Lä hde mukään Reiluun käuppään

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lä hde mukään Reiluun käuppään"

Transkriptio

1 Lä hde mukään Reiluun käuppään

2 2 Sisällys Reilu kauppa tarjoaa lisäarvoa... 3 Näin pääset mukaan Reiluun kauppaan... 2 Mukaan Reiluun kauppaan tuotteiden valmistajana... 2 Mukaan Reiluun kauppaan tuotteiden valmistuttajana... 2 Mukaan Reiluun kauppaan tuotteiden maahantuojana tai jälleenmyyjänä... 3 Reilun kaupan järjestelmä... 3 Reilun kaupan järjestelmä toimii... 3 Reilussa kaupassa mukana olevat raaka-aineet... 4 Tunnettu ja luotettu sertifiointi... 4 Reilun kaupan tuotteiden myynti Suomessa... 5 Näkyvyyttä Reilun kaupan avulla... 5 :n palvelut... 5 Esimerkkejä tarjoamistamme palveluistamme... 6 Reilun kaupan merkki tuotepakkauksessa... 6 Reilun kaupan merkki markkinoinnissa... 7 Reilu kauppa käytännössä... 7 Yhdistelmätuotteet... 7 Fairtrade Sourcing Program... 8 Sopimukset... 8 Sertifiointisopimus... 8 Lisenssisopimus... 9 Tuotteiden ja tuotepakkauksen hyväksyminen... 9 Reilun kaupan myyntien raportointi... 9 Lisenssimaksut... 9 Myynti muihin maihin Tarkistuslista tulevalle lisenssihaltijalle Yhteenveto tarvittavista sopimuksista Yhteystiedot Tuoteryhmäkohtaiset yhteyshenkilöt Valvontayhtiö FLOCERT... 12

3 3 Reilu kauppa tarjoaa yrityksellesi yritysvastuun palvelun, jonka avulla yrityksesi voi valmistaa, maahantuoda tai markkinoida Reilun kaupan tuotteita. Reilun kaupan tavoitteena on vähentää köyhyyttä maailmasta reilujen kaupankäynninehtojen avulla. Reilun kaupan tuotteita kannattavasti valmistavat ja markkinoivat yritykset ovat tärkeimpiä yhteistyötahojamme tämän tavoitteen saavuttamisessa. Kerromme tässä dokumentissa tiiviisti miksi Reiluun kauppaan liittyminen kannattaa ja miten Reilun kaupan tuotteen kehittäminen ja markkinointi käytännössä toimii :n tarjoamia palveluita hyödyntäen. Reilu kauppa tarjoaa lisäarvoa Luotetuimpana ja kattavimpana eettisenä sertifiointijärjestelmänä Reilu kauppa tarjoaa yrityksellesi ratkaisun eettisesti kestävien hankintojen tekemiseen sekä mahdollisuuden vahvistaa tuotteiden kilpailukykyä ja lisätä tuotteiden kiinnostusta laajan vastuullisuudesta kiinnostuneen kuluttajaryhmän keskuudessa. Reilu kauppa valvoo yrityksesi puolesta riskimaissa tuotettujen raaka-aineiden viljelyolosuhteita Reilun kaupan kriteerien mukaisesti. Reilun kaupan erinomainen tunnettuus ja kansanliikkeen tuki vahvistavat yrityksesi mahdollisuuksia viestiä asiakkaille yrityksen vastuullisuudesta. Reilun kaupan ytimessä on ajatus siitä, että yksittäisen kuluttajan tekemillä valinnoilla on merkitystä. Reilun kaupan merkki viestii vastuullisuudesta ja siten ohjaa kuluttajien tuotevalintoja. Toimistomme Suomessa tekee järjestelmään liittymisen ja siitä hyötymisen helpoksi. tarjoaa tietoa Reilun kaupan tuotteista ja toimijoista Suomessa ja ulkomailla luoden yhteyksiä tavarantoimittajien ja ostajien välille sekä aktivoi jakeluketjun toimijoita, jotta Reilun kaupan tuotteet saavat paikkansa kaupan hyllyllä. Kerromme kuluttajille, päättäjille ja kaupallisille toimijoille Reilusta kaupasta, sen tavoitteista, valvonnasta ja vaikutuksista.

4 2 Näin pääset mukaan Reiluun kauppaan Vastuullisuuden merkitys kilpailutekijänä on entistä tärkeämpää. Kuluttajat ja muut ostajat vaativat yrityksiltä läpinäkyvyyttä ja käytännön tekoja kestävän kehityksen huomioimiseksi. Reilu kauppa tarjoaa yrityksellesi toimivan tavan toteuttaa yritysvastuuta ja erottautua kilpailijoista. Yrityksesi voi tulla mukaan järjestelmään valmistajana tai tuotteita myyvänä yrityksenä. Olemme apuna ja tukena kaikissa vaiheissa, kun suunnittelet Reilun kaupan tuotteen valmistamista, valmistuttamista tai jälleenmyyntiä. Mukaan Reiluun kauppaan tuotteiden valmistajana Reilu kauppa sertifioituja raaka-aineita viljellään kehitysmaissa. Tutustu Reilun kaupan kriteereihin ja raaka-aineisiin Fairtrade Internationalin sivuilla Kaikki raaka-ainetta käsittelevät tai tuotteita valmistavat tahot solmivat sertifiointisopimuksen valvontayhtiö FLOCERTin kanssa. Tarkempaa tietoa sertifiointiprosessista ja kustannuksista saat FLOCERTin sivuilta Reilun kaupan raaka-aineet ostetaan järjestelmässä mukana olevilta toimijoilta. Jo mukana olevat yritykset löydät yrityshausta Myös nykyinen toimittaja voi sertifioitua. Jos yrityksesi myy Reilu kauppa sertifioidun lopputuotteen jakelutielle, tarvitaan lisenssisopimus :n kanssa. Tällöin yrityksesi voi käyttää tuotepakkauksessa ja Reilun kaupan tuotteeseen liittyvässä markkinoinnissa Reilun kaupan merkkiä. Ota yhteyttä :n tai tuoteryhmäkohtainen yhteyshenkilö sivulta 12) kertoaksesi tarkemmin suunnitelmistasi. Meiltä saat tarvittaessa tietoa raaka-aineiden saatavuudesta, autamme selvittämään ja solmimaan tarvittavat sopimukset ja varmistamme, että suunniteltu tuote on Reilun kaupan kriteerien mukainen. Mukaan Reiluun kauppaan tuotteiden valmistuttajana Reilun kaupan tuotteen voi valmistuttaa Reilun kaupan sertifiointisopimuksen solmineella yrityksellä, joka sekä valmistaa että pakkaa lopputuotteen. Pääsääntöisesti valmistuttaja - brändin omistaja - solmii lisenssisopimuksen :n kanssa. Tällöin yrityksesi voi käyttää tuotepakkauksessa ja Reilun kaupan tuotteeseen liittyvässä markkinoinnissa Reilun kaupan merkkiä. Jos valmistavalla yrityksellä on jo Reilun kaupan lisenssisopimus paikallisen Reilun kaupan merkkijärjestön kanssa, yrityksesi ei välttämättä tarvitse omaa lisenssisopimusta. Pääset alkuun ottamalla yhteyttä tuoteryhmäkohtaiseen yhteyshenkilöön (sivu 12) tai osoitteeseen tuotteet@reilukauppa.fi ja kertomalla, millaista tuotetta suunnittelet, kuka sen valmistaisi ja millä aikataululla. Autamme tarvittaessa löytämään sopivia valmistajia, solmimme lisenssisopimuksen yrityksesi kanssa ja varmistamme, että suunniteltu tuote on Reilun kaupan kriteerien mukainen.

5 3 Mukaan Reiluun kauppaan tuotteiden maahantuojana tai jälleenmyyjänä Kuluttajavalmiin, pakatun Reilun kaupan tuotteen maahantuonti ei edellytä mitään sopimuksia, sillä pääsääntöisesti brändin omistaja on lisenssinhaltija valmistamilleen tuotteille ja huolehtii Reilun kaupan järjestelmään liittymisestä. Vähittäiskauppojen ja horeca-sektorin valikoimaan sopivia Reilun kaupan tuotteita on saatavilla usean eri väylän kautta. Sivuillamme olevasta tuotehausta löydät Suomessa jo myynnissä olevien tuotteiden tiedot ja maahantuojat. Maailmanlaajuisesti markkinoilla on noin erilaista Reilun kaupan tuotetta, joten uusia mahdollisuuksia laajentaa Reilun kaupan tuotteiden valikoimaa on paljon. Muiden maiden Reilun kaupan tuotevalikoimat löytyvät kunkin maan sivuilta löytyvästä tuotehausta tai tuotelistauksesta. Reilun kaupan toimistojen yhteystiedot eri maissa: Suomessa Reilun kaupan tuotteita myyvien tukkujen ja yritysten yhteystiedot löydät sivuiltamme: Reilun kaupan tuotteita on esillä messuilla ja niitä kannattaa aktiivisesti kysyä nykyisiltä tavarantoimittajilta. Ota meihin yhteyttä ja kerro millaista tuotetta etsit. Autamme mielellämme! Reilun kaupan merkin saat yrityksesi käyttöön solmimalla sopimuksen merkin käytöstä osoitteessa Markkinointimateriaali hyväksytetään lähettämällä vedos mainoksesta, kuvastosta tai nettisivusta osoitteeseen Reilun kaupan järjestelmä Reilun kaupan järjestelmä toimii Reilun kaupan visiona on maailma, jossa myös kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on turvattu toimeentulo, mahdollisuus kehittyä ja päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä on kehitetty parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Pienviljelijät saavat tuotteistaan vähintään Reilun kaupan takuuhinnan, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Suurtilojen työtekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin. Lisäksi yhteisölle maksetaan Reilun kaupan lisää, joka käytetään koko yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin kuten terveydenhuoltoon, koulutukseen ja viljelymenetelmien ja laadun kehittämiseen. Ostajia kannustetaan pitkäaikaisiin kauppasuhteisiin, jotta tuottajat pystyvät ennakoimaan tulojaan ja suunnittelemaan tulevaisuuttaan.

6 4 Viljelijät ovat mukana Reilun kaupan organisaation päätöksenteossa. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty ja viljelymenetelmät ovat ympäristön kannalta kestäviä ja vaalivat luonnon monimuotoisuutta. Reilun kaupan valvonnalle, josta vastaa valvontayhtiö FLOCERT, on myönnetty ISO 65 standardi, joka myönnetään osoituksena puolueettomasta ja läpinäkyvästä valvonnasta. Valvontaa tehdään säännöllisinä ja ennalta ilmoittamattomina auditointeina tiloille ja kauppaa käyviin yrityksiin. Reilun kaupan kriteerit määrittelevät paitsi viljelyä myös kaupankäyntiä. Kaikki Reilun kaupan kriteerit ovat julkisia ja luettavissa (englanniksi) Fairtrade Internationalin sivuilta: Reilussa kaupassa mukana olevat raaka-aineet Reilu kauppa sertifioi kehitysmaatuotantoa: tuotteita ja raaka-aineita, ei yrityksiä. Järjestelmä on avoin kaikille, jotka noudattavat Reilun kaupan kriteereitä. Useimmat sertifioidut raaka-aineet ovat maataloustuotteita, mutta mukana järjestelmässä on myös esimerkiksi urheilupalloja, jalometalleja ja puuta. Reilun kaupan järjestelmässä mukana olevia raaka-aineita ovat: kahvi tee tuoreet hedelmät kuivatut hedelmät mehut ja pyreet vihannekset ja palkokasvit kaakao ja suklaa hunaja sokeri pähkinät öljyt ja siemenet riisi ja kvinoa yrtit, yrttiteet ja mausteet viini puuvilla leikkokukat ja koristekasvit urheilupallot kulta Listan kaikista Reilussa kaupassa mukana olevista raaka-aineista löydät Fairtrade Internationalin sivuilta Tunnettu ja luotettu sertifiointi Tuotteen ja brändin vastuullisuuden merkitys kilpailutekijänä muuttuu koko ajan tärkeämmäksi. Kuluttajat ja muut ostajat vaativat yrityksiltä läpinäkyvyyttä ja käytännön tekoja kestävän tuotannon huomioimiseksi. Reilun kaupan merkki tunnetaan Suomessa erittäin hyvin. Taloustutkimuksen marraskuussa 2014 tekemän kyselytutkimuksen perusteella 93 % suomalaisista tunnistaa Reilun kaupan merkin ja heistä 77 % tietää, mitä merkki tuotteessa tarkoittaa ja 72 % luottaa merkkiin. Parhaiten Reilu kauppa tunnetaan viljelijälle maksettavasta paremmasta korvauksesta. Myös lapsityövoiman hyväksikäyttökielto mainitaan spontaanisti usein.

7 5 Kolme neljästä suomalaisesta ostaa Reilun kaupan tuotteita vähintään silloin tällöin ja kaksi kolmesta on valmis maksamaan Reilun kaupan tuotteesta enemmän kuin vastaavasta tavallisesta tuotteesta. Merkittävin Reilun kaupan tuotteiden ostamiseen motivoiva tekijä on tietoisuus merkin edustamista periaatteista. Sertifioituja tuotteita ei kuitenkaan osteta vain eettisistä syistä, vaan eettisyys tuo tuotteille lisäarvoa. Muita ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. tarjolla olevista tuotteista pitäminen, sertifioinnin riippumattomuus ja tuotteiden hinta-laatusuhde. Reilun kaupan tuotteiden myynti Suomessa Suomessa on myynnissä lähes 1800 erilaista Reilun kaupan tuotetta: kahvia, teetä, hedelmiä, kaakaota, suklaata, mehuja, virvoitusjuomia, riisiä, kvinoaa, jäätelöä, sokeria, mausteita, pähkinöitä, makeisia, hunajaa. Elintarvikkeiden lisäksi laajasta Reilun kaupan tuotteiden valikoimasta löytyy myös vaatteita ja kodintekstiilejä Reilun kaupan puuvillasta, viinejä, kosmetiikkatuotteita, kukkia ja urheilupalloja. Reilun kaupan tuotteita on myynnissä kauppaketjuissa, erikois- ja maailmankaupoissa, verkkokaupoissa, kahviloissa, kahviautomaateissa, Alkoissa ja urheilukaupoissa. Suosituimpia tuotteita ovat kahvi, kukat, banaani ja viini. Reilun kaupan tuotteiden myynti on kasvanut jatkuvasti ja vuonna 2013 suomalaiset ostivat Reilun kaupan tuotteita 157 miljoonalla eurolla. Keskimääräisesti tämä tarkoittaa lähes 30 euroa henkeä kohden. Reilun kaupan jatkuvan menestyksen taustalla on myös kansalaisyhteiskunnan vahva ja aktiivinen tuki. Näkyvyyttä Reilun kaupan avulla :n palvelut on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tehtävänä on kasvattaa Reilun kaupan tuotteiden markkinaa Suomessa ja Baltiassa, viestiä Reilun kaupan periaatteista ja valvoa Reilun kaupan merkin käyttöä, ja sitä kautta lisätä kehitysmaissa oikeudenmukaista kauppaa ja eettisesti vastuullisia tuotantotapoja. on osa kansainvälistä Reilun kaupan järjestelmää, jonka kattojärjestönä toimii Fairtrade International. Olemme monipuolinen palveluntarjoaja ja teemme laajasti yhteistyötä teollisuuden, kaupparyhmien, jälleenmyyjien, ravintoloiden, kahviloiden, hotellien, kaupunkien ja seurakuntien kanssa Reilun kaupan edistämiseksi Suomessa.

8 6 Viestimme Reilusta kaupasta, sen vaikutuksista ja merkityksestä vahvistaen brändiä ja kasvattaen Reilun kaupan tuotteiden kysyntää. Teemme yhteistyötä kaupparyhmien, horeca-toimijoiden, tukkujen, maahantuojien ja valmistajien kanssa ja lisäämme tietämystä saatavilla olevista tuotteista. Aktivoimme jakeluketjun toimijoita eri organisaatiotasoilla ja koulutamme myyjiä, ostajia ja muuta henkilökuntaa Reilusta kaupasta. Sitoutamme kaupunkien, kuntien, seurakuntien ja koulujen päättäjiä eettisten hankintojen tekemiseen ja valitsemaan Reilun kaupan tuotteita. Tarjoamme maksutonta tietoa Reilun kaupan tuotteista ja toimijoista Suomessa ja ulkomailla. Luomme yhteyksiä tavaroiden tarjoajien ja niiden ostajien välille, kummankin osapuolen toivomuksia kuunnellen. Toteutamme lukuisia tunnettuutta kasvattavia toimenpiteitä Suomessa suomen kielellä. Esimerkkejä tarjoamistamme palveluistamme Reilun kaupan viikko ja yhteismarkkinointikampanja syksyllä viikolla 43 Herää reilumpaan maailmaan -aamiaiskampanja keväällä viikolla 19 Kuukausittaiset uudet tuotteet nettisivuillamme, Facebookissa ja uutiskirjeessä Tuotevinkit sesongeittain (medialle, kuluttajille, yrityksille) Tuotenostot Faceboookissa ja tuotepromootiot tapahtumissa Yhteisten tapahtumien järjestäminen kontaktien luomiseksi Yhteistyöyritysten markkinoinnin tukeminen Viestinnän ja myynnin tukimateriaalit Viljelijätapaamiset ja apua Reilun kaupan tiloille matkustamiseen Mahdollisuus vaikuttaa Reilun kaupan järjestelmän kehittymiseen Osallistuminen julkiseen keskusteluun alan asiantuntijana Arvonimet: Reilun kaupan kaupunki, seurakunta, koulu, yliopisto ja työpaikka Kouluttaminen seminaareissa, tilaisuuksissa ja hankintatiimeissä Tapaamiset päättäjien kanssa Eettisen hankinnan varmistaminen ja toimitusketjun tarkistaminen Sertifiointimerkin käytön valvonta ja luotettavuuden takaaminen Jatkuva seuranta Reilu kauppa -sertifioidun toimitusketjun varmistamiseksi Tuki tuotekehittelylle ja raaka-aineiden saatavuustiedot Uusien tuoteideoiden tarjoaminen Reilun kaupan merkki tuotepakkauksessa Reilun kaupan sertifiointimerkki on kattavin, tunnetuin ja vaikuttavin sosiaalisen sertifioinnin tunnus. Merkin viesti on selvä: kun kuluttaja valitsee Reilun kaupan tuotteen, siitä on hyötyä kehitysmaiden viljelijöille ja työntekijöille. Tuotepakkaus onkin kuluttajille tärkeä lähde tietoon Reilusta kaupasta. Kaupassa Reilun kaupan tuotteen tunnistaa Reilun kaupan merkistä ja pakkauksen takapuolella oleva Reilun kaupan teksti kertoo tarkemmin sertifioiduista raaka-aineista ja Reilun kaupan hyödyistä. Myös oman hyödyistä kertovan tekstin voi lisätä pakkaukseen.

9 7 Reilun kaupan merkki markkinoinnissa Reilun kaupan tuotteiden markkinoinnissa voit käyttää sertifiointimerkkiä helpottamaan kuluttajien ostopäätöstä ja kertomaan tuotteen eettisyydestä. Meiltä voit tilata valmista painettua ja sähköistä materiaalia tai toteuttaa markkinointimateriaalin itse. Käytä Reilun kaupan merkkiä monipuolisesti markkinoinnissa: Tilaa Reilun kaupan valmiita markkinointimateriaaleja (julisteet, hintalistamerkit, tarrat yms.) Hyödynnä merkkiä Reilun kaupan tuotteiden yhteydessä erilaisissa luetteloissa, mainoksissa ja esitteissä. Kerro asiakkaille etukäteen Reilun kaupan tuotteiden saatavuudesta esimerkiksi nettisivuilla, sosiaalisessa mediassa, painetussa mediassa ja ulkomainoksissa. Kerro Reilun kaupan tuotteista kahvilan tai ravintolan ruokalistassa. Merkitse infokyltillä ilman pakkausta tarjottavat Reilun kaupan tuotteet esimerkiksi hotelliaamiaisella tai buffet-pöydässä. Nosta merkin avulla Reilun kaupan tuotteet esille välipala- ja juoma-automaateissa. Yrityksesi saa Reilun kaupan merkin ja ohjeet sen käyttöön lisenssisopimuksen yhteydessä tai solmimalla erillisen sopimuksen merkin käytöstä osoitteessa Kaikki materiaali, jossa on käytetty sertifiointimerkkiä, lähetetään merkin käytön osalta hyväksyttäväksi osoitteeseen Reilu kauppa käytännössä Yhdistelmätuotteet Elintarvikkeissa, jotka sisältävät useita eri raaka-aineita, on mahdollista käyttää kehitysmaissa viljeltyjen Reilun kaupan raaka-aineiden lisäksi sellaisia paikallisesti tuotettuja raaka-aineita, joita ei ole saatavilla sertifioituna. Esimerkiksi maitosuklaassa Reilun kaupan raaka-aineita voivat olla ainakin kaakao ja sokeri. Maitoa ei ole saatavilla Reilu kauppa -sertifioituna, eikä sen tuominen kehitysmaista olisi kannattavaa, joten Reilun kaupan sokerin ja kaakaon voi yhdistää paikallisesti tuotettuun maitoon. Saadakseen Reilun kaupan tuotesertifiointimerkin useita raaka-aineita sisältävän elintarvikkeen tulee täyttää seuraavat edellytykset: Tuotteessa on käytettävä sataprosenttisesti Reilun kaupan raaka-ainetta aina, kun Reilun kaupan vaihtoehto on saatavilla. Tuotteen raaka-aineiden kokonaispainosta tai -tilavuudesta vähintään 20 prosenttia tulee olla Reilun kaupan raaka-aineita. Mikäli tuote sisältää yli 50 prosenttia lisättyä vettä ja/tai maitotuotteita, vähennetään niiden osuus ennen prosenttiosuuden laskemista. Puuvillatuotteille, kosmetiikalle, puulle sekä kullalle ja jalometalleille on olemassa erilliset ohjeet, jotka ovat saatavilla :ltä.

10 8 Fairtrade Sourcing Program Uusi kansainvälinen toimintamalli Fairtrade Sourcing Program lanseerattiin tammikuussa Toimintamalli mahdollistaa yksittäisten raaka-aineiden sertifioinnin ja tarjoaa uudenlaisen tavan hyödyntää Reilun kaupan raaka-aineita yrityksen hankinnoissa. Uuden mallin käyttö on mahdollista kaakaossa, sokerissa ja puuvillassa. Uusi raaka-ainesertifiointi mahdollistaa tuotteet, joissa esimerkiksi vain kaakao tulee Reilun kaupan viljelijöiltä. Tämä luo yrityksille uusia mahdollisuuksia kasvattaa reiluja raaka-ainehankintoja kokonaisuutena. Aiheesta löytyy yksityiskohtaista tietoa Fairtrade Internationalin sivuilla englanniksi. Sopimukset Reilun kaupan järjestelmässä raaka-aineen kulkua seurataan viljelijältä aina kuluttajavalmiiksi tuotteeksi asti. Reilun kaupan tuotteilta edellytetään jäljitettävyyttä. Sertifioidut ja ei-sertifioidut tuotteet ja raaka-aineet on pidettävä erillään toisistaan koko tuotantoprosessin ajan. Sokerin, kaakaon, hedelmämehujen ja teen kohdalla fyysisen jäljitettävyyden vaatimusta ei toistaiseksi ole. Niiden osalta valvotaan tuotemäärän pysymistä samana läpi tuotantoketjun. FLO-ID on Reilun kaupan järjestelmän yksilöintitunnus, joka annetaan kaikille toimijoille lisenssi- tai sertifiointisopimuksen solmimisen yhteydessä. FLO-ID on tärkeä sisällyttää kaikkiin Reiluun kauppaan liittyviin asiakirjoihin ja laskuihin. Viljelijä / sertifiointisopimus Raaka-aineen prosessoija /sertifiointisopimus Maastaviejä / sertifiointisopimus Maahantuoja /sertifiointisopimus Tuotteen valmistaja/pakkaaja / sertifiointisopimus Brändin omistaja / lisenssisopimus Sertifiointisopimus Reilun kaupan raaka-aineet hankitaan aina järjestelmässä mukana olevilta sertifioiduilta toimijoilta. Sertifiointisopimus solmitaan valvontayhtiö FLOCERTin kanssa ja sen jälkeen yrityksesi voi hankkia Reilun kaupan raaka-aineita ja valmistaa niistä tuotteita. Mikäli valmistutat kuluttajavalmiin, pakatun tuotteen sertifioidulta toimijalla, ei omaa sertifiointia välttämättä tarvita. Reilun kaupan takuuhintaa ja lisää maksava toimija tarvitsee aina sertifiointisopimuksen. Aikaa sertifiointiprosessiin kannattaa varata kahdesta viikosta pariin kuukauteen riippuen siitä, missä vaiheessa tuotteen suunnittelu on ja missä aikataulussa hakemuksissa tarvittavat liitteet ja maksut toimitetaan valvontayhtiölle.

11 9 Sertifioinnin kustannukset riippuvat tuoteryhmästä, toimijan koosta ja asemasta tuotantoketjussa. Lisätietoja sertifioinnin kustannuksista löydät sivulta 11. Lisätietoja Reilun kaupan sertifioinnista: Lisenssisopimus Jokaisen Reilun kaupan tuotantoketjun viimeinen lenkki on lisenssinhaltija. Lisenssisopimuksen solmii pääsääntöisesti brändin omistaja paikallisen merkkijärjestön kanssa, joka on Suomessa ja Baltian maissa Reilu kauppa ry. Lisenssinhaltijalla on oikeus käyttää Reilun kaupan merkkiä tuotteessa, joka noudattaa Reilun kaupan kriteerejä. Lisenssinhaltijan myytyä tuotteen jakelutielle, ei sopimuksia enää tarvita. Tuotteiden ja tuotepakkauksen hyväksyminen Reilun kaupan merkki tuotteessa kertoo vastuullisuudesta ja eettisestä toiminnasta. Kuluttajat luottavat merkkiin vahvasti, ja tämän luottamuksen säilyttämiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että jokaisen tuotteen kohdalla on valvottu, että raaka-aineet on tuotettu Reilun kaupan kriteerien mukaisesti ja hankittu järjestelmässä mukana olevilta toimijoilta. Lisenssisopimuksen allekirjoituksen yhteydessä toimitamme ohjeet Reilun kaupan merkin käyttöön, Reilun kaupan minimitekstit eri kielillä, painoversiot sertifiointimerkistä sekä tuotetietolomakkeen. Lisenssihaltija hyväksyttää jokaisen uuden tai muuttuneen Reilun kaupan tuotteen koostumuksen ja tuotantoketjun sekä pakkausvedoksen ennen markkinoille tuloa. Näin varmistamme että luottamus Reiluun kauppaan säilyy korkeana. Tuotetietolomake toimitetaan yhteyshenkilöllenne tai osoitteeseen Pakkausvedos lähetetään hyväksyttäväksi Reilun kaupan merkin ja tekstien osalta osoitteeseen Tuotetietolomakkeen voi toimittaa etukäteen tai liittää viimeistään pakkausvedoksen mukaan. Tarvittaessa annamme mielellämme palautetta vedoksesta jo etukäteen. Tuotehyväksynnän käsittelyaika on korkeintaan 10 arkipäivää. Reilun kaupan myyntien raportointi Lisenssinhaltija raportoi neljä kertaa vuodessa toteutuneet Reilun kaupan myynnit valvontayhtiö FLOCERTille ja laskuttaa lisenssimaksun toteutuneiden myyntien perusteella. FLOCERT toimittaa raportointipyynnön ja raportointipohjan sähköpostitse kaksi viikkoa sen kvartaalin päättymisen jälkeen, jolloin ensimmäiset Reilun kaupan tuotteet ovat olleet myynnissä. Myyntiraportointi koskee vain kuluttajavalmiita tuotteita, ei raaka-aineita. Mikäli teillä on myös sertifiointisopimus, saatetaan sen puitteissa edellyttää raportointia myös raaka-aineostoista. Ostoraportointiin liittyvissä kysymyksissä auttaa FLOCERTin yhteyshenkilö Eva Poulsen Lisenssimaksut Lisenssinhaltija maksaa Reilun kaupan tuotteiden myynnistä lisenssimaksua. Lisenssimaksuilla katetaan muun muassa osa Suomessa tehtävästä Reilun kaupan tiedotus- ja markkinointityöstä sekä sertifiointimerkin käytön valvonta. Osan lisenssituloista maksaa edelleen jäsenmaksuna Fairtrade Internationalille, joka muun muassa luo tuotekohtaiset kriteerit uusille Reilun kaupan tuotteille ja tukee viljelijäorganisaatioita kehittämään toimintaansa.

12 10 Lisenssimaksua maksetaan toteutuneiden myyntien mukaan alla olevan taulukon mukaisesti, mutta aina vähintään 187,50 (alv 0 %) kvartaaleittain eli neljä kertaa vuodessa. Esimerkkejä Reilun kaupan tuotteiden lisenssimaksuista Suomessa ja Baltiassa v Tuote Lisenssimaksu Kahvi 0,15 / kg Pikakahvi 0,38 / kg Kaakao ja suklaa 0,26 / kg Sokeri 0,07 / kg Viini 0,09 / l Tee - pakattu Euroopassa 0,36 / kg Tee - pakattu alkuperämaassa 0,25 / kg Hedelmämehut ( ) 2 % Banaani ja muut tuoreet hedelmät 0,04 / kg Hunaja, pähkinät, kuivahedelmät, kvinoa, riisi, palkokasvit, mausteet, yrtit ( ) 2 % Yhdistelmätuotteet, esim. mysli, jogurtti, virvoitusjuomat ( ) 2 % Kukat ( tai kpl) 2 % tai 6,80 / 1000 kpl Puuvilla (fob) 2 % Urheilupallot ( ) 2 % Kosmetiikka ( ) 3 % Prosenttimääräiset lisenssimaksut lasketaan FOB-arvosta (puuvilla) tai verottomasta tukkumyyntihinnasta ( ). Myynti muihin maihin :n kanssa solmitun lisenssisopimuksen puitteissa Reilun kaupan tuotteita voi myydä myös muihin maihin. Suunnitellut kohdemaat on tärkeä ilmoittaa meille, jotta voimme tiedottaa kohdemaata asiasta. Tarkistuslista tulevalle lisenssihaltijalle Tarkista että tuotteissa käytetyt raaka-aineet ovat mukana Reilun kaupan järjestelmässä ja tutustu Reilun kaupan kriteereihin. Ota yhteyttä :n tuoteryhmävastaavaan tai tuotteet@reilukauppa.fi. Solmi lisenssisopimus :n ja yrityksesi välillä. Tarvittaessa solmi sertifiointisopimus FLOCERTin kanssa. auttaa sertifiointisopimuksen tarpeen selvittämisessä. Lähetä jokaisesta Reilun kaupan tuotteesta resepti, tuotantoketju ja kohdemaat :lle tarkistettavaksi (tuotetietolomake). Lähetä pakkausvedos ja markkinointimateriaalit, joissa käytetään Reilun kaupan merkkiä, Reilu kauppa ry:lle tarkistettavaksi osoitteeseen sertifiointimerkki@reilukauppa.fi. Lähetä tuotteesta painokelpoinen kuva, tuotekuvaus ja mallikappale käytettäväksi Reilun kaupan tuotehaussa ja tuotteiden markkinoinnissa.

13 11 Yhteenveto tarvittavista sopimuksista Hakemukset ja sopimukset Lisenssisopimushakemus -> lisenssisopimus Sertifiointisopimushakemus -> sertifiointisopimus Myyntiraportit Kenelle/kenen kanssa FLOCERT FLOCERT / vuosineljänneksittäin Maksut 2015 Summa FLOCERTin hakemusmaksu 538 (alv 0 %) Vuosittainen sertifioinnin perusmaksu ensimmäinen vuosi (alv 0 %), jatkossa (alv 0 %) / vuosi Pienen lisenssinhaltijan sertifiointimaksu * 769 (alv 0 %) / 3 vuotta, ei hakemusmaksua Pienen traderin sertifiointimaksu * ensimmäinen vuosi (alv 0 %), jatkossa (alv 0 %) / vuosi Sertifioinnin lisämaksut (esim. useampi tuoteryhmä, useita toimipaikkoja, alihankintasopimus) * (alv 0 %) / kpl Sertifioinnin lisämaksut puuvillatoimijoille (sosiaalinen vastuu, hinnat dokumenttitarkistuksesta koko päivän kestävään auditointiin) * 52, (alv 0 %) Sertifioinnin lisämaksut (suuren volyymin tuote) * (alv 0 %) / vuosi Lisenssimaksu Vaihtelee tuoteryhmittäin, vähimmäisveloitus on 750 (alv 0 %) / vuosi. * Määritelmät ja tarkempi hinnasto saatavilla:

14 12 Yhteystiedot Puh Sopimus- ja tuoteasiat: Sertifiointimerkin käyttö: Tuoteryhmäkohtaiset yhteyshenkilöt Kaupallinen johtaja Riikka Karppinen Puuvilla, kukat, kaakao, kulta, puu, urheilupallot, yhdistelmätuotteet Yhteyspäällikkö Tuija Kopra Kahvi, hedelmät, vihannekset, yhteistyö kaupparyhmien ja niihin toimittavien tukkujen kanssa Asiakkuuspäällikkö Satu Pohjola Viini, hunaja, tee, yhteistyö horeca-sektorin kanssa ja niihin toimittavien tukkujen kanssa Tuotekoordinaattori Jenni Miettinen Sokeri, kosmetiikka, mehut, riisi, kvinoa, pähkinät, mausteet, öljyt Valvontayhtiö FLOCERT FLO-CERT GmbH Bonner Talweg Bonn Germany Certification Analyst Eva Poulsen Puh Sertifiointisopimuksen hakemuslomakkeen voi tilata osoitteesta Valokuvat:, Sylvain Ly, Sean Garrison, Didier Gentilhomme, Sean Hawkey

Reilu kauppa ry Paasivuorenkatu 2A, 5 krs. 00530 Helsinki www.reilukauppa.fi 1/5

Reilu kauppa ry Paasivuorenkatu 2A, 5 krs. 00530 Helsinki www.reilukauppa.fi 1/5 1/5 2/5 Reilun kaupan periaatteiden mukaan tuotetut tuotteet tunnistaa Reilun kaupan merkistä, joka kertoo kuluttajille, että tuote täyttää kansainväliset Reilun kaupan kriteerit. Reilu kauppa parantaa

Lisätiedot

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely MERKKITEKOJA Kampanjaesittely Agenda Merkkien esittelyt Kampanjaesittely Yrityskumppanit Reilu kauppa Kaikilla ihmisillä on oikeus tulla toimeen omalla työllään myös kehitysmaissa. Reilun kaupan visiona

Lisätiedot

JHL tukee Reilua kauppaa. JHL paikallisyhdistyksen vuosikokous 2010

JHL tukee Reilua kauppaa. JHL paikallisyhdistyksen vuosikokous 2010 JHL tukee Reilua kauppaa JHL paikallisyhdistyksen vuosikokous 2010 AIHEITA: - Miksi Reilua kauppaa? - Reilu kauppa kunnissa ja työpaikoilla - JHL ja Reilu kauppa - Toimintaa! MIKSI REILUA KAUPPAA? Miksi

Lisätiedot

Mihin Reilua kauppaa tarvitaan?

Mihin Reilua kauppaa tarvitaan? Reilu kauppa ry 2017 Mihin Reilua kauppaa tarvitaan? Maailmassa on noin 800 miljoonaa ihmistä, jotka kärsivät nälästä. Osa heistä on pienviljelijöitä, jotka viljelevät ruokaa muille. He saattavat joutua

Lisätiedot

KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 2004. Jane Ilomäki. Ympäristöosaston monisteita 55

KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 2004. Jane Ilomäki. Ympäristöosaston monisteita 55 KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 200 Jane Ilomäki Ympäristöosaston monisteita 55 Lähdeviite Ilomäki, J. 200: Reilun kaupan tuotteiden tarjonta Hämeenlinnassa 200 -Ympäristöosaston

Lisätiedot

REILU KAUPPA RY Jatta Makkula

REILU KAUPPA RY Jatta Makkula REILU KAUPPA RY Jatta Makkula Miten huomioida elintarvikkeiden alkuperä ja sosiaalinen vastuu hankinnoissa? case Reilu kauppa Fairtrade Premium Usage Reilu kauppa ry 31 järjestön omistama yhdistys. Valvoo

Lisätiedot

MIKSI REILUA KAUPPAA TARVITAAN?

MIKSI REILUA KAUPPAA TARVITAAN? MIKSI REILUA KAUPPAA TARVITAAN? Kehitysmaiden viljelijät Yli miljardi ihmistä maailmassa on aliravittuja, suurin osa heistä on kehitysmaiden viljelijöitä. Pienviljelijät eivät aina saa tuotteistaan elinkustannuksia

Lisätiedot

Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN

Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu Out-of-Home sektorilla toimiville tahoille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä

Lisätiedot

Vending GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN

Vending GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN Vending GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu Out-of-Home sektorilla toimiville tahoille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä

Lisätiedot

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana Huhtikuu 2012 PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien tarkoitus on ohjata ostopäätöksiä

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos Arla ja Luomu Nnenna Liljeroos 24-11-2014 Arla on kansainvälinen ja paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä. Kannustamme ihmisiä ympäri maailman elämään terveellisesti tarjoamalla ravitsevia ja turvallisia

Lisätiedot

Marjat maailmassa. Johdanto kansainvälisiin marjastrategiohin & trendeihin. Market intelligence for healthy profits

Marjat maailmassa. Johdanto kansainvälisiin marjastrategiohin & trendeihin. Market intelligence for healthy profits Market intelligence for healthy profits Marjat maailmassa Johdanto kansainvälisiin marjastrategiohin & trendeihin Projektin tavoitteet Löytää malleja marja-alan osaamisen tuotteistamiseksi korkean jalostusarvon

Lisätiedot

Reiluus saapui työpaikalle -viestintäohje

Reiluus saapui työpaikalle -viestintäohje Reiluus saapui työpaikalle -viestintäohje Elokuu 2010 Ohjeistus Reiluus saapui työpaikalle -logon käyttöön markkinointi- ja viestintämateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Esittely 2. Käyttöoikeudet 3. Logon

Lisätiedot

TUOTEMAINONNAN GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.8.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI

TUOTEMAINONNAN GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.8.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI TUOTEMAINONNAN GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.8.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu organisaatioille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä

Lisätiedot

KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 2003. Marjukka Välimaa. Ympäristöosaston monisteita 49

KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 2003. Marjukka Välimaa. Ympäristöosaston monisteita 49 KAUPPOJEN REILUN KAUPAN TUOTTEIDEN TARJONTA HÄMEENLINNASSA 2003 Marjukka Välimaa Ympäristöosaston monisteita 49 Lähdeviite Välimaa M. 2003: Reilun kaupan tuotteiden tarjonta Hämeenlinnassa 2003.-Ympäristöosaston

Lisätiedot

IPR JA SOPIMUKSET KANSAINVÄLISTYVÄSSÄ ELINTARVIKEALAN YRITYKSESSÄ 27.8.2015. IPR-lakimies, Eurooppatavaramerkkiasiamies Jani Kaulo

IPR JA SOPIMUKSET KANSAINVÄLISTYVÄSSÄ ELINTARVIKEALAN YRITYKSESSÄ 27.8.2015. IPR-lakimies, Eurooppatavaramerkkiasiamies Jani Kaulo IPR JA SOPIMUKSET KANSAINVÄLISTYVÄSSÄ ELINTARVIKEALAN YRITYKSESSÄ 27.8.2015 IPR-lakimies, Eurooppatavaramerkkiasiamies Jani Kaulo Aineettomat oikeudet eli IPR Yrityksen toiminimi Tavaramerkki Mallioikeus

Lisätiedot

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Parempi arkipäivä monille ihmisille Kestävä kehitys IKEAssa Sisältyy kaikkiin toimintoihimme Kestävän kehityksen toimintasuunnitelma FY15 kokonaisvaltainen lähestymistapa

Lisätiedot

Miten Juhla Mokka -kahvista tuli Luomu? Pro Luomu Uuna Kostamo

Miten Juhla Mokka -kahvista tuli Luomu? Pro Luomu Uuna Kostamo Miten Juhla Mokka -kahvista tuli Luomu? Pro Luomu 5.10.2017 Uuna Kostamo Vuonna 1876 nuori Gustav Paulig perusti yrityksen, jonka idea oli johdattaa pohjoinen kansakuntamme eksoottisten makujen ennen kaikkea

Lisätiedot

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja -

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja - - Lähiruokatukku ja -myymälä LähiPuoti Remes - Paikallisia Herkkuja - Yrityksen toiminta: LähiPuoti Remes Oy perustetaan ja toiminta alkaa 2012-2013 vaihteessa, Puotipuksu Kimmo Remes. Lähi- ja luomuruokaa

Lisätiedot

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON Oletko kiinnostunut taloudellisesti kannattavasta metsänhoidosta, joka huomioi monipuolisesti myös ympäristöarvot ja sosiaaliset näkökulmat?

Lisätiedot

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Yhteistyöstä menestystä Forma messut on Taito Shopketjun myymälöille tärkein sisäänostotapahtuma ja paikka kohdata tavarantoimittajia. Siksi se

Lisätiedot

Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig. Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen

Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig. Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen 2014 PAULIG GROUP 2014 PAULIG GROUP Niin Pauligin perhe kuin yrityskin ovat läpi historiansa olleet maailmalla

Lisätiedot

Suomalaiset ja kenkien eettisyys. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta

Suomalaiset ja kenkien eettisyys. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta Suomalaiset ja kenkien eettisyys Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta Johdanto Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain.

Lisätiedot

KYSYMYSTÄ JA VASTAUSTA REILUSTA KAUPASTA

KYSYMYSTÄ JA VASTAUSTA REILUSTA KAUPASTA 10 KYSYMYSTÄ JA VASTAUSTA REILUSTA KAUPASTA 1. Mikä on maailmankauppa? 2. Mitä ehtoja reilun kaupan on täytettävä? Kehitysmaakaupat ja Maailmankaupat ovat reilun kaupan erikoisliikkeitä, pienoistavarataloja,

Lisätiedot

Ohjeet Reilun kaupan sertifiointimerkin käyttöön

Ohjeet Reilun kaupan sertifiointimerkin käyttöön Ohjeet Reilun kaupan sertifiointimerkin käyttöön Kevät 2012 Fairtrade Labelling Organizations International e.v. 2011 FAIRTRADE Certification Mark Guidelines 1 JOHDANTO TÄMÄ OPAS Reilu kauppa on kansainvälisesti

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKKI 1.1.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI

GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKKI 1.1.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI GRAAFINEN OHJEISTUS REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKKI 1.1.2009 ALKAEN TIFIOINTIMERKKI 1 JOHDANTO Näissä ohjeissa kerrotaan, miten Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä tulee käyttää. Ohjeet ovat sitovia, ja

Lisätiedot

Kansainvälisen kaupan ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan päättäjien, yritysten ja kuluttajien välistä yhteistyötä.

Kansainvälisen kaupan ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan päättäjien, yritysten ja kuluttajien välistä yhteistyötä. Kansainvälisen kaupan ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan päättäjien, yritysten ja kuluttajien välistä yhteistyötä. Maailmankaupan epäoikeudenmukaisuus voi tuntua kaukaiselta asialta.. Kuitenkin se koskettaa

Lisätiedot

Green Key - te tapäivä tuotteiden vastuullisuudesta Mokkamestarit, Tampere Meira, Helsinki

Green Key - te tapäivä tuotteiden vastuullisuudesta Mokkamestarit, Tampere Meira, Helsinki Green Key - teemailtapäivä tuotteiden vastuullisuudesta 17.4. Mokkamestarit, Tampere 25.4. Meira, Helsinki Ympäristömerkityt tuotteet Green Key sertifioiduissa kohteissa Aina Green Key -kohteissa: Päivittäiset

Lisätiedot

REILU KAUPPA RY BRÄNDITUTKIMUS 2015. Tutkimusraportti 26.11. 2015 Merja Lintunen

REILU KAUPPA RY BRÄNDITUTKIMUS 2015. Tutkimusraportti 26.11. 2015 Merja Lintunen REILU KAUPPA RY BRÄNDITUTKIMUS 01 Tutkimusraportti 6.11. 01 Merja Lintunen TUTKIMUKSEN TOTEUTUS REILUN KAUPAN BRÄNDI- JA KAMPANJATUTKIMUS 014 Tutkimuslaitos Taloustutkimus Oy Tutkimuslaitoksen yhteyshenkilöt

Lisätiedot

Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari

Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Marja-Riitta Kottila Sisältö Mikä on elintarvikeketju? Case luomuketju Tuloksia toimivuudesta ja tiedonkulusta Ajatuksia hankevetäjille Elintarvikeketju

Lisätiedot

Kiinnostavat & uudet luomukäyttäjät

Kiinnostavat & uudet luomukäyttäjät Pro Luomu ry:n syyskokous Kiinnostavat & uudet luomukäyttäjät Anne Kallinen, Kantar TNS Agri Oy Nina Frosterus, Kantar TNS Oy Luomun käyttäjien määrä 2 miljoonaa käyttäjää 400 000 käyttäjää enemmän kuin

Lisätiedot

Jäljitettävyysjärjestelmän hyödyt

Jäljitettävyysjärjestelmän hyödyt Miksi viljan jäljitettävyysjärjestelmää tarvitaan? Jäljitettävyysjärjestelmän hyödyt Ari Ronkainen MTT 28.11.2013 Agroteknologiaverkosto Viljaketju Vastuullisuus Viljelijä Ostaja Teollisuus, Prosessoija

Lisätiedot

Lähiruokarengasmalli Pirkanmaalla (REKO-malli)

Lähiruokarengasmalli Pirkanmaalla (REKO-malli) Parasta Pöytään Pirkanmaalta lähiruokahanke Lähiruokarengasmalli Pirkanmaalla (REKO-malli) 3.4.2014 Projektiasiantuntija Eeva Ylinen Mistä kaikki alkoi? Alkuperä Ranskassa kumppanuusmaataloudessa REKO-mallin

Lisätiedot

ASC ONKO SUOMESSA KOHTA SERTIFIOITUA KIRJOLOHTA? Riitta Myyrä Oy WAI Consulting Ltd

ASC ONKO SUOMESSA KOHTA SERTIFIOITUA KIRJOLOHTA? Riitta Myyrä Oy WAI Consulting Ltd ASC ONKO SUOMESSA KOHTA SERTIFIOITUA KIRJOLOHTA? Riitta Myyrä Oy WAI Consulting Ltd SUOMEN KALANKASVATTAJALIITON ASC-ESISELVITYSHANKE - Käynnistetty alkuvuonna 2017 - Euroopan meri- ja kalatalousrahaston

Lisätiedot

SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta

SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta JOHDANTO Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain.

Lisätiedot

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE Way of Life- sertifikaatti Way of Life- sertifikaatti kosmetiikalle ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin tuotteille HAKULOMAKE Olemme iloisia voidessamme tarjota sinulle sertifioinnin kansainvälisten kriteerien

Lisätiedot

ETU SEMINAARI Helsinki, Säätytalo

ETU SEMINAARI Helsinki, Säätytalo ETU SEMINAARI 10.5.2012 Helsinki, Säätytalo Terveydenhuolto osana tulevaisuuden laatujärjestelmiä ja auditointeja Tuija Lilja Kehityspäällikkö, laatutoiminnot SAARIOINEN OY Tuotantoeläinten terveydenhuolto

Lisätiedot

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Yrityksen toiminta: - LähiPuoti Remes Oy on perustettu tammikuussa 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. - Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais- ja Etelä-Suomi.

Lisätiedot

Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden

Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Kuva: Fairtrade Sweden Reilun kaupan lisä Reilun kaupan tuottajaorganisaatioille maksetaan tuotteista saadun hinnan päälle aina Reilun kaupan lisää, joka on

Lisätiedot

Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa

Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa Metsäsertifiointi puupohjaisten tuotteiden vastuullisuuden osoittamisessa Motivan webinaaritilaisuus 24.11.2017 Pääsihteeri Auvo Kaivola Sisältö: Puu on erinomainen materiaali Mistä metsäsertifioinnissa

Lisätiedot

Ohjeet Reilun kaupan sertifiointimerkin käyttöön

Ohjeet Reilun kaupan sertifiointimerkin käyttöön Ohjeet Reilun kaupan sertifiointimerkin käyttöön Kevät 2012 Fairtrade Labelling Organizations International e.v. 2011 FAIRTRADE Certification Mark Guidelines 1 JOHDANTO TÄMÄ OPAS Reilu kauppa on kansainvälisesti

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

ReturnMe FIKSU OMISTUSMERKINTÄ

ReturnMe FIKSU OMISTUSMERKINTÄ Ensimmäinen kadottaa avaimet. Toinen löytää avaimet. Löytääkö ensimmäinen toisen? ReturnMe FIKSU OMISTUSMERKINTÄ Löytötavaroiden ongelma Ihmiset kadottavat tavaroitaan vuosittain miljoonien eurojen arvosta.

Lisätiedot

IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS

IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS Page 1 IKEA FOOD PRODUCT DEVELOPMENT PROCESS 2010 "Voin sanoa, että sekä IKEA että sen henkilökunta ovat parhaat tietämäni. Yhteishenki on mahtava, ja haluamme kaikki olla mukana

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Susanna Määttä susanna.maatta@helsinki.fi Kainuun Maaseutu- ja Elintarvikepäivä 28.11.2014 9.10.2013 1 Valtakunnallisen lähiruokaselvityksen tuloksia 03.12.2014

Lisätiedot

Fazer-konserni sitoutuu vastuullisen palmuöljyn käyttöön

Fazer-konserni sitoutuu vastuullisen palmuöljyn käyttöön Fazer-konserni sitoutuu vastuullisen palmuöljyn käyttöön Fazerin tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä hankimme ainoastaan RSPO-sertifioitua, entistä paremmin jäljitettävää palmuöljyä. Tämä tarkoittaa

Lisätiedot

RakentajaSuora. Tuotekuvaus. kohderyhmänä omakotirakentajat. melbamail@melbagroup.com

RakentajaSuora. Tuotekuvaus. kohderyhmänä omakotirakentajat. melbamail@melbagroup.com RakentajaSuora Tuotekuvaus kohderyhmänä omakotirakentajat melbamail@melbagroup.com Sisällysluettelo RakentajaSuora...3 TaloPeli...3 Tutkittua tietoa TaloPeli käyttäjistä...3 Kohderyhmän valintakriteerit...4

Lisätiedot

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Sosiaalialan yritysvastuu tarkoittaa yrityksen vastuuta omista yhteiskunnallisista vaikutuksistaan toimia, jotka hyödyttävät työntekijöitä ja muita yrityksen

Lisätiedot

Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä. Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12

Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä. Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12 Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12 Omavalvonnan säädökset Elintarvikelain 23/2006 mukaisesti kaikilla elintarvikealan toimijoilla on oltava

Lisätiedot

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun 20 / 20 -seminaari 21.3.2013, Pro Luomu ja EkoCentria Ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson Koulu- ja päiväkotipalvelut Palmia catering-palvelut aulikki.johansson@palmia.fi

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään

Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään Lähde: HY Ruralia-instituutti; Ruokatuotannon aluetaloudellisen vaikuttavuuden selvitys Hämeessä, 2012 MTK Häme Ohjelmapäällikkö Päivi Rönni Lähiruoka on.. MTK:n

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Arktiset Aromit ry Workshop-tilaisuus , Kajaani

Arktiset Aromit ry Workshop-tilaisuus , Kajaani Arktiset Aromit ry Workshop-tilaisuus 4.10.2016, Kajaani Meidän tarinamme Ystävykset Kainuusta luonnonantimien ääreltä. Rakastamme Suomen luontoa sekä sen tarjoamaa yltäkylläisyyttä. Haluamme tuoda kotiseutumme

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2014

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2014 LOMAKE B ELTU 2014 ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2014 Kunta/Kuntayhtymä: Valvontakohde ALKUTUOTANTOPAIKAT JA LAITOKSET (entisen hygienialain mukaiset kohteet) E1 Alkutuotanto Laukaan ympäristöterveydenhuolto

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS Opas onnistuneeseen osallistumiseen Suunnittele! Toteuta! Seuraa! Arvioi! = Paras ikinä saatu tulos! easyfairs.com easyfairs työkalupakki Tervetuloa näytteilleasettajaksi easyfairs

Lisätiedot

LUOMUMARKKINOISTA 15.2.2005. Minna Kantén Finfood Luomu

LUOMUMARKKINOISTA 15.2.2005. Minna Kantén Finfood Luomu LUOMUMARKKINOISTA 15.2.2005 Minna Kantén Finfood Luomu 1 LUOMUMYYNNIN ( ) JAKAUTUMA hedelmät 9% vihannekset 24% muut 32% maito 17% jauhot/hiutaleet 7% tuoreet leipomotuotteet 11% Lähde: A.C.Nielsen, Kotitalouspaneeli,

Lisätiedot

Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila Jaana Elo KoKo Palvelut

Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila Jaana Elo KoKo Palvelut Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila 20.10.2016 Jaana Elo KoKo Palvelut EU-tasoinen lainsäädäntöä Neuvoston asetus 834 /2007 Neuvosto ja parlamentti: periaatteet ja tavoitteet

Lisätiedot

Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen PEFC Suomi Auvo Kaivola

Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen PEFC Suomi Auvo Kaivola Puun laillisen ja kestävän alkuperän osoittaminen 24.5.2016 PEFC Suomi Auvo Kaivola Mikä PEFC on? PEFC Council globaali, voittoa tavoittelematon kansallisesti kehitettyjen metsäsertifiointijärjestelmien

Lisätiedot

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ BRANDS Lisää myyntiä Vahvista BRÄNDIÄ VIESTINTÄ myymälässä MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ? Hyödyntämällä näitä tietoja voit lisätä myyntiä melkoisesti Haluatko lisätä myyntiä? Viesti enemmän Haluatko kasvattaa MARKKINAOSUUTTASI?

Lisätiedot

Luomu -aitous ja jäljitettävyys. Marjo Särkkä-Tirkkonen Erikoissuunnittelija, ETM Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

Luomu -aitous ja jäljitettävyys. Marjo Särkkä-Tirkkonen Erikoissuunnittelija, ETM Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti Luomu -aitous ja jäljitettävyys Marjo Särkkä-Tirkkonen Erikoissuunnittelija, ETM Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti Taustaa AuthenticFood (Core Organic II-tutkimushanke) Fast methods for authentication

Lisätiedot

Reilun kaupan aarrejahti tuli kaupunkiin tervetuloa mukaan!

Reilun kaupan aarrejahti tuli kaupunkiin tervetuloa mukaan! Oppilaan materiaali 1/7 Reilu kauppa on olemassa, jotta kaikilla maailman ihmisillä, myös kehitysmaissa, olisi mahdollisuus elättää itsensä omalla työllään. Reilua kauppaa tarvitaan myös siksi, että lapsilla

Lisätiedot

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Säätytalo Päivittäistavarakauppa ry Toimitusjohtaja 1 Elintarvikeketjun ympäristövastuu ja asiakastoiminnan haasteet Tuoteturvallisuus (Suomessa)

Lisätiedot

ALGRO Design Card. ALGRO Design Duo. Crescendo. Avanta Card. Ivory Board

ALGRO Design Card. ALGRO Design Duo. Crescendo. Avanta Card. Ivory Board GRAAFISET KARTONGIT ALGRO Design Card intapuolelta kahteen kertaan ja taustalta kertaalleen päällystetty täyssellukartonki. ALGRO Design Duo Molemmin puolin kahteen kertaan päällystetty täyssellukartonki.

Lisätiedot

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Case Tenhon tila historiaa Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Tilan toimintaa Suomalaisen suoramyynnin pioneeritila Suoramyyntiä

Lisätiedot

PankaBrite. Korsnäs Carry (Frövi carry)

PankaBrite. Korsnäs Carry (Frövi carry) AKKAUSKARTONGIT ankabrite äällystetty hiokkeellinen taivekartonki. Simcote Vahvasti päällystetty hiokkeellinen taivekartonki. rintline Kierrätyskuiturunkoinen kartonki. Korsnäs Carry (Frövi carry) Korkealuokkainen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖSERTIFIKAATIT

YMPÄRISTÖSERTIFIKAATIT YMÄRISTÖSERTIFIKAATIT Ympäristövaikutusten huomioiminen yhä tärkeämpää myös paperivalinnoissa Kattava graafisten papereiden ja kartonkien, pakkauskartonkien ja pahvien valikoimamme koostuu ympäristösertifioiduista

Lisätiedot

Erityisnäytteenotto, esimerkkinä Fineli

Erityisnäytteenotto, esimerkkinä Fineli Erityisnäytteenotto, esimerkkinä Fineli Näytteenottokoulutus 19. 20.11.2016 Mikä on Fineli? Elintarvikkeiden koostumustietokanta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ylläpitää perustettu vuonna 1984

Lisätiedot

Luomun markkinapotentiaali tuoteryhmittäin

Luomun markkinapotentiaali tuoteryhmittäin markkinapotentiaali tuoteryhmittäin Ilkka Alarotu 20.11.2015 Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut tämän aineiston tuottamista myynti vuosimyynti on tällä hetkellä arviolta 242 milj. euroa ja luomun

Lisätiedot

Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa

Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa Juankosken keskustassa huippupaikalla Yrityksen nimi: Sepon Valinta Oy Yrityksen osoite: Juankoskentie 17, 73500 Juankoski Perustamisvuosi: 1986 Toimiala: Kauppa

Lisätiedot

10-vuotisraportti 1999 2009

10-vuotisraportti 1999 2009 Reilun kaupan edistämisyhdistyksen 10-vuotisraportti 1999 2009 HYVÄ OLO LÄHELLÄ JA KAUKANA 3 Tasavallan presidentin tervehdys Sisällys 3 Tasavallan presidentin tervehdys, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin

Lisätiedot

Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014

Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014 1 Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014 Outi Hohti, viestintäpäälikkö S-ryhmän marketkauppa Twitter: @hohti Kotimaisuus S-ryhmän marketkaupassa

Lisätiedot

Perustietoa kasvinsuojeluainejäämistä. Sanna Viljakainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kemiallinen elintarviketurvallisuus

Perustietoa kasvinsuojeluainejäämistä. Sanna Viljakainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kemiallinen elintarviketurvallisuus Perustietoa kasvinsuojeluainejäämistä Sanna Viljakainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kemiallinen elintarviketurvallisuus Kasvinsuojeluaineet ja niiden jäämät Kasvinsuojeluaineita käytetään tarkoituksella

Lisätiedot

Laki. makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain muuttamisesta

Laki. makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain muuttamisesta Laki makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain (1127/2010)

Lisätiedot

Myydään Kahvila Kerman liiketoiminta Varkaudessa

Myydään Kahvila Kerman liiketoiminta Varkaudessa Myydään Kahvila Kerman liiketoiminta Varkaudessa Yrityksen nimi: Kahvila Kerma Ky Yrityksen osoite: Kauppakatu 48, Varkaus Internet-osoite: www.facebook.com Perustamisvuosi: 2012 Toimiala: Majoitus, ravintola,

Lisätiedot

Tuottaja-kuluttaja yhteistyö: Pirkanmaan sovellus REKO-mallista

Tuottaja-kuluttaja yhteistyö: Pirkanmaan sovellus REKO-mallista Tuottaja-kuluttaja yhteistyö: Pirkanmaan sovellus REKO-mallista Ruokapiiritreffit 12.4.2014 Eeva Ylinen Projektiasiantuntija Parasta Pöytään Pirkanmaalta Mistä kaikki alkoi? Alkuperä Ranskassa kumppanuusmaataloudessa

Lisätiedot

Luomun käyttäjän käsikirja

Luomun käyttäjän käsikirja Luomun käyttäjän käsikirja on koottu Viesti luomusta oikein hankkeessa avuksi ammattikeittiöille ja kaupan alalle luomun varmentamiseen ja viestintään. Käsikirja on helppokäyttöinen opas, josta tarvittavat

Lisätiedot

ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA

ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista

Lisätiedot

innovaatioita, teknologiaa, ratkaisuja yhdessä, läpinäkyvästi!

innovaatioita, teknologiaa, ratkaisuja yhdessä, läpinäkyvästi! innovaatioita, teknologiaa, ratkaisuja yhdessä, läpinäkyvästi! ATC blenderifi Helsinki Oy * perustuu Total Approach and Innovation Impact liiketoimintakonseptiin; 2006-10 TL Tiedoksi / T.Luotonen blenderi.fi

Lisätiedot

Huomioi nämä 8 asiaa valitessasi affiliateverkostoa

Huomioi nämä 8 asiaa valitessasi affiliateverkostoa Huomioi nämä 8 asiaa valitessasi affiliateverkostoa Affiliate- eli kumppanuusmarkkinointi on tulospohjaista, verkossa tapahtuvaa markkinointia, jossa ns. julkaisijat välittävät kävijöitä mainostajan sivustolle.

Lisätiedot

Maatalouden riskienhallinta Suomessa. Rami Palin 22.4.2009

Maatalouden riskienhallinta Suomessa. Rami Palin 22.4.2009 Maatalouden riskienhallinta Suomessa Rami Palin 22.4.2009 1 Sisältö Nordea ja hyödykejohdannaiset Kokonaisvaltaista riskienhallintaa Nordeasta Esimerkki rapsin hintariskin suojaamisesta Hyödykesuojauksen

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Hankintadirektiivi uudistuu - Uudistus hankkijan näkökulmasta. 1.4.2014 Liisa Lehtomäki. Hansel Oy. Copyright Hansel Oy

Hankintadirektiivi uudistuu - Uudistus hankkijan näkökulmasta. 1.4.2014 Liisa Lehtomäki. Hansel Oy. Copyright Hansel Oy Hankintadirektiivi uudistuu - Uudistus hankkijan näkökulmasta Hansel Oy 1 Ympäristömerkin käyttäminen Direktiiviteksti Artiklassa 43 Merkit Ympäristö, reilu kauppa, luomu. Miten voi käyttää ympäristömerkkiä

Lisätiedot

Farmivirta. Oulun Energia / Oulun Sähkönmyynti Olli Tuomivaara OULUN ENERGIA

Farmivirta. Oulun Energia / Oulun Sähkönmyynti Olli Tuomivaara OULUN ENERGIA Farmivirta Oulun Energia / Oulun Sähkönmyynti Olli Tuomivaara OULUN ENERGIA Farmivirta on puhdasta lähienergiaa pientuottajalta sähkönkäyttäjille Farmivirta tuotetaan mikro- ja pienvoimaloissa uusiutuvilla

Lisätiedot

Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa Auvo Kaivola PEFC Suomi

Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa Auvo Kaivola PEFC Suomi Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa 16.5.2018 Auvo Kaivola PEFC Suomi 1 Sisältö: Mitä metsäsertifiointi on? Mikä PEFC on? Laillisuus ja kestävyys metsäsertifioinnissa PEFC ja

Lisätiedot

Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille?

Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille? Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille? MTK Pohjois-Karjala Kansanedustajatapaaminen Kitee Maatalouden hintakehitys vuosina 2000 2011 => viljelijöiden ostovoima heikkenee Lähde:

Lisätiedot

Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta

Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta Jussi Kaartinen Market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Satakunnan Osuuskauppa Twitter: @jussi.kaartinen Osuuskauppa on lähiruoan puolestapuhuja Olemme luoneet

Lisätiedot

Tullin elintarviketutkimukset 2014

Tullin elintarviketutkimukset 2014 Tullin elintarviketutkimukset 2014 Elintarvikevalvonnassa tutkittiin vuonna 2014 yhteensä 3329 tavaraerää. Eristä 51 % oli alkuperältään EU:n ulkopuolisista maista ja 46 % oli EU:n alueella tuotettuja

Lisätiedot

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon suoramyynti = Alkutuotannon toimijoiden harjoittama omien alkutuotannon tuotteiden myynti Ei vaadi

Lisätiedot

Viljakaupan markkinakatsaus

Viljakaupan markkinakatsaus Viljakaupan markkinakatsaus Hyvinkää 17.3.2011 Tarmo Kajander Hankkija-Maatalous Oy Vilja- ja raaka-aineryhmä Pohjois-Amerikan sateet keväällä Venäjän helle heinäkuussa La Nina sääilmiö aiheuttanut. .tulvia

Lisätiedot

Tarvitsetko lisää virtaa?

Tarvitsetko lisää virtaa? Tarvitsetko lisää virtaa? Elintarvikkeet ja taukotilaratkaisut 1 Staples Business Advantage Elintarvikkeet ja taukotilaratkaisut Parhaat ideat eivät aina synny työpöydän tai tietokoneen ääressä: toisinaan

Lisätiedot

Poolia Suomi Oy / ProCountor International Oy REKRYTOINTIOHJELMA TILITOIMISTOILLE

Poolia Suomi Oy / ProCountor International Oy REKRYTOINTIOHJELMA TILITOIMISTOILLE Poolia Suomi Oy / ProCountor International Oy REKRYTOINTIOHJELMA TILITOIMISTOILLE Poolia Suomi Oy - Rekrytointiohjelma ProCountor International Oy:n tilitoimistokumppaneille Poolia on toiminut ProCountorin

Lisätiedot

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Ainutlaatuinen tapa toimia Fiblonilla on alalla ainutlaatuinen tapa toimia paneudumme asiakkaidemme liiketoimintaan ja kehitämme jatkuvasti uusia, innovatiivisia palvelu-

Lisätiedot

Tullin elintarviketutkimukset 2013

Tullin elintarviketutkimukset 2013 Tullin elintarviketutkimukset 2013 Elintarvikevalvonnassa tutkittiin vuonna 2013 yhteensä 3137 tavaraerää. Eristä 52 % oli alkuperältään EU:n ulkopuolisista maista ja 44 % oli EU:n alueella tuotettuja

Lisätiedot

Luomuohjelman arviointi. Sari Rannanpää

Luomuohjelman arviointi. Sari Rannanpää Luomuohjelman arviointi Sari Rannanpää Luomuohjelman arviointi Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI & TK-Eval Kesä syyskuu 2018 Aineisto: dokumentti- ja tilastoaineisto, haastattelut (29), luomualan

Lisätiedot

Metsäluomu biotalouden mahdollisuutena Luomufoorumi 3.2.2016

Metsäluomu biotalouden mahdollisuutena Luomufoorumi 3.2.2016 Metsäluomu biotalouden mahdollisuutena Eija Vuorela Suomen 4H-liitto/Youngfour Oy Luonnontuotteet monipuolistuvissa arvoverkoissa (LUMOA) -hanke Yhteistyössä Rainer Peltola LUKE 2 Mennään metsään Suomi

Lisätiedot

Kasvitieteellinen puutarha 26.1.2012. Vastuullisuus Pandalla. 25.1.2012 Kari Harila

Kasvitieteellinen puutarha 26.1.2012. Vastuullisuus Pandalla. 25.1.2012 Kari Harila Kasvitieteellinen puutarha 26.1.2012 Vastuullisuus Pandalla Mitä.? Pandan arvopäivä 9.5.2011 Missio = Miksi olemme olemassa Visio =Mitä tavoittelemme Strategia = Millä keinoin saavutamme visiomme Arvot

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1999 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä tammikuuta 1999 N:o 1 5. Laki. N:o 1. alkoholilain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1999 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä tammikuuta 1999 N:o 1 5. Laki. N:o 1. alkoholilain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä tammikuuta 1999 N:o 1 5 SISÄLLYS N:o Sivu 1 Laki alkoholilain muuttamisesta... 1 2 Asetus maaseutuelinkeinoasetuksen 45 e :n muuttamisesta...

Lisätiedot