Windows XP Resurssienhallinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Windows XP Resurssienhallinta"

Transkriptio

1 Windows XP Resurssienhallinta Yleistä Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan. Sen saat käyttöön joko - Start-painikkeen kautta (valitse Start > Programs > Accessories > Windows Explorer eli Käynnistä > Ohjelmat > Apuohjelmat > Resurssienhallinta), tai - näppäimistöltä, Windows -painike + E. Kolmas vaihtoehto on napsauttaa My Computer -kuvaketta työpöydällä. Tarkastelemme tässä englanninkielisen Windows XP -käyttöjärjestelmän resurssienhallintaa. Paitsi käyttöjärjestelmän kielen mukaan, saattaa resurssienhallinnan näkymä vaihdella suuresti verkkoympäristöstä, tietokoneesta ja käyttäjästä riippuen. Tietyt pääpiirteet ovat kuitenkin aina löydettävissä. Kuvassa yllä vasemmalla on näkyvissä kansioikkuna (Folders), jossa JAMK:n ympäristössä näkyy sisään kirjautuneen käyttäjän kansiorakenne. Se kuvaa tietokonettasi, levyasemia, kirjoittimia, roskakoria sekä yhteyksiä lähiverkon kautta. Kansioikkunassa tietokoneen sisältö esitetään puumaisena, hierarkkisena rakenteena. Kansioikkuna on mahdollista sulkea sen oikeassa yläkulmassa olevasta rasti-kuvakkeesta.

2 Oikealla puolella näkymää on sisältö- eli tiedostoikkuna, jossa näkyy valitun levyaseman tai kansion alikansiot ja tiedostot. Kun napsautat vasemmalta levyaseman tai kansion kuvaketta, sen sisältö avautuu oikeanpuoleiseen alueeseen. Yllä olevassa esimerkkikuvassa on vasemmalla valittuna oma tietokone, My Computer, jonka sisältö siis näkyy oikealla puolella. Oikealta puolelta voit avata kansion kaksoisnapsauttamalla kansiokuvaketta. Sulje kansio napsauttamalla kansioikkunassa toista kansiota tai levyasemaa tai napsauta työkalurivin Up ( Ylös )-painiketta (vihreä nuoli). Sisältöikkunan sisällön voit lajitella eri perusteilla (nimi, koko, päivämäärä) napsauttamalla ikkunan yläreunan vastaavaa otsikkokenttää. Kansiot, alikansiot ja tiedostot Tietokoneessa erilaiset tallennuslaitteet ( levyasemat, kuten C:, G: ja H:) on jaettu kansioiksi. Kansioon voidaan luoda uusia kansioita eli alikansioita, joiden avulla voit järjestellä tiedostot tarkemmin. (Huomaa levyasemien nimeämiskäytäntö: Kirjain + kaksoispiste.) Kansion avaaminen ja sulkeminen kansioikkunassa (+) Plusmerkki Kansio -kuvakkeen vieressä: napsauttamalla + -merkkiä (tai: vaihtoehtoisesti: kaksoisnapsauttamalla kansiota) avautuu kohteen sisältö eli kansion sisältämät alikansiot ja tiedostot. (-) Miinusmerkki: kohteen sisältö on jo näkyvillä. Napsauttamalla - -merkkiä (tai: vaihtoehtoisesti: kaksoisnapsauttamalla kansiota) voit sulkea kansion. Jos kansion edessä ei ole lainkaan merkkiä, sisältää kansio vain tiedostoja. Tiedostot Eri ohjelmilla tallennettujen tiedostojen kuvakkeet ovat erilaisia. Kuvake on usein sama kuin sillä sovelluksella, jolla tiedostoa käsitellään. Eri sovellusten tallentamat tiedostot erotetaan yleensä toisistaan tiedoston tarkenteen avulla. Tiedostojen tarkenteita ja niiden tyyppejä voit nähdä avaamalla kansion, jossa on tiedostoja, ja valitsemalla resurssienhallinnan View -valikosta ( Näytä ) vaihtoehdon Details ( Luettelo ja tiedot ). Samalla pystyt tarkastelemaan tiedostojen päiväyksiä ja kellonaikoja. Jos avaamassasi kansiossa on paljon kuvatiedostoja, voit valita View > Thumbnails ( Näytä > Esikatselukuvat ), jolloin saat (karkean) käsityksen kuvatiedostojen sisällöstä. Yleisimmät tiedostotarkenteet Seuraava taulukko kuvaa lyhyesti yleisimmät tiedostotarkenteet, joita opiskelija kohtaa Windows XP-ympäristössä.

3 .exe.bat.doc Suoritettava ohjelmia. Esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelma voi olla suoritettava ohjelma winword.exe Suoritettava komentojono. Mahdollistaa yksinkertaisen ohjelmoinnin Windowsin peruskomentojen avulla. Word -asiakirja (Microsoft Office 2003 ja aikaisemmat)..docx Word -asiakirja (Microsoft Office 2007)..txt.rtf.xls Muotoilematon tekstitiedosto. Rich Text Format; Tallentaa tekstin muotoilut:. Useat tekstinkäsittelysovellukset (mm. OpenOffice Writer) tukevat tätä muotoa. Excel -taulukkolaskentatiedosto (Microsoft Office 2003 ja aikaisemmat)..xlsx Excel -taulukkolaskentatiedosto (Microsoft Office 2007)..bmp.jpg.gif.tif.ppt Eräs kuvatiedostomuoto ( Windows bitmap ). Eräs kuvatiedostomuoto. Eräs kuvatiedostomuoto. Eräs kuvatiedostomuoto. PowerPoint-esitysgrafiikkaohjelman tiedosto (Microsoft Office 2003 ja aikaisemmat)..pptx PowerPoint-esitysgrafiikkaohjelman tiedosto (Microsoft Office 2007)..zip.wav.avi.tmp Pakattu tiedosto. Eräs äänitiedostomuoto. Eräs videotiedostomuoto. Väliaikainen tiedosto. Kansioiden ja tiedostojen ominaisuudet Napsauta hiiren oikealla painikkeella kansiota tai tiedostoa ja valitse pikavalikosta Properties ( Ominiaisuudet ). Kansion ominaisuusikkunassa voit tarkastella tietoja koko kansiosta: - kansion sisältämien tiedostojen yhteenlaskettu koko - alikansioiden ja tiedostojen lukumäärä

4 - luontipäivämäärä - sijainti - määritteet, joilla rajataan kansion tai tiedoston käyttöä (esim. Read Only ( Vain luku ), joka estää tiedoston muuttamisen) Tiedoston ominaisuusikkunassa näkyy vastaavia tietoja yksittäisestä tiedostosta. Huomaa erityisesti, että tiedostolle kerrotaan sekä luomispäivä, muokkauspäivä ja käyttöpäivä. Vapaan levytilan määrä Kun avaat levyaseman tai kansion sisällön, näet alareunan tilarivillä tiedostojen ja kansioiden yhteismäärän, vapaan levytilan määrän sekä tiedostojen yhteenlasketun koon: Kun napsautat levyasemakuvaketta, näet sisältöikkunassa käytetyn ja vapaan levytilan määrän sekä numeroin että graafisesti. Vaihtoehtoisesti voit myös napsauttaa hiiren oikealla näppäimellä levyasemakuvakkeen päällä ja valita Properties ( Ominaisuudet ). Kokeile: Avaa resurssienhallinta. Tarkastele koneesi resursseja sisältöikkunassa eri näkymien avulla. Pohdi, milloin eri näkymät ovat mielestäsi käyttökelpoisimpia. Tutki, montako tiedostoa ja alikansiota löydät kiintolevyn eri osioilta.

5 Kansion luominen ja valinnat Kansion luominen Kansioita syntyy käyttöjärjestelmää ja ohjelmia asennettaessa. Käyttäjä voi itse luoda niitä lisää. 1. Avaa resurssienhallinta. Valitse levyasema ja mahdollinen ylemmän tason kansio, johon uusi kansio luodaan. 2. Napsauta resurssienhallinnassa hiiren oikealla painikkeella sisältöikkunan tyhjässä kohdassa. 3. Valitse avautuvasta pikavalikosta New ( Uusi ) ja edelleen alivalikosta Folder ( Kansio ): 4. Luomasi uusi kansio sijoittuu sisältöikkunassa ensin listan viimeiseksi. 5. Nimeä kansio, kun uusi kansio on aktiivisena (sininen tausta): voit kirjoittaa päälle kansiolle nimen. Hyväksy Enter-näppäimellä tai napsauttamalla hiirellä nimikentän ulkopuolelle. 6. Voit päivittää tiedostoluettelon F5 -painikkeella, jolloin uusi kansio siirtyy oikealle paikalle. Paikka riippuu siitä, millä perusteella näkymä on järjestetty. Yleisin vaihtoehto on aakkosjärjestys. Kokeile: Valitse resurssienhallinnasta oma H:-asemasi ja luo sinne kansio Tietokone työvälineenä. Siirry ko. kansioon ja luo sinne uusi tekstitiedosto. Käytä myös tiedoston luomisessa oikeaa hiiren näppäintä, ja poimi listasta Text Document ( Tekstiasiakirja ) Vaihda sitten tekstitiedoston nimeksi Resurssienhallinta.txt. Kaksoisnapsauta lopuksi tiedoston nimeä. Mitä tapahtuu? Huomaa: Jos haluat luoda uuden kansion levyaseman tai esimerkiksi USB-muistitikun aseman juureen, niin valitse ensin asema napsauttamalla kuvaketta ja luo sitten kansio kuten edellä on kuvattu. Kansion / tiedoston valinta Yksittäisen kansion tai tiedoston valitset napsauttamalla tiedoston nimeä. Valitun tiedoston tai kansion tausta muuttuu siniseksi. Voit myös valita useita peräkkäisiä kansioita / tiedostoja napsauttamalla ensin ryhmän ensimmäistä kohdetta, paina sitten Shift -näppäin pohjaan ja napsauta viimeistä tiedostoa: Monta yksittäistä mutta ei välttämättä peräkkäisiä tiedostoja valitset napsauttamalla haluamasi tiedostoja hiirellä samalla pitäen Ctrl-näppäintä pohjassa:

6 Kokeile: Luo Tietokone työvälineenä -kansioosi 3-4 uutta tiedostoa ja kokeile niihin edellä kuvattuja valintamekanismeja. Kansion tai tiedoston poistaminen 1. Valitse ensin poistettava kansio tai tiedosto. 2. Paina Delete -näppäintä (nuolinäppäinten yläpuolella olevassa ryhmässä). 3. Windows varmistaa vielä toimenpiteen. 4. Vahvista poistaminen Yes / Kyllä -painikkeella. (Sanamuoto voi vaihdella riippuen siitä, mitä olet poistamassa.) Vaihtoehtoinen tapa on vetää kohde hiirellä roskakori -kuvakkeen päälle. Jos poistit vahingossa väärän kohteen, voit yleensä kumota toiminnon valitsemalla resurssienhallinnan: Edit ( Muokkaa ) -valikosta toiminnon Undo... ( Kumoa... ). Kokeile: Poista edellä luomasi kokeilutiedostot ja palauta ne Undo:n avulla.

7 Roskakori Poistettujen tietojen palautus (roskakori) Tietokoneen paikalliselta levyltä (kuten C:) poistamasi kohteet siirtyvät ensin roskakoriin, josta voit ne vielä tarvittaessa palauttaa. Tämä ei kuitenkaan toimi verkkoasemilla ja USB-muistitikuilla! Voit avata roskakorin sisällön kaksoisnapsauttamalla. Poistettujen tiedostojen tai kansioiden palautus tapahtuu napsauttamalla kohdetta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla valikosta Restore ( Palauta ). Tiedostot palautuvat takaisin alkuperäiseen kansioonsa. Kokeile: Poista taas edellä luomasi kokeilutiedostot ja palauta ne roskakorin kautta. Roskakorin tyhjentäminen Roskakoriin siirtämäsi tiedostot eivät ole lopullisesti kadonneet, vaan ne kuormittavat vielä tietokoneen levyjä. Roskakori tyhjentyy, kun napsautat kuvaketta hiiren oikealla painikkeella ja valitset valikosta Tyhjennä roskakori. Tämän jälkeen tiedostot ovat lopullisesti mennyttä! Kansioiden ja tiedostojen siirto, kopiointi, nimeäminen Leikepöydän avulla siirtäminen ja kopioiminen Voit käyttää myös pikavalikkoa leikepöydän avulla siirrettäessä ja kopioitaessa. Siirtäminen leikepöydän avulla 1. Valitse siirrettävä kohde hiirellä napsauttamalla. 2. Edit ( Muokkaa ) -valikosta Cut ( Leikkaa ). 3. Valitse uusi kansio, johon kohde siirretään. 4. Edit ( Muokkaa ) -valikosta Paste ( Liitä ). Kopiointi leikepöydän avulla: 1. Valitse kopioitava kohde. 2. Edit -valikosta Copy. ( Muokkaa, Kopioi ) 3. Valitse uusi kansio, johon kohde siirretään. 4. Edit -valikosta Paste ( Muokkaa, Liitä )

8 Hiiren avulla siirtäminen ja kopioiminen Siirtäminen hiirellä Vaihtoehtoisesti kansioiden tai tiedostojen siirto voidaan suorittaa hiirellä vetämällä 1. Valitse ensin tiedosto(t). 2. Pidä hiiren vasen painike pohjassa ja hiirtä siirtäen vedä tiedostot haluamasi kansion päälle. 3. Vapauta hiiren painike. Nyt tiedosto(t) häviävät alkuperäisestä kansiosta. Voit avata uuden kansion kaksoisnapsauttamalla ja tarkastella tiedostoja. Kansioiden / tiedostojen kopiointi hiirellä 1. Valitse ensin tiedosto(t). Älä kuitenkaan vielä vapauta painiketta. 2. Paina näppäimistöltä Ctrl -näppäin alas, jolloin kohdistimen viereen ilmestyy + merkki. 3. Vedä tiedostot haluamaasi paikkaan. 4. Vapauta hiiren painike. Tiedostot ovat nyt kopioituneet. Huomaa: Jos vedät hiirellä tiedoston tai kansion levykeasemalle tai toiselle kiintolevyasemalle, oletuksena on kopiointi, ei siirto. Tämä helpottaa esimerkiksi tiedostojen kopiointia H:-asemalta USB-muistitikulle: Alkuperäinen lähdetiedosto ei häviä, vaan se jää H:lle talteen. Voit tarvittaessa kumota toiminnon Edit ( Muokkaa ) -valikosta Undo ( Kumoa ) Kansion / tiedoston uudelleen nimeäminen 1. Valitse kansio tai tiedosto napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella. 2. Valitse avautuvasta pikavalikosta Rename ( Nimeä uudelleen ). 3. Tiedoston tai kansion entinen nimi näkyy nyt sinisellä pohjalla: 4. Kirjoita uusi nimi ja hyväksy se Enter-näppäimellä. Muista tiedostotarkennin.

9 Tiedostojen etsiminen Kun tiedostojen ja kansioiden määrä omassa kotihakemistossa (tai omalla muistitikulla) kasvaa vähänkään suuremmaksi, tulee nopeasti tarve käyttää Windows XP:n etsintätoimintoa. Perushaku Käynnistä haku komentosarjalla Start > Search > All Files and Folders ( Käynnistä > Etsi > Kaikki tiedostot ja kansiot ). Tai voit myös käyttää näppäinkomentoa Windowsnäppäin + F 1. Kirjoita kansion tai tiedoston nimi sille varattuun ruutuun. Jos et muista nimeä, voit kirjoittaa seuraavaan kenttään jonkin sanan, joka esiintyy tiedostossa. 2. Valitse kohde Look In kenttään: a) mikä levyasema TAI b) mikä kansio / kaikilta levyasemilta samanaikaisesti: 1. Tarvittaessa valitse alasvetolistasta viimeinen kohta ( Browse ), ja pääset selaamaan konettasi. 2. Napsauta Search ( Etsi ) painiketta. 3. Odottele hakuprosessin päättymistä, jolloin saat listan löydetyistä tiedostoista ja kansioista. Voit kaksoisnapsauttamalla avata tiedoston listasta. Voit etsiä myös muilla hakuehdoilla (merkitset valintaruutu valituksi) joko yhdellä tai useammalla ehdolla samanaikaisesti. Haku päivämäärän mukaan 1. Valitse When it was modified -hakuehto napsauttamalla hiirellä. 2. Valitse, etsitkö tiedostoja a) viimeksi kuluneiden kuukausien / päivien mukaan: valitse lukumäärä, b) tietyltä ajanjaksolta esimerkiksi , napsauta päivämäärä-tekstikentän nuolipainiketta ja voit valita päivämäärän kalenterista 3. Valitse Search Now. What Size is it? -valinnan kautta voidaan hakuperusteeksi antaa tiedoston koko (tai kokoluokka). Advanced Options -kohdan lisämääritykset mahdollistavat haun kohdistamisen esimerkiksi alikansioihin tai piilotettuihin/järjestelmätiedostoihin.

10 Jokerimerkin käyttö voi helpottaa hakuja. Voit etsiä tietyntyyppiset tiedostot ns. jokerimerkin * avulla, esimerkiksi *.doc etsii kaikki tiedostot, jotka ovat tallennettu.doc tarkenteella tiedostonimestä riippumatta. Tieto*.txt puolestaan etsii kaikki tiedostot, joiden nimi alkaa Tieto ja tarkenne on.txt, vaikkapa Tieto.txt, Tieto1.txt ja Tietokone.txt. Jokerimerkki * voi siis vastata nollaa, yhtä tai useampaa merkkiä. Jokerimerkki? puolestaan vastaa täsmälleen yhtä merkkiä, eli haulla Tentti?.doc voi löytyä dokumentit Tentti1.doc ja TenttiU.doc.

11 USB-muistitikun käyttö Tiedostojen siirtoon JAMK:n koneiden ja oman tietokoneen välillä on mahdollista käyttää USB-muistitikkua. Muistitikku kytketään tietokoneen USB-liitäntään. Useimmissa koneissa USB-liitännät ovat jo näkyvissä koneen etupaneelissa. Vanhemmissa malleissa niitä joutui usein etsimään koneen takaosasta. Muistitikun voi kytkeä koska tahansa. Hetken kuluttua Windows XP ilmoittaa löytäneensä uuden laitteen, joka tulee uutena levyasemana näkyviin resurssienhallintaan. Tämän jälkeen sitä voi käsitellä kuin mitä tahansa levyasemaa. Kapasiteetiltaan USB-muisti on tietysti pienempi kuin esimerkiksi opiskelijan oma H;-asema. USB-muistitikun poistaminen on varmuuden vuoksi parasta tehdä ensin ohjelmallisesti pysäyttämällä.laite ja vasta sitten irrottamalla tikku. Muistitikun ollessa kytkettynä näkyy tehtäväpalkin oikeassa alakulmassa kuvake, jossa vihreä nuoli osoittaa alavasemmalle. Kaksoisnapsauta tätä kuvaketta, jolloin avautuu alla näkyvän kuvan esittämä ikkuna. Valitse haluamasi muistilaite (niiitä voi siis olla useita yhtä aikaa käytössä) ja napsauta Pysäytä. Windows XP vahvistaa vielä pysäytyspyynnön, jonka jälkeen se hetken kuluttua ilmoittaa, että laite voidaan poistaa turvallisesti. Jos vain poistat muistitikun pysäyttämättä sitä ensin, saatat pahimmassa tapauksessa menettää tietoja. Jos esimerkiksi aikaisemmin käynnistämäsi tiedoston kopiointi tikulle on vielä kesken kun irrotat tikun, et todennäköisesti pysty käyttämään syntynyttä kopiota.

12 Tiedostojen pakkaaminen Suuret tekstitiedostot kannattaa pakata ennen lähettämistä sähköpostilla, koska pakattu tiedosto vie vähän tilaa eli kulkee verkossa nopeammin kuin alkuperäinen tiedosto. Pakkaaminen on välttämätöntä etenkin silloin jos yhteysvälineenä on modeemi. Lisäksi jos lähetät useita tiedostoja sähköpostin liitteenä, ne kannattaa pakata yhdeksi tiedostoksi, jonka vastaanottaja voi purkaa (vrt. esim. 20 erillistä tiedostoliitettä). Yleisin pakkausformaatti on zip. Nykyaikaisia pakkausohjelmia ovat esim. WinZip, PowerArchiver ja IZArk. (Kasarifriikit tietysti muistavat haikeudella lharc:ia... :-) Windows XP pystyy myös pakkaamaan tiedostoja ilman ulkopuolista apuohjelmaa. Voit pakata ja purkaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla: joko valita tiedoston resurssienhallinnassa hiiren oikealla painikkeella (tai käynnistää pakkausohjelman Start ( Käynnistys ) -valikon kautta). Tiedostojen pakkaaminen 1. Avaa resurssienhallinta. 2. Valitse tiedostot / kansio napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella. 3. Valitse avautuvasta pikavalikosta IZArk ja Add to..., jolloin kansion tai tiedoston nimi tulee automaattisesti myös pakatun tiedoston nimeksi. 4. Ohjelma sijoittaa pakatun tiedoston (.zip) saman hakemiston juureen, jossa pakattavat tiedostot/hakemistot sijaitsevat. Pakatun tiedoston tarkastelu 1. Kaksoisnapsauta resurssienhallinnassa pakatun tiedoston kuvaketta avautuu pakkausohjelman ikkuna. Windows saattaa tietoturvasyistä varmistaa toimenpiteen, koska haittaohjelmien tiedetään leviävän zip-tiedostojen välityksellä. Jos tiedät zip-tiedoston turvalliseksi, vastaa jatkamiskysymykseen myöntävästi. 2. Saat listan pakatuista tiedostoista sekä tiedot pakattujen tiedostojen koosta. Voit pakata ja purkaa tiedoston tässä ohjelmaikkunassa. Pakattujen tiedostojen purkaminen Kun olet siirtänyt koneellesi pakatun tiedoston, täytyy se vielä purkaa. 1. Avaa resurssienhallinta. 2. Napsauta hiiren oikealla painikkeella ja valitse IZArk-pikavalikosta jokin vaihtoehdoista, esimerkiksi -Extract here: tiedostot puretaan pakatun tiedoston kanssa samaan paikkaan - Extract to: voit määritellä, mihin kansioon tiedostot puretaan:

13 3. Ensin avautuu valintaikkuna, jossa on lista tiedostoista. Voit itse määritellä paikan, johon tiedostot puretaan. 4. Valitse tallennuskohde napsauttamalla Extract to -kentän nuolipainiketta, jolloin pääset selaamaan koneesi hakemistoa. On myös olemassa ns.. itsepurkautuvia paketteja (self extracting zip-file). Näissä tiedostoissa on.exe -tarkenne ja yleensä asiasta mainitaan vielä erikseen. Suoritettaessa tiedosto se purkaa sisältönsä käyttäjän määrittelemään paikkaan. Itsepurkautuvien pakettien suhteen tulee olla melko epäluuloinen, vastaavan näköisiä tiedostoja on menestyksellä käytetty virusten ja haittaohjelmien levitykseen.

14 Muita Windows XP -ympäristön toimintoja Ohje Valinnalla Start > Help ( Käynnistä > Ohje ja tuki ) saat lisätietoa Windowsin käyttöliittymästä ja sen ominaisuuksista. Jokaiseen yksittäiseen Windows-ohjelmaan liittyy myös oma ohjeensa. Ohje avautuu usein paitsi ohjelman Help-valikon (esim. Office 2003) tai sinivalkoisen kysymysmerkkikuvakkeen (esim. Office 2007) kautta, myös F1-näppäimellä. Toimiminen ongelmatilanteissa Jos koneesi tai jokin yksittäinen sovellus menee "jumiin" eli lakkaa toimimasta, voit käyttää näppäinyhdistelmää Ctrl + Alt + Del. Pidä ensin vasemmalla kädellä näppäimistön vasemman reunan Ctrl- ja Alt -näppäimiä pohjassa ja sen jälkeen paina oikealla kädellä nuolinäppäinten yläpuolella olevaa Delete -näppäintä. Komento avaa suojausikkunan, josta napsautat Task List ( Tehtävienhallinta ) -painiketta. Tehtävälistalla ovat näkyvissä kaikki käynnissä olevat ohjelmat. Jos ongelma liittyy yksittäisen ohjelman kaatumiseen ( Not responding, Ei vastaa ), valitse se listalta ja napsauta End Task ( Lopeta tehtävä ) -painiketta, joka sulkee ohjelman. Sen jälkeen voit sulkea suojausikkunan ja jatkaa työskentelyäsi. HUOM: Ongelmatilanteiden varalta tallenna työskentelysi aikana asiakirjat riittävän usein. Ctrl-Alt-Del mahdollistaa myös koneelta uloskirjautumisen. Koneen jumittaessa älä pakene paikalta, vaan pyri ratkaisemaan ongelma. Jos koneesi jää auki, voi ilkeämielinen tuntematon henkilö päästä käsiksi tietoihisi. Ohjelman versionumero Ohjelman version voit selvittää Help ( Ohje ) -valikosta, josta yleensä löytyy valinta About... ( Tietoja... ).

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7

TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 Pikaopas käyttöjärjestelmään siirtyjälle Teksti: Arja Sipola ja Krista Tuominen Helsingin yliopisto Tietotekniikkakeskus 2011 www.helsinki.fi/helpdesk 3 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

PIENI WINDOWS XP OPAS. Senioriklubi. Syksy 2006

PIENI WINDOWS XP OPAS. Senioriklubi. Syksy 2006 PIENI WINDOWS XP OPAS Senioriklubi Syksy 2006 Minna Hiltunen Sisällysluettelo 1 Windows XP... 1 2 Windows työpöytä... 1 3 Käynnistä valikko (Start)... 2 4 Tiedostojen ja kansioiden hallinta... 2 4.1 Oma

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki, OSX -PERUSTEET TÄRKEIN EROAVAISUUS OsX:n hakemistorakenne on Unix-tyylinen Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Windows 2000 -käyttöjärjestelmän perusteet Sisällys sivu Mikrotietokoneen osat 1 Windows 2000:n käytön aloittaminen

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

Midland BTNext -päivityssovellus

Midland BTNext -päivityssovellus Midland BTNext -päivityssovellus Kun olet ladannut BTNext-päivityssovelluksen web-sivultamme, kaksoisnapsauta sitä ja seuraa asennusmenettelyä. BTNext-päivityssovellus asentuu automaattisesti "Program"-valikkoon,

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä.

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Ulkoiset laitteet Asiakirjan osanumero: 419462-351 Tammikuu 2007 Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Sisällysluettelo 1 USB-laitteen käyttäminen USB-laitteen

Lisätiedot

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 Sisältö SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015... 1 1. Mikä Linux?... 1 2. Linuxin käyttö graafisesti... 1 3. Pari sanaa komentorivistä... 2 4. Kalapankki...

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Käyttöopas

Ulkoiset laitteet. Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin

Johdatus ohjelmointiin Johdatus ohjelmointiin EXAM tentin liitetiedostojen lataaminen, käyttäminen ja palauttaminen Kerro mahdolliset puutteet tai parannusehdotukset: pietari.heino@tut.fi Tällä sivulla on selitetty lyhyesti

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin.

Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Luonnonvara-alan yksikkö Jouko Karhunen Tietotekniikan peruskäyttö 2010 YLEISTÄ Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin.

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto GEA -tuotannonohjausjärjestelmästä Ammu-ohjelmistoon 07/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot Ammu Ammu versio 1.85 tai

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Digilehtiön Käyttövinkkejä

Digilehtiön Käyttövinkkejä 1(7) Digilehtiön Käyttövinkkejä Uusimmat vinkit: www.digilehtio.fi / tuki Digilehtiön käyttö kaavake/pöytäkirjapohjan tms. kanssa.....2 Tallenna kuvaksi, pdf-tiedostoksi, tai lähetä sähköpostilla.........4

Lisätiedot

Ohjelmiston käsikirja. HP SimpleSave. Varmuuskopiointiohjelma Käyttöohje. SimpleSave

Ohjelmiston käsikirja. HP SimpleSave. Varmuuskopiointiohjelma Käyttöohje. SimpleSave HP SimpleSave Varmuuskopiointiohjelma Käyttöohje Ohjelmiston käsikirja SimpleSave Jos tarvitset apua Jos tarvitset apua aseman, sen asennuksen tai ohjelmiston kanssa, käytä seuraavia yhteystietoja: HP-asiakastuen

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten.

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Xerox WorkCentre 9/9 -monitoimitulostin Kopioiminen. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Laske syöttölaite alas.. Peruuta mahdolliset

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Sivu 1/5 Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Yleistä Sähköposti on nykyään erittäin suosittu tapa viestiä sähköisesti. Tämä johtuu useistakin hyvistä puolista. Esim. sama viesti voidaan lähettää

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten

Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten 1) Abitti-tikun polttaminen eli tekeminen Tarvitset 4 Gt:n muistitikun. Tämä pitää hankkia itse. Pidä tallessa, voit käyttää

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE)

OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE) OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE) OTTELUN LIVE-TILASTOINNIN ALOITTAMINEN JA LOPETTAMINEN MATCH KEY 1) HAE MATCH KEY BASKETHOTELLISTA kirjaudu baskethotelliin etsi Minun otteluni

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

LASERJET PRO 500 COLOR MFP. Pikaopas M570

LASERJET PRO 500 COLOR MFP. Pikaopas M570 LASERJET PRO 500 COLOR MFP Pikaopas M570 USB-pikatulostus 1. Liitä USB-asema laitteen etupaneelin USBporttiin. 2. USB-flash-asema-valikko avautuu. Selaa vaihtoehtoja nuolipainikkeilla. Tulosta asiakirja

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon.

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon. 1 Kuvien ja asiakirjojen skannaus HP Scanjet G4050 (PIKAOHJE!) VALOKUVIEN SKANNAUS 1. Käynnistä skanneri virtapainikkeesta 2. Avaa skannerin kansi ja aseta kuva seuraavasti: kuvapuoli, eli skannattava

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN ALOITTAMINEN - TILASTON LOG-TIEDOSTON HAKEMINEN BASKETHOTELLISTA (tilasto ei livenä) Kirjaudu joukkueen yhteyshenkilön tunnuksilla baskethotelliin.

Lisätiedot

Yhteistyökumppanit kirjautuvat erikseen annetuilla tunnuksilla osoitteeseen

Yhteistyökumppanit kirjautuvat erikseen annetuilla tunnuksilla osoitteeseen 1 Etäyhteysohje (vpn.lappia.fi) Yleistä ssl-vpn etäkäyttöpalvelusta Koulutuskuntayhtymän henkilökunnalla ja opiskelijoilla on käytössään selaimella käytettävä etäkäyttöpalvelu. Palvelun kautta voi käyttää

Lisätiedot

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma)

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Helsingin yliopisto WinOodi 1 (5) Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Opetustapahtumien hakua tarvitaan sekä opetustapahtumien käsittelyssä että raporttien tulostamisessa. Ohjeessa käsitellään

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. HydraVision Käyttöopas Versio 1.1 P/N 137-40340-20 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI, kaikki ATI-tuotteiden ja tuotteen ominaisuuksien nimet ovat Ati Technologies Inc:in

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot

BUSINESS ONLINE, AINEISTOSIIRTO LIGHT AINEISTOJEN NOUTO

BUSINESS ONLINE, AINEISTOSIIRTO LIGHT AINEISTOJEN NOUTO BUSINESS ONLINE, AINEISTOSIIRTO LIGHT AINEISTOJEN NOUTO 30.06.2016 Aineistosiirtopalvelulla lähetät ja vastaanotat maksuliikeaineistot eräsiirtona, joka tehostaa yrityksesi maksuliikkeen prosesseja. Aineistot

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU013-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU013-korttia

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröity tavaramerkki.

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti Johdanto Älä altista PU011-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU011-korttia

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot