Maa-aineslupa / Suomen Kivivalmiste Oy (Kiimavuoren louhimo, Taunola 16:54, Suovanlahti, Viitasaari) Ottamissyvyys on noin m.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maa-aineslupa / Suomen Kivivalmiste Oy (Kiimavuoren louhimo, Taunola 16:54, Suovanlahti, Viitasaari) Ottamissyvyys on noin 3...20 m."

Transkriptio

1 Ympäristölautakunta Maa-aineslupa / Suomen Kivivalmiste Oy (Kiimavuoren louhimo, Taunola 16:54, Suovanlahti, Viitasaari) 241/611/2016 Ympäristölautakunta ASIA Suomen Kivivalmiste Oy hakee maa aineslain mukaista lupaa ra ken nus kiven ottamiseen Viitasaaren kaupungissa Suovanlahdella kiinteistölle Tau nola Alueella ei ole aikaisempaa lupaa. Lupaa haetaan 20 vuodek si. HAKIJA Suomen Kivivalmiste Oy VIREILLETULO Hakemus on tullut vireille Viitasaaren ympäristölautakunnassa OTTAMISALUE Ottamisalue sijaitsee tilan Taunola 16:54 alueella Viitasaaren kaupungissa Suo van lah den kylässä Kiimavuorella. Ottamisalueen pinta ala on 4,1 hehtaa ria. Ottamissyvyys on noin m. MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Yleistä Ottamislupaa haetaan Kiimavuoren uudelle louhimolle, josta tarkoituksena on louhia Viitasaaren tummanharmaata graniittia. Alueen sijainti ja tieyhteydet Suunniteltu ottamisalue sijaitsee Viitasaaren kaupungin Suovanlahden kyläs sä noin 17 km Viitasaaren keskustasta kaakkoon. Louhimolle on tie yhteys Vesannontieltä (Mt 659) ja siitä yksityistietä (metsäautotie) noin 1 km lou hi mo alu eel le. Tieyhteydet on esitetty yleiskartalla. Maanomistus Ottamisalue sijaitsee tilalla Taunola 16:54, joka on louhijayhtiön omis tukses sa. Tilan pinta ala on 7,925 ha. Kaavoitustilanne Alueella ei ole asemakaavaa. Louhima alue kuuluu haja asutusalueeseen. Toimenpidekiellot Maa aineksen ottoon vaikuttavia toimenpidekieltoja ei ole.

2 Ympäröivä asutus Suunniteltu louhimo on noin 1,0 km etäisyydellä lähimmästä asutusta ta losta. Louhimon lähellä sijaitsevat asumukset on esitetty yleiskartalla. Kartta aineisto Suunnitelman pohjakarttana on käytetty Suuntakartta Oy:n laatimaa karttaa 3/2016. Pohjakartan keilaus on tehty Kartta on mittakaavassa 1: Alueelle on rakennettu korkeuskiintopiste (pultti kalliossa) MP 2016 h=144,65. Korkeuskiintopisteen sijainti on esitetty suunnitelmakartalla. Pohja ja pintavesitiedot Louhimon lähellä ei ole pohjavedenottamoita. Alue ei kuulu luokiteltuihin poh ja ve si aluei siin. Louhokseen valuvat pintavedet palautetaan luonnon kiertoon pai no voi maises ti louhimon ulkopuoleiseen valuma alueeseen. Lähin pohjavesialue, Sorvajärven I luokan vedenottoa varten tärkeä poh jave si alue, sijaitsee alueelta noin metrin päässä. Maaperätiedot Alueen kiviaines on koostumukseltaan harmaata granodioriittia, kauppa nimel tään Viitasaaren tummanharmaa. Kallion päällä on noin 0 1 m pak suinen moreenikerros. Nykytilanne louhimon ympäristössä ja puusto Suunnitellun louhimon ympäristö on kallioista metsäaluetta. Metsä on ha vupuu val tais ta (pääosin männikköä). Alue on korkeussuhteiltaan vaih te le vaa. Ottamisalue rajoittuu kaikilta sivustailtaan topografisesti vaihtelevaan metsäi seen alueeseen, joka maisemallisesti suojaa itse louhosta. Ympäristökarttapalvelun aineiston mukaan aluetta ei ole luokiteltu ar vokkaak si maisema alueeksi. Läheisyydessä ei sijaitse luonnonsuojelualueita tai muita arvokkaita luontokohteita. LOUHINTATOIMINTA Suunnittelu ja ottamisalue Koko suunnittelualue on esitetty piirustuksessa nro Pii rus tuk sessa on esitetty ottamis eli louhinta alue ja sivukiven käsittely ja lä ji tys alue. Varsinaisen ottamisalueen pinta ala on noin 4,1 ha. Ottamisalueen ulkopuolelle jätetään 30 metriä leveä louhimaton vyöhyke esim. sellaista kiinteistörajaa ja aluetta vasten, jolle louhinta ei ylety.

3 Lohkareiden käsittelyalue voi vaihdella louhinnan edetessä suunnittelu alueen sisällä. Raakakiveä varastoidaan tarpeen ja louhinnan etenemisen mukaan sekä louheen käsittelyalueella ja jo louhituilla alueilla. Maaston sekä louhoksen poikki ja pituusleikkaukset on esitetty pii rus tuksis sa. Louhinnan syvyys Louhinnan alimmaksi tasoksi on esitetty tasoa +139 m. Kuten jäljempänä kohdassa "Alueen käyttö toiminnan lopettamisen jälkeen" esi te tään, ei koko ottamisalueella päädytä tähän syvyyteen, mutta paikoin voi daan mennä enintään tähän syvyyteen. Louhinnan määrä ja vaiheittaisuus Mikäli kiviaines vastaa sille asetettuja vaatimuksia, louhinta alueelta lou hitaan ja kuljetetaan vuosittain yhteensä keskimäärin m3 louhittua raaka ki veä. Kun saantiprosentti koko louhitusta määrästä on noin 10 %, irrotetaan vuosit tain n m3, josta m3/ktr joutuu sivukiveksi. Lupahakemuksen voimassaoloaikana (20 vuotta) irrotettavan kiviaineksen ko ko nais mää rä on noin m3/ktr. Koska louhinnan eteneminen ja louhittavat alueet riippuvat olennaisesti kiven laadun vaihtelusta ottamisalueella, on suunnitelmakartalla esitetyt ot tamis alu eet ylimitoitettu todelliseen ottamismäärään nähden. Ottamistoiminta tapahtuu ottamissuunnitelmassa määrättyjen rajojen si säpuo lel la kulloinkin ilmenevien tarpeiden ja kivilaadun vaihtelujen mu kaises ti noudattaen edellä esitettyjä keskimääräisiä vuosittaisia louhintamääriä. Sivukiven varastointi ja käsittely Sivukiveä syntyy louhinnassa vuosittain m3/ktr. Koska sivukivi löyhtyy irrotettaessa, on varauduttava käsittelemään noin m3/itd vuo sittain. Aluksi sivukiveä läjitetään sivukiven läjitysalueelle. Sitä mukaa kun alin lou hin ta ta so on saavutettu, käytetään sivukiveä louhimon maisemointiin täyt tä mäl lä. Tarkoituksena on murskata sivukiveä myös tie yms. rakennemateriaaliksi, ul ko puo li sen urakoitsijan toimesta. Murskaukseen tarvittavat luvat hankkii murs kaus ura koit si ja laissa määrätyllä tavalla. Työjärjestelyt ottamisen aikana Pintamaa poistetaan sitä mukaa kun louhinta etenee.

4 Louhintaa suoritetaan poraamalla, räjäyttämällä ja kiilaamalla. Louhinta tapah tuu pääsääntöisesti yhdessä vuorossa, tarpeen vaatiessa myös kahdessa vuo ros sa ja sivukiven ajo osittain kahdessa vuorossa. Työaika ajoittuu klo 6.00 ja väliseen aikaan. Satunnaisesti voidaan työskennellä lau an taisin/ar ki py hi nä yhdessä vuorossa. Käytettävät koneet ja laitteet ovat: porakone kaivinkone pyöräkuormaaja aggregaatti 20 kw tarvittaessa kompressori Porauksen yhteydessä syntyvä kivijauho otetaan talteen. Räjäytystöitä koske vat omat erikoismääräyksensä. Räjäytystöistä ei aiheudu ympäristölle hait taa, koska kerralla räjäytettävät määrät ovat pieniä. Alueella minimoidaan saastuttavien aineiden, kuten polttoaineen, käsittely ja järjestetään se niin, ettei saasteita pääse kulkeutumaan alueen maaperään, pin ta tai pohjaveteen. Polttoaineena käytetään kevyttä polttoöljyä, jota varas toi daan kaksoisvaippasäiliössä. Jäteöljyä ei tarpeettomasti varastoida louhosalueella. Koneiden huollot ja öl jyn vaih dot suoritetaan korjaamassa. Sosiaali, huolto, varasto ja säilytystilat sijoittuvat ottamisalueelle tai sen vä lit tö mään läheisyyteen kulloinkin ilmenevän tarpeen mukaisesti. Suojaamistoimenpiteet Siltä osin, kun louhoksen reuna on saavuttanut lopullisen paikkansa, suo jataan se kivimuurilla tai verkkoaidalla. Väliaikainen louhoksen reuna suo jataan lippusiimalla tai aidalla. Ympäristöön sijoitetaan louhoksen reunasta ja rä jäy tys töis tä kertovia varoitustauluja. JÄLKIHOITO Louhos ei todennäköisesti lopeta toimintaansa seuraavan 20 vuoden ku luessa, mikäli kiviaines vastaa sille asetettuja vaatimuksia. Alueen kunnostaminen ottamistoiminnan jälkeen Louhoksen lopetettua toimintansa varsinaisen louhinta alueen porrastettujen kal lio rin tei den reunat luiskataan kaltevuuteen 1:1,5. Loppuun täytetty si vuki vi pen ke reen reunus verhoillaan louhosalueelta paistetulla pinta maalla, jon ka jälkeen alue taimettuu luontaisesti. Piirustuksessa nro on esitetty koko suunnittelualueen lop pu ti lanne louhinnan lopettamisen jälkeen.

5 Alueen siistiminen Kaikki toimenpidealueelle kuulumaton vieras materiaali, paitsi yli mää räi nen kivi ja maa aines, kuljetetaan pois. Louhima alue siistitään yk sit täi sis tä lohkareista. Louhinnassa ja kiven käsittelyssä tarvittavat rakenteet pu re taan ja kuljetetaan pois. Alueen käyttö toiminnan lopettamisen jälkeen Louhos ja ympäristö palautuvat maa ja metsätalousalueeksi. JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA Hakemukseen on liitetty kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma maa aines ten ottamistoiminnalle Kiimavuoren louhimolla. Pilaantumattomat maa ai nek set käytetään maisemointiin. Kaivannaisjätteitä kohteessa ovat pin ta maat (500 m3 ktr), kannot ja hakkuutähteet (50 m3 ktr), kivipöly tai ki vi tuh ka ( m3 ktr) sekä sivukivi ( m3 ktr). Sivukiveä myös murs ka taan kiviainestuotteiksi. HAKEMUKSEN KÄSITTELY Asiasta tiedottaminen Kuulutus ja hakemusasiakirjat on pidetty nähtävillä Vii tasaa ren kaupungin yleisellä ilmoitustaululla. Kuulutus on julkaistu Vii ta saaren Seutu lehdessä ja kaupungin internet sivuilla. Rajanaapurikiinteistöjen omis ta jia on erikseen kuultu kirjeitse. Muistutukset ja mielipiteet Hakemuksen johdosta on saapunut kaksi muistutusta. Seppälän tilan 16:5 muistutus: "Kiinteistömme sijaitsee noin 1 km etäisyydellä suunnitellusta ki ven ot to paikas ta ja on kiinni Vesannontiessä sekä kivenottopaikalle johtavassa lii tyn täties sä. Tämä muistutus koskee maa aineslain mukaista kiven ottoa. Olemme jät täneet saman sisältöisen muistutuksen koskien louhintaa ja siirrettävää murskaa moa, koska kannaltamme merkitsevää on näiden molempien mah dol listen lupien yhteisvaikutus. 1. Muistutus Huomautamme, että lupahakemuksessa maa ainesten ottamiseen sen liit teenä olevassa maa ainesten ottamissuunnitelmassa on asiavirhe; kohdassa 1.8. to de taan, että "Louhimon lähellä ei ole pohjavedenottamoita. Alue ei kuulu luo ki tel tui hin pohjavesialueisiin ". Suunnitellusta kivenottopaikasta 1,5 km etäi syy del lä on lähde ja Suovanlahti Vesijärvi vesiosuuskunnan ve denot tama sekä toinen Uusi Vilas tilan alueella sijaitseva lähde. Lisäksi Luk ko puro ti lan läheisyydessä oleva lähde on alle 800 m:n etäisyydellä. Pe rus karttaan merkityt vedenottamo ja läheiset lähteet sijaitsevat geologisesti ki ven

6 ot to pai kan läheisen Kiimavuoren valuma alueilla. Vedenottaman lä hei syydes sä pohjavesialueesta varoitetaan liikennemerkein. Huomautamme, että lupahakemuksen mukaisella toiminnalla on useita haitta vai ku tuk sia omistamallemme kiinteistölle. Välittömiä haittoja aiheuttavat me lu, pöly, tärinä ja raskaan liikenteen muu kuormitus alueelle. Vaarana on li säk si pohjaveden saastuminen. Välillinen haittavaikutus kohdistuu kiinteis tön asumis, viljely ja virkistyskäytön sekä arvon alentumiseen sekä vaa ra na lisäksi peltojen vuokratulojen menetys. Tämän vuoksi vaadimme, että ympäristölupapäätös asettaa seuraavat ehdot ja rajoitukset kivenotolle, louhinnalle ja siirrettävän murskaamon käytölle: 1. Ympäristölupapäätös lähetetään tiedoksi allekirjoittaneelle postitse. 2. Ympäristölupapäätöstä edeltää erillinen selvitys alueen pohjavesien sijain nis ta ja arvio louhintatyön vaikutuksista ja riskeistä pohjaveden laatuun tilamme kaivossa ja Suovanlahti Vesijärvi vesiosuuskunnan Haara lan kylässä sijaitsevassa vedenottamossa. 3. Ympäristöluvassa määrätään että toiminnanharjoittajan on esitettävä Kiimavuoren valuma alueen pohjaveden laadun seurannan ja tarkkailun jär jes tä mi ses tä erillinen suunnitelma valvontaviranomaisen hy väk syt täväk si ennen toiminnan aloittamista. 4. Ympäristölupapäätös rajoittaa kiviaineksen louhinnan, jatkokäsittelyn ja kuljetuksen seuraavasti: a. Kaikki työt rajoittuvat kalenterissa merkittyihin arkipäiviin b. Poraus, räjäytys ja murskaamistyö rajoittuvat arkipäivinä klo 0700 ja 1600 väliseksi ajaksi c. Kiviaineksen kuljetus liityntätiellä rajoittuu klo 0700 ja klo 1800 vä lisek si ajaksi. 5. Liityntätie on tuettava riittävästi ja kestopäällystettävä vähintään 300 m matkalta ennen liittymistä Vesannontietä No Siirrettävän murskaamon saa sijoittaa ainoastaan kiven ottamispaikan tilan rajojen sisäpuolelle. Tulemme valittamaan ympäristöluvasta, mikäli jokin edellä mainitusta ehdois tam me ei toteudu ottaen huomioon molempien kuulutuksessa mai nit tujen ympäristölupien yhteisvaikutus. 2. Perustelut SEPPÄLÄN tilan NO: kuvaus Allekirjoittanut on omistanut vanhemmiltaan perintönä saadun kiinteistön ja oman syntymäkotinsa vuodesta Kiinteistö on tarkoitettu ym pä ri vuo tiseen asumiseen. Allekirjoittanut on kirjoilla Viitasaaren kaupungissa, on asunut ja asuu edelleen kiinteistössä päärakennuksen peruskorjauksen valmis tut tua vuodesta 1995 alkaen. Kiinteistöön kuuluu 1.5 hehtaaria viljelysmaata, jotka on vuokrattu jo ka vuoti seen käyttöön. Lisäksi pihapiirissä on noin 200 m2:n kasvimaa asuk kaan omiin tarpeisiin. Talousrakennuksista mainittakoon kuivatuslato, joka toi mii

7 pyykkien kuivatuspaikkana ympäri vuoden. Kiinteistö toimii myös per heen lasten ja lastenlasten kesäpaikkana. Vieraat majoittuvat usein miten ylei sen tien vieressä sijaitsevassa aitassa. Pääosa kesätoiminnoista sijoittuu ulos pihapiiriin. Päärakennus on liitetty Suovanlahti Vesijärvi vesiosuuskunnan ve si joh toverk koon, jonka runkoputki alittaa suunnitellun kivenottopaikan lii tyn tä tien. Kiinteistöllä on myös oma kaivo. Kiinteistö sijaitsee kokonaisuudessaan suunnitellun kivenottopaikan ala puolel la sijaitsevan Rasinsuon alaisella valuma alueella. Kiinteistön virkistyskäyttöön kuuluu lasten kalastusretket Niskajärven erämaa jär vel le ja allekirjoittaneen joka syksyinen marjastus Kiimavuoren alueel la. Pääreitti Niskajärvelle ja marjastusalueelle kulkee suunnitellun ki venot to pai kan liityntätietä pitkin. Haittojen kuvaus ja niiden vähentäminen Kivenottamisen teollisesta toiminnasta tulisi erittäin todennäköisesti ai heutu maan useita monitahoisia haittoja, joiden hakemuksen mukainen kesto, jat ku vuus ja toistuvuus on kannaltamme merkittävä. Lisäksi osa haitoista pa lau tuu hitaasta töiden keskeydyttyäkin osa haitoista voi aiheuttaa py syvän muutoksen omistamamme kiinteistön käyttö ja myyntiarvoon. Melu Kiviaineksen ottaminen tulee aiheuttamaan useita jatkuvia ja yksittäisinäkin voi mak kai ta ääniä; poraaminen, hakkaaminen, räjäytys, murskaaminen. Lisäk si kiviaineksen kuljetuksesta aiheutuu erityistä melua kuorma autojen liiken tees tä erityisesti niiden kiihdyttäessä Vesannontielle päästyään. Melu hait taa ympärivuotista asumista erityisesti ilta aikaan sekä virkistyskäyttöä eri tyi ses ti kesäaikaan. Iltaan ja viikonloppuun ajoittuvat pitkään jatkuvat tai yk sit täi set kovat työn äänet haittaavat asukkaiden rentoutumista ja pa lau tumis ta omasta työstään, mikä lisää stressiä ja muita psykologisia seu ran naisvai ku tuk sia. Tämän vuoksi jatkuvaa tai kovaa meteliä tuottava työ on rajoitettava ar kipäi vään ja normaaliin työaikaan. Pöly Kiviaineksen ottaminen tulee aiheuttamaan paljon kivi pölyä; poraaminen, hak kaa mi nen, räjäytys ja murskaaminen tuottavat sitä. Tuuli kuljettaa puu teri mais ta pölyä, joka likaa asuin pihan, pyykit ja viljelykset. Todennäköisin ja jatkuvin pölyhaitta syntyy kiviaineksen kuljetuksessa; pöly kulkeutuu kuor ma autojen renkaissa, rakenteissa ja lavoilla Vesannontielle, joka al kaa pölistä hiekkatien tavoin. Lisäksi ajoviima irrottaa pölyä ilmaan lavalta ja auton rakenteista kuorma autojen kiihdyttäessä Vesannon tielle pääs ty ään. Pöly haittaa ympärivuotista asumista ja virkistyskäyttöä erityisesti ke sä ai

8 kaan. Pölyhaitta jatkuu myös töiden ollessa seisahduksissa. Jatkuva pölylle al tis tumi nen lisää hengitystieoireiden ja kroonisen sairastumisen riskiä. Emme vakuutu, että ympäristölupahakemuksen liitteessä 15 mainittu "...pölypäästöjä, joita voidaan vähentää kastelulla" olisi todellisuudessa tapah tu va ja riittävä keino pölyhaitan torjumiseksi varsinkin, kun ha ke mukses sa ei selvitetä vedenkäyttöä osana kivenotto ja murskaustoimintaa. Tämä vuoksi pölyn kulkeutumista kiinteistömme läheisyyteen ja Ve san nontiel le tulee vähentää rakentamalla riittävän pitkä kestopäällyste osuus ki venot to pai kan liityntätielle ennen Vesannontietä. Tärinä Kiviaineksen ottaminen tulee aiheuttamaan tärinää, joka välittyy maa pe räs sä rakennuksen kiviperustuksiin ja pohjavesialueelle; poraaminen, hak kaa minen, räjäytys ja murskaaminen tuottavat sitä. Lisäksi raskas kiviaineksen kul je tus lii ken ne synnyttää matalataajuista tärinää. Tärinä haittaa ym pä ri vuotis ta asumista ja virkistyskäyttöä. Erityisesti räjäytyksen aiheuttamat vä rähte lyt maaperässä voi irrottaa hienojakaista ainesta pohjaveteen päätyen pitkän ajan kuluessa kaikkeen, missä vettä käytetään; kodinkoneet, astiat, pyykit jne. Lisäksi se voi vaurioittaa vanhojen rakennusten perustuksia py sy västi. Välittömin vaara syntyy vesiosuuskunnan runkoputkelle, joka alit taa kivenottopaikalle johtava tien. Tämän vuoksi kivenottaman yhdystie on rakennettava riittävän kestäväksi (kes to pääl lys te) putken ylityspaikassa. Jatkuvaa tai kovaa tärinää tuottavaa työ tä on rajoitettava kokonaisuudessaan ja ajallisesti arkipäivään ja nor maaliin työaikaan. Tämän vuoksi on lisäksi laadittava selvitys tärinän vaikutuksesta poh ja veteen ja seurattava sen laadun muuttumista säännöllisin mittauksin Marjastus ja virkistys Marjastusalueen käyttö ja Niskajärven saavuttaminen kävellen tulee käy tännös sä estymään vähintään kivenottotyön ja liikenteen käynnissä ollessa; räjäy tys työ ja raskasliikenne vaarantaa liikkumisen tietä pitkin ja lä hi maas tossa tai todennäköisesti kieltää sen. Tämän vuoksi louhintatyö ja kuljetusliikenne tulee rajoittaa arkipäiviin ja nor maa liin työaikaan. Pohjavesialueen läheisyys Tilamme vesihuolto on riippuvainen saman pohjavesialueen vedestä olipa ky sy myk ses sä vesiosuuskunnan tai oman kaivon tuottama vesi. Rä jäy tystyös tä ja kivenottopaikalla työskentelevistä työkoneista sekä alueelle va rastoi dus ta polttoaineesta, räjähteistä yms. kemikaaleista voi ympäristö tai

9 muun onnettomuuden seurauksena karata pinta ja pohjaveteen juomaveden pi laa via yhdisteitä. Ennakkotapausten perusteella vuoriteollisuudessa tällaisen tapahtuman to den nä köi syyt tä voidaan pitää kohtalaisen suurena. Sen vaikutus olisi py sy vä tai ympärivuotisen asukkaan kannalta vähintäänkin erittäin mer kit tä vä. Tapaukset voivat olla toistuvia ja niistä palautumine voi viedä useita vuosia. Jo yksikin vakava ympäristöonnettomuus suun ni tel lulla kivenottopaikalla voi aiheuttaa tilamme kaivon, metsäpohjan ja vil jelysalo jen saastumisen käyttökelvottomiksi. Pohjaveden saastuminen tekee asumisen alueella mahdottomaksi ja käytän nös sä romahduttaa asuinkiinteistöjen arvon. Tämän vuoksi, ennen ympäristöluvan myöntämistä tulee laatia erillinen selvi tys alueen pohjavesien sijainnista ja arvio louhintatyön vaikutuksista ja ris keis tä pohjaveden laatuun tilamme kaivossa ja Suovanlahti Vesijärvi vesi osuus kun nan Haaralan kylässä sijaitsevassa vedenottamossa." Suovanlahti Vesijärvi VOK:n muistutus "Koska Suovanlahti Vesijärvi vesiosuuskunnan Sorvajärven vedenottamo si jait see vain n. 1,5 kilometrin etäisyydellä suunnitellusta louhimosta, ja vaik ka maasto olosuhteiden vuoksi onkin epätodennäköistä, että louhimo voi si saastuttaa vedenottamon pohjavesialueen, katsomme kuitenkin, että mi kä li Suomen Kivivalmiste Oy:n ja alihankkijoiden toimenpiteiden seurauk se na vedenottamon pohjavesi pilaantuisi, velvoitettaisiin Suomen Ki vival mis te Oy korvaamaan vesiosuuskunnalle aiheutunut vahinko täy si mää räises ti. Sekä rakentamaan kustannuksellaan putkisto korvaavalta poh ja ve sialu eel ta nykyiseen putkilinjastoon." Lausunnot Maa aineslupahakemuksesta ei ole pyydetty lausuntoja. Samaan aikaan vireillä olevasta ympäristölupahakemuksesta on sekä ELY kes kus että kunnan terveydensuojeluviranomainen antaneet myön teisen lausunnon. Hakijan vastine Hakija on jättänyt muistutuksiin seuraavanlaisen saapuneen vasti neen: "Tässä vielä tarkennusta aikomaamme toimintaan Viitasaaren Kii ma vuo rella. En lähde kommentoimaan varsinaisesti yksittäisiä vaatimuksia, vi ran omainen päättää asian. Suomen Kivivalmiste Oy hakee lupaa tarvekiven louhinnalle ja mah dol li

10 ses ti sivukiven murskaukselle ko. alueelle. Kiimavuorella olevaa kiveä on tar koi tus louhia rakennuskivitarkoitukseen kuten esim. julkisivuihin, por taisiin, muureihin, kadun pintoihin yms. Kivi on tarkoitus jalostaa tuotteiksi suu rim mal ta osin Viitasaaren tehtaallamme. Toiminta ei tule olemaan ym päri vuo tis ta louhintaa vaan tarpeen vaatiessa kiveä louhitaan. Tarvekiven louhin nas sa irrotus tehdään mahdollisimman hellävaroen, jotta kivi ei rikkoon tui si. Toiminnasta aiheutuu jonkin verran melua, poraaminen ja ajoittain räjäytykset. Räjäytykset ovat tämän mittakaavan toiminnassa kuitenkin hy vin harvassa. Pölyä muodostuu jonkin verran poratessa mutta suurin osa sii tä kerätään talteen koneessa olevan imurin toimesta. Korkeimman äänen toi min nas sa aiheuttaa kuormaajan peruutuspilli. Rakennuskiven louhinnassa kivimateriaali irrotetaan mahdollisimman eh jänä ja sivukiven määrä minimoiden. Toiminnanharjoittajat käyttävät parhaita ole mas sa olevia käytäntöjä niin louhinnan suunnittelussa kuin me lun tor junnas sa. Parhaista ympäristökäytännöistä on olemassa Suomen ympäristö sarjan julkaisu 5/2014. Käytännössä kiveä irrotetaan poraamalla ja räjäyttämällä, kyseisessä pai kassa on myös tarkoitus käyttää timanttivaijerisahausta, joka on hyvin hil jai nen. Vuosittaisen louhinta ajan määrittää kivimateriaalin tarve. Kyseistä kiveä ei vie lä ole markkinoilla mutta alustavat markkinatutkimukset osoittavat, että vä ri sä vy ja struktuuri herättävät mielenkiintoa arkkitehtien keskuudessa. Muista louhimoista tulevalla kokemuksella arvioisin vuosittaisen louhinta ajan n. 2 kk 6 kk. Kiven poisajo louhimolta olisi urakkaluonteista. Kun lou hin ta on käynnissä kiviä ajetaan louhimolta tehtaalle niin, että kaikki louhi tut kivet saadaan pois kun louhinta sillä kertaa loppuu. Tarkoituksemme on toimia Kiimavuorella sulassa sovussa lähiympäristön kans sa ja toimintaa joka tapauksessa ohjaa viranomais/lupamääräykset. Olemme valmiit lisäämään lupaehtoihin esim seuraavat asiat vesinäytteet lähialueen kaivoista (2 3) ennen louhinnan alkamista rauhoittamaan heinäkuun (ei louhintaa) Luonnonkivituotteiden kysyntä on hyvässä kasvussa ja koko suomalaisen kivi teol li suu den perusta on laadukkaasta kallioperästä saatava raaka aine. Luon non ki vi on erittäin ekologinen, pitkäikäinen ja huoltovapaa ra ken nusma te ri aa li. Ilman kotimaista raaka ainetta kasvavaa kysyntää korvataan ulko mai sel la tuontikivellä. Toivomme myönteistä ratkaisua." Tarkastus Ympäristösihteeri vs. on tehnyt alueelle maastokäynnin Alue on

11 osit tain paljasta kalliota ja osittain nuorta puustoa. Lähiseudulla ei ole asutus ta, vaan naapuritilat ovat metsätiloja. Oheismateriaali: Sijaintikartta Kartta ympäristöstä Lisätiedot: vs. ympäristösihteeri Kirsi Hyvärinen, puh Ehdotus Ympäristötoimen toimialajohtaja: Ratkaisu Ympäristölautakunta myöntää Suomen Kivivalmiste Oy:lle maa ainesluvan ra ken nus ki ven ottamiseen tilalla Taunola Ha ke muk ses sa esi te tyn lisäksi tulee ottamisessa noudattaa seuraavia mää räyk siä: Lupamääräykset 1. Ennen ottamistoiminnan aloittamista tulee ottamisalue merkitä maastoon. Alu eel le tulee asentaa vähintään yksi korkeusmerkki, josta ottamiskorkeus voi daan arvioida. 2. Louhinta ja murskaustyön aikana tulee varoitusilmoituksin ja muu toin kin huolehtia siitä ettei toiminnasta aiheudu vaaraa alueella liikkujille. Lou hoksen vaaralliset reunat tulee suojata näkyvästi alueella liikkuvien tur val li suuden varmistamiseksi. Ottamisalueelle tulee pystyttää taulu, jossa on il moi tettu ottamisluvan haltija yhteystietoineen ja luvan voimassaoloaika. 3. Toiminnasta aiheutuva melu ei saa häiriölle alttiissa kohteissa ylittää melu ta son ohjearvoista annetussa valtioneuvoston päätöksessä (VNp 993/1992) säädettyjä ulkomelun ohjearvoja vakituisen asumiseen käy tet tä vil lä alueilla päiväohjearvoa (klo 7 22) 55 LAeq ja yöohjearvoa (klo 22 7) LAeq 50 db sekä loma asumiseen käytettävillä alueilla päiväohjearvoa (klo 7 22) 45 db ja yöohjearvoa (klo 22 7) 40 db. 4. Toimintaa on harjoitettava siten, ettei toiminnasta aiheutuva tärinä ai heuta jo ko välillistä tai välittömästi vaaraa tai haittaa terveydelle tai ym pä ris tölle. Seppälä 16:5 tilan omistajan tai haltijan suostuessa ja halutessa, on en nen louhintaräjäytysten aloittamista toiminnanharjoittajan jär jes tet tä vä tä ri nä katsel mus tilalla. Tärinän mittaamisesta voi viranomainen antaa erillisiä määräyk siä. 5. Pölyhaittoja on tarvittaessa torjuttava kastelemalla pölyäviä kohteita (ml. kul ku väy lät) tai muilla keinoin. 6. Ottamisalueen pinnan muotoilu tulee tehdä siten, että pintavedet valuvat ot ta mis alu eel ta pois. Ottamisalueelta poisjohdettavat vedet tulee käsitellä las keu tusal taan avulla tai muulla tavoin siten etteivät ne aiheuta ympäristön

12 pi laan tu mis ta. 7. Ottamistoiminta on suunniteltava ja toteutettava siten, että toiminnasta ei ai heu du vesistön ja maaperän pilaantumista tai sen vaaraa. Poltto ja voiteluaineiden sekä ympäristölle haitallisten kemikaalien va rastoin ti alueella on kielletty. Alueella ei saa käyttää huonokuntoisia koneita tai ajoneuvoja. Autojen ja koneiden säilytys ja huolto alueella on kielletty, ell ei ympäristön pilaantumisvaara ole poistettu asianmukaisilla tiloilla tai suo jara ken teil la. Koneiden ja autojen tankkaus tulee järjestää siten, ettei sii tä aiheudu öljy tai polttoainepäästöjen vaaraa. Lisäksi pohjavedelle tai maa peräl le vahingollisten aineiden käsittelyssä on noudatettava erityistä huo lel lisuut ta ja varovaisuutta. 8. Jos öljyä tai muuta pohja tai pintaveden laatua vaarantavaa ainetta jou tuu maaperään, on siitä välittömästi ilmoitettava Keski Suomen pe las tus lai toksel le ja ympäristönsuojeluviranomaiselle sekä ryhdyttävä heti toi men pi teisiin vahingon leviämisen estämiseksi. 9. Toiminnassa syntyvät jätteet tulee käsitellä kunnan yleisten jä te huol tomää räys ten mukaisesti. 10. Alueelle ei saa jättää roskaa, jätettä eikä tarpeettomia rakenteita tai esinei tä. 11. Ottamisen päätyttyä alue tulee maisemoida suunnitelman mukaisesti. Lä ji tet ty pintamaa ja kivet tulee levittää louhoksen reunoille ja pohjalle. Mai se moin tiin saa käyttää vain pilaantumattomia maa aineksia. Lou hok sen reu noil le jäävät 1,5 m korkeammat ja 1:2 kaltevuutta jyrkemmät reu nat ja muut vaaralliset reunat tulee suojata pysyvästi kestävällä aidalla, ei kui tenkaan piikkilanka aidalla. 12. Tilan Seppälä 16:5 kaivon vedenlaatu tulee selvittää ennen toiminnan aloit ta mis ta. Vedestä tulee määrittää seuraavat parametrit: ph, säh kön joh tavuus, sameus, kiintoaine, CODMn, kokonaistyppi sekä mineraaliöljyt C10 C40. Vedenlaadun määritykset tulee tehdä tarvittaessa uudestaan tai lisäk si toisesta lähiseudun kaivosta. Näyt teen oton yhteydessä on merkittävä ylös kaivon sijainti, kannen korkeus ja pohjaveden korkeus. Näytteenotto tulee antaa puolueettoman tahon teh tä väk si. Vakuuden määrääminen: Ennen ottamistoiminnan aloittamista tulee hakijan antaa ,00 euron va kuus lupamääräysten noudattamisen vakuudeksi. Vakuusaika tulee ulot tua yhden vuoden yli luvan voimassaoloajan. Päätöksen perustelut: Hakemuksen ja lupamääräysten mukaan tehtävän ottamisen ei katsota ai

13 heut ta van maa aineslain 3 :n tarkoittamia haitallisia seurauksia. Maa ai neslain mukaisen ottamisluvan edellytyksiä arvioitaessa on otettu huo mi oon, että lupa on myönnettävä, jos ottaminen ei ole ristiriidassa 3 :ssä sää det tyjen rajoitusten kanssa ja asianmukainen ottamissuunnitelma on esitetty (6 ). Ottamisalue lähiympäristöineen on tavanomaista metsätalousaluetta ja ot tamis alu een sijainti on etäällä asutuksesta. Lähimpään asuinrakennukseen on etäi syyt tä noin 1 km. Valtioneuvoston asetuksen (800/2010) 3 :n mukaan ki ven lou hi mo ja kivenmurskaamo on sijoitettava siten, että niiden etäisyys asuin ra ken nuk seen ja loma asumiseen käytettävään rakennukseen on vä hintään 300 metriä, mikä kohteessa saavutetaan ja ylitetään. Ottamisalueen suo ja etäi syyk siä arvioitaessa on huomioitu kyseisen ym pä ristön herkkyys ja ottamisen laajuus. Toiminta alueen välittömässä lä hei syydes sä ei ole luonnonsuojelullisesti arvokkaita kohteita. Aluetta ei ole luo kitel tu geologisesti tai maisemallisesti merkittävän arvokkaaksi alueeksi. Annetut lupamääräykset ovat tarpeellisia, jotta ottamisen vahingollinen vaiku tus jää mahdollisimman vähäiseksi, eikä siitä aiheudu haittaa tai vaaraa. Yksilöidyt perustelut Lupamääräykset 1 2 on annettu alueella liikkuville kohdistuvan vaaran ja hai tan vähentämiseksi. Lupamääräykset 3 11 on annettu ympäristöön kohdis tu van melu, pöly ja roskaantumishaitan välttämiseksi sekä vesien ja maa pe rän pilaantumishaitan ja maisemahaitan ja muun haitan välttämiseksi ja rajoittamiseksi. Lupamääräyksessä 12 vaadittu kaivovesiin liittyvällä selvi tys on tarpeellinen pohjaveteen kohdistuvien vaikutusten selvittämiseksi. Luvan voimassaoloaika on yhteneväinen yhteistoiminta alueelle myön net tyjen maa aineslupien kanssa. Vastaus esitettyihin muistutuksiin Hakemuksen johdosta tehdyt muistutukset on otettu huomioon lu pa määräyk sis tä siten kuin kohtuuttoman haitan estämiseksi on ollut tarpeen. Mahdol lis ten tärinä, melu ja pölyhaittojen ehkäisystä on annettu määräykset. Han ke alu eel le johtavan yksityistien ja muistuttajan tilan Seppälä erottaa 10 met riä leveä metsäkaistale. Mainitun yksityistien ja pihapiirin välistä etäisyyt tä on yli 100 metriä. Hankealue on n. 1 km:n etäisyydellä talosta. Etäisyyk sien vuoksi ympäristölautakunta pitää antamiaan määräyksiä haittojen eh käi se mi sek si niin riittävinä, että toiminnasta ei aiheudu kohtuutonta haittaa tai rasitusta. Luonnonkiven louhinnan vaikutukset pohjaveteen ovat yleensä vä häi semmät kuin murskelouhoksilla, koska louhimot sijaitsevat ehjillä kal lio alueil la. Luonnonkivilouhimoiden kallioperä ei sisällä yleensä merkittäviä määriä me tal le ja tai muita ympäristön kannalta haitallisia mineraaleja, jolloin ne ei

14 vät aiheuta kemiallista kuormitusta ympäristöön (Lähde: Ym pä ris tö mi nis teriö, ympäristöhallinnon ohjeita 1/2009: Maa ainesten kestävä käyttö). Kohtees sa kallio on laadultaan tarvekiven louhintaan soveltuvaa ehjää kalliota. Vain jätteeksi luokiteltava sivukivi murskataan. Vesiosuuskunnan toi mit tama talousvesi muodostuu Sorvajärven pohjavesialueella. Muo dos tu mis aluees ta on tehty selvitys (KSVY 1996). Muistuttajan kaivo ja hankealue si jaitse vat kyseisen pohjavesialueen muodostumisalueen ulkopuolella. Kyseinen avo lou hos ei ole vuoriteollisuutta (kaivosteollisuutta), tarkoittaen sitä, että koh tees sa ei louhita kaivosmineraaleja vaan tarvekiveä. Kaivosteollisuuden ja kivenlouhinnan ympäristövaikutukset eroavat oleellisesti toisistaan. Pohja ve teen kohdistuvien vaikutusten tarkkailemiseksi on lupaviranomainen an ta nut kaivoveden laadun selvittämisestä määräyksen nro 12. Marjastus ja muu virkistyskäyttö ei lautakunnan kokemuksen mukaan tä män kaltaisen ja laajuisen toiminnan myötä vaarannu lähialueella. Alueelle joh tavan tie on yksityistielain mukainen tiealue, joten marjastajien yms. käyt tö oikeus tai mahdollinen tien päällystäminen eivät sisälly lain mu kai seen maa aineslupaharkintaan. Vesannontie on yleinen maantie, joten sen lii kenne mää rät tai maantieltä kantautuva melu eivät kuulu asianmukaiseen lu pahar kin taan. Luvan voimassaolo: Lupa on voimassa saakka. Päätöksen antopäivä: Päätös annetaan julkipanon jälkeen Tarkastusmaksu: Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen maa ainestaksan mukaisesti tar kastus mak suk si määrätään 2436,50 euroa. Lisäksi laskutetaan ilmoituskulut. Sovelletut oikeusohjeet Maa aineslaki (555/1981) 1, 3 6, 10 13, 19 21, 23 VNA maa ainesten ottamisesta (926/2005) 1, 6, 7 VNp melutason ohjearvoista 993/1992 Pohjoisen Keski Suomen Ympäristötoimen maa ainestaksa Muutoksenhaku Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla hallinto oikeuteen siten kuin kuntalaissa säädetään. Valitusaika on 30 päivää päätöksen an to päi västä. Päätös Muutoksenhaku Hyväksyttiin. Kunnallisvalitus: Maa aineslupapäätös Oikaisuvaatimus: Tarkastusmaksu

15 Toimenpiteet Ote + valitusosoitus Suomen Kivivalmiste Oy, muistutuksen tehneet asianosaiset, Keski Suomen ELY keskus, kuulutus

Maa-aineslupa / Pirttijärven Pölkin yhteismetsä, Pirttijärvi-Pölkin yhteismetsä 312-874-2-0, Kyyjärvi

Maa-aineslupa / Pirttijärven Pölkin yhteismetsä, Pirttijärvi-Pölkin yhteismetsä 312-874-2-0, Kyyjärvi Ympäristölautakunta 96 26.10.2015 Maa-aineslupa / Pirttijärven Pölkin yhteismetsä, Pirttijärvi-Pölkin yhteismetsä 312-874-2-0, Kyyjärvi 501/611/2015 Ympäristölautakunta 26.10.2015 96 ASIA Pirttijärven

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Teknisten palveluiden lautakunta 40951 MUURAME MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Muuramen kylä Riuttamäki (16:20) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA 1. PERUSTIEDOT 1.1 Alueen sijainti

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 655/11.01.00/2014. Rakennus- ja ympäristölautakunta 16.12.2015 252

Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 655/11.01.00/2014. Rakennus- ja ympäristölautakunta 16.12.2015 252 Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 Päätös / ympäristölupahakemus / Syväsatama, jätteiden loppusijoittaminen ja hyödyntäminen satamakentän rakenteissa, Kokkolan Satama / Länsi- ja Sisä-Suomen

Lisätiedot

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIJOHTOON JA VIEMÄRIIN LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEISTÖLLE KOTIKUMPU 172-402-16-31

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIJOHTOON JA VIEMÄRIIN LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEISTÖLLE KOTIKUMPU 172-402-16-31 Ympäristölautakunta 75 04.12.2013 VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIJOHTOON JA VIEMÄRIIN LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEISTÖLLE KOTIKUMPU 172-402-16-31 32/60.602/2013 Ympäristölautakunta

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIHOHTOON LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEITÖLLE UUSI-MIKKOLA RN:O 20:0

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIHOHTOON LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEITÖLLE UUSI-MIKKOLA RN:O 20:0 Ympäristölautakunta 72 04.12.2013 VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIHOHTOON LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEITÖLLE UUSI-MIKKOLA RN:O 20:0 35/60.602/2013 Ympäristölautakunta 72 Asia Hakija

Lisätiedot

Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä

Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 84 24.09.2015 Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä 599/11.04.02/2014 Kaavoitus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

Yksityisteiden hoidon järjestäminen

Yksityisteiden hoidon järjestäminen Tekninen lautakunta 68 04.12.2018 Kaupunginhallitus 8 14.01.2019 Kaupunginvaltuusto 3 04.02.2019 Tekninen lautakunta 16 26.03.2019 Kaupunginhallitus 64 15.04.2019 Kaupunginvaltuusto 22 27.05.2019 Yksityisteiden

Lisätiedot

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös Torsti Patakankaan valituksesta/khall 5.5.2014 162

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös Torsti Patakankaan valituksesta/khall 5.5.2014 162 Kunnanhallitus 368 10.11.2015 Kunnanhallitus 404 08.12.2015 Kunnanhallitus 414 22.12.2015 Kunnanhallitus 43 09.02.2016 Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös Torsti Patakankaan valituksesta/khall 5.5.2014

Lisätiedot

137 10.12.2013 98 06.08.2014

137 10.12.2013 98 06.08.2014 Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 137 10.12.2013 98 06.08.2014 Oikaisuvaatimus toimenpidelupapäätöksestä 286-2013-781, kiinteistölle 286-21-6-6, Kaaritie 18, Kuusankoski,

Lisätiedot

KINNULAN KUNTA ESITYSLISTA/KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Tekninen lautakunta Nro 5 23.4.2014 30. Henkilökohtaiset varajäsenet:

KINNULAN KUNTA ESITYSLISTA/KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Tekninen lautakunta Nro 5 23.4.2014 30. Henkilökohtaiset varajäsenet: ESITYSLISTA/KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Nro 5 23.4.2014 30 Kokousaika Keskiviikko 23.04.2014 klo 19.00 20.20 Kokouspaikka Kunnanvirasto, valtuustosali Saapuvilla olleet jäsenet (merkintä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Yleiskaavoittaja 20.11.2015 13. Päätöksen antopäivä: 24.11.2015. Hakija [--] Osoite Pitkätie 277 15560 Nastola

Yleiskaavoittaja 20.11.2015 13. Päätöksen antopäivä: 24.11.2015. Hakija [--] Osoite Pitkätie 277 15560 Nastola Suunnittelutarveratkaisu, Pitkätie 277 1280/10.102/2015 Päätöksen antopäivä: 24.11.2015 Hakija [--] Rakennuspaikka Kylä Tila RN:o Pinta-ala m² 411 Villähde Koivurinne 3:64 10771 Osoite Pitkätie 277 15560

Lisätiedot

102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille

102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille Tekninen lautakunta 66 20.09.2017 Tekninen lautakunta 102 19.12.2017 102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 12 12.01.2015 Kaupunginhallitus 281 30.11.2015 Kaupunginhallitus 296 07.12.2015

Kaupunginhallitus 12 12.01.2015 Kaupunginhallitus 281 30.11.2015 Kaupunginhallitus 296 07.12.2015 Kaupunginhallitus 12 12.01.2015 Kaupunginhallitus 281 30.11.2015 Kaupunginhallitus 296 07.12.2015 Lausunto Oinaskylän tuulivoimaosayleiskaavaehdotuksesta 774/613/2014 Kaupunginhallitus 12.01.2015 12 Vesannon

Lisätiedot

Maa-aineslupa / Viitasaaren valtionmaa , Metsähallitus Etelä-Suomi, Keitelepohja, Viitasaari

Maa-aineslupa / Viitasaaren valtionmaa , Metsähallitus Etelä-Suomi, Keitelepohja, Viitasaari Pohjoisen Keski-Suomen ympäristölautakunta 55 03.10.2018 Maa-aineslupa / Viitasaaren valtionmaa 931-893-1-10, Metsähallitus Etelä-Suomi, Keitelepohja, Viitasaari 295/611/2018 Pohjoisen Keski-Suomen ympäristölautakunta

Lisätiedot

HAKIJA Metsähalltus MHT Etelä-Suomi Kalevankatu Jyväskylä

HAKIJA Metsähalltus MHT Etelä-Suomi Kalevankatu Jyväskylä Ympäristölautakunta 61 28.06.2016 Maa-aineslupa / Metsähallitus MHT, Viinakangas, Kivijärvi 311/611/2016 Ympäristölautakunta 28.06.2016 61 ASIA Metsähallitus MHT Etelä-Suomi hakee maa-aineslain mukaista

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus, Esa Riikilä 301/ /2017

Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus, Esa Riikilä 301/ /2017 Ympäristölautakunta 41 12.09.2017 Maa-aineslupahakemus, Esa Riikilä 301/10.03.00/2017 Ympltk 41 Esa Riikilä hakee Eurajoen kunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiek ka pi toi sen mullan ottamista Eurajoen

Lisätiedot

Oikaisu päätökseen kiinteistöjen Sirola RN:o 28:6 ja RN:o 28:24 myynnistä Vaarankylän kyläyhdistykselle

Oikaisu päätökseen kiinteistöjen Sirola RN:o 28:6 ja RN:o 28:24 myynnistä Vaarankylän kyläyhdistykselle Kunnanhallitus 46 25.02.2014 Kunnanhallitus 76 24.03.2014 Kunnanhallitus 126 13.05.2014 Oikaisu päätökseen kiinteistöjen Sirola RN:o 28:6 ja RN:o 28:24 myynnistä Vaarankylän kyläyhdistykselle 135/1/2013

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Raahen kaupunki, Piehingin kylä Tila Hannila Rn:o 1:33 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2016 Raahen kaupungin Piehingin kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Tekninen lautakunta 24 29.08.2013 Ympäristöluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 24 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Hakija

Lisätiedot

Maa-aineslupa, Metsähallitus, Metsätalous, Pohjanmaa-Kainuu, Haaravaaran kallioalue

Maa-aineslupa, Metsähallitus, Metsätalous, Pohjanmaa-Kainuu, Haaravaaran kallioalue Ympäristölautakunta 53 06.06.2013 Maa-aineslupa, Metsähallitus, Metsätalous, Pohjanmaa-Kainuu, Haaravaaran kallioalue YMP 53 Metsähallitus, Metsätalous, Pohjanmaa-Kainuu, Syväyksenkatu 22, 89600 Suomussalmi

Lisätiedot

Päätös Maanrakennus Koskela Oy:n maa-aineslupahakemukseen, Takamaa

Päätös Maanrakennus Koskela Oy:n maa-aineslupahakemukseen, Takamaa Kaavoitus- ja rakennuslautakunta 38 29.03.2017 Päätös Maanrakennus Koskela Oy:n maa-aineslupahakemukseen, Takamaa 410-411-5-92 236/10.03.00/2017 Kaavoitus- ja rakennuslautakunta 29.03.2017 38 Valmistelija:

Lisätiedot

MARKO RANTASEN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MARKO RANTASEN VALITUKSESTA TURUN HALLINTO-OIKEUDELLE

MARKO RANTASEN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MARKO RANTASEN VALITUKSESTA TURUN HALLINTO-OIKEUDELLE Ympäristölautakunta 161 06.10.2015 Ympäristölautakunta 222 26.11.2015 MARKO RANTASEN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MARKO RANTASEN VALITUKSESTA TURUN HALLINTO-OIKEUDELLE

Lisätiedot

Yleiskaavoittaja 14.12.2015 15. Hakija [--] Osoite Mahlavuorentie 45 15560 Nastola. Autotalli 21 1 Aitta 15 1

Yleiskaavoittaja 14.12.2015 15. Hakija [--] Osoite Mahlavuorentie 45 15560 Nastola. Autotalli 21 1 Aitta 15 1 Poikkeamislupapäätös, Mahlavuorentie 45 1291/10.102/2015 Päätöksen antopäivä: 22.12.2015 Hakija [--] Rakennuspaikka Kylä Tila RN:o Pinta-ala m² 403 Immilä Mäntyranta 5:40 1900 Osoite Mahlavuorentie 45

Lisätiedot

Kirjainkiemurat - mallisivu (c)

Kirjainkiemurat - mallisivu (c) Aa Ii Uu Ss Aa Ii Uu Ss SII-LIN VII-LI-KUP-PI I-sot, pie-net kir-jai-met, sii-li neu-voo aak-ko-set. Roh-ke-as-ti mu-kaan vaan, kaik-ki kyl-lä op-pi-vat! Ss Har-joit-te-le kir-jai-mi-a li-sää vih-koo-si.

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36)

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel la.

Lisätiedot

TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan. Riikka Mononen

TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan. Riikka Mononen ---------------------------------------- TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan Riikka Mononen ---------------------------------------- Tehtäväkori 2016 TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan -materiaali on kokoelma

Lisätiedot

Lautakunta on päättänyt vapauttamisen periaatteista 23.4.2015 kokouk

Lautakunta on päättänyt vapauttamisen periaatteista 23.4.2015 kokouk Ympäristölautakunta 193 27.10.2015 Ympäristölautakunta 233 15.12.2015 MIRJA JA RAIMO LIETZÉNIN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MIRJA JA RAIMO LIETZÉNIN VALITUKSESTA

Lisätiedot

PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS

PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS Tekninen lautakunta 24 13.04.2016 Kunnanhallitus 59 13.03.2017 PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS 143/08.00.00/2015 TEKLA 13.04.2016 24 Sari Kaakinen on tehnyt 15.6.2015

Lisätiedot

Opetussuunnitelman mukaisesti opetuksen järjestäjä päät tää paikallisesti tiettyjä asioita:

Opetussuunnitelman mukaisesti opetuksen järjestäjä päät tää paikallisesti tiettyjä asioita: Koulutuslautakunta 44 10.06.2014 Koulutuslautakunta 58 16.09.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos 1.8.2014 alkaen / luku 5.4 Oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen / opiskelijahuollon

Lisätiedot

Lausunto vesiliikennelain mukaisesta hakemusasiasta / Nopeusrajoitus Airismaan länsikärjen ja Väliluodon väliseen kapeikkoon

Lausunto vesiliikennelain mukaisesta hakemusasiasta / Nopeusrajoitus Airismaan länsikärjen ja Väliluodon väliseen kapeikkoon Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 29 12.03.2015 Lausunto vesiliikennelain mukaisesta hakemusasiasta / Nopeusrajoitus Airismaan länsikärjen ja Väliluodon väliseen kapeikkoon 114/10.05.01/2015 Kaavoitus-

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Maa-aineslupa / Lisä-Saelahti , Pihtipudas 744/611/2016. Ympäristölautakunta

Ympäristölautakunta Maa-aineslupa / Lisä-Saelahti , Pihtipudas 744/611/2016. Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta 36 25.04.2017 Maa-aineslupa / Lisä-Saelahti 601-406-95-1, Pihtipudas 744/611/2016 Ympäristölautakunta 25.04.2017 36 ASIA Raimo Hämäläinen hakee maa-aineslain mukaista lupaa kalliokiviaineksen

Lisätiedot

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä.

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä. 1/YMPLA 28.5.2014 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO HAKIJA: Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä 32610 Vampula OTTOALUE: MAANOMISTUS:

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Maa-aineslupa / Vienola , Kyyjärvi 169/611/2017. Ympäristölautakunta

Ympäristölautakunta Maa-aineslupa / Vienola , Kyyjärvi 169/611/2017. Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta 38 25.04.2017 Maa-aineslupa / Vienola 312-403-83-6, Kyyjärvi 169/611/2017 Ympäristölautakunta 25.04.2017 38 ASIA Pekka Kurkikangas hakee maa-aineslain mukaista lupaa kalliokiviaineksen

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen

Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen Kaupunginhallitus 139 31.03.2014 Kaupunginhallitus 271 16.06.2014 Kaupunginhallitus 511 15.12.2014 Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen 877/10.03.02/2013

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili

Kasvatus- ja opetuslautakunta Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili Kasvatus- ja opetuslautakunta 53 11.08.2014 Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili KOLA 53 Valmistelija / lisätiedot: Perusopetusjohtaja Mari Routti, puh. 040 837 2646 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

- Asikkalasta, Padasjoelta ja Sysmästä yhteisesti kaksi jäsentä - Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Myrskylästä ja Pukkilasta yhteisesti yk si jäsen

- Asikkalasta, Padasjoelta ja Sysmästä yhteisesti kaksi jäsentä - Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Myrskylästä ja Pukkilasta yhteisesti yk si jäsen Kaupunginhallitus 138 10.04.2017 Kaupunginhallitus 248 19.06.2017 Lausunto Päijät-Hämeen jätelautakuntasopimuksen päivittämisestä/yhteistoimintasopimuksen muuttaminen 97/14.06.00/2017 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kirjoittaa:

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kirjoittaa: Kunnanhallitus 18 11.01.2016 Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän ikäsuunnitelma vuosille 2016-2025 Khall 11.01.2016 18 Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kirjoittaa: "Yhall 28.08.2013 88 "Vanhuspalvelulaki"

Lisätiedot

SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE

SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE Ympäristölautakunta 60 15.06.2016 Kunnanhallitus 181 20.06.2016 Ympäristölautakunta 32 22.03.2017 Kunnanhallitus 87 27.03.2017 SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE

Lisätiedot

A-SI-A-KAS ON TOI-MIN-TAM-ME LÄH-TÖ-KOH-TA. 1 A-SI-A-KAS TIE-TÄ KÄYT-TÄÄ - TAIK-KA PA-PE-REI-TA TÄYT-TÄÄ.

A-SI-A-KAS ON TOI-MIN-TAM-ME LÄH-TÖ-KOH-TA. 1 A-SI-A-KAS TIE-TÄ KÄYT-TÄÄ - TAIK-KA PA-PE-REI-TA TÄYT-TÄÄ. TIEHALLINTO OTJEH/J/ Tmi,,kjjwv Kirjasto Asiakkuusaapinen on tehty havainnoltistamaan Tiehallinnon johtokunnassa 30.9.2002 hyväksyttyä asiakkuusstrategiaa. Aapista ovat työstäneet Outi Ryyppö, Otti Haavisto,

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus 239 28.11.2016 Kunnanvaltuusto 59 12.12.2016 TALOUSARVIOMUUTOKSET 2016 167/02.02/2016 KHALL 239 Vuoden 2016 talousarvioon on tullut tarve tehdä muutoksia sekä meno jen että tulojen osalta.

Lisätiedot

Päijät-Hämeen Metalliromu Ky:n ympäristölupahakemus jätteen ammattimaiselle hyödyntämiselle ja tilapäiselle varastoinnille

Päijät-Hämeen Metalliromu Ky:n ympäristölupahakemus jätteen ammattimaiselle hyödyntämiselle ja tilapäiselle varastoinnille Ympäristölautakunta 50 01.09.2015 Päijät-Hämeen Metalliromu Ky:n ympäristölupahakemus jätteen ammattimaiselle hyödyntämiselle ja tilapäiselle varastoinnille 601/11.01.00/2015 YMPLTK 50 1.9.2015 ASIA Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Lapsiperheiden kotipalveluiden myöntämisperusteet ja asiakasmaksut 1.1.2016 alkaen

Lapsiperheiden kotipalveluiden myöntämisperusteet ja asiakasmaksut 1.1.2016 alkaen Hallitus 267 16.12.2015 Lapsiperheiden kotipalveluiden myöntämisperusteet ja asiakasmaksut 1.1.2016 alkaen H 267 (Valmistelija: perhepalvelujohtaja Matti Heikkinen ja vastuualuepäällikkö Tarja Rossinen)

Lisätiedot

(Liikunta- ja nuorisopäällikkö) Esitän, että uimahalli pidetään yleisölle auki 35 h viikossa. Ma-ke 13.00-20.00, to 06.00-14.00 ja su 12.00-18.00.

(Liikunta- ja nuorisopäällikkö) Esitän, että uimahalli pidetään yleisölle auki 35 h viikossa. Ma-ke 13.00-20.00, to 06.00-14.00 ja su 12.00-18.00. Sivistyslautakunta 85 21.10.2014 Sivistyslautakunta 90 12.11.2014 Sivistyslautakunta 103 10.12.2014 Kunnanhallitus 41 16.03.2015 Valtuusto 12 30.03.2015 Uimahallin aukioloajat Sivistyslautakunta 21.10.2014

Lisätiedot

Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016

Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016 Kunnanhallitus 308 09.11.2015 Valtuusto 71 16.11.2015 Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016 804/02.03.01/2015 KHALL 308 9.11.2015 Kuntalain 66 :n mukaan valtuusto

Lisätiedot

Hallintosopimus sosiaalipalveluiden esimiestehtävien järjestämisestä Kinnulan kunnan kanssa määräaikaisesti 690/111/2014, 136/111/2015, 134/111/2015

Hallintosopimus sosiaalipalveluiden esimiestehtävien järjestämisestä Kinnulan kunnan kanssa määräaikaisesti 690/111/2014, 136/111/2015, 134/111/2015 Perusturvalautakunta 15 21.01.2015 Perusturvalautakunta 68 27.05.2015 Perusturvalautakunta 96 23.09.2015 Hallintosopimus sosiaalipalveluiden esimiestehtävien järjestämisestä Kinnulan kunnan kanssa määräaikaisesti

Lisätiedot

Yhtymähallitus 119 26.08.2015 Yhtymähallitus 151 28.10.2015 Yhtymähallitus 163 25.11.2015 Yhtymähallitus 26 25.02.2016

Yhtymähallitus 119 26.08.2015 Yhtymähallitus 151 28.10.2015 Yhtymähallitus 163 25.11.2015 Yhtymähallitus 26 25.02.2016 Yhtymähallitus 119 26.08.2015 Yhtymähallitus 151 28.10.2015 Yhtymähallitus 163 25.11.2015 Yhtymähallitus 26 25.02.2016 Mäntykodin palvelutuotannon kilpailuttaminen 53/00.01.00/2015 Yhtymähallitus 26.08.2015

Lisätiedot

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus Kunnanhallitus 305 27.11.2014 Kunnanhallitus 151 10.06.2015 Kunnanhallitus 19 28.01.2016 Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus 143/00.04.01/2014 KH 27.11.2014 305 Työ-

Lisätiedot

Korkein hallinto oikeus. Muu päätös 1440/2014. Muita päätöksiä

Korkein hallinto oikeus. Muu päätös 1440/2014. Muita päätöksiä Korkein hallinto oikeus Muita päätöksiä Etusivu» Päätöksiä» Muita päätöksiä» Muupaatos» Muu päätös 1440/2014 Muu päätös 1440/2014 Moottorikelkkailureitin reittisuunnitelman hyväksymistä Nilsiässä koskeva

Lisätiedot

Hakija Louhinta Kääntä Oy, os. Vanhatie 3, 85200 Alavieska

Hakija Louhinta Kääntä Oy, os. Vanhatie 3, 85200 Alavieska Tekninen lautakunta 23 29.08.2013 Maa-ainesluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 23 Maa-aineslupahakemus on toimitettu Alavieskan kunnan tekniselle lau ta kun nalle 6.5.2013. Maa-aineslain 555/81

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Tarkennuksia Kirkkonummen kunnan toimielinrakenteeseen (kv) 118/00.00.

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Tarkennuksia Kirkkonummen kunnan toimielinrakenteeseen (kv) 118/00.00. Kunnanhallitus 31 13.02.2017 Kunnanhallitus 71 27.02.2017 Tarkennuksia Kirkkonummen kunnan toimielinrakenteeseen (kv) Kunnanhallitus 13.02.2017 31 118/00.00.01/2016 Kunnanvaltuusto hyväksyi 20.6.2016 Kirkkonummen

Lisätiedot

Valmistelija: Ari Pöllänen, tekninen johtaja/toimialajohtaja, p , s-posti:

Valmistelija: Ari Pöllänen, tekninen johtaja/toimialajohtaja, p , s-posti: Tekninen lautakunta 15 17.02.2016 Vesihuoltoliikelaitoksen 17 15.03.2016 johtokunta Tekninen lautakunta 36 20.04.2016 Tekninen lautakunta 58 22.06.2016 Kunnanhallitus 127 08.08.2016 Kunnanvaltuusto 29

Lisätiedot

- 1 Kokouksen avaaminen. - 3 Pöytäkirjantarkastajien valinta. - 4 Työjärjestyksen hyväksyminen

- 1 Kokouksen avaaminen. - 3 Pöytäkirjantarkastajien valinta. - 4 Työjärjestyksen hyväksyminen Kaupunginhallitus 119 31.03.2014 Kaupunginvaltuuston kokouksen 27.1.2014 päätösten täytäntöönpano 1224/07.02.03/2014 KHALL 119 Kuntalain 23.1 :n mukaan kunnanhallitus vastaa kunnan hal lin nos ta ja taloudenhoidosta

Lisätiedot

KH 173 Kaavasuunnittelija Mathias Holménin lausunto :

KH 173 Kaavasuunnittelija Mathias Holménin lausunto : KAUPUNGINHALLITUS 173 07.05.2018 Poikkeamislupa/Elenia Oy KH 173 Kaavasuunnittelija Mathias Holménin lausunto 2.5.2018: Lausunnonantaja Lausunnonsaaja Hakija Kaavasuunnittelija Mathias Holmén Raahen kaupunginhallitus

Lisätiedot

Kunnanhallitus 56 30.03.2015 Kunnanhallitus 143 07.09.2015. Valtuustoaloite, ilmainen matkustuskortti koululaisille 1029/01.

Kunnanhallitus 56 30.03.2015 Kunnanhallitus 143 07.09.2015. Valtuustoaloite, ilmainen matkustuskortti koululaisille 1029/01. Kunnanhallitus 56 30.03.2015 Kunnanhallitus 143 07.09.2015 Valtuustoaloite, ilmainen matkustuskortti koululaisille 1029/01.016/2015 Kunnanhallitus 30.03.2015 56 Valtuuston kokouksessa 9.2.2015 jätettiin

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

Yhteistoimintamenettelyn päättäminen / sosiaali- ja terveyspalveluiden liikkeenluovutus

Yhteistoimintamenettelyn päättäminen / sosiaali- ja terveyspalveluiden liikkeenluovutus Kunnanhallitus 59 23.03.2016 Kunnanhallitus 94 23.05.2016 Yhteistoimintamenettelyn päättäminen / sosiaali- ja terveyspalveluiden liikkeenluovutus 1.1.2017 107/010/013/2015 KHALL 59 Selostus: Kunnanvaltuusto

Lisätiedot

57 14.08.2014. Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen

57 14.08.2014. Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen Oulunkaaren ympäristölautakunta 57 14.08.2014 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen OULYMP 57 ASIA HAKIJA Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten

Lisätiedot

Rakennustarkastaja Petri Mäki, sähköposti petri.maki@ylojarvi.fi, puh. 050 385 1815

Rakennustarkastaja Petri Mäki, sähköposti petri.maki@ylojarvi.fi, puh. 050 385 1815 Ympäristölautakunta 252 30.10.2012 Ympäristölautakunta 145 29.10.2013 Ympäristölautakunta 158 11.11.2014 Ympäristölautakunta 38 17.02.2015 Ympäristön epäsiisteys Ryömäntiellä 746/53.532/2012 YMPLTK 30.10.2012

Lisätiedot

Kurjenrauman ranta-asemakaavan muutos

Kurjenrauman ranta-asemakaavan muutos Kaupunginhallitus 275 13.08.2018 Kaupunginhallitus 346 22.10.2018 Kaupunginvaltuusto 90 12.11.2018 Kurjenrauman ranta-asemakaavan muutos 1059/10.03.06/2017 Kaupunginhallitus 19.02.2018 67 Maanomistaja

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 60 11.06.2013 Kaupunginhallitus 280 17.06.2013 Tarkastuslautakunta 2013-2016 40 28.08.2013

Perusturvalautakunta 60 11.06.2013 Kaupunginhallitus 280 17.06.2013 Tarkastuslautakunta 2013-2016 40 28.08.2013 Perusturvalautakunta 60 11.06.2013 Kaupunginhallitus 280 17.06.2013 Tarkastuslautakunta 2013-2016 40 28.08.2013 Sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2012 PERLTK 60 Sosiaalityön johtaja Marketta Tiihala

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016

Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016 Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016 TILOJEN VUOKRAAMINEN TORNION SAIRASKOTISÄÄTIÖLTÄ PÄIVÄKESKUSTOIMINTAA VARTEN/TILOJEN VUOKRAAMINEN VUODELLE 2014/TILOJEN VUOKRAAMINEN

Lisätiedot

Kyseessä on kaavoitusohjelman työ nro 1703.

Kyseessä on kaavoitusohjelman työ nro 1703. Kaupunkirakennelautakunta 9 17.01.2017 Kaupunkirakennelautakunta 68 14.03.2017 Kaupunginhallitus 108 20.03.2017 Kaupunginvaltuusto 16 27.03.2017 Merimiehenkatu 3 asemakaavamuutoksen hyväksyminen 7500/10.02.03/2016

Lisätiedot

Lappeenranta-lisä on lasten kotihoidon tukimuoto, jonka mak sa minen on kaupungin päätettävissä.

Lappeenranta-lisä on lasten kotihoidon tukimuoto, jonka mak sa minen on kaupungin päätettävissä. Kasvatus- ja opetuslautakunta 55 10.06.2013 Ilpo Heltimoisen ym. aloite sisäilmaongelman osaratkaisuksi 434/10.03.02.03/2013 KOLA 55 Valmistelija / lisätiedot: Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg,

Lisätiedot

N I K E A N U S K O N T U N N U S T U S

N I K E A N U S K O N T U N N U S T U S 100 H a n n u P o h a n n o r o N I K E A N U S K O N T U N N U S T U S lauluäänelle, kitaralle sekä viola da gamballe tai sellolle or voices, guitar, viola da gamba / violoncello - ' 00 Teosto Suomalaisen

Lisätiedot

Syksyn 2014 tarkastuksessa havaittiin seuraavat lai min lyön nit:

Syksyn 2014 tarkastuksessa havaittiin seuraavat lai min lyön nit: Ympäristölautakunta 151 11.11.2014 Ympäristölautakunta 34 17.02.2015 Ympäristölautakunta 68 21.04.2015 Ympäristölautakunta 102 16.06.2015 Maa-ainesluvan valvonta tilalla Korpimaa Kaiharin kylässä 1107/51.518/2009

Lisätiedot

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella.

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella. FORSSAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus lupamääräysten PL 62 muuttamiseksi (maa-aineslaki 555/81) 30100 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen puh. 03-41411 Antopäivä Kokouspäivä ja

Lisätiedot

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson:

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson: Kaupunginhallitus 251 05.10.2015 Kaupunginhallitus 291 09.11.2015 Kaupunginhallitus 305 23.11.2015 Kaupunginhallitus 325 18.12.2015 Kaupunginhallitus 35 01.02.2016 Kaupunginhallitus 53 22.02.2016 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

TALOUSARVION 2015 MUUTOS / HUOVILAN KOULUN ILTAPÄIVÄTOIMINTA / OPETUS- JA VARHAISKASVATUSPALVELUT

TALOUSARVION 2015 MUUTOS / HUOVILAN KOULUN ILTAPÄIVÄTOIMINTA / OPETUS- JA VARHAISKASVATUSPALVELUT Opetus- ja 112 26.08.2015 varhaiskasvatuslautakunta Kunnanhallitus 303 14.09.2015 Valtuusto 64 28.09.2015 TALOUSARVION 2015 MUUTOS / HUOVILAN KOULUN ILTAPÄIVÄTOIMINTA / OPETUS- JA VARHAISKASVATUSPALVELUT

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat) 32, 33

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat) 32, 33 VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat) 32, 33 Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel

Lisätiedot

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen Ympäristölautakunta 36 19.08.2015 Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen 1701/77.772/2015 YMPLA 36 Dnro 1701/77.772/2015 Antopäivä 25.8.2015 Asia Päätös maa-aineslain 4 mukaisesta

Lisätiedot

72 29.08.2013 29 19.03.2015

72 29.08.2013 29 19.03.2015 Ympäristö- ja rakennuslautakunta Ympäristö- ja rakennuslautakunta 72 29.08.2013 29 19.03.2015 Vastine Murskepojat Oy:lle kallion louhintaan ja murskaukseen myönnetystä ympäristöluvasta tehdyistä valituksista

Lisätiedot

Ottamisalueen sijaintipaikka ja kiinteistötiedot Saarijärven kaupunki, Saarijärven kylä, Lampinen RN:o 729-408-89-7 ni minen kiinteistö

Ottamisalueen sijaintipaikka ja kiinteistötiedot Saarijärven kaupunki, Saarijärven kylä, Lampinen RN:o 729-408-89-7 ni minen kiinteistö Saarijärven kaupun ki Ympäristösihteeri Pl 13, 43101 Saarijärvi (014) 459 8309 Päätös maa-aineslupahakemukses ta Annettu julkipanon jälkeen Dnro 1 16.2.2016 Hakija ja osoite Janne Hoppula, Metsäkalliontie

Lisätiedot

MEIJERITIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, LÄNSIOSA, HYVÄKSYMISKÄSITTELY 26/10/02/03/2016

MEIJERITIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, LÄNSIOSA, HYVÄKSYMISKÄSITTELY 26/10/02/03/2016 Ympäristölautakunta 45 23.04.2015 Kaupunginhallitus 143 06.05.2015 Ympäristölautakunta 101 25.08.2015 Kaupunginhallitus 218 02.09.2015 Ympäristölautakunta 5 21.01.2016 Kaupunginhallitus 20 03.02.2016 Ympäristölautakunta

Lisätiedot

Lausuntopyyntö valituksen johdosta (ymp. ltk. 26.10.2015 101) / Hämeenlinnan hallinto-oikeus

Lausuntopyyntö valituksen johdosta (ymp. ltk. 26.10.2015 101) / Hämeenlinnan hallinto-oikeus Ympäristölautakunta 121 14.12.2015 Lausuntopyyntö valituksen johdosta (ymp. ltk. 26.10.2015 101) / Hämeenlinnan hallinto-oikeus 492/600/2015 Ympäristölautakunta 14.12.2015 121 Muutoksenhakija: Omistaja:

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus jätehuoltopäällikön varastosiirtopäätökseen 1553 (Baidel Oy / Havila Harri)

Oikaisuvaatimus jätehuoltopäällikön varastosiirtopäätökseen 1553 (Baidel Oy / Havila Harri) Tekninen lautakunta 166 26.08.2014 Oikaisuvaatimus jätehuoltopäällikön varastosiirtopäätökseen 1553 (Baidel Oy / Havila Harri) 5583/14.06/2014 Tela 166 Baidel Oy /Harri Havila on tehnyt oikaisuvaatimuksen

Lisätiedot

Rautatie on mahdollisuus

Rautatie on mahdollisuus Rautatie on mahdollisuus Pam flet ti Suo men rau ta teis tä ja liikennepolitiikasta Raideryhmä Suomes sa 22.5.2005 Olisi paljon helpompaa ministeriölle, jos RHK suostuisi ottamaan roiston roolin ja ehdottamaan,

Lisätiedot

13 20.03.2014. Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi

13 20.03.2014. Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi Oulunkaaren ympäristölautakunta 13 20.03.2014 Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi OULYMP 13 ASIA Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Utajärven

Lisätiedot

MAA-AINESLUPAHAKEMUS KIINTEISTÖLLE KARIJOKI 3:113 (SORAPALSTAT 878:3) KIRKKOLAN KYLÄSSÄ / REIJA SCHNITZER

MAA-AINESLUPAHAKEMUS KIINTEISTÖLLE KARIJOKI 3:113 (SORAPALSTAT 878:3) KIRKKOLAN KYLÄSSÄ / REIJA SCHNITZER Rakennuslautakunta 26 16.10.2006 Rakennuslautakunta 31 24.10.2006 Kunnanhallitus 240 13.11.2006 Rakennuslautakunta 36 05.12.2006 MAA-AINESLUPAHAKEMUS KIINTEISTÖLLE KARIJOKI 3:113 (SORAPALSTAT 878:3) KIRKKOLAN

Lisätiedot

Ranuan kunnan henkilökuljetustarjousten hyväksyminen

Ranuan kunnan henkilökuljetustarjousten hyväksyminen Kunnanhallitus 144 27.05.2013 Ranuan kunnan henkilökuljetustarjousten hyväksyminen 170/10/2013 Kunnanhallitus 144 Ranuan kunnan henkilökuljetuksista on järjestetty tarjouskilpailu. Ky sees sä on EU-kynnysarvot

Lisätiedot

Kaikkiaan edellä mainituilla alueilla on 69 omakotitonttia ja 12 ri vi talo tont tia, yhteensä 81 kpl.

Kaikkiaan edellä mainituilla alueilla on 69 omakotitonttia ja 12 ri vi talo tont tia, yhteensä 81 kpl. RAKENNETUN 107 25.09.2018 YMPÄRISTÖN LAUTAKUNTA KAUPUNGINHALLITUS 334 01.10.2018 KAUPUNGINVALTUUSTO 130 29.10.2018 Omakoti- ja rivitalotonttien alemyyntikampanja 631/10.1003.100303/2018 RAKYMP 107 Raahen

Lisätiedot

2. TUTUSTUN KIRKKOONI

2. TUTUSTUN KIRKKOONI 2. TUTUSTUN KIRKKOONI Ikonit kuuluvat ortodoksiseen kirkkoon ja kotiin 1. Laita rasti niiden kuvien viereen, joihin sinusta ikoni voisi kuulua. Väritä kuvat. 2. Kirjoita kir-jain-kor-teil-la-si sana IKONI.

Lisätiedot

Vapaa-aikalautakunnan vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelman hyväksyminen

Vapaa-aikalautakunnan vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelman hyväksyminen Vapaa-aikalautakunta 3 12.02.2015 Vapaa-aikalautakunnan vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelman hyväksyminen Vapaa-aikalautakunta 3 Valmistelija: Vapaa-aikapäällikkö Anne Koivisto Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA Sivistyslautakunta 21 25.03.2015 Sivistyslautakunta 33 22.04.2015 KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA 2015 2016 SIVLTK 21 Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa koskevat

Lisätiedot

Kunnanhallitus 88 02.03.2015 Valtuusto 18 26.03.2015. Vuonna 2014 jätetyt aloitteet 63/00.01.02/2015

Kunnanhallitus 88 02.03.2015 Valtuusto 18 26.03.2015. Vuonna 2014 jätetyt aloitteet 63/00.01.02/2015 Kunnanhallitus 88 02.03.2015 Valtuusto 18 26.03.2015 Vuonna 2014 jätetyt aloitteet 63/00.01.02/2015 KHALL 88 Hallintojohtaja Kuntalain 28 :n mukaan kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita

Lisätiedot

69 23.06.2015 LAUSUNNON ITÄ-SUOMEN HALLINTO-OIKEUDELLE JUKKA SUNISEN TEKEMÄÄN VALITUKSEEN LAUTAKUNNAN 24.3.2015 35 TEHTYYN PÄÄTÖKSEEN

69 23.06.2015 LAUSUNNON ITÄ-SUOMEN HALLINTO-OIKEUDELLE JUKKA SUNISEN TEKEMÄÄN VALITUKSEEN LAUTAKUNNAN 24.3.2015 35 TEHTYYN PÄÄTÖKSEEN Rakennus- ja ympäristölautakunta 69 23.06.2015 LAUSUNNON ITÄ-SUOMEN HALLINTO-OIKEUDELLE JUKKA SUNISEN TEKEMÄÄN VALITUKSEEN LAUTAKUNNAN 24.3.2015 35 TEHTYYN PÄÄTÖKSEEN 658/66.661/2011 RAKYMPLA 69 Kolikeskus

Lisätiedot

Perhehoidon palkkiot ja kulukorvaukset muuttuvat lukien.

Perhehoidon palkkiot ja kulukorvaukset muuttuvat lukien. Liperin sosiaali- ja terveyslautakunta Liperin sosiaali- ja terveyslautakunta 101 15.12.2015 22 22.03.2016 Perhehoidon palkkiot ja korvaukset 1.1.2016 alkaen 444/02.05.00/2015 Soteltk 15.12.2015 101 Perhehoidon

Lisätiedot

23 17.02.2015 42 19.05.2015

23 17.02.2015 42 19.05.2015 Meri-Lapin ympäristölautakunta Meri-Lapin ympäristölautakunta 23 17.02.2015 42 19.05.2015 KATSELMUS KIINTEISTÖJEN KOTIRANTA 407-6:44 JA KEMINSEUTU 407-7:52 RAJALLA/LAUSUNTO VAASAN HALLINTO-OIKEUDELLE/VASTINE

Lisätiedot

Valtuustoaloite / Heinolan kaupungin omistamat rakennukset hyvään kuntoon

Valtuustoaloite / Heinolan kaupungin omistamat rakennukset hyvään kuntoon Tekninen lautakunta 70 29.04.2014 Tekninen lautakunta 114 12.08.2014 Kaupunginhallitus 294 18.08.2014 Kaupunginvaltuusto 87 15.09.2014 Valtuustoaloite / Heinolan kaupungin omistamat rakennukset hyvään

Lisätiedot

Usko, toivo ja rakkaus

Usko, toivo ja rakkaus Makku Lulli-Seppälä sko toivo a akkaus 1. Ko. 1 baitoille viululle alttoviululle a uuille op. kummityttöi Päivi vihkiäisii 9.8.1986 iulu a alttoviulu osuude voi soittaa sama soittaa. Tavittaessa alttoviulu

Lisätiedot

Kaupungin edustajat eri yksityisoikeudellisiin yhteisöihin vuosiksi 2015-2016

Kaupungin edustajat eri yksityisoikeudellisiin yhteisöihin vuosiksi 2015-2016 Kaupunginhallitus 23 26.01.2015 Kaupungin edustajat eri yksityisoikeudellisiin yhteisöihin vuosiksi 2015-2016 652/01.011/2012 KAUPHALL 26.01.2015 23 Seloste 1. Aino Mattila -säätiö Seloste Kaupunginhallituksen

Lisätiedot

- 16 Kokouksen avaaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Työjärjestyksen hyväksyminen. Vt. kaupunginjohtajan päätösehdotus:

- 16 Kokouksen avaaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Työjärjestyksen hyväksyminen. Vt. kaupunginjohtajan päätösehdotus: Kaupunginhallitus 198 12.06.2017 Kaupunginvaltuuston kokouksen 24.4.2017 päätösten täytäntöönpano 1898/00.02.01/2017 KHALL 12.06.2017 198 Kuntalain (410/2015) 39 :n 1 momentin mukaan kunnanhallitus vas

Lisätiedot

LIEKSAN JA NURMEKSEN KAUPUNGIT MAA-AINESLUPA 419 /2014. jälkeen 19.8.2014. Kokouspäivämäärä 12.8.2014 74 LIITE 2

LIEKSAN JA NURMEKSEN KAUPUNGIT MAA-AINESLUPA 419 /2014. jälkeen 19.8.2014. Kokouspäivämäärä 12.8.2014 74 LIITE 2 LIEKSAN JA NURMEKSEN KAUPUNGIT MAA-AINESLUPA 419 /2014 Rakennus- ja ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen 19.8.2014 Kokouspäivämäärä 12.8.2014 74 LIITE 2 ASIA Päätös maa-aineslain (555/1981) 4

Lisätiedot

145, TEKLTK 26.6.2013 17:00

145, TEKLTK 26.6.2013 17:00 145, TEKLTK 26.6.2013 17:00 ST: 1/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Päätös: 146, TEKLTK 26.6.2013 17:00 ST: 2/2013 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Tekninen lautakunta valitsee kaksi pöytäkirjantarkastajaa.

Lisätiedot

Korttelin 53 asemakaavan muutos / hyväksymisvaihe 358/10.02.03/2014

Korttelin 53 asemakaavan muutos / hyväksymisvaihe 358/10.02.03/2014 Kunnanhallitus 34 03.03.2014 Kunnanhallitus 143 16.06.2014 Kaavoitusjaosto 5 25.02.2015 Kunnanhallitus 189 18.05.2015 Kaavoitusjaosto 7 03.03.2016 Kunnanhallitus 47 21.03.2016 Korttelin 53 asemakaavan

Lisätiedot

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson:

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson: Kaupunginhallitus 251 05.10.2015 Kaupunginhallitus 291 09.11.2015 Kaupunginhallitus 305 23.11.2015 Kaupunginhallitus 325 18.12.2015 Kaupunginhallitus 35 01.02.2016 SOSIAALITYÖN JOHTAJAN VIRAN TÄYTTÄMINEN

Lisätiedot