Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ ALKAEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ 1.9.2009 ALKAEN"

Transkriptio

1 Out-of-Home GRAAFINEN OHJE REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ ALKAEN

2 1 JOHDANTO Tämä ohjeisto on tarkoitettu Out-of-Home sektorilla toimiville tahoille, jotka käyttävät Reilun kaupan merkkiä ruokalistoissaan, hinnastoissaan ja menutauluissaan. Reilun kaupan merkin tunnettuuden lisääminen on tärkeää, ja siksi on hienoa, että olette päättäneet tuottaa materiaalia, jossa Reilun kaupan merkki näkyy. Olemme pyrkineet kokoamaan tähän ohjeistukseen mahdollisimman selkeät ohjeet siitä, miten merkkiä voi käyttää erilaisissa materiaaleissa. Lisätietoja voi aina kysyä Reilun kaupan edistämisyhdistykseltä. Koska kyseessä on sertifi ointimerkki, on merkin käyttöä valvottava erityisen tarkasti sen luotettavuuden takaamiseksi. Tämän ohjeistuksen tarkoituksena on varmistaa, että Reilun kaupan merkki on jatkossakin kuluttajien luottama ja arvostama sertifi ointimerkki, josta kuluttaja tunnistaa kansainvälisten Reilun kaupan kriteerien mukaisesti tuotetun tuotteen. Reilu kauppa parantaa kehitysmaiden perhetuottajien ja suurtilojen työntekijöiden työ- ja elinoloja sekä ympäristön hyvinvointia. Mikäli organisaatiolla ei ole lisenssisopimusta, organisaation tulee solmia sopimus sertifi ointimerkin käytöstä Reilun kaupan edistämisyhdistyksen kanssa. Tämä onnistuu helpoiten Reilun kaupan edistämisyhdistyksen verkkosivuilla /?384. Reilun kaupan sertifi ointimerkki on rekisteröity tavaramerkki¹, jonka väärinkäyttö on rangaistavaa. Reilun kaupan sertifi ointimerkin käyttöä valvoo Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa Reilun kaupan edistämisyhdistys ry. Hyväksyntä Reilun kaupan sertifi ointimerkin käyttöön tulee hankkia etukäteen osoitteesta sertifi Reilun kaupan edistämisyhdistys antaa päätöksensä Reilun kaupan sertifi ointimerkin käytöstä kymmenen (10) työpäivän kuluessa. Ystävällisin terveisin, Reilun kaupan edistämisyhdistys ry sertifi ¹ Deutsches Patent- und Markenamt no , Offi ce for Harmonization in the Internal Market (EU Trade Marks and Designs) no , World Intellectual Property Organisation (WIPO) no

3 2 SISÄLLYSLUETTELO REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKKI 3 - VÄRIT 3 - KOKO 4 - ASETTELU 4 REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ RUOKALISTASSA/HINNASTOSSA/MENUTAULUSSA 5 ESIMERKKEJÄ 6 REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ MAINONNASSA 11 - TUOTTEISTA VIESTIMINEN MAINONNASSA 11 TARKISTUSLISTA 12 HYVÄKSYTTÄMINEN 12 - HYVÄKSYTTÄMISPROSESSI 12 MUUTOKSET 13 YHTEYSTIEDOT 13 LIITTEET

4 3 REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKKI Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä tulee käyttää sopimuksen mukaisesti tässä liitteessä mainittujen sääntöjen mukaan, ellei toisin ole sovittu. Vuoden 2009 loppuun asti on käytössä kolme erilaista Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä. Vuoden 2010 alusta Reilun kaupan sertifi ointimerkkejä on kaksi erilaista: yleinen sertifi ointimerkki sekä puuvillan sertifi ointimerkki. Reilun kaupan puuvillan sertifi ointimerkille on oma graafi nen ohjeensa. REILUN KAUPAN SUOMALAINEN SERTIFIOINTIMERKKI (poistuu ) Reilun kaupan suomalainen sertifi ointimerkki koostuu: 1. Reilun kaupan symbolista (ihmishahmosta) ja sen alapuolella olevasta englanninkielisestä FAIRTRADE-tekstistä 2. Symbolin ja englanninkielisen tekstin alapuolella olevasta Reilu kauppa Rejäl handel -tekstistä REILUN KAUPAN KANSAINVÄLINEN SERTIFIOINTIMERKKI (sallittu alkaen, pakollinen ) Reilun kaupan kansainvälinen sertifi ointimerkki koostuu: 1. Reilun kaupan symbolista (ihmishahmosta) ja sen alapuolella olevasta englanninkielisestä FAIRTRADE-tekstistä 2. R-symbolista Reilun kaupan sertifi ointimerkin oikeassa yläkulmassa VÄRIT Käytettävät värit: Grass Pantone 382, 99CC00 C 30, M 0, Y 94, K 0 R 153, G 204, B 0 Sky Pantone 306, 00CCFF C 76, M 0, Y 6, K 0 R 0, G 204, B 255 Black Pantone Process Black, C 0, M 0, Y 0, K 100 R 0, G 0, B 0 Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä tulee käyttää värillisenä.

5 4 KOKO Reilun kaupan sertifi ointimerkin koko määrittyy aina suhteessa materiaalin kokoon. (Kts. liitteet dokumentin lopussa) Reilun kaupan sertifi ointimerkin tulee aina olla pienempi ja vähemmän huomiota herättävä kuin tuotteen oman tuotemerkin. ASETTELU Reilun kaupan sertifi ointimerkin mittasuhteita toisiinsa nähden (korkeus x leveys) ei saa muuttaa. Reilun kaupan sertifi ointimerkin tulee olla suorassa. Reilun kaupan sertifi ointimerkin pitää aina säilyä ehjänä kokonaisuutena. Sertifi - ointimerkin päälle ei saa sijoittaa mitään muuta kuviota tai tekstiä. Reilun kaupan sertifi ointimerkin ympärille täytyy jättää suoja-alue. Suoja-alue on Reilun kaupan sertifi ointimerkin FAIRTRADE-tekstin korkuinen. Suoja-alue tulee rauhoittaa voimakkaista graafi sista elementeistä. Tämä ei koske taustakuvaa. F F Reilun kaupan sertifi ointimerkeistä on oma versionsa tummalla pohjalla käytettäväksi ja oma vaalealla pohjalla käytettäväksi.

6 5 REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ RUOKALISTASSA, HINNASTOSSA JA MENUTAULUSSA Reilun kaupan sertifi ointimerkki on rekisteröity tavaramerkki, ja se myönnetään tuotteille, jotka täyttävät kansainväliset Reilun kaupan kriteerit. Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä ja sanayhdistelmää Reilu kauppa saa käyttää vain, kun ne viittaavat kriteerit täyttäviin tuotteisiin. Tästä ovat poikkeuksena yhdistelmätuotteet ja Reilun kaupan puuvillasta valmistetut tuotteet. Reilun kaupan sertifi ointimerkin käyttöön tulee aina saada etukäteen kirjallinen hyväksyntä osoitteesta sertifi Seikkoja, jotka tulee huomioida materiaalia suunniteltaessa: Materiaalissa tulee aina olla joku brändi (esim. yrityksen logo), joka on hallitsevampi elementti kuin Reilun kaupan sertifi ointimerkki. Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä ei saa integroida osaksi muotoilua, vaan sen tulee muodostaa selvästi itsenäinen osa materiaalia. Reilun kaupan sertifi ointimerkin elementtejä, kuten samoja värejä tai Reilun kaupan sertifi ointimerkin muotoja, ei saa käyttää ruokalistassa, hinnastossa tai menutaulussa. Sertifi ointimerkki tulee sijoittaa materiaaliin siten, että se sertifi oi tuotteen, ei tuotemerkkiä, valmistajaa eikä yritystä, jossa tuote on myynnissä. Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä ei saa sijoittaa tuotteen oman tuotemerkin viereen tai sen lähelle. Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä ei saa myöskään sijoittaa copyright-merkinnän tai -viestin viereen. Reilun kaupan sertifi ointimerkin saa sijoittaa yksittäisen tuotteen viereen, mikäli tuote on Reilu kauppa -sertifi oitu ja tuote on ruokalistassa/hinnastossa tms. Termejä Reilun kaupan ruokalista/hinnasto ei saa käyttää. Termejä kuten Reilun kaupan cappuccino, Reilun kaupan latte jne. ei voi käyttää, sillä kyseisessä tuotteessa vain kahvi on Reilu kauppa -sertifi oitua, ei kaikki juoman raaka-aineet. Yritys ei voi viestiä olevansa Reilun kaupan yritys tai yhteistyökumppani (esimerkiksi me olemme Reilun kaupan yritys ) mutta se saa sanoa mainosmateriaalissa esimerkiksi Me tarjoamme Reilun kaupan kahvia. Mikäli kaikki tuotteet, esimerkiksi kahvit mukaan lukien pikakahvit ja decaff-kahvit, eivät ole Reilu kauppa -sertifi oituja, ero Reilu kauppa -sertifi oitujen ja muiden tuotteiden välillä pitää viestiä selvästi (ks. esimerkkejä sertifi ointimerkin käytöstä)

7 6 ESIMERKKEJÄ SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTÖSTÄ RUOKALISTASSA/HINNASTOSSA/MENUTAULUSSA Esimerkki 1. Kun valikoimassa on sekä Reilu kauppa -sertifioituja että ei-sertifioituja tuotteita - Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet tulee selkeästi merkitä siten, että asiakas erottaa Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet ja tuotteet, joissa on käytetty Reilun kaupan raaka-aineita. - Reilun kaupan sertifi ointimerkki ei saa viitata mihinkään yritykseen tai brändiin. Reilun kaupan sertifi ointimerkin läheisyydessä ei saa olla minkään yrityksen tai brändin logoa. Huom! Tummalla pohjalla tulee käyttää valkoreunaista sertifi ointimerkkiä.

8 7 Esimerkki 2. HINNASTO Kahvi XX Café Latte * XX Cappuccino XX Mocha XX Espresso * XX Macchiato XX Musta tee XX Vihreä tee XX Kaakao XX Appelsiinimehu XX * Reilu kauppa -sertifioituja raaka-aineita KAHVILA SATAMAN VALOT Kun valikoimassa on sekä Reilu kauppa -sertifioituja että ei-sertifioituja tuotteita - Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet tulee selkeästi merkitä siten, että asiakas erottaa Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet. - Reilun kaupan sertifi ointimerkin saa sijoittaa yksittäisen tuotteen viereen, mikäli tuote on Reilu kauppa -sertifi oitu. - Reilun kaupan sertifi ointimerkki ei saa viitata muihin tuotteisiin kuin Reilu kauppa -sertifi oituihin tuotteisiin. - Mikäli tuotteessa on Reilu kauppa -sertifi oituja raaka-aineita (esimerkiksi kahvi), mutta se ei ole kokonaisuudessaan sertifi oitu (sisältää maitoa), silloin tuotteen vieressä ei voi käyttää sertifi ointimerkkiä vaan se tulee merkitä toisella tavalla, esimerkiksi *-merkillä. Tällöin esimerkiksi sivun alareunassa kerrotaan, että *-merkki tarkoittaa, että tuote sisältää Reilu kauppa -sertifi oituja raaka-aineita. - Reilun kaupan sertifi ointimerkki ei saa viitata mihinkään yritykseen tai brändiin. Reilun kaupan sertifi ointimerkin läheisyydessä ei saa olla minkään yrityksen tai brändin logoa.

9 8 Esimerkki 3. KAHVILA SATAMAN VALOT Kahvi * XX Café Latte * XX Cappuccino * XX Mocha * XX Espresso * XX Macchiato * XX Musta tee XX Vihreä tee XX Kaakao XX Appelsiinimehu XX * Kaikki kahvimme on Reilu kauppa -sertifioitua. Kun valikoiman kaikki kahvi on Reilu kauppa -sertifioitua. Lisäksi valikoimassa on muita ei-sertifioituja tuotteita - Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet tulee selkeästi merkitä siten, että asiakas erottaa Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet. - Reilun kaupan sertifi ointimerkki ei saa viitata mihinkään yritykseen tai brändiin. Reilun kaupan sertifi ointimerkin läheisyydessä ei saa olla minkään yrityksen tai brändin logoa. - Viimeisen ei-sertifi oidun tuotteen ja Reilun kaupan sertifi ointimerkin välissä tulee olla riittävä väli. - *-symboli on sijoitettava ennen Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä.

10 9 Esimerkki 4. KAHVILA SATAMAN VALOT Kahvi * XX Café Latte * XX Cappuccino * XX Mocha * XX Espresso * XX Macchiato * XX Musta tee * XX Vihreä tee * XX Kaakao * XX Appelsiinimehu XX * Reilu kauppa -sertifioitu kahvi, tee ja kaakao Kun valikoimassa useamman tuoteryhmän kaikki tuotteet on Reilu kauppa -sertifioituja. Lisäksi listalla on ei-sertifioituja tuotteita - Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet tulee selkeästi merkitä siten, että asiakas erottaa Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet. - Reilun kaupan sertifi ointimerkki ei saa viitata mihinkään yritykseen tai brändiin. Reilun kaupan sertifi ointimerkin läheisyydessä ei saa olla minkään yrityksen tai brändin logoa. - Viimeisen ei-sertifi oidun tuotteen ja Reilun kaupan sertifi ointimerkin välissä tulee olla riittävä väli. - Teksti voi olla myös esimerkiksi: Kaikki kahvimme, teemme ja kaakaomme on Reilu kauppa -sertifi oitua.

11 10 Esimerkki 5. KAHVILA SATAMAN VALOT Kahvi * XX Café Latte ** XX Cappuccino ** XX Mocha ** XX Espresso ** XX Macchiato ** XX Musta tee * XX Vihreä tee * XX Kaakao ** XX Appelsiinimehu XX Pulla ** XX Munkki ** XX Kanapatonki XX * Reilu kauppa -sertifioitu tuote ** Reilu kauppa -sertifioituja raaka-aineita Kun valikoimassa on sekä Reilu kauppa -sertifioituja että ei-sertifioituja tuotteita - Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet tulee selkeästi merkitä siten, että asiakas erottaa Reilu kauppa -sertifi oidut tuotteet. - Reilun kaupan sertifi ointimerkki ei saa viitata mihinkään yritykseen tai brändiin. Reilun kaupan sertifi ointimerkin läheisyydessä ei saa olla minkään yrityksen tai brändin logoa. - Materiaalissa ei saa käyttää Reilun kaupan sertifi ointimerkin värejä tai muotoja.

12 11 REILUN KAUPAN SERTIFIOINTIMERKIN KÄYTTÖ MAINONNASSA¹ Tuotteen mainonnassa tulee aina olla tuotteen oma tuotemerkki, joka on hallitsevampi elementti kuin Reilun kaupan sertifi ointimerkki. Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä ei saa sijoittaa tuotteen oman tuotemerkin, valmistajan tai muun logon viereen tai niiden lähelle. Reilun kaupan sertifi ointimerkki on sijoitettava materiaaleissa siten, että sen rooli on selvä ja että se sertifi oi vain tuotteen tai raaka-aineita. Kuluttajille ei saa syntyä vaikutelmaa, että materiaalissa mahdollisesti esillä olevat tuotteet, joilla ei ole Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä, olisi tuotettu Reilun kaupan kriteerien mukaisesti. Reilun kaupan sertifi ointimerkin elementtejä, kuten samoja värejä tai sertifi ointimerkin muotoja, ei saa käyttää tuotteen mainonnassa. Jos lisenssinhaltija missään materiaalissaan viittaa tuotteen laatuun, väite on esitettävä niin, että Reilun kaupan sertifi ointimerkin käytön ei voida olettaa olevan laadun takeena tai Reilun kaupan edistämisyhdistyksen valvomaa. Kaikenlaisten mielleyhtymien aikaansaaminen Reilun kaupan edistämisyhdistyksen ja Reilun kaupan sertifi ointimerkin sekä laadun välillä tulee välttää. ¹ Esimerkiksi mainokset, esitteet, kansiot, kuvat, julisteet, internet- sivut, sähköpostit, hinnastot ja kaikki muu tiedollinen tai promotionaalinen materiaali, jossa Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä on käytetty. TUOTTEISTA VIESTIMINEN MAINONNASSA Kun Reilu kauppa -sertifi oituun tuotteeseen viitataan viestinnässä, siihen saa viitata tuotteen nimellä, esimerkiksi Sisco Reilun kaupan kahvi. Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä voi käyttää viittaamaan tuotteeseen. Poikkeuksen muodostavat yhdistelmätuotteet. Kun yhdistelmätuotteesta viestitään, sitä ei saa kutsua Sisco Reilun kaupan ananasjogurtiksi. Siihen saa viitata esimerkiksi seuraavilla tavoilla: - Sisco ananasjogurtti Reilun kaupan ananaksesta - Sisco ananasjogurtti, valmistettu Reilun kaupan ananaksesta ja sokerista Reilun kaupan -sertifi ointimerkin voi sijoittaa tuotteen viereen. Jos yhdistelmätuotteeseen viitattaessa ei mainita sanayhdistelmää Reilu kauppa (puhutaan esimerkiksi Sisco ananasjogurtista), Reilun kaupan -sertifi ointimerkkiä saa silti käyttää tuotteen vieressä.

13 12 TARKISTUSLISTA Valtaosa Reilun kaupan edistämisyhdistyksen antamista kieltävistä päätöksistä sertifi ointimerkin käytössä johtuu seuraavien seikkojen laiminlyönnistä: - Tuotteen oman tuotemerkin/yrityksen logon on oltava hallitsevampi kuin Reilun kaupan sertifi ointimerkin. (Kuluttajan tulee yhdellä silmäyksellä nähdä, kuka on viestin allekirjoittaja) - Reilun kaupan sertifi ointimerkki tulee sijoittaa siten, ettei se sertifi oi yritystä tai tuotteen omaa tuotemerkkiä. - Reilun kaupan sertifi ointimerkki ei saa olla liian suuri. - Reilun kaupan sertifi ointimerkin tulee olla suorassa. HYVÄKSYTTÄMINEN Reilun kaupan sertifi ointimerkin käyttöä valvoo Suomessa Reilun kaupan edistämisyhdistys, joka hyväksyy sertifi ointimerkin käytön sekä pakkauksissa, tuotteissa että muussa materiaalissa. Reilun kaupan edistämisyhdistyksellä on oikeus pidättää itsellään mahdollisuus olla hyväksymättä Reilun kaupan sertifi ointimerkin käyttöä, jos se voi vaarantaa/ haitata Reilun kaupan sertifi ointimerkkiä tai Reilun kaupan edistämisyhdistystä. Aineisto, jossa merkkiä käytetään lähetettävä Reilun kaupan edistämisyhdistykselle, joka käsittelee materiaalin kymmenen työpäivän kuluessa sen vastaanottamisesta. Materiaali lähetetään Reilun kaupan edistämisyhdistykselle joko sähköisesti (sertifi ) tai postitse osoitteeseen Reilun kaupan edistämisyhdistys ry, Sertifi ointimerkki, Paasivuorenkatu 2 A, 5. krs, Helsinki. HYVÄKSYTTÄMISPROSESSI Kolmannen osapuolen sopimuksen allekirjoittanut taho saa Reilun kaupan sertifi - ointimerkin Reilun kaupan edistämisyhdistykseltä osoitteesta sertifi reilukauppa.fi Sertifi ointimerkkiä käyttävä taho lähettää vedoksen hyväksyttäväksi osoitteeseen sertifi Reilun kaupan edistämisyhdistys käsittelee hakemuksen kymmenen työpäivän kuluessa. Vain täydelliset hakemukset käsitellään. Vajaat hakemuksen palautetaan tai niihin pyydetään lisätietoja.

14 13 Jos vedos on ohjeistuksen mukainen, Reilun kaupan edistämisyhdistys myöntää kirjallisen luvan Reilun kaupan sertifi ointimerkin käyttöön. Jos vedos ei täytä ohjeistuksen sääntöjä tai on muuten puutteellinen, Reilun kaupan edistämisyhdistys antaa muutosehdotuksensa, jotta sertifi ointimerkkiä käyttävä taho voi tehdä tarvittavat korjaukset. MUUTOKSET Reilun kaupan edistämisyhdistys varaa oikeuden tehdä muutoksia näihin ohjeisiin. Kolmannen osapuolen allekirjoittaneen tahon on lopetettava vanhojen ohjeiden käyttö ja otettava uudet ohjeet käyttöön kahdentoista (12) kuukauden kuluttua siitä, kun muutokset on annettu tiedoksi Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toimesta. Kaikista kustannuksista, joita muutoksista aiheutuu, vastaa kolmannen osapuolen sopimuksen allekirjoittanut taho. YHTEYSTIEDOT Reilun kaupan edistämisyhdistys ry. Paasivuorenkatu 2 A, 5. krs Helsinki Puh. (09) , Fax (09)

15

16

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Graafinen Ohjeisto Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, SUOSIKKI GOURMETIN TUOTEILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011

Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011 Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011 1 Johdanto... 2 2 Hakemus... 2 2.1 Ympäristömerkinnän käyttöoikeuden hakemus... 2 2.2 Salassapito ja luottamukselliset tiedot... 4 2.3 Käyttöoikeuden/rekisteröinnin

Lisätiedot

TAVARAMERKILLÄ EROTTUVUUTTA PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TAVARAMERKKI LIIKETOIMINNASSA -YLEISOPAS. www.prh.fi KOKO SUOMEN PRH

TAVARAMERKILLÄ EROTTUVUUTTA PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TAVARAMERKKI LIIKETOIMINNASSA -YLEISOPAS. www.prh.fi KOKO SUOMEN PRH PRH 2006 KOKO SUOMEN PRH Kun suunnittelet osaamisesi suojaamista tai haluat käyttää hyödyksi markkinoinnin ja tuotekehityksen tietolähteitä, ota yhteyttä. Lähin palvelupisteemme on alueesi TE-keskuksessa

Lisätiedot

GS1 Maailmanlaajuinen käyttöopas GS1. Maailmanlaajuinen käyttöopas. Huhtikuu 2010. Huhtikuu 2010, Numero 11 All contents copyright GS1 Sivu 1 of 54

GS1 Maailmanlaajuinen käyttöopas GS1. Maailmanlaajuinen käyttöopas. Huhtikuu 2010. Huhtikuu 2010, Numero 11 All contents copyright GS1 Sivu 1 of 54 GS1 Maailmanlaajuinen käyttöopas Huhtikuu 2010 Huhtikuu 2010, Numero 11 All contents copyright GS1 Sivu 1 of 54 Käyttöoppaan yhteenveto Oppaan nimikkeet Oppaan otsikko Päivitetty: Viimeksi muokattu Huhtikuu

Lisätiedot

TERVETULOA ZUMBA- perheeseen

TERVETULOA ZUMBA- perheeseen TERVETULOA ZUMBA- perheeseen Arvoisa ZIN-Jäsen Onneksi olkoon! Olet juuri ottanut tärkeimmän askeleen urallasi Zumba -ohjaajana. Olemme iloisia voidessamme toivottaa sinut tervetulleeksi Zumba Instructor

Lisätiedot

PATENTTIMÄÄRÄYKSET. Annettu Helsingissä 1. päivänä joulukuuta 2014

PATENTTIMÄÄRÄYKSET. Annettu Helsingissä 1. päivänä joulukuuta 2014 PRH/2286/01/2014 PATENTTIMÄÄRÄYKSET Annettu Helsingissä 1. päivänä joulukuuta 2014 Patentti- ja rekisterihallitus on antanut patenttilain 74 :n 4 momentin (101/2013) nojalla seuraavat patenttimääräykset:

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Kuva Arto Halttunen Sisältö ALKUSANAT, JÄÄSKELÄINEN CONSULTING YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6

Lisätiedot

1.5 Jäsenliikkeellä ei ole lupaa vastaanottaa maksuja, hankkia Varmennuksia tai tilittää Maksutapahtumia tai Hyvityksiä muiden osapuolten puolesta.

1.5 Jäsenliikkeellä ei ole lupaa vastaanottaa maksuja, hankkia Varmennuksia tai tilittää Maksutapahtumia tai Hyvityksiä muiden osapuolten puolesta. Nämä ehdot ovat voimassa 3.7.2013 alkaen. 1.1 Nämä ehdot (sisältäen myös Liitteen 1 ja Liitteen 2) ( Sopimus ) koskevat Jäsenliikkeiden American Express -Kortin hyväksymistä tavaroiden ja palveluiden maksuvälineenä

Lisätiedot

LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET

LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET Lääketeollisuus ry. 2013 Sisällys Alkusanat...3 I II III IV V VI Soveltamisala ja määritelmät...4 Yleiset periaatteet...5 Ohjeet lääkkeiden markkinointiin...8 1. Ohjeet

Lisätiedot

MOBIILISISÄLTÖPALVELUIDEN MYYNTI JA MARKKINOINTI

MOBIILISISÄLTÖPALVELUIDEN MYYNTI JA MARKKINOINTI MOBIILISISÄLTÖPALVELUIDEN MYYNTI JA MARKKINOINTI Tähän linjaukseen on koottu mobiilisisältöpalveluita koskeva lainsäädäntö ja selvitetty säännösten asettamia vaatimuksia palveluiden markkinoinnille ja

Lisätiedot

UNIBLUEN YHTEISTYÖKUMPPANISOPIMUS

UNIBLUEN YHTEISTYÖKUMPPANISOPIMUS UNIBLUEN YHTEISTYÖKUMPPANISOPIMUS Viimeksi päivitetty: 02.04.2013. 1. Esittely 1.1. Tämä Yhteistyökumppanisopimus(johon tästä lähtien viitataan nimellä Sopimus ) solmitaan Uniblue Systems Ltd:n (Orange

Lisätiedot

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet VAROITUS! Takaamme SpaDealers -kylpytynnyrien korkean laadun vain, kun asentaminen on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti. Selkeän käsityksen saamiseksi suosittelemme

Lisätiedot

LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET

LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET LÄÄKETEOLLISUUDEN EETTISET OHJEET Lääketeollisuus ry. 2014 Sisällys ALKUSANAT...3 I II III IV V VI VII SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT...4 YLEISET PERIAATTEET...5 OHJEET LÄÄKKEIDEN MARKKINOINTIIN...8 1. Ohjeet

Lisätiedot

S t a n d a r d i 2. 2. R a h o i t u s p a l v e l u j e n j a r a h o i t u s v ä l i n e i- d e n m a r k k i n o i n t i. Määräykset ja ohjeet

S t a n d a r d i 2. 2. R a h o i t u s p a l v e l u j e n j a r a h o i t u s v ä l i n e i- d e n m a r k k i n o i n t i. Määräykset ja ohjeet S t a n d a r d i 2. 2 R a h o i t u s p a l v e l u j e n j a r a h o i t u s v ä l i n e i- d e n m a r k k i n o i n t i Määräykset ja ohjeet M i t e n l u e t s t a n d a r d i a Standardi on aihealueittainen

Lisätiedot

Lataa Hyvää Suomesta -merkki osoitteesta: www.hyvaasuomesta.fi/kuvapankki/hyvää-suomesta-logot

Lataa Hyvää Suomesta -merkki osoitteesta: www.hyvaasuomesta.fi/kuvapankki/hyvää-suomesta-logot GRAAFINEN OHJEISTO Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus on Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsenillä sekä niillä MTK:n ja SLC:n jäsenillä, joille Ruokatieto on myöntänyt merkin käyttöoikeuden. Tutustu huolella

Lisätiedot

Mitä tulikaan sovittua? Yksityisyydensuoja internetpalveluiden sopimuksissa

Mitä tulikaan sovittua? Yksityisyydensuoja internetpalveluiden sopimuksissa Mitä tulikaan sovittua? Yksityisyydensuoja internetpalveluiden sopimuksissa 28.10.2014 Sisällysluettelo 1 Taustaa... 3 1.1 Internetin palveluista... 3 1.2 Sopimuksen syntyminen... 3 1.3 Internetpalvelusopimuksen

Lisätiedot

Finland Version 6.0. Kestää Ajantasaistaa 22. Syyskuu 2007 1. TIETOJA SOPIMUSEHDOISTA

Finland Version 6.0. Kestää Ajantasaistaa 22. Syyskuu 2007 1. TIETOJA SOPIMUSEHDOISTA Finland Version 6.0 Kestää Ajantasaistaa 22. Syyskuu 2007 1. TIETOJA SOPIMUSEHDOISTA 1.1. Nämä sopimusehdot soveltuvat kaikkien tuotteiden (sisältäen, mutta ei rajoittuen laitteistot ja/tai ohjelmistot)(

Lisätiedot

Tietoa kaikille. Selko-e Inclusion Europe. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Tietoa kaikille. Selko-e Inclusion Europe. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Tietoa kaikille Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi Selko-e Inclusion Europe Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sisältö Standardi tarkoittaa ohjetta...3 Miksi nämä standardit

Lisätiedot

Emme voi taata, että sylilapsen voi varauksen teon jälkeen lisätä varaukseen. Suosittelemme, että teet varauksen vasta vauvan syntymän jälkeen.

Emme voi taata, että sylilapsen voi varauksen teon jälkeen lisätä varaukseen. Suosittelemme, että teet varauksen vasta vauvan syntymän jälkeen. OPODON MATKAEHDOT Pidätämme itsellämme oikeuden palata asiakkaalle 24 tunnin sisällä varauksen teosta, mikäli lippua ei pystytä kirjoittamaan lipunkirjoituksessa ilmenneen teknisen syyn tai hinnoitteluongelmien

Lisätiedot

KONEIDEN MARKKINAVALVONTA Opas työsuojelutarkastajille toiminnan yhtenäistämiseksi ja kehittämiseksi

KONEIDEN MARKKINAVALVONTA Opas työsuojelutarkastajille toiminnan yhtenäistämiseksi ja kehittämiseksi Liite 15 Työsuojeluosasto 10.8.2011 2. versio KONEIDEN MARKKINAVALVONTA Opas työsuojelutarkastajille toiminnan yhtenäistämiseksi ja kehittämiseksi Meritullinkatu 8, Helsinki PL 33, 00023 VALTIONEUVOSTO

Lisätiedot

KappAhl Shop Online -tilausten yleiset ostoehdot

KappAhl Shop Online -tilausten yleiset ostoehdot KappAhl Shop Online -tilausten yleiset ostoehdot YLEISTÄ YLEISET OSTOEHDOT Seuraavat yleiset ostoehdot ( Ostoehdot ) soveltuvat osoitteessa www.kappahl.com KappAhl Shop Onlinen ( Sivusto ) kautta tehtyihin

Lisätiedot

Groupon Suomen käyttöehdot

Groupon Suomen käyttöehdot Groupon Suomen käyttöehdot Tämä sivu sisältää Groupon Suomen verkkosivun ja tarjoamiemme palvelujen käyttöehdot. 1. Perustietoja Näistä käyttöehdoista 1.1. Mikä tämä asiakirja on ja kuka me olemme: Luet

Lisätiedot

Kotisivujen- ja Verkkokaupan Teko

Kotisivujen- ja Verkkokaupan Teko Photographer Timo Niemi Kotisivujen- ja Verkkokaupan Teko Hinnasto ja toiminta periaate Timo Niemi 29.1.2011 Sisältää hinnaston sekä toiminta mallin sivustojen tekoon. 2 Sisällysluettelo Toiminnan kulku

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, HIUSKLINIKAN YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

TRAVELLINKIN MATKAEHDOT

TRAVELLINKIN MATKAEHDOT TRAVELLINKIN MATKAEHDOT Pidätämme itsellämme oikeuden palata asiakkaalle 24 tunnin sisällä varauksen teosta, mikäli lippua ei pystytä kirjoittamaan lipunkirjoituksessa ilmenneen teknisen syyn tai hinnoitteluongelmien

Lisätiedot

TIETOSUOJA SUORAMARKKINOINNISSA

TIETOSUOJA SUORAMARKKINOINNISSA TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO TIETOSUOJA SUORAMARKKINOINNISSA Päivitetty 16.06.2011 www.tietosuoja.fi 2 Sisällys 1. Johdanto 3 2. Suoramarkkinoinnin kohdistaminen yksityishenkilöön 3 2.1. puhelinsoiton

Lisätiedot

Weecos Palvelun käyttöohjeet myyjille wesupport@weecos.com

Weecos Palvelun käyttöohjeet myyjille wesupport@weecos.com Weecos Palvelun käyttöohjeet myyjille wesupport@weecos.com YLEISTÄ OMA TARINA YLEISNÄKYMÄT KIELTEN HALLINTA YHTEYSTIETOJEN HALLINTA SALASANAN VAIHTO MYYJÄN JA ASIAKKAAN VÄLINEN KOMMUNIKOINTI KAUPAN RAKENTAMINEN

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 15/2013

Määräykset ja ohjeet 15/2013 Määräykset ja ohjeet 15/2013 Finanssipalvelujen ja -tuotteiden markkinointi Dnro FIVA 6/01.00/2012 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Reiluja hankintoja. Opas eettisiin julkisiin hankintoihin

Reiluja hankintoja. Opas eettisiin julkisiin hankintoihin Reiluja hankintoja Opas eettisiin julkisiin hankintoihin Sisällysluettelo Esipuhe 3 Miksi ostaa Reilun kaupan tuotteita? 4 Reilu kauppa takaa kehitysmaiden viljelijöiden toimeentulon 4 Kuluttajien kiinnostus

Lisätiedot

SOPIMUS V.4.0 SOPIJAPUOLINA: European Registry for Internet Domains vzw / asbl. Woluwelaan 150. B-1831 Diegem. Belgium ALV BE 0864 240 405

SOPIMUS V.4.0 SOPIJAPUOLINA: European Registry for Internet Domains vzw / asbl. Woluwelaan 150. B-1831 Diegem. Belgium ALV BE 0864 240 405 SOPIMUS SOPIJAPUOLINA: Yhteisö European Registry for Internet Domains vzw / asbl Osoite Park Station Woluwelaan 150 B-1831 Diegem Belgium ALV BE 0864 240 405 Edustaja Marc Van Wesemael Jäljempänä EURid

Lisätiedot