Windows käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@"

Transkriptio

1 TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala Windows käyttöjärjestelmän perusteet

2 Sisällys sivu Mikrotietokoneen osat 1 Windows 2000:n käytön aloittaminen 1 2 Työpöydän toiminnot 1 3 Hiiren käyttö 2 4 Ikkunoiden käsittely 3 5 Ohjelman käynnistäminen ja lopettaminen 4 6 Tiedostojen käsittely 4 7 Tiedostojen ja kansioiden etsiminen 6 8 Resurssienhallinta 6 9 Ohjeen käyttäminen 9 10 Järjestelmäasetusten muuttaminen Tietokoneen sammuttaminen 11 Tehtäviä 12 Ohje päivitetty /HK

3 1 Mikrotietokoneen osat Keskusyksikkö Näyttö Hiiri Näppäimistö Perusosien lisäksi käytetään mm. seuraavia oheislaitteita: - tulostin - skanneri (kuvanlukija) - modeemi - CD-ROM -asema - äänikortti - kaiuttimet - mikrofoni - web-kamera 1 Windows 2000:n käytön aloittaminen Kun käynnistät tietokoneen, näytölle tulee ikkuna, jossa sinua pyydetään kirjautumaan Windowsiin. Kone antaa kirjautumisruudun, kun painat yhtä aikaa näppäimiä Ctrl, Alt ja Del (Del = Delete). Jos näppäinten painaminen yhtä aikaa tuntuu vaikealta, paina ensiksi pohjaan vasemmalla kädellä Ctrl ja Alt -näppäimet, pidä ne pohjassa ja näpäytä sitten oikealla kädellä kerran Delnäppäintä. Kirjoita käyttäjänimesi ja salasanasi niille varattuihin paikkoihin. Salasana näkyy näytöllä tietoturvasyistä *-merkkeinä. Toimialuekenttään kirjoita toimialueesi nimi TRE. Kun olet kirjoittanut kaikki tiedot, näpäytä hiirellä OKpainiketta. Muistathan, että salasana pitää kirjoittaa juuri niin kuin se on sinulle annettu. Salasanassa siis isot kirjaimet ovat isoja ja pienet pieniä. 2 Työpöydän toiminnot Kirjautuessasi sisään tietokoneeseen, tietokone lataa näytölle oman käyttäjäprofiilisi eli asettamasi kuvakkeet, työpöydän ja tehtäväpalkin. Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko Tehtäväpalkki on näytön alareunassa oleva harmaa alue, joka on koko ajan ruudun levyinen ja se on oletusarvoisesti aina näkyvissä Windowsin ollessa käynnissä. Tehtäväpalkista käytetään myös nimitystä alapalkki.

4 1 Ikkuna Tehtäväpalkki Käynnistä -valikko Tehtäväpalkin vasemmasta laidasta avautuu hiirellä näpäyttämällä Käynnistävalikko. Käynnistä-valikon alla on alavalikoita. Ohjelmat: näyttää luettelon käynnistettävistä ohjelmista. Tiedostot: näyttää luettelon aiemmin avatuista tiedostoista. Asetukset: näyttää luettelon järjestelmäasetuksista, joita voi muuttaa. Etsi: etsii kansion, tiedoston, tietokoneen tai esim. sähköpostiviestin. Ohje: näyttää Windowsin ohjekirjan. Suorita: käynnistää ohjelman MS-DOS -komennolla. Sammuta: sammuttaa tietokoneen, käynnistää sen uudelleen tai kirjaa sinut ulos koneelta. Valikossa voi olla muitakin toimintoja riippuen tietokoneesta ja sen ohjelmista. Kuvake Kuvake on yleisnimitys työpöydällä ja ikkunoissa näkyville värillisille pienille kuville. Kuvake voi tarkoittaa esim. ohjelmaa, lisälaitetta, tiedostoa tai kansiota. Kaksoisnäpäyttämällä kuvaketta saat avattua tiedoston, ohjelman tai ikkunan. Kuvakkeita kutsutaan myös pikakuvakkeiksi.

5 2 Ohjelmapainike Aina kun käynnistät ohjelman tai avaat ikkunan, tulee tehtäväpalkkiin vastaava ohjelmapainike. Voit siirtyä ohjelmasta ja ikkunasta toiseen näpäyttämällä hiirellä haluamaasi ohjelmapainiketta, jolloin kyseinen ohjelma/ikkuna tulee kaikkien muiden ohjelmien ja ikkunoiden eteen. Kun suljet ikkunan tai ohjelman, sitä vastaava ohjelmapainike poistuu tehtäväpalkista. Tehtäväpalkista näet mitkä kaikki ohjelmat, tiedostot ja kansiota ovat avoimina juuri ko. hetkellä. Ohjelmia, kansioita ja tiedostoja voi siis olla yhtäaikaisesti avoimina useampia. Ilmaisinalue Tehtäväpalkin oikeaa reunaa kutsutaan ilmaisinalueeksi. Siinä on mm. kello ja virustorjuntaohjelma. Ilmaisinalueen sisältö vaihtelee suorittamiesi tehtävien mukaan; esim. tulostaessasi alueeseen ilmestyy kirjoittimen kuvake. Voit tarkastella ilmaisimia tai muuttaa niiden asetuksia kaksoisnäpäyttämällä haluamaasi ilmaisimen kuvaketta. 3 Hiiren käyttö Hiiri on nykyisin keskeinen tietokoneen ohjain, vaikka hiiri ei kuulunutkaan alkuperäiseen tietokoneen kokoonpanoon. Hiiriä on erilaisia; langattomia, rullahiiriä, pallohiiriä, laserhiiriä, yksi-, kaksi- ja kolmepainikkeisia, jne. Hiiren vasemmanpuoleinen painike (ns. ykköspainike) Yksi näpäytys: - Aktivoi kohteen, jonka päällä hiiren osoitin eli kursori on. Kohde korostuu jollakin värillä, kun sitä on näpäytetty kerran. - Avaa valikoita, joissa on erilaisia toimintoja. - Komennon tai kohteen valitseminen valikosta. - Painonappien painaminen näytöllä. Kaksi peräkkäistä nopeaa näpäytystä eli ns. tuplaklikkaus: - Avaa kohteen ikkunaksi. - Käynnistää sovellusohjelman tai avaa tiedoston työpöydällä olevasta kuvakkeesta. Vetäminen, jolloin hiirtä liikutetaan vasemman painikkeen ollessa pohjassa: - Vetämällä voidaan siirtää erilaisia kohteita paikasta toiseen. HUOM! Ellei erikseen mainita, hiiren näpäytyksellä tarkoitetaan aina hiiren vasemman painikkeen näpäytystä.

6 3 Hiiren oikeanpuoleinen painike (ns. kakkospainike) Yksi näpäytys: - Avaa tilannekohtaisen pikavalikon eli listan toimenpiteistä, joita kohteelle voidaan sillä hetkellä suorittaa. - Avautuvan valikon sisältö riippuu siitä, minkä kohteen päällä hiiren osoitin on. Vetäminen hiiren oikea painike pohjaan painettuna: - Kun vetämisen päätteeksi painike vapautetaan, avautuu ruudulle tilannekohtainen valikko. - Avautuvasta valikosta voidaan valita mitä vetämisen seurauksena kohteille tapahtuu. Esim. tiedostojen pakkaus. 4 Ikkunoiden käsittely Ikkuna on työpöydälle avautuva alue. Ikkunoita voi olla työpöydällä vierekkäin, päällekkäin ja limittäin useita. Vain yksi ikkuna voi olla käsittelyssä kerrallaan. Vuoroaan odottavien ikkunoiden otsikkorivit ovat harmaina, jolloin niissä ikkunoissa ei juuri silloin voi tehdä mitään. Aktiivisen ikkunan rajat tunnistaa värillisestä otsikkorivistä, jossa näkyy ikkunan nimi sekä pienennys-, palautus- ja sulkemispainikkeet. Ikkunan otsikkorivi Ikkunan otsikkorivin painikkeet Vasen painike: - pienentää ikkunan tehtäväpalkkiin - ei sulje ikkunaa Keskimmäinen painike: - pienentää ikkunan, jos se on koko näytön kokoinen - suurentaa ikkunan koko näytön kokoiseksi, jos se on sitä pienempi Oikea painike: - sulkee ikkunan - tunnetaan myös nimellä ikkunan "oikean ylänurkan rasti"

7 4 Ikkunan koon muuttaminen hiirellä vetämällä - Jos ikkuna on koko näytön kokoinen, niin pienennä se ensin vähän pienemmäksi käyttämällä otsikkorivin oikean laidan keskimmäistä painiketta. - Paikallista ikkunan rajat eli kun hiiren osoitin osuu ikkunan rajalle, se muuttuu kaksipäiseksi nuoleksi. - Kun raja on löytynyt, pidä hiiren vasenta painiketta pohjassa ja vedä ikkuna haluamasi kokoiseksi. Huom! Jos haluat säilyttää ikkunan mittasuhteet, muuta tällöin ikkunan kokoa ottamalla kiinni ikkunan kulmasta. Ikkunan liikuttaminen hiirellä vetämällä - Jos ikkuna on koko näytön kokoinen, niin pienennä se ensin vähän pienemmäksi käyttämällä otsikkorivin oikean laidan keskimmäistä painiketta. - Siirrä sitten hiiren osoitin ikkunan otsikkorivin päälle. - Näpäytä hiiren vasen painike pohjaan, pidä painike pohjassa ja siirrä ikkuna hiirellä vetäen haluamaasi kohtaan. 5 Ohjelman käynnistäminen ja lopettaminen Voit käynnistää ohjelman (eli sovellusohjelman) työpöydällä olevasta kuvakkeesta kaksoisnäpäyttämällä kuvaketta tai Käynnistä-valikon alta löytyvästä Ohjelmat-valikosta näpäyttämällä avattavan ohjelman nimeä. Ohjelman käyttö lopetetaan tallentamalla tehty työ. (Jos et tallenna työtäsi, ohjelma kysyy suljettaessa, että haluatko tallentaa työsi.) Tallentamisen jälkeen voit näpäyttää otsikkorivin oikeassa laidassa olevaa sulkemispainiketta (X) tai valita Tiedosto-valikosta kohdan Lopeta. Tehtävät Tiedostojen käsittely Tiedoston avaaminen resurssienhallinnan avulla Resurssien hallinnan saat avattua joko työpöydän kuvakkeesta tai Käynnistä-valikosta. Valitse tällöin Käynnistä - Apuohjelmat - Resurssienhallinta.

8 5 Etsi haluttu tiedosto Resurssienhallinnan vasemman reunan puurakennetta apuna käyttäen. Valitse aluksi oikea levyasema, sitten etsi oikea kansio ja lopuksi vielä tiedosto, jonka haluat avata. Tiedosto avautuu kaksoisnäpäyttämällä tiedoston nimeä. Tiedoston avaaminen ohjelmassa Avaa ohjelma ja valitse Tiedosto - Avaa ja sieltä oikea levyasema, kansio ja tiedosto, jonka haluat avata. Tiedoston tallentaminen Eri Windows-ohjelmien avaus- ja tallennusikkunat ovat ulkonäöltään hyvin samanlaiset. Tallentaminen haluttuun paikkaan halutulla nimellä tapahtuu seuraavasti: - Valitse Tiedosto - Tallenna nimellä... - Valitse Kohteeksi levyasema, jonne tiedoston tallennat. - Valitse kansio, jonne tiedoston tallennat. Kaksoisnäpäytä kansiota, niin se avautuu. (Vaihtoehtoisesti näpäytä avattavan kansion nimeä kerran ja näpäytä sen jälkeen Avaa-painiketta.) - Kun Kohde-kentässä näkyy oikea tallennuspaikka, anna tiedostolle haluamasi nimi kohtaan Tiedostonimi. - Tallenna nyt tiedosto näpäyttämällä Tallenna-painiketta. Tiedostojen poistaminen Etsi poistettava tiedosto esim. Resurssienhallintaa apuna käyttäen. Kun olet löytänyt poistettavan tiedoston, näpäytä sen kuvaketta kerran ja paina sitten näppäimistön Delete-painiketta. Tiedostoja poistettaessa näytölle tulee varmistuskysymys poistohalukkuudestasi. Jos olet varma, että haluat ko. tiedoston poistaa, näpäytä Kyllä-painiketta. Mikäli kuitenkin tulet katumapäälle Kyllä-painiketta näpäytettyäsi, löydät vielä poistamasi tiedoston työpöydän Roskakorista. Poistetut tiedostot voidaan palauttaa roskakorista valinnoilla Tiedosto - Palauta. Tiedosto palautuu takaisin poistopaikkaansa.

9 6 7 Tiedostojen ja kansioiden etsiminen Jos et löydä etsimääsi kansiota tai tiedostoa, voit etsiä sen Käynnistä-valikon Etsitoiminnolla. Valitse avautuvasta valikosta Tiedostoja tai kansioita. Kirjoita Etsi tiedostoja tai kansioita nimellä -ruutuun etsittävän kansion tai tiedoston nimi. Kohteen voit määrittää Kohde-valikon oikean reunan alaspäin osoittavaa nuolenkärkeä näpäyttämällä. Aloita etsiminen Etsi nyt -painiketta näpäyttämällä. Voit etsiä tiedostoja ja kansioita myös päivämäärän mukaan tai määrittää muita hakukriteereitä. Tehtävät 4 ja 5 8 Resurssienhallinta Resurssienhallinnasta näet kaikki kansiot ja tiedostot, joita tietokoneesi sisältää mukaan lukien yksi levyke ja CD-ROMlevy kerrallaan ja niiden sisältö. Resurssienhallinnasta näet myös koneeseesi kytketyt siirrettävät levyasemat; esim. muistitikku tai digitaalikamera. Resurssienhallinnasta voit avata minkä tahansa ohjelman tai tiedoston sitä kaksoisnäpäyttämällä; tietokone avaa oikean ohjelman ja ko. tiedoston.

10 7 Resurssienhallinnan käynnistäminen Resurssienhallinnan voit avata esim. työpöydän kuvakkeesta, Käynnistä - Ohjelmat - Apuohjelmat - Resurssienhallinta -valinnoilla tai näppäimistöltä näppäinyhdistelmällä Windows-näppäin ja e-kirjain samanaikaisesti pohjaan painettuina. Resurssienhallinnan ikkunan osat Vasemmalla näkyvät resurssit puumaisena rakenteena: - levyasemat, - kansiot ja - verkko. Oikealla näkyy avoinna olevan kansion sisältö: - alikansiot ja - tiedostot. Kansiot: - ovat tiedostojen tallennus-paikkoja, - voivat sisältää alikansioita, - muodostavat puumaisen rakenteen ja - järjestävät tiedostoja järkeviksi kokonaisuuksiksi. Eri aihepiirien tiedostot kannattaa tallentaa eri kansioihin. Kansion avaaminen Kansion avaaminen tarkoittaa, että sen sisältämät tiedot ja alikansiot tulevat näkyviin Resurssienhallinnan oikealle puolelle. 1. Hae vierityspalkkia apuna käyttäen vasemmalle puolelle haluttu kansio näkyviin. 2. Jos oikeata kansiota ei näy, niin laajenna hakemistopuuta tarvittaessa +-merkistä. Kansioiden edessä olevat +-merkit siis kertovat, että ko. kansiot sisältävät alikansioita. Näpäyttämällä siis +-merkkiä, kansiorakenne avautuu. 3. Avaa haluttu kansio hiiren vasenta painiketta näpäyttämällä. Kansioiden luominen Resurssienhallintaan voidaan luoda tarvittaessa uusia kansiota mihin tahansa kohtaan puurakennetta. 1. Avaa oikealle puolelle ikkunaa se kansio tai levyasema, jonka sisään haluat uuden kansion luoda. 2. Valitse Tiedosto - Uusi - Kansio 3. Kirjoita nimi uudelle kansiolle ja näpäytä Enter-painiketta nimen hyväksymiseksi.

11 8 Kansion nimeäminen uudelleen 1. Näpäytä hiirellä kansiota, jonka nimen haluat muuttaa. Kansio aktivoituu. 2. Valitse Tiedosto - Nimeä uudelleen 3. Kirjoita kansiolle uusi nimi ja paina hyväksynnäksi Enter-painiketta. Pikakuvakkeen tekeminen Pikakuvakkeita voit tehdä aktivoimalla kohde, josta haluat pikakuvakkeen, ja valitsemalla Tiedosto - Luo pikakuvake. Leikepöytä Leikepöytä on eräänlainen tilapäinen varasto, jota käytetään hyväksi Windowsjärjestelmässä tiedon kopioinnissa ja siirtämisessä paikasta toiseen. Leikepöydän kautta voidaan siirtää ja kopioida kokonaisia tiedostoja, tekstin osia, kuvia, taulukoita, ym. Komennolla Muokkaa - Kopioi tieto kopioidaan leikepöydälle tai komennolla Muokkaa - Leikkaa tieto leikataan ja siirretään työpöydälle. - Kopioitaessa tieto säilyy myös alkuperäisessä paikassa. Leikattaessa tieto häviää alkuperäisestä paikasta. Komennolla Muokkaa - Liitä tieto liitetään leikepöydältä haluttuun paikkaan. Useissa ohjelmissa tieto säilyy leikepöydällä (esim. Word) liittämisen jälkeen koneen sammuttamiseen tai uuteen kopiointiin asti. Kopioiminen ja siirtäminen resurssienhallinnassa Hiiren vasemmalla painikkeella aktivoidaan se kohde (kansio tai tiedosto), joka halutaan siirtää tai kopioida. - Voit valita useampia kohteita samanaikaisesti pitämällä Ctrlnäppäin pojassa ja näpäyttämällä hiirellä aktiiviseksi haluamasi kohteet. - Jos haluat valita kansiosta useampia peräkkäisiä kohteita, pidä Shift-näppäin pohjassa ja näpäytä hiirellä ensimmäistä ja viimeistä aktivoitavaa kohdetta. - Jos haluat valita kansion kaikki kohteet, valitse Muokkaavalikosta toiminto Valitse kaikki. Kopioidessasi valitse Muokkaa - Kopioi tai käytä näppäimistökomentoa Ctrl + c. Siirtäessäsi (leikatessasi) valitse Muokkaa - Leikkaa tai käytä näppäimistökomentoa Ctrl + x.

12 9 Siirrä nyt hiiren kohdistin kohtaan, jonne haluat liittää kopioimasi tai leikkaamasi tiedon. Valitse nyt Muokkaa - Liitä tai käytä näppäinkomentoa Ctrl + v. Jos vedät hiirellä tiedoston tai kansion samassa levyasemassa olevaan toiseen kansioon, toiminto on siirtämistä. Jos haluat, että tiedosto (/tai kansio) säilyy myös alkuperäisessä paikassa, pidä Ctrl-näppäin alhaalla, kun vedät kohteen hiirellä kansiosta toiseen. Mikäli vedät hiirellä tiedostoja tai kansioita toiseen levyasemaan, ne eivät siirry vaan kopioituvat. Kopioimisessa ja siirtämisessä voit käyttää myös hiiren oikeanpuoleisen painikkeen pikavalikkoa. Tehtävät Ohjeen käyttäminen Ohje löytyy Käynnistä-valikosta tai Resurssienhallinnasta tai Oma tietokone -ikkunan Ohje-valikosta ja se sisältää Windowsin yleisohjeet. Jos avaat Ohjevalikon jossakin ohjelmassa, se sisältää ko. ohjelman ohjeen. Ohjetta voi käyttää Windows 2000:n käytön aikana tarvittaessa. Ohjeita on kahdenlaisia: tiettyä menettelyä koskevia ohjeita ja lisätietoja näytön osista antavia ohjeita. Käynnistäessäsi Ohjeen, näyttöön tulee aiheiden luettelo. Välilehtien avulla voit etsiä tietoja useilla tavoilla. Sisällys-välilehti tuo näyttöön aiheen mukaan ryhmitellyt ohjeaiheet. Näpäyttämällä aihetta, aukeaa varsinainen ohje ko. aiheesta. Hakemisto-välilehdellä ohjeaiheet ovat aakkosjärjestyksessä. Tietokone etsii välittömästi parhaiten sopivan aiheen etsittävän aiheen perusteella, aina ei tarvitse edes kirjoittaa koko sanaa, kun se jo löytyy. Näpäyttämällä Näytä-painiketta, tulee ko. ohje näkyviin ikkunan oikealle puolelle. Etsi-välilehdeltä voit hakea ohjeesta kaikki tietyn sanan tai lauseen sisältävät aiheet.

13 10 Valintaikkunan ohje Mikäli haluat lisätietoja valintaikkunan osista, näpäytä..:...-painiketta ikkunan oikeassa yläkulmassa ja näpäytä sitten sitä kohtaa ikkunassa, josta haluat lisätietoja. Ikkunaan ilmestyy ohjeruutu. Saat ohjeen pois näkyvistä, näpäyttämällä sitä hiirellä. 10 Järjestelmäasetusten muuttaminen Ohjauspaneelin avulla voit muuttaa Windowsin ulkoasua tai toimintoja. Ohjauspaneelin löydät valitsemalla työpöydältä kuvakkeen Oma tietokone - Ohjauspaneeli tai näpäyttämällä Käynnistä-valikkoa ja sieltä valinnoilla Asetukset - Ohjauspaneeli. Ohjauspaneelissa näkyvät kuvakkeet vaihtelevat tietokoneeseesi asennettujen laitteiden ja ohjelmien mukaan. Saat muutettavissa olevat asetukset näyttöön kaksoisnäpäyttämällä haluamaasi kuvaketta.

14 11 11 Tietokoneen sammuttaminen Lopeta aina Windowsin käyttö ennekuin katkaiset tietokoneesta virran tai käynnistät tietokoneesi uudelleen. Näin varmistat, että työsi tallentuu kiintolevylle eivätkä tiedostot vahingoitu. Kun haluat sammuttaa tietokoneesi, valitse Käynnistävalikosta vaihtoehto Sammuta. Näytölle ilmestyy viesti, jossa on erilaisia vaihtoehtoja. Valitse vaihtoehdoista tarkoitukseesi sopivin ja näpäytä OK-painiketta. Jos valitset vaihtoehdon Sammuta ja näpäytät OK-painiketta ja sinulla on vielä jokin ohjelma käynnissä, etkä ole tallentanut tiedostojasi, tietokone varmistaa, että haluatko tallentaa tiedostoon tekemäsi muutokset.

15 12 Windows 2000 tehtäviä 1. Ohjelmien käynnistäminen ja ikkunoiden käsitteleminen - Käytä Käynnistä-valikkoa ja avaa Word-tekstinkäsittelyohjelma. - Jos Wordin ikkuna ei ole koko näytön suuruinen, niin suurenna se. Käytä otsikkorivin keskimmäistä painiketta suurentamiseen. - Käynnistä Excel-taulukkolaskentaohjelma. - Jos Excel ei ole koko näytön suuruinen, niin suurenna myös se. - Vuorottele ohjelmien välillä eli ota käsiteltäväksi vuorotellen kumpikin. Käytä vuorotteluun tehtäväpalkin ohjelmapainikkeita. - Piilota kumpikin ohjelmaikkuna siten, että työpöytä tulee kokonaan näkyviin, mutta ohjelmia ei kuitenkaan lopeteta. Käytä otsikkorivin vasemmanpuoleista _-painiketta (alaviiva). - Ota kumpikin ohjelma vuorotellen käsiteltäväksi. - Sulje lopuksi ohjelmaikkunat. 2. Ikkunoiden käsittely hiirellä vetämällä - Käynnistä Word. - Jos Wordin ikkuna on koko näytön suuruinen, niin pienennä sitä vähän. Käytä otsikkorivin keskimmäistä painiketta avuksesi. - Harjoittele ikkunan koon muuttamista. Vie hiiren kohdistin ikkunan nurkkaan siten, että kohdistin muuttuu kaksipäiseksi nuoleksi. Kun kohdistin on kaksipäinen nuoli, paina hiiren vasen painike pohjaan ja muuta ikkunan kokoa hiirtä liikuttamalla. - Harjoittele ikkunan siirtämistä. Paina hiiren vasen painike pohjaan ikkunan otsikkorivillä ja vedä ikkuna uuteen paikkaan. 3. Ikkunoiden käsittely hiirellä vetämällä (vaikeampi tehtävä) - Käynnistä Word ja Excel. - Järjestä Wordin ja Excelin ikkunat näkyviin vierekkäin. Pienennä ensin aktiivinen ikkuna vajaan puolen näytön kokoiseksi. Valitse sitten toinen ikkuna tehtäväpalkista aktiiviseksi ja pienennä myös se. Siirrä ikkunat niin, että ne näkyvät yhtä aikaa. - Suurenna kumpikin ohjelma koko ruudun kokoiseksi. - Sulje lopuksi ohjelmaikkunat. 4. Etsi-toiminto - Käynnistä Etsi-toiminto Käynnistä-valikosta. - Montako bittikarttakuvaa (kuvatiedostomuoto, jonka lopputunniste on.bmp) c-asemasta löytyy? Kirjoita etsittävien tiedostojen nimeksi *.bmp (* on ns. jokerimerkki, joka korvaa merkin/useita merkkejä). Valitse oikea levyasema (Kohde) ja käynnistä etsiminen Etsi nyt -painikkeesta. 5. Etsi-toiminto (2) - Käynnistä Etsi-toiminto.

16 13 - Monenko c-asemassa olevan tiedoston sisältöä on muutettu tänään? Valitse levyasema Etsinnän asetukset -kohdasta valitse Päivämäärä Valitse ehdoksi Viimeisten 1 päivän aikana. Näpäytä Etsi nyt -painiketta 6. Kansion luominen, kopiointi ja uudelleennimeäminen - Luo c-aseman Temp-kansioon uusi kansio omalla nimelläsi ja sen sisään alikansio nimellä Omat roinat. - Kopioi a:/windowsmoniste -kansiosta kaikki tiedostot Omat roinat -kansioon. Muista Ctrl-näppäimen käyttäminen useita tiedostoja valitessasi. - Muuta Omat roinat -kansion nimeksi Ikioma. Valitse Omat roinat -kansio aktiiviseksi näpäyttämällä ko. kansiota kerran hiiren vasemmalla painikkeella. Valitse nyt Tiedosto-valikosta Nimeä uudelleen. Kirjoita kansiolle uusi nimi ja hyväksy muutos näpäyttämällä Enter-painiketta. 7. Kansiorakenteen luominen - Luo Ikioma-kansion sisään oheisen mallin mukainen kansiorakenne. 8. Tiedostojen siirtäminen leikepöydän avulla - Avaa Ikioma-kansio. Siellä pitäisi olla useita tiedostoja, jotka kopioit tehtävän 6 yhteydessä. - Siirrä kaikki Wordilla tehdyt tiedostot leikepöydän avulla Asiakirjat-kansioon. Valitse ensimmäinen tiedosto hiirellä näpäyttämällä ja sen jälkeen muut Ctrl-näppäin pohjaan painettuna hiirellä näpäyttäen. Valitse Muokkaa-valikosta Leikkaa. (Tiedostot siirtyvät nyt leikepöydälle, josta ne voidaan myöhemmin liittää uuteen paikkaan). Jos Asiakirjat-kansiota ei näy näytöllä, niin etsi se näkyvin näpäyttämällä Ikioma-kansion edessä olevaa +-merkkiä. Näpäytä Asiakirjat-kansio aktiiviseksi. Valitse Muokkaa-valikosta Liitä. - Siirrä kaikki Excel-tiedostot (2 kpl: elokuvat ja laskutehtäviä) Laskentataulukot-kansioon. - Siirrä bambin kuva Muut-kansioon. - Siirrä kukkakimppujen kuvat Kukat-kansioon. 9. Kopiointi levykkeelle - Kopioi Asiakirjat, Kuvat ja Laskentataulukot -kansiot sisältöineen levykkeellesi. Valitse ensin kopioitavat kansiot (3 kpl) hiirellä aktiiviseksi

17 14 Valitse Muokkaa-valikosta Kopioi. Näpäytä hiirellä aktiiviseksi 3,5 tuuman levyke (A:). Valitse Muokkaa-valikosta Liitä. 10. Näytä valikon käyttäminen - Avaa a:/windowsmoniste -kansio - Kokeile Näytä-valikon eri vaihtoehtoja: Suuret kuvakkeet, Pienet kuvakkeet, Luettelo, Tiedot ja Pikkukuvat. - Kokeile tiedostojen järjestämistä eri perusteilla: Valitse Näytä-valikosta Tiedot Valitse Näytä-valikosta - Järjestä kuvakkeet ja edelleen jokin järjestämisperusteista; Nimen mukaan, Tyypin mukaan, Koon mukaan tai Päivämäärän mukaan. - Käytä hyväksesi tiedostojen järjestämistä, ja etsi vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Mikä on suurin tiedosto? Minkä tiedoston nimi on aakkosissa viimeinen? Onko tiedostolistassa yhtään tietokoneohjelmaa? (Ohjelman tiedostotyyppi on sovellus). 11. Tekstin liittäminen toisiinsa Wordissa - Käynnistä Word. - Avaa Alku-asiakirja (pitäisi olla ikioma-kansion alikansiossa Asiakirjat). - Avaa myös Loppu-asiakirja. - Valitse koko Loppu-asiakirjan teksti. esim. maalaa teksti hiiren vasen painike pohjaan painettuna tai valitse Muokkaa-valikosta vaihtoehto Valitse kaikki. Kopioi valinta leikepöydälle (Muokkaa - Kopioi). Siirry Alku-tekstiin, esim. Ikkuna-valikkoa käyttäen tai tiedoston nimeä tehtäväpalkissa näpäyttäen. Siirrä tekstikohdistin vilkkumaan Alku-tekstin loppuun. Liitä teksti asiakirjan loppuun (Muokkaa - Liitä). Tallenna lopuksi Alku-teksti uudella nimellä Koko runo. 12. Pikakuvakkeen luominen työpöydälle - Käynnistä Resurssienhallinta ja pienennä sen ikkunaa (tarvittaessa) vähän pienemmäksi siten, että työpöytä näkyy osittain sen takaa. - Etsi näkyviin tiedosto (Word-asiakirja) Lohihyytelön ohje. - Vedä se työpöydän päälle pitämällä hiiren oikeanpuoleista painiketta pohjassa. - Hiiren vapautuksen jälkeen valitse pikavalikosta Luo pikakuvake tähän. - Muuta vielä pikakuvakkeen nimeksi Kurkkulohihyytelö. - Kokeile pikakuvakkeen toimimista eli avaa ko. tiedosto. - Harjoittele lopuksi hiiren oikean näppäimen käyttöä ja poista pikakuvake työpöydältä.

18 15

Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain

Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain Tietokoneen käytön perusteet Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain SISÄLLYS 1 Windows-käyttöjärjestelmä 1 1.1 Windows 2000:n käytön aloittaminen 1 1.2 Hiiren käyttö 3 1.3 Ikkunoiden

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin.

Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Luonnonvara-alan yksikkö Jouko Karhunen Tietotekniikan peruskäyttö 2010 YLEISTÄ Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin.

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

1 Copyright Juha-Pekka Ruuska

1 Copyright Juha-Pekka Ruuska MIKÄ ON WINDOWS 95??...2 ALOITUS...2 WINDOWS 95 SAMMUTTAMINEN...2 OHJELMIEN KÄYNNISTÄMINEN JA NIIDEN VÄLILLÄ LIIKKUMINEN...4 TEHTÄVÄPALKKI...5 KÄYNNISTÄ - VALIKKO TARKEMMIN...5 HIIREN KÄYTTÖ...6 YKKÖSPAINIKE...6

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja MICROSOFT K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS Petri Ilmonen ja Juha Hällfors -sarja Sisällysluettelo Saatesanat 3 Johdanto 6 Kirjan rakenne ja tasomerkinnät 6 Käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa Asentaminen 1. Valitse osoitteessa www.teamviewer.com Lataa Versio 11. TeamViewerin asennus, vaihe 1. 2. Napauta Lataa TeamViewer 11 -linkkiä. TeamViewerin

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 ULLA SANNIKKA SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 TALENTUM Helsinki 2015 11., uudistettu painos Talentum Media Oy ja Ulla Sannikka ISBN 978-952-14-2582-0 ISBN 978-952-14-2583-7 (sähkökirja) ISBN 978-952-14-2584-4

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7

TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 Pikaopas käyttöjärjestelmään siirtyjälle Teksti: Arja Sipola ja Krista Tuominen Helsingin yliopisto Tietotekniikkakeskus 2011 www.helsinki.fi/helpdesk 3 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. HydraVision Käyttöopas Versio 1.1 P/N 137-40340-20 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI, kaikki ATI-tuotteiden ja tuotteen ominaisuuksien nimet ovat Ati Technologies Inc:in

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP COMPAQ PRESARIO F760EM. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP COMPAQ PRESARIO F760EM käyttöoppaasta ( tiedot,

Lisätiedot

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen... 2 2 Salasanan vaihto... 2 3 Optiman sivujen

Lisätiedot

Windows 8 -kurssi. Kurssista

Windows 8 -kurssi. Kurssista Windows 8 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Kurssista Maanantaisin ja keskiviikkoisin 9. 16.9.2013 Kolme kertaa 3 x 4 h = 12 h Klo 12:15 15:30 Puolessa välissä pidetään vartin kahvitauko Kännykät

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7" kosketusnäyttö. Tukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-anturi Mediasoitin 3G (optional) Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite kuulokkeita Pikakäyttöopas

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.7.2014 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Laitteen käyttö ja tiedonhallinta

Laitteen käyttö ja tiedonhallinta Laitteen käyttö ja tiedonhallinta Tietokoneen käyttäjän A-kurssi 2. moduuli (www.tieke.fi) Windows XP -käyttöjärjestelmä Materiaaliversio 1.1 (päivitetty 13.2.2007) Materiaalin kopioiminen muuhun kuin

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela 2.5.2016 2 Sisältö... 1 1. Laitteet ja ohjelmat... 3 2. Tulospalvelun yleisohjeet... 3 3. E-Result ohjeet...

Lisätiedot

RESURSSIENHALLINTA...2 OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN...2 RESURSSIENHALLINTAAN TUTUSTUMINEN JA SEN RAKENNE...3 KANSIOT, ALIKANSIOT JA TIEDOSTOT...

RESURSSIENHALLINTA...2 OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN...2 RESURSSIENHALLINTAAN TUTUSTUMINEN JA SEN RAKENNE...3 KANSIOT, ALIKANSIOT JA TIEDOSTOT... RESURSSIENHALLINTA...2 OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN...2 RESURSSIENHALLINTAAN TUTUSTUMINEN JA SEN RAKENNE...3 KANSIOT, ALIKANSIOT JA TIEDOSTOT...4 KANSIOHIERARKIA...4 KUVAKKEET JA TARKENTEET...5 KANSIOIDEN JA

Lisätiedot

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje Avaa PDF_X-Change Editor Avaa kopioitava asiakirja X-Change-ohjelmaan Jos olet saanut asiakirjan sähköpostissa tallenna asiakirja ensin omaan henkilökohtaiseen

Lisätiedot

3.3 Kurssin palauttaminen

3.3 Kurssin palauttaminen 3.3 Kurssin palauttaminen Yleistä kurssin palauttamisesta Kurssipohjan tulee olla luotuna Moodleen ennen kuin sen päälle voi palauttaa varmuuskopion. Yleensä palauttaminen kannattaa tehdä siten, että entisen

Lisätiedot

Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007

Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007 Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007 SISÄLTÖ: 1. Kameran käyttö: Microsoft Excel 2003 ja Microsoft Windows XP. 2. Kameran käyttö: Microsoft Excel 2007 ja Microsoft Windows Vista Usein mitoituksesta tehdään

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 Support Center @ Lenovo support.lenovo.com/windows8.1 Hyvä lukija! Lenovo on laatinut tämän ohjeen helpottamaan Microsoft Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

http://www.microsoft.com/expression/

http://www.microsoft.com/expression/ Verkkojulkaisuharjoitus1 TAVOITE Harjoituksen tarkoituksena on opiskella käyttämään verkkojulkaisueditoria (Microsoft Expression Web) ja käynnistämään verkkosivu internetissä. VERKKOSIVUEDITORIN KÄYTTÖOHJEITA

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 Sisältö SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015... 1 1. Mikä Linux?... 1 2. Linuxin käyttö graafisesti... 1 3. Pari sanaa komentorivistä... 2 4. Kalapankki...

Lisätiedot

Petri Ilmonen. Internet selkokielellä

Petri Ilmonen. Internet selkokielellä Petri Ilmonen Internet selkokielellä 139 banneri Internetsivulla oleva mainos. Bannerissa on yleensä jokin kuva. Se toimii usein linkkinä toiselle sivulle. Se voi olla pysty- tai vaakasuuntainen. e-lippu

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot