Maukasta jauhelihakastiketta ja paistetun sipulin tutkimista FTIR-spektrometrillä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maukasta jauhelihakastiketta ja paistetun sipulin tutkimista FTIR-spektrometrillä"

Transkriptio

1 LUMAT 1(2), 2013 Maukasta jauhelihakastiketta ja paistetun sipulin tutkimista FTIR-spektrometrillä Eila Hämäläinen Hollolan lukio Tiivistelmä Oppilaani ovat valmistaneet lukion kemian työkurssilla kahtena peräkkäisenä vuonna jauhelihakastiketta ja bataattisosetta yhtenä oppilastyönään. Puolet oppilaista valmisti aterian tavalliseen tapaan, toinen ryhmä molekyyligastronomiaa hyödyntäen. Oppitunnin päätteeksi maistelimme ja vertailimme eri valmistusmenetelmillä valmistettuja ruokia. Ruoanvalmistuksen yhteydessä tutkittiin myös sitä, miten sipulin isot hiilihydraatit hajoavat kevyesti kuumennettaessa pienemmiksi, makeiksi sokereiksi. Tämä makeutuminen voidaan myös maistaa, koska pienimolekyyliset hiilihydraatit ovat vesiliukoisia ja mahtuvat kielen makureseptoreihin. Viiden minuutin välein paistinpannulta otettiin näyte, joka uutettiin veteen. Sipuli-vesiuutteesta ajettiin IRspektrit ja saatuja spektrejä verrattiin kirjastolähteisiin ja referensseihin. Spektrien tarkastelussa ei edes yritetty tehdä täydellistä analysointia paistossa muodostuvista komponenteista, vaan pyrittiin ainoastaan löytämään viitteitä siihen, kasvaako sokerin määrä (makeus) paistoajan funktiona. Tehty työ osoitti riittävällä tarkkuudella sen, että paistossa muodostui sakkaroosia 35 minuutin kuumennukseen saakka, jonka jälkeen tuotteessa alkoi tapahtua mahdollisesti sekä karamellisoitumista että Maillard-reaktioita ja sokerien määrä putosi. Menetelmä vaatii kehittämistä, jotta voidaan selvittää kuumennuksessa muodostuvan sakkaroosin ja glukoosin suhteet verrattuna raa an sipulin pitoisuuksiin. Myös näytteiden valmistuksessa (kuumennuksessa) ja näytteenotossa on paljon kehitettävää, jotta sokerin muodostuminen kuumennuksen aikana voidaan esittää yksiselitteisesti. 1. Johdanto Olen toteuttanut kahtena peräkkäisenä vuonna yhtenä kemian työ- ja tutkimuskurssin (KE 6) työnä jauhelihakastikkeen ja bataattisoseen valmistuksen yläkoulun kotitalousluokassa. Valitessani kyseisen työn yhdeksi työkurssin työksi tarkoitukseni oli esitellä opiskelijoille molekyyligastronomiaa, ja näin monipuolistaa opetustani. Molekyyligastronomian tutkimuskohteena on ruuanlaiton kemia ja fysiikka. Pyrkimyksenä on saada aikaan sellaisia tuloksia, joita ymmärtävät sekä tiedemiehet että kotikokit. Hyvässä ruuassa on tasapainossa kaikki viisi perusmakua: makea, hapan, suolainen, karvas ja umami. Lisäksi molekyyligastronomiassa tutkitaan esimerkiksi ruoan ainesosien muuttumista eri valmistusmenetelmillä. Tutkimuskohteina ovat myös ruoan nautintoon liittyvät ilmiöt: tunteet, ympäristö ja kattaus. Jauhelihakastikkeen valmistuksen yhteydessä paistetun sipulin makeutuminen herätti paljon kysymyksiä ja innostusta jatkotutkimuksiin. Sipulien tarkempi tutkiminen tuli mahdolliseksi, kun Bruker Optics Scandinavia Ab:n asiantuntija vieraili työkurssilla. ISSN (web) (CC BY-NC-ND 3.0)

2 HÄMÄLÄINEN Sipulitutkimusta varten sipulia kuumennettiin paistinpannulla ilman rasvaa. Pannulta otettiin 5 minuutin välein näytteet, joista sitten myöhemmin ajettiin Bruker Alpha FTIRspektrometrillä IR-spektrit. 2. Kemian työkurssin oppitunti kotitalousluokassa 2.1. Käytännön toteutus Sekä jauhelihakastikkeen että bataattisoseen ainesosat jaettiin tasan kahteen osaan. Puolet oppilaista valmisti aterian tavalliseen tapaan, toinen ryhmä molekyyligastronomiaa hyödyntäen (Hopia, 2008; Hopia, 2009, s ; Keittotaito, 2012; Liite 1). Oppitunnin päätteeksi maistelimme ja vertailimme eri valmistusmenetelmillä valmistettuja ruokia Kemiallinen tausta Jauhelihakastikkeen mausteet kuumennetaan aluksi öljyssä, jolloin rasvaliukoiset aromiaineet uuttuvat mausteista öljyyn. Tämän jälkeen mausteet lisätään vesipohjaiseen kastikkeeseen, jolloin vastaavasti mausteiden vesiliukoiset aineet uuttuvat. Lisäksi sipulin ja jauhelihan kuumentaminen eri lämpötiloissa saa aikaan erilaisia reaktioita, jolloin muodostuu myös monenlaisia ja makuvivahteiltaan erilaisia reaktiotuotteita, esimerkiksi karamellisoitumisen ja Maillard-reaktion seurauksena (Kuva 1). (Hopia, 2009, s , 39, 250; Suomen Sokeri Oy, 2006, s. 23) Kuva 1. Kuumennettaessa sipulien isot hiilihydraatit hajoavat makeiksi.

3 MAUKASTA JAUHELIHAKASTIKETTA JA PAISTETUN SIPULIN TUTKIMISTA FTIR-SPEKTROMETRILLÄ Bataattisose voidaan valmistaa lisäämällä perunan ja bataatin joukkoon joko maitoa, vettä tai smetanaa. Smetana antaa happamana aineena soseelle hieman vahvemman maun verrattuna maitoon. Samalla se lisää soseen rasvapitoisuutta, joka koetaan yleensä mukavana suutuntumana. (Hopia, 2009, s. 70, 146) 2.3. Yhteys lukion opetussuunnitelman perusteisiin Kemian 1. kurssin keskeisenä sisältönä on esimerkiksi aineiden poolisuuden ymmärtäminen; similia similibus solvuntur. Jauhelihakastikkeen mausteiden uuttaminen ensin rasvaan ja sitten veteen selventää poolisten ja poolittomien aineiden keskinäistä liukoisuutta. Kemian 1. ja 4. kurssissa käsitellään orgaanisten yhdisteiden, esimerkiksi hiilihydraattien ja proteiinien rakenteita, kemiallisia reaktioita sekä ominaisuuksia. Kun sipulia kuumennetaan, sen pitkät hiilihydraattiketjut pilkkoutuvat pienemmiksi molekyyleiksi. Kurssien teoriaosuudessa selvitetään esimerkiksi polysakkaridien koostumista monosakkarideista. Siinä yhteydessä voidaan esittää opiskelijoille kysymys, miksi paistettu sipuli maistuu makealta? Proteiinien rakennetta käsiteltäessä voidaan esittää kysymys: Onko joku teistä nähnyt, mitä jauhelihalle tapahtuu, kun sitä paistetaan? Tällaisen tutut esimerkit lisäävät kiinnostusta kemiaa kohtaan, jolloin opiskelija pyrkii ymmärtämään myös teoreettisia kemiaan liittyviä asioita, esimerkiksi proteiinien peptidisidoksia ja proteiinien denaturoitumista. Soveltavan kurssin, makromolekyylien kemia (KE 8), tavoitteena on, että opiskelija saa syvällisemmän käsityksen esimerkiksi luonnossa esiintyvistä polymeereistä. Kurssin aikana opiskelija joutuu yhdistelemään eri tieteenalojen asioita keskenään ja muodostamaan oppiainerajat ylittävän luonnontieteellisen tiedon. Luonnon polymeerejä käsiteltäessä opiskelijan on itse keksittävä käytännön esimerkkejä, missä niiden reaktioita voidaan havaita. Tässä kohtaa hän voi käyttää esimerkkinään jauhelihakastikkeen valmistuksen yhteydessä tapahtuvia reaktioita. (Opetushallitus, 2003; Hollolan lukio, 2005, s ) 2.4. Oppilaiden kommentteja molekyyligastronomiaa sisältäneestä oppitunnista Oppilaat pitivät ruuanlaittoa mielenkiintoisena, mukavana ja erilaisena tapana opiskella kemiaa. Tällainen opiskelu heidän mielestään myös monipuolistaa kemian opiskelua ja havainnollistaa, mihin kaikkeen kemiaa voidaan käyttää hyväksi tavallisessa elämässä. Jauhelihakastikkeen sipulien valmistus selvensi hiilihydraattien kemiaa. Vastaavasti mausteiden kuumennus ensin rasvassa ja niiden lisääminen vasta sitten vettä sisältävän kastikkeen joukkoon selvensi aineiden rasva- ja vesiliukoisuutta. Lisäksi suoria lainauksia oppilaiden palautteista:

4 HÄMÄLÄINEN Olen kiinnostunut ruuanlaitosta, joten kokkaus oli huippukivaa. En olisi uskonut kastikkeiden ja muusien eroa! Tunnista sai vinkkejä ihan kotikokkaukseen, joita aion hyödyntää tulevaisuudessa. Kyseinen työ avarsi mieltä siitä, mihin kaikkeen kemiaa voi käyttää. Yhteinen ruokailukin oli mukava kokemus. Gastronomiatunti oli mukava. Vaikka alitajunnassa on tiennyt, että ruuanlaitossa makujen kanssa taiteillaan juuri ruuanlaittotapojen avulla, niin sitä ei ole osannut ajatella kemian kantilta. Nyt kun tieto tuollakin saralla on syvempää, niin osaa ehkä paremmin tulevaisuudessa loihtia niistä opiskelijan halvoista raaka-aineista myös maistuvaa ruokaa. Kokkaamisen ystävänä tämä oli ehdottomasti koko kurssin kohokohta minulle! Yhdessä kokkaaminen oli kivaa. Työohjeesta kävi selkeästi ilmi, mitä pannulla tapahtuu ja miksi on meneteltävä ohjeen sanomalla tavalla. Ja itse ero tavallisen ja molekyyligastronomisen kastikkeen välillä oli niin uskomaton, ettei sitä voisi edes tajuta ilman maistamista. Ymmärrän hyvin innostuksesi aiheeseen! Kerrankin ei ollut nälkä tunnin jälkeen! 3. Kuumennetun sipulin tutkimista FTIR-spektrometrillä 3.1. Käytännön toteutus IR-mittauksia varten yksi iso sipuli pilkottiin pieniksi palasiksi, joita sitten kuumennettiin paistinpannulla tasaisella lämmöllä (liesi 3-teholla). Vettä lisättiin tarvittaessa, jotta sipulit eivät olisi palaneet pannulle. Viiden minuutin välein pannulta otettiin näyte. Jokaisesta kahdeksasta näytteestä otettiin silmämääräisesti yhtä suuri näyte-erä (n. 4 grammaa) ja näytteiden päälle pipetoitiin 10 ml vettä ja ravisteltiin. Sipuli-vesiuutteesta ajettiin IRspektrit (Kuva 2 ja Kuva 3). 35 minuuttia paistetussa sipulissa näkyy sakkaroosi (piikki n cm 1 ) ja olkapää (n cm 1 ), joka tulee todennäköisesti glukoosista (dekstroosista). Kuva 2. Sipuli-vesiuutteet, paistoaika 5 40 minuuttia.

5 MAUKASTA JAUHELIHAKASTIKETTA JA PAISTETUN SIPULIN TUTKIMISTA FTIR-SPEKTROMETRILLÄ Kuva 3. Sipuli-vesiuutteista ajetut IR-spektrit. Saatuja spektrejä verrattiin tutkimuskirjallisuuteen ja referensseihin. (Ring, 2006; Kuva 4) Kuva 4. Sakkaroosi, virvoitusjuoma ja 30 minuuttia paistettu näyte.

6 HÄMÄLÄINEN Sakkaroosipitoisuus mitattiin kvantitatiivisesti, käyttäen kalibraatiosuoraa, jossa käytetyt standardit olivat välillä 1 13 grammaa sakkaroosia 100 ml:ssa vettä. Spektreistä tehtiin pinta-alaintegrointi aaltolukualueella cm 1. Kalibrointisuoran yhtälö on y = 2, ,2766x ja korrelaatiokerroin on 0,992. (Kuva 5 ja Taulukko 1) Kuva 5. Sokeripitoisuus määriteltiin käyttämällä kalibraatiosuoraa. Taulukko 1. Paistetun sipulin sakkaroosipitoisuus paistoajan funktiona. sipulin paistoaika (min) sakkaroosipitoisuus (g/100 ml) 5 2,3 10 3,3 15 4,4 20 5,2 25 8,7 30 9, ,4 40 9,4

7 MAUKASTA JAUHELIHAKASTIKETTA JA PAISTETUN SIPULIN TUTKIMISTA FTIR-SPEKTROMETRILLÄ Sipulinäytteistä ajettiin IR-spektrit myös ennen uuttamista, mutta tulokset olivat epämääräisiä. Spektreistä voitiin kuitenkin havaita näytteiden sisältävän sakkaroosia ja glukoosia. Toisella testikerralla yhdestä isosta sipulista punnittiin 11 sipulierää, jokainen noin 2 grammaa. Näytteitä kuumennettiin lieden 3-teholla käyttäen paistinpannua, jonka lämpötila mitattiin infra-punalämpömittarilla. Lämpötilaksi saatiin C. Jo 25 minuutin kuluttua sipulit olivat lähes palaneet, vaikka myös tämän testin yhteydessä pieniä määriä vettä lisättiin paistettavien sipulien joukkoon. Paiston lopuksi näytteiden päälle lisättiin vettä vielä 5 ml ja uutteet mitattiin FTIR-spektrometrillä. Tällä menetelmällä saadut mittaustulokset eivät osoittaneet niin selvää sakkaroosipitoisuuden kasvamista kuumennuksen edetessä kuin edellisellä testikerralla. Kuitenkin myös näin mitaten voitiin havaita, että näytteessä oli sekä sakkaroosia (piikki 1052 cm 1 ) että glukoosia (piikki 1032 cm 1 ). (Taulukko 2) Taulukko 2. Jokainen sipulinäyte paistettiin erikseen. punnittu raaka sipuli (g) paistoaika (min) sakkaroosipitoisuus (g/100 ml) 2,09 0 0,9 2,11 5 2,4 2, ,6 2, ,0 2, ,6 2, ,1 2, ,2 2, ,3 2, ,6 2, ,9 2, , IR-mittauslaitteisto Mittaukset suoritettiin Bruker Alpha FTIR-spektrometrillä (Bruker Optik GmbH, Ettlingen). Spektrialueena oli cm 1. Spektrometriin oli liitetty ATR-laitteisto varustettuna timantti-kiteellä (2 2 mm), jolle näytteet pipetoitiin suoraan. IR-säteen tulokulma kiteelle oli 45 astetta ja säteen tunkeuma näytteeseen 2 mikronia. Näytteestä ja taustasta ajettiin 64 pyyhkäisyä erotuskyvyn ollessa 4 cm 1. (Kuva 6) Tulosten analysointiin käytettiin laitteistoon liitettyä OPUS-ohjelmistoa (Bruker Optics) ja spektrit normalisoitiin spektrien vektorinormalisointityökalulla ennen spektrien vertailuja toisiinsa.

8 HÄMÄLÄINEN Kuva 6. Oppilaat mittaavat sipulinäytteitä FTIR-spektrometrillä Kvalitatiivinen analyysi IR-mittauksessa tarkastellaan yleensä koko näytettä. Saadussa spektrissä näytteen sekä sen komponenttien erityispiirteet ovat melko helposti havaittavissa (Jaarinen & Niiranen, 2005, s. 97). Spektrien tarkastelussa ei edes yritetty tehdä täydellistä analysointia paistossa muodostuvista komponenteista, vaan pyrittiin ainoastaan selvittämään, kasvaako sokerien määrä (makeus) paistoajan funktiona. Täydellinen analyysi vaatisi lisäksi komponenttien eristämistä (esimerkiksi HPLC-kromatografiaa käyttäen) ja jatkoanalyysiä esimerkiksi massaspektrometrisesti. Edellä tehty työ kuitenkin osoittaa riittävällä tarkkuudella sen, että paistossa muodostui sakkaroosia 35 minuutin kuumennukseen saakka. Tämän jälkeen tuotteessa alkoi tapahtua todennäköisesti sekä karamellisoitumista että Maillard-reaktioita ja sokerien määrä putosi (Kuva 3). Sipulinäytteissä oli myös glukoosia. Tämä tulos perustuu spektrien cm 1 alueen tarkasteluun, mutta muodostuneen glukoosin määrää ei tässä testissä arvioitu. Menetelmä vaatii kehittämistä, jotta voidaan selvittää kuumennuksessa muodostuvan sakkaroosin ja glukoosin suhteet verrattuna raa an sipulin pitoisuuksiin ( Fineli, 2011). Myös näytteiden kypsentämisessä ja näytteen otossa on paljon kehitettävää, jotta sokerin muodostuminen kuumennuksen aikana voidaan todentaa yksiselitteisesti.

9 3.4. Kemiallinen tausta MAUKASTA JAUHELIHAKASTIKETTA JA PAISTETUN SIPULIN TUTKIMISTA FTIR-SPEKTROMETRILLÄ Sipulin isot hiilihydraatit hajoavat kevyesti kuumennettaessa pienemmiksi, makeiksi sokereiksi. Kun kuumennusta jatketaan, vesi haihtuu. Kun lämpötilan annetaan nousta riittävän korkeaksi (yli C), tapahtuu karamellisoituminen, jolloin sipulien isoista hiilihydraateista hajoamisrektioiden seurauksena syntyy satoja pieniä, värillisiä pilkkoutumistuotteita. Pienimolekyyliset hiilihydraatit ovat myös vesiliukoisia ja maistuvat makeilta, koska ne mahtuvat kielen makureseptoreihin. (Hopia, 2009, s , 49, ; Suomen Sokeri Oy, 2006, s. 3, 11, 25) 3.5. Tavoitteet ja yhteys opetussuunnitelmiin Kemian työ- ja tutkimuskurssin (KE 6) tavoitteena on, että opiskelija tutustuu erilaisiin kemian työ- ja tutkimusmenetelmiin. Asiantuntijoiden vierailu oppitunnilla on yksi kurssin keskeisistä sisällöistä. Tällaiset vierailut mahdollistavat myös sellaiset tutkimukset, joita koulun omilla laitteilla ei ole mahdollista tehdä. Lisäksi ne antavat opiskelijalle sellaisia kokemuksia, jotka herättävät ja syventävät hänessä kiinnostusta kemiaa ja sen opiskelua kohtaan. (Hollolan lukio, 2005, s ) IR-tutkimuksella opiskelijan oli mahdollista syventää tietoaan hiilihydraattien rakenteista, kemiallisista reaktioista sekä niiden ominaisuuksista (kemian kurssit 1, 2, 4 ja 8). Lisäksi opiskelija tutustui vesiliukoisten sokerien uuttamiseen uutteen tutkimiseen IR-spektroskopian ATR-menetelmällä spektrin käsittelyyn sokerin toteamiseen (myös kvantitatiivisesti) eri spektrialueilla käsitteeseen vertailureferenssi 3.6. Oppilaiden kommentteja oppitunnista Oppilaat pitivät myös tätä oppituntia mielenkiintoisena: Vierailija Timo Tuomi oli tosi mukava. IR oli yksi erikoisimmista tunneista, joita kurssilla oli. Ennen en ollut kuullutkaan moisesta tunnistusmenetelmästä. Oli hieno asia, että saimme itse käyttää laitetta Timon opastamana, eikä tarvinnut katsoa vain vierestä (näin oppi paljon enemmän). Spektrien tulkintaakin opimme hieman. (Kuva 7) Sipulikokeiden tulokset olivat mielenkiintoisia! Lisäksi oli kiva saada spektrit omatekemistä aineista. Tosi hyvä tunti, ehdottomasti jatkoon.

10 HÄMÄLÄINEN Kuva 7. Opiskelijat tulkitsemassa IR-spektrejä. 4. Vinkkejä opetukseen Sekä ruuan valmistuksessa että IR-oppitunnilla käytimme learning by doing - menetelmää. Molempien töiden onnistuminen antoi opiskelijoille onnistumisen kokemuksia, mikä taas parhaimmassa tapauksessa herättää mielenkiintoa kemiaa kohtaan niin paljon, että opiskelija lähtee myös jatko-opiskelemaan kemiaa tai sitä soveltavia tieteitä. Lisäksi työt syvensivät normaaleilla kursseilla opittuja asioita. Arkielämän asioiden valinta tutkimuskohteeksi lisää mielenkiintoa sekä ruuan valmistusta että kemian tutkimusta kohtaan. Sipulin IR-tutkimuksessa jäi vielä monta asiaa epäselväksi. Näihin mieltä askarruttaviin ky-symyksiin pyrin kehittämään tulevaisuudessa lisätöitä opiskelijoille. Yhteistyö koulun ulkopuolisten tahojen kanssa on erittäin antoisaa. Lähteet Fineli: elintarvikekoostumuksen tietopankki. (2011). Versio 14. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ravitsemusyksikkö. Luettu osoitteesta Hollolan lukio. (2005). Hollolan lukion opetussuunnitelma. Luettu osoitteesta Hopia A. (2009): Kemiaa keittiössä. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Nemo. Hopia A. (2008). Molekyyligastronomia-blogi. Luettu osoitteesta Jaarinen, S., & Niiranen, J. (2005). Laboratorion analyysitekniikka (5. painos). Helsinki: Edita.

11 MAUKASTA JAUHELIHAKASTIKETTA JA PAISTETUN SIPULIN TUTKIMISTA FTIR-SPEKTROMETRILLÄ Keittotaito ruuanvalmistuksen nettiopas. Luettu osoitteesta Opetushallitus. (2003). Lukion opetussuunnitelman perusteet. Helsinki: Opetushallitus. Ring, T. A. (2006). Comparison of Raman and ATR-FTIR Spectroscopy of Aqueous Sugar Solutions. Luettu osoitteesta Report.doc. Suomen Sokeri Oy. (2006). Sokeri: Auringon energiasta elintarvikkeiden valmistusaineeksi. Luettu osoitteesta Liitteet Liite 1.

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ KOHDERYHMÄ: Soveltuu peruskoulun 9.luokan kemian osioon Orgaaninen kemia. KESTO: 45 60 min. Kemian opetuksen keskus MOTIVAATIO: Muovituotteet kerääntyvät helposti luontoon ja saastuttavat

Lisätiedot

FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016

FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016 Kuvat: vas. Fotolia, muut Sanoma Pro Oy FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016 Kemian opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä. Kemian opetus auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

Limsan sokeripitoisuus

Limsan sokeripitoisuus KOHDERYHMÄ: Työn kohderyhmänä ovat lukiolaiset ja työ sopii tehtäväksi esimerkiksi työkurssilla tai kurssilla KE1. KESTO: N. 45 60 min. Työn kesto riippuu ryhmän koosta. MOTIVAATIO: Sinun tehtäväsi on

Lisätiedot

Kasvien piilotetut väriaineet

Kasvien piilotetut väriaineet KOHDERYHMÄ: Työ sopii parhaiten lukioon kursseille KE1 tai KE2. Työn voi tehdä myös yläkoululaisten kanssa kurssilla raaka-aineet ja tuotteet, jolloin keskitytään poolittomuuden sijaan erotusmenetelmiin.

Lisätiedot

MAKUKOULU. Tunti 2. Elintarvikkeiden ominaisuudet aistien puntarissa 1 / 21

MAKUKOULU. Tunti 2. Elintarvikkeiden ominaisuudet aistien puntarissa 1 / 21 MAKUKOULU Tunti 2. Elintarvikkeiden ominaisuudet aistien puntarissa 1 / 21 Tunnilla käsitellään tuotteiden miellyttävyyttä ja aistittavaa laatua elintarvikkeiden ainesosien käyttötarkoituksia ja niiden

Lisätiedot

Näiden aihekokonaisuuksien opetussuunnitelmat ovat luvussa 8.

Näiden aihekokonaisuuksien opetussuunnitelmat ovat luvussa 8. 9. 11. b Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein: AK 1 = Ihmisenä kasvaminen AK 2 = Kulttuuri-identiteetti

Lisätiedot

MAKUKOULU. Tunti 1. Johdatus aisteihin 1 / 20

MAKUKOULU. Tunti 1. Johdatus aisteihin 1 / 20 MAKUKOULU Tunti 1. Johdatus aisteihin 1 / 20 Tunnilla käsitellään ihmisen aisteja ja niiden käyttöä elintarvikkeiden arvioinnissa. Harjoitustehtävien avulla havainnollistetaan eri aistien toimintaa. 2

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely, koulut lukion oppilaat RTF Report - luotu 27.05.2013 07:32

Asiakastyytyväisyyskysely, koulut lukion oppilaat RTF Report - luotu 27.05.2013 07:32 Asiakastyytyväisyyskysely, koulut lukion oppilaat RTF Report - luotu 27.05.2013 07:32 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Äänekosken lukion oppilaat 290 67 57 Yhteensä 290 67 57 Vastausprosentti 23.1

Lisätiedot

Vesimolekyylien kiehtova maailma

Vesimolekyylien kiehtova maailma Vesimolekyylien kiehtova maailma Luokka-aste Oppitunti molekyylimallinnuksesta oli suunniteltu 8. luokan oppilaille. Tavoitteet Tavoitteena on tarkastella kemiallista mallia ja syventää kemiallisen mallin

Lisätiedot

Molekyyligastronomia pähkinänkuoressa

Molekyyligastronomia pähkinänkuoressa Molekyyligastronomia pähkinänkuoressa Ruoasta nauttimisen tiedettä? Molekyyligastronomia ruoan, ruoanlaiton ja aterian nauttimisen luonnontieteellistä tutkimusta Mikä ihmeen molekyyligastronomia? Luonnontieteellinen

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Nimi: Orgaaninen kemia. orgaanista.wordpress.com. 9. luokan kurssi

Nimi: Orgaaninen kemia. orgaanista.wordpress.com. 9. luokan kurssi Nimi: Orgaaninen kemia orgaanista.wordpress.com 9. luokan kurssi Aikataulu Tässä on kurssin aikataulu. Kirjoita jokaisen oppitunnin päätteeksi muistiin, mitä sillä tunnilla teit. Merkitse tähän muistiin

Lisätiedot

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua!

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua! Ruokakurssilla Mirtosissa Hyvää ruokahalua! Kurssin lopuksi jamastettiin ryhmän valmistamien ruokien äärellä. Jannis piti huolen siitä, että kaikki maistui aidosti kreetalaiselta. 14 15 Kreetalainen ruoka

Lisätiedot

LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA

LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA KOHDERYHMÄ: Soveltuu lukion KE1- ja KE3-kurssille. KESTO: n. 1h MOTIVAATIO: Työskentelet lääketehtaan laadunvalvontalaboratoriossa. Tuotantolinjalta on juuri valmistunut erä aspiriinivalmistetta.

Lisätiedot

Molekyyligastronomia opetuksen eheyttäjänä

Molekyyligastronomia opetuksen eheyttäjänä Molekyyligastronomia opetuksen eheyttäjänä LUMA-päivät työpaja 08.11.2013 20.11.2013 1 Työpajan sisältö Keskeiset käsitteet lyhyesti Sovellus 1 käytännössä Sovellus 2 käytännössä Muita sovelluksia Keskustelua

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Neocate Activella

Helppoja reseptejä Neocate Activella Helppoja reseptejä Neocate Activella Ruuanvalmistusohjeita maitoallergiselle lapselle Neocate Active on maidoton täydennysravintovalmiste yli 1-vuotiaille lapsille. Neocate Activea voidaan nauttia sellaisenaan

Lisätiedot

Sideaineen talteenoton, haihdutuksen ja tunkeuma-arvon tutkiminen vanhasta päällysteestä. SFS-EN 12697-3

Sideaineen talteenoton, haihdutuksen ja tunkeuma-arvon tutkiminen vanhasta päällysteestä. SFS-EN 12697-3 Sideaineen talteenoton, haihdutuksen ja tunkeuma-arvon tutkiminen vanhasta päällysteestä. SFS-EN 12697-3 1 Johdanto Tutkimus käsittelee testausmenetelmästandardin SFS-EN 12697-3 Bitumin talteenotto, haihdutusmenetelmää.

Lisätiedot

Perunan kemiaa. Oulu 18.10.2010 Anu Hopia, prof. www.molekyyligastronomia.fi

Perunan kemiaa. Oulu 18.10.2010 Anu Hopia, prof. www.molekyyligastronomia.fi Perunan kemiaa Oulu 18.10.2010 Anu Hopia, prof. www.molekyyligastronomia.fi Sisältö Kemiaa 1 maku ja rakenne Kemiaa 2 peruna ravintona Peruna (Solanum tuberosum) Yksi eniten käytetyistä ravintokasveista

Lisätiedot

Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko

Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko Tarkoituksena on tuoda esiin, että kemia on osa arkipäiväämme, siksi opiskeltavat asiat kytketään tuttuihin käytännön tilanteisiin. Ympärillämme on erilaisia kemiallisia

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / KEMIA

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / KEMIA AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / KEMIA Oppiaineen tehtävä Kemian opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä. Kemian opetus auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

5.10 KEMIA OPETUKSEN TAVOITTEET

5.10 KEMIA OPETUKSEN TAVOITTEET 5.10 KEMIA Kemian opetuksen tarkoituksena on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus välittää kuvaa kemiasta

Lisätiedot

BIOMOLEKYYLEJÄ. fruktoosi

BIOMOLEKYYLEJÄ. fruktoosi BIMLEKYYLEJÄ IMISEN JA ELINYMPÄ- RISTÖN KEMIAA, KE2 Ihminen on käyttänyt luonnosta saatavia, kasveissa ja eläimissä esiintyviä polymeerejä eli biopolymeerejä jo pitkään arkipäivän tarpeisiinsa. Biomolekyylit

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Vertailutesti selvitti parhaan suklaanmakuisen valmiin palautusjuoman

Vertailutesti selvitti parhaan suklaanmakuisen valmiin palautusjuoman FIN Home Tested» Vertailutestit» Vertailutesti selvitti parhaan suklaanmakuisen valmiin palautusjuoman Vertailutestit Objektiivinen käyttäjäkokemus ja suuri liikunnasta ja hyvinvoinnista kiinnostunut testaajaryhmä

Lisätiedot

Kemia. Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Hannes Vieth Helsingin normaalilyseo

Kemia. Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Hannes Vieth Helsingin normaalilyseo Kemia Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta Hannes Vieth Helsingin normaalilyseo OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Kemian opetus tukee oppilaan luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä. auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 Ressun Peruskoulu, Lapinlahdenkatu 10 Kurssin vetäjä : Sirkku Sakane 1. Temaki-sushi (käsin käärityt sushit) / 手 巻 きずし (4~6:lle hengelle)

Lisätiedot

Prosessi-, kemian- ja materiaalitekniikka. Laboratorioalan Ammatillisiin Opintoihin Tutustuminen

Prosessi-, kemian- ja materiaalitekniikka. Laboratorioalan Ammatillisiin Opintoihin Tutustuminen Prosessi-, kemian- ja materiaalitekniikka Laboratorioalan Ammatillisiin Opintoihin Tutustuminen Tekijä: lehtori Anna-Maija Talonen, Koulutuskeskus Tavastia Muokkaus Tarja Koskinen Tutustumisjakson tarkoitus

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

HoReCa Tuotekuvasto 2015

HoReCa Tuotekuvasto 2015 HoReCa Tuotekuvasto 2015 Oolannin Perunasoseaines 4 x 2 kg 5750096200 KARTONKI: 4 x 2 kg PAINO/ME: 8 kg LAVA: 40 me, 320 kg Ainesosat: Peruna. Valmistus: Voidaan valmistaa keittopadassa, yhdistelmäuunissa

Lisätiedot

KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä.

KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KESTO: n 1h. MOTIVAATIO: Arkipäivän ruokakemian ilmiöiden tarkastelu. Mihin kananmunan valkuaisen käyttäminen

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä.

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KESTO: 15min 1h riippuen työn laajuudesta ja ryhmän koosta. MOTIVAATIO: Arkipäivän kemian ilmiöiden tarkastelu

Lisätiedot

Hollandaise-kastike vanhojen ja uusien valmistusmenetelmien kemia

Hollandaise-kastike vanhojen ja uusien valmistusmenetelmien kemia LUMAT 1(2), 2013 Hollandaise-kastike vanhojen ja uusien valmistusmenetelmien kemia Anu Hopia Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämisyksikkö, Turun yliopisto anu.hopia@gmail.com Merja Sillanpää Jyväskylän

Lisätiedot

EPIONEN Kemia 2015. EPIONEN Kemia 2015

EPIONEN Kemia 2015. EPIONEN Kemia 2015 EPIONEN Kemia 2015 1 Epione Valmennus 2014. Ensimmäinen painos www.epione.fi ISBN 978-952-5723-40-3 Painopaikka: Kopijyvä Oy, Kuopio Tämän teoksen painamiseen käytetty paperi on saanut Pohjoismaisen ympäristömerkin.

Lisätiedot

ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa. Aistit.

ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa. Aistit. ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa Aistit. Aistien maailma Ympäristön havainnointi tapahtuu aistien välityksellä. Tarkkailemme aistien avulla jatkuvasti enemmän tai vähemmän tietoisesti

Lisätiedot

Kokeellinen FYKE: Luokanopettajien kokemuksia ala-koulun kokeellisista luonnontieteiden tunneista

Kokeellinen FYKE: Luokanopettajien kokemuksia ala-koulun kokeellisista luonnontieteiden tunneista LUMAT 1(1), 2013 Kokeellinen FYKE: Luokanopettajien kokemuksia ala-koulun kokeellisista luonnontieteiden tunneista Pirjo Häkkinen Keski-Suomen LUMA-keskus / Kemian laitos, Jyväskylän yliopisto pirjo.h.h.hakkinen@jyu.fi

Lisätiedot

Johdatus aisteihin. Tunti 1

Johdatus aisteihin. Tunti 1 Johdatus aisteihin Tunti 1 MIKÄ ON SAPERE? (tämä vain opettajalle tiedoksi) Sapere on latinaa ja tarkoittaa maistella, tuntea Sapere on ravitsemuskasvatusta, jossa ruokaa käsitellään aistien näkökulmasta

Lisätiedot

Kemia. Kemia Tutkii luontoa, sen rakenteita. Tutkii ainetta, sen koostumusta. sekä reaktioita. Eli kuinka aine muuttuu toiseksi aineeksi.

Kemia. Kemia Tutkii luontoa, sen rakenteita. Tutkii ainetta, sen koostumusta. sekä reaktioita. Eli kuinka aine muuttuu toiseksi aineeksi. Tutkii luontoa, sen rakenteita ja ilmiöitä. Tutkii ainetta, sen koostumusta ja ominaisuuksia sekä reaktioita. Eli kuinka aine muuttuu toiseksi aineeksi. 1. oppiaineena ja tieteen alana 2. n opetuksen tavoitteet,

Lisätiedot

ENERGIAA! ASTE/KURSSI AIKA 1/5

ENERGIAA! ASTE/KURSSI AIKA 1/5 1/5 ASTE/KURSSI Yläasteelle ja lukioon elintarvikkeiden kemian yhteydessä. Sopii myös alaasteryhmille opettajan avustaessa poltossa, sekä laskuissa. AIKA n. ½ tuntia ENERGIAA! Vertaa vaahtokarkin ja cashewpähkinän

Lisätiedot

TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN!

TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN! TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN! HÄVIKKIPÄIVÄN HERKKUMUNAKAS ANNOSMÄÄRÄ: 12 ANNOSKOKO: 350 G MUNAKASMASSA: 1,400 kg kokomunamassaa 0,500kg maitoa 0,500kg Koskenlaskija sulatejuustoa

Lisätiedot

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013 Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.15.2.2013 1. Olen Opiskelija Opettaja tai muuta henkilökuntaa 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 2. Sukupuoli Nainen 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Lisätiedot

Proteiinien opiskelua molekyyligastronomian kontekstissa kohti korkeamman tason ajattelutaitoja ja mahdollisimman kuohkeita marenkeja

Proteiinien opiskelua molekyyligastronomian kontekstissa kohti korkeamman tason ajattelutaitoja ja mahdollisimman kuohkeita marenkeja LUMAT 1(2), 2013 Proteiinien opiskelua molekyyligastronomian kontekstissa kohti korkeamman tason ajattelutaitoja ja mahdollisimman kuohkeita marenkeja Anna-Sofia Vilhunen Kemian opettajankoulutusyksikkö,

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ:

ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ: ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu lukion kursseille KE1, KE2 ja KE4. KESTO: Työ kestää n.1h MOTIVAATIO: Työ on havainnollinen ja herättää pohtimaan kaasujen kemiaa. TAVOITE: Työssä opiskelija

Lisätiedot

Saperesta ruokailoa koko perheelle. Asiakasraati 22.9.2010 Aila Koistinen 1

Saperesta ruokailoa koko perheelle. Asiakasraati 22.9.2010 Aila Koistinen 1 Saperesta ruokailoa koko perheelle Asiakasraati 22.9.2010 Aila Koistinen 1 Sapere -menetelmän taustaa Jaques Puisaisin (ransk. kemisti ja etnologi) kehittämä 5 aistin löytämiseen ja niiden kautta kokemukselliseen

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 33

1. Koulusi Vastaajien määrä: 33 Asiakastyytyväisyys alakoulut, Kaulanperän koulu 1. Koulusi Vastaajien määrä: 33 Auvaisten koulu 0 0% Heikinsuon koulu 0 0% Karinaisten koulu 0 0% Kaulanperän koulu 32 96,97% Mustanojan koulu 1 3,03% 1/8

Lisätiedot

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos Jyväskylän yliopiston linjaukset opetussuunnitelmiin ja opetusohjelmiin lukuvuosille 2017-2020

Lisätiedot

sivu 1/7 OPETTAJALLE Työn motivaatio

sivu 1/7 OPETTAJALLE Työn motivaatio sivu 1/7 PETTAJALLE Työn motivaatio Työssä saadaan kemiallinen reaktio näkyväksi käyttämällä katalyyttiä. Työssä katalyyttinä toimii veren hemoglobiinin rauta tai yhtä hyvin liuos joka sisältää esimerkiksi

Lisätiedot

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja ISBN

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja ISBN Huomaa, että alkavien opiskelijoiden kurssikirjat ovat lähes kaikki uuden opetussuunnitelman (LOPS 2016) mukaisia, joten käytettynä ostettu materiaali ei yleensä käy. Vanhaa opetussuunnitelmaa noudattavat

Lisätiedot

5.10 Kemia. Opetuksen tavoitteet

5.10 Kemia. Opetuksen tavoitteet 5.10 Kemia Kemian opetus tukee opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus ohjaa ymmärtämään kemian ja sen sovellusten

Lisätiedot

Fysikaalisen kemian syventävät työt CCl 4 -molekyylin Ramanspektroskopia

Fysikaalisen kemian syventävät työt CCl 4 -molekyylin Ramanspektroskopia Fysikaalisen kemian syventävät työt CCl 4 -molekyylin Ramanspektroskopia Tiina Kiviniemi 11. huhtikuuta 2008 1 Johdanto Tämän työn tarkoituksena on tutustua käytännön Ramanspektroskopiaan sekä molekyylien

Lisätiedot

Hyvä ruoka syntyy laadukkaista ja tuoreista. Suosi aterioillasi paljon ravintoaineita sisältäviä. Erilaiset ruokavalinnat ja elintarvikkeiden

Hyvä ruoka syntyy laadukkaista ja tuoreista. Suosi aterioillasi paljon ravintoaineita sisältäviä. Erilaiset ruokavalinnat ja elintarvikkeiden Hyvinsyömisen taito Maukas liharuoka kuuluu arkeen ja se kruunaa juhlan. Liha on aterian sydän, jonka ympärille muu ateriakokonaisuus kootaan. Liha on myös voimaruokaa, josta saa lähes kaiken: proteiinit,

Lisätiedot

TIIMIJAKSO YLÖJÄRVEN LUKIOSSA

TIIMIJAKSO YLÖJÄRVEN LUKIOSSA TIIMIJAKSO YLÖJÄRVEN LUKIOSSA Laura Kauppinen ma, fy, ke Ylöjärven lukio @laurajoka MIKÄ TIIMIOPPIMINEN? Yhdessä suunnitellaan mitä ja miten asia toteutetaan, kuka tekee mitä, missä ja miten. Analysoidaan

Lisätiedot

Top Analytica Oy Ab. XRF Laite, menetelmät ja mahdollisuudet Teemu Paunikallio

Top Analytica Oy Ab. XRF Laite, menetelmät ja mahdollisuudet Teemu Paunikallio XRF Laite, menetelmät ja mahdollisuudet Teemu Paunikallio Röntgenfluoresenssi Röntgensäteilyllä irroitetaan näytteen atomien sisäkuorilta (yleensä K ja L kuorilta) elektroneja. Syntyneen vakanssin paikkaa

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 18.4.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla

Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla N E W B R A N D S A M E G R E A T P R O D U C T Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla 10 hengelle Kanttarellikeitto 2 l Kantarelli 4 kpl Salottisipuli 2 kpl Jauhoinen peruna 2 rkl Knorr Valkosipuli

Lisätiedot

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustyötä osa oppilashuoltoa, tavoitteenaan: tukea oppilaan kasvua

Lisätiedot

Ideoita oppitunneille aiheesta Kemia työelämässä

Ideoita oppitunneille aiheesta Kemia työelämässä Ideoita oppitunneille aiheesta Kemia työelämässä Ideat on koottu Kemia työelämässä täydennyskoulutuskurssille osallistuneiden opettajien kurssiin liittyneistä etätehtävistä. Tehtävän tarkoituksena oli

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

5.10 Kemia. Opetuksen tavoitteet

5.10 Kemia. Opetuksen tavoitteet 5.10 Kemia Kemian opetuksen tarkoituksena on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus välittää kuvaa kemiasta

Lisätiedot

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

O L A R I N K O U L U

O L A R I N K O U L U Tervetuloa! Olarin koulun matematiikka- ja luonnontiedeluokan tiedotustilaisuuteen Olarin koulu Olarin lukion ja Olarin matematiikkaja luonnontiede lukion yhteydessä luokat 7-9 yksi pienluokka 8lk:lla

Lisätiedot

Solun perusrakenne I Solun perusrakenne. BI2 I Solun perusrakenne 3. Solujen kemiallinen rakenne

Solun perusrakenne I Solun perusrakenne. BI2 I Solun perusrakenne 3. Solujen kemiallinen rakenne Solun perusrakenne I Solun perusrakenne 3. Solujen kemiallinen rakenne 1. Avainsanat 2. Solut koostuvat molekyyleistä 3. Hiilihydraatit 4. Lipidit eli rasva-aineet 5. Valkuaisaineet eli proteiinit rakentuvat

Lisätiedot

KEMIA 7.LUOKKA. Laajaalainen. liittyvät sisältöalueet. osaaminen. Merkitys, arvot ja asenteet

KEMIA 7.LUOKKA. Laajaalainen. liittyvät sisältöalueet. osaaminen. Merkitys, arvot ja asenteet KEMIA 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Merkitys, arvot ja asenteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja kannustaa oppilasta tunnistamaan

Lisätiedot

Ympäristöntutkimus 67301

Ympäristöntutkimus 67301 Ympäristöntutkimus 67301 Ympäristöntutkimussalkku 67301 Erinomainen uusi opetusmateriaali ympäristön tutkimiseen! Pohjautuu tutkivaan ja ongelmakeskeiseen lähestymistapaan, jossa lähtökohtana ovat lähiympäristöön

Lisätiedot

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä!

Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä! h Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä! Mikä Sydänmerkki-ateria? Sydänmerkki-ateria on terveellisen ruoan merkintäjärjestelmä. Se helpottaa ruokailijaa terveellisen aterian

Lisätiedot

Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus

Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010 Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus Setlementti Louhela ry Päätavoite 4. SETLEMENTTI LOUHELAN RINKULAN JA RINGIN VAPAAEHTOISTOIMINTA ON

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Lukion kemian OPS 2016

Lukion kemian OPS 2016 Lukion kemian OPS 2016 Tieteellisen maailmankuvan rakentuminen on lähtökohtana. muodostavat johdonmukaisen kokonaisuuden (ao. muutoksien jälkeen). Orgaaninen kemia pois KE1-kurssilta - yhdisteryhmät KE2-kurssiin

Lisätiedot

Liian taipuisa muovi

Liian taipuisa muovi Muoviteollisuuden laboratoriossa on huomattu, että tuotannosta tullut muovi on liian taipuisaa. Tämän vuoksi laadunvalvontalaboratorio tutkii IR:n avulla eteenin pitoisuuden muovissa. TAUSTAA Polypropeeni

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma 2016 Kemia vuosiluokat 7-9

Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma 2016 Kemia vuosiluokat 7-9 2016 Kemia vuosiluokat 7-9 Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma Kemia vuosiluokat 7-9 Rauman normaalikoulun kemian opetuksen pohjana ovat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden kemian opetuksen

Lisätiedot

Kemia. Opetuksen tavoitteet

Kemia. Opetuksen tavoitteet Kemia Kemian opetuksen tarkoituksena on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus välittää kuvaa kemiasta yhtenä

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Urheilijan ravitsemus Ravitsemussuositukset Monipuolista ja värikästä Sopivasti ja riittävästi Nauttien ja kiireettömästi Ruokaympyrä Ruokakolmio Lautasmalli

Lisätiedot

ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET

ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET ROBERTS BERRY SMOOTHIE NATURAL Robertsin marjasmoothieissa on marjojen kaikki parhaat ominaisuudet helposti nautittavassa muodossa. Smoothiet on valmistettu

Lisätiedot

Aineenvaihdunta II -kurssin uudistaminen oppimistavoitteet mielessä

Aineenvaihdunta II -kurssin uudistaminen oppimistavoitteet mielessä Aineenvaihdunta II -kurssin uudistaminen oppimistavoitteet mielessä Tuomo Glumoff, FT, Dos. Yliopistonlehtori Oulun yliopisto, Biokemian laitos Opintori 13.12.2012 Kehittämisideana on aineenvaihdunnan

Lisätiedot

Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta

Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta iilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta Kohderyhmä: Työ on suunniteltu yläkoululaisille. Tiedelimun valmistus on alakoululaisia ja yläkoululaisia varten suunniteltu vierailu työ.

Lisätiedot

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2016/2017

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2016/2017 NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2016/2017 Kysykää painettujen kirjojen ja digikirjojen pakettitarjouksia! AINE ÄIDINKIELI 1-3 Jukola Tekstioppi, Sanoma Pro 1 Jukola 1, Sanoma Pro 2 Jukola 2, Sanoma

Lisätiedot

KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS

KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS sivu 1/6 Kohderyhmä: Työ on suunniteltu lukiolaisille Aika: n. 1h + laskut KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS TAUSTATIEDOT tarkoitaa veden sisältämien kemiallisesti hapettuvien orgaanisten aineiden määrää. Koeolosuhteissa

Lisätiedot

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 120 Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 107 114 100 87 93 Oppilasmäärä 80 60 40 20 0 3 5 7 14 20 30 20 30 36 33 56 39 67 48 69 77 76 56 65 35 25 10 9,75 9,5 9,25 9 8,75 8,5 8,25 8 7,75 7,5 7,25 7

Lisätiedot

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa!

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa! Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa Eero Antila Arttu Brade Elsa Nyrhinen Elsa Pekkarinen Iisa Rautiainen Johdanto Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan järjestämällä kurssilla Matematiikka ja

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

EPMAn tarjoamat analyysimahdollisuudet

EPMAn tarjoamat analyysimahdollisuudet Top Analytica Oy Ab Laivaseminaari 27.8.2013 EPMAn tarjoamat analyysimahdollisuudet Jyrki Juhanoja, Top Analytica Oy Johdanto EPMA (Electron Probe Microanalyzer) eli röntgenmikroanalysaattori on erikoisrakenteinen

Lisätiedot

Kosher. Shalom ystävät. Me jatkamme nyt kosher-ruokaan liittyvän lain käsittelyä.

Kosher. Shalom ystävät. Me jatkamme nyt kosher-ruokaan liittyvän lain käsittelyä. Suomen Messiaaninen yhdistys ry www.messiaaninen.net 1 Tooran käskyt käytännön elämässä. Kosher. opettaja: Isak Penzev 2012 Shalom ystävät. Me jatkamme nyt kosher-ruokaan liittyvän lain käsittelyä. Edellinen

Lisätiedot

ORGAANINEN KEMIA. = kemian osa-alue, joka tutkii hiilen yhdisteitä KPL 1. HIILI JA RAAKAÖLJY

ORGAANINEN KEMIA. = kemian osa-alue, joka tutkii hiilen yhdisteitä KPL 1. HIILI JA RAAKAÖLJY ORGAANINEN KEMIA = kemian osa-alue, joka tutkii hiilen yhdisteitä KPL 1. HIILI JA RAAKAÖLJY Yleistä hiilestä: - Kaikissa elollisen luonnon yhdisteissä on hiiltä - Hiilen määrä voidaan osoittaa väkevällä

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 96

1. Koulusi Vastaajien määrä: 96 Asiakastyytyväisyys koulut 1. Koulusi Vastaajien määrä: 96 Elisenvaaaran koulu 0 0% Elisenvaaran lukio 0 0% Kyrön koulu 0 0% Riihikosken koulu 96 100% Yläneen yhtenäiskoulu 0 0% 1/10 2. Ruuan maku Vastaajien

Lisätiedot

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri ÄIDINKIELI VANHA LO LO 2016 AKOLLINEN KOODI KOODI KURINIMI VANHA / Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI1 Kieli tekstit ja vuorovaikutus Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI6 oveltavin osin; kieli kulttuuri

Lisätiedot

Lääkeainejäämät biokaasulaitosten lopputuotteissa. Marja Lehto, MTT

Lääkeainejäämät biokaasulaitosten lopputuotteissa. Marja Lehto, MTT Kestävästi Kiertoon - seminaari Lääkeainejäämät biokaasulaitosten lopputuotteissa Marja Lehto, MTT Orgaaniset haitta-aineet aineet Termillä tarkoitetaan erityyppisiä orgaanisia aineita, joilla on jokin

Lisätiedot

KOTITALOUS. Syventävät opinnot 8-9 vuosiluokilla, taito ja taideaineet

KOTITALOUS. Syventävät opinnot 8-9 vuosiluokilla, taito ja taideaineet KOTITALOUS Syventävät opinnot 8-9 vuosiluokilla, taito ja taideaineet Opetus perustuu kaikille yhteisiin kotitalousopintoihin, jolloin tiedot ja taidot syvenevät ja oppilaiden itsenäisyys ja vastuu kasvaa.

Lisätiedot

Etelä-Tapiolan lukion oppikirjat

Etelä-Tapiolan lukion oppikirjat Etelä-Tapiolan lukion oppikirjat 2019-2020 Kustantajilta on tulossa painettujen kirjojen rinnalle digikirjoja, joissa on lisämateriaaleja. Kannattaa harkita digikirjan hankkimista. Kirjaluettelon merkinnät

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Yrityskylä-opintokokonaisuus muodostuu opettajien koulutuksesta,

Lisätiedot

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO JVi Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO 1. Mitä on JVi? 2. Miksi joka päivä tulisi nauttia 120 ml JVi -juomaa? 3. Voinko käyttää JVi:tä muiden Nu Skin -tuotteiden kanssa? 4. Onko JVi SCS- (Skin Carotenoid

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

1. Lasketaan käyttäen kymmenjärjestelmävälineitä

1. Lasketaan käyttäen kymmenjärjestelmävälineitä Turun MATIKKAKAHVILA 22.09.2016 Teija Laine 1. OTTEITA UUDESTA OPETUSSUUNNITELMASTA: "Vuosiluokkien 3 6 matematiikan opetuksessa tarjotaan kokemuksia, joita oppilaat hyödyntävät matemaattisten käsitteiden

Lisätiedot

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Tiina Tähkä tiina.tahka@oph.fi MAOL Pori 6.10.2012 1 Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

Gastronominen ilta 22.3.2011. Opettajankoulutustilaisuus Lahden yhteiskoulussa 22.2.2011 alkaen kello 17

Gastronominen ilta 22.3.2011. Opettajankoulutustilaisuus Lahden yhteiskoulussa 22.2.2011 alkaen kello 17 Gastronominen ilta 22.3.2011 Opettajankoulutustilaisuus Lahden yhteiskoulussa 22.2.2011 alkaen kello 17 Professori Anu Hopia on auttanut ruokaohjeiden kokoamisessa ja selityksissä. http://molekyyligastronomia.fi/

Lisätiedot