WINDOWS XP perusteet 1. 1 WINDOWS XP Käyttöliittymä... 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "WINDOWS XP perusteet 1. 1 WINDOWS XP... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1"

Transkriptio

1 WINDOWS XP perusteet 1 SISÄLLYS 1 WINDOWS XP Käyttöliittymä KÄYNNISTÄ-VALIKKO Ohjelmakuvakkeet Omat kansiot Suorita toiminto Ohje Etsi-toiminto KÄYTÖN LOPETTAMINEN Sammuttaminen Uloskirjautuminen TIEDOSTOT JA KUVAKKEET Tiedosto Tiedostojen nimeäminen Kuvakkeet MY COMPUTER (OMA TIETOKONE) RESURSSIENHALLINTA ELI EXPLORER Resurssienhallinnan käynnistäminen Resurssienhallinta-ikkuna Työkalurivi Työpöytäikkuna Sisältöikkuna Pikavalikot Kansioiden asetukset Kansioiden luominen Tiedostojen kansioiden valitseminen Tiedostojen ja kansioiden siirtäminen Leikepöydän kautta Hiirellä vetämällä Tiedostojen ja kansioiden kopioiminen Leikepöydän kautta Hiirellä vetämällä Tiedostojen ja kansioiden kopioiminen ja siirtäminen: 3. tapa Tiedostojen kansioiden uudelleennimeäminen Tiedostojen poistaminen resurssienhallinnassa Levykkeiden formatoiminen ROSKAKORI Tiedostojen palauttaminen roskakorista Roskakorin tyhjentäminen OHJELMIEN KÄYNNISTÄMINEN Siirtyminen ohjelmasta toiseen... 21

2 WINDOWS XP perusteet Ohjelman pakotettu sulkeminen PIKATOIMINNOT Pikanäppäimet Pikavalikot Pikakuvakkeiden luominen KÄYTTÖYMPÄRISTON MUKAUTTAMINEN Käynnistä-valikon mukauttaminen Käynnistä valikon asetukset Tehtäväpalkin mukauttaminen Työkalurivien mukauttaminen Pikatyökalurivi Uuden työkalurivin luominen Työpöydän mukauttaminen Vakiokäyttöliittymä Käynnistä-valikon muuttaminen Windows 2000 käyttöliittymä Windows 2000-käyttöliittymään siirtyminen OHJAUSPANEELI Asetukset, Control Panelista muutettavia asetuksiavirhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Taustakuva ja näytönsäästäjä Kansioiden asetukset VERKKORESURSSIT Verkkoaseman yhdistäminen APUOHJELMAT WordPad, Notepad Paint Laskin Merkistö Komentorivi... 35

3 WINDOWS XP perusteet 1 1 WINDOWS XP XP:n käyttöliittymän tavoitteena on ollut luoda sellainen käyttöliittymä, jota kuka tahansa pystyy käyttämään. Todellisuudessa XP sisältää kolme käyttöliittymää, jotka todennäköisesti sopivat eri käyttäjäryhmille. 1.1 Käyttöliittymä Ensimmäinen käyttöliittymä on yksinkertainen, joka on tarkoitettu aloitteleville käyttäjille. Näytössä on vain vähän kuvakkeita. Näytön osat ovat Työpöytä (Desktop) Työpöydällä näkyy kaikkein yleisimmin käytössä olevien ohjelmien ja apuohjelmien kuvakkeet. Kuvakkeet Windows XP:ssä näkyy vain Recycle Bin (Roskakori) ja Internet Explorer Pikakuvake (Shortcut) ylläolevassa kuvassa Netscapen kuvake on pikakuvake. Pikakuvakkeet erottaa tavallisista kuvakkeista siitä, että niissä on vasemmassa alakulmassa pieni musta nuoli. Pikakuvakkeen luominen, poistaminen, siirtäminen tms. ei vaikuta millään lailla tiedostoon, kansioon tai ohjelmaan itseensä. Pikakuvakkeen voi luoda työpöydälle, mikäli käyttää paljon tiettyä ohjelmaa, tiedostoa tms.

4 WINDOWS XP perusteet 2 Tehtäväpalkki (Taskbar) on näytön alareunassa oleva sininen palkki, jossa näkyy Start painike (Käynnistä), josta voidaan käynnistää järjestelmään asennetut ohjelmat, avata omat tiedostot, muuttaa asetuksia ym. pikakäynnistys-työkalurivi (Quick Launch bar): jossa on ohjelmien käynnistyskuvakkeita. Työkaluriviin voi lisätä kuvakkeita vetämällä pikakuvakkeen työkaluriviin ja poistaa vetämällä kuvakkeen pois työkaluriviltä. Ohjelma voidaan käynnistää napsauttamalla kuvakkeesta. Jos avoinna on useita ohjelmia, saa työpöydän esiin suoraan -kuvaketta napsauttamalla avoinna olevat ohjelmat, ikkunat ym. edellä Word, Excel, PowerPoint päivämäärä/aika: päivämäärä ja aika saadaan näkyviin kun hiiriosoitin kohdistetaan siihen ja odotetaan pieni hetki. 2 KÄYNNISTÄ-VALIKKO Start (Käynnistä)-valikko jakautuu toiminnallisesti kolmeen osaan: vasemman reunan ohjelmakuvakkeet, oikean reunan eri toimintojen käynnistämiseen ja käyttäjän omien kansioiden avaamiseen tarkoitettuihin kuvakkeisiin.

5 WINDOWS XP perusteet Ohjelmakuvakkeet Valikon vasemmassa reunassa näkyvät oletuksen selain- ja sähköpostiohjelmien kuvakkeet. Nämä ovat pysyviä. Näiden alapuolella olevat kuvakkeet ovat riippuvaisia siitä kuinka paljon ohjelmia käytetään, siellä näkyvät useimmin avatut ohjelmat. Käynnistä-valikon vasemmassa osassa näkyvät useimmin käytetyt sovellukset. 1. All Programs luettelosta löytyvät kaikki järjestelmään asennetut ohjelmat. 2. Käytetyt ohjelmat: kun tiettyä sovellusta käytetään useammin kuin toisia järjestelmään asennettuja sovelluksia, se tulee näkyviin Käynnistä-valikkoon. Jos sovelluksen käyttäminen lopetetaan, se katoaa ajan mittaan Käynnistä-valikosta Omat kansiot Valikon oikeanpuoleisessa osassa näkyvät kuvakkeet eivät muutu käyttötottumusten mukaan. Nämä kuvakkeet on jaettu kolmeen pääjoukkoon: 1. Tietojen käsittely: tietojen sijainti esitetään käytettävyyden mukaan laskevassa järjestyksessä 1. My Documents (Omat-tiedostot) alikansioineen sisältää kuville, musiikki ym. tiedostoille omat kansiot. Omat viimeksi käytetyt dokumentit: My Recent Documents (Viimeisimmät tiedostot) 2. My Pictures (Omat kuvatiedostot ) sisältää kuvien näyttämiseen tarkoitettuja ominaisuuksia esim. diaesityksen FilmStrip näyttäminen. Tämä toimii myös muissa kansioissa joissa on kuvia. Kansiossa olevista kuvista voi tilata suoraan paperikopiot Internetin kautta. Tässä kansiossa on linkit kameraan ja skanneriin sekä parannettuja kuvankäsittelyominaisuuksia. 3. Omat musiikkitiedostot: My Music (Omat musiikkitiedostot). Käyttää pikkukuviin perustuvaa näkymää, jossa näkyvät levynkannet (haettava itse) 4. Paikallisia tietoja esittävä My Computer (Oma tietokone) 2. Järjestelmänhallinta: sisältää Control Panel-osan, jossa ovat järjestelmänhallintaohjelmat. Control Panelin avulla voi asentaa uusia laitteita tai ohjelmia. Tästä voi lisätä myös kirjoittimia. 3. Muut resurssit: tässä ryhmässä on kolme kuvaketta: Help and Support: (Ohje ja tuki) Search (Etsi): tiedostojen etsintä Run (Suorita): ohjelmien tms. ajaminen 2.2 Suorita toiminto Run (Suorita)-toimintoa voidaan käyttää ohjelmien käynnistämiseen. Heliassa esim. TypingMaster-ohjelma voidaan käynnistää kirjoittamalla Run-ikkunaan \\softa1 ja valita sen jälkeen ohjelmakansio ja ohjelman käynnistystiedosto.

6 WINDOWS XP perusteet Ohje 1. Napsauta Start-painketta 2. Valitse Help and Support (Etsi) Valintataulussa voit kirjoittaa Search-kohtaan haettavan ohjeen. Index-sivulta näet luettelon, josta voit etsiä ohjetta. 2.4 Etsi-toiminto Search-toiminnolla voi etsiä tiedostoja levyasemilta. 3. Napsauta Start-painketta 4. Valitse Search (Etsi) Aseta hakuehdot: dokumentin nimi tai osa siitä, dokumentissa esiintyvä sana tms. Levyasema, josta, mistä etsit. Määritä esim. dokumentin koko.

7 WINDOWS XP perusteet 5 3 KÄYTÖN LOPETTAMINEN 3.1 Sammuttaminen 1. Napsauta Start (Käynnistä) valikon Shut Down (Sammuta) painiketta 2. Valitse Shut Down (Sammuta) Shut Down eli Sammuta kuvakkeella avautuu seuraavat vaihtoehdot: Shut Down sammuttaa koneen. Restart käynnistää koneen uudelleen. Standby (Valmiustila): järjestelmä kuluttaa vähemmän virtaa, tyypillisesti 7 wattia. Järjestelmä säästyy käynnistämisen ja sammuttamisen aiheuttamalta rasitukselta ja kestää siten kauemmin. Valmiustilasta kone toipuu painamalla jotain näppäintä tai liikuttamalla hiirtä. Hibernate (Lepotila) valinnalla tietokone voidaan sammuttaa niin, että tiedot käynnissä olevasta istunnosta kirjoitetaan levylle. Seuraavan käynnistyksen yhteydessä tiedot palautetaan ja avoinna olevat tiedot ovat heti muokattavissa. Lepotilasta pääsee pois vain salasanalla, mikä turvaa tiedot. 3.2 Uloskirjautuminen Kun konetta ei haluta sammuttaa, vaan ainoastaan vaihtaa käyttäää. 1. Valitse Start-valikon alareunasta Log Off (Kirjaudu ulos), jolla voi kirjautua ulos tietokoneesta ja jättää järjestelmän käyntiin. 4 TIEDOSTOT JA KUVAKKEET 4.1 Tiedosto Tiedosto on tiedon tallennusyksikkö esim. teksti-, taulukko-, kuva- tai ohjelmatiedosto. Tiedoston tyypin tunnistaa usein kuvakkeesta. Kutakin tunnistamaansa tyyppiä Windows osaa käsitellä omalla tavallaan. Jos tiedostotyyppiä ei tunnisteta, Windows ei tiedä, mihin ohjelmaan tiedosto pitää avata. Jokaisen tiedoston nimen lopussa on pisteellä erotettu kolmikirjaiminen tarkennin esim..doc,.xls,.bmp jen.

8 WINDOWS XP perusteet Tiedostojen nimeäminen Tiedoston nimi sisältää kaksi osaa: nimen ja tarkentimen. Tiedoston nimi saa olla n. 255 merkkiä pitkä ja siinä saa esiintyä kirjaimia ja numeroita, myös ä, ö, å eli skandimerkit. Nimen tarkennin kertoo millaisesta tiedostosta on kysymys Nimi esim. Tarkennin Tiedoston tyyppi Tekstitiedostot doc Word-asiakirja esim. tarjous.doc rtf tekstiasiakirja. Tallenna Word-asiakirjat tähän muotoon, jos lähetät sähköpostissa, koska tässä muodossa ei siirry makrot eikä virukset, esim.tarjous.rtf txt tekstitiedosto (ASCII-muoto) esim. juttu.txt Taulukot xls Excel-taulukko esim. budjetti.xls PowerPoint ppt PowerPoint-esitys esim. esitys.ppt Ohjelmatiedostot exe ohjelmatiedosto esim. excel.exe com Kuvat tif kuva painotuotteisiin esim. kuva.tif gif kuvatiedosto (256 väriä, www-muoto) esim. logo.gif jpg täysvärikuva (www-muoto) esim. valokuva.jpg pcx, bmp kuvatiedosto Www-sivut html, htm esim. index.htlm tai htm Pakattu tiedosto zip esim. pakattu.zip Järjestelmätiedostot dll, ini ym. 4.3 Kuvakkeet Työpöydän vakiokuvakkeita kaksoisnapsauttamalla saat avatuksi ikkunoita, joista avautuu mm. seuraavia kuvakkeita: Kansio, joka voi sisältää esim. ohjelma-, teksti-, taulukko- ym. tiedostoja. Ohjelman kuvake. ÄLÄ POISTA TÄLLAISTA KUVAKETTA, koska silloin häviää myös ohjelma Sovelluksen eli ohjelman pikakuvake ns. linkki ohjelmatiedostoon (ei varsinainen ohjelma eli sen poistaminen ei poista ohjelmaa) Asiakirjakuvake, joka esittää jollain sovelluksella tehtyä työtiedostoa. Kaksoisnapsautuksella kyseinen sovellus käynnistyy ja asiakirja avautuu käsiteltäväksi. Asiakirjakuvakkeissa näkyy sovelluksen kuvake. Liittämätön kuvake, jolloin Windows 2000 kysyy avattaessa, millä sovelluksella asiakirja on tehty.

9 WINDOWS XP perusteet 7 Voit järjestää kuvakkeet työpöydällä haluamaasi järjestykseen 1. Napsauta työpöydällä hiiren oikeanpuoleinen painiketta Valitse Arrange Icons By (Järjestä kuvakkeet) 2. Kokeile eri vaihtoehtoja. Esim. Auto Arrange (Järjestä automaattisesti) järjestää kuvakkeet automaattisesti aina työpöydän vasempaan reunaan. 5 MY COMPUTER (OMA TIETOKONE) Voit avata esim. oman tietokoneen sisällön Napsauta Start (Käynnistä) -painiketta ja käynnistä valikosta My Computer (Oma tietokone). Windows 2000 näkymässä voit napsauttaa My Computer-kuvaketta. My Computer (Oma tietokone) ikkunasta pääset käsiksi kaikkiin koneesi levyasemiin, yhdistettyihin verkon levyasemiin, tiedostoihin sekä kirjoittimiin sekä toimintoihin vaikuttaviin asetuksiin Control Panelin (Ohjauspaneelin) kautta. Ohjauspainikkeet Tehtävät Tiedostoikkuna

10 WINDOWS XP perusteet 8 Vasemmanpuoleisesta ikkunasta voi käynnistää eri tehtäviä esim. Järjestelmää koskevat tehtävät Other Places-osasta näet: View system information (Näytä järjestelmätiedostot): näyttää järjestelmän tiedot. Add or remove programs (Lisää/poista sovellus): lisää tai poista ohjelmia Change settings (Muuta asetuksia): muuta järjestelmän tietoja My Documents (Omat tiedostot) -kansion sisällön Control Panelin (Ohjauspaneeli) Voit avata edelleen jonkin levyaseman ja jonkin kansion sisällön ikkunaan kaksoisnapsauttamalla kuvaketta. Voit sulkea ikkunan (kansion, ohjelman ym.) napsauttamalla oikeasta yläkulmasta -sulkemispainiketta. vasemmasta yläkulmasta ohjausvalikkkoa. Ohjausvalikon kuvake on erilainen eri ikkunoissa esim. kansio Ikkunan nimipalkin oikeassa reunassa olevilla painikkeilla voit pienentää ikkunan painikkeeksi tehtäväpalkkiin, josta se voidaan avata. suurentaa ikkunan näytön kokoiseksi. palauttaa koko näytön suuruisen ikkunan takaisin edelliseen kokoon. Lisäksi voit muuttaa ikkunan kokoa vetämällä oikeasta alakulmasta tai reunoista, kun hiiren kohdistin on kaksipäisen nuolen muotoinen siirtää ikkunaa vetämällä hiirellä sinisestä nimipalkista Ikkunanäkymässä voi luoda kansioita, kopioida, siirtää, poistaa ym. tiedostoja.

11 WINDOWS XP perusteet 9 6 RESURSSIENHALLINTA ELI EXPLORER My Computerista (Oma tietokone) saadaan perinteisen Resurssienhallinnan näköinen, kun siirrytään kansionäyttöön. Resurssienhallinnan avulla voi Luoda kansioita. Siirtää ja kopioita tiedostoja kansiosta toiseen. Nimetä uudelleen ja tulostaa tiedostoja. Tuhota tiedostoja ja kansioita. 6.1 Resurssienhallinnan käynnistäminen 1. Avaa My Computer-ikkuna (Oma tietokone) tai 1. Napsauta Start (Käynnistä) - painikkeen päällä hiiren oikealla painikkeella. 2. Valitse luettelosta Explore (Resurssienhallinta) tai 1. Paina + E -näppäimiä 6.2 Resurssienhallinta-ikkuna Työkalurivi Back (Edellinen) ja Forward (Seuraava) painikkeilla selataan avattuja kansioita kuten www:ssä avattuja sivuja. Back-painikkeella siirrytään edelliseen kansioon ja Forward-painikkeella seuraavaan kansioon. Up (Ylös) painikkeella siirrytään edelliselle kansiotasolle. Folders (Kansiot) painikkeella saadaan näkyviin kansiot vasemmanpuoleiseen ikkunaan.

12 WINDOWS XP perusteet 10 Tehtäväkeskeinen työympäristö: kun napsautetaan pois päältä Folders (Kansiot) - näkymä, saadaan esille Resurssienhallinnan uusiin piirteisiin kuuluva tehtäväkeskeinen työympäristö. Pelkkien tiedoston tilastotietojen sijasta tämä näyttää tiedostoon liittyvät tehtävät. Vasemmanpuoleisesta ikkunasta näkyy, että tiedoston voi kopioida, nimetä uudelleen, siirtää, julkaista, lähettää sähköpostia, tulostaa tai poistaa Kun napsautetaan Search (Etsi) painikketta, käynnistyy etsintätoiminto.

13 WINDOWS XP perusteet Työpöytäikkuna Desktop -ikkunassa (vasemmanpuoleinen ikkuna) ikkunassa näkyy Desktop eli työpöytään kuuluu My Documents My Computer sisältää - levyasemat - yhdistetyt verkon asemat - Control Panel eli Ohjauspaneeli My Network Places Recycle Bin: siellä näkyy poistetut kansiot ja tiedostot Plus -merkki (+) kuvakkeen edessä kertoo, että kansion sisällä on alikansioita, jotka eivät näy. Kun napsautat plus-merkkiä tai kaksoisnapsautat kansion nimeä, alikansiot tulevat esiin. Miinus merkki (-) kertoo, että kansion kaikki alikansiot ovat näkyvissä. Voit piilottaa ne napsauttamalla miinus-merkkiä. Tilarivillä näet valitun kansion tai levyaseman objektien määrän, levyn vapaan tilan määrä sekä kansioiden objektien yhteiskoko (ei sisällä alakansioiden objekteja). Kansion koon alikansioineen ( sisältää kaikkien alakansioiden kaikkien objektien yhteiskoko) näet 1. Napsauttamalla kansion päällä hiiren oikeaa painiketta.

14 WINDOWS XP perusteet Valitse Properties (Ominaisuudet). Samoin tiedoston tiedot ovat nähtävissä: napsauta tiedoston nimen päällä hiiren oikeaa painiketta ja valitse Properties (Ominaisuudet). Tästä voi katsoa esim. tiedoston koon ja attribuutit.

15 WINDOWS XP perusteet Sisältöikkuna Sisältöikkunassa (oikeanpuoleinen ikkuna) näkyy työpöydän, levyaseman, kansion sisältö. Tästä ikkunasta voit avata haluamasi kansion tai asiakirjan kaksoisnapsauttamalla sen kuvaketta. Sisältöikkunan esitystapa voidaan vaihtaa kuvake- tai luettelomuotoon kuten kaikissa ikkunoissa. Työkalurivin painikkeen valikosta löytyvät eri esitystavat. Thumbnails (Esikatselukuvakkeet): näyttää sisällön pienoiskuvakkeina Tiles (Kuvakkeet ja tiedot) Icons (Kuvakkeet)

16 WINDOWS XP perusteet 14 List (Luettelo) Details (Luettelo ja tiedot) näkymä Tiedostojen lajitteleminen Voit lajitella tiedostot sarakeotsikoita napsauttamalla. Esim. napsauttamalla Date Modified -sarakeotsikon päälle, saat tiedostot päivämäärän mukaan nousevaan järjestykseen ja uudelleen napsauttamalla laskevaan järjestykseen. Vastaavasti Name- (Nimi) -otsikkoa napsauttamalla saat tiedostot aakkosjärjestykseeen ja toisen kerran napsauttamalla laskevaan järjestykseen. Sarakkeiden leveyden muuttaminen Voit muuttaa sarakkeiden leveyttä vetämällä sarakeotsikkorivillä sarakkeen oikeasta reunasta. Sarakkeiden lisääminen Näkymään voi lisätä sarakkeita: napsauta harmaan otsikkorivin päällä hiiren oikealla painikkeella, jolloin saat valikon, mistä voit valita haluamasi sarakkeen tietoineen.

17 WINDOWS XP perusteet Pikavalikot Pikavalikot saadaan esille napsauttamalla hiiren oikeaa painiketta. Tiedoston nimen päällä Kansio-ikkunassa Kansioiden asetukset Valitse Tools, Folder Options (Työkalut, Kansion asetukset). General (Yleinen) välilehdeltä voi valita ikkunan kansionäkymän, avataanko jokainen kansio omaan ikkunaan. View (Näytä)-välilehdeltä voidaan laittaa esim. seuraavat asetukset:

18 WINDOWS XP perusteet 16 Display the full path in the address bar: näytä koko kansiopolku osoiterivillä Display the full path in the title bar: näytä koko kansiopolku otsikkorivillä Kun haluat nähdä tiedostojen tarkentimen, ota pois ruksi kohdasta Hide extensions for known file types 6.3 Kansioiden luominen 1. Napsauta sen kansion nimen päälle, jonka alle haluat tehdä uuden kansion, tässä data-kansioon.

19 WINDOWS XP perusteet Napsauta File (Tiedosto) ja valikosta New, Folder (Uusi, Kansio) 3. Kirjoita kansion nimi (esimerkissä tekstit) ja paina Enter. Uusi kansio ilmestyy sisältöikkunaan. Data kansioon ilmestyi + -merkki. Kun napsauttaa plusmerkkiä niin alakansiot tulevat näkyviin. 6.4 Tiedostojen kansioiden valitseminen Useita yksittäisiä tiedostoja Useita peräkkäisiä tiedostoja Useita peräkkäisiä tiedostoja, 2. tapa Napsauta Ctrl-näppäin pohjassa haluamiasi tiedostoja. Valitut tiedostot näkyvät värillisellä Napsauta ensimmäisen tiedoston nimeä, pidä Shift (Vaihto) -näppäin pohjassa ja Vedä hiirellä laatikko haluttujen tiedostojen tai kansiokuvakkeiden ympärille

20 WINDOWS XP perusteet 18 pohjalla napsauta viimeisen valittavan tiedoston nimeä, jolloin kaikki näiden välillä olevat tiedostot tulevat valituksi 6.5 Tiedostojen ja kansioiden siirtäminen Leikepöydän kautta 1. Valitse kopioitavat tiedostot ja/tai kansiot 2. Tapa 1: valitse Edit, Cut (Muokkaa, Leikkaa) Tapa 2: napsauta hiiren oikealla painikkeella ja valitse Cut (Leikkaa) Tapa 3: paina Ctrl-x näppäimiä Tapa 4: napsauta Folders-näkymä kuvaketta, jolloin saa esiin vasempaan reunaan työkeskeiset toiminnot. Valitse luettelosta Copy this file 3. Napsauta sen kansion nimeä, mihin kopioit 4. Tapa 1: valitse Edit, Paste (Muokkaa, Liita) Tapa 2: napsauta hiiren oikealla painikkeella ja valitse Paste (Liitä) Tapa 3: paina Ctrl-v näppäimiä Hiirellä vetämällä 1. Valitse siirrettävät tiedostot ja/tai kansiot 2. Vedä hiirellä sen kansion nimen päälle, mihin siirrät. Löysää irti hiirestä, jolloin tiedostot siirtyvät kansioon. Jos siirrät tiedostot levyasemalta toiselle esim. C:ltä levykkeelle A: vetämällä, Windows kopioi ne eli ne jäävät myös alkuperäiseen kansioon.

21 WINDOWS XP perusteet Tiedostojen ja kansioiden kopioiminen Leikepöydän kautta 1. Valitse kopioitavat tiedostot ja/tai kansiot 2. Tapa 1: valitse Edit, Copy (Muokkaa, Kopioi) Tapa 2: napsauta hiiren oikealla painikkeella ja valitse Copy (Kopioi) Tapa 3: paina Ctrl-c näppäimiä Tapa 4: napsauta Folders-näkymä kuvaketta, jolloin saa esiin vasempaan reunaan työkeskeiset toiminnot. Valitse luettelosta Move this file 3. Napsauta sen kansion nimeä, mihin kopioit 4. Tapa 1: valitse Edit, Paste (Muokkaa, Liitä) Tapa 2: napsauta hiiren oikealla painikkeella ja valitse Paste (Liitä) Tapa 3: paina Ctrl-v näppäimiä Hiirellä vetämällä 1. Valitse kopioitavat tiedostot ja/tai kansiot 2. Pidä Ctrl-näppäin pohjassa ja vedä hiirellä sen kansion nimen päälle, mihin kopioit. 6.7 Tiedostojen ja kansioiden kopioiminen ja siirtäminen: 3. tapa 1. Valitse siirrettävät tiedostot ja/tai kansiot 2. Vedä tiedostot hiiren oikeanpuoleisella painikkeella sen kansion nimen päälle, mihin siirrät. Kun vapautat hiiren painikkeen, ilmestyy näytölle valikko. Valitse siitä haluamasi vaihtoehto. Move Here (Siirrä tähän) siirtää tiedostot, Copy Here (Kopioi tähän) kopioi tiedostot. 6.8 Tiedostojen kansioiden uudelleennimeäminen 1. Valitse kansio tai tiedosto, jonka haluat nimetä uudelleen

22 WINDOWS XP perusteet Napsauta hiiren oikeanpuoleista painiketta. Valitse avautuvasta pikavalikosta Rename (Nimeä uudelleen) 3. Kirjoita tiedoston tai kansion uusi nimi ja paina Enter. HUOM! Kirjoita myös asiakirjan tarkenne esim..doc tai.xls. 6.9 Tiedostojen poistaminen resurssienhallinnassa 1. Valitse poistettava/t tiedosto/t tai kansio/t - 2. Paina Delete -näppäintä tai valitse tehtäväkeskeisessä näkymässä Delete this file 3. Vastaa seuraavaan kysymykseen Yes (Kyllä) 6.10 Levykkeiden formatoiminen Levykkeen formatoiminen eli alustaminen tyhjentää levykkeen eli kaikki sen tiedot katoavat. Levykettä ei voi formatoida Resurssienhallinnassa, vaan se tehdään My Computerista. 1. Avaa My Computer (Oma tietokone) 2. Napsauta A-aseman päälle hiiren oikeanpuoleisella painikkeella 3. Valitse Format (Alusta) ja paina sen jälkeen Start

23 WINDOWS XP perusteet 21 7 ROSKAKORI Kun poistat kiintolevyasemalta asiakirjan/asiakirjoja tai kansio/kansioita, ne siirtyvät Roskakoriin. Voit poistaa asiakirjoja ja kansioita Työpöydältä, kansioista tai levyasemilta. Sen avulla poistaminen on helppoa, koska voit milloin tahansa mennä hakemaan roskakorista poistamiasi tiedostoja ja palauttaa ne käyttöön. Roskakorin tiedostoja ei voi suoraan käynnistää, vaan ne täytyy aluksi palauttaa. Roskakorin kuvake muuttuu paperia sisältäväksi heti, kun sinne on poistettu tiedostoja. Vasta kun roskakori tyhjennetään, katoavat sen sisältämät tiedostot lopullisesti ja levytila vapautuu 7.1 Tiedostojen palauttaminen roskakorista 1. Valitse palautettavat tiedostot 2. Napsauta Restore this iten (Tiedosto, Palauta)). 7.2 Roskakorin tyhjentäminen 2. Napsauta valikosta Empty the Recycle Bin (Tyhjennä roskakori). 8 OHJELMIEN KÄYNNISTÄMINEN Ohjelmat voidaan käynnistää usealla eri tavalla Napsauta Start (Käynnistä) painiketta, sieltä Programs (Ohjlemat) -komentoa ja valitse luettelosta. Täällä näkyy kaikki asennetut ohjelmat. tai Työpöydältä kaksoisnapsauttamalla pikakuvaketta tai kuvaketta. tai Tehtäväpalkin kuvakkeesta napsauttamalla. tai My Computer ikkunasta etsimällä levyasemilta. Ohjelmat tunnistaa niiden kuvakkeista tai tiedoston nimestä joka on.exe -päätteinen esim. excel.exe. Ne ovat samannäköiset kuin pikakuvakkeet, mutta niissä ei ole pikku nuolta. tai Explorer (Resurssienhallinta) esim. silloin, kun ei tiedä missä ohjelma on. Ohjelman tunnistaa esim..exe -päätteestä Ohjelmia voi etsiä myös Etsitoiminnolla. tai Start, Run ja antamalla käynnistyspolku 8.1 Siirtyminen ohjelmasta toiseen Voit siirtyä ohjelmasta toiseen

24 WINDOWS XP perusteet 22 1 Tehtäväpalkin painikkeiden avulla 2 Paina yhtä aikaa Alt-Sarkain (TAB) näppäimiä, jolloin avautuu ikkuna missä näkyy avoinna olevat ohjelmat. Kun painat sarkain-näppäintä, voit valita mikä ohjelma tulee näyttöön. 8.2 Ohjelman pakotettu sulkeminen 1. Kun ohjelma jumiutuu, voit paina NT:ssä Ctrl-Shift-ESC (Windows95:ssä Ctrl- Alt-Del) -näppäimiä 2. Saat Task Manager (Tehtävänhallinta) -valintataulun, jossa näkyy käynnissä olevat ohjelmat. 3. Ohjelman, joka on jumiutunut Status (Tila)-sarakkeessa lukee Not Responding (Ei vastaa). 4. Napsauta ohjelman nimen päälle ja napsauta End Task - (Lopeta tehtävä) -painiketta. Ohjelma antaa vielä toisen ikkunan, jossa voit napsauttaa edelleen End Task. 9 PIKATOIMINNOT 9.1 Pikanäppäimet Alt-F4 Alt-Sarkain (Alt-Tab) Ctrl-ESC Ctrl-SHIFT-ESC (Ctrl-Alt-DEL) Shift eli Vaihtonäppäin Alt ESC F3 F5 Lopettaa valitun sovelluksen voit siirtyä sovelluksesta toiseen avaa Start-valikon avaa Tehtävienhallinnan eli Task Manager levyaseman tai kansion avaaminen Shift-näppäin pohjaan painettuna avaa Explore-ohjelman ja valitun kohteen kohteen avaaminen Alt-näppäin painettuna tuo esille asetukset peruuttaa toiminnon ja sulkee aktiivisen valintaikkunan avaa Find-ohjelman, jolla voidaan etsia kansioita ja tiedostoja päivittää My Computer tai Explore näytön Jos käytössäsi on Windows näppäimillä varustettu näppäimisto

25 WINDOWS XP perusteet 23 + E + F + L + M + R avaa Start-valikon avaa Explorerin eli resurssienhallinnan avaa Search-ohjelman Lukitsee Windowsin ja palauttaa näyttöön kirjautumisruudun Pienentää kaikki ikkunat eli tuo esiin työpöydän avaa Run -ikkunan 9.2 Pikavalikot Windows XP:n käyttöä tehostaa huomattavasti pikavalikot. Ne saadaan esille hiiren oikeanpuoleisen painikkeen napsautuksella. Niiden sisältämät komennot vaihtelevat tilannekohtaisesti sen mukaan, mitä on napsautettu. Pikavalikko näyttää kohteeseen liittyvät peruskomennot, jolloin hiirtä ei tarvitse liikuttaa eikä etsiä oikeita komentoja. Pikavalikoissa toistuu usein ikkunan käsittelyyn liittyvät komentoja, mutta lähes kaikissa valikoissa on muutamia komentoja, jotka riippuvat avaamispaikasta. Tyypillisiä pikavalikoilla suoritettavia toimintoja ovat esim. roskakorin tyhjennys, ohjelmien sulkeminen suoraan tehtäväpalkista sekä uusien kansioiden ja pikakuvakkeiden luominen. Kaikissa ikkunoissa avautuu uusia pikavalikoita, joista kannattaa tarkistaa, löytyykö hyödyllisiä komentoja. Työpöydän päällä Tästä voi aloittaa suoraan luomaan Word-, Excel-, PowerPoint- ym. luettelossa mainittuja dokumentteja, jolloin sille annetaan heti aluksi nimi. Dokumentti jää työpöydälle. Kaksoisnapsauttamalla sitä avautuu sovellus. Roskakorin päällä, josta voi esim. tyhjentää roskaorin eli Empty Recycle Bin

26 WINDOWS XP perusteet Pikakuvakkeiden luominen Voit luoda pikakuvakkeita työpöydälle esim. ohjelmista, asiakirjoista, kansioista, levyasemista ym. Pikakuvake syntyy, kun vedät esim. ohjelman, kansion, asiakirjan, levyaseman kuvakkeen hiiren oikeanpuoleisella painikkeella työpöydälle. Kaksoisnapsauttamalla pikakuvaketta voit avata ohjelman, kansion, asiakirjan, levyaseman suoraan. Asiakirjan voi avata myös vetämällä kuvakkeen kyseisen ohjelman kuvakkeen päälle. 1. Napsauta Start-painiketta (Käynnistä) 2. Vie hiiren osoitin sen ohjelman nimen päälle, josta haluat pikakuvakkeen 3. Napsauta hiiren oikeaa painiketta 4. Valitse Create Shortcut 10 KÄYTTÖYMPÄRISTON MUKAUTTAMINEN 10.1 Käynnistä-valikon mukauttaminen Käynnistä-valikkoa voidaan mukauttaa mieleisekseen esim. poistaa ohjelmia luettelosta, kiinnittää pysyvästi haluamansa ohjelman. Kun napsauttaa luettelon ylimpiä Internet ja -kuvakkeita hiiren oikealla painikkeella, saa valikon, josta voi esim. poistaa ohjelman luettelosta Remove from List (Poista luettelosta). Kun napsauttaa sovelluskuvakkeiden päällä hiiren oikeaa painiketta, avautuvasta valikosta voi esim. kiinnittää sovelluksen pysyvästi valikkoon valinnalla Pin to Start Menu (Kiinnitä Käynnistä valikkoon). Sovellus voidaan poistaa myös valikosta.

27 WINDOWS XP perusteet Käynnistä valikon asetukset Käynnistä-valikon kuvakkeiden kokoa, näkyvien ohjelmien määrän ym. voi muuttaa. 1. Napsauta Start (Käynnistä) -painikkeen päällä hiiren oikeaa painiketta. 2. Valitse Properties (Ominaisuudet) ja sieltä Customize (Mukauta). Voit valita tässä kuvakkeiden koon ja valikossa näkyvien sovellusten määrän Advanced (Lisäasetukset) välilehdeltä voit valita esim. Open Submenus on Hover (Avaa alivalikot, kun niitä osoitetaan hiirellä) Highlight newly installed programs (Korosta uudet asennetut ohjelmat) Voit tyhjentää viimeksi käytettyjen tiedostojen listan My recent documents napsauttamalla Clear List-painiketta xp:n Käynnistä-valikko

28 WINDOWS XP perusteet Tehtäväpalkin mukauttaminen Napsauta hiiren Start-painikkeen päällä kakkospainikkeella ja valitse pikavalikosta Properties (Ominaisuudet). Lock the taskbar (Lukitse tehtäväpalkki) lukitsee tehtäväpalin siten, että sen kokoa ja paikkaa ei voi muuttaa. Auto-hide taskbar (Piilota tehtäväpalkki automaattisesti) piilottaa tehtäväpalkin näytöstä, kun sitä ei käytetä. Keep the taskbar on top (Piilota tehtäväpalkki aina päällimmäisenä) pitää tehtäväpalkin aina näkyvissä Group similar taskbar buttons (Ryhmitä samankaltaiset tehtäväpalkin painikkeet) ryhmittää saman sovelluksen eri ikkunat yhden painikkeen taakse. Show Quick Launch (Näytä Pikakäynnistys) näyttää tehtäväpalkissa alueen, johon voi lisätä tärkeimpien sovellusten pikakuvakkeet. Show the clock (Näytä kello) näyttää kellon Hide inactive icons (Piilota passiiviset kuvakkeet) piilottaa ilmoitusalueen kuvakkeet, joita ei käytetä. Napsauttamalla Customize (Mukauta) valitaan, miten kuvakkeet käyttäytyvät ilmoitusalueella

29 WINDOWS XP perusteet Työkalurivien mukauttaminen Pikatyökalurivi Voit lisätä sovelluksien kuvakkeita pikatyökaluriville ja poistaa niitä. Tapa 1: voit vetää suoraan Käynnistys-valikosta kuvakkeen pikatyökaluriville. Tapa 2: 1. Luo ohjelmasta pikakuvake työpöydälle 2. Vedä kuvake pikatyökaluriville Voit poistaa ohjelman työkalurivistä vetämällä sen hiirellä työpöydälle Uuden työkalurivin luominen Voit luoda työkaluriville omia työkalurivejä ja sijoittaa niihin eniten tarvitsemiasi tiedostoja, ohjelmia tms. 1. Luo työpöydälle kansio 2. Sijoita siihen haluamasi ohjelmat, tiedostot tms. 3. Napsauta Työkalurivin päällä hiiren oikeaa painiketta 4. Valitse Toolbars, New Toolbar 5. Hae kansio kansioluettelosta, jolloin se ilmestyy tehtäväpalkkiin.

30 WINDOWS XP perusteet 28 Voit sulkea työkalurivin: Napsautu omaa työkaluriviä hiiren oikealla painikkeella. Valitse Close toolbar 10.4 Työpöydän mukauttaminen Vakiokäyttöliittymä Toinen käyttöliittymä on hieman ensimmäistä tehokkaampi. Se muistuttaa XP:n käyttöliittymää, mutta sisältää monia Windows 2000:sta tuttuja tehokäyttäjille tarkoitettuja toimintoja. Se on tarkoitettu keskitasoisille käyttäjille, ja Microsoft käyttää siitä nimitystä Perinteinen Käynnistä-valikko. Työpöydän näkymä on samanlainen kuin edellisessä. Vakiokäyttäjän Start (Käynnistä) valikko muistuttaa Windows 2000:n valikkoa. Sen avulla tehokäyttäjä löytää haluamansa työkalut helposti.

Windows 7 1. WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1. Kuvakkeet... 11

Windows 7 1. WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1. Kuvakkeet... 11 Windows 7 1 SISÄLLYSLUETTELO WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1 Kuvakkeet... 1 Käynnistä-valikko... 1 Vasen puoli... 1 Oikea puoli... 2 Tehtäväpalkki (Taskbar)... 3 Pienoisohjelmat... 5 Pienoisohjelmien

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto I: Windows 7 (H1) I Windows 7 Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ KURSSISTA JA KURSSIMATERIAALISTA... 2 1.1 Yliopiston mikroluokkien käyttö... 2 1.2 Widows

Lisätiedot

Windows XP Resurssienhallinta

Windows XP Resurssienhallinta Windows XP Resurssienhallinta Yleistä Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan. Sen saat käyttöön joko - Start-painikkeen kautta (valitse Start > Programs > Accessories > Windows

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Windows 7 Axxell Utbildning A

Windows 7 Axxell Utbildning A Windows 7 Axxell Utbildning Ab Suomenkielinen materiaali, suomenkielinen ohjelma AXXELL Karjaa Laaksokatu, Axxell Utbildning Ab Windows 7 2 (37) Sisällysluettelo Käynnistä-valikko... 4 Työpöytä... 5 Tehtäväpalkki...

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 PIKAOPAS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄÄN SIIRTYJÄLLE

TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 PIKAOPAS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄÄN SIIRTYJÄLLE TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 PIKAOPAS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄÄN SIIRTYJÄLLE Teksti: Arja Sipola, Krista Tuominen ja Tietotekniikan viestintä Helsingin yliopisto Tietotekniikkakeskus 2013 www.helsinki.fi/helpdesk

Lisätiedot

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 OPPIMATERIAALIT, OHJELMISTOT JA OPISKELUN ETENEMINEN... 2 OPISKELUOPAS... 3 VERKKOMATERIAALIT JA MUU MATERIAALI... 3 KÄYTETYT OHJELMISTOT... 3 SUORITUSTAPA... 4 OPISKELUTAPA...

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Sisällys... 2. Tekstinkäsittely... 5

Sisällys... 2. Tekstinkäsittely... 5 SISÄLLYS Sisällys... 2 Tekstinkäsittely... 5 Osa 1... 6 Aloitus... 6 Wordin perusteet... 6 Ohjelman käynnistäminen... 6 Tehtäväruutu... 7 Viivain... 7 Tilarivi... 7 Kysymysruutu... 7 Työkalurivit... 7

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

SISÄLLYS. Sisällys... 2. Excel 2003

SISÄLLYS. Sisällys... 2. Excel 2003 SISÄLLYS Sisällys... 2 Taulukkolaskenta... 5 Excel taulukkolaskentaohjelma... 6 Työkalurivit... 7 Valikot... 7 Työkalurivien ja valikoiden asetukset... 7 Työkalurivin näyttäminen ja piilottaminen... 7

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Microsoft Excel EDISTYNYT KÄYTTÖ

Microsoft Excel EDISTYNYT KÄYTTÖ Microsoft Excel EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen 2010 Koulutus Käyttöoikeustiedot Excel 2007 Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten

Lisätiedot

Excel 2010 KJK. Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1

Excel 2010 KJK. Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1 Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Kari J Keinonen 1 Käyttöoikeustiedot Ornanet Koulutuksen e-kirjat Apu- ja harjoitustiedostot Excel 2010 Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain,

Lisätiedot

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043)

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Resurssienhallinta ja TY:n verkkopalvelut Yleistä Kurssiin kuuluvissa mikroluokkaharjoituksissa käytetään Windows 7 -käyttöjärjestelmällä varustettuja tietokoneita.

Lisätiedot

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto...2 2. Esityksen suunnittelu...2 3. Esityksen aloittaminen...2 3.1. Tyhjän esityksen luominen... 2 3.2. Suunnittelumallin käyttäminen... 3 4.

Lisätiedot

ADOBE CREATIVE SUITE 5

ADOBE CREATIVE SUITE 5 ADOBE CREATIVE SUITE 5 Lakisääteiset ilmoitukset Lakisääteiset ilmoitukset Lakisääteiset ilmoitukset ovat osoitteessa http://help.adobe.com/fi_fi/legalnotices/index.html. iii Sisällys Luku 1: Resurssit

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

Memeo AutoBackupin voi asentaa koneeseen, jossa on jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Windows 2000, johon on asennettu Service Pack 6.

Memeo AutoBackupin voi asentaa koneeseen, jossa on jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Windows 2000, johon on asennettu Service Pack 6. Memeo AutoBackup käyttöohje Memeo AutoBackupin asentaminen Tärkeää: Sinulla on oltava järjestelmänvalvojan oikeudet siihen tietokoneeseen, johon olet asentamassa Memeo AutoBackupia. Memeo AutoBackupia

Lisätiedot

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0 Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0 Microsoft Windows -käyttöjärjestelmälle Copyright 1998-2008 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel:

Lisätiedot

PowerPoint 2007 Näyttävä Diaesitys FIN

PowerPoint 2007 Näyttävä Diaesitys FIN PowerPoint 2007 Näyttävä Diaesitys FIN TÄMÄ MATERIAALI ON TARKOITETTU AINOASTAAN SUOMALAISEN LÄÄKÄRISEURA DUODECIMIN HENKILÖSTÖN KÄYTTÖÖN. MATERIAALILLA EI OLE LEVITYSLUPAA. HELSINKI TAMPERE TURKU OULU

Lisätiedot

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Sisältö 1. Johdanto 2. Ubuntu 2.1. Arvioitava

Lisätiedot

Macintosh-tietokoneen käyttöohjeita. Mietta Lennes

Macintosh-tietokoneen käyttöohjeita. Mietta Lennes Macintosh-tietokoneen käyttöohjeita Mietta Lennes Versio 3.0 13. lokakuuta 2003 Sisältö 1 Käynnistäminen ja sammuttaminen 3 1.1 Macintosh-koneen käynnistäminen...................................... 3 1.2

Lisätiedot

Huolto ja optimointi

Huolto ja optimointi OSA VIII Huolto ja optimointi Luku 29 Tietojen suojaaminen varmistuskopioinnilla 605 Luku 30 Rekisterin käyttö 633 Luku 31 Järjestelmän optimointi, ylläpito ja vianmääritys 647 Luku 32 Järjestelmän tarkkaileminen

Lisätiedot

Ohjelmiston asentaminen...2 Ilmaisinalueen Maxtor-kuvakkeen käyttäminen...8 Ilmaisinalueen kuvakkeen palauttaminen...10

Ohjelmiston asentaminen...2 Ilmaisinalueen Maxtor-kuvakkeen käyttäminen...8 Ilmaisinalueen kuvakkeen palauttaminen...10 Sisällys Aloittaminen........................................................1 Ohjelmiston asentaminen........................................2 Ilmaisinalueen Maxtor-kuvakkeen käyttäminen.......................8

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot