Yritysturvallisuuden seminaari. Esitys 2 Mitä tekemistä kirjoilla on yritysturvallisuuden kanssa? Eila Ylönen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yritysturvallisuuden seminaari. Esitys 2 Mitä tekemistä kirjoilla on yritysturvallisuuden kanssa? Eila Ylönen"

Transkriptio

1 Yritysturvallisuuden seminaari Esitys 2 Mitä tekemistä kirjoilla on yritysturvallisuuden kanssa? Eila Ylönen

2 Kirjat: Jorma Huhtala: Majoitusliikkeen turvallisuusriskit ja riskienhallinta Harvey Burstein: Hotel Security Management

3 Kirjat käsittelevät samaa toimialaa (majoitus). Vaikka kirjojen näkökulma poikkeaa toisistaan (suomenkielinen suomalaisille ja englanninkielinen enemmän jenkeille suunnattu) Voidaan molemmissa löytää sama lopputulos: hotelli/majoitusliikkeen oma turvallisuus ja varsinkin siellä työskentelevien ja asiakkaiden turvallisuus. Tästä syystä käsitellään yhtenä kirjana.

4 Lähtökohta: Hotelleissa ei voida tuotteiden ominaisuuksien mukaan markkinoida turvallista paikkaa yöpyä, kuten esim autossa voi olla x kpl turvatyynyjä, turvakaareja yms. Hotellien täytyy luoda mielikuva turvallisesta asumisesta, mutta samalla sen pitää luoda mielikuva mukavasta asuinpaikasta. Ei saa näyttää vankilalta, lastentarhalta eikä turvattomalta lepokodilta.

5 Turvallisuusjohtaminen Asiakkaat odottavat hotellin olevan turvallinen. Se ei ole Matti Meikäläisen valintaperuste, mutta Tarja Haloselle se on. Tiettyä turvatasoa odotetaan hotellilta, ja kaikkien toimintojen täytyy toimia. Toiminnan jatkuvuus on hotellien elinehto. Liiketoiminnalle tulee herkästi haittaa, muutama tyytymätön asiakas tai yksi ruokamyrkytys voi aiheuttaa suuren ketjureaktion. Mikäli tyytymättömiä asiakkaita on tai reklamaatioita tehdään, ne tulee käsitellä hyvin ja ohjeiden mukaan. Toiminnan kannalta oleelliset asiat: Maine Henkilöt Tilojen turvallisuus Tiedottaminen

6 Riskienhallinta Turvallisuus oman toiminnan kehittäjänä: Häiriöiden estäminen! yökerhossa paljon häiriökäyttäytymistä, voi mennä anniskeluluvat hotellissa -> Järjestyksenvalvojia riittävästi, valvontaa kameroilla yms vesivahinko huoneessa tai palo keittiössä -> vakuutukset -> vakuutusmaksut vähenevät kun satsataan automaattisiin sammutusjärjestelmiin -> olisiko vesivahinko estynyt automaattihanan avulla?

7 Fyysinen turvallisuus Odottamattomia tapahtumia voi olla esim tyytymätön asiakas, pilaantunut ruoka, vesivahinko huoneessa, varkaus, pommiuhka Opetellaan, kuinka tyytymätöntä asiakasta käsitellään. Mitä tuntomerkkejä pitäisi pystyä havannoimaan? Tilojen luokittelu Kriittisiä esim: tietojen säilytyspaikka (palvelinhuone tms) Miksi ovat kriittisiä? Asiakastiedot: tieto siitä, kuinka monta henkilöä talossa on ja ketä he ovat. Jos tulipalo, onko kaikki löytynyt, kuka puuttuu?

8 Turvallisuusvyöhykeajattelu: Hotellit usein keskeisillä paikoilla, harvoin mahdollista suojata aidoilla. Autojen parkkipaikkakin hotellin aluetta, sekin tulee suojata. Jos ulkona, aita estää monen pääsyn alueelle, autohalliin ei pitäisi olla pääsyä suoraan ulkoa kävellen tai autolla poistumista ilman valvontaa. Ulko-ovet: Sivuovien lukitseminen, Ei saa häiritä luvallista kulkua, eli asukasavaimella pääsyoikeus. Kameravalvontaa Pääovi paikkaan, josta on esteetön näkyvyys vastaanottotiskille. Kukaan ei pääsisi taloon huomaamatta. Tästä syystä hissitkin sijaitsevat tiskin välittömässä läheisyydessä.

9 Huonekäytävät: hissi/portaikkovalvontaa, pääsy vain niille, joilla oikeus. Huoneet: Avaintenhallinta, lukkojen uudelleenkoodaus, ovet oletuksena aina lukossa. Kameravalvonta huoneistoissa arveluttava, ovea voidaan käytävävalvonnan kautta tarkkailla. Mahdollinen oma kassakaappi tai vastaanoton kautta yhteinen arvotavaroille / passeille tms. Tulipalo, pommiuhka yms Hätäpoistumistiet merkittävä hyvin ja ne eivät saa olla lukittuina sisäpuolelta siten, ettei niitä saada auki

10 Henkilöstöturvallisuus / Henkilöturvallisuus Oman henkilökunnan turvaaminen Asiakkaiden turvaaminen Yrityksellä kriittistä tietoa: asiakastiedot, taloustiedot yms Uhkana: asiakas / henkilökunta / ulkopuolinen henkilö Asiakkaiden taustoja hankala selvittää huomaamattomasti. Kaikki eivät varaa huonetta etukäteen, oikea henkilöllisyys harvemmin tarkistetaan (ulkomailla tarkistetaan passista). Henkilöstöä tulisi kouluttaa tunnistamaan epäilyttävät tapaukset. On henkilö sitten uhka toiselle asiakkaalle tai yrittää huijata hotellia.

11 Henkilökunnan taustojen tarkistus sitäkin tärkeämpää. Rekrytointivaiheessa pitäisi tunnistaa hyvät/huonot ihmiset. Henkilökunnan tunnistaminen -> työasu, kulkukortti? Ei riitä pelkkä taustojen tarkistus vaan henkilökuntaa on valvottava jatkossakin. Tilaisuus voi tehdä kenestä tahansa varkaan. Jos asiakas ilmoittaa korun kadonneen ja syyttää henkilökuntaa, ei se kuitenkaan aina ole henkilökunnan syy, korut voivat tippua kadullekin. Yrityksen tietojen suhteen on tärkeätä tietää missä sijaitsee kriittinen tieto ja kenellä on sinne pääsy. Ja vielä tärkeämpää on nähdä ketkä tietoa ovat käyneet katsomassa. Eli luvaton pääsy laitteille ja järjestelmiin estettävä!

12 Pelastustoiminta Vartioinnin ja valvonnan avulla pelastustoimet päästään aloittamaan mahdollisimman nopeasti. Tulipalossa alkusammutus on tärkein vaihe! Tärkeintä on ennaltaehkäisy! Usein hotelleissa palohälytys merkitsee useamman yksikön lähettämistä paikalle > jos tosi kyseessä, paikka on saatava nopeasti tyhjäksi. Laki vaatii esim pelastussuunnitelman. Poistumistiet merkittävä hyvin. Ja tiedettävä kuka ohjaa toimintaa ja kuka tiedottaa.

13 Petosyritysten ennaltaehkäisy on tehokkaampaa kuin niiden selvittäminen jälkikäteen. Rahat jäävät saamatta! Taloushallinnon / Varainhoidon turvaaminen Hotelleille uhkana: rahanpesu ja talousrikollisuus Hotelleissa myös omaa keinottelua taloushallinnossa. Rahan pesua tapahtuu myös Suomessa. Rikoksen selvittäminen on helpointa siinä missä se tapahtuu. Taloon tulleen rahan pitää olla puhdasta myös verottajalle. Henkilökunta tässäkin avainasemassa, koulutetaan tunnistamaan oikeat rahat ja maksukortit sekä kuinka tunnistetaan riski asiakas. Miten voit tietää, että kohde on oikeasti jonkun yrityksen palveluksessa, kun huone laskutetaan suoraan yritykseltä?

14 Hotelleissa myös omaa keinottelua taloushallinnossa. Alkoholia voidaan myydä ohi kassan, alkoholia voidaan ostaa kuititta, pimeä työvoima Taloushallinto: Tilaus-, varasto- ja palkkajärjestelmät: tietojen eheys tärkeä! Asiakirjojen väärennys, olemattomat laskut, väärät tilinumerot, kaikki talousrikoksia. Voi olla myös vilpillisiä yhteistyökumppaneita, onko viinitili varmasti hoitanut kaikki myynnit ohjeiden mukaisesti?

15 Tietoturvallisuus & Tietotekninen turvallisuus Aihekokonaisuus, joka oli kirjassa pintapuolisesti. Enemmänkin siltä kannalta, että mistä tunnet oikean luottokortin.

16 Toiminnan turvaaminen Työturvallisuus / Työterveys /Työpaikkasuojelu Hotellialalla paljon yksinäisiä työvuoroja, jolloin henkilökunnan turvallisuus pitäisi suojella. Työnantajan tulee huolehtia, että työpaikalla on turvallista. Sairaspoissaoloja alalla paljon: uhkailua, väkivaltaa (sekä henkistä että fyysistä) Mikäli ongelmia tulee, eikä niihin puututa, seuraukset vain pahenevat. Kriisien jälkihoito tärkeätä. Henkilöstön koulutus on tärkeä osa toimintaa. Avainhenkilöiden tehtävät oltava selvillä ja niille tulisi olla seuraaja.

17 Poikkeusolot Hotelleissa on kyse aina useamman ulkopuolisen henkilön hengestä. Yrityksissä usein vain oma henkilökunta, eli määrä on aina tiedossa. Hotelleissa määrää ei tiedetä. Kirjat opettavat miten uhkatilanteissa toimitaan. Jos asiakas soitetaan pommiuhkaus, miten siihen reagoidaan? Mitä tulisi muistaa soitosta? Tärkein opetus: Älä leiki omalla tai muiden hengellä. Ole rauhallinen ja toimi rauhallisesti, Sen avulla voit parhaiten rauhoittaa myös vastapuolen.

TOIMITILA-, PALO- JA PELASTUSTURVALLISUUS MAJOITUSYRITYKSESSÄ

TOIMITILA-, PALO- JA PELASTUSTURVALLISUUS MAJOITUSYRITYKSESSÄ TOIMITILA-, PALO- JA PELASTUSTURVALLISUUS MAJOITUSYRITYKSESSÄ Touko Pajunen Opinnäytetyö Lokakuu 2010 Palvelujen tuottaminen ja johtaminen Matkailu-, ravitsemis- ja talousala OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Nina-Maria Rosenström PEREHDYTTÄMISOPAS TURVALLISUUTEEN BREAK SOKOS HOTEL EDENIN VASTAANOTTOON

Nina-Maria Rosenström PEREHDYTTÄMISOPAS TURVALLISUUTEEN BREAK SOKOS HOTEL EDENIN VASTAANOTTOON Nina-Maria Rosenström PEREHDYTTÄMISOPAS TURVALLISUUTEEN BREAK SOKOS HOTEL EDENIN VASTAANOTTOON Opinnäytetyö Kajaanin ammattikorkeakoulu Matkailu-, ravitsemis- ja talousala Matkailun koulutusohjelma Kevät

Lisätiedot

Henkilöriskien hallinta

Henkilöriskien hallinta Avain turvallisempaan huomiseen Henkilöriskien hallinta Sisällysluettelo Henkilöriskien hallinta on tärkeää...3 Henkilöstö voimavarana...4 Avainhenkilöiden tunnistaminen ja sitouttaminen...5 Työsuhteen

Lisätiedot

TURVALLISUUDEN TOIMINTAKÄSIKIRJA YLIOPISTOSSA Yritysturvallisuuden osa-alueiden käytännön tarkastelu

TURVALLISUUDEN TOIMINTAKÄSIKIRJA YLIOPISTOSSA Yritysturvallisuuden osa-alueiden käytännön tarkastelu TURVALLISUUDEN TOIMINTAKÄSIKIRJA YLIOPISTOSSA Yritysturvallisuuden osa-alueiden käytännön tarkastelu 10. Turvallisuusjohdon koulutusohjelma Teknillinen korkeakoulu Koulutuskeskus Dipoli Tutkielma 22.2.2010

Lisätiedot

OHJE INTERNETIN KÄYTTÄJÄLLE

OHJE INTERNETIN KÄYTTÄJÄLLE TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO OHJE INTERNETIN KÄYTTÄJÄLLE Päivitetty 27.07.2010 www.tietosuoja.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO Ohje Internetin käyttäjälle - Johdanto 3 Näin turvaat yksityisyytesi Internetissä.

Lisätiedot

Luottamus verkkoasiointiin edellyttää yksityisyyden suojaa

Luottamus verkkoasiointiin edellyttää yksityisyyden suojaa Luottamus verkkoasiointiin edellyttää yksityisyyden suojaa LUOTI-artikkeli 3/2006 Risto Heinonen Liikenne- ja viestintäministeriön LUOTI-ohjelma* on pyytänyt kolmelta eri alan ammattilaiselta asiantuntijaartikkelia

Lisätiedot

Toimi turvallisesti. Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville

Toimi turvallisesti. Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville Toimi turvallisesti Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville Toimi turvallisesti Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville Julkaisija: Työturvallisuuskeskus

Lisätiedot

Kriminaalihuoltolaitoksen aluetoimistojen turvallisuus ja henkilöstöön kohdistunut epäasiallinen vaikuttaminen vuosina 2007-2008

Kriminaalihuoltolaitoksen aluetoimistojen turvallisuus ja henkilöstöön kohdistunut epäasiallinen vaikuttaminen vuosina 2007-2008 Rikosseuraamusviraston monisteita 4/2009 Julkaistu yhteistyössä YK:n Euroopan Kriminaalipolitiikan Instituutin (HEUNI) kanssa Kriminaalihuoltolaitoksen aluetoimistojen turvallisuus ja henkilöstöön kohdistunut

Lisätiedot

Uimahallien ja ja kylpylöiden turvallisuuden edistäminen

Uimahallien ja ja kylpylöiden turvallisuuden edistäminen Ohje 1/2015 17.3.2015 0 (48) Tukes-ohje 1/2015 1/2015 Uimahallien ja ja kylpylöiden turvallisuuden edistäminen Turvallisuus- ja ja kemikaalivirasto Ohje 1/2015 17.3.2015 1 (48) Sisältöalue Uimahallien

Lisätiedot

Turvatoimet. 18 alusöljyvahingon. rantatorjunnassa

Turvatoimet. 18 alusöljyvahingon. rantatorjunnassa Turvatoimet 18 alusöljyvahingon rantatorjunnassa SÖKÖ II -manuaali Ohjeistusta alusöljyvahingon rantatorjuntaan Turvatoimet alusöljyvahingon rantatorjunnassa Kotka 2011 Kymenlaakson ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Kaakon SOTE-INTO hanke / Matkanhallintajärjestelmä. Tarjous 88/2010. Liite 7: Western Systems Oy:n tietoturvaohje

Kaakon SOTE-INTO hanke / Matkanhallintajärjestelmä. Tarjous 88/2010. Liite 7: Western Systems Oy:n tietoturvaohje Kaakon SOTE-INTO hanke / Matkanhallintajärjestelmä Tarjous 88/2010 Liite 7: Western Systems Oy:n tietoturvaohje TARJOUS 88/2010 2 (10) Sisältö Kaakon SOTE-INTO hanke / Matkanhallintajärjestelmä... 1 Tarjous

Lisätiedot

Liite 5 MÄNTYHARJUN KUNTA LUKION PELASTUSSUUNNITELMA

Liite 5 MÄNTYHARJUN KUNTA LUKION PELASTUSSUUNNITELMA Liite 5 MÄNTYHARJUN KUNTA LUKION 1.1.2005 1Johdanto... 1 1.1 Opetustyön turvallisuus yleensä... 1 1.2 Lukion turvallisuus... 1 2PELASTUSsuunnitelman perusteet... 3 2.1 Tarkoitus yleisesti... 3 2.2 Laki-

Lisätiedot

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT ASUNTO OY VILLANPORTTI HYVINKÄÄ ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. PELASTUSSUUNNITELMAN PERUSTEET... 3 1.1. Suunnitelman tarkoitus... 3 1.2. Pelastussuunnitelman

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN KYMMENEN TIETOTURVA- KÄSKYÄ

PK-YRITYKSEN KYMMENEN TIETOTURVA- KÄSKYÄ PK-YRITYKSEN KYMMENEN TIETOTURVA- KÄSKYÄ Pk-yrityksen Kymmenen tietoturvakäskyä 2015 Pk-yrityksen Kymmenen tietoturvakäskyä 2015 ALKUSANAT Hyvä pk-yrityksen johtaja, Tässä pk-yrityksen tietoturvaohjeessa

Lisätiedot

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelma

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelma Mikkelin Jäähalli Pelastussuunnitelma Mikkelin Jäähalli pelastussuunnitelma Laadittu 3.6.2013 Laatija Joachim Miinalainen Viimeksi päivitetty 3.6.2013 Päivittäjä Eetu Kirsi Tämä pelastussuunnitelma täyttää

Lisätiedot

PuHu Juniorit ry:n TURVALLISUUSSUUNNITELMA. Sisällysluettelo: sivu

PuHu Juniorit ry:n TURVALLISUUSSUUNNITELMA. Sisällysluettelo: sivu PuHu Juniorit ry:n TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo: sivu 1. Turvallisuussuunnitelma 1 2. Turvallisuusorganisaatio 2 3. Mahdolliset uhat 3 4. Turvallisuusjärjestys 6 5. Esimerkkejä PuHu Juniorit

Lisätiedot

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI. Maine ja tietoturva -yrityksen uudet riskit SIVU 11

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI. Maine ja tietoturva -yrityksen uudet riskit SIVU 11 ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE YRITYSTURVALLISUUS Toukokuu 2007 YRITYSTURVALLISUUS - OSA YRITYSTOIMINTAA Yritysturvallisuus on yksi yritysten olemassaolon

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. ASKO 2 / Renor Oy. Heinäkuu 2014 Päivitetty: Tammikuu 2015

PELASTUSSUUNNITELMA. ASKO 2 / Renor Oy. Heinäkuu 2014 Päivitetty: Tammikuu 2015 PELASTUSSUUNNITELMA ASKO 2 / Renor Oy Heinäkuu 2014 Päivitetty: Tammikuu 2015 Tämä suunnitelma täyttää kiinteistön pelastussuunnittelulle asetetut lainmukaiset vaatimukset. Pelastussuunnitelmalla parannetaan

Lisätiedot

1 (46) TULITYÖKORTTI. Tulitöiden turvallisuuskurssin selkokielinen lisämateriaali maahanmuuttajille

1 (46) TULITYÖKORTTI. Tulitöiden turvallisuuskurssin selkokielinen lisämateriaali maahanmuuttajille 1 (46) TULITYÖKORTTI Tulitöiden turvallisuuskurssin selkokielinen lisämateriaali maahanmuuttajille Sisällys 2 (46) 1 TURVALLISUUS ON YHTEINEN ETUMME 4 1.1 Mikä on tulityötä? 4 1.2 Missä tulityötä tehdään?

Lisätiedot

Tietokantojen turvallisuus

Tietokantojen turvallisuus Tietokantojen turvallisuus Miro Holopainen Jenni Kallanto IIO30220 Database Management Raportti Huhtikuu 2014 Ohjelmistotekniikan koulutusohjelma Tekniikan ja liikenteen ala Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...3

Lisätiedot

Turvallisesti työmatkalla ulkomailla

Turvallisesti työmatkalla ulkomailla Turvallisesti työmatkalla ulkomailla Sisällys Johdanto... 1 Osa I Ulkomaantyön turvallisuusriskit... 2 Ulkomaantyön toimintaohje... 2 Kansainvälinen riskien arviointi... 2 Matkalle valmistautuminen...

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen Oma tupa, oma lupa Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen KEHITYSVAMMAISTEN TUKILIITTO RY. FDUV Sisältö Lukijalle... 3 Perustuslaki

Lisätiedot

Vesihuoltopooli. Vesihuoltolaitoksen kriisiviestintäohje

Vesihuoltopooli. Vesihuoltolaitoksen kriisiviestintäohje Vesihuoltopooli Vesihuoltolaitoksen kriisiviestintäohje Sisällysluettelo Johdanto 3 1. KRIISIVIESTINNÄN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET 4 2. KRIISIVIESTINNÄN SUUNNITTELU 5 3. VESIHUOLTOALAN ERILAISIA KRIISITILANTEITA

Lisätiedot

TURVALLISESTI TYÖSSÄOPPIMASSA hotelli-, ravintola- ja catering-alalla

TURVALLISESTI TYÖSSÄOPPIMASSA hotelli-, ravintola- ja catering-alalla TURVALLISESTI TYÖSSÄOPPIMASSA hotelli-, ravintola- ja catering-alalla MONISTE 17/2003 OPETUSHALLITUS Opetushallitus Taitto: Layout Studio Oy/Marke Eteläaho ISBN 952-13-1932-1 (nid.) ISBN 952-13-1933-X

Lisätiedot

Opas on saatavana sähköisenä osoitteessa www.turva-alanyrittajat.fi

Opas on saatavana sähköisenä osoitteessa www.turva-alanyrittajat.fi JULKAISIJAT Suomen toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry Annankatu 24 00100 Helsinki Puhelin (09) 4767 5711 www.rakli.fi Turva-alan yrittäjät ry PL 55 02601 Espoo Puhelin (09) 547 610 www.turva-alanyrittajat.fi

Lisätiedot

Arkipäivän tietoturvaa: salasanahygienia ja KeePass

Arkipäivän tietoturvaa: salasanahygienia ja KeePass Arkipäivän tietoturvaa: salasanahygienia ja KeePass Artikkelin on kirjoittanut Otto Kekäläinen. Edellisissä Turvallisuus-lehden numerossa on esitelty erilaisia ohjelmia salauskäyttöön, joissa kaikissa

Lisätiedot

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville Talous hallintaan Taloustietoa ikääntyville Sisällys TALOUDEN SUUNNITTELU... 3 PANKKITILI... 5 PANKIN PALVELUT... 6 LASKUJEN MAKSAMINEN... 8 LAINA... 10 TAVAROIDEN OSTAMINEN... 11 OMAISUUDEN HOITO... 12

Lisätiedot

Turvallisuus. edessä, kun vahinko on jo tapahtunut. torjunnassa Euroopan unioni näyttää olevan veturi, joka puuskuttaa kaikkia jäsenmaitaan

Turvallisuus. edessä, kun vahinko on jo tapahtunut. torjunnassa Euroopan unioni näyttää olevan veturi, joka puuskuttaa kaikkia jäsenmaitaan loc0504_s06-34_taitto 16.5.2005 12:30 Sivu 6 6 Turvallisuus ei ole Suomessakaan itsestäänselvyys Yhdysvaltoihin syksyllä 2001 tehdyt terroristiiskut osoittivat varsin konkreettisesti, että esimerkiksi

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKOJEN TURVALLISUUSSUUNNITELMAOPAS

LIIKUNTAPAIKKOJEN TURVALLISUUSSUUNNITELMAOPAS LIIKUNTAPAIKKOJEN TURVALLISUUSSUUNNITELMAOPAS Toni Hyytinen 2009 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 5 1.1 Turvallisuussuunnittelu ja oppaan tarkoitus... 5 1.2 Liikuntapaikkojen turvallisuussuunnittelun haasteet

Lisätiedot