KANNANOTTO Dnro 1/002/2002

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANNANOTTO. 2.1.2002 Dnro 1/002/2002"

Transkriptio

1 KANNANOTTO Dnro 1/002/2002 Henkivakuutusyhtiöt Henkivakuutuksia välittäville vakuutusmeklareille VAKUUTUSSÄÄSTÄMISEN MARKKINOINTI Vakuutusvalvontavirasto valvoo vakuutusyhtiöiden markkinointia sekä vakuutussopimuslain edellyttämän tiedonantovelvollisuuden toteutumista. Tähän liittyen Vakuutusvalvontavirasto on tänään antanut oheisen vakuutussäästämisen markkinointia koskevan kannanoton. Kannanottoa koskeviin tiedusteluihin vastaavat virastossa ylimatemaatikko Hannu Vaajama, tai puh. (09) ja päälakimies Erja Rautanen, tai puh. (09) Ylijohtaja Hely Salomaa Päälakimies Erja Rautanen

2 2 VAKUUTUSSÄÄSTÄMISEN MARKKINOINTI 1. Yleistä Kannanoton tavoitteena on turvata asiakkaalle oikeiden, päätöksenteon kannalta keskeisten ja riittävien tietojen saanti vakuutustuotteesta ennen vakuutuksen ottamista. Lisäksi vakuutuksenottajaa tulee informoida sellaisista voimassa olevien vakuutussopimusten muutoksista, joilla vakuutuksenottajan kannalta on olennaista merkitystä. Kannanotto koskee henki- ja eläkevakuutussopimuksia, joihin sisältyy elämän varalta voimassa oleva säästömuotoinen turva sekä soveltuvin osin ryhmäeläkevakuutuksia. Kannanotto koskee myös vakuutusluokkaan 6 kuuluvia tuotteita (ns. kapitalisaatiosopimukset). Soveltamisalaan kuuluvat seuraavat vakuutustyypit: ylijäämän jakoon osallistuvat vakuutukset sijoitussidonnaiset vakuutukset muut kuin sijoitussidonnaiset vakuutukset, jotka eivät osallistu ylijäämän jakoon. 2. Yleisölle suunnattu tuotemainonta Yleisölle suunnatulla tuotemainonnalla tarkoitetaan tässä kannanotossa vakuutusyhtiöiden eri markkinointikanavien kautta yleisölle suuntaamaa anonyymia vakuutustuotteen markkinointia, mainontaa ja tuotteesta tiedottamista. Tuotemainonnassa ei saa antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja. Kokonaisuuden kannalta tärkeitä tietoja vakuutustuotteesta ei saa jättää kertomatta tai esittää epäselvästi. Kuluttajan päätöksenteon kannalta epäolennaisia asioita ei tule korostaa. Tuotteen ominaisuuksista (hinta, kulut, tuotto, kattavuus jne.) tulee kertoa siten, että mainonnan synnyttämä kokonaisvaikutelma ei muodostu harhaanjohtavaksi. Yleisölle suunnatussa tuotemainonnassa ei saa antaa sellaista tietoa, joka on ristiriidassa kohdassa 3 esitettyjen periaatteiden kanssa. 3. Asiakkaalle annettavat tiedot Tarjouksella tarkoitetaan tässä kannanotossa asiakkaalle suullisessa tai kirjallisessa muodossa annettavia tietoja vakuutuksesta, vakuutusesitteitä ja muuta oheismateriaalia sekä asiakkaalle tehtävää henkilökohtaista tarjousta vakuutustuotteesta. Tietojen ja materiaalin antamistapa riippuu yksittäistapauksessa vakuutuksen laadusta ja vakuutuksen ottamiseen liittyvistä olosuhteista. On kuitenkin suotavaa antaa asiakkaalle yksityiskohtaiset tiedot tarjottavasta vakuutuksesta kirjallisena. Ennen vakuutuksen tarjoamista on selvitettävä vakuutuksen soveltuvuus asiakkaan tarpeisiin.

3 3 3.1 Tiedot vakuutuksenantajasta Asiakkaalle on annettava seuraavat tiedot sopimusta tarjoavasta vakuutusyhtiöstä: yhtiön nimi yhtiön pääkonttorin sijaintimaa ja tarvittaessa sopimusta tarjoavan haarakonttorin sijaintimaa ja näiden osoitteet. Tiedosta on käytävä selkeästi ilmi yhtiö, joka vastaa vakuutussopimuksesta. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei asiakkaalle synny virheellistä käsitystä sopimuskumppanista silloin, kun tuotteen markkinointi tapahtuu jonkun muun kanavan kuin asianomaisen vakuutusyhtiön oman organisaation kautta tai kun muuten, esimerkiksi yhtiön nimen tai johonkin suurempaan ryhmään kuulumisen vuoksi, on olemassa ilmeinen vaara siitä, että asiakkaalle muodostuu väärä käsitys sopimuksesta vastaavasta yhtiöstä. Yhtiön asiamiehen tulee ilmoittaa asemansa asiamiehenä. 3.2 Tarjottavan vakuutuksen sisältö Tarjouksesta on käytävä selkeästi ilmi tarjottavan vakuutuksen sisältö. Erityisesti on esitettävä seuraavat tiedot: vakuutettavat edut ja sopimukseen mahdollisesti liittyvät optiooikeudet, joilla tarkoitetaan vakuutuksenottajalle sopimuksessa annettavaa yksipuolista oikeutta täydentää vakuutusturvaa sopimuksen voimassaoloaika sopimuksen päättämismenettely sopimukseen sovellettava laki ja oikeuspaikka. Jos vakuutuksen johonkin osaan liittyy vakuutusyhtiön vastuuta rajoittavia ehtoja, on rajoitukset esitettävä tarjouksessa selkeästi. 3.3 Vakuutusmaksut Tarjouksesta on käytävä ilmi vakuutusmaksut ja niiden maksuajankohdat. Vakuutuksen voimassa pysymisen ja maksujen välinen riippuvuus on myös selvitettävä. Vakuutuksen hoitamisesta perittävät vakuutusmaksuun ja -säästöön suhteutetut kustannuserät on esitettävä. Sijoitussidonnaisissa vakuutuksissa myös asiakkaan valittavina olevien sijoituskohteiden tuottoon vaikuttavat kustannustekijät on esitettävä tarjouksessa. Jos vakuutukseen liittyvien lisävakuutusten merkitys on oleellinen niiden maksut on eriteltävä tarjouksessa. Yksilöllisen eläkevakuutuksen tarjouksessa on aina esitettävä erikseen vakuutukseen mahdollisesti sisältyvän henkivakuutusturvan maksu. Jos tällaisen vakuutuksen henkivakuutusturva katetaan osittain eläkeaikana perittävillä maksuilla, näiden määräytymis- ja perimistapa on selvitettävä tarjouksessa.

4 4 3.4 Takaisinostoarvon ja vapaakirja-arvon määräytyminen sekä sopimuksen keskeyttämisen tai maksusuunnitelman muuttamisen vaikutukset Tarjouksessa on esitettävä vakuutuksen takaisinostoarvon ja vapaakirja-arvon määräytymisperiaatteet. Takaisinosto-oikeuteen liittyvät rajoitukset on esitettävä selkeästi. Jos vakuutukseen liittyy takaisinostoarvoa tai vapaakirja-arvoa pienentäviä eriä tai jos asiakkaan vakuutussäästöä pienennetään hänen muuttaessaan maksusuunnitelmaansa tai keskeyttäessään maksujen maksamisen, näiden erien olemassaolo, määrittelyperusteet ja vaikutukset on kerrottava tarjouksessa selkeästi. On suositeltavaa laskuesimerkkien avulla havainnollistaa tyypillisiä vaikutuksia. 3.5 Vakuutuksen tuotto Yleistä Tarjouksesta on aina käytävä ilmi vakuutuksen tuoton määräytymisen perusteet. Asiakkaalle tulee selvittää kantaako hän riskin tuoton muodostumisesta ja pääoman säilymisestä. On suositeltavaa, että tarjouksessa esitetään vakuutussäästön kehitystä kuvaava arviolaskelma. Jos tällainen laskelma esitetään, se on esitettävä aina myös ilman verotuksen vaikutusta. Vakuutussäästön kehitystä kuvaavaa laskelmaa laadittaessa on otettava huomioon kaikki kustannuskuormituserät ja säästöosaan kiinteästi liittyvän riskiturvan ylläpitämisestä perittävät erät. Vakuutukseen kuuluvien lisävakuutusten maksuja ei tarvitse ottaa huomioon vakuutussäästön kehitystä kuvaavaa laskelmaa laadittaessa. Jos vakuutukseen liittyy kohdassa 3.4 tarkoitettuja takaisinostosakkoja tai maksusuunnitelman muuttamisesta aiheutuvia sakkoja, on vakuutussäästön kehitystä kuvaava laskelma laadittava sellaiselta ajalta, että sakkojen vaikutus vakuutussäästön kehitykseen sopimuksen eri vaiheissa tulee riittävästi selvitettyä asiakkaalle. Vakuutussäästön kehitystä kuvaavat laskelmat on aina laadittava realistisin tuotto-odotuksin. Laskelmista on tarkempia ohjeita kohdissa Vakuutuksesta, joka on voimassa vain elämän varalta (esimerkiksi eläkevakuutus, johon ei liity turvaa vakuututetun kuoleman varalta), vakuutussäästön kehitystä kuvaava laskelma voidaan laatia olettaen, että vakuutettu elää koko sen ajan, jolta laskelma on laadittu. Tällaisen laskelman yhteydessä on aina kerrottava selkeästi, että korvauksen saaminen riippuu vakuutetun elossa olemisesta. Näitä laskelmia ei pidä laatia sellaiselta ajalta, jona kuolleisuuden vaikutus tuottoon on oleellinen. Erityisesti elinikäiseen eläkevakuutukseen liittyvää, vakuutussäästön kehitystä kuvaavaa laskelmaa ei pidä laatia eläkkeen alkamisen jälkeiseltä ajalta.

5 Ylijäämän jakoon osalliset vakuutukset Vakuutusyhtiölain mukaan ylijäämän jakoon osallisten vakuutusten kohdalla on noudatettava kohtuusperiaatetta. Sen mukaan kohtuullinen osuus näiden vakuutusten tuottamasta ylijäämästä on annettava niille lisäetuina. Lisäetujen osalta on pyrittävä jatkuvuuteen. Jatkuvuudella tarkoitetaan lisäetujen tason jatkuvuutta jonkin vakuutusyhtiön valitseman tekijän, kuten esimerkiksi korkotason tai inflaation suhteen. Vakuutussäästön kehitystä kuvaavia arviolaskelmia esittävän vakuutusyhtiön on kerrottava asiakashyvityspolitiikkansa perusteet. Yhtiön on kerrottava myös lisäetujensa jatkuvuustavoitteet. Erityisesti yhtiön on pystyttävä perustelemaan tarjouksissa käyttämänsä lisäetuoletus sijoitus- ja asiakashyvityspolitiikkansa avulla. Perusteltavuus edellyttää, että eri sijoitustyyppien tuottotason suhde esimerkiksi valtion liikkeelle laskemien joukkovelkakirjalainojen tuottoon perustuu kyseessä olevan sijoitustyypin yleisiin ominaisuuksiin ja tietoon kyseisen sijoitustyypin pitkäaikaisesta käyttäytymisestä ja tuottoarvioista. Tuottoarvio on aina valittava laskentahetkeen yhteensopivalla tavalla (yhteensopivuus esimerkiksi laskentahetken korkotason tai inflaation kanssa). Tarjouksessa on selkeästi tuotava ilmi vakuutussäästön kehitystä kuvaavan arviolaskelman luonne ja se, että lisäedut päätetään vuosittain vakuutusyhtiön tuloksen perusteella. Hyvä tapa korostaa laskelman arvioluonnetta on esittää vastaava laskelma myös ilman lisäetuja. Ylijäämän jakoon osallisen vakuutuksen tarjouksesta on käytävä ilmi, että vakuutussäästäminen ei kuulu talletussuojan piiriin, vaan sen turvallisuus perustuu vakuutusyhtiön vakavaraisuuteen ja sijoitusstrategiaan, jonka yhtiö määrittelee vakavaraisuutensa ja vastuidensa ominaisuuksien perusteella Sijoitussidonnaiset vakuutukset Sijoitussidonnaisesta vakuutuksesta asiakkaalle on selvitettävä valittavina olevat sijoituskohteet ja niiden perusluonne. Asiakkaan oikeudet sijoituskohteen vaihtamiseen ja vaihtoon mahdollisesti liittyvät kustannukset ja rajoitukset on tuotava selkeästi ilmi. Jos sijoitussidonnaisesta vakuutuksesta esitetään vakuutussäästön kehitystä kuvaavia arviolaskelmia, niiden on perustuttava kyseiseen vakuutukseen liitettyjen sijoituskohteiden pitkäaikaisiin tuotto-odotuksiin. Laskelmien on perustuttava kunkin sijoituskohteen yleisen luonteen perusteella määräytyviin keskimääräistuottoihin eikä esimerkiksi lyhyenä aikana toteutuneisiin tuottoihin. Erityisesti on huomattava, että tuottoa arvioitaessa on otettava huomioon myös sijoituskohteeseen liittyvät kulut. Esimerkiksi osakerahastojen tuottotaso voi perustua osakesijoitusten pitkän aikavälin tuottoodotuksiin. Vakuutuksen tuottoa arvioitaessa siitä on vähennettävä kyseisen rahaston perimät, vakuutusta rasittavat kulut. Jos sijoituskohteen tuotto-odotus ylittää selvästi sosiaali- ja terveysministeriön määräämän ylijäämän jakoon osallisten vakuutusten vastuuvelkalaskelmissa käytettävän koron enimmäismäärän, arviolaskelma on tehtävä myös tätä korkoa käyttäen. Vakuutusyhtiön perimien kulujen ja vakuutusriskin kattamisesta aiheutuvien veloitusten huomioon ottamista on selvitetty tarkemmin kohdassa

6 6 Sijoitussidonnaisen vakuutuksen tarjouksesta on käytävä selkeästi ilmi vakuutuksen arvon muuttuminen sijoituskohteiksi valittujen omaisuuserien arvojen heilahtelua vastaavasti. Vakuutuksenottajalle tulee selvittää onko vakuutuksenantaja sitoutunut maksamaan sijoitussidonnaiselle vakuutukselle tuottoa, takaako vakuutuksenantaja pääoman säilymistä ja peritäänkö vakuutuksesta aiheutuvat kulut asiakkaalta tuotosta riippumatta Muut kuin sijoitussidonnaiset vakuutukset, jotka eivät osallistu ylijäämän jakoon Tuotteen luonteen mukaan näihin sovelletaan soveltuvin osin kohdissa ja määriteltyjä periaatteita. 3.6 Tarjouksessa käytettävästä terminologiasta Vakuutusyhtiölaki rajoittaa vakuutusyhtiön oikeutta muuttaa ylijäämän jakoon osallisten vakuutusten laskuperustekorkoa yksipuolisesti kesken sopimusajan. Siksi siitä on käytännössä muodostunut korko, johon vakuutusyhtiö on sitoutunut vakuutussopimuksessa. Väärinkäsitysten välttämiseksi korosta tai säästöstä ei kuitenkaan saa käyttää nimitystä takuukorko tai takuusäästö tms. Korkoa voidaan kuvata esimerkiksi käyttämällä luonnehdintaa korko, johon yhtiö on vakuutussopimuksessa sitoutunut. 3.7 Verotuksesta annettavat tiedot 3.8 Muut tiedot Tarjouksessa on annettava perustiedot tarjottavan vakuutustuotteen vakuutusmaksujen ja vakuutuksen perusteella maksettavien korvausten verokohtelusta. Tarjouksesta on käytävä ilmi, että nämä tiedot perustuvat tarjouksen antamishetkellä voimassa olevaan verolainsäädäntöön. Jos yhtiö esittää tarjouksessa tietoja vakavaraisuudestaan, tiedot on esitettävä siten, että asiakkaalle ei tällä perusteella synny väärää kuvaa yhtiön vakavaraisuuden merkityksestä vakuutettujen etujen turvaajana. Tällainen kuva voi syntyä esimerkiksi verrattaessa yhtiön vakavaraisuutta yksinomaan EU-normien mukaiseen vakavaraisuusvaatimukseen, jos yhtiön sijoituskantaan kuuluu huomattava määrä osakesijoituksia. Eläkevakuutusta tarjottaessa tulee asiakkaalle kertoa miten eläkkeelle siirtyminen ennen lakisääteistä eläkeikää vaikuttaa hänen lakisääteiseen eläketurvaansa.

Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2014

Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2014 Mandatum Life Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2014 Suomi-yhtiöstä 30.12.2014 siirtyneen ryhmäeläkevakuutuskannan asiakashyvityksen vuodelta 2014 on päättänyt Suomi-yhtiö.

Lisätiedot

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta Kannanotto 1/2013 1 (5) Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta 1 Yleistä 2 Säädöstausta Henkivakuutusyhtiöt solmivat asiakkaidensa kanssa pääsääntöisesti

Lisätiedot

SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2015

SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2015 SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2015 Lisäetutavoitteet n tavoitteena on antaa ylijäämän jakoon oikeutettujen vakuutusten vakuutussäästöille pitkällä aikavälillä vähintään riskittömän

Lisätiedot

Vakuutussijoittaminen pähkinänkuoressa

Vakuutussijoittaminen pähkinänkuoressa Vakuutussijoittaminen pähkinänkuoressa Sijoitus-Invest 11. 12.11.2009 Merja Junnonen Tarjolla olevat tuotteet Eläkevakuutukset/säästö- ja sijoitusvakuutukset Sijoitussidonnaiset/laskuperustekorkoiset Yksilölliset

Lisätiedot

PS-sopimusten sekä vakuutusten kulujen ja tuottojen ilmoittamisesta

PS-sopimusten sekä vakuutusten kulujen ja tuottojen ilmoittamisesta PS-sopimusten sekä vakuutusten kulujen ja tuottojen ilmoittamisesta Vero2013, Helsinki 13.3.2013 Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 13.3.2013 Antti Lampinen 0 Tausta Vakuutusvalvontaviraston

Lisätiedot

Fennia-Eläke. Tuote-esite voimassa 1.1.2013 alkaen

Fennia-Eläke. Tuote-esite voimassa 1.1.2013 alkaen Fennia-Eläke Tuote-esite voimassa 1.1.2013 alkaen Fennia-Eläke yrityksille ja yrittäjille Fennia-Eläke on vapaaehtoinen yksilöllinen eläkevakuutus, jonka avulla voidaan täydentää lakisääteisestä eläkkeestä

Lisätiedot

Mistä kohtuusperiaatteessa ja yhtiöiden lisäetujen jakamisessa on kysymys?

Mistä kohtuusperiaatteessa ja yhtiöiden lisäetujen jakamisessa on kysymys? 1 (5) Sisällys 1 Yleistä... 1 2 Turvaavuusperiaate... 1 3 Periaate lisäetujen jakoperusteiden kohtuudesta... 2 4 Jatkuvuusperiaate... 3 5 Lisäetuun oikeutetut vakuutukset ja kohtuusperiaateselvityksen

Lisätiedot

FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y)

FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y) FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y) SISÄLLYS 1 Käytettyjen käsitteiden määritelmiä 1 2 Vakuutuksen sisältö 1 3 Osapuolten oikeudet ja velvollisuudet 1 4 Vakuutukseen voimassaolo

Lisätiedot

Fennia- Varainhoitovakuutus. Tuote-esite voimassa 1.6.2013 alkaen

Fennia- Varainhoitovakuutus. Tuote-esite voimassa 1.6.2013 alkaen Fennia- Varainhoitovakuutus Tuote-esite voimassa 1.6.2013 alkaen Miksi sijoittaa vakuutuksen kautta? Fennia-Varainhoitovakuutus on helppo ja verotuksellisesti järkevä tapa saada sijoitukselle tuottoa.

Lisätiedot

500+ ammattilaista eri puolella Suomea palveluksessasi. Varainhoidossa varallisuuttasi kartuttaa

500+ ammattilaista eri puolella Suomea palveluksessasi. Varainhoidossa varallisuuttasi kartuttaa Arvopaperin aamu / Pasi Poikkeus 19.8.2014 1 Olemme osa Sampo-konsernia Pääset sijoittamaan kohteisiin, joita yleensä tarjotaan vain suursijoittajille. MIKSI MANDATUM LIFE? Maailman suurin varainhoitotalo

Lisätiedot

Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia 1 (6)

Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia 1 (6) Vakuutusosakeyhtiö 1 (6) SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2011 Lisäetutavoitteet n tavoitteena on antaa ylijäämän jakoon oikeutettujen vakuutusten vakuutussäästöille pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

OP-yrityseläkevakuutus

OP-yrityseläkevakuutus OP-yrityseläkevakuutus Etuja OP-yrityseläkevakuutuksessa yritykselle kustannustehokas tapa sitouttaa ja palkita henkilöstöä sitouttamalla voidaan pienentää avainhenkilöriskiä turvaa jatkuvuutta sukupolvenvaihdos-

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 362. Laki. vakuutusyhtiölain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 4päivänä toukokuuta 2001

SISÄLLYS. N:o 362. Laki. vakuutusyhtiölain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 4päivänä toukokuuta 2001 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta 2001 N:o 362 368 SISÄLLYS N:o Sivu 362 Laki vakuutusyhtiölain muuttamisesta... 1029 363 Laki ulkomaisista vakuutusyhtiöistä annetun

Lisätiedot

ProFundia Ryhmäeläke

ProFundia Ryhmäeläke ProFundia Ryhmäeläke Vakuutussopimuksen sisältö perustuu sopimuskirjaan ja vakuutusehtoihin sekä laskuperusteisiin. Vakuutussopimukseen sovelletaan vakuutussopimuslakia ja muuta Suomen lainsäädäntöä. Tässä

Lisätiedot

VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS pp.1.2016

VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS pp.1.2016 APAAEHTINEN HENKILÖAKUUTUS pp.1.2016 1. Työkyvyttömyysvakuutukset. ertaa keskenään ohimenevän työkyvyttömyyden ja pysyvän työkyvyttömyyden varalta otettavia vakuutuksia. Kerro vertailussa erot vakuutusten

Lisätiedot

OP-Tulevaisuus -sijoitusvakuutus

OP-Tulevaisuus -sijoitusvakuutus OP-Tulevaisuus -sijoitusvakuutus Etuja OP-Tulevaisuus -sijoitusvakuutuksessa OP-Tulevaisuus on yksinkertainen, helppo ja verotehokas keino eläkesäästämiseen tai muuhun pitkäaikaiseen säästämiseen. Sen

Lisätiedot

Vakuutusoikeus. Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat. Vakuutustoiminta

Vakuutusoikeus. Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat. Vakuutustoiminta Vakuutusoikeus Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat Käsittää sekä yksityisoikeuteen, että julkisoikeuteen kuuluvia säännöksiä. Vakuutussopimuslaki (543/1994) ja erityislait esim. laki oikeusturvavakuutusten

Lisätiedot

Fennia-Säästö. Tuote-esite voimassa 12.9.2013 alkaen

Fennia-Säästö. Tuote-esite voimassa 12.9.2013 alkaen Fennia-Säästö Tuote-esite voimassa 12.9.2013 alkaen Fennia-Säästö Sisältö Miksi säästää vakuutuksen kautta 3 Vakuutussopimuksen sisältö 4 Vakuutussäästön sijoittaminen 4 Vakuutuksen verotus 4 Fennia Online

Lisätiedot

SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2017

SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2017 SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2017 Lisäetutavoitteet n tavoitteena on antaa ylijäämän jakoon oikeutettujen vakuutusten vakuutussäästöille pitkällä aikavälillä vähintään tuotto, joka

Lisätiedot

Etuja OP-eläkevakuutuksessa SISÄLLYS. Lisäeläkkeen säästäminen kannattaa 3. Lakisääteinen työeläke 3

Etuja OP-eläkevakuutuksessa SISÄLLYS. Lisäeläkkeen säästäminen kannattaa 3. Lakisääteinen työeläke 3 OP-eläkevakuutus OP-ELÄKEVAKUUTUKSEN TUOTESELOSTE SISÄLLYS Lisäeläkkeen säästäminen kannattaa 3 Lakisääteinen työeläke 3 Sinulle suunniteltu OP-eläkevakuutus 4 Pistä rahat tuottamaan 6 OP-eläkevakuutuksen

Lisätiedot

Vakuutustuotteiden sijoituskorit - mihin seikkoihin asiakkaan kannattaa kiinnittää huomiota?

Vakuutustuotteiden sijoituskorit - mihin seikkoihin asiakkaan kannattaa kiinnittää huomiota? Vakuutustuotteiden sijoituskorit - mihin seikkoihin asiakkaan kannattaa kiinnittää huomiota? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 12.11.2014

Lisätiedot

SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2016

SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2016 SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2016 Lisäetutavoitteet n tavoitteena on antaa ylijäämän jakoon oikeutettujen vakuutusten vakuutussäästöille pitkällä aikavälillä vähintään tuotto, joka

Lisätiedot

OP-ELÄKEVAKUUTUKSEN JA OP-YRITYSELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT (ELVAK0416) Voimassa 04.04.2016 alkaen

OP-ELÄKEVAKUUTUKSEN JA OP-YRITYSELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT (ELVAK0416) Voimassa 04.04.2016 alkaen OP-ELÄKEVAKUUTUKSEN JA OP-YRITYSELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT (ELVAK0416) Voimassa 04.04.2016 alkaen OP-ELÄKEVAKUUTUKSEN JA OP-YRITYSELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT (ELVAK0416) Vakuutuksenantajana on OP-Henkivakuutus

Lisätiedot

SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2014

SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2014 SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2014 Lisäetutavoitteet n tavoitteena on antaa ylijäämän jakoon oikeutettujen vakuutusten vakuutussäästöille pitkällä aikavälillä vähintään riskittömän

Lisätiedot

Parempi suunnitelma varoillesi

Parempi suunnitelma varoillesi Parempi suunnitelma varoillesi xx.xx.2014 Presentation name / Author 16.9.2014 2 Tapaamisessa tänään 1. Esittäytyminen 2. Oma tilanteesi 3. Omat tavoitteesi 4. Ratkaisumme sinun tarpeisiisi 5. Päätökset

Lisätiedot

SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2013

SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2013 SELVITYS KOHTUUSPERIAATTEEN TOTEUTUMISESTA VUONNA 2013 Lisäetutavoitteet n tavoitteena on antaa ylijäämän jakoon oikeutettujen vakuutusten vakuutussäästöille pitkällä aikavälillä vähintään riskittömän

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 16.9.2015 Kirjoita nimesi vain erilliselle kansilehdelle, EI vastaussivuille.

Lisätiedot

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2015

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2015 PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2015 Hallituksen ja valiokunnan jäsenten palkkiot ja muut taloudelliset etuudet Periaatteet ja päätöksentekojärjestys Aspo Oyj:n varsinainen yhtiökokous päättää hallituksen ja

Lisätiedot

Etuja OP-sijoitusvakuutuksessa SISÄLLYS. Vakuutussäästäminen kannattaa 3. Monipuoliset mahdollisuudet 3

Etuja OP-sijoitusvakuutuksessa SISÄLLYS. Vakuutussäästäminen kannattaa 3. Monipuoliset mahdollisuudet 3 OP-sijoitusvakuutus OP-SIJOITUSVAKUUTUKSEN TUOTESELOSTE SISÄLLYS Vakuutussäästäminen kannattaa 3 Monipuoliset mahdollisuudet 3 Sinulle suunniteltu OP-sijoitusvakuutus 4 Pistä rahat tuottamaan 5 OP-sijoitusvakuutuksesi

Lisätiedot

Säästösopimus. Tuoteseloste. Voimassa 1.1.2014 alkaen

Säästösopimus. Tuoteseloste. Voimassa 1.1.2014 alkaen Säästösopimus Tuoteseloste Voimassa 1.1.2014 alkaen Mandatum Lifen Säästösopimus on yksityishenkilöille tarkoitettu vakuutusluokituksen mukainen sijoitussidonnainen ja/tai perustekorollinen kapitalisaatiosopimus.

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Milloin rikoksen uhrille voidaan suorittaa korvaus valtion

Lisätiedot

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille sisällysluettelo Milloin korvausta voidaan suorittaa valtion varoista? 2 Mitä korvataan? > Henkilövahinko 3 > Esinevahinko ja muu omaisuusvahinko

Lisätiedot

Vakuutusmeklarin liiketoimintakertomuksen liitetaulukot

Vakuutusmeklarin liiketoimintakertomuksen liitetaulukot Ohje 1 (8) (Viimeisin muutos 31.12.2014) VQ Vakuutusmeklarin liiketoimintakertomuksen liitetaulukot VQ-tiedonkeruussa kerätään vuosittaista tietoa vakuutusmeklarien liiketoiminnasta. Tietoja käytetään

Lisätiedot

Selvitys sijoituskorien asiakasmateriaalin laadusta

Selvitys sijoituskorien asiakasmateriaalin laadusta 1 (5) Selvitys sijoituskorien asiakasmateriaalin laadusta 1 Sijoituskorien asiakasmateriaalin laadussa kehitettävää Finanssivalvonta selvitti sijoitussidonnaisiin säästöhenkivakuutuksiin, eläkevakuutuksiin

Lisätiedot

Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2010

Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2010 Mandatum Life Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2010 Pitkän aikavälin tavoite Mandatum Lifen tavoitteena on antaa pitkällä aikavälillä voitonjakoon oikeutetuille vakuutussäästöille

Lisätiedot

Laki. urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta

Laki. urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta Laki urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain (276/2009) 1, 2 :n 2 momentti, 4 :n

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet. Pitkäaikaissäästämissopimusten ja vakuutusten kulujen ja tuottojen ilmoittaminen. Dnro 4/101/2011. Antopäivä

Määräykset ja ohjeet. Pitkäaikaissäästämissopimusten ja vakuutusten kulujen ja tuottojen ilmoittaminen. Dnro 4/101/2011. Antopäivä Määräykset ja ohjeet Pitkäaikaissäästämissopimusten ja vakuutusten kulujen ja tuottojen Dnro 4/101/2011 Antopäivä 15.12.2011 Voimaantulopäivä 1.1.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328

Lisätiedot

Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2016

Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2016 Mandatum Life Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2016 Suomi-yhtiöstä 30.12.2014 siirtyneen ryhmäeläkevakuutuskannan kokonaishyvitykset käsitellään tästä selvityksestä

Lisätiedot

Matalan koron vaikutukset 20.3.2014

Matalan koron vaikutukset 20.3.2014 Matalan koron vaikutukset 20.3.2014 Missä voitot missä riskit missä ratkaisut Luottamuksen lisääminen finanssimarkkinoihin Euroopan vakausmekanismin rakentaminen Pankkiunoinin (SSM, SRM ja yhteinen talletussuoja)

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Vakuutuskuori vai sijoitusrahasto. Vesa Korpela lakiasiain johtaja

Vakuutuskuori vai sijoitusrahasto. Vesa Korpela lakiasiain johtaja Vakuutuskuori vai sijoitusrahasto Vesa Korpela lakiasiain johtaja Välillinen sijoittaminen verotuksessa Sijoituskohde Vakuutusyhtiö Sijoitusrahasto Sijoituskohde Sijoituskohde Välillinen sijoittaminen

Lisätiedot

Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut

Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut Taloyhtiö 2016 -tapahtuma 6.4.2016 Simo Vihemäki lakimies, OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja Kiinteistöliitto Uusimaa 2 Hallituksen puheenjohtaja (AOYL

Lisätiedot

Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 03.09.2007 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero. Jos jätät vastaamatta kysymykseen,

Lisätiedot

Keskeisimmät syyt korvausvastuun tason nostamiseen

Keskeisimmät syyt korvausvastuun tason nostamiseen Keskeisimmät syyt korvausvastuun tason nostamiseen Potilasvakuutuskeskus 15.1.2015 Mika Sirviö Aiheet Potilasvakuutuksen korvausvastuun arviointi Kustannukset vammaispalvelulain mukaisista palveluista

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

Fennia- Ryhmäeläkevakuutus. Tuote-esite voimassa 1.4.2016 alkaen

Fennia- Ryhmäeläkevakuutus. Tuote-esite voimassa 1.4.2016 alkaen Fennia- Ryhmäeläkevakuutus Tuote-esite voimassa 1.4.2016 alkaen 1 Fennia-Ryhmäeläkevakuutus Sisältö Fennia-Ryhmäeläke yrityksen liiketoiminnan tukena 3 Pidä parhaat talossa sitouta! 4 Nuoret esiin 4 Vakuutuksen

Lisätiedot

Perusturva Pariturva. Sisällysluettelo. Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen

Perusturva Pariturva. Sisällysluettelo. Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen Perusturva Pariturva Sisällysluettelo Yleiset sopimusehdot 2 1 Vakuutussopimus 2 2 Vakuutussopimuksen voimassaolo 2 3 Vakuutusmaksun maksaminen ja maksun laiminlyönti

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi EUROOPAN KOMISSIO EUROOPAN UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 13.1.2014 JOIN(2014) 1 final 2014/0004 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS rajoittavista toimenpiteistä

Lisätiedot

Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2009

Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2009 Mandatum Life Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta 2009 Pitkän aikavälin tavoite Mandatum Lifen tavoitteena on antaa pitkällä aikavälillä voitonjakoon oikeutetuille vakuutussäästöille

Lisätiedot

Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus

Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2016 alkaen Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus Sisällysluettelo 1 Vakuutuksen tarkoitus 2 2 Vakuutuksen ottajat ja vakuutetut 2 3 Vakuutuskausi 2 4 Tuomioistuimet ja

Lisätiedot

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Tuotannollistaloudellinen irtisanominen ja irtisanomisaika Helsingin Yliopisto Irtisanomisen oikeudellinen perusta Työnantajan noudattamista irtisanomisperusteista

Lisätiedot

Liite 1 TULOSLASKELMA. Vakuutustekninen laskelma

Liite 1 TULOSLASKELMA. Vakuutustekninen laskelma 4314 N:o 1046 TULOSLASKELMA Liite 1 Vakuutustekninen laskelma Vakuutusmaksutulo Lakisääteisten eläkkeiden kannatusmaksut Muiden eläkkeiden kannatusmaksut Muiden eläkkeiden jäsenmaksut Sijoitustoiminnan

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Rahamuseo 2.11.2010 2.11.2010 Tero Oikarinen ja Johanna Örndahl Esimerkkejä suorista sijoituksista Osakkeet Korot Hyödykkeet

Lisätiedot

Laki. vakuutusyhtiölain muuttamisesta

Laki. vakuutusyhtiölain muuttamisesta EV 248/1996 vp- HE 241/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen eläkelaitosten vakavaraisuussäännösten uudistamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 241/1996 vp eläkelaitosten

Lisätiedot

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Tapiola

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Tapiola ENNAKKOTIETOJA TILINPÄÄTÖS 2011 Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Tapiola ENNAKKOTIETOJA TILINPÄÄTÖS 2011 Tilintarkastamaton 15.2.2012 Eläke-Tapiola ENNAKKOTIETOJA TILINPÄÄTÖS 2011 Kokonaistulos oli - 521,2

Lisätiedot

10 vuoden korkotasoja

10 vuoden korkotasoja Mandatum Life Selvitys vakuutussäästöille annetuista kokonaishyvityksistä vuodelta Pitkän aikavälin tavoite Mandatum Lifen tavoitteena on antaa pitkällä aikavälillä voitonjakoon oikeutetuille vakuutussäästöille

Lisätiedot

Fennia- Varainhoitokapitalisaatio. Tuote-esite voimassa alkaen

Fennia- Varainhoitokapitalisaatio. Tuote-esite voimassa alkaen Fennia- Varainhoitokapitalisaatio Tuote-esite voimassa 1.10.2018 alkaen 1 Fennia-Varainhoitokapitalisaatio Miksi sijoittaa kapitalisaatiosopimuksen kautta? Kapitalisaatiosopimus on yksinkertainen ja verotuksellisesti

Lisätiedot

5. Laadi tuloslaskelma ja tase tilinpäätöksessä 31.12.2008 materiaalissa jaettua asetuksen mukaista tuloslaskelma- ja tasekaavamallipohjaa käyttäen.

5. Laadi tuloslaskelma ja tase tilinpäätöksessä 31.12.2008 materiaalissa jaettua asetuksen mukaista tuloslaskelma- ja tasekaavamallipohjaa käyttäen. SHV-TUTKINTO KIRJANPIDON KOE B-OSA TILINPÄÄTÖSTEHTÄVÄ 27.5.2009 1. Laadi tilikartta ohessa olevaa tilikartta-lomaketta käyttäen. Tehtävässä käyttävien tilien nimien ja ryhmittelyn tulee vastata virallisen

Lisätiedot

Kiinteistöliitto Pohjois- Suomi. Antero Miikki

Kiinteistöliitto Pohjois- Suomi. Antero Miikki Kiinteistöliitto Pohjois- Suomi Antero Miikki 2 Mikä on vakuutusmeklari? vakuutusyhtiöistä riippumaton vakuuttamisen ammattilainen aina toimeksiantajansa edustaja ja edunvalvoja toimeksiantajansa valtuuttama

Lisätiedot

RYHMÄELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA ALKAEN

RYHMÄELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA ALKAEN RYHMÄELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA 1.1.2017 ALKAEN RYHMÄELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA 1.1.2017 ALKAEN SISÄLLYSLUETTELO 1. RYHMÄELÄKEVAKUUTUS JA VAKUUTUKSEN TEKEMINEN...2 1.1. Vakuutuksen

Lisätiedot

ELÄKEVAKUUTUS TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.1.2014 ALKAEN

ELÄKEVAKUUTUS TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.1.2014 ALKAEN ELÄKEVAKUUTUS TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.1.2014 ALKAEN TUOTESELOSTE Eläkevakuutuksella turvaat eläkepäiväsi...3 1. Lakisääteinen vanhuuseläke...3 2. Miksi Eläkevakuutus?...3 3. Vapaaehtoinen eläkevakuutus...4

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2012

Määräykset ja ohjeet 10/2012 Määräykset ja ohjeet 10/2012 Pitkäaikaissäästämissopimusten ja vakuutusten kulujen ja Dnro 4/101/2011 Antopäivä 19.9.2012 Voimaantulopäivä 1.4.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Henkivakuutuksen kohtuusperiaate - tarvitaanko sitä edelleen?

Henkivakuutuksen kohtuusperiaate - tarvitaanko sitä edelleen? Henkivakuutuksen kohtuusperiaate - tarvitaanko sitä edelleen? Markku Vesterinen 12.10.2005 Suomen Aktuaariyhdistys 17.10.2005 / 1 Esitelmän rajausta Esitelmä käsittelee vain vapaaehtoista henkivakuutusta

Lisätiedot

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain muuttamisesta 678/2015 Hallituksen esitys HE 161/2014 vp Työelämä-

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 6.9.2012 Tehtävästä 1 voi saada enintään 2 pistettä, tehtävästä 7

Lisätiedot

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015)

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) 2 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Sivu 1 SOVELTAMISALA... 3 2 KOKOUSPALKKIOT... 3 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET... 4

Lisätiedot

Helsingin kaupunki, Jäteyhtiön perustajaosakkaana. Jäteyhtiön osakkeenomistajat ( Osakkeenomistaja tai yhdessä Osakkeenomistajat )

Helsingin kaupunki, Jäteyhtiön perustajaosakkaana. Jäteyhtiön osakkeenomistajat ( Osakkeenomistaja tai yhdessä Osakkeenomistajat ) Liite 7.4 Osakassopimusluonnos OSAKASSOPIMUS 1 OSAPUOLET Tämän sopimuksen osapuolia ovat Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy (y-tunnus 2346319-8, Jäteyhtiö ) Helsingin kaupunki, Jäteyhtiön perustajaosakkaana

Lisätiedot

KanTa-palveluiden liittyjämääritelmä. erespa Vaikuttajafoorumi2 Kehittämispäällikkö Maritta Korhonen 14.10.2013

KanTa-palveluiden liittyjämääritelmä. erespa Vaikuttajafoorumi2 Kehittämispäällikkö Maritta Korhonen 14.10.2013 KanTa-palveluiden liittyjämääritelmä erespa Vaikuttajafoorumi2 Kehittämispäällikkö Maritta Korhonen 14.10.2013 YKSITYISEN TERVEYDENHUOLLON SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN KÄYTTÖÖNOTTO JA LIITTYMINEN KANTA-PALVELUUN

Lisätiedot

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Simo K. Kivelä, 15.4.2003 Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Aksioomat Luonnolliset luvut voidaan määritellä Peanon aksioomien avulla. Tarkastelun kohteena on

Lisätiedot

Vakuutusyhtiön toiminta ulkomailla

Vakuutusyhtiön toiminta ulkomailla Ohje 1 (5) Viimeisin muutos 31.12.2013 VH Vakuutusyhtiön toiminta ulkomailla VH-tiedonkeruussa kerätään vuosittaisia tietoja henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden ulkomaisista rahavirroista. Tiedot kerätään

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 9.12.2003 KOM(2003) 761 lopullinen 2003/0295 (CNS) Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta

Lisätiedot

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri Perusterveydenhuollon yksikkö. 12.6.2015 Teija Horsma

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri Perusterveydenhuollon yksikkö. 12.6.2015 Teija Horsma Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri Perusterveydenhuollon yksikkö 12.6.2015 Teija Horsma 1 Omavalvonta Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen valvonnassa korostetaan palveluntuottajien omaa vastuuta toiminnan

Lisätiedot

Standardi RA1.1. Nimi ja nro 2

Standardi RA1.1. Nimi ja nro 2 Standardi RA1.1 Sisäisten liiketoimien ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (11) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Raportointi Rahoitustarkastukselle

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 130/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutuskassalain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutuskassalakia siten, että jäsenyys vakuutuskassojen yhdistyksessä muuttuisi

Lisätiedot

VAKUUTUSEHDOT. Turvan Henkikulta. Kuolemanvaravakuutus

VAKUUTUSEHDOT. Turvan Henkikulta. Kuolemanvaravakuutus 27.10.2014 VAKUUTUSEHDOT Turvan Henkikulta Kuolemanvaravakuutus Olet tehnyt hyvän päätöksen huolehtinut vakuutusturvastasi Tästä ehtovihkosta löydät vakuutusturvasi yksityiskohtaisen sisällön. Tutustu

Lisätiedot

Joukkolainat sijoituskohteena. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Joukkolainat sijoituskohteena. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Korkosijoituksiin luokitellaan mm. pankkitalletukset, rahamarkkinasijoitukset, yrityslainat ja valtioiden joukkolainat. Korkosijoitukset ovat

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI. Rahaston varoista korvataan tai sen varoilla katetaan: Rahastosta voidaan korvata tai sen varoilla kattaa:

IMATRAN KAUPUNKI. Rahaston varoista korvataan tai sen varoilla katetaan: Rahastosta voidaan korvata tai sen varoilla kattaa: 1 VAHINKO- JA VASTUURAHASTON SÄÄNNÖT Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 18.3.2019 Voimassa 18.3.2019 1 VAHINKO- JA VASTUURAHASTON TARKOITUS JA KÄYTTÖ Vahinkorahaston perustamisen ja ylläpitämisen tarkoituksena

Lisätiedot

VARAINHOITOVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA ALKAEN

VARAINHOITOVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA ALKAEN VARAINHOITOVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA 1.1.2017 ALKAEN VARAINHOITOVAKUUTUKSEN EHDOT VOIMASSA 1.1.2017 ALKAEN SISÄLLYSLUETTELO 1. VAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT...3 1.1. Vakuutuksen sisältö...3 1.2. Eräiden

Lisätiedot

Suomi tukee saavutettua sopua, joka vastaa Suomen keskeisiä kantoja (U 18/2015 vp).

Suomi tukee saavutettua sopua, joka vastaa Suomen keskeisiä kantoja (U 18/2015 vp). Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201600205 BO Kukkonen Panu 25.04.2016 Asia Toimintalinjan määrittely neuvoston omien varojen työryhmässä saavutettuun kompromissiehdotukseen neuvoston asetuksen n:o

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 129/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

Ajankohtaista sijoittajansuojasta

Ajankohtaista sijoittajansuojasta Ajankohtaista sijoittajansuojasta Toimittajatapaaminen 25.10.2012 25.10.2012 Finanssivalvonta Tehtävänä korkealuokkainen sijoittajansuoja Finanssialan toimijoiden sisäisissä prosesseissa otetaan huomioon

Lisätiedot

IRTISANOMISOIKEUDET JA IRTISANOMISPROSESSIN ONGELMAT VAPAAEHTOISESSA HENKILÖ- JA VAHINKOVAKUUTUKSESSA

IRTISANOMISOIKEUDET JA IRTISANOMISPROSESSIN ONGELMAT VAPAAEHTOISESSA HENKILÖ- JA VAHINKOVAKUUTUKSESSA TAMPEREEN YLIOPISTO Oikeustieteiden laitos IRTISANOMISOIKEUDET JA IRTISANOMISPROSESSIN ONGELMAT VAPAAEHTOISESSA HENKILÖ- JA VAHINKOVAKUUTUKSESSA Vakuutustiede Pro gradu -tutkielma Huhtikuu 2008 Ohjaaja:

Lisätiedot

Tuloslaskelma 1.1. - 30.6.2010 1 Tase 30.6.2010 2 Kokonaisliikekulut toiminnoittain 1.1. - 30.6.2010 3

Tuloslaskelma 1.1. - 30.6.2010 1 Tase 30.6.2010 2 Kokonaisliikekulut toiminnoittain 1.1. - 30.6.2010 3 KESKINÄINEN ELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ETERA Y-tunnus 0117086-1 OSAVUOSIRAPORTTI 30.06.2010 KESKINÄINEN ELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ETERA Y-TUNNUS 0117086-1 Sivu Tuloslaskelma 1.1. - 30.6.2010 1 Tase 30.6.2010 2 Kokonaisliikekulut

Lisätiedot

Matkalla naapuruuteen -seminaari Eduskunnan terveiset. Kansanedustaja, TtT Merja Mäkisalo-Ropponen

Matkalla naapuruuteen -seminaari Eduskunnan terveiset. Kansanedustaja, TtT Merja Mäkisalo-Ropponen Matkalla naapuruuteen -seminaari Eduskunnan terveiset Kansanedustaja, TtT Merja Mäkisalo-Ropponen Vammaisten palveluista hallitusohjelmassa Jatketaan vammaispoliittisen ohjelman (VAMPO) toimeenpanoa. Erityisenä

Lisätiedot

kulttuurituottajat Vähimmäispalkkasuositus 1.5.2010 30.4.2012 Akavan Erityisalat ry Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry

kulttuurituottajat Vähimmäispalkkasuositus 1.5.2010 30.4.2012 Akavan Erityisalat ry Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry kulttuurituottajat Vähimmäispalkkasuositus 1.5.2010 30.4.2012 Akavan Erityisalat ry Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry VÄHIMMÄISPALKKASUOSITUS kulttuurituottajan tehtävissä toimiville Akavan

Lisätiedot

1992 vp - HE 29 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp - HE 29 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 992 vp - HE 29 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi talletusten ja obligaatioiden veronhuojennuslain muuttamisesta sekä tuloja varallisuusverolain 59 ja 63 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n ja tuloverolain 33 c :n muuttamisesta Esityksessä

Lisätiedot

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä.

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä. .. Käänteisunktio.. Käänteisunktio Mikäli unktio : A B on bijektio, niin joukkojen A ja B alkioiden välillä vallitsee kääntäen yksikäsitteinen vastaavuus eli A vastaa täsmälleen yksi y B, joten myös se

Lisätiedot

Säästäjän vaihtoehdot

Säästäjän vaihtoehdot Säästäjän vaihtoehdot Rahamuseon Studia monetaria Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen Osa EU:n finanssivalvontajärjestelmää

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ortodoksisesta kirkkokunnasta annetun lain 30 ja :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan luovuttavaksi veroäyrin käsitteestä ortodoksisesta kirkkokunnasta annetussa

Lisätiedot

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015 SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta PÄTEVYYS - KELPOISUUS KOULUTUS + KOKEMUS = PÄTEVYYS PÄTEVYYS x KOHTEEN VAATIVUUSLUOKKA = KELPOISUUS Kelpoisuus

Lisätiedot

Toimialan ja yritysten uudistuminen

Toimialan ja yritysten uudistuminen Toimialan ja yritysten uudistuminen - mahdollisuuksia ja karikoita Jari Kuusisto MIT Sloan School of Management University of Vaasa 1 Jari Kuusisto University of Vaasa Esityksen rakenne Metsäsektorin lähtötilanne

Lisätiedot

HE 21/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi vakuutusyhtiölakia,

HE 21/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi vakuutusyhtiölakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi vakuutusyhtiölakia, vakuutusyhdistyslakia

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon vai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon vai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon vai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoitus-Invest 11. 12.11.2009 Paula Kirppu ja Tero Oikarinen Esityksen sisältö Yleiskatsaus sijoitustuotteiden markkinoihin

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

LIITTEET Ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi

LIITTEET Ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.11.2015 COM(2015) 583 final ANNEXES 1 to 4 LIITTEET Ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi

Lisätiedot

ALKUPERÄINEN www.atlantisabutment.fi

ALKUPERÄINEN www.atlantisabutment.fi ALKUPERÄINEN www.atlantisabutment.fi Lue lisää potilaskohtaisten Atlantis -abutmenttien hyödyistä sinulle ja potilaillesi. 799357-FI-1208 2012 DENTSPLY IH ATLANTIS -TAKUU KATTAVA TURVA TYÖLLESI www.atlantisabutment.fi

Lisätiedot

Määräykset 4/2012. Eläkekassan vastuuvelan laskuperusteet. Dnro FIVA 2/01.00/2012. Antopäivä 14.6.2012. Voimaantulopäivä 1.7.2012

Määräykset 4/2012. Eläkekassan vastuuvelan laskuperusteet. Dnro FIVA 2/01.00/2012. Antopäivä 14.6.2012. Voimaantulopäivä 1.7.2012 Määräykset 4/2012 Eläkekassan vastuuvelan laskuperusteet Dnro FIVA 2/01.00/2012 Antopäivä 14.6.2012 Voimaantulopäivä 1.7.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin.

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin. 1 (6) Markkinavalvonta 21.03.2006 Dnro 15/121/2005 SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUSOPIMUKSET, STANDARDI 2.3 Rahoitustarkastus sai rahoituspalvelusopimuksia koskevaan standardiluonnokseen yhteensä

Lisätiedot

Tämän sopimuksen on valtiovarainministeriö tarkastanut ja hyväksynyt.

Tämän sopimuksen on valtiovarainministeriö tarkastanut ja hyväksynyt. VES322551 PL:01 TES322501 PL:01 ja 02 Tekes - Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry/tekes TEK ry ja Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen

Lisätiedot