Tehtäviä teokseen. Suhteellista. Kotimaisia nykyrunoja ja -novelleja tunteiden syttymisestä ja sammumisesta (toim. Tuija Takala)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tehtäviä teokseen. Suhteellista. Kotimaisia nykyrunoja ja -novelleja tunteiden syttymisestä ja sammumisesta (toim. Tuija Takala)"

Transkriptio

1 Tehtäviä teokseen Suhteellista. Kotimaisia nykyrunoja ja -novelleja tunteiden syttymisestä ja sammumisesta (toim. Tuija Takala) Tehtävät on suunniteltu siten, että niitä voi soveltaa eri kouluasteilla. Ne on koottu samaan järjestykseen kuin kirjan luvut. Sivunumerot tekstien yhteydessä viittaavat itse antologiaan. Lopussa on koko kokoelmaan sopivia tehtäviä. Tehtäviä voi käyttää siten, että luetaan vain yksi teksti, pari tekstiä, yksi luku tai useampi luku jopa koko kirja.

2 1 Kaipuuta ja kipinöintiä 1.1 Hanna Hauru: Karvainen nainen (s. 13) A) Keskustele parisi kanssa, millaisia ulkonäköpaineita tytöillä ja naisilla nykyään on. Miltä näyttää ihannenainen? Mitä vaikutuksia siitä voi olla, jos ei vastaakaan ihannekuvaa? Millaisia ulkonäköpaineita on pojilla ja miehillä? Miltä pitäisi ihannemiehen näyttää? Eroavatko tyttöjen ja poikien paineet toisistaan? Mitä pitäisi tehdä, jotta ei olisi yhdenmukaisuuspaineita? B) Lue yksi asiateksti ulkonäköpaineista. Etsi teksti internetistä. Ole lähdekriittinen eli arvioi tekstin luotettavuutta ja ajantasaisuutta. Esimerkiksi sopiva voi löytyä seuraavista linkeistä: Keskustele parisi kanssa, mitä lähdetekstit kertoivat ulkonäköpaineista. C) Lue parisi kanssa novelli Karvainen nainen. Keskustele parisi kanssa, miten siinä suhtaudutaan ulkonäköön. Mitkä asiat tai kuvaukset novellissa vaikuttavat teihin? Miten? Miksi? Miten päähenkilö suhtautuu ulkonäköpaineisiin? Entä muut? Mitä vaikutusta ulkonäköodotuksilla oli päähenkilön nuoruudenkokemuksiin ja elämänvalintoihin? Mikä on mielestänne novellin sanoma? Laatikaa sen perusteella muutama aforismi: näin saa elää. D) Jatkotyöskentelyn vaihtoehtoja: 1) Järjestäkää ryhmässä keskustelutilaisuus aiheesta ulkonäköpaineet. Kootkaa yhdessä rakentavia keinoja paineiden vähentämiseksi. Voisitteko kokeilla myös verkkokeskustelua perustamalla suljetun ryhmän johonkin sosiaalisen median toimintoon? Sopikaa nettietiketistä. 2) Tehkää parityönä novellista enintään kymmenen ruudun sarjakuva. 3) Kirjoita essee aiheesta ulkonäköpaineet. Tee esseen pohjaksi ensin miellekartta. Yhdistele ajatuksia asiatekstistä ja novellista. Esitä omia mielipiteitäsi esimerkein ja havainnollisin havainnoin. Laadi lopuksi napakka otsikko. 1.2 Päivi Alasalmi: Ohi häpeäpaalun (s. 17) Lue novellin ensimmäinen lause: Rakkaus merkitsi kaikkea hänen elämässään. Mitä rakkaus oikeastaan merkitsee? Kirjoita siitä konkreettinen lista. Mitä odotuksia tämä lause asettaa novellin tarinalle? Miten siihen sopii novellin nimi? Mitä nimen perusteella novellilta odotat? Lue novelli. Millainen on novellin päähenkilö? Miten hänestä on tullut sellainen kuin hän on? Miten päättelet ne asiat novellista? Mitä odotuksia päähenkilöllä on ollut? Mitä ihmissuhteissa merkitsevät odotukset? Miten ne vaikuttavat? Mitä vaikutuksia elämään niillä voi olla? Mitä häpeäpaalu edustaa tässä novellissa? Mitä tapahtuu päähenkilölle tämän novellin lopputapahtuman jälkeen? Kirjoita siitä lyhyt kuvaus minä-muodossa.

3 1.3. Hannu Mäkelän runot (s. 21 ja 64) Lue Hannu Mäkelän runo Valo (s. 21). Lue myös luvusta KATOAVAA runo Sinä ja minä (s. 64). Mistä runot kertovat? Mitä niissä tapahtuu? Kuka runoissa puhuu? Minkälainen tunnelma runoissa on? Mistä se syntyy? Kuvittele, mitä on tapahtunut runojen välissä. Kirjoita siitä lyhyt kuvaus, runo tai dialogi henkilöiden välille. 1.4 Marko Niemi ja Miia Toivio: Aaltojen vyöryyn (s. 24) Lue Marko Niemen ja Miia Toivion runo, joka alkaa Aaltojen vyöryyn. Mitä se kertoo tunteista? Millainen tunnelma siitä syntyy? Miten kielen äänteitä ja sointuja käytetään? Millaisia kielikuvia runossa käytetään? Jatkotyöskentelyn vaihtoehtoja: 1) Marko Niemen ja Miia Toivion runokokoelman Suut on kustantanut Poesia. Se julkaisee runoja myös verkossa, ja tämänkin kokoelman voi lukea netissä ( Tarkastele etenkin runoja sivuilla 12, 23 ja Miten kielen ja muodon kanssa leikitellään? Mitä muoto ja kieli yhdessä ilmaisevat? Jakakaa ajatuksianne keskustellen pienryhmässä. Voitte tietysti lukea koko kokoelman pohdintojen tueksi! 2) Miten (rakkaus)runoja voi ja saa julkaista internetissä? Miten niistä keskustellaan siellä? Tehkää pienryhmissä tiedonhakuja. Esitelkää löytönne koko luokalle. 1.5 Luvun Kaipuuta ja kipinöintiä kaikki runot Työskentelyvaihtoehdot: 1) Järjestäkää runoraati. Runot luetaan yksi kerrallaan. Niistä keskustellaan: mitä pidit runosta, mistä se johtui, mitä siitä etenkin jäi mieleen ja millainen tunnelma siinä oli? Jokaisen mielipide on yhtä tärkeä oleellisinta ovat perustelut. Joka runosta annetaan pisteet Mikä runo voitti? 2) Lue parisi kanssa tämän luvun runot. Valitkaa mieluisin. Keskustelkaa: Mikä runossa viehätti? Kuka runossa puhuu? Mitä hänestä saa selville? Miten se paljastuu? Millä keinoilla tunteita on kuvattu? Mikä kielikuva kiehtoo eniten? Miksi? Kirjoittakaa oma runo samasta aihepiiristä.

4 2 Kestäähän 2.1 Miki Liukkonen: Nainen (s. 32) Kuka tekstissä puhuu? Millainen hän on? Millainen on hän, josta puhutaan? Mitä tarkoitetaan runossa tavallisuudella? Entä siitä poikkeamisella? Mitä tarkoitetaan isolla päällä? Mitä muita ominaisuuksia tai kuvauksia naisesta on? Mitä niillä mielestäsi tarkoitetaan? Millaiseksi tulkitset runossa kuvatun suhteen? Perustele. Tehkää kuva runon pariskunnasta: piirtäkää tai sommitelkaa lehdistä leikaten. Perustelkaa kuvavalinnat. 2.2 Tuija Välipakka: Toinen kirje rakkaalle (s. 33) Lue runo parisi kanssa: Mistä runo kertoo? Runossa on anatomista sanastoa. Kootkaa runosta siihen liittyviä kielikuvia. Mitä nämä kielikuvat ilmaisevat? Mitä ne kertovat puhujasta? Entä mitä runo kertoo suhteen toisesta osapuolesta ja suhteesta? Mitä otsikko tarkoittaa? Millainen voisi olla ensimmäinen kirje? Eläytykää kirjeen vastaanottajan asemaan. Kirjoittakaa vastauskirje. Se voi olla runomuotoinen tai tavallinen kirje. Valitkaa jokin aihepiiri, jonka sanastoa käytätte (sisäelimet, kasvit, eläimet jne.). 2.3 Mooses Mentula: Muutto (s. 35) Mistä novelli kertoo? Millaisia päähenkilöt ovat? Millaisia odotuksia heillä on suhteesta? Miten ne eroavat? Perustele. Jatkotyöskentelyn vaihtoehdot: 1) Kirjoita kirje Antille: Mitä hänen pitäisi tehdä ja miksi? Kirjoita sen jälkeen sama asia Facebookviestiksi. Miten tekstisi muuttui? 2) Kirjoita kirje Janitalle: Mitä hänen pitäisi tehdä ja miksi? Kirjoita sen jälkeen sama asia Facebook-viestiksi. Miten tekstisi muuttui? 2.4 Runovertailu Valitse yksi runo luvusta KAIPUUTA JA KIPINÖINTIÄ ja luvusta KESTÄÄHÄN. Vertaile niitä parisi kanssa. Keskustelkaa: Miten runot puhuvat suhteesta ja tunteista? Miten runot eroavat toisistaan? Millaisia runon kielen keinoja käytetään? Mitä runoilla halutaan sanoa?

5 3 Katoavaa 3.1 Lue kaksi ensimmäistä novellia: Kari Levola: Rakkauden tajuaminen kun se on myöhäistä (s. 47) ja Salla Simukka: Keltaista (s. 49). Mikä on novellien aihe ja teema? Miten nuoret ilmaisevat tunteitaan? Mitä suhteilta odotetaan? Miten eroaminen niissä selvitetään? Mikä on hyvä tapa ilmaista erotunteet? Järjestäkää aiheesta ryhmässänne yhteinen keskustelu. Voisitteko kokeilla myös verkkokeskustelua perustamalla suljetun ryhmän johonkin sosiaalisen median toimintoon? Muistakaa sopia nettietiketistä! 3.2 Tuula-Liina Varis: Salarakas (s. 59) Kuka kertoo? Kuvaile päähenkilöä: millainen hän on, mikä on hänen elämäntilanteensa, mitä hän toivoo elämältään ja ihmissuhteilta? Millainen on Mauri? Entä Sakeri? Perustele. Millaisia ovat novellin päähenkilön kokemukset 17-vuotiaana verrattuna eläkeläisen kokemuksiin? Mikä on muuttunut, mikä on samaa? Miksi? Miten henkilöiden elämä jatkuu novellin tapahtumien jälkeen? Suunnitelkaa neljän henkilön ryhmissä novellin pohjalta lyhyt draama, jossa sijoitatte novellista saadut ideat oman ikäistenne tilanteeseen. Kirjoittakaa ensin nettideitti- tai deittitekstari-ilmoitus. Ideoikaa deittiparin tapaaminen ja siihen liittyvät tapahtumat. Kirjoittakaa sitten käsikirjoitusluonnos ja improvisoikaa tilanne sen avulla. Esittäkää draamat. Näyttäkää aluksi deitti-ilmoituksenne. Keskustelkaa esitysten jälkeen, millaisiksi novellin ajatukset muokkautuivat esityksissänne? 3.3 Anja Snellman: Eronneiden satukirjasta (s. 65) Mitä vihjeitä otsikko antaa? Mistä runo kertoo? Mikä vaikutus on sillä, että runoon on valittu Joulupukki ja Joulumuori? Mitä muilla nimivalinnoilla tarkoitetaan? Mitä karkkinimet symboloivat? Valitse muutama lempikarkkisi nimi. Mieti aihe, joka askarruttaa sinua. Kirjoita aiheeseen sopiva runo tai tarina karkkinimien avulla. 3.4 Runoja ääneen Valitkaa pienryhminä luvuista 1 3 yksi runo. Tehkää siitä ääniruno eli esittäkää runo äänitaustoineen. Sopikaa ensin, esitättekö sen muulle ryhmälle äänitettynä vai suorana esityksenä. Suunnitelkaa huolellisen runoon tutustumisen jälkeen: Miten luette tai lausutte runon (yksin, vuorotellen, runokuorona jne.)? Miten välitätte äänellänne sävyjä, tunnetta, tunnelmaa? Mitä taustaääniä käytätte esityksenne tueksi? Tehkää itse tuotettuja ääniä (suulla, keholla, esineillä jne.). Netissä on myös ilmaisia äänitaustaohjelmia, esim. englanninkielinen freesound.org/ -sivusto. Harjoitelkaa! Esittäkää äänirunot muulle luokalle.

6 4 Raastavaa 4.1 Chisu: Kohtalon oma (s. 68) Tutki sanoitusta kuin runoa. Tehtävä on blogissa Rock, rap ja pop kirjallisuudenopetuksessa ( Blogin etusivulla on vinkkejä sanoituksen avaamiseen (etusivun artikkeli Avaamisen apuna). Alasivulla Sanat, ääni ja kuva ovat Chisun tekstiin liittyvät tehtävät. 4.2 Rokkareiden runot Lue A. W. Yrjänän sanoitus Kappaleina (s. 70, tekijä on bändin CMX laulaja ja sanoittaja). Lue myös luvusta KESTÄÄHÄN Jouni Hynysen runo Riita ja kuinka se sovitaan (s. 34, Hynynen on Kotiteollisuus-bändin laulaja ja sanoittaja). Mitä runot kertovat ihmissuhteista? Mitä ne kertovat miehenä olemisesta? Mitä ne kertoivat naisen osuudesta suhteessa? Miten runot eroavat toisistaan? Millaiset kielelliset ilmaisut kiinnostivat sinua runoissa. Miksi? Kirjoittakaa pareittain lyhyt ajatelma, aforismi tai ohje aiheesta mies ja tunteet. Kootkaa ne taululle tai muulla tavoin kaikille näkyväksi. Millaisia ajatuksia syntyi? 4.3 Hannu Niklander: Tanssiravintola (s. 79) A) Lue novelli. Kuka kertoo? Kenen näkökulmasta kerrotaan? Mikä on novellin teema? Kerro novellin juoni muutamalla virkkeellä: mitä tapahtui? Mitä aukkoja tarinassa on? Millä perusteella täydennät ne? B) Vertaa novellia seuraavaan tekstiin: mielenterveys_2_2012/nakokulmia_perhesurmiin Mitä tietoteksti kertoo suomalaisten suhteiden varjopuolista? Minkä puolen novelli kertoo aiheesta verrattuna tietotekstiin? Miten kaunokirjallisuuden tapa kertoa asioista poikkeaa verrattuna tietotekstiin? C) Jatkotyöskentelyn vaihtoehdot: 1) Kirjoita uutinen novellin tapahtumista. 2) Kirjoita aiheeseen liittyvä mielipidekirjoitus.

7 5 Suhteetonta 5.1 Zinaida Lindén: Juice ja muita huolia (s. 91) Mistä novelli kertoo? Mikä on sen tapahtumapaikka? Miten tapahtumat kerrotaan? Millainen on päähenkilö? Millaisia kokemuksia hänellä on maahanmuuttajana? Millaisen kuvan novellista saa suomalaisista? Mitä päähenkilö kaipaa ja miksi? Mitä novellin nimi tarkoittaa? Kuunnelkaa Juicen Syksyn sävel. Mikä sanoissa koskettaa päähenkilöä ja miksi? Keksi parisi kanssa, mitä päähenkilölle tapahtuu novellin tapahtumien jälkeen. Koittakaa liittää siihen yksi maahanmuuttajan ja suomalaisen kohtaamistilanne. Jokainen pari kertoo oman versionsa. Miten ne erosivat toisistaan? 5.2 Philip Teir: Petos/paatos (s. 97) Miksi novelli koostuu sähköposteista? Miten sähköpostittelu sopii kirjallisuuteen? Mitä on tapahtunut? Miksi? Mitä ovat nigerialaishuijaukset? Miten ne vaikuttavat novellissa? Mitä novelli kertoo ystävyyssuhteista? Mitä novelli kertoo parisuhteesta ja sen ongelmien käsittelystä? Millaisen sähköpostin kirjoittaisit novellin päähenkilölle ja missä roolissa (ystävä, vaimo, lapsi, vanhempi, pomo jne.)? Kirjoita se. 5.3 Anja Erämajan runot (s. 85, 107) Mikä yhdistää kahden runon puhujia? Mitä tapahtuu hississä? Entä mikä on tilanne jälkimmäisessä runossa? Mitä runon puhujat toivovat ihmissuhteelta? Millaisia runon keinoja on käytetty? Mitä toivot runojen puhujan tekevän? Miten ja miksi? Olet lehden ihmissuhdepalstan toimittaja. Valitse runoista mieluisin: kirjoita ohjeita ja vinkkejä runon puhujalle.

8 6 Elämänmittaista 6.1 Päivi Alasalmi: Aulin hurja luonto (s. 111) Mitä novellin otsikko tarkoittaa? Mitä Aulin elämässä on tapahtunut? Miten se on vaikuttanut häneen? Miten novelli kerrotaan? Mitä novellilla halutaan kertoa elämästä? Entä ihmissuhteista? Haastattele vanhempaasi, isovanhempaasi tai muuta läheistä, jolla on jo elettyä elämää takana. Kirjoita lyhyt elämäkerta, jossa on muutama haastateltavan tärkeä elämäntapahtuma. Voit tehdä myös kuvasarjan kuvateksteineen, jos saat vanhoja kuvia käyttöösi; voit myös leikata lehdistä tapahtumiin sopivat kuvat. 6.2 Aki Tykki: Rakkaus (s. 114) Mitä on rakkaus? Miten niin ison asian saa sinusta kiteytettyä sanoitukseen? Millaisia asioita tässä poimitaan rakkaudesta? Millaisia kielikuvia siitä tässä käytetään? Järjestäkää levyraati. Valitkaa viisi suomenkielistä sanoitusta, joissa ryhmänne mielestä rakkausaihetta käsitellään kiinnostavasti. Sopikaa valintatapa luokassanne. Kuunnelkaa kappaleet, lukekaa sanat ja eritelkää sanoitusten keinoja kuvata tunteita. Huomatkaa, että tässä kokoelmassa on Rakkauslaulu, Kohtalon oma ja Kappaleina, jotka myös sopivat levyraatiin. Lisäksi syksyllä 2012 ilmestyi Jukka Orman levy, joka on tehty Anja Snellmanin runoihin, Öisin olemme samanlaisia. Suhteellista-kirjassa on kaksi runoa tästä Snellmanin runokokoelmasta.

9 7 Koko kokoelma 7.1 Pienryhmätehtävä: luokka jakautuu viiteen ryhmään. A) Valitkaa pienryhmässä yksi luku kokoelmasta (luvut 1 5). Lukekaa siihen liittyvät tekstit. Sopikaa aikataulu, mihin mennessä kaikki pienryhmän jäsenet ovat lukeneet tekstit. B) Keskustelkaa luettuanne tekstit: Mikä on tekstien aihepiiri? Mikä niitä yhdistää? Minkälaisia näkökulmia niissä esitetään ihmissuhteista? Mitkä asiat niissä on henkilöille tärkeitä? Valitkaa yksi teksti tarkempaan tarkasteluun: Mikä teksteistä oli kiinnostavin? Miksi? Millainen tunnelma lempitekstissänne on? Mistä se syntyy? Minkälaista kieltä tekstissä käytetään? Poimikaa muutama kiinnostava, hieno, kummallinen tai muuten mieleen jäänyt kohta. Mitä tekstillä halutaan sanoa? Onko sillä jokin sanoma, opetus tai pohtimista vaativa ajatus? C) Kootkaa keskustelun pohjalta posteri tai Power Point -esitys. D) Esitelkää sen avulla aiheenne ja löytönne koko ryhmälle. E) Lukekaa luvun 6 tekstit. Mitä uutta ne antavat teemaan? 7.2 Valitse joka luvusta yksi novelli. Minkälainen kuva ihmissuhteista niistä syntyy? Miten niissä ilmaistaan tunteita? Anna esimerkkejä. Mitkä asiat koskettivat sinua? Miksi? Mitkä asiat jäivät etäisiksi tai koskettamatta? Miksi? Mitä asioita jäit pohtimaan henkilöistä? Entä tapahtumista? Mikä tekstien perusteella on ihmiselle tai elämässä tärkeää? Mikä sinulle on tärkeää? Keskustelkaa ryhmässä kysymysten pohjalta. Kirjoita sen jälkeen essee. 7.3 Valitse joka luvusta yksi runo. Minkälainen kuva ihmissuhteista niistä syntyy? Miten niissä ilmaistaan tunteita? Anna esimerkkejä. Mitkä asiat koskettivat sinua? Miksi? Mitkä asiat jäivät etäisiksi tai koskettamatta? Miksi? Mitä asioita jäit pohtimaan runon puhujista tai henkilöistä? Entä tapahtumista? Mikä runojen perusteella on ihmiselle tai elämässä tärkeää? Mikä sinulle on tärkeää? Keskustelkaa ryhmässä kysymysten pohjalta. Kirjoita sen jälkeen essee. 7.4 Kokoelman jälkeen Kun olet lukenut Suhteellista-kirjan, kokoa ajatuksiasi. Mitä kokoelma kertoo suomalaisista suhteista sekä tästä ajasta ja yhteiskunnasta? Tee miellekartta tai kirjoitelma.

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua.

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. 1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. Valitsin henkilöksi. Valitsin juuri hänet, koska 2. Tee kuvin ja sanoin ajatuskartta lukemasi

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

Tuija Takala. Hyvä päivä. Tehtäviä

Tuija Takala. Hyvä päivä. Tehtäviä Tuija Takala Hyvä päivä Tehtäviä Tehtävät on tehty kirjaan Hyvä päivä, jossa on 28 novellia eli lyhyttä kertomusta. Tehtäviä voi tehdä yksin, parin kanssa tai pienessä ryhmässä. Tehtävät sopivat nuorten

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

Diakonian tutkimuspäivä 2014

Diakonian tutkimuspäivä 2014 M O N I T I E T E I S I Ä L Ä H E S T Y M I S T A P O J A N U O R T E N T O I M I J U U T E E N J A V O I M A A N T U M I S E E N Diakonian tutkimuspäivä 2014 TM Anna Juntunen TM Johanna Mantere TAUSTALLA

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT Tähän korttipakkaan on koottu apukeinoja opinto-piirityöskentelyä varten. Voitte noudattaa ohjeita järjestelmällisesti tai soveltaa niitä vapaasti haluamallanne

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

Meneekö viesti perille?

Meneekö viesti perille? Meneekö viesti perille? Viestintäkoulutus Mitä viestintä on? Viestintä on sekä sanomien siirtämistä että merkitysten tuottamista. Olennaista ei ole vain tiedon tai informaation välittäminen vaan yhteisen

Lisätiedot

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Järki päätti ottaa selvää, keitä koulussamme hiihtelevät ja opoiksi itseään kutsuvat ihmisolennot todellisuudessa oikein ovat ja mistä he tulevat. Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU

YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU Mertanen / Martikainen 1 Esimerkkinä yksilölliset aamutoimet Mertanen / Martikainen 2 Kyse on ajattelu- ja toimintatavasta Henkilö saa osallistua oman elämän suunnitteluun

Lisätiedot

Paikallissivuston kumppanin starttipaketti

Paikallissivuston kumppanin starttipaketti Paikallissivuston kumppanin starttipaketti Tervetuloa mukaan paikallissivustolle! Paikallissivusto on osoitteessa www.vantaansanomat.fi Paikallissivustolla on paikallisia uutisia, palveluita, tapahtumatietoja,

Lisätiedot

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma Täytetään yhdessä lapsen/nuoren ja hänen edustajansa kanssa Lapsen nimi ja kutsumanimi Henkilötunnus Maahanmuuttopäivä ja ikä Äidinkieli (-kielet) Kansalaisuus Uskonto Edustajan nimi ja yhteystiedot Missä

Lisätiedot

Galleria 2. Galleria 1. Iso näyttelysali. Vaatenaulakot. Aulatila. Museokauppa. Aloita tästä Lipunmyynti. Sisääntulo

Galleria 2. Galleria 1. Iso näyttelysali. Vaatenaulakot. Aulatila. Museokauppa. Aloita tästä Lipunmyynti. Sisääntulo 12 11 4 10 Galleria 2 9 Galleria 1 8 7 Iso näyttelysali 5 3 6 4 1 Vaatenaulakot Aulatila Museokauppa 1 2 A Aloita tästä Lipunmyynti Sisääntulo 1 Taidemuseovierailuun varattu aika on noin 1 tunti 20 minuuttia.

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta 1 Mun perhe Sanasto suomi äidinkieli Kirjoita sanat kuvaan. perhe vaimo mies lapsi tyttö poika vauva äiti isä vanhemmat sisko veli vaimo Ootko sä naimisissa? - Joo, mä oon naimisissa. - Ei, mä en oo naimisissa.

Lisätiedot

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN JA RYHMÄPUHELUN SOITTAMINEN Ryhmän perustaminen on helppoa. Tarvitset internet-yhteyden sekä tietokoneen, jossa on mikrofoni ja webbikamera. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa

Lisätiedot

FSD2463 European Social Survey 2008: Suomen aineisto

FSD2463 European Social Survey 2008: Suomen aineisto KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2463 European Social Survey 2008: Suomen aineisto Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

lähteitä, mitä kirjoittaja on käyttänyt. Ja meille on helpompi nähdä ne, kun me jatkossa tutkimme evankeliumeja.

lähteitä, mitä kirjoittaja on käyttänyt. Ja meille on helpompi nähdä ne, kun me jatkossa tutkimme evankeliumeja. 1 Talmud tutuksi Aloittelemme opetusten sarjaa jossa käsittelemme juutalaisia lähteitä. Siihen sisältyy sekä Talmudin että Midrashin lähteitä. Joskus kun uskovainen kristitty kuulee sanan Talmud, niin

Lisätiedot

Empatiaosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Empatiaosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Empatiaosamäärä EQ Nimi: ******************************************************************************** Luen jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1. Huomaan

Lisätiedot

KTKP040 TIETEELLINEN AJATTELU JA TIETO

KTKP040 TIETEELLINEN AJATTELU JA TIETO KTKP040 TIETEELLINEN AJATTELU JA TIETO SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO Anna-Leena Huttunen anna-leena.huttunen@jyu.fi Optima-alustan esittely Optimassa (https://optima.cc.jyu.fi/) KTKP040, kl16-kurssin info

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

VIESTINNÄN TYÖKALUPAKKI AUKI

VIESTINNÄN TYÖKALUPAKKI AUKI VIESTINNÄN TYÖKALUPAKKI AUKI Drum Communications 2014! We re sorry but no part of this publication, whether in hardcopy, electronic or verbal form, may be quoted used or reproduced in any form without

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31 Kukaan

Lisätiedot

Moodle HOPS-työskentelyn tukena

Moodle HOPS-työskentelyn tukena Moodle HOPS-työskentelyn tukena Ohjeita alueen tilaamiseen Tilatessasi Moodle-aluetta HOPS-ryhmällesi, voit tilata täysin tyhjän alueen, jonne rakennat itse kaikki tarvittavat työkalut ja materiaalit.

Lisätiedot

AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI. Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen.

AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI. Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen. AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI Mia Kohi, Olarin koulu (mia.kohi@espoo.fi) Tiina Salonen, Olarin koulu (tiina.salonen@espoo.fi) Sami Keijonen, Pohjois-Tapiolan lukio (sami.keijonen@pohjois-tapiola.com) NOVELLIANALYYSI

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

verkkojakson työskentelyn aloitus

verkkojakson työskentelyn aloitus Arviointi-verkkojakson verkkojakson työskentelyn aloitus Jyväskylä 13.2.2004 klo 9.45 tuutorit seminaarissa: Mira Huusko, Niina Oikarinen, Hanna Seuranen, Mikko Toriseva, Riikka Rissanen, Merja Ruotsalainen,

Lisätiedot

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI)

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) Vastaanottaja täyttää: Hakija: Hakemus nro: / Saapunut: 1 Hakeutumisohje: Tällä hakemuksella

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Teen koko ajan aktiivista mainontaa Googlessa. Tavoite on olla etusivulla, kun haetaan henkisiä tapahtumia, kursseja, yrittäjiä.

Teen koko ajan aktiivista mainontaa Googlessa. Tavoite on olla etusivulla, kun haetaan henkisiä tapahtumia, kursseja, yrittäjiä. 1 Palvelut ja Hinnasto 4.3.2016 Palvelut Ilmaisia sivuja ovat Tapahtumakalenteri, Yrityksiä ja Vuokrattavia tiloja. Näillä sivuilla on lomakkeet, joilla saat tapahtuman ja yrityksesi sivuille. Valokeilassa

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Mikä on opetussuunnitelma? Opetussuunnitelma on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan,

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Kokemusasiantuntijan tarina Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Tie päihdekuntoutujasta kokemusasiantuntijaksi on ollut kivinen ja pitkä. En olisi joskus toipumiseni alussa voinut ikinä kuvitellakaan toimivani

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

Lukupiiri 9 lk. ensimmäinen tunti

Lukupiiri 9 lk. ensimmäinen tunti Lukupiiri 9 lk. ensimmäinen tunti 1. Keskustelkaa kirjoistanne yleisesti! Esittele pääpiirteittäin oma kirjasi, - kirjailijan nimi - painovuosi - mistä kirja kertoo - mille aikakaudelle kirjan tapahtumat

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Aloitus Valitse ensin vahinkotyyppi ja paina Jatka-nappia. Jos avautuu lisäkysymyksiä vakuutukseen liittyen,

Lisätiedot

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi Tehtäväpaketti Koululaisen Reilu luokka 2009 -kilpailu jakautuu neljään aihealueeseen: minä, kaverit, meidän luokka ja meidän koulu. Jokaiseen aihealueeseen liittyy tehtäviä, joista koostuu kisan aikana

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

.tutkii yksilön FYYSISTÄ, PSYKOSOSIAALISTA ja KOGNITIIVISTA kehitystä syntymästä kuolemaan.

.tutkii yksilön FYYSISTÄ, PSYKOSOSIAALISTA ja KOGNITIIVISTA kehitystä syntymästä kuolemaan. KEHITYSPSYKOLOGIA.tutkii yksilön FYYSISTÄ, PSYKOSOSIAALISTA ja KOGNITIIVISTA kehitystä syntymästä kuolemaan. TEHTÄVÄT: 1. TEHTÄVÄ FYYSINEN KEHITYS ( ja temperamentti) s. 26 32 ja 99 102 Minkä ikäisenä

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

kotitehtävät 2/12 3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla. Vääriä vastauksia ei ole.

kotitehtävät 2/12 3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Oma tarina Ohjeet kotitehtävien tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ja ota mukaasi nämä tehtävät. Varaa keskeytymätöntä aikaa 2-4 tuntia. 2. Kun

Lisätiedot

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus Muutoksenhakuohje Muutoksenhakukiellot Päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, jos päätös koskee kuntalain 91 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa työ- tai virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS

Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Uusi opetussuunnitelma haastaa oppimisen Uusi opetussuunnitelma haastaa oppimisen Teknologian soveltaminen

Lisätiedot

KAMPANJAOHJEISTUS 2017 VIRKOIHIN

KAMPANJAOHJEISTUS 2017 VIRKOIHIN KAMPANJAOHJEISTUS 2017 VIRKOIHIN Miksi kampanjoida? Nuokauppakamarivirkojen hakemiseen kuuluu oleellisena osana kampanjointi. Vaalilautakunta ja -toimikunnat suosittelevat jokaiselle ehdokkaalle kampanjointia,

Lisätiedot

Narratiivinen tutkimus

Narratiivinen tutkimus Narratiivinen tutkimus Outi Ylitapio-Mäntylä Lapin yliopisto Syksy 2011 Kertomus, Tarina narrative=kertomus, kerronnallinen, kertomuksellinen story=tarina kertomus=tarina tarinallinen tutkimus = kerronnallinen

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti Sähköpostiohjeet 1 Uuden PST tiedoston luominen sähköposteille... 3 Tärkeää!... 3 Tiedoston luominen... 3 Kansioiden luominen datatiedostoon... 5 Pikatoimintojen luominen... 8 Odottaa vastausta allekirjoitus...

Lisätiedot

Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä. Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen

Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä. Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen Peda-forum 20.8.2013 Työpajan tavoitteet Tutustua opiskelukykyä edistävään Kyky-projektiin Lisätä

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 3. - 4. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Lisää turvallista liikettä -rata

Lisää turvallista liikettä -rata Lisää turvallista liikettä -rata Kuusi tehtävärastia sisältävä rata paikallaanolosta ja turvallisesta liikkumisesta. Tehdään pareittain salissa tai kentällä. Tarvikkeet tehtäväkortit kyniä ja paperia noppia

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Vaasan sairaanhoitopiirin ky 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Göran Honga 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

Yhteisöllisyys yhdistää / Tukevasti alkuun toimintamalli esiopetuksessa. Merja v. Schantz

Yhteisöllisyys yhdistää / Tukevasti alkuun toimintamalli esiopetuksessa. Merja v. Schantz Yhteisöllisyys yhdistää / Tukevasti alkuun toimintamalli esiopetuksessa Yhteisöllisyyden tasot lapsiryhmä ja sen dynamiikka huoltajat yhdessä yhteistyö kodin kanssa henkilökunnan yhteistyö/ lähialueellisten

Lisätiedot

Tutustu Rajavartiolaitoksen sivuilla koiratoimintaan ja Kuukauden koira -blogiin. Vastaa seuraaviin kysymyksiin:

Tutustu Rajavartiolaitoksen sivuilla koiratoimintaan ja Kuukauden koira -blogiin. Vastaa seuraaviin kysymyksiin: Rajoja turvaamassa Tehtävät TIEDÄ 1. Mitä asioita rajaturvallisuus pitää sisällään? Mainitse ainakin kolme. 2. Mitä tehtäviä Rajavartiolaitoksella on? Listaa ranskalaisilla viivoilla. 3. Minkä eri viranomaisten

Lisätiedot

HAVAINTO KIUSAAMISESTA KIUSAAMISEN KARTOITUS

HAVAINTO KIUSAAMISESTA KIUSAAMISEN KARTOITUS KIUSAAMISEEN PUUTTUMINEN: HAVAINTO KIUSAAMISESTA KIUSAAMISEN KARTOITUS - TYÖNTEKIJÄ KIRJAA TAPAHTUMAT, MITEN, MILLOIN JA MILLAISTA KIUSAAMISTA ESIINTYY (VALMIIT LOMAKKEET) - KESKUSTELLAAN LAPSEN KIUSAAMISKOKEMUKSESTA

Lisätiedot

4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät

4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Kuva: Petra iltunen diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

MYYRMÄKITALON TAPAHTUMAT MAALISKUUSSA 2016

MYYRMÄKITALON TAPAHTUMAT MAALISKUUSSA 2016 MYYRMÄKITALON TAPAHTUMAT MAALISKUUSSA 2016 Kaikki tapahtumat ja tilaisuudet ovat maksuttomia! Tiistai 1.3. klo 10-12 on aina monta opettajaa. & Enter ry Torstai 3.3. klo 16.30-18 Pekan lukupiiri Keskustellaan

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 5. - 6. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

FILOSOFIA JA USKONTO LÄNSIMAINEN NÄKÖKULMA USKONTOON. Thursday, February 19, 15

FILOSOFIA JA USKONTO LÄNSIMAINEN NÄKÖKULMA USKONTOON. Thursday, February 19, 15 FILOSOFIA JA USKONTO LÄNSIMAINEN NÄKÖKULMA USKONTOON USKONNONFILOSOFIA HY USKONNONFILOSOFIAA OPISKELLAAN JA TUTKITAAN SEURAAVISSA TIETEISSÄ: TEOLOGINEN TIEDEKUNTA (KRISTILLINEN PUOLI) TEOREETTINEN FILOSOFIA

Lisätiedot

Pirkanmaan mukautettu lukudiplomi

Pirkanmaan mukautettu lukudiplomi Pirkanmaan mukautettu lukudiplomi Luokat 1 ja 2 lukudiplomikirjat ja -tehtävät 2019 Kuva: Jani Ikonen diplomin suorittajan nimi ja luokka Tampereen kaupunki Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi,

Lisätiedot

PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS

PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS MIKSI DOKUMENTOINTI ON TÄRKEÄÄ? MITÄ ASIOITA DOKUMENTOIDAAN? Pohdi ensin yksin ja sitten parin kanssa tai pienryhmässä: miksi dokumentointi on niin

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 06 Västankvarns skola/ toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 06. Vuoden 06

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt. Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016

Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt. Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016 Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016 Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt Arvioinnin

Lisätiedot

KiVa Koulu -ohjelma. Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella

KiVa Koulu -ohjelma. Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella KiVa Koulu -ohjelma Koulumme on yksi 2260:sta suomalaiskoulusta,

Lisätiedot

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit 2005 - 1. Seuralla on nuorisovastaava ja hänellä tukihenkilö. Seuralla tulee olla nuorisotoiminnasta vastaava henkilö ja hänellä nimetty tukihenkilö. Nuorisovastaavalla

Lisätiedot

https://sujuvahanke.wordpress.com/ Aktiivinen ote asioihin ja omaan tulevaisuuteen Sinnikkyys ja suunnitelmallisuus Uteliaisuus itseä kohtaan

https://sujuvahanke.wordpress.com/ Aktiivinen ote asioihin ja omaan tulevaisuuteen Sinnikkyys ja suunnitelmallisuus Uteliaisuus itseä kohtaan Aktiivinen ote asioihin ja omaan tulevaisuuteen Sinnikkyys ja suunnitelmallisuus Uteliaisuus itseä kohtaan Työelämässä tarvitaan samoja taitoja, joilla menestyy akateemisissa opinnoissa. Tässä dokumentissa

Lisätiedot

Kirkas äly. Kultaiset kädet. Kuuma sydän

Kirkas äly. Kultaiset kädet. Kuuma sydän Kirkas äly Kultaiset kädet Kuuma sydän Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille ja mielen vapaus ja mielen vapaus. On vapautta istua iltaa yksinänsä ja tutkia, kuunnella

Lisätiedot

Case 1. Saara. 1A. Näkökulmat: Saara itse ja opiskelijayhteisö

Case 1. Saara. 1A. Näkökulmat: Saara itse ja opiskelijayhteisö Case 1. Saara Saara on aina ollut hyvä koulussa ja yliopistoonkin hän pääsi ensimmäi-sellä yrittämällä opiskelemaan äidinkielen opettajaksi. Neljäs vuosi on lähtenyt käyntiin ja hän on edennyt opinnoissaan

Lisätiedot

Ravintovartti, teemana lautasmalli

Ravintovartti, teemana lautasmalli Ravintovartti, teemana lautasmalli Ravintovartin tavoite ja toteutus Ravintovartin tavoitteena on tutustua lautasmalliin. Vartti sisältää lautasmallin lyhyen esittelyn, jonka jälkeen jokainen piirtää lautasmallin

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS TOIMINTA-KORTTI Mielenterveyden käsi Tavoitteena pohtia omaa ja työyhteisön mielenterveyttä mielenterveyden käsi -kuvan avulla. 1. Miltä oma kätesi näyttää, kun tarkastelet sitä kuvan kysymysten avulla?

Lisätiedot

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa Eskarista ekalle eskariope mukana ekaluokan alussa Taustaa: Kemi mukana Kelpo-kehittämistoiminnan 1. aallossa lv. 2008-2009 alkaen Tavoite: Esi- ja perusopetuksen nivelvaiheen kehittäminen ja yhteistyön

Lisätiedot

Rakennetaan eliöiden sukupuu

Rakennetaan eliöiden sukupuu Rakennetaan eliöiden sukupuu Jouko Rikkinen Internetissä on monia eliöiden luokittelua esitteleviä sivustoja. Joissakin niistä on tarjolla verkkotyökaluja, joiden avulla voit tutkia itseäsi kiinnostavien

Lisätiedot

Tehtäviä yläkoulu- ja lukioryhmille

Tehtäviä yläkoulu- ja lukioryhmille Tehtäviä yläkoulu- ja lukioryhmille Saara Ekström Alkemia Wäinö Aaltosen museo 5.2. 24.4.2016 Brim (c-print, 2016) Tavoite: Tehtäväpaketin avulla voi tutustua näyttelyn teoksiin joko koulussa tai paikan

Lisätiedot

SISÄISEN KASVUN RYHMÄ 2011

SISÄISEN KASVUN RYHMÄ 2011 SISÄISEN KASVUN RYHMÄ 2011 CHI KUNG MEDITAATIO TIETOISUUS ELINVOIMA LIFESTYLE TIISTAISIN klo 1900-2100 keväällä 12 kertaa 18.1.-12.4.11 (ei hiihtolomalla 22.2.) ESPOON IYENGARJOOGAKESKUS NIITTYKUMPU Niittykummuntie

Lisätiedot

Yksilöllinen oppiminen, oppimisen omistajuus ja arviointikulttuurin muutos

Yksilöllinen oppiminen, oppimisen omistajuus ja arviointikulttuurin muutos Yksilöllinen oppiminen, oppimisen omistajuus ja arviointikulttuurin muutos eduhakkeri Pekka Peura Martinlaakson lukio pekka.peura@eduvantaa.fi blogi: maot.fi sivut: eduhakkerit.fi FB: yksilöllinen oppiminen

Lisätiedot

Google maps, Facebook, Youtube. Kalle Rapi Etelä- Karjalan kylät ry h3p://kylat.ekarjala.fi

Google maps, Facebook, Youtube. Kalle Rapi Etelä- Karjalan kylät ry h3p://kylat.ekarjala.fi Google maps, Facebook, Youtube Kalle Rapi Etelä- Karjalan kylät ry h3p://kylat.ekarjala.fi Google Maps JulkaisDin 2005 Maailman suurin kar3apalvelu Käytössä InterneDssä, älypuhelimissa, tableteissa Suomessa

Lisätiedot

Windows Live SkyDrive - esittely

Windows Live SkyDrive - esittely Windows Live SkyDrive - esittely Microsoftin SkyDrive on pilvipohjainen tiedostojen säilytys- ja jakopalvelu. SkyDrive tarjoaa 25 Gb ilmaista säilytystilaa tiedostoille ja valokuville. Voit käyttää SkyDriven

Lisätiedot

Yhdistyksen jäsenet Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä jokaisen, joka on suorittanut tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa.

Yhdistyksen jäsenet Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä jokaisen, joka on suorittanut tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa. LUONNOS LAMK-alumni ry:n sääntöehdotukset perustamiskokoukseen: Yhdistyksen nimi LAMK alumni ry Yhdistys on suomenkielinen. Yhdistyksen kotipaikka: Lahti Yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot Yhdistyksen

Lisätiedot

Kahden vakaumuksen parisuhde ja vanhemmuus. Sosionomi-opiskelija ja vertaisohjaaja Minna Taipale Familia ry

Kahden vakaumuksen parisuhde ja vanhemmuus. Sosionomi-opiskelija ja vertaisohjaaja Minna Taipale Familia ry Kahden vakaumuksen parisuhde ja vanhemmuus Sosionomi-opiskelija ja vertaisohjaaja Minna Taipale Familia ry Parisuhteen muodostumisen vaiheet Parisuhteen muodostumisessa on eri vaiheita, jotka seuraavat

Lisätiedot

IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN

IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN Suunnittele tulevien oppilaiden tutustumistuokio koulussa niin, että siitä on iloa sekä tuleville oppilaille että opettajalle. Seuraavat vihjeet ja monisteet auttavat tutustumaan

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset Usein kysytyt kysymykset EVERYTHING DISC WORK OF LEADERS -KONSEPTIT Miten Everything DiSC Work of Leaders liittyy DiSC -malliin? Miksi saamani Everything DiSC Work of Leaders -tiedot ovat tilannekohtaisia?

Lisätiedot

Asteen verran paremmin

Asteen verran paremmin yhdessä paremmmin Asteen verran paremmin Humap361 perustuu moderniin systeemiseen johtamisajatteluun, jonka lähtökohtana on yhteistyösuhteiden ja koko työyhteisön kehittäminen. me lupaamme Vastuullinen

Lisätiedot

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015 Esiopetuksen arvot Arvokysely tammikuu 2015 Yleistä kyselystä - Toteutettu Savonlinnan esiopetusyksiköissä - Aikuisille kysely netissä - Lapset keskustelivat ryhmissään aikuisen johdolla (valitsivat 12:sta

Lisätiedot

ARK C-1500 Arkkitehtuurigrafiikka LUENTO 5 / 15.01.2016

ARK C-1500 Arkkitehtuurigrafiikka LUENTO 5 / 15.01.2016 ARK C-1500 Arkkitehtuurigrafiikka Aalto-yliopiston visuaalisen ilmeen ohjeisto / Tunnus / Tunnus / s. 13 Portfolion kokoamisesta Portfolio Portfolio tarkoittaa suomen kielessä useimmiten uraportfoliota,

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot