Reilun kaupan kunta -viestintäohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Reilun kaupan kunta -viestintäohje"

Transkriptio

1 Reilun kaupan kunta -viestintäohje Maaliskuu 2009 Ohjeet Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta -logon käyttöön markkinointimateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Esittely 3. Velvollisuudet 4. Missä Reilun kaupan kunta -logoa voi käyttää 5. Pakollinen lisäteksti 6. Valinnainen lisäteksti 7. Reilun kaupan kunta -logon graafi set tiedostomuodot 8. Paino-ohjeet 9. Mitä logolla tulee ja ei saa tehdä 10. Esimerkkejä logon oikeaoppisesta käytöstä 11. Reilun kaupan kunta -logon käyttö puuvillatuotteissa 12. Matkalla Reilun kaupan kunnaksi -logo 13. Reilun kaupan sertifi ointimerkin käyttö Sanasto

2 1. Johdanto Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta -logo symboloi yhteisön saavuttamaa Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta -statusta. Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta-logolla pyritään - yhdistämään kaikki kaupungin / kunnan alueella toimivat Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta -kampanjassa mukana olevat yhteisöt yhdellä logolla - tarjoamaan Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta -toimijoille logo, jota voi käyttää markkinoitaessa Reilun kaupan järjestelmää ja Reilu kauppa -sertifi oituja tuotteita. Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta-logoa ei saa käyttää tavalla, joka synnyttää mielikuvan siitä, että tuotteet, tuotemerkit tai yritykset olisivat Reilu kauppa -sertifi oituja tai että niille olisi myönnetty Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta -arvonimi tai jokin muu Reilun kaupan edistämisyhdistyksen myöntämä arvonimi. Reilun kaupan kunta -logolla viitataan myöhemmin tässä ohjeessa sekä Reilun kaupan kunta että Reilun kaupan kaupunki -logoon. Vastaavasti Reilun kaupan kunta -kampanjalla tarkoitetaan jatkossa Reilun kaupan kaupunki ja Reilun kaupan kunta -kampanjoita. Reilun kaupan kunta -arvonimellä viitataan jatkossa sekä Reilun kaupan kaupunki että Reilun kaupan kunta -arvonimiin. Tämä ohje pätee sekä Reilun kaupan kunta että Reilun kaupan kaupunki -logon käyttöön. Logot ovat muutoin keskenään samanlaisia lukuunottamatta kunta / kaupunki- sanaa logon vasemmassa alareunassa. 2. Esittely Reilun kaupan kunta -arvonimeä saa käyttää kunta, jolle on myönnetty voimassa oleva Reilun kaupan kunta -arvonimi. Lisäksi logoa voivat käyttää ne organisaatiot, jotka toimivat kaupungin tai kunnan alueella ja ovat allekirjoittaneet sopimuksen logon käytöstä Reilun kaupan edistämisyhdistyksen kanssa. Tässä ohjeessa esitetyt logot yhdistävät kaupungin tai kunnan Reilun kaupan merkkiin. Näiden logojen pitää aina säilyä ehjänä kokonaisuutena, eikä niitä saa muokata. Lisäksi Reilun kaupan kunta -logon välittömässä läheisyydessä tulee aina olla pakollinen lisälause (Kts. luku 5). Tämä viestintäohje esittelee logot ja kertoo, kuinka logoja tulee ja kuinka niitä ei saa käyttää. Näitä ohjeita noudatettaessa logoja sisältäviä materiaaleja ei tarvitse hyväksyttää Reilun kaupan edistämisyhdistyksellä. Suosittelemme käyttämään Reilun kaupan kunta -logoa. Mikäli materiaaleissa kuitenkin käytetään Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä muutoin kuin osana Reilun kaupan kunta -logoa, tulee kullekin materiaalille saada etukäteen hyväksyntä Reilun kaupan edistämisyhdistykseltä. Hyväksyntä Reilun kaupan merkin käytölle tulee hankkia etukäteen osoitteesta sertifi Reilun kaupan edistämisyhdistys antaa päätöksensä merkin käytöstä kymmenen (10) työpäivän kuluessa. Reilun kaupan sertifi ointimerkki on rekisteröity tavaramerkki, jonka väärinkäyttö on rangaistavaa. Nämä ohjeet on luotu suojaamaan merkkiä siten, että merkki on kuitenkin mahdollista sisällyttää paikalliseen Reilun kaupan kunta -kampanjointiin.

3 Reilun kaupan kunta -logo muuttuu vuoden 2010 alussa. Silloin Suomessakin siirrytään käyttämään kansainvälistä Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä, ja kansainvälinen sertifi ointimerkki korvaa vanhan sertifi ointimerkin Uuden Reilun kaupan kunta -logon voi tilata osoitteesta sertifi käytössä saakka käytössä alkaen 3. Velvollisuudet Reilun kaupan kunta -logon käytössä tulee noudattaa näitä ohjeita ja varmistaa että logoa käytetään aina - kokonaisena - näiden ohjeiden mukaisesti aina pakollisen lisälauseen kanssa. Lisälause tulee olla logon välittömässä läheisyydessä - markkinointimateriaaleissa lisäämässä tietoisuutta ja ymmärrystä sekä tukemassa Reilua kauppaa. Reilun kaupan kunta -logoa ei tule käyttää myytävissä tuotteissa 4. Missä Reilun kaupan kunta -logoa voi käyttää Reilun kaupan kunta -arvonimi myönnetään kaupungille ja sitä voi käyttää ainoastaan materiaaleissa, joissa markkinoidaan Reilua kauppaa sekä Reilu kauppa -sertifi oituja tuotteita tai viestitään Reilun kaupan kunnan saamasta Reilun kaupan arvonimestä. Reilun kaupan kunta -logoa saa käyttää vain seuraavissa materiaaleissa: - internet-sivut - esitteet, lehtiset - kirjepohjat - julisteet, tarrat - ilmoitukset - uutiskirjeet - artikkelit, joissa kerrotaan Reilun kaupan kaupunki tai kunta -kampanjasta - Reilun kaupan puuvillasta valmistetut kassit ja t-paidat 5. Pakollinen lisäteksti Kaupungin tai kunnan nimi tulee aina esiintyä materiaalissa samalla sivulla, jolla Reilun kaupan kunta -logoa käytetään. Tämän on tarkoitus yhdistää logo ja alue (kaupunki tai kunta). Elementtien sijaintia ei ole kuitenkaan määritelty tämän tarkemmin. Esimerkki 1: Tampere - Ylpeä Reilun kaupan kaupunki -arvonimestään Reilun kaupan kunta -logon välittömässä yhteydessä tulee lisäksi käyttää jotakin seuraavista lisäteksteistä: - Valitse. Vaikutat kehitysmaiden ihmisten elämään / Välj. Du påverkar människors liv i u-länder - / Välj Rättvisemärkta produkter - Käytämme Reilun kaupan tuotteita / Vi använder Rättvisemärkta produkter - Kysy Reilun kaupan tuotteita / Fråga efter Rättvisemärkta produkter - Osta Reilun kaupan tuotteita täältä / Köp Rättvisemärkta produkter här - (puuvillatuotteissa pakollisia tekstejä ovat sekä www-osoite että jokin ylläolevista teksteistä)

4 6. Valinnainen lisäteksti Kaupungin tai kunnan nimen lisäksi suosittelemme käyttämään logon yhteydessä seuraavia lisätietoja: - kampanjan nimi/internet-sivu/logo - Reilun kaupan edistämisyhdistyksen internetsivu - Reilua kauppaa tukevaa tekstiä 7. Reilun kaupan kunta -logon graafiset tiedostomuodot Saatavilla on seuraavanlaisia logoja: - Reilun kaupan kunta -logo suomen- ja ruotsinkielisenä, mustavalkoisena sekä nelivärisenä, ilman pakollista lisälausetta sekä lisälauseen kanssa, tummalle sekä vaalealla taustalle. - Reilun kaupan kunta -logo suomen- ja ruotsinkielisenä, mustavalkoisena sekä nelivärisenä, ilman pakollista lisälausetta sekä lisälauseen kanssa, tummalle sekä vaalealle taustalle. - Kun käyttää Reilun kaupan kunta -logotiedostoa, jossa lisälausetta ei ole tiedostossa valmiina, tulee lisälause lisätä logon välittömään läheisyyteen. Lisälauseen fonttia, väriä tai sijaintia ei ole määritelty. Valitse Reilun kaupan tuotteita Tummalla taustalla käytettävässä logossa on valkoiset reunat 8. Paino-ohjeet Alla oleva taulukko näyttää kunkin tiedostomuodon suositeltavan käytön JPEG-tiedosto Adobe Illustrator -tiedosto - esim. word-ohjelmalla suunniteltaessa - painoille ja mainostoimistokäyttöön - ainoastaan valkoiselle taustalle - sekä valkoiselle että värilliselle taustalle - A3-kokoiselle ja sitä pienemmälle materiaalille - suurikokoisiin materiaaleihin - internet-käyttöön - ammattimaiseen painoon Värivaihtoehdot Reilun kaupan kunta -logoista on sekä värillinen että mustavalkoinen vaihtoehto.

5 Värit Reilun kaupan kunta -logossa käytettävät värit: Grass / Pantone 382 Black / Process black CMYK 30/0/94/0 CMYK 0/0/0/100 RGB 153/204/0 RGB 0/0/0 99CC Sky / Pantone 306 CMYK 76/0/6/0 RGB 0/204/255 00CCF White Logon värejä ei saa sävyttää tai muuttaa millään lailla. CMYK- ja RGB-värit ovat arvioita. Ensisijainen värimalli on Pantone-värikoodi. Kun logoa käytetään värillisellä tai läpinäkyvällä taustalla, myös valkoinen väri pitää painaa. 9. Mitä logolla tulee ja ei saa tehdä TULEE TEHDÄ - Säilyttää logo ehjänä kokonaisuutena. - Varmistaa, että kaupungin tai kunnan nimi esiintyvät materiaaleissa logon kanssa samalla sivulla/puolella. - Käyttää logon välittömässä läheisyydessä pakollista lisälausetta. - Käyttää oikeita Pantone-värejä. - Käyttää logoa vain kohdassa 4 esitetyissä materiaaleissa osana kampanjaa, jossa markkinoidaan Reilua kauppaa, Reilu kauppa -sertifi oituja tuotteita ja Reilun kaupan kunta - arvonimeä. EI SAA TEHDÄ - Logosta ei saa irrottaa osia. - Logoa ei saa muokata, sen mittasuhteita toisiinsa nähden (korkeus x leveys) ei saa muuttaa, sen elementtien suhteita toisiinsa nähden ei saa muuttaa eikä sen elementtien sijaintia saa muuttaa. - Logon päälle ei saa sijoittaa mitään tekstiä/kuvaa. - Logon värejä/fonttia ei saa vaihtaa. - Logoa ei saa käyttää yhteyksissä, jossa ei esiinny Reilu kauppa tai Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet. - Logoa ei saa käyttää tavalla, joka synnyttää mielikuvan siitä, että tuotteet, tuotemerkit tai yritykset olisivat Reilu kauppa -sertifi oituja tai että niille olisi myönnetty Reilun kaupan kaupunki tai kunta -arvonimi tai joku muu Reilun kaupan edistämisyhdistyksen myöntämä arvonimi. - Logoa ei saa käyttää yhteyksissä, jossa se yhdistyy tapahtumiin, joissa Reilu kauppa ei ole osana tai jotka eivät markkinoi Reilua kauppaa. Esimerkkejä logon kielletystä käytöstä: Venytetty Venytetty ja lisälause puuttuu Väärät värit. Valitse Reilun kaupan tuotteita.

6 Uudelleen suunniteltu Sisällytetty toiseen elementtiin Vesileima Esimerkkejä logon oikeaoppisesta käytöstä TAMPERE TAMPERE REILUN KAUPAN KAUPUNKI TAMPERE Valitse Reilun kaupan tuotteita 11. Reilun kaupan kunta -logon käyttö puuvillatuotteissa Kun Reilun kaupan kunta -logo painetaan puuvillasta valmistettuun markkinointimateriaaliin, kuten t-paitaan tai kassiin - puuvillan tulee olla 100 % Reilu kauppa -sertifi oitua ja tuotteessa tulee olla Reilun kaupan sertifi ointimerkki - kaupungin tai kunnan nimen tulee esiintyä samalla puolella kuin logon - Reilun kaupan edistämisyhdistyksen internet-osoitteen tulee esiintyä logon välittömässä läheisyydessä t-paita Kaupungin nimi Kts. kohta 5 (esim. Tampere) Kts. kohta 5 ( esim. ) pakollinen lisäteksti valinnainen lisäteksti Kts. kohta 6 (esim. Ylpeä Reilun kaupan kaupunki -arvonimestään)

7 12 Matkalla Reilun kaupan kunnaksi -logo Tätä logoa kaupunki tai kunta saa käyttää silloin, kun sille ei ole vielä myönnetty Reilun kaupan kunnan arvonimeä. Myös tämän logon kohdalla noudatetaan tätä ohjetta. VALITSE REILUN KAUPAN TUOTTEITA 13 Reilun kaupan sertifiointimerkin käyttö Reilun kaupan sertifi ointimerkki on rekisteröity tavaramerkki (1 jonka väärinkäyttö on rangaistavaa. Kiitos! Reilun kaupan edistämisyhdistys varaa oikeuden tehdä muutoksia näihin ohjeisiin sekä Reilun kaupan kaupunki tai Reilun kaupan kunta -logoon. Reilun kaupan edistämisyhdistys voi vaatia poistamaan käytöstä materiaalit, joissa logoa ei käytetä tämän ohjeistuksen mukaisesti. Kaikista muutoksista, joita muutoksista aiheutuu, vastaa logoa käyttävä taho. Jos et ole varma, täyttääkö materiaalisi tämän ohjeistuksen kriteerit, voit kysyä neuvoa osoitteesta sertifi (1 Deutsches Patent- und Markenamt no , Offi ce for Harmonization in the Internal Market (EU Trade Marks and Designs) no , World Intellectual Property, Organisation (WIPO) no

8 Sanasto Adobe Illustrator (AI): Korkearesoluutioinen vektoritiedosto ammattimaiseen käyttöön. Vedos: Sähköinen tiedosto, yleisimmin pdf-tiedosto. CMYK: Neliväripainoprosessi. Fairtrade Labelling Organisations International (FLO): Eri maissa toimivien Reilun kaupan edistämisyhdistysten ja tuottajaorganisaatioiden yhteistyöelin. FLO myös luo tuotekohtaiset kriteerit Reilun kaupan tuotteille. FLO:n toimisto sijaitsee Bonnissa, Saksassa. JPEG: Yleinen tiedostomuoto kuvien pakkaukseen. Resoluutio jpeg-tiedostossa on heikompi kuin Illustrator-tiedostossa. JPEG-tiedosto hävittää tarkkuuttaan kun sitä käsitellään tai suurennetaan, eikä sitä tulisi koskaan käyttää ammattipainossa. Pantone: Standardiksi muodostunut painoteollisuuden värijärjestelmä. PDF: Lyhenne sanoista Portable Document Format, suositeltavin muoto vedosten lähettämseen. RGB: Väriavaruus, jossa värejä muodostetaan yhdistelemällä punaisen, vihreän ja sinisen värisiä valonlähteitä. RGB-värimallia käytetään värien esittämiseen muun muassa tietokoneen näytöllä ja televisiossa. Reilun kaupan edistämisyhdistys: Reilun kaupan edistämisyhdistys valvoo Reilun kaupan merkin käyttöä Suomessa, edistää tuotteiden myyntiä ja tiedottaa suomalaisille Reilusta kaupasta ja eri tuotteiden tuotantoon liittyvistä epäkohdista. Yhdistys ei itse osallistu kaupankäyntiin. Reilun kaupan merkki tai Reilun kaupan sertifiointimerkki: Sertifi oi tuotteen ja takaa, että tuotteen tai raaka-aineen valmistuksessa on noudatettu kansainvälisiä Reilun kaupan kriteerejä. Reilun kaupan sertifi ointimerkin käyttäminen edellyttää lisenssisopimusta Reilun kaupan edistämisyhdistyksen kanssa. Merkki on FLO:n omaisuutta ja rekisteröity tavaramerkki.

Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN

Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu Out-of-Home sektorilla toimiville tahoille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Kuva Arto Halttunen Sisältö ALKUSANAT, JÄÄSKELÄINEN CONSULTING YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6

Lisätiedot

THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD. MSC-ympäristömerkin käyttöopas

THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD. MSC-ympäristömerkin käyttöopas THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IN SEAFOOD MSC-ympäristömerkin käyttöopas Tammikuu 2013 Ecolabel User Guidelines 2011 2 Heading Sisällys 1. Johdanto 1 2. MSC-ympäristömerkin omistajuus 2 Ympäristömerkin

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Graafinen Ohjeisto Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, SUOSIKKI GOURMETIN TUOTEILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, HIUSKLINIKAN YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

VIESTINTÄ- KOULUTUS TO 4.4.2013. Vanajaveden opisto, Hämeenlinna

VIESTINTÄ- KOULUTUS TO 4.4.2013. Vanajaveden opisto, Hämeenlinna VIESTINTÄ- KOULUTUS TO 4.4.2013 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Viestintä Luottamushenkilökoulutus 4.4.2013 Vanajaveden opisto Verkatehdas 1 Sylvi-extranet paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja sihteeri

Lisätiedot

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Sisällys...2 Acrobat...4 Digitaalinen paperi... 4 Acrobat-teknologia... 4 Perusidea... 4 PDF-tiedostomuoto... 4 Adobe Acrobat ohjelma... 5 Välilehtien näyttäminen

Lisätiedot

Savalanche-käyttöohje

Savalanche-käyttöohje Savalanche-käyttöohje Perusta verkkokauppa ja hyödynnä uudet jakelukanavat Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Savalanche-palvelun pikaohje... 3 3. Savalanche-palveluun rekisteröityminen... 5 4. Kauppiaaksi

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011

Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011 Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011 1 Johdanto... 2 2 Hakemus... 2 2.1 Ympäristömerkinnän käyttöoikeuden hakemus... 2 2.2 Salassapito ja luottamukselliset tiedot... 4 2.3 Käyttöoikeuden/rekisteröinnin

Lisätiedot

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille 1 Ohjeet v.1.0 / 28.3.2008 Sisällysluettelo 1. Johdanto lue tämä ensin...3 1.1. Pikaohjeet osaaville...4 2. Sivuston esittelykierros...5 3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Adobe Stock Photos. Adobe Stock Photos. Tietoja Adobe Stock Photos -palvelusta. Kuvien etsiminen Adobe Stock Photos -palvelussa.

Adobe Stock Photos. Adobe Stock Photos. Tietoja Adobe Stock Photos -palvelusta. Kuvien etsiminen Adobe Stock Photos -palvelussa. 1 Adobe Stock Photos Adobe Stock Photos Tietoja Adobe Stock Photos -palvelusta Adobe Stock Photos -palvelun avulla voit katsella, kokeilla ja ostaa käyttöoikeusmaksuttomia kuvia johtavista kuvakirjastoista.

Lisätiedot

Klarna Online Käyttöopas

Klarna Online Käyttöopas Klarna Online Käyttöopas Tervetuloa Klarnan asiakkaaksi! Me pidämme erittäin paljon siitä, mitä me teemme. Kuluttajien ostokokemuksen helpottamisesta kaupassasi. Ostajan ja myyjän välisen luottamuksen

Lisätiedot

Käyttöopas. Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten.

Käyttöopas. Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten. Käyttöopas Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten. Sisällys Sisällys...2 Luku 1 Johdanto...4 Lisää tästä oppaasta...4 Skannerin ominaisuudet...6

Lisätiedot

LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET

LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET Lääketeollisuus ry. 2013 Sisällys Alkusanat...3 I II III IV V VI Soveltamisala ja määritelmät...4 Yleiset periaatteet...5 Ohjeet lääkkeiden markkinointiin...8 1. Ohjeet

Lisätiedot

PiX n PaLs StoreFront

PiX n PaLs StoreFront PiX n PaLs StoreFront Sisällysluettelo 1 Ennen kuin aloitat... 2 2 Asennus ja käyttöönotto... 2 2.1 Yleiskuva miten palvelu toimii... 2 2.2 Kirjaudu sisään palveluun... 3 2.3 General sivu... 3 2.3.1 Lomakkeen

Lisätiedot

Eviran ohje osaamistestaajan toiminnasta

Eviran ohje osaamistestaajan toiminnasta Sivu/sivut 1 / 60 Sivu/sivut 2 / 60 Sisällysluettelo EVIRAN OHJE OSAAMISTESTAAJAN TOIMINNASTA... 1 YLEISTÄ... 4 I OSA: YLEISTÄ HYGIENIAOSAAMISESTA, OSAAMISTESTAAJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET... 6 1. LAINSÄÄDÄNTÖ...

Lisätiedot

Tietoa kaikille. Selko-e Inclusion Europe. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Tietoa kaikille. Selko-e Inclusion Europe. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Tietoa kaikille Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi Selko-e Inclusion Europe Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sisältö Standardi tarkoittaa ohjetta...3 Miksi nämä standardit

Lisätiedot

RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET

RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET Raportointi ja kausitoimet Yleistä i YLEISTÄ... 5 RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET YLEISESTI... 5 KAUSITOIMET... 6 KAUSITOIMET YLEISESTI... 6 ILTATOIMET... 6 YLEISTÄ... 6 PÄIVÄN KASSARAPORTTI...

Lisätiedot

TERVETULOA ZUMBA- perheeseen

TERVETULOA ZUMBA- perheeseen TERVETULOA ZUMBA- perheeseen Arvoisa ZIN-Jäsen Onneksi olkoon! Olet juuri ottanut tärkeimmän askeleen urallasi Zumba -ohjaajana. Olemme iloisia voidessamme toivottaa sinut tervetulleeksi Zumba Instructor

Lisätiedot

Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04

Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04 Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04 2 Sisältö 1 YLEISTÄ WWW-SIVUISTA....4 2 OHJELMAN KÄYNNISTYS...4 3 TYÖKALU- JA MUOTOILUVALIKON ESITTELY...4 4 TIEDOSTON TALLENNUS...5 5 TIEDOSTON

Lisätiedot

LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET

LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET Lääketeollisuus ry. 2014 Sisällys ALKUSANAT...3 I II III IV V VI VII SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT...4 YLEISET PERIAATTEET...5 OHJEET LÄÄKKEIDEN MARKKINOINTIIN...8 1. Ohjeet

Lisätiedot

Digitaalisten valokuvien tulostusopas

Digitaalisten valokuvien tulostusopas Digitaalisten valokuvien tulostusopas NPD3325-00 Tekijänoikeudet ja tavaramerkit Mitään tämän julkaisun osaa ei saa toimintaa, tallentaa tietojenhakujärjestelmään tai siirtää missään muodossa tai millään

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Päätös 1 (9) Dnro: 10.7.2014 158/932/2014 Fox International Channels Oy Mainosaikatutkimus 9/2013 Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Asian taustaa Viestintävirasto

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

HP Photosmart 330 series -tulostimen pikaopas. Suomi

HP Photosmart 330 series -tulostimen pikaopas. Suomi HP Photosmart 330 series -tulostimen pikaopas Suomi Tekijänoikeudet ja tavaramerkit Copyright 2005 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tämän asiakirjan sisältämät tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta.

Lisätiedot

Graafiset suuntalinjat

Graafiset suuntalinjat Graafiset suuntalinjat EU-tuen ehtona on tiedottamisvelvollisuus Tämä ohje koskee hankkeita, jotka saavat vastinrahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR) Interreg IV A Pohjoinen -ohjelman puitteissa

Lisätiedot