Yliopistokirjastojen yhteinen SVY-hanke: Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma , Toimintavuoden 2006 raportointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yliopistokirjastojen yhteinen SVY-hanke: Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma 2004-2006, Toimintavuoden 2006 raportointi"

Transkriptio

1 Yliopistokirjastojen yhteinen SVY-hanke: Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma , Toimintavuoden 2006 raportointi Hankkeen nimi Koordinaatioyliopistot Verkostossa mukana olevat yliopistot Koordinaattori/ vastuuhenkilö ja yhteystiedot Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma Helsingin, Tampereen ja Kuopion yliopisto Helsingin kauppakorkeakoulu, Helsingin yliopisto, Joensuun yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Kansalliskirjasto, Kuopion yliopisto, Lapin yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Maanpuolustuskorkeakoulu, Oulun yliopisto, Sibelius- Akatemia, Svenska handelshögskolan, Taideteollinen korkeakoulu, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto, Teatterikorkeakoulu, Teknillinen korkeakoulu, Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto, Åbo Akademi tieto- ja kirjastopalvelujohtaja Kaisa Sinikara Yliopistonkatu 4 (PL 33) Helsingin yliopisto puh. (09) kaisa.sinikara@helsinki.fi tieto- ja kirjastopalvelujohtaja Heli Myllys heli.myllys@helsinki.fi suunnittelijat: Anne Lehto Aki Kangas aki.kangas@helsinki.fi

2 Hankkeen www-sivut Hankkeen alkamis- ja päättymispäivä Toteutettu hanke on verkostohanke

3 1 1. Tavoitteet ja kohderyhmä Johdanto Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa pidetään tärkeänä, että kirjastot ovat mukana opetus- ja opiskelumenetelmien kehittämisessä ja huolehtivat osaltaan siitä, että korkeakoulusta valmistuneilla on hyvä informaatiolukutaito. Hyvä informaatiolukutaito tehostaa ja nopeuttaa opiskelua sekä parantaa oppimisen ja työskentelyn laatua. Informaatiolukutaito on joukko taitoja, joihin kuuluu kyky tunnistaa tiedontarpeet, hakea ja paikantaa tietoa, arvioida tietoa kriittisesti, sekä käyttää tietoa tehokkaasti ja eettisesti. Yliopistokirjastot ovat perinteisesti järjestäneet tiedonhankinnan koulutusta opiskelijoille. Aiheeseen liittyen on toteutettu eri kehittämishankkeita, kuten Helsingin yliopiston Opiskelijakirjaston koordinoima Informaatiolukutaidon hallinnan standardointi , Tiedonhaun- ja hallinnan oppimateriaalit - avoin kehittäminen ja yhteinen käyttö sekä Kuopion yliopiston kirjaston koordinoima TieDot, Tieteellisen tiedonhankinnan verkkoopetushanke Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma hanke on ollut luonteva jatko aiemmalle kehitystyölle. Hankkeen tavoitteet Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma hankkeen käynnistyessä informaatiolukutaidon opetus vaihteli yliopistoittain, tiedekunnittain ja oppiaineittain. Lisäksi opetus tavoitti vain osan opiskelijoista. Yhteinen opintosuunnitelma ja kirjastojen välinen yhteistyöverkosto puuttuivat informaatiolukutaidon osalta. Hankkeen tavoitteet voi jakaa informaatiolukutaidon opetusta tukeviin hallinnollisiin asioihin, sekä käytännön opetusta tukeviin toimiin. Keskeisenä tavoitteena oli integroida informaatiolukutaidon opetus tiiviimmin yliopistoopintoihin. Lisäksi tavoitteina olivat informaatiolukutaidon keskeisten osa-alueiden kartoittaminen, informaatiolukutaidon opintosuunnitelman laatiminen, verkko-opetuksen kehittäminen sekä yliopistojen välisen verkoston luominen.

4 2 Kohderyhmä Hallinnon kannalta kohderyhmänä ovat olleet opetuksen suunnitteluun osallistuvat ja siitä vastaavat tahot. Yliopistokirjastoilla on ollut keskeinen sija viedä hankkeessa tehtyjä suunnitelmia eteenpäin omissa yliopistoissaan opintoasioista vastaaville, esimerkiksi tiedekuntien opintosuunnittelutyöryhmille. Keskeisenä kohderyhmänä ovat olleet myös kirjastoammattilaiset, jotka ovat hoitaneet opetusta käytännössä. Koska tavoitteena on ollut integroida informaatiolukutaidon opetus tiiviimmin osaksi yliopiston kursseja, on opetusta alettu antaa myös kirjastoammattilaisten ja yliopisto-opettajien yhteistyönä. Näissä tapauksissa kohderyhmänä on ollut myös opettajakunta. Vaikuttavuuden kannalta kohderyhmänä ovat olleet yliopisto-opiskelijat sekä yliopistojen henkilöstö, joille tarjottavaa informaatiolukutaidon opetusta on kehitetty hankkeen avulla. 2. Hankkeen seuranta ja arviointi Seuranta ja arviointi Hankkeen etenemistä ja tavoitteiden toteutumista on tarkasteltu ohjausryhmän kokouksissa säännöllisesti. Myös yliopistokirjastojen yhdyshenkilöt ovat esittäneet arvioita ja kehittämisehdotuksia. Suunnittelija Anne Lehto toteutti hankkeen aikana kaksi kyselyä, joiden tarkoituksena oli selvittää valtakunnallista tiedonhankinnan opetuksen tilannetta yliopistoissa. Kyselyt oli suunnattu yliopistokirjastojen yhdyshenkilöille. Vuonna 2004 toteutetun kyselyn perusteella ilmeni, että informaatiolukutaidon opetus on useimmiten yliopistokirjastojen toteuttamaa, joko itsenäisenä jaksona tai muiden opintojen osana. Yksittäisiä esimerkkejä ainelaitosten järjestämästä opetuksesta tuli myös esiin. Loppuvuodesta 2005 toteutetusta kyselystä voi päätellä, että uusien tutkintovaatimusten myötä informaatiolukutaidon opetus oli murrosvaiheessa. Vastaajat totesivat, että opetuksen määrä ja muodot muuttuvat edelleen. Toimintamallien yhdenmukaistaminen ja yhteisten käytäntöjen jakaminen koettiin tärkeäksi. Toisaalta mainittiin, että opetus on tärkeää räätälöidä yhä paremmin vastaamaan kulloisenkin kohderyhmän tarpeita. Keskeisimmät tulokset vuonna 2006 Hankkeen ohjausryhmä kokoontui vuonna 2006 neljä kertaa. Yhdyshenkilöt pitivät vuoden aikana kolme palaveria.

5 3 Hanke järjesti vuonna 2006 kolme seminaaria: - koulutusseminaarin 17.2., jossa aiheina olivat verkkopedagogiikka, tiedonhankintataitojen testaaminen sekä tutkijoiden informaatiolukutaito - pedagogisen koulutuspäivän kirjastojen kouluttajille - hankkeen päätösseminaarin 3.11., jossa aiheina olivat informaatiolukutaidon integrointi osaksi opetussuunnitelmia Hanketta esiteltiin ulkomailla Creating Knowledge seminaarissa Kööpenhaminassa sekä Information Literacy Between Theory and Practice seminaarissa Ljubljanassa, Sloveniassa. Hankkeen suunnittelija Anne Lehto toteutti kyselyn yliopistokirjastoille tiedonhankinnan opetuksesta. Raportti tiedonhankinnan opetuksen tilanteesta Suomen yliopistoissa valmistui syksyllä Yhteenveto koko hankekauden seminaareista, yhteistyöverkostoista, raporteista ja kokouksista on liitteenä. (Liite 1) Keskeiset tulokset koko hankekaudelta Keskeisiä, koko hankekauden tuloksia ovat informaatiolukutaidon opintosuunnitelmasuositus, osaamistasotestin kehittäminen (kysymyspatteristo), yhdyshenkilöverkoston muodostaminen, sekä informaatiolukutaidon www-sivujen luominen. Informaatiolukutaidon opintosuunnitelmasuosituksessa määritellään, kuinka informaatiolukutaidon opetus tulisi huomioida kaksiportaisessa tutkintojärjestelmässä. Opetus jakaantuu suosituksessa kolmeen tasoon: tiedonhankinnan perusteisiin sekä aine- ja syventäviin opintoihin. Tiedonhankinnan perusteet on suunnattu opintojen alkuvaiheeseen ja sisältö on mahdollista nivoa osaksi pakollisia yleisopintoja, kuten TVT-opintoja. Aineopintojen tasolla opetus ajoittuu proseminaari- tai kandidaatintutkielmaseminaariin ja syventävien opintojen tasolla graduseminaariin. Suosituksessa määritellään opetuksen sisältö eri tasoilla sekä kirjaston ja ainelaitosten vastuu opetuksen järjestämisestä. Hankkeessa toteutettiin laaja informaatiolukutaidon kysymyspatteristo, johon on koottu monivalintakysymyksiä informaatiolukutaidon eri osa-alueilta. Yliopistokirjastot voivat käyttää kysymyksiä opetuksen tukena ja laatia opiskelijoille osaamistasotestejä. Kysymyksiä on laadittu opintoja aloitteleville sekä aine- ja syventäviä opintoja suorittaville informaatiolukutaidon opintosuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti.

6 4 Kysymyspatteristo sijoitetaan kehitteillä olevaan Klaara-kysymyspankkiin (Moodleoppimisympäristö), jonka teknisestä toteutuksesta vastaa SVY. Periaatteina ovat kysymyspatteriston muokattavuus ja yhteiskäyttö: kirjastot voivat tallentaa laatimiaan kysymyksiä muiden käytettäväksi ja vastaavasti poimia kysymyksiä omiin tarpeisiinsa. Verkostoitumisen tehostamiseksi muodostettiin yhdyshenkilöverkosto, johon kuuluu jäseniä kaikista yliopistokirjastoista. Yhdyshenkilöt ovat toimineet paikallisina koordinaattoreina ja tiedonvälittäjinä. He ovat myös osallistuneet kysymyspatteriston laatimiseen sekä seminaarien ja koulutuspäivien järjestämiseen. Hankkeen www-sivut ovat osoitteessa Sivustolle on koottu tiedonhankinnan oppimateriaaleja, seminaariesityksiä sekä tiedotettu ajankohtaisista asioista. Hankkeen tuloksista ja informaatiolukutaidon kehitystyöstä ilmestyy Anne Nevgin toimittama ja Yliopistopainon kustantama julkaisu keväällä Hankkeen tavoitteet ja tulokset voi tiivistää seuraavasti: tavoite toteutus informaatiolukutaidon osaalueiden kartoitus ja opinto- Informaatiolukutaidon opintosuunnitelmasuositus suunnitelma informaatiolukutaidon integrointi Informaatiolukutaidon opintosuunnitelmasuositus, yliopisto-opetukseen kirjastoammattilaisten pedagogisten valmiuksien kehittäminen, Informaatiolukutaito -julkaisu verkko-opetuksen kehittäminen kysymyspatteristo, Klaara-kysymyspankki verkostoituminen yhdyshenkilöverkoston muodostaminen, työryhmät, www-sivut kansainvälinen yhteistyö kansainvälisiin verkostoihin ja seminaareihin osallistuminen Hankkeen vaikutus toimintatapojen muutokseen Vuonna 2005 toteutetussa kyselyssä yliopistokirjastoja pyydettiin arvioimaan hankkeessa laaditun informaatiolukutaidon opintosuunnitelmasuosituksen vaikuttavuutta. Lähes kaikki vastaajista totesivat, että suositus on ollut hyödyllinen. Monet ovat hyödyntäneet sitä opetussuunnitelmia laadittaessa. Suositus muodostaa rungon, jonka avulla on aiempaa helpompaa suunnitella ja kehittää opetusta. Informaatiolukutaidon opetustavoitteet on määritelty suosituksessa selkeästi ja havainnollisesti, joten aihetta on ollut helppo esitellä eri tahoille ja perustella sen tärkeyttä yliopisto-opintojen osana.

7 5 Yhdyshenkilöt ovat arvioineet, että koko hankkeella on ollut tärkeä merkitys informaatiolukutaidon edistämisessä. Tietoisuus informaatiolukutaidosta on lisääntynyt: aihe koetaan yliopistoissa tärkeäksi ja se on saanut lisää näkyvyyttä. Myös kirjastohenkilöstön pedagogisten taitojen edistäminen, verkostoituminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen on koettu positiivisena. 3. Hankkeen organisointi Hankeorganisaatio Hanketta on koordinoinut Helsingin yliopisto. Koordinointivastuu on ollut tieto- ja kirjastopalvelujohtaja Kaisa Sinikaralla. Heli Myllys toimi Kaisa Sinikaran sijaisena Hankkeen suunnittelijana toimi Anne Lehto ja Aki Kangas Ohjausryhmä Hankkeen ohjausryhmän nimitti Helsingin yliopiston rehtori ja siihen kuuluivat: Anne Buttler, koulutuspoliittinen sihteeri, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, ( asti koulutuspoliittinen sihteeri Eeva Kaunismaa); varajäsen: psykol. yo., valtiot. yo. Jari Lipsanen Maija-Leena Huotari, professori, Oulun yliopisto Arja Juntunen, palvelupäällikkö, Kuopion yliopiston kirjasto Anne Nevgi, tutkijalehtori, Helsingin yliopisto Jarmo Saarti, kirjastonjohtaja, Kuopion yliopiston kirjasto Kaisa Sinikara, tieto- ja kirjastopalvelujohtaja, Helsingin yliopisto ( Heli Myllys, Helsingin yliopiston tieto- ja kirjastopalvelujohtajan sijaisena) Eero Sormunen, professori, Tampereen yliopisto Johanna Tevaniemi, informaatikko, Tampereen yliopiston kirjasto, ( asti Mirja Iivonen, ylikirjastonhoitaja, Tampereen yliopiston kirjasto) Kari Tuononen, verkkopedagogiikan asiantuntija, Helsingin yliopisto, ( asti Janne Sariola, projektipäällikkö, Helsingin yliopisto) Ohjausryhmän puheenjohtajana toimi tieto- ja kirjastopalvelujohtaja Kaisa Sinikara ja kirjastonjohtaja Jarmo Saarti. Sihteerinä toimi hankkeen suunnittelija, saakka Anne Lehto ja alkaen Aki Kangas.

8 6 Ohjausryhmä kokoontui hankkeen aikana 13 kertaa. Suurin osa ohjausryhmän kokouksista pidettiin videoneuvotteluina. Kokouksista käsitellyistä asioista ja päätöksistä tiedotettiin hankkeen www-sivuilla. Yhdyshenkilöverkosto Verkostoitumisen tehostamiseksi yliopistokirjastot nimesivät hankkeen alussa yhdyshenkilön omasta kirjastostaan. Yhdyshenkilöt edustavat 28:a yliopisto- ja tiedekuntakirjastoa. Yhteydenpitoa varten perustettiin sähköpostilista, Työryhmät Hankkeessa toimi kaksi valtakunnallista asiantuntija- ja vertaistyöryhmää, IL-mittari- ja ILPeda ryhmät. Ryhmät koostuivat yhdyshenkilöverkoston jäsenistä ja hankkeen suunnittelija toimi molemmissa ryhmissä. IL-mittariryhmä (10 jäsentä) toimi asiantuntijatukena vuonna 2005 käynnistyneessä yliopistokirjastojen yhteisen informaatiolukutaitoa mittaavan osaamistasotestin kehittämistyössä. Työryhmä kokoontui kuusi kertaa vuosina ILPeda -ryhmän (13 jäsentä, joista 1 oli opiskelijaedustaja) teemoina olivat kirjastojen kouluttajien pedagogisten taitojen vahvistaminen informaatiolukutaidon opetuksessa, hyvien käytänteiden jakaminen ja informaatiolukutaidon opetuksen integroinnin edistäminen muuhun yliopisto-opiskeluun. Työryhmä kokoontui neljä kertaa vuosina Strategiset lähtökohdat Hankeen tavoitteet ja toiminta ovat tukeneet Suomen virtuaaliyliopiston strategiaa: Opiskelun joustavuutta on tuettu vakiinnuttamalla informaatiolukutaidon opetusta yliopistoissa. Yliopistojen välistä opetusta on yhdenmukaistettu laatimalla informaatiolukutaidon suositus opintojen eri vaiheissa oleville opiskelijoille. Oppimateriaalien yhteistä tuotantoa ja käyttöä on edistetty luomalla yliopistokirjastojen yhteinen kysymyspatteristo ja osallistumalla Klaara-kysymyspankin kehittämiseen. Hanke on myös osallistunut kansainvälisiin informaatiolukutaidon verkostoihin, kuten pohjoismaiseen NordINFOLIT:iin ja eurooppalaiseen EnIL:iin. (ks. Liite 1, kohta Kansainvälinen yhteistyö).

9 7 5. Rahoitus ja hankkeen tuloslaskelma ( ) Hanke on toiminut opetusministeriön hankerahoituksella. Koko hankekaudella rahoitusta oli käytettävissä yhteensä euroa. Tästä kohdennettiin euroa vuodelle 2004, euroa vuodelle 2005 ja euroa vuodelle Summista on vähennetty Helsingin yliopiston perimät vuosittaiset yleiskustannukset 5 %. Taulukosta ilmenee yhteenvetona vuosittainen rahoitus ja sen käyttö. Tarkemmat vuosittaiset tuloslaskelmat ovat liitteessä 1. Vuosi Myönnöt euroa Opetusministeriön myöntämä hankerahoitus Edelliseltä vuodelta siirtynyt rahoitus Yhteensä Käytetty euroa Palkat ja palkkiot Muut kulut Yhteensä Jäljellä euroa Tulot yhteensä Menot yhteensä Jäljellä (Siirto seuraavalle vuodelle 2004 ja 2005)

10 8 6. Toiminta hankkeen päätyttyä Hankkeen aikana luotuja verkostoja ja aineistoja kehitetään hankeen päätyttyäkin. Www-sivujen päivityksestä ja yhdyshenkilöverkoston koordinoinnista vastaa vuonna 2007 Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto. Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto osallistuu myös informaatiolukutaidon kehitystyön seuraamiseen sekä kansainvälisiin verkostoihin. Klaara-kysymyspankin kehittäminen jatkuu yhteistyössä SVY:n kanssa. Kehittämistä koordinoi yliopistokirjastojen osalta Vaasan tiedekirjasto Tritonia. Tehtäviin kuuluu osallistuminen kysymyspankin kehittämiseen, käyttäjäkoulutuksen organisointi ja tiedottaminen yhdessä SVY:n kanssa. Yhdyshenkilöt jatkavat informaatiolukutaidon koordinointia paikallisesti. Kansallisella tasolla on tarkoituksena muodostaa hankkeen ohjausryhmää vastaava kansallinen työryhmä Suomen yliopistokirjastojen neuvostoon.

11 9 Liite 1 Seminaarit, esitykset ja kokoukset Hankkeen järjestämät seminaarit Hankkeen päätösseminaari Seminaarin aiheena olivat informaatiolukutaidon integrointi osaksi yliopisto-opetusta, informaatiolukutaidon opetus käytännössä sekä hankkeen keskeisten tulosten esittely. Seminaarin pääpuhujana oli Christine Bruce, Queensland University of Technology, Brisbane, Australia. Lisäksi mukana oli useita kotimaisia esiintyjiä. Koulutuspäivä Pedagoginen koulutus kirjastojen tiedonhankinnan kouluttajille. Pääpuhujana Kirsten Larsen, Dansk BiblioteksCenter. Työryhmien koulutusseminaari Seminaarin aiheena olivat tiedonhankintataitojen testaaminen sekä tutkijoiden informaatiolukutaito NORDINFOlit kesäkoulu NORDINFOlit on pohjoismainen verkosto, joka tukee informaatiolukutaidon kehitystä Pohjoismaissa. Hanke osallistui pohjoismaisen informaatiolukutaidon kesäkoulun järjestämiseen yhteistyössä Helsingin yliopiston, Svenska handelshögskolanin, Teknillisen korkeakoulun ja Åbo Akademin kirjastojen kanssa. Kesäkoulun aiheina olivat informaatiolukutaidon integrointi opetussuunnitelmiin, verkostotyöskentely ja verkkopedagogiikka Taidolla tietoon seminaari , Tampereen yliopisto Seminaarin aiheena olivat informaatiolukutaidon osaamisen arviointi, opetuksen hyvät käytännöt sekä palvelujen tuotteistaminen Muut kotimaiset seminaarit Mittaamisen vaikeus. Suomen tieteellisen kirjastoseuran seminaari: Kokemukset jakoon informaatiolukutaidon kipupisteet, , Helsinki Informaatiolukutaidon opettaminen. Kirjastopedagogiikka - kirjastoammattilainen oppimisen ohjaajana, , Vaasa

12 10 Utbildning i informationskompetens. Bibliotekspedagogik utbildning för bibliteokspersonal, , Vaasa Kansallinen informaatiolukutaito, Kirjastopäivät , Tampere Studieplan för informationskompetens, Nordisk Musikbibliotekskonferens , Sibelius-Akatemia, Helsinki Kuinka ohjata opiskelijoita informaatiolukutaitoon? Virtuaaliyliopistopäivät workshop: Verkko-ohjausta opintopolun eri vaiheissa, Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma. Suomen yliopistokirjastojen neuvosto, , Helsinki Kirjastojen uudet haasteet organisaatioiden tiedonhallinnassa. Viestintätieteiden verkosto , Helsinki. Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma, hankkeen esittely, Helsingin yliopisto Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma uudessa tutkintojärjestelmässä: suositus yliopistoille. Kirjastot oppimisympäristönä uudessa tutkintojärjestelmässä , Helsingin yliopisto Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma hanke, TieDot hankkeen seminaari , Kuopio Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma, Ope.fi työpaja , Helsingin yliopisto Lisäksi hanke on esittäytynyt valtakunnallisilla virtuaaliyliopistopäivillä: , posterinäyttely , uusien SVY-hankkeiden yhteistyöpäivä Seminaarit ulkomailla 2nd Joint Conference of Special and Academic Libraries, , Ljubljana, Slovenia Sinikara, Kaisa: Information literacy between the theory and practice: experiences of the Finnish university libraries Saatavissa: Creating Knowledge IV -seminaari, , Kööpenhamina Juntunen, Arja; Lehto, Anne; Saarti, Jarmo; Tevaniemi, Johanna: Supporting information literacy learning in Finnish universities: standards, projects, educating online

13 11 Saatavissa: Den livslånge studenten seminaari Kungliga biblioteket, Tukholma Lehto, Anne: Studieplan för informationskompetens de finländska universitetsbibliotekens gemensamma projekt. NordINFOLIT -seminaari, , Växjö universitet, Ruotsi Huotari, Maija-Leena: Information literacy in the Finnish information studies curricula Lehto, Anne: Studieplan för informatioskompetens Saatavissa: Kansainväliset verkostot NordINFOLIT Pohjoismainen verkosto, joka tukee informaatiolukutaidon kehitystä Pohjoismaissa. NordINFOLIT järjestää seminaareja ja pohjoismaisen informaatiolukutaidon kesäkoulun joka vuosi. Verkoston tarkoituksena on yhdessä etsiä parhaita käytäntöjä ja jakaa kokemuksia informaatiolukutaidon edistämiseksi. European Network on Information Literacy - EnIL Eurooppalainen informaatiolukutaitoa edistävä verkosto, jossa on mukana 14 Euroopan unionin jäsenmaata. Syksyllä 2004 toteutettiin Suomen osalta kansainvälinen informaatiolukutaitoa mittaava verkkokysely. Suomessa ovat vierailleet ja hankkeeseen tutustuneet: Christine Bruce, Queensland University of Technology, Brisbane Sandy Duling, Castleton State College, Vermont Nina Johannsen, Freie Universität Berlin Erling Oelz, University of Montana Toshio Okamoto ryhmineen, University of Electro-Communications Graduate School of Information Systems, Tokio Marta Roca, Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona Simon Xalter, Eberhard Karls Universität, Tübingen Lisäksi yhteistyössä ovat olleet: Carla Basili, Ceris-CNR (Institute for Economic Research on Firms and Growth), Rooma Sheila Webber, University of Sheffield Raportit ja artikkelit

14 12 Lehto, Anne: Yliopistokirjastot ja tutkintorakenneuudistus: valtakunnallinen tiedonhankinnan opetuksen tilanne yliopistoissa uusien tutkintorakenteiden käyttöönoton jälkeen: yhteenveto kyselystä kirjastojen IL-yhdyshenkilöille vuodenvaihteessa Saatavissa: Lehto, Anne: Informaatiolukutaidon opintosuunnitelmalla lisää laatua ja vertailtavuutta tutkintoihin. Signum 2:2005 Saatavissa: Lehto, Anne: Yliopistokirjastot ja tutkintorakenneuudistus: valtakunnallinen tiedonhankinnan opetuksen tilanne yliopistoissa valmistauduttaessa uuteen tutkintorakenteeseen, yhteenveto kyselystä kirjastojen IL-yhdyshenkilöille huhtikuussa Saatavissa: Suositus yliopistoille informaatiolukutaidon oppiainesten sisällyttämiseksi uusiin tutkintorakenteisiin. Saatavissa: suomeksi ruotsiksi englanniksi Hankeorganisaation kokoukset ja palaverit Ohjausryhmän kokoukset: , , , , , , , , , , Työryhmien palaverit: IL-peda: , IL-mittariryhmä: , , , Työryhmien yhteiset palaverit: , Kokousten muistiot saatavissa:

15 13 Liite 2 Vuosittaiset tuloslaskelmat 2004 Käytettävissä ollut määräraha summa euroa OPM:n myöntämä hankerahoitus * Määrärahojen kohdentuminen Palkat ja palkkiot Muut kulut - koneet ja laitteet tarvikkeet matkat ja majoitus muut palvelut Yhteensä Jäljellä (siirtyy seuraavalle toimintavuodelle) *) HY:n yleiskustannukset 5% vähennetty OPM:n myöntämästä alkuperäisestä summasta Käytettävissä ollut määräraha summa euroa OPM:n myöntämä hankerahoitus * Vuodelta 2004 siirtynyt rahoitus Yhteensä Määrärahojen kohdentuminen Palkat ja palkkiot Muut kulut - muut vuokrat tarvikkeet 63 - matkat ja majoitus muut palvelut korot, kulukorvaukset ym Saldon siirto 2 864** Yhteensä Jäljellä (siirtyy seuraavalle toimintavuodelle) Saldon siirto 2 864** * HY:n yleiskustannukset 5% vähennetty OPM:n myöntämästä alkuperäisestä summasta. ** Vuodelta 2004 jäljelle jäänyt määräraha, 2864 euroa, ei olisi enää siirtynyt vuodelle 2006, joten

16 14 se käytettiin HY:n Kirjastopalvelujen koordinointiyksikön toimintamenoihin. Vastaava summa yksikön toimintamenoista käytetään hankkeen menoihin vuonna Käytettävissä ollut hankerahoitus summa euroa OPM:n myöntämä hankerahoitus * Vuodelta 2005 siirtynyt rahoitus Yhteensä Määrärahojen kohdentuminen summa euroa Palkat ja palkkiot Muut kulut Vuokrat ja tarvikkeet 778 Koulutus ja kokoukset Toimisto- ja muut palvelut 851 Matkat ja majoitus Korot, kulukorvaukset ym. 435 Yhteensä Jäljellä * HY:n yleiskustannukset 5% vähennetty OPM:n myöntämästä alkuperäisestä summasta.

Kirjastojen uudet haasteet organisaatioiden tiedonhallinnassa: Informaatiolukutaidon ops: yliopistokirjastojen yhteinen SVY hanke 2004 2006

Kirjastojen uudet haasteet organisaatioiden tiedonhallinnassa: Informaatiolukutaidon ops: yliopistokirjastojen yhteinen SVY hanke 2004 2006 Kirjastojen uudet haasteet organisaatioiden tiedonhallinnassa: Informaatiolukutaidon ops: yliopistokirjastojen yhteinen SVY hanke 2004 2006 Erikoiskirjastojen päivä 3.2.2005 Helsinki Suunnittelija: Anne

Lisätiedot

Yliopistokirjastojen yhteinen SVY-hanke: Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma , toimintavuoden 2005 raportointi

Yliopistokirjastojen yhteinen SVY-hanke: Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma , toimintavuoden 2005 raportointi Yliopistokirjastojen yhteinen SVY-hanke: Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma 2004-2006, toimintavuoden 2005 raportointi Hankkeen nimi Koordinaatioyliopisto Verkostossa mukana olevat yliopistot Informaatiolukutaidon

Lisätiedot

Kansallinen informaatiolukutaito IL ops: yliopistokirjastojen yhteinen SVY hanke

Kansallinen informaatiolukutaito IL ops: yliopistokirjastojen yhteinen SVY hanke Kansallinen informaatiolukutaito IL ops: yliopistokirjastojen yhteinen SVY hanke 2004 2006 Kirjastopäivät 16.6.2005 Tampereen yliopisto Anne Lehto, suunnittelija HY, anne.ma.lehto@helsinki.fi Esityksen

Lisätiedot

Yliopistokirjastojen yhteinen SVY-hanke: Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma , toimintavuoden 2004 raportointi

Yliopistokirjastojen yhteinen SVY-hanke: Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma , toimintavuoden 2004 raportointi Yliopistokirjastojen yhteinen SVY-hanke: Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma 2004-2006, toimintavuoden 2004 raportointi Hankkeen nimi Koordinaatioyliopisto Verkostossa mukana olevat yliopistot Informaatiolukutaidon

Lisätiedot

Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma - hankkeen päätösseminaari

Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma - hankkeen päätösseminaari Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma - hankkeen päätösseminaari 08/06 Kolmivuotinen Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma -hanke on päättymässä ja perjantaina 3.11 oli aika kokoontua hankkeen päätösseminaariin.

Lisätiedot

Mittaamisen vaikeus. KOKEMUKSET JAKOON informaatiolukutaidon kipupisteet STKS:n seminaari, Helsinki

Mittaamisen vaikeus. KOKEMUKSET JAKOON informaatiolukutaidon kipupisteet STKS:n seminaari, Helsinki Mittaamisen vaikeus KOKEMUKSET JAKOON informaatiolukutaidon kipupisteet 2.12.2005 STKS:n seminaari, Helsinki Anne Lehto, suunnittelija, Helsingin yliopisto anne.ma.lehto@helsinki.fi http://www.helsinki.fi/infolukutaito

Lisätiedot

Kuinka ohjata opiskelijoita informaatiolukutaitoon?

Kuinka ohjata opiskelijoita informaatiolukutaitoon? Kuinka ohjata opiskelijoita informaatiolukutaitoon? VVYOP 05 Workshop: Verkko ohjausta opintopolun eri vaiheissa Anne Lehto, suunnittelija Informaatiolukutaidon ops hanke anne.ma.lehto@helsinki.fi Esityksen

Lisätiedot

Informaatiolukutaidon opettaminen

Informaatiolukutaidon opettaminen Informaatiolukutaidon opettaminen KIRJASTOPEDAGOGIIKKA KIRJASTOAMMATTILAINEN OPPIMISEN OHJAAJANA koulutus kirjastohenkilökunnalle 2.11.2005 Tritonia, Vaasa Anne Lehto, suunnittelija, Helsingin yliopisto

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston kirjasto

Jyväskylän yliopiston kirjasto Page 1 of 23 Kysely tiedonhankinnan opetuksesta, marraskuu 2005 Vastaa seuraaviin kysymyksiin tiedonhankinnan opetuksen tilanteen kartoittamiseksi maamme yliopistoissa syksyllä 2005, kun Suomen yliopistoissa

Lisätiedot

Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus. Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä

Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus. Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä Yhteistyön osapuolet Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Svenska Handelshögskolan Hanken Itä-Suomen yliopiston

Lisätiedot

valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus Tvt:n opetuskäytön henkilöstökoulutus yliopistoissa - työseminaari II

valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus Tvt:n opetuskäytön henkilöstökoulutus yliopistoissa - työseminaari II valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus Tvt:n opetuskäytön henkilöstökoulutus yliopistoissa - työseminaari II ti 22.3.2005 klo 14.00-16.00 ke 23.3.2005 klo 14.15-16.15 Työseminaarin

Lisätiedot

lähtijöistä EU EUC YLIOPISTOT Lappeenrannan teknillinen yo ,

lähtijöistä EU EUC YLIOPISTOT Lappeenrannan teknillinen yo , ERASMUS OPISKELIJA-APURAHAT (SMS) 2008-09 170 / vaihtokk, kk Keskim EU lähtijöistä (2v (2v vaihdon 08/09 lähtijöistä 2007-08 EU toteuma) toteuma) kesto, kk 07/08 + OPM 29582 Helsingin kauppakorkeakoulu

Lisätiedot

Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli. OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007

Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli. OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007 Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007 Korkeakoulut kehittävät laadunvarmistusjärjestelmiään siten, että ne täyttävät Euroopan korkeakoulutusalueen

Lisätiedot

Informaatiolukutaidon opintosuunnitelmalla lisää laatua ja vertailtavuutta tutkintoihin

Informaatiolukutaidon opintosuunnitelmalla lisää laatua ja vertailtavuutta tutkintoihin Informaatiolukutaidon opintosuunnitelmalla lisää laatua ja vertailtavuutta tutkintoihin Anne Lehto Suomen yliopistokirjastot käynnistivät vuonna 2004 yhteisen hankkeen, jonka tavoitteena on tuottaa informaatiolukutaidon

Lisätiedot

Anne Lehto & Pirkko Fagervik & Christina Flemming & Kirsi Luukkanen & Eija Nevalainen & Maarit Putous & Katri Rintamäki & Helena Silvennoinen-Kuikka

Anne Lehto & Pirkko Fagervik & Christina Flemming & Kirsi Luukkanen & Eija Nevalainen & Maarit Putous & Katri Rintamäki & Helena Silvennoinen-Kuikka Yliopistokirjastojen informaatiolukutaidon opetuksen suunnittelu rakenteellisen kehittämisen prosesseissa: katsauksessa Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Turun korkeakoulut ja Tritonia. Anne Lehto

Lisätiedot

Korkeakoulujen henkilöstön pedagogisen ja digitaalisen opetus- ja ohjausosaamisen vahvistaminen

Korkeakoulujen henkilöstön pedagogisen ja digitaalisen opetus- ja ohjausosaamisen vahvistaminen Korkeakoulujen henkilöstön pedagogisen ja digitaalisen opetus- ja ohjausosaamisen vahvistaminen Koordinaatio Turun yliopisto Johtaja vararehtori Riitta Pyykkö Mukana 14 partneriyliopistoa https://sites.utu.fi/okmdigipeda/

Lisätiedot

Näkökulmia verkostoituneen opetuksen tuottamiseen & toteuttamiseen

Näkökulmia verkostoituneen opetuksen tuottamiseen & toteuttamiseen Näkökulmia verkostoituneen opetuksen tuottamiseen & toteuttamiseen Torus-verkosto www.torus.oulu.fi Oulun yliopisto Historian laitos suunnittelija & koordinaattori Anita Honkala anita.honkala@oulu.fi Mikä

Lisätiedot

Kokemuksia koulutusverkostossa - case TieVie. Markku Närhi, Jyväskylän yliopisto Merja Ruotsalainen, Oulun yliopisto

Kokemuksia koulutusverkostossa - case TieVie. Markku Närhi, Jyväskylän yliopisto Merja Ruotsalainen, Oulun yliopisto Kokemuksia koulutusverkostossa - case TieVie Markku Närhi, Jyväskylän yliopisto Merja Ruotsalainen, Oulun yliopisto TieVie-yhteisö Osallistujat» v. 2001 2002 (200 + 60 hlöä)» v. 2002 2003 (160 + 80 hlöä)»

Lisätiedot

TRITONIA 2012 KALVOT VUOKKO PALONEN & MARITA AHOLA

TRITONIA 2012 KALVOT VUOKKO PALONEN & MARITA AHOLA TRITONIA 2012 KALVOT VUOKKO PALONEN & MARITA AHOLA TRITONIA 2010- Vaasan yliopisto Vaasan ammattikorkeakoulu ÅA i Vasa Åbo Akademi Tritonia, Vaasan tiedekirjasto 2001- ja oppimiskeskus 2004-2010- 3 yliopistoa

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN JA HALLINNAN OPETUS AVOIMEN TIEDON KESKUKSESSA

TIEDONHANKINNAN JA HALLINNAN OPETUS AVOIMEN TIEDON KESKUKSESSA TIEDONHANKINNAN JA HALLINNAN OPETUS AVOIMEN TIEDON KESKUKSESSA Mirja Laitinen Tietopalvelupäällikkö, pedagoginen johtaja 4.10.2016 Tiedonhankinnan ja hallinnan opetuksen tavoitteet OPS2017 Rehtorin linjaukset:

Lisätiedot

Työn kehittäminen vertaisryhmässä Informaatikkotiimi. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastopäivät Elina Kauppila

Työn kehittäminen vertaisryhmässä Informaatikkotiimi. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastopäivät Elina Kauppila Työn kehittäminen vertaisryhmässä Informaatikkotiimi Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastopäivät 30.11.2016 Elina Kauppila Tiimin lähtötilanne toimeksianto kirjaston johdolta tavoitteena luoda pohja systemaattiseen

Lisätiedot

YLIOPISTOJEN TALOUS- JA HENKILÖSTÖHALLINNON PALVELUKESKUS JA UPJ

YLIOPISTOJEN TALOUS- JA HENKILÖSTÖHALLINNON PALVELUKESKUS JA UPJ YLIOPISTOJEN TALOUS- JA HENKILÖSTÖHALLINNON PALVELUKESKUS JA UPJ Tampere 1.3.2007 Opetusneuvos Juhani Dammert Opetusministeriö 1 Taustaa palvelukeskushankkeelle Palvelukeskushanke on osa tuottavuusohjelmaa

Lisätiedot

ERASMUS-OPISKELIJAVAIHTOAPURAHAT (SMS) LIITE 3 KORKEAKOULUITTAIN

ERASMUS-OPISKELIJAVAIHTOAPURAHAT (SMS) LIITE 3 KORKEAKOULUITTAIN ERASMUS-OPISKELIJAVAIHTOAPURAHAT (SMS) LIITE 3 3.5.2010 200 / vaihtokk, kk YO 177925 Aalto-yliopisto 221 1 243 248 600 255 000-6 400 Helsingin kauppakorkeakoulu 94 200 Taideteollinen korkeakoulu 26 400

Lisätiedot

Arvio lähtijöistä. Arvio, kk. lähtijöistä (2v (2v Tuki 09/10. (2v

Arvio lähtijöistä. Arvio, kk. lähtijöistä (2v (2v Tuki 09/10. (2v ERASMUS OPISKELIJA-APURAHAT (SMS) 2009-10 200 / vaihtokk, kk toteuma + toteuma + haettu, ka) haettu, ka), kk 29582 Helsingin kauppakorkeakoulu 102 471 94 200 105 502 85 340 8 860 29604 Helsingin yliopisto

Lisätiedot

Ope.fi koulutusmalli Helsingin yliopistossa

Ope.fi koulutusmalli Helsingin yliopistossa Ope.fi koulutusmalli Helsingin yliopistossa Viisi opintoviikkoa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä vuodesta 2000 lähtien http://ok.helsinki.fi/opefi Pauliina Kupila ja Mari Jussila Opetusteknologiakeskus

Lisätiedot

Kansainväliset IL-kehykset suomalaisissa korkeakoulukirjastoissa. Kyselyn tulokset

Kansainväliset IL-kehykset suomalaisissa korkeakoulukirjastoissa. Kyselyn tulokset Kati Syvälahti, Helsingin yliopiston kirjasto Janika Asplund, Tampereen yliopiston kirjasto Kansainväliset IL-kehykset suomalaisissa korkeakoulukirjastoissa ST Kyselyn tulokset STKS IL-seminaari 17.11.2017

Lisätiedot

IL-SUOSITUKSEN TILANNE

IL-SUOSITUKSEN TILANNE IL-SUOSITUKSEN TILANNE Riitta-Liisa Karjalainen / Kaija Kivikoski Amk-kirjastojen Pedagogiikka-työryhmä Leena Järveläinen Yo-kirjastojen Informaatiolukutaitoverkosto STKS:n IL-seminaari, 29.11.2012 ESITYKSEN

Lisätiedot

Opetusministeriön hallinnonalan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskushanke OPM-PAKE

Opetusministeriön hallinnonalan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskushanke OPM-PAKE Opetusministeriön hallinnonalan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskushanke OPM-PAKE Road Show tiedotustilaisuus Joensuussa 14.5.2007 Hallintojohtaja Petri Lintunen, Joensuun yliopisto 1 Taustaa

Lisätiedot

Kirjastopalvelut näkyviksi

Kirjastopalvelut näkyviksi Kirjastopalvelut näkyviksi Tiedonhankinnan opetus osaksi opiskelua Kaisu Clarot 29.11.2007 Taustaa Osa opintojen ohjaus hanketta, jota veti Oulun yliopiston Ohjaus- ja työelämäpalvelut yksikkö Hankkeen

Lisätiedot

Osaaminen ammattikorkeakoulukirjastossa

Osaaminen ammattikorkeakoulukirjastossa Osaaminen ammattikorkeakoulukirjastossa Kirjastonjohtajien neuvottelupäivät, Joensuu 1.10.2009 Osaaminen ammattikorkeakoulukirjastossa Osaamisen kehittämisen organisointi Koulutustarpeet ja koulutus Tulevaisuus

Lisätiedot

Millaisia tiedonhankinnan taitoja maisteri tarvitsee Peda-forum-päivät

Millaisia tiedonhankinnan taitoja maisteri tarvitsee Peda-forum-päivät Millaisia tiedonhankinnan taitoja maisteri tarvitsee Peda-forum-päivät 25.8.2010 Helsingin yliopiston kirjasto Päivi Helminen, Kati Syvälahti, Maija Halminen 31.8.2010 1 Työpajan tavoite Tavoitteena on

Lisätiedot

Malleja tvt:n opetuskäytön koulutuksista Itä-Suomessa ja Kuopiossa

Malleja tvt:n opetuskäytön koulutuksista Itä-Suomessa ja Kuopiossa Malleja tvt:n opetuskäytön koulutuksista Itä-Suomessa ja Kuopiossa VY- päivät 22.-23.3.05 Ulla Ritvanen Kuopion yliopisto / Oppimiskeskus Esityksen sisältö Hankkeen esittely Koulutusten suunnittelu ja

Lisätiedot

SUOMEN YLIOPISTOKIRJASTOJEN NEUVOSTON KOKOUS

SUOMEN YLIOPISTOKIRJASTOJEN NEUVOSTON KOKOUS KOKOUSMUISTIO 15.8.2002 Irma Reijonen SUOMEN YLIOPISTOKIRJASTOJEN NEUVOSTON KOKOUS Aika: Maanantai 17.6.2002 kello 13.30 17.00 Paikka: Åbo Akademin kirjasto, Tuomiokirkkokatu 2-4 Osallistujat: Eeva-Liisa

Lisätiedot

Tule tule hyvä tieto!

Tule tule hyvä tieto! Tule tule hyvä tieto! Jyväskylän kirjastojen ja kaupungin opetuspalvelujen suunnitelma informaatiolukutaidon edistämisestä IV Valtakunnalliset koulukirjastopäivät Kuopiossa 25.-26.4.2012 - Koulukirjastot

Lisätiedot

INFORMAATIOLUKUTAITO OPETUSSUUNNITELMISSA SeAMK:ssa

INFORMAATIOLUKUTAITO OPETUSSUUNNITELMISSA SeAMK:ssa INFORMAATIOLUKUTAITO OPETUSSUUNNITELMISSA SeAMK:ssa - sitkeyttä, suunnittelua ja sopivasti sattumaa Kohti Jupiteria? IL-OPSiin / Tieteiden talo Informaatikko Leena Elenius Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Oulun yliopisto Auditointi syksyllä 2009. pääsihteeri FT Helka Kekäläinen Korkeakoulujen arviointineuvosto

Oulun yliopisto Auditointi syksyllä 2009. pääsihteeri FT Helka Kekäläinen Korkeakoulujen arviointineuvosto Oulun yliopisto Auditointi syksyllä 2009 pääsihteeri FT Helka Kekäläinen Korkeakoulujen arviointineuvosto Auditointien kokonaisaikataulu 2005-2011 Pilottiauditoinnit 2004-2005 Syksy 2005-kevät 2006 Kevät

Lisätiedot

10. Yliopisto-opetus ja -tutkimus

10. Yliopisto-opetus ja -tutkimus 10. Yliopisto-opetus ja -tutkimus S e l v i t y s o s a : Yliopistojen, teknillisten korkeakoulujen, kauppakorkeakoulujen ja taidekorkeakoulujen (jäljempänä yliopistot) kehittäminen perustuu korkeakoululaitoksen

Lisätiedot

Avustuksen hakija (hallinnollisesti vastuullinen verkoston jäsen) ja hankkeen koordinaattori Organisaatio Inarin kunta Ulla Hynönen

Avustuksen hakija (hallinnollisesti vastuullinen verkoston jäsen) ja hankkeen koordinaattori Organisaatio Inarin kunta Ulla Hynönen 1. Taustatiedot Raportoitavan Osaava-kehittämishankkeen nimi/nimet Osaava hanke Opetuksella tulevaisuuteen Avustuksen hakija (hallinnollisesti vastuullinen verkoston jäsen) ja hankkeen koordinaattori Organisaatio

Lisätiedot

Suomen yliopistokirjastojen neuvoston toimintaa ohjaavat strategiset päämäärät voisi nimetä seuraavasti:

Suomen yliopistokirjastojen neuvoston toimintaa ohjaavat strategiset päämäärät voisi nimetä seuraavasti: Suomen yliopistokirjastojen neuvosto Toimintakertomus 2009 Suomen yliopistokirjastojen neuvoston toimintaa ohjaavat strategiset päämäärät voisi nimetä seuraavasti: yliopistokirjastojen vaikuttavuuden edistäminen

Lisätiedot

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017- UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-24.9.2015 Opetussuunnitelmatyön aikataulu Syyskuu 2015: Rehtorin päätös opetussuunnitelmatyön yhteisiksi tavoitteiksi / linjauksiksi 24.9.2015: opetussuunnitelmatyön aloitusseminaari

Lisätiedot

Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus

Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus Jukka Kola Professori, Vararehtori Valtakunnalliset opintoasiainpäivät 11.-12.10.2012 Helsingin yliopisto 18.10.2012 1 Opetustoiminnan johtaminen

Lisätiedot

KANSALLINEN KOKOELMAKARTTA SUOMEN PROJEKTIN TAUSTOITUS JA YLEISESITTELY. Helsinki, 29.11.2005 Vuokko Palonen

KANSALLINEN KOKOELMAKARTTA SUOMEN PROJEKTIN TAUSTOITUS JA YLEISESITTELY. Helsinki, 29.11.2005 Vuokko Palonen KANSALLINEN KOKOELMAKARTTA SUOMEN PROJEKTIN TAUSTOITUS JA YLEISESITTELY Helsinki, 29.11.2005 Vuokko Palonen Kokoelmakartta yliopistokirjastojen verkoston strategiassa n Strategian (2002-) keskeisiä tavoitteita

Lisätiedot

LÄHI- JA VERKKO- OPETUKSEEN OSALLISTUNEIDEN KOKEMUKSIA OPETUKSESTA

LÄHI- JA VERKKO- OPETUKSEEN OSALLISTUNEIDEN KOKEMUKSIA OPETUKSESTA LÄHI- JA VERKKO- OPETUKSEEN OSALLISTUNEIDEN KOKEMUKSIA OPETUKSESTA Tarja Tuononen, KM, tohtorikoulutettava Yliopistopedagogiikan keskus Jenni Krapu, Yliopisto-opettaja, Avoin yliopisto Risto Uro, Yliopistonlehtori,

Lisätiedot

Svenska handelshögskolan Vaasan ammattikorkeakoulu Maaliskuu 2009 Vaasan yliopisto Yrkeshögskolan Novia Åbo Akademi

Svenska handelshögskolan Vaasan ammattikorkeakoulu Maaliskuu 2009 Vaasan yliopisto Yrkeshögskolan Novia Åbo Akademi Svenska handelshögskolan Vaasan ammattikorkeakoulu Maaliskuu 2009 Vaasan yliopisto Yrkeshögskolan Novia Åbo Akademi TRITONIA-SOPIMUS 0. Tritonian tehtävä Tritonia on Vaasassa toimivien alla mainittujen

Lisätiedot

Keskustelutilaisuus: Kestävän kehityksen edistäminen korkeakouluissa

Keskustelutilaisuus: Kestävän kehityksen edistäminen korkeakouluissa Keskustelutilaisuus: Kestävän kehityksen edistäminen korkeakouluissa 4.11.2013 Kestävä kehitys korkeakoulujen laatujärjestelmissä sekä sisällyttäminen opintoihin Tove Holm, vastaan ammattikorkeakoulutasolla

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op)

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 15.1.2014 31.5.2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN

Lisätiedot

Kriittinen menestystekijä Tavoite 2015 Mittari Vastuu Aikataulu ja raportointi

Kriittinen menestystekijä Tavoite 2015 Mittari Vastuu Aikataulu ja raportointi 1 Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2015 Missio: Neuvoston tehtävä on tukea ja kehittää yliopistokirjastoja tutkimusta ja opetusta edistävinä asiantuntijaorganisaatioina. Neuvosto on

Lisätiedot

Suomen virtuaaliyliopiston yhteistyömalli. Hannu Peltola Suomen virtuaaliyliopiston palveluyksikkö 9.11.2005

Suomen virtuaaliyliopiston yhteistyömalli. Hannu Peltola Suomen virtuaaliyliopiston palveluyksikkö 9.11.2005 Suomen virtuaaliyliopiston yhteistyömalli Hannu Peltola Suomen virtuaaliyliopiston palveluyksikkö 9.11.2005 Sisältö Suomen virtuaaliyliopisto pähkinänkuoressa Suomen virtuaaliyliopiston yhteistyömalli

Lisätiedot

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Avoimesti verkossa Avoimet ammatilliset opinnot -hanke 1.4.2018 31.7.2020 Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Tavoite Selvitetään, mitä Avoimet ammatilliset opinnot - palvelun

Lisätiedot

OPTIA-projektin loppuraportti

OPTIA-projektin loppuraportti OPTIA-projektin loppuraportti 30.3.2006 OPTIA-projektin kesto: 1.11.2005 31.3.2006. 1. OPTIA-hankkeen taustaa... 2 2. Tiedonhankintataitojen perusteet... 2 3. Sähköinen tenttiminen... 2 4. Muutokset Moodleen...

Lisätiedot

TKI-toiminnan kirjastopalvelut. Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä

TKI-toiminnan kirjastopalvelut. Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä TKI-toiminnan kirjastopalvelut Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä Sisältö 1. Esityksen taustaa 2. Tietoasiantuntijat hankkeissa 3. Ammatilliset käytäntöyhteisöt vs Innovatiiviset

Lisätiedot

Organisatorinen muutos

Organisatorinen muutos Organisatorinen muutos 22.11.2001 TieVie-kouluttajakoulutus Helsingin yliopisto Projektipäällikkö Janne Sariola Teemat Lähtökohtia Miksi strategia? Mitä? Sisällöt Miten? Toimenpiteet Miksi? Strategisen

Lisätiedot

Uudistuva Rural Studies Rural Studies -verkoston STRATEGIA 2011-2013

Uudistuva Rural Studies Rural Studies -verkoston STRATEGIA 2011-2013 Uudistuva Rural Studies Rural Studies -verkoston STRATEGIA 2011-2013 Rural Studies - johtoryhmän hyväksymä 14.2.2011 SISÄLTÖ: Strategian rakentuminen 1. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 2. NYKYTILA 3. TARKOITUS JA TEHTÄVÄT

Lisätiedot

Uuden kirjastojärjestelmän valmistelun tilannekatsaus. Tommi Jauhiainen Linnea2-konsortion yleiskokous 22.11.2011

Uuden kirjastojärjestelmän valmistelun tilannekatsaus. Tommi Jauhiainen Linnea2-konsortion yleiskokous 22.11.2011 Uuden kirjastojärjestelmän valmistelun tilannekatsaus Tommi Jauhiainen Linnea2-konsortion yleiskokous 22.11.2011 UKJ valmisteluryhmän järjestäytymiskokous 15.6.2011 Valmisteluryhmän puheenjohtajaksi valittiin

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen maisterikoulu ja e- learning

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen maisterikoulu ja e- learning Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen maisterikoulu ja e- learning Jouni Järvinen jouni.jarvinen@helsinki.fi Oulu 26.8.2005 Aleksanteri-instituutti Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen maisterikoulu Valtakunnallinen

Lisätiedot

TIEDONHALLINTATAITOJEN OPETUS OSANA YLIOPISTO-OPETUSTA. TieVie-hankkeen esittelyä Eija Suikkanen Turun yliopiston kirjasto

TIEDONHALLINTATAITOJEN OPETUS OSANA YLIOPISTO-OPETUSTA. TieVie-hankkeen esittelyä Eija Suikkanen Turun yliopiston kirjasto TIEDONHALLINTATAITOJEN OPETUS OSANA YLIOPISTO-OPETUSTA TieVie-hankkeen esittelyä Eija Suikkanen Turun yliopiston kirjasto Hankkeeni lähtökohta kirjasto ja yliopisto tänään tiedonlähteiden määrä kasvanut,

Lisätiedot

Toimintakykyarvio oppilaanohjauksen ja opetuksen työvälineenä

Toimintakykyarvio oppilaanohjauksen ja opetuksen työvälineenä Toimintakykyarvio oppilaanohjauksen ja opetuksen työvälineenä Taustaa Kehitetty Tervareitti-hankkeessa 2015-2017 Osa erityistä tukea tarvitsevan ohjausmallia ICF-luokitukseen pohjautuva työkalu: Kansainvälinen

Lisätiedot

Yli-Olli Heikki kuntayhtymän johtaja

Yli-Olli Heikki kuntayhtymän johtaja Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki OPH Selvityslomake erityisavustus Hankeryhmä > selvitys valtionavustuksen käytöstä Koulutustaso * Ammatillinen koulutus Hakuryhmä * Ammattikoulutuksen kansainvälistyminen

Lisätiedot

Opetusyhteistyön tiivistäminen ja yhteinen verkko-opetus

Opetusyhteistyön tiivistäminen ja yhteinen verkko-opetus Opetusyhteistyön tiivistäminen ja yhteinen verkko-opetus Mari Suonio ja kumppanit 19.5.2017 Taustaa Toimiva, vakiintunut malli valtakunnallisille verkkokursseille olemassa Noin 3000 op ja 13-10 verkkokurssia

Lisätiedot

Yliopistokoulutus 2009

Yliopistokoulutus 2009 Koulutus 2010 Yliopistokoulutus 2009 Yliopistoissa 16 500 opiskelijaa vuonna 2009 Korjattu 20.4.2010 klo 10. Korjattu luku on merkitty punaisella. Oli aiemmin 7 24. Tilastokeskuksen mukaan yliopistojen

Lisätiedot

Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluryhmästä. Tommi Jauhiainen Erikoiskirjastojen neuvoston syyskokous

Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluryhmästä. Tommi Jauhiainen Erikoiskirjastojen neuvoston syyskokous Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluryhmästä Tommi Jauhiainen 9.12.2011. Erikoiskirjastojen neuvoston syyskokous Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluryhmä Ryhmä piti järjestäytymiskokouksensa 15.6.2011.

Lisätiedot

Turun kauppakorkeakoulu Helsingin yliopisto

Turun kauppakorkeakoulu Helsingin yliopisto TieVieasiantuntijakoulutuksen pedagoginen orientaatio ja osallistujien esittely Paula Airaksinen ja Merja Ruotsalainen Oulun yliopisto 25.8.2005, Oulu Mikä on TieVie? Valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan

Lisätiedot

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot Oulussa muodostavat asiantuntijaryhmän Vastaava informaatikko 5 informaatikkoa 1 pääkirjastossa 2 aluekirjastoissa 2 kombikirjastoissa Koulukirjaston

Lisätiedot

TuKKK Turku. Kasv.tdk Rauma Lääk.tdk Mat-l.tdk Oik.tdk

TuKKK Turku. Kasv.tdk Rauma Lääk.tdk Mat-l.tdk Oik.tdk Turun yliiston iskelijoiden muissa yliistoissa suorittamat JOO-innot (laskutetut innot) Vuosina 1999-2005 innot on laskutettu intoviikkoina. Tilastossa tdk- tai yo-kohtaiset kokonaissummat on muutettu

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

CoCreat -Enabling Creative Collaboration through Supporting Technlogies. Essi Vuopala, LET

CoCreat -Enabling Creative Collaboration through Supporting Technlogies. Essi Vuopala, LET CoCreat -Enabling Creative Collaboration through Supporting Technlogies Projektin tausta ja tarve Oppivan yhteiskunnan toimintaympäristöille on tyypillistä muuttuvuus ja kompleksisuus aktiivinen toiminta

Lisätiedot

Tvt:n opetuskäytön koulutuksen ja tuen suunnittelu opetushenkilökunnalle Esimerkki TieVie-koulutuksessa tehdystä kehittämishankkeesta

Tvt:n opetuskäytön koulutuksen ja tuen suunnittelu opetushenkilökunnalle Esimerkki TieVie-koulutuksessa tehdystä kehittämishankkeesta Tvt:n opetuskäytön koulutuksen ja tuen suunnittelu opetushenkilökunnalle Esimerkki TieVie-koulutuksessa tehdystä kehittämishankkeesta Niina Oikarinen niina.oikarinen@oulu.fi Alustuksen aiheet Kehittämishanke

Lisätiedot

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Kansallinen laatuverkosto 3-2012 Keuda 12.10. 2012 klo 9.00-15.00 Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email: leena.koski@oph.fi KESU 85. Vahvistetaan

Lisätiedot

Yliopisto-opettaja verkossa taidot puntarissa

Yliopisto-opettaja verkossa taidot puntarissa Yliopisto-opettaja verkossa taidot puntarissa SVY:n opettajien palvelukokonaisuutta varten syksyllä 2002 tehdyn tutkimus- ja selvitysprojektin tuloksia ITK 03 Areena 10.4.2003 klo 12.30 Anne Nevgi & Annukka

Lisätiedot

KELPO- muutosta kaivataan

KELPO- muutosta kaivataan KELPO- muutosta kaivataan Erityisopetukseen otettujen tai siirrettyjen oppilaiden määrän kasvu Yleisten tuen muotojen käyttäminen niukahkoa Sosio- emotionaalisen oirehtimisen lisääntyminen Kuntien toisistaan

Lisätiedot

Suomi EU:n 7. puiteohjelmassa. Tilanne

Suomi EU:n 7. puiteohjelmassa. Tilanne Suomi EU:n 7. puiteohjelmassa Tilanne 19.6.2012 Suomen avainluvut 7. puiteohjelmassa Varmistunut rahoitus 558 M Suomalaisille osallistujille varmistunut rahoitus. Osallistumiset 1 687 Suomalaisten osallistumisten

Lisätiedot

Minne menet virtuaaliyliopisto? Hannu Peltola

Minne menet virtuaaliyliopisto? Hannu Peltola Minne menet virtuaaliyliopisto? Hannu Peltola TieVie-lähiseminaari Jyväskylä 12.2.2004 Sisältö Esittely Virtuaaliyliopiston tavoitteet Virtuaaliyliopiston toiminta 2001-2003 Kehittämisyksikön toiminta

Lisätiedot

Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa

Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa Sosnetin kevätseminaari, Jyväskylä 2014 Marjo Romakkaniemi, yliopistonlehtori Sanna Väyrynen, professori (ma.) Alustuksen rakenne Tarkastelemme tutkimusperusteista

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

TieVieasiantuntijakoulutus

TieVieasiantuntijakoulutus TieVieasiantuntijakoulutus (10 ov) VirtuaaliAMK-yhteyshenkilöpäivät 22. 23.11.2004 Merja Ruotsalainen Oulun yliopisto Opetuksen kehittämisyksikkö TieVie? Valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

KASSU LIVES Kasarminmäki Living Lab Ohjausryhmän kokous 5.5.2011

KASSU LIVES Kasarminmäki Living Lab Ohjausryhmän kokous 5.5.2011 KASSU LIVES Kasarminmäki Living Lab Ohjausryhmän kokous 5.5.2011 1. Tavoitteet Luoda käyttäjä- ja kysyntälähtöinen Living Lab toimintaympäristö, joka tukee Kymenlaakson ammattikorkeakoulun LCCE- oppimisen

Lisätiedot

Rural Studies -yliopistoverkoston vuosikymmen 2002-2012

Rural Studies -yliopistoverkoston vuosikymmen 2002-2012 Rural Studies -yliopistoverkoston vuosikymmen 2002-2012 Torsti Hyyryläinen & Vesa Rouhiainen & Eeva Uusitalo Rural Studies -yliopistoverkoston 10-vuotisjuhlaseminaari Helsingin yliopiston Runeberg-sali

Lisätiedot

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa 12.5.2014 Pitkät perinteet Kohti toimenpideohjelmaa Ohjelman sisältö, toteutus ja seuranta Pitkät perinteet kehitysyhteistyössä Ensimmäiset kehitysyhteistyöhankkeet

Lisätiedot

Oivaltamisen iloa ja elämyksiä LUMA-yhteistyöstä

Oivaltamisen iloa ja elämyksiä LUMA-yhteistyöstä J Oivaltamisen iloa ja elämyksiä LUMA-yhteistyöstä Tieteen iloa kaikille! Johtaja, Prof. Maija Aksela, Valtakunnallinen LUMA-keskus, Helsingin yliopistom maija.aksela@helsinki.fi 15.2.2012 1 LUMA-toimintaa

Lisätiedot

Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs, Huone C222

Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs, Huone C222 Kansallinen elektroninen kirjasto ESITYSLISTA 3/2008 1 (5) OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 3/2008 Aika 15.9.2008 klo 12.00 15.00 Paikka Läsnä Esittelijä Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs,

Lisätiedot

Yliopistokoulutus 2009

Yliopistokoulutus 2009 Koulutus 2010 Yliopistokoulutus 2009 Yliopistoissa suoritettiin 23 800 tutkintoa vuonna 2009 Tilastokeskuksen mukaan yliopistoissa suoritettiin vuonna 2009 yhteensä 23 800 tutkintoa. Suoritettujen tutkintojen

Lisätiedot

IL-palvelut Aalto-yliopistossa

IL-palvelut Aalto-yliopistossa IL-palvelut Aalto-yliopistossa IL 3D - ulottuvuudet esiin, IL-opetuksesta IL-palveluihin seminaari 30.11.2010 Virpi Palmgren, Otaniemen kampuskirjasto Anu Kangasaho, Töölön kampuskirjasto Eila Rämö, Arabian

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 4/

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 4/ Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 7 Yleisten kirjastojen konsortion ohjausryhmän asettaminen HEL 2013-010767 T 00 01 06 Päätös Kaupunginjohtaja päätti johtajistokäsittelyssä asettaa yleisten

Lisätiedot

Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari

Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Hotel Arthur 9.5.2014 Vaskivuoren lukion rehtori Eira Kasper Hankekoordinaattori Veli-Matti Palomäki YANZU 言 祖 Kiinan kieltä lukioissa Kansainvälistymisen

Lisätiedot

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta 06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta on opettajan työssä? Peda-Forum 20.8.2013 Vararehtori Riitta Pyykkö, TY, Korkeakoulujen arviointineuvoston pj. Yliopettaja Sanna Nieminen, Jyväskylän AMK Pääsuunnittelija

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

10. Yliopisto-opetus ja -tutkimus

10. Yliopisto-opetus ja -tutkimus 10. Yliopisto-opetus ja -tutkimus S e l v i t y s o s a : Yliopistojen, teknillisten korkeakoulujen, kauppakorkeakoulujen ja taidekorkeakoulujen (jäljempänä yliopistot) kehittäminen perustuu korkeakoululaitoksen

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖN JA TURUN YLIOPISTON TULOSSOPIMUKSEEN KAUDELLE 2001-2003 LIITTYVÄ SOPIMUS VUODEN 2003 VOIMAVAROISTA

OPETUSMINISTERIÖN JA TURUN YLIOPISTON TULOSSOPIMUKSEEN KAUDELLE 2001-2003 LIITTYVÄ SOPIMUS VUODEN 2003 VOIMAVAROISTA OPETUSMINISTERIÖ 29.1.2003 OPETUSMINISTERIÖN JA TURUN YLIOPISTON TULOSSOPIMUKSEEN KAUDELLE 2001-2003 LIITTYVÄ SOPIMUS VUODEN 2003 VOIMAVAROISTA TURUN YLIOPISTON VOIMAVARAT VUONNA 2003 Tavoitteet Yliopistojen

Lisätiedot

Asiantuntijana työmarkkinoille

Asiantuntijana työmarkkinoille Asiantuntijana työmarkkinoille Vuosina 2006 ja 2007 tohtorin tutkinnon suorittaneiden työllistyminen ja heidän mielipiteitään tohtorikoulutuksesta 23.8.2010, Helsinki Juha Sainio, Turun yliopisto Aineisto

Lisätiedot

Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma)

Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma) Tietoyhteiskuntaneuvosto Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma) Eero Silvennoinen Koulutus, tutkimus ja tuotekehitys jaoston puheenjohtaja Teknologiajohtaja, Tekes Tavoitteena

Lisätiedot

AIKUISTEN MAAHANMUUTTAAJIEN KOTOUTUMISKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

AIKUISTEN MAAHANMUUTTAAJIEN KOTOUTUMISKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET AIKUISTEN MAAHANMUUTTAAJIEN KOTOUTUMISKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET OPH 2012 PERUSTEISTA KÄYTÄNTÖÖN Kristel Kivisik ja Sari Liski Työryhmä opetusneuvos Leena Nissilä, OPH, pj opetusneuvos Liisa

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston tutkijakoulu

Jyväskylän yliopiston tutkijakoulu Jyväskylän yliopiston tutkijakoulu www.jyu.fi/tutkijakoulu Tutkijakoulukoordinaattori Tuula Oksanen Opintoasiainpäivät 9.2.2012 Tutkijakoulujärjestelmä muutoksessa Perustettu 1995 Opetusministeriön toimesta

Lisätiedot

Liite 1. Sopijaosapuolet

Liite 1. Sopijaosapuolet Liite 1. Sopijaosapuolet Aalto-yliopisto, Y-tunnus 0245902-6 Arkistolaitos, Y-tunnus 0245885-9 Eduskunnan kanslia, Y-tunnus 0245977-1 Helsingin yliopisto, Y-tunnus 0313471-7 Itä-Suomen yliopisto, Y-tunnus

Lisätiedot

Kokemuksia ekam-yhteistyöstä

Kokemuksia ekam-yhteistyöstä Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit ei hanki 5.6.2009 Kokemuksia ekam-yhteistyöstä Kansalliskirjasto Minna Kaukonen sisällysluettelo 1. Kansallinen digitointikeskus 2. ekam-yhteistyö 3. ekam ja KDK -

Lisätiedot

Kirjaston integrointi opetukseen

Kirjaston integrointi opetukseen Kirjaston integrointi opetukseen Arjen kokemuksia Ammattioppilaitoskirjastojen 3. yhteistyöseminaari Taina Peltonen, PIRAMK 12.6.2009 1 12.6.2009 2 PIRAMK, Ikaalinen & Ikaalisten kauppaoppilaitos Samassa

Lisätiedot

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma 1/6 TAMPEREEN YLIOPISTO Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma Tehtävä Tehtävän ala

Lisätiedot

VERKOSTO-ORGANISAATION HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET

VERKOSTO-ORGANISAATION HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET Mikkeli University Consortium www.muc.fi VERKOSTO-ORGANISAATION HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET Ulla Jurvanen, koordinaatioyksikkö SihteeriFoorumi 2010 2.6.2010 Mikkeli University Consortium www.muc.fi 1 Yliopistokeskukset

Lisätiedot