Iäkkäät asukkaat ja vanhuspalvelut. Asiakasraati Risto Kortelainen, palvelujohtaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Iäkkäät asukkaat ja vanhuspalvelut. Asiakasraati Risto Kortelainen, palvelujohtaja"

Transkriptio

1 Iäkkäät asukkaat ja vanhuspalvelut Asiakasraati Risto Kortelainen, palvelujohtaja

2 1. Kaupunkistrategia, vanhuspalvelujen haasteet, linjaukset ja tavoitteet

3 Kaupunkistrategia ja perusturvan linjaukset Kaupunkistrategian mukaan Jyväskylä haluaa olla ROHKEASTI AIKAANSA EDELLÄ. Uuden kaupunkistrategian strategiset päämäärät ovat aktiiviset ja hyvinvoivat asukkaat, vaikuttava elinkeinopolitiikka ja resurssien viisas käyttö. Niiden toteuttamiseksi strategia sisältää valittuja tavoitteita ja painopisteitä, joissa onnistuminen on ratkaisevaa kaupungin menestyksen kannalta. AKTIIVISET JA HYVINVOIVAT asukkaat on ensisijainen päämäärä myös kaupungin iäkkäille asukkaille. Perusturvan toimintalinjauksissa tämä tarkoittaa iäkkäille asukkaille: 1. kotona asumisen tukemista, sekä 2. hyvinvoinnin ja terveydenedistäminen ja ennaltaehkäisevä toiminta. Kotona asumisen tukemiseen liittyvänä perusturvan yhteisenä linjauksena on tavoite, jonka mukaan muodostetaan runsaasti hoitoa ja tukea tarvitseville sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteisille asiakkaille toimintamalli vaikuttavuuden parantamiseksi ja kustannusten nousun hillitsemiseksi.

4 Vanhuspalvelujen haasteista (1) Iäkkäiden asukkaiden palveluihin kohdistuvat paineet johtuvat ensisijaisesti väestön ikääntymisestä. Väestön ikääntyessä palveluiden kysyntä kasvaa nopeammin kuin käytettävissä olevat voimavarat. Jyväskylässä 75 vuotta täyttäneiden määrän on ennustettu kasvavan nykyisestä asukkaasta lähes asukkaaseen vuoteen 2025 mennessä. Keski- Suomessa asukkaasta asukkaaseen samana aikana. Maakunnan ja myös Jyväskylän vanhuspalveluiden palvelurakenteessa on sitoutunut korostuneesti voimavaroja ympärivuorokautiseen asumiseen ja hoitoon (tehostettu palveluasuminen ja pitkäaikaishoidon laitospalvelut). Tämä on tapahtunut osin hyvinvoinnin edistämisen ja ennaltaehkäisevän työn, kotona asumisen tukemisen ja kotihoidon tehostamisen sekä omais- ja perhehoidon kehittämisen sijaan. Keski-Suomessa 75 vuotta täyttäneistä omassa kodissa asuu vain 89,7 prosenttia asukkaista, kun esimerkiksi merkittävästi kotona asumisen tukemiseen ja kotikuntoutukseen panostaneen Eksoten alueella omassa kodissa asuu 93 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä. Myös muita esimerkkejä on. Ja tämä näkyy myös kustannuksissa.

5 Vanhuspalvelujen haasteista (2) Jos nykyisellä palvelurakenteella ja toimintamalleilla jatketaan, tarvittaisiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa 500 tehostetun palveluasumisen (24/7 palvelu) lisäasuinpaikkaa Jyväskylässä. Osaavan ja riittävän hoitohenkilökunnan saatavuus on jo pidemmän aikaa ollut haastavaa ja mahdollisuudet lisätä absoluuttista henkilöstön määrää ovat rajalliset. Tähän vaikuttavat tarve hillitä julkisia kustannuksia, mutta myös huoltosuhteen muutoksesta johtuva työvoiman väheneminen (voimakas eläkepoistuma). Puolestaan, jos tavoitellaan samaa palvelurakennetta kuin esimerkiksi Eksotessa on, tullaan toimeen huomattavasti vähemmällä ympärivuorokautisen hoidon ja asumisen paikkamäärän lisäyksellä seuraavat 10 vuotta.

6 75 vuotta täyttäneiden määrän kehitys - kaupungin peruspalvelujen tarpeen ja kysynnän kriittinen muutostekijä Vuosi yli 75v yli 80v yli 85v M% 75v M% 80v M% 85v Tilastokeskus: väestörakenne 2014 ja väestöennuste

7 Keski-Suomessa 75 vuotta täyttäneiden määrä lähes kaksinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä

8 Keski-Suomessa 85 vuotta täyttäneiden määrä lähes kolminkertaistuu vuoteen 2040 mennessä

9 Yksinasuvat 75 vuotta täyttäneet, % vastaavanikäisestä väestöstä Koko maa 48,6 48,2 Jyväskylä 50,5 49,6 Lahti 53,9 52,7 Tampere 52,5 52,1 Turku 55,6 55,4 Oulu 47,8 47,0 Kuopio 49,2 48,9

10 Kotona asuvat 75 vuotta täyttäneet, % vastaavanikäisestä väestööstä Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Itä-Savon sairaanhoitopiiri Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Lapin sairaanhoitopiiri Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri Kainuun sairaanhoitopiiri Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri Vaasan sairaanhoitopiiri Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Satakunnan sairaanhoitopiiri Kymenlaakson sairaanhoitopiiri Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiri 88,8 88,7 91,3 91, ,9 90,9 90,6 90,5 90,4 90,3 90,2 90,2 90,2 90, ,9 89,7 89,4 92,

11

12

13 Vanhuspalvelujen tavoitteista (1) Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä toimintakyvyn ylläpitämisen näkökulmasta on erityisesti tärkeää kiinnittää huomiotta aikaan ennen säännöllisten palvelujen alkua. Toimintakyky on prosentilla iäkkäistä asukkaista varsin hyvä. Vahvasti omaan pärjäämiseensä luottava iäkäs asukas sekä iäkkäiden omaehtoista elämää tukeva ympäristö koti ja ikäystävällinen kaupunki on vanhuspalvelujen kehittämisnäkymä. Tämä toteuttamiseksi perustehtävänä on riittävien ja vaikuttavien palveluiden ja muun tuen tarjoaminen oikea-aikaisesti sekä vaikuttaminen ympäristöön ja kaupunkirakenteeseen. Mahdollinen sote-uudistus korostaa tätä. Hyvinvoinnin edistäminen sekä asumisesta ja ympäristöstä huolehtinen jää kuntien tehtäviksi. Julkisen hyvinvointivastuuseen kuuluva peruspalvelujen järjestäminen siirtyy maakunnille (mm. paljon palveluja tarvitsevien iäkkäiden palvelut). Kuntien kannusteet tehtävänsä hoitamiseksi ovat tärkeita. Maakunnan peruspalvelujen asiakaskunnat rakentuvat joka tapauksessa kuntien asukkaista.

14 Vanhuspalvelujen tavoitteista (2) Tavoitteena on, että vuonna prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuu kotona tai kodin omaisessa ympäristössä. Nykyisin 75 vuotta täyttäneistä asukkaista asuu nykyisin kotonaan 89,4 prosenttia. Tämä on suurten kaupunkien vertailussa alhainen osuus. Vuoteen 2030 osuus nousee 95 prosenttiin Keski-Suomen Sote 2020-hankkeen tavoitteen mukaisesti. Lähivuosina vanhuspalveluiden palvelurakennetta muutetaan edelleen vähentämällä pitkäaikaishoidon laitospaikkoja, hillitään tehostetun palveluasumisen kasvua ja siirretään vapautuvia voimavaroja kotihoitoon.

15 Kotona asumisen tukemisen ensisijaisuus (1) Kotona asumisen tukemista vahvistetaan eri tavoin. Kotihoidon voimavarojen riittävyyden rinnalla lisää kotikuntoutusta ja vanhuspalvelujen lääkäritoimintaa vahvistetaan (etälääkärikokeilu ja asiakkaiden mahdollinen segmentointi, kotisairaala vanhuspalvelujen, avoterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon pilottihankkeena ) Kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmän onnistunut käyttöönotto mahdollistaa hoitotyön optimoinnin ja sähköisen lukkojärjestelmän kattavan käytön. Järjestelmän ansiosta voidaan odottaa huomattavaa tuottavuuden parannusta. Digitalisoinnin edetessä voidaan kokeilla ja ottaa käyttöön myös palvelu- ja hoitoteknologian uusien sovelluksia. Kaupunkirakenteen suunnittelussa korostuvat iäkkään väestönosan ikäystävälliset asumisratkaisut, jotka tarjoavat edellytyksiä yhteisöllisyyteen ja tukevat kotona asumista. Asiakkaiden valinnan mahdollisuuksia parannetaan palveluohjauksen keinoin (mm. henkilökohtainen budjetointi). Myös hoitohenkilöstön työhyvinvoinnin parantaminen lisää palvelujen vaikuttavuutta.

16 Kotona asumisen tukemisen ensisijaisuus (2) Jyväskylän nykyistä palvelurakennetta kevennetään panostamalla omaehtoista kotona asumista tukevien kevyempien palveluiden ja tukitoimien sekä asumisratkaisuiden kehittämiseen. Näin hillitään ympärivuorokautisen asumis- ja laitospalveluiden tarpeen lisäystä. Keskeisimmät keinot vaikuttaa vanhuspalvelujen palvelurakenteeseen ovat: 1) ikääntyneen väestön osallisuuden, tiedon ja taitojen lisääminen, 2) yhteisöllisyyden edistäminen sekä 3) asumismuotojen kehittäminen monimuotoisemmiksi.

17 Jyväskylän nykyistä vanhuspalvelurakennetta tullaan keventämään merkittävästi vuoteen 2025 mennessä Yhteensä noin 93% 75 vuotta täyttäneistä asuu kotona tai kodin omaisessa ympäristössä Jyväskylän vanhuspalvelurakenne vuonna Valtaosa ikääntyneistä asuu kotona 2 Nykyistä isompi osa asuu kodinomaisessa ympäristössä, jossa palvelut ovat helposti saatavilla 3 Nykyistä pienempi osa ikääntyneistä on ympärivuorokautisten palveluiden piirissä 4 Laitospalveluita tarvitsee vain murto-osa väestöstä Valtaosa ikääntyneistä asuu kotonaan joko ilman palveluita tai omaehtoisesti hankittujen palveluiden avulla. Tukena erilaiset asumisratkaisut % ikääntyneistä asuu omaehtoisesti kotonaan tai senioriasumisessa mm. kotihoidon ja omaishoidon turvin. Asumisyksiköissä ikääntynyt voi asua vaikka loppuun saakka palvelutarpeen kasvaessa Ympärivuorokautisessa asumisessa asuu tulevaisuudessa noin 6-7 % ikääntyneistä. Tehostettua palveluasumista korvataan uusilla asumismuodoilla. Vain erittäin huonokuntoiset ja paljon sairaanhoidollista ja lääkärin tukea tarvitsevat jatkossa laitoshoitoa (noin 1% ikääntyneistä). Laitoshoidon lisäksi tarvitaan lyhytaikaishoitoa tkvuodeosastoilla ja esh:ssa. Palvelurakenteen keventyminen edellyttää palveluntuotannon vaikuttavuuden ja tuottavuuden parantumista *Vuoteen 2030 osuuden odotetaan nousevan 95 %:iin Keski-Suomen sote 2020-hankkeen tavoitteen mukaisesti.

18 Iäkkäiden osallisuus ja itsemäärääminen Hyvinvoinnin edistämisessä ja peruspalveluissa korostetaan julkisen hyvinvointivastuun rinnalla korostetaan asukkaiden omaa aktiivisuutta ja osallisuutta hyvinvoinnistaan. Asukkaiden valinnan mahdollisuudet lisääntyvät ja asiakasohjautuvat toimintatavat yleistyvät (henkilökohtainen budjetointi, monituottajuus). Ennen säännöllisiä palveluja julkisen tehtävä on luoda edellytyksiä hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen mm. tarjoamalla matalan kynnyksen neuvontaa ja ohjausta (kulttuuri- ja liikuntapalveluista, järjestöjen ja yritysten tarjoamasta toiminnasta, seniorikioskit). Tämä tarkoittaa vanhuspalveluissa palveluohjauksen kehittämistä ja alueellisten kotihoidon keskusten avaamista. Osallisuuden lisääminen tarkoittaa käyttäjien mukaan ottamista palveluiden suunnitteluun ja toteutukseen (palvelumuotoilu, kansalais- ja asiakasraadit) Pyrkimys on tukea iäkkäiden asukkaiden valmiutta suunnitella ja hakea ratkaisuja tärkeisiin elämän tilanteisiin. Mm. aiemmassa vaiheessa asumisratkaisujen tekeminen eri vaihtoehdoista. Elämäntyylit. Asiakaskohtaisten ratkaisujen aktiivinen etsiminen. Digitalisaation hyödyntäminen - ei jatkossa niinkään ikä- ja sukupolvisidonnasta.

19 Vastuun kolmijako hyvä ikääntyminen Kansalaisen vastuu Kunnan hyvinvointivastuu Soten julkinen palvelulupaus

20 Yhteisöllisyys ja sosiaalinen tuki Yhteisöllisyys on merkittävä voimavara, jota ei ole riittävästi hyödynnetty Julkisen tehtävänä on luoda edellytyksiä ja tukea yhteisöllisyyden muodostumista lähiyhteisöissä ja asumisratkaisuissa. Iäkkäiden asukkaiden pärjäämisen kannalta ympäristösuhde on erityisen tärkeä, se kuinka lähiyhteisössä muodostuu sosiaalista tukea ja turvallisuutta. Sosiaalisen tuen lähteet ovat ensisijaisesti omaiset, läheiset, naapurit, vapaaehtoiset ja järjestötoimijat, joiden aktivoinnissa myös julkisella tärkeä merkitys (käytännössä toiminnanohjaajat, toiminnan sisältöjen tuottajat ja vapaaehtoiskoordinaattorit) Sosiaaliset verkostot tuottavat suuriman osan sosiaalisesta tuesta. Puhutaan varhaisen eläkeiän ruuhka vuosista, ns. care taking pool. Epävirallinen sosiaalinen tuki 80 % ja julkinen hyvinvointivastuu 20 %. Vanhusten pärjäämisen tukemiseksi voidaan suunnata myös uusia ryhmiä tekemää vapaaehtoistyötä mm. opiskelijat, työttömät ja maahanmuuttajia

21 Monimuotoiset asumisen ratkaisut ja vaihtoehdot Ikäystävällinen ympäristö, yhteisölliset asumisratkaisut ja vanhusten palvelut ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Kaavoitus ja yhdyskuntasuunnittelu tarjoavat perustan yhteisöllisyyttä tukeville asumisen ympäristöille, joilla on puolestaan vaikutusta palvelujen toimintamalleihin sekä myös tarpeeseen ja kysyntään. Palvelurakenteen ja toimintamallin muuttaminen enemmän kotona asumista tukeviksi niin, että aiempaa useampi iäkäs asukas voi asua kotona elämänsä loppuun. Julkisen tehtävänä on paitsi varmistaa asunnonmuutostöiden saatavuus edistää myös osaltaan ikääntyneelle väestönosalle soveltuvien asumisratkaisujen ja -vaihtoehtojen kaavoitusta, suunnittelua ja toteuttamista. Muuttojen sijasta palveluja vahvistetaan toimintakyvyn muutosten mukaan. Ikääntyviä voidaan toki asukkaita tukea muuttamaan riittävän aikaisessa vaiheessa alueille, joissa palveluita on saatavilla toimintakyvyn muutosta vastaavasti: asumisoikeusasunnot, seniorikorttelit ja jopa kaupungin osat (Hervanta) Tarvetta on juuri tämänkaltaisille välimuotoisille asumisratkaisuille, myös uudenlaisille perhehoidonyhteisöille (Kaarina) Asumisen tulee olla myös iäkkäiden asukkaiden saavutettavissa myös hinnaltaan

22 Päätelmiä: IKÄYSTÄVÄLINEN KUNTA (1) Iäkkäiden pärjäämisen ja toimintakyvyn kannalta tärkeä vaihde on aika ennen säännöllisiä palveluja. Tässä vaiheessa on paljon eri toimijoita mukana ja yhteisöjen merkitys suuri. Säännöllisten palvelujen alkaessa usein tarkastelukulma supistuu. Tilannetta katsotaan usein yksipuolisesti hoidon ja palvelujen näkökulmasta. Seniorirakentamista ja sen suunnittelua ovat pitkään ohjanneet hoito- ja hoivapalveluiden järjestämisen näkökulma. On rakennettu ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen toimintayksiköitä, jotka asukkaan kannalta tarkoittavat makuuhuoneen ja kylpyhuone/vessan huoneistoja. Tosi asiassa 65 vuotta täyttäneistä vain joka kymmenes on säännöllisten palveluiden piirissä. Tähän asti palvelujen piiriin syntyneitä jonoja on pyritty suitsimaan palvelukriteereillä, jotka ovat toki perustuneet niukkoihin voimavaroihin. SOTE2020 hankkeen yhteisen näkemyksen mukaan palvelujen kysyntää tulee hillitä ennen kaikkea hyvinvoinnin edistämisellä ja ennaltaehkäisevällä työllä, kuntoutuksella ja asumisen vaihtoehtoja kehittämällä eli pitämällä hyvää huolta niiden toimintakyvystä, joilla ei vielä ole säännöllisen palvelun tarvetta

23 Päätelmiä: IKÄYSTÄVÄLLINEN KUNTA (2) Hoivarakentamisen sijaan haetaan mielekkäitä asumisen ratkaisuja iäkkäille asukkaille, kun nykyinen koti vaikeuttaa hänen arjessa pärjäämistään sijaintinsa, varustetasonsa, kokonsa tai kiinteistönhoidon haasteiden vuoksi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu on siirtymässä kunnilta itsehallintoalueille eli maakuntiin vuonna SOTE uudistuksen jälkeen kunnille jää vastuu edelleen asukkaidensa hyvinvoinnin edistämisestä. Hyvinvoinnin, arjen sujuvuuden ja iäkkäiden toimintakyvyn ja pärjäämisen kannalta oleellista on, miten kunta kykenee turvaamaan lähipalvelut, joukko- ja asiointiliikenteen, tietoverkot, kulttuuri- ja liikuntapalvelut ja miten kunta huomioi kaavoitus-, asunto-, turvallisuus-, liikenne- ja yhdyskunta-suunnittelussaan ikääntyvät kuntalaisensa eli kuinka

24 Neuvontaa ja palveluohjausta tarjotaan jatkossa yhden keskitetyn toimiyksikön lisäksi alueellisissa toimintapisteissä, joiden yhteyteen sijoitetaan myös mm. kotihoidon alueiden kotihoitokeskukset Lähiyksiköt tuovat neuvonnan ja ohjauksen lähellä iäkkäiden asukkaiden omaan kaupunginosaa Lähi-OIVA : Pohjoinen / Palokka seuraavien toimintojen yhteydessä: Matalan kynnyksen neuvonta ja palveluohjaus Päiväkeskustoiminta Pohjoisen alueen kotihoitokeskus Lähi-OIVA : Läntinen / Korpilahti seuraavien toimintojen yhteydessä: Matalan kynnyksen neuvonta ja palveluohjaus Päiväkeskustoiminta Tilat tarvittaessa käytettävissä kotihoidon tiimitiloina Päiväkoti Kirjasto *Keskustaan yhdistetään kaksi päiväkeskusta yhdeksi isoksi Alueella alle vuotiasta Alueella vuotiasta Alueella yli vuotiasta Kyllikin kadun Seniorikampus ( Uusi-Kyllikki ): OIVA-keskus: matalan kynnyksen neuvonta (ja seniorikioski) ja palveluohjaus Kokoontumispaikka ikääntyneille Keskustan uusi päiväkeskus* sekä päiväaikainen perhehoito (muistisairaille ja omaishoidon asiakkaille) Kotihoidon sekä turva- ja vuorohoidon tilat Lääkäripalvelut ja muistipoli Kuntouttava toiminta Yhteisöllistä senioriasumista Lähi-OIVA : Itäinen Vaajakoski seuraavien toimintojen yhteydessä: Matalan kynnyksen neuvonta ja palveluohjaus Päiväkeskustoimintaa Itäisen alueen kotihoitokeskus

25 SUURALUEITTAINEN IKÄRAKENNE 2014 Suuralueittain Yhteensä alle 16-vuotiaat % vuotiaat % yli 65- vuotiaat % Kantakaupunki ,0 % ,1 % ,9 % Kypärämäki-Kortepohja ,0 % ,3 % ,7 % Lohikoski- Seppälänkangas ,4 % ,9 % ,6 % Huhtasuo ,4 % ,0 % ,5 % Kuokkala ,2 % ,7 % ,0 % Keltinmäki-Myllyjärvi ,4 % ,3 % ,3 % Keljo ,7 % ,7 % ,7 % Halssila ,1 % ,9 % ,0 % Säynätsalo ,5 % ,9 % ,6 % Tikkakoski-Nyrölä ,1 % ,8 % ,1 % Palokka-Puuppola ,3 % ,3 % ,4 % Vaajakoski-Jyskä ,9 % ,5 % ,6 % Kuohu-Vesanka ,6 % ,0 % ,5 % Korpilahti ,3 % ,9 % ,8 % Ei tietoa ,8 % ,2 % ,0 % Yhteensä ,1 % ,3 % ,5 % - Tikkakosken, Palokka-Puuppolan, Vaajakoski-Jyskän, Kuohu-Vesangan sekä Keljonkankaan alueiden väestörakenne on muuta Jyväskylää lapsivaltaisempi. - Kantakaupungin alueella, Lohikoskella, Säynätsalossa ja Korpilahdella yli 65- vuotiaiden osuus on muuta Jyväskylää suurempi.

26 Vanhuspalvelujen palvelualueen palveluprosessi ja -organisaatio

27 Jotta paremmin pärjäisimme! Poissulkevista palvelukriteereistä pärjäämisen tukemiseen Tarmo hyvinvointia edistäviin ja kuntouttaviin palveluihin Mh+wc huoneistopolitiikan sijasta asumiseen houkuttelevia vaihtoehtoja Ryhmäkotirakentaminen jäihin, tilalle palvelukortteleita, -kampuksia, yhteisöasumista

28 Hyvinvointia edistävään ja kuntouttavaan työhön on varaa Mikäli strateginen linjaus palvelurakenteen suhteen pitää TP / LH Yhden ammattilaisen työpanos kohdentuu laskennallisesti kahteen asiakkaaseen HV edistäminen Yhden ammattilaisen työpanos kohdentuu lähes 300 asiakkaaseen Kotikuntoutus Yhden ammattilaisen työpanos kohdentuu asiakkaaseen

29 2. Palveluverkkoselvityksen vanhuspalvelujen toimikokonaisuudet

30 Vanhuspalvelujen palveluverkon kehittämisehdotukset: Ympärivuorokautinen asuminen ja hoito: tehostettu palveluasuminen ja pitkäaikaishoito

31 Kaupunki ei lisää omassa toiminnassa tehostetun palveluasumisen asuinpaikkojen määrää ja investoinnit ovat korvausinvestointeja lisäykset tapahtuvat hankinnan puitesopimuksen mukaan ulkoistetussa toiminnassa Kaupungin oman toiminnan tehostetun palveluasumisen rakennusinvestoinnit ovat korvausinvestointeja ja ne vähentävät pitkäaikaishoitoa. Huhtasuon, Kankaan ja Vaajakosken (Sampoharju) uusien toimiyksiköiden valmistuminen muuttaa palveluverkkoa ja toimiyksiköiden sijaintia, mutta asukaspaikkamäärät eivät lisäänny. Iäkkäiden hyvinvointi- ja palvelukeskus Uusi Kyllikki edustaa uutta palvelumallia, johon ei tule varsinaista ympärivuorokautista palveluasumista vanhassa muodossa (24/7). Tehostetun palveluasumisen hankinnan puitesopimus on voimassa vuoteen 2019 ja tämän jälkeen on käytössä kaksi optiovuotta. Palvelutuottajilta hankitun tehostetun palveluasumisen asukaspaikkojenmäärää säädellään puitesopimuksen ohjaamalla tavalla. Yksityiset palveluntuottajat lisäävät asuinpaikkoja puitesopimuksen mukaisesti.

32 Uusi Kyllikki keskustan ja koko kaupungin iäkkäiden hyvinvointi- ja palvelukeskus toteuttaa uutta palvelumallia (1) Kyllikinkadun palvelutalon palveluista osa ja Tapiokadun terveysaseman toiminta siirtyvät vaiheittain muualle. Kyllikinkadun palvelutalon muutto Kankaan toimintayksikköön tapahtuu vuonna Terveysasema siirtyy uuden sairaalan valmistuttua Kyllöön vuonna Rakentaminen voi alkaa aikaisintaan vuonna Ensimmäinen rakennusvaihe valmistuu Kyllikinkadun ja Tapionkadun rakennuspaikoille sijoittuvan iäkkäiden hyvinvointi- ja palvelukeskuksen tarveselvitys sekä palvelu- ja toimintamallin jäsennys tehdään kesäkuun loppuun 2016 mennessä. Hyvinvointi- ja palvelukeskuksen hankesuunnitelma valmistuu alkuvuodesta 2017 päätöksentekoa varten työnimellä Uusi Kyllikki. Samalla arvioidaan ja selvitetään nykyisen Kyllikin palvelukeskuksen viereisellä tontilla sijaitsevan Sepänkeskuksen tuleva käyttötarkoitus.

33 Uusi Kyllikki keskustan ja koko kaupungin iäkkäiden hyvinvointi- ja palvelukeskus toteuttaa uutta palvelumallia (2) Tavoitteena on, että Uuden Kyllikin korttelista rakentuu kaupungin keskusta-alueen uudenlainen iäkkäiden hyvinvointi- ja palvelukeskus, johon sijoittuvat myös koko kaupungin iäkkään väestöosan keskitetyt asiakas- ja palveluohjauspalvelut sekä kuntouttavat toiminnot. Nykyinen Oiva-keskus ja Sepänkadun turvapalvelukeskus, kotihoidon vuonna 2016 aloittava toiminnanohjauskeskus siirtyvät Uuden Kyllikin tiloihin. Myös nykyisen Akseli ja Elina kodin syksyllä 2016 Keljon B-rakennukseen siirtyvät lyhytaikaisen, kuntouttavan ja kriisihoidon palvelut voivat sijaita jatkossa Uuden Kyllikin yhteydessä. Uuden Kyllikin rakennushanke sisällytetään kaupungin vuoden 2017 talousarvion investointiosan talonrakennusohjelmaan. Hankkeen vaiheittainen toteuttaminen esitetään hankesuunnitelmassa. Tavoitteena on, että Uuden Kyllikin ensimmäinen rakennusvaihe valmistuu vuonna 2018.

34 Vaajakosken terveysasema ja vanhusten palveluasumisen toimintayksikkö aivan Vaajakosken keskustaan työnimellä Sampoharju Valtuusto hyväksyi /132 vuoden 2016 talousarviossa talonrakennusinvestoinnit vuosille Ohjelman suurimpana rakennushankkeena vuosille on Vaajakosken terveysaseman uudisrakennus. Perusturvalautakunnan lausunto Vaajakosken terveysaseman ja vanhusten tehostetun palveluasumisen toimintayksikön hankesuunnitelmasta (työnimellä Vaajakosken Sampoharju) on perusturvalautakunnassa huhtikuussa Tilapalvelun johtokunta käsittelee asiaa myös keväällä Hankesuunnitelma etenee valtuuston päätöksentekoon. Vaajakosken ydinkeskustassa sijaitsevan palvelu- ja toimintayksikön läheisyyteen on suunnitteilla myös muita asumisratkaisuja, jotka tukevat iäkkäiden kotona asumista Rakennushanke valmistuu vuodenvaiheessa

35 Kankaan toimintayksikkö valmistuu loppuvuodesta 2017 Kyllikinkadun palvelutalon toiminta siirtyy Kankaan toimintayksikköön Perusturvalautakunta antoi /114 lausunnon Kankaan tehostetun palveluasumisen toimintayksikön vuokrahankkeesta ja hankesuunnitelmasta tilapalveluliikelaitoksen johtokunnalle, joka hyväksyi hankkeen /49. Hankkeen rakentaminen alkaa kesällä 2016 ja sen käyttöönotto on loppuvuodesta Toimintayksikkö on suunniteltu 60-paikkaiseksi neljän 15-paikkaisen ryhmäkodin yksiköksi. Palveluverkkoselvityksessä esitetään, että Kankaan toimintayksikköön siirtyy nykyisen Kyllikinkadun palvelutalon asumispalvelut. Siirtoa on ryhdytty valmistelemaan. Vaajakosken Väkkärän siirrosta Kankaan toimintayksikköön luovutaan samalla, kun uusi Vaajakosken terveysaseman ja iäkkäiden tehostetun palveluasumisen rakennushanke sai nykyisen muotonsa. Väkkärää kehitetään itäisen alueen kotihoito- ja päiväkeskuspalvelujen keskuksena.

36 Pitkäaikaishoidon hoitopaikat vähenevät kun Puuppolan ja Keljo B:n osastojen asukkaat ja toiminta siirtyvät Huhtasuon asumispalveluyksikköön Akseli ja Elina kodin palvelut siirtyvät Keljo B:stä vapautuneisiin tiloihin Pitkäaikaishoidon hoitopaikkojen vähentämistavoitteen mukaisesti perusturvalautakunta hyväksyi /113 palvelurakennemuutoksen. Pitkäaikaishoidosta Puuppolan hoivasairaalan osasto 9:n sekä Keljon B-talon osastojen hoitopaikat siirretään Huhtasuon toimintayksikköön. Samalla lakkautetaan 121 hoitopaikkaa pitkäaikaishoidosta. Huhtasuon tehostetun palveluasumisen toimintayksikkö aloittaa toimintansa kesäkuussa Toimintayksikköön tulee 101 asuinpaikkaa. Akseli ja Elina kodin tiloista luovutaan syksyllä AVIn tarkastuksen mukaan Akseli ja Elina kodin nykyistä asuinpaikkalukua tulisi merkittävästi supistaa. Nykyiset palvelutilat ovat muutoinkin osin epätarkoituksenmukaiset. Ympärivuorokautisen lyhytaikaisen, kuntouttavan ja kriisihoidon asumispalvelut siirtyvät Keljon B-rakennuksen tiloihin, jotka vapautuvat pitkäaikaishoidon palvelujen lakattua kesäkuussa 2016.

37 Vanhuspalvelujen palveluverkon kehittämisehdotukset: - Palveluohjaus ja kotihoito

38 Palveluohjaus ja kotihoito iäkkäiden hyvinvointikeskukset (1) Kotihoidon organisaatiota muutettiin alusta niin, että aiemman yhdeksän kotihoitoalueen sijaan on kolme kotihoitoaluetta. Tämä mahdollistaa esimiestyön ja henkilöstövoimavarojen aiempaa tarkoituksenmukaisemman käytön yhdessä kotihoidon toiminnan-ohjausjärjestelmän uusimisen myötä. Kotihoidon toimitiloja vähennetään. Kolmella uudella kotihoitoalueella on kussakin kotihoitokeskus. Muista tiloista pääsääntöisesti luovutaan. Tämän lisäksi on yksi toimipiste Korpilahdella. Nykyisin kotihoidon toimitiloja on 13 eri paikassa. Vuoden 2016 aikana selvitetään matalan kynnyksen asiakas- ja palveluohjauspalvelujen sekä päivätoimintojen sijoittaminen kaupungin pääkirjaston yhteyteen. Myöhemmin läntisen alueen, johon kuuluu suurin osa keskusta-aluetta, palveluohjaus ja kotihoitokeskus tulevat Uuden Kyllikin hyvinvointi- ja palvelukeskuksen yhteyteen. Nykyinen Oiva-keskus Keljon palvelukeskuksesta muuttaa tähän kokonaisuuteen. Samoin Sepänkadun turvapalvelukeskus.

39 Palveluohjaus ja kotihoito iäkkäiden hyvinvointikeskukset (2) Itäisen alueen kotihoitokeskus on nykyisessä Väkkärän palvelutalossa Vaajakoskella. Pohjoisen alueen kotihoitokeskuksen tilat ovat Luhtisen toimintayksikössä Palokassa. Korpilahdella kotihoidon palvelupiste sijoittuu entisen virastotalon tiloihin, jonka käyttöä suunnitellaan paraikaa. Alueellisten kotihoitokeskusten yhteydessä myös palveluohjausta, kuntouttavia palveluja ja päiväkeskuspalveluja sekä mahdollisesti myös vanhusten asumista, jota tuetaan kotihoidolla ja tukipalveluilla. Alueellisten keskusten suunnittelu aloitetaan vuonna Suunnitelma on valmis syksyllä Toimintojen ja palvelutilojen muutoksia tehdään asteittain. Nykyisen Oiva-keskuksen tapaan on yksi keskitetty hyvinvointi- ja palvelukeskus Uuden Kyllikin tiloissa ja edellä kuvatulla tavalla on muutamia alueellisia lähi-oivakeskuksia.

40 Neuvontaa ja palveluohjausta tarjotaan jatkossa yhden keskitetyn toimiyksikön lisäksi alueellisissa toimintapisteissä, joiden yhteyteen sijoitetaan myös mm. kotihoidon alueiden kotihoitokeskukset Lähiyksiköt tuovat neuvonnan ja ohjauksen lähellä iäkkäiden asukkaiden omaankaupunginosaa Lähi-OIVA : Pohjoinen / Palokka seuraavien toimintojen yhteydessä: Matalan kynnyksen neuvonta ja palveluohjaus Päiväkeskustoiminta Pohjoisen alueen kotihoitokeskus Lähi-OIVA : Läntinen / Korpilahti seuraavien toimintojen yhteydessä: Matalan kynnyksen neuvonta ja palveluohjaus Päiväkeskustoiminta Tilat tarvittaessa käytettävissä kotihoidon tiimitiloina Päiväkoti Kirjasto *Keskustaan yhdistetään kaksi päiväkeskusta yhdeksi isoksi Alueella alle vuotiasta Alueella vuotiasta Alueella yli vuotiasta Kyllikin kadun Seniorikampus ( Uusi-Kyllikki ): OIVA-keskus: matalan kynnyksen neuvonta (ja seniorikioski) ja palveluohjaus Kokoontumispaikka ikääntyneille Keskustan uusi päiväkeskus* sekä päiväaikainen perhehoito (muistisairaille ja omaishoidon asiakkaille) Kotihoidon sekä turva- ja vuorohoidon tilat Lääkäripalvelut ja muistipoli Kuntouttava toiminta Yhteisöllistä senioriasumista Lähi-OIVA : Itäinen Vaajakoski seuraavien toimintojen yhteydessä: Matalan kynnyksen neuvonta ja palveluohjaus Päiväkeskustoimintaa Itäisen alueen kotihoitokeskus

41 Palveluohjaus ja kotihoito iäkkäiden hyvinvointikeskukset (3) Muistipäiväkeskuspalveluja laajennetaan toisella toimintayksiköllä syksyllä 2016, kun Keljon palvelukeskuksen B-rakennuksesta vapautuu toimitiloja. Keljossa on nykyisin yksi muistipäiväkeskus. Myös Korpilahdelle valmistellaan muistipäiväkeskuspalvelujen aloittamista vuonna Kaupungin omana toimintana nykyisin on 12 oman päiväkeskusta ja 3 päiväkeskusta toimii ostopalveluna. Lisäksi on maaseutualueilla virtapiirit/kerhot. Jatkossa päiväkeskuspalveluja muutetaan seuraavasti: - Keskustan alueelle tulee uusi päiväkeskus Kankaan toimintayksikköön. Vuokrasopimus käsitellään kevään 2016 aikana. - Myöhemmin palvelut voivat siirtyä Uuteen Kyllikkiin - Säynätsalon päiväkeskuksen siirtoa kaupunginosan keskustaan selvitetään (Säynätsalon kotihoito ulkoistetaan) - Kuokkalan päiväkeskuspalvelujen aloittaminen selvitetään. - Keljon B-rakennuksen tiloihin tulee toinen muistipäiväkeskus. Toiminta voi myöhemmin siirtyä Uuteen Kyllikkiin - Muistipäiväkeskuspalvelujen aloittaminen Korpilahdella selvitetään

42 Palveluohjaus iäkkäiden hyvinvointikeskukset (4) Kotisairaala aloitti toimintansa Kotisairaala on Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujen ja avoterveydenhuollon sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistä toimintaa. Pilottitoiminta on esimerkki sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiosta. Kotisairaalan toimitilat ovat keskussairaalan päivystysyksikön tiloissa.

43 Vanhuspalvelujen palvelualueen tuottavuuden parantamisen päätavoitteet Kotona asumisen tukeminen Kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmän onnistunut käyttöönotto vuonna Työn optimoinnin ja sähköisen lukkojärjestelmän avulla voidaan odottaa huomattavaa säästöpotentiaalia. Ympärivuorokautinen asuminen ja hoito Palvelurakenteen ja palvelukäytäntöjen muuttaminen enemmän kotona asumista tukeviksi niin, että aiempaa useampi iäkäs asukas voi asua kotona elämänsä loppuun. Muuttojen sijasta palveluja vahvistetaan toimintakyvyn muutosten mukaan. Vertailukaupunki Kuopiossa, jossa on 75 vuotta täyttäneitä saman verran kuin Jyväskylässä, ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon paikkoja 700 ja Jyväskylässä 1000.

44 Konkreettiset kehittämislinjat Palvelurakenteen ja palvelukäytäntöjen muuttaminen enemmän kotona asumista tukeviksi niin, että aiempaa useampi iäkäs asukas voi asua kotona elämänsä loppuun. Muuttojen sijasta palvelujen vahvistetaan toimintakyvyn muutosten mukaan. Tässä taekoituksessa toteutetaan vanhuspalvelujen palveluverkkosuunnitelmaa. Vertailukaupunki Kuopiossa, jossa on 75 vuotta täyttäneitä saman verran kuin Jyväskylässä, ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon paikkoja 700 ja Jyväskylässä Kuopio on panostanut vahvasti kotona asumisen tukemiseen. Kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmän onnistunut käyttöönotto vuonna Työn optimoinnin ja sähköisen lukkojärjestelmän avulla voidaan odottaa huomattavaa tuottavuuden kasvua. Vanhuspalvelujen henkilöstön työhyvinvoinnin parantaminen.

45 Vain osa ikäihmisistä tarvitsee säännöllisten palveluita / jonoa palveluihin tulee hillitä ennaltaehkäisevällä työllä, kuntoutuksella ja asumisen vaihtoehtoja kehittämällä Säännöllinen koho 7 % 5 % Ympärivuorokautinen hoito Hyvinvointia edistävät ja ennalta ehkäisevät palvelut ja monialainen kuntoutus Vaihtoehtoisia asumisratkaisuja!!! 88 % 65 vuotta täyttäneet, ei säännöllisiä palveluita

Vaihtoehtoja ikäihmisen asumiseen - Ikäystävällinen ympäristö, yhteisöllinen asuminen ja palvelut

Vaihtoehtoja ikäihmisen asumiseen - Ikäystävällinen ympäristö, yhteisöllinen asuminen ja palvelut KS:n SOTE2020 Vaihtoehtoja ikäihmisen asumiseen - Ikäystävällinen ympäristö, yhteisöllinen asuminen ja palvelut Seminaari 11.2.2016 Palvelujohtaja Risto Kortelainen Haasteet (1) Iäkkäiden asukkaiden palveluihin

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN IKÄIHMISTEN PALVELUJEN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA VUONNA Ehdotus

KESKI-SUOMEN IKÄIHMISTEN PALVELUJEN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA VUONNA Ehdotus KESKI-SUOMEN IKÄIHMISTEN PALVELUJEN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA VUONNA 2020 Ehdotus 65 vuotta täyttäneet hankekunnissa 35000 30000 25000 29492 32956 31489 24095 30808 28892 27283 26732 26761 26721 20000 15000

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin?

Miten tästä eteenpäin? Miten tästä eteenpäin? Eija Tolonen, vanhuspalvelujohtaja, YTL Kainuun muutosagentti puh. 044 7101 669 Kainuu asukasluku 31.3.2016 72 437 (Puolanka ei mukana 2 765) Ivalo 661 km Oulu 182 km väkiluku yli

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 8.11.2017 I & O /PR Palveluissa havaittuja puutteita Iäkkäiden palvelujärjestelmä Järjestelmä on pirstaleinen Rakenne ei ole

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille

Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille 2009-2030 Tavoitteena hyvinvoinnin tasa-arvo Jokaiselle on turvattava oikeus hyvään vanhuuteen Valtakunnallinen Ikäihmisten palvelujen laatusuositus 2008 Hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kuntien toiminta ja ennakointi ikääntyneiden kotona asumisen tukemisessa ja elinympäristöjen kehittämisessä

Kuntien toiminta ja ennakointi ikääntyneiden kotona asumisen tukemisessa ja elinympäristöjen kehittämisessä Kuntien toiminta ja ennakointi ikääntyneiden kotona asumisen tukemisessa ja elinympäristöjen kehittämisessä 6.4.2017 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumisen

Lisätiedot

suomalaisille? Lappi Vanhuspalvelujen tavoitteet / Matti Mäkelä 1

suomalaisille? Lappi Vanhuspalvelujen tavoitteet / Matti Mäkelä 1 Millaisia palveluja vanhoille suomalaisille? Lappi 28.11.2014 28.11.2014 Vanhuspalvelujen tavoitteet / Matti Mäkelä 1 Muutosten tuulia 2014 Vanhoja ihmisiä on vuosi vuodelta enemmän Hyvinvoivia vanhoja

Lisätiedot

Koko kunta ikääntyneen asialla

Koko kunta ikääntyneen asialla 1 Kuka hoitaa ikäihmiset tulevaisuudessa? 21.9.2010 Rita Oinas palvelujohtaja Vanhuspalvelut Oulun kaupunki Koko kunta ikääntyneen asialla 2 Oulun kaupungin vanhustyötä ohjaa kaupungin strateginen tavoite,

Lisätiedot

THL Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

THL Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Ikääntyneiden asumiseen varautuminen kunnissa THL 12.3.2018 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumistilanne 75-vuotta täyttäneistä vuoden 2016 lopussa STM ja

Lisätiedot

Palveluverkkotyö Jyväskylässä

Palveluverkkotyö Jyväskylässä Palveluverkkotyö Jyväskylässä Erityinen kuntajakoselvitys Selvitystyöryhmä 29.10.2013 Risto Kortelainen muutosjohtaja risto.kortelainen@jkl.fi 30.10.2013 1 Palveluverkkosuunnittelun lähtökohdat Kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma perustuu ns. Vanhuspalvelulain 5 : Kunnan on laadittava suunnitelma ja se on osa kaupungin/kunnan

Lisätiedot

VANHUSTEN ASUMISPALVELUJEN VISIOT LAHDESSA

VANHUSTEN ASUMISPALVELUJEN VISIOT LAHDESSA 29.8.2013 VANHUSTEN ASUMISPALVELUJEN VISIOT LAHDESSA VALVANNE SYMPOSIUM - HYVÄN VANHUUDEN PUOLESTA 26.8.2013 Ismo Rautiainen Vanhusten palvelujen ja kuntoutuksen johtaja Lahden sosiaali- ja terveystoimiala

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelumalli hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto

Hyvinvoinnin palvelumalli hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto Hyvinvoinnin palvelumalli 2020 16.4.2013 hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto Hyvinvointipalveluiden talouden kokonaishaasteet Skenaariossa 1 menojen kasvuvauhti jatkuu vuoden 2012 mukaisena kantaoulun

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa. 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa. 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

Koti palvelutalossa vai palvelut kotiin? koti- ja erityisasumisen johtaja Johanna Sinkkonen

Koti palvelutalossa vai palvelut kotiin? koti- ja erityisasumisen johtaja Johanna Sinkkonen Koti palvelutalossa vai palvelut kotiin? koti- ja erityisasumisen johtaja Johanna Sinkkonen 2 Tarkoituksenmukaiset palvelut Toimiva asuminen Osallisuus yhteisön toimintaan Riittävä taloudellinen toimeentulo

Lisätiedot

KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTIIN VIETÄVÄT PALVELUT HYVINVOINTIALA 21.3.2019 SATU KARPPANEN NEUVOTTELEVA VIRKAMIES SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ RATKAISUJA HAASTEISIIN HAETTIIN SEURAAVILLA TEEMOILLA.

Lisätiedot

Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa. Vahvuudet ja kehittämiskohteet

Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa. Vahvuudet ja kehittämiskohteet Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa Vahvuudet ja kehittämiskohteet Päivi Tikkanen I&O muutosagentti, TtT FAKTOJA POHJOIS- SAVOSTA: 75v täyttäneiden

Lisätiedot

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Johanna Lohtander Muutosagentti, I & O- kärkihanke, Maakunta- sote valmistelu Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Lapin maakunnan Ikäihmisten sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Uuden soten kulmakivet

Uuden soten kulmakivet Mikä ihmeen SOTE? Uuden soten kulmakivet 1. Palvelut järjestää tulevaisuudessa 18 maakuntaa 2. Palvelut tarpeen mukaan 3. Valinnanvapaus 4. Kustannusten kasvun hillintä 5. Digitalisaatio VIDEO: Mikä SOTE?

Lisätiedot

MUUTOSINFO PALTAMO

MUUTOSINFO PALTAMO MUUTOSINFO PALTAMO 4.4.2017 Eija Tolonen, vanhuspalvelujohtaja, YTL I&O kärkihanke, Kainuun muutosagentti eija.tolonen@kainuu.fi puh. 044 7101 669 Maakuntien muutosagentit Muutosagentin tehtävänä on mm.

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Muutosagentti I&O Kärkihanke Pohjois-Pohjanmaa. Rita Oinas, TtM, sh

Miten tästä eteenpäin? Muutosagentti I&O Kärkihanke Pohjois-Pohjanmaa. Rita Oinas, TtM, sh Miten tästä eteenpäin? Muutosagentti I&O Kärkihanke Pohjois-Pohjanmaa Rita Oinas, TtM, sh Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa http://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito

Lisätiedot

Oulun palvelumalli 2020:

Oulun palvelumalli 2020: Oulun palvelumalli 2020: asiakaslähtöisyyttä, yhteisöllisyyttä ja monituottajuutta OSAAVA KUNTA tutkimuksen -SEMINAARI KUNTAPÄIVILLÄ 15.5.2013 Kehittämispäällikkö Maria Ala-Siuru Oulun palvelumalli 2020:

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

Ikäihmiset mukana muutoksessa seminaari Toimintamalli Päijät-Hämeessä PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ

Ikäihmiset mukana muutoksessa seminaari Toimintamalli Päijät-Hämeessä PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Ikäihmiset mukana muutoksessa seminaari 9.5.2019 Toimintamalli Päijät-Hämeessä Ikääntyminen on koko yhteiskunnan asia Ikääntynyt on aikuinen ihminen elämänsä loppuun saakka Ikääntyneet ovat voimavara Palvelurakenneuudistukset,

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä) POSIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 633 30,8 % (1163 hlöä) 2975 2766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1123 (31 %) 1341 (45%) kasvu

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula selvityshenkilö Organisaatiotoimikunta 7.2.2011 Valmistelun lähtökohtia: tuetaan toimintakykyä ja

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 20.10.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen tarpeita ja lähiajan näkymiä. Aalto Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

Ikääntyneiden asumisen tarpeita ja lähiajan näkymiä. Aalto Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Ikääntyneiden asumisen tarpeita ja lähiajan näkymiä Aalto 21.9.2018 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumistilanne maassamme 75-vuotta täyttäneistä vuoden 2016

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) % (317 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) % (317 hlöä) SAVUKOSKI 2. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 1 103 28 % (317 hlöä) 986 943 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 315 (28 %) 453

Lisätiedot

Kotihoito muutoksessa näkemyksiä Jyväskylästä

Kotihoito muutoksessa näkemyksiä Jyväskylästä Kotihoito muutoksessa näkemyksiä Jyväskylästä Tieto Kumppanuusfoorumi 24.8.2017 Palvelujohtaja Maarit Raappana, Jyväskylän kaupunki, Vanhuspalvelut Taustatekijöitä Jyväskylän kotihoidossa Jyväskylän vanhuspalveluihin

Lisätiedot

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella?

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Maisema-seminaari 23.04.2009 Helsinki Tilaajapäällikkö Eeva Päivärinta Ikäihmisten palvelujen ydinprosessi Tampereen kaupunki

Lisätiedot

Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT

Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa - kärkihankkeen tavoitteet Kärkihanke

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEIDEN KUNTOTUTUSPALVELUT LÄHIKUNTOTUTUKSESTA KOTIKUNTOUTUKSEEN. Marja Heikkilä Saarijärvi Keski-Suomen SOTE 2020

IKÄÄNTYNEIDEN KUNTOTUTUSPALVELUT LÄHIKUNTOTUTUKSESTA KOTIKUNTOUTUKSEEN. Marja Heikkilä Saarijärvi Keski-Suomen SOTE 2020 IKÄÄNTYNEIDEN KUNTOTUTUSPALVELUT LÄHIKUNTOTUTUKSESTA KOTIKUNTOUTUKSEEN Marja Heikkilä Saarijärvi 19.4.2016 Keski-Suomen SOTE 2020 PALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN UUDESSA SOTE-RAKENTEESSA ASUKKAIDEN ARKI ja Lähipalvelut

Lisätiedot

Koko kylä huolehtii. vastuu ikääntyvistä kuuluu kaikille Ikääntyvät Päijät-Hämeessä nyt

Koko kylä huolehtii. vastuu ikääntyvistä kuuluu kaikille Ikääntyvät Päijät-Hämeessä nyt Koko kylä huolehtii vastuu ikääntyvistä kuuluu kaikille 20.3.2019 Ikääntyvät Päijät-Hämeessä nyt Anu Olkkonen-Nikula ikääntyneiden palvelujen kehitysjohtaja Ikääntyminen on koko yhteiskunnan asia Ikääntynyt

Lisätiedot

Sotemaku johtoryhmä VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa

Sotemaku johtoryhmä VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa Sotemaku johtoryhmä 24..2017 VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa www.ep2019.fi http://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito 75-v täyttäneiden osuus v. 2015 ja v. 2030 Yhteiskunnan on mukauduttava

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä) KEMIJÄRVI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 7 892 31,9 % (2617 hlöä) 6 517 6 068 Ikääntynden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 2 544 (32%) 2 901 (45%) kasvu

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä) PELKOSENNIEMI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 947 29,9 % (296 hlöä) 807 766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 289 (30%) 354 (44%) kasvu

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 %

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 % KOLARI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 840 23,2 % 4 168 4 247 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 901 (23%) 1 312 (32%) kasvu 411 hlöä 75

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN KESKITETTY PALVELUNEUVONTA

IKÄIHMISTEN KESKITETTY PALVELUNEUVONTA IKÄIHMISTEN KESKITETTY PALVELUNEUVONTA Omenamäen palvelukeskus Tulliportinkatu 4 06100 Porvoo Puh 040 676 1414 www.porvoo.fi/ruori Ikäihmisten palveluohjaus yhdessä paikassa! Tervetuloa! TAUSTALLA VANHUSPALVELULAKI

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut

Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut sisältävät palveluohjauksen, kotihoidon tukipalveluineen, omaishoidontuen, palveluasumisen ja terveyskeskussairaalan palvelut ja ennakoivan ja kuntouttavan toiminnan

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN VANHUSNEUVOSTO. TOIMINTAKERTOMUS Toimikausi

JYVÄSKYLÄN VANHUSNEUVOSTO. TOIMINTAKERTOMUS Toimikausi 1 JYVÄSKYLÄN VANHUSNEUVOSTO TOIMINTAKERTOMUS Toimikausi 2013-2016 2 VANHUSNEUVOSTO kaudella 2013-2016 Puheenjohtaja Raili Rissanen, varapuheenjohtaja Kari Jokinen Vanhusneuvoston sihteeri Sanna Siniluhta

Lisätiedot

Valmistelijat / lisätiedot: Maria Rysti, puh Riikka Nikulainen, puh

Valmistelijat / lisätiedot: Maria Rysti, puh Riikka Nikulainen, puh 20.04.2016 Sivu 1 / 1 1862/2016 05.17.00 54 Leppävaaran elä ja asu -seniorikeskuksen vaikutukset palveluverkkoon Valmistelijat / lisätiedot: Maria Rysti, puh. 050 541 8655 Riikka Nikulainen, puh. 050 325

Lisätiedot

Ikäihmiset mukana muutoksessa seminaari Toimintamalli Päijät-Hämeessä PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ

Ikäihmiset mukana muutoksessa seminaari Toimintamalli Päijät-Hämeessä PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Ikäihmiset mukana muutoksessa seminaari 9.5.2019 Toimintamalli Päijät-Hämeessä Ikääntyminen on koko yhteiskunnan asia Ikääntynyt on aikuinen ihminen elämänsä loppuun saakka Ikääntyneet ovat voimavara Palvelurakenneuudistukset,

Lisätiedot

Palveluja ikäihmisille Vanhuspalvelulaki ja uudet mahdollisuudet?

Palveluja ikäihmisille Vanhuspalvelulaki ja uudet mahdollisuudet? Palveluja ikäihmisille Vanhuspalvelulaki ja uudet mahdollisuudet? Kotona kokonainen elämä, Hyvinkää6.9.2013 Sirpa Andersson, erikoistutkija VTT, THL, ikäihmisten palvelut -yksikkö 1 Esittelen: vanhuspalvelulakia

Lisätiedot

Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä

Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Lääkehoidon kokonaisuuden hallinta iäkkäällä 29.1.2019, Ikääntyneiden palvelujen kehitysjohtaja (I&O kärkihankkeen muutosagentti ad

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu SALLA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 781 31,9 % (1258 hlöä) 3 091 2 852 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1 240 (32%) 1 430 (46%) kasvu

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa I&O kärkihanke

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa I&O kärkihanke Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa I&O kärkihanke Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry Anu Olkkonen-Nikula Muutosagentti, Ikääntyneiden palvelujen kehitysjohtaja

Lisätiedot

Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila

Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari 7.9.2017 Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen tila ja kehittäminen

Ikääntyneiden asumisen tila ja kehittäminen Ikääntyneiden asumisen tila ja kehittäminen Erityisasiantuntija Sari Hosionaho, ympäristöministeriö Parasta elämää kotona- asumisen arkea Pohjois-Suomessa seminaari, 22.2.2018, Oulu Ikääntyneiden asumisen

Lisätiedot

Kustannustiedolla johtaminen osana palvelujärjestelmän kansallista ohjausta

Kustannustiedolla johtaminen osana palvelujärjestelmän kansallista ohjausta Kustannustiedolla johtaminen osana palvelujärjestelmän kansallista ohjausta Anssi Vartiainen, erityisasiantuntija 1 Maakunnan on seurattava alueensa väestön hyvinvointia ja terveyttä, järjestämänsä sosiaali-ja

Lisätiedot

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso KOKONAISUUS A: Kotiin vietävien palvelujen sisältö ja kohdentuminen Kuntoutus ja ennaltaehkäisy TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso Eija Janhunen TAVOITTEENA MAAKUNNALLINEN IDEAALIMALLI KUNTOUTTAVAN

Lisätiedot

Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi

Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi 1.4.2019 Jaako Taina, Roslakka Titta, Inna Miia, Mälkiä Pia EKSOTE 1 15.4.2019 Sisältö: - hallinnollinen sijainti Eksoten organisaatiossa - ohjaavaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Koti on POP "Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? Satu Kangas ja Reetta Hjelm

Koti on POP Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? Satu Kangas ja Reetta Hjelm Koti on POP "Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? 13.11.2018 Satu Kangas ja Reetta Hjelm KOTIHOITO KEHITTYY MIKSI? 2 JOTAIN ON TEHTY, JOTTA UUTISKYNNYS YLITTYY? MUTTA MITÄ MUUTA? Shokeeraavat kotikuolemauutiset

Lisätiedot

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Ikääntyvien asumispalvelut Pitkäaikaisen laitoshoidon vähentäminen aloitettiin, kun Senioripihan tehostetun asumispalvelun yksikkö valmistui.

Lisätiedot

Palveluasumisen tarve ja kehittäminen

Palveluasumisen tarve ja kehittäminen Palveluasumisen tarve ja kehittäminen Iisalmi 20.11.2014 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013-2017 Ikääntyneiden asumisen

Lisätiedot

Kodista palvelukotiin Palveluasumisen monet mahdollisuudet

Kodista palvelukotiin Palveluasumisen monet mahdollisuudet Kodista palvelukotiin Palveluasumisen monet mahdollisuudet Johanna Sinkkonen Koti- ja erityisasumisen johtaja Järvenpään kaupunki Kolme kokeilua menossa: 1. tyhjillään oleva liikehuoneisto muutetaan asumiskäyttöön

Lisätiedot

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10. VANHUSPALVELULAKI Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.2013 Lain tarkoitus ( 1 ) IKÄÄNTYNYTTÄ VÄESTÖÄ KOSKEVAT TAVOITTEET

Lisätiedot

Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä?

Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä? Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä? TALOYHTIÖN VARAUTUMINEN ASUKKAIDEN IKÄÄNTYMISEEN -seminaari vanhustyön johtaja Oulun kaupunki Oulun

Lisätiedot

HOITO- JA HOIVAPALVELUT MUUTOKSESSA - missä ollaan - mitä tulossa - HYVÄ 2011-2015. Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja, TEM Mustasaari 4.9.

HOITO- JA HOIVAPALVELUT MUUTOKSESSA - missä ollaan - mitä tulossa - HYVÄ 2011-2015. Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja, TEM Mustasaari 4.9. HOITO- JA HOIVAPALVELUT MUUTOKSESSA - missä ollaan - mitä tulossa - HYVÄ 2011-2015 Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja, TEM Mustasaari 4.9.2012 Missä ollaan? 65 vuotta täyttäneiden henkilöiden määrä ylitti

Lisätiedot

Erva, mitä sen tulisi olla ja mitä se voisi olla? Jouko Isolauri 27.9.2012

Erva, mitä sen tulisi olla ja mitä se voisi olla? Jouko Isolauri 27.9.2012 Erva, mitä sen tulisi olla ja mitä se voisi olla? Jouko Isolauri 27.9.2012 Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusrakenne Keski-Suomessa 2 Lähteet: 1) Tilastokeskus, THL, Kuntien sosiaali- ja terveystoimen

Lisätiedot

Kunnan toiminta ikääntyneiden asuinolojen kehittämisessä Ikääntyneiden asumisen kehittämisen väliseminaari

Kunnan toiminta ikääntyneiden asuinolojen kehittämisessä Ikääntyneiden asumisen kehittämisen väliseminaari Kunnan toiminta ikääntyneiden asuinolojen kehittämisessä Ikääntyneiden asumisen kehittämisen väliseminaari 16.12.2015 Anna Haverinen, vanhustyön johtaja, Oulun kaupunki Oulu on Suomen viidenneksi suurin

Lisätiedot

Hoito-hoiva tietopaketin KUVAindikaattorit. Keski-Suomen kuntien vertailut Koonnut I&O muutosagentti Tuija Koivisto

Hoito-hoiva tietopaketin KUVAindikaattorit. Keski-Suomen kuntien vertailut Koonnut I&O muutosagentti Tuija Koivisto Hoito-hoiva tietopaketin KUVAindikaattorit Keski-Suomen kuntien vertailut Koonnut I&O muutosagentti Tuija Koivisto KUVA-indikaattorit KUVA indikaattorit Osana sote-uudistusta valmistellaan yhtenäistä mittaristoa

Lisätiedot

Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu?

Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu? Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu? Juha Jolkkonen geriatrian erikoislääkäri osastopäällikkö Helsingin kaupunki sosiaali- ja terveysvirasto sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut

Lisätiedot

Suomen Kuntaliiton maakuntatilaisuus Keski-Pohjanmaalla 17.9.2014 Ajankohtaiset kunta-asiat Aktuella kommunfrågor

Suomen Kuntaliiton maakuntatilaisuus Keski-Pohjanmaalla 17.9.2014 Ajankohtaiset kunta-asiat Aktuella kommunfrågor Suomen Kuntaliiton maakuntatilaisuus Keski-Pohjanmaalla 17.9.2014 Ajankohtaiset kunta-asiat Aktuella kommunfrågor Kristina Wikberg, Johtaja, ruotsinkieliset ja kansainväliset asiat Direktör, svenska och

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (930 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (930 hlöä) RANUA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 4 093 21,8 % (930 hlöä) 3 254 3 040 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 904 (22 %) 1

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueen Ikäpoliittinen ohjelma vuosille 2011-2015

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueen Ikäpoliittinen ohjelma vuosille 2011-2015 Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueen Ikäpoliittinen ohjelma vuosille 2011-2015 Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi Ikääntyminen voimavarana seminaari SYO, Kauhava 3.5.2011 Ikäpoliittinen ohjelma v. 2011-2015 Visio:

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Organisaatiotoimikunta 7.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

Työryhmän työskentely 2017

Työryhmän työskentely 2017 Tapaaminen18.1.2018 Uudenmaan ikääntyneiden palvelujen järjestäminen ratkaisee sote uudistuksen onnistumisen? (30% soster kustannuksista syntyy paljon sosiaali- ja terveyspalveluja käyttävien ikääntyneiden

Lisätiedot

Ikäihminen toimijana hanke

Ikäihminen toimijana hanke Ikäihminen toimijana hanke Väliarviointi 4/2014 Johtoryhmä 28.4.2014 LAPPI: väliarviointi 4/2014 Hanketyönä on kunnissa kirjattu vanhussuunnitelma (5 ) ikääntyneen väestön tukemiseksi. Vanhusneuvoston

Lisätiedot

Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015

Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015 Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015 Vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen Espoon kaupunki Omaishoidon tuki on palvelukokonaisuus, joka koostuu

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI

TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI Muutokset mahdollisia 18.10.2017 Tehostettu palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu ikäihmisille, joilla on fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,1 % (544 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,1 % (544 hlöä) MUONIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 2 375 22,1 % (544 hlöä) 2 313 2 297 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 527 (22%) 658

Lisätiedot

Esperi Care Anna meidän auttaa

Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi palvelee, kasvaa ja kehittää. Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaispalvelun

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA

IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA Sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen eeva-sirkku.poyhonen@paimio.fi Kemiönsaaren valtuustoseminaari 31.12.2016 Paimiossa oli 75 vuotta täyttäneitä

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen näkymiä

Ikääntyneiden asumisen näkymiä Ikääntyneiden asumisen näkymiä Kotona asumisen arki ja tulevaisuus Hyvän Iän Foorumi 3.10.2018 Asuntoneuvos Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumistilanne maassamme

Lisätiedot

Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet

Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet Väestön ikääntyminen ja palvelujen kehittäminen, kansallisen tason näkymät ja tavoitteet Hyvä ikääntyminen mahdollisuuksien Seinäjoella seminaari, 6.9.2010 Peruspalveluministeri Paula Risikko TAVOITTEET

Lisätiedot

Pohjois-Savon alueprofiili. Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa, STM Sari Kehusmaa

Pohjois-Savon alueprofiili. Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa, STM Sari Kehusmaa Pohjois-Savon alueprofiili Kehitetään kaikenikäisten omaishoitoa, STM Sari Kehusmaa Sisältö Esityksessä raportoidaan maakuntaprofiilin keskeisimmät havainnot ja pohditaan tuloksia kärkihankkeen teemojen

Lisätiedot

Hankintalain uudistaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen hankinta

Hankintalain uudistaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen hankinta Hankintalain uudistaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen hankinta 19.9.2014 Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja Kuntaliitto Hankintalainsäädännön uudistaminen Hankintalain uudistaminen - aikataulu

Lisätiedot

Palvelutarpeen arviointi - työpaja 2.4.2014

Palvelutarpeen arviointi - työpaja 2.4.2014 Palvelutarpeen arviointi - työpaja 2.4.2014 Arja Kumpu, Ikääntyneiden palvelujen johtaja 3.4.2014 Kirjoita tähän nimi dian perustyyli -tilassa 2 Risto- hankkeen ja Kotona kokonainen elämä hankkeiden tavoitteet

Lisätiedot

ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET

ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET 15.11.2017 Asumispalveluiden käsitteet Asumispalveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (130/2014) mukaisia palveluja joita järjestetään ensisijaisesti

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SOTE. Pertunmaa Hans Gärdström

ETELÄ-SAVON SOTE. Pertunmaa Hans Gärdström ETELÄ-SAVON SOTE Pertunmaa 19.2.2016 Hans Gärdström 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 2 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 3 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 4

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN PALVELUT JA NIIDEN KEHITTÄMINEN

IKÄIHMISTEN PALVELUT JA NIIDEN KEHITTÄMINEN IKÄIHMISTEN PALVELUT JA NIIDEN KEHITTÄMINEN YHTEENVETO IKÄIHMISTEN PALVELUT Lapissa ikäihmisten palveluiden peittävyys on korkea Kolaria, Pelloa ja Rovaniemeä lukuun ottamatta, ja erityisen korkea se on

Lisätiedot

Laatusuositus ikäystävällisen Suomen asialla

Laatusuositus ikäystävällisen Suomen asialla Laatusuositus ikäystävällisen Suomen asialla Kaste-kehittämisfoorumi 13.11.2013 13.11.2013 Laatusuositus / Matti Mäkelä 1 Laatusuositusten taustaa Aiemmat suositukset 2001, 2008: STM ja Kuntaliitto Suosituksissa

Lisätiedot

Palveluasumisen nykytila seurantatutkimuksen. Sari Kehusmaa tutkimuspäällikkö

Palveluasumisen nykytila seurantatutkimuksen. Sari Kehusmaa tutkimuspäällikkö Palveluasumisen nykytila seurantatutkimuksen valossa Sari Kehusmaa tutkimuspäällikkö Tutkimus on osa I&O-kärkihankkeen seurantaa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Lisätiedot

Kotihoidon uudet tuulet Anja Noro THT, Dosentti, Tutkimusprofessori Projektipäällikkö I&O kärkihanke, STM

Kotihoidon uudet tuulet Anja Noro THT, Dosentti, Tutkimusprofessori Projektipäällikkö I&O kärkihanke, STM Kotihoidon uudet tuulet Anja Noro THT, Dosentti, Tutkimusprofessori Projektipäällikkö I&O kärkihanke, STM Parasta aikaa seminaari 11.10.2016 Finlandiatalo, Helsinki 1 Sisältö Johdattelua Tilastotietoa

Lisätiedot

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut. Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10.

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut. Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10. Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10.2013 28.10.2013 Tietoja pähkinänkuoressa 0-6 - vuo(aita n. 11 300

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimen kehysesitys ja investointiohjelma. Kokoomuksen valtuustoryhmän syysseminaari

Sosiaali- ja terveystoimen kehysesitys ja investointiohjelma. Kokoomuksen valtuustoryhmän syysseminaari Sosiaali- ja terveystoimen kehysesitys ja investointiohjelma Kokoomuksen valtuustoryhmän syysseminaari 26.8.2018 Sosiaali- ja terveyspalvelut 2019 Vahva pohja - Rakenteelliset muutokset hyvässä vauhdissa

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit

Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit Lapin maakunnan tilanne Sosiaalijohdon työkokous 18.11.2016 Asta Niskala Pohjois Suomen sosiaalialan osaamiskeskus STM ja hallituksen kärkihankkeet

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus Vastuualuejohtaja Sirkka Karhulan esitys organisaatiotoimikunnassa 25.10.2010 Jyväskylän vanhuspoliittinen strategia 2009-2030 WWW.jyvaskylanseutu.fi/sivu.php/vanhuspalvelut

Lisätiedot

Palvelut ja rakenne mutta mihin suuntaan

Palvelut ja rakenne mutta mihin suuntaan Palvelut ja rakenne mutta mihin suuntaan Taina Jaako Eksote, hoivajohtaja 29.8.2016 Valvanne Symposium IV Eksote kartalla Etäisyyksiä Lappeenrannasta: Helsinkiin 220 km Pietariin 230 km Venäjän rajalle

Lisätiedot

Neuvonta, palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi. OIVA keskus. Miia Autiomäki 18.2.2015

Neuvonta, palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi. OIVA keskus. Miia Autiomäki 18.2.2015 Neuvonta, palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi OIVA keskus Miia Autiomäki 18.2.2015 20.2.2015 Johdon tukipalvelut vastuualuejohtaja Anssi Niemelä Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen/ OIVA-keskus

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

Iäkäs ihminen, asuminen, hoito ja huolenpito

Iäkäs ihminen, asuminen, hoito ja huolenpito Iäkäs ihminen, asuminen, hoito ja huolenpito RAI-seminaari 24.3.2011 Kirsi Kiviniemi TtT, kehittämispäällikkö Sisältö Ihmislähtöisen asumisen sekä hoidon ja huolenpidon yhdistäminen Iäkäs ihminen Asuminen

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden asumistilanne 75-vuotta täyttäneistä vuoden 2010 lopussa Suositus, 2008 Asui

Lisätiedot

Eduskunnan Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Eduskunnan Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Eduskunnan Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Kirjallinen kannanotto ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain muuttamisesta Viite: Kutsunne

Lisätiedot

LOPEN KUNNAN IKÄIHMISTEN OHJELMA

LOPEN KUNNAN IKÄIHMISTEN OHJELMA Lopen kunta Perusturvalautakunta 26.10.2016 97 Perusturva Vanhuspalvelut LOPEN KUNNAN IKÄIHMISTEN OHJELMA 2017 2018 Sisko Haapanen Vanhuspalvelujen johtaja JOHDANTO Seudullinen ikäihmisten ohjelma 2015

Lisätiedot