MIKSI REILUA KAUPPAA TARVITAAN?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MIKSI REILUA KAUPPAA TARVITAAN?"

Transkriptio

1 MIKSI REILUA KAUPPAA TARVITAAN?

2 Kehitysmaiden viljelijät Yli miljardi ihmistä maailmassa on aliravittuja, suurin osa heistä on kehitysmaiden viljelijöitä. Pienviljelijät eivät aina saa tuotteistaan elinkustannuksia kattavaa hintaa. Suurtilojen työntekijöiden työolot ovat usein huonot. -Reilusta kaupasta hyötyjiäon yli miljoona perhetuottajaa ja heidän perheensämukaan lukien hyötyjiä on moninkertaisesti. -Ostohinta on usein ostajan päätettävissä, eli myydään sille kuka suostuu ostamaan. Usein viljelijät joutuvat myymään tuotteensa niin alhaisella hinnalla, ettäostohinta ei riitäkattamaan tuotantokustannuksia. Yksittäisen viljelijän mahdollisuudet hintaneuvotteluissa ovat usein olemattomat. -Suurtiloilla työntekijät joutuvat usein tekemään pitkää työpäivää alhaisilla palkoilla. -Kaupankäynnissävaikuttaa kysynnän ja tarjonnan lait ja usein ne eivät ota huomioon kehitysmaiden pienviljelijöitäja suurtilan työntekijöitä. Reilun kaupan järjestelmäon luotu tukemaan kehitysmaiden pienviljelijöiden yrittäjyyttä ja helpottamaan sitä, että pienviljelijät pääsevät itsenäisinätoimijoina mukaan kansainväliseen kaupankäyntiin. -Suurtiloilla käytetään huomattava määrämyrkyllisiälannoitteita. Työntekijöiden suojavarustus on usein puutteellinen ja myrkytyksiätehdään joskus jopa muiden työntekijöiden ollessa kasvihuoneessa. Torjunta-aineiden käyttöaiheuttaa työntekijöille terveyshaittoja, esimerkiksi ihosairauksia, keskenmenoja ja hedelmättömyyttä. (Lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys ry)

3 Köyhyys, lapset ja ympäristö YK:n mukaan 1,4 miljardia ihmistä elää alle eurolla päivässä ja määrä lisääntyy talouskriisin myötä. Maailmassa on yli 200 miljoonaa lasta, jotka koulun sijaan käyvät töissä (ILO). Viljelyyn käytetään huomattava määrä torjunta-aineita, jotka pilaavat usein ympäristön. -Maailman väkiluku on n. 6,8 miljardia (PRB, 2009). -YK:n mukaan yli 218 miljoonaa lasta työskentelee tavalla, joka on haitallista heidän henkiselle ja fyysiselle kehitykselleen. Näistä126 miljoonaa on lapsityövoiman hyväksikäytön pahimpien ilmenemismuotojen uhreja. -Suurtilat, jotka viljelevät esim. kahvia, kaakaota, hedelmiäja puuvillaa, tarvitsevat laajat viljelyalueet ja torjunta-aineita käytetään runsaasti. Torjunta-aineet pilaavat usein pohjavettä, maaperää ja vesistöjä. (Lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys ry)

4 MITÄ ON REILU KAUPPA?

5 Mitä on Reilu kauppa? Maailman laajin ja kattavin eettinen sertifiointijärjestelmä. Järjestelmä on luotu parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Järjestelmä sertifioi tuotteita ja raaka-aineita, ei yrityksiä. -Tarkoituksena on parantaa kehitysmaiden tuottajien elin- ja työskentelyoloja sekä ympäristön hyvinvointia. -Sertifiointimerkkiäkäytetään tuotteissa, jotka on tuotettu kansainvälisten Reilun kaupan kriteereiden mukaisesti. -Reilun kaupan merkkijärjestelmäsai alkunsa 1980-luvulla meksikolaisten kahvinviljelijöiden toimesta. Kahvin hinta oli niin alhainen, ettei se riittänyt viljelijöiden ja heidän perheidensätoimeentuloon. Viljelijät halusivat elättääitsensäomalla työllään sen sijaan, että he olisivat kehitysavun kohteita. -Ensimmäinen Reilu kauppa sertifioitu tuote tuli myyntiin Hollannissa vuonna Tuote oli kahvi, joka oli kasvatettu Meksikossa. (Lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys ry)

6 Reilun kaupan hyödyt perhetuottajille Reilun kaupan takuuhinta, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset Reilun kaupan lisä, joka käytetään yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty -Reilun kaupan tuotteista maksetaan aina myös erillistäreilun kaupan lisää. Tämäraha on tarkoitettu yhteisölle ympäristön sekäsosiaalisten ja taloudellisten olojen kehittämiseen. -Lisän käytöstä päätetään tuottajayhteisössä demokraattisesti. -Lisä käytetään yleensäkoulutukseen, terveydenhuoltoon ja tuotannon laatua parantaviin hankkeisiin. -Esimerkiksi Reilu kauppa -sertifioidulla Oserian-kukkatilalla Keniassa Reilun kaupan lisä on parantanut tilan työntekijöiden elämänlaatua. Nykyään jokaisella perheelläon omat asuintilat ja työntekijöille on hankittu suojavarusteita. Reilun kaupan lisääaiotaan jatkossa käyttääkoulutuskeskuksen kehittämiseen, ajo-opetukseen, vesiprojekteihin, Oserianinlukion laboratorion rakentamiseen, HIV-tiedotukseen ja HIV-potilaiden tukemiseen. (Lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys)

7 Reilun kaupan hyödyt suurtilojen työntekijöille Vähintään lakien mukaiset, asteittain nousevat palkat Turvalliset työolosuhteet Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty Lisää hyötyjä suurtilan työntekijöille: -Suurtilojen työntekijöillä on oikeus järjestäytyä ammatillisesti. -Suurtilojen työntekijät päättävät yhdessätilan omistajien kanssa Reilun kaupan lisän käytöstä. (Lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys ry)

8 Reilun kaupan ympäristökriteereihin kuuluu Ympäristövaikutusten arviointi, suunnittelu ja valvonta Maaperän ja vesistöjen suojelu Kemikaalien käytön vähentäminen ja kiellettyjen kemikaalien lista -Ohjeita jätteiden oikeanlaisesta käsittelystä -Kielto käyttää geenimuunneltuja organismeja -Reilun kaupan ympäristökriteerit edellyttävät ympäristön suojelua ja kannustavat mahdollisimman luonnonmukaiseen viljelyyn. (Lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys ry)

9 Kansainvälinen järjestelmä Hyötyjiä yli miljoona tuottajaa 59 kehitysmaassa. Reilun kaupan tuotteita myydään yli 70 maassa. -FLO (Fairtrade LabellingOrganizationsInternational) on eri maissa toimivien Reilun kaupan merkkijärjestöjen yhteistyöjärjestö. -FLO luo kriteerit Reilun kaupan tuotteille ja tukee tuottajia. -Reilun kaupan edistämisyhdistys on FLO:n jäsen. -Kehitysmaiden tuottajilla on FLO:nhallituksessa edustajat. Näin järjestelmäävoidaan paremmin kehittää viljelijöiden tarpeita vastaavaksi. (Lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys ry)

10 Reilun kaupan valvonta Valvonnasta vastaa FLO-CERT-yhtiö. Tuotantotapojen ja olojen lisäksi seurataan myös Reilun kaupan takuuhinnan maksua ja lisien käyttöä. Valvonta perustuu mm. tarkastuksiin ja erilaisten dokumenttien seurantaan. -Valvontavierailulla tarkastetaan muun muassa osuuskunnan pöytäkirjat, tilit, toimintakertomukset ja toimintasuunnitelmat. -FLO-CERT-yhtiön tarkastaja suorittaa valvontavierailun pääpiirteittäin seuraavasti: - tapaaminen osuuskunnan palkkaaman johtajan kanssa -tapaaminen osuuskunnan nimittämän hallituksen kanssa ja heidän haastattelu. Tarkastaja tarkistaa osuuskunnan viralliset dokumentit. -Johtajan ja hallituksen haastattelujen jälkeen, tarkastaja liikkuu alueella ja haastattelee työntekijöitä luottamuksellisesti ilman johtajien läsnäoloa. (Lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys ry)

11 REILU KAUPPA SUOMESSA

12 Reilun kaupan tuotteet Erilaisia Reilun kaupan tuotteita on Suomessa myynnissä tällä hetkellä noin Laaja tuotekirjo: hedelmiä, kahvia, teetä, puuvillaa, urheilupalloja, suklaata, jogurttia, mysliä, kosmetiikkaa, kukkia, sokeria, hunajaa, mehua, viiniä, mausteita, riisiä, hilloja ja jne. Tuotteiden määrä kasvaa koko ajan, ja kriteereitä uusille tuoteryhmille kehitetään jatkuvasti. -Reilun kaupan tuotteet tulivat myyntiin Suomessa Kotimainen tuote ja Reilu kauppa -sertifioitu tuote eivät ole toisiaan pois sulkevia vaihtoehtoja. Suurinta osaa Reilun kaupan tuotteista ei kuitenkaan viljellätai valmisteta Suomessa (esim. kahvi, hedelmät, puuvilla, kaakao) ja tällöin on hyväsuosia Reilun kaupan sertifioinnin saaneita tuotteita. -Suomessa valmistettavissa tuotteissa (esim. kukat, hunaja) tuotanto ei aina vastaa kysyntää, joten näitä tuodaan joka tapauksessa ulkomailta Suomeen. -Kehitysmaissa tuotetun tuotteen osalta kannattaa varmistaa, ettäsiinäon Reilun kaupan merkki. (lähde. Reilun kaupan edistämisyhdistys ry)

13 Suomalaiset kannattavat Reilua kauppaa Suosituimpia tuotteita ovat kahvi, banaani, kukat, viini ja puuvillatuotteet. Aktiivisten kansalaisten ansiosta Suomessa on myös Reilun kaupan arvonimen saaneita kaupunkeja, kuntia, seurakuntia, kouluja ja korkeakouluja. -Hankintalainsäädäntö sallii kunnille mahdollisuuden suosia hankinnoissaan eettisyyttä ja toteuttaa yhteiskuntavastuutaan. -Reilun kaupan kaupunki-arvonimen kriteerit ovat lyhyesti: - Kaupungintalolla järjestettävissä tilaisuuksissa tarjotaan Reilun kaupan tuotteita. -Kaupunki valitsee edustajan Reilun kaupan kannatustyöryhmään. -Kaupunki järjestäätilan, jossa on esilläreilun kaupan tuotteita ja infopiste Reilusta kaupasta. - Kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa on tarjolla Reilun kaupan tuotteita. -Paikalliset työpaikat, seurakunnat ja muut yhteisöt siirtyvät käyttämään Reilun kaupan tuotteita. - Reilun kaupan viikoille osallistuminen. - Reilun kaupan seurakunta-arvonimen kriteerit ovat lyhyesti: - Seurakunta käyttää reilun kaupan kahvia ja teetä kaikissa tapaamisissa ja tilaisuuksissa. - Seurakunta osallistuu Reilun kaupan viikoille -Seurakunta tiedottaa seurakuntalaisille Reilusta kaupasta ja ottaa Reilun kaupan huomioon eri työmuodoissa, kuten diakoniassa, lapsi-ja nuorisotyössäja rippikoulujen oppitunneilla. -Seurakunnan toimintasuunnitelmaan kirjataan, miten Reilua kauppaa edistetään vuoden aikana seurakunnassa.

14 MITÄ MINÄ VOIN TEHDÄ?

15 Mitä minä voin tehdä? Valitse Reilun kaupan tuotteita. Jos et löydä tuotteita omasta lähikaupastasi, ravintolasta tai kahvilasta, kysy myyjältä mahdollisuudesta hankkia niitä. Käynnistä koulussasi Reilun kaupan koulu -kampanja. Lisää hyviä vinkkejä: -Anna hyvääpalautetta kauppiaille ja työntekijöille, kun Reilun kaupan tuotteita on tarjolla. -Tilaa materiaalipaketti kouluille Tule mukaan Tilaa materiaalia

16 REILUN KAUPAN KOULU - ARVONIMI

17 Miksi Reilun kaupan kouluksi? Reilun kaupan koulun -arvonimi on kouluille konkreettinen tapa kantaa vastuuta. Koulu voi saada myös positiivista mediahuomiota. Yhdessä tekeminen on hauskaa ja sitä kautta oppii uusia taitoja ja asioita. Lisäähyviäperusteita: -Reilun kaupan koulu -kampanjointi lisääyhteistyötäopettajien ja oppilaiden välillä. Opettajat ja oppilaat voivat yhdessätekemällämuuttaa maailmaa askel kerrallaan paremmaksi paikaksi. -Kestävän kehityksen edistäminen on usein yksi opetussuunnitelman tavoitteista.

18 Reilun kaupan koulun kriteerit lyhyesti Ruokalassa on tarjolla Reilun kaupan tuotteita. Koulun tilaisuuksissa ja toiminnoissa käytetään Reilun kaupan tuotteita. Reilun kaupan koulu -työryhmä kokoontuu vähintään kahdesti lukukaudessa. Lue lisää: Kriteereitä lisää: -Välipala- ja kahviautomaateissa on valittavana Reilun kaupan vaihtoehtoja. -Opetussuunnitelmaan nostetaan vastuullisen kuluttamiseen ja Reiluun kauppaan liittyviäaihealueita. Käytännössätämätarkoittaa, ettäkestävääkulutusta, vastuullisuutta ja globalisaatiota koskevia aihealueita käsitellään teemapäivillä, ainekirjoituksessa tai vierailevan asiantuntijan muodossa vähintään kerran lukuvuodessa. -Kriteereihin kuuluu myös Reilun kaupan viikoille osallistuminen ja tiedotustyöreilusta kaupasta. Tiedotusta tehdään myös Reilun kaupan viikkojen ulkopuolella. (Lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys)

19 Lisätietoa, materiaalia ja tukea Reilun kaupan koulu -kampanjointiin Reilun kaupan edistämisyhdistys ry Paasivuorenkatu 2 A, 5 krs Helsinki Reilukauppa(at)reilukauppa.fi Puh: (09)

Mihin Reilua kauppaa tarvitaan?

Mihin Reilua kauppaa tarvitaan? Reilu kauppa ry 2017 Mihin Reilua kauppaa tarvitaan? Maailmassa on noin 800 miljoonaa ihmistä, jotka kärsivät nälästä. Osa heistä on pienviljelijöitä, jotka viljelevät ruokaa muille. He saattavat joutua

Lisätiedot

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely MERKKITEKOJA Kampanjaesittely Agenda Merkkien esittelyt Kampanjaesittely Yrityskumppanit Reilu kauppa Kaikilla ihmisillä on oikeus tulla toimeen omalla työllään myös kehitysmaissa. Reilun kaupan visiona

Lisätiedot

JHL tukee Reilua kauppaa. JHL paikallisyhdistyksen vuosikokous 2010

JHL tukee Reilua kauppaa. JHL paikallisyhdistyksen vuosikokous 2010 JHL tukee Reilua kauppaa JHL paikallisyhdistyksen vuosikokous 2010 AIHEITA: - Miksi Reilua kauppaa? - Reilu kauppa kunnissa ja työpaikoilla - JHL ja Reilu kauppa - Toimintaa! MIKSI REILUA KAUPPAA? Miksi

Lisätiedot

Reilu kauppa ry Paasivuorenkatu 2A, 5 krs. 00530 Helsinki www.reilukauppa.fi 1/5

Reilu kauppa ry Paasivuorenkatu 2A, 5 krs. 00530 Helsinki www.reilukauppa.fi 1/5 1/5 2/5 Reilun kaupan periaatteiden mukaan tuotetut tuotteet tunnistaa Reilun kaupan merkistä, joka kertoo kuluttajille, että tuote täyttää kansainväliset Reilun kaupan kriteerit. Reilu kauppa parantaa

Lisätiedot

Reilun kaupan aarrejahti tuli kaupunkiin tervetuloa mukaan!

Reilun kaupan aarrejahti tuli kaupunkiin tervetuloa mukaan! Oppilaan materiaali 1/7 Reilu kauppa on olemassa, jotta kaikilla maailman ihmisillä, myös kehitysmaissa, olisi mahdollisuus elättää itsensä omalla työllään. Reilua kauppaa tarvitaan myös siksi, että lapsilla

Lisätiedot

KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 2004. Jane Ilomäki. Ympäristöosaston monisteita 55

KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 2004. Jane Ilomäki. Ympäristöosaston monisteita 55 KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 200 Jane Ilomäki Ympäristöosaston monisteita 55 Lähdeviite Ilomäki, J. 200: Reilun kaupan tuotteiden tarjonta Hämeenlinnassa 200 -Ympäristöosaston

Lisätiedot

Kansainvälisen kaupan ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan päättäjien, yritysten ja kuluttajien välistä yhteistyötä.

Kansainvälisen kaupan ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan päättäjien, yritysten ja kuluttajien välistä yhteistyötä. Kansainvälisen kaupan ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan päättäjien, yritysten ja kuluttajien välistä yhteistyötä. Maailmankaupan epäoikeudenmukaisuus voi tuntua kaukaiselta asialta.. Kuitenkin se koskettaa

Lisätiedot

REILU KAUPPA RY Jatta Makkula

REILU KAUPPA RY Jatta Makkula REILU KAUPPA RY Jatta Makkula Miten huomioida elintarvikkeiden alkuperä ja sosiaalinen vastuu hankinnoissa? case Reilu kauppa Fairtrade Premium Usage Reilu kauppa ry 31 järjestön omistama yhdistys. Valvoo

Lisätiedot

Lä hde mukään Reiluun käuppään

Lä hde mukään Reiluun käuppään Lä hde mukään Reiluun käuppään www.reilukauppa.fi 2 Sisällys Reilu kauppa tarjoaa lisäarvoa... 3 Näin pääset mukaan Reiluun kauppaan... 2 Mukaan Reiluun kauppaan tuotteiden valmistajana... 2 Mukaan Reiluun

Lisätiedot

Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden

Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Reilun kaupan lisä Reilun kaupan tuottajaorganisaatioille maksetaan tuotteista saadun hinnan päälle aina Reilun kaupan lisää, joka on

Lisätiedot

KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 2003. Marjukka Välimaa. Ympäristöosaston monisteita 49

KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 2003. Marjukka Välimaa. Ympäristöosaston monisteita 49 KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 2003 Marjukka Välimaa Ympäristöosaston monisteita 49 Lähdeviite Välimaa M. 2003: Reilun kaupan tuotteiden tarjonta Hämeenlinnassa 2003.-Ympäristöosaston

Lisätiedot

Reilu kauppa -teemapäivä

Reilu kauppa -teemapäivä Reilu kauppa -teemapäivä Kouluissa käytetään päivittäin paljon tuotteita, jotka tuotetaan kaukana täältä: kahvia ja teetä juovat välitunneilla niin oppilaat kuin opettajatkin, välipalaksi syödään suklaata,

Lisätiedot

KYSYMYSTÄ JA VASTAUSTA REILUSTA KAUPASTA

KYSYMYSTÄ JA VASTAUSTA REILUSTA KAUPASTA 10 KYSYMYSTÄ JA VASTAUSTA REILUSTA KAUPASTA 1. Mikä on maailmankauppa? 2. Mitä ehtoja reilun kaupan on täytettävä? Kehitysmaakaupat ja Maailmankaupat ovat reilun kaupan erikoisliikkeitä, pienoistavarataloja,

Lisätiedot

Vending GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN

Vending GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN Vending GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu Out-of-Home sektorilla toimiville tahoille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä

Lisätiedot

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Parempi arkipäivä monille ihmisille Kestävä kehitys IKEAssa Sisältyy kaikkiin toimintoihimme Kestävän kehityksen toimintasuunnitelma FY15 kokonaisvaltainen lähestymistapa

Lisätiedot

Reilu kauppa -teemapäivä

Reilu kauppa -teemapäivä Reilu kauppa -teemapäivä Kouluissa käytetään päivittäin paljon tuotteita, jotka tuotetaan kaukana täältä: kahvia ja teetä juovat välitunneilla niin oppilaat kuin opettajatkin, välipalaksi syödään suklaata,

Lisätiedot

IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS

IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS Page 1 IKEA FOOD PRODUCT DEVELOPMENT PROCESS 2010 "Voin sanoa, että sekä IKEA että sen henkilökunta ovat parhaat tietämäni. Yhteishenki on mahtava, ja haluamme kaikki olla mukana

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig. Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen

Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig. Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen 2014 PAULIG GROUP 2014 PAULIG GROUP Niin Pauligin perhe kuin yrityskin ovat läpi historiansa olleet maailmalla

Lisätiedot

Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN

Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu Out-of-Home sektorilla toimiville tahoille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä

Lisätiedot

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON Oletko kiinnostunut taloudellisesti kannattavasta metsänhoidosta, joka huomioi monipuolisesti myös ympäristöarvot ja sosiaaliset näkökulmat?

Lisätiedot

10-vuotisraportti 1999 2009

10-vuotisraportti 1999 2009 Reilun kaupan edistämisyhdistyksen 10-vuotisraportti 1999 2009 HYVÄ OLO LÄHELLÄ JA KAUKANA 3 Tasavallan presidentin tervehdys Sisällys 3 Tasavallan presidentin tervehdys, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin

Lisätiedot

Opiskelijoiden Reilun kaupan tuotteiden ostokäyttäytyminen

Opiskelijoiden Reilun kaupan tuotteiden ostokäyttäytyminen Opiskelijoiden Reilun kaupan tuotteiden ostokäyttäytyminen Kauppi, Elina 2012 Laurea Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Opiskelijoiden Reilun kaupan tuotteiden ostokäyttäytyminen Elina

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Luomuohjelman arviointi. Sari Rannanpää

Luomuohjelman arviointi. Sari Rannanpää Luomuohjelman arviointi Sari Rannanpää Luomuohjelman arviointi Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI & TK-Eval Kesä syyskuu 2018 Aineisto: dokumentti- ja tilastoaineisto, haastattelut (29), luomualan

Lisätiedot

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkin tavoitteet Joutsenmerkki ohjaa ostajia tekemään ympäristön kannalta parempia päätöksiä tuottajia valmistamaan ympäristön kannalta parempia

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden markkinatilanne

Elintarviketeollisuuden markkinatilanne Elintarviketeollisuuden markkinatilanne Juho Lindman Helsingin kauppakorkeakoulun tutkija 23.10.2009 Juho Lindman Sisällysluettelo 1. Talouskriisin vaikutukset 2. Palkankorotusten todellinen vaikutus ruuan

Lisätiedot

Kokousaika: 11.12.2012 klo 18, kahvit klo 17.30 alkaen Kokouspaikka: Lauttasaaren kirkon seurakuntasali, Myllykallionrinne 1 A

Kokousaika: 11.12.2012 klo 18, kahvit klo 17.30 alkaen Kokouspaikka: Lauttasaaren kirkon seurakuntasali, Myllykallionrinne 1 A PL 117, Myllykallionrinne 1 F 00201 Helsinki (09) 2340 4300 lauttasaari.srk@evl.fi www.helsinginseurakunnat.fi/lauttasaari SEURAKUNTANEUVOSTON PÖYTÄKIRJA 12/2012 Kokousaika: 11.12.2012 klo 18, kahvit klo

Lisätiedot

REILUJA HANKINTOJA. opas sosiaalisesti kestäviin julkisiin hankintoihin

REILUJA HANKINTOJA. opas sosiaalisesti kestäviin julkisiin hankintoihin REILUJA HANKINTOJA opas sosiaalisesti kestäviin julkisiin hankintoihin Sisällysluettelo Esipuhe 3 Miksi julkisissa hankinnoissa tulisi valita Reilu kauppa -sertifioituja tuotteita? 5 Kasvavaan kehitysmaatuontiin

Lisätiedot

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen. Vuosiraportti 2007

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen. Vuosiraportti 2007 Reilun kaupan edistämisyhdistyksen Vuosiraportti 2007 Sisällys 3 4 5 6 7 8 9 10 12 13 14 15 16 17 18 19 Toiminnanjohtajan alkusanat Reilu kauppa Suomessa 2007 Suomessa myytävät tuotteet Reilun kaupan puuvilla

Lisätiedot

Luomun markkinapotentiaali tuoteryhmittäin

Luomun markkinapotentiaali tuoteryhmittäin markkinapotentiaali tuoteryhmittäin Ilkka Alarotu 20.11.2015 Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut tämän aineiston tuottamista myynti vuosimyynti on tällä hetkellä arviolta 242 milj. euroa ja luomun

Lisätiedot

Reilun kaupan seurakunta -viestintäohje

Reilun kaupan seurakunta -viestintäohje Reilun kaupan -viestintäohje Huhtikuu 2009 Ohjeet Reilun kaupan -logon käyttöön markkinointimateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Esittely 3. Velvollisuudet 4. Missä Reilun kaupan -logoa voi

Lisätiedot

Matkailun ongelmakohdat

Matkailun ongelmakohdat KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) Matkailun ongelmakohdat Eduskunnan työ- ja elinkeinojaosto 24.3.2017 Timo Lappi KUVA (korkeus voi vaihdella) Työtä

Lisätiedot

Reiluus saapui työpaikalle -viestintäohje

Reiluus saapui työpaikalle -viestintäohje Reiluus saapui työpaikalle -viestintäohje Elokuu 2010 Ohjeistus Reiluus saapui työpaikalle -logon käyttöön markkinointi- ja viestintämateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Esittely 2. Käyttöoikeudet 3. Logon

Lisätiedot

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Säätytalo Päivittäistavarakauppa ry Toimitusjohtaja 1 Elintarvikeketjun ympäristövastuu ja asiakastoiminnan haasteet Tuoteturvallisuus (Suomessa)

Lisätiedot

Green Key - te tapäivä tuotteiden vastuullisuudesta Mokkamestarit, Tampere Meira, Helsinki

Green Key - te tapäivä tuotteiden vastuullisuudesta Mokkamestarit, Tampere Meira, Helsinki Green Key - teemailtapäivä tuotteiden vastuullisuudesta 17.4. Mokkamestarit, Tampere 25.4. Meira, Helsinki Ympäristömerkityt tuotteet Green Key sertifioiduissa kohteissa Aina Green Key -kohteissa: Päivittäiset

Lisätiedot

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä Reilu maailma työn alla Laura Ventä 29.5.2018 SASK Suomen ainoa työntekijöiden oikeuksiin keskittyvä kehitysyhteistyöjärjestö Perustettu vuonna 1986 (SAK) Jäsenenä 34 suomalaista ammattiliittoa kaikista

Lisätiedot

Hankinnat ja ympäristö

Hankinnat ja ympäristö Hankinnat ja ympäristö Markus Lukin Helsingin kaupungin ympäristökeskus 27.2.2008 27.2.2008 Markus Lukin 1 Miksi hankintojen ympäristöasiat tärkeitä? o Suorat ympäristövaikutukset vähenevät o Hankintojen

Lisätiedot

Miten Juhla Mokka -kahvista tuli Luomu? Pro Luomu Uuna Kostamo

Miten Juhla Mokka -kahvista tuli Luomu? Pro Luomu Uuna Kostamo Miten Juhla Mokka -kahvista tuli Luomu? Pro Luomu 5.10.2017 Uuna Kostamo Vuonna 1876 nuori Gustav Paulig perusti yrityksen, jonka idea oli johdattaa pohjoinen kansakuntamme eksoottisten makujen ennen kaikkea

Lisätiedot

Reilun kaupan korkeakoulu -viestintäohje

Reilun kaupan korkeakoulu -viestintäohje Reilun kaupan -viestintäohje Syyskuu 2009 Ohjeet Reilun kaupan -logon käyttöön markkinointimateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Esittely 3. Velvollisuudet 4. Missä Reilun kaupan -logoa voi käyttää

Lisätiedot

Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia

Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia esimerkkinä Jalotofu 23.12.2014 Kaikki kuvat: Oy Soya Ab Reilun kaupan soijapavut Jalotofun soijapavut kasvavat Pohjois-Brasilian auringon lämmössä, Capaneman kylässä.

Lisätiedot

Laurea Leppävaaraan Reilun kaupan korkeakoulu - arvonimi

Laurea Leppävaaraan Reilun kaupan korkeakoulu - arvonimi Laurea Leppävaaraan Reilun kaupan korkeakoulu - arvonimi Willadsen-Känkänen, Meri 2010 Laurea Leppävaara 2 Laurea - ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Laurea Leppävaaraan Reilun kaupan korkeakoulu -

Lisätiedot

elintarvikehankinnat Pohjois-Karjalassa

elintarvikehankinnat Pohjois-Karjalassa 1 5.2.2018 Vastuulliset Josek Oy elintarvikehankinnat Pohjois-Karjalassa Risto Ravattinen 6.2.2018 8.9.2011 Kuka olen? Josekin yritysneuvoja ja hankintaasiamies Jarkko Peiponen. Johtaminen ja liiketoimintaosaaminen

Lisätiedot

SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta

SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta JOHDANTO Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain.

Lisätiedot

Kilpailukykyä ja kestävyyttä luomulla

Kilpailukykyä ja kestävyyttä luomulla Kilpailukykyä ja kestävyyttä luomulla Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry Twitter: @MarjaRiittaKott Pro Luomu ry Luomualan toimijoiden yhteistyöjärjestö, jonka tehtävänä on edistää luomun

Lisätiedot

Reilun kaupan kunta -viestintäohje

Reilun kaupan kunta -viestintäohje Reilun kaupan kunta -viestintäohje Maaliskuu 2009 Ohjeet Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta -logon käyttöön markkinointimateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Esittely 3. Velvollisuudet

Lisätiedot

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE Way of Life- sertifikaatti Way of Life- sertifikaatti kosmetiikalle ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin tuotteille HAKULOMAKE Olemme iloisia voidessamme tarjota sinulle sertifioinnin kansainvälisten kriteerien

Lisätiedot

Sopimusviljely riskinhallinnan työkaluna VYR viljelijäseminaari 27.1.2015 Sanna Kivelä, Viking Malt

Sopimusviljely riskinhallinnan työkaluna VYR viljelijäseminaari 27.1.2015 Sanna Kivelä, Viking Malt Sopimusviljely riskinhallinnan työkaluna VYR viljelijäseminaari 27.1.2015 Sanna Kivelä, Viking Malt Sopimusviljely on ostajan ja viljelijän välinen kumppanuussuhde, jolla tuotantoa ohjataan kysyntälähtöisempään

Lisätiedot

ASC ONKO SUOMESSA KOHTA SERTIFIOITUA KIRJOLOHTA? Riitta Myyrä Oy WAI Consulting Ltd

ASC ONKO SUOMESSA KOHTA SERTIFIOITUA KIRJOLOHTA? Riitta Myyrä Oy WAI Consulting Ltd ASC ONKO SUOMESSA KOHTA SERTIFIOITUA KIRJOLOHTA? Riitta Myyrä Oy WAI Consulting Ltd SUOMEN KALANKASVATTAJALIITON ASC-ESISELVITYSHANKE - Käynnistetty alkuvuonna 2017 - Euroopan meri- ja kalatalousrahaston

Lisätiedot

Työllisyyden edistäminen sosiaalisena kriteerinä kaupungin hankinnoissa

Työllisyyden edistäminen sosiaalisena kriteerinä kaupungin hankinnoissa Työllisyyden edistäminen sosiaalisena kriteerinä kaupungin hankinnoissa Vantaan kaupunki Elina Patana 7.3.2016 Elinvoimaohjelman 2014-2016 painopisteet 1. Yrityspalveluiltaan ylivoimainen 2. Edelläkävijä

Lisätiedot

Valtakunnallisen viestintäyhteistyön voima Viestinnän erityisasiantuntija Annukka Lyra maa- ja metsätalousministeriö

Valtakunnallisen viestintäyhteistyön voima Viestinnän erityisasiantuntija Annukka Lyra maa- ja metsätalousministeriö Valtakunnallisen viestintäyhteistyön voima 21.8.2018 Viestinnän erityisasiantuntija Annukka Lyra maa- ja metsätalousministeriö Yli 70 % Suomen EU:lta saamasta rahamäärästä maaseudun ja maatalouden rahoituksen

Lisätiedot

Ohjeet Reilun kaupan sertifiointimerkin käyttöön

Ohjeet Reilun kaupan sertifiointimerkin käyttöön Ohjeet Reilun kaupan sertifiointimerkin käyttöön Kevät 2012 Fairtrade Labelling Organizations International e.v. 2011 FAIRTRADE Certification Mark Guidelines 1 JOHDANTO TÄMÄ OPAS Reilu kauppa on kansainvälisesti

Lisätiedot

Suomalaiset ja kenkien eettisyys. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta

Suomalaiset ja kenkien eettisyys. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta Suomalaiset ja kenkien eettisyys Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta Johdanto Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain.

Lisätiedot

Luomuasetuksen uudistus Luomupäivät Pori Tero Tolonen Maa- ja metsätalousministeriö

Luomuasetuksen uudistus Luomupäivät Pori Tero Tolonen Maa- ja metsätalousministeriö Luomuasetuksen uudistus Luomupäivät Pori 16.11.2018 Tero Tolonen Maa- ja metsätalousministeriö Sisältö Lainsäädännön kehitys Uudistuksen politiikkatausta Asetuksen tavoitteista Asetuksen soveltamisalasta

Lisätiedot

Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus. Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori

Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus. Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori Sisällys 1. Liikkuva koulu -ohjelman laajeneminen valtakunnalliseksi 2. Oppilaiden fyysinen aktiivisuus 3. Aktiivisempia

Lisätiedot

VESIVASTUULLISUUS YRITYSTOIMINNASSA. Ismo Puurunen

VESIVASTUULLISUUS YRITYSTOIMINNASSA. Ismo Puurunen VESIVASTUULLISUUS YRITYSTOIMINNASSA Ismo Puurunen 20.3.2019 MAAILMAN INNOVATIIVISIN MEIJERI JA RUOKATALO Ruoka tuo ystävät yhteen ja antaa hyvän mielen. Luomme hyvinvointia ja makuelämyksiä vastuullisesti.

Lisätiedot

Aamu- ja välipalat sisältävät leivän ja ravintorasvan. Juomana tarjotaan maito, (lton, vl), piimä tai vesi.

Aamu- ja välipalat sisältävät leivän ja ravintorasvan. Juomana tarjotaan maito, (lton, vl), piimä tai vesi. TYRNÄVÄN KUNTA Päiväkotien aamu- ja välipalat 2016 LISTA 1 VIIKOT 3,10,17,24 Ruishiutalepuuro Karjalanpiirakka a Ohrahiutalepuuro 4-viljanpuuro salaatti Vihanneslajitelma To Murot ja hilloa rjasmoothie

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKKI 1.1.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI

GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKKI 1.1.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKKI 1.1.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI 1 JOHDANTO Näissä ohjeissa kerrotaan, miten Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä tulee käyttää. Ohjeet ovat sitovia, ja

Lisätiedot

Kaupan yhteiskuntavastuu Elintarvikeketjun päättäjien visio- ja uutispäivä 20.11.2008. Ulla Rehell, Kesko Oyj

Kaupan yhteiskuntavastuu Elintarvikeketjun päättäjien visio- ja uutispäivä 20.11.2008. Ulla Rehell, Kesko Oyj Kaupan yhteiskuntavastuu Elintarvikeketjun päättäjien visio- ja uutispäivä 20.11.2008 Ulla Rehell, Kesko Oyj Sivu 2 Lähde: BIO IS Sivu 3 Lähde: BIO IS Sivu 4 Kauppa on paikallista palvelutoimintaa 45,5

Lisätiedot

TUOTEMAINONNAN GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.8.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI

TUOTEMAINONNAN GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.8.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI TUOTEMAINONNAN GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.8.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu organisaatioille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä

Lisätiedot

Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli

Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli Mat-2.4142 Optimointiopin seminaari Mikko Hyvärinen 29.1.2008 Haitallinen valikoituminen kahden tyypin malli Haitallinen valikoituminen tarkoittaa että päämies

Lisätiedot

Yritysjärjestelyihin ja -kauppoihin valmistautuminen. Pasi Kinnunen, toimitusjohtaja Raahen Tili Oy

Yritysjärjestelyihin ja -kauppoihin valmistautuminen. Pasi Kinnunen, toimitusjohtaja Raahen Tili Oy Yritysjärjestelyihin ja -kauppoihin valmistautuminen Pasi Kinnunen, toimitusjohtaja Raahen Tili Oy Esmo-yhtiöt pähkinänkuoressa Esmo-yhtiöt edistävät arvojensa mukaisesti suomalaista kilpailukykyä ja yrittäjyyttä.

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Lappeenrannan kaupungintalo, neuvotteluhuone Venla, 1. krs, Villimiehenkatu 1, Lappeenranta

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Lappeenrannan kaupungintalo, neuvotteluhuone Venla, 1. krs, Villimiehenkatu 1, Lappeenranta LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2017 1 AIKA 24.01.2017 klo 15:00 16:30 PAIKKA Lappeenrannan kaupungintalo, neuvotteluhuone Venla, 1. krs, Villimiehenkatu 1, 53100 Lappeenranta KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asianro

Lisätiedot

asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelma

asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelma Opetussuunnitelma 3.0 /30.5.2014 1 (10) LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 1 Opintopolku asiakaspalvelun ja myynnin työtehtäviin asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelma 1. vuosi 2. vuosi 3. vuosi

Lisätiedot

Perjantai Terveyskeskuksen hallinnon neuvotteluhuone, 3.krs

Perjantai Terveyskeskuksen hallinnon neuvotteluhuone, 3.krs Perjantai 12.10.2018 12.00 14.00 Terveyskeskuksen hallinnon neuvotteluhuone, 3.krs läsnä: Tornion Invalidit ry. Raimo Toratti Lapin Näkövammaiset ry., Soile Järvirova Tornion kerho Tornion kaupunginhallitus

Lisätiedot

Reilun kaupan edistämisyhdistys

Reilun kaupan edistämisyhdistys Reilun kaupan edistämisyhdistys Vuosiraportti 2009 3 Alkusanat Sisällys 3 Alkusanat 4 Tuotteiden valikoimat laajenivat entisestään 5 Reilun kaupan tuotteiden myynti Suomessa 2009 6 Merkkivuotta juhlistettiin

Lisätiedot

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Vammaisohjelma 2009-2011 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisohjelma Johdanto Seurakuntayhtymän vammaisohjelma pohjautuu vammaistyöstä saatuihin kokemuksiin. Vammaistyön

Lisätiedot

Vähänkö hyvää! -lautasella

Vähänkö hyvää! -lautasella Vähänkö hyvää! -lautasella Vastuullisen ruoan tuntomerkit Otetaan huomioon ruoan ympäristövaikutukset, ilmastovaikutukset, tuotanto-olosuhteet, terveysvaikutukset. Ruoantuotannon vaikutukset Ruoka kuormittaa

Lisätiedot

OMISTAJANVAIHDOSTEN ERITYISPIIRTEET HYVINVOINTIALALLA

OMISTAJANVAIHDOSTEN ERITYISPIIRTEET HYVINVOINTIALALLA OMISTAJANVAIHDOSTEN ERITYISPIIRTEET HYVINVOINTIALALLA OTM Juhani Saarinen Asianajotoimisto Ismo Saarinen Ky 5.9.2017 klo 10.35-11.00 Metropolia, Bulevardi 31, Helsinki juhani.saarinen@saarinenlaw.fi YRITYSKAUPPA

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC)

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2016 COM(2016) 712 final 2016/0349 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC) FI FI 1.

Lisätiedot

YRITYSKAUPPA. Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa?

YRITYSKAUPPA. Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa? YRITYSKAUPPA Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa? Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti ja Yrityksen eli ns. oikeushenkilön myynti. Yrityksen myynti Yrityksen myynti tarkoittaa

Lisätiedot

Globalisaatio. Haasteet palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnissa

Globalisaatio. Haasteet palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnissa Globalisaatio Haasteet palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnissa Palvelujen ulkomaankaupan tilasto Kuvaa palvelujen vientiä ja tuontia palvelutyypeittäin ja kohdemaittain Sisältää konsernien sisäisen kaupan

Lisätiedot

Reiluus Eettisyys Ekologisuus Luotettavuus Laadukkuus

Reiluus Eettisyys Ekologisuus Luotettavuus Laadukkuus TEKSTIILIEN TILAUSTUOTEKATALOGI 2015 2016 KAIKU ETHICAL OY KAIKU ETHICAL OY Kaiku Ethical Oy on Suomen merkittävin asiakkaille räätälöityjen Reilun kaupan tekstiilituotteiden maahantuoja. Olemme toimineet

Lisätiedot

Suomen Pankki osana eurojärjestelmää

Suomen Pankki osana eurojärjestelmää Tuomas Välimäki Suomen Pankki Suomen Pankki osana eurojärjestelmää Kokoomuksen Talouspoliittisen Seuran miniseminaari 28.5.2019 Radisson Blu Plaza, Helsinki 28.5.2019 1 Euroalue ja eurojärjestelmä Euroalueen

Lisätiedot

Porvoon ammattiopiston johtosääntö

Porvoon ammattiopiston johtosääntö 12.4.2002 Porvoon ammattiopiston johtosääntö Kyjory 12.4.02 Yh YK PORVOON AMMATTIOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ 1.LUKU YLEISTÄ 1. Ylläpitäjä Porvoon ammattiopiston omistaja on Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä ja

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma Tavoitteista tuloksiin

Maaseudun kehittämisohjelma Tavoitteista tuloksiin Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tavoitteista tuloksiin 1 Maaseutuohjelman kolme strategista painopistettä Edistetään biotaloutta ja sen osana maataloutta harjoitetaan taloudellisesti, sosiaalisesti

Lisätiedot

Läsnä jäsenet Huovila Juhani kirkkoherra, pj., Lehtomäki Elina varapj., kokouksen puheenjohtaja. Mörsäri Sirkku. Raskinen Marjatta jäsen

Läsnä jäsenet Huovila Juhani kirkkoherra, pj., Lehtomäki Elina varapj., kokouksen puheenjohtaja. Mörsäri Sirkku. Raskinen Marjatta jäsen ANJALANKOSKEN SEURAKUNTA ESITYSLISTA/ Nro 8/2012 Sivu 1 (5) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika torstaina 8.11.2012 klo 17.00-18.30 Paikka Ummeljoen kyläkirkkoa Läsnä et Huovila Juhani kirkkoherra, pj., Lehtomäki

Lisätiedot

MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa

MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa Liite 15.3.2004 61. vuosikerta Numero 1 Sivu 2 MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa Oiva Niemeläinen, MTT Egyptissä olisi ruokittava 70 miljoonaa suuta Suomen peltopinta-alalta. Onnistuuko?

Lisätiedot

Näin se tehdään! Opas kaupungin reiluttamiseen

Näin se tehdään! Opas kaupungin reiluttamiseen Näin se tehdään! Opas kaupungin reiluttamiseen Sisällys Maailma muuttuu kun sitä muutetaan! 3 Mikä se on? 5 Mikä Reilun kaupan kaupunki? 6 Reilun kaupan kaupunki maailmanlaajuinen liike 7 Reilun kaupan

Lisätiedot

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry.

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Kanasta rahaa - siipikarjatuotannon mahdollisuudet tulevaisuudessa Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Siipikarjanlihan markkinat meillä ja muualla Valkoisen lihan menekki kasvaa kaikkialla Maailman

Lisätiedot

Lisää kannattavuutta luomuerikoiskasvien tuotantoon lisää luomupuutarhatuotantoa Tampere Jaana Elo

Lisää kannattavuutta luomuerikoiskasvien tuotantoon lisää luomupuutarhatuotantoa Tampere Jaana Elo Lisää kannattavuutta luomuerikoiskasvien tuotantoon lisää luomupuutarhatuotantoa 5.4.2018 Tampere Jaana Elo Luomutuotannosta Suomessa Luomutiloja 4587 kpl Keskikoko 56,6 ha Luomuomenoita 58 ha Avomaan

Lisätiedot

BIOJALOSTAMOITA POHJOISMAISSA

BIOJALOSTAMOITA POHJOISMAISSA Biojalostamohanke BIOJALOSTAMOITA POHJOISMAISSA Sunpine&Preem Arizona Chemicals SP Processum Fortum Borregaard Forssa UPM Forchem Neste Oil Kalundborg FORSSAN ENVITECH-ALUE Alueella toimii jätteenkäsittelylaitoksia,

Lisätiedot

Reiluja hankintoja. Opas eettisiin julkisiin hankintoihin

Reiluja hankintoja. Opas eettisiin julkisiin hankintoihin Reiluja hankintoja Opas eettisiin julkisiin hankintoihin Sisällysluettelo Esipuhe 3 Miksi ostaa Reilun kaupan tuotteita? 4 Reilu kauppa takaa kehitysmaiden viljelijöiden toimeentulon 4 Kuluttajien kiinnostus

Lisätiedot

Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys. - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50

Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys. - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50 Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50 TNS 2014 1 Kuinka tärkeää? 2 Mitkä asiat? 3 Vaikuttaako? TNS 2014 2 76% TNS Gallupin tutkimus

Lisätiedot

HoReCa-tapaaminen Muistio klo Postitalo, Helsinki

HoReCa-tapaaminen Muistio klo Postitalo, Helsinki HoReCa-tapaaminen Muistio 19.3.2015 klo 12-14.30 Postitalo, Helsinki Paikalla Mika Heiskanen (Finlandia-talo) Leila Fogelholm (Fazer Food Services) Jarkko Knuutinen (Meira Nova) Marko Kapanen (Heinon Tukku)

Lisätiedot

Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari

Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Marja-Riitta Kottila Sisältö Mikä on elintarvikeketju? Case luomuketju Tuloksia toimivuudesta ja tiedonkulusta Ajatuksia hankevetäjille Elintarvikeketju

Lisätiedot

Salon kaupunki Saapunut / /2017

Salon kaupunki Saapunut / /2017 Salon PÖYTÄKIRJA 11/2017 1 (6) Kokousaika 19.12.2017 kello 16:00 Salon kaupunki Saapunut 10.1.2018 207/00.02.12.02/2017 Kokouspaikka Kaupungintalo, kokoustila Kataja Käsiteltävät asiat Otsikko Sivu 109

Lisätiedot

Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012

Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012 Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012 26.1.2011 Valio Luomu on lanseerattu vuonna 1993 Lähes 20 vuotta luomua Valiolta Valio on tarjonnut kuluttajille luomuvaihtoehtoja jo vuodesta 1993 alkaen Tuotevalikoimaa

Lisätiedot

Bertha Mashalla ja muut Tufahamiane Clubin ihanat ja iloiset naiset olivat leiponeet suolaista ja makeaa.

Bertha Mashalla ja muut Tufahamiane Clubin ihanat ja iloiset naiset olivat leiponeet suolaista ja makeaa. Vuosikokous 2012 Puutarhanaisia alkoi saapua ennen kello yhtätoista Vantaan Hakkilaan Keskon toimitiloihin aloittamaan vuosikokousta. Silloin oli jo monenlaista laitettu valmiiksi: kahvipöytää katettiin

Lisätiedot

Neuvo Maatilojen neuvontajärjestelmän ajankohtaiset Merja Uusi-Laurila

Neuvo Maatilojen neuvontajärjestelmän ajankohtaiset Merja Uusi-Laurila 30.1.2018 Neuvo 2020 -Maatilojen neuvontajärjestelmän ajankohtaiset Merja Uusi-Laurila Lyhyesti Tilakohtaista neuvontaa 7 000 euron edestä maatilaa kohti kuluvalla ohjelmakaudella Viljelijän maksettavana

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin hankinnat Jaana Levo, VSSHP- Ruokahuoltopäällikkö

Sairaanhoitopiirin hankinnat Jaana Levo, VSSHP- Ruokahuoltopäällikkö Sairaanhoitopiirin hankinnat Jaana Levo, VSSHP- Ruokahuoltopäällikkö Miksi sairaanhoitopiirinkin ruoka kulki tuhansia kilometrejä? - Ruokatottumukset ovat muuttuneet - Työn tuottavuutta on nostettu keskittämällä

Lisätiedot

Suomalaisen Työn Liitto. Joulun kulutus ja suomalaiset -selvityksen tuloksia 2017 ja 2018

Suomalaisen Työn Liitto. Joulun kulutus ja suomalaiset -selvityksen tuloksia 2017 ja 2018 Suomalaisen Työn Liitto Joulun kulutus ja suomalaiset -selvityksen tuloksia 2017 ja 2018 S U OM AL AISEN TYÖN LIITTO Johdanto 2017 ja 2018 tutkimuksiin Tutkimukset on toteuttanut Suomalaisen Työn Liiton

Lisätiedot

Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander

Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander Liite 5 Kesko Oyj:n varsinaisen yhtiökokouksen pöytäkirjaan 1/2015 Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander Keskeiset tapahtumat 2014 Kannattavuus pysyi vahvalla tasolla Ruokakaupassa

Lisätiedot

Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari

Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari Kirsi Viljanen Lähiruokakoordinaattori Ruoka-Suomi teemaryhmän pj. Maa- ja metsätalousministeriö kirsi.viljanen@mmm.fi Lähiruoan ja luomun kehittäminen Lähiruoan

Lisätiedot

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA Sopimustyypit ja niiden valinta Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti (liiketoimintakauppa) ja yrityksen itsensä, eli ns. oikeushenkilön, myynti (osuus

Lisätiedot

Peter Westerholm, Pajuniemi Oy

Peter Westerholm, Pajuniemi Oy Peter Westerholm, Pajuniemi Oy Pro Luomu, arvoketjuryhmän kokous 2.6.2014 MTK 17.6.2014 Copyright Pajuniemi Oy 2 Pajuniemi Oy Perustettu 1976 Liikevaihto 11,7 milj. euroa vuonna 2013 Tuotannon määrä 1,5

Lisätiedot

Kilpailulainsäädäntö. Marica Twerin

Kilpailulainsäädäntö. Marica Twerin Kilpailulainsäädäntö Marica Twerin Kilpailulainsäädäntö Yritysostoja Kielletty yhteistyö Laajennetaan ja vahvistetaan koko ajan Markkinaedunvalvonnassa pidettävä mielessä. 2018/Marica Twerin osa tekstistä

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Kyröskosken koulun vanhempainyhdistys Kosken Kopla ry ja sen kotipaikka on Hämeenkyrö.

Yhdistyksen nimi on Kyröskosken koulun vanhempainyhdistys Kosken Kopla ry ja sen kotipaikka on Hämeenkyrö. KYRÖSKOSKEN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS KOSKEN KOPLA RY Säännöt 22.9.2014 (vuosikokous) 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Kyröskosken koulun vanhempainyhdistys Kosken Kopla ry ja sen kotipaikka

Lisätiedot

KappAhl on kuluneen vuoden aikana mm...

KappAhl on kuluneen vuoden aikana mm... TIETOA KESTÄVÄ KEHITYS -TYÖSTÄMME KESTÄVÄ KEHITYS -TYÖSSÄÄN KappAhl on kuluneen vuoden aikana mm...... ollut yksi puhtaampaan tekstiilituotantoon Intiassa tähtäävän ruotsalaisen SWAR-projektin aloitteentekijöistä....

Lisätiedot

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 Aino Alasentie, Vihreä lippu -päällikkö Suomen ympäristökasvatuksen Seura ry Taustalla Kansainväliset

Lisätiedot