S-ryhmän vastuullisuuskatsaus 2009

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "S-ryhmän vastuullisuuskatsaus 2009"

Transkriptio

1 S-ryhmän vastuullisuuskatsaus 2009

2 Arvokasta tekemistä Vuosi on vierähtänyt edellisestä S-ryhmän vastuullisuuskatsauksesta. Kulunutta vuotta on leimannut vahvasti taloudellinen taantuma. Kun ajat ovat tiukat, karsitaan monesta, eikä uutta usein ole rahkeita kehittää. Uudistumisen pyörä ei meillä S-ryhmässä kuitenkaan pysähtynyt taantumaan. Olemme myös viimeisen vuoden aikana investoineet reippaasti ja kehittäneet toimintaamme. Uuden rakentaminen tarkoittaa aina myös uusia työpaikkoja. Erityisen ilahduttavaa on todeta, että myös viime vuonna sadat nuoret ja vastavalmistuneet ovat saaneet startin työuralleen nimenomaan S-ryhmästä. Vuosi 2009 on ollut S-ryhmässä täynnä uuden oppimista: yhdessä tekemistä, vanhojen ajatusten tuulettamista, uusien ideoiden omaksumista ja toimintatapojen petraamista. Välillä päähän on laitettu pelle pelottoman hattu, kun taas toisena hetkenä on palattu olemassaolon alkujuurille. Sitä on yritystoiminta tämän päivän maailmassa, jossa pelisäännöt muuttuvat sitä mukaa kun tieto lisääntyy. Vankka arvoperusta on hyvä kompassi, kun luovitaan jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Aivan samalla tavalla kuin puu saa ravintonsa juurista, saa yritys voimansa arjessa eläviksi muuttuvista arvoista. S-ryhmän kohdalla tämä on konkretisoitunut viimeisen vuoden aikana erityisen selvästi. Tämän vastuullisuuskatsauksen tukiranka ovat S-ryhmän syksyllä 2009 vahvistetut vastuullisuusperiaatteet. Ne on rakennettu S-ryhmän arvojen pohjalle, niitä hieman jalostaen ja avaten. Katsauksessa esiintyvät esimerkit on poimittu näiden periaatteiden alle jokapäiväisestä toiminnastamme. Listaus ei ole kattava, mutta se kertoo pienen osan siitä työstä, jota lähes s-ryhmäläistä tekee joka päivä noin 1600 toimipaikassamme. Tutustu tekemisiimme tämän katsauksen sivuilla. Muistathan, että aina ajankohtaista tietoa S-ryhmän vastuullisuudesta löydät Yhteishyvän verkkosivuilta Vastuullisen kuluttamisen osiosta ja vinkkejä omien ostosreissujesi avuksi Vastuullisen kuluttamisen oppaasta. Tästä on hyvä jatkaa! Leena Olkkonen Henkilöstöjohtaja SOK

3 Mikä on S-ryhmä? S-ryhmä on merkittävä suomalainen, osuustoiminnallinen kaupanalan yritysryhmä. Se muodostuu Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnasta (SOK) ja sen tytäryhtiöistä sekä 22 alueosuuskaupasta ja 10 paikallisosuuskaupasta. Jäsenet eli asiakasomistajat omistavat osuuskaupat, jotka puolestaan omistavat keskusliike SOK:n. Asiakasomistajan ykkösvalinta S-ryhmän liiketoiminnan tarkoituksena on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajille. Ryhmän päämääränä on tarjota asiakasomistajilleen kaikkialla Suomessa monipuoliset palvelut ja laaja toimipaikkaverkosto. Toiminnan lähtökohtina ovat asiakkaan palvelutarpeet ja arjen helpottaminen. Toiminnan selkärankana ovat arvot: Olemme asiakasta varten. Kannamme vastuuta ympäristöstä ja ihmisistä. Uudistamme jatkuvasti toimintaamme. Toimimme tuloksellisesti. S-ryhmän liiketoiminta S-ryhmän liiketoiminta-alueet ovat marketkauppa, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa, tavaratalo- ja erikoisliikekauppa, matkailu- ja ravitsemiskauppa, auto- ja autotarvikekauppa sekä maatalouskauppa. S-ryhmän liiketoiminta on organisoitu valtakunnallisiin ketjuihin. SOK tuottaa keskitetysti yhteiset palvelutoiminnot. Kun ketjutoimintaan yhdistetään alueosuuskauppojen hyvä paikallinen markkina- ja asiakastuntemus, syntyy tehokas s-ryhmäläinen liiketoimintamalli. Kotimarkkinoiden lisäksi S-ryhmällä on kansainvälistä liiketoimintaa Venäjällä ja Baltian maissa, joissa harjoitetaan marketkauppaa sekä matkailu- ja ravitsemiskauppaa. Pietarissa toimii kolme Sokos Hotellia ja neljä Prismaa. Tallinnassa on yksi Sokos Hotelli ja viisi Prismaa. Lisäksi Latvian Riiassa on kaksi Prismaa ja Liettuan Vilnassa yksi. S-ryhmällä oli viime vuoden lopussa Suomessa toimipaikkaa. Baltiassa toimipaikkoja oli kymmenen ja Venäjällä seitsemän. S-ryhmässä työskenteli vuoden 2009 lopussa palvelualan ammattilaista.

4 Palkitsemme asiakasomistajat parhailla Bonuksilla Osuuskauppojen on osuustoiminnallisen yritysmuodon periaatteiden mukaan tuotettava palveluja ja etuja osuuskaupan jäsenille eli asiakasomistajille. Yksi kaikkia asiakasomistajia hyödyttävä etu on ostohyvitys eli Bonus. Asiakasomistajat ovat nimensä mukaisesti niin osuuskauppojen asiakkaita kuin omistajiakin ja saavat näin ollen myös parhaat edut. Vuonna 2009 asiakasomistajat saivat Bonuksena, maksutapaetuna, osuuspääoman korkona ja ylijäämäpalautuksena lähes 200 euroa jäsentä kohti. Yhteensä asiakasomistajille maksettiin Bonusta viime vuonna noin 316 miljoonaa euroa ja maksutapaetua 3,8 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi asiakasomistajaa hyödyttävät lukuisat yksinomaan asiakasomistajille suunnatut tuote- ja palveluedut. S-ryhmän asiakasomistajien määrä on ollut viime vuodet tasaisessa kasvussa. Uusia jäseniä liittyi osuuskauppoihin vuoden 2009 aikana Vuoden lopussa S-ryhmällä oli yhteensä asiakasomistajaa. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 74 prosenttia Suomen kotitalouksista on asiakasomistajia. S-ryhmässä kiertävä raha ei mene kenenkään ulkopuolisen hyödyksi, vaan koituu lopulta kaikkien asiakasomistajien hyväksi uusina palveluina ja toimipaikkoina.

5 Tarjoamme kilpailukykyiset hinnat, laadukkaat tuotteet ja kattavan palveluverkoston S-ryhmän palvelut on pyritty sijoittamaan asiakkaiden kannalta toimivasti ympäri Suomen. Asiakasomistajien keskimääräinen kauppamatka linnuntietä lähimpään S-ryhmän omaan päivittäistavarakauppaan on vain 2,5 kilometriä. Bonus eli ostohyvitys palkitsee. Taloussanomien Suomen Rahatiedolla teettämän tutkimuksen mukaan: S-Etukortti palauttaa asiakkaalle eniten. Se on paras vaihtoehto, olivatpa talouden kuukausiostot 400, 600 tai euroa. Vielä ylivoimaisemmaksi S-Etukortin tekee sen paras luottokorko ja maksutapaetu. Vertailussa olivat mukana suurimpien kaupparyhmien etukortit. Suomen ensimmäisen kauppapankin eli S-Pankin palvelut on räätälöity auttamaan asiakasomistajien päivittäistä raha-asioiden, kuten säästämisen, maksamisen ja omien hankintojen rahoittamisen hoitoa. S-Pankki toimii yli tuhannessa S-ryhmän toimipaikassa ympäri Suomen, ja pankkiasiat voi hoitaa aina kaupan aukiolon aikaan. Asiakasomistajille peruspankkipalvelut ovat maksuttomia. S-ryhmän toimipaikkojen lukumäärä kipusi vuoden 2009 loppuun mennessä 1598 yksikköön. Kasvua edellisen vuoden lukuun oli 32 yksikköä. Suurin osa uusista toimipaikoista oli päivittäistavarakauppoja ja liikennemyymälöitä.

6 Palvelemme asiakkaita rehellisesti ja ystävällisesti sekä toimimme eettisesti S-ryhmä valittiin seitsemättä kertaa peräkkäin Suomen luotetuimmaksi päivittäistavaraketjuksi Valittujen Palojen Luotetuin Merkki -tutkimuksessa. S-ryhmä päivittäistavarakaupat valittiin omassa kategoriassaan myös toistamiseen parhaiten ympäristöasioista huolehtiviksi kaupoiksi. Ympäristöasioista kysyttäessä S-ryhmä sai omassa kategoriassaan 56 prosenttia ja kokonaisluotettavuudessa 59 prosenttia kaikista Suomen maininnoista. Vastaavasti myös Sokos Hotels valittiin parhaiten ympäristöasioista huolehtivaksi hotelliketjuksi, ja ABC valittiin jo kolmatta kertaa Suomen luotetuimmaksi huoltoasemaketjuksi. Tutkimuksen mukaan suurin luottamus ABCliikennemyymälöihin oli alle 50-vuotiailla ja lapsiperheillä. Huoltoasemien kesken ABC sai 35 prosenttia maininnoista. Vastaajat arvostivat ABC:n korkeimmalle laadun ja vahvan tuotekuvan suhteen. ABC myös ymmärtää vastaajien mukaan kuluttajien tarpeita ja on hintansa arvoinen. Hotellien ponnistukset ympäristöasioiden eteen ovat saaneet myös ulkoista tunnustusta. Radisson Blu Hotels & Resorts sai kesäkuussa 2009 Suomen ensimmäisenä palvelualan hotelliketjuna kaikille hotelleilleen Pohjoismaisen ympäristömerkin, Joutsenmerkin, tunnustuksena ympäristöasioiden hoitamisesta. Maaliskuun 2010 alussa Joutsenmerkin saivat myös Sokos Hotel Tammer, Sokos Hotel Flamingo ja Sokos Hotel Aleksanteri. Maailman johtava matkailualan online-toimija Expedian Insiders Select Hotel antoi tunnustuksensa Pietarin Sokos Hotel Palace Bridgelle. Perusteluina oli palvelutason pysyminen tasaisen korkealaatuisena. Samaiselle hotellille myönnettiin myös Commercial Real Estate Award palkinto. Palkinnon perusteena oli sijoittuminen Pietarin parhaaksi vuonna 2008 avatuksi hotellikiinteistöksi.

7 Mahdollistamme asiakkaille vastuullisten valintojen tekemisen tarjoamalla turvallisia sekä eettisesti että ympäristön kannalta kestäviä tuotteita ja palveluita Turvalliset tuotteet ja palvelut S-ryhmän omien merkkien ja itse maahantuomien tuotteiden turvallisuus varmistetaan ja laatu tutkitaan tarkkaan ennen tuotteiden valikoimiin hyväksymistä ja myös niiden ollessa jo valikoimissa. Useat kotimaisten toimittajien uutuuselintarvikkeet arvioidaan samoin aistinvaraisesti ennen valikoimiin hyväksymistä. Vuonna 2009 hankinta- ja logistiikkayhtiö Inex Partnersissa tutkittiin yhteensä 5781 tuotenäytettä. Ensimmäisestä hankintayhtiön varastoon tulevasta erästä otetaan aina näytteet, ja tuote lähtee jakeluun vasta, kun tutkimuksin on varmistettu sen täyttävän sovitut vaatimukset. Valikoimissa olevia tuotteita tutkitaan vuosittaisen riskiperusteisen omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Esimerkiksi liha- ja kalajalosteita tutkitaan useita kertoja vuodessa, kun taas non-food tuotteita harvemmin. Vuonna 2009 omavalvonta-analyysejä tehtiin kappaletta. Lisäksi Inexin tavarantoimittajista 42 auditoitiin vuonna S-ryhmässä myytävien kalatuotteiden hankintaa ja valikoimia koskevat kriteerit laadittiin syksyllä Päivittäistavarakaupan ja ketjuravintoloiden valikoimiin ei hyväksytä uhanalaisia, vaarantuneita tai ylikalastuksen kohteena olevia kalalajeja. S-ryhmä ei myöskään hyväksy ympäristölle haitallisten kalastustapojen, kuten dynamiitin tai myrkyllisten aineiden käyttöä kalojen pyynnissä. Lisäksi ympäristömerkittyjen kalatuotteiden valikoimaa pyritään kasvattamaan. S-ryhmän päivittäistavarakaupassa myydään tällä hetkellä yhdeksää kestävän kalastuksen MSC-merkillä varustettua kalatuotetta. Rehuteollisuudessa kiinnitetään paljon huomiota elintarvikeketjun hygienian varmistamiseen tuotantoketjun alusta alkaen. Hankkija Maatalouden rehutehtailla lämpökäsitellään esimerkiksi kaikki tuotantoeläinten rehut vähintään 80 lämpöasteeseen, mikä tuhoaa bakteereita, ja myös salmonellan. Käsittely parantaa myös rehun sulavuutta ja siten eläinten tuottavuutta.

8 Luomua ja Reilua kauppaa Päivittäistavarakaupassa luomutuotteiden ketjuvalikoimassa oli vuonna erilaista tuotetta. Luomua myytiin S-ryhmässä yhteensä lähes 60 miljoonalla eurolla. S-ryhmän päivittäis- ja käyttötavarakaupan valikoimissa on yhteensä 158 Reilun kaupan tuotetta, ja Reilun kaupan myynti kipusi lähes 10 miljoonaan euroon. Reilu kauppa näkyy myös ABC-liikennemyymälöissä. Lokakuussa 2009 ABC otti tuotevalikoimiinsa Reilun kaupan ruusut, joita myytiin loppuvuonna noin kimppua. Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja suomalaisia kylpypyyhkeitä myytiin viime vuonna lähes ABC-Restauranteissa on tarjolla Reilun kaupan teetä ja hunajaa ja ABC-Marketeissa monenlaisia Reilun kaupan tuotteita kahvista banaaniin. on tuotu kahvilabaarien oma Reilun kaupan kahvisekoitus, Coffee House Blend. Radisson Blu -hotellit ovat mukana Portaat luomuun -ohjelmassa. Hotelliaamiaisten tarjonnasta löytyy hotellista riippuen esimerkiksi luomujogurttia, luomupuuroa, luomuteetä ja luomuleipää. Coffee House -kahvilaravintola ja Wayne s Coffee -ketju haastoivat toisensa mukaan Reilun kaupan maaotteluun ja viestivät näin Reilusta kaupasta asiakkailleen lokakuussa Tämä yhteistyö arvioitiin ainutlaatuiseksi ja ennakkoluulottomaksi ja molemmat ketjut palkittiin Reilun kaupan palkinnolla. S-ryhmän hotelleissa ja ravintoloissa myytiin vuonna 2009 Reilun kaupan asiakasomistajapunaviiniä pulloa ja Sonnentorin Earl Grey -luomuteetä litraa. Coffee House -kahvilabaareissa ja Coffee Bar -toimipisteissä juotiin viime vuonna miljoona kupillista Reilua kahvia. Asiakkaiden pyynnöistä myös Prismojen valikoimiin

9 Ympäristön hyväksi FSC on ainoa Maailman Luonnonsuojeluliiton (WWF) suosittelema puun sertifiointijärjestelmä. S-ryhmän päivittäis- ja käyttötavarakaupan toimipaikkojen valikoimissa oli vuonna 2009 yhteensä 232 Pohjoismaisella Ympäristömerkillä eli Joutsenmerkillä merkittyä tuotetta. Eurooppalaisella EU-kukalla merkittyjä tuotteita oli 425. Näillä kahdella ympäristömerkillä merkittyjä tuotteita myytiin yhteensä yli 98 miljoonalla eurolla. Lisäksi tekstiilipuolella 1943 tuotteella oli Öko-Tex -standardin mukainen tuoteturvallisuusmerkki. S-ryhmän päivittäistavarakaupoissa myytiin vuonna 2009 noin 131 miljoonaa muovikassia. Muovikassien osuus kaikista kasseista oli 96,2 prosenttia. Uusiomuovista valmistettujen kassien osuus oli 69,5 miljoonaa kappaletta eli 53 prosenttia kaikista muovikasseista. Bio- ja paperikassien myynti pysyi edellisvuoden tasolla. Biokassien osuus oli noin 1,5 prosenttia ja paperikassien noin 2,0 prosenttia kaikista S-ryhmän ruokakaupoista myydyistä kasseista. Loppuvuonna 2009 lanseerattu S-kestokassi nosti kestokassien kokonaismyyntiä ja niiden myynnin arvioidaan kasvavan myös vuonna S-ryhmä lanseerasi vuoden lopulla ensimmäisenä suomalaisena kaupparyhmänä maksuttoman biohajoavan hedelmä- ja vihannespussin. S-ryhmän Kodin Terra, Prisma ja S-Rautamarket -ketjuissa on luovuttu trooppisesta puusta valmistettujen parkettien myynnistä. Trooppisten puulajien osuus S-ryhmän parkettimyynnistä on ollut noin 10 prosenttia. FSC-sertifikaatti kertoo, että puu on tuotettu luontoa säästävin menetelmin ja puunhankintayhtiö huolehtii työntekijöidensä sosiaaliturvasta ja työturvallisuudesta. Vuonna 2009 S-ryhmän valikoimissa oli 66 FSC-merkittyä trooppista puuta sisältävää tuotetta. Esimerkiksi kaikki S-ryhmän ketjuvalikoimissa olevat kovapuukalusteet ovat FSC-sertifioituja. Kaupunkipub Public Corner lanseerasi maaliskuussa 2010 ensimmäisen oman oluen yhteistyössä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kanssa. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas valittiin kumppaniksi, koska se ei käytä oluen valmistuksessa lisäaineita ja oluen valmistamisessa käytettävä sähköenergia tuotetaan tuulivoimalla.

10 Palvelua perustuksista pihanurmikkoon Tuusulan Kodin Terran rakentamisen osaston käytävät ovat kevättalvisena iltapäivänä suhteellisen väljät. Kun lumet sulavat, alkaa pientalorakentajien sesonki. Silloin tuoteryhmävastaava Marko Väänäsellä pitää vipinää. Oman kodin rakentaminen on iso juttu. Järjestimme talvella yhteistyössä Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry:n kanssa Rakentajakoulun. Kahtena iltana koossa oli noin puolensataa innokasta rakennusprojektin aloittamista suunnittelevaa ihmistä, Marko Väänänen kertoo. Kodin Terrassa ympäristöasiat tulevat esiin arkisissa myyntitilanteissa, taloudellisuusnäkökohtien avittamana. Energiatehokkaat ratkaisut kiinnostavat rakentajia, sillä ympäristönäkökohtien lisäksi niissä voi säästää selvää rahaa. Ilma- ja maalämpöpumppuja sekä lämmön talteenottolaitteita kysytään taajaan, Väänänen summaa. Kaikkein halvimpia laitteita meillä ei näy, koska haluamme, että tuotteiden toimintavarmuus, turvallisuus ja mahdollisimman pitkä käyttöikä voidaan taata. Perusrakennustarvikkeista valtaosa on valmistettu Suomessa. Tapaus Tuusulan Kodin Terra Uutta ostettaessa on tärkeää, että myös vanhasta tavarasta pääsee asianmukaisesti eroon. Meille voi palauttaa käytetyt sähkö- ja elektroniikkalaitteet uutta tuotetta ostettaessa. Otamme myös vastaan painekyllästettyä puuta. Asiakas on Kodin Terrassa kunkku. Kaikki lähtee asiakkaan yksilöllisistä tarpeista, joihin haetaan ratkaisuja yhdessä vaihtoehtoja esitellen ja yhdessä neuvotellen. Tavoite on se, että pystymme tarjoamaan asiakkaalle kaiken perustuksista pihanurmikkoon. Vihreän kortin voima tuntuu myös talonrakentajan kukkarossa. Valikoimissa on sellaisia tuotteita, joiden laatuun voidaan luottaa. Bonusta kilahtaa tilille kaikista Kodin Terran ostoksista. Esimerkiksi taloa rakennettaessa ja sisustettaessa puhutaan jo suhteellisen isoista summista.

11 Energiansäästölamput ovat kestävä valinta kodin valaistukseen, kun valoja käytetään pitkään yhtäjaksoisesti. Energiansäästölamppuja myytiin S-ryhmän market-toimipaikoissa yli 550 tuhatta kappaletta vuonna Sokoksissa ja Emotioneissa myytävä, ensimmäinen kosmetiikan oma merkki -sarja We Care Icon on kokonaan kehitetty Suomessa. Tuotteiden pakkauksissa käytetään aina mahdollisuuksien mukaan kierrätysmuovia eikä tuotteita pakata erillisiin kartonkipakkauksiin. Esimerkiksi We Care Magic Lips huulipunien hylsyt on valmistettu 76 prosenttisesta kierrätysmuovista. Hoitavia ominaisuuksia tuotteisiin on haettu luonnosta. We Care Icon värikosmetiikan hoitava ainesosa on Bioceramic-uute, joka on valmistettu korkeatasoisesta luomulaatuisesta corallina officinalis levästä. Kasvipohjaiset ja hajusteettomat tuotteet sopivat myös herkkäihoisille, sillä ne eivät sisällä parabeenejä, mineraaliöljyä tai lanoliinia. Tuotteet on valmistettu Euroopassa eikä niitä testata eläimillä. Jokaisen myydyn We Care Icon -tuotteen hinnasta lahjoitetaan 5 senttiä WWF:n operaatio Merenneidon tukemiseen. ABC-ketjun toimipaikoissa tankataan bensiiniä ja dieseliä, joihin on sekoitettu lainvaatima määrä biokomponenttia. Vuonna 2009 biokomponenttia tankattiin ABC:llä noin kuutiota, joka on kuutiota enemmän kuin vuonna Arjen helpottaminen on yksi S-ryhmän perustavoitteista. S-Pankissa yksi konkreettinen asiakkaiden arkirutiineja sujuvoittava ja samalla ympäristön hyvinvointia edistävä tavoite on lisätä sähköisten kirjeiden käyttöä. Jotta tavoite olisi mahdollista toteuttaa, Itellan sähköinen asiointipalvelu, NetPosti, yhdistettiin osaksi S-Pankin verkkopankkia. Se säästää luontoa, aikaa ja rahaa. Asiakas voi tilata perinteisen paperilaskun sijaan samannäköisen sähköisen laskun NetPostiinsa. Verkkopankkiin voi tilata myös muita sähköisiä asiakirjoja, kuten palkkalaskelmat ja takuukuitit, paperia säästyy jo iso pino. Arkiset asiat hoituvat sujuvasti, nopeasti ja turvallisesti.

12 Turvallista asioida S-ryhmässä henkilöstöä koulutetaan kiinnittämään yhä tehokkaammin huomiota ikärajavaatimuksiin myynnissä. Kassoilla työskentelevät ja heidän esimiehensä suorittivat vuoden 2009 aikana Päivittäistavarakaupan ikärajapassin. Se tuo niin tietoa kuin taitoa erilaisten ikärajavalvottavien tuotteiden, kuten tupakan, alkoholin ja konsolipelien myyntitilanteisiin. Ikärajapassin on suorittanut jo reilut s-ryhmäläistä. SOK:n tytäryhtiö Sokotel Oy sai marraskuussa 2009 tunnustuksen erinomaisesta työstä turvallisuuden edistämiseksi ravintoloissaan ja hotelleissaan. Sokotel on luonut entistä parempaa työ- ja asiointiympäristöä panostamalla pitkäjänteisesti henkilöstön valmennuksiin ja turvallisuustekniikkaan. Tunnustus myönnettiin esimerkillisestä turvallisuustoiminnasta onnettomuuksien ehkäisyssä, ansiokkaasta alan turvallisuuden kehittämisestä tai matkailu- ja ravintola-alan turvallisuutta lisäävän toimintatavan, laitteen tai vastaavan kehittämisessä. Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää ja muun muassa hotellien evakuointivalmiuksia kehitetään entisestään. Kattavat kierrätysmahdollisuudet S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä oli vuonna 2009 yhteensä 238 ekopistettä, jotka on tarkoitettu asiakkaiden lajittelemille, hyötykäyttöön meneville pakkaus- ym. materiaaleille. S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä olevien palautusautomaattien kautta otettiin vuonna 2009 vastaan yli 406 miljoonaa tölkkiä, jotka sisältävät alumiinia yli 5600 tonnia. Lisäksi S-ryhmän toimipaikoissa otettiin vuonna 2009 vastaan 138 miljoonaa pantillista kierrätysmuovipulloa, mikä vastaa yli 5726 tonnia kierrätysmuovia. Syksyllä 2008 tuli voimaan valtioneuvoston asetus, joka laajensi akkujen ja paristojen tuottajanvastuuta niin, että käytetyt paristot ja akut voi palauttaa myös kauppoihin. Vastaanottovelvoite on kaikilla kaupoilla, kioskeilla ja huoltoasemilla, joiden valikoimaan akut tai paristot kuuluvat. Vuonna 2009 S-ryhmän toimipaikoissa otettiin vastaan noin 116 tonnia käytettyjä akkuja ja paristoja. S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä olevien UFF:n ylläpitämien vaatekeräyspisteiden kautta kerättiin vuonna 2009 yhteensä 1040 tonnia vaatteita.

13 Edistämme työyhteisöjen monimuotoisuutta ja samanarvoisuutta S-ryhmässä painotetaan kaikkien työntekijöiden tasapuolista ja samanarvoista kohtelua. Ryhmän ketjuissa työskentelee moneen eri kansallisuuteen kuuluvia ihmisiä. Monimuotoiset työympäristöt vaativat henkilöstötyöltä erilaisuuden ymmärtämistä. S-ryhmän monimuotoisuuspolitiikka määrittää, mitä henkilöstön monimuotoisuus S-ryhmässä tarkoittaa. Politiikan tarkoituksena on kirkastaa monimuotoisuuden johtamisen merkitystä S-ryhmän jokaisen yrityksen toiminnassa. Monimuotoisuuden johtaminen on osa laadukasta esimiestyötä. S-ryhmän Pietarin Prisma-ketju, OOO Prisma palkittiin yhtenä Venäjän parhaista työnantajista vuonna 2009 Paras HR-brändi-kilpailussa helmikuussa Prisma osallistui kansainvälisten yritysten sarjaan, jossa arvioitiin työnantajien onnistumista HR-brändin rakentamisen, sisäisen yrityskulttuurin luomisen ja yrityksen työnantajaimagon toteuttamisen saroilla.

14 Kehitämme henkilöstömme osaamista ja laadukasta esimiestyötä Jollas Instituutti on S-ryhmän oma oppimis- ja valmennuskeskus. Jollas Instituutti valmentaa S-ryhmän kaikkia henkilöstöryhmiä myyjistä ylimpään johtoon. Jollas Instituutin tehtävänä on kehittää s-ryhmäläisten osaamista siten, että liiketoiminnot voivat menestyä ja tuottaa laadukkaita palveluja asiakasomistajille ja S-ryhmän muille asiakkaille. Valmennukset toteutetaan asiakkaan tarpeiden mukaan Helsingin Jollaksessa, asiakkaiden luona ympäri Suomea ja lähialueilla, tai yhä enenevissä määrin virtuaalisesti verkkoa hyödyntäen. Vuonna 2009 Jollaksen valmennuksiin osallistui noin opiskelijaa. Valmennuspäiviä kertyi Valmennusten kehittämisestä ja toteutuksesta vastaa 48 asiantuntijan joukko. S-ryhmä uudisti vuonna 2009 uusia kykyjä kaupparyhmään rekrytoivat kenttäkoulutusohjelmansa. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille on nyt suunnattu S-Trainee-koulutusohjelma ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille S-Päällikkö -koulutusohjelma. S-ryhmässä uskotaan palvelualan vahvaan kasvuun ja yleisestä taloustilanteesta huolimatta panostetaan osaavan ja kyvykkään henkilöstön rekrytointiin ja valmennukseen. Uudistuneissa koulutusohjelmissa aloitti nelisenkymmentä uutta valmennettavaa. Hyvä asiakaspalvelu on S-ryhmän kaikkien palveluiden ydin. Jokaisella liiketoimintaalueella panostetaan henkilöstön asiakaspalveluosaamisen jatkuvaan kouluttamiseen. Esimerkiksi Sokos Hotelleilla alkoi alkutalvesta 2010 koko ketjun yli 40 hotellia kattava Palvelulupaus-koulutus, joka tähtää asiakkaiden entistä parempaan huomioimiseen. Radisson Blu kouluttaa jokaisen uuden työntekijän Yes I can -valmennuksella.

15 Kulmia kohottelemalla ei johdeta Aurinko täplittää Lohjan ABC-liikennemyymälän katon. Menossa on suvantohetki kiireisen lounasajan jälkeen. Pienen etsinnän jälkeen liikennemyymäläpäällikkö Soila Sabelström löytyy ABC-marketin kassan takaa. Joukkoja johdetaan edestä. Tällaisessa paikassa esimiehellä ei ole varaa linnoittautua kulmahuoneeseen tietokoneen taakse. Haluaisin olla mukana etulinjan asiakaspalvelussa vielä nykyistä enemmänkin, mutta uuden toimipaikan starttivaiheessa henkilöstöasioiden ja paperitöiden tekemiseen on hujahtanut oletettua enemmän aikaa. Lohjan ABC-liikennemyymälä aukesi lokakuussa Suomen kolmanneksi suurin liikennemyymälä imaisee sisäänsä helposti parisataa asiakasta. Tapaus Lohjan ABC Tämä työ vaatii joustavuutta, pitkää pinnaa ja pelisilmää. Kolmivuorotyö tuo tekemiseen omat haasteensa. Meillä kaikki tekevät kaikkea, ja töitä on osattava laittaa järjestykseen sen mukaan, missä apua milloinkin eniten tarvitaan. Hyvä tiimihenki auttaa jaksamaan joskus raskastakin työtä. Lohjan ABC:n porukassa vitsit lentelevät ja nauru raikaa. Työtä tehdään hyvällä sykkeellä. Kiireessä pinna joskus kiristyy ja ihmisten välille saattaa syntyä kitkaa. Tavoitteena on, että hankalatkin asiat käydään suoraan keskustellen yhdessä läpi. Niin ne saa kerralla pois päiväjärjestyksestä. Harvemmin samoihin asioihin täytyy toista kertaa palata. Se, että kaikki sujuu: asiakkaat saavat annoksensa ajoissa, wc-tilat ovat siistejä, noutopöydän täytöstä huolehditaan ja marketin hyllyssä riittää banaaneja, vaatii jämäkkää esimiestyötä. Kulmakarvoja kohottelemalla ei johdeta. Kun kaikki tietävät oman tonttinsa ja sen, mitä heiltä odotetaan, hommat hoituvat sutjakkaasti. Esimerkiksi isänpäivänä myimme yli 600 noutopöytäateriaa, Soila Sabelström kertoo. Epätasaiset, vaikeasti ennakoitavat asiakasvirrat, tulipalokiire ja suvantokohtien vuorottelu tekevät työstä ja työvuorosuunnittelusta erittäin haastavan, jossa ei saa myöskään unohtaa toiminnan tehokkuutta. Lohjan ABC-liikennemyymälän palkkalistoilla on noin 60 henkilöä, ja kesäksi apulaisia rekrytoidaan lisää.

16 Tarjoamme kannustavan, terveellisen ja turvallisen työympäristön Työhyvinvointi syntyy tavoitteellisesta toiminnasta, jossa jokainen työntekijä tietää vastuunsa, roolinsa ja oikeutensa. S-ryhmässä organisaatio antaa täyden tuen tavoitteisiin pääsemiseksi. Vuoden 2009 aikana uudistettiin ryhmän yhteiset kokonaispalkitsemisen periaatteet. S-ryhmän palkitsemisen kokonaisuus muodostuu kolmesta osasta: kilpailukykyisestä rahallisesta palkitsemisesta, kattavista henkilöstöeduista sekä mahdollisuuksista työssäoppimiseen ja kehittymiseen. Laadukas esimiestyö, joustavat työaikajärjestelyt ja mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön lisäävät työhyvinvointia ja -motivaatiota. Peruspalkan lisäksi S-ryhmässä palkitaan hyvästä työstä tulospalkkauksen, kannustepalkkioiden sekä luontoisetujen muodossa. Palkitseminen voi olla paitsi rahallista myös huomiointia. S-ryhmän yritykset, osuuskaupat ja ketjut palkitsevat vuosittain vuoden esimiehiä, työryhmiä ja työntekijöitä. Esimerkiksi S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan parhaat päälliköt, S-Boss ja S-Chef, valitaan vuosittain. Kaikki S-ryhmän työntekijät saavat kattavat henkilöstöedut, jotka vaikuttavat elämän joka osa-alueella. Kaikista S-ryhmän toimipaikoista saatavat ostoedut kannustavat oman ryhmän palveluiden käyttöön ja lakisääteistä laajempi työterveyshuolto tuo turvallisuutta. S-ryhmä tarjoaa myös hyvät eväät ammatilliseen kehittymiseen, sillä talosta löytyy kosolti mielenkiintoisia haasteita. Työtehtävien kirjo on laaja ja ryhmän sisällä voi rakentaa mielenkiintoisia urapolkuja eri toimialojen välillä S-ryhmän yritysten omassa työviretoiminnassa työntekijät voivat käydä yhdessä esimerkiksi kuntoilemassa, ratsastamassa tai teatterissa.

17 Suomen Punaisen Ristin kanssa vuodesta 2004 lähtien yhteistyönä toteutetut Turvapassi-koulutukset parantavat henkilöstön turvallisuusosaamista. Yhteensä noin s-ryhmäläistä hankki Turvapassin 29 järjestetyssä koulutuksessa. Näin ollen Turvapassi-koulutuksen käyneiden kokonaismäärä nousi :ään. Esimerkiksi S-ryhmän matkailu- ja ravitsemistoimialan tavoitteena on, että 20 prosentilla työntekijöistä olisi Turvapassi. Lisäksi järjestettiin 27 ensiapukertauskoulutusta, joihin osallistui yhteensä 572 henkilöä. S-ryhmän toimipaikoissa on turvallista asioida ja työskennellä. Tästä kertoo Suomen Kaupan liiton Turvasuojattu-merkintä, joka on 476 S-ryhmän toimipaikassa. Turvasuojattumerkinnän tarkoituksena on ilmaista asiakkaille, henkilöstölle, sidosryhmille sekä rikollista toimintaa suunnitteleville, että kyseinen liike on panostanut aktiivisesti turvallisuutta parantaviin ja rikollisuutta ennaltaehkäiseviin toimiin. Turvasuojattu-tarkastus käsittää 34-kohtaisen vaatimusluettelon, joka toimii työvälineenä toimipaikan turvallisuuden kohottamisessa ja ottaa huomioon palo-, rikos-, henkilö-, toimitilaja tietoturvallisuuteen liittyviä näkökohtia. S-ryhmän hotelleissa järjestetään evakuointiharjoituksia, joihin osallistuu asiakkaita tai koeasiakkaita. Vuonna 2009 laajemmat poistumis- ja evakuointiharjoitukset tehtiin Sokos Hotel Presidentissä ja Vaakuna Lahdessa sekä Jollas-Instituutissa ja Pietarin kaikissa Sokos Hotelleissa. Suuressa osassa S-ryhmän hotelleja on elvytystoimenpiteisiin tarvittava defibrilaattori ja henkilökuntaa valmennetaan vuosittain turvallisuuteen, palveluun ja tuotetuntemukseen liittyen. Keittiöissä ja ravintoloissa järjestetään jatkuvasti ketjukohtaisia ruokavalmennuksia. Siivouspuolella valmennetaan uusista siivoustavoista ja siivousvälineistä sekä pidetään huolta siitä, että henkilökunta osaa tehdä työnsä ergonomiasta kiinni pitäen. Radisson Blu -hotelleissa koko ketju eli noin 500 henkilöä kävi läpi Living responsible business -koulutuksen viime vuonna sekä noin sadalle esimiehelle suunnatun Leading responsible business -valmennuksen.

18 Ympäristöriskien hallinta Kansainvälisessä liiketoiminnassa suomalaiset käytännöt poikkeavat usein paikallisesta tyylistä edukseen. Liettuan Prisman sosiaalitilat ovat maan tavasta poiketen tilavat, rauhalliset ja modernit. Ozaksen Prisman avauksen yhteydessä hypermarket tarjosi avustusta työjalkineiden hankintaan. Työntekijöille myös hankittiin ergonomisia työvälineitä, kuten tasokärryjä, jotta työympäristö olisi turvallinen ja olosuhteet varmistaisivat työssä jaksamisen. Ympäristönsuojelulain mukaisia ympäristölupia oli vuoden 2009 lopussa kaikkiaan 323 S-ryhmän polttonesteen myyntipaikalla ja neljällä rehutehtaalla. Pilaantuneiden maiden kunnostamiseen haettiin ympäristölupa tai tehtiin ilmoitus yhteensä 13 toimipaikassa. Pilaantuneiden maiden kunnostuskustannukset S-ryhmässä vuonna 2009 olivat yhteensä yli 2 miljoonaa euroa. S-ryhmän laskennalliset bensiinin myynnin VOC-päästöt vuonna 2009 olivat yhteensä noin 667 tonnia. VOC (lyhenne sanoista Volatile organic compound) tarkoittaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Suuri osa VOCpäästöistä tulee liikenteen palamattomista polttoainejäämistä. Maanalaisessa säiliössä oleva bensiinihöyry kerätään talteen säiliöiden täyttövaiheessa säiliöautoon, jossa höyry viedään nesteytettäväksi. ABC-ketjun rakentamisohjeen mukaisesti myös autojen tankeista täyttämisen yhteydessä syrjäytyvä bensiinihöyry kerätään talteen jakelumittareiden bensiinihöyryn talteenotolla.

19 Parannamme toimintamme energiatehokkuutta ja lisäämme uusiutuvan energian käyttöä Kaikilla S-ryhmän liiketoiminta-alueilla tehdään jatkuvaa työtä energian säästämiseksi ja energiankäytön tehostamiseksi. Koko ryhmää yhdistävänä strategisena tavoitteena on tehostaa energian käyttöä keskimäärin kahdella prosentilla joka vuosi vuoteen 2015 saakka. Keinot vaihtelevat toimialoittain. Energiayhtiö St1 Oy ja SOK perustivat keväällä 2009 TuuliWatti Oy -nimisen teollisen tuulivoiman yhteisyrityksen. TuuliWatin ensimmäinen tuulivoimala on tuottanut sähköä marraskuusta 2009 alkaen Porin Tahkoluodossa. TuuliWatti Oy:n tuulipuistohankkeet käynnistyivät vuonna 2009 viiden kohteen hankekehityksellä ja tuulimittauksilla. Vuonna 2010 kehitettävien kohteiden lukumäärä kasvaa kahdeksaan, joista ensimmäisten rakennustöihin päästään S-ryhmän tavoitteena on, että vuonna 2020 viidennes sen kuluttamasta sähköstä tuotettaisiin omalla uusiutuvalla energialla, kuten tuulivoimalla. Inex Partnersin uuteen Sipoon Bastukärriin vuonna 2012 valmistuvaan käyttötavaroiden logistiikkakeskukseen on valittu lämmitysmuodoksi maalämpö ja kylmimpien kuukausien ajaksi varalämmöksi pellettilämmitys. Lähes täysin uusituvalla energialla lämpiävän logistiikkakeskuksen ilmastovaikutus on vain viidestoistaosa kaukolämmön käyttöön verrattuna. Energiatehokkuuteen on panostettu myös Kilon logistiikkakeskuksessa esimerkiksi uusimalla kuivatuotevaraston lämmitysjärjestelmä. Sähkö, lämpö ja vesi S-ryhmän liiketoiminnan käytössä oli vuoden 2009 lopussa yhteensä noin 3,8 miljoonaa lämmitettyä bruttoneliötä (br-m 2 ) eli noin 380 hehtaaria. Näistä osuuskauppojen osuus oli 81 ja SOK-yhtymän 19 prosenttia. S-ryhmän kiinteistöjen ympäristövaikutteiset kustannukset, sisältäen sähkön, lämmön, veden ja jätehuollon kustannukset, olivat vuonna 2009 yhteensä noin 134 miljoonaa euroa. S-ryhmässä kulutettiin sähköä vuonna 2009 yhteensä noin 1145 gigawattituntia, mikä vastaa noin sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista kulutusta. Lämpöä ja prosessihöyryä kului noin 537 gigawattituntia ja vettä noin 1,9 miljoonaa kuutiota.

20 S-ryhmän päivittäistavarakaupassa kylmälaitteiden energiahukka laitetaan kuriin investoimalla uusissa toimipaikoissa kannellisiin kylmälaitteisiin. Myymäläuudistusten yhteydessä vanhempia kylmäkalusteita muutetaan teknisesti entistä energiaystävällisemmiksi. Pienemmissä marketeissa, kuten ABC Market käytetään myös ovellisia kylmäkalusteita. S-ryhmän päivittäistavarakaupan toimipaikoissa on lähdetty korvaamaan kylmäaineita ympäristön kannalta harmittomalla hiilidioksidilla. Uusien myymälöiden kylmäaineena käytetään teollisuuden prosesseista talteen otettua hiilidioksidia. Hiilidioksidi on kylmäaineena saasteeton. Yhden hiilidioksidikilon ympäristövaikutus eli hiilijalanjälki on peräti 3800 kertaa pienempi kuin perinteisesti kylmäaineena käytetyn F-kaasun. Uudella tekniikalla varustettuja kylmäjärjestelmiä on otettu käyttöön mm. Osuuskauppa Varubodenin S-market Söderkullassa ja Helsingin Osuuskauppa Elannon Espoon Lintuvaaran Alepassa. Lisäksi Pohjois-Suomessa toimiva Osuuskauppa Arina on tehnyt päätöksen rakennuttaa kaikki myymälät uusimman tekniikan mukaisella integroidulla kylmäja LVI-järjestelmällä, jonka kylmäaineena on hiilidioksidi. Kodin Terra osallistui Sitran Energiaohjelman Peloton-hakkeeseen. Sitran Energiaohjelma keskittyy rakennetun ympäristön energiankäytön tehostamiseen. Tavoitteena on muun muassa kannustaa kansalaisia energian säästämiseen ja luoda kuluttajille mahdollisuuksia järkevien ja energiatehokkaiden ratkaisujen käyttöönottoon. Energiaohjelman osana marraskuussa 2009 toteutetussa Pelotontyöpajassa rautakauppa-alan ammattilaiset ideoivat energiankulutusta säästäviä toimintamalleja asiakkaiden käyttöön. Suur-Seudun Osuuskaupan Lohjan ABC:llä rakentamisessa on käytetty uusinta ja edistyksellisintä rakennus- ja ympäristötekniikkaa. Liikepaikkapylonin päällä on mm. sähköä tuottava tuuliturbiini. Tulevaisuutta varten asemalla on myös varauduttu sähköautoihin ja niiden tarvitsemiin latauspaikkoihin.

21 Energiatehokkuus on tärkeä näkökulma myös ravintoloiden ja hotellien keittiölaitteita, uuneja ja tiskikoneita hankittaessa. Hankintojen elinkaarikustannukset ja energiankäyttö lasketaan muutenkin tarkkaan ennen kuin laitteiden hankintapäätös tehdään. Radisson Blu osallistui maaliskuun 2009 lopussa Maailman luonnonsäätiö WWF:n organisoimaan Earth Hour -ilmastotapahtumaan, jossa hotellien valot sammutettiin tunniksi. Kokemukset kampanjasta olivat hyvät ja vuonna 2010 siihen osallistuivatkin kaikki Sokotelin hotellit. Pysyviä ratkaisuja energian säästämiseksi on haettu muun muassa Sokos Hotel Tapiola Gardenissa. Se on vähentänyt systemaattisesti energian käyttöä tarkastamalla ilmastoinnin ja valaistuksen säätöjä. Myös huoneiden lämpötilaa on laskettu. Helsingin Sokos Hotel Aleksanterissa ja Vaakunassa energiaa on säästetty siirtämällä saunan lämmitystä lähemmäksi sauna-aikaa. Sokos Hotel Tammer pyörii kokonaan niin sanotulla vihreällä sähköllä. Pietarin Prisma Karelia on venäläisestä käytännöstä poikkeava erityisen ympäristötietoinen hypermarket. Kareliassa otetaan talteen kompressorista lämmönsiirtimien kautta lämpö, jota hyödynnetään muun muassa käytttöveden ja kylmäalueen lattian lämmityksessä. Energian kulutuksen lisäksi myös vedenkulutusta on onnistuttu pienentämään: esimerkiksi Radisson Blu Plaza -hotellin kylpyhuoneissa on uudet suihkupäät, jotka alentavat vedenpainetta ja säästävät vettä. ABC-ketjussa on kokeiltu vedetöntä siivousta. ABC Kuortissa pilotoidulla siivoustavalla käytetyn veden ja energian määrä on vähentynyt ja siivouksesta kertyvän jätteen määrä on pienentynyt. Esimerkiksi kertakäyttöliinoja kuluu viisi laatikkoa vähemmän kuukaudessa kuin ennen. Siivous on Kuortissa työntekijöidenkin mielestä nyt helpompaa, ergonomisempaa ja laadukkaampaa. Vedetöntä siivousta käyttää noin 20 ABC-liikennemyymälää. Lahdessa, ABC Renkomäellä on testattu ketjun ensimmäiset vedettömät pisuaarit. Turussa uuden ABC Koulukadun kaikki pisuaarit ovat vedettömiä. EKO-pisuaareissa käytetty teknologia on erittäin kehittynyt, yksinkertainen ja ympäristöystävällinen.

22 Energiakulut kuriin yhteispelillä Aamun viimeiset lautaset saapuvat aamiaisbuffetin jäljiltä helsinkiläisen Radisson Blu Royalin keittiöön. Tiskikoneen ympärillä häärää kaksi miestä: huoltomestari Kai Laukkanen ja hotellin huoltomies Esa Miettinen. Eikös tämä ole ihan kunnossa, kulutukset normaalitasolla, Laukkanen toteaa. Tapaus Radisson Blu Royal S-ryhmän kiinteistöjen kuluttaman sähkön, lämmön ja veden kulutusseuranta eteni uudelle tasolle vuonna 2009, kun S-ryhmässä käynnistyi siirtyminen energiankäytön tuntikulutusseurantaan. Seuranta on osa yhteistä kiinteistötietojärjestelmää. Uusi järjestelmä kertoo parin päivän viiveellä, miltä kiinteistön kulutusprofiili näyttää. Jo nyt sen avulla on saatu kuriin melkoista energian ja eurojen tuhlausta, Kai Laukkanen kertoo. Tiimityö ja pieniinkin poikkeamiin puuttuminen pitävät energiankulutuksen aisoissa. Pelkästään oikealla asenteella voidaan säästää tuhansia euroja. Yhteispelillä, jaetuilla säästötavoitteilla ja tarkalla seurannalla päästään kiinni monenlaisiin pienempiin ja isompiin poikkeamiin. Huoltomestari Laukkanen kertoo esimerkin. Ihmettelimme erään hotellin suurta yöaikaista vedenkulutusta. Syylliseksi paljastui keittiön tiskilinja, joka ei sulkeutunut oikein. Korjauksen jälkeen vähentynyt veden ja lämmön kulutus tuottaa vuodessa euron säästön. Yhteistyö kohteen huoltomiehen ja keskitetyn kiinteistöohjauksen välillä on ensiarvoisen tärkeää. Työhönsä sitoutunut ja pieniinkin poikkeamiin napakasti puuttuva huoltomies on yksittäiselle toimipaikalle kultaakin kalliimpi. Huoltomies hoitaa paitsi keskitetyn järjestelmän kautta tulevat poikkeaminen selvitykset, myös pienet jokapäiväiset säädöt. Kyse on pitkälti maalaisjärjestä. Esimerkiksi ilmastointia kannattaa säätää kokoustiloissa sen mukaan, mikä on väkimäärä. Ja jos hotelli on joulunpyhinä kiinni, voidaan valaistus ja ilmastointi säätää minimiin, Esa Miettinen vinkkaa. Pienistä euroista syntyy yli 1600 toimipaikan verkostoa pyörittävässä S-ryhmässä iso summa vuositasolla ja lopullinen kiitos näkyy sähkö-, lämpö- ja vesilaskuissa.

23 Kuljetukset Kuljetusten energiankulutus ja päästöt ilmakehään ovat logistiikan tärkeimpiä ympäristövaikutuksia. S-ryhmän päivittäis- ja käyttötavaroiden hankinta- ja logistiikkayhtiö Inex Partners edellyttää kuljetusyrityksiltä sitoutumista toimintansa jatkuvaan parantamiseen ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Inex toteuttaa vuosittain kuljetusliikeauditointeja toiminnan tason todentamiseksi. Ympäristöasioiden osalta auditoinnilla kartoitetaan kuljetusliikkeen sitoutumista ympäristöpäämäärien saavuttamiseen, tehtyjä toimenpiteitä sekä ympäristöpäämäärien saavuttamiseen liittyviä tavoitteita ja haasteita. Näitä ovat muun muassa kuljettajille järjestetyt taloudellisen ajotavan koulutukset, kuormien täyttöasteen seuranta ja reittien optimointi sekä polttoaineen kulutuksen seuranta. Lisäksi käydään läpi Inexin ajoissa käytettävän kaluston taso kuten esimerkiksi moottorien euroluokitus. Vuonna 2009 Inex Partnersissa auditoitiin kaksi kuljetusliikettä. Auditointien yhtenä painopistealueena oli Inexin kuljetusten kilometritietojen ja polttoaineen kulutustietojen selvittäminen. Näiden tietojen saatavuus on tärkeää, jotta kuljetusten hiilidioksidipäästöt voidaan laskea. Vuonna 2009 laskettiin ensi kertaa päästöt kaikista Inexin sopimushallinnan piirissä olevista kotimaan- ja kansainvälisistä maantiekuljetuksista. Tietojen keruu tehtiin yhteistyössä kuljetusliikkeiden kanssa, jotta saatiin mahdollisimman luotettavaa tietoa päästöjen laskemiseksi. Vuonna 2009 päästöt olivat tonnia.

24 Vähennämme toiminnassamme syntyvän jätteen määrää Tuote voi jäädä myymättä monesta syystä. Se voi vanhentua, rikkoontua, tai sen laatu ei enää vastaa toivottua. S-ryhmässä on määritelty toimenpiteet jokaisen tekijän minimoimiseksi. Myymätön tai myytäväksi kelpaamaton tuote on rasite paitsi kaupalle, myös ympäristölle. Hyvä tilaus-toimitusketjun hallinta takaa tuotteiden kiertonopeuden niin, että päiväystuotteissa hävikin määrä on mahdollisimman vähäinen. Helposti rikkoontuvien tuotteiden pakkauksia on kehitetty yhteistyössä tavarantoimittajien kanssa niin, että tuote kestää logistisen ketjun eikä näin päädy jätteeksi ennen aikojaan. Hedelmien ja vihannesten laatua arvioidaan systemaattisesti. Varastojen kiertonopeutta ja lämpötilan hallintaa kehitetään jatkuvasti, jotta tuotteet säilyisivät tuoreina ja hyväkuntoisina mahdollisimman pitkään. Vuoden 2007 alusta S-ryhmän marketeissa yhtenäistettiin hinnanalennuskäytäntöä niin, että kaikki viimeistä käyttöpäiväänsä lähestyvät tuotteet myydään alennuksella. Uudistus vähentää syntyvää elintarvikejätettä. Uudistus on kannattanut: S-ryhmän päivittäistavarakaupan poisheittohävikki on vähentynyt vuosien aikana 14 prosenttia. S-ryhmän valtakunnallisissa ravintolaketjuissa jätteiden syntyä ehkäistään seuraamalla annoskokoja tarkasti: liian suuria annoksia ei kannata asiakkaiden pöytään kantaa, jos suuri osa ruuasta päätyy biojätteiden joukkoon. Pakkauskokoja optimoidaan jo teollisuudessa. Annosten suunnittelussa päätetään raaka-aineiden esivalmistusaste, mikä vähentää jätteen määrää. Myös hotelleissa jätteiden määrän vähentämiseksi ja hyötykäytön lisäämiseksi tehdään pitkäjänteistä työtä. Esimerkiksi Radisson Blu Royal onnistui vähentämään vuonna 2009 sekajätteen määrää 50 prosentilla. Vuoden 2009 aikana Kilon logistiikkakeskuksessa syntyvä pakattu ja pakkaamaton biojäte ohjattiin bioenergian tuotantoon. Pakatun biojätteen hyötykäytön myötä koko hankinta- ja logistiikkayhtiö Inex Partnersin toiminnassa syntyvien jätteiden hyötykäyttöaste nousee lähes 90 prosenttiin. Jätepohjainen bioenergia ei lämmitä ilmastoa, eikä sen tuotanto kilpaile ruuantuotannon kanssa.

25 Biojäte kuriin keltaisin lapuin Lauritsalan S-marketissa käy normaali maanantai-illan kuhina. Kello on puoli viisi ja työstä palaavat eteläkarjalaiset hakevat viikonlopun jäljiltä täydennystä jääkaappiin. Jotkut etsivät katsellaan valmisruokahyllyltä -30 prosentin alennuksilla myytäviä, viimeistä käyttöpäiväänsä lähestyviä eineksiä. Tuoretuotteiden alelaputukset ovat olleet loistava idea. Asiakkaat arvostavat mahdollisuutta ostaa ruokaa samaksi päiväksi tai pakkaseen hieman edullisemmalla hinnalla. Samalla vähenee marketin takahuoneessa tapahtuva jäteshow. Kaikki alennetulla hinnalla myytävät tavarat menevät käytännössä kassan kautta ulos ja jätettä syntyy tuorepuolella lähinnä hedelmistä ja vihanneksista, S-marketin päällikkö Kati Matikainen kertoo. Päivittäistavarakaupan omavalvonta pitää sisällään elintarvikkeiden päiväysten ja laadunvalvonnan ohella erityisesti lämpötilavalvontaan liittyviä toimenpiteitä. Tapaus Lauritsalan S-market Kylmäketjun tulee olla kunnossa kuljetus- ja varastointiketjun jokaisessa vaiheessa. Me huolehdimme siitä omalta osaltamme. Omavalvontaan sisältyvät myös ohjeistukset ikärajavalvottavien tuotteiden myynnin valvonnasta. Viimeisen vuoden aikana lähes 400 eekoolaista on suorittanut Ikärajapassin. Se tuo tietoa ja taitoa erilaisten ikärajavalvottavien tuotteiden, kuten tupakan, alkoholin ja nikotiinivalmisteiden myyntitilanteisiin. Päivittäistavarakaupan toiminnan kulmakivi on myytävien elintarvikkeiden tuoreus, laatu ja turvallisuus. Jokapäiväistä työtä helpottaa systemaattisesti toteutettava omavalvonta, jossa marketin arkinen elintarviketurvallisuustyö kirjataan kirjoihin ja kansiin. Siirryimme omavalvonnassa nettipohjaiseen järjestelmään, jonne teemme toimipaikan kirjaukset. Se helpottaa rutiineja huomattavasti ja myös valvovat viranomaiset pääsevät tarkastamaan tietomme suoraan. Toki tarkastuskäyntejäkin tehdään edelleen. Kun myyjä kysyy henkilöllisyyspaperit, hän tekee siitä aina merkinnän kassajärjestelmään. Näiden merkintöjen avulla arvioidaan valvontatoimenpiteiden riittävyyttä. Yhden kuukauden aikana tällaisessa keskikokoisessa marketissa voi olla yli 70 kirjausta papereiden kysymisestä alaikäisiltä.

26 Otamme huomioon hankinnoissa ja investoinneissa koko elinkaaren aikaiset kustannukset ja ympäristövaikutukset S-ryhmä on mukana kehittämässä koko elintarvikeketjun vastuullisuustyötä osallistumalla MTT:n tutkimushankkeisiin. Climate Communication hankkeessa on kartoitettu vapaaehtoisia hiilimerkintöjä sekä tuotteiden ilmastovaikutuksista viestimistä. Vastuullisuuden konseptointi hankkeessa on haettu yhtenäistä määritelmää ja tavoitteita vastuullisuuden eri ulottuvuuksille. SOK Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus, Helsingin Osuuskauppa Elanto ja Inex Partners Oy ovat mukana MTT:n Foodprint tools -tutkimushankkeessa. S-ryhmän oman kehityshankkeen tavoitteena on kehittää malli elintarvikkeiden ympäristövaikutusten arvioimiseen. Mallin avulla halutaan vähentää päivittäistavarakaupan tuotteiden ja toimitusketjun haitallisia ympäristövaikutuksia.kehittämishankkeessa pilotoidaan MTT:n julkisessa Foodprint tools- tutkimushankkeessa kehitettyjä tiedonkeruu- ja laskentamenetelmiä kahdella S-ryhmän päivittäistavarakaupan omalla merkkituotteella. Tarkasteltavana ovat Rainbow rypsiöljyn ja pakasteena myytävän peruna-sipulisekoituksen tuotantoketjut. Ei ole samantekevää, millaisissa olosuhteissa S-ryhmän kaupoissa myytävät tavarat tuotetaan. Euroopan alueella lainsäädäntö takaa usein asialliset tuotanto-olosuhteet, mutta toisella puolella maapalloa käytännöt ja tapa toimia eivät aina ole yhtä hyvällä mallilla. S-ryhmän hankintayhtiöt vastaavat siitä, että asiakkaana voit luottaa S-ryhmän toimipaikoissa myytäviin tuotteisiin. S-ryhmän hankintayhtiö Inex Partners on sitoutunut noudattamaan Keskuskauppakamarin Vastuullisen tuontikaupan periaatteita ja on lisäksi mukana eurooppalaisessa Business Social Compliance Initiative -auditointimallissa. BSCI-järjestelmän tavoitteena on työolojen parantaminen kansainvälisten sopimusten vaatimalle tasolle. Samalla se selkeyttää ja yhtenäistää yritysten tekemää tavarantoimittajien valvontaa. Yhteistyön tavoitteena on varmistaa, että kuluttajille tarjottavat tuotteet on valmistettu sosiaalisesti ja eettisesti hyväksyttävissä tuotanto-olosuhteissa.

27 Tinkimätöntä turvallisuustyötä Vastuullisuuspäällikkö Marja Tikan työpöydän kulmalla on paperi, johon on kiinnitetty iloisen purppuraisia trikoopaloja. Vieressä on t-paita, josta uupuu toinen hiha. Uusin muotivillitys? Ei sentään. Olemme testanneet juuri luomupuuvillaisten Naturaline t-paitojen pesu- ja kestävyysominaisuuksia, Marja Tikka valottaa. Tikka on töissä Inex Partnersissa, joka vastaa S-ryhmän kauppojen valikoimissa olevien päivittäis- ja käyttötavaroiden hankinnasta ja kuljetuksista. Marja Tikan vastuulla ovat käyttötavaroihin, siis esimerkiksi vaatteisiin, pesuaineisiin ja leluihin liittyvät laatu- ja turvallisuusasiat. EU-tasolla lainsäädäntö kiristyy jatkuvasti. Esimerkiksi erilaisten terveydelle vaarallisiksi luokiteltujen kemikaalien käyttöön liittyvät rajoitukset tulevat lisääntymään tulevaisuudessa. Se voi vaikuttaa osaltaan tuotteiden hintaan ja jopa tarjolla olevien tuotevaihtoehtojen määrään. Kuluttajan kannalta tämä kehitys on tietysti positiivinen. Tiukat laatu- ja turvallisuusvaatimukset takaavat sen, että tuotteet ovat turvallisia ja terveellisiä käyttää. Tavoitteenamme S-ryhmässä on, että pyrimme ennakoimaan tulevia muutoksia ja olemaan mieluusti askeleen lainsäädännön edellä. Tuotteiden turvallisuudesta ei tingitä piiruakaan. Tapaus Inex S-ryhmän päivittäistavara- Partners kaupan omien merkkien ja itse maahantuotujen tuotteiden ostoista riskimaista 44 prosenttia tehdään BSCI-auditoiduilta tavarantoimittajilta. Turvallisuus- ja terveellisyysnäkökohdat nousevat vahvasti esiin myös silloin, kun tuotteet tehdään kaukomailla, esimerkiksi Aasiassa. Olemme mukana sosiaalisen laadunvalvonnan BSCI-järjestelmässä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vaadimme yhteistyökumppaneiltamme vastuullisia toimintatapoja myös tuotteiden valmistuksen osalta. Esimerkiksi lapsityövoiman käyttö tai terveydelle vaaralliset työmenetelmät ovat kiellettyjen toimintatapojen listalla. Vastuulliset toimintatavat ulottuvat siis alihankkijoiden työhön asti. BSCI:n toteutumista valvotaan auditoinnein, joissa puolueeton taho käy paikan päällä tarkastamassa vaikkapa vietnamilaisen kenkätehtaan toiminnan ja raportoi tuloksista. Mahdollisten ongelmakohtien korjaamiseen ryhdytään heti. Viime vuonna yhteistyökumppaniemme tehtailla toteutettiin 56 tällaista auditointia. Esimerkiksi pukeutumisen ja jalkineiden osalta ns. riskimaista tehdyistä oman maahantuonnin ostoista jo reilut 68 prosenttia tehdään BSCI-järjestelmässä mukana olevilta tavarantoimittajilta. Prosenttiosuus kasvaa vuosi vuodelta.

28 Mikä on BSCI-riskimaa? BSCI (Business Social Compliance Initative) -luokituksen mukaan riskimaita ovat Euroopassa Armenia, Azerbaidzhan, Valko-Venäjä, Bulgaria, Georgia, Moldova, Romania, Venäjä, Ukraina sekä Almerian alue Espanjassa, kaikki Latinalaisen Amerikan maat, Afrikassa kaikki muut maat Etelä-Afrikkaa lukuun ottamatta sekä Aasian maat Japani ja Singapore poislukien. Pukeutumisen ja jalkineiden osalta riskimaista tehdyistä oman maahantuonnin ostoista jo reilut 68 prosenttia tehdään BSCI-järjestelmässä mukana olevilta tavarantoimittajilta. S-ryhmän päivittäistavarakaupan omien merkkien ja itse maahantuotujen tuotteiden ostoista riskimaista 44 prosenttia tehdään BSCI-auditoiduilta tavarantoimittajilta. EU:n kemikaaliasetus REACH astui voimaan Asetuksen tärkein tarkoitus on suojella ihmisen terveyttä ja ympäristöä kemikaalien käytöstä aiheutuvaa riskiä vastaan. Lisäksi asetuksen mukaan erityistä huolta aiheuttavaa ainetta sisältävän esineen valmistaja on tiedotusvelvollinen esineen sisältämistä aineista toimitusketjussa. S-ryhmän hankintayhtiö Inex Partners on selvittänyt roolinsa asetuksen suhteen ja REACH asetuksen velvoitteet on liitetty osaksi ostoehtosopimuksia. Rainbow on S-ryhmän ruokakaupoissa myytävä asiakasomistajien oma merkki. Omien merkkien kehittämisessä otetaan huomioon terveellisyyteen, turvallisuuteen ja vastuullisuuteen liittyviä näkökulmia. Omien merkkituotteiden koostumusta on mahdollista muuttaa, jos jonkin ainesosan korvaaminen tai muokkaaminen parantaa tuotteen laatua ja ympäristöystävällisyyttä. Vuonna 2008 kaikissa Rainbow chipseissä, Rainbow ranskanperunoissa ja lohkoperunoissa käytetty palmuöljy vaihdettiin auringonkukkaöljyksi. Rainbow ja X-tra tekstiilien pesujauheet ja Rainbow ja X-tra konetiskitabletit muutettiin fosfaatittomiksi vuoden 2008 aikana. Myös konetiskijauheet muuttuivat fosfaatittomiksi toukokuussa 2009.

Vastuullisuus S-ryhmS

Vastuullisuus S-ryhmS Vastuullisuus S-ryhmS ryhmässä Ympärist ristöpäällikkö Juhani Ilmola SOK Vastuullisuusyksikkö 1 Esityksen sisält ltö S-ryhmä lyhyesti S-ryhmän vastuullisen liiketoiminnan kehittäminen Sidosryhmien odotukset

Lisätiedot

SOK Viestintä ja julkaisut (6)

SOK Viestintä ja julkaisut (6) Viestintä ja julkaisut 18.2.2010 1 (6) Tiedotusvälineille 18.2.2010 Julkaisuvapaa klo 13.00 S-ryhmän vuosi 2009 S-ryhmä kokonaisuudessaan Vähittäismyynti oli 11 686,8 miljoonaa euroa (11 820,6 milj. euroa).

Lisätiedot

Vastuullisuudella ja työhyvinvoinnilla tuottavuutta. SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä Osuuskauppa Hämeenmaan HyviS- Finaalissa 27.1.

Vastuullisuudella ja työhyvinvoinnilla tuottavuutta. SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä Osuuskauppa Hämeenmaan HyviS- Finaalissa 27.1. Vastuullisuudella ja työhyvinvoinnilla tuottavuutta SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä Osuuskauppa Hämeenmaan HyviS- Finaalissa 27.1.2015 S-ryhmän rakenne * Marketkauppa S-RYHMÄN TOIMINNAN TARKOITUKSENA ON

Lisätiedot

Omistajan käyntikortti NYT NAUTTIMAAN OMISTAJAN EDUISTA

Omistajan käyntikortti NYT NAUTTIMAAN OMISTAJAN EDUISTA Omistajan käyntikortti NYT NAUTTIMAAN OMISTAJAN EDUISTA Parhaat edut on varattu asiakasomistajille Omistaja alkaa S-kirjaimella: Sinä Osuuskaupan omistavat sen asiakkaat eli asiakasomistajat. Idea on

Lisätiedot

S-ryhmän myynti ja taloudellinen kehitys tammi kesäkuussa 2010

S-ryhmän myynti ja taloudellinen kehitys tammi kesäkuussa 2010 SOK Viestintä ja julkaisut 19.8.2010 1(7) Tiedotusvälineille 19.8.2010 klo 13.00 S-ryhmän myynti ja taloudellinen kehitys tammi kesäkuussa 2010 (S-ryhmän vähittäismyyntiluvut on ilmoitettu ilman arvonlisäveroa)

Lisätiedot

Tulevaisuuden työpaikat ja uusien kilpailutekijöiden asettamat vaatimukset. Millaisia tekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa?

Tulevaisuuden työpaikat ja uusien kilpailutekijöiden asettamat vaatimukset. Millaisia tekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa? Tulevaisuuden työpaikat ja uusien kilpailutekijöiden asettamat vaatimukset Millaisia tekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa? Marja Kyllönen henkilöstöjohtaja Turun Osuuskauppa Turun Osuuskauppa (TOK) Toimii

Lisätiedot

S-ryhmä teki ennätystuloksen - asiakasomistajat keskittivät ostojaan entistä enemmän

S-ryhmä teki ennätystuloksen - asiakasomistajat keskittivät ostojaan entistä enemmän S-ryhmä teki ennätystuloksen - asiakasomistajat keskittivät ostojaan entistä enemmän Liiketoiminnallisesti vuosi 2004 oli historian paras 100-vuotisjuhlia viime vuonna viettäneelle S-ryhmälle. Koko ryhmän

Lisätiedot

TYÖKYKYJOHTAMINEN. 19.11.2013 HOK-Elanto Jari Malmström

TYÖKYKYJOHTAMINEN. 19.11.2013 HOK-Elanto Jari Malmström TYÖKYKYJOHTAMINEN 19.11.2013 HOK-Elanto Jari Malmström 20.11.2013 S-ryhmä 20.11.2013 20 alueosuuskauppaa 20.11.2013 HOK-Elanto 20.11.2013 HOK-Elanto tänään S-ryhmän suurin alueosuuskauppa HOK-Elanto 2013:

Lisätiedot

S-ryhmän tulevaisuuden näkymät uuden strategian valossa

S-ryhmän tulevaisuuden näkymät uuden strategian valossa S-ryhmän tulevaisuuden näkymät uuden strategian valossa Pääjohtaja Taavi Heikkilä, SOK Itä-Suomen yliopisto Osuustoimintaseminaari 6.5.2014 7.5.2014 Taavi Heikkilä 2 Satavuotiset osuustoiminnalliset arvot

Lisätiedot

Ympäristövastuusta kilpailuetua kaupalle

Ympäristövastuusta kilpailuetua kaupalle Ympäristövastuusta kilpailuetua kaupalle Juhani Ilmola Ympäristöpäällikkö SOK Vastuullisuusyksikkö 1 Mitä pidetään tärkeänä ja mistä tehtävistä yritykset tällä hetkellä huolehtivat Kaikki vastaajat - Keskiarvot

Lisätiedot

S-ryhmän 39 500 erilaista Työtarinaa

S-ryhmän 39 500 erilaista Työtarinaa 1 S-ryhmän 39 500 erilaista Työtarinaa 27.10.2011 SOK Mari Junnila S-ryhmän rakenne 2 S-ryhmän henkilöstötyö Toiminnan tarkoitus Osaava ja sitoutunut henkilöstö toteuttaa asiakaslupauksemme ja S-ryhmän

Lisätiedot

Verkkokaupan strategiaseminaari Finlandia-talolla CASE: S-Verkkopalvelut Oy

Verkkokaupan strategiaseminaari Finlandia-talolla CASE: S-Verkkopalvelut Oy Verkkokaupan strategiaseminaari Finlandia-talolla 21.5.2013 CASE: S-Verkkopalvelut Oy Ilkka Brander toimitusjohtaja S-ryhmä / S-Verkkopalvelut Oy 1 2 Esityksen teemat S-ryhmä ja S-Verkkopalvelut Oy S-ryhmän

Lisätiedot

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet VTT Älykkään liikenteen ja logistiikan seminaari Espoo 2.11.2010 Vuorineuvos, taloustiet. tri Kari Neilimo Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet Muuttuva elinkeinojen rakenne; kasvava ja monimuotoistuva

Lisätiedot

Toimipaikkaverkoston elinkaaren hallinta Case: S-ryhmä

Toimipaikkaverkoston elinkaaren hallinta Case: S-ryhmä Toimipaikkaverkoston elinkaaren hallinta Case: Elinkaarimallit ja palvelut tulosseminaari 26.9.2006 Rauno Pentikäinen SOK Yritysturvallisuus ja riskienhallinta 1 25.9.2006 n rakenne Jäsenet / Asiakasomistajat

Lisätiedot

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto Esityksen sisältö Taustaa Hankkeen rahoitus Mitä hankkeessa tehdään? Hankkeen

Lisätiedot

Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä. Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013

Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä. Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013 Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013 Ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutukset Muu Koulu/työ Vaatteet Hyvnvointi Vapaa-aika Ruoka Asuminen Seppälä

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Johanna Krabbe Ympäristöosaamispalvelut 1.2.2013 Luonnonvarat tyydyttävät välttämättömiä tarpeita Luonnonvarat tyydyttävät hyvinvoinnin

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Vastuullisuus osana Oma kauppa -visiota

Vastuullisuus osana Oma kauppa -visiota Vastuullisuus osana Oma kauppa -visiota SOK Henkilöstöhallinto ja kehittäminen Hannu Rahnasto 1 S-ryhmän toiminta- ajatuksena on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajille 2 Jäsenmäärän kehitys 2000-2006

Lisätiedot

Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig. Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen

Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig. Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen 2014 PAULIG GROUP 2014 PAULIG GROUP Niin Pauligin perhe kuin yrityskin ovat läpi historiansa olleet maailmalla

Lisätiedot

Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa?

Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa? Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa? -Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Suomessa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, Kouvola, 5.4.2016 9.10.2013

Lisätiedot

Osuuskauppa Keskimaa. Pasi Viinamäki Digitaalisen markkinoinnin suunnittelija 13.2.2014. Osuuskauppa Keskimaa

Osuuskauppa Keskimaa. Pasi Viinamäki Digitaalisen markkinoinnin suunnittelija 13.2.2014. Osuuskauppa Keskimaa Pasi Viinamäki Digitaalisen markkinoinnin suunnittelija Nimenmuutos 23.4.2013: Keskimaa Osk on nyt Toiminta-ajatus Keskimaan toiminnan tarkoituksena on tuottaa etuja ja palveluja asiakasomistajille - Keskimaa

Lisätiedot

Välityömarkkinat työnantajan näkökulmasta

Välityömarkkinat työnantajan näkökulmasta Välityömarkkinat työnantajan näkökulmasta Kaikkien työpanosta tarvitaan yhteistyötä ja vastuullisuutta rakennetyöttömyyden nujertamiseksi, Rovaniemi 27.3.2012 Kaija Pulkkinen Elinkeinoelämän keskusliitto

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

S-RYHMÄN VASTUULLISUUSKATSAUS

S-RYHMÄN VASTUULLISUUSKATSAUS S-RYHMÄN VASTUULLISUUSKATSAUS 2012 2 S-RYHMÄ LYHYESTI S-ryhmäN vastuullisuuskatsaus 2012 Haluamme olla vastuullisuuden edelläkävijöitä S-ryhmä otti vuonna 2012 tavoitteekseen olla vastuullisuuden kotimainen

Lisätiedot

Keskeiset luvut... 42

Keskeiset luvut... 42 S-ryhmä... 1 Pääjohtajan katsaus... 1 Pääjohtajan katsaus Ylivoimaista hyötyä ja helppoutta omasta kaupasta... 1 S-ryhmä lyhyesti... 2 Alueosuuskaupat... 2 Liiketoimintamalli... 3 Arvot, visio ja strategia...

Lisätiedot

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos Arla ja Luomu Nnenna Liljeroos 24-11-2014 Arla on kansainvälinen ja paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä. Kannustamme ihmisiä ympäri maailman elämään terveellisesti tarjoamalla ravitsevia ja turvallisia

Lisätiedot

Hiilijalanjälkien laskenta ja merkinnät

Hiilijalanjälkien laskenta ja merkinnät Hiilijalanjälkien laskenta ja merkinnät Mitä mieltä ovat kuluttajat? Hannele Pulkkinen ja Hanna Hartikainen Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Lähde:

Lisätiedot

Kilpailukykyä ja kestävyyttä luomulla

Kilpailukykyä ja kestävyyttä luomulla Kilpailukykyä ja kestävyyttä luomulla Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry Twitter: @MarjaRiittaKott Pro Luomu ry Luomualan toimijoiden yhteistyöjärjestö, jonka tehtävänä on edistää luomun

Lisätiedot

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin joukkoliikenteelle elokuussa 2008. Sopimus on voimassa vuoden 2016 loppuun

Lisätiedot

Liikenneväylät kuluttavat

Liikenneväylät kuluttavat Liikenneväylät kuluttavat Suuri osa liikenteen aiheuttamasta luonnonvarojen kulutuksesta johtuu liikenneväylistä ja muusta infrastruktuurista. Tie- ja rautatieliikenteessä teiden ja ratojen rakentamisen

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINNIN OHJAUSJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN

TYÖHYVINVOINNIN OHJAUSJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN PUUSTELLI GROUP OY LOPPURAPORTTI TYÖHYVINVOINNIN OHJAUSJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN Laatija: Timo Hemmilä, Hemcon Oy Päiväys: Luottamuksellisuus: julkinen Hyväksynyt: Tarmo Vesimäki, Puustelli Group Oy Projektin

Lisätiedot

Juhlasta juhlaan. Kevät on täynnä juhlia - lahjavinkit Meidän kaupasta. uuteen S-Pankkiin. Osuusmaksulle 10 prosenttia korkoa. Meidän kauppa.

Juhlasta juhlaan. Kevät on täynnä juhlia - lahjavinkit Meidän kaupasta. uuteen S-Pankkiin. Osuusmaksulle 10 prosenttia korkoa. Meidän kauppa. Ostokset Ajankohtaisia etuja ja uutisia Turun Osuuskaupan Asiakasomistajille Toukokuu 2014 Kevät on täynnä juhlia - lahjavinkit Meidän kaupasta Tervetuloa uuteen S-Pankkiin Juhlasta juhlaan Osuusmaksulle

Lisätiedot

Kaupan yhteiskuntavastuu Elintarvikeketjun päättäjien visio- ja uutispäivä 20.11.2008. Ulla Rehell, Kesko Oyj

Kaupan yhteiskuntavastuu Elintarvikeketjun päättäjien visio- ja uutispäivä 20.11.2008. Ulla Rehell, Kesko Oyj Kaupan yhteiskuntavastuu Elintarvikeketjun päättäjien visio- ja uutispäivä 20.11.2008 Ulla Rehell, Kesko Oyj Sivu 2 Lähde: BIO IS Sivu 3 Lähde: BIO IS Sivu 4 Kauppa on paikallista palvelutoimintaa 45,5

Lisätiedot

S-ryhmän tarjoamat työ- ja urakehitysmahdollisuudet

S-ryhmän tarjoamat työ- ja urakehitysmahdollisuudet 25.11.2011 SOK 1 S-ryhmän tarjoamat työ- ja urakehitysmahdollisuudet Liiketalouden kehittämispäivät Arcada 17.11.2011 SOK Leena Olkkonen 25.11.2011 2 S-ryhmän liiketoiminta-alueet Marketkauppa Liikennemyymäläja

Lisätiedot

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton

Lisätiedot

Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla

Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla 29.1.2015 LYNET-seminaari Yritysten yhteiskuntavastuu Hannele Pulkkinen Hanna Hartikainen Juha-Matti Katajajuuri Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla

Lisätiedot

MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä

MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä KAUPAN ALAN ERITYISPIIRTEITÄ Kaupan alan kansantaloudellinen merkitys

Lisätiedot

Tee HOK:ia esittelevä PowerPoint-esitys.

Tee HOK:ia esittelevä PowerPoint-esitys. Tee HOK:ia esittelevä PowerPoint-esitys. Esityksessä tarvittavat tekstit ja kuvat löytyvät harjoituskansiosta. 1. Aloita uusi esitys 2. Lisää esitykseen teksti tiedostosta HOK_esitys_teksti.doc Lisää Diat

Lisätiedot

Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista

Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista 9.1.2013 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista Jussi Kaartinen Market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja, Satakunnan Osuuskauppa Luomu vastaa useisiin kuluttajatrendeihin

Lisätiedot

TOK KASVOI JA TYÖLLISTI VUONNA 2007

TOK KASVOI JA TYÖLLISTI VUONNA 2007 1 LEHDISTÖTIEDOTE 13.2.2008 Julkaisuvapaa TOK KASVOI JA TYÖLLISTI VUONNA 2007 Vuoden 2007 päätapahtumat TOK:n myynti kasvoi markkinoita nopeammin (+ 20 %) TOK:n palveluverkosto kehittyi 12 uudella toimipaikalla

Lisätiedot

Omavalvontakäytäntöjen kehittämistarpeet

Omavalvontakäytäntöjen kehittämistarpeet Omavalvontakäytäntöjen kehittämistarpeet 29.3.2012 Minna Dammert Nykytilaanalyysejä Kehityshankkeita Apua tuotteistamiseen Keittiösuunnittelua COACHingverkosto Koulutusta valmennusta Esimiestyötä Apua

Lisätiedot

TAVARANTOIMITTAJA- TILAISUUS 14.4.2016

TAVARANTOIMITTAJA- TILAISUUS 14.4.2016 TAVARANTOIMITTAJA- TILAISUUS 14.4.2016 Tervetuloa! OHJELMA 9.30 Tilaisuuden avaus - Tervetuloa ja ajankohtaiset - Valikoimastrategia 2017-2020 - Verkkokaupan tilannekatsaus 11.15 Tauko ja siirtyminen 11.30

Lisätiedot

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin joukkoliikenteelle elokuussa 2008. Sopimus on voimassa vuoden 2016 loppuun

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

Kortti toimii yli 1600 S-ryhmän toimipaikassa

Kortti toimii yli 1600 S-ryhmän toimipaikassa Kortti toimii yli 1600 S-ryhmän toimipaikassa Polttonestekauppa Päivittäistavarakauppa Käyttötavarakauppa Matkailu- ja ravitsemiskauppa Rautakauppa (KT) 2016-2017 S-ryhmän osuuskauppojen autokauppa 2 Ei

Lisätiedot

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013 26.3.2014 Johanna Lamminen Gasum lyhyesti Gasum on suomalainen luonnonkaasujen osaaja. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua, ja siirtää ja toimittaa sitä energiantuotantoon, teollisuudelle,

Lisätiedot

RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä.

RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä. KIITOS RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä. Konsernimme liikevaihto on n. 114 milj. euroa ja palveluksessamme työskentelee maanlaajuisesti yli 3500 alamme ammattilaista. Olemme

Lisätiedot

Kohti puhdasta kotimaista energiaa

Kohti puhdasta kotimaista energiaa Suomen Keskusta r.p. 21.5.2014 Kohti puhdasta kotimaista energiaa Keskustan mielestä Suomen tulee vastata vahvasti maailmanlaajuiseen ilmastohaasteeseen, välttämättömyyteen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä

Lisätiedot

HENKILÖSTÖVUOKRAUS ON TÄRKEÄ OSA HENKILÖSTÖSTRATEGIAA

HENKILÖSTÖVUOKRAUS ON TÄRKEÄ OSA HENKILÖSTÖSTRATEGIAA HENKILÖSTÖVUOKRAUS ON TÄRKEÄ OSA HENKILÖSTÖSTRATEGIAA 150 Rekrytoinnin ammattilaista toimistoissamme 45.000 Työpaikkahakemusta 33 Paikallistoimistoa 73 Milj. euron liikevaihto vuonna 2014 503.000 Täytettyä

Lisätiedot

Tuoreen mansikan kokeiluvienti Venäjälle

Tuoreen mansikan kokeiluvienti Venäjälle Sisä-Savon Seutuyhtymä Tuoreen mansikan kokeiluvienti Venäjälle Alexandra Bogolyubova Suonenjoki 11.12.2014 Heinäkuussa 2014 tuoreen mansikan vienti Pietariin Kolme erää = noin 1 000 kiloa Tavarantoimittaja

Lisätiedot

Vähänkö hyvää! -lautasella

Vähänkö hyvää! -lautasella Vähänkö hyvää! -lautasella Vastuullisen ruoan tuntomerkit Otetaan huomioon ruoan ympäristövaikutukset, ilmastovaikutukset, tuotanto-olosuhteet, terveysvaikutukset. Ruoantuotannon vaikutukset Ruoka kuormittaa

Lisätiedot

Haaste-ehdotukset työpajakäsittelyyn 16.12.2013

Haaste-ehdotukset työpajakäsittelyyn 16.12.2013 Haaste-ehdotukset työpajakäsittelyyn 16.12.2013 Kestävät valinnat käyttöön (1/2) Helpotetaan kestäviä arkivalintoja asumisessa, liikkumisessa ja kuluttamisessa Kehitetään ympäristöliiketoimintaa Tehdään

Lisätiedot

S-ryhmän ilmastotavoitteet ja -toimenpeet

S-ryhmän ilmastotavoitteet ja -toimenpeet S-ryhmän ilmastotavoitteet ja -toimenpeet Vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen, YMPÄRISTÖPÄIVÄ, Oodi PARAS PAIKKA ELÄÄ paraspaikkaelaa.fi #paraspaikka S-ryhmän 100 tekoa S-ryhmällä on kunnianhimoiset ja tieteeseen

Lisätiedot

Vastuullisuus K-ryhmässä. Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä

Vastuullisuus K-ryhmässä. Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä Vastuullisuus K-ryhmässä Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä K-ryhmä tänään #1 Suomen suurin ja Pohjois-Euroopan 3. suurin vähittäiskauppias Vähittäismyynti noin 13 mrd Henkilöstö 41 000 Maksetut

Lisätiedot

Kuntaesimerkkinä Oulu

Kuntaesimerkkinä Oulu Kuntaesimerkkinä Oulu 20.3.2012 Yritysyhteistyön koordinaattori, Tekijäpuu palvelu / Tuvilta Työelämään hanke / Konsernipalvelut Satu Kaattari-Manninen Sosiaaliset näkökulmat julkisissa hankinnoissa Vaikka

Lisätiedot

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Parempi arkipäivä monille ihmisille Kestävä kehitys IKEAssa Sisältyy kaikkiin toimintoihimme Kestävän kehityksen toimintasuunnitelma FY15 kokonaisvaltainen lähestymistapa

Lisätiedot

Osaamisen varmistaminen ja johtaminen Metsä Groupissa

Osaamisen varmistaminen ja johtaminen Metsä Groupissa Osaamisen varmistaminen ja johtaminen Metsä Groupissa Hyvä maine ja osaamisen johtaminen muuttuvassa työelämässä -seminaari Anneli Karhula, SVP HR, Metsä Group 17.5.2016 Tuotteemme tulevat metsästä Me

Lisätiedot

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely MERKKITEKOJA Kampanjaesittely Agenda Merkkien esittelyt Kampanjaesittely Yrityskumppanit Reilu kauppa Kaikilla ihmisillä on oikeus tulla toimeen omalla työllään myös kehitysmaissa. Reilun kaupan visiona

Lisätiedot

Tiede palveluyhteiskunnan kehittämisessä

Tiede palveluyhteiskunnan kehittämisessä 1 Tiede palveluyhteiskunnan kehittämisessä Kehitysjohtaja Harri Miettinen Tiedefoorumi 2010 19.5.2010 Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Bruttokansantuoteosuudet 2008 14,0 12,8 Metalli- ja elektroniikkateollisuus

Lisätiedot

Turvallisuuskulttuuri ja ydinlaitosrakentaminen

Turvallisuuskulttuuri ja ydinlaitosrakentaminen ja ydinlaitosrakentaminen - Tsernobyl 1986 - Onnettomuustutkinnan yhteydessä luotiin Turvallisuuskulttuuri -käsite - Turvallisuuskulttuuri -käsite määriteltiin 1991 ensimmäisen kerran 1991 IAEA:n (The

Lisätiedot

Hyvä tietää. Oppia työharjoitteluun

Hyvä tietää. Oppia työharjoitteluun Hyvä tietää Oppia työharjoitteluun Opas Työelämään tutustujille Tervetuloa S-ryhmään. Työelämän tutustumisjaksolla otat ensiaskeleita työhön ja hankit kokemuksia, joita voit myöhemmin elämässäsi hyödyntää.

Lisätiedot

Hankinnat ja ympäristö

Hankinnat ja ympäristö Hankinnat ja ympäristö Markus Lukin Helsingin kaupungin ympäristökeskus 27.2.2008 27.2.2008 Markus Lukin 1 Miksi hankintojen ympäristöasiat tärkeitä? o Suorat ympäristövaikutukset vähenevät o Hankintojen

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Oluen keskiostos liikenneasemilla on pieni Liikenneasemilla ei ole alkoholipoliittista merkitystä

Oluen keskiostos liikenneasemilla on pieni Liikenneasemilla ei ole alkoholipoliittista merkitystä Oluen keskiostos liikenneasemilla on pieni Liikenneasemilla ei ole alkoholipoliittista merkitystä 25.6.2014 Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry ry Perustietoa liikenneasemista virallisten

Lisätiedot

Hotellin kerroshoidon ergonomian kehittäminen. Susanna Espo vastaava työfysioterapeutti SOK

Hotellin kerroshoidon ergonomian kehittäminen. Susanna Espo vastaava työfysioterapeutti SOK Hotellin kerroshoidon ergonomian kehittäminen Susanna Espo vastaava työfysioterapeutti SOK 1 2 Henkilökunta moniammatillinen toimintatapa 6 työterveyslääkäriä 11 työterveyshoitajaa 3 työfysioterapeuttia

Lisätiedot

Aina vihreä ja tuore 30 vuotta kattokasvihuoneviljelyä

Aina vihreä ja tuore 30 vuotta kattokasvihuoneviljelyä Vastuullinen Famifarm Vastuullisuutemme on hyvin käytännönläheistä toimintaa, ja se perustuu pohjimmiltaan yrityksemme arvoihin ja tavoitteisiin sekä niiden saavuttamiseen. Haluamme tämän julkaisun kautta

Lisätiedot

ASIAKASKYSELY: Ympäröi oikea vaihtoehto tai ehdot. Liite 1/1 K1. Sukupuoli 1 Nainen 2 Mies

ASIAKASKYSELY: Ympäröi oikea vaihtoehto tai ehdot. Liite 1/1 K1. Sukupuoli 1 Nainen 2 Mies ASIAKASKYSELY: Ympäröi oikea vaihtoehto tai ehdot. Liite 1/1 K1. Sukupuoli 1 Nainen 2 Mies K2. Ikäryhmä 1 alle 25 2 25-40 3 41-55 4 56-65 5 yli 65 K3. Mitkä ovat perusteesi kaupan valintaan? 1 Läheinen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työterveyslaitos www.ttl.fi Ihmisten innostava johtaminen Jalmari Heikkonen, johtava asiantuntija 3.6.2014 Jalmari Heikkonen Työterveyslaitos www.ttl.fi Oikeudenmukaisuus Jaon oikeudenmukaisuus

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK

Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä 30.6.2017 Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK Stockmann Herkut Suomessa siirtyvät S-ryhmälle S-ryhmä ostaa Stockmann Herkkujen päivittäistavaraliiketoiminnan

Lisätiedot

SOK:n palkka- ja palkkioselvitys

SOK:n palkka- ja palkkioselvitys SOK:n palkka- ja palkkioselvitys 2015 Palkitsemisen periaatteet SOK:ssa SOK:n hallintoneuvosto on asettanut pysyvän palkitsemisvaliokunnan, jonka tehtävänä on arvioida ja kehittää koko S-ryhmän ylimmän

Lisätiedot

Kodin tuntu tulee läheltä

Kodin tuntu tulee läheltä Kodin tuntu tulee läheltä Lämmin koti on arvokas, muttei kallis Hippu-kaukolämpö tuo arkeesi turvaa. Edullisesti ja ekologisesti Lapista. Miksi liittyä kaukolämpöön? Kaukolämpö tuo mukavuutta arkeen ihmisistä

Lisätiedot

VIHREÄN KORTIN VOIMAA

VIHREÄN KORTIN VOIMAA VIHREÄN KORTIN VOIMAA S-kanava.fi/kso Mukaan omistamaan Asiakasomistajana olet mukana omistamassa oman alueesi osuuskauppaa. Toimintamme idea on tarjota tarpeisiisi mahdollisimman hyvää palvelua. Siksi

Lisätiedot

Pienet muutokset arjessa ovat ilmastotekoja

Pienet muutokset arjessa ovat ilmastotekoja Pienet muutokset arjessa ovat ilmastotekoja WIN-WIN: Monilla ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta hyvillä valinnoilla on myös muita positiivisia vaikutuksia. Säästämällä ilmastoa voit säästää myös euroja

Lisätiedot

TuuliWatti Oy Pohjois-Suomen tuulivoimahanke

TuuliWatti Oy Pohjois-Suomen tuulivoimahanke TuuliWatti Oy Pohjois-Suomen tuulivoimahanke Oulu 7.6.2011 Tilaisuuden ohjelma 10.00 Esitykset ja haastattelut/paneeli 11.00 Lounas Jari Suominen Antti Heikkinen Antti Kettunen Veli-Matti Puutio Esko Tavia

Lisätiedot

Ympäristöohjelma ja ajoneuvot

Ympäristöohjelma ja ajoneuvot Ympäristöohjelma ja ajoneuvot Tiina Viitanen Kehitys-ympäristöpäällikkö Itella Posti Oy 1 Esityksen sisältö Yritysvastuu Itella:ssa Postinjakelun vaiheet CO2- päästökehitys Itellan ympäristöohjelma Ajotapa

Lisätiedot

Juuret syvällä Pirkanmaassa jo vuodesta 1901. Pira-päivät 2012 Tommi Terho

Juuret syvällä Pirkanmaassa jo vuodesta 1901. Pira-päivät 2012 Tommi Terho Juuret syvällä Pirkanmaassa jo vuodesta 1901 Pira-päivät 2012 Tommi Terho Pirkanmaan Osuuskaupan toiminta-ajatus Palvelujen ja etujen tuottaminen sitoutuneille asiakasomistajille Arvot olemme asiakasta

Lisätiedot

Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi. Helena Wessman KCL

Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi. Helena Wessman KCL Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi Helena Wessman KCL Helena Wessman 27.5.2009 1 MITÄ ON KESTÄVÄ KEHITYS? Kestävä kehitys = taloudellisuus+sosiaalinen hyväksyttävyys+ ympäristöystävällisyys

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN ARVOT Lapuan kaupunkikonsernin noudattamat arvot, joihin jokainen konsernissa työskentelevä henkilö sitoutuu. Oikeudenmukaisuus ja Tasapuolisuus Ihmisarvo on korvaamaton.

Lisätiedot

Energiatehokkuussopimus, tuloksia energiavaltaisen teollisuuden osalta vuodelta 2008. Hille Hyytiä 22.9.2009

Energiatehokkuussopimus, tuloksia energiavaltaisen teollisuuden osalta vuodelta 2008. Hille Hyytiä 22.9.2009 Energiatehokkuussopimus, tuloksia energiavaltaisen teollisuuden osalta vuodelta 2008 Hille Hyytiä 22.9.2009 1.1 Energiavaltainen teollisuus tavoitteet toimenpideohjelmassa 1. Toimenpideohjelman tavoitteet

Lisätiedot

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj Korjausliike kestävään talouteen Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja 1Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj 2 KIERRÄTYS JA HYÖDYNTÄMINEN:

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma

Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma Julkisen sektorin energiatehokkuusseminaari 25.4.2013 Satu Pääkkönen Mikä on Etevästi ELYssä -ohjelma? Uudenmaan ELYn ympäristöohjelma, johon on integroitu

Lisätiedot

Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon?

Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon? Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon? Luontopaneelin ja Ympäristötiedon foorumin seminaari 28.5.2018 Johanna Niemivuo-Lahti, maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja -

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja - - Lähiruokatukku ja -myymälä LähiPuoti Remes - Paikallisia Herkkuja - Yrityksen toiminta: LähiPuoti Remes Oy perustetaan ja toiminta alkaa 2012-2013 vaihteessa, Puotipuksu Kimmo Remes. Lähi- ja luomuruokaa

Lisätiedot

KULTU-kokeiluhankkeet

KULTU-kokeiluhankkeet KULTU-kokeiluhankkeet Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelman Vähemmästä viisaammin tavoitteena on vähentää niin kotien kuin julkisen sektorin ympäristöhaittoja ja kasvihuonekaasupäästöjä. Sen mukaan

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus. Matti Lievonen. 3.4.2014 Yhtiökokous 1

Toimitusjohtajan katsaus. Matti Lievonen. 3.4.2014 Yhtiökokous 1 Toimitusjohtajan katsaus Matti Lievonen 1 Neste Oilin johtoryhmä Toimitusjohtaja: Matti Lievonen Yhteiset toiminnot Liiketoiminta-alueet Tuotanto ja logistiikka Ilkka Poranen Henkilöstö Hannele Jakosuo-Jansson

Lisätiedot

Opiskelijan palveluksessa

Opiskelijan palveluksessa 1 Opiskelijan palveluksessa Ylioppilaskunnan yritystoimintaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta hoitaa liiketoimintaansa HYY Yhtymän kautta. 2 Yhtymän tehtävänä on: - tuottaa voittoa omistajalleen jotta

Lisätiedot

Vastuullisuus lihaketjussa sisältöä sanojen taakse

Vastuullisuus lihaketjussa sisältöä sanojen taakse Vastuullisuus lihaketjussa sisältöä sanojen taakse Asiana pihvi! -seminaari 11.10.2012, Tampere Juha-Matti Katajajuuri, tutkimuspäällikkö MTT, Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja Vastuullisuuden

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto

Lisätiedot

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin tavaraliikenteelle ja logistiikalle tammikuussa

Lisätiedot

VILJASEMINAARI 2012 Kuluttajan ja kaupan odotukset viljatuotteelta

VILJASEMINAARI 2012 Kuluttajan ja kaupan odotukset viljatuotteelta VILJASEMINAARI 2012 Kuluttajan ja kaupan odotukset viljatuotteelta VILLE KIVINEN OSUUSKAUPPA HÄMEENMAA 14.3.2012 SEUROJENTALO SEURALA, HÄMEENKOSKI 1 Osuuskauppa Hämeenmaa 2 Hämeenmaan toiminta-ajatuksena

Lisätiedot

TOIMINTAKATSAUS 1.1.-30.6.2014 OSUUSKAUPPA KEULA

TOIMINTAKATSAUS 1.1.-30.6.2014 OSUUSKAUPPA KEULA TOIMINTAKATSAUS 1.1.-30.6.2014 OSUUSKAUPPA KEULA KAUPAN YLEINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Suomen talouden kehitys on jatkunut vaisuna ja odotettuakin heikompana. Kokonaistuotanto on edelleen supistunut alkuvuonna

Lisätiedot

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin tavaraliikenteelle ja logistiikalle tammikuussa

Lisätiedot

Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus

Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus 2 Kuluttaja pitää paperi- ja kartonkituotteista Kartongilla ja paperilla on ylivertainen imago muihin pakkausmateriaaleihin nähden. Niitä pidetään turvallisina

Lisätiedot

Metallien kierrätys on RAUTAA!

Metallien kierrätys on RAUTAA! Metallien kierrätys on RAUTAA! METALLEJA VOI KIERRÄTTÄÄ L O P U T T O M A S T I M E T A L L I N E L I N K A A R I Metallituotteen valmistus Metallituotteen käyttö Metallien valmistuksessa raaka-aineiden,

Lisätiedot

Kestävän kehityksen täydennyskoulutus 2. asteen ammatillisten oppilaitosten opettajille 2015

Kestävän kehityksen täydennyskoulutus 2. asteen ammatillisten oppilaitosten opettajille 2015 Kestävän kehityksen täydennyskoulutus 2. asteen ammatillisten oppilaitosten opettajille 2015 19.3.2015 CRnet/TPohjola 1 Kestävän kehityksen täydennyskoulutus 2. asteen ammatillisten oppilaitosten opettajille

Lisätiedot

Ruokamaa Pohjanmaaseminaari. - Matriket Österbottenseminarium

Ruokamaa Pohjanmaaseminaari. - Matriket Österbottenseminarium Ruokamaa Pohjanmaaseminaari - Matriket Österbottenseminarium ruokakulttuuriasiamies/ ombusdsman för matkultur Anni-Mari Syväniemi Maaseutuyrittäjyyyslinja/ 1 Ruoka ei ratkaise kaikkea, mutta ilman ruokaa

Lisätiedot

LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA. Arto Engbom 23.1.2015 Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä

LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA. Arto Engbom 23.1.2015 Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA Arto Engbom Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä LAADUN MERKITYS PALVELULIIKETOIMINNASSA Arto Engbom Laatu ja kehitysjohtaja, Laitteet liiketoiminta-alue

Lisätiedot