Windows XP Resurssienhallinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Windows XP Resurssienhallinta"

Transkriptio

1 Windows XP Resurssienhallinta Yleistä Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan. Sen saat käyttöön joko - Start-painikkeen kautta (valitse Start > Programs > Accessories > Windows Explorer eli Käynnistä > Ohjelmat > Apuohjelmat > Resurssienhallinta), tai - näppäimistöltä, Windows -painike + E. Kolmas vaihtoehto on napsauttaa My Computer -kuvaketta työpöydällä. Tarkastelemme tässä englanninkielisen Windows XP -käyttöjärjestelmän resurssienhallintaa. Paitsi käyttöjärjestelmän kielen mukaan, saattaa resurssienhallinnan näkymä vaihdella suuresti verkkoympäristöstä, tietokoneesta ja käyttäjästä riippuen. Tietyt pääpiirteet ovat kuitenkin aina löydettävissä. Kuvassa yllä vasemmalla on näkyvissä kansioikkuna (Folders), jossa JAMK:n ympäristössä näkyy sisään kirjautuneen käyttäjän kansiorakenne. Se kuvaa tietokonettasi, levyasemia, kirjoittimia, roskakoria sekä yhteyksiä lähiverkon kautta. Kansioikkunassa tietokoneen sisältö esitetään puumaisena, hierarkkisena rakenteena. Kansioikkuna on mahdollista sulkea sen oikeassa yläkulmassa olevasta rasti-kuvakkeesta.

2 Oikealla puolella näkymää on sisältö- eli tiedostoikkuna, jossa näkyy valitun levyaseman tai kansion alikansiot ja tiedostot. Kun napsautat vasemmalta levyaseman tai kansion kuvaketta, sen sisältö avautuu oikeanpuoleiseen alueeseen. Yllä olevassa esimerkkikuvassa on vasemmalla valittuna oma tietokone, My Computer, jonka sisältö siis näkyy oikealla puolella. Oikealta puolelta voit avata kansion kaksoisnapsauttamalla kansiokuvaketta. Sulje kansio napsauttamalla kansioikkunassa toista kansiota tai levyasemaa tai napsauta työkalurivin Up ( Ylös )-painiketta (vihreä nuoli). Sisältöikkunan sisällön voit lajitella eri perusteilla (nimi, koko, päivämäärä) napsauttamalla ikkunan yläreunan vastaavaa otsikkokenttää. Kansiot, alikansiot ja tiedostot Tietokoneessa erilaiset tallennuslaitteet ( levyasemat, kuten C:, G: ja H:) on jaettu kansioiksi. Kansioon voidaan luoda uusia kansioita eli alikansioita, joiden avulla voit järjestellä tiedostot tarkemmin. (Huomaa levyasemien nimeämiskäytäntö: Kirjain + kaksoispiste.) Kansion avaaminen ja sulkeminen kansioikkunassa (+) Plusmerkki Kansio -kuvakkeen vieressä: napsauttamalla + -merkkiä (tai: vaihtoehtoisesti: kaksoisnapsauttamalla kansiota) avautuu kohteen sisältö eli kansion sisältämät alikansiot ja tiedostot. (-) Miinusmerkki: kohteen sisältö on jo näkyvillä. Napsauttamalla - -merkkiä (tai: vaihtoehtoisesti: kaksoisnapsauttamalla kansiota) voit sulkea kansion. Jos kansion edessä ei ole lainkaan merkkiä, sisältää kansio vain tiedostoja. Tiedostot Eri ohjelmilla tallennettujen tiedostojen kuvakkeet ovat erilaisia. Kuvake on usein sama kuin sillä sovelluksella, jolla tiedostoa käsitellään. Eri sovellusten tallentamat tiedostot erotetaan yleensä toisistaan tiedoston tarkenteen avulla. Tiedostojen tarkenteita ja niiden tyyppejä voit nähdä avaamalla kansion, jossa on tiedostoja, ja valitsemalla resurssienhallinnan View -valikosta ( Näytä ) vaihtoehdon Details ( Luettelo ja tiedot ). Samalla pystyt tarkastelemaan tiedostojen päiväyksiä ja kellonaikoja. Jos avaamassasi kansiossa on paljon kuvatiedostoja, voit valita View > Thumbnails ( Näytä > Esikatselukuvat ), jolloin saat (karkean) käsityksen kuvatiedostojen sisällöstä. Yleisimmät tiedostotarkenteet Seuraava taulukko kuvaa lyhyesti yleisimmät tiedostotarkenteet, joita opiskelija kohtaa Windows XP-ympäristössä.

3 .exe.bat.doc Suoritettava ohjelmia. Esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelma voi olla suoritettava ohjelma winword.exe Suoritettava komentojono. Mahdollistaa yksinkertaisen ohjelmoinnin Windowsin peruskomentojen avulla. Word -asiakirja (Microsoft Office 2003 ja aikaisemmat)..docx Word -asiakirja (Microsoft Office 2007)..txt.rtf.xls Muotoilematon tekstitiedosto. Rich Text Format; Tallentaa tekstin muotoilut:. Useat tekstinkäsittelysovellukset (mm. OpenOffice Writer) tukevat tätä muotoa. Excel -taulukkolaskentatiedosto (Microsoft Office 2003 ja aikaisemmat)..xlsx Excel -taulukkolaskentatiedosto (Microsoft Office 2007)..bmp.jpg.gif.tif.ppt Eräs kuvatiedostomuoto ( Windows bitmap ). Eräs kuvatiedostomuoto. Eräs kuvatiedostomuoto. Eräs kuvatiedostomuoto. PowerPoint-esitysgrafiikkaohjelman tiedosto (Microsoft Office 2003 ja aikaisemmat)..pptx PowerPoint-esitysgrafiikkaohjelman tiedosto (Microsoft Office 2007)..zip.wav.avi.tmp Pakattu tiedosto. Eräs äänitiedostomuoto. Eräs videotiedostomuoto. Väliaikainen tiedosto. Kansioiden ja tiedostojen ominaisuudet Napsauta hiiren oikealla painikkeella kansiota tai tiedostoa ja valitse pikavalikosta Properties ( Ominiaisuudet ). Kansion ominaisuusikkunassa voit tarkastella tietoja koko kansiosta: - kansion sisältämien tiedostojen yhteenlaskettu koko - alikansioiden ja tiedostojen lukumäärä

4 - luontipäivämäärä - sijainti - määritteet, joilla rajataan kansion tai tiedoston käyttöä (esim. Read Only ( Vain luku ), joka estää tiedoston muuttamisen) Tiedoston ominaisuusikkunassa näkyy vastaavia tietoja yksittäisestä tiedostosta. Huomaa erityisesti, että tiedostolle kerrotaan sekä luomispäivä, muokkauspäivä ja käyttöpäivä. Vapaan levytilan määrä Kun avaat levyaseman tai kansion sisällön, näet alareunan tilarivillä tiedostojen ja kansioiden yhteismäärän, vapaan levytilan määrän sekä tiedostojen yhteenlasketun koon: Kun napsautat levyasemakuvaketta, näet sisältöikkunassa käytetyn ja vapaan levytilan määrän sekä numeroin että graafisesti. Vaihtoehtoisesti voit myös napsauttaa hiiren oikealla näppäimellä levyasemakuvakkeen päällä ja valita Properties ( Ominaisuudet ). Kokeile: Avaa resurssienhallinta. Tarkastele koneesi resursseja sisältöikkunassa eri näkymien avulla. Pohdi, milloin eri näkymät ovat mielestäsi käyttökelpoisimpia. Tutki, montako tiedostoa ja alikansiota löydät kiintolevyn eri osioilta.

5 Kansion luominen ja valinnat Kansion luominen Kansioita syntyy käyttöjärjestelmää ja ohjelmia asennettaessa. Käyttäjä voi itse luoda niitä lisää. 1. Avaa resurssienhallinta. Valitse levyasema ja mahdollinen ylemmän tason kansio, johon uusi kansio luodaan. 2. Napsauta resurssienhallinnassa hiiren oikealla painikkeella sisältöikkunan tyhjässä kohdassa. 3. Valitse avautuvasta pikavalikosta New ( Uusi ) ja edelleen alivalikosta Folder ( Kansio ): 4. Luomasi uusi kansio sijoittuu sisältöikkunassa ensin listan viimeiseksi. 5. Nimeä kansio, kun uusi kansio on aktiivisena (sininen tausta): voit kirjoittaa päälle kansiolle nimen. Hyväksy Enter-näppäimellä tai napsauttamalla hiirellä nimikentän ulkopuolelle. 6. Voit päivittää tiedostoluettelon F5 -painikkeella, jolloin uusi kansio siirtyy oikealle paikalle. Paikka riippuu siitä, millä perusteella näkymä on järjestetty. Yleisin vaihtoehto on aakkosjärjestys. Kokeile: Valitse resurssienhallinnasta oma H:-asemasi ja luo sinne kansio Tietokone työvälineenä. Siirry ko. kansioon ja luo sinne uusi tekstitiedosto. Käytä myös tiedoston luomisessa oikeaa hiiren näppäintä, ja poimi listasta Text Document ( Tekstiasiakirja ) Vaihda sitten tekstitiedoston nimeksi Resurssienhallinta.txt. Kaksoisnapsauta lopuksi tiedoston nimeä. Mitä tapahtuu? Huomaa: Jos haluat luoda uuden kansion levyaseman tai esimerkiksi USB-muistitikun aseman juureen, niin valitse ensin asema napsauttamalla kuvaketta ja luo sitten kansio kuten edellä on kuvattu. Kansion / tiedoston valinta Yksittäisen kansion tai tiedoston valitset napsauttamalla tiedoston nimeä. Valitun tiedoston tai kansion tausta muuttuu siniseksi. Voit myös valita useita peräkkäisiä kansioita / tiedostoja napsauttamalla ensin ryhmän ensimmäistä kohdetta, paina sitten Shift -näppäin pohjaan ja napsauta viimeistä tiedostoa: Monta yksittäistä mutta ei välttämättä peräkkäisiä tiedostoja valitset napsauttamalla haluamasi tiedostoja hiirellä samalla pitäen Ctrl-näppäintä pohjassa:

6 Kokeile: Luo Tietokone työvälineenä -kansioosi 3-4 uutta tiedostoa ja kokeile niihin edellä kuvattuja valintamekanismeja. Kansion tai tiedoston poistaminen 1. Valitse ensin poistettava kansio tai tiedosto. 2. Paina Delete -näppäintä (nuolinäppäinten yläpuolella olevassa ryhmässä). 3. Windows varmistaa vielä toimenpiteen. 4. Vahvista poistaminen Yes / Kyllä -painikkeella. (Sanamuoto voi vaihdella riippuen siitä, mitä olet poistamassa.) Vaihtoehtoinen tapa on vetää kohde hiirellä roskakori -kuvakkeen päälle. Jos poistit vahingossa väärän kohteen, voit yleensä kumota toiminnon valitsemalla resurssienhallinnan: Edit ( Muokkaa ) -valikosta toiminnon Undo... ( Kumoa... ). Kokeile: Poista edellä luomasi kokeilutiedostot ja palauta ne Undo:n avulla.

7 Roskakori Poistettujen tietojen palautus (roskakori) Tietokoneen paikalliselta levyltä (kuten C:) poistamasi kohteet siirtyvät ensin roskakoriin, josta voit ne vielä tarvittaessa palauttaa. Tämä ei kuitenkaan toimi verkkoasemilla ja USB-muistitikuilla! Voit avata roskakorin sisällön kaksoisnapsauttamalla. Poistettujen tiedostojen tai kansioiden palautus tapahtuu napsauttamalla kohdetta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla valikosta Restore ( Palauta ). Tiedostot palautuvat takaisin alkuperäiseen kansioonsa. Kokeile: Poista taas edellä luomasi kokeilutiedostot ja palauta ne roskakorin kautta. Roskakorin tyhjentäminen Roskakoriin siirtämäsi tiedostot eivät ole lopullisesti kadonneet, vaan ne kuormittavat vielä tietokoneen levyjä. Roskakori tyhjentyy, kun napsautat kuvaketta hiiren oikealla painikkeella ja valitset valikosta Tyhjennä roskakori. Tämän jälkeen tiedostot ovat lopullisesti mennyttä! Kansioiden ja tiedostojen siirto, kopiointi, nimeäminen Leikepöydän avulla siirtäminen ja kopioiminen Voit käyttää myös pikavalikkoa leikepöydän avulla siirrettäessä ja kopioitaessa. Siirtäminen leikepöydän avulla 1. Valitse siirrettävä kohde hiirellä napsauttamalla. 2. Edit ( Muokkaa ) -valikosta Cut ( Leikkaa ). 3. Valitse uusi kansio, johon kohde siirretään. 4. Edit ( Muokkaa ) -valikosta Paste ( Liitä ). Kopiointi leikepöydän avulla: 1. Valitse kopioitava kohde. 2. Edit -valikosta Copy. ( Muokkaa, Kopioi ) 3. Valitse uusi kansio, johon kohde siirretään. 4. Edit -valikosta Paste ( Muokkaa, Liitä )

8 Hiiren avulla siirtäminen ja kopioiminen Siirtäminen hiirellä Vaihtoehtoisesti kansioiden tai tiedostojen siirto voidaan suorittaa hiirellä vetämällä 1. Valitse ensin tiedosto(t). 2. Pidä hiiren vasen painike pohjassa ja hiirtä siirtäen vedä tiedostot haluamasi kansion päälle. 3. Vapauta hiiren painike. Nyt tiedosto(t) häviävät alkuperäisestä kansiosta. Voit avata uuden kansion kaksoisnapsauttamalla ja tarkastella tiedostoja. Kansioiden / tiedostojen kopiointi hiirellä 1. Valitse ensin tiedosto(t). Älä kuitenkaan vielä vapauta painiketta. 2. Paina näppäimistöltä Ctrl -näppäin alas, jolloin kohdistimen viereen ilmestyy + merkki. 3. Vedä tiedostot haluamaasi paikkaan. 4. Vapauta hiiren painike. Tiedostot ovat nyt kopioituneet. Huomaa: Jos vedät hiirellä tiedoston tai kansion levykeasemalle tai toiselle kiintolevyasemalle, oletuksena on kopiointi, ei siirto. Tämä helpottaa esimerkiksi tiedostojen kopiointia H:-asemalta USB-muistitikulle: Alkuperäinen lähdetiedosto ei häviä, vaan se jää H:lle talteen. Voit tarvittaessa kumota toiminnon Edit ( Muokkaa ) -valikosta Undo ( Kumoa ) Kansion / tiedoston uudelleen nimeäminen 1. Valitse kansio tai tiedosto napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella. 2. Valitse avautuvasta pikavalikosta Rename ( Nimeä uudelleen ). 3. Tiedoston tai kansion entinen nimi näkyy nyt sinisellä pohjalla: 4. Kirjoita uusi nimi ja hyväksy se Enter-näppäimellä. Muista tiedostotarkennin.

9 Tiedostojen etsiminen Kun tiedostojen ja kansioiden määrä omassa kotihakemistossa (tai omalla muistitikulla) kasvaa vähänkään suuremmaksi, tulee nopeasti tarve käyttää Windows XP:n etsintätoimintoa. Perushaku Käynnistä haku komentosarjalla Start > Search > All Files and Folders ( Käynnistä > Etsi > Kaikki tiedostot ja kansiot ). Tai voit myös käyttää näppäinkomentoa Windowsnäppäin + F 1. Kirjoita kansion tai tiedoston nimi sille varattuun ruutuun. Jos et muista nimeä, voit kirjoittaa seuraavaan kenttään jonkin sanan, joka esiintyy tiedostossa. 2. Valitse kohde Look In kenttään: a) mikä levyasema TAI b) mikä kansio / kaikilta levyasemilta samanaikaisesti: 1. Tarvittaessa valitse alasvetolistasta viimeinen kohta ( Browse ), ja pääset selaamaan konettasi. 2. Napsauta Search ( Etsi ) painiketta. 3. Odottele hakuprosessin päättymistä, jolloin saat listan löydetyistä tiedostoista ja kansioista. Voit kaksoisnapsauttamalla avata tiedoston listasta. Voit etsiä myös muilla hakuehdoilla (merkitset valintaruutu valituksi) joko yhdellä tai useammalla ehdolla samanaikaisesti. Haku päivämäärän mukaan 1. Valitse When it was modified -hakuehto napsauttamalla hiirellä. 2. Valitse, etsitkö tiedostoja a) viimeksi kuluneiden kuukausien / päivien mukaan: valitse lukumäärä, b) tietyltä ajanjaksolta esimerkiksi , napsauta päivämäärä-tekstikentän nuolipainiketta ja voit valita päivämäärän kalenterista 3. Valitse Search Now. What Size is it? -valinnan kautta voidaan hakuperusteeksi antaa tiedoston koko (tai kokoluokka). Advanced Options -kohdan lisämääritykset mahdollistavat haun kohdistamisen esimerkiksi alikansioihin tai piilotettuihin/järjestelmätiedostoihin.

10 Jokerimerkin käyttö voi helpottaa hakuja. Voit etsiä tietyntyyppiset tiedostot ns. jokerimerkin * avulla, esimerkiksi *.doc etsii kaikki tiedostot, jotka ovat tallennettu.doc tarkenteella tiedostonimestä riippumatta. Tieto*.txt puolestaan etsii kaikki tiedostot, joiden nimi alkaa Tieto ja tarkenne on.txt, vaikkapa Tieto.txt, Tieto1.txt ja Tietokone.txt. Jokerimerkki * voi siis vastata nollaa, yhtä tai useampaa merkkiä. Jokerimerkki? puolestaan vastaa täsmälleen yhtä merkkiä, eli haulla Tentti?.doc voi löytyä dokumentit Tentti1.doc ja TenttiU.doc.

11 USB-muistitikun käyttö Tiedostojen siirtoon JAMK:n koneiden ja oman tietokoneen välillä on mahdollista käyttää USB-muistitikkua. Muistitikku kytketään tietokoneen USB-liitäntään. Useimmissa koneissa USB-liitännät ovat jo näkyvissä koneen etupaneelissa. Vanhemmissa malleissa niitä joutui usein etsimään koneen takaosasta. Muistitikun voi kytkeä koska tahansa. Hetken kuluttua Windows XP ilmoittaa löytäneensä uuden laitteen, joka tulee uutena levyasemana näkyviin resurssienhallintaan. Tämän jälkeen sitä voi käsitellä kuin mitä tahansa levyasemaa. Kapasiteetiltaan USB-muisti on tietysti pienempi kuin esimerkiksi opiskelijan oma H;-asema. USB-muistitikun poistaminen on varmuuden vuoksi parasta tehdä ensin ohjelmallisesti pysäyttämällä.laite ja vasta sitten irrottamalla tikku. Muistitikun ollessa kytkettynä näkyy tehtäväpalkin oikeassa alakulmassa kuvake, jossa vihreä nuoli osoittaa alavasemmalle. Kaksoisnapsauta tätä kuvaketta, jolloin avautuu alla näkyvän kuvan esittämä ikkuna. Valitse haluamasi muistilaite (niiitä voi siis olla useita yhtä aikaa käytössä) ja napsauta Pysäytä. Windows XP vahvistaa vielä pysäytyspyynnön, jonka jälkeen se hetken kuluttua ilmoittaa, että laite voidaan poistaa turvallisesti. Jos vain poistat muistitikun pysäyttämättä sitä ensin, saatat pahimmassa tapauksessa menettää tietoja. Jos esimerkiksi aikaisemmin käynnistämäsi tiedoston kopiointi tikulle on vielä kesken kun irrotat tikun, et todennäköisesti pysty käyttämään syntynyttä kopiota.

12 Tiedostojen pakkaaminen Suuret tekstitiedostot kannattaa pakata ennen lähettämistä sähköpostilla, koska pakattu tiedosto vie vähän tilaa eli kulkee verkossa nopeammin kuin alkuperäinen tiedosto. Pakkaaminen on välttämätöntä etenkin silloin jos yhteysvälineenä on modeemi. Lisäksi jos lähetät useita tiedostoja sähköpostin liitteenä, ne kannattaa pakata yhdeksi tiedostoksi, jonka vastaanottaja voi purkaa (vrt. esim. 20 erillistä tiedostoliitettä). Yleisin pakkausformaatti on zip. Nykyaikaisia pakkausohjelmia ovat esim. WinZip, PowerArchiver ja IZArk. (Kasarifriikit tietysti muistavat haikeudella lharc:ia... :-) Windows XP pystyy myös pakkaamaan tiedostoja ilman ulkopuolista apuohjelmaa. Voit pakata ja purkaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla: joko valita tiedoston resurssienhallinnassa hiiren oikealla painikkeella (tai käynnistää pakkausohjelman Start ( Käynnistys ) -valikon kautta). Tiedostojen pakkaaminen 1. Avaa resurssienhallinta. 2. Valitse tiedostot / kansio napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella. 3. Valitse avautuvasta pikavalikosta IZArk ja Add to..., jolloin kansion tai tiedoston nimi tulee automaattisesti myös pakatun tiedoston nimeksi. 4. Ohjelma sijoittaa pakatun tiedoston (.zip) saman hakemiston juureen, jossa pakattavat tiedostot/hakemistot sijaitsevat. Pakatun tiedoston tarkastelu 1. Kaksoisnapsauta resurssienhallinnassa pakatun tiedoston kuvaketta avautuu pakkausohjelman ikkuna. Windows saattaa tietoturvasyistä varmistaa toimenpiteen, koska haittaohjelmien tiedetään leviävän zip-tiedostojen välityksellä. Jos tiedät zip-tiedoston turvalliseksi, vastaa jatkamiskysymykseen myöntävästi. 2. Saat listan pakatuista tiedostoista sekä tiedot pakattujen tiedostojen koosta. Voit pakata ja purkaa tiedoston tässä ohjelmaikkunassa. Pakattujen tiedostojen purkaminen Kun olet siirtänyt koneellesi pakatun tiedoston, täytyy se vielä purkaa. 1. Avaa resurssienhallinta. 2. Napsauta hiiren oikealla painikkeella ja valitse IZArk-pikavalikosta jokin vaihtoehdoista, esimerkiksi -Extract here: tiedostot puretaan pakatun tiedoston kanssa samaan paikkaan - Extract to: voit määritellä, mihin kansioon tiedostot puretaan:

13 3. Ensin avautuu valintaikkuna, jossa on lista tiedostoista. Voit itse määritellä paikan, johon tiedostot puretaan. 4. Valitse tallennuskohde napsauttamalla Extract to -kentän nuolipainiketta, jolloin pääset selaamaan koneesi hakemistoa. On myös olemassa ns.. itsepurkautuvia paketteja (self extracting zip-file). Näissä tiedostoissa on.exe -tarkenne ja yleensä asiasta mainitaan vielä erikseen. Suoritettaessa tiedosto se purkaa sisältönsä käyttäjän määrittelemään paikkaan. Itsepurkautuvien pakettien suhteen tulee olla melko epäluuloinen, vastaavan näköisiä tiedostoja on menestyksellä käytetty virusten ja haittaohjelmien levitykseen.

14 Muita Windows XP -ympäristön toimintoja Ohje Valinnalla Start > Help ( Käynnistä > Ohje ja tuki ) saat lisätietoa Windowsin käyttöliittymästä ja sen ominaisuuksista. Jokaiseen yksittäiseen Windows-ohjelmaan liittyy myös oma ohjeensa. Ohje avautuu usein paitsi ohjelman Help-valikon (esim. Office 2003) tai sinivalkoisen kysymysmerkkikuvakkeen (esim. Office 2007) kautta, myös F1-näppäimellä. Toimiminen ongelmatilanteissa Jos koneesi tai jokin yksittäinen sovellus menee "jumiin" eli lakkaa toimimasta, voit käyttää näppäinyhdistelmää Ctrl + Alt + Del. Pidä ensin vasemmalla kädellä näppäimistön vasemman reunan Ctrl- ja Alt -näppäimiä pohjassa ja sen jälkeen paina oikealla kädellä nuolinäppäinten yläpuolella olevaa Delete -näppäintä. Komento avaa suojausikkunan, josta napsautat Task List ( Tehtävienhallinta ) -painiketta. Tehtävälistalla ovat näkyvissä kaikki käynnissä olevat ohjelmat. Jos ongelma liittyy yksittäisen ohjelman kaatumiseen ( Not responding, Ei vastaa ), valitse se listalta ja napsauta End Task ( Lopeta tehtävä ) -painiketta, joka sulkee ohjelman. Sen jälkeen voit sulkea suojausikkunan ja jatkaa työskentelyäsi. HUOM: Ongelmatilanteiden varalta tallenna työskentelysi aikana asiakirjat riittävän usein. Ctrl-Alt-Del mahdollistaa myös koneelta uloskirjautumisen. Koneen jumittaessa älä pakene paikalta, vaan pyri ratkaisemaan ongelma. Jos koneesi jää auki, voi ilkeämielinen tuntematon henkilö päästä käsiksi tietoihisi. Ohjelman versionumero Ohjelman version voit selvittää Help ( Ohje ) -valikosta, josta yleensä löytyy valinta About... ( Tietoja... ).

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Windows 7 1. WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1. Kuvakkeet... 11

Windows 7 1. WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1. Kuvakkeet... 11 Windows 7 1 SISÄLLYSLUETTELO WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1 Kuvakkeet... 1 Käynnistä-valikko... 1 Vasen puoli... 1 Oikea puoli... 2 Tehtäväpalkki (Taskbar)... 3 Pienoisohjelmat... 5 Pienoisohjelmien

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto I: Windows 7 (H1) I Windows 7 Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ KURSSISTA JA KURSSIMATERIAALISTA... 2 1.1 Yliopiston mikroluokkien käyttö... 2 1.2 Widows

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 OPPIMATERIAALIT, OHJELMISTOT JA OPISKELUN ETENEMINEN... 2 OPISKELUOPAS... 3 VERKKOMATERIAALIT JA MUU MATERIAALI... 3 KÄYTETYT OHJELMISTOT... 3 SUORITUSTAPA... 4 OPISKELUTAPA...

Lisätiedot

Huolto ja optimointi

Huolto ja optimointi OSA VIII Huolto ja optimointi Luku 29 Tietojen suojaaminen varmistuskopioinnilla 605 Luku 30 Rekisterin käyttö 633 Luku 31 Järjestelmän optimointi, ylläpito ja vianmääritys 647 Luku 32 Järjestelmän tarkkaileminen

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Ohjelmiston asentaminen...2 Ilmaisinalueen Maxtor-kuvakkeen käyttäminen...8 Ilmaisinalueen kuvakkeen palauttaminen...10

Ohjelmiston asentaminen...2 Ilmaisinalueen Maxtor-kuvakkeen käyttäminen...8 Ilmaisinalueen kuvakkeen palauttaminen...10 Sisällys Aloittaminen........................................................1 Ohjelmiston asentaminen........................................2 Ilmaisinalueen Maxtor-kuvakkeen käyttäminen.......................8

Lisätiedot

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Sisältö 1. Johdanto 2. Ubuntu 2.1. Arvioitava

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1 Esipuhe Internet on avannut monia maailman rajoja ja auttanut niin yksityishenkilöitä kuin monikansallisia yhtiöitäkin laajentamaan yhteysverkostoaan. Kielen ei tarvitse enää olla esteenä kansainvälisten

Lisätiedot

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043)

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Resurssienhallinta ja TY:n verkkopalvelut Yleistä Kurssiin kuuluvissa mikroluokkaharjoituksissa käytetään Windows 7 -käyttöjärjestelmällä varustettuja tietokoneita.

Lisätiedot

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje ScenalyzerLive 4.0 Käyttöohje ScenalyzerLive Versio 4.0 käyttöohje Käyttöehdot Alkuperäinen julkaisupäivä 28.12.2005 17:37 Copyright (C) 2005 Andreas Winter Suomennos 24.1.2006 22:30 (Harri Lamminmäki)

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Excel 2010 KJK. Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1

Excel 2010 KJK. Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1 Microsoft Excel 2010 EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Kari J Keinonen 1 Käyttöoikeustiedot Ornanet Koulutuksen e-kirjat Apu- ja harjoitustiedostot Excel 2010 Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain,

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

ADOBE CREATIVE SUITE 5

ADOBE CREATIVE SUITE 5 ADOBE CREATIVE SUITE 5 Lakisääteiset ilmoitukset Lakisääteiset ilmoitukset Lakisääteiset ilmoitukset ovat osoitteessa http://help.adobe.com/fi_fi/legalnotices/index.html. iii Sisällys Luku 1: Resurssit

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

Usein esitetyt kysymykset (FAQ)

Usein esitetyt kysymykset (FAQ) TIETOTURVAPALVELU Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Tietoturvapalvelu Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP

Lisätiedot