KÄRSÄMÄEN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÄRSÄMÄEN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 KÄRSÄMÄEN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

2 1 JOHDANTO 2 KÄRSÄMÄEN VARHAISKASVATUSPALVELUT 3 ARVOT JA KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT 4 VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 5 YHTEISTYÖLLÄ LAPSEN PARHAAKSI 6 ERITYINEN TUKI VARHAISKASVATUKSESSA 7 ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Asiakirjan koonneen VASU-työryhmän jäsenet: Hannele Kopsa, perhepäivähoitaja Merja Niemi, perhepäivähoitaja Niina Mäntynen, lastenhoitaja Sirpa Luttinen, lastenhoitaja Silja Soininen, lastentarhanopettaja Riikka Sarjanoja, varhaiskasvatuspäällikkö

3 MILLAISTA ON OLLA LAPSI KÄRSÄMÄELLÄ? Minulla on parasta täällä Kärsämäellä kun voi uija kesällä montulla ja uimahallissa ja saa olla missä haluaa, jos äitiltä ja isältä kysyy luvan Kivvaa Siksi koska siellä on mukavaa ja meillä on puutarha Aivan hyvä. Viime talvena sai ottaa suksetkin tänne hoitopaikkaan ja luisteluvälineitäkin. Leikkiminen on hauskaa Mukava asua Kärsämäellä, koska täälä assuu kavereita

4 1 JOHDANTO Varhaiskasvatus liittyy moniin lapsen elinpiiriin kuuluviin tilanteisiin ja tapahtumiin. Varhaiskasvatus, esiopetus ja perusopetus muodostavat lapsen kehityksen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden. Varhaiskasvatussuunnitelma on tämän oppimispolun tärkeä osa. Varhaiskasvatuslaki antaa jokaiselle lapselle subjektiivisen oikeuden osallistua päivähoidon piirissä toteutettavaan varhaiskasvatukseen. Päivähoidon varhaiskasvatukseen kuuluvat hoito, kasvatus ja opetus. Lähtökohtana ovat lapsen ja perheen tarpeet. Kasvatuskumppanuudessa huomioidaan vanhempien oman lapsensa asiantuntijuus ja hyödynnetään sitä. Henkilöstö ja vanhemmat sitoutuvat tietoisesti toimimaan yhdessä. Näin muodostetaan johdonmukainen kokonaisuus varhaiskasvatukseen, jolla taataan lapsille tasavertaiset ja yksilölliset mahdollisuudet kasvamiseen, kehittymiseen ja oppimiseen. Ensisijainen kasvatusoikeus ja -vastuu on vanhemmilla ja kodilla. Varhaiskasvatussuunnitelma (VASU) perustuu valtioneuvoston periaatepäätökseen varhaiskasvatuksen valtakunnallisista linjauksista ( ) sekä Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen (Stakesin) laatimiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ( ). Kärsämäen kunnan varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteena on linjata Kärsämäen varhaiskasvatuksen keskeisiä periaatteita ja sisällöllisiä painotuksia. Kunnan varhaiskasvatussuunnitelman lisäksi jokainen päivähoitoyksikkö laatii oman varhaiskasvatussuunnitelmansa, joka täydentää ja tarkentaa kunnan suunnitelmaa. Perhepäivähoitoon laaditaan myös oma varhaiskasvatussuunnitelma.

5 2 KÄRSÄMÄEN VARHAISKASVATUSPALVELUT Kunnalliset päivähoitopalvelut Kärsämäen kunnan varhaiskasvatus on ollut osa sivistystoimea vuoden 2015 alusta. Kunnan tarjoamat päivähoitomuodot ovat perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito ja päiväkotihoito. Esiopetus on koulun vastuulla, mutta esikouluikäisten aamu- ja iltapäivähoito järjestetään varhaiskasvatuspalveluna. päivähoitotoimisto Lastentalo Kuusipiha Lastentalo Kuusipiha Aittatie 7 Kissankellot Ketunleivät Kurjenmiekat Ryhmäperhepäivähoitokoti Tenavatupa Kokonperäntie 48 Rekola (esikoululaisten aamu- ja iltapäivähoito) Frosteruksenkatu 27 Kunnallisten päivähoitopalveluiden vaihtoehtona on Kela:n maksama lasten kotihoidon tuki tai yksityisen kotihoidon tuki. Yksityisen päivähoidon valvonta kuuluu päivähoitotoimiston tehtäviin.

6 Avoin varhaiskasvatus Avoimia varhaiskasvatuspalveluita lapsille ja lapsiperheille Kärsämäen kunnassa tarjoaa mm. seurakunta, kansalaisopisto, musiikkiopisto, 4H-yhdistys ja urheiluseurat. Seurakunnan järjestämää kerhotoimintaa ovat mm. päiväkerhot, pyhäkoulut ja perhekerho. Nämä palvelut tukevat vanhempien kasvatustyötä ja täydentävät lapsiperheille suunnattujen palveluiden kokonaisuutta. Lisätietoa avoimista varhaiskasvatuksen palveluista saa internet-sivuilta: Lapsiperhetyö Lapsiperhetyö tukee lapsiperheiden arjen sujumista eri elämäntilanteissa tai kun vanhempien voimavarat ovat vähissä. Tavoitteena on vanhempien elämänhallinnan ja voimavarojen tukeminen ja arjessa selviytymisen vahvistaminen. Työ on suunnitelmallista, pääsääntöisesti lyhytkestoista (max 3 kk.) ja maksutonta. Lapsiperhetyön tavoite on antaa tukea omien voimavarojensa käyttöönottoon ja vahvistusta arjessa selviytymiseen. Pyynnön lapsiperhetyöhön piiriin voivat vanhempien suostumuksella tehdä neuvola, päivähoito tai koulu. Aloite voi tulla joko em. tahoilta tai vanhemmilta itseltään.

7 PERHEPÄIVÄHOITO JA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITO Ohjattu eli kunnallinen perhepäivähoito on hoitajan tai lapsen omassa kodissa tapahtuvaa lapsen hoitoa ja kasvatusta. Perhepäivähoitokodissa voi samanaikaisesti olla hoidossa neljä alle kouluikäistä lasta ja lisäksi yksi esiopetusikäinen osapäivähoidossa oleva lapsi. Perhepäivähoitokodit ovat avoinna arkipäivisin noin klo välillä. Perhepäivähoidon varahoitoa järjestetään joko Lastentalo Kuusipihassa tai ryhmäperhepäivähoitokoti Tenavatuvassa. Ryhmäperhepäivähoidossa kaksi perhepäivähoitajaa hoitaa yhdessä kunnan tiloissa 8 lasta. Jos lapsia on enemmän, ryhmässä työskentelee lisäksi lastenhoitaja. Kärsämäen kunnassa on tällä hetkellä yksi ryhmäperhepäivähoitokoti Tenavatupa, Rannan koulun tiloissa n. 3km päässä keskustasta. Tenavatupa on avoinna arkipäivisin n. klo PÄIVÄKOTI Lastentalo Kuusipihassa tarjotaan koko- ja osapäiväistä hoitoa, kasvatusta ja opetusta 0-6-vuotiaille lapsille. Päiväkoti on avoinna arkipäivisin kello Päiväkodin toiminta on jaettu kolmeen ryhmään, jotka ovat nimeltään Kissankellot, Ketunleivät ja Kurjenmiekat. Kissankellojen ryhmä tarjoaa ympärivuorokautista hoitoa. Lastentalo Kuusipiha sijaitsee Kärsämäen keskustassa Frosteruksen koulun läheisyydessä. Päiväkodin piha-alueeseen kuuluu lisäksi aidattu metsä, joka mahdollistaa tutkimusretket luontoon ja hiihtoretket talvisin. Päiväkodissa on yhteensä n. 50 hoitopaikkaa ja 13 työntekijää. Lisäksi Lastentalossa työskentelee ruuanjakaja/siivooja. Päivähoitotoimisto sijaitsee Lastentalolla.

8 VUOROHOITO Lapselle, jonka vanhemmat tekevät vuorotyötä, on tarjolla varhaiskasvatusta Lastentalo Kuusipihassa, Kissankellojen ryhmässä. Kissankellot tarjoavat ympärivuorokautista hoitoa myös viikonloppuisin ja pyhäpäivisin. Vuorohoidossa lapsiryhmän koko ja ikärakenne vaihtelevat päivittäin. Tämä vaikuttaa varhaiskasvatustoiminnan suunnitteluun sekä lasten sosiaalisiin suhteisiin. Hyvin suunnitellut arjen rutiinit sekä tavoitteellinen kasvatusyhteistyö yhdessä perheen kanssa turvaa lapselle hyvän kasvuympäristön. ESIOPETUS Esiopetuksessa olevien lasten aamu- ja iltapäivähoito on Kärsämäellä järjestetty Frosteruksen koulun vieressä olevassa Rekolan kiinteistössä. Samassa kiinteistössä on myös Kärsämäen kunnan järjestämä koululaisten iltapäivätoiminta. Rekola on avoinna esikouluopetuspäivinä n. klo Rekolan henkilökunta on mukana avustamassa lapsen esiopetuspäivässä koululla. Toiminta on Kärsämäen kunnan varhaiskasvatuksen alaista ja Rekola on Lastentalon yksi ryhmä. Jos lapsi tarvitsee hoitoa myös klo 17 jälkeen, tuovat työntekijät lapsen Lastentalolle iltahoitoon. Samoin myös viikonloppu ja aikainen aamuhoito järjestyvät Lastentalolla. Tavoitteena on lapsen kokonainen päivä; esiopetus sekä aamu- ja iltapäivätoiminta tukevat toisiaan. Toiminnalla pyrimme tukemaan lapsen tervettä kehitystä ja antamaan hänelle kasvurauhan.

9 3 ARVOT JA KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT Varhaiskasvatuksen arvopohja perustuu kansainvälisiin lapsen oikeuksia koskeviin säädöksiin. Lapsella on oikeus turvallisiin ihmissuhteisiin, turvattuun kasvuun, kehitykseen ja oppimiseen. Hänellä on oikeus turvalliseen ja terveelliseen ympäristöön, jossa voi leikkiä monipuolisesti, tulla ymmärretyksi ja kuulluksi ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Lisäksi hänellä on oikeus saada tarvitsemansa erityinen tuki omaan kulttuuriin, äidinkieleen ja uskontoon tai katsomukseen. Kärsämäellä toteutettiin syksyllä 2014 kysely vanhemmille, päivähoidon henkilökunnalle ja opetustoimen lautakunnalle siitä, mitkä ovat viisi kaikkein tärkeintä arvoa lapsen päivähoitopaikassa. Kaikille kyselyyn vastanneista tärkeimmiksi arvoiksi nousivat turvallisuus ja yhteistyö kodin kanssa. Näistä muodostuivat Kärsämäen kunnan varhaiskasvatuksen päämäärät. YHTEISTYÖ KODIN KANSSA - kasvatuskumppanuus - avoimuus ja luotettavuus - rehellisyys - kunnioitus TURVALLISUUS - fyysinen turvallisuus - positiivinen ilmapiiri - aikuisen läsnäolo - rajat ja rakkaus Lasten vanhempien tärkeimmiksi arvoiksi nousivat turvallisuus, avoimuus, rehellisyys, rajat sekä luotettavuus. Henkilökunnan mielestä tärkeimpiä arvoja ovat turvallisuus, yhteistyö kodin kanssa, luotettavuus, rehellisyys ja rajat. Opetustoimen lautakunnan mielestä tärkeimmiksi arvoiksi nousivat turvallisuus, rajat, yhteistyö kodin kanssa, erilaisuuden hyväksyminen, oikeudenmukaisuus ja rajat.

10 4 VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN Varhaiskasvatuksessa kasvatus, hoito ja opetus nivoutuvat toisiinsa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Eri-ikäisillä lapsilla varhaiskasvatus painottuu eri tavoin. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä enemmän hän tarvitsee aikuisen hoitoa ja huolenpitoa. Jokainen lapsi on arvokas omana itsenään ja hän saa tarvitsemaansa varhaiskasvatusta hyvässä ilmapiirissä. Aikuisen tehtävänä on tarjota monipuolinen ja virikkeellinen toimintaympäristö, jossa lapsella on mahdollisuus liikkua, leikkiä, tutkia, toimia ja ilmaista itseään. Päiväkoti- sekä ryhmäperhepäivähoidon yksiköissä toimintatapaan kuuluu toiminta pienemmissä ryhmissä, jolloin myös jokainen lapsi tulee ohjatuksi yksilöllisemmin ja tarpeitaan vastaavalla tavalla. Varhaiskasvatuksessa on käytössä 4-vuotiskaavake, joka täytetään yhteistyössä vanhempien sekä neuvolan kanssa. Päivittäiset havainnot lapsesta antavat arvokasta tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä. Huolen herätessä ryhmän henkilökunta ottaa asian puheeksi vanhempien kanssa. Laadimme erityistä tukea tarvitsevalle lapselle kuntoutussuunnitelman ja etsimme lapsen yksilöllisiä tarpeita huomioivia toimintamuotoja.

11 Lapset puheeksi Kärsämäen kunta on mukana Lapset puheeksi & neuvonpito -menetelmässä. Menetelmä on Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) kärkihankkeen (Toimiva lapsi & perhe) käytäntöön suunniteltu kokonaisuus. Lapset puheeksi -keskustelun päämääränä on tukea lasten kehitystä erityisesti silloin, kun lapsen elämäntilanteeseen liittyy vaikeuksia. Tavoitteena on tunnistaa lapsen hyvinvoinnin kannalta keskeiset tekijät ja pohtia sitä, kuinka niitä voidaan tarvittaessa tukea. Menetelmän avulla pyritään ennaltaehkäisemään huolien muodostumista ja ongelmien kasautumista. Kärsämäen kunnassa lapsen varhaiskasvatussuunnitelma ja lapset puheeksi keskustelu on yhdistetty samaan lomakkeeseen. Keskustelu käydään vähintään kerran vuodessa. Daisy Kärsämäen kunta on aloittanut Daisyn, varhaiskasvatuksen tietojärjestelmän käytön tammikuussa Daisyn käyttö antaa mahdollisuuden lasten hoitoaikojen sähköisen varaamisen DaisyNet webbisovelluksella, johon huoltajat saavat henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tämä mahdollistaa ajantasaisen tiedon saamisen käytetyistä hoitotunneista. Daisy mahdollistaa tehokkaamman viestinnän päivähoidon ja vanhempien välillä ja henkilökunnalla on ajantasainen tieto mm. allergioista ja varahakijoista. Järjestelmä huomioi automaattisesti maksuttoman esiopetuksen. 4.1 Lapselle ominaiset tavat toimia Leikki Voi rauhoittuu johonki Leikkimistä nukeilla tai barbeilla Leikki on monimuotoinen asia lapsen elämässä. Lapsi saa mielihyvää, iloa sekä onnistumisen kokemuksia siitä. Leikin avulla lapsi opettelee ilmaisemaan erilaisia tunteita. Se kehittää sosiaalisia sekä motorisia taitoja, mielikuvitusta ja luovuutta. Lapsen vuorovaikutustaidot sekä kieli kehittyy myös leikin avulla. Lapsi käy leikin avulla läpi elämässään tapahtuneita asioita. Lapsella on mahdollisuus tutkia ja oppia leikin avulla yhdessä ikätovereidensa kanssa uusia asioita. Kasvattajan rooli on huolehtia leikkiympäristön turvallisuudesta sekä toimivuudesta. Kasvattaja tukee, kannustaa, havainnoi, toimii mallina sekä joskus sovittelijana lasten leikkitilanteissa. Kasvattaja voi toimia leikin alulle panijana sekä leikin mallina tai rikastuttajana.

12 Liikkuminen No, se on pyöräilyä että kiltisti liikkuu ja nätisti Lapsen tasapainoiselle kasvulle, kehitykselle ja terveydelle on tärkeää monipuolinen liikkuminen. Lapsi omaksuu jo varhain liikunnallisen elämäntavan. Lapsi kokee liikunnan avulla iloa. Hän tutustuu itseensä liikunnan avulla, mutta samalla hän oppii miten toimitaan sääntöjen mukaan ryhmässä. Liikunnan avulla lapsi ilmaisee tunteita. Lapsen tietoisuus omasta kehostaan ja sen hallinnasta luo pohjaa terveelle itsetunnolle. Kärsämäen luonto ja kulttuurihistoriallinen ympäristö luovat hyvät edellytykset monipuoliseen retkeilyyn ja liikuntaan. Kärsämäen kunta tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet liikkumiselle. Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen Lapset saavat tärkeitä kokemuksia taiteen eri muodoista kuten musiikista, kuvallisesta ilmaisusta, draamasta sekä kirjallisuudesta. Lapsi pystyy taiteellisen ilmaisun ja kokemisen avulla käyttämään mielikuvitustaan ja ilmaisemaan itseään. Kasvattajan tehtävänä on mahdollistaa lasten monipuoliset kokemukset arjessa. Kasvattaja antaa lapsen käyttöön materiaaleja ja välineitä ja vie lapsen taiteen äärelle. Kärsämäen luonnonkaunis ympäristö, historialliset rakennukset ja alueet tarjoavat mahdollisuuksia taiteelliseen kokemiseen ja ilmaisuun. Kärsämäellä on mahdollista vierailla myös kirjastossa, kirjastoautossa ja museoissa. Kansalaisopisto järjestää lapsille musiikkileikkikoulua. Tutkiminen Tarkoittaa, että etsii että tutkii vaikka matoja tai jottain Lapselle on luontaista tutkia ja ihmetellä itseään, ympäristöään sekä erilaisia ilmiöitä. Tärkeää on kokea uusia asioita päivittäin eri aistien välityksellä ja tarjota mahdollisuus tutkimiseen ikätasoisesti. Tutkiessaan lapsi oppii vertaamaan ja yhdistelemään tietoja. Lapsen oma ajattelu, havaintoherkkyys ja ongelmanratkaisutaito vahvistuvat. Hetkeen tarttuminen on tärkeää tutkivaan oppimiseen kannustamisella, jossa turvallisella läsnä olevalla aikuisella on aikaa kuunnella ja keskustella lasten kanssa. Kasvattaja tukee, innostaa, motivoi, kannustaa ja säilyttää lapsen luontaista uteliaisuutta tutkimiseen.

13 5 YHTEISTYÖLLÄ LAPSEN PARHAAKSI Tavoitteena hyvinvoiva lapsi Lapsen tärkein kasvuympäristö ja kasvuyhteisö on koti ja perhe. Vanhemmat ovat omien lastensa parhaita asiantuntijoita. Varhaiskasvatuksen henkilöstö pyrkii tukemaan vanhempien kasvatusvastuuta. Yhteistyö vanhempien kanssa perustuu keskinäiseen kunnioittamiseen, luottamiseen sekä arvokeskusteluihin. Yhteistyössä tasavertaisesti yhdistyy kummankin osapuolen asiantuntemus. Yhteistyön tavoitteena on tukea lapsen kasvua ja kehitystä päivähoidossa ja sen ulkopuolella. Yhteistyö alkaa jo ennen päivähoidon aloitusta tehtävällä kotikäynnillä. Kotikäynnillä aloitetaan kasvatuskumppanuus turvallisesti tutustumalla lapseen hänen omassa kotiympäristössään. Lapselle halutaan luoda mahdollisimman turvallinen siirtymävaihe päivähoitoon. Kotikäynnin jälkeen, ennen hoidon aloittamista perhe tekee muutaman tutustumiskäynnin hoitopaikkaan. Tällä tavoin helpotetaan lapsen sopeutumista päivähoitoon. Lapsen oltua päivähoidossa muutaman kuukauden, on aika tehdä yhdessä vanhempien kanssa varhaiskasvatussuunnitelma eli vasu. Tämän työkalun avulla pystymme yhdessä vanhempien kanssa tukemaan lapsen kasvua ja kehitystä. Keskustellessa lapsen tarpeet sekä kehityksen kohteet, jotka vaativat tukea, tulevat näin paremmin esille. Vanhempien antama tieto omasta lapsesta tukee päivähoitohenkilökunnan työtä. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa päivitetään tarpeen mukaan ja lapsen tilanteen muuttuessa. Tärkein yhteistyön muoto ovat päivittäiset kohtaamiset tulo ja hakutilanteissa. Kerromme lapsen päivästä vanhemmille. Näiden lisäksi yhteistyötämme vahvistavat vanhempainillat, toimintailtapäivät, ym. yhteistyö vanhempien kanssa.

14 6 ERITYINEN TUKI VARHAISKASVATUKSESSA Varhaisella ja erityisellä tuella vastataan tukea tarvitsevien lasten kasvatuksellisiin ja kuntoutuksellisiin tarpeisiin. Erityistä hoitoa ja kasvatusta tarvitsevien lasten päivähoito järjestetään lapsen tavallisessa päivähoitoryhmässä. Varhaisella tuen tarpeen tunnistamisella ehkäistään kasvussa, kehityksessä ja oppimisessa esiin tulleiden pulmien pitkittymistä ja kasaantumista. Lähtökohtana tuelle on lapsen kasvun ja toiminnan havainnointi sekä havaintojen yhteinen tarkastelu huoltajien kanssa. Kasvua ja kehitystä tukevat toimintatavat suunnitellaan yksilöllisesti ja kirjataan Lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelmaan. Suunnitelman laadinnassa ovat tarvittaessa mukana muut lasta tutkivat ja hoitavat tahot. Suunnitelma liitetään osaksi lapsen Vasua ja sen toteutuksesta vastaa päivähoidon työntekijät. Suunnitelmaa ja sen toteutumista arvioidaan säännöllisesti. Varhaiskasvatuksen erityislastentarhanopettaja Erityislastentarhanopettaja havainnoi ja arvioi lasten kasvua ja kehitystä sekä tarvittaessa ohjaa lisätutkimuksiin. Hän suunnittelee lasten yksilöllisiä tukitoimia yhdessä huoltajien ja työntekijöiden sekä muiden lasta hoitavien ja kuntouttavien tahojen kanssa. Elto konsultoi erityisopetukseen ja lapsiryhmän ohjaukseen liittyvissä asioissa.

15 7 ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Kehittämisen edellytys on arviointi. Arvioinnin avulla turvataan varhaiskasvatuksen hyvä laatu eri toimijoiden näkökulmasta. Arvioinnin avulla varhaispedagogiikka saadaan vastaamaan lapsen tarpeita ja varhaiskasvatukselle asetettuja tavoitteita. Sen tarkoituksena on myös arvioida kasvattajien ja kasvuympäristön vaikutusta. Varhaiskasvatussuunnitelman toteutumista seurataan ja arvioidaan säännöllisesti ja sitä pyritään kehittämään oman työn arvioinnin ja vanhemmilta saadun palautteen perusteella. Kärsämäen kunnan varhaiskasvatuksen henkilöstö on sitoutunut kehittämään osaamistaan, työtään sekä toimintaansa. Kärsämäen varhaiskasvatuksen laatua pyritään kehittämään säännöllisesti esimerkiksi henkilökunnan koulutuksilla. Henkilökunnan kehityskeskusteluja käydään vuosittain. Yhteisissä palavereissa sovitaan käytännön asioista sekä tarkastellaan, missä on onnistuttu ja mitä pitäisi kehittää.

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö.

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. Varhaiskasvatussuunnitelma Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. 2014 Ypäjän varhaiskasvatuspalvelut Päiväkoti Heporanta: Pollet, Ponit ja Varsat

Lisätiedot

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN Lastentalo Kuusipiha Lastentalo on valmistunut vuonna 2006. Se sijaitsee Frosteruksen koulun läheisyydessä, Kärsämäen keskustassa. Päiväkodin piha-alueeseen kuuluu aidattu

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

LASTENTALO KUUSIPIHAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2016

LASTENTALO KUUSIPIHAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2016 LASTENTALO KUUSIPIHAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 LASTENTALO KUUSIPIHA... 4 2.1 ESITTELY... 4 2.2 TOIMINTA-AJATUS... 5 2.3 ARVOT... 6 2.4 TOIMINTAYMPÄRISTÖ... 7 3

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tavoitteena hyvinvoiva lapsi 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄIVÄKODIN ESITTELY... 3 2 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT... 4 2.1 Toiminta-ajatus... 4 2.2 Arvot... 4 3 LAPSELLE

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS Yhteystiedot Lahnaniemen ryhmis Lahnaniementie 67 52510 Hietanen p. 050-592 4691 o. 040-162 7650 (iltapvryhm) ryhmis.lahnaniemi@hirvensalmi.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus 10ov Oikeaa työssäoppimista 4ov Teoriaopiskelua työelämässä 6 ov 1. Työprosessin hallinta tarvitseville lapsille

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PERHEPÄIVÄHOITO SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYLI, HALI, HUUMORI, RAVINTO, RAJAT JA RAKKAUS; SIINÄ TARJOOMAMME PAKKAUS SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO ARVOT KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT

Lisätiedot

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Sosiaalilautakunta 16.2.2012 13/ liite no 4 1 SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Kasvatus ja opetusmenetelmät 4. Yhteistyö 5. Erityinen tuki

Lisätiedot

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT Nallelan ryhmäperhepäiväkoti on perustettu Nurmoon syksyllä 2003. Nallelan ryhmä koostuu kahdesta perhepäivähoitajasta ja vastaavasta hoitajasta. Lapsia voi ryhmässä olla 12 jotka iältään ovat 1v-6v. Lapset

Lisätiedot

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän Päiväkoti Alatalo Välitalo Ylätalo Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän päiväkodin VASU:n sisällysluettelo: Melukylän päiväkodin talot ja ryhmät Päiväjärjestys Arvot Visiot Toiminta-ajatus Kasvatuskumppanuus

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA PÄIVÄKODIN ARVOT OIKEAN JA VÄÄRÄN TIEDOSTAMINEN HYVÄT TAVAT ERILAISUUDEN HYVÄKSYMINEN REHELLISYYS LÄHEISYYS LÄMPÖ TURVALLISUUS PÄIVÄKODISSAMME TOIMII 3 RYHMÄÄ: NEPPARIT: 6-vuotiaiden

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUS-SUUN NITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUS-SUUN NITELMA Ranua varhaiskasvatus 1 LAPSEN VARHAISKASVATUS-SUUN NITELMA Nimi Syntymäaika Hoitopaikka Päiväys Mahdollinen varahoitopaikka Ranua varhaiskasvatus 2 YHTEYSTIEDOT Lapsen yhteystiedot Nimi henkilötunnus

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU HALLILAN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU Päiväkodissamme toimii 6 ryhmää: Nuput Pallerot Tenavat Naperot Nappulat Muksut Toiminta-ajatus Meille on tärkeää, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

LAPSEN JA NUOREN KASVUN TUKEMINEN 14.2.2013

LAPSEN JA NUOREN KASVUN TUKEMINEN 14.2.2013 LAPSEN JA NUOREN KASVUN TUKEMINEN 14.2.2013 E N E 30.9.2010 M M Ä N O S A A M 1 Tekijän/Yksikön I S T A nimi LAPSELLE OMINAISET TAVAT TOIMIA Keskeiset pienten lasten kasvatusta ohjaavat asiakirjat Suomessa

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus...

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 1 2 SISÄLLYS Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 5 Kasvatuskumppanuus... 6 Yhteistyö... 7 Kiusaamisen ehkäisy... 8 Varhainen puuttuminen... 9

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

POSION PÄIVÄHOITO VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

POSION PÄIVÄHOITO VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA POSION PÄIVÄHOITO VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Varhaiskasvatuksen arvopohja 3. Mitä varhaiskasvatuksen antia meillä on? 4. Varhaiskasvatuksen sisällöt Perushoito Leikki Luonto

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS 1 LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 Lapsen nimi syntymäaika Kasvatuskumppanit: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa

Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa 19.9.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus VASU2017 työskentelyä ohjanneet keskeiset asiakirjat Varhaiskasvatuslaki (2015) - Perustetyön

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tämä päivä on lahja Tämä päivä on arvokas Tämä päivä on ainutlaatuinen tänäkin päivänä voi tapahtua ihme! Marleena Ansio Karinrakan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011 1 Sisällysluettelo Metsolan päiväkoti......3 Toiminta-ajatus...4 Lapsikäsitys...4 Arvopohja...4 Toiminnan toteuttaminen..5 Ohjattu toiminta.6 Erityinen

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2013 2014 Pikkuniitun vuoropäiväkoti Työsuunnitelma hyväksytty..20 Päiväkodin johtaja Johtokunnan puheenjohtaja Päiväkoti / Koulu Pikkuniitun vuoropäiväkoti

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Sivistystoimen neuvottelupäivät 4.10.2012 Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Esityksen aiheita Poimintoja hallitusohjelmasta

Lisätiedot

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 Katajalaakson päiväkoti - päiväkotimme sijaitsee Katajalaaksossa rauhallisessa ympäristössä - päiväkodissamme on 96 hoitopaikkaa viidessä eri ryhmässä:

Lisätiedot

LASTEN LUKUMÄÄRÄ RYHMÄSSÄ: 17 VARHAISKASVATUKSEN HENKILÖSTÖ

LASTEN LUKUMÄÄRÄ RYHMÄSSÄ: 17 VARHAISKASVATUKSEN HENKILÖSTÖ VARHAISKASVATUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA Lukuvuosi 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Satulehto VARHAIKASVATUSRYHMÄN NIMI: Vekkula 1-5 vuotiaat KÄSITTELY JA HYVÄKSYMINEN Tulevaisuuslautakunta hyväksynyt Pvm. LASTEN

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3.

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. SISÄLLYS 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. Ryhmän arvot 3 2. Mitä lasten hoidossa ja kasvatuksessa painotetaan? 2.1. Kodinomaisuus

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2012 2013 PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI Työsuunnitelma hyväksytty:..20 Päiväkodin johtaja Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman toteutuksen arviointi:..20

Lisätiedot

Hyvinvointioppiminen varhaiskasvatuksessa

Hyvinvointioppiminen varhaiskasvatuksessa Hyvinvointioppiminen varhaiskasvatuksessa 8.12.2015 Hyvinvointioppiminen varhaiskasvatuksessa Arjenlähtöistä osallisuutta lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma - tukee lapsen

Lisätiedot

Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa

Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa Erikoistutkija Liisa Heinämäki, THL Yksikön päällikkö Päivi Lindberg, THL 16.4.2010 Esityksen nimi / Tekijä 1 Kiusaaminen varhaisvuosina?

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

RAITIN PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015 -> Mitä se on Miten lapsilähtöisyys meillä toteutuu Liikkumisen riemu Pienryhmätoiminta Leikki

RAITIN PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015 -> Mitä se on Miten lapsilähtöisyys meillä toteutuu Liikkumisen riemu Pienryhmätoiminta Leikki RAITIN PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015 -> SISÄLTÖ: 1. PÄIVÄKOTIMME 2. TOIMINTA-AJATUKSEMME 3. PÄIVÄKOTIMME ARVOT 4. KASVATUSKSELLISET TAVOITTEEMME 5. LAPSILÄHTÖISYYS Mitä se on Miten lapsilähtöisyys

Lisätiedot

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1 PÄIVÄHOITOTOIMINNAN EHDOTTOMAT KELPOISUUSEHDOT JA LAATUVAATIMUKSET Palveluntuottajan on täytettävä kaikki kohdissa 1-3 laadulle asetetut laatukriteerit. Kelpoisuusehtoihin sisältyvät lainsäädännön vaatimukset

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen vasun tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI Joupin ryhmis sijaitsee Joupin viihtyisällä asuntoalueella hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyydessä. Ulkoilemme paljon läheisillä leikkikentillä sekä teemme metsäretkiä Kultavuoressa.

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA YPÄJÄN KUNTA VARHAISKASVATUS 2016 KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA 1. KOKO HENKILÖKUNTA ON SAANUT KOULUTUSTA VARHAISLAPSUUDESSA TAPAHTUVASTA KIUSAAMISESTA sekä sen havainnoimisesta: pedagoginen palaveri

Lisätiedot

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS Pöllöntaival Lapselle perusturvallinen hyvä arki päiväkodissamme Iidesranta ja Järvensivu Yhteystiedot Arvot ja strategiaperusta

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 Sisällys JOHDANTO 3 1 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 4 2 KASVATUSKUMPPANUUS 4 3 LAPSEN OMA VASU 6 4 VARHAISKASVATUKSEN

Lisätiedot

Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma Itsearvioinnin, ryhmätyöskentelyn ja suunnittelun tueksi Ryhmävasu tehdään kauden alussa ja sitä arvioidaan vähintään kaksi kertaa toimikauden aikana; vuoden

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOITO KAAKON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PERHEPÄIVÄHOITO KAAKON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päivähoitoyksikkö PERHEPÄIVÄHOITO KAAKON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA päivitetty 20.2.2012 VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMAMME T avoitteena on A jatteleva I hmettelevä T utkiva O ivaltava HYVINVOIVA, ELÄMÄSTÄ

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö.

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. Varhaiskasvatussuunnitelma Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. 2014 Ypäjän varhaiskasvatuspalvelut Päiväkoti Heporanta: Pollet, Ponit ja Varsat

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

Sorilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sorilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sorilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Sorilan päiväkoti aloitti toimintansa vuonna 1990 Aitolahden kaupungin osassa kauniin maaseudun keskellä. Lapsiryhmiä on kolme, joista esiopetusryhmä

Lisätiedot

Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta ajatus: Villilän päiväkoti toimii yhteistyössä perheiden kanssa lapsuutta ja lapsen tulevaisuutta kunnioittavan hyvän ja turvallisen leikki ja oppimisympäristön

Lisätiedot

RITARIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RITARIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PÄIVÄKOTI RITARIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PÄIVÄKOTI RITARI Tänne lämpöiseen syliin on lapsen hyvä aamulla tupsahtaa, aikuisen syliin kapsahtaa. Täällä Tiitiäiset, Männiäiset ja Sähikäiset yhdessä rämpivät,

Lisätiedot

Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi

Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi Ei maa kysy sirkkalehdiltä mikä sinusta isona tulee Ei maa käske leppää kasvattamaan kauraa

Lisätiedot

Teerikallion päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma

Teerikallion päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma Teerikallion päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma 1 Sisältö 1.Päiväkotimme esittely... 2 2. Toiminta ajatus ja arvot...virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. 3. Kasvatus ja oppimisympäristö...virhe.

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma NURMIJÄRVEN KUNTA Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 1. LEPSÄMÄN PÄIVÄKODIN ARVOT... 4 1.1 LAPSILÄHTÖISYYS... 4 1.2 KASVATUSKUMPPANUUS... 4 1.3 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ...

Lisätiedot

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä.

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Päiväkodissamme toteutamme

Lisätiedot

Ulvilan varhaiskasvatuksen laatukysely vastaukset

Ulvilan varhaiskasvatuksen laatukysely vastaukset Ulvilan varhaiskasvatuksen laatukysely 2016 vastaukset Lapseni hoitopaikka (Kaikki) 1. Lapseni ikä on Lapseni hoitopaikka (Kaikki) 2. Lapseni on Palvelut ja tiedottaminen (Kaikki) 1. Olen saanut riittävästi

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma 22.6.2015 Varhaiskasvatus Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma www.nurmijarvi.fi Avoimen varhaiskasvatuksen esimies Kirsi Viitanen 040 317 4066 kirsi.viitanen@nurmijarvi.fi

Lisätiedot