1 YLEISKUVAUS LÄÄKEJÄTEHUOLLON HANKINNASTA SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTOON

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 YLEISKUVAUS LÄÄKEJÄTEHUOLLON HANKINNASTA SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTOON"

Transkriptio

1 HELSINGIN KAUPUNKI PALVELUKUVAUS 1 (7) 1 YLEISKUVAUS LÄÄKEJÄTEHUOLLON HANKINNASTA SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTOON Lääkejätehuoltopalvelujen hankinnan tarkoituksena on saada sosiaali- ja terveysvirastoon toimipisteisiin lainsäädännön mukaiset, laadukkaat, kustannustehokkaat ja yhtenäiset toimintatavat lääkejätehuoltoon. Sosiaali- ja terveysvirastossa lääkejätteitä muodostuu vuositasolla n kg, mutta tieto kertymän jakaantumisesta toisaalta jätteen syntypaikkojen kesken ja toisaalta eri lääkejätelajien kesken koko sosiaali- ja terveysviraston osalta puuttuu. Lääkejätemääräarvio on vuodelta Lääkejätehuollon toimintamalli kattaa seuraavien sosiaali- ja terveysviraston tuottamien vaarallisten jätteiden keräämisen: Sosiaali- ja terveysviraston tuottamat lääkejätelajit 1. Lääkeaerosolijätteet 2. Nestemäiset lääkejätteet 3. Kiinteät lääkejätteet 4. Elävien rokotteiden jätteet 5. Jodia tai bromia nestemäisessä tai kiinteässä muodossa sisältävät lääkejätteet 6. Sytostaatti (solunsalpaaja) jätteet 7. Botuliinitoksiinia sisältävät jätteet 1.1 LÄÄKEJÄTEHUOLTOA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ Jätelain (646/2011) mukaan tuotannon harjoittajan ja jätteen haltijan on oltava riittävän hyvin selvillä tuotannossaan tai tuotteestaan syntyvästä jätteestä. Tämän lisäksi tuotannon harjoittajan ja jätteen haltijan on oltava selvillä tuotannon terveys- ja ympäristövaikutuksista sekä jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämisestä ja jätehuollosta sekä mahdollisuuksista kehittää tuotantoaan tai tuotettaan siten, että jätteen määrä ja haitallisuus vähenee. Valtioneuvoston asetus jätteistä (179/2012, liite 4 jäteluettelo: yleisimmät jätteet sekä vaaralliset jätteet) sekä Fimean määräys 6/2012 sairaala-apteekin ja lääkekeskuksen toiminnasta velvoittaa, että lääkejätettä käsitellään vaarallisena jätteenä. Laki vaarallisten aineiden kuljettamisesta (719/1994) ja Valtioneuvoston asetus (194/2002) vaarallisten aineiden kuljettamisesta tiellä velvoittaa, että lääkejäte on kuljetusta varten lajiteltava ja pakattava keräysastioihin jätteen olomuodon ja vaaraominaisuuksien mukaan. Lääkejätteen pakkausten on oltava tyyppihyväksyttyjä astioita, jotka on merkitty asianmukaisin merkinnöin. Vaarallisten aineiden kuljetusta (VAK) varten laaditaan siirtoasiakirja, joka sisältää tiedot ongelmajätteestä kuljetusta ja käsittelyä varten sekä toimii todisteena jätteen asianmukaisesta luovuttamisesta ja vastaanottamisesta. Lääkejätekuljetus on tilattava vähintään kerran vuodessa kunkin lääkejätteen osalta ja jätteensiirtoasiakirjat tulee säilyttää kolme vuotta.

2 HELSINGIN KAUPUNKI PALVELUKUVAUS 2 (7) Työturvallisuuslaki (2002/738) edellyttää, että työturvallisuuden varmistamisen tulee aloittaa jo työn ja työtilojen suunnitteluvaiheessa. Työympäristön vaaroja ja haittoja on sen lisäksi jatkuvasti tarkkailtava ja tarvittaessa on ryhdyttävä toimiin tapaturmien, terveysvaarojen ja muiden vaaratilanteiden selvittämiseksi ja torjumiseksi. 1.2 LÄÄKEJÄTEHUOLTOA KOSKEVIA MÄÄRITELMIÄ Lääkejätehuoltopalvelun tilaaja on Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto. Virastotaso on sosiaali- ja terveysviraston koko organisaatio. Osastotasolla tarkoitetaan sosiaali- ja terveysviraston 6 osastoa (liite 1) Toimistotasolla tarkoitetaan osastotasoa seuraava tasoa esim. terveysasemat ja sisätautien poliklinikka on toimistotason yksi yksikkö. Noutopiste on paikka, josta jätteet haetaan esim. Auroran sairaalan vuodeosasto Noutokohde on kaupungin yhden toimipisteen/kiinteistön/sairaala-alueen noutopisteet Tässä lääkejätehuollon palvelukuvauksessa käytetään Jätelain (646/2011) määrittelemiä termejä seuraavasti: Vaarallisella jätteellä (aikaisemmin: ongelmajäte) tarkoitetaan jätettä, jolla on palo- tai räjähdysvaarallinen, tartuntavaarallinen, muu terveydelle vaarallinen, ympäristölle vaarallinen tai muu vastaava ominaisuus. Lääkejäte on vaarallista jätettä. Jätteen haltijalla tarkoitetaan jätteen tuottajaa, kiinteistön haltijaa tai muuta, jonka hallussa jäte on. Jätteen tuottajalla tarkoitetaan sitä, jonka toiminnasta jäte syntyy. Jätehuollolla tarkoitetaan jätteen keräystä, kuljetusta, hyödyntämistä (lääkejätehuollossa hyödyntäminen ei tule kysymykseen) loppukäsittelyä. Jätteen keräyksellä tarkoitetaan jätteen kokoamista kiinteistön haltijan keräyspisteisiin jätteen kuljettamiseksi käsittelyyn, mukaan lukien jätteen alustava lajittelu ja tilapäinen varastointi. Jätteen kuljettajalla tarkoitetaan sitä, joka vastaa jätteen kuljetuksesta. Jätteen loppukäsittelyllä tarkoitetaan jätteen polttoa ilman energian talteenottoa, vaikka toiminnan toissijaisena seurauksena on jätteen sisältämän aineen tai energian hyödyntäminen. 1.3 HELSINGIN LÄÄKEJÄTEHUOLTOPALVELUN TI- LAAJANA Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto toimii lääkejätehuoltopalvelun tilaajana. Jätelain (646/2011) mukaan sosiaali- ja terveysvirasto on vastuussa tuottamastaan jätteestä.

3 HELSINGIN KAUPUNKI PALVELUKUVAUS 3 (7) Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on Suomen suurin sosiaali- ja terveysvirasto. Työntekijöitä on n yli 200 toimipisteessä eri puolilla kaupunkia. Viraston perustehtävä on tuottaa hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille. Sosiaali- ja terveysviraston asiakkaita ovat myös terveydenhuoltopalveluja käyttävät ulkokuntalaiset ja ulkomaalaiset. Helsingin sosiaali- ja terveysviraston organisaatio selviää liitteistä 1-6. Liitteessä 6 on eritelty ne toimipisteet, joiden lääkejätehuoltoa sopimus tällä hetkellä koskee. 1.4 LÄÄKEJÄTEHUOLTOPALVELU TUOTTAJAN NÄKÖKULMASTA Palveluntuottajan näkökulmasta lääkejätehuollolla tarkoitetaan lääkejätteen kuljetustilauksen vastaanottoa, lääkejätteen noutoa tilauksessa määritellystä noutopisteestä, lääkejätteen kuljetusta, loppukäsittelyä loppusijoituspaikalla, raportointia (taulukko1), määrä-, laji - ja laatuseurantaa ja kehittämistä työn tilaajan kanssa sovitusti ja ottaen huomioon mitä jäte- ja tiekuljetussäädöksissä on sanottu. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston käyttämän kirjanpidon laskentatunnisteen rakenne on kuvattu taulukossa 1. Taulukko 1. Esimerkki Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston kirjanpidon laskentatunnisteen rakenteesta Seurantakohde-taso Osasto Toimisto Jaos Yksikkö Tulosyksikkö Sisäinen tilaus Esimerkki Terveys- ja päihdepalvelut terveysasemat ja sisätautien pkl Lännen terveysasemat Laakson keskusterveysasema Laakson terveysasema Laakson ta/lääkärin vastotto Sosiaali- ja terveysvirasto toimittaa palveluntuottajalle ajantasaisen taulukon, josta ilmenevät sosiaali- ja terveysviraston kaikki yksiköt yllä olevan rakenteen mukaisesti. Sosiaali- ja terveysviraston yksiköt tilastoivat tuotetun lääkejätteen tulosyksiköittäin. Palveluntuottajan tehtävänä on omalla järjestelmällään tuottaa raportti, josta selviää ainakin seuraavat asiat: 1. noudetun vaarallisen jätteen nimike Euroopan jäteluettelon mukaan, 2. jätteen määrä kiloina jätenimikkeittäin ja kuvaus jätelajista, 3. kustannukset euroina noudetun jätenimikkeen ja jätelajin osalta ja 4. jätteen loppukäsittely- tai hyödyntämistoimet jäteasetuksen 179/2012 mukaan virastotasolla, osastoittain, toimistoittain ja tulosyksiköittäin. Raportointi toteutetaan vuosittain tai sosiaali- ja terveysviraston pyynnöstä tiheämmin. Palveluntuottajalla tulee etukäteen sovittaessa olla valmius hävitystodistuksen antamiseen tietystä jäte-erästä. Lisäksi viranomainen valvoo lääkejätehuollon toteutusta jätelain ja lain vaarallisten aineiden kuljetuksesta säätelemällä tavalla.

4 HELSINGIN KAUPUNKI PALVELUKUVAUS 4 (7) 2 LÄÄKEJÄTEHUOLLON HANKINNAN TAVOITTEET Sosiaali- ja terveysvirastoon järjestetään yhteinen käytäntö ja yhteinen sopimus lääkejätteiden hävittämiseen. Lääkejätehuollon palvelun tilaaja: osoittaa lääkejätehuoltopalvelua tarvitsevien yksiköiden noutopisteet nimeää vastuuhenkilöt lääkejätehuoltoa tarvitseviin noutopisteisiin laatii lääkejätehuollon toimintaohjeet sosiaali- ja terveysvirastoon Lääkejätehuollon palvelun tilaajan vastuuhenkilöt määrittelevät raportoinnissa tarvittavat yksiköt ja jätteennoutopisteissä tarvitsemansa jätteenkeräysastiat ja merkintätarrat, täyttävät kuljetustilaus-lomakkeeseen tiedot (liite 7), jotka tarvitaan rahtikirjan ja siirtoasiakirjan laatimiseen, toimittavat jätteenkuljetustilauksen tuottajan nimeämälle ja tilauslomakkeessa mainitulle yhteyshenkilölle sovittuun noutoa edeltävään ajankohtaan mennessä, luovuttavat jätteenkeräysastian noutajalle, kuittaavat jätteensiirtoasiakirjan ja seuraavat sovitun käytännön mukaan yksikössä syntyvän lääkejätteen määrää ja laatua. Säilyttävät jätteensiirtoasiakirjan kolme vuotta yksikössä. Lääkejätehuollon palveluntuottaja: huolehtii lääkejätteiden noudosta lainsäädännön mukaisesti (Laki vaarallisten aineiden kuljettamisesta (719/1994) ja Valtioneuvoston asetus (194/2002) vaarallisten aineiden kuljettamisesta tiellä) toimittaa tilatut liitteessä 7 kuvatut jätteenkeräysastiat ja tarrat noutopisteisiin tuottaa jätteensiirtoasiakirjat tilaajan käyttöön ja saadakseen siihen tarvittavat tiedot antaa kuljetustilauslomakkeen (liite 7) palvelun tilaajan vastuuhenkilöitten täytettäväksi merkitsee kuljetustilauslomakkeeseen sähköpostiosoitteen ja faksinumeron tilauksen lähettämistä varten sekä yhteystiedot (puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite) suomenkieliseen palveluun tilaukseen liittyvissä asioissa. noutaa yksikön tilaamat jätteenkeräysastiat jätteiden noutopisteistä järjestää tarvittaessa vaarallisten jätteiden valvottua polttoa ja antaa siitä kirjallisen todistuksen huolehtii jätteen käsittelystä ja loppusijoituksesta vaarallisen jätteen polttolaitoksessa Lääkejäte on toimitettava noutopäivänä polttolaitokseen ilman siirtokuormausta. toimittaa jätteen kuljetustilauslomakkeen ja siirtoasiakirjan (=rahtikirjan) tai sen jäljennöksen allekirjoitettuna lääkejätteen luovuttajalle laskutus tapahtuu kuukausittain. Laskusta tulee selvitä kuukausittaiset jätteenkeräyskertymätiedot osasto- ja toimistotasoista. tuottaa sosiaali- ja terveysviraston sopimuksen mukaisesti vuosittain ja pyydettäessä raportin, josta ilmenevät noudetun vaarallisen jätteen nimike Euroopan jäteluettelon (EWC) mukaan, määrä kiloina, kustannukset euroina ja jätteen loppukäsittely- tai hyödyntämistoimet jäteasetuksen 179/2012 mukaan virasto-, osasto- ja yksikkötasoittain. ympäristöä koskevan lainsäädännön muuttuessa, mikäli muutos koskee vaarallisen jätteen jätehuoltoa, yhteistyössä sosiaali- ja terveysviraston kanssa varmistaa tarvittavat muutokset vaarallisen jätteen jätehuollon toimintaohjeisiin

5 HELSINGIN KAUPUNKI PALVELUKUVAUS 5 (7) 3 LÄÄKEJÄTEHUOLLON KÄYTÄNNÖN TOTEUTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSVI- RASTOSSA Lääkejätteenkeräysmalli pilotoitiin entisen terveyskeskuksen Laakson sairaalassa vuoden 2011 aikana. Lääkejätteenkeräysmalli laajennettiin syksyn 2012 aikana entisen terveyskeskuksen kaikkiin lääkejätteenkeräystä tarvitseviin yksiköihin. Sosiaali- ja terveysviraston tavoitteena on, että lääkejätettä tuottavista toimintatasoista syntyvä lääkejäte kuljetetaan asianmukaisen koulutuksen saaneen kuljettajan toimesta tähän toimintaan tarkoitetuin työvälinein noutopisteestä suoraan vaarallisen jätteen hävittämiseen tarkoitettuun polttolaitokseen. Näin järjestettävän lääkejätekeräyksen avulla jätehuoltopalveluntuottaja kerää lääkejätteet suoraan jätteen syntypaikoista ja suorittaa lääkejätteen sisäiset siirrot sosiaali- ja terveysviraston noutopisteistä asianmukaisesti suoraan polttolaitokseen noutopäivänä ilman siirtokuormausta. Ohjeiden mukainen jätteenkeräysastioitten merkintä tarroilla parantaa jätejakeiden puhtautta ohjaamalla lääkejätteet niille merkittyihin astioihin. Rahtikirjan ja jätteenkeräysastiamerkintöjen perusteella yksittäinen jätteenkeräysastia on jäljitettävissä syntypaikkaan ja -ajankohtaan. 3.1 LÄÄKEJÄTEKERÄYKSEEN OSALLISTUVAT TOIMINTAYKSIKÖT Lääkejätteenkeräyssuunnitelman pohjana käytetään sairaala-apteekin lääkkeiden toimituskohteita, joita sosiaali- ja terveysvirastossa on n. 300 kappaletta ja ne sijaitsevat n. 120 osoitteessa (liite 6). Lisäksi lääkejätettä noudetaan sairaala-apteekin kahdesta toimipisteestä (v lopussa sairaala-apteekilla on vain yksi toimipiste). Sairaala-apteekin jakelupisteluettelo ei täysin pidä paikkaansa varsinaisten lääkejätteiden noutopisteiden kanssa, koska esim. pienistä sairaala-apteekin jakelupisteistä koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta ja kotihoidosta viedään lääkejätteet isompaan lääkejätteiden noutopisteeseen. Kunkin lääkejätenoutopisteen aikataulutus sovitaan erikseen. Liitteenä 6 olevassa taulukossa esitetään sosiaali- ja terveysviraston noutopisteet. Liitteenä 8 on vuonna 2013 aikana kerätyt tiedot lääkejätemääristä entisen terveyskeskuksen toimipisteiden osalta. Esitetyt jätemäärät eivät ole täysin tarkkoja. Liitteessä 10 on esitetty lääkejätteiden noutokohteet ja noutopisteiden lukumäärät tietyn päivän aikana entisen terveyskeskuksen toimipisteistä. Lääkejätenoutojen määrä entisen terveyskeskuksen toimipisteistä vuonna 2013 on liitteessä 9. Sosiaali- ja terveysviraston lääkejätemääriin ja -lajeihin vaikuttavat muun muassa hoidettavien potilaiden tarvitsemat lääkkeet ja heidän sairauksien laadut sekä potilasmäärät. Sosiaali- ja terveysviraston lääkejätemääräksi arvioidaan vuositasolla n kg. 3.2 LÄÄKEJÄTENOUDOT Lääkejätteen haltija huolehtii lääkejätteen kuljettamisen järjestämisestä. Lääkejäte on kuljetettava vaarallisen jätteen käsittelyluvan saaneeseen laitokseen. Vaarallisen jätteen kuljetus on luvanvaraista liiketoimintaa ja se, jolla on hallussaan lääkejätettä, on oikeutettu luovuttamaan sen ainoastaan kuljetusluvan saaneelle kuljetusyritykselle.

6 HELSINGIN KAUPUNKI PALVELUKUVAUS 6 (7) Jätteenkeräysastiat tilataan vuonna 2013 aikana tehdyn lääkejätehuollon mallintamisesta saatujen keräystilatietojen ja arvioitujen lääkejätekertymien perusteella palveluntuottajalta. Lääkejätemäärät tarkentuvat aina tilausten yhteydessä. Jätteenkeräysastia tilataan nestemäiselle, kiinteälle ja jodipitoiselle (kiinteä tai nestemäinen), sytostaattijätteelle (solunsalpaajajätteelle) ja elävälle rokotteelle. Jätteenkeräysastioiden koon tarvetta tulee arvioida aina noutopisteittäin tapauskohtaisesti. Tilaajan käyttämät jätteenkeräysastiat ja tarrat on kuvattu liitteessä 7. Kirjallisen tilauksen saatua lääkejätteen noutaja tuo korvaavan astian noutamansa jätteenkeräysastian tilalle. Jätteenkeräysastiat merkitään käyttöön otettaessa siihen lajiteltavan lääkejätteen merkintäohjeiden mukaan. Merkintätarrat tilataan palveluntuottajalta jätteen kuljetuksen ja jätteenkeräysastiatilausten yhteydessä. Ensimmäiset merkintätarrat jaetaan jätteenkeräysastiajakelun ohessa. Palveluntuottajan on laadittava lääkejätteestä siirtoasiakirja, josta löytyvät valvonnan ja seurannan kannalta tarpeelliset tiedot jätteen lajista, laadusta, määrästä, alkuperästä jätteiden noutopisteestä ja -päivämäärästä sekä kuljettajasta. Lisäksi palveluntuottajan on huolehdittava siitä, että siirtoasiakirja on mukana jätteen siirron aikana ja että se annetaan siirron päätyttyä jätteen vastaanottajalle, joka vahvistaa siirron allekirjoituksellaan. Jätteen haltija lähettää sähköpostitse palveluntuottajalle lääkejätteen kuljetustilauksen. Kuljetustilauslomakkeessa annetaan siirtoasiakirjalta vaaditut tiedot, jotka palveluntuottaja liittää rahtikirjan tietoihin. Samalla siirtyy vastuu jätteestä sen noutajalle. Jätehuoltoprosessiin osallistuvien tahojen tulee säilyttää kolme vuotta jätesiirtoasiakirja. Palveluntuottaja keskittää viikon aikana lähetettyjen tilausten noudot. Palveluntuottaja hakee tällöin kaikilta kuljetuksen edellisen viikon keskiviikkoon mennessä tilanneilta noutokohteen noutopisteistä jätteenkeräysastian ja tuo kuljetustilauslomakkeessa määritellyn tyhjän astian tilalle. Lääkejätteiden nouto jää väliin, ellei yhtään kuljetustilausta saavu palveluntuottajalle. Jätteenkeräysastioille jätteen haltija tilaa kuitenkin kerran vuodessa vaihtotyhjennyksen. Jätteen noutajalta edellytetään turvallisuusselvitys, hänen tulee puhua suomea, olla pukeutunut palveluntuottajan väreihin, siistiin asuun, josta ilmenee palveluntuottaja. Jätteen noutajan tulee osoittaa henkilöllisyytensä kuvallisella henkilökortilla. Palveluntuottaja huolehtii siitä, että jätteen noutaja on perehdytetty sairaalaympäristössä liikkumiseen. 3.3 LÄÄKEJÄTEHUOLLON TOIMINTAOHJEET Sosiaali- ja terveysvirasto vastaa lääkejätehuollon toimintaohjeista. Sosiaali- ja terveysvirasto hyödyntää tarvittaessa palveluntuottajan asiantuntemusta ohjeiden laatimisessa sekä perehdytyksessä ja neuvonnassa. Toimintaohjeet sisältävät tarkat työvaihekohtaiset työohjeet lääkejätehuollolle. Noutopisteiden lääkejätehuollosta vastaavaksi nimetty henkilö huolehtii noutopisteen lääkejätteiden asianmukaisesta lajittelusta, jätteenkeräysastioiden merkitsemisestä sosiaali- ja terveysviraston ohjeiden mukaisesti. 4 LÄÄKEJÄTEHUOLTOPALVELUN LAATUVAATIMUKSET JA NIIDEN VALVONTA Lääkejätehuollon palvelun laatuvaatimukset:

7 HELSINGIN KAUPUNKI PALVELUKUVAUS 7 (7) vaarallisen jätteen jätehuoltopalvelun tulee täyttää voimassa olevan lainsäädännön velvoitteet lääkejätehuollolle vaarallisen jätteen jätekuljetusautojen on oltava hyväkuntoisia ja kyseessä olevan kuljetuksen vaatimusten mukaisesti varustettu, täytettävä vähintään Euro 4-standardin vaatimukset palveluntuottajalla tulee olla ISO standardien 9001 ja mukaiset tai vastaavat laatuja ympäristöjärjestelmät sekä OHSAS turvallisuusjärjestelmä ja palvelun tilaajan on mahdollisuus antaa asiakaspalautetta, jonka perusteella kehitetään ja tarvittaessa korjataan ostettua palvelua palveluntuottajan on tuotettava sosiaali- ja terveysvirastolle vuosittain ja pyydettäessä raportit, josta ilmenevät 1. noudetun vaarallisen jätteen nimike Euroopan jäteluettelon mukaan, 2. jätteen määrä kiloina jätenimikkeittäin ja kuvaus jätelajista, 3. kustannukset euroina noudetun jätenimikkeen ja jätelajin osalta ja 4. jätteen loppukäsittely- tai hyödyntämistoimet jäteasetuksen 179/2012 mukaan virastotasolla, osastoittain, toimistoittain ja tulosyksiköittäin. palveluntuottaja raportoi kerran vuodessa ja pyydettäessä asiakaspalautteet ja niiden pohjalta tehdyt korjaus- ja kehittämistoimenpiteet sosiaali- ja terveysvirastolle. LIITTEET Liite 1 Liite 2 Liite 3 Liite 4 Liite 5 Liite 6 Liite 7 Liite 8 Liite 9 Liite 10 Sosiaali- ja terveysviraston osastot Perhe- ja sosiaalipalvelut Terveys- ja päihdepalvelut Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut Talous- ja tukipalvelut Sairaala-apteekin jakelupisteet Kuljetustilauslomake Lääkejätemäärät Lääkejätteiden noutokerrat Lääkejätteiden noutokerrat ja noutopaikkojen lukumäärä samana päivänä

Liite 2 tarjouspyyntöön H091-14, HEL HELSINGIN KAUPUNKI SOPIMUSLUONNOS 1 (7) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO

Liite 2 tarjouspyyntöön H091-14, HEL HELSINGIN KAUPUNKI SOPIMUSLUONNOS 1 (7) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO HELSINGIN KAUPUNKI SOPIMUSLUONNOS 1 (7) Sopimuskumppani Katuosoite Postitoimipaikka LÄÄKEJÄTEHUOLLON HANKINTA 1. Sopijapuolet Helsingin kaupunki (jäljempänä Tilaaja) Osoite: Helsingin kaupungin sosiaali-

Lisätiedot

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat Keräysvälineet Valtioneuvoston asetus jätteistä 179/2012 Rakennus- ja purkujätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Helsingin kaupungin hankintakeskus. Tarjouspyyntö H091-14, HEL 2014-009805 Päiväys 24.10.2014

Helsingin kaupungin hankintakeskus. Tarjouspyyntö H091-14, HEL 2014-009805 Päiväys 24.10.2014 1/12 TARJOUSPYYNTÖ H091-14, HEL 2014-009805 Lääkejätehuolto 1. Hankintayksikön perustiedot Yhteystiedot: PL 700 00099 Helsingin kaupunki Suomi puh. +358 931031764 fax raili.alanko@hel.fi www.hel.fi/hki/hank/fi/etusivu

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset 2015 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset Jätelain (646/2011) 91 :n mukaisesti kunta voi antaa lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

Jätelaki - pääpiirteitä

Jätelaki - pääpiirteitä Jätelaki - pääpiirteitä Johtava lakimies Satu Lyytikäinen, UUDELY Lain tarkoitus 1 ehkäistä jätteistä ja jätehuollosta aiheutuvaa vaaraa ja haittaa terveydelle ja ympäristölle vähentää jätteen määrää ja

Lisätiedot

Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet)

Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet) Yritysneuvojakoulutus Gardenia 28.2.2008 Ympäristötarkastaja Hannu Arovaara Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet) Ongelmajätteet Jätelaki (1072/1993) Jäte: aine tai esine, jonka sen haltija on poistanut

Lisätiedot

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin 1 Liite A Olemassa olevan vastaanottoverkoston käyttäminen 1.5.2014 alkaen Jätelain 152. Eräitä velvoitteita koskevat siirtymäajat Säännös jää ennalleen. Pakkausjäteasetuksen 18. Voimaantulo - - - Tuottajan

Lisätiedot

LIITE 1, Palvelukuvaus

LIITE 1, Palvelukuvaus Lääkkeiden jakelupalvelu 1(6) Sisällys 1. PALVELUN SISÄLTÖ... 2 1.1. PALVELUN SUORITTAMINEN... 2 1.2. ASIAKASKOHTAISET LÄÄKE-ERÄT... 2 1.3. PALVELUN ALOITUS JA KOULUTUS... 3 1.4. LÄÄKKEIDEN TARKASTUS...

Lisätiedot

Askelmerkit jätelain ja asetusten toimeenpanoon

Askelmerkit jätelain ja asetusten toimeenpanoon Askelmerkit jätelain ja asetusten toimeenpanoon Jätelain ja asetusten toimeenpano kunnissa YHDEKSÄN POIMINTAA JÄTELAISTA HYVÄN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMISEKSI Uusi jätelaki astuu voimaan 1.5.2012. Kuntien

Lisätiedot

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. VAK-velvollisuudet Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä 2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. www.trafi.fi/vak Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vaarallisten aineiden kuljetus VAK Kuljetuksella

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Sosiaali- ja terveysvirasto 15/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Sosiaali- ja terveysvirasto 15/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) 58 Määräys huollon tarpeen selvittämisestä lännen palvelualueen sosiaali- ja lähityön työntekijöille HEL 2015-002778 T 05 00 01 Päätöksen perustelut päätti, että sairaala-,

Lisätiedot

Lajittele ja pakkaa turvallisesti 03/2019

Lajittele ja pakkaa turvallisesti 03/2019 Lajittele ja pakkaa turvallisesti Sopivilla pakkauksilla varmistat turvallisuuden ja sujuvuuden Keräysvälineiden ja -pakkausten valinnan määräävät ensisijaisesti jätteen laatu, määrä ja kuljetuslainsäädäntö.

Lisätiedot

Ekokemin ohje 1/14. Terveydenhuollon vaaralliset ja erityisjätteet

Ekokemin ohje 1/14. Terveydenhuollon vaaralliset ja erityisjätteet Ekokemin ohje 1/14 Terveydenhuollon vaaralliset ja erityisjätteet Terveydenhuollossa syntyy useita alalle ominaisia erityisjätteitä, joista osa on vaarallista jätettä. Vaaralliset ja erityisjätteet edellyttävät

Lisätiedot

Limingan kunta Muhoksen kunta Tyrnävän kunta Utajärven kunta

Limingan kunta Muhoksen kunta Tyrnävän kunta Utajärven kunta 2019 Limingan kunta Muhoksen kunta Tyrnävän kunta Utajärven kunta Hyväksytty jätehuoltoviranomaisen :n kokouksessa 24.10.2018. Voimassa 1.1.2019 alkaen 2 1 Yleistä jätetaksasta Jätelain 646/2011 78 :n

Lisätiedot

Jätteiden turvallinen kuljettaminen 03/2019

Jätteiden turvallinen kuljettaminen 03/2019 Jätteiden turvallinen kuljettaminen Turvallinen kuljettaminen Vaarallisten aineiden kuljetukset ovat tarkoin säädeltyjä. Velvoitteet tulevat pääosin jätelaista sekä vaarallisten aineiden kuljetuslaista.

Lisätiedot

Selvitys jäte- ja hankintalainsäädännön kehittämistarpeista

Selvitys jäte- ja hankintalainsäädännön kehittämistarpeista LUOTTAMUKSELLINEN Selvitys jäte- ja hankintalainsäädännön kehittämistarpeista Eduskunnan talousvaliokunta Mikko Alkio, asianajaja 26.10.2016 Sidosyksikkö ja ulosmyynnin rajanveto Kunta / hankintayksikkö

Lisätiedot

Yrityksille tietoa TTT-asioista

Yrityksille tietoa TTT-asioista Yrityksille tietoa TTT-asioista Työterveyshuolto, työsuojelutoiminta, perehdytys, riskienarviointi ja kemikaalit työpaikalla. 16.11.2010 Mika Valllius 1 Työterveyshuolto Työterveyshuolto Työterveyshuolto

Lisätiedot

Sairaaloiden lääkehuollon haasteet

Sairaaloiden lääkehuollon haasteet Sairaaloiden lääkehuollon haasteet Lääkepolitiikka 2020 asiakirjan valossa Neuvotteleva virkamies STM Lääkepolitiikka 2020 julkaistiin helmikuussa 2011 mukana työssä viranomaisia sekä ammattijärjestöjen,

Lisätiedot

LÄÄKEJÄTTEIDEN OIKEA LAJITTELU

LÄÄKEJÄTTEIDEN OIKEA LAJITTELU LÄÄKEJÄTTEIDEN OIKEA LAJITTELU Minna Knuutila-Jerkku, proviisori hallinto LÄÄKEJÄTE, VAARALLINEN JÄTE Tyks kantasairaalan jäteohjeet uudistettu ja julkaistu Santrassa 2016 https://santra.vsshp.fi/tukipalvelut/ymparisto/jateohjeet/documents/j%c3%a4teohje_tyk

Lisätiedot

SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTON TOIMIPAIKKOJEN KÄYTTÄMISESTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN KOULUTUKSEEN

SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTON TOIMIPAIKKOJEN KÄYTTÄMISESTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN KOULUTUKSEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN N TOIMIPAIKKOJEN KÄYTTÄMISESTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN KOULUTUKSEEN 1 SOPIJAPUOLET Tämän sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupungin sosiaali-

Lisätiedot

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi

Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi Seinäjoen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt seuraavista perusterveydenhuollon palveluseteleistä ja niiden arvosta vuodelle

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen tehtävistä Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista valvonta toteutetaan pääsääntöisesti tarkastajien

Lisätiedot

HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU

HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU 1 Hakemus saapunut: HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU Hakeminen palveluntuottajaksi on mahdollista ympäri vuoden. Kaikki omaishoidon palvelusetelin toimintaohjeen

Lisätiedot

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015 LIITE 4 1 Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie 8 04260 Kerava Hakemus 11030/14.06.02/2015 Mehiläinen Oy:n sekä Mediverkko-yhtiöiden poikkeuslupahakemus Olemme vastaanottaneet edustamanne Mehiläinen

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

1. Sopijapuolet. Tilaaja: Sastamalan kaupunki Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut PL 23, Sastamala. Yhteyshenkilö: N N puh.

1. Sopijapuolet. Tilaaja: Sastamalan kaupunki Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut PL 23, Sastamala. Yhteyshenkilö: N N puh. 4a. Sopimusluonnos vakituisesta lääkäripalvelusta päivystykseen Sopimus lääkäripalveluiden tuottamisesta 1. Sopijapuolet Tilaaja: Sastamalan kaupunki Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut PL 23,

Lisätiedot

ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen

ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen MÄÄRITELMÄ Työn ja toiminnan luonne huomioon ottaen, on riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä, työtilasta,

Lisätiedot

KUNNAN JÄRJESTÄMISVASTUULLA OLEVIEN SAKO- JA UMPIKAIVOLIETTEIDEN VASTAANOTTO- JA KÄSITTELYSOPIMUS

KUNNAN JÄRJESTÄMISVASTUULLA OLEVIEN SAKO- JA UMPIKAIVOLIETTEIDEN VASTAANOTTO- JA KÄSITTELYSOPIMUS 1 KUNNAN JÄRJESTÄMISVASTUULLA OLEVIEN SAKO- JA UMPIKAIVOLIETTEIDEN VASTAANOTTO- JA KÄSITTELYSOPIMUS 1. SOPIJAPUOLET Sopijapuoli 1 Sopijapuoli 2 Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (jäljempänä LSJH) Kuormakatu

Lisätiedot

LÄÄKEJÄTTEIDEN OIKEA LAJITTELU

LÄÄKEJÄTTEIDEN OIKEA LAJITTELU LÄÄKEJÄTTEIDEN OIKEA LAJITTELU Timo Kurittu proviisori Varsinais-Suomen lääkehuolto 19.9.2018 JÄTTEEN TUOTTAJA JA HALTIJA Jätteen pakkaaminen ja merkitseminen on jätteen tuottajan vastuulla. Jätteen haltija

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS UIMAOPETUS

PALVELUSOPIMUS UIMAOPETUS PALVELUSOPIMUS UIMAOPETUS Lukuvuodelle 2016-2017 Ohjaavan osan voimassaolo (1-4 vuotta) s. 1-3 Palveluosan voimassaolo (1 vuosi) s. 4-5 Hyväksymismerkinnät: Lasten ja nuorten lautakunta 18.5.2016 Liikelaitosten

Lisätiedot

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet 1 Jätehuollon ajurit kohti kierrätysyhteiskuntaa Vahvimmat muutosajurit Uusi jätelaki ja siihen liittyvät asetukset Biohajoavan jätteen kaatopaikkaamiskielto Markkinatalouden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 5/ 1 (5) 13 Kaupungin viranomaisten päätösten seuraaminen Päätösehdotus päättää, ettei se ota seuraavien viranomaisten alla mainittuina päivinä tekemiä päätöksiä käsiteltäväkseen:

Lisätiedot

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus Liite Sopimusteksti SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RA- JA-ALUEILLA 1 Artikla Sopimuksen tarkoitus Tämän sopimuksen

Lisätiedot

KLIINISTEN TUTKIMUSLÄÄKKEIDEN KÄSITTELY (Internetversio)

KLIINISTEN TUTKIMUSLÄÄKKEIDEN KÄSITTELY (Internetversio) Laatija: Ercan Celikkayalar Hyväksyjä: Eeva Suvikas-Peltonen Satakunnan sairaanhoitopiirin ky:n Sairaanhoidollisten palveluiden liikelaitos SataDiag Sairaala-apteekki Koodi: B.10net.2 Sivu: 1(5) Korvaa

Lisätiedot

LÄÄKKEELLISEN KAASUN TOIMITTAMINEN LÄÄKETEHTAASTA JA LÄÄKETUKKUKAUPASTA

LÄÄKKEELLISEN KAASUN TOIMITTAMINEN LÄÄKETEHTAASTA JA LÄÄKETUKKUKAUPASTA MÄÄRÄYS X/2007 X.XX.2007 LÄÄKKEELLISEN KAASUN TOIMITTAMINEN LÄÄKETEHTAASTA JA LÄÄKETUKKUKAUPASTA Valtuutussäännökset Lääkelaki 95 Kohderyhmät Lääkkeellisen kaasun valmistajat Lääkkeellisen kaasun maahantuojat

Lisätiedot

MÄÄRÄYS 6/ LÄÄKKEELLISEN KAASUN TOIMITTAMINEN LÄÄKETEHTAASTA JA LÄÄKETUKKUKAUPASTA

MÄÄRÄYS 6/ LÄÄKKEELLISEN KAASUN TOIMITTAMINEN LÄÄKETEHTAASTA JA LÄÄKETUKKUKAUPASTA MÄÄRÄYS 6/2007 28.11.2007 LÄÄKKEELLISEN KAASUN TOIMITTAMINEN LÄÄKETEHTAASTA JA LÄÄKETUKKUKAUPASTA Valtuutussäännökset Lääkelaki 95 Kohderyhmät Lääkkeellisen kaasun valmistajat Lääkkeellisen kaasun maahantuojat

Lisätiedot

Uudistusten merkitys alueellisesti

Uudistusten merkitys alueellisesti Uudistusten merkitys alueellisesti KOKOEKO-seminaari Jätelaki ja jätevesiasetus muuttuu ylittyvätkö valvonnan edellytykset? Ylitarkastaja Lea Koponen, Pohjois-Savon ELY-keskus Yleistä Lakiehdotuksen perustelut

Lisätiedot

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70%

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% Laura Kemppainen, Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj RAKENNUSTOIMINNAN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN Rakennustoiminnan jätehuolto on järjestettävä jätelain

Lisätiedot

SmartShip Rahtituotteiden ja lisäpalveluiden valitseminen

SmartShip Rahtituotteiden ja lisäpalveluiden valitseminen SmartShip Rahtituotteiden ja lisäpalveluiden valitseminen Valitse Posti SmartShipistä Posti Rahti, jos olet sopinut tästä palvelusta ja lähettämässä rahtilähetystä rahtikirjalla Posti Rahti tilaa tänään,

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 1 (5) Palvelukuvaus 5036/ / PALVELUKUVAUS. Hankittavan palvelun yksilöinti

TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 1 (5) Palvelukuvaus 5036/ / PALVELUKUVAUS. Hankittavan palvelun yksilöinti TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 1 (5) PALVELUKUVAUS Hankittavan palvelun yksilöinti Espoon kaupunki (jäljempänä myös Asiakas) hankkii johdon konsultointipalveluja kolme vuotta kestävään espoolaisen johtamisen

Lisätiedot

Jätetaksa 1.2.2016 alkaen

Jätetaksa 1.2.2016 alkaen Sivu 1 / 9 Jätetaksa 1.2.2016 alkaen Hyväksynyt Ylä-Savon jätehuoltolautakunta xx.xx.2016 Iisalmi Kiuruvesi Keitele Lapinlahti Pielavesi Sonkajärvi Vieremä Sivu 2 / 9 1 Yleistä jätetaksasta Ylä-Savon Jätehuolto

Lisätiedot

Kaupan eläinperäisen poisheittohävikin käsitteleminen sivutuoteasetuksen mukaisesti

Kaupan eläinperäisen poisheittohävikin käsitteleminen sivutuoteasetuksen mukaisesti Kaupan eläinperäisen poisheittohävikin käsitteleminen sivutuoteasetuksen mukaisesti - Perehdytysmateriaali myymälöille ja niiden yhteistyökumppaneille, kuten jätteiden kuljetusyritykset, kauppakeskukset,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Sosiaali- ja terveysvirasto 51/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Sosiaali- ja terveysvirasto 51/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 157 Sosiaali- ja terveysviraston johtoryhmän nimeäminen HEL 2015-010540 T 00 00 02 Päätös päätti, kumoten asiasta 5.6.2015 114 tekemänsä päätöksen, nimetä sosiaali-

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Jätehuollon tulevaisuus Kainuussa 2012 Jukka Oikarinen puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 17/2016 1 (5) Päätettävä tässä kokouksessa 4 Esitys Helsingin kaupungin kiireettömien potilas- ja asiakaskuljetusten siirrosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita hautaustoimessa

Ajankohtaisia asioita hautaustoimessa Ajankohtaisia asioita hautaustoimessa Suomen hautaustoiminnan keskusliitto ry:n koulutuspäivät Järvenpäässä 13.3.2019 Harri Palo Aiheet - Krematorioiden työturvallisuutta edistävä verkosto - Polku kuolemasta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Sosiaali- ja terveysvirasto

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Sosiaali- ja terveysvirasto Helsingin kaupunki Pöytäkir 21/2014 1 (5) Virasto 123 n henkilöt niiden vastuutahot HEL 2014-004321 T 07 00 02 Päätös Virasto päätti, että Helsingin kaupungin sosiaali- terveysvirastossa on seuraavat henkilötietolain

Lisätiedot

Näytelogistiikka Itellan näkökulmasta

Näytelogistiikka Itellan näkökulmasta Näytelogistiikka Itellan näkökulmasta Labquality-päivät 10.2.2012 Pauliina Auveri VAK turvallisuusneuvonantaja Esityksen sisältö Lähettäjän yleiset velvollisuudet s.3 Näytteiden luokitus s. 4-6 Pakkaaminen

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Inkinen Johanna Kemikaaliturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä toiminnan lopettamistilanteissa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Inkinen Johanna Kemikaaliturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä toiminnan lopettamistilanteissa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Inkinen Johanna 20.1.2014 Kemikaaliturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä toiminnan lopettamistilanteissa Sisältö TUKES VALVOO TOIMINNAN ERI VAIHEISIIN LIITTYVIÄ

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2007

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2007 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2007 Kaupunkisuunnittelulautakunta on hyväksynyt 12.12.2006 sekä määrännyt tulemaan voimaan 1.1.2007 alkaen. 1 Järjestämästään jätehuollosta aiheutuvien jätteen kuljetus-,

Lisätiedot

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Moduuli 1: Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Turvallisuus mahdollisten

Lisätiedot

Hinnasto. vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013. www.iuj.fi

Hinnasto. vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013. www.iuj.fi Hinnasto vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013 www.iuj.fi 1.6.2013 Yhteystiedot ja aukioloajat Domargårdin jätekeskus Avoinna Ritamäentie 20, 06200 Porvoo ma - pe 7-18, la 9-14 puh. 020 637 7080,

Lisätiedot

KOTITYÖPALVELUYRITYKSEN OMAVALVONTASUUNNITELMA Asiakaskoteihin tuotettavat tukipalvelut

KOTITYÖPALVELUYRITYKSEN OMAVALVONTASUUNNITELMA Asiakaskoteihin tuotettavat tukipalvelut KOTITYÖPALVELUYRITYKSEN OMAVALVONTASUUNNITELMA Asiakaskoteihin tuotettavat tukipalvelut 1. PALVELUJEN TUOTTAJAA KOSKEVAT TIEDOT Yrityksen nimi Y tunnus Toimintayksikön nimi (jos yrityksessä useita toimintayksiköitä)

Lisätiedot

MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa

MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa http://mtkmateriaalit.valmiskauppa.fi Ohjeiden versio 23.9.2014 MTK:n esitteiden ja materiaalien tilaus siirtyy syyskuussa 2014 verkkokauppaan. MTK:n liitot

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

LAADUNHALLINTA MARA- ASETUKSESSA KESKEISET UUDISTUSEHDOTUKSET

LAADUNHALLINTA MARA- ASETUKSESSA KESKEISET UUDISTUSEHDOTUKSET LAADUNHALLINTA MARA- ASETUKSESSA KESKEISET UUDISTUSEHDOTUKSET Neuvottelupäivä 22.11.2016 Jani Salminen Kulutuksen ja tuotannon keskus SYKE 1 Laadunvarmistusjärjestelmästä Jätteen tuottajalla on oltava

Lisätiedot

Kysymys 1. Mistä tiedän verkkokaupasta ostaessani, toimiiko paketinohjauspalvelu juuri kyseisen

Kysymys 1. Mistä tiedän verkkokaupasta ostaessani, toimiiko paketinohjauspalvelu juuri kyseisen Usein kysyttyjä kysymyksiä ohjauspalvelusta 26.3.2015 Kysymys 1. Mistä tiedän verkkokaupasta ostaessani, toimiiko paketinohjauspalvelu juuri kyseisen verkkokaupan lähetysten kohdalla? Miten ranskalaisen

Lisätiedot

1. Sopijapuolet. Tilaaja: Sastamalan kaupunki Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut PL 23, Sastamala

1. Sopijapuolet. Tilaaja: Sastamalan kaupunki Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut PL 23, Sastamala 5a. Sopimusluonnos vakituisesta hammaslääkäripalvelusta Sopimus hammaslääkäripalveluiden tuottamisesta 1. Sopijapuolet Tilaaja: Sastamalan kaupunki Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut PL 23,

Lisätiedot

Radioaktiivisten aineiden kuljetus

Radioaktiivisten aineiden kuljetus Radioaktiivisten aineiden kuljetus Santtu Hellstén STUK Säteilyturvallisuus ja laatu isotooppilääketieteessä Helsinki 10. 11.12.2015 Aiheita Vastuista: lähetys, vastaanotto, koulutus STUKin uusi opas turvajärjestelyistä

Lisätiedot

Euran, Huittisten, Köyliön ja Säkylän jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen. Tausta-aineisto

Euran, Huittisten, Köyliön ja Säkylän jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen. Tausta-aineisto Euran, Huittisten, Köyliön ja Säkylän jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen Tausta-aineisto 2 SISÄLTÖ MÄÄRITELMÄT... 3 1 TAUSTATIEDOT... 4 2 KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS... 5 3 KIINTEISTÖN HALTIJAN

Lisätiedot

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Savo-Pielisen jätelautakunta Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Alueen kuntien kaavoituksessa huomioon otettavaksi Huhtikuu 2015 Jätehuollon toimijoiden mukana olo kaavoitusprosessissa Savo-Pielisen

Lisätiedot

Mottomme pidä pönttösi tyhjänä!

Mottomme pidä pönttösi tyhjänä! Mottomme pidä pönttösi tyhjänä! Nykyaikainen jätehuolto: Uudelleen käyttö! Uusiokäyttö! Energiatuotanto! Loppusijoitus Sama laki kaikilla: erilaisia ratkaisuja esim. lajittelussa 25 Päivämäärä Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Henkilöturvallisuus räjähdysvaarallisissa työympäristöissä Työvälineet riskien tunnistamiseen ja henkilöturvallisuuden nykytilan arviointiin

Henkilöturvallisuus räjähdysvaarallisissa työympäristöissä Työvälineet riskien tunnistamiseen ja henkilöturvallisuuden nykytilan arviointiin Työvälineiden tausta Nämä työvälineet ovat syntyneet vuosina 2006 2008 toteutetun Henkilöturvallisuus räjähdysvaarallisessa ympäristössä (HenRI) - hankkeen tuloksena. (http://www.vtt.fi/henri). HenRI-hanke

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

Litium-akut tulivat, olemmeko valmiit?

Litium-akut tulivat, olemmeko valmiit? Litium-akut tulivat, olemmeko valmiit? Miina Grönlund, Trafi 22.3.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ohjelma klo 12.00 12.45 klo 12.45 13.15 klo 13.15 14.00 klo 14.00 14.30 klo 14.30 15.00

Lisätiedot

Omavalvonta sosiaalihuollossa. Omavalvontaseminaari

Omavalvonta sosiaalihuollossa. Omavalvontaseminaari Omavalvonta sosiaalihuollossa Omavalvontaseminaari 21.9.2016 Marjut Eskelinen, Lapin aluehallintovirasto, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue 22.9.2016 1 Omavalvontasuunnitelma (SospaL 922/2011)

Lisätiedot

Kyjäte Oheismateriaali asia 15

Kyjäte Oheismateriaali asia 15 Kyjäte 29.11.2018 Oheismateriaali asia 15 Kotkan kaupunki Kaupunginhallitus Asia: Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien Kotkan Vihreiden valtuustoaloitetta 8.4.2018 muovin kierrätyksen lisääminen Kotkassa

Lisätiedot

1 Tutkimuslupahakemus 2 Tutkimussuunnitelma

1 Tutkimuslupahakemus 2 Tutkimussuunnitelma Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 11 Päätös tutkimuslupahakemuksesta HEL 2016-002914 HEL 2016-002914 T 13 02 01 Päätös (vs) päätti myöntää tutkimusluvan ********** amk -opinnäytetutkimukselle Taloudellinen

Lisätiedot

Peltolantie 2 D, Vantaa puh.(09) vastuuhenkilö (palveluntuottaja täyttää) yhteyshenkilö ja yhteystiedot: (palveluntuottaja täyttää)

Peltolantie 2 D, Vantaa puh.(09) vastuuhenkilö (palveluntuottaja täyttää) yhteyshenkilö ja yhteystiedot: (palveluntuottaja täyttää) Tietosuojaseloste 1/5 1. Rekisterinpitäjä Vantaan terveyskeskus Peltolantie 2 D, 01300 Vantaa puh.(09) 83911 2. Osarekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö vastuuhenkilö yhteyshenkilö ja yhteystiedot:

Lisätiedot

TURVAPUHELINPALVELU TILAUSLOMAKKEEN TÄYTTÖOHJEET

TURVAPUHELINPALVELU TILAUSLOMAKKEEN TÄYTTÖOHJEET TURVAPUHELINPALVELU TILAUSLOMAKKEEN Tilauspäivä Asennuspäivä Avaintieto Hälytyskoodi Hälytyskeskus numero Maksajan tiedot Tilattavat palvelut Laitetiedot Päivä, jolloin tilaus tehdään Laitteen todellinen

Lisätiedot

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa 1. Luennon aiheesta yleistä 2. Käsiteltävät kemikaalit 3. Tuotantomäärät 4. Olemassa

Lisätiedot

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 15.2.2012 1 YKSITYINEN SOSIAALIPALVELU: Laki yksityisistä

Lisätiedot

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen.

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen. Turvallisuusohje 1 (5) 1 Turvallisuuden vähimmäisvaatimukset palveluntoimittajille Metsä Groupin tavoitteena on varmistaa turvallinen ja toimintavarma työympäristö joka päivä. Tavoite koskee niin Metsä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Rekisteriseloste 1 (5)

HELSINGIN KAUPUNKI Rekisteriseloste 1 (5) HELSINGIN KAUPUNKI Rekisteriseloste 1 (5) Laatimispäivä/Päivityspäivä 18.8.2016 1. nimi 2. pitäjä 3. vastuuhenkilö 4. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa 5. Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

Lisätiedot

Mikkeli 3.11.2015. Sirkka Koponen Sosiaalihuollon ylitarkastaja

Mikkeli 3.11.2015. Sirkka Koponen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Mikkeli 3.11.2015 Sirkka Koponen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto, Sirkka Koponen, PEOL 3.11.2015

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

15 Päätös tutkimuslupahakemuksesta HEL

15 Päätös tutkimuslupahakemuksesta HEL Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 15 Päätös tutkimuslupahakemuksesta HEL 2016-002998 HEL 2016-002998 T 13 02 01 Päätös päätti myöntää tutkimusluvan ********** tutkimukselle: "Kierukkaehkäisy raskauden

Lisätiedot

LÄÄKÄRITYÖVOIMAN VUOKRAAMINEN KAUPUNGINSAIRAALA-OSASTOLLE

LÄÄKÄRITYÖVOIMAN VUOKRAAMINEN KAUPUNGINSAIRAALA-OSASTOLLE 1 Liite 1. Palvelukuvaus H002-12-1 HEL 2011-010061 LÄÄKÄRITYÖVOIMAN VUOKRAAMINEN KAUPUNGINSAIRAALA-OSASTOLLE Hankinnan kohde Hankinnan kohteena on lääkärityövoiman vuokraaminen tilapäiseen sijaistarpeeseen

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (5) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (5) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Esityslista 9/2014 1 (5) 2 Sosiaali- ja terveysviraston uudet virat ja virkanimikemuutokset 1.4.2014 lukien HEL 2014-000765 T 01 01 00 Päätösehdotus päättänee seuraavista sosiaali- ja

Lisätiedot

LÄÄKEHUOLLON PALVELUJEN JA KLIINISEN FARMASIAN PALVELUJEN KU- VAUS LÄÄKKEIDEN KILPAILUTUS, HANKINTA JA TOIMITUS

LÄÄKEHUOLLON PALVELUJEN JA KLIINISEN FARMASIAN PALVELUJEN KU- VAUS LÄÄKKEIDEN KILPAILUTUS, HANKINTA JA TOIMITUS 1 (5) LIITE 1 HELSINGIN KAUPUNKI LÄÄKEHUOLLON PALVELUJEN JA KLIINISEN FARMASIAN PALVELUJEN KU- VAUS LÄÄKKEIDEN KILPAILUTUS, HANKINTA JA TOIMITUS HUS-Apteekin toimittaa lääkkeitä ja lääkkeisiin rinnastettavia

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/2014 1 (5) 431 Vanhusten päivätoiminnan hankinta HEL 2014-010586 T 02 08 02 00 Päätös Käsittely päätti hyväksyä iäkkäiden päivätoiminnan kilpailutuksen periaatteet ja ehdot.

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

Sorters Finland Oy

Sorters Finland Oy 1 Jätteen käsittelyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelma Sisällysluettelo: 1 Tarkoitus, laajuus ja määritelmät... 1 2 Vastaanotettavat jätteet... 2 3 Toimet vastaanotettavien jätteiden laadun tarkastamiseksi...

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomainen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista Toimintaa

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS

JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS 12.2.2018 JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS JÄMSÄN KAUPUNKI Tarja Kuisma ENVINEER OY Janne Huttunen etunimi.sukunimi@envineer.fi www.envineer.fi

Lisätiedot

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen 24.5.216 Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 215 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn yhdyskuntajätteen määrä ja yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Kuopion jätekeskus on kunnallisen

Lisätiedot

Kansainvälisten jätesiirtojen valvonta. Jätehuoltopäivät 2012

Kansainvälisten jätesiirtojen valvonta. Jätehuoltopäivät 2012 Kansainvälisten jätesiirtojen valvonta Jätehuoltopäivät 2012 Jätteiden siirtoja maasta toiseen valvotaan, koska jätteet saattavat sisältää aineita, jotka ovat haitallisia ihmisten terveydelle ja ympäristölle

Lisätiedot

9 Päätös tutkimuslupahakemuksesta HEL

9 Päätös tutkimuslupahakemuksesta HEL Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 9 Päätös tutkimuslupahakemuksesta HEL 2016-002487 HEL 2016-002487 T 13 02 01 Päätös (vs) päätti myöntää tutkimusluvan ********** pro gradu -opinnäytetyölle "Omahoidon

Lisätiedot

Hakemus jätteen ammattimaisen kuljettamisen tai välittämisen hyväksymiseksi jätehuoltorekisteriin

Hakemus jätteen ammattimaisen kuljettamisen tai välittämisen hyväksymiseksi jätehuoltorekisteriin Hakemus jätteen ammattimaisen kuljettamisen tai välittämisen hyväksymiseksi jätehuoltorekisteriin Lomakkeen täyttäminen ja lähettäminen 1 25.6.2019 Jätelain (646/2011) 94 :n mukaan jätteen ammattimainen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa. Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta

Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa. Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta Jätehuoltoon liittyminen Jokaisella kiinteistöllä on velvollisuus liittyä jätehuoltojärjestelmään, ei poikkeuksia.

Lisätiedot

Palveluntuottajan vaatimukset sote-lainsäädännössä

Palveluntuottajan vaatimukset sote-lainsäädännössä Palveluntuottajan vaatimukset sote-lainsäädännössä Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät 6.2.2018 Riitta-Maija Jouttimäki/STM 1 Sote-lainsäädäntö Vuodesta 2020-2022 alkaen sote -palvelujen tuottamisen

Lisätiedot

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 2 luku Työnantajan yleiset velvollisuudet 8 Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden

Lisätiedot

Laki kuntoutuksen asiakasyhteistyöstä

Laki kuntoutuksen asiakasyhteistyöstä N:o 497/2003 Annettu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2003 Laki kuntoutuksen asiakasyhteistyöstä Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Lain tarkoitus ja soveltamisala Lain

Lisätiedot