Kävely ja pyöräily HCM2010:ssä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kävely ja pyöräily HCM2010:ssä"

Transkriptio

1 Kävely ja pyöräily HCM2010:ssä Liikennevirran ominaisuudet 1. Johdanto Highway Capacity Manual eli HCM on Yhdysvaltain liikennetutkimuslautakunnan julkaisu, joka keskittyy liikenneväylien palvelutasojen laskennassa käytettäviin menetelmiin. Vaikka HCM keskittyy autoliikenteen palvelutasoihin, käsitellään siinä myös kevyttä liikennettä. Luku 23 on omistettu erillään kulkeville kevyen liikenteen väylille. Luvuissa 18, 19 ja 21 puolestaan käsitellään kevyen liikenteen palvelutasoa risteyksissä. Tämä artikkeli esittelee tiiviissä muodossa HCM:n vuoden 2010 versiossa esitellyt kevyen liikenteen palvelutason määrittelymenetelmät. Erillisissä kevyen liikenteen väylissä käydään läpi koko laskentametodi, risteyksien palvelutasoa tarkastellaan pinnallisemmin. 2. Kevyen liikenteen väylät HCM:n analyysin tapauksessa kevyen liikenteen väylät määritellään tiestä erillisinä väylinä, joihin ajoneuvoliikenne ei vaikuta. Tien rinnalla kulkeva väylä lasketaan erilliseksi, jos välissä on meluvalli, istutusalue ei kuitenkaan riitä. Väyliä tarkastellaan segmenttitasolla siten, että segmentille määritellään palvelutaso erikseen. Yksi segmentti on yleensä kahden risteyksen välinen osuus, mutta esimerkiksi leveyden tai liikennemäärän merkittävät muutokset aloittavat myös uuden segmentin. Vaikka palvelutaso lasketaan erilaisten kevyen liikenteen väylien kohdalla eri tavalla, käytetään mittarina kuitenkin kaikissa vähintään osittain jalankulkija käytössä olevaa pinta-alaa. Pyörien määrä vaikuttaa palvelutasoon ohitus- ja kohtaamismäärien (tunnissa) kautta. Pyöräilijän palvelutasopisteytys (LOS score), perustuu moneen eri tekijään, jotka on eritelty tarkemmin pyöräteiden alaluvussa.

2 HCM sisältää kolme erityyppistä kevyen liikenteen väylän palvelutasoanalyysiä. Ensimmäisenä on vain jalankulkijoille varattu väylä, jolla pyöräily on kielletty. Toisena tarkastellaan jaettua kevyen liikenteen väylää jalankulkijan näkökulmasta ja kolmannessa kevyen liikenteen väyliä pyöräilijän näkökulmasta. 2.1 Jalankulkuväylä Ainoastaan jalankulkijoille tarkoitetun kevyen liikenteen väylän palvelutason laskenta aloitetaan määrittelemällä kävelytien tehollinen leveys. Kokonaisleveydestä vähennetään erilaisten esteiden kuten pylväiden, puiden ja roska-astioiden vaikutukset. Seuraavaksi lasketaan jalankulkijoiden liikennemäärä, joka korjataan huipputuntikertoimella. Lisäksi määrä jaetaan ensin yksikköön jalankulkijaa per 15 minuuttia ja lopulta jalankulkijaa per jalka (ft) per minuutti, käyttäen edellä saatua tehollista leveyttä. Lopuksi lasketaan jalankulkijan keskimääräinen tila. Tämä saadaan jakamalla jalankulkijoiden keskimäärinen nopeus edellä lasketulla liikennemäärällä. Ennen kuin palvelutaso määritellään, täytyy arvioida ryhmäytymisen (platooning) vaikutus. Mikäli segmentille pääsy on kvantittunut, esimerkiksi liikennevälineiden saapumisen tai liikennevalojen mukaan, käytetään eri mittaristoa kuin satunnaisen liikenteen kanssa. Myös portaikolle on oma kriteeristönsä. Lisäksi lasketaan vielä kapasiteetin käyttöaste. Tämä luku ei vaikuta itse palvelutasoon, mutta antaa suuntaa väylän suunnittelun pohjaksi. 2.2 Jaettu kevyen liikenteen väylä jalankulkijan näkökulmasta HCM:n mukaiset jaetut väylät ovat väyliä, joilla liikkuu sekä kävelijöitä että pyöräilijöitä sekä esimerkiksi rullalautailijoita ja pyörätuolilla liikkuvia. Tällaisia yhteyksiä on esimerkiksi kaupunkien kävelykeskustoissa tai muilla alueilla, joissa liikkuminen moottoriajoneuvolla on kielletty. Koska pyöräilijöillä on jalankulkijoita suuremmat nopeudet, on jalankulkijoiden palvelutaso alhaisempi jaetulla kevyen liikenteen väylällä kuin kävelytiellä.

3 Jalankulkijan palvelutason määrittäminen aloitetaan laskemalla kohtaamisten ja ohitusten määrä. Yksisuuntaisella väylällä tapahtuu vain ohituksia. Yli 15 jalkaa (n. 4,5 metriä) leveät väylät voidaan laskea kuten kaksi vierekkäistä yksisuuntaista väylää. Kohtaamisten ja ohitusten laskukaavat eivät ota huomioon tilanteita, joissa jalankulkija kohtaa tai ohittaa toisen jalankulkijan. Lasku suoritetaan kaavalla, joka ottaa huomioon kävelijöiden ja pyöräilijöiden liikennemäärät ja nopeudet sekä huipputuntikertoimen. Kohtaamiset aiheuttavat vähemmän estevaikutusta kuin ohitukset, sillä silloin kävelijällä ja pyöräilijällä voi olla katsekontakti. Tämän vuoksi laskettaessa hidastavien tapahtumien summaa, kerrotaan kohtaamisten osuus kertoimella 0,5. Palvelutaso määräytyy tapahtumien määrän tunnissa perusteella. 2.3 Pyörätie ja jaettu kevyen liikenteen väylä pyöräilijän näkökulmasta Pyöräilijän kokemaan palvelutasoon vaikuttaa pyöräilijän mahdollisuus ylläpitää optimivauhtia, ohitus- ja kohtaamistilanteiden määrä sekä vapaus valita ohjauslinja. Näihin ominaisuuksiin taas vaikuttavat mm. toiset pyöräilijät, kävelijät, rullaluistelijat sekä pyöräilevät lapset. HCM:n laskentamalli olettaa muiden liikkujien tilavuuden nollaksi ja laskee kohtaamiset vain pyöräilijöiden määrästä. Palvelutason laskeminen aloitetaan laskemalla liikennevirran jakautuminen eri suunnille. Toinen askel on laskea aktiivisten ohitusten määrä. Tämä tarkoittaa niiden ohitusten määrää, jonka keskimääräistä vauhtia kulkeva pyöräilijä joutuu tekemään matkansa aikana. Seuraavaksi lasketaan kohtaamisten määrä. Pyöräilijä ei aina voi ohittaa haluamallaan hetkellä. Tämä riippuu siitä, kuinka monta kaistaa väylällä on ja millaista tienkäyttäjää pyöräilijä ohittaa. Todennäköisyys sille, että pyöräilijä joutuu odottamaan ohitusta lasketaan kullekin ohitettavalle liikennemuodolle ensin erikseen, joista sitten määritetään kokonaistodennäköisyys. Palvelutason määrittää palvelutasoluku, jonka laskukaavassa vaikuttavat kohtaamis- ja ohitustapahtumien määrä, väylän leveys, keskiviiva sekä viivästyneiden ohitusten aiheuttama viivytys.

4 Palvelutasoluku pitää muokata alhaiselle välityskyvylle sopivaksi, mikäli tie on alle 8 jalkaa (n. 2,5 metriä) leveä. 3. Kevyt liikenne risteyksissä Erillisten, tiestä erillään kulkevien kevyen liikenteen väylien lisäksi HCM:n avulla voidaan käsitellä kevyen liikenteen palvelutasoa risteyksissä. Palvelutasomittarina tai sen osana toimii kevyelle liikenteelle aiheutuva viivytys. 3.1 Valo-ohjattu risteys Valo-ohjatun risteyksen tarkastelu aloitetaan tarkastelemalla kulman vaikutusta. Mikäli ylitykseen kertyy määrällisesti liikaa jalankulkijoita, estävät nämä risteävän kulun. Suojatien pituus ja sen käyttöaste vaikuttavat laskentaan. Kolmannessa vaiheessa määritellään viivytys ja sen perusteella edelleen neljännessä vaiheessa palvelutasopisteytys risteykselle. Palvelutaso määräytyy näiden pisteiden perusteella. Pyöräilijää tarkastellaan jalankulkijoista erikseen vain, jos risteyksessä on pyöräkaista tai sitä vastaava piennar. Palvelutaso määräytyy erillisen, suurelta osin viivytykseen perustuvan pisteytyksen perusteella. 3.2 STOP-merkillinen risteys STOP-merkillisessä risteyksessä jalankulkijan palvelutaso määräytyy pelkästään viivytyksen mukaan. Laskenta jakautuu kuitenkin kuuteen eri vaiheeseen. Ensimmäisessä tunnistetaan korokkeella jaetut ylitykset; näitä tarkastellaan toisistaan erillään, mutta niiden viiveet summataan. Toisessa vaiheessa lasketaan jalankulkijoiden kriittinen aikaväli. Tästä johdetaan kolmannessa vaiheessa todennäköisyys, jolla ei tarvitse odottaa ollenkaan. Seuraavaksi lasketaan edellä määriteltyä kriittistä aikaväliä suuremman välin odotusajan odotusarvo. Tämä ei kuitenkaan vielä ole lopullinen keskiviive, sillä osa autoilijoista väistää jalankulkijoita, vaikuttaen alentavasti odotusaikaan. Tämän alennuksen jälkeen määräytyvä keskiviive määrää palvelutason.

5 Pyöräilijöiden tarkasteluun ei ole kehitetty erikseen sopivaa tapaa. Pyörät käyttäytyvät osan aikaa kuin jalankulkija, toisaalta jotkut pyöräilijät kulkevat kuin moottoroidut ajoneuvot. 3.3 Kiertoliittymä Kiertoliittymiä on tutkittu rajallisesti, eikä HCM siksi tarjoa laskentamenetelmiä palvelutason määrittelyyn. Kiertoliittymistä todetaan, että STOP-merkillä varustetun risteyksen metodit sopivat tarkasteluun osittain. Pyöräilijöiden tarkasteluun kiertoliittymissä ei ole tarjolla menetelmiä. 4. Johtopäätökset HCM:n kevyen liikenteen tarkastelu ja esitetyt metodit antavat pohjan palvelutason määrittelylle. HCM on kuitenkin usealla tavalla puolueellinen ja tarkastelussaan hieman yksipuolinen. Vaikka HCM:n luku 23 on kokonaan omistettu kevyelle liikenteelle, paistaa tekstistä läpi Yhdysvaltojen liikennekulttuuri ja sen mukana tulevat painotukset. HCM on alun perin luotu autojen palvelutasoa varten, eivätkä näistä tarkasteluista johdetut menetelmät sovellu helposti kevyen liikenteen tutkimukseen. Autoilun painotus näkyy selvästi tutkimuksen puutteellisuudessa, joka tulee esiin etenkin risteyksien tarkastelussa. Pyöräilijöille ja heidän palvelutasolleen on joko vajavaiset mittarit tai ne puuttuvat kokonaan. Yhdysvaltojen autoilukulttuuri näkyy myös kiertoliittymien puutteellisena tarkasteluna. Kiertoliittymät eivät ole Pohjois- Amerikassa yhtä yleisiä kuin Euroopassa, mikä osaltaan selittää tarkastelun painotusta muille risteystyypeille. Yhdysvaltalaisuus vaikuttaa todennäköisesti myös erilaisten annettujen arvojen soveltuvuuteen. Toisin kuin moottoriajoneuvojen kanssa, kevyt liikenne on erittäin kulttuurisidonnaista. Aasialaisille tavallisena näyttäytyvä ruuhkautuminen saattaa vaikuttaa eurooppalaisista sietämättömältä, samalla tavalla amerikkalaiset arvot ovat erilaisia kuin muualla maailmassa. Varsinkin henkilökohtaisen tilan käyttäminen palvelutasomittarin osana on kulttuurisidonnaista, sitä varten täytyisi tehdä tutkimusta Suomessa, jotta vastaavaa menetelmää voitaisiin kunnolla soveltaa paikallisiin oloihin.

6 Kaiken kaikkiaan HCM:n menetelmät tarjoavat pohjan kevyen liikenteen tarkasteluun, mutta puutteellisten laskentamenetelmien vuoksi on syytä käyttää mahdollisimman paljon mittausdataa. Tarkempaa analyysia varten täytyisi tehdä jatkotutkimusta, jonka kautta esitetyt menetelmät saataisiin kalibroitua paremmin erilaisiin tilanteisiin sopiviksi.

Rovaniemen kävelyn ja pyöräilyn kehittämissuunnitelma ASUKASKYSELYN TULOKSIA. Juha Heltimo, Strafica Oy

Rovaniemen kävelyn ja pyöräilyn kehittämissuunnitelma ASUKASKYSELYN TULOKSIA. Juha Heltimo, Strafica Oy Rovaniemen kävelyn ja pyöräilyn kehittämissuunnitelma ASUKASKYSELYN TULOKSIA Juha Heltimo, Strafica Oy Kyselyn toteutus ja onnistuminen Toteutus nettikyselynä (myös paperilomakemahdollisuus) Ajankohta

Lisätiedot

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Simo K. Kivelä, 15.4.2003 Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Aksioomat Luonnolliset luvut voidaan määritellä Peanon aksioomien avulla. Tarkastelun kohteena on

Lisätiedot

Tiemerkintäpäivät 2012 Tiemerkintäohjeen päivityksen tärkeimmät muutokset

Tiemerkintäpäivät 2012 Tiemerkintäohjeen päivityksen tärkeimmät muutokset Tiemerkintäpäivät 2012 Tiemerkintäohjeen päivityksen tärkeimmät muutokset 7.2.2012 Uusia tiemerkintöjä Pyörätasku Liikennevalo-ohjatussa liittymässä Pyöräkaista edeltää aina Ajokaistanuolta voi käyttää

Lisätiedot

Tutkimus kävelykeskustan laajentamiseksi väliaikaisin järjestelyin Jyväskylässä

Tutkimus kävelykeskustan laajentamiseksi väliaikaisin järjestelyin Jyväskylässä Tutkimus kävelykeskustan laajentamiseksi väliaikaisin järjestelyin Jyväskylässä Kuva: Jyväskylän kaupunki Kävelyn ja pyöräilyn T&K-hankkeiden tuloksia -webinaari 9.12.2015 Saara Aavajoki, FCG Suunnittelu

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 10 1 Sarjakehitelmiä Palautetaan mieliin, että potenssisarja on sarja joka on muotoa a n (x x 0 ) n = a 0 + a 1 (x x 0 ) + a 2 (x x 0 ) 2 + a 3 (x x 0 ) 3 +. n=0 Kyseinen

Lisätiedot

HIRVAAN OSAYLEISKAAVA

HIRVAAN OSAYLEISKAAVA LIITE Rovaniemen kaupunki HIRVAAN OSAYLEISKAAVA Mitoituslaskelma rakennusoikeuden jakamisesta kaava-alueella Suunnittelupalvelut 2009 HIRVAAN OSAYLEISKAAVA Mitoitus laskelma HIRVAAN osayleiskaavan rakennusoikeuden

Lisätiedot

ESTON LASKENTA VERKOSSA

ESTON LASKENTA VERKOSSA J. Virtamo 38.3141 Teleliikenneteoria / Esto verkossa 1 ESTON LASKENTA VERKOSSA Erlangin funktion E(C, a) avulla voidaan laskea esto yhdessä linkissä, jonka kapasiteetti on C (johtoa) ja johon tarjotun

Lisätiedot

ARVIOINTIPERIAATTEET

ARVIOINTIPERIAATTEET PSYKOLOGIAN YHTEISVALINNAN VALINTAKOE 2012 ARVIOINTIPERIAATTEET Copyright Helsingin yliopisto, käyttäytymistieteiden laitos, Materiaalin luvaton kopiointi kielletty. TEHTÄVÄ 1. (max. 34.5 pistettä) 1 a.i)

Lisätiedot

Hae Opiskelija käyttöohje

Hae Opiskelija käyttöohje Hae Opiskelija käyttöohje Yleistä Hae Opiskelija hakuikkunan toiminto on uudistettu tavoitteena saada selkeämpi ja helppokäyttöisempi rakenne. Käyttäjä valitsee ensin, kumpaa hakua haluaa käyttää, Perushaku

Lisätiedot

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi.

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi. Pyörätie Pyörätiellä tarkoitetaan polkupyöräliikenteelle tarkoitettua, liikennemerkillä osoitettua, ajoradasta rakenteellisesti erotettua tien osaa taikka erillistä tietä. Pyörätie voidaan osoittaa joko

Lisätiedot

Kaupunkien pääväylien palvelutasot Johdanto

Kaupunkien pääväylien palvelutasot Johdanto Kaupunkien pääväylien palvelutasot Johdanto Highway Capacity Manual 2010 käyttää termiä Urban Street Facility kuvaamaan kaupunkimaista ympäristöä, jossa liikennevirran voi olettaa joutuvan, joko suunnitellusti

Lisätiedot

Esimerkkejä derivoinnin ketjusäännöstä

Esimerkkejä derivoinnin ketjusäännöstä Esimerkkejä derivoinnin ketjusäännöstä (5.9.008 versio 1.0) Esimerkki 1 Määritä funktion f(x) = (x 5) derivaattafunktio. Funktio voidaan tulkita yhdistettynä funktiona, jonka ulko- ja sisäfunktiot ovat

Lisätiedot

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava . Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava Tulon nollasäännöstä näkee silloin tällöin omituisia sovellutuksia. Jotkut näet ajattelevat, että on olemassa myöskin tulon -sääntö tai tulon "mikä-tahansa"- sääntö.

Lisätiedot

4.1 Mitä autopaikalle saa pysäköidä?

4.1 Mitä autopaikalle saa pysäköidä? 4 Autopaikan ja autotallin käyttö 4.1 Mitä autopaikalle saa pysäköidä? Välillä taloyhtiöissä esiintyy erimielisyyttä siitä, saako autopaikalle pysäköidä esimerkiksi matkailuajoneuvon, pakettiauton tai

Lisätiedot

Dynaamisen järjestelmän siirtofunktio

Dynaamisen järjestelmän siirtofunktio Dynaamisen järjestelmän siirtofunktio Nyt päästään soveltamaan matriisilaskentaa ja Laplace muunnosta. Tutkikaamme, miten lineaarista mallia voidaan käsitellä. Kuten edellä on jo nähty säätötekniikassa

Lisätiedot

Aluksi. 2.1. Kahden muuttujan lineaarinen epäyhtälö

Aluksi. 2.1. Kahden muuttujan lineaarinen epäyhtälö Aluksi Matemaattisena käsitteenä lineaarinen optimointi sisältää juuri sen saman asian kuin mikä sen nimestä tulee mieleen. Lineaarisen optimoinnin avulla haetaan ihannearvoa eli optimia, joka on määritelty

Lisätiedot

360 asteen kuvan tekeminen

360 asteen kuvan tekeminen 360 asteen kuvan tekeminen 1. Kuvaus kopterilla Kuvaa kopterilla samasta paikasta kuvia joka suuntaan. Kuvissa pitää olla peittoa, eli jokaisessa kuvassa näkyy hieman viereisen kuvan aluetta Kuvaus kannattaa

Lisätiedot

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 1 Aki Taanila TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 31.10.2008 2 TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA Tasalaatuisuus on hyvä tavoite, jota ei yleensä voida täydellisesti saavuttaa: asiakaspalvelun laatu vaihtelee, vaikka

Lisätiedot

LIIKENNEILTA 22.11.2012. Lahela-seura ry Ruotsinkylän kyläyhdistys ry/ Klemetskog byförening r.f.

LIIKENNEILTA 22.11.2012. Lahela-seura ry Ruotsinkylän kyläyhdistys ry/ Klemetskog byförening r.f. LIIKENNEILTA 22.11.2012 Lahela-seura ry Ruotsinkylän kyläyhdistys ry/ Klemetskog byförening r.f. Tausta Kysymyksessä on järjestyksessään kolmas liikenneilta, jonka kyläyhdistykset ovat keskenään järjestäneet.

Lisätiedot

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1 String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) Vertailuja tehdessä törmätään usein tilanteeseen, jossa merkkijonoa (esimerkiksi merkkijonomuuttujaa) pitää vertailla toiseen merkkijonoon. Tällöin tavanomainen

Lisätiedot

Tekijät: Hellevi Kupila, Katja Leinonen, Tuomo Talala, Hanna Tuhkanen, Pekka Vaaraniemi

Tekijät: Hellevi Kupila, Katja Leinonen, Tuomo Talala, Hanna Tuhkanen, Pekka Vaaraniemi 2. OSA: GEOMETRIA Tekijät: Hellevi Kupila, Katja Leinonen, Tuomo Talala, Hanna Tuhkanen, Pekka Vaaraniemi Alkupala Montako tasokuviota voit muodostaa viidestä neliöstä siten, että jokaisen neliön vähintään

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Teemu Saarelainen Tietotekniikka teemu.saarelainen@kyamk.fi Lähteet Stallings, W. Operating Systems Haikala, Järvinen, Käyttöjärjestelmät Eri Web-lähteet Muistinhallinta

Lisätiedot

Luento 6. June 1, 2015. Luento 6

Luento 6. June 1, 2015. Luento 6 June 1, 2015 Normaalimuodon pelissä on luontevaa ajatella, että pelaajat tekevät valintansa samanaikaisesti. Ekstensiivisen muodon peleissä pelin jonottaisella rakenteella on keskeinen merkitys. Aluksi

Lisätiedot

KYSELY: Kivistön alueen katuverkoston nykykunto. Katukohtaiset asukaspalautteet 15.4-15.5.2010

KYSELY: Kivistön alueen katuverkoston nykykunto. Katukohtaiset asukaspalautteet 15.4-15.5.2010 KYSELY: Kivistön alueen katuverkoston nykykunto Katukohtaiset asukaspalautteet 15.4-15.5.2010 Kannistontie 1/3 Tiessä on keväisin routavaurioita hulevesiviemäreiden kohdalla. Routavauriot aiheuttavat sietämättömän

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

Taustatietoja nopeusrajoitusten alentamisesta Tampereella. Tausta. Valtioneuvoston periaatepäätös

Taustatietoja nopeusrajoitusten alentamisesta Tampereella. Tausta. Valtioneuvoston periaatepäätös Taustatietoja nopeusrajoitusten alentamisesta Tampereella 3.1.27 Christel Kautiala/Destia Tausta Valtioneuvoston periaatepäätös Valtioneuvosto on tehnyt 9.3 26 periaatepäätöksen liikenneturvallisuuden

Lisätiedot

lähteitä, mitä kirjoittaja on käyttänyt. Ja meille on helpompi nähdä ne, kun me jatkossa tutkimme evankeliumeja.

lähteitä, mitä kirjoittaja on käyttänyt. Ja meille on helpompi nähdä ne, kun me jatkossa tutkimme evankeliumeja. 1 Talmud tutuksi Aloittelemme opetusten sarjaa jossa käsittelemme juutalaisia lähteitä. Siihen sisältyy sekä Talmudin että Midrashin lähteitä. Joskus kun uskovainen kristitty kuulee sanan Talmud, niin

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

( ) ( ) ( ) ( ( ) Pyramidi 4 Analyyttinen geometria tehtävien ratkaisut sivu 271 Päivitetty 19.2.2006. 701 a) = keskipistemuoto.

( ) ( ) ( ) ( ( ) Pyramidi 4 Analyyttinen geometria tehtävien ratkaisut sivu 271 Päivitetty 19.2.2006. 701 a) = keskipistemuoto. Pyramidi Analyyttinen geometria tehtävien ratkaisut sivu 7 Päivitetty 9..6 7 a) + y = 7 + y = 7 keskipistemuoto + y 7 = normaalimuoto Vastaus a) + y = ( 7 ) + y 7= b) + y+ 5 = 6 y y + + = b) c) ( ) + y

Lisätiedot

Suojatieselvitys. Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala

Suojatieselvitys. Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala Suojatieselvitys Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala Työn tavoitteet ja työvaiheet Työn tavoitteena oli tuottaa inventointiaineisto maantieverkon nykyisistä suojateistä, selvittää niihin liittyvät

Lisätiedot

- Kommentoi koodisi. Koodin kommentointiin kuuluu kuvata metodien toiminta ja pääohjelmassa tapahtuvat tärkeimmät toiminnat. Esim.

- Kommentoi koodisi. Koodin kommentointiin kuuluu kuvata metodien toiminta ja pääohjelmassa tapahtuvat tärkeimmät toiminnat. Esim. Projektityö olioista. Projektityön ohjeistus: - Jokainen valitsee vain yhden aiheen projektityökseen. Projektityön tarkoitus on opetella tekemään hieman isompi, toimiva ohjelma olioita käyttäen. Ohjelmakoodi

Lisätiedot

Eksponenttifunktion Laplace muunnos Lasketaan hetkellä nolla alkavan eksponenttifunktion Laplace muunnos eli sijoitetaan muunnoskaavaan

Eksponenttifunktion Laplace muunnos Lasketaan hetkellä nolla alkavan eksponenttifunktion Laplace muunnos eli sijoitetaan muunnoskaavaan Laplace muunnos Hieman yksinkertaistaen voisi sanoa, että Laplace muunnos muuttaa derivaatan kertolaskuksi ja integroinnin jakolaskuksi. Tältä kannalta katsottuna Laplace muunnoksen hyödyllisyyden ymmärtää;

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi 3.4.

Matematiikan tukikurssi 3.4. Matematiikan tukikurssi 3.4. Neliömuodot, Hessen matriisi, deiniittisyys, konveksisuus siinä tämän dokumentin aiheet. Neliömuodot ovat unktioita, jotka ovat muotoa T ( x) = x Ax, missä x = (x 1,, x n )

Lisätiedot

Lisää segmenttipuusta

Lisää segmenttipuusta Luku 24 Lisää segmenttipuusta Segmenttipuu on monipuolinen tietorakenne, joka mahdollistaa monenlaisten kyselyiden toteuttamisen tehokkaasti. Tähän mennessä olemme käyttäneet kuitenkin segmenttipuuta melko

Lisätiedot

Mittarilistoista strategian jalkauttamiseen

Mittarilistoista strategian jalkauttamiseen Mittarilistoista strategian jalkauttamiseen Mittarihankkeen käytännön kokemuksia 2013-2014 Kouvolan kaupunkiorganisaation tapauksessa 1 Sisältö 1. Lähtötilanne 2. Kehittämistyö ja tulosten kytkeminen johtamiseen

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

Kuntosaliharjoittelun kesto tunteina Kokonaishyöty Rajahyöty 0 0 5 1 5 10 2 15 8 3 23 6 4 29 4 5 33 -

Kuntosaliharjoittelun kesto tunteina Kokonaishyöty Rajahyöty 0 0 5 1 5 10 2 15 8 3 23 6 4 29 4 5 33 - Harjoitukset 1 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. Oheisessa taulukossa on esitettynä kuluttajan saama hyöty kuntosaliharjoittelun kestosta riippuen. a) Laske taulukon tyhjään

Lisätiedot

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Lasta ei voida ohjelmoida kokemaan sitä mitä aikuiset toivovat hänen kokevan.

Lisätiedot

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä.

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä. .. Käänteisunktio.. Käänteisunktio Mikäli unktio : A B on bijektio, niin joukkojen A ja B alkioiden välillä vallitsee kääntäen yksikäsitteinen vastaavuus eli A vastaa täsmälleen yksi y B, joten myös se

Lisätiedot

Mikä on erikoiskuljetus?

Mikä on erikoiskuljetus? Erikoiskuljetukset suunnittelussa - seminaari Terho Isola 18.01.2012 Mikä on erikoiskuljetus? kuormaamattoman tai jakamattomalla esineellä kuormatun ajoneuvon taikka ajoneuvoyhdistelmän kuljetus, jossa

Lisätiedot

Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014. 1. Kuvassa on esitetty erään ravintolan lounasbuffetin kysyntäfunktio.

Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014. 1. Kuvassa on esitetty erään ravintolan lounasbuffetin kysyntäfunktio. Harjoitukset 2 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. Kuvassa on esitetty erään ravintolan lounasbuffetin kysyntäfunktio. a) Mikä on kysynnän hintajousto 12 :n ja 6 :n välillä?

Lisätiedot

ILMANLAATUSELVITYS. Askonalue, Lahti. Turku 18.12.2015. Renor Oy Vuokko Heiskanen Pursimiehenkatu 26 C PL 199 00151 Helsinki. Raportin vakuudeksi

ILMANLAATUSELVITYS. Askonalue, Lahti. Turku 18.12.2015. Renor Oy Vuokko Heiskanen Pursimiehenkatu 26 C PL 199 00151 Helsinki. Raportin vakuudeksi Ilmanlaatu Raportti PR3694 P01 Sivu 1 (6) Renor Oy Vuokko Heiskanen Pursimiehenkatu 26 C PL 199 00151 Helsinki Turku 18.12.2015 ILMANLAATUSELVITYS Raportin vakuudeksi Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI

Lisätiedot

Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa. 18.9.2013 Marjukka Heikkilä

Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa. 18.9.2013 Marjukka Heikkilä Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa 18.9.2013 Marjukka Heikkilä LSL 22 Lapselle tulee lastensuojeluasiassa määrätä edunvalvoja käyttämään huoltajan sijasta lapsen

Lisätiedot

HARVIALAN ALUEEN LIIKENNE RAKENNUSKESKUS CENTRA 30.9.2011

HARVIALAN ALUEEN LIIKENNE RAKENNUSKESKUS CENTRA 30.9.2011 HARVIALAN ALUEEN LIIKENNE RAKENNUSKESKUS CENTRA 30.9.2011 1 AIKAISEMMAT SUUNNITELMAT Vuonna 2010 tehtiin Harvialan alueen liikenneselvitys Selvityksessä tutkittiin v. 2030 ennustetilannetta, jossa alueelle

Lisätiedot

TALOUDELLINEN AJOTAPA. Ennakoiva ajotapa

TALOUDELLINEN AJOTAPA. Ennakoiva ajotapa TALOUDELLINEN AJOTAPA Ennakoiva ajotapa Mitä voi tehdä 10 sekunnin aikana? Ennakoiva autoilija ajattelee liikenteessä siten, että hän miettii omaa tilannettaan 10 sekunnin päähän. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Lisätiedot

TW- EAV510: WDS- TOIMINTO KAHDEN TW- EAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ

TW- EAV510: WDS- TOIMINTO KAHDEN TW- EAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ TWEAV510: WDSTOIMINTO KAHDEN TWEAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ Alla kaksi vaihtoehtoista ohjetta WDSverkon luomiseksi Ohje 1: WDSyhteys käyttää WPAsalausta. Tässä ohjeessa WDSyhteys toimii vain, kun tukiasema

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 1 Kaupan liitto Palvelualojen ammattiliitto VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

Lisätiedot

Moottoriteiden palvelutaso HCM 2010:ssä

Moottoriteiden palvelutaso HCM 2010:ssä Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Yhdyskunta- ja ympäristötekniikan koulutusohjelma Moottoriteiden palvelutaso HCM 2010:ssä Liikennevirran ominaisuudet, kevät 2016 Ryhmä 1 Josefiina Saarnikko

Lisätiedot

Oletetaan, että funktio f on määritelty jollakin välillä ]x 0 δ, x 0 + δ[. Sen derivaatta pisteessä x 0 on

Oletetaan, että funktio f on määritelty jollakin välillä ]x 0 δ, x 0 + δ[. Sen derivaatta pisteessä x 0 on Derivaatta Erilaisia lähestymistapoja: geometrinen (käyrän tangentti sekanttien raja-asentona) fysikaalinen (ajasta riippuvan funktion hetkellinen muutosnopeus) 1 / 13 Derivaatan määritelmä Määritelmä

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutusten taloudellinen arviointi Joensuussa

Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutusten taloudellinen arviointi Joensuussa Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutusten taloudellinen arviointi Joensuussa Tilaajatahot: Joensuun kaupunki ja Liikennevirasto Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Joensuun seudulla -hanke, päätösseminaari

Lisätiedot

OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS MUNKSJÖ OYJ (Y-TUNNUS 2480661-5)

OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS MUNKSJÖ OYJ (Y-TUNNUS 2480661-5) OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS MUNKSJÖ OYJ (Y-TUNNUS 2480661-5) Hyväksytty Munksjö Oyj:n varsinaisessa yhtiökokouksessa 6.4.201613.5.2013 SISÄLTÖ 1 Nimitystoimikunnan tarkoitus...3

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

Hirvionnettomuuksien kehitys

Hirvionnettomuuksien kehitys Hirvionnettomuuksien kehitys Hirvionnettomuuksien määrä jatkoi vuonna 2007 alkanutta vähenemistään edelleen vuonna 2009. Hirvikolareissa on viime vuosina menehtynyt y keskimäärin viisi ihmistä vuosittain.

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

Merkintöjen tekeminen pohjakuvaan Libre Officella v.1.2

Merkintöjen tekeminen pohjakuvaan Libre Officella v.1.2 v.1.2 Tämän ohjeen avulla voit piirtää omia merkintöjäsi olemassa olevan pohjakuvan päälle. Ohje on tehty käyttäen LibreOfficen versiota 5.0, mutta se toimii melko hyvin myös vanhempien versioiden kanssa.

Lisätiedot

c) Määritä paraabelin yhtälö, kun tiedetään, että sen huippu on y-akselilla korkeudella 6 ja sen nollakohdat ovat x-akselin kohdissa x=-2 ja x=2.

c) Määritä paraabelin yhtälö, kun tiedetään, että sen huippu on y-akselilla korkeudella 6 ja sen nollakohdat ovat x-akselin kohdissa x=-2 ja x=2. MAA4. Koe 8.5.0 Jussi Tyni Kaikkiin tehtäviin ratkaisujen välivaiheet näkyviin! Ota kokeesta poistuessasi tämä paperi mukaasi! Tee konseptiin pisteytysruudukko! Muista kirjata nimesi ja ryhmäsi. Valitse

Lisätiedot

Lukion. Calculus. Polynomifunktiot. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN

Lukion. Calculus. Polynomifunktiot. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN Calculus Lukion MAA Polynomifunktiot Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN Polynomifunktiot (MAA) Pikatesti ja kertauskokeet Tehtävien ratkaisut

Lisätiedot

Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta

Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta VAV Asunnot Oy uudistaa ARA-kiinteistöjensä vuokranmääritystä. Uudessa mallissa pääomakulujen lisäksi tasattaisiin

Lisätiedot

Jaakko Tuominen 14.1.2013 1 (8)

Jaakko Tuominen 14.1.2013 1 (8) Jaakko Tuominen 14.1.2013 1 (8) 1 Yleistä Tarkastelualue sijaitsee Tuusulassa Vantaan rajalla. Kuva 1: tarkastelualueen sijainti (www.tuusula.fi) Kelatien alue on pienteollisuusaluetta ja alueen toteutunut

Lisätiedot

Uudet sähköiset liikkumisvälineet

Uudet sähköiset liikkumisvälineet Uudet sähköiset liikkumisvälineet Juha Valtonen 8.12.2015 1 Tausta 1. (EU) N:o 168/2013 ns. L-luokan tyyppihyväksyntäasetus Asetusta ei sovelleta: a) ajoneuvot, joiden suurin rakenteellinen nopeus on enintään

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 9.12.2003 KOM(2003) 761 lopullinen 2003/0295 (CNS) Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta

Lisätiedot

Liite 2 - YRITYSKOHTAISEN TEHOSTAMISTAVOITTEEN MÄÄRITTELY 1 YRITYSKOHTAISEN TEHOSTAMISPOTENTIAALIN MITTAAMINEN

Liite 2 - YRITYSKOHTAISEN TEHOSTAMISTAVOITTEEN MÄÄRITTELY 1 YRITYSKOHTAISEN TEHOSTAMISPOTENTIAALIN MITTAAMINEN Liite 2 - YRITYSKOHTAISEN TEHOSTAMISTAVOITTEEN MÄÄRITTELY Asianosainen: Köyliön-Säkylän Sähkö Oy Liittyy päätökseen dnro: 945/430/2010 Energiamarkkinavirasto on määrittänyt 1.1.2012 alkavalla ja 31.12.2015

Lisätiedot

Liite 2 - YRITYSKOHTAISEN TEHOSTAMISTAVOITTEEN MÄÄRITTELY 1 YRITYSKOHTAISEN TEHOSTAMISPOTENTIAALIN MITTAAMINEN

Liite 2 - YRITYSKOHTAISEN TEHOSTAMISTAVOITTEEN MÄÄRITTELY 1 YRITYSKOHTAISEN TEHOSTAMISPOTENTIAALIN MITTAAMINEN Liite 2 - YRITYSKOHTAISEN TEHOSTAMISTAVOITTEEN MÄÄRITTELY Asianosainen: Oulun Seudun Sähkö Verkkopalvelut Oy Liittyy päätökseen dnro: 945/430/2010 Energiamarkkinavirasto on määrittänyt 1.1.2012 alkavalla

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 4:2016

TILASTOKATSAUS 4:2016 Tilastokatsaus 6:212 TILASTOKATSAUS 4:216 1 24.3.216 YKSINASUVIEN TULOT VANTAALLA VUOSINA 2 213 Yksinasuvien määrä Vantaalla oli vuoden 213 lopussa kaikkiaan 95 4 asuntokuntaa, joista yksinasuvien asuntokuntia

Lisätiedot

Vuoden 2017 kunta-alan eläkemaksut ja ennakkotietoja vuosien 2018-2019 maksuista

Vuoden 2017 kunta-alan eläkemaksut ja ennakkotietoja vuosien 2018-2019 maksuista YLEISKIRJE 1/2016 1 (7) vastaanottajan postiosoite Vuoden 2017 kunta-alan eläket ja ennakkotietoja vuosien 2018-2019 ista Tässä kirjeessä on budjetointianne varten laatimamme arviot vuoden 2017 kunta-alan

Lisätiedot

Lauri Tarkkonen: Kappa kerroin ja rinnakkaisten arvioitsijoiden yhdenmukaisuus

Lauri Tarkkonen: Kappa kerroin ja rinnakkaisten arvioitsijoiden yhdenmukaisuus Lauri Tarkkonen: Kappa kerroin ja rinnakkaisten arvioitsijoiden yhdenmukaisuus Tässä rajoitutaan tarkastelemaan kahden arvioitsijan tapausta, Olettakaamme, että n havaintoa on arvioitu kahden arvioitsijan

Lisätiedot

Palvelulinjakohtaisen standardin mahdollisuudet kuntoutuksen toteutuksessa. 2015 Pirjo K Tikka

Palvelulinjakohtaisen standardin mahdollisuudet kuntoutuksen toteutuksessa. 2015 Pirjo K Tikka Palvelulinjakohtaisen standardin mahdollisuudet kuntoutuksen toteutuksessa 2015 Pirjo K Tikka Esityksen sisältö perusrakennemallin muutokset mitä muutokset tarkoittavat palvelun toteuttamisen kannalta

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3:n pisteen tehtävät 1. 3 2006 = 2005 + 2007 +?. Valitse sopiva luku?-merkin paikalle. A) 2005 B) 2006 C) 2007 D) 2008 E) 2009 2. Viereisiin kortteihin on kirjoitettu kuusi lukua. Mikä

Lisätiedot

Hallituksen esitys työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 16/2015

Hallituksen esitys työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 16/2015 Hallituksen esitys työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 16/2015 Vuoden 2017 eläkeuudistus: Taustalla julkisen talouden kestävyysvaje ja keskimääräisen

Lisätiedot

1.7 Gradientti ja suunnatut derivaatat

1.7 Gradientti ja suunnatut derivaatat 1.7 Gradientti ja suunnatut derivaatat Funktion ensimmäiset osittaisderivaatat voidaan yhdistää yhdeksi vektorifunktioksi seuraavasti: Missä tahansa pisteessä (x, y), jossa funktiolla f(x, y) on ensimmäiset

Lisätiedot

Uudenkaupungin edusta. Laatinut Sakari Lindström Kuvat ovat vuosilta 1997-2000

Uudenkaupungin edusta. Laatinut Sakari Lindström Kuvat ovat vuosilta 1997-2000 Uudenkaupungin edusta Laatinut Sakari Lindström Kuvat ovat vuosilta 1997-2000 Kuvia sisääntuloväylien varrelta Uuteenkaupunkiin tulee kolme väylää Hylkimyksen väylä on eteläisin, suojaisin ja veneilijöiden

Lisätiedot

Lausunto RT:n taajama alueen jalankulku ja pyöräilyväylien suunnitteluohjeen luonnoksesta

Lausunto RT:n taajama alueen jalankulku ja pyöräilyväylien suunnitteluohjeen luonnoksesta Helsingin Polkupyöräilijät ry PL 1301 00101 Helsinki www.hepo.fi LAUSUNTO Rakennustietosäätiö viljo.lukkarinen@rakennustieto.fi Lausunto RT:n taajama alueen jalankulku ja pyöräilyväylien suunnitteluohjeen

Lisätiedot

Muistio. Valo-ohjaamattomien liittymien (Sääskensuontie ja Madekoskentie) toimivuustarkastelu. Sääskensuontien liittymä

Muistio. Valo-ohjaamattomien liittymien (Sääskensuontie ja Madekoskentie) toimivuustarkastelu. Sääskensuontien liittymä Muistio Tiehallinto, Oulun tiepiiri Oulun kaupunki Vt 22 kehittämisselvitys välillä valtatie 4 kaupungin raja, Oulu Valo-ohjaamattomien liittymien (Sääskensuontie ja Madekoskentie) toimivuustarkastelu

Lisätiedot

HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016

HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016 SÄÄNNÖT Sivu 1 / 5 HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016 SÄÄNNÖT Sivu 2 / 5 Sisällys HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016... 1 HelTri Cup:in säännöt... 3 Kilpaileminen... 3 Kilpailusarjat... 3 Ilmoittautuminen...

Lisätiedot

Uudistuva RISKINARVIO-ohje

Uudistuva RISKINARVIO-ohje Uudistuva RISKINARVIO-ohje Kommentteja luonnoksesta Terhi Svanström 20.9.2013 30.9.2013 Page 1 Yleisiä huomioita rakenteesta ja käsitteistä Kommentteja riskinarviointi-osuudesta Kehuja 30.9.2013 Page 2

Lisätiedot

HSL HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE Joukkoliikennesuunnitteluosasto 29.4.2011 Lauri Räty RAITIOLINJAN 8 KEHITTÄMISOHJELMA. (Liikennöintikustannussäästö+

HSL HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE Joukkoliikennesuunnitteluosasto 29.4.2011 Lauri Räty RAITIOLINJAN 8 KEHITTÄMISOHJELMA. (Liikennöintikustannussäästö+ HSL HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE Joukkoliikennesuunnitteluosasto 29.4.2011 Lauri Räty RAITIOLINJAN 8 KEHITTÄMISOHJELMA Toimenpide 1 Itämerenkadun ryhmittymiskaistojen poistaminen 2 Ruoholahden metroaseman

Lisätiedot

VES 340751 1(3) 1 Sopimuksen peruste ja tarkoitus

VES 340751 1(3) 1 Sopimuksen peruste ja tarkoitus VES 340751 1(3) Tarkentava virkaehtosopimus, joka tehtiin 2 päivänä kesäkuuta 2009 sisäasiainministeriön sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Palkansaajajärjestö Pardia ry:n ja Julkisten

Lisätiedot

Suonenjoki. Asukasluku 31.12.2009 7 611 92 626 248 182 5 351 427

Suonenjoki. Asukasluku 31.12.2009 7 611 92 626 248 182 5 351 427 Talouden tarkastelu Talouden tarkastelu on tehty Tilastokeskuksen talouden tunnuslukuaikasarjoja (vuodet 1998 2009) hyödyntäen sekä kaupunkien vuoden 2010 tilinpäätöstietojen pohjalta. Tuloslaskelmien

Lisätiedot

2.7 Neliöjuuriyhtälö ja -epäyhtälö

2.7 Neliöjuuriyhtälö ja -epäyhtälö 2.7 Neliöjuuriyhtälö ja -epäyhtälö Neliöjuuren määritelmä palautettiin mieleen jo luvun 2.2 alussa. Neliöjuurella on mm. seuraavat ominaisuudet. ab = a b, a 0, b 0 a a b =, a 0, b > 0 b a2 = a a > b, a

Lisätiedot

- Valitaan kohta Asetukset / NAT / Ohjelmallinen palvelin - Seuraavassa esimerkki asetuksista: valitaan käytössä oleva ohjelmistorajapinta

- Valitaan kohta Asetukset / NAT / Ohjelmallinen palvelin - Seuraavassa esimerkki asetuksista: valitaan käytössä oleva ohjelmistorajapinta TW-EAV510: VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON OPERAATTORIN IP-OSOITE - Jotta valvontakameran käyttöä varten saadaan avattua tarvittavat portit, pitää operaattorilta saada julkinen IP-osoite, jotta kaikki

Lisätiedot

Jalankulkija liikenteessä

Jalankulkija liikenteessä Jalankulkija liikenteessä Yhteystiedot: Selkokeskus Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puhelin: 09-34809 240 faksi: 09-351 3975 sähköposti: selkouutiset@famr.fi Liikenneturva Sitratie 7, PL 29 00421 Helsinki

Lisätiedot

Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla

Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla Prosessipäivät 20.4.2016 Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla Mikko Kuusela Senior Solution Architect p. 040 574 7414 mikko.kuusela@qlik.com 04, 2016 Pohditaan palveluiden ja prosessien

Lisätiedot

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen Genimap Oy, lupa L4377 Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii Mika Räsänen Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tehtävä Tehtävänä on tarkastella liittymän toimivuutta

Lisätiedot

9.10.2015. Vesimaksun yksikköhinta, / m 3 Liittyjältä peritään vesimaksua toimitetusta vedestä mitatun kulutuksen mukaan.

9.10.2015. Vesimaksun yksikköhinta, / m 3 Liittyjältä peritään vesimaksua toimitetusta vedestä mitatun kulutuksen mukaan. Liite 1 1 (5) HSY:N VESIHUOLLON TAKSA 1.1.2016 ALKAEN 1 Käyttömaksut Käyttömaksu peritään kiinteistön käyttämän veden ja poisjohdettavan jäteveden määrän ja laadun perusteella. Maksua peritään erikseen

Lisätiedot

Sähköstaattisen potentiaalin laskeminen

Sähköstaattisen potentiaalin laskeminen Sähköstaattisen potentiaalin laskeminen Potentiaalienegia on tuttu mekaniikan kussilta eikä se ole vieas akielämässäkään. Sen sijaan potentiaalin käsite koetaan usein vaikeaksi. On hyvä muistaa, että staattisissa

Lisätiedot

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c.

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c. Epäyhtälö Kahden lausekkeen A ja B välisiä järjestysrelaatioita A < B, A B, A > B ja A B nimitetään epäyhtälöiksi. Esimerkiksi 2 < 6, 9 10, 5 > a + + 2 ja ( + 1) 2 2 + 2 ovat epäyhtälöitä. Epäyhtälössä

Lisätiedot

Windows Live SkyDrive - esittely

Windows Live SkyDrive - esittely Windows Live SkyDrive - esittely Microsoftin SkyDrive on pilvipohjainen tiedostojen säilytys- ja jakopalvelu. SkyDrive tarjoaa 25 Gb ilmaista säilytystilaa tiedostoille ja valokuville. Voit käyttää SkyDriven

Lisätiedot

HE 244/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta

HE 244/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi apteekkimaksusta annetun lain 2 ja 6 :n sekä yliopistolain 75 ja 92 a :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta annettua lakia ja yliopistolakia.

Lisätiedot

Trafix Oy Kuva 1. Tarkastelussa käytetyt liikennejärjestelyt; yksikaistainen kiertoliittymä (VE1).

Trafix Oy Kuva 1. Tarkastelussa käytetyt liikennejärjestelyt; yksikaistainen kiertoliittymä (VE1). Mutkakadun kiertoliittymän toimivuustarkastelu Toimivuustarkastelussa tutkittiin Mutkakadun ja Snellmaninkadun liittymän muuttamista kiertoliittymäksi ennusteen 2014 ja vuoden 2025 iltahuipputunnin liikennemäärillä.

Lisätiedot

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...3 Asennus... 4 Asetukset... 4 Toimitustavat... 5 Tilauksen käsittely...6 Huomioitavaa... 7 Lähipaketti toimitustapa...

Lisätiedot

Vaikeasti vammaisen lapsen vanhempana ajatuksia elvytyksestä ja tehohoidosta.

Vaikeasti vammaisen lapsen vanhempana ajatuksia elvytyksestä ja tehohoidosta. Vaikeasti vammaisen lapsen vanhempana ajatuksia elvytyksestä ja tehohoidosta. Perheiden kokemusten perusteella koottuja, hoitorajoituksia koskevia ongelmia: Jatkuva muistuttaminen lapsen menehtymisen mahdollisuudesta

Lisätiedot

ASEMAKAAVOJEN ULKOPUOLISEN RAKENTAMISEN SEUDULLISET PERIAATTEET

ASEMAKAAVOJEN ULKOPUOLISEN RAKENTAMISEN SEUDULLISET PERIAATTEET ASEMAKAAVOJEN ULKOPUOLISEN RAKENTAMISEN SEUDULLISET PERIAATTEET Seutuhallitus 30.1.2013 Kuntajohtajakokous 14.12.2012 Maankäyttö- ja rakennetyöryhmä 5.12.2012 1. PERIAATTEIDEN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Yhdyskuntarakenteen

Lisätiedot

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ MAA0 Määritä se funktion f: f() = + integraalifunktio, jolle F() = Määritä se funktion f : f() = integraalifunktio, jonka kuvaaja sivuaa suoraa y = d Integroi: a) d b) c) d d) Määritä ( + + 8 + a) d 5

Lisätiedot

20.8.2001 DNro 3/51/2001

20.8.2001 DNro 3/51/2001 VALTION KIRJANPITOLAUTAKUNTA LAUSUNTO NRO 20/2001 20.8.2001 DNro 3/51/2001 Valtion kirjanpitolautakunnan lausunto hakemukseen, jossa puolustusministeriö on pyytänyt lausuntoa YK:n rauhanturvajoukoista

Lisätiedot

ALUEELLINEN ENNAKOINTI

ALUEELLINEN ENNAKOINTI ALUEELLINEN ENNAKOINTI Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö 1 Mitä on ennakointi? Ennakointi tarkoittaa tulevaisuuden luotausta (tulevaisuuden "näkemistä") ja tulevaisuuden suunnittelua (tulevaisuuden

Lisätiedot

S24 Sipoonlahden ranta Kaavamuutoksen liikenneselvitys

S24 Sipoonlahden ranta Kaavamuutoksen liikenneselvitys Mika Tuominen, Juha Järvinen 20.3.2015 20.3.2015 1 (9) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT JA TARKASTELUALUE... 2 1.1 Tarkastelun lähtökohdat... 2 1.2 Tarkastelualueen sijainti... 2 1.3 Sipoonlahden rannan kaava...

Lisätiedot

Suomen jäsenmaksut EU:lle vuonna 2007 ennakoitua pienemmät

Suomen jäsenmaksut EU:lle vuonna 2007 ennakoitua pienemmät SUOMEN JÄSENMAKSUT EU:LLE VUONNA 2007 ENNAKOITUA PIENEMMÄT 1/5 Suomen laskennallinen nettomaksu Euroopan unionille vuonna 2007 oli 172 miljoonaa euroa eli 32 euroa kansalaista kohden. Summa oli 0,1 prosenttia

Lisätiedot

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ Yhtiön X SISÄPIIRIOHJE, LIITE 3 1 (5) PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ FINANSSIVALVONNALLE TOIMITETTAVAT TIEDOT HUOM.: Finanssivalvonnalle toimitetaan alla olevat tiedot ainoastaan sellaisesta

Lisätiedot