvasta tilasta myös maan kotimarkkinoiden näkymien osalta. Saksan keskisuurten yhtiöiden tuloskunto on säilynyt myös erittäin hyvällä tasolla suhteessa muihin osakemarkkinoihin. Tulosennusteiden kehitys 2016 EPS 19 Lähde: Bloomberg, S-Pankki (FIM)

20 20 Korot

21 Suhdannekello korot Yrityslainojen riskipreemiot kääntyneet laskuun Suhdannekello - korot 8/16 Näkemys Talouskasvun ollessa maltillista, mutta positiivista olemme edelleen päätyneet ottamaan luottoriskiä korkosijoituksissa. Emme usko ainakaan merkittävään koron nousuun euroalueella lyhyellä/ keskipitkällä aikavälillä (2-3 vuotta). Loppukesän aikana yrityslainojen riskipreemiot ovat laskeneet voimakkaasti, mikä painaa tuotto-odotusta. Olemme tästä johtuen vähentäneet korkosuositusten määrää. Kellon tulkinta Suhdannekelloon on jaettu korot viiteen eri luokkaan, jotka ovat lyhyt korko, valtiolainat, yrityslainat, korkeariskiset, inflaatiosuojatut ja muuttuvakorkoiset. Lyhyt korko viittaa valtioiden tai yritysten liikkeelle laskemiin lyhyen maturiteettiin / duraation korkosijoituksiin. Valtiolainat viittaa pitkän maturiteetin omaaviin valtioiden liikkeelle laskemiin kiinteäkorkoisiin joukkovelkakirjoihin. Yrityslainat viittaavat pitkän maturiteetin omaaviin yritysten liikkeelle laskemiin korkealuokkaisiin (investment grade) kiinteäkorkoisiin joukkovelkakirjoihin. Korkeariskiset viittaavat pitkän maturiteetin korkeariskisiin kiinteäkorkoisiin (high yield) joukko-velkakirjoihin. Inflaatiosuojatut viittaavat pitkän maturiteetin omaaviin valtioiden liikkeelle laskemiin joukkovelkakirjoihin, joiden korko on sidottu inflaatioon. Muuttuvakorkoiset viittaavat pitkän maturiteetin omaaviin yritysten liikkeelle laskemiin korkealuokkaisiin (investment grade) muuttuvakorkoisiin joukkovelkakirjoihin. Korkosijoituksissa tärkeimpiä suhdanteista, johtuvia muutoksia ovat inflaatio, korkotaso, korkokäyrän muutokset (lyhyt korko vs. pitkä korko) ja riskipreemioiden muutokset. Talouden supistumisen päättyessä pienenevät riskipreemiot nostavat riskisiä korkotyyppejä. Kasvusta syntyvä inflaatio suosii muuttuvakorkoisia ja inflaatiosuojattuja korkosijoituksia. Rahapolitiikan kiristyessä ja lyhyen koron noustessa siirrytään väliaikaisesti lyhyeen korkoon ja kasvun kääntyessä taantumaan ylipainotetaan pitkiä kiinteäkorkoisia valtiolainoja ja alipainotetaan riskisiä korkosijoituksia. 21 Lähde: S-Pankki (FIM)

22 FIM luottoluokitusmalli yrityslainoille Suosituksena maltillinen maturiteetti ja korkeahko riski Juoksevan tuoton tavoittelu vaatii edelleen korkoriskin ja/tai luottoriskin kasvattamista FIM luottoluokitus ja efektiivinen korko IG Euroalueen pitkät korot painuivat kesän aikana negatiiviksi. Nyt 10-vuotiset Saksan velkakirjan jälkimarkkinakorko on noin -0,05%. EKP:n määrällinen elvytys kestää oletettavasti vielä pitkään, joten paineita korkojen nousulle lyhyissä maturiteeteissa ei tällä hetkellä euroalueella juurikaan ole. Korkealaatuisten yrityslainojen riskipreemiot ovat pysyneet maltillisina, joten matalariskisten korkosijoitusten tuotto-odotus on edelleen erittäin matala. Tämän vuoksi reaalituoton saamiseksi on pidennettävä sijoituksen juoksuaikaa eli maturiteettia tai otettava lisää luottoriskiä. Maturiteettia pidentämällä tuoton hakeminen on yhä haastavampaa, koska riskittömän koron taso on painunut jo negatiivisiksi ja matalan riskin yhtiölainojen (IG) riskilisät ovat myös pysyneet maltillisina. Suosittelemme valikoitua luottoriskiä matalien korkojen ympäristössä Talouskasvun ollessa erittäin maltillista, mutta kuitenkin edelleen positiivista olemme päätyneet ottamaan luottoriskiä. Tämän vuoksi keskitymme suositusten valinnassa korkeariskisiin ja lyhyen maturiteetin lainoihin (kts. viereisen kuvaajan kehystetty alue). Tämä perustuu siihen, että emme usko merkittävään koron nousuun euroalueella keskipitkällä aikavälillä (2-3 vuotta) ja toisaalta uskomme talouskasvun jatkuvan edelleen positiivisena. Olemme analysoineet pohjoismaisia lainoja FIMin luottoluokitusmallin avulla. Mallin luottoluokitus perustuu optiomallinnukseen, tunnuslukuanalyysiin sekä kvalitatiiviseen arvioon. Näiden analyysien perusteella olemme pitäneet Ahlstromin 2017 (BB) hybridin ja Lemminkäisen 2018 (BB-) hybridin sijoitussuosituksissamme. FIM luottoluokitus ja efektiivinen korko HY Saksan korkokäyrä Saksan korkokäyrä 22 Huom: Efektiivinen korko on YTM tai YTC, jos Call todennäköinen. Maturiteetti on Call date, jos todennäköinen. Lähde: S-Pankki (FIM), Bloomberg Luottaluokitus perustuu FIM luottoluokitusmalliin. Luottoluokitus ei ole sijoitussuositus.

23 23 Lisätietoja suosituksista ja sijoituskohteista

24 Muut sijoitussuositukset ETF / ETC -sijoitussuositukset Eurooppalainen autoteollisuus Autoteollisuus on uusi sektorisuosituksemme. Tulosperusteinen arvostustaso on sekä suhteellisesti että absoluuttisesti matala. Sektorilla on hyvä tavoitehintapotentiaali ja riskikorjattu tuotto-odotus on hyvä. Riskinä on heikko tekninen kuva ja heikko EPS-momentum. Eurooppalainen terveydenhuolto Terveydenhuolto jatkaa sijoitussuosituksissamme. Sektorin tuotto-riski suhde houkutteleva ja tekninen kuva mielenkiintoinen. Riskinä on korkeahko absoluuttinen arvostus. Kehittyvät markkinat Kehittyvien markkinoiden näkymät ovat muuttuneet positiivisempaan suuntaan, kun Kiinan talouden näkymät ovat vakaantuneet. Samalla öljyn ja raaka-aineiden vahvistuminen tukee raaka-aine vetoisia talouksia kuten Venäjää ja Brasiliaa. Tämä näkyy myös positiivisena tulosmomentumina. Saksa (MDAX) Saksan mid-cap yhtiöt jatkavat sijoitussuosituksissamme. Maan talouden veto on ollut suhteellisesti vahvaa ja etenkin kuluttajien tilanteen odotetaan kehittyvän edelleen myönteisesti positiivisten ostovoima-näkymien myötä. Yhtiöt hyötyvät DAX -indeksin yhtiöitä enemmän maan kotimarkkinan kasvusta ja tulosmomentum on ollut vahvaa. Korkoinstrumentti -sijoitussuositukset Ahlstrom hybridi (call 2017) Ahlstromin hybridilaina jatkaa suosituksena. Tuotto on maturiteettiin nähden mielenkiintoinen. Yhtiön liiketoiminta on kehittynyt positiivisesti ja yhtiö antoi kesällä positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö toimii usealla liiketoiminta alueella, mikä mahdollistaa tarvittaessa osien myyntejä. Lemminkäinen hybridi (call 2018) Lemminkäisen hybridilaina jatkaa suosituksena. Yhtiön liiketoiminta näkymät ovat vahvistuneet infrapuolella ja Venäjän alasajo on supistanut riskiä. Tase on vahvistunut ja velkakirjan efektiivinen korko on edelleen houkutteleva. Uudet suositukset Eurooppalainen autoteollisuus Kehittyvät markkinat Poistuvat suositukset Eurooppalainen matkustus Euromääräiset korkeariskiset (HY) velkakirjat Sanoma hybridi (call 2016) Poistuvat sijoitussuositukset Eurooppalainen matkustus Sektorin EPS-momentun on ollut negatiivinen terrori-iskujen sekä öljyn hinnan nousun myötä Euromääräiset korkeariskiset (HY) velkakirjat Korkeariskisten velkakirjojen tuotto-odotus on laskenut vahvan performanssin myötä. Sanoma hybridi (call 2016) Sanoman velkakirjan efektiivinen korko on painunut erääntymisen lähestyessä. 24

25 Pisteytysmalli Suomi-osakkeet ja Pohjoismaiset osakkeet Teemat (40% paino pisteytysmallissamme, paino nostettu) Pisteytysmallimme teemat ovat: (1) suosimme korkeamman riskin (beta) yhtiöitä markkinatunnelman parannuttua, (2) Suomen talouskehityksen loivan parantumisen johdosta annamme pisteitä kotimarkkinayhtiöille, (3) annamme pisteitä yhtiöille, joiden kasvunäkymiä pidämme hyvinä ja (4) riskikorjattu tuotto (haemme hyvää riskikorjattua tuottoa). Arvostus (20%:n paino, ennallaan) Käytämme arvostusmittareina EV/EBIT -kerrointa sekä absoluuttisesti että suhteellisesti. Vertailemme kunkin yhtiön nykyistä arvostuskerrointa suhteessa markkinaan ja omaan historiaan Tulosyllätys (15%:n paino, ennallaan) Positiivisesta 2Q-tulosyllätyksestä, kuluvan vuoden (2016) tulosennusteen nostosta ja positiivisesta tulosyllätyspotentiaalista saa pisteitä. Suositukset (15%:n paino, ennallaan) Markkinoiden optimismia ja pessimismiä yksittäisten yhtiöiden osalta analysoimme analyytikoiden konsensussuositusten ja suositusten muutosten ja tavoitehintojen ja nykykurssin erotuksella. Mitä enemmän positiivisia suosituksia, mitä enemmän suosituksia on nostettu ja mitä suurempi kurssinousupotentiaali konsensustavoitehinnan ja nykykurssin välillä sitä enemmän pisteitä yhtiö saa tästä osiosta. Tekninen kuva (10%:n paino, laskettu) Viidentenä kohtana arvioimme osakkeen teknisen kuvan. Identifioimme kurssitrendin voimakkuutta sekä lyhyemmällä että pidemmällä aikavälillä. Haluamme tällä teknisellä tarkastelulla varmistamaan myös osakkeen trendin. Pyrimme löytämään perusteiltaan hyviä maltillisesti arvostettuja yhtiöitä (kohdat 1-4) ja identifioimaan hyvän ostoajankohdan näille osakkeille (pitkä trendi nouseva, mahdollinen lyhytaikainen rekyyli alaspäin takana). Tässä viidennessä vaiheessa tarkastelemme myös ulkomaalaisomistuksen muutosta suomalaisyhtiöissä. Annamme positiivisia pisteitä yhtiöille, joissa ulkomaalaisomistus on noussut. Pisteytysmalli Teemat 40% Arvostus 20% Tulosyllätys 15% Suositukset 15% Tekninen kuva 10% Korkea riski Kotimarkkinat Yhtiön kasvunäkymä Hyvä tuotto/riski EV/EBIT abs. EV/EBIT suht. Tulosyllätys Ennustemuutos Yllätyspotentiaali Konsensus-suositus Tavoitepotentiaali Nostot vs. laskut Ulkomaalaisomistus Lyhyt trendi Pitkä trendi 25 Lähde: S-Pankki (FIM)

26 FIM luottoriskianalyysi FIMin luottoluokituksen määräytyminen FIM luottoluokitusmalli perustuu kolmeen osa-alueeseen Olemme luokitelleet liikkeellelaskijat sekä tunnuslukuihin perustuvalla analyysillä sekä optioteoriaan perustuvalla luokitukselle. Tunnuslukujen avulla pyritään löytämään yrityksen taloudellisen lukujen avulla tekijöitä, jotka viittaavat kohonneeseen luottoriskiin. Analyysimme pohjana on kartoittaa etenkin yksittäisten tekijöiden aiheuttamaa riskiä eikä pyrkiä etsimään ns. positiivisia tekijöitä eli palkita erityisen hyvistä tunnusluvuista., koska velkasijoittajan näkökulma lähtee riskeistä toisin kuin osakesijoittajan (=residuaalituoton saaja). Mallissamme tunnuslukuja on yhteensä kymmenen, jotka ovat esitetty luottoriski raja-arvoineen viereisessä taulukossa. Esitetyt raja-arvot kuvaavat negatiivisen riskin alarajaa. Optiomallin lähtökohta perustuu Black-Scholesin optiomalliin, josta Merton kehitti velkasijoittajille soveltuvan muunnoksen. Optiopohjaisessa mallissa yhtiön arvo on yrityksen velkojen ja oman pääoman summa (kohde-etuus). Option merkintähintana on velkojen arvo. Volatiliteettinä on velan ja oman pääoman painotettu keskiarvo. Optiomallinnuksen avulla lasketaan todennäköisyys sille, että yrityksen yritysarvo (oman pääoman markkina-arvo + velat viereisen kaavan mukaisesti) alittaa velkojen arvon. Jos näin on, luottoriski toteutuu. Mallin avulla kullekin yhtiölle lasketaan tämän luottotapahtuman todennäköisyys. Volatiliteetti kuvaa yhtiön arvon heilahteluun liittyvää riskiä eli volatiliteetin kasvu lisää riskiä myös negatiiviseen kehitykseen, joka on merkityksellistä luottoriskin kannalta. Käytämme FIMin optiopohjaisen mallinnuksen pohjana Bharath & Shumway (2008) mallia. Mallia on muokattu FIMin toimesta. Viereisessä taulukossa on esitetty alkuperäinen malli sekä FIMin tekemät muutokset optiomalliin. Listaamattomille yhtiöille ei ole suoraan saatavilla mallissa tarvittavaa oman pääoman markkinaarvoa, volatiliteettia tai markkina-arvon toteutunutta kehitystä. Tämän vuoksi määritämme listaamattoman yhtiön viitteellisen markkina-arvon vertailuyhtiöiden avulla. Vertailuyhtiöitä käytetään myös kyseisen listaamattoman yhtiön volatiliteetin sekä markkina-arvon kehityksen arviointiin, jolloin käytössä on tarvittavat tiedot luottoriskin todennäköisyyden laskentaan. Kvantitatiivisen luottoluokitusanalyysin lisäksi on syytä arvioida liikkeellelaskijaa myös kvalitatiivisten tekijöiden perusteella. Viereisessä kuvaajassa on esitetty FIMin luottoluokituksen määräytyminen kolmen eri analyysitavan kautta laskettuna. Käytämme omassa luottoluokituksessamme asteikkoa, joka vastaa S&P:n ja Fitchin luokittelua. Tunnuslukuanalyysin tunnusluvut ja niiden raja-arvot Muuttuja Raja-arvo EBIT / korkokulut 4,0 Omavaraisuusasteen muutos 5 % ROA % 3 % Kertyneet voittovarat / taseen loppusumma 25 % Myynin muutos -10% / 50% Quick ratio 30 % Vaihto-omaisuus / operatiiviset kulut 20 % Vieras pääoma / oma pääoma 200 % EBITDA (%) varianssi 25 % Liikevaihdon varianssi 20 % Optioanalyysin parametrit ja FIMin muutokset Selite Lyhenne Kaava / pohjaluku FIMin muutokset (ln(v / B) + (u x Vol (V) ^2) * Etäisyys luottohäiriörajaan = DD = T) / (Vol (V) x Sqrt (T)) Osakekannan arvo = E = Markkina-arvo Luottohäiriöraja = B = Yhtiön arvo = V = E + B Osakkeen volatiliteetti = Lyhytaikainen vieraspääoma x pitkäaikainen vpo Lyhytaik. korol. vpo x pitkäaik. korol. vpo likvidit varat Vol (E ) = 365 päivän toteutunut volatiliteetti 180 päivän toteutunut volatiliteetti Velan volatiliteetti = Vol (B) = x Vol (E ) Yhtiön volatiliteetti = (E / (E + B)) x Vol (E ) + (B/(E + B) Vol (V) = * Vol (B)) Odotettu tuotto = u = 12 kk toteutunut tuotto Velan maturiteetti = T = 1 vuosi FIMin luottoluokituksen määräytyminen Tunnuslukuanalyysin perusteella saatu luottoluokitus Optiomallin perusteella saatu luottoluokitus Kvalitatiivinen arvio yhtiöstä ja sen omistajista FIMin luottoluokitus 12 toteutunut tuotto x (1/2) + 6% x (1/2) 50% + 50% +/- 7 = AAA-C 26 Lähde: Bloomberg, S-Pankki (FIM) Huom: Luottoluokitus ei ole sijoitussuositus

27 Toteutuneet tuotot Suomi-osakkeet ja Pohjoismaiset osakkeet Suomalaiset ja pohjoismaiset osakkeet Edellinen Sijoitussuositukset -raportti julkaistiin ja viereisessä taulukossa on esitetty suomalaisten ja pohjoismaisten osakesuositusten tuotot ajanjaksolta Kokonaisuutena tarkastelujakso oli osakemarkkinoilla vahva, mutta kaksijakoinen. Tarkastelujakson alkupuolta leimasi epävarmuus, mikä kulminoitui Iso-Britannian EU-eroon päätyneeseen kansanäänestykseen. Osakemarkkinoiden toipuminen oli kuitenkin nopeaa ja kokonaisuutena ajanjaksosta muodostui erittäin vahva. Suomen osakemarkkinat nousivat tarkastelujaksolla 9,8% (OMX HEX Cap. tuotto -indeksi) ja selvästi esimerkiksi Pohjoismaista markkinaa voimakkaammin. Meidän TOP 10 -osakkeiden tuotto oli yleisestä kehitystä parempaa nousun oltua 11,7%:iin. Yli 10%:n tuoton tällä ajanjaksolla tarjosivat Alma Media, Lassila&Tikanoja, Neste, Nokia (osinko huomioiden), Suominen ja Uponor. Näistä Alma Media, Neste ja Nokia jatkavat suosituksissa. Kurssilaskua nähtiin Finnairissa, Raisiossa ja Teliassa. Näistä Finnair ja Raisio jatkavat TOP 10 -osakkeina. Vältettävien BOTTOM 10 -osakkeiden nousu oli puolestaan 16,7% eli selvästi yleistä kehitystä enemmän. Voimakasta yli 10%:n nousua nähtiin peräti kahdeksassa osakkeessa. Pohjoismaiset osakkeet Pohjoismaiset TOP 10 -osakkeet nousivat tällä ajanjaksolla 3,4%, kun pohjoismaiset osakkeet tuottivat samalla ajanjaksolla 1,5%. Mallisalkun tuottoa suhteessa yleisindeksiin paransi Nesteen erinomainen performanssi ajanjaksolla myös Pohjoismaisessa mallisalkussa. Sijoitussuositusten tuotot TOP 5 Kurssi Kurssi Muutos BOTTOM 5 Kurssi Kurssi Muutos Neste 28,59 38,56 34,9 % Metso 20,46 25,81 26,1 % Nokia 4,67 4,94 11,4 % Outotec 3,47 4,01 15,6 % Raisio 4,25 3,95-7,1 % PKC Group 16,19 18,47 14,1 % Telia 4,12 4,05-1,7 % Pöyry 3,18 3,15-0,9 % Uponor 13,55 16,04 18,4 % SSAB 1,87 2,19 16,8 % 11,2 % 14,3 % TOP 10 (yllä olevat 5 mukana) BOTTOM 10 (yllä olevat 5 mukana) Alma Media 3,65 4,41 20,8 % Basw are 38,05 39,46 3,7 % Atria 8,56 9,01 5,3 % F-Secure 2,62 3,46 32,1 % Finnair 4,81 4,66-3,1 % Konecranes 22,92 27,40 19,5 % L&T 14,41 17,11 18,7 % Sponda 3,73 4,57 24,2 % Suominen 3,79 4,52 19,3 % Stockmann 5,80 6,72 15,8 % OMX Helsinki 7692,7 8348,8 8,5 % OMX Hel. Cap 13423, ,5 9,8 % Electrolux 23,59 23,04-2,3 % GN Store Nord 17,99 19,17 6,6 % Hennes&Mauritz 28,33 28,27-0,2 % Leroy Seafood 43,68 39,05-7,7 % Marine Harvest 14,11 14,02 0,7 % Millicom 48,61 46,89-3,5 % Neste 28,59 38,56 34,9 % Telenor 14,83 15,60 5,2 % Telia 4,12 4,05-1,7 % William Demant 17,94 18,41 2,6 % 11,7 % 16,7 % 3,4 % MSCI GR Nordic EU 363,46 368,99 1,5 % Huom. Tuotoissa (muutos-sarake) huomioitu osingot, jotka irtosivat seuraavista osakkeista: Nokia, Sponda, Leroy Seafood ja Marine Harvest. Tuotot laskettu euroissa. 27 Lähde: Bloomberg, S-Pankki (FIM)

FIM Analyysi Sijoitussuositukset

FIM Analyysi Sijoitussuositukset FIM Analyysi Sijoitussuositukset 19.5.2016 1 Sisällysluettelo Yhteenveto Suhdanne- ja markkinanäkemys sekä sijoitussuositukset 3-4 Suhdanne- ja markkinanäkemys 5 11 Suomi -osakkeet 10 12 Pohjoismaiset

Lisätiedot

Talouden näkymät Pörssi-ilta Tampere 27.11.2013 Kim Gorschelnik, pääanalyytikko Arvopaperivälitys LähiTapiola Pankki Oyj

Talouden näkymät Pörssi-ilta Tampere 27.11.2013 Kim Gorschelnik, pääanalyytikko Arvopaperivälitys LähiTapiola Pankki Oyj Talouden näkymät Pörssi-ilta Tampere 27.11.2013 Kim Gorschelnik, pääanalyytikko Arvopaperivälitys LähiTapiola Pankki Oyj Talouden näkymissä aiempaa positiivisempaa virettä myös suomalaisten yhtiöiden kannalta

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Muuttuva maailma. Nordea Varallisuudenhoito Marraskuu 2013

Markkinakatsaus. Muuttuva maailma. Nordea Varallisuudenhoito Marraskuu 2013 Markkinakatsaus Muuttuva maailma Toni Teppala Nordea Varallisuudenhoito Marraskuu 2013 Lehmanin romahduksesta viisi vuotta Lähde: ThomsonReuters Taloudet piristymässä, mutta tuskaisen hitaasti 65 Teollisuuden

Lisätiedot

FIM Analyysi Sijoitussuositukset

FIM Analyysi Sijoitussuositukset FIM Analyysi Sijoitussuositukset 8.3.2017 1 Sisällysluettelo Yhteenveto Suhdanne- ja markkinanäkemys sekä sijoitussuositukset 3-4 Suhdanne- ja markkinanäkemys 5 12 Suomi -osakkeet 13-15 Pohjoismaiset -osakkeet

Lisätiedot

FIM Analyysi Sijoitussuositukset

FIM Analyysi Sijoitussuositukset FIM Analyysi Sijoitussuositukset 16.5.2017 1 Sisällysluettelo Yhteenveto Suhdanne- ja markkinanäkemys sekä sijoitussuositukset 3-4 Suhdanne- ja markkinanäkemys 5 12 Suomi -osakkeet 13-15 Pohjoismaiset

Lisätiedot

FIM Analyysi Sijoitussuositukset

FIM Analyysi Sijoitussuositukset FIM Analyysi Sijoitussuositukset 25.8.2017 1 Sisällysluettelo Yhteenveto Suhdanne- ja markkinanäkemys sekä sijoitussuositukset 3-4 Suhdanne- ja markkinanäkemys 5 12 Suomi -osakkeet 13-14 Pohjoismaiset

Lisätiedot

FIM Sijoituspalvelut Sijoitussuositukset 12.11.2015

FIM Sijoituspalvelut Sijoitussuositukset 12.11.2015 FIM Sijoituspalvelut Sijoitussuositukset 12.11.2015 1 Sisällysluettelo Yhteenveto Suhdanne- ja markkinanäkemys sekä sijoitussuositukset 3-4 Suhdanne- ja markkinanäkemys 5 11 Suomi osakkeet 12 15 Pohjoismaiset

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Kesäkuu 2016

Markkinakatsaus. Kesäkuu 2016 Markkinakatsaus Kesäkuu 2016 Talouskehitys Maailmantalous on OECD:n mukaan hitaan kasvun ansassa, tarvetta on kokonaisvaltaisille vero- ja rahapoliittisille sekä rakeenteellisille toimenpiteille Suomen

Lisätiedot

FIM Sijoituspalvelut Sijoitussuositukset 20.8.2015

FIM Sijoituspalvelut Sijoitussuositukset 20.8.2015 FIM Sijoituspalvelut Sijoitussuositukset 20.8.2015 1 Sisällysluettelo Yhteenveto Suhdanne- ja markkinanäkemys sekä sijoitussuositukset 3-4 Suhdanne- ja markkinanäkemys 5 11 Suomi osakkeet 12 15 Pohjoismaiset

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Kesäkuu 2015

Markkinakatsaus. Kesäkuu 2015 Markkinakatsaus Kesäkuu 2015 Talouskehitys EK:n luottamusindikaattorit edelleen toukokuussa pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella, rakentamisessa ja kaupan alalla kuitenkin merkkejä paremmasta Euroalueen

Lisätiedot

Pohjoismaista potkua portfolioon

Pohjoismaista potkua portfolioon Arvopaperi Sijoitusristeily 2007 Toni Teppala Equities Finland 24.3.2007 Ms Galaxy Esityksen sisältö Nordean tuki pohjoismaiseen osakekaupankäyntiin Pohjoismaisten osakemarkkinoiden näkymät Nordic 10 -suosituslista

Lisätiedot

Miltä näyttää vuosi 2017 tilinpäätösten perusteella? Henri Huovinen Osakesäästäjien Keskusliitto

Miltä näyttää vuosi 2017 tilinpäätösten perusteella? Henri Huovinen Osakesäästäjien Keskusliitto Miltä näyttää vuosi 2017 tilinpäätösten perusteella? Henri Huovinen Osakesäästäjien Keskusliitto 16.2.2017 Markkinatilanne Euroopassa Takana osakemarkkinoiden vahva nousujakso loppuvuonna 2016. Euroopan

Lisätiedot

FIM Sijoituspalvelut Sijoitussuositukset 21.5.2015

FIM Sijoituspalvelut Sijoitussuositukset 21.5.2015 FIM Sijoituspalvelut Sijoitussuositukset 21.5.2015 1 Sisällysluettelo Yhteenveto Suhdanne- ja markkinanäkemys sekä sijoitussuositukset 3-4 Suhdanne- ja markkinanäkemys 5 11 Suomi osakkeet 12 16 Pohjoismaiset

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2018

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2018 Markkinakatsaus Maaliskuu 2018 Talouskasvuennusteet - Talouskasvu piristyy maltillisesti 2018 Talousindikaattorit (Economic Surprise Index) - Kehitys vuodesta 2012 Teollisuuden ostopäällikköindeksit -

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2016

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2016 Markkinakatsaus Maaliskuu 2016 Talouskehitys Maailmantalouden kasvunäkymät heikentyneet, IMF varoitti kasvaneista riskeistä Suomen BKT kasvoi viime vuonna ennakkotietojen mukaan 0,4 prosenttia Euroalue

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Marraskuu 2015

Markkinakatsaus. Marraskuu 2015 Markkinakatsaus Marraskuu 2015 Talouskehitys EK:n suhdannebarometrin mukaan Suomessa teollisuuden tilauksiin odotetaan hienoista piristymistä loppuvuonna Saksan talouden luottamusta kuvaava IFO-indeksi

Lisätiedot

OSAKEMARKKINAKATSAUS. Analyytikko Henri Huovinen Osakesäästäjien Keskusliitto

OSAKEMARKKINAKATSAUS. Analyytikko Henri Huovinen Osakesäästäjien Keskusliitto OSAKEMARKKINAKATSAUS Analyytikko Henri Huovinen Osakesäästäjien Keskusliitto 15.3.2017 Osakemarkkinoiden näkymät vuodelle 2017 Näkymät vuodelle 2017 haasteelliset erityisesti Yhdysvalloissa Trumpin valinnan

Lisätiedot

Osakemarkkinoiden näkymät Oulu 21.11.2012

Osakemarkkinoiden näkymät Oulu 21.11.2012 Osakemarkkinoiden näkymät Oulu 21.11.2012 Markus Sourander Nordea Investment Strategy & Advice Sijoittajilla haastava vuosituhat 2 mutta viime aikoina parempaa Lähde: ThomsonReuters 3 Osinkotuotto houkuttelee

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Toukokuu 2016

Markkinakatsaus. Toukokuu 2016 Markkinakatsaus Toukokuu 2016 Talouskehitys Maailmantalouden kasvunäkymät edelleen heikkoja, IMF laski ennusteensa maailmantalouden vuoden 2016 ja 2017 kasvulle Euroalueen ensimmäisen neljänneksen BKT:n

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Helmikuu 2016

Markkinakatsaus. Helmikuu 2016 Markkinakatsaus Helmikuu 2016 Talouskehitys Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) alensi maailmantalouden kasvuennustetta kuluvalle vuodelle 0,2 prosenttiyksiköllä tasolle 3,4 prosenttia Euroalueen tammikuun

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Huhtikuu 2016

Markkinakatsaus. Huhtikuu 2016 Markkinakatsaus Huhtikuu 2016 Talouskehitys Maailmantalouden kasvunäkymät edelleen heikkoja mutta Euroopassa pieniä positiivisia signaaleja, kun ostopäällikköindeksit nousivat ja Saksan IFO -indeksi ylitti

Lisätiedot

Elina Pankkiiriliike. 5. huhtikuuta 2008. Elina Pankkiiriliike Oy, Uudenmaankatu 7, 00120 Helsinki, p. 09 6120 750, www.elinapl.fi, info@elinapl.

Elina Pankkiiriliike. 5. huhtikuuta 2008. Elina Pankkiiriliike Oy, Uudenmaankatu 7, 00120 Helsinki, p. 09 6120 750, www.elinapl.fi, info@elinapl. Varainhoito Rahastot Pääomaturvatut Elina Pankkiiriliike 5. huhtikuuta 2008 Elina Pankkiiriliike Oy Elina on sitoutumaton kotimainen varainhoitoyhtiö Elina toimii Rahoitustarkastuksen myöntämällä toimiluvalla

Lisätiedot

RAHASTO-OSUUDEN ARVONKEHITYS 140% 120% 100% 80% 60% 40% 20% -20% -40% -60%

RAHASTO-OSUUDEN ARVONKEHITYS 140% 120% 100% 80% 60% 40% 20% -20% -40% -60% 1 PERUSTIEDOT Rahaston koko (milj. ) Salkunhoitaja Vertailuindeksi Aloituspäivä Morningstar Riskiluokka Rahasto sijoittaa pohjoismaisten yritysten osakkeisiin tavoitteena aktiivisella salkunhoidolla ylittää

Lisätiedot

Ti 10.02. Ixonos: ylimääräinen yhtiökokous, asialistalla osakeanti ja optio-oikeudet (klo 09.00)

Ti 10.02. Ixonos: ylimääräinen yhtiökokous, asialistalla osakeanti ja optio-oikeudet (klo 09.00) Yhtiökokoukset 2015 Viikko 6/2015 To 05.02. Takoma: varsinainen yhtiökokous (klo 10.00) To 05.02. Panostaja: varsinainen yhtiökokous (klo 13.00) Viikko 7/2015 Ti 10.02. Ixonos: ylimääräinen yhtiökokous,

Lisätiedot

TOIMINNAN ALUSTA ( ) SIS. KAUPANKÄYNTIPALKKIO 0,4 % Ylituotto vs. MSCI World AC +20,1 %

TOIMINNAN ALUSTA ( ) SIS. KAUPANKÄYNTIPALKKIO 0,4 % Ylituotto vs. MSCI World AC +20,1 % TOIMINNAN ALUSTA (2.2.2015) SIS. KAUPANKÄYNTIPALKKIO 0,4 % Ylituotto vs. MSCI World AC +20,1 % 1 MENESTYKSESTÄ YKSITTÄISTEN SUOSITUSTEN TASOLLA 64 suositusta nyt maalissa: vertailuindeksiin nähden 51 x

Lisätiedot

Talouden näkymät Viiden vuoden ralli takana, jatkuvatko juhlat? Toni Teppala Maaliskuu 2014

Talouden näkymät Viiden vuoden ralli takana, jatkuvatko juhlat? Toni Teppala Maaliskuu 2014 Talouden näkymät Viiden vuoden ralli takana, jatkuvatko juhlat? Toni Teppala Maaliskuu 2014 Jo viiden vuoden ralli Lähde: ThomsonReuters 2 Kriiseillä vähenevä markkinavaikutus Lähde: ThomsonReuters Talous

Lisätiedot

Sijoitusrahasto Seligson & Co Suomi -indeksirahasto

Sijoitusrahasto Seligson & Co Suomi -indeksirahasto Yksinkertainen on tehokasta Sijoitusrahasto Seligson & Co Suomi -indeksirahasto Puolivuosikatsaus 30.6.2009 SIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO SUOMI -INDEKSIRAHASTO Rahastotyyppi: Osakerahasto, Suomi Rekisteröimisvuosi:

Lisätiedot

Talouden näkymät Vieläkö tuottoja on jäljellä? Toni Teppala Nordea Varallisuudenhoito Marraskuu 2014

Talouden näkymät Vieläkö tuottoja on jäljellä? Toni Teppala Nordea Varallisuudenhoito Marraskuu 2014 Talouden näkymät Vieläkö tuottoja on jäljellä? Toni Teppala Nordea Varallisuudenhoito Marraskuu 2014 Sijoittajan onnenpäivät Lähde: ThomsonReuters kriiseistä huolimatta! USA:n valtion toimintojen sulkeminen

Lisätiedot

Tunnusluvut sijoittajan apuvälineenä

Tunnusluvut sijoittajan apuvälineenä Tunnusluvut sijoittajan apuvälineenä Jarkko Aho 07.12.2017 Jarkko Aho Pörssikolumnisti 2016- Sijoituskirjailija 2017- Sijoitusbloggaaja 2008- Yksityissijoittaja 2001- Esityksen sisältö 1 Arvosijoittajan

Lisätiedot

Ke 28.01. Nordea Bank: tilinpäätöstiedote 2014 (n. klo 8.00), tiedotustilaisuus (klo 10.30), puhelinkonferenssi (klo 15.30)

Ke 28.01. Nordea Bank: tilinpäätöstiedote 2014 (n. klo 8.00), tiedotustilaisuus (klo 10.30), puhelinkonferenssi (klo 15.30) Tulostiedot 2015 Viikko 4/2015 Pe 23.01. Basware: tilinpäätöstiedote 2014 (n. klo 13.00) Viikko 5/2015 Ke 28.01. Nordea Bank: tilinpäätöstiedote 2014 (n. klo 8.00), tiedotustilaisuus (klo 10.30), puhelinkonferenssi

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Joulukuu 2015

Markkinakatsaus. Joulukuu 2015 Markkinakatsaus Joulukuu 2015 Talouskehitys Suomen viennin arvo laski lokakuussa 11 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna Saksan talouden luottamusta kuvaava IFO-indeksi oli marraskuussa

Lisätiedot

Osakemarkkinoiden näkymät ja suositukset

Osakemarkkinoiden näkymät ja suositukset Osakemarkkinoiden näkymät ja suositukset Sijoitusnäkymät ja suositukset perustuvat Sijoitussuositukset 27.8.2018 -raporttiin Kim Gorschelnik, pääanalyytikko Elokuu 2018 Lähde: S-Pankki (FIM) Analyysimetodi

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Elokuu 2016

Markkinakatsaus. Elokuu 2016 Markkinakatsaus Elokuu 2016 Talouskehitys Brexit -tulos yllätti finanssimarkkinat, mutta sen aiheuttama volatiliteetti markkinoilla jäi suhteellisen lyhytaikaiseksi IMF laski kuitenkin globaalia kasvuennustettaan

Lisätiedot

http://investorsonclimatechange.org/200- global-investors-managing-15-trillionassets-urge-g7-stand-paris-agreementdrive-swift-implementation/ http://unfccc.int/paris_agreement/items/ 9485.php http://www4.unfccc.int/ndcregistry/page

Lisätiedot

Markkinakatsaus Muuttuva maailma. Lippo Suominen Päästrategi, Nordea Varallisuudenhoito Lokakuu 2013

Markkinakatsaus Muuttuva maailma. Lippo Suominen Päästrategi, Nordea Varallisuudenhoito Lokakuu 2013 Markkinakatsaus Muuttuva maailma Lippo Suominen Päästrategi, Nordea Varallisuudenhoito Lokakuu 2013 Lehmanin romahduksesta viisi vuotta Keskuspankeilla iso rooli Taloudet piristymässä 65 Teollisuuden luottamus,

Lisätiedot

Helsingin pörssin lupaavimmat osakkeet 2007

Helsingin pörssin lupaavimmat osakkeet 2007 AVAIMESI VAHVAAN VARAINHOITOON Helsingin pörssin lupaavimmat osakkeet 2007 Markus Salin Salkunhoitaja Elina Pankkiiriliike Oy www.elinavh.fi Elina Pankkiiriliike Oy Elina on sitoutumaton kotimainen varainhoitoyhtiö

Lisätiedot

Syksyn 2007 sijoitusnäkymät Arvopaperilehti. 27.9.2007 Vesa Ollikainen

Syksyn 2007 sijoitusnäkymät Arvopaperilehti. 27.9.2007 Vesa Ollikainen Syksyn 2007 sijoitusnäkymät Arvopaperilehti 27.9.2007 Vesa Ollikainen Osakkeissa jälleen parhaat tuotot 124 120 Euroopan osakkeet 116 112 108 Maailman osakkeet 104 Euro-rahamarkkina 100 Euro-valtionobligaatiot

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Elokuu 2015

Markkinakatsaus. Elokuu 2015 Markkinakatsaus Elokuu 2015 Talouskehitys EK:n heinäkuussa julkaisemien luottamusindikaattoreiden mukaan Suomen teollisuuden näkymät ovat edelleen vaimeat Saksan teollisuuden näkymiä kuvaava Ifo-indeksi

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Lokakuu 2016

Markkinakatsaus. Lokakuu 2016 Markkinakatsaus Lokakuu 2016 Talouskehitys IMF nosti euroalueen kasvuennustettaan 1,7 prosenttiin kuluvalle vuodelle, ensi vuoden kasvun kuitenkin ennustetaan hidastuvan 1,5 prosenttiin. Euroalueella Brexit

Lisätiedot

FIM Analyysi Sijoitussuositukset

FIM Analyysi Sijoitussuositukset FIM Analyysi Sijoitussuositukset 16.11.2016 1 Sisällysluettelo Yhteenveto Suhdanne- ja markkinanäkemys sekä sijoitussuositukset 3-4 Suhdanne- ja markkinanäkemys 5 11 Suomi -osakkeet 13 Pohjoismaiset -osakkeet

Lisätiedot

ILMARISEN OSAVUOSITULOS Q3 / 2013. Lehdistötilaisuus 23.10.2013 Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio

ILMARISEN OSAVUOSITULOS Q3 / 2013. Lehdistötilaisuus 23.10.2013 Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio ILMARISEN OSAVUOSITULOS Q3 / 2013 Lehdistötilaisuus 23.10.2013 Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 1 KESKEISIÄ HAVAINTOJA TAMMI- SYYSKUU 2013 Sijoitustuotto 6,5 prosenttia Pitkän aikavälin reaalituotto

Lisätiedot

KOMMENTTEJA

KOMMENTTEJA KOMMENTTEJA Salkumme kärsi viimeisimmästä markkinamyllerryksestä hieman laajaa markkinaa enemmän, mutta se on myös toipunut siitä laajaa markkinaa nopeammin. Uusin ideamme (avattu 13.3.) Automaatio ja

Lisätiedot

KATSAUS ILMARISEN SIJOITUSTOIMINTAAN JA SIJOITUSMARKKINOIDEN NÄKYMIIN. Johdon työeläkepäivä 26.11.2014 Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio

KATSAUS ILMARISEN SIJOITUSTOIMINTAAN JA SIJOITUSMARKKINOIDEN NÄKYMIIN. Johdon työeläkepäivä 26.11.2014 Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio KATSAUS ILMARISEN SIJOITUSTOIMINTAAN JA SIJOITUSMARKKINOIDEN NÄKYMIIN Johdon työeläkepäivä 26.11.2014 Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 1 2 Ilmarisen sijoitustoiminnan kehitys tammi- syyskuussa 2014

Lisätiedot

ILMARINEN TAMMI SYYSKUU 2015. Lehdistötilaisuus 23.10.2015 / toimitusjohtaja Timo Ritakallio

ILMARINEN TAMMI SYYSKUU 2015. Lehdistötilaisuus 23.10.2015 / toimitusjohtaja Timo Ritakallio ILMARINEN TAMMI SYYSKUU 2015 Lehdistötilaisuus 23.10.2015 / toimitusjohtaja Timo Ritakallio 1 OSAKEKURSSIEN LASKU HEIJASTUI SIJOITUSTUOTTOON Tammi syyskuu 2015 Sijoitustuotto 3,1 % Osakesijoitusten tuotto

Lisätiedot

ILMARISEN OSAVUOSITULOS Q2 / 2012. Lehdistötilaisuus 23.8.2012 Toimitusjohtaja Harri Sailas

ILMARISEN OSAVUOSITULOS Q2 / 2012. Lehdistötilaisuus 23.8.2012 Toimitusjohtaja Harri Sailas ILMARISEN OSAVUOSITULOS Q2 / 2012 Lehdistötilaisuus 23.8.2012 Toimitusjohtaja Harri Sailas KESKEISIÄ HAVAINTOJA ALKUVUODESTA 2012 Sijoitustuotto kohtuullinen, 3,3 prosenttia Pitkän aikavälin reaalituotto

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Syyskuu 2015

Markkinakatsaus. Syyskuu 2015 Markkinakatsaus Syyskuu 2015 Talouskehitys Suomen vienti hienoisessa kasvussa heinäkuussa Pk-yritysten työllistämisnäkymät ovat Suomessa parantuneet keväästä Euroopan keskuspankki (EKP) valmis tarvittaessa

Lisätiedot

FIM Pankki Talouden näkymät 26.11.2014

FIM Pankki Talouden näkymät 26.11.2014 FIM Pankki Talouden näkymät 26.11.2014 Kim Gorschelnik 1 Tämän esityksen näkemykset ja suositukset perustuvat 13.11.2014 julkaistuun Sijoitussuositukset raporttiin. Euroopan heikkous painaa Suomi-yhtiöitä

Lisätiedot

ILMARISEN OSAVUOSITULOS Q1 / Lehdistötilaisuus Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio

ILMARISEN OSAVUOSITULOS Q1 / Lehdistötilaisuus Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio ILMARISEN OSAVUOSITULOS Q1 / 2014 Lehdistötilaisuus 25.4.2014 Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 1 KESKEISIÄ HAVAINTOJA ALKUVUODESTA 2014 Tammi-maaliskuun sijoitustuotto 1,3 % Osakesijoitusten tuotto

Lisätiedot

Sijoitusmarkkinakatsaus

Sijoitusmarkkinakatsaus Sijoitusmarkkinakatsaus Kim Gorschelnik, pääanalyytikko 31.8.2016 Kesän kriiseistä päästy yli HEX teollisuuden PMI ja Suomen osakemarkkinan kehitys HEX PMI = Helsingin pörssille laskemamme ostopäällikköindeksi.

Lisätiedot

- Kuinka erotan jyvät akanoista. Petri Kärkkäinen salkunhoitaja

- Kuinka erotan jyvät akanoista. Petri Kärkkäinen salkunhoitaja - Kuinka erotan jyvät akanoista Petri Kärkkäinen salkunhoitaja eq Suomiliiga eq Suomiliiga on Suomeen sijoittava osakerahasto Rahasto sijoittaa varansa suomalaisiin ja Suomessa noteerattujen yhtiöiden

Lisätiedot

KOMMENTTEJA. Q4-tulosyllättäjä Pandora, joka on ollut raportin jälkeen voimakkaassa nousussa laskumarkkinassa

KOMMENTTEJA. Q4-tulosyllättäjä Pandora, joka on ollut raportin jälkeen voimakkaassa nousussa laskumarkkinassa KOMMENTTEJA Salkumme kärsi viimeisimmästä markkinamyllerryksestä hieman laajaa markkinaa enemmän, mutta se on myös toipunut siitä laajaa markkinaa nopeammin. Defensiivisyyttä lisätty markkinaturbulenssia

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Syyskuu 2016

Markkinakatsaus. Syyskuu 2016 Markkinakatsaus Syyskuu 2016 Talouskehitys Talouden makroluvut vaihtelevia viime kuukauden aikana, kuitenkin enemmän negatiivisia kuin positiivisia yllätyksiä kehittyneiden talouksien osalta Euroopan keskuspankki

Lisätiedot

ILMARINEN TAMMI SYYSKUU 2014 24.10.2014

ILMARINEN TAMMI SYYSKUU 2014 24.10.2014 ILMARINEN TAMMI SYYSKUU 2014 24.10.2014 1 SIJOITUSTUOTTO HYVÄLLÄ TASOLLA Tammi syyskuu 2014 Sijoitustuotto 5,7 % Osakesijoitusten tuotto 8,8 % Korkosijoitusten tuotto 3,1 % Kiinteistösijoitusten tuotto

Lisätiedot

OMX Pohjoismainen Pörssi Helsinki. OMX Nordic Exchange Helsinki. Julkistamisajankohdat 2008 Disclosure Dates 2008 29.10.2008

OMX Pohjoismainen Pörssi Helsinki. OMX Nordic Exchange Helsinki. Julkistamisajankohdat 2008 Disclosure Dates 2008 29.10.2008 Affecto Oyj Small cap 7 14.2. 11 14 31.3. 3 19 6.5. 32 7.8. 45 3.11. Ahlstrom Corporation Oyj Mid cap 5 1.2. 12 14 2.4. 3 17 25.4. 30 25.7. 44 28.10. x Aldata Solution Oyj Small cap 8 21.2. 13 3 19 8.5.

Lisätiedot

NASDAQ OMX Helsinki. Julkistamisajankohdat 2009 Disclosure Dates 2009 5.10.2009. Yhtiökokous Interim Reports/Summaries of Performance**

NASDAQ OMX Helsinki. Julkistamisajankohdat 2009 Disclosure Dates 2009 5.10.2009. Yhtiökokous Interim Reports/Summaries of Performance** Tilinpäätöstiedot Yhtiökokous Osavuosikatsaukset/Tulostiedotteet** Ennakkotietoja Financial Vuosikertomus Annual General Interim Reports/Summaries of Performance** Affecto Oyj Small cap 7 12.2. 12 14 3.4.

Lisätiedot

Markkinakatsaus. tammikuu 2017

Markkinakatsaus. tammikuu 2017 Markkinakatsaus tammikuu 2017 Talouskehitys IMF:n odotukset Maailman BKT-kasvun suhteen ennallaan (3,4 prosenttia 2017 ja 3,6 prosenttia 2018). Talousennusteisiin liittyy kuitenkin tällä hetkellä tavallista

Lisätiedot

ILMARINEN TAMMI-KESÄKUU 2014. Lehdistötilaisuus 12.8.2014 / Toimitusjohtaja Harri Sailas

ILMARINEN TAMMI-KESÄKUU 2014. Lehdistötilaisuus 12.8.2014 / Toimitusjohtaja Harri Sailas ILMARINEN TAMMI-KESÄKUU 2014 Lehdistötilaisuus 12.8.2014 / Toimitusjohtaja Harri Sailas 1 1. VUOSIPUOLISKO VASTASI ODOTUKSIA Tammi kesäkuu 2014 Sijoitustuotto 3,4 % Osakesijoitusten tuotto 5,5 % Korkosijoitusten

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Lokakuu 2015

Markkinakatsaus. Lokakuu 2015 Markkinakatsaus Lokakuu 2015 Talouskehitys Maailmanpankki laski Itä- ja Kaakkois-Aasian sekä Kiinan kasvuennusteita Kansainvälinen valuuttarahasto laski globaalin kasvuennusteen tasoille 3,1 prosenttia

Lisätiedot

Markkinakatsaus Jatkuvatko juhlat? Lippo Suominen Maaliskuu 2014 Nordea Varallisuudenhoito

Markkinakatsaus Jatkuvatko juhlat? Lippo Suominen Maaliskuu 2014 Nordea Varallisuudenhoito Markkinakatsaus Jatkuvatko juhlat? Lippo Suominen Maaliskuu 2014 Nordea Varallisuudenhoito Sijoittajilla jo viiden vuoden juhlat! 2 Kriiseillä vähenevä markkinavaikutus 3 Tulokset ja talous edelleen ylämäessä

Lisätiedot

Markkinakatsaus: Mistä tulevaisuuden tuotot? Lippo Suominen Nordea Varallisuudenhoito Syyskuu 2010

Markkinakatsaus: Mistä tulevaisuuden tuotot? Lippo Suominen Nordea Varallisuudenhoito Syyskuu 2010 Markkinakatsaus: Mistä tulevaisuuden tuotot? Lippo Suominen Nordea Varallisuudenhoito Syyskuu 2010 2 Taantumapelot heiluttaneet markkinoita 3 Osakkeiden nousu tasaantunut Ristiriitaisia viestejä Taloudesta

Lisätiedot

NASDAQ OMX Helsinki. Julkistamisajankohdat 2010 Disclosure Dates 2010 11.3.2010. Yhtiökokous Interim Reports/Summaries of Performance**

NASDAQ OMX Helsinki. Julkistamisajankohdat 2010 Disclosure Dates 2010 11.3.2010. Yhtiökokous Interim Reports/Summaries of Performance** Tilinpäätöstiedot Yhtiökokous Osavuosikatsaukset/Tulostiedotteet** Ennakkotietoja Financial Vuosikertomus Annual General Interim Reports/Summaries of Performance** Affecto Oyj Small cap 7 17.2. 10 12 25.3.

Lisätiedot

Markkinakatsaus Helmikuu 2018

Markkinakatsaus Helmikuu 2018 Markkinakatsaus Helmikuu 2018 Talouskehitys Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) nosti tammikuun katsauksessaan maailman talouskasvuennustetta vuosille 2018 ja 2019 tasolle 3,9 prosenttia (ennen 3,7 prosenttia).

Lisätiedot

Markkina romuna milloin tämä loppuu?

Markkina romuna milloin tämä loppuu? FIM ON PALANNUT! Olemme jälleen henkilöstön omistama, riippumaton, suomalainen varainhoitotalo - jatkamme työtämme aktiivisena ja kantaaottavana sijoittajan pankkina Vesa Engdahl / 18.11.2008 Markkina

Lisätiedot

Markkinakatsaus Elokuu 2017

Markkinakatsaus Elokuu 2017 Markkinakatsaus Elokuu 2017 Talouskehitys Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) piti globaalin kasvun ennusteet muuttumattomana (3,5 prosenttia 2017 ja 3,6 prosenttia 2018) heinäkuun katsauksessaan. Kasvuennusteita

Lisätiedot

Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahasto. Puolivuosikatsaus

Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahasto. Puolivuosikatsaus Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahasto Puolivuosikatsaus 1.1. 30.6.2016 1 Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahaston toiminta katsauskaudella 1.1. - 30.6.2016 Vuosi 2016 alkoi voimakkaalla kurssilaskulla

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Huhtikuu 2015

Markkinakatsaus. Huhtikuu 2015 Markkinakatsaus Huhtikuu 2015 Talouskehitys Suomen viennin arvo oli helmikuussa ennakkotietojen mukaan noin 4,2 mrd euroa eli neljä prosenttia alhaisempi kuin vuotta aikaisemmin Euroalueella ostopäällikköindeksit

Lisätiedot

Korkosalkun rakentaminen matalan koron aikaan. lokakuu 2012

Korkosalkun rakentaminen matalan koron aikaan. lokakuu 2012 Korkosalkun rakentaminen matalan koron aikaan lokakuu 2012 Miltä maailma näyttää 12 kk:n horisontilla? Globaali kasvu jatkuu ja elpyy 2013 Kiina ja Yhdysvallat elvyttävät Euroopan velkakriisi laimenee

Lisätiedot

Osakemarkkinoiden näkymät loppuvuonna parhaat suomalaiset osakkeet

Osakemarkkinoiden näkymät loppuvuonna parhaat suomalaiset osakkeet Osakemarkkinoiden näkymät loppuvuonna parhaat suomalaiset osakkeet Rahapäivä 20.9.2007 Jukka Hemmi, johtaja Varainhoito Puh. 010 444 2573, jukka.hemmi@handelsbanken.fi Sijoittajilla mielessä: Yhdysvaltain

Lisätiedot

TOIMINNAN ALUSTA ( ) SIS. KAUPANKÄYNTIPALKKIO 0,4 %

TOIMINNAN ALUSTA ( ) SIS. KAUPANKÄYNTIPALKKIO 0,4 % TAALERI SIJOITUSIDEAT MSCI AC WORLD TR NET 11.3.2019 TOIMINNAN ALUSTA (2.2.2015) SIS. KAUPANKÄYNTIPALKKIO 0,4 % YLITUOTTO +4,44 % Kaikki tuotot euromääräisiä sisältäen kaupankäyntipalkkiot, osingot ja

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Toukokuu 2015

Markkinakatsaus. Toukokuu 2015 Markkinakatsaus Toukokuu 2015 Talouskehitys IMF ennustaa maailmantalouden kasvavan kuluvana vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,8 prosenttia IMF:n mukaan euroalueen talous on piristymässä vähitellen,

Lisätiedot

Vacon Oyj Kestävä kasvuyhtiö

Vacon Oyj Kestävä kasvuyhtiö Vacon Oyj Kestävä kasvuyhtiö Sijoitus Invest messut 2013 Helsinki 13.-14.11.2013 Vesa Laisi, Vacon Oyj:n toimitusjohtaja Vacon 1 Huomautus Esityksen sisältö perustuu tämänhetkisiin tietoihin. Esitys sisältää

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2017

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2017 Markkinakatsaus Maaliskuu 2017 Talouskehitys Talousluvut ovat viime aikoina olleet hyvin vahvoja sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Euroalueella inflaatio nousi kahteen prosenttiin, hälventäen deflaatiopelkoja

Lisätiedot

Markkinakatsaus Kesäkuu 2017

Markkinakatsaus Kesäkuu 2017 Markkinakatsaus Kesäkuu 2017 Talouskehitys Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella Macronin puolue otti selvän voiton. Macronille tullee enemmistö parlamentissa, mikä on talouden kannalta

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Marraskuu 2016

Markkinakatsaus. Marraskuu 2016 Markkinakatsaus Marraskuu 2016 Talouskehitys Donald Trump voitti yllättäen presidenttivaalit Yhdysvalloissa Trump sanoi mm. uudelleenrakentavansa maan infrastruktuurin ja on aiemmin puhunut verojen leikkaamisesta

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS

OSAVUOSIKATSAUS OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.9.2016 21.10.2016 AJANKOHTAISTA ILMARISESSA Asiakashankinta sujunut alkuvuonna suunnitellusti, toimintakulut pysyneet kurissa Eläkepäätöksiä 13% enemmän kuin vuosi sitten Uusi eläkekäsittelyjärjestelmä

Lisätiedot

Kimmo Vehkalahti: Osinkoja kolmelle kurssille ( )

Kimmo Vehkalahti: Osinkoja kolmelle kurssille ( ) Kimmo Vehkalahti: Osinkoja kolmelle kurssille (24.2.2016) Facebookin uutisvirrasta osui silmiini Timo Harakan päivitys, jossa käsiteltiin pörssiyhtiöiden jakamia osinkoja. Linkkinä oli Selvitys 50 pörssiyhtiöstä,

Lisätiedot

Large Cap Helsinki. Julkistamisajankohdat 2007 Disclosure Dates

Large Cap Helsinki. Julkistamisajankohdat 2007 Disclosure Dates Large Cap Helsinki OBS = Tarkkailulistalla / On Surveillance lis Yhtiökokous Osavuosikatsaukset/Tulostiedotteet* * Ennakkotietoja Financial Vuosikertomus Annual Genera Interim Reports/Summaries of Performance*

Lisätiedot

Makrokatsaus. Elokuu 2016

Makrokatsaus. Elokuu 2016 Makrokatsaus Elokuu 2016 Osakkeet nousussa elokuussa Osakemarkkinat ovat palautuneet entiselle tasolleen Brexit-päätöksen jälkeen. Elokuussa pörssin tuotto oli vaisua tai positiivisella puolella useimmilla

Lisätiedot

Missä talous seilaa, mitä kuuluu markkinoille? Vesa Engdahl, päästrategi

Missä talous seilaa, mitä kuuluu markkinoille? Vesa Engdahl, päästrategi Missä talous seilaa, mitä kuuluu markkinoille? Vesa Engdahl, päästrategi Markkinaympäristö talouden fundamentit edelleen kunnossa Maailmantalouden kasvu on edelleen vahvaa, joskin hidastunut viime vuodesta

Lisätiedot

Markkinakatsaus Tammikuu 2018

Markkinakatsaus Tammikuu 2018 Markkinakatsaus Tammikuu 2018 Talouskehitys Vuosi 2017 maailmantaloudessa osoittautui yllättävän vahvaksi etenkin kehittyneissä talouksissa, mikä näkyi myös keskuspankkien talouskasvuennustemuutoksissa

Lisätiedot

Arvopaperin Sijoittajakysely Yhteenvetoraportti, N=1827, Julkaistu: 25.2.2009. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Arvopaperin Sijoittajakysely Yhteenvetoraportti, N=1827, Julkaistu: 25.2.2009. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Arvopaperin Sijoittajakysely Yhteenvetoraportti, N=1827, Julkaistu: 25.2.2009 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Miksi sijoitat? (Valitse vaihtoehdoista se, joka parhaiten kuvaa tämänhetkisiä tavoitteitasi)

Lisätiedot

Markkinakatsaus. helmikuu 2017

Markkinakatsaus. helmikuu 2017 Markkinakatsaus helmikuu 2017 Talouskehitys Trumpin ajamien veronkevennysten uskotaan siivittävän USA:n talouskasvua selvästi lähivuosina, mikä vauhdittaisi maailmankaupan kasvua. Talouspoliittisista uudistuksista

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS

TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS SIJOITUSRAHASTO FRONT SUOMI 31.12.2013 Y-tunnus: 2574013-6 SIJOITUSRAHASTO FRONT SUOMI SISÄLLYSLUETTELO Sivu Toimintakertomus 1 Tuloslaskelma 2 Tase 3 Tilinpäätöksen liitetiedot

Lisätiedot

Yrityslainoista lisätuottoa sijoitussalkkuun

Yrityslainoista lisätuottoa sijoitussalkkuun 1 Yrityslainoista lisätuottoa sijoitussalkkuun Tommi Kokkarinen Head of Credit Pohjola Varainhoito 8.5.2012 Rahamarkkinat/Valtiolainat - Matala korkotaso pakottaa hakemaan tuottoja muualta 2 Korot ennätysalhaalla,

Lisätiedot

OP-Focus touko-kesäkuun tähtirahasto

OP-Focus touko-kesäkuun tähtirahasto OP-Focus touko-kesäkuun tähtirahasto Antti Karessuo OP-Focus sijoituspolitiikka OP-Focus -erikoissijoitusrahasto on aktiivisesti hoidettu rahasto, joka sijoittaa Helsingissä listattujen yhtiöiden osakkeisiin.

Lisätiedot

Markkinakatsaus Joulukuu 2017

Markkinakatsaus Joulukuu 2017 Markkinakatsaus Joulukuu 2017 Talouskehitys Yhdysvalloissa veropaketin odotetaan lähiaikoina menevän läpi Kongressin edustajahuoneen äänestyksessä. Tämän jälkeen on tarkoitus äänestää senaatissa ja lopulta

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Toukokuu 2017

Markkinakatsaus. Toukokuu 2017 Markkinakatsaus Toukokuu 2017 Talouskehitys Vuoden toiset ja ehkä tärkeimmät poliittiset Eurooppavaalit Ranskassa menivät markkinoiden kannalta erinomaisesti, Macronin valinta presidentiksi nosti euroa

Lisätiedot

Markkinakatsaus Syyskuu 2017

Markkinakatsaus Syyskuu 2017 Markkinakatsaus Syyskuu 2017 Talouskehitys Yhdysvalloissa velkakattoneuvotteluihin otettiin myrskytuhojen takia 3 kuukauden aikalisä. Trumpin verouudistuksen uskottavuus horjuu, kun Valkoisen talon sisälläkin

Lisätiedot

Arvopaperin Sijoittajakysely Yhteenvetoraportti, N=1827, Julkaistu: 25.2.2009. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Arvopaperin Sijoittajakysely Yhteenvetoraportti, N=1827, Julkaistu: 25.2.2009. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Arvopaperin Sijoittajakysely Yhteenvetoraportti, N=1827, Julkaistu: 25.2.2009 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sukupuoli 1. Nainen 316 17,30% 2. Mies 1511 82,70% 1827 100% Ikä 1. alle 18 vuotta 1 0,05%

Lisätiedot

PROFIILI KASVU Salkkukatsaus

PROFIILI KASVU Salkkukatsaus 3/2005 12/2005 9/2006 6/2007 3/2008 12/2008 9/2009 6/2010 3/2011 12/2011 9/2012 6/2013 3/2014 12/2014 9/2015 6/2016 3/2017 12/2017 9/2018 OMAISUUSLAJIJAKAUMA Peruspaino Osakesijoitukset 80,0 % 75 % Korkosijoitukset

Lisätiedot

Large Cap Helsinki. Julkistamisajankohdat 2006 Disclosure Dates

Large Cap Helsinki. Julkistamisajankohdat 2006 Disclosure Dates Large Cap Helsinki OBS = Tarkkailulistalla / On Surveillance lis X = Muutokset /Changes Tilinpäätöstiedot Yhtiökokous Osavuosikatsaukset/Tulostiedotteet* * Ennakkotietoja Financial Vuosikertomus Annual

Lisätiedot

Tampereen sijoitustoiminnan vuosiraportti Konsernipankki Konsernihallinto

Tampereen sijoitustoiminnan vuosiraportti Konsernipankki Konsernihallinto Tampereen sijoitustoiminnan vuosiraportti 2016 Konsernipankki Konsernihallinto SISÄLLYS Sijoitusmarkkinat Kaupungin sijoitusomaisuus Rahamarkkinasijoitukset Korkosijoitukset Osakesijoitukset Muut sijoitukset

Lisätiedot

PROFIILI TASAPAINOINEN Salkkukatsaus

PROFIILI TASAPAINOINEN Salkkukatsaus 9/2005 6/2006 3/2007 12/2007 9/2008 6/2009 3/2010 12/2010 9/2011 6/2012 3/2013 12/2013 9/2014 6/2015 3/2016 12/2016 9/2017 OMAISUUSLAJIJAKAUMA Peruspaino Osakesijoitukset 54,8 % 50 % Korkosijoitukset 45,2

Lisätiedot

Markkinakatsaus. joulukuu 2016

Markkinakatsaus. joulukuu 2016 Markkinakatsaus joulukuu 2016 Talouskehitys Maailman BKT kasvun odotetaan olevan 3,1 prosenttia 2016, vuosille 2017-2018 kasvun odotetaan olevan vähän kovempi. Taloudellisiin ennusteisiin liittyy kuitenkin

Lisätiedot

OP-Suomi Arvo syys-lokakuun tähtirahasto

OP-Suomi Arvo syys-lokakuun tähtirahasto OP-Suomi Arvo syys-lokakuun tähtirahasto Teemu Salonen OP-Suomi Arvon sijoituspolitiikka Rahaston sijoitukset kohdistetaan arvo-osakkeisiin, jotka ovat sellaisten yhtiöiden osakkeita, joiden markkina-arvo

Lisätiedot

Suljetut ideat ( )

Suljetut ideat ( ) Suljetut ideat (2.2.2015 12.4.2017) 1 Track record 2.2.2015 12.4.2017 KATEGORIA ALAKATEGORIA SIJOITUS OSTO MYYNTI PVÄ TUOTTOVERT. INDEKSI TUOTTOERO 1. ETF-sijoitukset KEM + APAC Kiina ETF 16.2.2015 15.4.2015

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2014: ENNAKKOTIETOJA. Lehdistötilaisuus 30.1.2015 Toimitusjohtaja Harri Sailas

TILINPÄÄTÖS 2014: ENNAKKOTIETOJA. Lehdistötilaisuus 30.1.2015 Toimitusjohtaja Harri Sailas TILINPÄÄTÖS 2014: ENNAKKOTIETOJA Lehdistötilaisuus 30.1.2015 Toimitusjohtaja Harri Sailas ILMARISEN AVAINLUKUJA VUODELTA 2014 (Ennakkotietoja) Sijoitustuotto: 6,8 prosenttia Sijoitusomaisuuden arvo: 34,2

Lisätiedot

PROFIILI TASAPAINOINEN Salkkukatsaus

PROFIILI TASAPAINOINEN Salkkukatsaus 9/2005 6/2006 3/2007 12/2007 9/2008 6/2009 3/2010 12/2010 9/2011 6/2012 3/2013 12/2013 9/2014 6/2015 3/2016 12/2016 9/2017 6/2018 PROFIILI TASAPAINOINEN OMAISUUSLAJIJAKAUMA Peruspaino Osakesijoitukset

Lisätiedot

MARKKINATILANNE ELÄKESIJOITTAJAN NÄKÖKULMASTA. Mikko Mursula, sijoitusjohtaja Insolvenssioikeudellinen Yhdistys ry,

MARKKINATILANNE ELÄKESIJOITTAJAN NÄKÖKULMASTA. Mikko Mursula, sijoitusjohtaja Insolvenssioikeudellinen Yhdistys ry, MARKKINATILANNE ELÄKESIJOITTAJAN NÄKÖKULMASTA Mikko Mursula, sijoitusjohtaja Insolvenssioikeudellinen Yhdistys ry, 25.8.2015 1 ILMARINEN YLEISTÄ 2 HUOLEHDIMME LÄHES 900 000 SUOMALAISEN ELÄKETURVASTA 479

Lisätiedot

Vuoden 2016 sijoitusteemat sijoitusmarkkinoiden suhdanteet kypsymässä. Varallisuudenhoito Sijoitustoiminta

Vuoden 2016 sijoitusteemat sijoitusmarkkinoiden suhdanteet kypsymässä. Varallisuudenhoito Sijoitustoiminta Vuoden 2016 sijoitusteemat sijoitusmarkkinoiden suhdanteet kypsymässä OP Varallisuudenhoito Sijoitustoiminta OP Vuosi 2016 sijoitusmarkkinoiden suhdanteet kypsymässä 2 Maailmantalouden kasvu on hidasta

Lisätiedot