Windows XP Resurssienhallinta

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Windows XP Resurssienhallinta"

Transkriptio

1 Windows XP Resurssienhallinta Yleistä Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan. Sen saat käyttöön joko - Start-painikkeen kautta (valitse Start > Programs > Accessories > Windows Explorer eli Käynnistä > Ohjelmat > Apuohjelmat > Resurssienhallinta), tai - näppäimistöltä, Windows -painike + E. Kolmas vaihtoehto on napsauttaa My Computer -kuvaketta työpöydällä. Tarkastelemme tässä englanninkielisen Windows XP -käyttöjärjestelmän resurssienhallintaa. Paitsi käyttöjärjestelmän kielen mukaan, saattaa resurssienhallinnan näkymä vaihdella suuresti verkkoympäristöstä, tietokoneesta ja käyttäjästä riippuen. Tietyt pääpiirteet ovat kuitenkin aina löydettävissä. Kuvassa yllä vasemmalla on näkyvissä kansioikkuna (Folders), jossa JAMK:n ympäristössä näkyy sisään kirjautuneen käyttäjän kansiorakenne. Se kuvaa tietokonettasi, levyasemia, kirjoittimia, roskakoria sekä yhteyksiä lähiverkon kautta. Kansioikkunassa tietokoneen sisältö esitetään puumaisena, hierarkkisena rakenteena. Kansioikkuna on mahdollista sulkea sen oikeassa yläkulmassa olevasta rasti-kuvakkeesta.

2 Oikealla puolella näkymää on sisältö- eli tiedostoikkuna, jossa näkyy valitun levyaseman tai kansion alikansiot ja tiedostot. Kun napsautat vasemmalta levyaseman tai kansion kuvaketta, sen sisältö avautuu oikeanpuoleiseen alueeseen. Yllä olevassa esimerkkikuvassa on vasemmalla valittuna oma tietokone, My Computer, jonka sisältö siis näkyy oikealla puolella. Oikealta puolelta voit avata kansion kaksoisnapsauttamalla kansiokuvaketta. Sulje kansio napsauttamalla kansioikkunassa toista kansiota tai levyasemaa tai napsauta työkalurivin Up ( Ylös )-painiketta (vihreä nuoli). Sisältöikkunan sisällön voit lajitella eri perusteilla (nimi, koko, päivämäärä) napsauttamalla ikkunan yläreunan vastaavaa otsikkokenttää. Kansiot, alikansiot ja tiedostot Tietokoneessa erilaiset tallennuslaitteet ( levyasemat, kuten C:, G: ja H:) on jaettu kansioiksi. Kansioon voidaan luoda uusia kansioita eli alikansioita, joiden avulla voit järjestellä tiedostot tarkemmin. (Huomaa levyasemien nimeämiskäytäntö: Kirjain + kaksoispiste.) Kansion avaaminen ja sulkeminen kansioikkunassa (+) Plusmerkki Kansio -kuvakkeen vieressä: napsauttamalla + -merkkiä (tai: vaihtoehtoisesti: kaksoisnapsauttamalla kansiota) avautuu kohteen sisältö eli kansion sisältämät alikansiot ja tiedostot. (-) Miinusmerkki: kohteen sisältö on jo näkyvillä. Napsauttamalla - -merkkiä (tai: vaihtoehtoisesti: kaksoisnapsauttamalla kansiota) voit sulkea kansion. Jos kansion edessä ei ole lainkaan merkkiä, sisältää kansio vain tiedostoja. Tiedostot Eri ohjelmilla tallennettujen tiedostojen kuvakkeet ovat erilaisia. Kuvake on usein sama kuin sillä sovelluksella, jolla tiedostoa käsitellään. Eri sovellusten tallentamat tiedostot erotetaan yleensä toisistaan tiedoston tarkenteen avulla. Tiedostojen tarkenteita ja niiden tyyppejä voit nähdä avaamalla kansion, jossa on tiedostoja, ja valitsemalla resurssienhallinnan View -valikosta ( Näytä ) vaihtoehdon Details ( Luettelo ja tiedot ). Samalla pystyt tarkastelemaan tiedostojen päiväyksiä ja kellonaikoja. Jos avaamassasi kansiossa on paljon kuvatiedostoja, voit valita View > Thumbnails ( Näytä > Esikatselukuvat ), jolloin saat (karkean) käsityksen kuvatiedostojen sisällöstä. Yleisimmät tiedostotarkenteet Seuraava taulukko kuvaa lyhyesti yleisimmät tiedostotarkenteet, joita opiskelija kohtaa Windows XP-ympäristössä.

3 .exe.bat.doc Suoritettava ohjelmia. Esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelma voi olla suoritettava ohjelma winword.exe Suoritettava komentojono. Mahdollistaa yksinkertaisen ohjelmoinnin Windowsin peruskomentojen avulla. Word -asiakirja (Microsoft Office 2003 ja aikaisemmat)..docx Word -asiakirja (Microsoft Office 2007)..txt.rtf.xls Muotoilematon tekstitiedosto. Rich Text Format; Tallentaa tekstin muotoilut:. Useat tekstinkäsittelysovellukset (mm. OpenOffice Writer) tukevat tätä muotoa. Excel -taulukkolaskentatiedosto (Microsoft Office 2003 ja aikaisemmat)..xlsx Excel -taulukkolaskentatiedosto (Microsoft Office 2007)..bmp.jpg.gif.tif.ppt Eräs kuvatiedostomuoto ( Windows bitmap ). Eräs kuvatiedostomuoto. Eräs kuvatiedostomuoto. Eräs kuvatiedostomuoto. PowerPoint-esitysgrafiikkaohjelman tiedosto (Microsoft Office 2003 ja aikaisemmat)..pptx PowerPoint-esitysgrafiikkaohjelman tiedosto (Microsoft Office 2007)..zip.wav.avi.tmp Pakattu tiedosto. Eräs äänitiedostomuoto. Eräs videotiedostomuoto. Väliaikainen tiedosto. Kansioiden ja tiedostojen ominaisuudet Napsauta hiiren oikealla painikkeella kansiota tai tiedostoa ja valitse pikavalikosta Properties ( Ominiaisuudet ). Kansion ominaisuusikkunassa voit tarkastella tietoja koko kansiosta: - kansion sisältämien tiedostojen yhteenlaskettu koko - alikansioiden ja tiedostojen lukumäärä

4 - luontipäivämäärä - sijainti - määritteet, joilla rajataan kansion tai tiedoston käyttöä (esim. Read Only ( Vain luku ), joka estää tiedoston muuttamisen) Tiedoston ominaisuusikkunassa näkyy vastaavia tietoja yksittäisestä tiedostosta. Huomaa erityisesti, että tiedostolle kerrotaan sekä luomispäivä, muokkauspäivä ja käyttöpäivä. Vapaan levytilan määrä Kun avaat levyaseman tai kansion sisällön, näet alareunan tilarivillä tiedostojen ja kansioiden yhteismäärän, vapaan levytilan määrän sekä tiedostojen yhteenlasketun koon: Kun napsautat levyasemakuvaketta, näet sisältöikkunassa käytetyn ja vapaan levytilan määrän sekä numeroin että graafisesti. Vaihtoehtoisesti voit myös napsauttaa hiiren oikealla näppäimellä levyasemakuvakkeen päällä ja valita Properties ( Ominaisuudet ). Kokeile: Avaa resurssienhallinta. Tarkastele koneesi resursseja sisältöikkunassa eri näkymien avulla. Pohdi, milloin eri näkymät ovat mielestäsi käyttökelpoisimpia. Tutki, montako tiedostoa ja alikansiota löydät kiintolevyn eri osioilta.

5 Kansion luominen ja valinnat Kansion luominen Kansioita syntyy käyttöjärjestelmää ja ohjelmia asennettaessa. Käyttäjä voi itse luoda niitä lisää. 1. Avaa resurssienhallinta. Valitse levyasema ja mahdollinen ylemmän tason kansio, johon uusi kansio luodaan. 2. Napsauta resurssienhallinnassa hiiren oikealla painikkeella sisältöikkunan tyhjässä kohdassa. 3. Valitse avautuvasta pikavalikosta New ( Uusi ) ja edelleen alivalikosta Folder ( Kansio ): 4. Luomasi uusi kansio sijoittuu sisältöikkunassa ensin listan viimeiseksi. 5. Nimeä kansio, kun uusi kansio on aktiivisena (sininen tausta): voit kirjoittaa päälle kansiolle nimen. Hyväksy Enter-näppäimellä tai napsauttamalla hiirellä nimikentän ulkopuolelle. 6. Voit päivittää tiedostoluettelon F5 -painikkeella, jolloin uusi kansio siirtyy oikealle paikalle. Paikka riippuu siitä, millä perusteella näkymä on järjestetty. Yleisin vaihtoehto on aakkosjärjestys. Kokeile: Valitse resurssienhallinnasta oma H:-asemasi ja luo sinne kansio Tietokone työvälineenä. Siirry ko. kansioon ja luo sinne uusi tekstitiedosto. Käytä myös tiedoston luomisessa oikeaa hiiren näppäintä, ja poimi listasta Text Document ( Tekstiasiakirja ) Vaihda sitten tekstitiedoston nimeksi Resurssienhallinta.txt. Kaksoisnapsauta lopuksi tiedoston nimeä. Mitä tapahtuu? Huomaa: Jos haluat luoda uuden kansion levyaseman tai esimerkiksi USB-muistitikun aseman juureen, niin valitse ensin asema napsauttamalla kuvaketta ja luo sitten kansio kuten edellä on kuvattu. Kansion / tiedoston valinta Yksittäisen kansion tai tiedoston valitset napsauttamalla tiedoston nimeä. Valitun tiedoston tai kansion tausta muuttuu siniseksi. Voit myös valita useita peräkkäisiä kansioita / tiedostoja napsauttamalla ensin ryhmän ensimmäistä kohdetta, paina sitten Shift -näppäin pohjaan ja napsauta viimeistä tiedostoa: Monta yksittäistä mutta ei välttämättä peräkkäisiä tiedostoja valitset napsauttamalla haluamasi tiedostoja hiirellä samalla pitäen Ctrl-näppäintä pohjassa:

6 Kokeile: Luo Tietokone työvälineenä -kansioosi 3-4 uutta tiedostoa ja kokeile niihin edellä kuvattuja valintamekanismeja. Kansion tai tiedoston poistaminen 1. Valitse ensin poistettava kansio tai tiedosto. 2. Paina Delete -näppäintä (nuolinäppäinten yläpuolella olevassa ryhmässä). 3. Windows varmistaa vielä toimenpiteen. 4. Vahvista poistaminen Yes / Kyllä -painikkeella. (Sanamuoto voi vaihdella riippuen siitä, mitä olet poistamassa.) Vaihtoehtoinen tapa on vetää kohde hiirellä roskakori -kuvakkeen päälle. Jos poistit vahingossa väärän kohteen, voit yleensä kumota toiminnon valitsemalla resurssienhallinnan: Edit ( Muokkaa ) -valikosta toiminnon Undo... ( Kumoa... ). Kokeile: Poista edellä luomasi kokeilutiedostot ja palauta ne Undo:n avulla.

7 Roskakori Poistettujen tietojen palautus (roskakori) Tietokoneen paikalliselta levyltä (kuten C:) poistamasi kohteet siirtyvät ensin roskakoriin, josta voit ne vielä tarvittaessa palauttaa. Tämä ei kuitenkaan toimi verkkoasemilla ja USB-muistitikuilla! Voit avata roskakorin sisällön kaksoisnapsauttamalla. Poistettujen tiedostojen tai kansioiden palautus tapahtuu napsauttamalla kohdetta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla valikosta Restore ( Palauta ). Tiedostot palautuvat takaisin alkuperäiseen kansioonsa. Kokeile: Poista taas edellä luomasi kokeilutiedostot ja palauta ne roskakorin kautta. Roskakorin tyhjentäminen Roskakoriin siirtämäsi tiedostot eivät ole lopullisesti kadonneet, vaan ne kuormittavat vielä tietokoneen levyjä. Roskakori tyhjentyy, kun napsautat kuvaketta hiiren oikealla painikkeella ja valitset valikosta Tyhjennä roskakori. Tämän jälkeen tiedostot ovat lopullisesti mennyttä! Kansioiden ja tiedostojen siirto, kopiointi, nimeäminen Leikepöydän avulla siirtäminen ja kopioiminen Voit käyttää myös pikavalikkoa leikepöydän avulla siirrettäessä ja kopioitaessa. Siirtäminen leikepöydän avulla 1. Valitse siirrettävä kohde hiirellä napsauttamalla. 2. Edit ( Muokkaa ) -valikosta Cut ( Leikkaa ). 3. Valitse uusi kansio, johon kohde siirretään. 4. Edit ( Muokkaa ) -valikosta Paste ( Liitä ). Kopiointi leikepöydän avulla: 1. Valitse kopioitava kohde. 2. Edit -valikosta Copy. ( Muokkaa, Kopioi ) 3. Valitse uusi kansio, johon kohde siirretään. 4. Edit -valikosta Paste ( Muokkaa, Liitä )

8 Hiiren avulla siirtäminen ja kopioiminen Siirtäminen hiirellä Vaihtoehtoisesti kansioiden tai tiedostojen siirto voidaan suorittaa hiirellä vetämällä 1. Valitse ensin tiedosto(t). 2. Pidä hiiren vasen painike pohjassa ja hiirtä siirtäen vedä tiedostot haluamasi kansion päälle. 3. Vapauta hiiren painike. Nyt tiedosto(t) häviävät alkuperäisestä kansiosta. Voit avata uuden kansion kaksoisnapsauttamalla ja tarkastella tiedostoja. Kansioiden / tiedostojen kopiointi hiirellä 1. Valitse ensin tiedosto(t). Älä kuitenkaan vielä vapauta painiketta. 2. Paina näppäimistöltä Ctrl -näppäin alas, jolloin kohdistimen viereen ilmestyy + merkki. 3. Vedä tiedostot haluamaasi paikkaan. 4. Vapauta hiiren painike. Tiedostot ovat nyt kopioituneet. Huomaa: Jos vedät hiirellä tiedoston tai kansion levykeasemalle tai toiselle kiintolevyasemalle, oletuksena on kopiointi, ei siirto. Tämä helpottaa esimerkiksi tiedostojen kopiointia H:-asemalta USB-muistitikulle: Alkuperäinen lähdetiedosto ei häviä, vaan se jää H:lle talteen. Voit tarvittaessa kumota toiminnon Edit ( Muokkaa ) -valikosta Undo ( Kumoa ) Kansion / tiedoston uudelleen nimeäminen 1. Valitse kansio tai tiedosto napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella. 2. Valitse avautuvasta pikavalikosta Rename ( Nimeä uudelleen ). 3. Tiedoston tai kansion entinen nimi näkyy nyt sinisellä pohjalla: 4. Kirjoita uusi nimi ja hyväksy se Enter-näppäimellä. Muista tiedostotarkennin.

9 Tiedostojen etsiminen Kun tiedostojen ja kansioiden määrä omassa kotihakemistossa (tai omalla muistitikulla) kasvaa vähänkään suuremmaksi, tulee nopeasti tarve käyttää Windows XP:n etsintätoimintoa. Perushaku Käynnistä haku komentosarjalla Start > Search > All Files and Folders ( Käynnistä > Etsi > Kaikki tiedostot ja kansiot ). Tai voit myös käyttää näppäinkomentoa Windowsnäppäin + F 1. Kirjoita kansion tai tiedoston nimi sille varattuun ruutuun. Jos et muista nimeä, voit kirjoittaa seuraavaan kenttään jonkin sanan, joka esiintyy tiedostossa. 2. Valitse kohde Look In kenttään: a) mikä levyasema TAI b) mikä kansio / kaikilta levyasemilta samanaikaisesti: 1. Tarvittaessa valitse alasvetolistasta viimeinen kohta ( Browse ), ja pääset selaamaan konettasi. 2. Napsauta Search ( Etsi ) painiketta. 3. Odottele hakuprosessin päättymistä, jolloin saat listan löydetyistä tiedostoista ja kansioista. Voit kaksoisnapsauttamalla avata tiedoston listasta. Voit etsiä myös muilla hakuehdoilla (merkitset valintaruutu valituksi) joko yhdellä tai useammalla ehdolla samanaikaisesti. Haku päivämäärän mukaan 1. Valitse When it was modified -hakuehto napsauttamalla hiirellä. 2. Valitse, etsitkö tiedostoja a) viimeksi kuluneiden kuukausien / päivien mukaan: valitse lukumäärä, b) tietyltä ajanjaksolta esimerkiksi , napsauta päivämäärä-tekstikentän nuolipainiketta ja voit valita päivämäärän kalenterista 3. Valitse Search Now. What Size is it? -valinnan kautta voidaan hakuperusteeksi antaa tiedoston koko (tai kokoluokka). Advanced Options -kohdan lisämääritykset mahdollistavat haun kohdistamisen esimerkiksi alikansioihin tai piilotettuihin/järjestelmätiedostoihin.

10 Jokerimerkin käyttö voi helpottaa hakuja. Voit etsiä tietyntyyppiset tiedostot ns. jokerimerkin * avulla, esimerkiksi *.doc etsii kaikki tiedostot, jotka ovat tallennettu.doc tarkenteella tiedostonimestä riippumatta. Tieto*.txt puolestaan etsii kaikki tiedostot, joiden nimi alkaa Tieto ja tarkenne on.txt, vaikkapa Tieto.txt, Tieto1.txt ja Tietokone.txt. Jokerimerkki * voi siis vastata nollaa, yhtä tai useampaa merkkiä. Jokerimerkki? puolestaan vastaa täsmälleen yhtä merkkiä, eli haulla Tentti?.doc voi löytyä dokumentit Tentti1.doc ja TenttiU.doc.

11 USB-muistitikun käyttö Tiedostojen siirtoon JAMK:n koneiden ja oman tietokoneen välillä on mahdollista käyttää USB-muistitikkua. Muistitikku kytketään tietokoneen USB-liitäntään. Useimmissa koneissa USB-liitännät ovat jo näkyvissä koneen etupaneelissa. Vanhemmissa malleissa niitä joutui usein etsimään koneen takaosasta. Muistitikun voi kytkeä koska tahansa. Hetken kuluttua Windows XP ilmoittaa löytäneensä uuden laitteen, joka tulee uutena levyasemana näkyviin resurssienhallintaan. Tämän jälkeen sitä voi käsitellä kuin mitä tahansa levyasemaa. Kapasiteetiltaan USB-muisti on tietysti pienempi kuin esimerkiksi opiskelijan oma H;-asema. USB-muistitikun poistaminen on varmuuden vuoksi parasta tehdä ensin ohjelmallisesti pysäyttämällä.laite ja vasta sitten irrottamalla tikku. Muistitikun ollessa kytkettynä näkyy tehtäväpalkin oikeassa alakulmassa kuvake, jossa vihreä nuoli osoittaa alavasemmalle. Kaksoisnapsauta tätä kuvaketta, jolloin avautuu alla näkyvän kuvan esittämä ikkuna. Valitse haluamasi muistilaite (niiitä voi siis olla useita yhtä aikaa käytössä) ja napsauta Pysäytä. Windows XP vahvistaa vielä pysäytyspyynnön, jonka jälkeen se hetken kuluttua ilmoittaa, että laite voidaan poistaa turvallisesti. Jos vain poistat muistitikun pysäyttämättä sitä ensin, saatat pahimmassa tapauksessa menettää tietoja. Jos esimerkiksi aikaisemmin käynnistämäsi tiedoston kopiointi tikulle on vielä kesken kun irrotat tikun, et todennäköisesti pysty käyttämään syntynyttä kopiota.

12 Tiedostojen pakkaaminen Suuret tekstitiedostot kannattaa pakata ennen lähettämistä sähköpostilla, koska pakattu tiedosto vie vähän tilaa eli kulkee verkossa nopeammin kuin alkuperäinen tiedosto. Pakkaaminen on välttämätöntä etenkin silloin jos yhteysvälineenä on modeemi. Lisäksi jos lähetät useita tiedostoja sähköpostin liitteenä, ne kannattaa pakata yhdeksi tiedostoksi, jonka vastaanottaja voi purkaa (vrt. esim. 20 erillistä tiedostoliitettä). Yleisin pakkausformaatti on zip. Nykyaikaisia pakkausohjelmia ovat esim. WinZip, PowerArchiver ja IZArk. (Kasarifriikit tietysti muistavat haikeudella lharc:ia... :-) Windows XP pystyy myös pakkaamaan tiedostoja ilman ulkopuolista apuohjelmaa. Voit pakata ja purkaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla: joko valita tiedoston resurssienhallinnassa hiiren oikealla painikkeella (tai käynnistää pakkausohjelman Start ( Käynnistys ) -valikon kautta). Tiedostojen pakkaaminen 1. Avaa resurssienhallinta. 2. Valitse tiedostot / kansio napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella. 3. Valitse avautuvasta pikavalikosta IZArk ja Add to..., jolloin kansion tai tiedoston nimi tulee automaattisesti myös pakatun tiedoston nimeksi. 4. Ohjelma sijoittaa pakatun tiedoston (.zip) saman hakemiston juureen, jossa pakattavat tiedostot/hakemistot sijaitsevat. Pakatun tiedoston tarkastelu 1. Kaksoisnapsauta resurssienhallinnassa pakatun tiedoston kuvaketta avautuu pakkausohjelman ikkuna. Windows saattaa tietoturvasyistä varmistaa toimenpiteen, koska haittaohjelmien tiedetään leviävän zip-tiedostojen välityksellä. Jos tiedät zip-tiedoston turvalliseksi, vastaa jatkamiskysymykseen myöntävästi. 2. Saat listan pakatuista tiedostoista sekä tiedot pakattujen tiedostojen koosta. Voit pakata ja purkaa tiedoston tässä ohjelmaikkunassa. Pakattujen tiedostojen purkaminen Kun olet siirtänyt koneellesi pakatun tiedoston, täytyy se vielä purkaa. 1. Avaa resurssienhallinta. 2. Napsauta hiiren oikealla painikkeella ja valitse IZArk-pikavalikosta jokin vaihtoehdoista, esimerkiksi -Extract here: tiedostot puretaan pakatun tiedoston kanssa samaan paikkaan - Extract to: voit määritellä, mihin kansioon tiedostot puretaan:

13 3. Ensin avautuu valintaikkuna, jossa on lista tiedostoista. Voit itse määritellä paikan, johon tiedostot puretaan. 4. Valitse tallennuskohde napsauttamalla Extract to -kentän nuolipainiketta, jolloin pääset selaamaan koneesi hakemistoa. On myös olemassa ns.. itsepurkautuvia paketteja (self extracting zip-file). Näissä tiedostoissa on.exe -tarkenne ja yleensä asiasta mainitaan vielä erikseen. Suoritettaessa tiedosto se purkaa sisältönsä käyttäjän määrittelemään paikkaan. Itsepurkautuvien pakettien suhteen tulee olla melko epäluuloinen, vastaavan näköisiä tiedostoja on menestyksellä käytetty virusten ja haittaohjelmien levitykseen.

14 Muita Windows XP -ympäristön toimintoja Ohje Valinnalla Start > Help ( Käynnistä > Ohje ja tuki ) saat lisätietoa Windowsin käyttöliittymästä ja sen ominaisuuksista. Jokaiseen yksittäiseen Windows-ohjelmaan liittyy myös oma ohjeensa. Ohje avautuu usein paitsi ohjelman Help-valikon (esim. Office 2003) tai sinivalkoisen kysymysmerkkikuvakkeen (esim. Office 2007) kautta, myös F1-näppäimellä. Toimiminen ongelmatilanteissa Jos koneesi tai jokin yksittäinen sovellus menee "jumiin" eli lakkaa toimimasta, voit käyttää näppäinyhdistelmää Ctrl + Alt + Del. Pidä ensin vasemmalla kädellä näppäimistön vasemman reunan Ctrl- ja Alt -näppäimiä pohjassa ja sen jälkeen paina oikealla kädellä nuolinäppäinten yläpuolella olevaa Delete -näppäintä. Komento avaa suojausikkunan, josta napsautat Task List ( Tehtävienhallinta ) -painiketta. Tehtävälistalla ovat näkyvissä kaikki käynnissä olevat ohjelmat. Jos ongelma liittyy yksittäisen ohjelman kaatumiseen ( Not responding, Ei vastaa ), valitse se listalta ja napsauta End Task ( Lopeta tehtävä ) -painiketta, joka sulkee ohjelman. Sen jälkeen voit sulkea suojausikkunan ja jatkaa työskentelyäsi. HUOM: Ongelmatilanteiden varalta tallenna työskentelysi aikana asiakirjat riittävän usein. Ctrl-Alt-Del mahdollistaa myös koneelta uloskirjautumisen. Koneen jumittaessa älä pakene paikalta, vaan pyri ratkaisemaan ongelma. Jos koneesi jää auki, voi ilkeämielinen tuntematon henkilö päästä käsiksi tietoihisi. Ohjelman versionumero Ohjelman version voit selvittää Help ( Ohje ) -valikosta, josta yleensä löytyy valinta About... ( Tietoja... ).

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja MICROSOFT K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS Petri Ilmonen ja Juha Hällfors -sarja Sisällysluettelo Saatesanat 3 Johdanto 6 Kirjan rakenne ja tasomerkinnät 6 Käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7

TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 TIETOTEKNIIKKAKESKUS WINDOWS 7 Pikaopas käyttöjärjestelmään siirtyjälle Teksti: Arja Sipola ja Krista Tuominen Helsingin yliopisto Tietotekniikkakeskus 2011 www.helsinki.fi/helpdesk 3 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

PIENI WINDOWS XP OPAS. Senioriklubi. Syksy 2006

PIENI WINDOWS XP OPAS. Senioriklubi. Syksy 2006 PIENI WINDOWS XP OPAS Senioriklubi Syksy 2006 Minna Hiltunen Sisällysluettelo 1 Windows XP... 1 2 Windows työpöytä... 1 3 Käynnistä valikko (Start)... 2 4 Tiedostojen ja kansioiden hallinta... 2 4.1 Oma

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Windows 8 -kurssi. Kurssista

Windows 8 -kurssi. Kurssista Windows 8 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Kurssista Maanantaisin ja keskiviikkoisin 9. 16.9.2013 Kolme kertaa 3 x 4 h = 12 h Klo 12:15 15:30 Puolessa välissä pidetään vartin kahvitauko Kännykät

Lisätiedot

ATK yrittäjän työvälineenä

ATK yrittäjän työvälineenä ATK yrittäjän työvälineenä Perusteet 16.3.2009 Rovaniemen Design Park Kouluttaja Timo Laapotti / F4U Foto For You f4u@f4u.fi 0400 684 358 http://f4u.fi/ ATK yrittäjän työvälineenä Esityksen sisältö A-ajokorttivaatimukset

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

WINDOWS 2000 perusteet 1

WINDOWS 2000 perusteet 1 WINDOWS 2000 perusteet 1 1. NÄYTTÖ...3 Työpöytä (Desktop)...3 Tehtäväpalkki (Taskbar)...3 Start -valikko...4 Kuvakkeet...4 Pikakuvake (Shortcut)...5 Kuvaketyypit...5 Kuvakkeiden järjestäminen...5 2. ULOSKIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

ATK-taitojen päivitys luento 1. Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013

ATK-taitojen päivitys luento 1. Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013 ATK-taitojen päivitys luento 1 Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013 1 Taustaa Pielavesi, Hyvinkää, Helsinki, Maaninka Yhden megan Winchester WordPerfect korvaa sihteerin Pankki on kotona Sitä sanaa

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

RESURSSIENHALLINTA...2 OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN...2 RESURSSIENHALLINTAAN TUTUSTUMINEN JA SEN RAKENNE...3 KANSIOT, ALIKANSIOT JA TIEDOSTOT...

RESURSSIENHALLINTA...2 OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN...2 RESURSSIENHALLINTAAN TUTUSTUMINEN JA SEN RAKENNE...3 KANSIOT, ALIKANSIOT JA TIEDOSTOT... RESURSSIENHALLINTA...2 OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN...2 RESURSSIENHALLINTAAN TUTUSTUMINEN JA SEN RAKENNE...3 KANSIOT, ALIKANSIOT JA TIEDOSTOT...4 KANSIOHIERARKIA...4 KUVAKKEET JA TARKENTEET...5 KANSIOIDEN JA

Lisätiedot

Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Windows 2000 -käyttöjärjestelmän perusteet Sisällys sivu Mikrotietokoneen osat 1 Windows 2000:n käytön aloittaminen

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Tuo poistetut tiedot takaisin

Tuo poistetut tiedot takaisin PELASTUS VIIME HETKELLÄ: UUSI OHJELMA palauttaa tiedostoja kiintolevyltä cd-levyltä usb-muistilta muistikortilta Tuo poistetut tiedot takaisin TIETOJA VAIKEUSTASO Helppo Keskitaso Vaikea JÄRJESTELMÄ Windows

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Käyttöopas

Ulkoiset laitteet. Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki, OSX -PERUSTEET TÄRKEIN EROAVAISUUS OsX:n hakemistorakenne on Unix-tyylinen Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Lisätiedot

0RGXXOL. ODLWWHHQNl\WW MD WLHGRQKDOOLQWD

0RGXXOL. ODLWWHHQNl\WW MD WLHGRQKDOOLQWD 0RGXXOL ODLWWHHQNl\WW MD WLHGRQKDOOLQWD 31.12.2007 Hannu Mikkonen m2ohje.doc 1/9 Moduuli 2 laitteen käyttö ja tiedonhallinta Tutkinnon perusteet 7XWNLQQRQVXRULWWDMDRVRLWWDDLWVHQlLVHVWLWLHWRNRQHWWDNl\WWlHQHWWlKlQKDOOLWVHHYDOLWVHPDQVDODLWWHLVWRQ

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Windowsin pikanäppäimet

Windowsin pikanäppäimet 1 / 9 12.9.2017 klo 15.02 Windowsin pikanäppäimet Valitse tuoteversio Windows 10 Windows 10 Pikanäppäimet ovat näppäimiä tai näppäinyhdistelmiä, joiden avulla voidaan tehdä joitakin samoja toimia kuin

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

M-Filesin käyttöönotto

M-Filesin käyttöönotto M-Filesin käyttöönotto Tämän oppaan avulla M-Filesin käytössä on helppo päästä alkuun. M-Files Desktop M-Files Desktop on täysillä ominaisuuksilla varustettu asiakasohjelmiston käyttöliittymä M-Filesin

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Office- työkalujen yhteiskäyttö 1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Diaesitykseen voidaan lisätä tarvittavaa sisältöä valmiista Word- dokumentista. Diaesitykseen voidaan avata wordillä luotu asiakirja.

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007

Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007 Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007 SISÄLTÖ: 1. Kameran käyttö: Microsoft Excel 2003 ja Microsoft Windows XP. 2. Kameran käyttö: Microsoft Excel 2007 ja Microsoft Windows Vista Usein mitoituksesta tehdään

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

H1: Tehtävänanto. Yleiset ohjeet harjoitusten tekoon

H1: Tehtävänanto. Yleiset ohjeet harjoitusten tekoon H1: Tehtävänanto Yleiset ohjeet harjoitusten tekoon Harjoitusten 1 tekemiseen käytetään joko Microsoft Office 2010 2 tai LibreOffice 3.3 3 - ohjelmia. Näiden tomisto-ohjelmapakettien tekstinkäsittelyohjelmat

Lisätiedot

Epson EMP-765 langaton käyttö

Epson EMP-765 langaton käyttö Epson EMP-765 langaton käyttö Tämä on yleinen käyttöohje Epsonin videotykin langattomaan käyttöön. Kannattaakin huomioida, että eri kannettavissa koneissa langaton käyttö saattaa hieman poiketa tässä ohjeessa

Lisätiedot

Midland BTNext -päivityssovellus

Midland BTNext -päivityssovellus Midland BTNext -päivityssovellus Kun olet ladannut BTNext-päivityssovelluksen web-sivultamme, kaksoisnapsauta sitä ja seuraa asennusmenettelyä. BTNext-päivityssovellus asentuu automaattisesti "Program"-valikkoon,

Lisätiedot

Basware Supplier Portal

Basware Supplier Portal Basware Supplier Portal Pikaohje Toimittajille (Toukokuu 2011) Prosessin yleiskatsaus Basware Supplier Portal on tarkoitettu toimittajaorganisaatioille (joita kutsutaan jäljempänä toimittajiksi). Järjestelmän

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Tietokoneen peruskäyttö

Tietokoneen peruskäyttö 1 Tietokoneen peruskäyttö Windows 7 Sähköposti Internet 2 Windows 7 tehtäväpalkki Kiinnitä tehtäväpalkkiin tarvitsemasi ohjelmat Hiiren oikea näppäin: Kiinnitä tehtäväpalkkiin Poista turhat kuvakkeet tehtäväpalkista

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10)

Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10) Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10) 1) Wordfast-ohjelman lataaminen Mene osoitteeseen www.wordfast.net, napsauta kohtia products ja download: Huom! Samasta paikasta saat myös mm. käsikirjan (reference

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje Ohje 21.01.2008 0.1 Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta...

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje Avaa PDF_X-Change Editor Avaa kopioitava asiakirja X-Change-ohjelmaan Jos olet saanut asiakirjan sähköpostissa tallenna asiakirja ensin omaan henkilökohtaiseen

Lisätiedot

Backup Premium Pikakäyttöopas

Backup Premium Pikakäyttöopas Tietoja Memeo Backup Premium on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Automaattisesti varmuuskopioimalla Memeo Backup Premium pystyy palauttamaan arvokkaat ja

Lisätiedot

AMIS-ohjelman käyttöohjeet

AMIS-ohjelman käyttöohjeet AMIS-ohjelman käyttöohjeet Yleistä AMIS-ohjelma on Daisy-kirjojen ilmainen lukuohjelma. AMISin avulla voit lukea Daisy-äänikirjoja, Daisy-yhdistelmäkirjoja, jotka sisältävät sekä tekstiä että ääntä, ja

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa esitellään lisävarusteena saatavien tietokoneen ulkoisten laitteiden käyttöä.

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa esitellään lisävarusteena saatavien tietokoneen ulkoisten laitteiden käyttöä. Ulkoiset laitteet Asiakirjan osanumero: 410774-351 Huhtikuu 2006 Tässä oppaassa esitellään lisävarusteena saatavien tietokoneen ulkoisten laitteiden käyttöä. Sisällysluettelo 1 USB-laitteen käyttäminen

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET

GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET GPRS-lisäpalvelu Internet-asetukset 2(22) Sisällysluettelo 1 INTERNET-ASETUKSET MICROSOFT WINDOWS 95/98... 3 1.1 MODEEMIN ASENNUS... 3 1.2 APN:N ASETTAMINEN... 3 1.3

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteina saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä.

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteina saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Ulkoiset laitteet Asiakirjan osanumero: 430221-351 Tammikuu 2007 Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteina saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Sisällysluettelo 1 USB-laitteen käyttäminen USB-laitteen

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

WINDOWS XP perusteita osa I

WINDOWS XP perusteita osa I WINDOWS XP perusteita osa I Hannu Mikkonen 1 1(1) WINDOWS XP perusteita osa I 2 WINDOWS XP Perusteita osa I Hannu Mikkonen 2(2) WINDOWS XP perusteita osa I 3 SISÄLLYSLUETTELO 1 WINDOWS XP...1 1.1 Käyttöliittymä...1

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot