Kontiorannan varuskunnan käsittely Suomi24-yhteisöpalvelussa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kontiorannan varuskunnan käsittely Suomi24-yhteisöpalvelussa"

Transkriptio

1 Kontiorannan varuskunnan käsittely Suomi24-yhteisöpalvelussa Varuskunta ja yhteisö -kurssin harjoitustyö Itä-Suomen yliopisto Matti Karppinen

2 2 Sisältö 1 Johdanto Pohjois-Karjalan prikaati ja Kontiolahti Tutkimuskysymykset, aineisto ja metodi Puolustusvoimauudistus Suomi24-yhteisöpalvelu Pohjois-Karjalan prikaatia koskevat Suomi24-yhteisöpalvelun kirjoitukset Päätelmät... 9 Lähteet...11 Aineisto...Error! Bookmark not defined.

3 3 1 Johdanto 1.1 Pohjois-Karjalan prikaati ja Kontiolahti Tutkielmani koskee Pohjois-Karjalan prikaatia, sen lakkauttamista, sekä siihen liittyvää keskustelua Suomi24-yhteisöpalvelussa. Pohjois-Karjalan Prikaati on Itä-Suomessa tarkemmin Kontiolahden Kontiorannassa sijaitseva jalkaväkikeskus. Siellä koulutetaan suuri osa pohjoiskarjalaisista ja savolaisista nuorista asevelvollisista. Pohjois-Karjalan prikaati on eräs johtavista jalkaväkikoulutuksen ja siihen liittyvän erikoisosaamisen keskuksista. Prikaati kuvailee itseään muun muassa vastuuntuntoiseksi, oikeudenmukaiseksi, yhteistyökykyiseksi ja joukko-osastohengen vaalijaksi. Prikaati myös kertoo ottavansa toiminnassaan huomioon ihmisyyden ja yhteisöllisyyden asettamat vaatimukset. Pohjois-Karjalan prikaati on ollut olennainen osa maanpuolustuksellista ja Kontiolahden historiaa aina 1940-luvulta saakka. Näistä seikoista huolimatta se joutui vuoden 2012 alussa lakkautusuhan alle, ja virallisesti lakkautettavien varuskuntien listalle hieman myöhemmin. Prikaati lopettaa viimeiset toimintansa vuoden 2013 loppuun mennessä. 1 Kontiolahdella, jossa prikaati sijaitsee, on noin asukasta. Ikärakenne on suhteellisen nuorekas, sillä kouluikäisiä on noin 2000 henkeä. Kontiolahti on ollut poikkeuksellinen kunta verrattuna muihin Pohjois-Karjalan kuntiin, koska siellä väestön määrä on kasvanut tasaisesti monien vuosien ajan. Myös työttömyysaste on ollut Pohjois-Karjalan alhaisimpia useamman vuoden ajan. Kontiolahti sijaitsee vain noin 20 kilometrin päässä Joensuusta. Tämän vuoksi esimerkiksi töissä käyminen Joensuussa on ollut Kontiolahdelta käsin helppoa. Kontiolahdella on ollut myös omaa teollisuutta (luomassa työllisyyttä), muun muassa Perlos, joka kuitenkin lopetti tuotannon Suomessa vuosien aikana. Eräs suuri työllistäjä on ollut myös Pohjois- Karjalan prikaati. Juuri näiden kahden suuren (ts. Perloksen ja prikaatin) työllistäjän häviämisen vuoksi Kontiolahti onkin joutunut kokemaan suuren rakenteellisen muutoksen, jonka vaikutukset alkavat näkymään lopullisesti vuoden 2013 jälkeen, jolloin Pohjois-Karjalan prikaatin toiminta Kontiolahdella lakkaa lopullisesti. 2 1 Puolustusvoimat. 2 Kontiolahden verkkosivut.

4 4 1.2Tutkimuskysymykset, aineisto ja metodi Tutkielmani käsittelee yleistä reagointia Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttamiseen Suomi24- yhteisöpalvelussa. Tutkielmani vastaa esimerkiksi sellaisiin kysymyksiin, että millaisia kannanottoja palvelussa esiintyy ja kuinka vahva yhteisön diskurssi niiden taustalla on? Edellä mainittujen kysymysten lisäksi tutkielma vastaa myös kysymyksiin ovatko Suomi24-palveluun kirjoitetut tekstit puolustusvoimauudistuksen vastaisia vai sille myönteisiä/ymmärtäväisiä, tai kuinka laajaa keskustelu ylipäätään on (esim. kommenttien määrällä mitattuna)? Aineistonani toimii Suomi24-yhteisöpalvelun keskustelualue, tarkemmin määriteltynä Pohjois-Karjalan ja Kontiolahden oma keskustelualue, sekä maanpuolustukseen liittyvä keskustelualue. Yhteensä aineistoon kuuluu 8 eri varuskuntaa ja sen lakkauttamiseen liittyvää keskustelua. Käsittelen aineistoni tutkielmassa kronologisessa järjestyksessä. Kuvailen tutkielmassani myös millainen yhteisöpalvelu tämä Suomi24-verkkoyhteisö oikein on, sekä tämän lisäksi käyn läpi myös pintapuolisesti puolustusvoimauudistuksen taustat. Metodina sovellan sisällön analyysiä ja argumentaatioanalyysia, sekä diskurssianalyysiä viitekehyksenä. Sisällön analyysin avulla selvitän käytännössä mitä palvelun käyttäjät ovat puolustusvoimauudistuksesta keskustelualueelle kirjoittaneet, kun taas diskurssianalyysiä ja argumentaatioanalyysiä soveltamalla tulkitsen millaisia diskursseja näiden tekstien takaa löytyy. 2 Puolustusvoimauudistus Puolustusvoimauudistus on vuosina toteutettava uudistus, joka koskee puolustusvoimien sodan ja rauhan ajan rakenteita ja toimintatapoja. Perusteet joukko-osastojen lakkauttamisille on tarkkaan harkittu puolustuskyvyn ylläpidon kannalta Päätös uudistuksen toimeenpanosta tuli voimaan puolustusministeri Stefan Wallin johdosta. Uudistuksen pohjalla oli kuitenkin tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan aikaisempi linjaus. Puolustusvoimauudistuksen perustavoitteena on varmistaa, että puolustusvoimilla on myös tulevaisuudessa edellytykset ylläpitää Suomen sotilaallista puolustuskykyä 2020-luvulle. Uudistus muun muassa vähentää hallinnollisten yksiköiden määrää, ja luo täten säästöjä puolustusmenoihin. Säästöt tapahtuvat muun muassa lakkauttamalla joukkoosastoja, kuten esimerkiksi Pohjois-Karjalan prikaati. 3 3 Puolustusministeriö; Aluehallintovirasto, 2012.

5 5 Uudistuksen ensisijaisena tavoitteena on, että muutoksen alainen henkilöstö työllistyy uuteen tehtävään joko puolustusvoimien sisällä, muihin valtionhallinnon tai kunnallishallinnon tehtäviin, tai yksityiselle sektorille. Muutoksen kohteena olevat henkilöt ovat etusijaisia täytettäessä näitä avoimia virkoja ja tehtäviä. Puolustusvoimat selvittää myös irtisanottujen henkilöiden mahdollisuudet sijoittua uusiin tehtäviin koulutuksen kautta. Jos uutta tehtävää ei löydy, tuetaan henkilön työllistymistä puolustusvoimien erityistuilla. Puolustusvoimauudistuksen aluevaikutuksia on pyritty selvittämään ulkopuolisten asiantuntijoiden avulla. Se kuinka moni prikaatin henkilöstöstä jää Kontiolahdelle, jää nähtäväksi lopullisesti vasta vuoden 2013 jälkeen. Pohjois- Karjalan prikaatin lakkauttamisen kokonaisvaikutukseksi maakunnassa on arvioitu lähes 500 työpaikan menetys. 4 Aluevaikutuksia mietittäessä niin puolustusministeriö kuin myös puolustusvoimat ovat kuulleet uudistusta valmisteltaessa muutosten kohteena olevia kuntia ja maakuntien liittoja. Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttaminen on menetys koko Pohjois-Karjalan aluetaloudelle, ja erityisesti Kontiolahden kunnalle. Välittömien työpaikkamenetysten lisäksi kunnan talouteen vaikuttavat myös kerrannaisvaikutukset, jotka ovat Pohjois-Karjalan prikaatin kohdalla merkittäviä. Asiaa käsiteltiin henkilöstöjärjestöjen kanssa yhteistoimintamenettelyssä puolustusministeriössä hallinnonalatasolla, sekä virastotasolla puolustusvoimissa ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksessa. Lähes kaikille muutospaikkakunnille on perustettu rakennemuutosryhmiä, joissa on edustettuna monien eri hallinnonalojen edustajia, kuten esimerkiksi puolustushallinnon, puolustusvoimien, paikallishallinnon, sekä työ- ja elinkeinoministeriön edustajia. Näiden ryhmien tavoitteena on yhdessä kunnan kanssa mahdollistaa ennakoiva suunnittelu muun muassa vapautuvien maa-alueiden ja kiinteistöjen uudelleen käytössä, sekä uuden liiketoiminnan tukemisessa. 5 3 Suomi24-yhteisöpalvelu Suomi24-yhteisöpalvelu on Internetissä toimiva verkkoyhteisö, jonka palveluihin kuuluu muun muassa keskustelualueiden ylläpito monien eri muiden palveluiden ohella. Tutkielman aihe koskee juuri nimenomaan näitä keskustelualueita. Keskustelualueet on jaoteltu aihealueittain, jotka jakautuvat vielä pienempiin omiin ala-aihealueisiinsa, jotka taas osaltaan jakautuvat vielä pienemmiksi aihealueiksi. Näihin ala-aihealueeseen voi kuka tahansa Internetin omistava henkilö 4 Puolustusministeriö; Aluehallintovirasto, Puolustusministeriö; Aluehallintovirasto, 2012.

6 6 käydä halutessaan kirjoittamassa kommentin, joka toimii ns. keskustelulangan 6 ensimmäisenä viestinä, jonka jatkoksi muut Suomi24-palvelun käyttäjät voivat halutessaan kirjoittaa omia kommenttejaan. Suomi24-yhteisöpalvelu ei vaadi käyttäjiltään rekisteröitymistä kaikkien palveluiden käyttämiseksi ja esimerkiksi keskustelualueelle kommentointi onnistuu anonyymisti ilman rekisteröintiä. Tällöin kommentin lähettäjän täytyy vain merkitä kommenttinsa jollain itse valitsemallaan nimimerkillä. Tästä johtuen kielen käyttö ja kommenttien asiallisuus eivät ole välttämättä samalla tasolla, kuin sellaisilla keskustelupalstoilla joissa kommenttien jättämiseen vaaditaan kaikilta käyttäjiltä rekisteröitymistä. Yleensä kommentit ovat hyvin ironiseen tai sarkastiseen sävyyn kirjoitettuja. Suomi24-palvelun keskustelualueita vaivaa asiattomien kommenttien lisäksi myös yleinen negatiivinen asenne. Tietyllä tapaa voisin henkilökohtaisesti nähdä sen ikään kuin normaalin rivikansalaisen valitusareenana, jossa on mahdollista purkaa tuntojaan pelkäämättä kuitenkaan sitä, että joutuisi tekemään sen omalla nimellään. Kommentoijien taustaa on mahdotonta identifikoida täysin varmasti, koska keskustelu tapahtuu anonyymisti. Kommentoimaan pystyy myös rekisteröityneenä, jolloin kommentin ohessa näkyy lähettäjän rekisteröity nimimerkki. Käyttäjä voi itse valita mitä henkilökohtaisia tietojaan hän haluaa muille käyttäjille jakaa. Muut käyttäjät eivät pysty käyttämään rekisteröityjen käyttäjien rekisteröityjä nimimerkkejä, jolloin rekisteröityjen henkilöiden nimissä kommentointi ei ole mahdollista. Suomi24-palveluun kirjoittamista valvoo palvelun omistajan asettamat moderaattorit, jotka poistavat tai muokkaavat tekstejä sen mukaan, jos ne ovat Suomen lain tai Suomi24-palvelun itse asettamien sääntöjen vastaisia. Toisin sanoen esimerkiksi toisten ihmisten henkilötietojen luovuttaminen tai toisia ihmisiä loukkaavien tekstien lisääminen keskustelualueelle on kielletty. 4 Pohjois-Karjalan prikaatia koskevat Suomi24-yhteisöpalvelun kirjoitukset Kontiorannan varuskuntaan liittyviä keskusteluja löytyi Suomi24-palvelusta useita, mutta vain osa niistä oli tutkielman kannalta relevantteja. Suurin osa keskusteluista oli yhden tai kahden kommentin pituisia ja asiasisällöltään tutkielman kannalta merkityksettömiä. Tutkielmani aineistoksi valikoitui lopulta yhdeksän eri keskustelua. Näistä keskusteluista yksi oli sellainen, että 6 Internetin keskustelupalstojen keskusteluja kutsutaan toisinaan keskustelulangoiksi ja näkisin että kyseistä termiä voi käyttää myös kuvaamaan Suomi24-yhteisöpalvelun keskusteluja.

7 7 se sisälsi vain yhden kommentin 7. Vaikka kyseisessä keskustelussa vuorovaikutus jäikin hyvin vähäiseksi, niin se oli mielenkiintoinen asiasisältönsä ja etenkin ilmestymisajankohtansa vuoksi. Kyseisen kommentin otsikko oli Kontioranta ja se oli ilmestynyt jo Kommentti oli julkaistu anonyymisti nimimerkillä viepäli. Kyseinen keskustelulanka ei sijainnut Kontiolahtiaiheisella keskustelualueella, vaan maanpuolustusaiheisella aihealueella: Lähtee ja sillä sipuli niin lähti ylämyllykin jotta heilahti niin käy myös kiväärimiehille (pojanmapeloille) mitä nuita kouluttammaan sotia ku ei nykysi käyvvä ku ISOILLA PIIPUILLA tä! Eli jo vuonna 2009, kun tiedossa oli pelkästään se että seuraava hallituksen aikana puolustusmenoja tullaan todennäköisesti karsimaan, oli joku kommentoinut Kontiorannan lakkautuksesta. Lakkautukseen ei oteta sen kummemmin kantaa, vaan siinä vain todetaan että ilman Ylämyllyn varuskuntaa tuskin Kontiorantakaan tulee säilymään, sillä sotia käydään nykyisin vain isoilla pyssyillä. 8 Tämän jälkeen seuraavaksi ilmestynyt prikaatia koskeva keskustelulanka oli myös maanpuolustusaiheisella keskustelualueella. Sen ensimmäinen kommentti oli julkaistu otsikkonaan kontioranta ja anonyymisti nimimerkillä suuntakehä : Suljetaan 99.9% varmuudella sillä siellähän ei ole tehty mitään uudistuksia sen jälkeen kun YLÄMYLLYN TYKISTÖ vei piippunsa pois, sillä eihän tätä maata puolusteta suksilla ja polkupyörillä rynkky selässä, se van on nii yks kertasta ja tämä on totuus! ps, TYKISTÖ TAPPAA JA JALKAVÄKI RYÖSTÄÄ RUUMIIT tämä oli mottona ylämyllyn aikaan kun olin varusmiehenä 1977 tied/psto. Tämäkään kommentti ei suoraan ota kantaa, mutta mielestäni se ei ainakaan suhtaudu todennäköiseen lakkautukseen kielteisesti, vaan pitää sitä perusteltuna sen takia, koska Ylämyllyn tykistö oli lakkautettu aiemmin ja koska Kontiorannan varuskuntaan ei ollut tehty tarvittavia uudistuksia. Muita tutkielman kannalta mielenkiintoisia kommentteja ei kyseisestä keskustelulangasta löytynyt. 9 Muut keskustelulangat olivat huomattavasti pidempiä. Esimerkiksi otsikolla Kontiolahden varuskunta ym. kuntaliitos alkanut keskustelulanka sisälsi yhteensä 20 vastausta (joka oli huomattavasti enemmän verrattuna muihin Pohjois-Karjalan prikaatiin liittyviin keskusteluihin) ja 7 Kutsun näitä yhden kommentin keskustelunavauksia myös keskusteluiksi, vaikka ne eivät sitä käytännössä olekaan. 8 Suomi24, Suomi24,

8 8 240 lukukertaa (myös huomattavasti enemmän kuin muut prikaatiin liittyvät keskustelulangat keskimäärin). Lukukertojen suurta määrää selittänee se, että keskustelu oli aloitettu Pohjois-Karjalapalstalla Kontiolahti-palstan sijaan. Tästäkin huolimatta lukukertojen määrä kertoo yleisön keskimääräistä suuremmasta kiinnostuksesta kyseistä aihetta kohtaan. Tässä keskustelussa kaikki kommentit yhtä lukuun ottamatta oli kirjoitettu anonyymisti. Keskustelu liittyi siihen mitä vaikutuksia varuskunnan lakkauttamisella on Kontiolahteen ja Suomen maanpuolustukseen. Suurin osa kommenteista oli todennäköisesti paikallisten tai ainakin Pohjois-Karjalassa asuvien henkilöiden kirjoittamia. 10 Asenteet prikaatin lakkauttamista kohtaan olivat vaihtelevia, mutta huomattavasti suurin osa oli kuitenkin lakkautuspäätöstä vastustavia. Suurin osa kommenteista oli hyvin raflaavia, ja argumentointi oli suurimmaksi osaksi pelkkää retoriikkaa. Argumentit lakkauttamista vastaan liittyivät niin taloudellisiin, maanpuolustuksellisiin, kuin myös puolue- ja aluepoliittisiin syihin. Yhteisöllisyys tuli kommenteista hyvin esille ja oli mielenkiintoista huomata, että yhteisöllisyys ei koskenut pelkästään Pohjois-Karjalaa saati pelkästään Kontiolahtea vaan esille tuotiin myös itäsuomalaisuus ja suomenkielisyys. Pelkän varuskunnan säilymisen toivomisen sijaan keskustelussa lakkautuspäätöksestä tehtiinkin vastakkainasettelu, jossa toiselle puolelle asettui Dragsvikin varuskunta. Tässä vastakkain asettelussa varuskunnan lakkauttamiseen johtaneet syyt sysättiin johtajien sekä RKP:n harteille, ja varuskunnan säilyttämistä puolustivat ainoastaan perussuomalaiset. Yhteisöllisyys ja sen tärkeys paikkakuntalaisille näkyi myös, siten että erään kommentoijan lukiolainen lapsi oli kieltäytynyt käymästä tulevaisuudessa asevelvollisuutta Kontiorannan varuskunnan lakkauttamisen vuoksi. 11 Eräs toinen mielenkiintoinen keskustelu oli aloitettu maanpuolustusta käsittelevällä keskustelualueella otsikolla kontioranta. Tässäkin keskustelussa otettiin kantaa varuskunnan lakkauttamiseen, mutta mielipiteet olivat täysin erilaisia kuin Kontiolahden omalla keskustelualueella. Asenteet olivat suurimmaksi osin lakkauttamisen kannalla. Keskustelun aloittaja oli valinnut Kontiorannan vertailukohdaksi Ylämyllyn osoittaakseen kuinka hyvin Ylämylly pärjää taloudellisesti siitäkin huolimatta, vaikka sieltä varuskunta lakkautettiin myös muutamia vuosia sitten. Kommentoijat painottivat hyvin samankaltaisia asioita perustellessaan lakkauttamisen oikeutusta, kuten esimerkiksi tähän tyyliin: Suomea ei puolusteta varuskunnista käsin, ikäluokat pienenevät ja koulutettavien määrä vähenee tai jalkaväen merkitys ei ole enää niin suuri kuin ennen. Todennäköisesti kahden edellisen esittelemäni keskustelun eroavaisuudet johtuvat juuri palstasta, jossa keskustelu sijaitsi. Maanpuolustus palstalla kommentointi ei keskity alueellisesti 10 Näin ainakin osa kommentoijista kertoi itse, tosin anonyymisti. 11 Suomi24,

9 9 mihinkään päin Suomea, vaan siellä kommentoijat todennäköisesti jakautuvat tasaisesti ympäri Suomen. 12 Viimeinen erityisesti esiinnoussut keskustelu koski varuskunta-alueen uudelleenkäyttöä. Aloitusviesti oli lähetetty palveluun otsikolla Varuskunta-alueen kehittämisideoita. Tässä vaiheessa lakkautuspäätöksestä oli kulunut jo aikaa, ja asia oli tullut hyväksytyksi tai ainakin tiedettiin varmasti, että Kontiorannan varuskunta joudutaan lakkauttamaan. Tämän johdosta keskustelulangassa ei enää käsitelty lakkauttamispäätöksen oikeudenmukaisuutta vaan katse oli jo suunnattu tulevaisuuteen. Aloitus oli asiallinen, mutta seitsemästä vastauksesta vain pari oli asiallista. Näissä parissa vastauksessa tuli selvästi esiin yhteisöllisyyden arvostaminen monessa eri mielessä. Tällä tarkoitan sitä, että osa keskustelijoista toivoi varuskunnan alueelle jotain järkevää ja kunnalle taloudellisesti tuottoisaa jatkokäyttöä, kun taas eräskin kommentoija toivoi vain, että varuskunnan maiden omistusoikeus säilyisi edes ylipäätään suomalaisilla. Muut vastaukset olivat lähinnä vain sarkastisia tai ironisia valituksia liittyen puoluepolitiikkaan, eli ne eivät edes liittyneet varsinaisesti asiaan. Tämä oli mielestäni mielenkiintoista, koska eikö Suomi24-palvelun Kontiolahtelaisia käyttäjiä tosiaan kiinnosta oman kunnan alueiden ja jo valmiiden rakenteiden hyötykäyttö, tai edes siitä vakavasti puhuminen. Mielestäni tässä tuli kuitenkin esiin ennemmin se, että ehkä Suomi24 on yksinkertaisesti väärä foorumi yhteiskunnallisista asioista puhumiselle (vakavassa mielessä). Muutama kommenteista oli asiallisia ja asiaan liittyviä, mutta osa kommenteista oli selvästi vedetty vitsiksi. Toisaalta yhteisön asioista pystyy myös puhumaan siten, että ironisessa mielessä lyö asioista aivan selvästi yli, ja tätä kautta saa aikaan reaktioita keskustelukumppaneissa Päätelmät Loppupäätelmänä todettakoon, että Suomi24-yhteisöpalvelussa on mielipiteitä moneen lähtöön Kontiorannan varuskunnasta ja siihen kohdistuneesta lakkauttamispäätöksestä. Kielen käyttö ei ole välillä ole kovinkaan asiallista, eikä nettietiketin ohjeistus tunne olevan suurimmalle osalla kovin tuttu. Tämä ei välttämättä vaikuta kommenttien asiasisältöön, mutta valitettavan usein näin käy. Oli kuitenkin mielenkiintoista huomata, että asiasta oltiin montaa eri mieltä ja suurimmaksi osaksi keskustelu pysyi kuitenkin jotenkuten asiallisena. Kontiorantaa arvostettiin monesta eri syystä. Sen 12 Suomi24, Suomi24,

10 10 lakkauttamista vastustettiin taloudellisten ja maanpuolustuksellisten syiden vuoksi, mutta myös siksi että sen tunnettiin olevan osa Kontiolahtea ja sen yhteisöä.

11 11 Lähteet Suomi24- keskustelut Suomi24-yhteisöpalvelu, Verkkodokumentti ( ) < Suomi24-yhteisöpalvelu, Verkkodokumentti ( ) < Suomi24-yhteisöpalvelu, Verkkodokumentti ( ) < Suomi24-yhteisöpalvelu, Verkkodokumentti ( ) < Suomi24-yhteisöpalvelu Verkkodokumentti ( ) < Muut internet- lähteet Puolustusvoimat. Verkkodokumentti ( ) < hy5rrb5afhuxl6e8ks7vjudkewlbqfekvytcpmk1fhdaxom02r7rcmbk2buwbzgdrgesb4aqejko3 x2yoocvagbreli_ogaohkuhu8wr73ipvvkvvjfpm4iswqmfevqpjoxapf3dg4qg5jpopkbjbtu6dm_r 5lT2j2fDcB_zrKyJ1KbMlbM9NCZyFFes8VkU7Vp7mg0j99eGPI4BSlKl_5QVXQPyFbTxn4fexTHgj640d mu_suhw9ywgtblmxantldhcoobv0ymvhfonei9eyzigrtvxkltctmcisrocigaakoi7jmlpu08fdap0bpcb asnnty3fqne58u33mrjmcdrghdh6467pqnvsluhwluxxd7181qrlpo7st2xeb6o0lbh7wggpvsdnyiku9 OZ4h9cZn5StZxcbegKHhhRsnMy1vllUWiea66KfpcWw05YE5cp67Ydt7Tb2vybaQzmZozGVOcpV- N00S4PNqud98BbgpOTFO1zqShTGprG-M2LStd6ir-45G02H1n3ZkNPoHPL- 0Iw!!/dl3/d3/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/?pcid=aceaae a97e3df b4> Kontiolahden Internet-sivut. Verkkodokumentti ( ) < Puolustusministeriö. Verkkodokumentti ( ) < Aluehallintovirasto, verkkodokumentti ( ) < arvitaanvahvempaaennakointia.aspx>

Pohjois-Karjalan Prikaatin lakkauttamisesta käyty keskustelu Aamukampa Internet keskustelupalstalla

Pohjois-Karjalan Prikaatin lakkauttamisesta käyty keskustelu Aamukampa Internet keskustelupalstalla Pohjois-Karjalan Prikaatin lakkauttamisesta käyty keskustelu Aamukampa Internet keskustelupalstalla Varuskunta ja Yhteisö- kurssi Harjoitustyö Tekijät: Sami Leppänen, 161581 ja Teemu Vuorenpää, 234736

Lisätiedot

Psoriasisliiton sivusto Keskustelufoorumin käyttöohje 1

Psoriasisliiton sivusto Keskustelufoorumin käyttöohje 1 Keskustelufoorumin käyttöohje 1 Psoriasisliiton keskustelufoorumin käyttöohjeet Yleiset periaatteet Psoriasisliiton keskustelufoorumi on keskustelupalsta psoriasista sairastaville ja heidän läheisilleen

Lisätiedot

Vuoden 2012 puolustusvoimain uudistus ja Kontiolahden varuskunta Helsingin Sanomissa

Vuoden 2012 puolustusvoimain uudistus ja Kontiolahden varuskunta Helsingin Sanomissa Vuoden 2012 puolustusvoimain uudistus ja Kontiolahden varuskunta Helsingin Sanomissa Itä-Suomen yliopisto Historia- ja maantieteen laitos Kirjoitelma Varuskunta paikallisyhteisössä -kurssille Antti Hirvonen

Lisätiedot

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö. Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö. Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta Suomen suurin maanpuolustusjärjestö Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta Jäsenkyselyn toteutus Reserviläisliiton jäsenkysely toteutettiin 19.-26.3. välisenä aikana webropol-kyselysovelluksella.

Lisätiedot

Vihaiset paikalliset: Diskurssianalyysi paikallislehtien sivuilta Kontiorannan varuskunnan lakkauttamisen kontekstissa

Vihaiset paikalliset: Diskurssianalyysi paikallislehtien sivuilta Kontiorannan varuskunnan lakkauttamisen kontekstissa Vihaiset paikalliset: Diskurssianalyysi paikallislehtien sivuilta Kontiorannan varuskunnan lakkauttamisen kontekstissa Seminaarityö Maria Lähteenmäen & Jani Karhun johtamassa Varuskunta- ja paikallisyhteisö

Lisätiedot

Tämä ei kerta kaikkiaan käy päinsä!

Tämä ei kerta kaikkiaan käy päinsä! Tämä ei kerta kaikkiaan käy päinsä! Analyysi Kontiorannan varuskunnan lakkauttamisesta käydystä julkisesta keskustelusta sanomalehti Karjalaisessa 1-17.2.2013 Itä-Suomen yliopisto Historia- ja maantieteiden

Lisätiedot

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Blogit kunniaan 2008 -kysely Yhteenvetoraportti N=1049 Julkaistu: 28.4.2008 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Kuinka usein luet blogeja? 1. En koskaan 57 5,43% 2. Harvemmin kuin kerran viikossa 135 12,87%

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistuksen II vaihe,

Puolustusvoimauudistuksen II vaihe, Puolustusvoimauudistuksen II vaihe, toimeenpano ja henkilöstövaikutukset Puolustusvoimain komentaja kenraali Ari Puheloinen Tiedotustilaisuus, Helsinki 6.6.2014 Puolustusvoimauudistuksen syyt ja tavoite

Lisätiedot

Berlitzin taitotaso 1 CEF-taso A 1

Berlitzin taitotaso 1 CEF-taso A 1 t Berlitzin taitotaso 1 CEF-taso A 1 Ymmärtää ja osaa käyttää tuttuja, jokapäiväisiä ilmauksia ja yksinkertaisia lauseita. Osaa esitellä itsensä ja kysyä muilta perustietoja kuten asuinpaikkaa, vointia

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

4.7.2013 PUOLUSTUSVOIMIEN ALUETOIMISTOJEN UUDELLEENJÄRJESTELYT JA SIJOITTAMINEN

4.7.2013 PUOLUSTUSVOIMIEN ALUETOIMISTOJEN UUDELLEENJÄRJESTELYT JA SIJOITTAMINEN 1 (6) PUOLUSTUSVOIMIEN ALUETOIMISTOJEN UUDELLEENJÄRJESTELYT JA SIJOITTAMINEN 1 ALUETOIMISTOJEN UUDELLEENJÄRJESTELYT 1.1 Nykytila Aluetoimisto on sotilasläänin esikunnan alainen aluehallintoviranomainen.

Lisätiedot

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus Kuva Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus "Jos ajattelette nykyistä maailmantilaa kokonaisuutena, niin uskotteko Suomen ja suomalaisten elävän seuraavien viiden vuoden aikana turvallisemmassa vai

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta 1 Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta Blogi on yhden tai useamman kirjoittajan verkkosivu tai -sivusto, jonka kautta voidaan julkaista omia kirjoituksia perinteisten julkaisukanavien

Lisätiedot

Lausunto Heiskanen/SR. Luonnos hallituksen esityksestä laiksi työttömyysturvalain 14 luvun 3A, 3C ja 3D muuttamisesta

Lausunto Heiskanen/SR. Luonnos hallituksen esityksestä laiksi työttömyysturvalain 14 luvun 3A, 3C ja 3D muuttamisesta 1 (3) pyyntönne 21.7.2017, STM 063:00/2017 Luonnos hallituksen esityksestä laiksi työttömyysturvalain 14 luvun 3A, 3C ja 3D muuttamisesta Lakiluonnoksessa on esitys siitä, miten maakuntauudistuksen yhteydessä

Lisätiedot

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Lausuntopyyntö 15.05.2017 OM 8/41/2017 Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Johdanto Arviomuistiossa selvitetään julkisiin kuulutuksiin liittyvä nykyinen sääntelytilanne

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistuksen vaikutukset henkilöstöön

Puolustusvoimauudistuksen vaikutukset henkilöstöön Puolustusvoimauudistuksen vaikutukset henkilöstöön Apulaisosastopäällikkö Eversti Timo Mustaniemi 10.04.2013 Esimerkkejä uutisoinnista Puolustusvoimat irtisanoo 1200 (kevät 2012) Puolustusvoimat irtisanoo

Lisätiedot

Puolustusministeri Jussi Niinistö: Varuskuntaverkosto säilytettävä ja kiinteistöjen omistus arvioitava uudelleen

Puolustusministeri Jussi Niinistö: Varuskuntaverkosto säilytettävä ja kiinteistöjen omistus arvioitava uudelleen PUOLUSTUSHALLINNON RAKENNUSLAITOKSEN SIDOSRYHMÄLEHTI Joulukuu 2018 Puolustusministeri Jussi Niinistö: Varuskuntaverkosto säilytettävä ja kiinteistöjen omistus arvioitava uudelleen

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe

Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe Pääesikunnan päällikkö, vara-amiraali Juha Rannikko Henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Sakari Honkamaa EK Puolustusvoimauudistuksen aikataulu

Lisätiedot

Maakuntien viitearkkitehtuuri - Landskapens referensarkitektur

Maakuntien viitearkkitehtuuri - Landskapens referensarkitektur Valtiovarainministeriö Lausuntopyyntö 27.02.2018 VM040:00/2017 Maakuntien viitearkkitehtuuri - Landskapens referensarkitektur Johdanto Tämä lausuntopyyntö koskee maakuntien viitearkkitehtuuria, jota on

Lisätiedot

20-30-vuotiaat työelämästä

20-30-vuotiaat työelämästä Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 20-30-vuotiasta lapsetonta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn

Lisätiedot

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys TYY 2017 Frida Pessi 20.12.2017 Viestintä eli kommunikaatio Sanomien siirtämistä Merkitysten tuottamista Mutta myös yhteisen ymmärryksen tuottamista (yhteisöllisyys)

Lisätiedot

4.7.2013 PUOLUSTUSVOIMIEN TUTKIMUSTOIMINNAN UUDELLEENJÄRJESTELYT

4.7.2013 PUOLUSTUSVOIMIEN TUTKIMUSTOIMINNAN UUDELLEENJÄRJESTELYT 1 (7) PUOLUSTUSVOIMIEN TUTKIMUSTOIMINNAN UUDELLEENJÄRJESTELYT 1 PUOLUSTUSVOIMAUUDISTUS JA SEN TAVOITEEET Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat

Lisätiedot

Arvoisa herra pääministeri, arvoisat MTS:n entiset ja nykyiset jäsenet sekä MTS:n ystävät, hyvät naiset ja herrat,

Arvoisa herra pääministeri, arvoisat MTS:n entiset ja nykyiset jäsenet sekä MTS:n ystävät, hyvät naiset ja herrat, 1 MTS:n 40-vuotisjuhlaseminaari 22.11.2016 Kansallismuseon auditorio MTS:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikman Arvoisa herra pääministeri, arvoisat MTS:n entiset ja nykyiset jäsenet sekä MTS:n ystävät,

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

ULKOPOLITIIKAN HOITO SUOMESSA

ULKOPOLITIIKAN HOITO SUOMESSA ULKOPOLITIIKAN HOITO SUOMESSA Miten hyvin tai huonosti Suomen ulkopolitiikkaa on mielestänne viime vuosina hoidettu? 01 lokakuu 1- v. - v. - v. 0- v. ylioppil/opisto Yliopist/Ammatikork koulu Toimihenk.Yritt/Johtava

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistuksen tavoitteet ja lopputulos - henkilöstöalan näkökulma MTS:n seminaari 8.9.2014 Kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa

Puolustusvoimauudistuksen tavoitteet ja lopputulos - henkilöstöalan näkökulma MTS:n seminaari 8.9.2014 Kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa Puolustusvoimauudistuksen tavoitteet ja lopputulos - henkilöstöalan näkökulma MTS:n seminaari 8.9.2014 Kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa Puolustusvoimien henkilöstöjohtamisen päämääränä on turvata puolustusvoimille

Lisätiedot

Mitä kuva kertoo? Vastuullinen, osallistuva ja vaikuttava nuori

Mitä kuva kertoo? Vastuullinen, osallistuva ja vaikuttava nuori Mitä kuva kertoo? Luokat 5 9 Toinen aste Vastuullinen, osallistuva ja vaikuttava nuori 408 Tehtävä: Pohditaan, millaisia käsityksiä verkossa olevista kuvista saa tarkastelemalla muiden nuorten profiilikuvia.

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan työpaikkamenetysten kompensaatio- ja rakennemuutospaketti

Pohjois-Karjalan työpaikkamenetysten kompensaatio- ja rakennemuutospaketti 21.2.2012 Pohjois-Karjalan työpaikkamenetysten kompensaatio- ja rakennemuutospaketti Pohjois-Karjalaan on kohdistunut lyhyen ajan sisään useita valtion työpaikkojen vähennyksiä, viimeisimpänä esitys Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

Reserviläisliiton puheenjohtajan Markku Pakkasen juhlapuhe Ylihärmän Reserviläiset ry:n 50-vuotisjuhlassa 28.4.2012, Pakan kylätalo, Ylihärmä

Reserviläisliiton puheenjohtajan Markku Pakkasen juhlapuhe Ylihärmän Reserviläiset ry:n 50-vuotisjuhlassa 28.4.2012, Pakan kylätalo, Ylihärmä Julkaisuvapaa 28.4.2012 kello 19.00 Reserviläisliiton puheenjohtajan Markku Pakkasen juhlapuhe Ylihärmän Reserviläiset ry:n 50-vuotisjuhlassa 28.4.2012, Pakan kylätalo, Ylihärmä Kunnioitetut sotiemme veteraanit,

Lisätiedot

Klassinen 360 palaute DEMO

Klassinen 360 palaute DEMO Klassinen 3 palaute DEMO Arvion saaja: Erkki Esimerkki 7.9.1 MLP Modular Learning Processes Oy www.mlp.fi mittaukset@mlp.fi Klassinen 3 palaute DEMO Sivu 1 / 8 3 ESIMIESTEN ARVIOINTI 3 asteen mittauksessa

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

YSV ry:n kysely kunnille hajajätevesiasetuksen selvityksistä. Mari Pihlaja-Kuhna/ YSV ry

YSV ry:n kysely kunnille hajajätevesiasetuksen selvityksistä. Mari Pihlaja-Kuhna/ YSV ry YSV ry:n kysely kunnille hajajätevesiasetuksen selvityksistä Mari Pihlaja-Kuhna/ YSV ry 18.9.2009 Kyselyn tuloksia tehty helmi-maaliskuussa 2009 vastanneita 53 hlöä vastaukset koskivat 84 kuntaa/ kaupunkia

Lisätiedot

Nuoret sosiaalisessa mediassa. Case: IRC-Galleria

Nuoret sosiaalisessa mediassa. Case: IRC-Galleria Nuoret sosiaalisessa mediassa Case: IRC-Galleria Heini Varjonen 10.2.2010 Mikä IRC-Galleria on? Yhteisöpalvelu, jossa käyttäjät voivat keskustella, lisätä kuvia ja päiväkirjamerkintöjä, liittyä yhteisöihin

Lisätiedot

Mitä välii? Tutkimus nuorten suhteesta politiikkaan Mikael Thuneberg, T-Media

Mitä välii? Tutkimus nuorten suhteesta politiikkaan Mikael Thuneberg, T-Media Mitä välii? Tutkimus nuorten suhteesta politiikkaan Mikael Thuneberg, T-Media Tutkimuskohteet 1. Yleisellä tasolla nuorten suhtautuminen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja politiikkaan, nuorille tärkeät

Lisätiedot

Koulutusjärjestelmän muutosmyrsky Sivistysvaliokunnan näkökulmasta

Koulutusjärjestelmän muutosmyrsky Sivistysvaliokunnan näkökulmasta Koulutusjärjestelmän muutosmyrsky Sivistysvaliokunnan näkökulmasta Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014 Raija Vahasalo kansanedustaja eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja 9.6.2014 Opetusalan

Lisätiedot

Valtuutetut: Kunnan elinvoimaisuuden kehittäminen on kunnan tärkein tehtävä, palvelujen tuottaminen listan viimeisenä

Valtuutetut: Kunnan elinvoimaisuuden kehittäminen on kunnan tärkein tehtävä, palvelujen tuottaminen listan viimeisenä Valtuutetut: Kunnan elinvoimaisuuden kehittäminen on kunnan tärkein tehtävä, palvelujen tuottaminen listan viimeisenä Käytännössä kaikki valtuutetut ( %) pitävät kunnan elinvoimaisuuden kehittämistä erittäin

Lisätiedot

Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu

Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu Tavoitteet Kohderyhmät Käyttö Suomen kielen Osaamispyörän tavoitteena on tehdä näkyväksi maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden suomen kielen osaamista. Osaamispyörä

Lisätiedot

Arvot ja etiikka maakuntauudistuksessa. Tommi Lehtonen

Arvot ja etiikka maakuntauudistuksessa. Tommi Lehtonen Arvot ja etiikka maakuntauudistuksessa Tommi Lehtonen 2.2.2018 Jeremy Bentham (1748 1832) Yhteiskunnan tehtävä on lisätä onnellisuutta ja vähentää kärsimystä. 2.2.2018 2 John Rawlsin oikeudenmukaisuusteoria

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN PRIKAATIN LAKKAUTTAMISEN YHTEYS KON- TIOLAHDEN RESERVILÄISTEN MAANPUOLUSTUSTAHTOON JA TOIMIN- TAAN

POHJOIS-KARJALAN PRIKAATIN LAKKAUTTAMISEN YHTEYS KON- TIOLAHDEN RESERVILÄISTEN MAANPUOLUSTUSTAHTOON JA TOIMIN- TAAN MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU POHJOIS-KARJALAN PRIKAATIN LAKKAUTTAMISEN YHTEYS KON- TIOLAHDEN RESERVILÄISTEN MAANPUOLUSTUSTAHTOON JA TOIMIN- TAAN Kandidaatintutkielma Kadetti Markus Tuohimäki Kadettikurssi

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Avoin työyhteisö osana yrityksen kehittämistä

Avoin työyhteisö osana yrityksen kehittämistä Avoin työyhteisö osana yrityksen kehittämistä Jukka Pekka Sorvisto Sofor Oy 26.5.2011 1 Organisaation haasteet Tiedotus ja kommunikaatio ei toimi työntekijöiden ja johdon välillä Kehitystyö ja päätökset

Lisätiedot

Opiskelun aloitusvuosi:

Opiskelun aloitusvuosi: Kurssi: Steroidien kemia - KEMS3 (Kevät 9) Vastaamalla kurssista esitettyihin kysymyksiin, mielipiteesi kurssista ja sen hyödyllisyydestä välittyvät kurssin järjestäjille. Palautetta tullaan käyttämään

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMAUUDISTUKSEN RATKAISUMALLI

PUOLUSTUSVOIMAUUDISTUKSEN RATKAISUMALLI PUOLUSTUSVOIMAUUDISTUKSEN RATKAISUMALLI Tiedotustilaisuus Valtioneuvoston linnassa 8.2.2012 Puolustusvoimain komentaja 1 2 Syksy 2010 Kevät 2011 Syksy 2011 Tammikuu 2012 Kevät 2012 Kesä-syksy 2012 LIIAN

Lisätiedot

ITÄMERIHAASTE 2. kansallinen seminaari 3.12.2008

ITÄMERIHAASTE 2. kansallinen seminaari 3.12.2008 ITÄMERIHAASTE 2. kansallinen seminaari 3.12.2008 Ritva Touré 3.12.2008 1 Ritva Touré Laatujohtaja Johtava asiantuntija, tekniset palvelut Ritva Touré 3.12.2008 2 Puolustushallinnon rakennuslaitos Aluetoimisto

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Wikittelyä ja viestintää. Case Eläketurvakeskus. Tietopäivät 3.6.2009. Sannamari Ollikkala verkkopalvelusuunnittelija, Eläketurvakeskus

Wikittelyä ja viestintää. Case Eläketurvakeskus. Tietopäivät 3.6.2009. Sannamari Ollikkala verkkopalvelusuunnittelija, Eläketurvakeskus Wikittelyä ja viestintää Intranet tietojohtamisen välineenä Case Eläketurvakeskus Tietopäivät 3.6.2009 Sannamari Ollikkala verkkopalvelusuunnittelija, Eläketurvakeskus Eläketurvakeskus Eläketurvakeskus

Lisätiedot

Otsikko RESERVILÄISLIITTO JÄRJESTÖKUVATUTKIMUS 2008

Otsikko RESERVILÄISLIITTO JÄRJESTÖKUVATUTKIMUS 2008 Otsikko RESERVILÄISLIITTO JÄRJESTÖKUVATUTKIMUS 2008 Otsikko Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa kuvaa Reserviläisliitosta, sekä jäsenten että ulkopuolisten silmin Esim. mitä toimintaa jäsenet pitävät

Lisätiedot

Yhteistoiminnallisen humanoidirobotin sosiaalisia vaikutuksia työpaikalla

Yhteistoiminnallisen humanoidirobotin sosiaalisia vaikutuksia työpaikalla Yhteistoiminnallisen humanoidirobotin sosiaalisia vaikutuksia työpaikalla Matti Vuori www.mattivuori.net matti.vuori@mattivuori.net @Matti_Vuori 29.5.2018 1(13) Sisällysluettelo Executive summary 3 Vakava

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa

Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa PUHTI-tilastomylly 1/2019 PUHTI Muuttuvat yritystoiminnan muodot Pohjois-Karjalan maaseudulla -hanke Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa Kuinka suuri osa pohjoiskarjalaisista asuu maaseudulla?

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2012 Keskustelualue Uudet ominaisuudet: - Keskustelualueen voi näyttää blogin näköisenä - Viestiin voi liittää useita liitetiedostoja. Opettaja voi määritellä liitteiden maksimimäärän per viesti keskustelualueen

Lisätiedot

Itä-Suomen aluetulokset

Itä-Suomen aluetulokset Terveyspalvelujen tulevaisuus kunnissa Itä-Suomen aluetulokset Tutkimuksen taustaa toteutti kyselytutkimuksen kunnanvaltuutettujen, kunnanjohtajien ja ylimpien sote-virkamiesten parissa koskien terveyspalvelujen

Lisätiedot

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa.

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Hyria 2018 Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Strategian avulla toteutamme visiomme. Hyria 2018 Strategia ei anna suoraa

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä 1. Rekisterinpitäjä Kaupan liitto on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä. Rekisterin osalta

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO Julkaisuvuosi 2015 www.epliitto.fi 1. YLEISOHJEET... 3 2. ESIINNY OMANA ITSENÄSI... 3 3. HENKILÖKOHTAISEN MIELIPITEEN ILMAISEMINEN...

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Akateemisten taitojen oppiminen ja ohjaaminen vertaisarvioinnin avulla verkkopohjaisessa oppimisympäristössä

Akateemisten taitojen oppiminen ja ohjaaminen vertaisarvioinnin avulla verkkopohjaisessa oppimisympäristössä Akateemisten taitojen oppiminen ja ohjaaminen vertaisarvioinnin avulla verkkopohjaisessa oppimisympäristössä PedaForum Vaasa 16.-17.8.2017 Erja Kautto-Knape Sanna Uotinen JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO AVOIN YLIOPISTO

Lisätiedot

Terveyspalvelujen tulevaisuus

Terveyspalvelujen tulevaisuus Terveyspalvelujen tulevaisuus Kansalaisten parissa toteutetun tutkimuksen tulokset Lasipalatsi 10.12.2014 Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti kyselytutkimuksen kansalaisten parissa koskien terveyspalvelujen

Lisätiedot

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Aurinkoisen asiakastyytyväisyyskysely tehtiin syyskuussa 2016. Kysely oli suunnattu kaikille Aurinkoisen asiakkaille; yhteisökodissa ja tukiasunnossa asuville sekä päiväasiakkaille.

Lisätiedot

Lukion ja ammatillisen koulutuksen rakenteet ravistuksessa

Lukion ja ammatillisen koulutuksen rakenteet ravistuksessa Lukion ja ammatillisen koulutuksen rakenteet ravistuksessa Kuntamarkkinat Jorma Suonio Tuotantojohtaja, toisen asteen koulutus 10.9.2014 Jorma Suonio 16 vuotiaiden väestöennuste Tampere + naapurikunnat

Lisätiedot

Ohjeet Toivasten sukuseuran keskustelufoorumiin kirjautumisesta ja keskusteluiden käymisestä Foorumiin rekisteröityneet käyttäjät pääsevät kirjautumaan foorumille osoitteesta http://toivanen.ning.com Kirjautuminen

Lisätiedot

Julkisten palvelujen tulevaisuus

Julkisten palvelujen tulevaisuus Julkisten palvelujen tulevaisuus Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Kuntatutkimuksen tulosesitys 14.3.2017 Luottamuksellinen Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti JHL:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistus - Henkilöstösuunnittelun toinen vaihe päättynyt -

Puolustusvoimauudistus - Henkilöstösuunnittelun toinen vaihe päättynyt - Puolustusvoimauudistus - Henkilöstösuunnittelun toinen vaihe päättynyt - Pääesikunnan päällikkö vara-amiraali Juha Rannikko Henkilöstöpäällikkö kenraalimajuri Sakari Honkamaa PLMI HALLINNOLLISET PÄÄTÖKSET

Lisätiedot

Suomalaisten käsityksiä kirjastoista

Suomalaisten käsityksiä kirjastoista Suomalaisten käsityksiä kirjastoista Kesäkuu, Public Sakari Nurmela Työnro: Kantar TNS Oy, tentie C, Espoo Johdanto Tässä yhteenvetoraportissa esitetään keskeiset tulokset tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin

Lisätiedot

Verkkoposti selkokielellä

Verkkoposti selkokielellä Petri Ilmonen Verkkoposti selkokielellä Tekijä ja Oppimateriaalikeskus Opike, FAIDD, 2009 Selkokielinen käsikirjoitus: Petri Ilmonen Selkokielen tarkistus: Ari Sainio Kustannustoimitus: Petri Ilmonen Kansikuva

Lisätiedot

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Fakta- ja näytenäkökulmat Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mikä on faktanäkökulma? sosiaalitutkimuksen historia: väestötilastot, kuolleisuus- ja syntyvyystaulut. Myöhemmin kysyttiin ihmisiltä tietoa

Lisätiedot

Tämän lisäksi listataan ranskalaisin viivoin järjestelmän tarjoama toiminnallisuus:

Tämän lisäksi listataan ranskalaisin viivoin järjestelmän tarjoama toiminnallisuus: Dokumentaatio, osa 1 Tehtävämäärittely Kirjoitetaan lyhyt kuvaus toteutettavasta ohjelmasta. Kuvaus tarkentuu myöhemmin, aluksi dokumentoidaan vain ideat, joiden pohjalta työtä lähdetään tekemään. Kuvaus

Lisätiedot

Puolustusministeri Stefan Wallin antoi 5.3.2012 päivätyn selvityksensä.

Puolustusministeri Stefan Wallin antoi 5.3.2012 päivätyn selvityksensä. PÄÄTÖS 15.03.2012 Dnro OKV/231/1/2012 Pentti Oinonen 1/8 00102 EDUSKUNTA KANTELU Kansanedustaja Pentti Oinonen katsoo oikeuskanslerille osoittamassaan 14.2.2012 päivätyssä kantelussaan, että puolustusministeri

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2018. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

PARAS. korkeakoulu opiskelijalle

PARAS. korkeakoulu opiskelijalle Sijoita SeAMKiin PARAS korkeakoulu opiskelijalle Seinäjoen ammattikorkeakoulu on monialainen ja yhteisöllinen ammattikorkeakoulu, jonka tavoitteena on olla paras korkeakoulu opiskelijalle (Visio 2020).

Lisätiedot

Sosiaaliset mediat ja tietosuoja. Juha Kontturi IT -suunnittelija Turun ammattikorkeakoulu

Sosiaaliset mediat ja tietosuoja. Juha Kontturi IT -suunnittelija Turun ammattikorkeakoulu Sosiaaliset mediat ja tietosuoja Juha Kontturi IT -suunnittelija Turun ammattikorkeakoulu Päivän ohjelma - yleistä sosiaalista medioista, tiedon hausta - tietojen julkaisu: mitä kenelle - tiedon omistajuus

Lisätiedot

4.7.2013 MERIPUOLUSTUSALUEIDEN LAKKAUTTAMINEN SEKÄ RANNIKKOPRIKAATIN JA RANNIKKOLAIVASTON PERUSTAMINEN

4.7.2013 MERIPUOLUSTUSALUEIDEN LAKKAUTTAMINEN SEKÄ RANNIKKOPRIKAATIN JA RANNIKKOLAIVASTON PERUSTAMINEN 1 (9) MERIPUOLUSTUSALUEIDEN LAKKAUTTAMINEN SEKÄ RANNIKKOPRIKAATIN JA RANNIKKOLAIVASTON PERUSTAMINEN 1 PUOLUSTUSVOIMAUUDISTUS JA SEN TAVOITTEET Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen

Lisätiedot

LOHJAN SATAMARADAN LAKKAUTTAMINEN. Ratasuunnitelma Yleisötilaisuus

LOHJAN SATAMARADAN LAKKAUTTAMINEN. Ratasuunnitelma Yleisötilaisuus LOHJAN SATAMARADAN LAKKAUTTAMINEN Ratasuunnitelma Yleisötilaisuus 23.8.2018 Lohjan satamaradan lakkauttaminen, Yleisötilaisuus Liikenneviraston rooli ja tehtävät Rautatien lakkauttaminen Ratasuunnitelma

Lisätiedot

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple Tekijänoikeus Suomalaiset pitävät tekijänoikeuksia tärkeänä asiana Vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä mieltä he ovat tekijänoikeuksista. Haastatelluille esitettiin kolme kuvailevaa sanaparia: tärkeä

Lisätiedot

Helsinki, Suomen Lakimiesliitto Uudenmaankatu 4-6 B Helsinki. Oikeusministeriö PL Valtioneuvosto LAUSUNTO (OM 7/021/2010)

Helsinki, Suomen Lakimiesliitto Uudenmaankatu 4-6 B Helsinki. Oikeusministeriö PL Valtioneuvosto LAUSUNTO (OM 7/021/2010) Helsinki, 27.9.2012 Suomen Lakimiesliitto Uudenmaankatu 4-6 B 00120 Helsinki Oikeusministeriö PL 25 00023 Valtioneuvosto LAUSUNTO (OM 7/021/2010) Lausuntonaan oikeusministeriön luonnokseen Hallituksen

Lisätiedot

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari Kandityön kirjoittaminen Opinnäyteseminaari Lue ja kirjoita Ajatukset eivät kasva tyhjästä. Ruoki niitä lukemalla ja kirjoittamalla lukemastasi. Älä luota muistiisi Merkitse alusta asti muistiinpanoihin

Lisätiedot

Leader ja maakuntauudistus. Uusia mahdollisuuksiako? Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola

Leader ja maakuntauudistus. Uusia mahdollisuuksiako? Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola Leader ja maakuntauudistus Uusia mahdollisuuksiako? 17.1.2017 Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola Maakuntauudistuksella uusia markkinoita SOTE-markkinoista on puhuttu paljon Maaseudun palvelujen rakentaminen

Lisätiedot

Noin 2500 valtuutettua lähdössä ehdokkaaksi maakuntavaaleihin Vasemmistoliitossa suurin, Keskustassa vähäisin kiinnostus

Noin 2500 valtuutettua lähdössä ehdokkaaksi maakuntavaaleihin Vasemmistoliitossa suurin, Keskustassa vähäisin kiinnostus Noin 0 valtuutettua lähdössä ehdokkaaksi maakuntavaaleihin Vasemmistoliitossa suurin, Keskustassa vähäisin kiinnostus Noin 0 valtuutettua eli prosenttia ( % varmasti ja % todennäköisesti) kaupunkien ja

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Esitys hallitukselle Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus 20.4.2011 8. Kokoava rakenneuudistus luo selkeän perustan uudelle, jäsentävälle kuntalaille 1. Vuosina 2013-2016

Lisätiedot

TUTKINTAPYYNTÖ PUOLUSTUSVOIMIEN YHTEISTOIMINTAMENETTELYN LAILLISUUDESTA KOSKI EN PUOLUSTUSVOIMAUUDISTUKSEN KÄSITTELYÄ

TUTKINTAPYYNTÖ PUOLUSTUSVOIMIEN YHTEISTOIMINTAMENETTELYN LAILLISUUDESTA KOSKI EN PUOLUSTUSVOIMAUUDISTUKSEN KÄSITTELYÄ 1 Nimi: Petteri Leino Osoite: Aliupseeriliitto ry, Ratamestarinkatu 11 A, 7.krs, 00520 Hki Puhelin: 040 7354 987 sähköposti: petteri.leino@aliupseeriliitto.fi Helsingin poliisilaitos Pasilanraitio 11 PL

Lisätiedot

Näytesivut. 4.1 Yhtiökokous. Kokoustapa. Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä.

Näytesivut. 4.1 Yhtiökokous. Kokoustapa. Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä. 4 4.1 Yhtiökokous HALLINTO Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä. Kokoustapa Osakkaat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jossa päätökset

Lisätiedot

Yhdistyspäivä

Yhdistyspäivä Yhdistyspäivä 7.4.2017 Esiintyminen Joissa ihmiset puhuvat toistensa kanssa ovat esiintymistilanteita (Pelias1992). Suppeammin vain teatteri-ilmaisu tai esteettisen tekstin esittäminen Tavallisimpia esiintymisiä

Lisätiedot

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti Saila Oldén 1. JOHDANTO Tässä raportissa kuvataan perjantaina 25.2.2011 Luuppi-projektin tiimoilta suoritettujen käytettävyystestien

Lisätiedot

Kansalaistutkimus - Käyttäjien tarpeet liikkumisessa. Liikkuminen palveluina - Mobility as a Service

Kansalaistutkimus - Käyttäjien tarpeet liikkumisessa. Liikkuminen palveluina - Mobility as a Service Kansalaistutkimus - Käyttäjien tarpeet liikkumisessa Liikkuminen palveluina - Mobility as a Service Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Tekesin toimeksiannosta tutkimuksen kansalaisten parissa

Lisätiedot

Puolustusministeriölle

Puolustusministeriölle PUOLUSTUSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 3/2012 vp Puolustusvoimauudistus Puolustusministeriölle JOHDANTO Vireilletulo Puolustusministeriö on 15 päivänä helmikuuta 2012 toimittanut puolustusvaliokunnalle kirjallisena

Lisätiedot

BIOFEM - naistoimijoiden roolin kasvattaminen Pohjois- Karjalan biotalousbisneksessä

BIOFEM - naistoimijoiden roolin kasvattaminen Pohjois- Karjalan biotalousbisneksessä 2 BIOFEM - naistoimijoiden roolin kasvattaminen Pohjois- Karjalan biotalousbisneksessä Riina Siikanen, Karelia-amk.12.2014 Kyvyt ja kiinnostus sukupuolen edelle -seminaari 3 Biotalouden käsite Biotaloudella

Lisätiedot

Conexting keskusteluseinän käyttöohje

Conexting keskusteluseinän käyttöohje Conexting keskusteluseinän käyttöohje Ylläpitoon kirjaudutaan seinän oikeassa yläkulmassa näkyvästä Seinän ylläpito -linkistä. Ylläpitosalasana on vapaasti valittavissa. Tarvittaessa jokaiselle keskusteluseinälle

Lisätiedot

TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI

TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI TUTKIMUKSEN TAVOITTEET Tutkimuksen tavoi.eet ja toteutus Tutkimuksen tavoite Tutkimuksessa selvitesin nuorten työnömien työnömyyden ja työssä olemisen kestoa, ajatuksia työllistymisen

Lisätiedot

Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D. Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö. Työn valvoja: Olli Hämäläinen

Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D. Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö. Työn valvoja: Olli Hämäläinen Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö Työn valvoja: Olli Hämäläinen Asko Ikävalko LOPPURAPORTTI 1(11) Ratkaisun kuvaus Käytetyt tiedostot Tietuerakenteet Onnistuin

Lisätiedot

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa 13.9.2016, Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Esityksen rakenne Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta

Lisätiedot

Keskustelualue. Tampereen yliopisto/ tietohallinto 2017 Suvi Junes/Pauliina Munter

Keskustelualue. Tampereen yliopisto/ tietohallinto 2017 Suvi Junes/Pauliina Munter Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Lapin aluetoimiston esittely. Henkilövaraaminen (VAP) UTSJOKI INARI ENONTEKIÖ MUONIO KITTILÄ SAVUKOSKI SODANKYLÄ. KOLARI PELKOSEN - NIEMIi SALLA PELLO

Lapin aluetoimiston esittely. Henkilövaraaminen (VAP) UTSJOKI INARI ENONTEKIÖ MUONIO KITTILÄ SAVUKOSKI SODANKYLÄ. KOLARI PELKOSEN - NIEMIi SALLA PELLO Lapin aluetoimiston esittely UTSJOKI ENONTEKIÖ INARI Henkilövaraaminen MUONIO (VAP) KITTILÄ SODANKYLÄ SAVUKOSKI KOLARI PELKOSEN - NIEMIi PELLO SALLA KEMIJÄRVI YLITORNIO ROVANIEMI TERVOLA POSIO TORNIO KEMIN-

Lisätiedot