Strategiaseuranta 2015

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Strategiaseuranta 2015"

Transkriptio

1 Strategiaseuranta 2015 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Tulostettu lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi

2 Hyvinvointiohjelma

3 1. Myönteisiä ja kannustavia kasvu- ja kehittymiskokemuksia läpi elämän (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :59. Yksilöllinen tunniste: PRO fi

4 1.1. Kannustetaan asukkaita kasvattamaan ja kasvamaan yhdessä samanarvoisina sekä oppimaan nykyhetkeä ja tulevaisuutta varten elämän eri vaiheissa. Koulutustarjonnassa kiinnitetään huomiota elinikäisen oppimisen mahdollisuuksiin. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :43. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Sosiaalisen nuorisotyön eri toiminnot tukevat koulutuksen ulkopuolelle jääneitä (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (SR) - Asiakkaiden määrä, tavoitetut nuoret, tavoittamattomat nuoret,palveluihin ohjaamiskerrat,nuorisotiedot uksen yksilöohjausasiakkaiden määrä. 2014: Yksilöllinen ohjaaminen ja tukeminen sosiaalisen nuorisotyön (2 erityisnuorisotyöntekijää ja 2 etsivää nuorisotyöntekijää) sekä nuorisotiedotuksen (1 nuorisoneuvoja) henkilökunnan toimesta 2015: Yksilöllinen ohjaaminen ja tukeminen sosiaalisen nuorisotyön (2 erityisnuorisotyöntekijää ja 2 etsivää nuorisotyöntekijää) sekä nuorisotiedotuksen (1 nuorisoneuvoja) henkilökunnan toimesta osana ohjaamo-toimintaa. 2014: Sosiaalisen nuorisotyön ja Nuorten Tiedotuspiste Verkon tunnusluvut kertovat miten vastataan koulutuksen ulkopuolelle jääneiden nuorten tarpeisiin. Sosiaalisen nuorisotyön henkilökohtaisesti tuettujen nuorten määrä 118. Asiakkaita ilmoitettu 151. Tavoittamattomat nuoret tai nuoret jotka eivät koe tarvitsevansa tukea 33. Nuorisotietdotuksen kautta palveluihin ohjaamiskertoja 86. Nuorisotiedotuksen yksilöohjausasiakkaiden määrä : Sosiaalisen nuorisotyön ja Nuorten Tiedotuspiste Verkon tunnusluvut kertovat miten vastataan koulutuksen ulkopuolelle jääneiden nuorten tarpeisiin. Palvelutaso ja asiakasmäärät pysyvät vuoden 2014 tasolla, poislukien nuorisotiedotuksen tunnusluvut, jotka tulevat laskemaan jonkin verran tiedotuspisteen muuttaessa Oprista Monarille osaksi ohjaamoa.

5 1.1. Kannustetaan asukkaita kasvattamaan ja kasvamaan yhdessä samanarvoisina sekä oppimaan nykyhetkeä ja tulevaisuutta varten elämän eri vaiheissa. Koulutustarjonnassa kiinnitetään huomiota elinikäisen oppimisen mahdollisuuksiin. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :43. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Koulutuksellisen tasa-arvon kehittämishanke (PO) (2014) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2014: Koulutuksellisen tasaarvon kehittämishanketta on toteutettu perusopetuksessa suunnitelman ja määrärahojen mukaisesti t.aspx 2014: Koulutuksellisen tasaarvon kehittämishanketta on toteutettu perusopetuksessa suunnitelman ja määrärahojen mukaisesti t.aspx Määrärahaa on haettu ja saatu myös vuodelle 2015.Vuonna 2015 toteutettiin jälleen uusi Nepsy-koulutus (23 osallistujaa). Raportti edellisestä pilottihankkeesta valmistui petustoimi/raksu/.

6 1.1. Kannustetaan asukkaita kasvattamaan ja kasvamaan yhdessä samanarvoisina sekä oppimaan nykyhetkeä ja tulevaisuutta varten elämän eri vaiheissa. Koulutustarjonnassa kiinnitetään huomiota elinikäisen oppimisen mahdollisuuksiin. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :43. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Opetussuunnitelmien uudistaminen (VK, PO, LU) ( ) Kasvatuskumppanuus koulutus ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta 2014: Esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmien uudistaminen siten, että toimintakulttuuri on entistä myönteisempi ja kannustavampi. Lukion opetussuunnitelman perusteita ei ole vielä julkaistu. 2015: Esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien alueja yksikkökohtainen sekä lukiokoulutuksen opetussuunnitelmien valmistelu kevääseen 2016 mennessä. 2014: Keväällä ja syksyllä on järjestetty koulutusta suunnitelman mukaisesti (2 koulutusta) 2015: Järjestetään 2 koulutusta, osallistujia : Uudistuksiin on valmistauduttu henkilöstökoulutuksella ja luonnosvaiheessa oleviin esi -ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteisiin tutustumalla. Esi - ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet on vahvistettu joulukuun lopussa. 2015: Perusopetuksen kuntakohtainen opetussuunnitelmaluonnos valmistui 02/2015. Peruskoulut aloittivat koulujen opetussuunnitelmien laadinnan 03/2015. Varhaiskasvatussuunnitelm a ja esiopetuksen opetussuunnitelma hyväksyttiin kasvatus- ja opetuslautakunnassa 6/ : Koulutuksen saaneita varhaiskasvatuksen henkilöstöä on : Koulutuksen saaneita 179. Toinen koulutus tulossa syksyllä.

7 1.1. Kannustetaan asukkaita kasvattamaan ja kasvamaan yhdessä samanarvoisina sekä oppimaan nykyhetkeä ja tulevaisuutta varten elämän eri vaiheissa. Koulutustarjonnassa kiinnitetään huomiota elinikäisen oppimisen mahdollisuuksiin. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :43. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Ilmiöpohjainen oppiminen (LU) ( ) Hymypuntari mittariston kehittäminen (PO) ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta (TW) Kasvatus- ja opetuslautakunta (PO) 2014: Henkilöstökoulutusta opettajille. 2015: Sisällytetään opetussuunnitelmauudistuks een 2014: Opinkirjo (entinen Koulun kerhokeskus) koordinoi valtakunnallisesti Hymypuntarin kehittämishanketta. Lappeenranta on ilmoittautunut hankkeeseen kumppaniksi. Paikallisesti valmistelemme Saimaan amk:n kanssa perusopetukseen yksinkertaista kyselyä, jolla saataisiin lasten ja nuorten kokemukset tietoon. 2014: Tarjottu keväällä kaksi ja syksyllä kaksi ilmiöpohjaista kurssia, joista toteutunut 3 kurssi. 2014:Saimaan amk:ssa suunniteltu ja valmistelu Hymypuntaria. 2015: Opiskelijat ovat valmistelleet Hymy-puntaria laatimalla teoreettisen viitekehyksen ja valmistelemalla mittarin yhdessä lasten kanssa (Lappeen koulu 4. lk). Varsinainen mittarin testaus tapahtuu syksyllä Joustavan perusopetuksen tarjoaminen ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2015: Saimaan amk:n opiskelijat pilotoivat Hymypuntaria. 2014: Joustavan perusopetuksen järjestäminen 2015: Joustavan perusopetuksen järjestäminen 2014:Joustavaa perusopetusta tarjolla kolmessa 7-9 vuosiluokkien koulussa. 2015:Joustavaa perusopetusta tarjolla kolmessa 7-9 vuosiluokkien koulussa.

8 1.1. Kannustetaan asukkaita kasvattamaan ja kasvamaan yhdessä samanarvoisina sekä oppimaan nykyhetkeä ja tulevaisuutta varten elämän eri vaiheissa. Koulutustarjonnassa kiinnitetään huomiota elinikäisen oppimisen mahdollisuuksiin. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :43. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kirjaston palveluissa erityishuomio aktiivisiin senioreihin, kotipalvelua tarvitseviin senioreihin, nuoriin, maahanmuuttajiin. Lukutaidon, medialukutaidon ja elinikäisen oppimisen edistäminen lukupiirein, vinkkaustoiminnoin, hankkein ja lukudiplomein. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Kirjasto järjestää erilaisia luentoja, kirjailijavierailuita, konsertteja, näyttelyitä, nukketeatteria, elokuvaesityksiä ja yhteislaulutilaisuuksia. Kirjastossa toimii kirjallisuus - ja harrastuppirejä. Osallistutaan kulttuuripolku-, lukudiplomi- ja lukuintoprojekteihin. Järjestetään kirjavinkkausta ja kirjaleikkiä, koululuokille järjestetään suunnitelman mukaiset kirjastonkäytönopetukset. Satutunteja järjestetään säännöllisesti, myös venäjän kielellä. Sarjakuvaklinikka ja kielikahvila toimivat. Internetopastusta järjestetään säännöllisesti. Kirjaston digipajassa asiakkaat voivat digitoia omia aineistojaan. Lukukoiratoimintaa on järjestetty. 2015: Kirjasto järjestää erilaisia luentoja, kirjailijavierailuita, konsertteja, näyttelyitä, nukketeatteria, elokuvaesityksiä ja yhteislaulutilaisuuksia. Kirjastossa toimii kirjallisuus - ja harrastuppirejä. 2014: Tapahtumat ja osallistujat: yhteensä: 594 tapahtumaa, osallistujia tapahtumissa yhteensä oli : Tapahtumat 487, osallistujia yhteensä Hengaa kirjastossa - projektin tilasuunnitelma toteutettiin. Sanataideprojekti toteutettiin.

9 1.1. Kannustetaan asukkaita kasvattamaan ja kasvamaan yhdessä samanarvoisina sekä oppimaan nykyhetkeä ja tulevaisuutta varten elämän eri vaiheissa. Koulutustarjonnassa kiinnitetään huomiota elinikäisen oppimisen mahdollisuuksiin. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :43. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Osallistutaan kulttuuripolku-, lukudiplomi- ja lukuintoprojekteihin. Järjestetään kirjavinkkausta ja kirjaleikkiä, koululuokille järjestetään suunnitelman mukaiset kirjastonkäytönopetukset. Satutunteja järjestetään säännöllisesti, myös venäjän kielellä. Kielikahvila toimii. Internet- ja tablettopastusta järjestetään säännöllisesti. Kirjaston digipajassa asiakkaat voivat digitoia omia aineistojaan. Lukukoiratoimintaa on järjestetty. Hengaa kirjastossa -projektissa suunnitellaan ja rakennetaan pääkirjaston n- osaston nuortennurkkausta. Sanataide- ja Pojat pääosassa -projektit.

10 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kasvatuksellinen laatukriteerien mukainen nuorisotilatoiminta lasten ja nuorten harrastetoiminnan tukemisessa (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH) - Laatua arvioidaan valtakunnallisella nuorisotyön itsearviointi ja auditointimenentelmällä. - Nuorisotiloilla käyneiden nuorien määrä kertoo, miten suurta joukkoa nuorisotilatoiminta koskettaa. 2014: Kasvatuksellista nuorisotilatoimintaa on järjestetty viidellä nuorisotilalla eri puolilla Lappeenrantaa (Monari, Sammonlahti, Rientola, Laurisala, Voisalmi kevät-14 ja Myllymäki syksy -14). Nuorisotilatoiminta on arvioitu valtakunnallisella nuorisotyön itsearviointi ja auditointi -järjestelmällä. Aktivoitu nuoria aloittamaan uusia harrastetoimintoja Avartti -toiminnan kautta. Syksyllä -14 uudistettiin nuorisotilojen aukioloajat ja nuorisotyöntekijöiden työvuorot synkronoitiin niihin. Nuorisotiloja pystyttiin pitämään auki paremmin huolimatta henkilökunnan sairaus- tai muista poissaoloista. Kävijämäärät kasvoivat 20% (syksy -13: 8650 kävijää / syksy -14: kävijää). Syksyllä aloitettiin nuorisotilatoiminta Myllymäen koululla asukastoimijoiden toiveesta. Vastaavasti Voisalmessa ei järjestetty syksyllä nuorisotilatoimintaa vähäisen kävijämäärän takia. 2015: Kasvatuksellista nuorisotilatoimintaa järjestetään viidella 2014: Laadusta kertovat itsearvioinnit on tehty toukokuun loppuun mennessä. Voisalmen ja Sammontorin nuorisotilat on auditoitu. Asteikko 1-4. Kaikkien tilojen itsearviointien ka. 2,9. Voisalmen auditointi ka. 2,4, Sammonlahden auditointi ka. 2,9. Nuorisotalotoiminnan laatu on hyvällä tasolla. Nuorisotiloilla kävijöitä oli : Nuorisotilatoiminnan laatu pysyy hyvällä tasolla itsearvoinneissa. Nuorisotilojen käväjämäärät kasvavat hieman vuodesta 2014.

11 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi nuorisotilalla eri puolilla Lappeenrantaa (Monari, Sammonlahti, Rientola, Lauritsala ja Myllymäki). Nuorisotilatoimitaa arvioidaan itsearvioinnein ja auditoinnein. Nuoria aktivoidaan aloittamaan uusia harrastetoimintoja mm. Avartti-toiminnan - kautta Nuorisotoimen toiminnalliset pienryhmät ennaltaehkäisevänä työmuotona (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH) - Pienryhmien määrä sekä pienryhmiin osallistuneiden nuorien määrä. 2014: Toiminnallisia pienryhmiä yhteistyössa kasvatus- ja opetustoimen sekä kirjaston Tosi Siistii - hankkeen kanssa. 2015: Toiminnallisia pienryhmiä yhteistyössä kasvatus- ja opetustoimen, Eksoten sekä kirjaston Tosi Siistii -hankkeen kanssa. Ohjaamo-toiminnan myötä kehitetään non-stop pajatoimintaa. 2014: Pienryhmiä on järjestetty kaikilla alueilla. Pienryhmiä on ollut kaikkiaan 16. Ryhmiin osallstui kaikkiaan 690 nuorta. 2015: Pienryhmiä järjestään kaikilla alueilla.

12 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Nuorten tieto- ja neuvontapalveluja kehitetään matalan kynnyksen kohtaamispaikaksi yhdessä järjestökentän kanssa (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (SR) - Aukioloaikojen laajeneminen, asiakasmäärät. - Aukiolo-ajat, asiakasmäärät, vapaaehtoisten määrät. 2014: On aloitettu yhteistyö Lappeenrannan Nuorten Palvelu ry:n -kanssa. LPR NP tuottaa huoltopäivystystoimintaa ja matalan kynnyksen kohtaamispaikka Verkkoa pidetään avoinna yhteisesti. Aukioloa laajennettu ja kulut puolitetaan. 2015: Nuorten tiedotus- ja neuvontapalvelut siirtyvät Monarille osaksi ohjaamoa. Yhteistyö Lpr:n NP:n kanssa jatkuu. NP tuottaa huoltopäivystystoimintaa ja ohjaamon nuorisotiedotuspistettä pidetään avoinna yhteisesti. NP käynnistää toimialarajat ylittävän vertaisohjaaja- ja vapaaehtoistoiminnan koordinoinnin. 2014: Nuorten Tiedotuspiste Verkon aukiolojen määrä on käytettävissä olevan henkilökunnan johdosta lisääntynyt. Vuokra, siivous ja sähkökulut on puolitettu. Yksilöneuvonta-asiakkaiden määrä kesäkuun loppuun 390. Verkon matalan kynnyksen kohtauspaikan asiakasmäärä LPR:n Nuorten Palvelu ry:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaan perjantai-iltojen huoltopäivystyksia on ollut 34, päivystäjiä toiminnassa mukana 93 henkilöä. Huoltopäiviystysasiakkaita oli vuonna henkilöä. 2015: Nuorisotiedotus integroituu osaksi ohjaamotoimintaa. Aukiolot synkronoidaan Monarin nuorisotilojen aukiloloaikoihin siten että Monarin nuorille suunnatut aukiolotunnit viikossa kasvavat. Nuorisotiedotuksen asiakasmäärät sopeutuvat muuttuneeseen sijaintiin. NP:n huoltopäivystysten määrä vähenee uuden sopimuksen myötä.

13 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Ratkaisukeskeisyyskoulutus ( ) Opiskeluhuoltolain täytäntöönpano (Esi, PO ja LU) (2014) Oppilashuoltolain toimeenpano jatkuu. ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta (TW, MR, PV) Kasvatus- ja opetuslautakunta (TW, MR, PV) 2014: Varhaiskasvatuksessa on järjestetty ratkaisukeskeisyyskoulutust a kasvattajille ja esimiehille 2015: Järjestetään ratkaisukeskeisyyskoulutust a varhaiskasvatuksessa (pikkunepsy) ja perusopetuksessa (isonepsy) (KV) 2014: Opetussuunnitelmien muuttaminen sisältämään yhteisöllisen ja yksilöllisen oppilas- ja opiskeluhuollon kuvaukset 2015: Tarkennetaan opetussuunnitelmia tarvittaessa 2014: Ratkaisukeskeisyyskoulutuk seen osallistunut varhaiskasvatuksessa 106 työntekijää 2015: Perusopetuksessa 23 opettajaa suoritti laajan Nepsy-koulutuksen keväällä Uusi ryhmä käynnistyy syksyllä Varhaiskasvatuksessa Pikku -Nepsu koulutuksen saanut 40 kasvattajaa.syksyllä tarjolle tulee vielä koulutusta (80 paikkaa). Lisäksi kaksi henkilöä suoritti ratkaisukeskeisen Uuden ajan esimies esimiesvalmennuksen. 2014: Opetussuunnitelmat uudistettu yhdessä Eksoten kanssa opiskeluhuollon osalta, opetussuunnitelmat luettavissa kola Uudet toimintatavat otettu käyttöön lukuvuoden alusta lukien. 2015: Uusien käytänteiden toimivuus arvioidaan syksyllä 2015.

14 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Lasten ja nuorten talon 1. toimintavuosi. (2014) Eksote (Sotetmk: SN) - Kävijämäärät - Avo/ennaltaehkäisevien palveluiden muodot - Huostaanottojen ja lastensuojelun asiakkuuksien määrät (pitkittäisseuranta) 2014: Toiminta käynnistynyt ja prosesseja kehitetty yhteistyössä kumppaneiden kanssa. 2015: Lasten ja nuorten talon alkuarvioinnin henkilöstöä vahvistettiin. Hoidollisia interventioita tehtiin liikkuen myös kouluilla. Lasten ja nuorisopsykiatrian hoitovalikkoa laajennettiin mm. aloittamalla uusia ryhmätoimintoja. Voimaperheettutkimushanke alkoi kesäkuussa Kahden lastenkodin toiminnan yhdistämistä valmisteltiin. Onnistuneen verkostotyön ABC -käsikirjaa jalkautettiin. Otettiin käyttöön sähköinen lastensuojeluilmoitus ja pyyntö lastensuojelutarpeen selvittämiseksi. (KV) 2014: Lasten ja nuorten talon avotoiminnan asiakasmäärät ovat kasvanee. Lasten ja nuorten tutkimuksellisissa ja hoidollisissa palveluissa asioi vuonna lasta tai nuorta, Kontakteja oli yhteensä Lisäksi lastensuojelun asiakkaita oli 509 ja lastenvalvojat tekivät 2378 sopimusta. Lappeenrantalaisten osuus näistä on n. 77 %. Matalan kynnyksen vastaanotolle tuli 416 nuorta koskevaa yhteydenottoa ja n. 300 lasta koskevaa yhteydenottoa. Toiminnan tavoitteena on, että lastenpsykiatrinen ja nuorisopsykiatrinen hoito edistää lasten ja nuorten kulloisenkin ikäkauden mukaista kasvua, kehitystä ja elämää. Tutkimukset tehdään avohoidossa. Myös hoito toteutetaan ensisijaisesti avohoidossa liikkuvalla työllä, verkostotyöllä ja polikliinisella työllä. Osastojaksot ovat laskeneet ja toteutuessaan ne ovat intensiivisiä, määräkestoisia ja hyvin suunniteltuja. Myös osastoohoidon aikana tehdään työtä tarvittaessa myös kotona, koulussa tai

15 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi muussa kehitysympäristössä. Lasten ja nuorten talon toimintamallia edelleen kehitetään ja prosesseja hiotaan. 2015: Turvattu matalan kynnyksen palveluun pääsy. Otettu käyttöön näyttöön perustuvia, strukturoituja hoitomalleja ja interventioita. Vahvistettu verkostotyötä ja kehitysympäristön kanssa tehtävää yhteistyötä ja otettu käyttöön sähköisiä palveluja.

16 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Ikäkeskuksen toiminta alkaa (2014) Kirjaston kotipalvelutoiminta. ( ) Eksote (Sotetmk: SN) Kulttuurilautakunta (P-LP) - Palvelutarpeen arviointi - Monialainen toiminta 2014: Iso apu palvelukeskus aloittanut toiminnan (avajaiset ) ja prosesseja on kehitetty.iso apu palvelukeskus tarjoaa kattavat vanhus- ja vammaispalvelut muun muassa: vammaispalveluiden palveluohjaajat ja sosiaalityöntekijät, veteraanineuvojat, SAShoitajat, omaishoidon tukikeskuksen palveluohjaajat ja lähihoitajat, palveluneuvontapisteen palveluohjaajat ja terveydenhoitajat, tehostetun kotihoidon sairaanhoitajat, yöpartion, turva-auttajat sekä kotihoidon tiimien lähi- ja sairaanhoitajat. 2014: Kirjasto tarjoaa kotipalvelua asukkaille, jotka eivät iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia voi itse asioida kirjastossa 2015: Kirjasto tarjoaa kotipalvelua asukkaille, jotka eivät iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia voi itse asioida kirjastossa 2014: Toiminta on käynnistyn ja ensineuvotoimintamallia eli palveluohjausta on kehitetty. Vuoden 2014 aikana Iso avun ensineuvon ja infon kautta tavoitettiin 4483 asiakasta. Iso apupalvelukeskus on tehostanut vammais- ja vanhustenpalveluiden välistä yhteistyötä ja helpottanut asiointia. 2014: Kotipalveluasiakkaiden määrä 35, lainojen määrä : Kirjastopalvelu on myös heidän tavoitettavissaan, jotka eivät voi itse asioida kirjastossa kotipalveluasiakkaita 35 ja lainoja yhteensä 1678

17 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kirjaston "Tosi siistii" -nuorisohanke Joutsenossa ja Sammonlahdessa. Hankkeen jatkotoimenpiteet ( ) Tehdään lainattava museomatkalaukku. Lainataan sitä ja ohjataan sen käytössä. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) Kulttuurilautakunta (PMP) 2014: Yhteistyössä nuorisotoimen kanssa Jatketaan vuonna 2013 alkanutta hanketta, jossa kirjastoon palkattiin nuorisotyön ammattilainen toimimaan nuorten kanssa ja suunnittelemaan heille sopivaa toimintaa kaupungin eri kirjastoissa. Kirjastoa kiinnostaa ensisijaisesti nuorten lukemisharrastuksen ylläpitäminen ja kirjaston tekemisessä tutuksi ja helposti lähestyttäväksi. Hankkeeseen on saatu Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusta. 2015: Hanke jatkuu. 2014: Museomatkalaukku valmis, käyttöönotto odottaa Wolkoffin virtuaalinäyttelyn valmistumista 2014: Järjestetty: piirustuspaja (33 krt),leffailta (27 krt), Taikurikurssi (10 krt). Tapahtumat:Yhteiset ovet, Elävä kirjasto, Kevätkumous, Tule ja tuosahda. Koulutuksia kirjastojen henkilökunnille (2) 2015:Sujuva ja mielekäs yhteistyö nuorten kanssa toteutettiin Kevätkumous-tapahtuma ja 14 leffailtaa. 2014: Museokokemusta ja - palveluita voidaan viedä museon seinien ulkopuolelle. 2015: Wolkoffin virtuaalinäyttely valmistuu, jonka jälkeen palvelu voidaan ottaa käyttöön 2015: Saavutettavuus lisääntyy

18 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Hyvinvointiasemakonpsep tin rakentaminen: pilotointi Lauritsalassa ja Iso-Apu - palvelukeskuksessa (2014). Hyvinvointiasemien laajenee kiinteäksi osakasi palvelurakennetta ( ) Eksote (Sotetmk/SN) - Palveluohjaus - Asiakaslähtöisyys ja jatkuva kehittäminen - Monialainen yhteistyö - Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen eli varhainen puuttuminen. 2014: Lauritsalan ja Iso apupalvelukeskuksen hyvinvointiasemat ovat aloittaneet toiminnan. 2015: Hyvinvointiasema hankkeen aikana toimineiden pilottihyvinvointiasemien toiminta siirretään pilotoinnista perustoiminnaksi ja toimintaa laajennetaan muille terveysasemille; Lappeenrannassa Armilaan ja Joutsenoon. (KV) 2014: Sitran kanssa yhteistyössä toteutettiin Hyvinvointiasema-hanke ( ), jossa mm. pilotoitiin hyvinvointiasema-mallia. Lappeenrannassa hyvinvointiasema toteutettiin Lauritsalassa. Lauritsalan pilotin erityisyytenä on ollut ennen kaikkea hoitajalle ilman ajanvarausta -kokeilu sekä hoitajan ja palveluohjaajan yhteistoiminta. Hankeen aikana on luotu uudenlainen avoterveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimintamalli, jossa matalankynnyksen sosiaali- ja terveyspalvelut kannustavat asukkaita omahoitoon ja varhaiseen puuttumiseen. Pilotit ovat aktivoineet myös kolmannen sektorin toimijoita ja mm. vertaisohjaajien koulutus on aloitettu. Hyvinvointiasemien verkoston jatko on suunniteltu yhdessä kuntien kanssa. Armilan terveysasemalla Lappeenrannassa on syksyn ajan toiminut palveluohjaaja, joka palvelee asiakkaita ilman ajanvarausta 2015: Joutsenon hyvinvointiasema on

19 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Tilaa käyttää toimintaansa 4-5 järjestöä sekä Eksote, matalankynnyksen liikuntaryhmiä 4 ryhmää / kausi (2015) Opiskeluhuoltolain täytäntöönpanossa ilmenneiden kehittämiskohteiden kartoitus (2015) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Kasvatus- ja opetuslautakunta (TW,MR,PV) - Mitä liikuntapalveluja on hyvinvointiasemalla ollut? 2015:Lauritsalan ja Sammonlahden hyvinvointiasemilla saa liikuntaneuvontaa. 2015: Kartoitetaan kehittämiskohteet yhdessä Eksoten kanssa. Etsitään ratkaisut paikallisesti päätettäviin asioihin, muista kehittämiskohteista viestitään ministeriöille. aloittanut toimintansa ja Armillassa palveluohjaajan vastaanottotoimintaa on kehitetty. Hyvinvointiasemat ovat osa Eksoten palveluverkkoa ja ovat vakiintuneet uudenlaiseksi avoterveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimintamalliksi. Kuntalaisille hyvinvointiasemilla ja - keskuksessa tarjottava neuvonta ja ohjaus on entistä monipuolisempaa. Terveyspalvelujen lisäksi saman katon alla tarjotaan sosiaalipalveluja ja kaikille avointa hyvinvointia tukevaa toimintaa mm. järjestöyhteistyönä 2015:Liikuntaneuvoja on joka toinen viikko yhden päivän Lauritsalan hyvinvointiasemalla ja joka toinen viikko yhden päivän Sammonlahden hyvinvointiasemalla. 2015: Arviointi toteutetaan syksyllä 2015.

20 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Aikuisten talon toiminta käynnistyy. (2015) Ikäkeskus toimii matalan kynnyksen neuvonta-, arviointipisteenä ( ) Eksote (Sotetmk/SN) Eksote (Sotetmk: SN) - Aikuistentalon prosessien toimivuus ja rajapintayhtiestyö 2014: Suunnittelu ja rakennustyöt käynnissä. 2015: Aikuisten keskus aloittaa toimintansa alkukeväästä 2015 ja toimii aikuissosiaalityön prosesseja ohjaavana toimijana. Toiminta perustuu alkuarviointiin, motivointiin ja rinnalla kulkemiseen. Aikuissosiaalityötä kehitetään liikkuvalla - ja verkostotyöllä. Aikuisten keskuksesta löytyvät aikuissosiaalityö, talous- ja velkaneuvonta, maahanmuuttopalvelut, työelämäosallisuutta tukevat palvelut (TEOT) sekä psykososiaalisen kuntoutuksen liikkuva toiminta (LIITO). (KV) 2015: Vuoden 2015 aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, joilla tavoitetaan asiakkaita monenlaisissa hyvinvointiin ja terveyteen sekä arjenhallintaan ja elämään liittyvissä asioissa. Erityisenä kehittämiskohteen on ns. Ensineuvo-toimintamallin edelleen kehittäminen (kynnyksetön palveluohjaus) ja keskuksen toiminnan tunnetuksi tekeminen. (KV) 2014: Aikuisten talo valmistuu ja aloittaa toimintansa vuoden 2015 alkukeväästä. 2015: Aikuistentalo eli aikuisten keskus aloitti toiminnan Palvelut tukevat asiakkaiden osallisuutta ja motivoivat asiakkaita osallistumaan ja ottamaan vastuuta elämästä. Toiminnan prosessien suunnittelu on käynnissä. 2015: Palveluprosessit ovat edelleen kehittyneet ja asiakkaat löytävät Iso apu palvelukeskuksen ja sen palvelut. Iso apupalvelukeskus tehostaa edelleen vammais- ja vanhustenpalveluiden välistä yhteistyötä ja helpottaa asiointia.

21 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään (Versio 16) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Eksote ja järjestöt käyttävät tilaa aktiivisesti (2016) Ohjatut ryhmät vakiinnuttaneet toimintansa tilassa (2016) Nuorisotilaverkoston tarkastelu yhdessä yhteistyötahojen kanssa (2016) Varhaisen tukemisen työskentelymuotojen edelleen kehittäminen (2016) Nuoriso- ja liikuntalautakunta Nuoriso- ja liikuntalautakunta Nuoriso- ja liikuntalautakunta Eksote (Sotetmk: SN)

22 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. (Versio 20) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista Liikuntatoimi tekee yhteistyötä kasvatus- ja opetustoimen kanssa Liikkuva kouluhankkeessa (2014) Kahilanniemen kunto- ja terveysliikuntasalissa 4 h/vk avoimia vuoroja kuntalaisille ( Aktivoidaan järjestöjä käyttämäään tilaa, 2 uutta matalankynnyksen liikuntaryhmää / kausi (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja liikuntalautakunta (IO) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) - Monta tuntia Kahilanniemessä on avoimia vuoroja? - Monta tuntia viikossa järjestöillä on varatuuja vuoroja tilassa? - Monta matalankynnyksen liikuntaryhmää? 2014: Liikuntatoimi tarjoaa liikuntapaikkoja Liikkuva koulu hankkeen tarpeisiin. 2014: Tilassa on sekä kevät - että syyskaudella vapaaharjoitteluvuoroja. Vuoroilla on liikunnanohjaaja opastamassa asiakkaita laitteiden käytössä ja harjoittelussa. 2015: Vapaavuoroja lisätään syyskaudella 2015 liikuntaneuvonta-asiakkaille 2014: Tilaan on tehty järjestöille aikavaraukset tietyille tunneille per viikko. Salia markkinoidaan eläkeja vammaisjärjestöille. 2014: Eri liikuntapaikkoihin opetustoimi voi tehdä tarvittaessa tilavaraukset. 2014: Vapaaharjoitteluvuoroja on ollut kevät- ja syyskaudella kahtena päivänä viikossa. Yhteensä 6 h/vko. 2015: Vapaaharjoitteluvuoroja on lisätty syyskaudelle yksi. Niitä on kolmena päivänä viikossa, yhteensä 7h/vko. 2014: Järjestöt ovat ottaneet tilan käyttöönsä seuraavasti: kevät kaudella toteutuneita varauksia 5 h viikossa ja syyskaudella 7 h/vko. Järjestöille pidetty salin tutustumis- ja opastuskäyntejä maksutta liikunnanohjaajien toimesta. Matalankynnyksen ryhmiä 5h/vko

23 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. (Versio 20) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Lasten- ja nuorten harrastustoiminaa tuetaan avustamalla nuorisojärjestöjä (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (SR) -Jaettujen avustusten määrä, avustuksen saaneissa järjestöissä olevien nuorten määrä. 2014: Myönnetään yleisavustuksia vuoden 2014 avustussääntöjen perusteella. 2015: Myönnetään yleisavustuksia vuoden 2015 avustussääntöjen perusteella. 2014: Avustettu 20 järjestöä, avustusten kokonaissumma Alle 29 vuotiaita nuoria tuetuissa järjestöissä : Myönnetään avustuksia, avustusten yhteissumma

24 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. (Versio 20) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Tarjotaan asiakkuuteen haluaville nuorille psykososiaalista tukea. Lisätään nuoren ymmärrystä oman elämän vaikuttamismahdollisuuks ista. Ohjataan tarvittaviin palveluihin sekä toimitaan tarvittaessa tulkkina näissä palveluissa. (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (SR) - Kuinka paljon on asiakkaita, kuinka paljon tavoitetaan/ei tavoiteta. - Huoltopäivystysten määrä, vapaaehtoisten päivystäjien määrä, huoltopäivystyksessa saadut 2014: Tarjotaan asiakkuuteen haluaville nuorille psykososiaalista tukea. Lisätään nuorten ymmärrystä oman elämän vaikuttamismahdollisuuksist a. Ohjataan tarvittaviin palveluihin sekä toimintaan nuoren tulkkina näissä palveluissa. Yksilötyö (Nuorten tiesotuspiste Verkko) Tarjotaan ensiapu- ja huoltopäivystystä katupäivystyksenä (NP) perjantaisin ja juhlapyhien aattoina 2015: Tarjotaan asiakkuuteen haluaville nuorille psykososiaalista tukea. Lisätään nuorten ymmärrystä oman elämän vaikuttamismahdollisuuksist a. Ohjataan tarvittaviin palveluihin sekä toimintaan nuoren tulkkina näissä palveluissa. Tarjotaan ensiapu- ja huoltopäivystystä katupäivystyksenä (NP)juhlapyhien aattoina. Toimintojen integroiminen osaksi ohjaamo-toimintaa. 2014: Samat mittarit kuin kohdassa Sosoaalisen nuorisotyön asiakkuudet 118.Tavoittamattomien nuorten määrä 33. Verkon yksilöasiakkaat 390.Verkon matalan kynnyksen kohtaamispaikan asiakkat LPR:n NP ry:n huoltopäivystyksiä 34. Vapaaehtoisten päivystäjiä 93 ja asiakkaita : Palvelutaso ja asiakasmäärät hyvällä tasolla. Toiminnat ovat osa ohjaamon toimintaa.

25 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. (Versio 20) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Liikkuva kouluhanke (PO) Savuton Hallituskatu Koulutuksellinen tasaarvo -hanke (PO) (2014) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2014: Liikkuva kouluhankkeen sekä koulutuksellinen tasa-arvohankkeen toteuttaminen perusopetuksessa. Lauritsalan koulun ympäristö päätetty muuttaa savuttomaksi alueeksi. Varhaiskasvatus haki avustusta liikkuva kouluhankkeelle, mutta sitä ei myönnetty. 2014: Päätös savuttomasta Hallituskadusta tehty kh:ssa syksyllä 2013, päätös pantu täytäntöön keväällä Koulutuksellinen tasa-arvohanketta sekä liikkuva koulu -hanketta toteutettu monipuolisesti vuosina 2014 ja Lappeenrannan kaupunki sai valtakunnallisen LIikkuva koulu-palkinnon Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. https://peda.net/lappeenrant a/yhteisty%c3%b6tilat/k/lap peenranta/dokumenttikansio /lk Opinto-ohjauksen lisääminen ja kehittäminen (LU) (2014) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2014: Opinto-ohjauksen kehittäminen ja lisääminen 2014: Opinto-ohjausta ja erityisopetusta lisätty lukuvuodesta lukien noin 2 henkilötyövuotta. Muutettu myös em. henkilöstön työaikajärjestelmää opintoohjauksen ja erityisopetuksen luonteeseen paremmin sopivaksi.

26 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. (Versio 20) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Ilmaiset museoperjantait syys/toukokussa ( ) Kulttuurilautakunta (PMP) 2014: Museoperjantait järjestetty suunnitelman mukaisesti. Museo on kehittänyt myös muita matalan kynnyksen palveluita mm. kaikille avoimet avajaiset näyttelyihin ja museoklubitoiminta 4x vuodessa. 2014: 9 museoperjantaita 7.3., ,13.10, 29.9 avoimet avajaiset. Museoklubi 19.2, 7.5.,24.9., : 9 museoperjantaita 2015: Museoperjantait, avoimet avajaiset ja museoklubitoiminta suunnitelman mukaisesti

27 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. (Versio 20) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Koululaiset kulttuuripalvelujen käyttäjiksi kulttuurin tulosalueiden ja koulujen aktiivisella yhteistyöllä. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Uusia yhteistyömuotoja kehitetään Kirjasto järjestää kouluille kirjavinkkausta ja osallistuu lukudiblomitoimintaan. Koululuokkien kirjastonkäytön opetus totetutetaan suunnitelman mukaan, Esikoululaisille järjestetään kirjaleikkiä. koulujen, järjestöjen ja museoiden välille Lasten oikeuksia ja mediakasvatusta käsittelevässä hankkeessa. Teatteri tekee yhteistyötä koulujen opettajien kanssa esim. 5.luokan oppilaille suunnatut Kulttuuripolut, vierailut teatterilla (lukioryhmä ja yläkoululaisten ilmaisutaitoryhmä, myös päiväkotilaiset). Tuottaja vierailee oppilaitoksissa ja kertoo teatterista. Teatteri on mukana valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa. Orkesterin Metkukulttuuripolku, orkesteri tutuksi, koululaiset seuraavat orkesteriharjoituksia ja soittimia esitellään. Museo on aktiivisesti mukana kulttuuripolkujen järjestämisessä 2014: Kirjasto: Kulttuuripolku 22 kpl. Teatteri: Kulttuuripolkuja 9 kpl, näistä yksi maahanmuuttajille. Oppilaitoskäyntejä 4 kpl, lisäksi esim. Peter Pan - musikaaliin liittyvät työpajat. Nuori Näyttämö -hanke toteutuu suunnitellusti.orkesterilla 4 kulttuuripolkua. Museolla 18 kulttuuripolkua 2015: Kirjasto Kulttuuripolku 11 kertaa. Metkun koordinoima kulttuuripolku tavoittaa n. 70 % kaupungin perusopetuksen oppilaista. Toteutetut kulttuuripolut teatterilla (10 kpl) ja Nuori Näyttämö -hankkeessa syntyneet näytelmät saivat ensiesityksensä. 06/15 tilanne: Toteutunut suunnitelmien mukaisesti. Seuraavan lukuvuoden palvelutarjonta päivitetty. Mannerheim ja kettujen sota -näytelmään liittyvä tehtäväpaketti elävöitti Suomen historiaa koululaisille sekä tarjodi heille mielenkiintoisen tavan tutustua syyskuun 1944 jälkeisiin tapahtumiin. Museolla 12 kulttuuripolkua.

28 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. (Versio 20) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Alle 16-v. ilmaiseksi konsertteihin. ( ) Kulttuurilautakunta (MV) 2015: Kirjasto järjestää kouluille kirjavinkkausta ja osallistuu lukudiblomitoimintaan. Koululuokkien kirjastonkäytön opetus totetutetaan suunnitelman mukaan, Esikoululaisille järjestetään kirjaleikkiä. Kirjasto osallistuu aktiivisesti kulttuuripolkujen järjestämiseen. Teatteri jatkaa kulttuuripolkujen järjestämistä sekä yhteistyötä koulujen opettajien kanssa. Ajankohtaisena produktioon liittyvänä tehtäväpakettina on Mannerheim ja kettujen sota. Metku koordinoi kaikkien kulttuuritoimen yhteistyötä kulttuurikasvatusohjelmassa an. Teatterin Nuori Näyttämö - hankkeen tuotokset esitellään toukokuussa. 2014: Orkesterilla strategiassa edelleen. Kouluille kampanjoitu. 2014: Orkesteri tähtää uuden yleisön kouluttamiseen. 2015: Orkesterissa strategiassa edelleen. 2015: Uuden yleisön kouluttaminen.

29 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. (Versio 20) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Myönnetään toiminta-avustuksia ( ) Passiivisten teatterissakävijöiden aktivointi. Kokeillaan erilaisia lipunhintoja, jotta mahdollisimman monilla olisi mahdollisuus käyttää teatterin palveluja. ( ) Kulttuurilautakunta (PLP) Kulttuurilautakunta (JJ, MW) 2014: Avustukset olleet haettavina ja mennessä. 2015: Avustukset haettavissa sähköisesti mennessä. Avustukset jakaa kulttuurilautakunta maaliskuun kokouksessa. Vain yksi haku vuodessa. 2014: Lippujen hinnoissa on kolme pääkategoriaa. Sen lisäksi on toteutettu useita kampanjahinnoitteluja. Lokakuussa kaikkien esitysten hinnat olivat 12 euroa/katsoja suoraan ovelta. 2015: Lippujen hinnoittelu säilyy entisenkaltaisena, kampanjointia voidaan tehdä tarvittaessa. 2014: Kohdeavustuksia haki 37 toimijaa ja myönnettiin 21. Koulutusavustuksia myönnetty 15 seuralle. 2015: Tilanne 6/15: Avusten jakopäätös on tehty maaliskuussa 15. Avustukset olivat haettavina Jaettu kulan kokouksesssa Hakemuksia 31 kpl, myönnetty 27 kpl. 2014: Kampanjoilla saavutetaan vähintäänkin hetkellistä kiinnostusta. Lokakuun kampanja toi teatteriin katsojia, jotka eivät siellä aiemmin olleet käyneet. 2015: Hinnoittelulla voidaan vaikuttaa kohderyhmiin, ja sitä kautta saada uusia katsojia teatteriin. 6/2015 teatterin kampanjahinnoittelu ei tavoittanut katsojia toivotussa määrin.

30 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. (Versio 20) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Hyvis-sivuston edelleenkehittäminen ( ) Jatketaan ja levitetään vuoden 2014 hankkeissa löydettyjä uusia toimintamuotoja ( ) Eksote Sotetmk (SN) Kasvatus- ja opetuslautakunta - Hyvis-sivuston kävijämäärä 2014: Hyvis-sivustojen tietosisällön päivityksestä vastaa asiantuntijatiimi. Hyvis-sivustolle on kehitetty sähköinen ajanvarausjärjestelmä ja omaterveyden seurantajärjestelmää. 2015: Kannustetaan kuntia ja järjestöjä linkittämään Hyvis- sivusto omille verkkosivuille. Kehitetään edelleen vertaisohjausta ja sähköistä asiointia mm. ajanvaraukset, turvallinen viestinvälitys potilas/asiakas/ ammattilainen, pitkäaikaissairauksien ennaltaehkäisy /seuranta ja terveysvalmennus (mm. erilaiset riskitestit). Vertaisohjaajaverkoston (Hyviksen käytön opastus ja palaute toimivuudesta) kasvattaminen sitä mukaa kun kuntien terveysasemat muuttuvat hyvinvointiasemiksi. 2015: Jatketaan liikkuva koulu- ohjelman toteuttamista. Osallistutaan täydellinen liikuntakuukausitempaukseen. 2014: Hyvis-sivuston kävijämäärä kasvaa. Sivusto tarjoaa ajantasaista tietoa oman terveyden- ja hyvinvoinnin tukemiseen sekä mahdollistaa sähköisen ajanvarauksen ja oman terveydentilan seurannan (mm. laboratorio tulokset). 2015: Hyvis-sivusto välittää kuntalaisille ajantasaista tietoa hyvinvoinnista ja mahdollistaa sähköisen asioinnin. Hyvis-sivustojen kautta asioivien asiakkaiden määrä kasvaa. Hyvis.fi kävijöitä 06/ (edellisenä vuonna ), joista uusia käyttäjiä Kaupungin uudistuneilta verkkosivuilta linkki Eksoten sivuille. 2015: Perusopetuksessa on jatkettu Liikkuva koulutoimintaa, ratkaisukeskeisen toimintakulttuurin ja valmennuksen kehittämistä ja vakiinnuttamista sekä Lukuinot-hankkeen aikana syntyneitä toimintamalleja.

31 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. (Versio 20) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kehitetään ennaltaehkäisevää päihdetyötä yhdessä Eksoten ja kasvatus- ja opetustoimen sekä nuorisotoimen kanssa ( ). Eksote Sotetmk (SN) 2015: Kaupungin toimialat tiivistävät yhteistyötä ennaltaehkäisevän päihdehuollon yksikön kanssa. Selvitetään mahdollisuudet hankerahoituksen hakemiseen ennaltaehkäisevän päihdetyön tehostamiseksi. (KV) 2015: Eksote toteutti hankehaun Pakkatoimintamallin laajentamiseksi koko maakuntaan, mutta rahoitusta ei myönnetty. Sykyllä 2015 kaupunki osallistuu aktiivisesti ennaltaehkäisevän päihdetyöviikon suunnitteluun ja lisäksi yhteistyötä tiivistetään erityisesti Ohjaamon kanssa. Jaettu tietoa kouluille ennaltaehkäisevän päihdetyön yksikön roolista ja toiminnasta.

32 1.4. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat kiinteä osa hyvinvointipalveluja. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.4. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat kiinteä osa hyvinvointipalveluja LILA-hanke vakiinnuttaa liikuntaneuvonnan kiinteäksi osaksi ohjauspalvelujen työtä (2014) Tarjotaan eläke- ja vammaisjärjestöjen liikuntavastaaville liikuntaneuvontakoulutust a (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) - Liikuntaneuvontaa on annettu hyvinvointiasemilla ja liikuntalaitoksissa. - Monta koulutusta on järjestetty? 2014: AVI:lta haettu hankerahaa LILA-hankkeen viimeiselle vuodelle. Liikuntatoimen liikuntaneuvonta ja matalan kynnyksen liikuntaryhmät edistävät asukkaiden liikunnallista elämäntapaa. Liikuntaneuvonta tekee yhteistyötä Eksote:n hyvinvointiasemien ja fysioterapiaosaston kanssa. 2015: Uusi liikuntaneuvontahanke aloitetaan, mikäli AVI myöntää siihen hankerahaa. Liikuntaneuvonta kohdistetaan ylipainoisiin ja työttömiin 2014: Koulutusta järjestellään, mutta ei vielä järjestetty. 2015: Kutsutaan järjestöjä liikuntaneuvojakoulutukseen syksyllä 2014: LILA-hankkeelle myönnetty hankerahaa sen viimeiselle hankekaudelle 3/2014-3/2015 Liikuntaneuvontaa annetaan vuoroviikoittain Sammonlahden ja Lauritsalan hyvinvointiasemilla. 2015: Uusi LIIKKEELLE - hanke työttömille ja ylipainoisille on aloittanut maaliskuussa 2015 ja siihen on satu hankerahaa. 2014: Keskusteltu järjestöjen liikuntavastaavien kanssa toimintamallista ja kiinnostuksesta asian osalta. 2015: Koulutukseen kutsutaan syksyllä 2015

33 1.4. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat kiinteä osa hyvinvointipalveluja. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Nuorisotoimi kehittää ja tarjoaa tutustumismahdollisuuksi a uusiin harrastuksiin (2014) Kehitetään museopedagogiikkaa internetissä. (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH) Kulttuurilautakunta (PMP) - Harrastekerhojen määrä, toiminnoissa mukana olleiden nuorien määrä. 2014: Haetaan Lasten ja nuorten paikallisen harrastustoiminnan valtionavustusta haettu ja saatu. Harrastusmahdollisuuksiin tutustumismahdollisuuksia tarjotaan myös perustoiminnan puitteissa. 2015: Tarjotaan nuorille harrastusmahdollisuuksia nuorisotyön perustoiminnan puitteissa luokkalaisille suunnatun Avartti - toimintaohjelman pilotointi Myllymäen koululla. Järjestetään harrastuksiin tutustumista helpottavia tapahtumia, kuten Kaamospuhallus ja hiihtoloman talvileiri Monarilla. 2014: Saatu rahoitus vuorovaikutteisen nettisivuston tekemiseen.sivusto valmistuu toukokuussa : Karjalankannasnäyttelyyn liittyvää nettisivustoa tehdään yhdessä koululaisten kanssa. fi 2014: Nuorten harrastekerhoja on järjestetty mm. seuraavasti: keilaus, biljardi, graffitti, liikunta, piirustus,,nettilehti, elokuva, kokkaus, mäkiauton rakennus. Teatterikerhoa kokeiltiin, mutta siihen ei löytynyt kiinnostuneita nuoria. Harratekerhoja 16, joihin osallistui yhteensä 724 nuorta. Harrastekerhot olivat nuorille maksuttomia. 2015: Maksuttomia harrastekerhoja järjestetään perustoiminnan puitteissa. Kerhojen ja osallistujien määrä pysyy vuoden 2014 kaltaisella hyvällä tasolla. 2014: Museopalvelujen ja - opetuksen saavutettavuus lisääntyy. 2015: Museopalvelujen ja - opetuksen saavutettavuus lisääntyy.

34 1.4. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat kiinteä osa hyvinvointipalveluja. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Esitetään, että liikunta- ja nuoriso- sekä kulttuuritoimi laativat yhdessä 3. sektorin toimijoiden kanssa lasten ja nuorten harrastustarjottimen koulukohtaisesti (2014) Päiväkotien ja koulujen pihojen uudistamisen yhdeydessä ne suunnitellaan ja rakennetaan lähiliikuntapaikoiksi ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta - Alueellinen harrastustarjonta kuvataan koulujen kotisivuilla vuonna : Käynnistään kaupungin sekä 3. sektorin toteuttamien nykyisten toimintojen kartoitus syksyllä : Lähiliikuntaolosuhteiden kartoitus ja kehittämisehdotukset kootaan päiväkodeilta, kouluilta ja asuinalueilta syksyn 2014 aikana. (Liikuntatoimi) 2015: Jatketaan liikuntatoimen kanssa lähiliikuntaolosuhteiden kehittämissuunnitelman valmistelua. 2014: Alueellinen harrastustarjonta kuvataan koulujen kotisivuilla vuonna : Kartoitustyö on tehty. 2015: Kasvatus- ja opetuslautakunta antanut lausunnon lähiliikuntapaikkaraportista ja sen mukaisesti mm. Kaukaan koulun pihan suunnittelu on käynnistynyt

35 1.4. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat kiinteä osa hyvinvointipalveluja. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Liikuntaneuvonta on osa Eksoten hoitosuosistusta ( ) Eksote (Sotetmk/SN) - Eksote ohjaa asiakkaita liikuntaneuvontaan aktiivisesti. 2014: Lappeenrannan liikuntatoimen liikuntaneuvonta on huomioitu Eksoten hoitosuosituksessa. Vähän liikkuvia ja/tai ylipainoisia asiakkaita ohjataan liikuntaneuvontaan. Liikuntaneuvonta ja kuntoutus tekevät yhteistyötä. 2015: Eksote edelleen tehostaa asiakasohjausta liikuntaneuvontaan. Liikuntaneuvontaa tehdään tunnetuksi hoitohenkilökunnalle ja sosiaalityöntekijöille. Aloitettu liikuntasivujen valmistelu Efficaan, johon liikuntaneuvojilla on pääsy. (KV) 2014: Liikuntaneuvontaan ohjautuu asiakkaita Eksoten kautta.vuoden 2014 aikan 73 asikasta ohjautui liikuntaneuvontaan Eksoten kautta (kokonaisuudessaan liikuntaneuvonnassa vähän alle 300 asiakasta) 2015:Eksoten ja liikuntaneuvonnan yhteistyö on edelleen tiivistynyt ja asiakasohjaus parantunut.

36 1.4. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat kiinteä osa hyvinvointipalveluja. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Järjestetään vuosittain vähintään 2 vauvojen taidetyöpajaa, kulttuuripolut museoissa ja kirjastoissa eri luokkaasteille ( ) Lasten kulttuurikeskus Metkun toiminta jatkuu ( ) Kulttuurilautakunta (PMP, P- LP) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Kirjasto osallistuu Kulttuuripolkutoimintaan järjestämällä suunnitelman mukaiset kirjastovierailut peruskouluille. Museolla 2 vauvojen maalaus- ja musiikkityöpajaa Suunnitelman mukaiset kultttuuripolut toteutuneet. 2015: Kirjasto osallistuu Kulttuuripolkutoimintaan järjestämällä suunnitelman mukaiset kirjastovierailut peruskouluille. Kulttuuripolut museoissa (12 kpl) ja 2 vauvojen taidetyöpajaa. 2014: Kh on päättänyt jatkaa Metkun toimintaa vuoteen 2018 saakka, ehdollisena: toimintaan on saatava vuosittain valtionavustus sekä muiden kuntien tulee olla mukana. 2015:Valtion rahoitus jatkuu. 2014: Kirjasto: kirjastonkäytön opetus 104 krt, kulttuuripolku 22 krt. Lapset ja lapsiperheet saavat tietoa museon palveluista.saavutettavuus lisääntyy. 2015: Kultturipalvelut tulevat tutuiksi lapsille Kirjastonkäytön opetus 25 kertaa, kirjaleikki 14 kertaa, kulttuuripolku 11 kertaa 2014: Valtionavustus on tullut ja muut kunnat ovat mukana. 2015: VAltion- ja kuntien rahoitus on varmistunut. 06/15 Avustuspäätös on tullut ja muiden kuntien osuudet on jo siirretty kaupungin tililtä.

37 1.4. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat kiinteä osa hyvinvointipalveluja. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kynnyksen madaltaminen konserttiin tuloon ( ) Kulttuurilautakunta (MV) 2014: Kaupunginorkesterin operettikonsertti, kaupunginjohtajan startti - konsertit, eri konserttipaikat (Raatihuone, Nuijamaan kirkko, Taipalsaaren kirkko, Kasino), Abba-konsertit 2014: Toteutuneet. Kuulijamäärä kasvussa syksyllä. 2015: Jatketaan Klassinenviihde-mallilla Wirma aktivoi yksityisiä toimijoita yhteistyöhön kaupungin liikunta-ja kulttuuritoimen kanssa ( ) Liikuntaneuvonta kuuluu ohjauspalvelujen ohjaajien perustyöhön ja sitä tehdään yhteistyössä Eksoten eri toimijoiden kanssa kanssa (2015) Järjestöt ja kolmassektori on mukana kiinteästi liikuntaneuvojien toiminnassa (2015) 2015:Klassinen-viihdemallin lisäämistä ohjelmistoon. Uudet konserttipaikat kuten Kehruuhuone. Wirma MUUTOS: POISTETAAN 2014: Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) - Kuinka moni liikunnanohjaaja antaa liikuntaneuvontaa? - Ketkä Eksotesta ohjaavat liikuntaneuvontaan asiakkaita? - Kuinka moni järjestö osallistuu koulutukseen? 2015: 2015: Liikunnanohjaajat antavat liikuntaneuvontaa oman työnsä ohella.eksotelle tiedotetaan liikuntaneuvonnasta aktiivisesti ja käydään kertomassa asiasta henkilöstölle. 2015: Järjestetään / annetaan liikuntaneuvontakoulutusta halukkaille eläke- ja vammaisjärjestöille. 2014: ei toimenpiteitä. 2015: 2015:Liikuntaneuvontaa antaa neljä liikunnanohjaajaa. Eksoten kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä ja liikuntaneuvontaa annetaan viikoittain mm. Sammonlahden ja Lauritsalan hyvinvointiasemilla. 2015:Koulutuskesta on keskusteltu järjestöjen liikuntavastaavien kanssa järjestötapaamisessa, mutta koulutusta ei ole vielä järjestetty.

38 1.4. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat kiinteä osa hyvinvointipalveluja. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Nuorisotoimi kehittää uusia harrastusmahdollisuuksia monitoimijaisella yhteistyöllä (2015) Tarjotaan tilat liikunta- ja nuorisotoimen sekä kulttuuritoimen 3. sektorin kanssa rakentaman harrastustarjottimen toteuttamiseen (2015) Osallistutaan mahdollisiin kansallisiin hankkeisiin ( ) Hyvinvointi huomioidaan viestinnässä ja markkinoinnissa ( ) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH) Kasvatus- ja opetuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta Konsernihallinto (AK/MR/SN) - Onko kehitetty uusia toimintamalleja harrastusmahdollisuuksien tuomiseksi lähemmäs lapsia ja nuoria. 2015: Kehitetään uusia keinoja aloittaa harrastus yhdessa yhteistyökumppanien kanssa. Nuorisotoimi hakee aktiivisesti yhteistyökumppaneita, jotka tuovat harrastusmaailman sisällöt nuorisotyön peruskonseptiin. Kehitetään uusia toimintoja, kuten hiihtoloman talvileiri. 2015: Tarjotaan koulutiloja. Pilotoitu harrastustarjottimen toteutusta kesätoiminnan osalta. 2015: 2015: 2015: Huomioidaan hyvinvointiteema asukaslehdissä. Kaupunki on mukana valmistelemassa täydellistä liikuntakuukautta ( ). 2015: Uusia harrastusmahdollisuuksien löytämiskeinoja on kehitetty. 2015: Kasvatus- ja opetustoimi on avannut Pedanettiin sivun, jonne 3. sektorin toimijat ovat voineet tuoda tarjolle lapsille ja nuorille tarkoitetun kesätoimintansa. 2015: Asukaslehdessä julkaistu juttuja hyvinvointiteemaan liittyen. Somessa ja mediaviestinnässä aktivoitu asukkaita hyvinvointiteemaan liittyen (liikunta, kulttuuri). Valmisteltu täydellistä liikuntakuukautta yhteistyössä EKLU:n kanssa.

39 1.4. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat kiinteä osa hyvinvointipalveluja. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Liikuntaneuvonnasta asiakkaat ohjautuvat sujuvasti järjestöjen liikuntaryhmiin (2016) Kehitetään edelleen harrastustarjotinta (2016) Liikuntaneuvontaan varataan aikoja sähköisestä kalenterista ja liikuntanuvontaa antavat kaikki liikunnanohjaajat oman ohjaustyönsä ohessa. (2016) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Kasvatus- ja opetuslautakunta Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR)

40 2. Sujuva arki (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :02. Yksilöllinen tunniste: PRO fi

41 2.1. Otetaan käyttöön sekä vahvistetaan toimintamalleja, jotka tukevat perheitä ja vanhemmuutta sekä sukupolvien välistä, sukupolvien rajat ylittävää toimintaa ja yhteisöllisyyttä. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :45. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2.1. Otetaan käyttöön sekä vahvistetaan toimintamalleja, jotka tukevat perheitä ja vanhemmuutta sekä sukupolvien välistä, sukupolvien rajat ylittävää toimintaa ja yhteisöllisyyttä Koulutuksen tasaarvo-hanke (PO) (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Kasvatus- ja opetuslautakunta (MR) 2014: Toteutettu Koulutuksellinen tasa-arvo - hanketta järjestämällä koulutusta henkilöstölle ratkaisukeskeisen (neuropsykiatrisen) valmennuksen toimintamenetelmään ja niiden mukaisten toimintamallien suunnittelua ja toteuttamista niille lapsille ja perheille, joilla pulmia koulunkäynnissä 2014: Hankkeen aikana 46 opettajaa on valmistunut neuropsykiatriseksi valmentajaksi ja ratkaisukeskeinen työote on käytössä eri kouluissa. Saimaan amk:lta on tilattu arviointi, joka valmistuu vuoden 2014 loppuun mennessä. 2015: Hankkeen toteuttaminen on kuvattu kohdassa Neuvola-asetuksen mukainen toiminta ja oppilashuoltolain toimeenpano (2014) Eksote (Sotetmk/SN) 2014: Neuvolatoiminta toteutunut asetuksen mukaisesti. Oppilashuoltolain valmistelut tehty yhteistyössä kasvatusja opetustoimen kanssa. 2015: Kunnissa valmisteltiin neuvolatoiminnoille tarkoituksenmukaisia tiloja. Lappeenrannan keskustan ja länsialueen osalta tilajärjestelyt ovat vielä kesken 2014: Opiskeluhuollon hyvinvointisuunnitelma ja opiskeluhuollon prosessit päivitetty vastaamaan lainsäädäntöä. 2015: Toteutunut asetuksen mukaisesti. Tilajärjestelyt vielä kesken.

42 2.1. Otetaan käyttöön sekä vahvistetaan toimintamalleja, jotka tukevat perheitä ja vanhemmuutta sekä sukupolvien välistä, sukupolvien rajat ylittävää toimintaa ja yhteisöllisyyttä. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :45. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Museomummo- ja vaaritoiminnan vakiinnuttaminen. (2014) Kulttuurilautakunta (PMP) 2014: Kartoitetaan resurssit. Museomummo- ja - vaaritoiminta otetaan huomioon yleisötyön ohjelmassa. 2014: Museo yhdistää sukupolvia ja siirtää perinnettä Museossa koulutetaan työntekijöitä ja vapaaehtoisia taide- ja muistelutoimintaan. (2014) Kasvatuskumppanuuskoulutus henkilöstölle (VK) ( ) Kulttuurilautakunta(PMP) Kasvatus- ja opetuslautakunta (PV) Kasvatus-ja Kasvatus- ja opetustoimen ja opetuslautakunta kulttuuritoimen lasten Kulttuurilautakunta kulttuurikasvatusyhteistyö ( ) 2014: Vertaisihmettelijät ovat tavattavissa ja keskustelevat asiakkaiden kanssa museoperjantaisin. 2014: Varhaiskasvatuksessa henkilöstöä koulutettu kasvatuskumppanuuteen (2 koulutusta) 2015: Järjestetään 2 koulutusta, 24 osallistujaa 2014: Metkun laatima ja toteuttama Kulttuuripolkuohjelma, johon koulut voivat osallistua. 2015: Jatketaan osallistumista Kulttuuripolkuohjelmaan 2014:Museon saavutettavuus lisääntyy, museosta tulee kohtaamispaikka. 2014: Varhaiskasvatuksessa koulutuksen saanut 167 henkilöä 2015: Koututuksen saaneita 172. Toinen koulutus suunniteltu syksylle 2014: Päiväkoti- ja oppilasryhmät osallistuneet Metkun kulttuuripolkuohjelmaan 2015: Tilanne 06/15: Esikoululaiset osallistuneet suunnielman mukaisesti. Peruskoululaiset ovat osallistuneet Kulttuuripolkuun opetussuunnitelman mukaisesti. KOulut ovat tehneet yhteistyötä kirjaston kanssa Lukuinto-hankkeen puitteissa.

43 2.1. Otetaan käyttöön sekä vahvistetaan toimintamalleja, jotka tukevat perheitä ja vanhemmuutta sekä sukupolvien välistä, sukupolvien rajat ylittävää toimintaa ja yhteisöllisyyttä. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :45. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Osallistutaan mahdollisiin kansallisiin hankkeisiin ( ) Jatketaan ja levitetään vuoden hankkeissa löydettyjä uusia toimintamuotoja ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta 2015: Kaikki peruskoulut liittyivät valtakunnalliseen, Oulun yliopiston koordinoimaan Lukuintoohjelmaan sekä jatkavat edelleen Liikkuva kouluhankkeessa. 2015: Peruskoulut osallistuivat valtakunnalliseen Lukuintohankkeeseen lukuvuonna Liikkuva koulutoimintaa jatkettiin. 2015: 2015: arviointi kirjattu kohtaan 1.

44 2.2. Kehitetään toimintamalleja ja aikuisten yhteistyötä tukemaan lasten ja nuorten psykososiaalista hyvinvointia. (Versio 17) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Tosi siistii ja Nuoriso- ja Oikeesti nuorten asialla - liikuntalautakunta (KH) hankkeiden myötä alueellisen työn kehittäminen, esim. vanhempainkahvila. (2014) - Sammonlahden aikuiset ja nuoret tulevat keskenään toimeen paremmin. Alueen toimijoiden välinen yhteistyö kehittyy. Yhteisöllisen toiminnan laajuudesta kertoo toiminnoissa mukana olleiden nuorien määrä, sekä toiminnoissa mukana olleiden asukkaiden määrä. HUOM! Muutetaan muotoon: Tosi siistii ja Oikeesti nuorten asialla hankkeiden myötä alueellisen työn kehittäminen, esim. tiedonkulku, verkostoituminen yhteisten projektien kautta. 2014: Järjestetään pienryhmä- ja kerhotoimintaa yhdessä kirjaston ja koulun kanssa, tartutaan aktiivisesti esiin nousseisiin ongelmiin, järjestetään yhteisiä tapahtumia alueella. Toimitaan yhdistävänä tekijänä alueen kaikkien toimijoiden välillä. 2015: Järjestetään pienryhmä- ja kerhotoimintaa yhdessä kirjaston ja koulun kanssa. Järjestetään mikrotapahtumia. Toimitaan yhdistävänä tekijänä ja koordinaattorina toimijoiden välillä. Kehitetään alueellista pelikulttuuria. 2014: Toiminnoissa oli mukana 508 nuorta sekä 260 aikuista. 2015: Toimintoja on järjestetty. Toiminnoissa mukana olleiden nuorien ja aikuisten määrä. 2016: Kehitetään alueellista pelikulttuuria (lauta- ja konsolipelit ja ulkoleikit ja - pelit). Luodaan rakenne alueen toimijoiden tunnettuuden parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Ylläpidetään avoimia suhteita kehittämällä tiedottamista ja yhteydenpitoa. Ylläpidetään alueen ongelmien ratkaisumalleja.

45 2.2. Kehitetään toimintamalleja ja aikuisten yhteistyötä tukemaan lasten ja nuorten psykososiaalista hyvinvointia. (Versio 17) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Lasten ja nuorten talon ja päiväkotien ja koulujen yhteistoimintamuotojen kehittäminen ja sovitut toimintamallit ( ) Eksote (Sotetmk/SN) Uudet työskentelymuodot ja toimintamallit 2014: Lasten ja nuorten talon toimintamallia kehitetty yhteistyössä kasvatus- ja opetustoimen sekä nuorisotoimen etsivänuorisotyön kanssa. Järjestetty kaksi avointenovien tutustumispäivää. 2015: Ehkäisevää perhetyötä kyettiin tarjoamaan viime vuotta enemmän, samoin lapsiperheiden kotipalvelua. Tukihenkilötoiminnan rekrytointia ja ohjausta vahvistettiin. Ensimmäiset ammatilliset tukihenkilöt rekrytoitiin. Koulutyöntekijä kokeilu aloitettu. Hoidollisia interventioita tehtiin liikkuen myös kouluilla. Lasten ja nuorisopsykiatrian hoitovalikkoa laajennettiin mm. aloittamalla uusia ryhmätoimintoja. (KV) 2014: Toimintamallit muotoutumassa ja monialaisten prosessien mallinnus käynnistymässä. 2015: Ehkäisevien tukipalvelujen kehittäminen: Ehkäisevien palvelujen, sähköisten palvelujen ja tukihenkilötoiminnan kehittäminen.

46 2.2. Kehitetään toimintamalleja ja aikuisten yhteistyötä tukemaan lasten ja nuorten psykososiaalista hyvinvointia. (Versio 17) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Maakuntakirjaston "Tosi siistii" - nuorisohanke. (2014) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Yhteistyössä nuorisotoimen kanssa Jatketaan vuonna 2013 alkanutta hanketta, jossa kirjastoon palkattiin nuorisotyön ammattilainen toimimaan nuorten kanssa ja suunnittelemaan heille sopivaa toimintaa kaupungin eri kirjastoissa. Kirjastoa kiinnostaa ensisijaisesti nuorten lukemisharrastuksen ylläpitäminen ja kirjaston tekemisessä tutuksi ja helposti lähestyttäväksi. Hankkeeseen on saatu Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusta. 2014: Järjestetty: piirustuspaja (33 krt), leffailta (27 krt), Taikurikurssi (10 krt). Tapahtumat:Yhteiset ovet, Elävä kirjasto, Kevätkumous, Tule ja tupsahda. Koulutuksia kirjastojen henkilökunnille (2) 2015: Sujuva ja mielekäs yhteistyö kirjaston ja nuorten kesken leffailtoja 14 kertaa. Yksi kevätkumous-tapahtuma Nuori Näyttämö - hanke: yhdistetään nuoret teatterin harrastajat työskentelyyn ammattilaisten kanssa. (2014) 2015: Hanke jatkuu. Kulttuurilautakunta (JJ, MW) 2014: Nuori Näyttämö - hanke etenee suunnitellusti. 2015: Nuori Näyttämö - hanke etenee suunnitellusti. 2014: Hankkeessa mukana olevat ryhmät aloittavat harjoitukset syksyllä 2014 (ei teatterin tiloissa). Festivaali järjestetään teatterilla toukokuun alussa : Nuori Näyttämö - hankkeen esitykset toukokuussa toteutuivat suunnitelman mukaisesti.

47 2.2. Kehitetään toimintamalleja ja aikuisten yhteistyötä tukemaan lasten ja nuorten psykososiaalista hyvinvointia. (Versio 17) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Lasten ja nuorten psykososiaaliseen ongelmiin puututaan ennakoivasti peruspalveluissa. Lasten ja nuorten talo tuki ja liikkuvat palvelut käytettävissä. ( ) Suunnitellaan ja toteutetaan nuorisotoimen ja kirjaston kanssa toimitilojen yhteiskäyttö ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta 2014: Oppilas- ja opiskeluhuoltolain täytäntöönpanon yhteydessä päivitetty toimintamalleja 2015: Suunnataan työtä lasten - ja nuorten kasvuympäristöön ja kehitetään perhetyötä. 2014: Suunniteltu yhteiskäyttöä uudisrakentamishankkeiden yhteydessä 2015: Jatketaan Pontuksen tilojen ja toiminnan suunnittelua 2014: Uudet oppilas- ja opiskeluhuoltolain mukaiset toimintamallit otettu käyttöön lukuvuoden alusta lukien. 2015: Liikkuvat palvelut ja kasvuympäristöön suunnattu työ tukevat lasten ja nuorten kasvua. Perusopetuksessa toteutettu ratkaisukeskeistä toimintakulttuuria ja valmennusta. 2014: Lauritsalan koulun sekä Pontuksen päiväkotikoulun uudisrakentamisessa tiloihin sijoitetaan myös nuorisotoimen ja kirjaston toimintaa. 2015: toimitilojen yhteiskäyttö huomioitu Lauritsalan ja Pontuksen koulujen suunnittelussa sekä Länsialueen palveluverkkosuunnittelussa. Korvenkylän koulussa kirjaston tilat ovat joustavassa käytössä.

48 2.2. Kehitetään toimintamalleja ja aikuisten yhteistyötä tukemaan lasten ja nuorten psykososiaalista hyvinvointia. (Versio 17) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli ( ) Eksote (Sotetmk/SN) - Asiakkaalle tehdään vain yksi palvelusuunnitelma, joka takaa monialaisen yhteistyön. 2014: Osallistutaan kuntakokeilun hyvinvoinnin integroidut toimintamallit kuntakokeiluun. 2014: Kuntakoeilusopimus on hyväksytty ja rahoitusta haettu valtiovarainministeriöstä Yhteistyön kehittäminen eri toimijoiden kanssa. ( ) Pelastuslaitos (JK) 2015: Kehitetään tietojärjestelmiä vastaamaan palvelusuunnitelma tarpeita. Toteutetaan VM:n kuntakokeliun seuranta ja asiakaskyselyt. 2014: Lasten ja nuorten hyvinvointiselonteon laatimiseen osallistuminen. 2015: Lasten ja nuorten hyvinvointiselonteon päivittämiseen osallistuminen. 2015: Hyvinvointipalvelujen kokeilun tavoitteena on yksilöllisten palvelusuunnitelmien osittainen yhdistäminen kahdeksi suunnitelmaksi määräaikaisin säädösmuutosten tukemana: Lapsia ja nuoria koskeva yksilöllinen palveluhoito- ja kuntoutussuunnitelma ja Aikuisia koskeva yksilöllinen palvelu- hoito- ja kuntoutussuunnitelma. Kokeilun käytännönvalmistelut aloitettu. 2014: Lasten ja nuorten hyvinvointiselonteko. 2015: Päivitetty nuorten hyvinvointiselonteko.

49 2.2. Kehitetään toimintamalleja ja aikuisten yhteistyötä tukemaan lasten ja nuorten psykososiaalista hyvinvointia. (Versio 17) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Yhteistyö koulujen opettajien kanssa: teatterin yhteys opetusohjelmiin. ( ) Kulttuuritoimi ja kasvatus- ja opetustoimi tekevät tiivistä yhteistyötä: Kulttuuripolut museoissa ja kirjastossa eri luokka-asteille. ( ) Kulttuurilautakunta (JJ, MW) Kulttuurilautakunta (P-LP, PMP) 2014: Teatteri tekee yhteistyötä opettajien kanssa. Tällä hetkellä on tehtäväpaketteja ja -sarjoja näytelmistä Sad Songs from the Heart of Europe, Tohvelisankarin rouva ja musikaali Peter Pan. Tämänhetkinen yhteys on erityisesti äidinkielen opetusohjelmiin. 2015: Yhteistyö koulujen opettajien kanssa jatkuu. Tehtäväpaketti liittyy Mannerheim ja kettujen sota -näytelmään. 2014: Kulttuuripolut järjestetään suunnitellusti 2015: Lasten kulttuurikeskus Metkun vastuulla on kuorotoiminnan edistäminen ja siihen liittyvät kuorojen iltapäiväkerhot ja Metkuillaan konsertti yhteistysössä kasvatus- ja opetustoimen kanssa 2014: Yhteistyöllä kasvatetaan kiinnostusta teatteriin ja saadaan nuoresta polvesta mahdollisesti uusi teatterista kiinnostunut sukupolvi. 2015: Yhteistyö kasvattaa kiinnostusta teatteriin sekä tuo myös uutta näkökulmaa Suomen historian opiskeluun. 2014: Museossa 18 kpl, kirjastossa 22 kpl 2015: Kulttuuripalvelut tutuiksi lapsille. Metkun tuotos Metkuillaan konsertti, joka on vuotuisen toiminnan kokoava konsertti. Syksyllä kuorokerhotoiminta jatkuu.tilanne 06/15: 900 lapsen maakunnallinen Kuorokonsertti toteutui helmikuussa Kirjastolla 11 ja teatterilla 10 kulttuuripolkua ( )

50 2.2. Kehitetään toimintamalleja ja aikuisten yhteistyötä tukemaan lasten ja nuorten psykososiaalista hyvinvointia. (Versio 17) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Nuorisotoimen ja kirjaston tiivis yhteistyö (2015) Maakuntakirjaston nuorisohankkeen jatkotoimenpiteet. ( ) Valmistellaan nuorisotoimen ja kirjaston kanssa yhdessätyöskentelyn muotoja (2016) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH) - Nuorisotoimi tekee kirjaston kanssa luontevasti yhteistyötä tarpeen mukaan eri alueilla. 2015: Sammonlahden alueella yhteistyö hankkeiden myötä, muilla alueilla tehdään yhteistyötä tarpeiden mukaan. Kirjaston henkilökunnan tukeminen nuoriin liittyvissä kysymyksissä. Kirjaston toimintojen hyödyntäminen nuorisotyössä. Kulttuurilautakunta (P-LP) 2015: Tosi siistii - kirjastovirkailija toimimaan nuorten kanssa hankeavustuksella. Kasvatus- ja opetuslautakunta 2015: Kirjaston palveluita on huomioitu nuorisotyössä. On tehty yhteistyötä kirjaston kanssa tarpeen mukaan nuorisokysymyksissä. 2015: Sujuva ja mielekäs yhteistyö kirjaston ja nuorten kesken pääkirjaston nuortennurkkauksen kalustaminen

51 2.3. Luodaan perheille yhteistä harrastus- ja kulttuuritoimintaa. (Versio 13) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :11. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2.3. Luodaan perheille yhteistä harrastus- ja kulttuuritoimintaa Kehitetään tilaisuuksia perheiden yhteiselle harrastamiselle ja yhdessäololle (2014) Loma-aikojen perheliikuntatapahtumat toteutetaan yhdessä nuorisotoimen kanssa (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH;AR) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH; AR) - Onko järjestetty koko perheelle suunnattuja harrastus- ja yhdessäolon tilaisuuksia? - Monta tapahtumaa on järjestetty? 2014: Isä-lapsi ja äiti-lapsi toimintaa. Liikuntatoimen ohjausyksikön ja liikuntapaikkojen hoitoyksikön yhteistyönä. 2015: Järjestetään koko perheelle teematapahtumia pääsiäisen ja joulun läheisyydessä (esim. joulukorttien tai virpomavitsojen askartelutapahtumat). Esikoululaisille kokeilu maksuttomasta 10 x uintikortista. 2014: Nuoriso- ja liikuntatoimen yhteistyössä suunnittelmat esim. hiihtolomaviikon tapahtumat. 2015: Nuoriso- ja liikuntatoimen yhteistyössä suunnittelmat esim. hiihtolomaviikon tapahtumat. 2014: Isä-poika sovellettujääkiekko ryhmä keväällä jäähallissa. Kisapuistossa yleisöluisteluvuorot. Järjestettiin koko perheen jouluaskartelutapahtuma Monarilla. 2015: Koko perheen tapahtumia on järjestetty. Eskarilaisten uintikorttiesitys on hyväksytty nuoriso- ja liikuntalautakunnassa. 2014: Hiihtolomalla liikuntaja nuorisotoimi järjesti monipuolisesti koululaisille ja perheille aktiiviteettejä. Kesälomatoimintaa koululaisille mm. Sporttiviikko, rantauimakoulut ja Vesipeuhupäivä sekä 2 Sporttiherätystä. 2015: Yhteisiä tapahtumia on järjestetty.

52 2.3. Luodaan perheille yhteistä harrastus- ja kulttuuritoimintaa. (Versio 13) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :11. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Lasten Liikuntamaa keväällä 8 kertaa ja syksyllä 10 kertaa ( ) Tuotetaan myös koko perheen näytelmiä. ( ) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Kulttuurilautakunta (JJ, MW) - Monta liikuntamaata järjestetty? 2014: Liikuntatoimi on suunnitellut ja hankkinut välineet Lasten Liikuntamaan toimintaa varten. 2015: Liikuntamaa laajenee uimahalliin 2014: Ohjelmistossa keväällä koko perheen seikkailumusikaali Peter Pan. Musikaali jatkaa myös syksyn tuotannossa. 2015: Iso kiltti jättiläinen voi houkutella koko perheen liikkeelle. Esitys ei ole pelkästään lapsille suunnattu vaan tuo iloa ja katsomisen aihetta koko perheelle. Yleisen kulttuuritoimen kanssa yhteistyössä toteutettu lasten näytelmä "Sadunmaa" on tuotettu erityisesti päiväkoteihin, mutta näytelmästä on esityksiä myös niin, että koko perhe voi tulla katsomaan. 2014: Liikuntamaita kevään 2014 aikana 10 kertaa ja syksyn aikana 12 kertaa. Liikuntamaa järjestetään Joutsenon ja Kourulan liikuntahalleissa vuorotellen viikonloppuisin. 2015: Liikuntamaita on järjestetty uimahallissa keväällä 4 kertaa ja Joutsenohallissa 5 kertaa sekä Kourulan liikuntahallissa 5 kertaa. 2014: Peter Pan näyttää saavuttaneen perheet. Tuotantoa on tarjottu myös päiväkodeille aamuesityksinä, ja ne ovat olleet suosittuja; osa esityksistä on ollut loppuunmyytyjä. Myös opettajat ovat tuoneet luokkia klo 13 esityksiin. 2015: Koko perheen yhdessä olo toteutuu teatteriin tultaessa.

53 2.3. Luodaan perheille yhteistä harrastus- ja kulttuuritoimintaa. (Versio 13) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :11. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Toteutetaan konserttien perhekampanjointia ( ) Kirjaston tapahtumatoiminta lapsille, nuorille ja perheille. ( ) Kulttuurilautakunta (MV) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Suunnattuna Abbakonsertit ja operettikonsertti perheille 2015: Jatketaan klassinenviihde-mallin sisällyttämistä ohjelmistoihin 2014: Kirjasto järjestää eri toimipisteissään satutunteja, elokuvaesityksiä, kirjavinkkausta, kirjaleikkiä, konsertteja yms. tapahtumia lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Kirjasto vie kirjavinkkausta myös kouluille. 2014: Kohdennettiin markkinoinnissa perheille mm. Abba-konserteissa erinomaisella menestyksellä loppuunmyydyin konsertein. 2015: Jatketaan klassinenviihde-mallia ja sovelletaan kevään kävijätutkimusta : Tapahtumat 594. kävijät : Tapahtumat 500, kävijät tapahtumaa joissa 7376 kävijää Museon perhepäivä kerran vuodessa. (2015) Kulttuurilautakunta (PMP) 2015: Kirjasto järjestää eri toimipisteissään satutunteja, elokuvaesityksiä, kirjavinkkausta, kirjaleikkiä, konsertteja yms. tapahtumia lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Kirjasto vie kirjavinkkausta myös kouluille. 2014: Museon ja linnoituksen Perhepäivä järjestetään : Linnoitukseen saadaan perheille suunnattua toimintaa 2015: Perhepäivä järjestetään elokuussa 2015: Linnoitukseen saadaan perheille suunnattua toimintaa

54 2.4. Tuetaan taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:52. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2.4. Tuetaan taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastus- ja vapaaajanviettomahdollisuuksia Sosiaalinen nuorisotyö järjestää asiakkailleen kuntosalitoimintaa. (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja liikuntalautakunta (SR) - Kuntosalilla käyntikertojen määrä sekä niihin osallistuneiden nuorten määrä. 2014: Sosiaalinen nuorisotyö varaa Kahilanniemen kuntosalilta oman salivuoron, jota tarjotaan omille asiakkaille sekä yhteistyötahojen nuorille maksutta. Tiedotus ja markkinointi Nuorisopsykiatrian yksikkö, Työvoimanpalvelukeskus, Päihdeklinikan nuorisovastaanotto, Taidetyöpaja ja Katajapuun asumisyksikkö sekä Liikuntatoimen ravitsemusja liikuntaneuvontaan osallistuvat nuoret. 2015: Sosiaalinen nuorisotyö varaa Kahilanniemen kuntosalilta oman salivuoron, jota tarjotaan omille asiakkaille sekä yhteistyötahojen nuorille maksutta. 2014: Kuntosalila käyntikertoja 149 kpl. Toimintaan osallistunut 17 nuorta. Liikuntaneuvontaa saanut 9 nuorta. 2015: Kuntosalitoiminta jatkuu vireänä.

55 2.4. Tuetaan taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:52. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Perhe- ja sosiaalipalvelujen ja kaupungin toimialojen yhteistyön tiivistäminen ja sovitut toimintamallit (2014) Tuetaan heikoimmassa asemassa olevien lasten- ja nuorten harrastustoimintaa ( ) Eksote (Sotetmk/SN) Sotetmk (SN) - Kaupunki on löytänyt sujuvan keinon tukea lastenja nuorten harrastustoimintaa 2014: Lasten- ja nuortentalon toimintamallien ja prosessien kehittäminen aloitettu yhteistyössä kasvatus- ja opetustoimen sekä nuorisotoimen etsivänuorisotyön kanssa. Haettu yhdessä Valtiovarainministeriön kuntakokeiluun nuorisotakuun toteuttamiseksi ja ESR rahoitusta Etelä-Karjalan Ohjaamo-toimintamallin aloittamiseksi. 2014: Selvitystyö heikoimmassa asemassa olevien lasten - ja nuoreten taidealan- ja liikunta harrastusten tukemisesta aloitettu. Sosiaali- ja terveystoimikunta on varannut heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseksi. 2015: Käynnistetään kokeilu harrastustoiminnan tukemisesta ja avustusten jakamisesta. (KV) 2014: Nuorisotoimen etsivänuorisotyö ja kasvatus - ja opetustoimi tekee tiivistä yhteistyötä Eksoten lasten ja nuorten talon kanssa. Työllisyyden hoidon yhteistyö tiivistynyt. Nuorisotakuun ohjaamotoimintamallin kehittämiseen on saatu alustava rahoituspäätös ja hanke käynnistyy : Selvitys harrastustoiminnan tukemisesta valmistuu alkuvuodesta 2015 ja rahoitus varattu. 2015: Lasten- ja nuorten harrastusavustushakemuksi a tuli yhteensä 92, joista 68 myönnettiin avustus kesäja/tai syyslukukauden 2015 harrastusten lukukausimaksuihin ja 8 takautuviin maksuihin. Saatujen kokemusten perusteella päätetään harrastustoiminnan tukemisen jatkosta.

56 2.4. Tuetaan taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:52. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Haetaan kerhotoimintaan osoitettuja opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksia ja järjestetään kerhotoimintaa ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta (MR) 2014: Haetaan määrärahoja kerhotoimintaan 2015: Haetaan valtionavustusta joustavan koulupäivän kehittämiseen keväällä 2015 ja aloitetaan toiminnan kokeilu syksyllä : Kerhotoimintaan saatu määrärahoja euroa, jolla järjestetään kerhotoimintaa lukuvuonna : Kerhotoimintaan saatu valtionavustusta saman verran kuin edellisenä vuotena. Painopiste lukuvuonna järjestettävässä kerhotoiminnassa on koulupäivän rakennetta uudistavassa toiminnassa (ns. joustava koulupäivä).

57 2.4. Tuetaan taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:52. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Yhteistyössä viranomaisten kanssa kohdennetaan teatteriesityksiä (esim. hinnoittelun avulla) niille joilla ei muuten olisi varaa. ( ) Kulttuurilautakunta (JJ, MW) 2014: Toistaiseksi Peter Pan -musikaalia on tarjottu päiväkodeille edulliseen hintaan. Opiskelijat pääsevät edullisesti sisään ovelta omiin tuotantoihin, jos katsomossa on tilaa. Veteraanit pääsevät sisään ilmaiseksi, myös mahdollinen saattaja pääsee mukana ilmaiseksi. Lappeenrannan kaupunki tarjoaa K9-korttilaisille ilmaisen pääsyn teatteriin. 2015: Iso kiltti jättiläinen tarjotaan kouluille ja päiväkodeille erityishintaan. Opiskelijat pääsevät opiskelijakortilla suoraan ovelta sisään omiin tuotantoihin edullisesti, jos esityksissä on tilaa. Veteraanit pääsevät sisään ilmaiseksi, myös mahdollinen saattaja pääsee mukana ilmaiseksi. Lappeenrannan kaupunki tarjoaa K9-korttilaisille ilmaisen pääsyn teatteriin. 2014: Kohderyhmät käyttävät hinnoitteluetua. 2015: Kohderyhmät käyttävät hinnoitteluetua.

58 2.4. Tuetaan taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:52. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Museon lasten ja nuorten pääsyliput ovat ilmaisia. ( ) Kulttuurilautakunta (PMP) 2014: Museossa alle 16-v pääsyliput ovat ilmaisia 2015: Museossa alle 18-v pääsyliput ovat ilmaisia 2014: Myös vähävaraisten ryhmien ja perheiden on helppo tulla museoon, saavutettavuus lisääntyy. 2015: Myös vähävaraisten ryhmien ja perheiden on helppo tulla museoon, saavutettavuus lisääntyy Palloilukerhojen järjestäminen koulun kerhotoimintana Sammonlahden aluella ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta (MR) 2014: Valmisteltu kokeilu palloilukerhojen järjestämiseksi koulun kerhotoimintana Sammonlahden aluella yhteistyössä urheiluseurojen kanssa 2015: Toiminta jatkuu kevään : Palloilukerhotoiminta suunniteltu ja toiminta käynnistynyt Sammonlahdessa syyslukukaudella Neljä eri urheiluseuraa toteuttanut kerhotoiminnan yhteistyössä neljällä eri koululla siten, että kaikkien koulujen oppilaat pääsevät kokeilemaan eri lajien harrastamista lukuvuoden aikana Haetaan hankerahaa nuorten liikunta- ja harrastustoimintaan, hanke kohdistetaan syrjäytyneisiin lapsiin ja nuoriin. Hanke perustaa matalankymmyksen liikuntaryhmiä nuorille (2015) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) 2015: Osallistutaan Kunnossa Kassulle hankkeeseen ja annetaan kutsuntoihin osallistuville nuorille liikuntaneuvontaa. 2015: Kerho toteutui suunnitelman mukaisella tavalla keväällä : Valmistelut syksysyn kutsuntoihin osallistumiseen on tehty ja palavereja pidetty EKLU:n kanssa. Räätälöity ja sovittu liikuntakokeiluja nuorille.

59 2.4. Tuetaan taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. (Versio 15) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 12:52. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Toteutetaan kvhanke heikommassa asemassa olevien nuorten kanssa. (2016) Nuoriso- ja liikuntalautakunta

60 2.5. Tuetaan maahanmuuttajaperheiden kotoutumista. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2.5. Tuetaan maahanmuuttajaperheiden kotoutumista Maahanmuuttajien liikuntahanke - Liikunta yhdistää 2 (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) - Paljon hankkeelle on myönnetty hankerahaa ja mille ajalle 2014: Liikuntatoimi saanut euron hankerahoituksen Imatran liikuntatoimen kanssa okm:ltä Maahanmuuttajien koutoumiseen liikunnan avulla. Hankkeen nimi Liikunta Yhdistää : Haettu hankkeelle jatkorahoitusta vuodelle : Hanke työllistää kolme henkilöä. Yhden kokopäiväisen ja kaksi 20 h työntekijää. Hanke järjestänyt erilaisia tapahtumia, liikuntakokeiluja, luentoja ja kursseja. Osallistujia 1468 hlöä koko vuonna joista 47,2 % maahanmuuttajia. Lappeenrannan alueella osallistujia 710 joista maahanmuuttajia 86 %. Lisäksi toimintaa on alueella järjestänyt ko. hankerahan avulla paikalliset urheiluseurat ja muut toimijat. 2015: Maahanmuuttajien liikuntahankkeelle myönnetty uusi hankeraha

61 2.5. Tuetaan maahanmuuttajaperheiden kotoutumista. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Tarjotaan nuoriso- ja Nuoriso- ja liikuntatoimen palveluja liikuntalautakunta (SR) kotoutettaville perheille ja nuorille (2014) - Otetaan yhteyttä maahanmuuttajatyötä tekeviin tahoihin ja tarjotaan yhteistyömahdollisuutta. Maahanmuuttajataustaisten nuorien määrä palvelujen piirissä. 2014: Nuorisotoimi selvittää Momentilta yhteistyömahdollisuuksia ja mikäli mahdollisuuksia on, niitä ryhdytään suunnittelemaan. Tarjotaan nuorisotoimen palveluja kotoutettaville perheille ja nuorille. Verkon nuorisotiedotus- ja neuvontapalvelut myös maahanmuuttajille. 2015: Tehdään yhteistyötä Liikunta yhdistää -hankkeen kanssa. Nuorisotoimi liittyy Kanuuna-verkoston Monikulttuurisen nuorisotyön asiantuntijaverkostoon. 2014: Nuorisotoimi käynyt tutustumassa Vastanottokeskuksen toimintaan. Maahanmuuttajat asioivat Verkon normaalissa toiminnassa yksilöasiakkaina sekä matalan kynnyksen toiminnassa. Maahanmuuttajien asiakasmäärä nuorten tiedotuspiste Verkossa 280. Yheteistyötä ei ole tehty Momentin kanssa. Maahanmuuttaja-asiakkaita 0. Teemainfojen määrä 0 kpl. On käännetty nuorisotoimen Klubikorttihakemukset ja tilojen säännöt venäjäksi Kotouttamisvaiheen jälkeen maahanmuuttajia eivät tilastoidu erikseen toimeentulotuen saajina (2014) Eksote (Sotetmk/SN) - Raportoinnin ja tilastoinnin kehittäminen 2014: Tietosuojakysymykset estävät maahanmuuttajien tilastoitumisen kotouttamisvaiheen jälkeen erikseen toimeentulotuen saajiin. Toteutunut. 2015: On oltu yhteydessä maahanmuuttajien parissa toimiviin tahoihin. On selvitetty yhteistyömahdollisuuksia ja tarpeita. 2014: Raportointi vastaa tietosuojaa.

62 2.5. Tuetaan maahanmuuttajaperheiden kotoutumista. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kielen ja kotouttamisen hanke (Kieko) (VK) (2014) Kasvatus- ja opetuslautakunta (PV) 2014: Lappeenrannassa toteutettiin ajalla EU-tuella hanke, Kieli kotoutumisen välineenä (Kieko). Hankkeessa työskenteli hankerahoituksella venäjän kotikielen opettaja ja suomi toisena kielenä -opettaja. Hankkeen tavoitteena oli helpottaa maahanmuuttajalasten, ja samalla myös heidän vanhempiensa kotoutumista ja sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Hankeen aikana tuettiin lasten kielen kehitystä tarjoamalla tehostettua suomi toisena kielenä -opetusta sekä kotikielen opetussuunnitelmaan perustuvaa opetusta venäjän kielessä. Hankkeen aikana kehitettiin myös työvälineitä, joiden avulla venäjänkielisten lasten mahdollisiin kielen kehityksen ongelmiin voidaan puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 2014: Palkattiin syksystä lukien opettaja venäjänkielisten lasten kotikielen opetusta ja erityistä ja tehostettua tukea, sillä se säästää tulkkipalveluissa, puheterapiassa.

63 2.5. Tuetaan maahanmuuttajaperheiden kotoutumista. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten erityisvaikeuksien varhainen huomiointi ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta (PV, MR, TW) 2014: Kieli kotoutumisen välineenä (Kieko)- hanke varhaiskasvatuksessa (ks. kohta ) 2015: Toimitaan Kiekohankkeessa kehitettyjen toimintamallien mukaisesti. 2014: Hankkeen aikana kehitettiin työvälineitä, joiden avulla venäjänkielisten lasten mahdollisiin kielen kehityksen ongelmiin voidaan puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Liitteenä hankkeen loppuraportti. 2015: Kieko-hankeen tuloksia ja tuotoksia hyödynnetään osana arkityötä Toteutetaan maahanmuuttajien asukasraatitoimintaa ( ). Konsernihallinto (PH) 2014: Kaupunginhallituksen tulevaisuusjaosto päätti kokouksessaan antaa tehtäväksi asettaa ja kutsua koolle ulkomaalaisväestöstä koostuva asukasraadin. Raadin tehtäväksi määriteltiin kaupungin ja kaupungin kansainvälisen väestön keskinäisen vuorovaikutuksen edistäminen ja ulkomailla syntyneiden asukkaiden osallisuuden aktivointi 2014: Toteutettu maahanmuuttajien kansalaisraati. 2015: Perustettu 2/2015 monikulttuurinen asukasraati, 17 maahanmuuttajaa jäsenenä 13 eri maasta. On aktivoitu kaupunkiin muttaneita ulkomaalaisia ja aikaansaatu kanssakäymistä kantaväestön kanssa. 2015: Monikulttuurinen asukasraati perustetaan ja toiminta käynnistyy.

64 2.5. Tuetaan maahanmuuttajaperheiden kotoutumista. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Maakuntakirjaston kielikahvilatoiminta, venäjänkieliset satutunnit ja muu maahanmuuttajia kiinnostava tapahtumatoiminta. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Kirjastossa järjestetään kielikahvilatoimintaa n. kerran kuukaudessa. Kielikahvilassa suomen kieltä opiskelevat pääsevät puhumaan suomea. Venäjänkielisiä satutunteja järjestetään talviaikana n. kerran viikossa 2014: Kielikahvila 15 kertaa venäjänkieliset satutunnit 27 kertaa 2015: Kirjasto palvelee myös maahanmuuttajia Kielikahvila 9 kertaa, venäjänkieliset satutunnit 15 kertaa Vähemmistöjen ja maahanmuuttajien konsertti- ja harjoitusvierailut ( ) Kulttuurilautakunta (MV) 2015: Kirjastossa järjestetään kielikahvilatoimintaa n. kerran kuukaudessa. Kielikahvilassa suomen kieltä opiskelevat pääsevät puhumaan suomea. Venäjänkielisiä satutunteja järjestetään talviaikana n. kerran viikossa 2014: Maahanmuuttajien konsertti Konnunsuon vastaanottokeskuksessa, kohdemarkkinointia venäläisvähemmistölle mm. kausiesitteen kielenä mukana venäjä. 2014: Konsertissa n. 60 kuulijaa. 2015: Jatketaan soveltuvin osin Wirma auttaa maahanmuuttajia perustamaan yrityksiä ( ) Wirma 2015: Jatketaan soveltuvin osin 2014: Neuvontatyö, Maahanmuuttajataustaisen asiakkaan palvelumallin kehittäminen (MANE) 2014: MANE neuvoja tuottaa palvelua asiakkaille.

65 2.5. Tuetaan maahanmuuttajaperheiden kotoutumista. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Selvitetään onko tarvetta maahanmuuttajien lukiokoulutukseen valmentavan opetukselle ( ) Toteutaan Kiekohankkeessa suunniteltuja toimintamuotoja (VK) (2015) Museossa kokeillaan työpajatoimintaa maahanmuuttajaperheille yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa (2015) Osallistutaan mahdollisiin kansallisiin hankkeisiin (2016) Kasvatus- ja opetuslautakunta (TW) Kasvatus- ja opetuslautakunta Kulttuurilautakunta (PMP) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2014: Alustava kartoitus 2015: 2015: Toteutetaan Kiekohankkeessa laadittuja toimintamalleja. 2014: Projektia suunnitellaan vuodelle : Yhteistyökumppaneiden kartoitus 2014: Alustava kartoitus tehty, tarve ei ole näkyvissä. ISK:n lukio ja IB-lukio ovat mahdollistaneet lukioopinnot. 2015: 2015: 2015: Maahanmuuttajat tutustuvat alueen historiaan ja kulttuuriin.

66 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :04. Yksilöllinen tunniste: PRO fi

67 3.1. Vahvistetaan laaja-alaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :35. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.1. Vahvistetaan laaja-alaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta Lisätään yhteistyötä IsoAvun kanssa, välitetaan tietoa liikuntaryhmistä (2014) Ikäkeskuksessa, kirjastoissa (itsepalvelupisteet) (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja - Onko tehty yhteistyötä ja liikuntalautakunta (AR) mitä on sovittu? Eksote (Sotetmk/SN) - Asiakaslähtöisyys - Ohjaus ja tuki - Vertaisohjaajat 2014: Ohjatuista liikuntaryhmistä tietoa kaupungin omilla wwwsivuilla sekä asukaslehdessä. Lisäksi tietoa toiminnasta jaetaan eri toimialoille sekä Eksoten eri osastoille aktiivisesti. IsoAvun kanssa neuvotellaan yhteistyöstä ja tilojen käytöstä 6/ : Liikuntatoimen liikunnanohjaajat tutustuvat IsoAvun tiloihin. Suunitellaan yhteistyön aloittamista mm. tuolijumpan osalta. 2014: Hyvinvointiasemilla ja ikäkeskuksessa on itsehoitopisteitä ja mahdollisuus opastettuun Hyvis.fi sivuston käyttöön. Palveluohjaajat ja vertaisohjaajat opastavat ja neuvovat asiakkaita. Vertaisohjaajien koulutus aloitettu. 2014: IsoApu on ottanut vastaan / auttanut ikäihmisiä liikunataryhmiin ilmoittautumisessa syksyllä. Henkilöstölle on kerrottu liikuntaneuvonnasta ja sen mahdollisuuksista. 2015: Pidetty palaveri IsoAvun fysioterapeuttien kanssa ja sovittu yhteistyöstä mm. vertaisohjaajakoulutuksien ja liikuntaryhmien tiedottamisen osalta. IsoAvun fysioterapeutti kutsuttu osallistumaan eläkejärjestöjen palaveriin liikuntatoimeen. 2014: Itsepalvelupisteiden käyttö on laajentunut. Toimintamalli kannustaa oman terveydentilan ja hyvinvoinnin seurantaan ja huolehtimiseen. Vertaisohjaajat tukevat itsepalvelupisteiden käytön lisäämistä.

68 3.1. Vahvistetaan laaja-alaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :35. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Palveluohjausta suunnataan riskiryhmille monipuolisin keinoin Ikäkeskuksen kautta. ( ) Eksote (Sotetmk/SN) - Yhteistyön lisääminen eri vastuu- ja tulosalueiden välillä. Päällekkäisyyksien poistaminen (mm. tiedot henkilöstä ja elämäntilanteesta, palvelutarpeen arviointi yms.) - Rajapintojen työstäminen väliinputoamisen ehkäisemiseksi. - Asiakaslähtöisyys. 2014: Iso-Apupalvelukeskuksesta ja hyvinvointiasemilta on saatavissa palveluohjausta. Toimintaa on kehitetty prosessimallinnuksella. 2015: Kuntoutuksen lähivastanottotoiminnan aloittaminen Iso apupalvelukeskuksessa. Tapahtumat ja teemapäivät. Liikuntaystävä vertaisohjaaja toiminnan käynnistäminen. (KV) 2014: Matalan kynnyksen Iso apu - palvelukeskus valmistui alkuvuodesta Lappeenrannan Kauppakadulle. Iso apu - palvelukeskukseen muutti eri puolilta kaupunkia vammais- ja vanhustenpalvelujen sekä kuntoutuksen henkilöstöä. Iso-Apu-palvelukeskukselle on luotu oma prosessi, jolla varmistetaan tarkoituksenmukainen neuvonta ja ohjaus sekä palvelutarpeen arviointi sekä jatko-ohjaus. 2015:Iso apu - palvelukeskus suuntaa tapahtumia ja palveluita riskiryhmille Lappeenrannan seudun ympäristötoimessa saa henkilökohtaista asiakaspalvelua koko seudun alueella ( ) Ympäristölautakunta - Esitetään poistettavaksi. - Ikäihmisten palvelu on vakiintunutta toimintaa. Mittaria ei ole. 2014: Lappeenrannan seudun ympäristötoimen alueella on säännöllinen päivystys eri kuntien alueella sekä pitkä asiakaspalveluaika Lappeenrannan toimipisteessä 2014: Henkilökohtaista asiakaspalvelua saatavilla klo 9-15 arkipäivisin 2015: Kuntapäivysytykset jatkuneet edelleen. 2015: Kehitetään asiakaspalvelutapoja. Kuntapäivystyksistä mahdollisesti luovutaan.

69 3.1. Vahvistetaan laaja-alaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :35. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kirjaston neuvontapalvelut sähköisessä asioinnissa. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Järjestetään Internetopastuksia verkon käyttöön ja sähköisen asioinnin perusasioihin. Kirjaston asiakaspalveluhenkilökunta opastaa asiakkaita aina tarvittaessa kirjaston oman verkkopalvelun käyttöön ja auttaa muidenkin sähköisten palveluiden käytössä. Kirjaston digipajan laitteilla asiakkaita opastetaan digitoimaan omia valokuvia, äänikasetteja, vhs-kasetteja jne. 2015: Järjestetään Internetja tablettopastuksia verkon käyttöön ja sähköisen asioinnin perusasioihin. Kirjaston asiakaspalveluhenkilökunta opastaa asiakkaita aina tarvittaessa kirjaston oman verkkopalvelun käyttöön ja auttaa muidenkin sähköisten palveluiden käytössä. Kirjaston digipajan laitteilla asiakkaita opastetaan digitoimaan omia valokuvia, äänikasetteja, vhs-kasetteja jne. 2014: Internetopastuksia 132 kertaa, osallistujia : Asiantuntevat sähköisen asioinnin opastuspalvelut Digipaja, internet/atk/tablet/älypuhelin opastukset 109 kertaa

70 3.1. Vahvistetaan laaja-alaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :35. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Museossa koulutetaan työntekijöitä ja vapaaehtoisia taide- ja muistelutoimintaan. ( ) Eläkeläisten konserttiedut ( ) Kulttuurilautakunta (PMP) Kulttuurilautakunta (MV) 2014: Museon vertaisihmettelijät keskustelevat asiakkaiden kanssa museoperjantaisin 2015: Vertaisihmettelijätoimintaa jatketaan 2014: Alennetut lippujen hinnat. mm. sotaveteraanit ja omaishoitajat. Piristäjähankkelle esittely ja lippuja. 2014: Järjestetty 9 museoperjantaita, joissa kaikissa vertaisihmettelijä paikalla 2015: Museo toimii kohtauspaikkana 2014: Toteutuivat 2015: Jatketaan samaa mallia Wirma aktivoi yksityisiä toimijoita markkinoimaan omia palveluitaan palveluseteliasiakkaille ( ) Wirma 2015: Jatketaan sovitulla linjalla 2014: Aktivointityötä toteutettu osana yritysneuvontapalvelua. 2015: 2014: IsoApu Workshop, hankevalmistelu. Ideapaperi valmisteilla hyvinvointi yrittäjyydestä. 2015: Saimian, Wirman, Eksoten ja Kehyn yhteinen Hyvinvointikumppanuus hanke hyväksyttiin rahoitettavaksi EAKR:n haussa. Hankkeen tavoitteena on edistää julkisten ja yksityisten toimijoiden kumppanuutta hyvinvointialalla sekä valmentaa ja tiivistää alan pienten yritysten verkostoa sekä edistää sen toimintaa.

71 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:04. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen Lisätään neuvontaa ja ohjeistusta asuntojen muunneltavuudesta. Valtion avustuksen välittäminen vanhusasunnon korjaamista ja hissin jälkiasentamista varten ( ) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Tekninen lautakunta (KH) 2014: Ohjaus ja viestintä. ARAn avustusten ja lainojen sujuva, oikea välittäminen. Hissi Esteetön Suomi - hankkeeseen osallistuminen. 2015: ARA:n korjaus- ja energia-avustuksiin ym. investointiavustuksiin liittyvä neuvonta ja tiedottaminen. 2014: Korjaus- ja energiaavustukset ARA:lta yhteensä 40 kpl (haettu 40 kpl). 2015: Korjaus- ja energiaavustukset ARA:lta yhteensä 18 kpl (haettu 18 kpl). Kaupungin hissiavuksia ei ole myönnetty. ARA:n investointiavustukset eritysryhmien asunto-olojen parantamiseksi 2016 haku käynnissä.

72 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:04. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kotihoidon Eksote (Sotetmk/SN) toiminnanohjausjärjestelm ällä kohdennetaan palvelu asiakaslähtöisesti palvelutarpeen mukaisesti, kotihoidon piirissä 13% (2014) - Kotihoidon piirissä olevien määrä - Toiminnanohjausjärjestelmä n laajentuminen - Asiakaslähtöisyys. 2014: Kotihoidon toiminnanohjaus laajentunut ja sähkölukkoja otettu käyttöön uusilla alueilla. Kotihoidon sisällön kehittäminen: vastuuhoitajamallin, toimintamallien (varhainen puuttuminen, toipilasvaihe, äkillinen tilanne) juurruttaminen 2014: Kotihoidon resursseja kohdentuu asiakastyöhön ja vastuuhoitajamallin juurruttaminen ja varhaisen puuttumisen toimintamalli laajentunut. 2015: Kotihoidon toiminnanohjaus tehostuu 2015: Eksote aloitti yhdessä muiden toimijoiden kanssa kotihoidon teknologian yhteisen palvelualustan määrittämis- ja kehittämistyön. Integraatiorajapinnoiltaan avoimen alustan tarkoitus on integroida eri toimittajien järjestelmät yhdelle ja samalle palvelualustalle Liikkuvat palvelut (2014) Eksote (Sotetmk/SN) - Asiakas- ja tarvelähtöisyys Kävijämäärän kasvu 2014: Mallu-auton palveluvalikko on laajentunut mm. suuhygienistin vastaanotto mahdollisuus sekä laajemmat laboratorionäytteet. Etälääkäri palvelut testivaiheessa. Mallu-auto korvaa Ylämaan terveysaseman ja käy 2 kertaa viikossa Ylämaatalolla. 2014: Mallu-auto on osa palveluverkkoa ja sen palveluvalikko on laajentunut. Liikkuvia palveluita on täydennetty laboratoriaoautolla.

73 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:04. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Yhteistyö eri tahojen kanssa ARAn investointiavustusten hyödyntämiseksi asuntojen rakentamisessa. ( ) Tekninen lautakunta (KH) 2014: Ei vireillä olevia hankkeita 2015: Neuvonta ja tiedottaminen 2014: 2015: ARA:n investointiavustukset eritysryhmien asunto-olojen parantamiseksi vuodelle 2016 ovat parhaillaan haussa.

74 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:04. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Tuetaan omaishoitoa ja omaishoitajien jaksamista: maakunnalliset yhteiset toimintamallit, tavoite 2014: 5%, : 6 % ( ) Eksote (Sotetmk/SN) - Omaishoitajien määrä Virkistymismahdollisuudet Vapaapäiväoikeuden käyttö Uudet ennaltaehkäisevät toimintamallit. 2014: Omaishoidonkriteerien säilyttäminen ennallaan. Palvelusetelin sähköistäminen aloitettu. Call center -toiminta aloitetaan omaishoidon ja kotihoidon tueksi. Yhteyskeskuksen valmistelutyö menossa. Päivätoiminnan ja vapaapäivien viettomahdollisuuksien tehostaminen. 75-vuotiaille tehtävien Hyvis-käyntien ennaltaehkäisevää toimintamallia tehostetaan kohdentamalla kotikäynnit riskiryhmissä oleville: Syksyllä 2014 omaishoitajille suunnattua ennaltaehkäisevää toimintamallia hyödyntämällä Hyviskäyntien mallia. 2015: Omaishoitoa kehitetään, mm. mahdollisuutta henkilökohtaisen budjetoinnin tapaiseen vapaapäiväoikeuden käyttöön testataan. Omaishoitajien lukumääräänsä pyritään kasvattamaan ja jaksamista tukemaan (mm. kaupungin tarjoama sporttipassi). Iso apu palvelukeskuksessa 2014: Omaishoidon piirissä oli Lappeenrannassa noin 600 hoidettavaa (kasvua 0.7 %). Koko Eksoten alueella hoidettavien määrä on kasvanut 4 % edellisvuoteen verrattuna. Pilotoitu Ristohankkeessa ennaltaehkäisevää toimintamallia, joka on laajennetaan syksyllä koskemaan myös omaishoitajia. Omaishoitajille aloitettu kuntoutusryhmä, kokoontuu 10 kertaa. Päivätoiminnassa vuoden 2014 aikana koko Eksoten alueella asiakkaita yhteensä 400. Yhteyskeskuksen valmistelutyö menossa. 2015: Omaishoitajien jaksamisen tukeminen yhä asiakaslähtöisemmin. Omaishoitolain muutoksen mukaisen toiminnan kehittäminen ja omaishoidon aseman vahvistamuinen. Omaishoitajien hyvinvointitarkastukset aloitettiin ja palveluneuvontaa lisättiin tietoiltapäivätapaamisissa. Omaishoidon vapaapäiviä korvaavan palvelusetelin käyttöä laajennettiin.

75 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:04. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Edetään Eksote (Sotetmk/SN) laitoshoidon purkamissuunnitelman mukaisesti. Tehost.palv.as 7% ( ) - Tehostetun palveluasumisen laatu ja määrä. pilotoidaan omaishoitajien hyvinvointitarkastuksia. Palkataan terveydenhoitaja, joka tarjoaa omaishoitajille terveystarkastuksen. (KV) 2014:Taipalsaaren sairaalan os 10 (30 paikkaa), toiminta päättyy arvio 7/ : Laitoshoidon ja tehostetun palveluasumisen korvaaminen osittain kevyemmillä asumisratkaisuilla sekä kuntouttavan vuorohoitotoimintamallin kehittäminen. Joutsenon vuodeosaston käyttötarkoituksen muutos 5/2015. Lappeenrannassa Tietäjänkadulla aloitti ohjatun senioriasumisen yksikkö toimintansa helmikuussa. Lehmuskodin 20-paikkainen pitkäaikaisasumisyksikkö muutettiin kuntouttavaksi vuorohoitoyksiköksi. (KV) 2014: Laitoshoidon purkaminen etenee suunnitelman mukaisesti. 2015: Laitoshoidon purkaminen etenee suunnitelman mukaisesti. Säännöllisen kotihoidon ja omaishoidon palvelujen kattavuus yli 75-vuotiaista 6/ ,4 % (tavoite 17,4 %). Laitoshoidon nettotoimintamenojen osuus 27,4 % (tavoite alle 27,5 %).

76 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:04. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Palvelutarpeenarvioinnin mukaisesti ja kaupungin rahoittamana. Kotikuntoutuksen toimintamalli käytössä ( ) Eksote (Sotetmk/SN) -Kuntoutus - Toimintakyvyn ylläpito - Jatkokuntoutuksen mahdollisuudet. 2014: Kotikuntoutuksen toimintamalli on rakennettu ja sitä edelleenkehitetään käytöstä saatujen kokemusten perusteella. Tehoko-tiimi (tehostettu kotikuntoutus, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja lähihoitaja) aloittaa toiminnan. 2015: Kotikuntoutuksen toimintamallia laajennetaan ja edelleen kehitetään. Tehostettuun kotihoitoon ja kuntoutukseen tulee lisää henkilöstöä, ja asiakkaan luona tehtävää työaikaa saadaan lisättyä myös kotihoidon toiminnanohjauksen laajentuessa koko Eksoten alueelle kesään 2015 mennessä Eksote ja Kela ovat tutkivat pitkäaikaisen kotikuntoutuksen vaikutusta yli 65-vuotiaiden kotona pärjäämiseen. (KV) 2014: Kotikuntoutus tukee ikäihmisten kotonaselviytymistä ja toimintakykyä. 2015: Kotikuntoutus tukee ikäihmisten kotonaselviytymistä ja toimintakykyä. Toimintamalli on laajentunut ja henkilöstömäärä lisääntynyt kuntoutuksessa. Kotiutuneiden kuntoutujien sairaalaan kuukauden sisällä kotiutuksesta palanneiden osuus pysyi alle 10 %:ssa.

77 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:04. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kuva-ääniyhteyksiä kehitetään ja otetaan asteittain käyttöön ( ) Lisätään neuvontaa ja ohjeistusta asuntojen muunneltavuudesta, esteettömyydestä ja tiedottamista jälkiasennettavista hisseistä ( ) Jatketaan turvallisen asumisen kehittämistä laaditun suunnitelman mukaisesti Eksoten sekä muiden toimijoiden kanssa. ( ) Asunnot muunneltavimpia. Valtion avustuksen välittäminen vanhusasunnon korjaamista ja hissin jälkiasentamista varten (2015) Eksote (Sotetmk/SN) - Käyttöönotto vuoden 2014 aikana. Rakennuslautakunta Pelastuslaitos (JK) Tekninen lautakunta (KH) - Onnettomuuksien ja niiden seurausvaikutuksien väheneminen. POISTETAAN Esitetään yhdistettäväksi kohtaa : Liikkuvien palveluiden etälääkäri käytäntö on edennyt testivaiheeseen. 2015: Laajennetaan etälääkäri mahdollisuuksia liikkuvan palaveluna ja otetaan käyttöön uusia sähköisiä asiakasrajapintoja. 2014: Toteutunut 2015: Ohjeistusta ja neuvontaa jatketaan 2014: Turvallisen asumisen kehittäminen laaditun suunnitelman mukaisesti Eksoten sekä muiden toimijoiden kanssa. 2015:Turvallisen asumisen kehittäminen laaditun suunnitelman mukaisesti Eksoten sekä muiden toimijoiden kanssa. 2014: Kaupunki odottaa päätöstä valtion avustusmäärärahasta 2015: 2014: Etälääkärikäytäntöä on pilotoitu. Etälääkärikonsultaatio mahdollisuus muun muassa Ylämaalla ajanvarauksella. 2015: Liikkuvien palveluiden palveluvalikko laajentuu ja sähköisen asioinnin ja itsehoidon mahdollisuudet paranevat. 2014: rakennus- ja toimenpideluvat 2015: rakennus- ja toimenpideluvat 2014: Turvalliseen asumiseen liittyvän suunnitelman ja toimenpiteiden päivittäminen ja tarkentaminen. 2015:Turvalliseen asumiseen liittyvän suunnitelman ja toimenpiteiden päivittäminen ja tarkentaminen. 2015:

78 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:04. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Hyödynnetään kotihoidon toiminnanohjausjärjestelä n hyötyjä, kotihoidon piirissä 14% ( ) Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien määrä yli 75-vuotiasta on alle 1% (2016) Asunnot monikäyttöisiä vähäisin muutoksin. Valtion avustuksen välittäminen vanhusasunnon korjaamista ja hissin jälkiasentamista varten (2016) Eksote (Sotetmk/SN) 2015: Toiminnanohjusjärjestelmän käytön laajnetaminen ja prosessien edelleen kehittäminen. Kotihoidon toiminnanohjaus on nyt käytössä Lappeenrannan alueella. Resurssipooli aloitti toimintansa vuoden alusta. 2015: Kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmän ja resurssipoolin käyttöönotto sekä käytön vakiinnuttaminen Eksote (Sotetmk/SN) Tekninen lautakunta (KH) POISTETAAN Esitetään yhdistettäväksi kohtaa : Kaupunki mukana hissihankkeessa. Kaupunki odottaa avustusmäärärahaa asuntojen korjaustoimenpiteiden osarahoittamista varten.

79 3.3. Kannustetaan asukkaita toimintakyvyn ylläpitämiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :36. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.3. Kannustetaan asukkaita toimintakyvyn ylläpitämiseen ja aktiiviseen osallistumiseen Liikuntaneuvontaa on saataville ja asiakkaita palveluun ohjautuu mm. Eksoten kautta (2014) Matalankynnyksen liikuntaryhmät ovat ohajuspalvelun painopistealue, lisätään painonhallintaryhmiä (2014) Museossa koulutetaan työntekijöitä ja vapaaehtoisia taide- ja muistelutoimintaan. (2014) Vertaisohjaajien koulutus (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Kulttuurilautakunta (PMP) Eksote (Sotetmk/SN) - Kuinka paljon liikuntaneuvonnassa on ollut asiakkaita? - Monta matalankynnyksen ryhmää sekä painonhallintaryhmää on järjestetty? - Vertaisohjaajien koulutuksen käyneet - Vertaisohjaajien jalkautuminen 2014: Liikuntaneuvonta on kirjattu Eksoten lihavuudenhoitosuosituksiin. Liikuntaneuvontaa annettu hyvinvointiasemilla sekä terveyskeskuksissa. Lisäksi liikuntaneuvonta palvelusta tiedotettu ja käyty puhumassa mm. lääkäreille, terveyenhoitajille, sairaanhoitajille ja fysioterapeuteille. 2014: Liikuntaneuvonnan tueksi tarvitaan uusia matkalankynnyksen ryhmiä, joihin asiakkaita voidaan ohjata. 2014: Museon vertaisihmettelijät keskustelevat asiakkaiden kanssa museoperjantaisin 2014: Hyvis.fi sivujen vertiasohjaajien koulutus aloitettu. 2014: Liikuntaneuvonnassa käyntikertoja vuoden 2014 aikana yhteensä 274 kpl. Liikuntaneuvontaa annetaan vuoroviikoin Sammonlahden sekä Lauritsalan hyvinvontiasemilla. Liikuntaneuvoja on käynyt puhumassa Eksoten henkilöstölle yhteensä 15 kertaa 2014: Keväällä ryhmiä yhteensä 7(3 MK-ryhmää ja 4 PH-ryhmää) Syksyllä ryhmiä yhteensä 11 (6 MKryhmää ja 5 PH-ryhmää) 2014: Järjestetty 9 museoperjantaita, joissa kaikissa vertaisihmettelijä paikalla 2014: Vertaisohjaajat ovat jalkautuneet hyvinvointiasemille ja aktivoivat kuntalaisia käyttämään sähköisiä palveluita. Toimintamallia laajennetaan.

80 3.3. Kannustetaan asukkaita toimintakyvyn ylläpitämiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :36. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Senioreiden liikuntaryhmiä 40 kpl / kausi ( ) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) - Kuinka monta ohjattua liikuntaryhmää senioreille on järjestetty eri kausina? 2014: Järjestetään senioreille monipuolisesti sekä liikuntaryhmiä että liikuntakursseja. 2015: Pyritään pitämään liikuntaryhmien määrä entisellään 2014: Kevätkaudella (14 vkoa) 52 ohjattua senioreiden liikuntaryhmää sekä 3 liikuntakurssia. Kesäkaudella (5 vkoa) 24 ohjattua liikuntaryhmää. Syyskaudella (14 vkoa)55 ohjattua ryhmää ja 4 kurssia Viedään teatteria ikääntyneiden luo. ( ) Kulttuurilautakunta (JJ, MW) 2014: Ei toteutuneita toimenpiteitä. 2015: Kevään osalta ei ole mahdollisuutta toteuttaa. Syksyn osalta suunnittelu on vielä kesken. 2015: Liikuntaryhmien määrä on lisääntynyt ja ryhmät ovat terveysliikuntaryhmiä, jotka on suunnattu senioreille ja terveytensä kannalta liian vähän liikkuville. 2014: 6/2015: Ei toteutuneita toimenpiteitä.

81 3.3. Kannustetaan asukkaita toimintakyvyn ylläpitämiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :36. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Aktiivinen markkinointi esim. vanhusten palvelutaloissa. ( ) Mahdollisesti pienimuotoiset esiintymiset vanhusten palvelutaloissa. Orkesterin kamariyhtyeet jalkautuvat sairaaloihin; vanhainkodit, hoitolaitokset. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Piristäjäpalvelu yhdessä SPR- Lappeenrannan osaston kanssa.osallistutaan Kulttuuripalvelut vanhuspalvelujen paletissa - esiselvityshankeeseen (2014), ja varsinaiseen hankkeeseen 2014-> 2015: Piristäjäpalvelu yhdessä SPR- Lappeenrannan osaston kanssa. Kulttuuripalvelut vanhuspalvelujen paletissa - hanke on saanut rahoituksen, ja kulttuuritoimi on siinä mukana. Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Orkesteri n. 1-2 kertaa vuodessa palvelutaloissa: Toivo-koti ja Sammonlahden palvelutalo. Syksyllä Ortamonpuiston palvelukoti. 2015: Jatketaan perinteisesti vierailuja 2014: Piristäjiä koulutettu yhteensä : Piristäjät-koulutus jatkuu. Ollaan mukana Socomin Palettihankkeessa. Tilanne 6/15:Piristäjäkoulutus jatkunut. Kulttuuritoimen edustaja Paletti II - hankkeessa. 2014: Esiintymiset toteutuneet, kuulijoita n :

82 3.3. Kannustetaan asukkaita toimintakyvyn ylläpitämiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :36. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kirjaston tapahtumatoiminta ja sähköisen asioinnin neuvontapalvelut. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Kirjasto järjestää runsaasti erilaisia luentoja, konsertteja, kirjailijavierailuja, yhteislaulutilaisuuksia ja muita tapahtumia. Kirjastossa toimii myös lukuja harrastuspiirejä. Kirjastossa järjestetään Internet-opastuksia verkon käyttöön ja sähköisen asioinnin perusasioihin. Kirjaston asiakaspalveluhenkilökunta opastaa asiakkaita aina tarvittaessa kirjaston oman verkkopalvelun käyttöön ja auttaa muidenkin sähköisten palveluiden käytössä. Kirjaston digipajan laitteilla asiakkaita opastetaan digitoimaan omia valokuvia, äänikasetteja, vhs-kasetteja jne. 2015: Kirjasto järjestää runsaasti erilaisia luentoja, konsertteja, kirjailijavierailuja, yhteislaulutilaisuuksia ja muita tapahtumia. Kirjastossa toimii myös lukuja harrastuspiirejä. Kirjastossa järjestetään Internet-opastuksia verkon käyttöön ja sähköisen asioinnin perusasioihin. Kirjaston asiakaspalveluhenkilökunta 2014: Tapahtumia 594 osallistujia Internetopastukset 132 kertaa 2015: Monipuolinen tapahtumatuotanto ja asiantuntevat sähköisen asioinnin opastuspalvelut tapahtumia 487 joissa kävijöitä 7376

83 3.3. Kannustetaan asukkaita toimintakyvyn ylläpitämiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :36. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Ikäkeskuksen kuntosali, kokoontumistiloja ja kahvio ( ) Eksote (Sotetmk/SN) - Asiakasmäärä - Tilaisuudet ja tapahtumat - Toimijoiden määrä opastaa asiakkaita aina tarvittaessa kirjaston oman verkkopalvelun käyttöön ja auttaa muidenkin sähköisten palveluiden käytössä. Kirjaston digipajan laitteilla asiakkaita opastetaan digitoimaan omia valokuvia, äänikasetteja, vhs-kasetteja jne. 2014: Iso-apu palvelukeskus on aloittanut toiminnan. Kahvio ja kuntosali avattu ja yhteistoiminta aloitettu muun muassa liikuntatoimen ja järjestöjen kanssa. 2015: Kehittää erilaisia tapahtumia, joilla aktivoidaan kansalaisia monenlaisissa hyvinvointiin ja terveyteen sekä arjen elämään liittyvissä asioissa. Järjestetään muistisairaille ja omaishoitajille liikuntaryhmiä. (KV) 2014: Iso-apu palvelukeskus toimii ikäihmisten ja vaikeavammaisten matalankynnyksen kohtauspaikkana ja tarjoaa tiloja muun muassa 3. sektorin käyttöön. 2015: Iso apu palvelukeskus on tunnettu ikäihmisten ja vammaisten palveluiden tuottaja ja aktiivinen yhteistoiminnan järjestäjä.

84 3.3. Kannustetaan asukkaita toimintakyvyn ylläpitämiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :36. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Aktivoidaan yleisötyöllä vanhempaa ikäpolvea käyttämään teatteripalveluja. ( ) Liikuntaneuvonnassa käy viikoittain asiakkaita (2015) Kulttuurilautakunta (JJ, MW) Nuoriso- ja liikuntalautakunta(ar) - Kuinka monta asiakasta liikuntaneuvonnassa käy kuukausittain? 2014: Teatterilla järjestetty säännöllisesti Kulttuurikeskiviikkoja, joiden teema vaihdellut. Tilaisuuksista ilmoitettu kotisivuilla ja lehtiilmoituksissa ja niihin on yleisöllä ollut vapaa pääsy. 2015: Kulttuurikeskiviikkojen järjestämistä jatketaan. 2015: Liikuntaneuvonnassa annetaan viikoittain eri toimipisteissä. 2014: Myös vanhempi ikäpolvi on löytänyt kulttuurikeskiviikot ja sitäkin kautta aktivoituu teatteripalvelujen käyttäjäksi. 2015: Aktivoidaan vanhempaa ikäpolvea teatterissa kävijöiksi. 6/2015: kulttuurikeskiviikkojen järjestäminen oli vähäistä. 2015: Liikuntaneuvontaa on annettu viidessä eri toimipisteessa neljän liikuntaneuvojan toimesta. Asiakkaita ollut keskimäärin 15 viikossa.

85 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :08. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä Rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa huomoidaan esteettömyys. (2014) Lappeenrannan seudun ympäristötoimi viranomaisena ottaa huomioon turvallisuuden ja terveellisyyden MRL.n menettelyissä sekä kannustaa pyöräilyn kehittämistä osana kasvihuonekaasupäästöje n vähentämistä ( ) Osallistuminen asiantuntijana turvallisen elinympäristön suunnitteluun ( ) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Tekninen lautakunta 2014: Suunnittelussa ja 2014: rakentamisessa otetaan huomioon esteettömyys. 2015: Ympäristölautakunta Pelastuslaitos (JK) Esitetään poistettavaksi. Yhdistetään ohjelmaan : Esteettömyysasiamies ohjaa ja neuvoo esteettömämpään rakentamiseen. 2014: Osallistuu ja lausuu kaavat ja tarvittaessa muut MRL:n menettelyt 2015: 2014: Osallistuminen asiantuntijana turvallisen elinympäristön suunnitteluun. 2014: Toteutettu ja osallistuttu pyöräilyn kehittämistyöhön. 2015: 2014: Lausuntojen antaminen. Yhteistoiminta muiden viranomaisten ja toimijoiden kesken. 2015: Osallistuminen asiantuntijana turvallisen elinympäristön suunnitteluun. 2015: Lausuntojen antaminen. Yhteistoiminta muiden viranomaisten ja toimijoiden kesken.

86 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :08. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kirjaston sähköisen asioinnin neuvontapalvelut. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Järjestetään Internetopastuksia verkon käyttöön ja sähköisen asioinnin perusasioihin. Kirjaston asiakaspalveluhenkilökunta opastaa asiakkaita aina tarvittaessa kirjaston oman verkkopalvelun käyttöön ja auttaa muidenkin sähköisten palveluiden käytössä. 2014: Internet opastuksia 132 kertaa, osallistujia 158. Digipajan käyttö: 734 kertaa joista opastuskertoja oli 184. Kiertävä digipaja lähikirjastoissa ja maakuntakirjastoalueen kirjastoissa: 695 käyttökertaa, joista opastuksertoja Kiinnitetään Kulttuurilautakunta (P-LP) huomiota esteettömyyteen kulttuuritoimen toimipisteissä ja tapahtumapaikoilla. ( ) 2015: Järjestetään Internetopastuksia verkon käyttöön sähköisen asioinnin 2015: Asiantuntevat ja sähköisen asioinnin opastuspalvelut perusasioihin. Kirjaston Digipaja, asiakaspalveluhenkilökunta internet/atk/tablet/älypuhelin opastaa asiakkaita aina opastukset 109 kertaa, tarvittaessa kirjaston oman osallistujia yhteensä 110 verkkopalvelun käyttöön ja auttaa muidenkin sähköisten palveluiden käytössä. 2014: Sammonlahden kirjaston esteettömyyskartoitus. Saimaan ammattikorkeakoulun oppimistehtävä 2014: Kartoitus tehty keväällä : Esteettömyyden toteuttaminen resurssien puitteissa. 2015: Korjataan esille tulevia puutteita mahdollisuuksien mukaan.

87 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :08. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kehitetään pyöräilyja kävelyedellytyksiä (2014 Esteettömyysasiamies ohjaa Tekninen lautakunta 2014: -2016) ja neuvoo esteettömämpään rakentamiseen. Keskustan kehittämisen toimenpiteet tähtäävät kävelyedellytysten kehittämiseen. Pyöräilyn kehittämisestä erillinen hyväksytty pyöräilysuunnitelma, jota tehostetaan viestintä ja markkinointisuunnitelman toteuttamisella. 2014: 2015: Lappeenranta vuoden pyöräilykaupunki Tekninen lautakunta Liikenneturvallisuussuunn itelman toteuttaminen ( ) 2015: 2014: iliitu liikenneturvallisuusraportin ja YLEn järjestämän kansalaiskyselyn pohjalta laadittu 7+7 liikenneturvallisuusraportti, jonka pohjalta toteutetaan liikenneturvallisuustyöohjelm aa. 2014: Liikenneturvallisuustyöohjel ma toteutettu 2015: Liikenneturvallisuustyöohjel ma toteutetaan Esteettömyys ( ) Tekninen lautakunta Esitetään poistettavaksi, yhdistetään kohtaan : iliitu liikenneturvallisuusraportin pohjalta laaditaan 7+7 liikenneturvallisuusraportti, jonka pohjalta toteutetaan liikenneturvallisuustyöohjelm aa. 2014: Suunnittelussa ja rakentamisessa otetaan huomioon esteettömyysasia. 2014: 2015: 2015:

88 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :08. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Lisätään neuvontaa ja ohjeistetaan valitsemaan esteetömämpää rakentamista mitä lainsäädännössä edellytetään ( ) Museon saavutettavuussuunnitelm an päivitys. (2015) Uudessa teatterissa esteettömyysasiat ovat kunnossa. (2016) Rakennuslautakunta Kulttuurilautakunta (PMP) Kulttuurilautakunta 2014: Toteutunut 2015: Ohjeistusta ja neuvontaa jatketaan 2014: Suunniteltu vuodelle : 2014: Rakennukset lainmukaisesti esteettömiä. 2015: Rakennukset lainmukaisesti esteettömiä. 2015: Palvelujen saavutettavuus paranee

89 4. Vahva ote elämään (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :07. Yksilöllinen tunniste: PRO fi

90 4.1. Lisätään syrjäytymisuhan alla olevien nuorten koulutus- ja työosallisuutta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :38. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4.1. Lisätään syrjäytymisuhan alla olevien nuorten koulutus- ja työosallisuutta Nuorten oppi- ja työpajojen toiminta kilpailutettu Nuorten TaidePajan toiminta jatkuu hankerahoituksella ja toiminta vakintaistuu 2015 ( ) Rakennushankkeissa osallistutaan Kisälliprojektiin ( ) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Eksote (Sotetmk/SN) Asiakaslähtöisyys Tavoitettujen ja osallistuneiden nuorten määrä Nuorten määrä, joka työllistyy /löytää koulutuspaikan työpajatoiminnan kautta Tekninen lautakunta 2014: Nuorten oppi- ja työpajatoiminta on kilpailutettu ja toiminta käynnissä. Nuortentaidepaja on jatkanut toimintaa ja laajentanut palveluita koko Eksoten alueelle. Maahanmuuttajille suunnattu pajatoiminta on integroitu osaksi normaalia toimintaa vähäisen kysynnän vuoksi. 2015: Taidepaja vakiintuu osakaski Eksoten normaalitoimintaa ja linkittyy tiiviisti nuorten ohjaamo-toimintamalliin. Nuorten paja muuttaa Monarille osaksi ohjaamon toimintaa. 2014: Ei toteutunut 2015: Ei toteutunut 2014: Eksoten organisaatiomuutoksen takia nuorten ohjautuminen oppi- ja työpajatoimintaan on kangerrellut. Nuortentaidepaja on tavoittanut hyvin nuoria. Taidepajan hanke päättyy helmikuussa : Pajatoiminta on sujuvaa ja tukee nuorisotakuun toteutumista. 2014: Ei tuloksia 2015: Ei tuloksia

91 4.1. Lisätään syrjäytymisuhan alla olevien nuorten koulutus- ja työosallisuutta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :38. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Nuorisotakuun terävöittäminen ja ohjaamomallin kehittäminen ( ). Kasvatus- ja opetuslautakunta (ET?) ja Nuoriso-ja liikuntalatakunta (SR) Ohjaamo tukee Lappeenrannan kaupungin nuorisotakuun toteutusta ja vakiinnutta toimintansa. 2014: Valtiovarainministeriön kuntakokeiluun osallistuminen ja ESR hankehaku valmsitelu nuorisotakuun osalta. Ohjaamon tilaselvitys käynnistetty. 2014: Nuorisotoimi osallistunut ohjaamomallin suunnitteluun ja hankerahoituksen työstämiseen. 2015: Ohjaamo toiminnassa Monarilla syksyllä Osallistutaan mahdollisiin kansallisiin hankkeisiin ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2015: Ohjaamo -hanke käynnistyy Sosiaalinen nuorisotyö ja nuorisotiedotus siirtyy osaksi ohjaamoa. Monarin nuorisotilatyö limittyy saumattomasti osaksi ohjaamon palvelukonseptia. (KV) 2015: 2015:

92 4.2. Vahvistetaan nuorisososiaalityötä ja etsivää nuorisotyötä. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :15. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4.2. Vahvistetaan nuorisososiaalityötä ja etsivää nuorisotyötä Etsivän nuorisotyön vakiintuminen osaksi sosiaalista nuorisotyötä. (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja liikuntalautakunta (SR) Etsivien nuorisotyöntekijöiden vakinaistaminen (toteutunut 2013). Työmuodonn tuoman lisäresurssin näkyminen parempana palveluna. 2014: Etsivät nuorisotyöntekijät vakinaistettu vuonna 2013 syksyllä. On pysyvä osa sosiaalista nuorisotyötä. 2015: Tavoite saavutettu, ei toimenpiteitä. 2014: Tuki nuorille on tehostunut vaikinaistamisen myötä. Palveluja pystytään tarjoamaan suuremmalle määrälle asiakkuuksia. Tavoittamattomien nuorten lukumäärä kaikista sosiaalisen nuorisotyön asiakkuuksista: 33 nuorta. Etsivä nuorisotyö on vakiintunut osaksi sosiaalista nuorisotyötä. 2015: Tavoite saavutettu.

93 4.2. Vahvistetaan nuorisososiaalityötä ja etsivää nuorisotyötä. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :15. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Syrjäytymisen ehkäisy sosiaalisen nuorisotyön menetelmien avulla. (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (SR) Sovitut Eksote (Sotetmk/SN) yhteistyörakenteet etsivän nuorisotyön, kopparitoiminnan, nuorten työpajojen sekä lasten ja nuorten talon kanssa (2014) Henkilökohtaista tukea, pienryhmätoimintaa tarjotaan sosiaalisen nuorisotyön yksikön asiakkaille Asiakaslähtöisyys. Yhteistyön lisääminen eri vastuu- ja tulosalueiden välillä. Päällekkäisyyksien poistaminen (mm. tiedot henkilöstä ja elämäntilanteesta, palvelutarpeen arviointi yms.) Rajapintojen työstäminen väliinputoamisen ehkäisemiseksi. 2014: Keskitytään nuoren omiin vahvuuksiin. Etsitään onnistumisen kautta uusia kokemuksia. Autetaan nuorta auttamaan itseään ja luottamaan itseensä. 2015: Toiminta jatkuu limittyen ja mukautuen osaksi ohjaamon toimintakonseptia. Toimintoja tarkastellaan kriittisesti ja haetaan toimivimpia palvelumuotoja osana ohjaamoa. Keskitytään nuoren omiin vahvuuksiin. Etsitään onnistumisen kautta uusia kokemuksia. Autetaan nuorta auttamaan itseään ja luottamaan itseensä. 2014: Lasten ja nuortentalon toiminta ja yhteistyö toimijoiden kesken käynnistynyt. Yhteistyömuotoja edelleen kehitetään ohjaamotoimintamallin kautta. 2014: Ilmoitettuja nuoria sosiaaliseen nuorisotyön yksikköön 151, joista asiakkuus toteutui 118 osalta. 33 nuorta ei halunnut asiakkuutta tai ei tavoitettu useista yhteydenotoista huolimatta. 2015: Tarpeisiin vastataan tehokkaasti osana ohjaamoa. 2014: Yhteistyömuotojen ja prosessien mallinnus käynnissä. Teemalliset infot taidepajalla 2. Prosesseja edelleen kehitetään ohjaamo-toimintamallin avulla.

94 4.2. Vahvistetaan nuorisososiaalityötä ja etsivää nuorisotyötä. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :15. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kirjaston tapahtumatoiminta ja nuorisohankkeen jatkotoimenpiteet. ( ) Nuvalaisten kanssa kohdekonsertti ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Kirjastossa on v loppuun asti käynnissä Tosi siistii -hanke. Sen lisäksi järjestetään nuorille konsertteja ja kirjailijavierailuja sekä elokuvaesityksiä. Sarjakuvaklinikka-toiminta jatkuu. Alkamassa on uusia projekteja: lukuvinkkausta yläkouluille ja lukioille ja suunnitellaan pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolle tila nuorille. Kulttuurilautakunta (MV) 2015: Tosi siistii -hanke jatkuu v Jatkohankkeena on haettu rahoitusta Tosi siistii kirjastovirkailija toimimaan nuorten kanssa -projektille. Lasten- ja nuortenosaston tilasuunnitelman toteuttaminen. Sanataide koukuttaa lukemaan ja Pojat pääosassa -projektit. Järjestetään nuorille konsertteja, elokuvaesityksiä ja kirjailijavierailuja. 2014: Abba-konsertit 2015: Queen-Abba, elokuva, pelimusa,tietokone yms.konsertti 2014: Järjestetty: piirustuspaja (33 krt), leffailta (27 krt), Taikurikurssi (10 krt). Tapahtumat:Yhteiset ovet, Elävä kirjasto, Kevätkumous, Tule ja tupsahda. Koulutuksia kirjastojen henkilökunnille (2) Sarjakuvaklinikka 4 kertaa. 2015: Sujuva ja mielekäs yhteistyö kirjaston ja nuorison kesken järjestetty 14 leffailtaa ja yksi Kevätkumoustapahtuma. 2014: Abba-konsertit 2015:

95 4.3. Oppilas- ja opiskelijahuolto edistävät kouluhyvinvoinnin parantamista sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävän koulun syntymistä. (Versio 6) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4.3. Oppilas- ja opiskelijahuolto edistävät kouluhyvinvoinnin parantamista sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävän koulun syntymistä Neuvola-asetuksen mukaisesti (2014) Kopparitoiminnan laajentaminen? (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Eksote, Sotetmk (SN) - Neuvola-asetus 2014: Oppilas- ja 2014: Toiminta toteutunut opiskeluhuolto sekä neuvolatoiminta asetusten neuvolatoiminta toteutunut mukaisesti. asetuksen muakisesti. Varaudutaan oppilashuoltolainsäädännön tuomiin muutoksiin.oppilasja opiskeluhuoltolaki edellyttää, että myös toisella asteella on koulupsykologija kuraattoripalvelut. Eksote Sotetmk (SN) Valvotaan Ympäristölautakunta koulutilojen terveellisyyttä ja turvallisuutta valvonta suunnitelman mukaisesti sekä asiakasaloitteisesti. Osallistutaan sisäilmatyöryhmän työhön resurssien puitteissa ( ) - Kopparitoiminnan laajeneminen tarpeita vastaavaksi. - Asiakaslähtöisyys. 2014: Kopparitoimintaa on kehitetty osana lasten ja nuorten talon toimintaa. Koulutyöntekijät jalkautuneet koulupäiviin. 2014: Sisäilmatyöryhmän työhön osallistuminen aktiivista. Koulutilojen valvontakäyntejä suoritettu suunnitelman mukaisesti. 2015: Sisäilmatyöryhmään osallistuminen ja koulutilojen valvonnan toteuttaminen 2014: Koppari toiminta on toteutunut suunnitellusti ja toimintamalli on vakiintunut. Kolutyöntekijä toimintamalli aloitettu. 2014: Alkuvuoden aikana toteutettu koulutilojen tarkastuskäyntejä 16 kpl. Koko vuoden tilasto saadaan helmikuussa. 2015: Alkuvuoden aikana toteutettu koulutilojen tarkastuskäyntejä 13 kpl. Lisäksi ammattioppilaitoksiin, päiväkoteihin ym. suoritettu 22 tarkastuskäyntiä.

96 4.3. Oppilas- ja opiskelijahuolto edistävät kouluhyvinvoinnin parantamista sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävän koulun syntymistä. (Versio 6) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Opiskeluhuoltolain täytäntöönpano, täytäntöönpanossa havaittujen kehittämiskohteiden kartoitus ja kartoituksessa nousseiden pulmien ratkaisu (Esi, PO ja LU) ( ) Tiivis yhteistyö Eksoten kanssa ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta 2014: Valmistelu kevään aikana esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen opetussuunnitelmat opiskeluhuoltolain mukaisiksi 2015: Kartoitetaan kehittämiskohteet yhdessä Eksoten kanssa. Etsitään ratkaisut paikallisesti päätettäviin asioihin, muista kehittämiskohteista viestitään ministeriöille. 2014: Opetussuunnitelmat valmisteltu yhdessä Eksoten kanssa ja sovittu yhteistyömuodot 2015: 2014: Kasvatus- ja opetuslautakunta vahvistanut tältä osin uudistetut opetussuunnitelmat Uudet toimintamallit otettu käyttöön lukuvuoden alusta lukien. 2015: 2014: Kasvatus- ja opetuslautakunta vahvistanut tältä osin uudistetut ja Eksoten kanssa yhdessä valmistellut opetussuunnitelmat Uudet toimintamallit otettu käyttöön lukuvuoden alusta lukien. 2015:

97 4.4. Turvataan peruskoulun päättötodistus kaikille luodun toimintamallin mukaisesti ja tuetaan toisen asteen koulutukseen ja työelämään siirtymistä riittävällä yksilöllisellä ohjauksella erityisryhmät huomioiden. (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4.4. Turvataan peruskoulun päättötodistus kaikille luodun toimintamallin mukaisesti ja tuetaan toisen asteen koulutukseen ja työelämään siirtymistä riittävällä yksilöllisellä ohjauksella erityisryhmät huomioiden Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut jalkautuvat kouluille. (2014) Perusopetuksen Kasvatus- ja jälkeisen nivelvaiheen opetuslautakunta yhteistyön kehittäminen myös lukion kanssa (2014) Peruskoulun Kasvatus- ja ohjaustyön varmistaminen opetuslautakunta olosuhteiden edellyttämällä tavalla ( ) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja liikuntalautakunta (SR) - Vanhempainiltojen, te tojen ja oppituntien määrät sekä koululuokkien tiedotuspisteessä vierailujen määrä. - Koulunuorisotyötä tehään kaikissa yläkouluissa jossain muodoissa. HUOM! Muutetaan otsikko muotoon Koulunuorisotyön vahvistaminen ja alueellinen yhdenvertaistaminen 2014: Teemalliset infot yläkouluilla. 8- luokkien vierailut (ennaltaehkäisevä päihdetyö)yhdessä LPR:n Nuorten Palvelun ry:n kanssa. 2015: Koulunuorisotyölliset menetelmät, mm. teemainfot, teemalliset vanhempainillat, ryhmäytykset, joustava koulupäivä -toiminta, välituntitoiminnat, oppilaskuntatoiminnan tukeminen, tukioppilastoiminnan tukeminen. 2014: Tarvekartoitus syksyllä : Ohjauksen opetussuunnitelma päivitetty kola : Valmistellaan perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 2016 perusteiden mukaisiksi 2014: Nettinuorisotyöntekijän vanhempainillat 4 kappaletta ja mediataito-oppitunnit 33 oppituntia eri kouluilla. Tiedotuspiste Verkon toteuttamat teemainfojen kouluilla 13 kpl, omissa tiloissa 7 kpl. 8- luokkien vierailujen määrä 4 kpl. 2015: Koulunuorisotyötä on tehty jossain muodoissa kaikissa yläkouluissa. 2014: Käynnistetty keskustelu lukioon ohjauksesta peruskoulun ja lukion opinto-ohjaajien ja rehtoreiden kesken. 2014: Ohjauksen ops (perusopetus) kola :

98 4.4. Turvataan peruskoulun päättötodistus kaikille luodun toimintamallin mukaisesti ja tuetaan toisen asteen koulutukseen ja työelämään siirtymistä riittävällä yksilöllisellä ohjauksella erityisryhmät huomioiden. (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Peruskoulun päättäneiden jatkoopintoihin ohjaaminen ja tarvittaessa saattaminen (PO, ) Kasvatus- ja opetuslautakunta (MR) 2014: Jälkiohjausprosessi toteutettu entiseen tapaan 2015: 2014: Kola 09/2014: kaikki keväällä perusopetuksen päättäneet oppilaat ovat saaneet tai heille on tarjottu jotain jatkokoulutuspaikkaa. Kahdelle ilman opiskelupaikkaa jääneelle oppilaalle on räätälöity heille tarkoituksenmukaiset opetusjärjestelyt. 2015:

99 4.5. Etsitään yhdessä ratkaisuja hyvinvointi- ja terveyseroja tuottaviin ongelmiin: Kehitetään ja otetaan käyttöön uusia palvelukonsepteja vaikeiden yhteiskunnallisten ongelmien kuten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4.5. Etsitään yhdessä ratkaisuja hyvinvointi- ja terveyseroja tuottaviin ongelmiin: Kehitetään ja otetaan käyttöön uusia palvelukonsepteja vaikeiden yhteiskunnallisten ongelmien kuten syrjäytymisen ehkäisemiseksi Liikuntatoimi tarjoaa liikuntaneuvontaa syrjäytyneille nuorille (2014) Sosiaalisen nuorisotyön jalkautuminen; kotikäynnit ja kädestä pitäen palveluihin ohjaaminen (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja - Tavoitettujen nuorten liikuntalautakunta (AR) määrä. Nuoriso- ja liikuntalautakunta(sr) - Asiakkaiden kotikäyntien ja kädestäpitäen palveluihin ohjattujen määrä. 2014: Neuvontatyötä tehdään yhteistyössä nuorisotoimen erityisnuorisotyöntekijöiden kanssa, jotka myös kohdennetusti tuovat nuoria liikuntaneuvontaan. Liikuntaneuvontaan ohjautuu nuoria myös koulujen terveydenhoitajien kautta ja Eksoten muiden yksiköiden kautta. 2014: Sosiaalinen nuorisotyö käy tarvittaessa asiakkaan kotona ja aktivoi palvejen piiriin. 2015: Sosiaalinen nuorisotyö käy tarvittaessa asiakkaan kotona ja aktivoi palvejen piiriin. Sosiaalinen nuorisotyö toimii nuoren tulkkina toimenpiteissä. 2014: Liikuntaneuvonnassa on käynyt 1-5/2014 aikana viisi nuorta liikuntaneuvonnassa. He ohjautuivat liikuntaneuvontaan sekä nuorisotoimen että terveydenhoitajien kautta. Syksyllä liikuntaneuvonnassa käynyt 9 nuorta Eksoten starttiryhmän kautta. 2014: Kotikäyntejä on tehty, nuoria on ohjattu kädestä pitäen palveluihin. Asiakkaiden kotikäyntien ja kädestäpitäen palveluihin ohjaamisien määrä : Kotikäyntejä on tehty tarvittaessa. Nuoria on ohjattu tarvittaessa kädestä pitäen palveluihin.

100 4.5. Etsitään yhdessä ratkaisuja hyvinvointi- ja terveyseroja tuottaviin ongelmiin: Kehitetään ja otetaan käyttöön uusia palvelukonsepteja vaikeiden yhteiskunnallisten ongelmien kuten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Psykiatrisessa sairaanhoidossa olevien pedagogisen ja psykososiaalisen tuen kehittäminen (2014) Kasvatus- ja opetuslautakunta - Uudet toimintamallit 2014: Lainsäädännön muutoksen myötä opetussuunnitelmien ja käytänteiden muuttaminen lain edellyttämällä tavalla 2014: Käytänteet sisällytetty opetussuunnitelmiin. Kola hyväksynyt ja otettu käyttöön lukuvuoden alussa Raportoinnin työkalujen kehittäminen ja käyttöönotto. (2014) Eksoten integroidut toimintamallit (2014) Eksote (Sotetmk/SN) Eksote (Sotetmk/SN) - Raportoinnin avoimuus - Asiakassegmentointi - Asiakasproesessine kuvaaminen (toiminnan asiakaslähtöisyyden tukena) - Tiedon ennustusarvo ja eteenpäin suuntautuneisuus - Sosiaali- ja terveyspalveluiden integraation syveneminen. - Asiakaslähtöiset palvelut. 2015: Opetussuunnitelman ja käytänteiden muuttaminen esiopetuksessa. 2014: Raportoinnin, tiedolla johtamisen mallia vahvistettu. EEVA ennaltaehkäisevää vaikuttavuutta hanke päättynyt 2/2014. Ydinprosesseja mallinnettu. 2014: Lasten ja nuorten talon ja IsoApupalvelupisteen uudet toimintamallit. Hyvinvointiasemien pilotti. Aikuisten keskus aloittaa toiminnan vuoden 2015 alkupuolella. Eksote on hakenut mukaan VM:n hyvinvoinnin integroitu toimintamalli kuntakokeiluun Kehitetty yhteistyötä Eksoten kanssa (neuvola sekä lasten ja nuorten talo) yhteistyöpalavereissa. 2014: Eksoten raportointijärjestelmä on uudistunut. Tiedollajohtaminen, strategisten muutosten pitkän aikavälin ennustaminen, palveluverkon muutokset, tuottavuusvaikutusten arviointi parantuneet. Prosessimallinnukset tukevat asiakaslähtöistä toimintaa. 2014: Matalankynnyksen toimintamallit ovat lisänneet tehosteta palveluohjausta ja sillä on pystytty vastaamaan paremmin ja nopeammin asiakkaiden tarpeisiin. Asiakkuudet mm. lastentalossa ovat kasvaneet. Toimintamallia laajennetaan koskemaan myös aikuisia.

101 4.5. Etsitään yhdessä ratkaisuja hyvinvointi- ja terveyseroja tuottaviin ongelmiin: Kehitetään ja otetaan käyttöön uusia palvelukonsepteja vaikeiden yhteiskunnallisten ongelmien kuten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Yhteistyön kehittäminen viranomaisten sekä muiden toimijoiden kanssa. ( ) Pelastuslaitos (JK) - Asiakaslähtöisyys - Matalankynnyksen palvelut 2014: Järjestökoordinaattori aloittanut toiminnan. Hyvinvointiasemat kokoavat eri viranomaisten palveluita saamaan toimipisteeseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon rajapintojen yhdistäminen asiakasnäkökulmasta. Yhteistyön kehittäminen viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa. 2014: Yhteistyön kehittyminen muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa. Asiakaslähtöisyys lisääntynyt. 2015: Yhteistyön kehittyminen muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa. Asiakaslähtöisyys parantunut Toteutetaan ja laajennetaan hankkeiden aikana kehitettyjä toimintamuotoja ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2015: Yhteistyön kehittäminen viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa. 2015: Jokainen peruskoulu laatii toimintamallin oppilaiden tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämistä varten 2015: Osallistutaan mahdollisiin kansallisiin hankkeisiin ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2015: Perusopetus osallistuu Liikkuva koulu, Koulutuksellinen tasa-arvo ja Lukuinto-hankkeisiin 2015:

102 5. Aktiivisesti osallistuvat lappeenrantalaiset (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :09. Yksilöllinen tunniste: PRO fi

103 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää MRL:n 133 mukaan luvan vireille tulosta ilmoitetaan naapureille, ellei se ole oleellisen tarpeetonta. Naapureilla tarkoitetaan rajanaapuria ja kadun/tien toisella puolella vastapäätä olevaa maaalueen haltijaa. (2014) Nuorisovaltuusto ja Lasten Parlamentti - toiminta (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Rakennuslautakunta 2014: Toteutunut lain 2014: Oikeat päätökset edellyttämällä tavalla 2015: Oikeat päätökset 2015: MRL:n mukaisesti Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH) Toiminnan määrä, eli Nuorisovaltuuston kokoontumisien määrä, Lasten Parlamentin kokooontumisien määrä. Nuorisovaltuustolta pyydetyt lausunnot, Lasten Parlamentilta pyydetyt lausunnot. 2014: Järjestetään nuorisovaltuusto- ja lasten parlamenttitoimitaa 2015: Järjestetäänn nuorisovaltuusto- ja lasten parlamenttitoimintaa 2014: Nuorisovaltuustolla ollut 11 kokousta sekä 5 muuta yhteistä tilaisuutta. Lasten Parlamentti on kokoontunut 8 kertaa. Nuorisovaltuustolta on pyydetty 5 lausuntoa. Lasten Parlamentilta pyydetty 2 lausuntoa. 2015: Nuorisovaltuustotoimintaa järjestetään. Lasten Parlamenttitoimintaa järjestetään.

104 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Vaikuttamistapahtumat koulujen kanssa (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH) Onko vaikuttamistapahtumia järjestetty. 2014: Järjestetään vaikuttamistapahtuma yhdessä koulujen oppilaskuntien ja nuorisovaltuuston kanssa. 2014: Vaikuttamistapahtuma järjestettiin : Vaikuttamistapahtuma järjestetään syksyllä Nuorisotilojen talokokoukset ja tilatoimikunnat (2014) Uudistetaan Energian internet-sivut siten, että asiakkaiden omatoiminen tiedonsaanti on mahdollista (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH) Nuorisotiloilla on osallisuusrakenne (esim. talo- ja tilatoimikunta). Talokokousten ja tilatoimikuntien kokousten määrä. 2015: Järjestetään vaikuttamistapahtuma yhdessä koulujen oppilaskuntien ja nuorisovaltuuston kanssa. 2014: Nuorisotiloilla pidetään tilakokouksia ja järjestetään muita nuorten osallisuutta vahvistavia toimenpiteitä. 2015: Nuorisotiloilla pidetään tilakokouksia ja järjestetään muita nuorten osallisuutta vahvistavia toimenpiteitä. Energia Uudet toimintatavat 2014: Sivut ja ilme "myyvämmäksi" 2014: 1 nuorisotilalla (Rientola) on osallsuusrakenne (tilatoimikunta). 5 Nuorisotilalla on järjestetty tilakokouksia. Nuorisotiloilla järestetty osallisuustoimenpiteitä tai tilakokouksia 17 kpl. 2015: Nuorisotilojen joilla on käytössään osallisuusrakenne määrä kasvaa. Nuorisotiloilla järjestetään osallisuustoimenpiteitä ja tilakokouksia. 2014: Uudet sivut auki ja uutena Minun energia - palvelu toiminnassa.

105 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kehitetään asioiden valmistelua tavoitteiden mukaisesti. Vakiinnutetaan uusi tapa toimia. (2014) Kehitetään epalvelua, otetaan käyttöön chat- toiminta eli reaaliaikainen vastauspalvelu (2014) Konsernihallinto (AK) 2014: Kuntalaisaloite - palvelu on otettu käyttöön otakantaa.fi -sivustolla. Asukastilaisuuksia valmisteilla olevista asioista järjestetty. Konsernihallinto (AK) epalvelun käytön laajnetuminen 2014: Asiakaspalvelukeskus Winkin kokonaiskehittäminen aloitettu hallintokonttorityön valmistumisen myötä. Toimenpiteitä saadaan aikaan syksyllä. 2014: Asukkaiden ja kaupungin välinen vuorovaikutus on parantunut. 2014: epalautteesta otettu käyttöön täydennetty versio. Palautteisiin vastaamiseen annettu uudet määräajat.palautteisiin vastaamista seurataan Perustetaan Kuntalaiset Keskiöön ajatuksen mukaan KH:n nimittämänä asukastoimikunta, jossa valtuutettujen lisäksi alueraatien puheenjohtajat ja varajäseninä varapuheenjohtajat (2014) Alueraatien toiminnan merkitystä vahvistetaan antamalla lausuntoja alueen asioista, pyytämättäkin (2014) Lisätään sähköisten kyselyiden määrää. (2014) Konsernihallinto (MH) Luotu uusi toimiva malli 2014: Toistaiseksi ei ole perustettu. Toimintamallin kehittämistä jatketaan. Konsernihallinto (MH) Lausuntojen määrä 2014: Kuntarakenneselvityksestä pyydetty lausunnot alueraadeilta ja eri yhdistyksiltä. Toimialat eivät vielä pyydä alueraadeilta lausuntoja. Konsernihallinto 2014: Esim. joukkoliikennekysely ja pyöräilykysely sekä kuntarakennekysely. 2014: Asukkaiden ja kaupungin välinen vuorovaikutus paranee. 2014: Alueraatien toiminnan merkitys vahvistuu. 2014: Sähköisten kyselyiden määrä on lisääntynyt.

106 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Vaikutetaan Kuntalaiset Keskiöön koulutusohjelmalla luottamushenkilöiden ja virkamiesten asenteisiin ja tapoihin toimia enemmän asukaskeskeisen lähidemokratian vahvistamiseksi. (2014) Naapureille tiedottaminen ja kuuleminen osaksi sähköisesti ( ) Tehtävät toteutetaan avoimesti ja vuorovaikutteisesti. ( ) Konsernihallinto (MH) Rakennuslautakunta Ympäristölautakunta Lähidemokratian eri osallistumismuotojen käyttöönotto 2014: Toteutettu mm. uutena toimintamuotona päättäjien kyselytunti (5/2014). 2014: Valmisteilla 2015: Toistaiseksi ei käyttöön, tietoturvariski 2014: Asianosaisia kuullaan ennen päätösten tekemistä, aktiivinen tiedottaminen 2015: Jatketaan avointa ja vuorovaikutteista toimintaa 2014: Ensimmäisellä päättäjien kyselytunnilla n. 20 osallistujaa. 2014: 2015: 2014: Toteutettu 2015: Toteutettu

107 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Oppilaskuntien tehtävien tarkennus. Oppilaskuntien ja nuorisovaltuuston sekä Lasten parlamentin kuuleminen merkittävissä ratkaisuissa ( ) EVA-käytäntö ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta 2014: Kaikissa kouluissa on oppilaskunta. Lasten parlamentin yleiskokouksen perusopetusta koskevat asiat käsitelty perusopetuksen joryssä ja toimenpiteet merkitty tiedoksi kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Kielistrategian valmistelussa kuultu peruskoulujen oppilaskuntia, nuorisovaltuustoa sekä Lasten parlamenttia. 2015:Kaikissa kouluissa on oppilaskunta ja lukioissa opiskelijakunta. 2014: Käytössä 2015: 2014: Oppilaskuntien toimintasuunnitelma on peruskoulun lukuvuosisuunnitelman osa. 2015:Oppilaskuntien toimintasuunnitelma on peruskoulun lukuvuosisuunnitelman osa. Lasten parlamentin yleiskokouksen perusopetusta koskevat asiat käsitelty perusopetuksen joryssä ja toimenpiteet merkitty tiedoksi kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Länsialueen palveluverkkoasiaa esitelty sekä nuorisovaltuustolle että lasten parlamentille. 2014: Käytettiin Muukonniemen väistötilavaihtoehtojen arvioinnissa, kola :

108 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kirjastossa avoimen ministeriön kansalaisaloitemappi. ( ) Huomattavimmista uudis- ja peruskorjauskohteista pyydetään lausunnot vanhus-ja vammaisneuvostoilta, nuorisovaltuustolta lasten parlamentilta ja alueraadilta ( ) Kulttuuritoimi käyttää EVAarviointimenetelmää päätöksenteossaan. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) Tekninen lautakunta Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Kirjastossa on erillinen Kansalaisaloitemappi, josta löytyy sekä aloitteiden sisältöjä että kannatuslomakkeita. 2015: Kirjastossa on erillinen Kansalaisaloitemappi, josta löytyy sekä aloitteiden sisältöjä että kannatuslomakkeita. 2014: Ei vielä ennakkotapauksia. 2015: Pilottikohteena Pontuksen koulun uudisrakennushanke 2014: Käytetään päätösten yhteydessä, joilla on on sellaista vaikuttavuutta, jotka edellyttävät EVAarviointia. 2015: Käytetään päätösten yhteydessä, joilla on on sellaista vaikuttavuutta, jotka edellyttävät EVAarviointia. 2014: Vaikutusmahdollisuuksien paraneminen 2015: Vaikutusmahdollisuuksien paraneminen 2014: 2015: 1 lausuntopyyntö syksyllä 2014: Päätöksissä huomioitu vaikuttavuus. 2015: Päätöksissä huomioitu vaikuttavuus.

109 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Museon Kulttuurilautakunta (PMP) asiakasraati ja museoklubi kokoontuu noin 4 kertaa vuodessa ( ) Kulttuuritoimen edustaja on vahnus- ja vammaisneuvostoissa ( ) Teatterissa avoimia ovia, harjoituksia, tyytyväisyyskyselyjä, äänestyksiä. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) Kulttuurilautakunta (JJ, MW) 2014: Museon asiakasraati ja museoklubi ovat kokoontuneet suunnitellusti 2015: Asiakasraati ja museoklubi kokoontuvat suunnitellusti 2014: Nimetty edustajat em. neuvostoihin. 2015:Kulttuuritoimen edustaja on osallistuntu neuvostojen toimintaan. 2014: Toteutettu suunnitelman mukaisesti. 2015: Toimintaa jatketaan edelleen. 2014: Asiakkaat voivat vaikuttaa museon toimintaan 2015: Asiakaslähtöisyys kehittyy 2014: Edustaja on osallistunut kokouksiin. 2015: Osallistuu kokouksiin Tilanne 6/15: Kokouksiin on osallistuttu 2014: Yleisön kiinnostus ja tietoisuus kasvaa. Katsojan ja näytelmän ohjaajan vuorovaikutteisuus mahdollistuu. 2015: Yleisön kiinnostus ja tietoisuus kasvaa. Katsojan ja näytelmän ohjaajan vuorovaikutteisuus mahdollistuu epalvelujen kehittäminen ( ) Tekninen lautakunta 2014: epalvelujen kehittäminen ja lisääminen 2015: epalvelujen kehittäminen ja lisääminen 2014: epalvelut otettu käyttöön; elupa, epalaute, eraklupa, valmistelussa etontti. 2015: etontti otettu käyttöön

110 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Alueraadit ovat saaneet luotua toimialoille Kuntalaiset Keskiöön toiminnan ajatusmallia asukkaiden osallistamisesta. Kuntalaiset Keskiöön toimintaa juurrutetaan luottamushenkilöiden ja virkamiesten tapoihin toimia. ( ) Sähköisten kyselyiden vastaus% on kasvanut ja asukkaiden vaikuttamista vahvistavia kyselyitä jatketaan (2015) Asiakaskyselyt ja mielipiteiden ilmaiseminen helposti internet-sivujen kautta ( ) Konsernihallinto (MH) Konsernihallinto (AK) 2015: On jatkettu Kuntalaiset Keskiöön toiminnan juurruttamista osaksi hyvää hallintotapaa ja toimintaa. Pidetään huoli, että toimialat toteuttavat strategiaan kirjattuja linjauksia alueraatien ja asukkaiden osallistamisesta. Kehitetään lähidemokratian toteutumista yhdessä päättäjien kanssa vuonna 2014 saadun Oikeusministeriön Lähidemokratiapalkinnon hyvässä hengessä. 3/2015 alkoi Kuntalaiset keskiöön -jatkohanke nimeltään Kuntademokratiaverkoston kehittäminen. 2015:Kuntalaiset Keskiöön koulutus erikseen virkamiehille ja erikseen päättäjille toteutaan uuden valtuustokauden alussa. Kannustetaan toimialoja toteuttamaan uusia osallistamisen ja lähidemokratian toimintamalleja kuten työpajoja ja osallistavaa budjetointointia. Tiedotetaan ja markkinoidaan asukkaille osallistavaa toimintaa paljon eri toimintatapoja on käyttövalmiudessa. Pidettiin Tulevaisuusjaoston ja Lähiötoimikunan toimesta Lähidemokratian edistämis tilaisuus keväällä. Paikalla myös kaupunkiraadin jäseniä. 2015: Toteutetaan kyselyitä 2015: Kyselyjä toteutettu eri mm. joukkoliikenteen, aloilla. teknisen toimen ja kasvatusja opetustoimen toimialoilla. Toteutetaan kysely kaupungin uusista verkkosivuista. Energia 2015: Asiakaspalautejärjestelmä toiminnassa: palautteiden antomahdollisuus kotisivuilla ja systemaattinen käsittely/analysointi. 2015: Lähtötietoa asiakastyytyväisyyden + prosessien & palveluiden parantamiseksi.

111 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Nuorisovaltuustotoiminna n kehittäminen esim. Ruuti-mallin suuntaan (2016) Alueraatien lausunnot ovat vakiintuneet osaksi kunnallista ja läpinäkyvää päätöksentekoprosessia. (2016) Sähköiset kyselyt ovat asukkaille tulleet tutuiksi ja osaksi toimivaa lähidemokratiaa ja niiden käyttö ja vaikuttavuus vahvistuvat edelleen. (2016) Nuoriso- ja liikuntalautakunta Konsernihallinto(MH) Konsernihallinto

112 5.2. Osallistetaan kuntalaiset mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Luodaan uusia asiakaslähtöisiä palveluiden kehittämisen malleja mm. palvelumuotoilun, asiakasraatien, kokemusasiantuntijoiden, vertaisryhmien sekä kehittämisfoorumeiden ja -ryhmien avulla. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :01. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.2. Osallistetaan kuntalaiset mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Luodaan uusia asiakaslähtöisiä palveluiden kehittämisen malleja mm. palvelumuotoilun, asiakasraatien, kokemusasiantuntijoiden, vertaisryhmien sekä kehittämisfoorumeiden ja -ryhmien avulla Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut tekevät asiakaskyselyjä koulukierroksillaan.(2014) Winkin toimintaa kehitetään asiakkaiden tarpeista lähtien, hyödynnetään alueraateja tarvekartoituksessa ja toimintamallien muuttamisessa. Hallintokonttori aloittaa toimintansa. Otetaan käyttöön palveluja toimialarajojen kuten kirjastot (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso-ja liikuntalautakunta Asiakaskyselyjen (SR) toteutuminen. Konsernihallinto (AK) HUOM! Muutetaan muotoon: Nuorisotoimi tekee asiakaskyselyjä. 2014: Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut tekevät asiakaskyselyjä koulukierroksillaan. 2015: Nuorisotoimi tekee asiakaskyselyjä. 2014: Hallinnon toimintatavoista valmisteltu uusi toimintamalli. 2014: Koulukierroksia tehty 4 kpl. Kyselyitä tehty kouluilla 2 kpl. Kaamospuhalluksesta tehty asiakaskysely. 2015: Asiakaskyseyitä on tehty, kyselyjen määrä. 2014: Kaupunginhallitus on hyväksynyt esityksen kaupungin hallintotehtävien keskittämisestä konsernipalveluiksi ja antanut jatkovalmistelun konsernihallinnon tehtäväksi. Uusi konsernihallinnon organisaatio muodostettu, yhtenä tiiminä asiakaspalvelu. Matkailuneuvonta yhdistetty asiakaspalveluun. Uudet tehtäväkuvaukset ja toimintatavat otettu käyttöön. Asiakaspalvelun tehtäväkenttää laajennettu mm. lipunmyyntiin.

113 5.2. Osallistetaan kuntalaiset mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Luodaan uusia asiakaslähtöisiä palveluiden kehittämisen malleja mm. palvelumuotoilun, asiakasraatien, kokemusasiantuntijoiden, vertaisryhmien sekä kehittämisfoorumeiden ja -ryhmien avulla. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :01. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Asukastoiminta tukee toimillaan eri toimialoja perustamaan asiakasraateja. (2014) Ohjataan lupien hausta yhä suurempi osa sähköisesti ( ) Konsernihallinto (MH) Rakennuslautakunta 2014: Museolla käytössä 2015: Tiedotettu eri toimialojen asiakasraadeista asukastoimijoille. Myös Eksoten asiakasraadeista. 2014: Toteutunut osittain 2015: Markkinointia jatketaan 2014: Asukkaiden mielipiteet huomioidaan päätöksenteossa 2015: Ei vielä tiedossa lukumääräisiä tuloksia. Tiedetään, että asukastoimijat ovat osallistuneet toimialojen asiakasraateihin. 2014: e- rakennuslupahakemuksia alle 10 % 2015: e- rakennuslupahakemuksia 10 % Vuorovaikutteisuus asukkaiden kanssa on lähtökohta onnistuneelle palveluprosessille ( ) Ympäristölautakunta Esitetään poistettavaksi. Toistoa kohdan kanssa. 2014: Asianosaisten kuuleminen ennen päätösten tekoa, aktiivinen tiedottaminen valmisteilla olevista asioista 2014: 2015: Vapaaehtoisasiantuntijaty ö ( ) Tekninen lautakunta 2015: Jatketaan 2014 periaatteita 2014: Pyöräilysuunnitelman laadinnassa hyödynnetty vapaehtoisasiantuntijuutta. Toimintaa jatketaan. 2014: Pyöräilysuunnitelman laadinnassa hyödynnetty vapaehtoisasiantuntijuutta. Toimintaa jatketaan. 2015: Pyöräilysuunnitelman laadinnassa hyödynnetään vapaehtoisasiantuntijuutta. Toimintaa jatketaan. 2015: Pyöräilyolosuhteet parantuneet, vuoden 2015 Pyöräilykaupunki -status saatu

114 5.2. Osallistetaan kuntalaiset mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Luodaan uusia asiakaslähtöisiä palveluiden kehittämisen malleja mm. palvelumuotoilun, asiakasraatien, kokemusasiantuntijoiden, vertaisryhmien sekä kehittämisfoorumeiden ja -ryhmien avulla. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :01. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Uusia yhteydenpitoväyliä ja malleja selvitetään, käyttöön otetaan ja edelleen kehitetään ( ) Selvitämme asiakastyytyväisyyden vuosittain. ( ) Asiakasraati- / asukastoimintaan osallistuminen. ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta Energia Museon Kulttuurilautakunta (PMP) asiakasraati ja museoklubi kokoontuu noin 4 kertaa vuodessa ( ) Pelastuslaitos (UW / JK) Asiakastyytyväisyys / luottamus pelastustoimeen säilyy. 2014: Oppilaille kysely lähiliikuntapaikkaselvityksen yhteydessä. Varhaiskasvatuksessa verkkopohjaisia kyselyjä huoltajille. 2015: Kehitetään varhaiskasvatuksessa lapsille verkkopohjainen tyytyväisyyskysely 2014: Valtakunnallinen selvitys 2015: Valtakunnallinen selvitys 2014: Asukasraati- / asukastoimintaan osallistuminen. 2015: Asukasraati- / asukastoimintaan osallistuminen. 2014: Asiakasraati ja museoklubi ovat kokoontuneet suunnitellusti 2015: Asiakasraati ja museoklubi kokoontuvat suunnitellusti 2014: Oppilaiden näkemyksiä otetaan huomioon lähiliikuntapaikkasuunnittelu ssa. 2015: Uusi lasten haastattelulomake pilotoitu varhaiskasvatuksessa 2014: Jätettiin toteuttamatta säästösyistä. 2015: Toteutetaan. 2014: Asukasraati- / asukastoimintaan osallistuminen. 2015: Asukasraati- / asukastoimintaan osallistuminen. 2014: Sekä raadilla että klubilla ollut 4 kokousta. asiakkaat voivat vaikuttaa museon toimintaan 2015: asiakaslähtöisyys kehittyy

115 5.2. Osallistetaan kuntalaiset mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Luodaan uusia asiakaslähtöisiä palveluiden kehittämisen malleja mm. palvelumuotoilun, asiakasraatien, kokemusasiantuntijoiden, vertaisryhmien sekä kehittämisfoorumeiden ja -ryhmien avulla. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :01. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Seurataan asiakastyytyväisyyttä. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Museon asiakaspalaute pyritään ottamaan huomioon ja vastataan asiakkaalle. Asiakasraati auttaa Kirjaston asiakaspalautteet käsitellään yhteistyöryhmän kokouksissa ja tarvittaessa osastokokouksissa. Jos asiakas on jättänyt yhteystietonsa, hänelle vastataan aina.asiakastyytyväisyyden kartoittamisessa. Teatterissa seurataan sähköistä ja paperista asiakaspalautetta. Palautteista pyritään ottamaan kehitysideoita. 2015: Kirjaston asiakaspalautteet käsitellään yhteistyöryhmän kokouksissa ja tarvittaessa osastokokouksissa. Jos asiakas on jättänyt yhteystietonsa, hänelle vastataan aina. Museo ottaa käyttöön uuden, tehokkaamman asiakaspalautejärjestelmän. Teatterissa seurataan sähköistä ja paperista asiakaspalautetta. Palautteista pyritään ottamaan kehitysideoita. 2014: Asiakastyytyväisyyden paraneminen. 2015: Asiakastyytyväisyyden paraneminen

116 5.2. Osallistetaan kuntalaiset mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Luodaan uusia asiakaslähtöisiä palveluiden kehittämisen malleja mm. palvelumuotoilun, asiakasraatien, kokemusasiantuntijoiden, vertaisryhmien sekä kehittämisfoorumeiden ja -ryhmien avulla. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :01. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Orkesterin mahdollisuuksien mukaiset ohjelmistoideat ja sisältötoivekyselyt ( ):orkesteri mukana keväällä 2015 Suosion valtakunnallisessa yleisötutkimuksessa Maakuntakirjaston asiakasraati toimii kiinteänä osana palvelujen kehittämistä. ( ) Asiakastyytyväisyyskysel yn uudistaminen. Toimintatavaksi vuonna 2014 vanhempainyhdistysten sekä oppilaiden kuuleminen ( ) Kulttuurilautakunta (MV) Kulttuurilautakunta (P-LP) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2014: Yleisö palautteita sähköpostitse Saim,aa Sinfonietta kysely 2015: Suomen sinfoniaorkestereiden kävijätutkimus kevät : Asiakasraati toimii säännöllisesti. Käsiteltävät asiat päätetään raatilaisten kanssa yhdessä. Asiakasraatiin kuuluu 19 asiakasjäsentä. 2015: Asiakasraati toimii säännöllisesti. Käsiteltävät asiat päätetään raatilaisten kanssa yhdessä. Asiakasraatiin kuuluu 19 asiakasjäsentä. 2014: Kysely uudistettu seuraamaan toimialan tavoitteita 2015: Kyselyn toteutustapaa kehitetään vastausaktiivisuuden lisäämiseksi 2014: Saimaa Sinfonietta kysely 2015: 2014: Asiakasraati on kokoontunut 4 kertaa. 2015: Asiakastyytyväisyyden paraneminen asiakasraati kokoontui 2 kertaa. 2014: Peruskoulujen vuosisuunnitelmiin suunnitelma oppilaskunnan toiminnasta ja kuulemisesta. 2015:

117 5.2. Osallistetaan kuntalaiset mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Luodaan uusia asiakaslähtöisiä palveluiden kehittämisen malleja mm. palvelumuotoilun, asiakasraatien, kokemusasiantuntijoiden, vertaisryhmien sekä kehittämisfoorumeiden ja -ryhmien avulla. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :01. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Asukastoiminta ( ) Tekninen lautakunta 2014: Toimintaan osallistutaan yhteistyössä asukasyhteyshenkilön kanssa. 2014: 2015: Kysytään asukkaiden tyytyväisyttä palveluihin ja toimitaan siten, että asiakastyytyväisyys paranee ( ) Palvelumuotoilin hyödyntäminen eri toimialoilla toteutuu hyvinvointiasema - pilotoinnissa (2015) Tekninen lautakunta Eksote (Sotetmk/SN) 2015: Toimintaan osallistutaan yhteistyössä asukasyhteyshenkilön kanssa. 2014: Asukastyytyväisyyttä kysytty mm. katuihin ja puistoihin liittyen sekä joukkoliikenteessä. Kyselyn perusteella toimintaa pyrittykehittämään. 2015:Asukastyytyväisyyttä kysytään mm. katuihin ja puistoihin liittyen sekä joukkoliikenteessä. Kyselyn perusteella toimintaa pyritty kehitetään. 2015: Asiakasraadit, kokemusasiakkaat ja vertaisohjaajat ovat kiinteästi mukana kehittämässä palveluverkkoa asiakkaiden tarpeita vastaavaksi. 2014: Asukastyytyväisyys mm. katuihin, puistoihin ja valaistukseen liittyen pysynyt edellisen vuoden tasolla.joukkoliikenteen asukastyytyväisyys parantunut. Toimintaa kehitetty tehtyjen kyselyihin perusteella. 2015:Toimintaa kehitetään tehtyjen kyselyjen perusteella. 2015: Palveluiden asiakaslähtöisyys paranee. Toteutunieden asiakasraatien, kokemusasiantuntijoiden ja vertaisohjaajien määrät. Vertaisohjaajia on noin 20. Vertaisohjaajakoulutuksia pidetään paikkakuntakohtaisesti 2 3, lisäksi vuosittain järjestetään koko Eksote alueen vertaisohjaajille yhteinen tapaaminen.

118 5.2. Osallistetaan kuntalaiset mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Luodaan uusia asiakaslähtöisiä palveluiden kehittämisen malleja mm. palvelumuotoilun, asiakasraatien, kokemusasiantuntijoiden, vertaisryhmien sekä kehittämisfoorumeiden ja -ryhmien avulla. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Haakana, Pia Maria :01. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Internet-sivuilla myös nopeita kyselyjä palvelutarpeista (2015) Tehdään asiakastyytyväisyyskysely rakennusten käyttäjille (2015) Vanhempien osallistaminen mukaan nuorisotyöhön: muodostetaan nuorten vanhemmista koottu asiakasraati (2015) Asiakastyytyväisyyskysel y (2015) Toimialakohtaiset asiakasraadit ovat kasvattaneet suosiotaan ja vaikuttavuuttaan. ( ) Nopea reagointi asiakastarpeisiin (2016) Energia 2015:Suunnittelu ja kokeilu 2015:Pohja kunnossa. Tekninen lautakunta /Tilakeskus Nuoriso-ja liikuntalautakunta (KH) Onko nuorisotoimen asiakasraati perustettu. 2015: Tilakeskuksen organisaatiomuutoksesta johtuen ei toteutettu. 2015: Perustetaan nuorten vanhemmista koottu asiakasraati. Rakennuslautakunta 2014: Asiakastyytyväisyyskysely suoritettu syysmarraskuussa. Konsernihallinto Energia 2015: Vastausten analysointi alkuvuodesta 2015: Siirtyy vuoteen : Nuorten vanhemmista koottu asiakasraati perustetaan ja se kokoontuu. 2014: Vastauspalautteet 2015: Tulos oli odotettu, vaatimustason laajentuessa ja noustessa tyytyväisyystaso hieman laski. Tulos ei ole vertailukelpoinen 8 vuotta sitten tehtyyn kyselyyn. 2015: Vuoden aikana on 2015: Kahden uuden raadin perustettu kaksi uutta raatia, jäsenmäärät nostavat monikulttuurinen ja Lappee alueraatien jäsenmäärät 150 haja-asutusseutu. vapaaehtoiseen Olemassaolevien asukastoimijaan. Nousua 50 alueraatien rotaatio tehtiin hlöä. Alueraadit tehneet vuonna 2014 ja jäsenmäärä tähän mennessä 1 niissä pysynyt ennallaan. kuntalaisaloitteen ja 2 Alueraadit tehneet sähköistä asioiden kuntalaisaloitteita ja eteenpäin vientiä. sähköisiä asioiden eteenpäin vientejä. 2015: Korvat herkkinä muutoksille. 2015: Toimenpiteitä nopeutetaan. Jatkuvaa toimintaa.

119 5.3. Lisätään kuntalaisten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksista ja osallisuutta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.3. Lisätään kuntalaisten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksista ja osallisuutta Eri toimialat käyttävät tilaa toiminnassaan mm. nuorisotoimi (2014) Ohjatut ryhmät ja liikuntakauden aloitus markkinoidaan asukaslehden lisäksi esim. jalkautumalla kauppakeskuksiin ennen kauden alkua (2014) Lisätään liikuntakampanjoita uimahalleihin (2014) Osallistamis- ja kuulemisasenne käytäntöön kaikissa kontakteissa (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuoriso- ja Mitkä toimialta käyttävät liikuntalautakunta (AR) tilaa? Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Kasvatus- ja opetuslautakunta Mitä tapahtumia järjestetty? 2014:Tilaa markkinoitu Eksote:lle SaiTa:lle ja liikuntapalveluyrityksille vuokrattavaksi. Myös nuorisotoimelle on tarjottu tilaa käyttöön maksutta. 2014: Liikuntaryhmiä markkinoidaan asukaslehdessä ja jalkaudutaan pois liikuntapaikoilta. Näin tavoitetaan liikkumattomat kuntalaiset. 2014: Liikuntakampanjoita järjestetään ohjattujen liikuntakausien alussa sekä koulujen loma-aikoina. 2015: Lauritsalan uimahalli on mukana Ui kesäksi kuntoon -kampanjassa. 2014: Ratkaisukeskeinen toimintatapa- koulutusta henkilöstölle 2014:Eksote, SaiTa käyttävät tilaa tykyliikunnassaan, eräät liikuntapalveluyritykset vuokranneet tilaa ja erityisnuorisotyössä tilaa hyödynnetään. 2014: Jalkauduttu LPR Prisma, Työvoimapalvelukeskus, Terveys- ja hyvinvointiasemat 3 kpl. Avattu liikuntatoimen ohjauspalveluiden omat facebook sivut. 2014:Vesipeuhupäivä hiihtolomalla ja juhannusviikolla Jouluna järjestetty 5 vkoa kestävä Kinkkuuintikampanja sekä kaksi kynttiläuintitapahtumaa. 2015: Lauritsalan uimahallissa järjestetty keväällä 2015 Ui kesäksi kuntoon kanmpanja 2014: Oppilaiden ja opiskelijoiden kokemusta kuulluksi tulemisesta seurataan ja raportoidaan valtuustolle.

120 5.3. Lisätään kuntalaisten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksista ja osallisuutta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Suunnitellaan Museo tekee hyvää! kampanja (2014) Vahvistetaan jo olemassa olevaa tiedottamista ja etsitään uusia kanavia tiedottamisen laajentamiseksi. (2014) Kulttuurilautakunta (PMP) Konsernihallinto (AK) Asukkaat ovat tietoisia kaupungin viestinnän kanavista ja seuraavat niitä aktiivisesti. Kaupungin viestinnän eri kanavat tavoittavat asukkaat. 2014: Toiminta alkoi museokaupan ja norpan suojelun yhteistyöllä. 2015: Kasari-näyttelyn hyväntekeväisyyshuutokaup pa, Pelkistämö-toiminta työhyvinvoinnin kehittämiseksi, 2015 toteutunut suunnitelmien mukaisesti, lisäksi kehitetty Museon muistopajatyöpajakonseptia yhdessä asiakastestiryhmän kanssa 2014: Tiedottaminen pidetty aktiivisella tasolla. Lisätty some-viestintää. 2014: Kampanjalla edistetään tietoisuutta museon ja kulttuurin terveyttä edistävistä vaikutuksista, osoitetaan yhteiskuntavastuuta sekä kehitetään työhyvinvointia 2015: Kampanjalla edistetään tietoisuutta museon ja kulttuurin terveyttä edistävistä vaikutuksista, osoitetaan yhteiskuntavastuuta sekä kehitetään työhyvinvointia 2014:Tiedotusprosessi tehostettu ja keskitetty paremman saavuttavuuden takaamiseksi. Facebookia ja twitteria hyödynnetty viestinnässä.

121 5.3. Lisätään kuntalaisten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksista ja osallisuutta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Edistetään kuntalaisten tietoisuutta sosiaali- ja terveys- sekä muista terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavista palveluista ( ) Konsernihallinto (SN) Jalkautuminen alue/asukasraateihin Hyvinvointikiertueen pilotointi 2014: Suunniteltu ja toteutettu Ylämaalle hyvinvointikiertue yhdessä Eksoten ja kaupungin toimialojen kanssa. Liikuntaneuvonta jalkautunut hyvinvointiasemille. 2014: Jaettu tietoa hyvinvointipalveluista hyvinvointikiertue- pilotissa Ylämaalla Mallu-auton reitillä. Kiertue keskeytetty vähäisen kiinnostuksen ja osallistujamäärän takia Orkesterin avoimet harjoitukset ( ) Kulttuurilautakunta (MV) 2015: Panostetaan tiedotukseen ja tapahtumiin. Lisätään kaupungin verkkosivuille Hyvis.fi linkki ja tietoa palveluista. 2014: Orkesterin avoimet harjoitukset 1-2 kertaa vuodessa. 2015: Jatketaan avoimia harjoituksia 2015: Hyvinvointipalveluiden tiedotus ja tilaisuudet aktivoivat kuntalaisia. Asukaslehdessä tiedotettu liikuntaryhmistä ja mahdollisuuksista sekä kulttuuritapahtumista. Nettisivujen uudistuksessa huomioitu linkki Eksoten sivuille. Osallistutaan aktiivistesti syksyn täydellinen liikuntakuukausi tapahtumaan ja sen tiedotukseen. 2014: Toteutunut, kuulijoita n :

122 5.3. Lisätään kuntalaisten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksista ja osallisuutta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kirjaston tiedotustoiminta: facebook, sähköiset asiakaskirjeet. ( ) Osallistutaan tarvittaessa asukastilaisuuksiin kertomaan ajankohtaisasioista ( ) epalvelujen kehittäminen ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta Esitetään poistettavaksi Yhdistetään kohtaan Esitetään poistettavaksi Yhdistetään kohtaan : Kirjaston tiedottaa tapahtumista säännöllisesti facebookissa ja kirjaston kotisivuilla. Kirjaston sähköisessä tiedotuslehdessä kerrotaan ajankohtaisista tapahtumista. 2015: Kirjaston tiedottaa tapahtumista säännöllisesti facebookissa ja kirjaston kotisivuilla. Kirjaston sähköisessä tiedotuslehdessä kerrotaan ajankohtaisista tapahtumista. 2014: Osallistuminen on arkipäiväistä. 2015: Osallistuminen on arkipäiväistä. 2014: Tämän vaiheen epalvelut ovat käytössä, lukuunottamatta etontti. Erakennusvalvonta, etukihaku maataloustukihaussa, yksityistieavustukset, ealoite ja epoikkeamislupa. 2014: Tiedottaminen nopeutuu ja tehostuu. Sähköistä tiedotuslehteä julkaistiin 9 kertaa 2015: Nopea ja tehokas tiedotustoiminta Sähköistä tiedotuslehteä julkaistiin 6 kertaa. 2014: Käytössä. epalaute toimintaa kehitetty Kadut- ja ympäristö -vastuualueella. epoikkeamislupa ja etontti on vielä työn alla. 2015: 2015: Sähköisten epalveluiden käyttöönotto / Aspa, etontti, eloite ja epoikkeamislupa.

123 5.3. Lisätään kuntalaisten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksista ja osallisuutta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Asukastilaisuudet ( ) Tekninen lautakunta Esitetään poistettavaksi Yhdistetään kohtaa : Osallistuttu useasti, lähes kaikkiin tai ainakin on asia valmisteltu yhdessä asukasyhteyshenkilön kanssa. 2014: 2015: Ennakoiva tiedottaminen ( ) Tekninen lautakunta 2015: 2014: Mm. kevät hiekkojen poistossa ja uusissa lipputuotteissa tiedottamista on tehty ennakkoon. 2014: 2015: Suunnittele ite - toiminnan kehittäminen (Do it yourself) ( ) Poikkitieteelliset asukkaista koostuvat ryhmät ( ) Asukaslähtöisten kampanjoiden tukeminen (välineiden, varusteiden lainaus) ( ) Talkootoiminnan tukeminen ( ) Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta Vrt. kohta Yhdistetäänkö? 2015: Joukkoliikenteesta tiedottaminen ja pyöräilytapahtumat. Koordinoidaan rakentamisen tiedottamista. 2014: Toimintamallia kehitetään. 2015: Toimintamallia kehitetään edelleen. 2014: Pyöräilyverkoston kehittämisessä käytössä. 2015: Pyöräilyverkosto kokoontuu säännöllisesti 2014: Talkootoiminnan tukemiseen varaudutaan ja sitä tuetaan. 2015: Talkootoiminnan tukemiseen varaudutaan ja sitä tuetaan. 2014: Tuetaan ja on tuettu. 2015: 2014: 2015: 2014: 2015: 2014: 2015: Mm. harjoja asukkaille siivousta varten 2014: 2015:

124 5.3. Lisätään kuntalaisten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksista ja osallisuutta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Asukastilasuuksiin mukaan useita eri julkisia toimijoita mm. Eksote ja 3.sektori ( ) Osallistuminen asiantuntijana tarvittaessa ( ) Jatketaan ja kehitetään Kansalaisraati toimintaa ( ) Konsernihallinto 2014: Pidettiin 8 asukastilaisuutta. Eksoten edustajia oli mukana 3/8 asukastilaisuudessa. Rakennuslautakunta Konsernihallinto (MH) Kansalaisraatitoiminnan laajentuminen ja asukasaktiivisuuden lisääntyminen 2015: Tähän mennessä pidetty 7 asukastoiminnan organisoimaa asukaskokousta, jossa kaikissa mukana oli EKJH:n edustaja. Teknisen toimen asukastilaisuuksia pidetty tähän mennessä 11, joissa on ollut mukana Eksoten edustaja sekä konsultteja. 2014: Toteutunut 2015: Osallistutaan tarvittaessa 2014: Maahanmuuttajin kansalaisraati aloitti toiminta Mukana maahanmuuttajia 11 kpl. Seuraavat tapaamiset ja : Ei ole pidetty kansalaisraateja 2014: Asukkaille tietoa Eksoten ajankohtaisista toiminnoista 2015: Asukkaille jaettu tietoa kierrätyksestä. Teknisen toimen kokouksissa konsultit esitelleet kohdetta tilauksen mukaisesti. 2014: 2015: 2014: Toiminta vielä kesken valmistuu Maahanmuuttajien kansalaisraadin lausunto. 2015: Maahaanmuuttaja kansalaisraadin esityksestä perustettiin monikulttuurinen asukasraati.

125 5.3. Lisätään kuntalaisten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksista ja osallisuutta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Otakantaa.fi toimintoa jatketaan ja kehitetään ( ) Konsernihallinto (AK) Vuorovaikutus asukkaiden kanssa lisääntyy. Asukkaat kokevat, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. 2014: OtaKantaa.fi sivustoa käytettiin Päättäjien kyselytunnin ennakkokysymysten kyselyyn 04/2014 kuntalaisilta. 2014: Vastauksia saatiin 6 kpl. Sähköisen kanavan kautta saatiin aktivoiduttua asukkaita osallistumaan. 2015: Henkilöstö tiedottaa aktiivisesti toimialansa tehtävistä. Lisätään myös sähköisiä palveluita valtakunnallinen linja huomioiden ( ) Kehitetään uusia tiedottamisen kanavia asukkaiden informatiiviselle saavuttamiselle. (2015) Ympäristölautakunta Konsernihallinto (AK) 2015: OtaKantaa.fi palvelua käytetään Sammonlahden palveluverkkouudistuksessa. 2014: Aktiivinen tiedottaminen, kuuleminen ennen päätöksentekoa. Sähköisten palveluiden käyttöönotossa on seurattu aktiivisesti valtakunnallisia yhteisiä järjestelmiä. Päällekkäisiä järjestelmien käyttöä pyritty vähentämään. 2015: Rakennetaan sähköisiä palveluita valtakunnallisiin järjestelmiin nojautuen sekä tunnistautumisen pohjalta. 2015: Otetaan käyttöön chat -palvelu asiakaspalvelussa. Julkaistaan kaupungin uudet skaalautuvat verkkosivut. Uudistetaan Tervetuloa lappeenrantalaiseksijulkaisu. Jalkaudutaan erilaisiin tapahtumiin esim. opiskelijoiden saavuttamiseksi. 2014: Tiedotteita tiedotusvälineille laadittu alkuvuoden aikana n. 15 kpl 2015: Tiedotteita on lähetetty n. 10 kpl. Pien- Saimaan tilanne on kiinnostanut edelleen. 2015: Chat-palvelu käytössä matkailuneuvonnassa. Kaupungin uudet verkkosivut julkaistu suomienglanti-venäjä.

126 5.3. Lisätään kuntalaisten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksista ja osallisuutta. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Uusien vaikuttamismuotojen kehittäminen, esim. alueellisen nuorten kuulemistapahtuman järjestäminen (yhteistyössä alueraadin kanssa) (2015) Nuorisotilaverkoston tarkastelu yhteistyössä yhteistyötahojen kanssa (2016) Toteutetaan vahvaa ja kattavaa tiedottamista eri kanavia hyväksi käyttäen. (2016) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (KH) Nuoriso- ja liikuntalautakunta Konsernihallinto (AK) Onko alueellinen kuulemistapahtuma järjestetty. 2015: Järjestetään alueellinen nuorten kuulemistapahtuma esim. Sammonlahdessa. 2015: Alueellinen nuorten kuulemistapahtuma on järjestetty.

127 5.4. Vahvistetaan kotiseudun arvostusta, ylpeyttä juurista ja yhteisöllisyyttä. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.4. Vahvistetaan kotiseudun arvostusta, ylpeyttä juurista ja yhteisöllisyyttä Eri toimialojen ja asukatoiminnan välistä tiedonvaihtoa / välitystä parannetaan. Kaupunkihallinto/konserni välittää yhtenäistä ja kattavaa tietoa asukkaille, ollaan päästy eroon siilomaisesta tiedottamisesta( ) Lapsille ja nuorille suunnattuja hankkeita kulttuuripalveluiden kanssa ( ) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Konsernihallinto (MH) Vuorovaikutuksen 2014: Tiedonvaihtoa on lisääntyminen parannettu mm. Pontuksen Kaupunkimarkkinointi ja koulun suunnittelussa on viestintä tukee asukkaiden hyödynnetty tietoisuutta kotikaupungin asukasmielipiteitä. vahvuuksista ja luo yhteisöllisyyttä Kasvatus- ja opetuslautakunta 2015: Alueraatikokousten pöytäkirjat julkaistaan, jakelussa myös toimialajohtajat. Pidetty keväällä kaksi tilaisuutta, joissa kysyttiin suoraan asukkailta mielipiteitä valmisteilla olevaan asiaan. 2014: Kulttuuripolku 2015: Kulttuuripolku 2014: Asukkaiden tyytyväisyys on kasvanut. Toimialat ovat aktiivisesti osallistuneet asukasraateihin ja muihin asukastilaisuuksiin. 2015: Asukkaat motivoituneita kun saavat vaikuttaa suoraan. 2014: Lasten kulttuurikeskus Metkun laatima Kulttuuripolku-ohjelma ja työpajat esikoululaisille sekä peruskoululaisille 2015: Lasten kulttuurikeskus Metkun laatima Kulttuuripolku-ohjelma ja työpajat esikoululaisille sekä peruskoululaisille

128 5.4. Vahvistetaan kotiseudun arvostusta, ylpeyttä juurista ja yhteisöllisyyttä. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Maakuntakirjaston Kulttuurilautakunta (P-LP) asiakasraati toimii kiinteänä osana palvelujen kehittämistä. ( ) Vahvistetaan edelleen esitysten laatua: ylpeys omasta teatterista. ( ) Elävä ja toimiva museo tukee Lappeenrannan imagoa kulttuurikaupunkina ( ) Kulttuurilautakunta (JJ, MW) Kulttuurilautakunta (PMP) 2014: Asiakasraati kokoontuu säännöllisesti. Raatiin kuuluu 19 asiakasjäsentä. 2015: Asiakasraati kokoontuu säännöllisesti. Raatiin kuuluu 19 asiakasjäsentä. 2014: Toimittu suunnitelman mukaisesti. 2015: Jatketaan suunnitelman mukaisesti. 2014: Museo toimii monissa verkostoissa sekä kansallisesti että kansainvälisesti, viedään positiivista viestiä omasta kaupungista 2015: Museo toimii monissa verkostoissa sekä kansallisesti että kansainvälisesti, viedään positiivista viestiä omasta kaupungista 2014: Asiakkaat mukaan toimimman suunnitteluun, raati kokoontui 4 kertaa 2015: Asiakastyytyväisyyden paraneminen asiakasraati kokoontui 2 kertaa. 2014: Esitykset ovat ammattimaisesti toteutettuja ja laadukkaita. 2015: Esitykset ovat ammattimaisesti toteutettuja ja laadukkaita. 2014: Tietoisuus Lappeenrannan kulttuuritoiminnasta lisääntyy. 2015: Tietoisuus Lappeenrannan kulttuuritoiminnasta lisääntyy.

129 5.4. Vahvistetaan kotiseudun arvostusta, ylpeyttä juurista ja yhteisöllisyyttä. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kaupunginorkesteri Saimaan ja Etelä-Karjalan musiikillinen kulttuurilähettiläs ( ) Kulttuurilautakunta (MV) 2014: Saimaa Sinfoniettan konsertit Lappeenrannassa ja Mikkelissä opetusministeriön erityishankkeena ja maakuntarahastojen hankkeen tuella. 5periodia, sekä Lprko Saimaa Sinfoniettanan Unkarissa 2014: Keväällä 2 periodia, 4 konserttia. 2 festivaalivierailua 2015: Museon Kulttuurilautakunta (PMP) asiakasraati ja museoklubi kokoontuu noin 4 kertaa vuodessa ( ) Yleisten alueiden lupa-asioiden joustava hoitaminen ( ) Tekninen lautakunta 2015: 2014: Asiakasraati ja museoklubi ovat kokoontuneet säännöllisesti 2015: Asiakasraati ja museoklubi kokoontuvat suunnitellusti 2014: Paljon onnistumisia asiassa mm. alle 18 vuotiaiden jääkiekon MM kisat sekä mm. ravintolapäivät 2014: Sekä klubilla että raadilla ollut 4 kokousta 2015: Yhteisöllisyys lisääntyy 2014: 2015: Osallistuminen asiantuntijana kaupunkikuvatyöryhmään ( ) Rakennuslautakunta 2015: elupa 2014: Toteutunut 2015: Osallistutaan asiantuntijana 2014: Lausunnot 2015: Lausunnot

130 5.4. Vahvistetaan kotiseudun arvostusta, ylpeyttä juurista ja yhteisöllisyyttä. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Nissinen, Tuula :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Museon kokoelmia ja kokoelmatyötä avataan yleisölle, tehdään yhteisöprojekti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa (2015) Kulttuurilautakunta (PMP) 2014: Asiakkaat pääsevät vaikuttamaan näyttelyn sisältöihin taidemuseolla avautuvassa näyttelyssä. Käynnissä teollisuusperinnön digitointihanke, jonka tavoitteena on lisätä aineistojen saavutettavuutta yleisölle 2015: saatu avustus kokoelmien digitointiin ja avaamiseen yleisölle, projekti alkaa syksyllä : Yleisön tietoisuus museon kokoelmista lisääntyy 2015:Yleisön tietoisuus museon kokoelmista lisääntyy

131 6. Kuunnellen ja yhdessä tehden (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :11. Yksilöllinen tunniste: PRO fi

132 6.1. Palveluissa painotetaan välittömyyttä, asiakaslähtöisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Asianosaista kuullaan ja hänen vaikutusmahdollisuuksiaan lisätään itseä koskevassa päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Welin, Maarit Inkeri :39. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 6.1. Palveluissa painotetaan välittömyyttä, asiakaslähtöisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Asianosaista kuullaan ja hänen vaikutusmahdollisuuksiaan lisätään itseä koskevassa päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä Asiat perustellaan tarkemmin ja eri vaihtoehdot analysoidaan päätöksenteon pohjaksi EVA:n mukaisesti. (2014) Asukaslehdet, FB (2014) Asiakaslähtöinen palvelu (2014) Huolehditaan, että henkilöstöllä ja esimiehillä on aikaa välittömään asiakastyöhön ja toimintakäytäneiden perustelujen esittämiselle ( ) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Konsernihallinto (SN) - Toteutuneet EVA arvioinnit. Konsernihallinto (AK) Rakennuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta - Asukaslehtin määrä - Tilapäivitykset - Tykkäykset 2014: EVA:n käyttökoulutuksille ei lisäkoulutustarvetta. 2014: Asukaslehdet (2kpl) ja some-tiedotus hyödynnetty asukkaiden aktivoimiseksi. 2014: Toteutunut 2015: Jatketaan henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa 2014: ei toimenpiteitä tällä valtuustokaudella 2014: EVA käyttö vuonna 2014 (raportointi valmistuu helmikuussa 2015). Valmistellaan seurannan kehittäminen vuoden 2015 aikana. Osallistuttu lapsivaikutustenarviointi työpajaan 5/ : Asukaslehtiä julkaistu 3 kpl. Erillisjulkaisu Lappeenrannan Joulu. Facebookin kautta tiedotettu asukkaita ja kannustettu osallistumaan. 2014: Asiakasystävällinen palvelu 2015: Asiakasystävällinen palvelu 2014:

133 6.1. Palveluissa painotetaan välittömyyttä, asiakaslähtöisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Asianosaista kuullaan ja hänen vaikutusmahdollisuuksiaan lisätään itseä koskevassa päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Welin, Maarit Inkeri :39. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Reagoimme nopeasti asiakaspalautteeseen ja muokkaamme toimintaamme saadun palautteen pohjalta ( ) Palveluiden kehittäminen saadun palutteen perusteella. ( ) Energia Pelastuslaitos (EH) 2014: Palautekanavat parempaan kuntoon 2015: Reagointia nopeutetaan 2014: Palveluiden kehittäminen saadun palautteen perusteella. Asukastoimintaan / tilaisuuksiin osallistuminen. 2015: Palveluiden kehittäminen saadun palautteen perusteella. Asukastoimintaan / tilaisuuksiin osallistuminen. 2014: Hankittu yhtenäinen raportointijärjestelmä, johon palautteet kerätään 2015: Reagointi ja prosessi toimintakunnossa 2014: Kansalaisten luottamus pelastusviranomaisten toimintaan (valtakunnallinen kysely). Asukastoimintaan / tilaisuuksiin osallistuminen. 2015: Kansalaisten luottamus pelastusviranomaisten toimintaan pysyy korkeana (valtakunnallinen kysely).

134 6.1. Palveluissa painotetaan välittömyyttä, asiakaslähtöisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Asianosaista kuullaan ja hänen vaikutusmahdollisuuksiaan lisätään itseä koskevassa päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Welin, Maarit Inkeri :39. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kehitetään edelleen teatterin ohjelmistoa vastaamaan katsojien makua ja toisinpäin. ( ) Kulttuurilautakunta (JJ, MW) 2014: Toimittu tavoitteen ja suunnitelman mukaan. 2015: Tavoitteiden mukainen toiminta jatkuu. 2014: Ohjelmisto on monipuolinen, jokaiselle jotakin: koko perheen seikkailumusikaali, pienille lapsille suunnattu nukketeatteri, yhteistuotantona tanssiteos, klassikkomonologi, komedia, monologinäytelmä, paikallisuutta korostava tuotanto sekä soiton ja laulun höystämä kotimainen komedia ja lisäksi korkeatasoiset vierailuesitykset. (Tarkemmat tiedot teatterin kotisivuilla ja esitteissä.) Kysytään asukkaiden tyytyväisyttä palveluihin ja toimitaan siten, että asiakastyytyväisyys paranee. Tiedotteita ( ) Rakennusvalvonta tiedottaa osana tiedotteita ja itsenäisesti ajankohtaisista asioista ( ) Tekninen lautakunta Rakennuslautakunta 2014: Asiakastyytyväisyys kyselyt toteuttu ja uusia toteutetaan. 2015: Asiakastyytyväisyyskyselyjä tehdään vuosittain 2014: Ei ole ollut tiedotettavaa 2015: Tiedotetaan asiaan kuuluvalla tavalla 2015: Kevään ohjelmisto on monipuolinen ja myös strategian mukaisesti kansainvälinen. 2014: 2015: Kyselyjen tulokset syksyllä 2014: 2015: Lehtitiedotteet ja kirjeet

135 6.1. Palveluissa painotetaan välittömyyttä, asiakaslähtöisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Asianosaista kuullaan ja hänen vaikutusmahdollisuuksiaan lisätään itseä koskevassa päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Welin, Maarit Inkeri :39. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Lappeenrannan seudun ympäristötoimen tehtävissä lakisääteisyys, yksikön vastuu ja velvoitteet, yleinen etu ja asukastyytyväisyys voivat olla ristiriidassa keskenään, mutta konflikteja sovitellaan vuorovaikutuksessa. Peruslähtökohtana on aina kuitenkin ratkaisujen lainmukaisuus. Eläinlääkäripalveluissa erityisesti huomioidaan palveluiden helppo saavutettavuus. ( ) Museon vertaisihmettelijätoimintaa jatketaan ( ) Asiakasta palvelevan ohjauksen lisääminen (asiakaslähtöisyys) ( ) Ympäristölautakunta Kulttuurilautakunta (PMP) Tekninen lautakunta 2014: Eläinlääkäripalveluja tarjotaan edelleen pitkälti paikallispalveluna, eläinlääkärivastaanotoista tiedotetaan, virka-ajan ulkopuolinen päivystys ohjautuu yhdestä numerosta käsin. 2015: Eläinlääkäripalveluja jatketaan paikallispalveluina 2014: Vertaisihmettelijät paikalla aina museoperjantaisin 2015: Vertaisihmettelijät paikalla aina museoperjantaisin 2014: Mm. joukkoliikennemarkkinoinnis sa ja lipputuotteissa on entistä paremmin pyritty ottamaan huomioon asiakaslähtöisyys. 2014: Toteutettu 2015: Toteutettu. Muutamia rikosasioita käynnissä. Hallintovalituksia useista asioista vuorovaikutuksesta huolimatta. 2014: Museo toimii myös kohtauspaikkana 2015: Museo toimii myös kohtauspaikkana 2014: 2015: 2015: Asiakaslähtöinen joukkoliikennetutkimus tehty

136 6.1. Palveluissa painotetaan välittömyyttä, asiakaslähtöisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Asianosaista kuullaan ja hänen vaikutusmahdollisuuksiaan lisätään itseä koskevassa päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Welin, Maarit Inkeri :39. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kausiesitteet, informaatiokirjeet, sähköiset menetelmät ( ) Kulttuurilautakunta (MV, P- LP, PMP, MW) 2014: Teatterilla kausiesite ja mukana olo Kaakon Teatterit -lehdessä, ajoittain info-kirjeet sähköpostilistalle ilmoittautuneille, tiedottaminen lehdistölle ja tiedottaminen kotisivuilla. Orkesteri julkaisee: kausiesite, ystäväyhdistys Bravissimon jäsenkirje, tiedotteet kaupungin internet -sivuilla, asukaslehdessä, Etelä-Saimaassa, Lappeenrannan uutisissa ja Vartissa. Kirjasto julkaisee sähköistä asiakaslehteä, facebookissa ja kirjaston kotisivuilla tiedotetaan ajankohtaisista tapahtumista. Pääkirjastossa on käytössä info-tv. Museolla kaksi sähköistä lehteä, Kaakkuri ja Museoviesti. Lisäksi MuseoOn -tiedotuslehti, näyttelykalenteri, FB-ryhmä, blogi ja sähköistä tiedotusta postituslistalaisille. 2015: Kirjasto julkaisee sähköistä asiakaslehteä, facebookissa ja kirjaston kotisivuilla tiedotetaan ajankohtaisista tapahtumista. Pääkirjastossa on käytössä info-tv. Teatterilla kausiesite ja mukana olo Kaakon 2014: Tiedottaminen on nopeutunut ja lisääntynyt. Markkinointitiimin syntyminen. 2015: Tiedottaminen on nopeutunut ja lisääntynyt.kirjaston sähköistä asiakaslehteä julkaistiin 6 kertaa. Teatterilla toteunut suunnitelman mukaisesti.

137 6.1. Palveluissa painotetaan välittömyyttä, asiakaslähtöisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Asianosaista kuullaan ja hänen vaikutusmahdollisuuksiaan lisätään itseä koskevassa päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Welin, Maarit Inkeri :39. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Toteutetaan pienet asiat nopeasti ( ) Perusteltuja oikeita päätöksiä ( ) Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta Esitetään poistettavaksi. Normaalikäytäntö. Teatterit -lehdessä, ajoittain info-kirjeet sähköpostilistalle ilmoittautuneille, tiedottaminen lehdistölle ja tiedottaminen kotisivuilla. Syksyllä kehitetään esitemateriaalia kevyemmäksi ja enemmän sähköiseen muotoon. Asiasta huolehtii konsernipalvelujen vimatiimi. Museolla kaksi sähköistä lehteä, Kaakkuri ja Museoviesti. Lisäksi MuseoOn -tiedotuslehti, näyttelykalenteri, FB-ryhmä, blogi ja sähköistä tiedotusta postituslistalaisille. 2014: Prosessikuvaukset päivityksessä 2015: Prosessikuvaukset hyväksytty. Prosessien kehittäminen. 2014: Palvelujen laadun ja laajuuden sovittaminen vastaamaan annettuja resursseja. 2014: 2015: Prosessien läpimenoajan lyheneminen ja toiminnan tehostaminen. 2014: 2015: Perusteltuja oikeita päätöksiä ( ) Rakennuslautakunta 2015: 2014: Toteutunut. 2015: Tavoitteena tehdä oikeita päätöksiä 2014: Oikeita päätöksiä, jotka eivät ole muuttuneet oikeusasteissa. 2015: Kaksi osittaista hallinnollista korjausta, jotka molemmat raukesi ennen korjausta.

138 6.1. Palveluissa painotetaan välittömyyttä, asiakaslähtöisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Asianosaista kuullaan ja hänen vaikutusmahdollisuuksiaan lisätään itseä koskevassa päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä. (Versio 12) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Welin, Maarit Inkeri :39. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Menestyneiden valitusten määrä on 0. ( ) Konsernihallinto (JW) - Valitusten määrä 2014: Valmistelu ja päätökset kaikilta osin lainmukaisia 2014: Toteutunut 2015: Asukastoimintaan osallistuminen ( ) Maakuntakirjaston asiakastyytyväisyyskysely kerran valtuustokaudessa. (2015) Pelastuslaitos (UW, JK) 2015: Valmistelu ja päätökset kaikilta osin lainmukaisia 2014: Asukastoimintaan osallistuminen. 2015: Asukastoimintaan osallistuminen. Kulttuurilautakunta (P-LP) 2014: Asiakastyytyväisyyskysely yhdessä muiden maakuntakirjastoalueen kirjastojen kanssa järjestetään kerran valtuustokaudessa. 2014: Turvallinen asuinympäristö. 2015: Turvallinen asuinympäristö. 2014: Asiakastyytyväisyyskysely järjestetään : Asiakastyytyväisyyskysely järjestetään Kehitetään museon asiakaspalautejärjestelmä ä (2015) Kulttuurilautakunta (PMP) 2015: Asiakastyytyväisyyskysely yhdessä muiden maakuntakirjastoalueen kirjastojen kanssa järjestetään kerran valtuustokaudessa. 2014: Suunnitelma ja toteutus : Uusi sähköinen asiakaspalautejärjestelmä 2015: Asiakkaalta saadun palautteen perusteella voidaan kehittää toimintaa. Kävijäkyselyjen tekeminen helpottuu.

139 6.2. Kiinnitetään erityistä huomiota rajapinnoilla tehtävään yhteistyöhön ja voimavarojen yhdistämiseen kumppanuusverkostoissa. Lisätään yhteistyötä eri toimialojen, yksityissektorin ja 3. sektorin kesken täsmentämällä hyvinvoinnin alueen rajapinnoilla tehtävää työtä ja työnkuvia eri toimijoiden kesken. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Rautio, Aija :20. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 6.2. Kiinnitetään erityistä huomiota rajapinnoilla tehtävään yhteistyöhön ja voimavarojen yhdistämiseen kumppanuusverkostoissa. Lisätään yhteistyötä eri toimialojen, yksityissektorin ja 3. sektorin kesken täsmentämällä hyvinvoinnin alueen rajapinnoilla tehtävää työtä ja työnkuvia eri toimijoiden kesken Eksote sisäisenä järjestelynä järejstökoordinaattori hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rajapinnoille (2014) Liikuntapaikkojen kunnossapidon sopimuksia seurojen ja kylätoimikuntien kanssa noin 60 kpl (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Eksote (Sotetmk/SN) - Yhteistyömuotojen vakiintuminen Nuoriso- ja liikuntalautakunta (IO) Monta sopimusta on tehty? 2014: Järjestökoordinaattori aloittanut toiminnan ja tekee tiivistä yhteistyöstä maakunnallisen hyvinvointityöryhmän ja kuntien kanssa. 2014: Verkostoituminen ja toiminta eri toimialojen ja valtion viranomaisten kanssa on normaalia ja jokapäiväistä. Liikuntatoimella erilaisia liikuntapaikkojen kunnossapitosopimuksia ja liikuntapalvelujen tuottamissopimuksia. Eläkeja vammaisjärjestöjä kuullaan ja järjestöt tuoittavat ohjattua liikuntaa yhteistyössä liikuntatoimen kanssa. 2015: Ulkoliikunta-alueille tehdään uusia sopimuksia 2014: Yhteistyö kolmannen sektorin toimijoiden kanssa on parantunut ja Iso-Apu palvelukeskus ja hyvinvointiasemat tarjoavat kokoontumistiloja. Myös kaupungin toimialoilla mahdollisuus esitellä toimintaa ko. toimipisteissä. 2014: Sopimuksia on tehty 57 kpl. Eläke- ja vammaisjärjestöjä kuullaan ja kutsutaan koolle 2 kertaa vuodessa. 2015: Uusia sopimuksia tehty ulkoliikuntapaikoille 5 kpl. Sopimuksia nyt yhteensä 62 kpl

140 6.2. Kiinnitetään erityistä huomiota rajapinnoilla tehtävään yhteistyöhön ja voimavarojen yhdistämiseen kumppanuusverkostoissa. Lisätään yhteistyötä eri toimialojen, yksityissektorin ja 3. sektorin kesken täsmentämällä hyvinvoinnin alueen rajapinnoilla tehtävää työtä ja työnkuvia eri toimijoiden kesken. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Rautio, Aija :20. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Liikuntaseurojen, eläke- ja vammaisjärjestöjen sekä liikuntatoimen tapaamiset 2 kertaa vuodessa (2014) Tapaamiset nuorisojärjestöjen kanssa 2 kertaa vuodessa. (2014) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (AR) Nuoriso- ja liikuntalautakunta (SR) Monta kertaa tapaamiset on järjestetty? Tapaamisien tarkoitus on tiedonvälitys puolin ja toisin sekä luoda pohjaa yhteistyölle. Vuonna 2014 tarkoituksena käynnistää avustussääntöjen uudistaminen yhdessä nuorisojärjestöjen kanssa. Onko tapaamisia järjestetty, onko avustussääntöjä ryhdytty uudistamaan. 2014: Erityisliikunnanohjaaja 2014: Tapaamiset pidetty ja liikuntasihteeri kutsuvat toukokuussa ja elokuussa järjestöjen liikuntavastaavat yhteiseen tapaamiseen. Tapaamisessa informoidaan järjestöjä liikunta-asioista ja avustuksista sekä keskustellaan yhtteistyömahdollisuuksista. 2014: Järjestetään tapaamisia nuorisojärestöjen kanssa. 2015: Järjestetään tapaamisia nuorisojärjestöjen kanssa. 2014: Tapaamiset järjestetty tammikuussa 2014 ja joulukuussa Avustussääntöjen uudistamista on lykätty toistaiseksi. Vuoden 2015 alusta avustusten anominen siirtyi sähköiseen järjestelmään eikä avustussääntöjä ollut järkevää muuttaa kesken tämän prosessin Yhteyksien luominen 3. sektorin toimijoihin varhaiskasvatuksen ja opetuksen tavoitteita täydentävien toimintojen järjestämiseksi (2014) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2014: Asiaa alustavasti käsitelty Lasten ja nuorten hyvinvointiselonteko V:n valmistelun yhteydessä 2015: Tapaamisia on järjestetty. 2014: Yhteistyö 3. sektorin toimijoiden kanssa nostettu keskeiseksi Lasten ja nuorten hyvinvointiselonteko V:ssa. Ehdotettu "verkostokartan" laatimista ja toiminnan koordinoinnista vastaavan henkilön nimeämistä.

141 6.2. Kiinnitetään erityistä huomiota rajapinnoilla tehtävään yhteistyöhön ja voimavarojen yhdistämiseen kumppanuusverkostoissa. Lisätään yhteistyötä eri toimialojen, yksityissektorin ja 3. sektorin kesken täsmentämällä hyvinvoinnin alueen rajapinnoilla tehtävää työtä ja työnkuvia eri toimijoiden kesken. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Rautio, Aija :20. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Tehdään erityisesti vesistöjen kunnostuksessa laajaa ja ennakkoluulotonta yhteistyötä asukkaiden ja 3 sektorin kanssa. Tavoitteena on vesistön kunnostaminen, johon etsitään ennakkoluulottomat ratkaisut. Mallia soveletaan tarvittaessa muihin kohteisiin ( ) Tehtävissä käytettävien vapaaehtoisten organisaatioiden toimintaedellytysten tukeminen. ( ) Ympäristölautakunta Pelastuslaitos (UW) Vapaaehtoisten määrä / asukasta. 2014: Asukas- ja yhdistysyhteistyö on toiminnassa 2015: Toiminta 3 sektorin kanssa jatkuu edelleen. 2014: Tehtävissä käytettävien vapaaehtoisten organisaatioiden toimintaedellytysten tukeminen käytössä olevien resurssien puitteissa. 2015: Tehtävissä käytettävien vapaaehtoisten organisaatioiden toimintaedellytysten tukeminen käytössä olevien resurssien puitteissa. 2014: Onnistunut Pien- Saimaalla. Kosteikkoasiamieshanke on palkittu Suomen yhtenä parhaista hankkeista. Myös Lappeenrannan Hanhijärjellä, Savitaipaleen Kuolimolla ja Lappeenrannan Karhusjärvellä tuloksellista toimintaa 2015: Yhteystyö jatkunut tiiviinä Pien-Saimaan suojeluyhdistyksen ja osakaskuntien kanssa. Yhteistyö on tuottanut Säästöpankkisäätiön rahoitusta kunnostushankkeisiin. 2014: Tarkoituksenmukainen vapaaehtoisorganisaatioide n verkosto. 2015: Tarkoituksenmukainen vapaaehtoisorganisaatioide n verkosto.

142 6.2. Kiinnitetään erityistä huomiota rajapinnoilla tehtävään yhteistyöhön ja voimavarojen yhdistämiseen kumppanuusverkostoissa. Lisätään yhteistyötä eri toimialojen, yksityissektorin ja 3. sektorin kesken täsmentämällä hyvinvoinnin alueen rajapinnoilla tehtävää työtä ja työnkuvia eri toimijoiden kesken. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Rautio, Aija :20. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Yhteistyötä tehdään ennakkoluulottomasti, määritellään strategiset kumppanit ( ) Avustusten jakosääntöjen tarkistus, hyväksyminen ja käyttäminen ( ) sektorin hyödyntäminen toiminnassa kumppanuusprojektit; LUT, Citycon, UPM, ELYkeskus ym. ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP, PMP, JK, JJ, MW, MV) Kulttuurilautakunta (PLP) Tekninen lautakunta 2014: Kirjaston ja nuorisotoimen yhteinen Tosi siistii projekti. Kirjastosta on lainattavissa liikuntatoimen liikuntavälineitä, kuten kävelysauvoja, gym-stickejä ja askelmittareita, sekä energialaitoksen sähkönkulutusmittareita. 2015: Kirjaston ja nuorisotoimen yhteinen Tosi siistii projekti. Kirjastosta on lainattavissa liikuntatoimen liikuntavälineitä, kuten kävelysauvoja, gym-stickejä ja askelmittareita, sekä energialaitoksen sähkönkulutusmittareita. 2014: Jakosäännöt hyväksytty. 2015: Kulttuuritoimen kohdeavustukset haettavissa Hakuaika vain kerran vuodessa. Kulttuurilautakunta jakaa maaliskuun kokouksessa. 2014: Kumppanuus projekteja käynnissä kaikkien edellä mainittujen toimijoiden kanssa. 2015: 2014:Yhteistyön lisääntyminen, verkostoituminen. 2015: Yhteistyön lisääntyminen, verkostoituminen. 2014: Avustusmääräraha oli Avustuksia käytetty : Avustusmääräraha on ja jakopäätös tehdään kulttuurilautakunnan maaliskuun kokouksessa. 2014: 2015: Citycon IsoKristiina, UPM Viipurin Vaneri, LUT Kivisalmen pumppaamo, ELY-keskus kaavat ja liikennejärjestelmät

143 6.2. Kiinnitetään erityistä huomiota rajapinnoilla tehtävään yhteistyöhön ja voimavarojen yhdistämiseen kumppanuusverkostoissa. Lisätään yhteistyötä eri toimialojen, yksityissektorin ja 3. sektorin kesken täsmentämällä hyvinvoinnin alueen rajapinnoilla tehtävää työtä ja työnkuvia eri toimijoiden kesken. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Rautio, Aija :20. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Tavoitteiden asettaminen yhdessä 3. sektorin toimijoiden kanssa. (2015) Kasvatus- ja opetuslautakunta 2015: Haetaan valtionavustusta joustavan koulupäivän kehittämiseen keväällä 2015 ja aloitetaan toiminnan kokeilu syksyllä Järjestetään aiheesta yhteinen suunnitteluseminaari sidosryhmien kanssa. 2015: Yhteinen suunnitteluseminaari järjestetty keväällä 2015, sen pohjalta yhteistyökokeilu taiteen perusopetuksen yksiköiden kanssa joustavaan koulupäivään liittyen Nuorisotoimi kehittää uusia harrastusmahdollisuuksia monitoimijaisella yhteistyöllä (2015) Nuorisotoimi toteuttaa jonkin toiminnon/toimintoja yhteistyössä 3. sektorin kanssa (2016) Yhteistyön toteuttaminen ja arviointi tavoitteisiin nähden (2016) Liikuntaneuvonnasta asiakkaat ohjautuvat sujuvasti järjestöjen liikuntaryhmiin (2016) Nuoriso- ja liikuntalautakunta Nuoriso- ja liikuntalautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta Nuoriso- ja liikuntalautakunta 2015: Ohjaamon pajatoiminta ja harrastuskokeilut 2014: Tiivistetään yhteistyötä alueen järjestöjen kanssa. Lappeenrannnan Nuorten Palvelu ry:n kanssa tehty sopimus yhteistyöstä vuodelle 2014 (2 v optio) 2015: Ohjaamo tuottaa uusia nuorille paja- ja harrastustoimintaa. 2014: Järjestöjen kanssa on pidetty koulutus aiheella järjestöt vuonna 2020 tammikuussa -14. Nuorisotyöviikon valmistelu yhdessä alueen järjestöjen kanssa. LPR:N NP:n kanssa tehty yhteistyötä. Yhteistyötuntien määrä 368 tuntia tammi-kesä.

144 6.3. Luodaan edellytykset sujuvalle, monialaiselle hyvinvointia vahvistavalle yhteistyölle. Edistetään innovatiivisten käytäntöjen ja tuotantotapojen käyttöönottoa laajapohjaisessa kehittämisyhteistyössä. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 6.3. Luodaan edellytykset sujuvalle, monialaiselle hyvinvointia vahvistavalle yhteistyölle. Edistetään innovatiivisten käytäntöjen ja tuotantotapojen käyttöönottoa laajapohjaisessa kehittämisyhteistyössä Osallistutaan hyvinvointityöryhmään ja huomioidaan EVA menettely, mikäli se ei ole ristiriidassa erityislainsäädänön kanssa ( ) Kasvatus- ja opetustoimen edustajat osallistuvat hyvinvointityöryhmän sekä niiden alaryhmien työskentelyyn sekä välittävät kehittämistavoitteet organisaatioon ( ) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Ympäristölautakunta 2014: Ympäristötoimen edustaja on ollut läsnä hyvinvointityöryhmän toiminnassa. Kasvatus- ja opetuslautakunta 2015: Pyritään saamaan valtakunnalliseen hyvinvointikertomukseen ympäristöterveydenhuollon seurantaparametreja 2014:Osallistuttu työryhmän työskentelyyn 2015: Osallistuu hyvinvointityöryhmän työskentelyyn 2014: Erityislainsäädäntö ei ole muuttunut 2015: Osallistuttu hyvinvointityöryhmään. EVA - menettelytoapauksia ei ole ollut. 2014: Lasten ja nuorten hyvinvointiselonteko IV tulokset esitelty kaupunginvaltuustolle 12/ :

145 6.3. Luodaan edellytykset sujuvalle, monialaiselle hyvinvointia vahvistavalle yhteistyölle. Edistetään innovatiivisten käytäntöjen ja tuotantotapojen käyttöönottoa laajapohjaisessa kehittämisyhteistyössä. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Onnettomuusuhkien sekä onnettomuuksien määrän ja syiden kehitymisen seuranta. Tarvittaessa tehdä esityksiä muille viranomaisille ja tahoille. ( ) Kulttuuritoimi on mukana sähköisessä hyvinvointikertomuksessa ( ) Asiantuntijaedustus ( ) Pelastuslaitos (EH, UW, JK) Onnettomuuksien määrä / asukasta. Kulttuurilautakunta (P-LP, HH) Tekninen lautakunta Esitetään poistettavaksi Normaalikäytäntö. 2014: Onnettomuusuhkien ja onnettomuuksien määrän ja syiden kehittymisen seuranta. 2015: Onnettomuusuhkien ja onnettomuuksien määrän ja syiden kehittymisen seuranta. 2014: Nimetty kulttuuritoimen edustaja hyvinvointikertomuksen tekoon. 2015: Selonteko valmistuu v : On osallistuttu moninaisiin hankkeisiin asiantuntijana. 2014: Onnettomuustilastoinnin perusteella tarvittavien esitysten tekeminen muille viranomaisille ja tahoille. 2015: Onnettomuustilastoinnin perusteella tarvittavien esitysten tekeminen muille viranomaisille ja tahoille.onnettomuuksien määrä laskee. 2014: Kulttuuritoimen edustaja on ollut kokoamassa hyvinvointikertomusta järjestelmän kautta. 2015: Hyvinvointikertomus valmistuu vuoden aikana. Tilanne 6/15:Kertomusta tehdään yhdessä hyvointipalvelujen kehittämispäällikön kanssa. 2014: 2015: Asiantuntijaedustus ( ) Rakennuslautakunta 2015: 2014: Osallistuttu tarpeen vaatiessa 2015: Osallistutaan tarpeen vaatiessa 2014: 2015:

146 6.3. Luodaan edellytykset sujuvalle, monialaiselle hyvinvointia vahvistavalle yhteistyölle. Edistetään innovatiivisten käytäntöjen ja tuotantotapojen käyttöönottoa laajapohjaisessa kehittämisyhteistyössä. (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 13:12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Hyvinvointikertomuksen avulla seurataan väestön terveyden ja hyvinvoinnin tilaa ja siitä raportoidaan säännöllisesti. ( ) Hyvinvointityöryhmä tukee toimialoja EVA:n käyttöönotossa ja seuraa toteumaa. ( ) Hyvinvointityöryhmä vakiinnuttaa aseman hyvinvointityön koordinoijana ( ) Konsernihallinto (SN) Konsernihallinto (SN) Konsernihallinto (SN) Suppean ja laajan hyvinvointikertomuksen toteutuminen. Strategian hyvinvointiohjelman tarkistaminen väestötietojen tarpeen mukaan Toteutuneet EVA:t Toteutuneet koulutukset. EVA:n käytön laajuus toimialoilla. Kaupungilla on toimiva poikkuihallinnollinen hyvinvointijohtamisen malli, jonka avulla systemaattisesti suunnataan hyvinvointityötä 2014: Hyvinvointikertomus on valmisteltu hyvinvointiohjelman pohjalta. 2015: Valmistellaan vuosittainen hyvinvointikertomus keväällä : EVA käyttökoulutuksille ei ole tarvetta. 2015: Seurantajärjestelmän kehittäminen käynnistetään 2015 syksyllä. 2014: Hyvinvointityöryhmä nimetty ja aloittanut toiminnan. 2015: Hyvinvointityöryhmä keskittyy toimialojen yhteistyön kehittämiseen ja ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinointiin. Yhteistyö on tiivistä lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmän kanssa. (KV) 2014: Hyvinvointikertomusta hyödynnetään strategian hyvinvointiohjelman seurannassa. 2015: Vuosittainen hyvinvointikertomus korostaa hyvinvointiohjelman painotukset vuodelle : Toteutuneet EVAarvioinnit. Raportti valmistuu helmikuuss : Seurantajärjestelmä on käytössä vuoden 2015 lopulla. 2014: Hyvinvointityöryhmä on muodostettu ja se tekee tiivistä yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmän kanssa. Kaupungin laajennettu johtoryhmä toimii hyvinvointityön johtoryhmänä. 2015: Toimialojen yhteistyö ja rajapinnat kehittyvät. Lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmän koordinaattori toimii kaupungin hyvinvointityöryhmän sihteerinä. Toteutetaan rajapintakysely yhteistyömuodoista syksyllä 2015.

147 Elinkeino-ohjelma

148 1. Elinkeinorakenteen uudistaminen tukemalla osaamispohjaisten työpaikkojen syntymistä (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :47. Yksilöllinen tunniste: PRO fi

149 1.1. Tuetaan Lappeenrannan kärkialoja: energia- ja ympäristötekniikka, terveys- ja hyvinvointipalvelut, luovat alat sekä ICT osaaminen. Kaupunki tukee omalla toiminnallaan (kaavoitus, infra) yritysten kehittymistä. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Heinonen, Markku 13:31. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Teemme kehittämisja tutkimusyhteistyötä Saimaan amk:n ja LUT:n kanssa. ( ) Eksote (Sotetmk/SN) - Kehittämis- ja tutkimustyön yhteishankkeiden määrä. - Hankkeiden vaikuttavuus operatiiviseen toimintaan. 2014: LUT ja Saimaan amk Eksoten kehittämisohjelma hankkeessa mukana. 2015: Aktiivinen hankeyhteistyö ja sen kehittäminen. 2014: Hanke on päättynyt 5/ : Eksote on mukana Saimaan amk:n ja LUT:in kanssa Tekesin rahoittamassa TYYPPIhankkeessa (kehittämässä suomalaisten palveluarkea sujuvammaksi), LUT:in Kumous-hankkeessa (palvelutalouden vallankumous ihminen digitalisaation keskiössä)osallistuvana organisaationa ja lisäksi osallistuu Siamaan amk:n Smart Ambulance - hankkeeseen. Yhteishankkeena on syksyllä 2015 käynnistymässä VN:n rahoituksella Kuntouttavat toimintamallit iäkkäiden palveluissa ja EUrahoitteinen Hyvinvointikumppanuushanke.

150 1.1. Tuetaan Lappeenrannan kärkialoja: energia- ja ympäristötekniikka, terveys- ja hyvinvointipalvelut, luovat alat sekä ICT osaaminen. Kaupunki tukee omalla toiminnallaan (kaavoitus, infra) yritysten kehittymistä. (Versio 14) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Heinonen, Markku 13:31. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Otamme aktivisesti käyttöön sähköisiä ja innovatiivisia ICTratkaisuja ( ) Eksote (Sotetmk/SN) - Asiakkaiden yhteydenoton, omahoidon ja palveluihin ohjautuvuuden tehostuminen 2014: SADeHyvis hankeen avulla kehitetään sähköisten palveluja ja sitä kautta parannetaan asiakkaiden valintamahdollisuuksia, oman hyvinvoinnin ja terveyden ylläpidon ja seurannan tehostamista; madalletaan hoitoon ja palveluihin hakeutumisen kynnystä sekä parantaan sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta ja vaikuttavuutta uudenlaisilla yhteydenpitomuodoilla. 2015: Kansalaisten sähköisten palveluiden jatkokehittäminen ja toiminnallisten yksiköiden tukeminen palveluiden jalkauttamisessa. Yhteyskeskuksen perustaminen, toimintamallien käynnistäminen asteittain. 2014: Oman terveydentilan seurannan mahdollisuudet lisääntyneet hyvinvointiasemilla, yhteyskeskuksen muodostaminen käynnissä. 2015: Kansalaisten sähköisten palveluiden kehittyvät ja käyttö lisääntyy. Yhteyskeskuksen toimintamalli on käynnistynyt. Eksote mukana LUT:in Kumoushankkeessa (palvelutalouden vallankumous ihminen digitalisaation keskiössä)osallistuvana organisaationa.

151 1.2. Toteutetaan kärkialoihin keskittyvää sijoittautumismarkkinointia. Terveysalan osalta keskitytään venäläisiin yrityksiin yhdessä kansallisen toimjan, Team Finland-verkoston kanssa. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :42. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.2. Toteutetaan kärkialoihin keskittyvää sijoittautumismarkkinointia. Terveysalan osalta keskitytään venäläisiin yrityksiin yhdessä kansallisen toimjan, Team Finland-verkoston kanssa Wirma luo edelläkävijä toimintamallin Venäjä investin toimintaan yhdessä muiden partnerien kanssa ( ) Annamme asiantuntijuutta terveysmatkailun kehittämiseen ja yhteistyöhön omistajan linjausten mukaisesti (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Wirma - Testattu toimintamalli 2014: On käynnistetty käytössä. yhteistyö SVKK:n kanssa. - Asiakaspalvelutapahtumat Uusi toimintamalli on otettu säilyy 2013 tasolla. käyttöön määrällisten - Palvelu tuotetaan tavoitteiden kustannustehokkaammin. saavuttamiseksi. Eksote (Sotetmk/SN) - Terveysmatkailun kehittyminen - Syntyneet yritykset 2015: Toimintatapa on vakiintunut ja invest in Lappeenranta tilaisuuksia järjestetään säännöllisesti. 2014: Terveysmatkailun kehittämisen yhteistyötaho vetäytynyt Tiurunniemen hankkeesta. 2014: Yhteistyösopimus SVKK:n kanssa tehty, kevään tapahtumissa osallistujia 95 kpl. 2015: 3 rekisteröityä venäläistaustaista yritystä. Invest In seminaareissa 100 osallistujaa. Tilanne vaikuttanut siihen, että asiakkaiden päätöksentekoprosessi on pitkittynyt. 2014: Eksote valmistelee oman palvelukapasiteettinsa myyntiä. Tiurunniemen hanke ei ole edennyt. Asiantuntija-apu käytettävissä.

152 1.5. Luodaan kokeiluympäristöjä yhteistyössä LUTin/Saimian/Sampon ja yritysten kanssa puhtaan ympäristönja kestävän hyvinvoinnin kokonaisuuksiin. (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :53. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kannustetaan innovatiivisiin toimintatapoihin ja hyödynnetään kumppanuuksia (2014) Toimimme integroituna sotekokeilualustana kehitetämishankkeissa (2014) Osallistutaan resurssien puitteissa ympäristöä kehittäviin hankkeisiin mm. vesistön kunnostuskohteissa ( ) Edistämme kokeiluympäristöjen aikaansaamista alueille ( ) Konsernihallinto (MH) Eksote (Sotetmk/SN) Ympäristölautakunta Konsernihallinto (MH) - Innovatiivisten hankintojen ja kumppanuuksien määrä Esitetään poistettavaksi. Yhdistetään kohtaan : Green Lappeenranta - kehitystyö. Cambus (hybridibussi) - hanke, joka on konkreettinen esimerkki LUT:n, Saimaan AMK:n ja Sampon yhteistyöstä. 2014: Eksote on mukana VM:n hyvinvoinnin integroitu toimintamallin kuntakokeilussa. 2014: Osallistutaan kiviaineksen kestävän käytön suunnitteluun 2015: Jatketaan vesistöjen kunnostustoimenpiteitä valuma-aluesuunnittelun, kosteikkorakentamisen, pumppauksen ja hoitokalastuksen toimintalinjoilla 2014: Kukkuroinmäen, Hyväristenmäen ja Toikansuon kokeiluympäristöjen valmistelu. Jätevesilietteen hyödyntämisen selvitystyöt. 2014: Green Lappeenranta- Imatra -ohjausryhmä on perustettu. Hybridibussi otetaan valmistuessaan 2015 käyttöön paikallisliikenteessä. 2014: Kokeilu käynnistyy 2015 ja sen aikan kehitetään asiakasprosessia ja palvelusuunnitelmien yhdenmukaisuutta. 2014: Pien-Saimaan kunnostuoksessa on toteutettu useita hankkeita (KALAPISA2017, PISA+, Kivisalmen Pumppaamo, Hulevesikosteikkojen rakentaminen). Saavutettu valtakunnallinen näkyvyys. 2014: Rahoitushakemukset luonnosteltu. 2015: Rahoitus on varmistunut. 2015: Em. kokeiluympäristöjen investointien käynnistäminen.

153 3. Maakunnan matkailun kehittäminen (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :45. Yksilöllinen tunniste: PRO fi

154 3.5. Tuetaan terveys- ja hyvinvointipalveluyritysten palvelupakettien konseptointia. (Versio 9) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :07. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.5. Tuetaan terveys- ja hyvinvointipalveluyritysten palvelupakettien konseptointia Lappeenrannan Care brändi toimintaan osittain Wirman tuella. Yrittäjät saavat ensimmäiset merkittävät volyymit. (2014) Tuetaan terveys- ja hyvinvointipalveluyrityste n sijoittautumista alueelle (2014) Annetaan asiantuntemusta ja kehitetään kumppanuusmalleja (2014) Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Wirma 2014: 2014: On tuettu Wirman viestinnän kautta. Konsernihallinto (MH) - Yritysten määrä 2014: Kaupunki ja hyvinvointialan yritykset osallistuneet TEM:n FinlandCare - yritysverkostoon. Eksote (Sotetmk/SN) Haetaan Kulttuurilautakunta (PMP) kumppaneita monialaisten hyvinvointipalvelupakettie n tuottamiseen. Museokäynti osaksi hyvinvointipalvelutuotetta. (2015) 2014: Antaa tarvittaessa asiantuntija-apua terveysmatkailussa. Kilpailutusten kautta etsitään toimivia kumppanuuksia. 2014: Projektia suunnitellaan vuodelle : Testattu asiakasryhmällä muistoihin liittyvää uutta palvelutuotetta, tuotteen kehittely ja kumppaneiden hakeminen jatkuu loppuvuonna : Eksote valmistelee oman palvelukapasiteettinsa myyntiä. Hyvinvointialan yritysten työllistävä vaikutus kasvussa. 1 uusi sijoittunut yritys. 2014: Eksote on valmistelut oman palvelukapasiteettinsa myyntiä (esim. sädehoito) ja kilpailutusten kautta etsitty kumppanuuksia muun muassa silmäpoliklinikka toimintaan. Silmäpoliklinikan kilpailutus markkinaoikeudessa ja ratkaisu keväällä : Museokäynti osana hyvinvointipalvelua. 2015: Verkostot ja palvelut monipuolistuvat

155 4. Aktiiviseen työelämään ja koulutukseen kannustaminen (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :44. Yksilöllinen tunniste: PRO fi

Strategiaseuranta 2015

Strategiaseuranta 2015 Strategiaseuranta 2015 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Tulostettu lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Hyvinvointiohjelma 1. Myönteisiä ja kannustavia kasvu- ja kehittymiskokemuksia läpi

Lisätiedot

Strategiakatsaus 6/2014

Strategiakatsaus 6/2014 Strategiakatsaus 6/2014 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Kaupunginhallitus 18.8.2014 Tulostettu lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Hyvinvointiohjelma 1.1. Kannustetaan asukkaita kasvattamaan

Lisätiedot

Strategiaseuranta 2015

Strategiaseuranta 2015 Strategiaseuranta 2015 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Tulostettu lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Hyvinvointiohjelma 1. Myönteisiä ja kannustavia kasvu- ja kehittymiskokemuksia läpi

Lisätiedot

Strategiakatsaus 6/2014

Strategiakatsaus 6/2014 Strategiakatsaus 6/2014 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Tulostettu lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Johdanto Katsauksen tarkoitus Tähän katsaukseen on koottu toimielintasolla (ns. taso

Lisätiedot

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisotoimi Sirpa Räikkönen, nuorisotoimenjohtaja Mitä nuorisotyö on ennaltaehkäisevää kasvatustyötä päihteetöntä perustuu nuoren vapaaehtoisuuteen nuoren

Lisätiedot

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille Kaupunginhallitus 32 23.01.2017 Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille 1075/00.04.02.06/2016 KH 32 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg,

Lisätiedot

NUORISO- JA LIIKUNTATOIMI 2015

NUORISO- JA LIIKUNTATOIMI 2015 NUORISO- JA LIIKUNTATOIMI 2015 Toimialan vuoden 2015 toimintakate alittui noin 210.000 eurolla talousarvioon nähden. Hallinnon toimintakatteen säästö oli noin 56.000 euroa, nuorisotoimen noin 16.000 euroa

Lisätiedot

Strategiaseuranta 2015

Strategiaseuranta 2015 Strategiaseuranta 2015 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Tulostettu 6.8.2015 lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Hyvinvointiohjelma 1.1. Kannustetaan asukkaita kasvattamaan ja kasvamaan

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Strategiaseuranta 2015

Strategiaseuranta 2015 Strategiaseuranta 2015 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Tulostettu 12.2.2016 lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Hyvinvoivat asukkaat 1. Aktiivisuudella hyvinvointia (Versio 1) - Lappeenrannan

Lisätiedot

Strategiaseuranta 2015

Strategiaseuranta 2015 Strategiaseuranta 2015 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Tulostettu 5.2.2015 lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Hyvinvointiohjelma 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista

Lisätiedot

Strategiaseuranta 2015

Strategiaseuranta 2015 Strategiaseuranta 2015 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Tulostettu 18.3.2016 kaupunginhallituksen käsittelyn taustamateriaaliksi Hyvinvoivat asukkaat 1. Aktiivisuudella hyvinvointia (Versio 2) - Lappeenrannan

Lisätiedot

KASPERI II hankkeen Osallisuuden helmet seminaari Terveiset Lasten Kaste osaohjelmasta

KASPERI II hankkeen Osallisuuden helmet seminaari Terveiset Lasten Kaste osaohjelmasta KASPERI II hankkeen Osallisuuden helmet seminaari 22.5.2013 Terveiset Lasten Kaste osaohjelmasta Arja Hastrup Kehittämispäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluja

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta Oulu 1.9.2016 1 Nuorisolaki 2 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä

Lisätiedot

EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016

EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016 EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016 Rikas elämä kaiken ikää. 21.2.2011 Sisällysluettelo 1. STRATEGIAN TARKOITUS 3 2. STRATEGIAN TAUSTAA 3 3. STRATEGIAN

Lisätiedot

Byströmin nuorten palvelut

Byströmin nuorten palvelut Byströmin nuorten palvelut Byströmin nuorten palvelut - Sinun suuntasi Byströmin nuorten palvelut on matalan kynnyksen palvelukeskus oululaisille alle 30-vuotiaille nuorille. Byströmin nuorten palveluista

Lisätiedot

Oulun palvelumalli 2020:

Oulun palvelumalli 2020: Oulun palvelumalli 2020: asiakaslähtöisyyttä, yhteisöllisyyttä ja monituottajuutta OSAAVA KUNTA tutkimuksen -SEMINAARI KUNTAPÄIVILLÄ 15.5.2013 Kehittämispäällikkö Maria Ala-Siuru Oulun palvelumalli 2020:

Lisätiedot

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 Hallintokunta Sitovuustaso Kustannuspaikka Vapaa-aikalautakunta Liikunta ja urheilu 434, 437, 445 ja 465 Järjestetään monipuolisia liikuntamuotoja eri-ikäisille kuntalaisille.

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT

Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Etelä Karjalan sosiaali ja terveydenhuollon ky, Eksote järjestää maakunnan

Lisätiedot

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Sopivaa tukea oikeaan aikaan Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi Juha Sipilän hallituksen 26 kärkihankkeesta. Muutosta tehdään - kohti lapsi-

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetustoimen strategisen toimintasuunnitelman toimeenpano perusopetuksen vastuualueella

Kasvatus- ja opetustoimen strategisen toimintasuunnitelman toimeenpano perusopetuksen vastuualueella Kasvatus- ja opetuslautakunta 56 15.08.2016 Kasvatus- ja opetustoimen strategisen toimintasuunnitelman toimeenpano perusopetuksen vastuualueella 2015-2016 773/12.00.00.02.00/2016 KOLA 56 Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Lauritsalan pilotin tilannekatsaus

Lauritsalan pilotin tilannekatsaus Lauritsalan pilotin tilannekatsaus 7.3.2014 Minna Lignell, Marja Kosonen, Ritva Simpanen, Satu Simolin Taustalla palveluverkkouudistus Eksoten johtoryhmä on määritellyt organisaation strategianmukaiset

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ TÄMÄN VUOKSI SISOTE 1. Palapeli nimeltä Lapsen elämä: - Lapsi päivähoidossa klo 7-17, missä ja miten klo 17-07? Ja lomat, viikonloput? - Lapsi

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 7.12.2016 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

x Työ jatkuu vielä Kaste II Toteutunut osittain - työ jatkuu Kaste II

x Työ jatkuu vielä Kaste II Toteutunut osittain - työ jatkuu Kaste II Painopistealueittain teksti hankehakemuksesta KONKREETTISET TOIMENPITEET Etelä-Savo Keski-Suomi Ehkäisevän työn kehittäminen Sijaishuollon kehittäminen 1. ei toteudu 2. toteutunut 3. toteutunut hyvin 1.

Lisätiedot

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli Kuopio Anna-Mari Juutinen Kuntakokeilukoordinaattori 9.12.2015 Kuopion kaupunki Perusturva

Lisätiedot

Strategian raportointi Lautakuntataso (taso 3) Tulostettu lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi

Strategian raportointi Lautakuntataso (taso 3) Tulostettu lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Strategian raportointi Lautakuntataso (taso 3) Tulostettu 4.8.2016 lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

Sivistystoimen peruspalvelut turvataan. Sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä

Sivistystoimen peruspalvelut turvataan. Sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä Sivistystoimen peruspalvelut turvataan Sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä 21.9.2011 Espoon sivistystoimen strategiakartta 2012 Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki Otaniemi - Keilaniemi - Tapiola

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA / MÄNTSÄLÄ ja PORNAINEN

LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA / MÄNTSÄLÄ ja PORNAINEN 1 LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA / MÄNTSÄLÄ ja PORNAINEN 3. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma (strategia) vuosille 2012; versio 26.11.2009 Kriittinen Yleisiin kasvuoloihin vaikuttaminen

Lisätiedot

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotakuu koulutus 21.3.2014 Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi 25.3.2014 1 Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuusta

Lisätiedot

TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE

TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2016 2016 SEURANTA, Ohjausryhmä käsitellyt 25.4.2017 HYVINVOINTISUUNNITELMAN TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA SEURANTA v. 2016 Lasten ja nuorten

Lisätiedot

Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa

Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa LIKES-tutkimuskeskus 5.11.2015 Arvioinnin täyttäneet koulut, yhteensä 18 Myllymäen koulu Kesämäenrinteen koulu Joutsenon koulu Voisalmen koulu Ravattilan

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Kirsi Kohonen Suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Kohonen, OKT-vastuualue 5.9.2014

Lisätiedot

Kehittämispäivä Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut

Kehittämispäivä Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut Koulutuksellinen tasa-arvo kehittämishanke 2013-2015 Kehittämispäivä 20.8.2014 Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut Koulutuksellinen tasa-arvo -hankkeessa kehitetään lasten ja nuorten

Lisätiedot

POP perusopetus paremmaksi

POP perusopetus paremmaksi POP perusopetus paremmaksi Oppilaan ohjauksen hankkeen koordinaattoritapaaminen 19.8.2009 Opetusneuvos Irmeli Halinen Osaamisen ja sivistyksen asialla POP - ohjelman merkitys Perusopetus paremmaksi ohjelmassa

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

Strategian raportointi Lautakuntataso (taso 3) Tulostettu lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi

Strategian raportointi Lautakuntataso (taso 3) Tulostettu lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Strategian raportointi Lautakuntataso (taso 3) Tulostettu 16.2.2017 lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Strategian raportointi Lautakuntataso (taso 3) Tulostettu kaupunginhallitus ja -valtuustokäsittelyn taustamateriaaliksi

Strategian raportointi Lautakuntataso (taso 3) Tulostettu kaupunginhallitus ja -valtuustokäsittelyn taustamateriaaliksi Strategian raportointi Lautakuntataso (taso 3) Tulostettu 17.8.2016 kaupunginhallitus ja -valtuustokäsittelyn taustamateriaaliksi Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten

Lisätiedot

Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista

Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta 2008-2012 Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kehittämistoiminnassa mukana oleville opetuksen

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke KAINUUN SOTE KUNTAYHTYMÄ Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon toimintasuunnitelma Marja-Liisa Ruokolainen Eija Tolonen, Jaana Mäklin, Lahja

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 40 M LAPE MUUTOSOHJELMA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi

Lisätiedot

Avaussananat 3.11.2008. Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö Leena Nissilä. Osaamisen ja sivistyksen asialla

Avaussananat 3.11.2008. Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö Leena Nissilä. Osaamisen ja sivistyksen asialla Avaussananat 3.11.2008 Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö Leena Nissilä Osaamisen ja sivistyksen asialla PERUSOPETUKSESSA TAPAHTUU Hallitusohjelma voimavaroja suunnataan erityisesti perusopetuksen

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

2.1. Hyvinvointipalvelut

2.1. Hyvinvointipalvelut 2.1. Hyvinvointipalvelut Tulosalueet: Toiminta-ajatus Hyvinvoinnin hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Hyvinvointipalvelujen tehtävänä on eri-ikäisten kuntalaisten hyvinvointitarpeiden

Lisätiedot

Vastaus Lalli Partisen valtuustoaloitteeseen pakolaisten kustannuksista ja valtion tuista

Vastaus Lalli Partisen valtuustoaloitteeseen pakolaisten kustannuksista ja valtion tuista Kaupunginhallitus 110 14.03.2016 Kaupunginvaltuusto 35 29.03.2016 Vastaus Lalli Partisen valtuustoaloitteeseen pakolaisten kustannuksista ja valtion tuista 1204/00.02.04.00/2015 KH 110 Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

Koulutuksellinen tasa-arvo kehittämishanke 2013-2015. Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut

Koulutuksellinen tasa-arvo kehittämishanke 2013-2015. Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut Koulutuksellinen tasa-arvo kehittämishanke 2013-2015 Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut Koulutuksellinen tasa-arvo -hankkeessa kehitetään lasten ja nuorten sekä lapsiperheiden palvelukokonaisuutta

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET

JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET JOENSUUN STRATEGIAA TOTEUTETAAN TOTEUTTAMISOHJELMILLA JA TALOUSARVIOLLA Elämänkaarimallin mukaiset toteuttamisohjelmat 1. Lasten ja nuorten

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto ry Epilepsialiitto ry Hengitysliitto ry Lihastautiliitto ry Mielenterveyden keskusliitto ry Munuais- ja

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

Osallisuussuunnitelma

Osallisuussuunnitelma Osallisuussuunnitelma Lastensuojelun järjestäminen ja kehittäminen Tukea suunnitelmatyöhön - työkokous Kolpeneen palvelukeskus Kerttu Vesterinen Osallisuus Osallisuus on kokemus mahdollisuudesta päättää

Lisätiedot

RAY:n avustusstrategia ja rahoitusmahdollisuudet

RAY:n avustusstrategia ja rahoitusmahdollisuudet RAY:n avustusstrategia ja rahoitusmahdollisuudet Museoista hyvinvointia ja terveyttä -ajankohtaisseminaari 28.3.2011 Sari Miettunen, tiimivastaava, RAY Lainsäädäntö Avustusten myöntämisestä on säädetty

Lisätiedot

LAPE Etelä-Savo. Miten opiskeluhuolto nivoutuu uuteen SOTEmaakuntahallintoon?

LAPE Etelä-Savo. Miten opiskeluhuolto nivoutuu uuteen SOTEmaakuntahallintoon? LAPE Etelä-Savo Miten opiskeluhuolto nivoutuu uuteen SOTEmaakuntahallintoon? Mikä nivoutuu mihin? Mitä nivoutumista pitäisi tapahtua hallinnon tasolla, mitä palveluiden tasolla, mitä kuntalaisen elämässä?

Lisätiedot

Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014. Lukioiden tvt-strategiat tiedoksi ltk:lle (digabi) 8/2014. Hankintakäytäntö sovittu 9/2014

Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014. Lukioiden tvt-strategiat tiedoksi ltk:lle (digabi) 8/2014. Hankintakäytäntö sovittu 9/2014 Liite: Edelläkävijyys KokoHelaGrani Hanke toimeenpanee vuosina 2014-16 valtuuston vuonna 2013 hyväksytyn tietohallintostrategian sivistystoimen osalta. Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014 Lukioiden

Lisätiedot

Lapin sivistysjohtajien syyspäivät

Lapin sivistysjohtajien syyspäivät Lapin sivistysjohtajien syyspäivät - AVI nyt ja tulevaisuudessa Lapin AVI 31.8.2016 1 Hallituksen reformi; kunta, maakunta, valtio Kunnalla on edelleen vastuu osaamisen ja sivistyksen edistämisestä, terveyden

Lisätiedot

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Tavoitteet Laadukkaat nuorisopalvelut Kriittiset menestystekijät kerhotoiminnan ylläpitäminen Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Toteuma 1.1. 31.12. 2015 Sählykerhoja sekä Tyttöjen Tippala-tyttökerho

Lisätiedot

POP Ajankohtaista yleissivistävässä koulutuksessa Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ritva Järvinen

POP Ajankohtaista yleissivistävässä koulutuksessa Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ritva Järvinen POP Ajankohtaista yleissivistävässä koulutuksessa 15.3.2010 Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ritva Järvinen Opetushallituksen koordinoimat POP ohjelman kehittämisalueet

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolaki uudistuu Sosiaalista kuntoutusta työpajoilla

Sosiaalihuoltolaki uudistuu Sosiaalista kuntoutusta työpajoilla Sosiaalihuoltolaki uudistuu Sosiaalista kuntoutusta työpajoilla Kuntamarkkinat 10.9.2014 Mea Hannila-Niemelä & Pirjo Oulasvirta-Niiranen Startti parempaan elämään -juurruttamishanke Valtakunnallinen työpajayhdistys

Lisätiedot

Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen? Tytti Solankallio-Vahteri hyvinvointikoordinaattori

Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen? Tytti Solankallio-Vahteri hyvinvointikoordinaattori Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen? Tytti Solankallio-Vahteri hyvinvointikoordinaattori 19.4.2016 29.4.2016 Mikä on kunnan tehtävä? Kuntalaki (410/2015) 1 Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa 6. TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA VASTUUTAHOT 1 Toimenpide-ehdotukset ovat syntyneet jyväskyläläisille lapsille ja nuorille tehtyjen alkukartoitusten, Jyväskylän kaupungin palvelualueille tehtyjen kyselyjen

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 40 M LAPE MUUTOSOHJELMA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 28.9.2017 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

PALVELUTARPEEN ARVIOINTI SOSIAALIPALVELUISSA

PALVELUTARPEEN ARVIOINTI SOSIAALIPALVELUISSA ILOA VANHEMMUUTEEN KEHITTÄJÄVERKOSTO 16.12.2015 MERVI MAKKONEN Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PALVELUTARPEEN ARVIOINTI SOSIAALIPALVELUISSA ESITYKSEN SISÄLTÖ Perustiedot sosiaali- ja perhepalveluista

Lisätiedot

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet Peruskoulutus Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi Uudistetut opetussuunnitelmat on otettu käyttöön perusopetuksessa. Niihin sisältyvät erityisen tuen osalta valtakunnallisesti uudet toimintamallit ja ohjeet.

Lisätiedot

ÄHTÄRIN KAUPUNGIN LAPSI- JA NUORISOSTRATEGIAN KEHITTÄMISOHJELMA 2009-2013 PÄIVITYS 2010

ÄHTÄRIN KAUPUNGIN LAPSI- JA NUORISOSTRATEGIAN KEHITTÄMISOHJELMA 2009-2013 PÄIVITYS 2010 ÄHTÄRIN KAUPUNGIN LAPSI- JA NUORISOSTRATEGIAN KEHITTÄMISOHJELMA 2009-2013 PÄIVITYS KEHITTÄMISKOHDE TAVOITE KONKREETTISET MENETELMÄT MITTARIT/ SEURANTA VASTUUTAHOT/ AIKATAULU TOTEUTUNUT 2009 Taidekasvatus

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

Strategian päivitys 2015 2017 - KV 25.5.2015

Strategian päivitys 2015 2017 - KV 25.5.2015 Strategian päivitys 2015 2017 - KV 25.5.2015 Lasten ja nuorten kärkihankkeen toimintamalli (Strategia 2013)-> Hyvinvointiasema sekä nuorten palvelukeskus (Siun)Soten ja kunnan rajapinnassa (Loppuraportti

Lisätiedot

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana KKI PÄIVÄT, FINLANDIA TALO 22.3.2017 Saku Nikkanen pj. Sosiaali- ja terveyslautakunta Saku Nikkanen Terveisiä Salosta 20 Asukkaita 53 556 alle 25-vuotiaita

Lisätiedot

Oppilaitosnuorisotyö Tredussa nuoren tukeminen opintojen rinnalla. TPY:n symposium 27.5.2014

Oppilaitosnuorisotyö Tredussa nuoren tukeminen opintojen rinnalla. TPY:n symposium 27.5.2014 Oppilaitosnuorisotyö Tredussa nuoren tukeminen opintojen rinnalla TPY:n symposium 27.5.2014 OIVA - Ohjauksen interventioilla vaikuttavuutta läpäisyn tehostamiseen 1.9.2013-31.12.2014 OIVA on osa Opetushallituksen

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille

Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille Kuntamarkkinat 14.9.2017 Irmeli Myllymäki, projektipäällikkö Opetus- ja kulttuuriyksikkö ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ Opetus ja

Lisätiedot

Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko

Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se toteaa lausuntonaan oikeusministeriölle, että Vihdin kunnanvaltuustoon valitaan vuoden

Lisätiedot

Ajankohtaista järjestöjen roolista maakunta- ja soteuudistuksessa

Ajankohtaista järjestöjen roolista maakunta- ja soteuudistuksessa Kekohankkeen järjestöjen yhteinen tilaisuus Postitalolla 23.11.2017 Ajankohtaista järjestöjen roolista maakunta ja soteuudistuksessa VATES säätiö, 23.11.2017 Sarita FrimanKorpela, STM 1 27.11.2017 2 27.11.2017

Lisätiedot

Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut/Yhteiset palvelut

Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut/Yhteiset palvelut Koulutuksellinen tasa-arvo arvo kehittämishanke 2013-2015 Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut/Yhteiset palvelut Koulutuksellinen tasa-arvo -kehittämishanke 2013-2015 Koulutuksellinen

Lisätiedot

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi?

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALO Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALON HISTORIA 2009: YLILYÖNTI AVASI OVENSA OSANA ETSIVÄÄ TYÖTÄ Etsivä työ avasi tammikuussa matalan kynnyksen kohtaamispaikka Ylilyönnin osana perustyötä.

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Taustaa Valtionavustuslaki (688/2001) Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettu laki (1705/2009) ja asetus (1766/2009)

Taustaa Valtionavustuslaki (688/2001) Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettu laki (1705/2009) ja asetus (1766/2009) HAKUTIEDOTE 51/2011 12.4.2011 Asia HAKUTIEDOTE 2011 Yleissivistävä koulutus Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen Taustaa Valtionavustuslaki (688/2001) Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettu

Lisätiedot

KASPERI II hankekatsaus 6/2012

KASPERI II hankekatsaus 6/2012 KASPERI II hankekatsaus 6/2012 Yhteistä työskentelyä kevään aikana Hankekäynnit joka hankkeessa lähinnä arviointikysymyksiin liittyen Ohjausryhmätyöskentelyn kautta tukeminen / ohjaaminen Yhteiset tapaamiset

Lisätiedot

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11. Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.2016 Varkaus 1 Monilukutaito Monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten

Lisätiedot

Oppilaiden luontainen energisyys halutaan nähdä voimavarana, joka oikein kanavoituna tuottaa sekä hyviä oppimistuloksia että koulussa viihtymistä.

Oppilaiden luontainen energisyys halutaan nähdä voimavarana, joka oikein kanavoituna tuottaa sekä hyviä oppimistuloksia että koulussa viihtymistä. Siilinjärvi Hankkeessa mukana alakoulu Siilinlahti ja yläkoulu Ahmo Haasteena kehittää kahden ison koulun (n. 1200 oppilasta) liikunnallista toimintakulttuuria ja yhteistyötä Liikuntamyönteisen kasvun

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

Lasten ja Nuorten ohjelma

Lasten ja Nuorten ohjelma Lasten ja Nuorten ohjelma RVS LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN RYHMIEN VÄLISEN SOPIMUKSEN OHJELMALLE ASETTAMAT TAVOITTEET Panostetaan lapsiperheiden koti- ja perhepalveluihin. Tavoitteena on saada lasten

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus JOHTAJAT 9.4.2015 PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA Vanhuspalvelulaki Kunnalla on velvollisuus lli järjestää j hyvinvointia, i terveyttä, toimintakykyä ja

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku

Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku 76 125 Vapaa aikalautakunnan käsittelyyn 27.9.2016 660 Kulttuuripalvelut Kulttuuripalveluihin kuuluvat yleiset kulttuuripalvelut, lastenkulttuurikeskus,museot,

Lisätiedot

POP perusopetus paremmaksi

POP perusopetus paremmaksi POP perusopetus paremmaksi Kehittämiskokonaisuudet 2008 Osaamisen ja sivistyksen asialla POP - ohjelman merkitys Perusopetus paremmaksi ohjelmassa pyritään parantamaan erityisesti opetuksen laatua Toimenpiteet

Lisätiedot