Lääkärien kokemuksia ja näkemyksiä terveydenhuollon tietojärjestelmien kehittämisestä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lääkärien kokemuksia ja näkemyksiä terveydenhuollon tietojärjestelmien kehittämisestä"

Transkriptio

1 Lääkärien kokemuksia ja näkemyksiä terveydenhuollon tietojärjestelmien kehittämisestä Johanna Viitanen, Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Susanna Martikainen ja Mikko Korpela, Itä-Suomen yliopisto Tinja Lääveri, HUS Tietotekniikka, ehealth valiokunta

2 Artikkelin ja tutkimuksen tavoite Raportoida keskeisimmät tulokset valtakunnallisesta kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin lääkärien kokemuksia ja näkemyksiä tietojärjestelmien kehittämistyöstä. Tutkimuskysymykset: a) Minkälaisia kokemuksia lääkäreillä on tietojärjestelmien kehittämistyöhön osallistumisesta? b) Ovatko lääkärit kiinnostuneita osallistumaan kehittämistyöhön? Jos ovat, miten? c) Minkälaisia visioita ja kehittämistoiveita lääkäreillä on nykyisiin käytössä oleviin tietojärjestelmiin liittyen? Tavoitteena herättää keskustelua sekä tukea käyttäjäkeskeisten ja osallistavien kehittämiskäytäntöjen käyttöönottoa.

3 Aiempi tutkimus: Terveydenhuollon tietojärjestelmien käyttäjälähtöinen kehittäminen Potilastyössä käytettävien tietojärjestelmien tuottamista hyödyistä on ristiriitaista näyttöä Kansallisen selvityksen perusteella lääkärien arviot nykyisistä tietojärjestelmistä ovat hyvin kriittisiä Järjestelmäsuunnittelun haasteena puutteellinen käyttäjiin ja käyttötilanteisiin liittyvä ymmärrys Käyttäjälähtöisyyden ja monitieteisyyden merkitys Vähän tietoa käyttäjälähtöisen kehittämisen nykytilasta, erityisesti kehittäjien ja loppukäyttäjien välisestä yhteistyöstä Tunnistettuja haasteita: resurssien puute, käyttäjien ja kehittäjien välinen vuorovaikutus, kehittäjien asenteet, puutteellinen menetelmäosaaminen (Shah & Robinson, 2007)

4 Aiempi tutkimus: Käyttäjäkeskeinen suunnittelu Tavoitteena hyvään käytettävyyteen tähtäävä suunnittelu (ISO standardi). Periaatteita: Järjestelmäsuunnittelun lähtökohtana tulisi olla käyttäjiin, tehtäviin ja käyttöympäristöihin liittyvä ymmärrys Potentiaalisten tai todellisten loppukäyttäjien tulisi olla mukana iteratiivisesti etenevän kehittämisprosessin suunnittelu- ja arviointivaiheissa, myös käyttöönoton jälkeisissä arvioinneissa Monialaisuus kehittämistyössä Useilla teollisuuden aloilla käyttäjälähtöisyys on tunnistettu yhdeksi palvelu- ja järjestelmäsuunnittelun kulmakivistä.

5 Tietojärjestelmät lääkärin työvälineenä tutkimus, kyselyn taustaa Tavoite: Kattava selvitys lääkärien käyttämien tietojärjestelmien nykytilasta, erityisesti käytettävyydestä Kohderyhmä: Potilastyötä tekevät lääkärit Suomessa (noin ), vastaajia 3929 Ajankohta: Aineisto kerättiin verkkokyselyn avulla helmimaaliskuussa 2010 Kysely suunniteltiin monitieteisessä ryhmässä: lääkärit, käytettävyystutkijat, sosiaalitieteilijät, terveydenhuollon tietotekniikkatutkijat, työhyvinvointitutkijat Tuloksia raportoitu Lääkärilehdessä, artikkelit: Lääkärien arviot potilastietojärjestelmistä kriittisiä. Potilastietojärjestelmät tuotemerkeittäin arvioitu Kaikissa on kehitettävää. Yksityislääkärien potilastietojärjestelmät arvioitu Kritiikkiä, mutta kiitostakin.

6 Kehittämistyöhön liittyvät kysymykset Monivalintakysymykset: 1. Millaisia kokemuksia sinulla on käyttämiisi tietojärjestelmiin liittyvän palautteen antamisesta ja kehittämistyöstä? 2. Millä tavalla olet kiinnostunut osallistumaan tietojärjestelmien kehittämistyöhön tulevaisuudessa? Avoimet kysymykset: 3. Tulevaisuuden visiosi potilastietojärjestelmistä: Millainen se parhaimmillaan voisi olla? 4. Muita kommentteja tai palautetta terveydenhuollon tietojärjestelmistä tai tutkimuksesta.

7 Tulokset: Kokemukset palautteen antamisesta ja kehittämistyöhön vaikuttamisesta (N 3800) a) Tiedän kenelle ja miten voin lähettää halutessani järjestelmäpalautetta b) Esimiehet huomioivat mielipiteeni ja kokemkseni tietojärjestelmein käyttäjänä c) Järjestelmätoimittaja on kiinnostunut käyttäjien antamasta palautteesta Samaa mieltä d) Järjestelmätoimittaja huomioi mielipiteeni ja kokemukseni tietojärjestelmien käyttäjänä Ei samaa eikä eri mieltä Eri mieltä e) Järjestelmätoimittaja toteuttaa korjaus- ja muutosehdotukset toivotulla tavalla f) Korjaus- ja muutosehdotukset toteutetaan riittävän ripeästi % kaikki vastaukset

8 Tulokset: Millä tavoin olet kiinnostunut osallistumaan tietojärjestelmien kehitystyöhön tulevaisuudessa? Kertomalla kehittämisen vastuulääkärille 2051 Esittelemällä työtäni kehittäjille Lähettämällä palautetta ja kehitysehdotuksia ohjelmistokehittäjille Kirjoittamalla palautetta ja kehitysehdotuksia julkiselle Internet En ole kiinnostunut osallistumaan 649 Osallistumalla kehitystyöryhmään Vastaajien lukumäärä

9 Tulokset: Avointen vastausten kategoriat ja kommenttien lukumäärät (analysoitu yht kommenttia) Kategoriat ja alakategoriat Kommenttien lukumäärä Kategoria 1: Näkemyksiä kehittämisen nykytila Käyttäjien näkökulmaa ei huomioida riittävästi (yht. 124) 74 Palaute ja huomautukset eivät johda muutostoimiin 28 Kategoria 2: Kokemukset kehittämistyöhön osallistumisesta yht. 35 Kategoria 3: Kokemukset tietojärjestelmien käytöstä työvälineinä Nykyiset tietojärjestelmät ovat huonoja (yht. 1191) 379 Kokemuksia tietojärjestelmien sopivuudesta kliiniseen työhön 216 Esimerkkejä käyttöön liittyvistä ongelmista 207 Positiivisista käyttökokemuksista kertovat kommentit 158 Tietojärjestelmät hidastavat potilastyötä 126 Liian monia erillisiä järjestelmiä käytössä 57 Aluetietojärjestelmiin liittyvät kommentit 37 Tietojärjestelmien hankintapäätöksiin liittyvät kommentit 10 Kategoria 4: Tulevaisuuden visiot ja kehittämisehdotukset Kuvaus potilastietojärjestelmään toivotuista toiminnallisista ominaisuuksista (yht. 2854) 930 Kuvaus hyvän potilastietojärjestelmän ominaispiirteistä (adjektiiveja) 656 Toiveena yhtenäiset ja integroidut järjestelmät 453 Toiveena vain yksi tietojärjestelmä Suomeen 292 Yleisiä toiveita tulevaisuuden järjestelmiin liittyen 142 Toive: tietojärjestelmien tulisi tukea organisaatioiden välistä yhteistyötä 135 Vastaukset, joissa potilaan rooli tietojärjestelmien käyttäjänä nostettu esiin 86 Käyttäjät mukaan kehitystyöhön! 78 Keskeneräisiä tietojärjestelmiä ei tulisi ottaa käyttöön 58 Toiveena paluu paperiaikaan 15 Toiveena siirtyminen täysin paperittomaan terveydenhuoltoon 7 Ehdotus: Jokaisella terveydenhuollon organisaatiolla tulisi olla nimetty kehittämisvastuulääkäri 2

10 Käyttäjän näkökulmaa ei huomioida riittävästi (N=74) Yhteistä tietojärjestelmille on tuottajien täydellinen kiinnostumattomuus käyttäjien kokemuksista ja palautteesta. Yhteydenottoja ei ole ollenkaan tai erittäin harvoin. Nyt järjestelmiin haaskautuvasta ajasta ei ole kukaan muu kiinnostunut kuin se onneton loppukäyttäjä, jolta kukaan ei ole kysynyt mitään. Pitäisi olla alalla joku diktaattori, jonka alaisena olisi loppukäyttäjistä koottu kaikkien alojen spesialistiryhmä, jonka tarkastus ja hyväksyntä ja korjausvaatimukset olisi jokaisen tietojärjestelmän täytettävä, ennen kuin niitä saisi missään ottaa käyttöön.

11 Palaute ja huomautukset eivät johda muutostoimiin (N=28) Vaikka kuinka esitetään kommentteja ja parannusehdotuksia, ne kaikuvat kuuroille korville. Sen sijaan vastaan tulee yllättäviä eikä aina välttämättä hyviä uudistuksia, joiden alkuperä ja tavoite jää epäselväksi. Palautteet tietojärjestelmien ylläpitäjien taholta ovat olleet luvattoman kehnoja ja uudistuksia on totisesti ehdotettu, mapillisia, juuri mitään ei ole käytännössä toteutettu ja nekin vähät pitkällä viiveellä ehdotuksista.

12 Kokemuksia kehittämistyöhön osallistumisesta (N=35) Olen päässyt itse kehittämään omaa tietojärjestelmääni ja se on ollut erittäin mielenkiintoista ja hedelmällistä, kun töitä on tehty suoraan järjestelmätoimittajan koodarin kanssa ja olen saanut demonstroida, miten oikeasti haluan tehdä töitä. Kun Effica ensi kerran otettiin käyttöön, niin välittömästi ensimmäisellä viikolla mietin mitä voisi tehdä paremmin. Tein listan asioista. Yritin viestittää kehittäjille Efficakehittelyssä olevien kautta ensin tiheästi, sitten yhä harvemmin ja viime vuosina turhautuneena ei enää ollenkaan. Yhteydenottoja oli useita kymmeniä vuosien aikana. Yhtään ainutta kertaa ei takaisin tullut tietoa, että viestit olisivat menneet perille. Koen tällä hetkellä turhauttavaksi osallistua yhteenkään kehittämistapaamiseen, niitä on ollut, eikä mitään apua! En tiedä onko joku kiinnostunut minun palautteestani ohjelmien toimivuudesta / toimimattomuudesta, ei kukaan suunnittelija ole koskaan mitään kysynyt, enkä ainakaan helposti ole löytänyt osoitetta jonne palautteen laittaisi.

13 Visioita Automatiikkaa sisältävä, kirjaamista tukeva, virheitä estävä, päätöksentekoa tukeva, visuaalisesti havainnollinen, tilastoi mahdollisimman paljon automaattisesti kertomustekstin kautta, kunkin toimenkuvaan ja yksilöllisiin tarpeisiin räätälöityvä, päivittää lääketietokannan ja kriittiset tiedot automattisesti Kanta- ja ereseptitietokannoista, tarjoaa ajantasaista infektiotilastoa paikkakunnalta ja alueelta ja valtakunnasta Käyttöliittymä, jota voidaan muokata kunkin käyttäjän tarpeiden mukaan. Tällä haetaan tiedot valtakunnallisesta potilastietoarkistosta, jossa samaan sähköiseen arkistoon kirjautuu tiedot eri puolilla maata ja eri sektoreilla tehtävissä toimissa s.e. hoitavat tahot potilaan luvalla saavat oikeuden tätä koskevien tiedostojen käyttöön. Järjestelmässä lääkitykset ja aiemmat diagnoosit ja varatut tutkimukset näkyvät selkeästi ja nopeasti löydettävänä. Potilastietojärjestelmässä on myös tehokas hakutoiminto potilastietojen etsimiseen. Järjestelmä huomauttaa lääkityksen merkittävistä interaktioista. Lääkitystiedot linkittyvät myös apteekin tietokantoihin, ja huomauttaa, jos määrätyn annoksen ja apteekista haetun määrän välillä on epäsuhtaa, jolloin varmimmin paljastuu, onko lääkettä käytetty suunnitellulla annoksella. Järjestelmästä saa myös mitattavien hoitovastetta kuvaavien muuttujien

14 Johtopäätökset Tutkimuksen uutuusarvo: Aiempaa vastaavaa tutkimustietoa ei ole löydettävissä Lääkärien mahdollisuudet vaikuttaa järjestelmäkehitykseen ovat vähäiset, kehittäjillä ei ole kiinnostusta loppukäyttäjien kokemuksia / työtä kohtaan Lääkärit ovat kiinnostuneita osallistumaan ja vaikuttamaan tietojärjestelmäkehitykseen Tietojärjestelmissä paljon kehitettävää, mm. niiden käytettävyydessä Käyttäjälähtöisen kehittämistyön nykytila ja tarve Esimiesten ja työjärjestelyjen sekä järjestelmätoimittajien rooli ja asenteet? Tarve yhteistyökäytäntöjen ja osallistavien suunnittelumenetelmien kehittämiselle ja käyttöönottamiselle

15 Pohdinta Tietojärjestelmäkehityksen tiimi, asiantuntemusalueet: Lääkärit eivät ole tietojärjestelmäsuunnittelijoita tai käytettävyysasiantuntijoita Käytettävyyden / käyttäjäkeskeisen suunnittelun asiantuntijat eivät ole terveydenhuollon ammattilaisia Kehittäjien / ohjelmoijien asiantuntemus on teknisessä osaamisessa Yhteistyön tarve, roolien ja osaamisalueiden tunnistaminen Jatkotutkimuksen aiheita: Kyselyaineiston syvällisempi analysointi Kehittäjien ja ostajien kokemuksia järjestelmäkehityksestä, esim. käyttäjälähtöisyyden haasteista ja nykykäytännöistä Palaute- ja suunnittelukäytäntöjen kehittäminen

16 Kirjallisuutta (1/2) Tietojärjestelmät lääkärin työvälineenä -artikkelit: Lääkärien arviot potilastietojärjestelmistä kriittisiä. Suomen Lääkärilehti 50-52/2010, s , Potilastietojärjestelmät tuotemerkeittäin arvioitu - Kaikissa on kehitettävää. Suomen Lääkärilehti 50-52/2010, s Yksityislääkärien potilastietojärjestelmät arvioitu Kritiikkiä, mutta kiitostakin. Suomen Lääkärilehti 19/2011, s Käyttäjäkeskeisen suunnittelun menetelmiä

17 Kirjallisuutta (2/2) Armijo, D., McDonnell, C., Werner, K. (2009) Electronic Health Record Usability: Interface Design Considerations. AHRQ Publication No 09(10) EF. Saatavilla: from: [viitattu 03/03/2011]. Black, AD., Car, J., Pagliari, C., Anandan, C., Cresswell, K., Bokun, T., McKinstry, B., Procter, R., Majeed, A., Sheikh, A. (2011) The impact of ehealth on the quality and safety of health care: A systematic overview. PLoS Med, 18. Saatavilla: [viitattu 11/3/2011]. ISO standardi (2010) International Standard: Ergonomics of human-system interaction Part 210: Human-centred design for interactive systems. Ensimmäinen versio Referenssinumero: ISO :2010 (E). Johnson, C.M., Johnson, T.R., Zhang, J. (2005) A User-centered Framework for Redesign Healthcare Interfaces. Journal of Biomedical Informatics, 38, Khangura, S., Grimshaw, J., Moher, D. (2010) Evidence Summary: Electronic Health Records (EHRs). OHRI IRHO, Champlain LHIN RLISS de Champlain. Saatavilla: [viitattu 17/03/2011] Martikainen, S., Viitanen, J., Korpela, M., Lääveri, T. (2011) Physicians Experiences on Participation in Healthcare IT Development in Finland: Willing but not Able. International Journal of Medical Informatics (submitted). Nykänen, P., Karimaa, E. (2006) Success and Failure Factors in the Regional Health Information System Design Process - Result from a Constructive Evaluation Study. Methods of Information in Medicine, 45(1), Shah, SGS., Robinson, I. (2007) Benefits of and Barriers to involving Users in Medical Device Technology Development and Evaluation. International Journal of Technology Assessment in Health Care 23(1), Toivanen, M., Luukkonen, I., Ensio, A., Häkkinen, H., Ikävalko, P., Jaatinen, J., Klemola, L., Korhonen, M., Martikainen, S., Miettinen, M., Mursu, A., Röppänen, P., Silvennoinen, R., Tuomainen, T., Palmén, M. (2007) Kohti suunnitelmallisia muutoksia. Opas terveydenhuollon tietojärjestelmien toimintalähtöiseen kehittämiseen. Kuopion yliopiston selvityksiä E. Yhteiskuntatieteet 39. Viitanen, J., Nieminen, M. (2009) Terveydenhuollon tietojärjestelmien käytettävyys. Finnish Journal of ehealth and ewelfare, 1(3), Vänskä, J., Viitanen, J., Hyppönen, H., Elovainio, M., Winblad, I., Reponen, J., Lääveri, T. (2010) Lääkärien arviot potilastietojärjestelmistä kriittisiä. Suomen Lääkärilehti 50-52/2010, Winblad, I., Hyppönen, H., Salo, S., Reinikainen, K., Reponen, J. (2009) Onko tietokone vastaanoton aikavaras? Suomen Lääkärilehti 64, Winblad, I., Hyppönen, H., Vänskä, J., Reponen, J., Viitanen, J., Elovainio, M., Lääveri, T. (2010) Potilastietojärjestelmät tuotemerkeittäin arvioitu - Kaikissa on kehitettävää. Suomen Lääkärilehti 50-52/2010,

18 Kiitos mielenkiinnosta! Yhteystiedot: sposti: www-sivu:

Lääkärien kokemuksia ja näkemyksiä terveydenhuollon tietojärjestelmien kehittämisestä

Lääkärien kokemuksia ja näkemyksiä terveydenhuollon tietojärjestelmien kehittämisestä Alkuperäinen artikkeli julkaistu THL:n julkaisussa: Kristiina Häyrinen (toim): Sosiaali ja terveydenhuollon tietojenkäsittelyn tutkimuspäivät 2011. Raportteja 13/2011. Julkaisu FinJeHeW:ssä THL:n ja kirjoittajien

Lisätiedot

Parempaa käytettävyyttä

Parempaa käytettävyyttä Parempaa käytettävyyttä Towards Better Usability Usability and End-User Participation in Healthcare Information Technology Systems Development PhD, Lead UX specialist Susanna Martikainen Facts Väitöstutkimus

Lisätiedot

Verkostoituvat tietojärjestelmälääkärit

Verkostoituvat tietojärjestelmälääkärit Verkostoituvat tietojärjestelmälääkärit FILIP SCHEPERJANS, LT NEUROLOGIAN ERIKOISLÄÄKÄRI, HYKS TIETOJÄRJESTELMÄLÄÄKÄREIDEN ALAOSASTON JOHTOKUNNAN PJ, SUOMEN LÄÄKÄRILIITTO Lääkäreiden rooli terveydenhuollon

Lisätiedot

Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta Statistics on physicians and the health care system 2

Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta Statistics on physicians and the health care system 2 Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta Statistics on physicians and the health care system 2 Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta Statistics on physicians and the health care system

Lisätiedot

Terveydenhuollon tietotekniikka. Seminaari 5.9.2012

Terveydenhuollon tietotekniikka. Seminaari 5.9.2012 Terveydenhuollon tietotekniikka Seminaari 5.9.2012 Seminaarin ohjelma 13.00-13.30 Terveydenhuollon ohjelmistojen kansalliset laatuvaatimukset Teemupekka Virtanen, STM 13.30-14.00 Lääkinnällisten laitteiden

Lisätiedot

Hoitoa tietokoneille vai potilaille? KanTabaselineselvitys

Hoitoa tietokoneille vai potilaille? KanTabaselineselvitys Hoitoa tietokoneille vai potilaille? KanTabaselineselvitys Hannele Hyppönen THL, Tinja Lääveri Lääkäriliitto 23.5.2011 Esityksen nimi / Tekijä 1 KanTatavoitteet Kehittämisen laatu Kehitetyn järjestelmän

Lisätiedot

Digitalisaation seuranta sosiaali- ja terveydenhuollossa

Digitalisaation seuranta sosiaali- ja terveydenhuollossa Digitalisaation seuranta sosiaali- ja terveydenhuollossa STePS 2.0 13.6.2016 13.6.2016/ Hannele Hyppönen 1 STM:n ja osallistujien yhteisrahoitteinen hanke 1.4.2016-31.3.2019 Jatkoa STePS-hankkeelle (systemaattinen

Lisätiedot

Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit

Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit Kurssilla: Johdatus käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen, 21.1.2013 Johanna Kaipio, TkT, DI Tutkijatohtori ja opettaja Strategisen käytettävyyden

Lisätiedot

Lääkärit ja hoitajat parempien tietojärjestelmien kehittämistyössä: kyvykkäät ja innokkaat käyttäjät alihyödynnettyinä

Lääkärit ja hoitajat parempien tietojärjestelmien kehittämistyössä: kyvykkäät ja innokkaat käyttäjät alihyödynnettyinä ääkärit ja hoitajat parempien tietojärjestelmien kehittämistyössä: kyvykkäät ja innokkaat käyttäjät alihyödynnettyinä Susanna Martikainen, FT 1, Jaana Kotila, TtM 2, Johanna Kaipio, TkT 3, Tinja ääveri,

Lisätiedot

Miksi potilastietojärjestelmän käytettävyys on niin tärkeää?

Miksi potilastietojärjestelmän käytettävyys on niin tärkeää? Miksi potilastietojärjestelmän käytettävyys on niin tärkeää? Tinja Lääveri LL, sisätautien erikoislääkäri Asiakas- ja Potilastietojärjestelmän hanketoimisto APOTTI, esh projektipäällikkö APOTTI = "Terveydenhuollon

Lisätiedot

Kokemuksia sähköisestä lääkemääräyksestä

Kokemuksia sähköisestä lääkemääräyksestä Kokemuksia sähköisestä lääkemääräyksestä TERVE-SOS 2011 Johanna Andersson 23.5.2011 Medi-IT Oy Heikinkatu 7, 48100 Kotka Puh. 05-211 1888 Fax. 05-220 5919 www.medi-it.fi 1 Potilasohje Tiedot toimitetusta

Lisätiedot

erisk-työpaja 5. "Yhteistoiminta" 14.9.2005

erisk-työpaja 5. Yhteistoiminta 14.9.2005 erisk-työpaja 5. "Yhteistoiminta" 14.9.2005 Oheisen arviointilomakkeen tarkoituksena on tuottaa päätöksentekoa tukevaa tietoa siitä, minkälaiset sisältöominaisuudet tulisi ensisijaisesti sisällyttää syksyn

Lisätiedot

Uudistetun Janettiedonhakupalvelun

Uudistetun Janettiedonhakupalvelun Uudistetun Janettiedonhakupalvelun kehittäminen Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto 17.3.15 Anne Pajunen YMP13S1 Uudistettu Janet-tiedonhakupalvelu Uudistettu Janet-tiedonhakupalvelu tarjoaa hakumahdollisuuden

Lisätiedot

T Johdatus käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen. suunnitteluprosessissa. Käyttäjän huomiointi. Iteroitu versio paljon kirjoitusvirheitä

T Johdatus käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen. suunnitteluprosessissa. Käyttäjän huomiointi. Iteroitu versio paljon kirjoitusvirheitä Käyttäjäkeskeinen suunnittelu Käyttäjän huomiointi suunnitteluprosessissa Iteroitu versio 1.1 muutettu klo12.10 - paljon kirjoitusvirheitä Käyttäjäkeskeinen suunnittelu Perusidea: käyttäjät huomioidaan

Lisätiedot

Käyttäjäkeskeinen suunnittelu

Käyttäjäkeskeinen suunnittelu Käyttäjäkeskeinen suunnittelu Käyttäjän huomiointi suunnitteluprosessissa Iteroitu versio 1.1 muutettu klo12.10 - paljon kirjoitusvirheitä Käyttäjäkeskeinen suunnittelu Perusidea: käyttäjät huomioidaan

Lisätiedot

potilastietojärjestelmä Tutkitusti paras suomalaiseen terveydenhuoltoon.

potilastietojärjestelmä Tutkitusti paras suomalaiseen terveydenhuoltoon. potilastietojärjestelmä Tutkitusti paras suomalaiseen terveydenhuoltoon. Eskon on mullistanut käytäntöjämme. Se on nopea ja helppokäyttöinen tapa viestiä hoitajille lääke- ja hoitomääräyksiä. Päivystyksessä

Lisätiedot

Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit

Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit Kurssilla: Johdatus käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen 23.1.2008 Johanna Viitanen johanna.viitanen@soberit.hut.fi Luennon aiheet Tuotekehityksen

Lisätiedot

Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen

Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen Arja Holopainen, TtT, tutkimusjohtaja Hoitotyön Tutkimussäätiö Suomen JBI yhteistyökeskus WHOn Hoitotyön yhteistyökeskus Esityksen sisältö Hoitotyön

Lisätiedot

Kohti paperitonta potilaskertomusta. Asko Nieminen Asiantuntijalääkäri PSHP Tietohallinto

Kohti paperitonta potilaskertomusta. Asko Nieminen Asiantuntijalääkäri PSHP Tietohallinto Kohti paperitonta potilaskertomusta Asko Nieminen Asiantuntijalääkäri PSHP Tietohallinto Nykytilanne Paperin käyttö Esteet ja hyödyt Tavoite Paperittomuus Sähköinen potilaskertomus Rakenteinen kirjaaminen

Lisätiedot

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä 28.5.2013 Henna Koli, Kela KanTa-palvelut Kansallinen Terveysarkisto (KanTa) on yhteinen nimitys terveydenhuollon, apteekkien

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Kuka tietää lääkityksesi?

Kuka tietää lääkityksesi? Kuka tietää lääkityksesi? Tunne lääkkeesi valtakunnallinen Lääkehoidon päivä 16.3.2017 Diasarjassa kuvataan Mikä on lääkityslista Miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä Miten ajantasaista lääkitystietoa

Lisätiedot

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Potilastiedot tallennetaan jatkossa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Potilastiedon arkisto on osa uutta terveydenhuollon tietojärjestelmää,

Lisätiedot

Kaaos vai käytettävyys

Kaaos vai käytettävyys Kaaos vai käytettävyys Arto Virtanen SLL e-health valiokunta Tk-lääkäri Nurmijärven tk Stakes 6.11.2008 Oma kokemus Vuosittain vuodesta 1985 alkaen 3500 normaalin työajan käyntiä Näistä neuvolakäyntejä

Lisätiedot

Hoitotyön päätöksenteon tuki, edellytykset ja tulevaisuuden näkymät

Hoitotyön päätöksenteon tuki, edellytykset ja tulevaisuuden näkymät Hoitotyön päätöksenteon tuki, edellytykset ja tulevaisuuden näkymät 12.5.2015 ATK päivät Tiina Kortteisto, TtT, ylihoitaja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 1 6.5.2015 Tietokoneavusteinen tieto -tulevaisuuden

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia Potilastiedon arkistosta Itä-Savossa Jyväskylä Sirpa Taskinen

Käytännön kokemuksia Potilastiedon arkistosta Itä-Savossa Jyväskylä Sirpa Taskinen Käytännön kokemuksia Potilastiedon arkistosta Itä-Savossa Jyväskylä 20.5.2014 Itä-Savon sairaanhoitopiiri Terveydenhuoltopiiri, joka hoitaa alueensa kuntien erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Paja 3, Tampere

Paja 3, Tampere Paja 3, Tampere 3.12.2015 Aikataulu 9.15-9.30 Aamukahvit 9.30-9.45 Tervetuloa 9.45-11.30 Kotitehtävän purku 11.30-12.15 Lounas 12.15-13.30 Työskentelyä 13.30-14.00 Pajojen arviointi 14.00 14.15 Kahvi 14.15-14.30

Lisätiedot

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa?

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Seminaari 28.3.2019 Paneeli: Miten vähentää eettistä kuormitusta sosiaali- ja terveydenhuollossa? Mika Virtanen, projektipäällikkö,

Lisätiedot

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Lääkehoidon päivä To 16.3.2017 klo 10-18 Kauppakeskus Revontuli Potilas- ja omaisneuvoston kokous 5.6.2017 Seija Miettunen Potilasturvallisuuskoordinaattori,

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

Käyttökokemusta voi suunnitella - case UXUS. Design for Life -tilaisuus, Kiasma, 12.11.13 Hanna Koskinen, VTT

Käyttökokemusta voi suunnitella - case UXUS. Design for Life -tilaisuus, Kiasma, 12.11.13 Hanna Koskinen, VTT Käyttökokemusta voi suunnitella - case UXUS Design for Life -tilaisuus, Kiasma, 12.11.13 Hanna Koskinen, VTT 2 User Experience and Usability in Complex Systems (UXUS) FIMECC UXUS tutkimusohjelma keskittyy

Lisätiedot

Pärjäin-pilotti -hanke vastaa KASTE 2012 2015 ohjelman haasteisiin

Pärjäin-pilotti -hanke vastaa KASTE 2012 2015 ohjelman haasteisiin Pärjäin-pilotti -hanke vastaa KASTE 2012 2015 ohjelman haasteisiin Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisessa kehittämisohjelmassa, KASTE 2012 2015 - ohjelmassa, nostetaan esiin teknologisten ratkaisujen

Lisätiedot

Lääkärien arviot potilastieto - järjestelmistä kriittisiä

Lääkärien arviot potilastieto - järjestelmistä kriittisiä TIETEESSÄ JUKKA VÄNSKÄ VTM, tutkimuspäällikkö Suomen Lääkäriliitto jukka.vanska@fimnet.fi JOHANNA VIITANEN TkL, tutkija Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu HANNELE HYPPÖNEN FT, tutkimuspäällikkö Terveyden

Lisätiedot

April 21, 2015. FIMM - Institute for Molecular Medicine Finland www.fimm.fi

April 21, 2015. FIMM - Institute for Molecular Medicine Finland www.fimm.fi April 21, 2015 FIMM - Institute for Molecular Medicine Finland Tutkimus Soveltaminen Miten ihmiset suhtautuvat geenitietoonsa KardioKompassi tutkimuksesta opittua Mari Kaunisto, FIMM 16.4.2015 Sitran teettämä

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut

Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut 30.08.2018 Satakunnan sairaanhoitopiiri Leena Ollonqvist tietohallintopäällikkö Satakunnan järjestelmätilanne Kahdeksan eri organisaatiota,

Lisätiedot

Lukiolaisten, väestön ja lääkärien näkemyksiä terveydenhuollon tulevaisuudesta

Lukiolaisten, väestön ja lääkärien näkemyksiä terveydenhuollon tulevaisuudesta Lukiolaisten, väestön ja lääkärien näkemyksiä terveydenhuollon tulevaisuudesta 10.7.2017 Yli puolet suomalaisista suhtautuu myönteisesti terveydenhuollon digitalisaatioon Kyselyt terveydenhuollon tulevaisuudesta

Lisätiedot

Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari

Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari 3.5.2013 Salla Seppänen, osaamisaluejohtaja SaWe SAIRAANHOITAJAKSI VERKOSTOISSA JA

Lisätiedot

Kansallinen terveysarkisto (KanTa)

Kansallinen terveysarkisto (KanTa) Kansallinen terveysarkisto (KanTa) 28.1.2013 STM, esote Potilastietojärjestelmien kehitys 2 28.1.2013 Text HL7 RIS Potilaskertomus HIS Text HL7 Potilaskertomus HIS Varausten hallinta Text HL7 Pictures

Lisätiedot

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS)

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Pia Alava Suunnittelija Welfare ICT Forum 10.10.2014 Uudistuksen taustaa Palautteet Lomakkeissa liian vähän tilaa, täyttäminen vie liikaa aikaa, epäselviä

Lisätiedot

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Potilastiedot tallennetaan jatkossa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Potilastiedon arkisto on osa uutta terveydenhuollon tietojärjestelmää,

Lisätiedot

Visualisointi informaatioverkostojen 2011-2012. Opintoneuvoja Pekka Siika-aho 24.11.2011 (päivitys mm. Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatioverkostojen 2011-2012. Opintoneuvoja Pekka Siika-aho 24.11.2011 (päivitys mm. Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatioverkostojen opinto-oppaasta 2011-2012 Opintoneuvoja Pekka Siika-aho 24.11.2011 (päivitys mm. Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö

Lisätiedot

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Opas lääkehoitosuunnitelman tekemiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa 18.2.2016 Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito/ Ritva Inkinen 1 Tämän esityksen sisältö

Lisätiedot

Miten suunnitella hyvä käyttöliittymä?

Miten suunnitella hyvä käyttöliittymä? Miten suunnitella hyvä käyttöliittymä? 6.5.2010 Timo Jokela Timo Jokela FT (2001), dosentti (Oulun yliopisto 2009) historiaa 1990-luvun alussa VTT:llä käyttöliittymien mallinnusta 1995 Nokia Mobile Phones,

Lisätiedot

Virtuaaliklinikkaa 1.0. Madis Tiik 19.3.2014

Virtuaaliklinikkaa 1.0. Madis Tiik 19.3.2014 Virtuaaliklinikkaa 1.0 Madis Tiik 19.3.2014 Madis Tiik, MD, Phd Tartu University, medical doctor 1996 Nordic School of Public Health (Sweden) - Diploma in Public Health 2003 stonian Business School 2001-2003

Lisätiedot

ehealth Solutions across the Northern Periphery OULU, Finland

ehealth Solutions across the Northern Periphery OULU, Finland KUTSU Terveydenhuollon etäpalveluiden kehittäminen Pohjoisen Periferian alueella Arvoisa vastaanottaja! Competitive Health Services hankkeen loppuseminaari pidetään Oulussa 3.-4.11.2010. Paikka: Oulun

Lisätiedot

Lääkehoitoa kehitetään moniammatillisesti KYSin päivystyksessä potilas aktiivisesti...

Lääkehoitoa kehitetään moniammatillisesti KYSin päivystyksessä potilas aktiivisesti... Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 4/2018 JÄRKEÄ LÄÄKEHOITOON Lääkehoitoa kehitetään moniammatillisesti KYSin päivystyksessä potilas aktiivisesti mukana Leena Kuusikko, Anu Ahonen, Jouni Ahonen / Kirjoitettu

Lisätiedot

Käytettävyys tuotekehityksessä mitä pitäisi osata?

Käytettävyys tuotekehityksessä mitä pitäisi osata? Käytettävyys tuotekehityksessä mitä pitäisi osata? ( mitä tehdä konkreettisesti ja kuinka paljon?) Timo Jokela, FT, dos. Joticon Oy (Oulun yliopisto, Helsingin yliopisto) Käytettävyyseminaari Oulu 15.4.2011

Lisätiedot

Käyttäjäkeskeisen suunnittelun sulauttaminen osaksi tuotekehitysprosessia

Käyttäjäkeskeisen suunnittelun sulauttaminen osaksi tuotekehitysprosessia http://www.cs.tut.fi/ihte http://www.cs.tut.fi/ihte/projects/kaste Käyttäjäkeskeisen suunnittelun sulauttaminen osaksi tuotekehitysprosessia Kati Kuusinen Esityksen sisältö Työn taustasta Työn tavoitteista

Lisätiedot

Movendos mclinicetävastaanottopalvelun. käyttöohje terveydenhuollon asiakkaalle. Versio 1.0, maaliskuu 2019

Movendos mclinicetävastaanottopalvelun. käyttöohje terveydenhuollon asiakkaalle. Versio 1.0, maaliskuu 2019 Movendos mclinicetävastaanottopalvelun käyttöohje terveydenhuollon asiakkaalle Versio 1.0, maaliskuu 2019 Yleistä Movendos mclinic on tietoturvallinen tapa viestiä verkon kautta työterveyshuollon kanssa.

Lisätiedot

Nimi: Opnro: Harjoitustyön suoritus: ( ) syksy 2006 ( ) syksy 2005 ( ) muu, mikä. 1. Selitä seuraavat termit muutamalla virkkeellä ja/tai kaaviolla:

Nimi: Opnro: Harjoitustyön suoritus: ( ) syksy 2006 ( ) syksy 2005 ( ) muu, mikä. 1. Selitä seuraavat termit muutamalla virkkeellä ja/tai kaaviolla: Harjoitustyön suoritus: ( ) syksy 2006 ( ) syksy 2005 ( ) muu, mikä 1. Selitä seuraavat termit muutamalla virkkeellä ja/tai kaaviolla: a) käytettävyys b) käyttäjäkeskeinen suunnittelu c) luonnollinen kieli

Lisätiedot

Malli asiakaslähtöisten sähköisten terveyspalvelujen käyttöönotolle

Malli asiakaslähtöisten sähköisten terveyspalvelujen käyttöönotolle ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012 31.12.2014 Malli asiakaslähtöisten

Lisätiedot

PALVELUMUOTOILULLA TOIMINNAN ASIAKAS- OSALLISUUS ESIIN

PALVELUMUOTOILULLA TOIMINNAN ASIAKAS- OSALLISUUS ESIIN PALVELUMUOTOILULLA TOIMINNAN ASIAKAS- OSALLISUUS ESIIN Eeva Kangas 11.10.2016 @FixUi Oy 2013 2016 ESITYKSEN RAKENNE 1. Mitä palvelumuotoilu on? Keskeiset käsitteet ja menetelmät 2. Miten suunnitellaan

Lisätiedot

Vaikuttamistyö kehitysmaissa. Mariko Sato,

Vaikuttamistyö kehitysmaissa. Mariko Sato, Vaikuttamistyö kehitysmaissa Mariko Sato, 17.11.2018 Mitä on vaikuttaminen? Vaikuttamisen prosessi, jossa pyritään saamaan aikaan muutosta. Ihmisten kouluttaminen jostain tarpeesta ja heidän mobilisointi

Lisätiedot

Työnimenä: Kanta-asiakkaat. Paljon terveyspalveluja käyttävien palvelujen kehittäminen Torniossa (kehittämisen taustaa)

Työnimenä: Kanta-asiakkaat. Paljon terveyspalveluja käyttävien palvelujen kehittäminen Torniossa (kehittämisen taustaa) Työnimenä: Kanta-asiakkaat Paljon terveyspalveluja käyttävien palvelujen kehittäminen Torniossa (kehittämisen taustaa) Asiakasnäkökulma Asiakkaalle tarjotaan yksilöllisesti laadittava hoitosuunnitelma

Lisätiedot

Yhteenveto mittareiden ja laskureiden kehittämistyöstä

Yhteenveto mittareiden ja laskureiden kehittämistyöstä 2012-2014 Yhteenveto mittareiden ja laskureiden kehittämistyöstä Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Miten palvelun käyttäjät huomioitiin kehittämistyössä ja miten palvelun käytettävyys on arvioitu?

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto )

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto ) Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto 27.10.2015) 1. Ikäsi Yhteensä 31 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue

Lisätiedot

Korkean käytettävyyden tekniikoiden hyödyntäminen tehohoidon ja anestesiologian tietojärjestelmissä. Topi Kolu

Korkean käytettävyyden tekniikoiden hyödyntäminen tehohoidon ja anestesiologian tietojärjestelmissä. Topi Kolu Korkean käytettävyyden tekniikoiden hyödyntäminen tehohoidon ja anestesiologian tietojärjestelmissä Topi Kolu Yleistä Tehty noin 20% Materiaalia on löytynyt runsaasti Aihetta sivuavia tutkimuksia on paljon

Lisätiedot

SoberIT Ohjelmistoliiketoiminnan ja tuotannon laboratorio

SoberIT Ohjelmistoliiketoiminnan ja tuotannon laboratorio Informaatioverkostojen koulutusohjelma Ihminen ja vuorovaikutus Pääaineen rakenne: T100-1 Informaatioverkostojen perusmoduuli (A1) T200-2 Ihminen ja vuorovaikutus (A2) UUSI T110-3 Ihmisläheiset tietojärjestelmät

Lisätiedot

Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin

Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin Sähköinen resepti Potilastiedon arkisto Kanta-palvelut ovat ulottuvillasi asuitpa missä päin Suomea hyvänsä. Sekä julkisen terveydenhuollon että yksityisen terveydenhuollon

Lisätiedot

Kyselyn toteuttaa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi).

Kyselyn toteuttaa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi). 1 KYSELY YKSITYISILLE PERHEPÄIVÄHOITAJILLE Opetushallitus julkaisi syksyllä 2016 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, jotka ohjaavat kaikkea varhaiskasvatustoimintaa Suomessa. Perusteiden pohjalta kaikki

Lisätiedot

Näin teen parhaani: Lääkäri ja farmaseutti kertovat, miten edistävät turvallista ja järke...

Näin teen parhaani: Lääkäri ja farmaseutti kertovat, miten edistävät turvallista ja järke... Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 1-2/2019 NÄKÖKULMA Näin teen parhaani: lääkäri ja farmaseutti kertovat, miten edistävät turvallista ja järkevää lääkehoitoa Ilona Mikkola, Anna Lovén / Kirjoitettu 8.2.2019

Lisätiedot

Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014

Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014 Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014 Kanta-palveluiden tulevat toiminnallisuudet ja sisällöt Potilastiedon arkiston hyödyntäminen

Lisätiedot

#lupakertoa - asennekysely

#lupakertoa - asennekysely #lupakertoa - asennekysely Tajua Mut! -toimintamallin #lupakertoa -kampanja rohkaisi nuoria pyytämään apua ilman häpeää tai pelkoa. Kampanjan yhteydessä toteutettiin avoin asennekysely. Kysely selvitti

Lisätiedot

Miten varmistaa käytettävyys terveydenhuollon tietojärjestelmien* hankinnoissa? Vaihtoehdot ja niiden haasteet?

Miten varmistaa käytettävyys terveydenhuollon tietojärjestelmien* hankinnoissa? Vaihtoehdot ja niiden haasteet? Miten varmistaa käytettävyys terveydenhuollon tietojärjestelmien* hankinnoissa? Vaihtoehdot ja niiden haasteet? Timo Jokela, FT, dos. Joticon Oy (Oulun yliopisto, Helsingin yliopisto) *asiakaskohtaisten

Lisätiedot

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys Pauliina Juhola / Katja Nieminen Kyselyn toteuttaminen Kohderyhmänä ekspertit (EuroSkills 2012, WorldSkills 2013) lajipäälliköt valmentajat lajivastaavat yhteensä

Lisätiedot

Elisa Oyj Prior Konsultointi Oy

Elisa Oyj Prior Konsultointi Oy 5G suomalaisten yritysten näkökulmasta Elisa Oyj Prior Konsultointi Oy 12.9.2019 Aineisto ja tiedonkeruu Yritystutkimuksen suunnittelusta, tiedonkeruusta, analyysista ja raportoinnista on vastannut Prior

Lisätiedot

Leila Mukkala Ranuan kunta

Leila Mukkala Ranuan kunta Leila Mukkala Ranuan kunta Kotihoidossa aluksi care-ohjelma ja kannettavat tietokoneet käytössä 2000-luvun alkupuolella l ll ja tk:ssa Mediatri i potilastietojärjestelmä Ohjelmat eivät kommunikoineet i

Lisätiedot

Standardit osana käyttäjäkeskeistä suunnittelua

Standardit osana käyttäjäkeskeistä suunnittelua Standardit osana käyttäjäkeskeistä suunnittelua 20.4.2006 Mikä on standardi? sovittu tapa tehdä jokin asia saatetaan tarkoittaa asian määrittelevää normatiivista asiakirjaa varmistetaan esim. Euroopassa

Lisätiedot

Käytettävyys tietojärjestelmän suunnittelun näkökulmasta. Pirkko Nykänen Professori

Käytettävyys tietojärjestelmän suunnittelun näkökulmasta. Pirkko Nykänen Professori Käytettävyys tietojärjestelmän suunnittelun näkökulmasta Pirkko Nykänen Professori 1 Sisältö 1. Käytettävyys 2. Käytettävyys terveydenhuollon tietojärjestelmissä 3. Tietojärjestelmien suunnittelu - Keinoja

Lisätiedot

Pärjäin-pilotti. Säröstä Pyrintöön. Jani Koskinen

Pärjäin-pilotti. Säröstä Pyrintöön. Jani Koskinen Pärjäin-pilotti Säröstä Pyrintöön Jani Koskinen Pärjäin-pilotti -hanke vastaa KASTE 2012 2015 ohjelman ja ICT 2015 -raportin esityksiin Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisessa kehittämisohjelmassa,

Lisätiedot

Kokemuksia Viron earkistosta. Madis Tiik Eestin E-terveyden Säätiön johtaja 27.05.2009

Kokemuksia Viron earkistosta. Madis Tiik Eestin E-terveyden Säätiön johtaja 27.05.2009 Kokemuksia Viron earkistosta Madis Tiik Eestin E-terveyden Säätiön johtaja 27.05.2009 Viron E-Terveys projekti Virossa jo käytössä olevien sovellusten käyttäminen terveydenhuollon tarpeisiin ID-korti Sähköinen

Lisätiedot

Lääkityspoikkeamat potilasturvallisuuden haasteena

Lääkityspoikkeamat potilasturvallisuuden haasteena Lääkityspoikkeamat potilasturvallisuuden haasteena Koulutussuunnittelija, proviisori, jatko-opiskelija Carita Linden-Lahti Sosiaalifarmasian osasto, Farmasian tiedekunta Potilasturvallisuuden tutkimuksen

Lisätiedot

Käytettävyyden arviointi ja käytettävyystestauksen soveltaminen terveydenhuollon tietojärjestelmien valinnassa

Käytettävyyden arviointi ja käytettävyystestauksen soveltaminen terveydenhuollon tietojärjestelmien valinnassa Käytettävyyden arviointi ja käytettävyystestauksen soveltaminen terveydenhuollon tietojärjestelmien valinnassa Janne Pitkänen Adusso Oy, Aalto yliopisto Matti Pitkäranta Adusso Oy Terveydenhuollon tietojärjestelmien

Lisätiedot

KODAK EIM & RIM VIParchive Ratkaisut

KODAK EIM & RIM VIParchive Ratkaisut ATK Päivät 2006 Mikkeli KODAK EIM & RIM VIParchive Ratkaisut 29.-30.5. 2006 Stefan Lindqvist HCIS Sales Specialist Health Care Information Systems Kodak Health Group 3/24/2013 1 Arkistoinnin haasteita

Lisätiedot

SÄHKÖINEN RESEPTI JA SEN KÄYTTÖÖNOTON VAIKUTUKSET LÄÄKKEIDEN KÄYTTÄJIEN, TOIMITTAJIEN JA MÄÄRÄÄJIEN NÄKÖKULMASTA SUOMESSA

SÄHKÖINEN RESEPTI JA SEN KÄYTTÖÖNOTON VAIKUTUKSET LÄÄKKEIDEN KÄYTTÄJIEN, TOIMITTAJIEN JA MÄÄRÄÄJIEN NÄKÖKULMASTA SUOMESSA SÄHKÖINEN RESEPTI JA SEN KÄYTTÖÖNOTON VAIKUTUKSET LÄÄKKEIDEN KÄYTTÄJIEN, TOIMITTAJIEN JA MÄÄRÄÄJIEN NÄKÖKULMASTA SUOMESSA Riitta Ahonen, Elina Lämsä, Hanna Kauppinen, Johanna Timonen Itä-Suomen yliopisto,

Lisätiedot

Miten 333 organisaatiota voi kehittää yhtä yhteistä digitaalista palvelua ja vielä kuunnella kaikkien asiakkaita?

Miten 333 organisaatiota voi kehittää yhtä yhteistä digitaalista palvelua ja vielä kuunnella kaikkien asiakkaita? #finnayhdessä Miten 333 organisaatiota voi kehittää yhtä yhteistä digitaalista palvelua ja vielä kuunnella kaikkien asiakkaita? Riitta Peltonen, johtava käytettävyyssuunnittelija, Finnan 5-vuotisseminaari,

Lisätiedot

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta virtu.fi sähköiset palvelut lappilaisille Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Käyttäjien osallistuminen suunnitteluprosessiin

Lisätiedot

ZipIT ojo (Tekes 790/04, 644/05) HAKEMUKSEN LIITE 1 Johtoryhmä ZipIT

ZipIT ojo (Tekes 790/04, 644/05) HAKEMUKSEN LIITE 1 Johtoryhmä ZipIT Sivu 0 ZipIT Toiminnan ja tietojärjestelmien rinnakkaisen kehittämisen vetoketjumalli ja ZipIT ojo Toiminnan ja tietojärjestelmien rinnakkainen kehittäminen, prosessien organisointi ja johtaminen () Tämä

Lisätiedot

Autonomia hanke. Lääkärin autonomia yhteiskunnan palveluksessa. Potilasjärjestötilaisuus Heikki Pälve Toiminnanjohtaja, SLL

Autonomia hanke. Lääkärin autonomia yhteiskunnan palveluksessa. Potilasjärjestötilaisuus Heikki Pälve Toiminnanjohtaja, SLL Autonomia hanke Lääkärin autonomia yhteiskunnan palveluksessa Potilasjärjestötilaisuus 10.5.2017 Heikki Pälve Toiminnanjohtaja, SLL Lääkäriprofession autonomian määritelmä Lääkäriprofession autonomia,

Lisätiedot

Terveydenhuollon tietojärjestelmien käytettävyys

Terveydenhuollon tietojärjestelmien käytettävyys Sosiaali ja terveydenhuollon tietotekniikan ja tiedonhallinnan tutkimuspäivien satoa julkaisusta: Avauksia, 12/2009 (toim. P Ruotsalainen) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki 2009. Julkaistaan copyright

Lisätiedot

Resepti Potilastiedon arkisto. Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin

Resepti Potilastiedon arkisto. Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin Resepti Potilastiedon arkisto Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin Kanta-palvelut ovat ulottuvillasi asuitpa missä päin Suomea hyvänsä. Sekä julkisen terveydenhuollon että yksityisen terveydenhuollon

Lisätiedot

Yksityislääkärien potilastieto - järjestelmät arvioitu

Yksityislääkärien potilastieto - järjestelmät arvioitu POTILASTIETOJÄRJESTELMÄT TIETEESSÄ TINJA LÄÄVERI LL, sisätautien erikoislääkäri, infektiotauteihin erikoistuva lääkäri HUS, infektioklinikka kehittämispäällikkö HUS, tietotekniikka ILKKA WINBLAD LKT, dosentti,

Lisätiedot

Käytettävyyslaatumallin rakentaminen web-sivustolle. Oulun yliopisto tietojenkäsittelytieteiden laitos pro gradu -suunnitelma Timo Laapotti 28.9.

Käytettävyyslaatumallin rakentaminen web-sivustolle. Oulun yliopisto tietojenkäsittelytieteiden laitos pro gradu -suunnitelma Timo Laapotti 28.9. Käytettävyyslaatumallin rakentaminen web-sivustolle Tapaus kirjoittajan ABC-kortti Oulun yliopisto tietojenkäsittelytieteiden laitos pro gradu -suunnitelma Timo Laapotti 28.9.2005 Kirjoittajan ABC-kortti

Lisätiedot

Sote-uudistusta odotellessa kirjasto- ja tietopalveluiden käyttö ja tarve yliopistollisessa sairaalassa

Sote-uudistusta odotellessa kirjasto- ja tietopalveluiden käyttö ja tarve yliopistollisessa sairaalassa Sote-uudistusta odotellessa kirjasto- ja tietopalveluiden käyttö ja tarve yliopistollisessa sairaalassa Big Data, tekoäly, sote, tietosuoja-asetus... Tutustutaan yhdessä! BMF ry:n kevätseminaari Tieteiden

Lisätiedot

Käytettävyys ja käyttäjätutkimus. Yhteisöt ja kommunikaatiosuunnittelu 2012 / Tero Köpsi

Käytettävyys ja käyttäjätutkimus. Yhteisöt ja kommunikaatiosuunnittelu 2012 / Tero Köpsi Käytettävyys ja käyttäjätutkimus Yhteisöt ja kommunikaatiosuunnittelu 2012 / Tero Köpsi Teron luennot Ke 15.2 miniluento Ti 28.2 viikkotehtävän anto (T,M) To 1.3 Tero paikalla (tehtävien tekoa) Ti 6.3

Lisätiedot

Yksityissektorin potilastietojärjestelmät arvioitu 2014

Yksityissektorin potilastietojärjestelmät arvioitu 2014 Tieteessä terveydenhuoltotutkimus TINJA LÄÄVERI LL, sisätautien erikoislääkäri, infektiotauteihin erikoistuva lääkäri HYKS, tulehduskeskus Helsingin yliopisto Kehittämispäällikkö Helsingin kaupunki, Apotti-hanke

Lisätiedot

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Aula Research Oy toteutti Pelastakaa Lapset ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville

Lisätiedot

Käytettävyys verkko-opetuksessa Jussi Mantere

Käytettävyys verkko-opetuksessa Jussi Mantere Käytettävyys verkko-opetuksessa 21.8.2002 Jussi Mantere Mitä käytettävyys on? Learnability (opittavuus) Efficiency (tehokkuus) Memorability (muistettavuus) Errors prevented (virheiden tekeminen estetty)

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA

LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA Tuija Kallio Päivystyksen ylilääkäri Tietohallintoylilääkäri ESSHP LÄÄKITYKSESSÄ TAPAHTUVAT POIKKEAMAT =Lääkehoitoon liittyvä, suunnitellusta tai sovitusta

Lisätiedot

Mitä käytettävyys on? Käytettävyys verkko-opetuksessa. Miksi käytettävyys on tärkeää? Mitä käytettävyys on? Nielsen: käytettävyysheuristiikat

Mitä käytettävyys on? Käytettävyys verkko-opetuksessa. Miksi käytettävyys on tärkeää? Mitä käytettävyys on? Nielsen: käytettävyysheuristiikat Mitä käytettävyys on? Käytettävyys verkko-opetuksessa 21.8.2002 Jussi Mantere Learnability (opittavuus) Efficiency (tehokkuus) Memorability (muistettavuus) Errors prevented (virheiden tekeminen estetty)

Lisätiedot

Tervetuloa ehoksseminaariin!

Tervetuloa ehoksseminaariin! Tervetuloa ehoksseminaariin! Langaton verkko 12.00 Tilaisuuden avaus 12.15 Työpajojen tulosten ja toimintamallin esittely 13.30 Kahvi ja omatoimista tutustumista muihin hankkeisiin 14.00 Keskustelua ja

Lisätiedot

NUORISOPALVELUT. Tämä kysely on osa Lapsiystävällinen kunta -alkukartoitustyötä. Se toteutetaan Webropol-kyselynä PE mennessä.

NUORISOPALVELUT. Tämä kysely on osa Lapsiystävällinen kunta -alkukartoitustyötä. Se toteutetaan Webropol-kyselynä PE mennessä. NUORISOPALVELUT Tämä kysely on osa Lapsiystävällinen kunta -alkukartoitustyötä. Se toteutetaan Webropol-kyselynä PE 5.4.2019 mennessä. Kyselyssä voit kertoa kokemuksistasi ja toiveistasi koskien Kittilän

Lisätiedot

ehealth-indikaattorit kansallisten terveydenhuollon ratkaisujen seurannassa

ehealth-indikaattorit kansallisten terveydenhuollon ratkaisujen seurannassa ehealth-indikaattorit kansallisten terveydenhuollon ratkaisujen seurannassa Jarmo Reponen, LT, Radiol. erikoislääk. Tutkimuspääll., FinnTelemedicum/ Oulun yo Ylilääkäri, Radiologia, Raahen sair. Puh.joht.,

Lisätiedot

Lasten ja nuorten moniammatillinen suun terveydenhuollon ennaltaehkäisevä prosessi

Lasten ja nuorten moniammatillinen suun terveydenhuollon ennaltaehkäisevä prosessi Lasten ja nuorten moniammatillinen suun terveydenhuollon ennaltaehkäisevä prosessi Hammaslääkäri Rosa Korhonen Käsiteltävät teemat esityksessä Omaolo-palvelu Omahoidon vastaanotto Tulevaisuuden visiot

Lisätiedot

Ohje ja testitapaus. 1 Käyttöönottokoe. 1.1 Kanta-arkistonhoitaja ja Arkistonhoitajan käyttöliittymä. 1.2 Käyttöönottokokeessa esiintyvät ongelmat

Ohje ja testitapaus. 1 Käyttöönottokoe. 1.1 Kanta-arkistonhoitaja ja Arkistonhoitajan käyttöliittymä. 1.2 Käyttöönottokokeessa esiintyvät ongelmat Ohje ja testitapaus 1 (5) Ohje ja testitapaus 1 Käyttöönottokoe Käyttöönottokokeen tarkoituksena on varmistaa teknisesti tietojärjestelmien yhteentoimivuus tuotantoympäristössä. Tätä käyttöönottokokeen

Lisätiedot

Mobiilit käyttöliittymät lääkitystietoon

Mobiilit käyttöliittymät lääkitystietoon Mobiilit käyttöliittymät lääkitystietoon Katja Leiviskä, Harri Oinas-Kukkonen, Teppo Räisänen Oulun yliopisto, Tietojenkäsittelytieteiden laitos katja.leiviska@oulu.fi, harri.oinas-kukkonen@oulu.fi, teppo.raisanen@oulu.fi

Lisätiedot

Atostek. KanTa-konseptin tuotteistaminen ja vienti ulkomaille

Atostek. KanTa-konseptin tuotteistaminen ja vienti ulkomaille Atostek KanTa-konseptin tuotteistaminen ja vienti ulkomaille 10.3.2017 Atostek CONFIDENTIAL Atostek - Company Facts Atostek Ltd. founded in 1999 56 employees mainly at Master level AAA credit rating since

Lisätiedot

Tuloksellisuuden seuranta. Veli-Matti Vadén

Tuloksellisuuden seuranta. Veli-Matti Vadén Tuloksellisuuden seuranta Veli-Matti Vadén 23.11.2016 Kuntoutuksen hyödyn arviointi ja raportointi Tuloksellisuuden seuranta Kuntoutuksen hyödyn arviointi ja raportointi (AKVA) 1. Tietojen toimittamisen

Lisätiedot