Helsinki No YS 765

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsinki 23.5.2006. No YS 765"

Transkriptio

1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2004 Y No YS 765 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Fortum Power and Heat Oy:n Hyvinkään voimalaitoksen nykyistä toimintaa. LUVAN HAKIJA Fortum Power and Heat Oy PL Fortum LAITOS JA SEN SIJAINTI Hyvinkään voimalaitos Kerkkolankatu Hyvinkää Kiinteistörekisteritunnus: Toimialatunnus: 4011 IPPC luokka: 1.1 Liike ja yhteisötunnus: Ympäristövahinkovakuutus: Vakuutusyhtiö Pohjola, LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 1 momentin kohdat 3 b ja 43 TOIMIVALTAINEN LUPAVIRANOMAINEN Uudenmaan ympäristökeskus Ympäristönsuojeluasetus 6 :n 1 momentin kohta 3 MAKSU A AT20 Asemapäällikönkatu 14 PL 36, Helsinki Puh Faksi kirjaamo.uus@ymparisto.fi Stinsgatan 14 PB 36, FI Helsingfors, Finland Tfn Fax kirjaamo.uus@ymparisto.fi

2 2 (25) ASIAN VIREILLETULO Hakemus on toimitettu Uudenmaan ympäristökeskukseen TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Toimintaa koskevat luvat ja päätökset Alueen kaavoitustilanne Hyvinkään kaupungin rakennuslautakunta on myöntänyt voimalaitokselle rakennusluvan päätöksellä 518/ Uudenmaan lääninhallitus on antanut ilmansuojelulain 11 :ssä tarkoitetun ilmoituksen johdosta päätöksen No YMT 558/ Uudenmaan lääninhallitus on hyväksynyt kiinteistön jätehuoltosuunnitelman päätöksellä No YMT 1279/ Uudenmaan ympäristökeskus on antanut tarkistetun päästöjentarkkailusuunnitelman johdosta päätöksen No YS 256/ Päätöksessä on muutettu lääninhallituksen päätöstä No YMT 558/ Laitoksen jätevesien johtamisesta jätevesiviemäriin ei ole tehty erillistä sopimusta. Vähäisten varastoitavien kemikaalimäärien vuoksi voimalaitoksella ei ole kemikaalilainsäädännön mukaista valvontaviranomaista. Asemakaavassa voimalaitosalue on merkitty yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi (ET). LAITOKSEN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Sijainti Ympäristön tila ja laatu Hyvinkään voimalaitos sijaitsee Sahanmäen teollisuusalueella Hyvinkään kaupungin pohjoisosassa, kaupungin keskustan läheisyydessä. Tontilla sijaitsee voimalaitosrakennus, lämpöakku, maakaasun paineenvähennysasema sekä kytkinkenttä ja muuntaja. Tontin omistaa Fortum Power and Heat Oy. Alueen hydrologia, geologia ja ympäristön luonnon tila Hyvinkään voimalaitos sijaitsee I luokan pohjavesialueen läheisyydessä. Etäisyys pohjavesialueeseen on lähimmillään lännessä noin 250 m ja idässä noin 400 m. Lähimmät vedenottamot sijaitsevat Hausjärven Erkylässä ja Hyvinkään Sveitsin alueella. Erityisesti Sahanmäen teollisuusalueelta virtaava pohjavesi on laadultaan huonoa.

3 3 (25) Ilmanlaatu Julkaisun Uudenmaan ja Itä Uudenmaan maakuntien alueen ilmanlaadun bioindikaattoritutkimus vuosina 2004 ja 2005 mukaan vuoteen 2000 verrattuna Hyvinkään jäkälälajisto oli hieman köyhtynyt ja vauriot lisääntyneet. Pahat ja selvät vauriot keskittyivät kaupungin keskusta alueelle, mutta selviä vaurioita havaittiin myös keskustaajaman ulkopuolella Helsinki Hämeenlinna moottoritien varrella. Neulasten rikki ja typpipitoisuudet olivat pysyneet samalla tasolla kuin vuonna 2001 ja pitoisuudet olivat hieman koko tutkimusalueen keskiarvoja alhaisemmat. Neulasten typpipitoisuus oli puuston kasvun kannalta sopiva yhdellä keskustan näytealalla. Muilla näytealoilla pitoisuudet olivat välttäviä. Rikkipitoisuudet olivat lievästi kohonneita kahdella näytealalla. Maaperän tila Voimalaitoksen toiminnasta ei ole havaittu aiheutuneen polttoaine tai kemikaalivahinkoja maaperään, eikä maaperän tilaa ole tutkittu. Alueet ja kohteet, joihin toiminnalla voi olla vaikutuksia Lähimmät asuintalot ovat noin 400 metrin päässä idässä junaradan toisella puolella. Tällä samalla alueella sijaitsevat lähimmät päiväkodit ja terveysasema noin metrin päässä voimalaitoksesta. Voimalaitokselta on noin 700 metriä Hausjärven kunnan rajalle ja rajalla olevalle Perä Kerkkolan asuntoalueelle. Hyvinkäällä ja lähialueilla on useita luontoarvoltaan merkittäviä alueita. Noin 1,5 kilometrin päässä voimalaitoksesta länteen sijaitsee valtakunnalliseen harjujensuojelualueeseen kuuluva Sveitsinharju. Lähimmät Natura 2000 alueet, Kytäjä Usmin metsäalue, Petkelsuo ja Järvisuo Ridasjärvi, sijaitsevat noin 4 6 kilometrin päässä. Melu, liikenne ja muu kuormitus alueella Sahanmäen teollisuusalueella sijaitsee voimalaitoksen lisäksi Saint Gobain Isover Oy:n lasivillatehdas, Hyvinkään Lämpövoima Oy:n lämpölaitos ja muuta teollisuutta. Vuosina Hyvinkään voimalaitoksen osuus kaikkien Hyvinkään alueen ympäristölupavelvollisten laitosten päästöistä ilmaan on ollut keskimäärin: hiukkaset ja rikkidioksidi 0 %, typen oksidit typpidioksidina 70 % sekä hiilidioksidi 83 %. LAITOKSEN TOIMINTA Yleiskuvaus toiminnasta Vuonna 1989 toimintansa aloittanut Hyvinkään voimalaitos tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon sekä kaukolämpöä Hyvinkään kaupungin kaukolämpöverkkoon. Voimalaitos koostuu kaasuturbiinista, pakokaasukattilasta ja lämpöakusta. Laitos on normaalisti miehittämätön ja sitä valvotaan Fortumin Hämeenlinnan voimalaitokselta. Laitoksella käydään tarkastuskäynnillä noin kolme kertaa viikossa.

4 4 (25) Tuotteet, tuotanto ja kapasiteetti Kaasuturbiinilaitteistoon kuuluvat kompressori, polttokammio ja turbiini. Kompressori ahtaa ilmaa polttokammioon, jossa polttoaine poltetaan. Polttokammiosta palamiskaasut johdetaan turbiiniin, joka pyörittää samalla akselilla olevia kompressoria ja sähköä tuottavaa generaattoria. Turbiiniin jälkeen palamiskaasut johdetaan pakokaasukattilaan, jossa kaasujen lämpöenergia otetaan talteen kaukolämpöveteen. Kaasuturbiinin käydessä kysynnän ylittävä lämmöntuotanto varastoidaan m 3 :n kaukolämpöakkuun. Varastoitu lämpö puretaan kaukolämpöverkkoon kysynnän kasvaessa tai silloin, kun kaasuturbiini ei ole käynnissä. Voimalaitos toimittaa kaukolämpöä koko vuoden. Talvikaudella laitos toimii ympärivuorokautisesti. Kevät ja syyskauden välisenä aikana laitosta käytetään jaksoittain, jolloin kaasuturbiini käy täydellä teholla päivisin ja muun ajan se seisoo. Laitoksen pääpolttoaine on maakaasu. Tarvittaessa varapolttoaineena käytetään kevyttä polttoöljyä. Kevyttä polttoöljyä on varauduttu käyttämään maksimissaan tonnia vuodessa, mikä vastaa kahden viikon kulutusta. Seuraavassa taulukossa on esitetty tiedot voimalaitoksesta. Kaasuturbiini, pakokaasukattila ja lämpöakku Polttoaineet maakaasu kevyt polttoöljy (varapolttoaine) Polttoaineteho 130 MW ( 2 ºC) Kaasuturbiinin sähköteho 40 MW Pakokaasukattilan lämpöteho 70 MW Lämpöakun kapasiteetti 440 MWh Hyötysuhde sähköntuotanto 28,2 % kokonaistuotanto 84 % Käyntiaika h Polttoaineen kulutus 2005 maakaasu 56 milj.m 3 kevyt polttoöljy 0,2 t Tuotanto 2005 sähkö 160 GWh lämpö 310 GWh Polttoaineet ja kemikaalit Maakaasun tehollinen lämpöarvo on 36 MJ/m 3 (n). Maakaasu ei sisällä tuhkaa tai rikkiä. Kevyen polttoöljyn tehollinen lämpöarvo on 42,8 MJ/kg, tuhkapitoisuus alle 0,01 % ja rikkipitoisuus 0,1 %. Kevyt polttoöljy varastoidaan Hyvinkään Lämpövoima Oy:n alueella (tontti ) sijaitsevassa m 3 :n säiliössä. Säiliö on varustettu m 3 :n suoja altaalla. Säiliö on vuokrattu Hyvinkään Lämpövoima Oy:ltä ja öljy pumpataan säiliöstä maanalaista putkea pitkin Hyvinkään voimalaitokselle. Noin 100 m pitkä siirtoputki on vuodelta 1989 ja sen omistaa Fortum. Siirtoputken eristeessä on hälytinkaapeli, joka havaitsee nestevuototilanteessa tapahtuvan eristeen sähkönjohtokyvyn muutoksen. Siirtoputken vuotohälytysjärjestelmän toiminta tarkastetaan kerran vuodessa. Siirtoputken kunto tarkastetaan vuosittain nostamalla putkessa olevan kevyen polttoöljyn paine normaalia korkeammaksi. Tiedot merkittävimmistä voimalaitoksella varastoitavista kemikaaleista on esitetty seuraavassa taulukossa.

5 5 (25) Liikenne Kemikaali tai valmiste Luokitus Maksimi varastomäärä Kaasuturbiinin voiteluöljy 6 m 3 Muuntajaöljy 10 t Ammoniakkivesi, 25 % C, N 0,09 m 3 Hydratsiini T, N 0,09 m 3 Muita erilaisia vedenkäsittelykemikaaleja vaihtelee:, C, Xn, Xi, O yhteensä alle 0,5 m 3 LUOKITUKSET: F helposti syttyvä F+ erittäin helposti syttyvä O hapettava T myrkyllinen T+ erittäin myrkyllinen E Xn Xi C N Räjähtävä haitallinen ärsyttävä syövyttävä ympäristölle vaarallinen Muuntajan alla on betoninen suoja allas, johon mahtuu muuntajan koko öljymäärä. Vaarallisia kemikaaleja säilytetään lukituissa kemikaalikonteissa pihalla. Laitoksen sisällä varastoidaan kemikaaleja vain pieniä määriä käyttöä varten ja nestemäisten kemikaalien syöttöpaikoilla on suoja altaat. Hydratsiini varastoidaan viileässä, kuivassa hyvin tuuletetussa paloturvallisessa tilassa. Hyvinkään voimalaitoksen laitosalueella ei ole raskasta liikennettä. Kevyttä polttoöljyä tuodaan läheisellä Hyvinkään Lämpövoima Oy:n tontilla sijaitsevalle öljysäiliölle muutamia kertoja vuodessa. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Jätevedet ja päästöt vesiin ja viemäriin Päästöt ilmaan Voimalaitos käyttää vesijohtovettä noin m 3 vuodessa. Pääosa vedestä kuluu höyryruiskutukseen. Syntyvät jätevedet johdetaan kaupungin viemäriverkkoon. Tuotantotilojen lattiakaivojen vedet johdetaan hälytyksellä varustetun öljynerottimen kautta. Öljynerotuskaivon hälyttimen toiminta tarkastetaan 1 2 kertaa vuodessa. Asfaltoidun alueen ja muuntajan suoja altaan hulevedet johdetaan sadevesiviemäriä pitkin maastoon voimalaitoksen länsipuolelle. Suoja altaan vesitysventtiili pidetään normaalisti suljettuna ja avataan vain suoja allasta vesitettäessä. Voimalaitoksen savukaasut johdetaan maanpinnasta 55 m korkean teräspiipun kautta. Savukaasun virtausnopeus piipun suulla on 21 m/s. Seuraavassa taulukossa on esitetty laitoksen keskimääräiset vuosipäästöt ilmaan vuosina sekä päästöt ilmaan vuonna Lisäksi on esitetty päästökomponenttien ominaispäästöt ja pitoisuudet savukaasuissa yksikössä mg/m 3 (n) kuivaa savukaasua muunnettuna 15 %:n happipitoisuuteen. Maakaasun poltosta ei tule rikkidioksidi tai hiukkaspäästöjä. Päästökomponentti Ominaispäästö ja Päästöt keskimäärin Päästöt 2005 pitoisuus Typen oksidit (NO X ) 100 mg/mj 190 t/a 200 t typpidioksidina, NO mg/m 3 (n) Hiilidioksidi, CO 2FOSS 55,8 g/mj t/a t

6 6 (25) Kaasuturbiinin takuumittauksissa 1989 savukaasujen typen oksidien pitoisuus oli noin 340 mg/m 3 (n). Vuonna 1994 kaasuturbiinilla on otettu käyttöön höyryruiskutukseen perustuva typen oksidien vähentämismenetelmä. Kaasuturbiiniin ruiskutettavan höyryn määrää rajoittaa se, että suuri höyryruiskutusmäärä voi vaurioittaa turbiinia. Kaasuturbiinilla on käynnistyksiä noin 100 vuodessa, joista pääosa tapahtuu kesäaikaan. Käytännössä höyryruiskutus saadaan käyttöön noin 30 minuutin kuluttua käynnistyksestä. Turbiinin alasajossa höyryruiskutus on käytössä lähes loppuun asti. Kaasuturbiinin normaaliajossa höyryruiskutuksen häiriötilanteita on useita kymmeniä vuodessa. Häiriöitä aiheuttavat muun muassa vesilaitoksen täyssuolanpoiston häiriöt ja häiriöt pakokaasukattilassa. Häiriöiden pituudet vaihtelevat normaalisti muutamasta minuutista muutamiin tunteihin. Melu Voimalaitoksen normaali käyntimelu on tasaista. Poikkeuksellista melua aiheuttaa varoventtiilien toiminta häiriötilanteissa. Sahanmäen teollisuusalueella on tehty melumittaus 2000 luvun alussa. Alueen energiantuotantolaitosten piippumelu ja lasivillatehtaan melu oli 48 db(a). Mittausten perusteella on arvioitu, ettei alueen teollisuusmelu normaaliolosuhteissa aiheuta haittaa asukkaille. Voimalaitoksen aiheuttamasta melusta ei ole tullut valituksia. Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen Arvio merkittävimmistä laitoksen toiminnassa syntyvistä jätteistä on esitetty seuraavassa taulukossa. Ongelmajätteet on merkitty tähdellä *. Jäte ja tunnusnumero Määrä vuodessa Käsittely Tavanomainen sekajäte 2 5 t Kaatopaikka Jäteöljy* 1 m 3 Ongelmajätelaitos Muut ongelmajätteet huollosta* t Ongelmajätteet kerätään niille varattuihin astioihin ja erilaiset ongelmajätteet pidetään erillään toisistaan. Pienet ongelmajäte erät toimitetaan Hämeenlinnan voimalaitokselle ja sieltä edelleen jätteen käsittelyyn ympäristöluvan saaneelle yritykselle. Suuremmat erät, kuten turbiinin öljynvaihdon yhteydessä syntyvä jäteöljy (7 10 vuoden välein), toimitetaan suoraan ongelmajätteen käsittelyyn. Ongelmajätteiden siirrosta laaditaan asiakirja, josta ilmenevät tiedot ongelmajätteestä, luovuttajasta, kuljettajasta, kuljetustavasta ja vastaanottajasta. Jätteiden ja ongelmajätteiden laadusta, määrästä, käsittely ja hyödyntämistavoista sekä ongelmajätekuljetusten toimituspäivämääristä pidetään kirjaa jätelain vaatimusten mukaisesti. Päästöt maaperään (estäminen) Normaalitoiminnassa ei synny päästöjä maaperään.

7 7 (25) PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA (BAT) EIPPCB:n (European Integrated Pollution Prevention and Control Bureau) julkaiseman suurten voimalaitosten parhaan käyttökelpoisen tekniikan referenssidokumentin mukaan olemassa olevien kaasuturbiinien BAT päästötaso typen oksidien osalta on mg/m 3 (n) 15 % happipitoisuudessa. Referenssidokumentin mukaan kyseinen päästötaso voidaan saavuttaa vesi ja höyryruiskutuksella tai katalyyttisella (SCR) menetelmällä. Hyvinkään voimalaitoksella käytetään höyryruiskutusta, joka on ollut käyttöönottoajankohtanaan parasta saatavilla ollutta tekniikkaa. Laitoksen käyttö ja kunnossapito, tuotantotekniikka, savukaasujen puhdistus sekä vahinkotilanteisiin varautuminen edustavat hakemuksen mukaan tämänhetkistä parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Hankinnoissa on käytetty hankintahetkellä yleisesti käytössä ollutta uusinta tekniikkaa. Vahinkoihin ja onnettomuuksiin on varauduttu teknisin ratkaisuin, toimintaohjein sekä turvallisuusjohtamis ja ympäristönhallintajärjestelmin. Ympäristöasioiden hallintajärjestelmä Hyvinkään voimalaitoksen toimintajärjestelmään on integroitu standardin ISO mukainen ympäristöasioiden hallintajärjestelmä, standardin BS 8800 mukainen työterveys ja turvallisuusjohtamisjärjestelmä sekä standardin ISO 9001:2000 mukainen laatujärjestelmä. Toimintajärjestelmän dokumentaatio koostuu ohjeistoista, prosessikuvauksista ja malleista sekä seurantatiedoista standardien vaatimusten mukaan. Toimintajärjestelmää ja toimintaa arvioidaan sisäisissä auditoinneissa toimintajärjestelmän tason todentamiseksi ja jatkuvaan parantamiseen tähtäävien kehityskohteiden löytämiseksi. Energiatehokkuus Fortum Power and Heat Oy on liittynyt lämpölaitosalan energiansäästösopimukseen ja Hyvinkään voimalaitoksella on suoritettu useita energiansäästöön tähtääviä toimenpiteitä. Kaasuturbiinin sähköntuotannon hyötysuhde on 28,2 % ja koko prosessin (sähkö + lämpö) on 84 %. Hyötysuhteen parantamismahdollisuudet on systemaattisesti kartoitettu. Lämpöakulla tasataan kaukolämpökuorman muutoksen vaikutuksia ja vältetään epätaloudellista tuotantoa osakuormalla. Kunnossapito seuraa ja ylläpitää laitteiden kuntoa, jolloin vältetään turhia ylösajoja, joissa energiaa kuluu muuhun kuin varsinaiseen tuotantoon. TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Laitoksen toiminnalla ei ole hakemuksen mukaan vaikutusta vesistöön eikä maaperään. Savupiipun mitoituksessa on käytetty typpidioksidin päästötasona 50 g/s, mikä vastaa toimintaa ilman höyryruiskutusta. Höyryruiskutuksen toimiessa typen oksidien päästötaso on noin 15 g/s, joten laitoksen aiheuttama typpidioksidipitoisuus ympäristössä on merkittävästi mitoitusta alhaisempi. Kevyen polttoöljyn käyttö voimalaitoksella on hakemuksen mukaan niin vähäistä, ettei siitä syntyvillä rikki ja hiukkaspäästöillä ole merkitystä alueen ilmanlaatuun.

8 8 (25) LAITOKSEN TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Käyttötarkkailu Päästötarkkailu Hyvinkään voimalaitoksen käytön valvonta tapahtuu Fortum Power and Heat Oy:n Hämeenlinnan voimalaitoksella. Hyvinkään voimalaitoksella käydään tarkastuskäynnillä yleensä kolme kertaa viikossa. Laitoksen toimintaa tarkkaillaan normaalien prosessiparametrien avulla. Polttoaineen kulutusseuranta perustuu Gasum Oy:n tekemään määrämittaukseen paineenalennusasemalla. Kaasuturbiinin käynnistysten lukumäärät ja käyntiajat dokumentoidaan. Kaasuturbiinin toimintaa tarkkaillaan jatkuvatoimisilla turbiinin jälkeisten savukaasujen lämpötilamittauksilla. Käyttötarkkailuun liittyvää savukaasujen happipitoisuuden mittausta käytetään hyväksi myös päästölaskennassa. Seuraavassa taulukossa on esitetty tiedot voimalaitoksella suoritettavasta päästöjen tarkkailusta ja mittauksista. Tarkkailtava suure Mittaustiheys Mittausmenetelmä typen oksidit jatkuva mittaus Monitor Labs 9841 Kemiluminesenssi happipitoisuus jatkuva mittaus ABB ZDT/0120 Zirkoniumoksidianturi lämpötila jatkuva mittaus Teleperm Pt100 Vastusanturi paine jatkuva mittaus painemittari hankitaan vuoden 2006 aikana vesihöyry laskennallisesti tilavuusvirta laskennallisesti Savukaasujen tilavuusvirran laskenta perustuu kaasuturbiinivalmistajan ilmoittamaan normipisteen savukaasumäärään, jota korjataan käyttöolosuhteiden mukaisesti. Savukaasun vesihöyrypitoisuus mitataan epäsuorasti laskemalla yhteen polttoaineen palamisessa syntynyt vesi sekä polttimille ruiskutettu vesi. Laskennassa ei huomioida ulkoilman kosteutta, jonka merkitys on arvioitu pieneksi. Koska maakaasu ja kevyt polttoöljy ovat tasalaatuisia, ei savukaasujen koostumus ja olosuhteet kaasuturbiinin jälkeen juurikaan vaihtele. Polttoaineen laatua ei seurata voimalaitoksella, vaan laatutiedot saadaan polttoaineen toimittajilta. Mikäli laitoksella joudutaan käyttämään kevyttä polttoöljyä, rikkidioksidipäästöt voidaan arvioida ainetaseisiin perustuen. Mittalaitteiden raakadatan käsittely NO X mittauksen (ppm) ja apusuureiden (happipitoisuus, lämpötila, paine) mittalaitteiden lukemat päivittyvät automaatiojärjestelmään, johon typen oksidien mittalaitteen lukemat korjataan kalibrointifunktion avulla. Automaatiojärjestelmän mittaustulokset ovat nähtävänä myös valvomonäytöllä. Prosessitietokone kerää automaatiojärjestelmästä mittalaitteiden yksittäisiä lukemia 30 sekunnin välein. Prosessitietokoneella mit

9 9 (25) taustulokset käsitellään käytön tarkkailun ja päästöraja arvojen valvonnan kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla. Automaatiojärjestelmästä kerätyistä yksittäisistä arvoista lasketaan yhden minuutin keskiarvoja ja näistä edelleen kymmenen minuutin keskiarvoja. NO X mittaustulokset muunnetaan seuraaviin kuivien savukaasujen olosuhteisiin: lämpötila 273 K, paine 101,3 kpa ja happipitoisuus 15 %. Savukaasun virtaustulokset muunnetaan yksikköön m 3 /s ja päästömittaustulokset yksikköön mg/m 3. Muunnoksessa käytetään apusuureiden mittaustuloksia. Päästölaskennat suoritetaan reaaliaikaisesti kymmenen minuutin välein. Laskentatulosten jatkokäytön vuoksi kuhunkin kymmenen minuutin keskiarvoon liitetään tieto laitoksen tilasta. Kymmenen minuutin arvoista lasketaan tuntikeskiarvot. Tulosten luotettavuuden varmistamiseksi tuntikeskiarvo hylätään, jos mittareiden kalibrointi tai vikaaika on 20 minuuttia tai enemmän kuluvalla tunnilla. Hylättyjä tuntiarvoja ei käytetä laskennassa. Raja arvoon verrattavat 48 tunnin ja kuukauden keskiarvopitoisuudet Raja arvoon verrattavien keskiarvojen laskentaan käytetään sellaisia hyväksyttyjä tuntikeskiarvoja, joiden mittausaikana laitos on ollut normaaliajossa (= kytkettynä verkkoon). Laitos kytketään verkkoon noin 20 minuutin kuluttua käynnistyksestä. Laskentaan ei oteta mukaan käynnistys, alasajo ja häiriötilanteita. Raja arvoon verrattavat 48 tunnin keskiarvot lasketaan kahden peräkkäisen kalenterivuorokauden tuntiarvoista. Raja arvoon verrattavat kuukausikeskiarvot lasketaan kalenterikuukauden tuntiarvoista. Jos jonain vuorokautena hylätään mittausjärjestelmän käytettävyyshäiriön vuoksi enemmän kuin kolme tuntikeskiarvoa, hylätään koko vuorokauden tuntiarvot. Hylätyn vuorokauden tuntiarvoja ei käytetä raja arvoon verrattavien keskiarvopitoisuuksien laskentaan. Kuukausi ja vuosipäästöjen laskenta Kokonaispäästöjen (t/kk, t/a) laskentaan käytetään sellaisia hyväksyttäviä tuntikeskiarvoja, joiden mittausaikana laitos on ollut käytössä. Päästömäärät saadaan savukaasujen epäpuhtauspitoisuuksien ja tilavuusvirtausten tuntiarvoista. Myös kattilan käynnistys ja alasajotilanteissa sekä häiriötilanteissa ilmaan joutuneiden epäpuhtauksien kokonaismäärät lasketaan jatkuvatoimisten savukaasumittausten avulla. Näiden tilanteiden aikaiset päästöt lasketaan mukaan kokonaispäästöihin. Ominaispäästön (mg/mj) kuukausi ja vuosikeskiarvot lasketaan kokonaispäästöjen ja samana aikana sisään syötetyn energian osamääränä. Laskennassa huomioidaan ylös ja alasajot sekä häiriötilanteet. Mittaustulosten tallentaminen Prosessitietokoneelle tallennetaan 450 päivän ajaksi raakadatan kymmenen minuutin arvot ja tuntiarvot (kalibrointisuoralla korjattu mittarin ulostulo) sekä laskennan tuottamat kymmenen minuutin arvot ja tuntiarvot. Lisäksi edellä mainitut arvot tallennetaan vuosittain pitkäaikaisesti säilytettäväksi.

10 10 (25) Laadunvarmennus Raportointi Laitteiden kunnossa pysyminen varmistetaan käynnin aikana ja revisiossa tehtävillä ennakkohuolto, korjaus ja muutostöillä. Savukaasupäästöjen mittalaitteiden laadunvarmistus ja huoltoajankohdat kirjataan laitekohtaiseen päiväkirjaan tai sähköiseen kunnossapidon tietokantaan. Mittalaitteiden laadunvarmistusmenettelyistä ja huolloista pidetään käyttöpäiväkirjaa. Jatkuvatoimiselle päästömittaukselle (NO X ) tehdään vertailumittaukset käyttöönoton jälkeen ja siitä eteenpäin kerran viidessä vuodessa. Vertailumittaukset tehdään standardin SFS EN (Stationary source emissions. Quality assurance of automated measuring systems) QAL2 menettelyn (Quality Assurance Level 2) mukaisesti. Vertailumittaukset teetetään ulkopuolisella mittaajalla. QAL2 menettelyssä tarkastetaan jatkuvatoimisen mittalaitteen toiminta, määritetään mittalaitteelle kalibrointifunktio referenssimittausten avulla sekä testataan mittalaitteen luotettavuus. Referenssimittausmenetelmänä käytetään ensisijaisesti CENstandardia ja sen puuttuessa muuta kansainvälistä tai kansallista standardia. Vertailumittausraportissa määritetyt kalibrointifunktion suureet päivitetään päästölaskennan automaatiojärjestelmään välittömästi mittausraportin ollessa käytettävissä. Päästömittausten epävarmuudelle on asetettu enimmäisarvot (95 %:n luottamusvälin arvot). Mikäli mittalaitteen luotettavuus ei täytä vaatimuksia, mittalaite ja sen tulosten laskennalliseen käsittelyyn vaikuttavat apusuuremittarit huolletaan ja kalibroidaan. QAL2 menettelyä ei käytetä päästörajojen toteutumisen seuraamiseen. Jatkuvatoimiselle päästömittaukselle (NO X ) tehdään laadunvarmistustestit vuosittain standardin SFS EN AST menettelyn (Annual Surveillance Test) mukaisesti. Laadunvarmistustestit teetetään ulkopuolisella asiantuntijalla. Vuosittaisessa laadunvarmistuksessa tarkistetaan mittaustulosten luotettavuus toiminnallisilla testeillä ja rinnakkaismittauksilla. Menettelyllä tarkistetaan myös, onko QAL2 menettelyllä saatu kalibrointifunktio edelleen paikkansapitävä. AST menettelyä ei käytetä päästörajojen toteutumisen seuraamiseen. Jatkuvatoimiselle päästömittaukselle (NO X ) tehdään laadunvarmistus kerran kuukaudessa standardin SFS EN QAL3 menettelyn (Quality Assurance Level 3) mukaisesti. Laadunvarmistus tehdään laitoksen toimesta. Menettelyn avulla havaitaan nolla ja kalibrointipisteiden mahdolliset siirtymät sekä se, milloin laite vaatii huoltoa. Huoltovälit määräytyvät laitetoimittajien ohjeiden, laadunvarmistusmenettelyiden ja saatujen käyttökokemusten mukaan. Mittalaitteiden QAL3 menettelyn mukainen laadunvarmistus ja huoltotoimenpiteet suoritetaan laitetoimittajien ohjeiden mukaisesti. Laitoksen toiminnasta ja päästöistä raportoidaan vuosittain ympäristönsuojeluviranomaisille.

11 11 (25) POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Riskiarviointi Voimalaitoksen riskejä kartoitetaan säännöllisesti osana ympäristöasioiden hallintajärjestelmää. Toiminnasta ympäristölle aiheutuvia vaaratekijöitä ovat kaasuvuoto, kaasuräjähdys, öljyn tai muiden kemikaalien pääsy maaperään sekä tulipalo. Riskit ovat hakemuksen mukaan pieniä, sillä vahinkotilanteisiin on varauduttu öljynerottimien, hälytysautomatiikan, sammutusjärjestelmien, tarkkailun sekä toimintaohjeiden ja suunnitelmien avulla. Myös varastoitavien kemikaalien määrät ovat pieniä. Toimet onnettomuuksien estämiseksi Ensisijaisena onnettomuuksien ehkäisytoimena on suorittaa laitteisiin, putkistoihin, säiliöihin yms. liittyvät tarkastus, ennakkohuolto ja kunnossapitotoimenpiteet niin, että laitteistojen kunto kaikissa tilanteissa vastaa asetettuja vaatimuksia. Tarvittava koulutus ja työhön opastus annetaan aina uuden henkilön tullessa palvelukseen. Lisäksi koulutusta annetaan aina uuden laitteen tai järjestelmän tullessa käyttöön sekä muulloinkin tarvittaessa. Kaasuvuotojen ehkäisemiseksi kaasulinja ja sen laitteet pidetään mahdollisimman hyvässä kunnossa. Kemikaalien varastoinnissa ja käsittelyssä noudatetaan voimassa olevia säädöksiä ja määräyksiä sekä annettuja käyttöohjeita. Palo, pelastus ja suojelutoiminnalle on nimetty vastuuhenkilö. Kaikista laitoksella käytettävistä kemikaaleista on käytettävissä käyttöturvallisuustiedotteet. Voimalaitoksessa on rakenteellinen palosuojaus. Turvatekniikan keskus on tarkastanut Hyvinkään Lämpövoima Oy:n omistaman kevytöljysäiliön kunnon viimeksi kesäkuussa Toimet onnettomuus ja häiriötilanteissa Savukaasujen päästöraja arvon ylityksistä saadaan hälytys. Päästörajan lisäksi automaatiojärjestelmään on asetettu raja arvoa pienempi kynnysarvo, jonka ylittymisestä myös saadaan hälytys. Riskikohteiden päivystys, tarkastus, ja onnettomuustilanteissa hälyttäminen tapahtuvat ohjeiden mukaisesti. Vahinkotapahtumat pyritään havaitsemaan ja toimenpiteisiin ryhtymään ennen kuin ympäristölle aiheutuu seurauksia. Kaikki häiriöt raportoidaan ja niiden määrää seurataan. Voimalaitokselle on laadittu palontorjunta ja pelastussuunnitelma ja toiminta tulipaloissa on ohjeistettu. Laitos on varustettu automaattisella paloilmoittimella, joka on yhdistetty hätäkeskukseen ja Hämeenlinnan voimalaitoksen valvomoon. Kattilarakennuksessa on myös paloilmoituspainikkeet. Palohälytyksen tapahtuessa kaasuturbiini menee pikasulkuun ja laitosrakennuksen ulkoseinustalla oleva kaasuventtiili sulkeutuu. Kaasuturbiini on suojattu automaattisella CO 2 sammutuslaitteistolla. Laitoksella on varastoituna pieniä määriä imeytysainetta. Mikäli kevyen polttoöljyn siirtoputken vuotohälytin antaa hälytyksen, on Hyvinkään Lämpövoima Oy:n tontilla sijaitsevan öljysäiliön venttiili käytävä sulkemassa manuaalisesti.

12 12 (25) LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Hakemusta on täydennetty Lupahakemuksesta tiedottaminen Uudenmaan ympäristökeskus on tiedottanut asian vireilletulosta kuuluttamalla lupahakemuksesta ilmoitustaulullaan ja Hyvinkään kaupungin ilmoitustaululla sekä ilmoittamalla kuulutuksesta Aamuposti ja Hyvinkään Kellokas nimisissä sanomalehdissä. Hakemuksesta on erikseen annettu tieto tiedossa oleville asianosaisille. Tarkastukset, neuvottelut ja katselmukset Lausunnot Muistutukset Ympäristölupahakemusta koskeva tarkastus on suoritettu Tarkastusmuistio No YS 367/ on liitetty asiakirjoihin. Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Hyvinkään kaupungin ympäristölautakunnalta, Hyvinkään kaupunginhallitukselta, Riihimäen kaupungin ympäristölautakunnalta ja Hausjärven kunnan ympäristölautakunnalta. Hausjärven kunnan ympäristölautakunta toteaa päivätyssä lausunnossaan, ettei sillä ole huomautettavaa hakemuksesta. Hyvinkään kaupungin ympäristölautakunta toteaa päivätyssä lausunnossaan, että Sahanmäen kaasuturbiinilaitos on liikenteen ohella merkittävin yksittäinen typen oksidien päästölähde Hyvinkäällä. Ilmanlaatua seurataan kuntien ja Uudenmaan ympäristökeskuksen välisenä yhteistarkkailuna ja toiminnanharjoittajan tulisi osallistua tähän. Poikkeuksellisia päästöjä aiheuttavista tilanteista ei ole tullut tietoja Hyvinkään kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Riihimäen kaupungin ympäristölautakunta toteaa päivätyssä lausunnossaan, että laitoksen savukaasujen leviämisaluetta ei ole mallinnettu eikä hakemuksessa esitetty. Savukaasupäästöjen vaikutuksia on arvioitu ainoastaan Hyvinkään osalta. Savukaasupäästöjen leviämisalue on selvitettävä ja vaikutukset ilmanlaatuun arvioitava myös Riihimäen ja Hausjärven osalta. Laitoksen on edustettava savukaasujen puhdistuksen osalta parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Koska laitos sijaitsee tärkeän pohjavesialueen läheisyydessä, on kemikaalien varastointi ja käsittely kiinteistöllä järjestettävä siten, etteivät kemikaalit pääse mahdollisen vahingon sattuessa maaperään. Öljysäiliö on varustettava suoja altaalla, jonka tilavuus riittää suurimmalle kerralla varastoitavalle öljymäärälle. Hakemuksen johdosta ei ole annettu muistutuksia.

13 13 (25) Hakijan kuuleminen ja vastine Luvan hakijalle on päivätyllä kirjeellä No YS 368 varattu tilaisuus esittää vastineensa annetuista lausunnoista. Fortum Power and Heat Oy esittää päivätyssä vastineessaan muun muassa seuraavaa: Yhtiö voi osallistua Hyvinkään ilmanlaadun yhteistarkkailuun ja siitä Hyvinkään kaupungille tulevaisuudessa aiheutuviin kustannuksiin kohtuullisella osuudella. Osuuden määrittämisessä tulisi ainakin huomioida päästöjen osuus Hyvinkään kokonaispäästöistä. Savupiipun päästökorkeuden vaikutusta savukaasujen leviämiseen ja ilman typenoksidipitoisuuksiin selvitettiin voimalaitoksen suunnittelun yhteydessä leviämislaskelmilla. Tulosten mukaan suunniteltu piipun korkeus 50 m olisi riittävä takaamaan, että ilmanlaadun ohjearvot eivät ylity. Hyvinkään voimalaitoksen vaikutuksia on ollut mahdollista seurata ilmanlaadun mittauksilla ja bioindikaattoritutkimuksin. Ilmanlaadun mittaustulosten ja Hyvinkään voimalaitoksen päästömäärien perusteella voidaan arvioida, että voimalaitoksen vaikutus Riihimäen ja Hausjärven ilmanlaatuun on hyvin vähäinen. Leviämismallinnus on tarpeeton, koska se ei tuota merkityksellistä lisäinformaatiota. Hyvinkään voimalaitos edustaa koko toiminnaltaan parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Kemikaalien varastointi ja käyttö on asianmukaista ja yhtenä päämääränä varastointia ja toimintatapoja suunniteltaessa on ollut kemikaalivahinkojen estäminen. Kemikaalien käyttö on vähäistä ja varastoitava kemikaalimäärä pieni. Kemikaalit varastoidaan sisätiloissa erillisissä säiliöissä tai varastotiloissa sekä myyntipakkauksissa. Lattiakaivojen vedet johdetaan öljynerottimen kautta viemäriin, joka on mahdollista sulkea käsikäyttöisellä sulkuventtiilillä. Fortum Power and Heat Oy on vuokrannut öljysäiliön ja varastoi siinä enimmillään säiliön suojaaltaan tilavuuden verran öljyä. VIRANOMAISEN RATKAISU Ratkaisu Uudenmaan ympäristökeskus myöntää Fortum Power and Heat Oy:n polttoaineteholtaan 130 MW:n Hyvinkään voimalaitoksen hakemuksen mukaiselle toiminnalle ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan seuraavin lupamääräyksin. Vastaus yksilöityihin vaatimuksiin ja lausuntoihin Lausunnoissa esitetyt näkökohdat on otettu huomioon tämän lupapäätöksen määräyksissä ja perusteluissa. Ottaen huomioon laitoksen polttoainetehon ja käyttömäärän Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, että seuraavan lupamääräysten tarkistamisen yhteydessä on syytä selvittää typen oksidien vähentämistekniikoiden kehitys ja käyttöönottomahdollisuudet. Mahdollisten nykyistä höyryruiskutusta tehokkaamman puhdistusmenetelmän käyttöönottotarpeen selvittämiseksi on samassa yhteydessä syytä tehdä leviämislaskelmat, joissa vertaillaan nykyisen tekniikan ja uusimman BAT tekniikan vaikutuksia alueen ilmanlaatuun.

14 14 (25) Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi Päästöt vesiin ja viemäreihin (YSL 43 ) 1. Voimalaitoksessa syntyvät jätevedet on johdettava vesihuoltolaitoksen viemäriin. Muuntajan suoja altaan hulevedet voidaan johtaa valvotusti maastoon. Piha alueen hulevedet voidaan johtaa maastoon. 2. Voimalaitoksen lattiavedet on johdettava öljynerotuksen kautta. Öljynerottimet on varustettava hälyttävillä öljynilmaisimilla ja hälytysjärjestelmien toimivuus on testattava vähintään vuoden välein. Toiminnanharjoittajan on oltava selvillä käyttämiensä kemikaalien haittavaikutuksista. Viemäriin ei saa johtaa jätevesiä siten, että siitä aiheutuu vauriota viemäriverkolle, haittaa puhdistamon toiminnalle tai puhdistamolietteen hyötykäytölle. Luvan saaja on vastuussa jäteveden johtamisesta mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, haitasta tai muusta edunmenetyksestä. Päästöt ilmaan (YSL 43, VNA 766/2000, VNA 1017/2002) 3. Voimalaitoksen savukaasut on johdettava maanpinnasta vähintään 55 metriä korkean piipun kautta ulkoilmaan joulukuuta 2007 asti savukaasujen typen oksidien ominaispäästö typpidioksidiksi laskettuna saa olla enintään 100 mg/mj sisään syötettyä energiayksikköä kohti. Päästöraja arvoa katsotaan jatkuvissa mittauksissa noudatetun, jos ominaispäästön kalenterivuoden keskiarvo ei ylitä raja arvoa. Kaasuturbiinin käynnistys ja alasajojaksojen sekä häiriötilanteiden päästöt sisältyvät raja arvoon tammikuuta 2008 lähtien savukaasujen typen oksidien pitoisuus typpidioksidiksi laskettuna saa olla maakaasua käytettäessä enintään 150 mg/m 3 (n) ja kevyttä polttoöljyä käytettäessä enintään 200 mg/m 3 (n), kuivaa savukaasua muunnettuna 15 %:n happipitoisuuteen. Päästöraja arvoja katsotaan jatkuvissa mittauksissa noudatetun, jos kalenterivuoden yhdenkään kalenterikuukauden keskiarvo ei ylitä raja arvoja ja jos kaikista 48 tunnin keskiarvoista 95 prosenttia ei ylitä 110 prosenttia raja arvoista. Kaasuturbiinin käynnistys ja alasajojaksoja sekä häiriötilanteita ei oteta huomioon päästörajaarvojen noudattamisen tarkasteluissa. Kaasuturbiinin katsotaan olevan käynnissä, kun laitos syöttää sähköä valtakunnan verkkoon. 6. Laitoksessa polttoaineena käytettävän kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 0,10 painoprosenttia.

15 15 (25) Melu ja tärinä (YSL 43, NaapL 17, VNp 993/1992) 7. Laitoksen toiminnasta aiheutuva melu ei saa ylittää lähimmissä melulle altistuvissa kohteissa päivällä klo 7 22 ekvivalenttimelutasoa L Aeq 55 db eikä yöllä klo 22 7 ekvivalenttimelutasoa L Aeq 50 db. Polttoaineiden ja kemikaalien varastointi ja käsittely (YSL 43 ) 8. Polttoaineet ja kemikaalit on varastoitava ja niitä on käsiteltävä siten, että niistä ei aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä, hajuhaittaa, pilaantumisvaaraa maaperälle tai pintavesille eikä muutakaan haittaa ympäristölle. Kemikaalit on varastoitava kullekin kemikaalityypille tarkoitetussa ja asianmukaisesti merkityssä astiassa laitoksen sisällä tai erillisessä lukittavassa varastossa. Varastointitilan lattia on pinnoitettava varastoitavia kemikaaleja kestävällä pinnoitteella. Nestemäisten kemikaalien astiat on lisäksi sijoitettava suoja altaisiin tai reunakorokkein varustettuun tilaan siten, että suoja altaan tai reunakorokkein varustetun tilan tilavuus vastaa suurimman astian tilavuutta. Varastointitilassa ei saa olla viemäreihin yhteydessä olevia lattiakaivoja. 9. Kaasuturbiinin varapolttoaineeksi tarkoitettua kevyttä polttoöljyä saa varastoida m 3 :n säiliössä kerralla korkeintaan 90 % säiliön suoja altaan tilavuudesta. Polttoöljyn maanalainen siirtoputki säiliöiltä voimalaitokselle on varustettava vuotohälytysjärjestelmällä. Siirtoputken kunto ja hälytysjärjestelmän toimivuus on testattava vähintään vuoden välein. Polttoaineiden ja kemikaalien varastointiin, käsittelyyn ja vuotojen tarkkailuun käytettävien rakenteiden ja laitteiden kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti ja tarvittaessa on ryhdyttävä viipymättä korjaustoimenpiteisiin. Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen (YSL 43, JL 6, VNp 659/1996, VNp 101/1997, YMA 1129/2001) 10. Laitoksen toiminnasta muodostuvat jätteet on lajiteltava syntypaikoillaan ja säilytettävä lajiteltuina toisistaan erillään siten, että niistä ei aiheudu roskaantumis tai muuta haittaa ympäristölle. Toiminnassa on pyrittävä siihen, että jätteitä syntyy mahdollisimman vähän. Hyötykäyttöön kelpaavat jätejakeet on ensisijaisesti toimitettava kohteeseen, jossa hyödynnetään jätteen sisältämä aine ja toissijaisesti kohteeseen, jossa hyödynnetään jätteen sisältämä energia. Vain hyötykäyttöön kelpaamattomat jätteet saa toimittaa kaatopaikalle, mikäli ne eivät sisällä ongelmajätteiksi luokiteltavia aineita siinä määrin, että kyseessä olevat jätteet on luokiteltava ongelmajätteiksi. Tavanomaisesta yhdyskuntajätteestä poikkeavasta kaatopaikalle toimitettavasta jätteestä on teetettävä kaatopaikkakelpoisuustesti. Säännöllisesti syntyvän samanlaatuisen jätteen kaa

16 16 (25) topaikkakelpoisuus on varmistettava laadunvalvontatestein kaatopaikan pitäjän edellyttämin väliajoin. Jätteen saa antaa kuljetettavaksi vain alueellisen ympäristökeskuksen päätöksellä jätetiedostoon hyväksytylle toiminnanharjoittajalle. 11. Laitoksella syntyvät ongelmajätteet on toimitettava säännöllisesti, mutta kuitenkin vähintään kerran vuodessa, hyödynnettäväksi tai käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa kyseisen jätteen vastaanotto ja käsittely on hyväksytty. Ongelmajätteet on pidettävä erillään muista jätteistä. Erilaiset ongelmajätteet on pidettävä erillään toisistaan ja ryhmiteltävä ja merkittävä ominaisuuksiensa mukaan. Ongelmajätteet on toimitettava käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty kyseisen ongelmajätteen käsittely. Ongelmajätettä luovutettaessa on jätteiden siirrosta laadittava siirtoasiakirja, josta ilmenevät valtioneuvoston päätöksen 659/1996 mukaiset tiedot ongelmajätteistä. Siirtoasiakirjan on oltava mukana jätteiden siirron aikana ja se on luovutettava jätteiden vastaanottajalle. Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet (YSL 43, 64 a, YSA 30, VNA 1017/2002) 12. Voimalaitos saa toimia ilman höyryruiskutusta enintään 120 tuntia yhden kalenterivuoden aikana. Kaasuturbiinin käynnistys ja alasajojaksojen aikaista normaalia höyryruiskutuksen käyttökatkosta ei oteta huomioon tässä laskennassa. Yli 24 tuntia kestävästä höyryruiskutuksen tai maakaasun saatavuuden häiriötilanteesta on ilmoitettava 48 tunnin kuluessa häiriön alkamisesta Uudenmaan ympäristökeskukselle ja Hyvinkään kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. 13. Muissa häiriötilanteissa tai poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa on aiheutunut tai uhkaa aiheutua määrältään ja laadultaan tavanomaisesta poikkeavia päästöjä ilmaan, viemäriin, vesistöön tai maaperään, on viivytyksettä ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin tällaisten päästöjen estämiseksi, päästöistä aiheutuvien vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. Kyseisistä tilanteista on ilmoitettava viivytyksettä Uudenmaan ympäristökeskukselle ja Hyvinkään kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Merkittävistä polttoaine tai kemikaalivuodoista on välittömästi ilmoitettava pelastuslaitokselle. Jätevesiviemäriin joutuvista poikkeuksellisista päästöistä on välittömästi ilmoitettava vesihuoltolaitokselle. 14. Vahinko ja onnettomuustilanteiden varalle on alueella oltava riittävä määrä imeytysmateriaalia ja muuta tarvittavaa öljyntorjuntakalustoa helposti saatavilla. Vuotoina ympäristöön päässeet kemikaalit, polttonesteet ja muut aineet on kerättävä välittömästi talteen.

17 17 (25) Toiminnan lopettamiseen liittyvät määräykset (YSL 43, 90 ) 15. Toiminnanharjoittajan on hyvissä ajoin, viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamista esitettävä yksityiskohtainen suunnitelma vesiensuojelua, ilmansuojelua, maaperänsuojelua ja jätehuoltoa koskevista toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista. Tarkkailu ja raportointimääräykset Tarkkailu (YSL 43, 46, 108, NaapL 17, VNA 1017/2002) 16. Laitoksen päästöjen vaikutuksia ilmanlaatuun on tarkkailtava ottamalla osaa alueen bioindikaattoriseurantaan sekä muuhun mahdollisesti toteutettavaan Hyvinkään teollisuuden ja Hyvinkään kaupungin yhteiseen ilmanlaadun tarkkailuun. Tarkkailuohjelmista sovitaan erikseen. 17. Voimalaitoksessa on jatkuvasti mitattava savukaasun typen oksidien pitoisuuksia sekä seuraavia prosessin toimintaan liittyviä muuttujia: savukaasun happipitoisuus, paine ja lämpötila. Lisäksi on mitattava savukaasun vesihöyrysisältö, mikäli näytteeksi otettua savukaasua ei kuivata ennen päästöjen analysointia. Jos jatkuvissa mittauksissa hylätään jonain päivänä enemmän kuin kolme tuntikeskiarvoa käytettävän mittausjärjestelmän toimintahäiriön tai huollon vuoksi, on sen päivän mittaukset mitätöitävä. Jos useamman kuin 10 päivän mittaukset mitätöidään vuoden aikana, on asiasta ilmoitettava viivytyksettä Uudenmaan ympäristökeskukselle ja Hyvinkään kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. 18. Typen oksidien jatkuvatoimisen mittausjärjestelmän luotettavuus ja tulosten taso on tarkistettava rinnakkaismittauksin vähintään kerran vuodessa. Rinnakkaismittausten tulosten 95 prosentin luottamusvälin arvo ei saa ylittää 20 %:a typen oksidien raja arvosta. Epäpuhtauksien ja prosessiin liittyvien muuttujien edustavat mittaukset, näytteiden otto ja analysointi sekä automaattisten mittausjärjestelmien kalibrointiin käytettävät vertailumittaukset on tehtävä CEN standardien mukaisesti tai niiden puuttuessa ISO standardien tai muiden vastaavan tasoisten kansallisten tai kansainvälisten standardien mukaisesti. Tarkkailuohjelmia voidaan tarvittaessa muuttaa Uudenmaan ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla, mikäli tarkkailutulokset tai muu perusteltu syy antaa aihetta.

18 18 (25) Raportointi ja kirjanpito (YSL 46, JL 51, 52 ) 19. Toiminnanharjoittajan on vuosittain helmikuun loppuun mennessä toimitettava Uudenmaan ympäristökeskukselle ja Hyvinkään kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle edellistä vuotta koskeva raportti, josta käyvät ilmi muun muassa seuraavat tiedot: käyntiajat kuukausittain (h/kk) sähkön ja kaukolämmön tuotanto (GWh/kk) polttoaineiden kulutustiedot (m 3 /a, t/a) sekä sisään syötetty energian vuosittainen kokonaismäärä polttoaineittain luokiteltuna polttoaineiden rikkipitoisuus ja muut laatutiedot yhteenveto suoritetuista päästöjen mittauksista, mittalaitteiden tarkastuksista sekä jatkuvatoimisten mittalaitteiden toimintaajoista laskennalliset vuosipäästöt (rikkidioksidi, typen oksidit, hiukkaset, hiilidioksidi) ja niiden laskentaperusteet päästöjen vertailu lupamääräyksiin höyryruiskutuksen häiriötilanteiden (pois lukien turbiinin käynnistys ja alasajot) kokonaiskestoaika (h) yhteenveto vesihuoltolaitoksen viemäriin johdettujen vesien aiheuttamasta kuormituksesta ympäristönsuojelun kannalta merkittävät häiriötilanteet ja onnettomuudet (syy, kestoaika ja päästö), niistä aiheutuneet seuraamukset ja toimenpiteet, joihin tapahtuman vuoksi on ryhdytty tiedot (laatu, määrä, käsittelytapa, toimituspaikka) muodostuneista jätteistä ja ongelmajätteistä sekä toimintavuoden lopussa varastossa olleet määrät jätteiden hyötykäyttö (laatu, määrät ja toimituspaikat) tiedot vuoden aikana toteutuneista tai suunnitteilla olevista päästöjen määrään tai laatuun vaikuttaneista muutoksista. Raportointi on soveltuvin osin tehtävä sähköisesti sähköisen palvelun tuottajan välityksellä. Laitoksen toiminnasta ja sen valvonnasta sekä toimintaan liittyvistä ympäristönsuojelun kannalta merkityksellisistä tapahtumista ja toimenpiteistä on pidettävä käyttöpäiväkirjaa. Siihen on kirjattava edellä esitetyt raportointia varten tarvittavat tiedot. Kirjanpito koskee päästö ja vaikutustarkkailumittauksia, näytteidenottoa ja analysointia, mittalaitteiden laadunvarmennusta ja kalibrointeja sekä myös öljynerotuksen tarkkailua ja tyhjennyksiä. Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä ympäristöluvan valvontaviranomaisille.

19 19 (25) RATKAISUN PERUSTELUT Lupaharkinnan perusteet Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, että kun toimintaa harjoitetaan tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudatetaan annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset sekä ne vaatimukset, jotka luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty. Luvan myöntämisen edellytykset Lupamääräysten perustelut Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, että asetetut lupamääräykset huomioon ottaen laitoksen toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta naapureille. Yleiset perustelut Lupamääräyksiä annettaessa on ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan otettava huomioon toiminnan luonne, sen alueen ominaisuudet, jolla toiminnan vaikutus ilmenee, toiminnan vaikutus ympäristöön kokonaisuutena, pilaantumisen ehkäisemiseksi tarkoitettujen toimien merkitys ympäristön kokonaisuuden kannalta sekä tekniset ja taloudelliset mahdollisuudet toteuttaa nämä toimet. Päästöraja arvoja sekä päästöjen ehkäisemistä ja rajoittamista koskevien lupamääräysten tulee perustua parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan. Lisäksi on tarpeen mukaan otettava huomioon energian käytön tehokkuus sekä varautuminen onnettomuuksien ehkäisemiseen ja niiden seurausten rajoittamiseen. Ympäristönsuojeluasetuksen 37 :ssä on lueteltu parhaan käyttökelpoisen tekniikan arvioinnissa huomioon otettavia tekijöitä, joita ovat mm. Euroopan yhteisöjen komission tai kansainvälisten toimielinten julkaisemat tiedot parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta. EIPPCB on vuonna 2005 julkaissut BAT referenssidokumentin koskien suuria voimalaitoksia. Hyvinkään voimalaitos tuottaa sekä sähköä että kaukolämpöä. Kaukolämpöakku parantaa laitoksen energiatehokkuutta. Typen oksidien päästöjä vähennetään höyryruiskutuksella ja savukaasupäästöjä mitataan jatkuvatoimisesti. Laitoksen sisällä muodostuvat jätevedet johdetaan jätevedenpuhdistamolle. Varapolttoaineena käytettävää kevyttä polttoöljyä ei varastoida säiliössä yli säiliön suoja altaan tilavuuden. Maanalainen öljyputki on varustettu vuotoilmaisimella. Ilmaisimen ja putken kunto tarkastetaan säännöllisesti. Jätteistä huolehditaan asianmukaisesti. Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, että toimittaessa annettujen lupamääräysten mukaisesti voidaan toiminnan katsoa edustavan parasta käyttökelpoista tekniikkaa.

20 20 (25) Lupamääräysten yksilöidyt perustelut Ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräykset päästöistä, niiden ehkäisemisestä ja muusta rajoittamisesta sekä päästöpaikan sijainnista, jätteistä ja niiden synnyn ja haitallisuuden vähentämisestä, toimista häiriö ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa, toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista, kuten alueen kunnostamisesta ja päästöjen ehkäisemisestä, ja muista toimista, joilla ehkäistään, vähennetään tai selvitetään pilaantumista, sen vaaraa tai pilaantumisesta aiheutuvia haittoja. Määräykset jätevesien johtamisesta vesihuoltolaitoksen viemäriin on annettu ympäristön suojelemiseksi. Happoja, emäksiä, öljyjä tai muita vaarallisia aineita sisältävien jätevesien johtaminen vesihuoltolaitoksen viemäriin ja edelleen puhdistamolle ilman asianmukaista esikäsittelyä saattaa aiheuttaa vaurioita viemäriverkolle tai haittaa puhdistamon toiminnalle tai puhdistamolietteen hyötykäytölle. (Määräykset 1. ja 2.) Savupiipun korkeus on mitoitettu siten, että rakentamisen aikaisia ilmanlaadun ohjearvoja ei ylitetä missään tilanteessa. Savupiipun mitoituksessa on käytetty typpidioksidin päästötasona 50 g/s, mikä vastaa toimintaa ilman höyryruiskutusta. Höyryruiskutuksen toimiessa typen oksidien päästötaso on noin 15 g/s, joten laitoksen aiheuttama typpidioksidipitoisuus ympäristössä on merkittävästi mitoitusta alhaisempi. Määräys savupiipusta on annettu valtioneuvoston asetuksen (1017/2002) noudattamiseksi ja ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. (Määräys 3.) Kaasuturbiinin typen oksidien pitoisuusraja arvot on annettu valtioneuvoston asetuksen (1017/2002) mukaisesti. Asetuksen päästöraja arvot tulevat voimaan Siihen asti noudatetaan Uudenmaan lääninhallituksen päätöksen No YMT 558/ mukaista ominaispäästön vuosiraja arvoa 100 mg/mj. Jotta kaasuturbiinin käynnistystilanteessa ennen höyryruiskutuksen käynnistymistä syntyvät typen oksidien päästöt tulisivat huomioitua, on laitoksen päästöraja arvolaskenta edellytetty aloitettavaksi heti, kun kaasuturbiini on saatu kytkettyä valtakunnan verkkoon. Laitos kytketään verkkoon noin 20 minuutin kuluttua käynnistyksestä. (Määräykset 4. ja 5.) Valtioneuvosto on antanut asetuksen raskaan polttoöljyn ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta (766/2000). Asetuksen mukaan Suomessa käytettävän kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 0,10 painoprosenttia. Polttoöljyn rikkipitoisuutta koskeva määräys on annettu tämän asetuksen noudattamiseksi. (Määräys 6.) Valtioneuvoston päätöksessä melutason ohjearvoista (993/1992) on asumiseen käytettävillä alueilla, virkistysalueilla taajamissa ja taajamien välittömässä läheisyydessä sekä hoito tai oppilaitoksia palvelevilla alueilla ohjeena, että melutaso ei saa ylittää ulkona melun A painotetun ekvivalenttitason (L Aeq ) päiväohjearvoa (klo 7 22) 55 db eikä yöohjearvoa (klo 22 7) 50 db. Voimalaitoksen toiminnasta aiheutuvia päivä ja yöaikaisia melutasoja on rajoitettu kyseisen valtioneuvoston päätöksen ohjeiden mukaisesti. Ottaen huomioon voimalaitoksen sijainti Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, ettei laitoksen aiheuttamaa melua ole täl

21 21 (25) lä hetkellä tarpeen mitata. Mittauksia voidaan myöhemmin suorittaa, jos esimerkiksi laitoksen toiminnassa tapahtuu melua lisääviä muutoksia. (Määräys 7.) Säännöllinen laitteiden ja rakenteiden toiminnan tarkkailu vuotojen havaitsemiseksi on tarpeen. Erityisen tärkeää on seurata turvallisuuden kannalta oleellisten suojausten kuntotasoa, jotta voidaan ajoissa havaita esimerkiksi alkavat ongelmat. Mikäli rakenteiden tai laitteiden toimintakunnon havaitaan heikentyneen, on asiaan edellytetty puututtavaksi pikaisesti. Myös kemikaalien säilytys ja käsittelytilojen, säiliöiden ja putkistojen sekä hälyttimien ja ilmaisimien toimivuutta on syytä seurata säännöllisesti. Standardin SFS 3350 (Palavien nesteiden varastopaikat ja siellä olevat palavien nesteiden käsittelypaikat) mukaan säiliön vallitilan tilavuuden on oltava niin suuri, että siihen mahtuu vähintään 1,1 kertaisesti vallitilassa olevasta säiliöstä vuotanut palava neste. Määräykset polttoaineiden ja kemikaalien varastoinnista ja käsittelystä on annettu maaperän ja pohjavesien suojelemiseksi. (Määräykset 2., 8. ja 9.) Laitoksen toiminnasta muodostuu jätteitä, jotka varastoidaan jätejakeittain erillisiin varastopaikkoihin jätteen keräilyä ja kuljetusta varten. Jätelain 6 :n mukaan jätteet on kerättävä ja pidettävä toisistaan erillään jätehuollon kaikissa vaiheissa siinä laajuudessa kuin se on muun muassa jätehuollon asianmukaisen järjestämisen kannalta tarpeellista sekä teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. Jätelain 6 :n mukaan jäte on hyödynnettävä, jos se on teknisesti mahdollista ja jos siitä ei aiheudu kohtuuttomia lisäkustannuksia verrattuna muulla tavoin järjestettyyn jätehuoltoon. Ensisijaisesti on pyrittävä hyödyntämään jätteen sisältämä aine ja toissijaisesti sen sisältämä energia. Laitoksen toiminnasta muodostuvien jätteiden lajittelu ja varastointi jätejakeittain mahdollistaa jätteen sisältämän aineen hyötykäytön. Jätelain 6 :n mukaan jätehuolto on järjestettävä siten, ettei jätteistä tai jätehuollosta aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Erilaatuisia ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään eikä muihin jätteisiin tai aineisiin paitsi, jos se on jätteiden hyödyntämisen tai käsittelyn kannalta välttämätöntä ja se voidaan tehdä aiheuttamatta terveydelle tai ympäristölle vaaraa tai haittaa. Jäteasetuksen 6 :n mukaan ongelmajätteen pakkaukseen on merkittävä jätteen ja jätteen haltijan nimi sekä turvallisuuden ja jätehuollon asianmukaisen järjestämisen kannalta tarpeelliset tiedot ja varoitukset. Jätelain 3 :n mukaan ongelmajätteellä tarkoitetaan jätettä, joka kemiallisen tai muun ominaisuutensa takia voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Jätelain 6 :n nojalla ongelmajätteen tuottaja ja kuljettaja ovat vastuussa siitä, että ongelmajätteet kuljetetaan lain mukaiseen paikkaan. Valtioneuvoston päätöksen öljyjätehuollosta (101/1997) 2 :n mukaan öljyjäte on pyrittävä hyödyntämään ensisijaisesti uudistamalla ja toissijaisesti energiana. Valtioneuvoston päätöksessä ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä (659/1996) on annettu ongelmajätteiden siirtoa varten laadittavaa siirtoasiakirjaa koskevat määräykset. Siirtoasiakirjamenettelyn avulla voidaan seurata ongelmajätteen kulkua tuotta

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote JOENSUUN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Joensuun voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

No YS 1526. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 1 momentin kohta 3 b

No YS 1526. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 1 momentin kohta 3 b YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 16.11.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2005 Y 333 111 ASIA No YS 1526 Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee HK Ruokatalo Oy:n

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI KU-YK 69/12.5.2015 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 18.5.2015 ASIA. Päätös ympäristönsuojelulain 71 :n mukaisesta

Lisätiedot

Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote

Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote VERMON VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Vermon lämpökeskuksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä. Tiedotteessa

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta

Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta 40. Ilmansuojelupäivät, Lappeenranta 18.-19.8.2015 Ylitarkastaja Juha Lahtela Esityksen sisältö Ympäristönsuojelulain mukainen

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Asia tulisi käsitellä 25.8.2015 283 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Helen Oy:n Patolan huippulämpökeskuksen ympäristölupa-asiassa HEL 2015-001987 T

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005. No YS 22

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005. No YS 22 PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0197Y0014 111 No YS 22 ASIA Päätös toimintaa koskevien lupapäätösten rauettamisesta. LUVAN HALTIJA Altia Oyj Rajamäen tehtaat Valta akseli

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 14.04.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Myllypuron huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S

PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S H Ä M E E N PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Dnro....................... Nro YSO/92/07 Annettu julkipanon jälkeen 20.8.2007 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen ympäristöluvan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.8.2008 PIR 2002 Y 426 119

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.8.2008 PIR 2002 Y 426 119 Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.8.2008 PIR 2002 Y 426 119 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Puolustusvoimien

Lisätiedot

Vaarallisten kemikaalien käyttö ja varastointi varakattilalaitoksella

Vaarallisten kemikaalien käyttö ja varastointi varakattilalaitoksella PÄÄTÖS 1 (5) Suomen Teollisuuden Energiapalvelut - STEP Oy PL 9 28101 PORI STEP Oy:n lupahakemus 18.7.2014, täydennykset 29.8.2014 ja 2.9.2014 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Vaarallisten kemikaalien

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 241 19.04.2005 1 Ymp 1451-2005 (235, 662) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 241 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

KANTELEEN VOIMA OY. Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta

KANTELEEN VOIMA OY. Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta KANTELEEN VOIMA OY Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta Konsorttio / Kanteleen Voiman omistajat Oy Katternö Kraft Ab Herrfors, Pietarsaari, uusikaarlepyy, Ähtävä, Veteli, Tammisaari Kaakon Energia

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Dnro HAM 2004 Y 293 111... Nro YLO/lup/59/05 1.3.2005. Parolantie 104 PL 4 13101 HÄMEENLINNA

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Dnro HAM 2004 Y 293 111... Nro YLO/lup/59/05 1.3.2005. Parolantie 104 PL 4 13101 HÄMEENLINNA H Ä M E E N YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Dnro....................... Nro YLO/lup/59/05 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2005 ASIA Päätös Vattenfall Kaukolämpö Oy:n ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Vantaan Energia Oy, HK Ruokatalo Oy:n lämpökeskus Väinö Tannerintie 1 01510 Vantaa. Kiinteistötunnus: 092-051-0200-011

Vantaan Energia Oy, HK Ruokatalo Oy:n lämpökeskus Väinö Tannerintie 1 01510 Vantaa. Kiinteistötunnus: 092-051-0200-011 ASIA Etelä-Suomi t e l ä - S u o Päätös Nro 137/2014/1 Dnro ESAVI/275/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.7.2014 Päätös ympäristönsuojelulain m 55 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee HK Ruokatalo

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro ISAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.3.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

Helsinki 5.10.2006. No YS 1416

Helsinki 5.10.2006. No YS 1416 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (15) Helsinki 5.10.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2006 Y 131 111 No YS 1416 ASIA Päätös Työ & Toiminta ry:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta koskien uutta

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Lassilan huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1.

Lisätiedot

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti 2016 1 Johdanto Tämä raportti on jätteenpolttoasetuksen 151/2013 26 :n mukainen vuosittain laadittava selvitys Pankakoski Mill Oy:n kartonkitehtaan yhteydessä toimivan

Lisätiedot

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 368 28.05.2002 1 Ymp 3118-2002 (235) Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus Ympkaalk 368 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2002/EP 1. ASIA Oy

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY (RJ) ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Eloksointi Oy:n toimintaa. Kyseessä on olemassa oleva

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha UPM-Kymmene Oyj Seikun saha hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta voimassa olevan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamista. Yj:n ehdotus: PL 80

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 58

Ympäristönsuojelulain 58 Etelä-Suomi Päätös Nro 2/2012/1 Dnro ESAVI/274/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.1.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 58 :n mukainen hakemus, joka koskee Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon

Lisätiedot

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi 18.1.2012 1(4) YMPÄRISTÖVALVONTASUUNNITELMA Valvontasuunnitelmassa kuvataan Ympäristönsuojelulain (86/2000) mukaiset valvonnan tarpeet, valvontaan käytettävät resurssit ja valvonnan tavoitteet sekä raportoidaan

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014

Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014 1 ESPOON KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 55 :n mukaisesta hakemuksesta ympäristöluvan

Lisätiedot

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä PÄÄTÖS 1 (4) Orion Oyj Hanna Nurmi PL 425 20101 TURKU Orion Oyj:n hakemus 10.1.2013 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä muutos

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen (6) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Ruskeasuon huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Dno 5622/11.01.00/2012 Annettu julkipanon jälkeen 25.2.2014

Ympäristölautakunta Dno 5622/11.01.00/2012 Annettu julkipanon jälkeen 25.2.2014 1 ESPOON KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Dno 5622/11.01.00/2012 Annettu julkipanon jälkeen 25.2.2014 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 55 :n mukaisesta hakemuksesta ympäristöluvan

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (7) Anna Häyrinen 05.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian n huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1. Hakijan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 110 A :SSÄ TARKOI- TETUSTA POLTTOAINETEHOLTAAN VÄHINTÄÄN 50 MEGAWATIN POLTTOLAI-

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5

Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 264 20.04.2004 1 Ymp 8416-2002 (235) Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5 Ympkaalk 264 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (5) 19 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Vuosaaren voimalaitosten ympäristöluvasta Nro 170/2014/1 HEL 2014-013602 T 03 01 01 Päätös Asia tulisi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) 13 Kuusakoski Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2014-012351 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Kuusakoski Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA Helsinki 12.8.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2007-Y-639-111 No YS 949 ASIA Ympäristösuojelulain 55 mukainen lupamääräysten tarkistaminen, joka

Lisätiedot

Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT

Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT LUONNOS 6.9.2017 Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT Uudet energiantuotantoyksiköt noudattavat tämän liitteen 1A päästöraja-arvoja 20.12.2018 alkaen, olemassa olevat polttoaineteholtaan yli 5 megawatin energiantuotantoyksiköt

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Liite 3 sivu 1. Ympäristölautakunta Kokouspäivämäärä 25.5.2011 ( 45) Päätös annettu julkipanon 73100 LAPINLAHTI jälkeen 27.5.2011

Liite 3 sivu 1. Ympäristölautakunta Kokouspäivämäärä 25.5.2011 ( 45) Päätös annettu julkipanon 73100 LAPINLAHTI jälkeen 27.5.2011 1 LAPINLAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Kokouspäivämäärä 25.5.2011 ( 45) Asematie 4 Päätös annettu julkipanon 73100 LAPINLAHTI jälkeen 27.5.2011 1. ASIA Ympäristölupa, SAVON VOIMA OYJ,

Lisätiedot

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014. Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014. Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014 KEURUUN KAUPUNKI PÄÄTÖS Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014 Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014 42700 KEURUU ASIA Autopurkaamon ympäristölupa, Mänttä-Vilppula HAKIJA Martikainen S & V

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisiä toimia,

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisiä toimia, Etelä-Suomi Päätös Nro 9/2011/1 Dnro ESAVI/647/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen

Lisätiedot

Johtava ympäristötarkastaja 30.01.2012 1

Johtava ympäristötarkastaja 30.01.2012 1 576/67/675/2011 YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN (86/2000) 60 :N MUKAINEN ILMOITUS MELUA JA TÄRINÄÄ AIHEUTTAVASTA TILAPÄISESTÄ TOIMINNASTA; Lujatalo Oy, Kiveläntie 4, Lohja. Ilmoitus erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta

Lisätiedot

ILMOITUKSEN VIREILLETULO, ILMOITUKSEN TEKEMISEN PERUSTE JA TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN

ILMOITUKSEN VIREILLETULO, ILMOITUKSEN TEKEMISEN PERUSTE JA TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/2011/1 Dnro ISAVI/278/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus, joka koskee yhdyskunnista kerätystä

Lisätiedot

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011.

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 46/2012/1 Dnro ISAVI/106/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2012 ASIA HAKIJA Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Pohjois-Savon elinkeino-,

Lisätiedot

TURVALLISUUSTIEDOTE. Lahti Energian Kymijärven voimalaitoksen lähiympäristön asukkaille

TURVALLISUUSTIEDOTE. Lahti Energian Kymijärven voimalaitoksen lähiympäristön asukkaille TURVALLISUUSTIEDOTE Lahti Energian Kymijärven voimalaitoksen lähiympäristön asukkaille Sisällysluettelo 1. Turvallisuuteen kiinnitetään huomiota s. 3 2. Yleistä s. 3 3. Kymijärven voimalaitoksen kuvaus

Lisätiedot

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa?

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa? Huom: Esityksen pitämisen jälkeen on 13.12.2018 korjattu esityksessä ja lannan polttoa koskevassa ohjeessa ollut virhe typen oksidien päästörajaarvossa. Oikea typen oksidien päästöraja-arvo on 300 mg/m

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2015. Nro N73/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 18.8.2015 77 LIITE 7

Rakennus- ja ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2015. Nro N73/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 18.8.2015 77 LIITE 7 LIEKSAN JA NURMEKSEN KAUPUNGIT Rakennus- ja ympäristölautakunta YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2015 Nro N73/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 18.8.2015 77 LIITE 7 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON. NAANTALIN KAUPUNKI Vesihuoltolaitos Käsityöläiskatu 2 21100 NAANTALI TEOLLISUUSJÄTEVESISOPIMUS xx.xx.xxxx SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ypv/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ypv/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (5) Asia tulisi käsitellä 346 Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston päätökseksi koskien siirtymäsuunnitelmaa rajoittaa tiettyjen yli 50 megawatin polttolaitosten

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski.

Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 60/2012/1 Dnro ISAVI/114/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.8.2012 ASIA HAKIJA Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski. Eka-Palvelut

Lisätiedot

Ympäristöratkaisut Case Tornion Voima Oy. Results From Assets Environmental Excellence

Ympäristöratkaisut Case Tornion Voima Oy. Results From Assets Environmental Excellence Ympäristöratkaisut Case Tornion Voima Oy Results From Assets Environmental Excellence Sisältö Taustaa - Laitoksen esittely - Ympäristöluvan tarkkailuvaatimukset Päästöjen valvontaratkaisu - Päästölaskennat,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU

SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA... 2 2. YMPÄRISTÖN TARKKAILU 2013... 2 2.1 Vuoden 2013 mittauksista/tutkimuksista valmistuneet raportit... 3 2.2 Päästöt ilmaan... 3 2.3 Päästöt veteen... 4 2.4 Ilmanlaadun

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN SEUDUN ILMANLAADUN TARKKAILUSUUNNITELMA 2013-2017

LAPPEENRANNAN SEUDUN ILMANLAADUN TARKKAILUSUUNNITELMA 2013-2017 LAPPEENRANNAN SEUDUN ILMANLAADUN TARKKAILUSUUNNITELMA 2013-2017 Lappeenrannan seudun ympäristötoimi 11.12.2012 1(7) 1. JOHDANTO Lappeenrannan seudun ympäristötoimi vastaa ympäristönsuojelusta Lappeenrannan,

Lisätiedot

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY 1 26.2.2019 FINAL NOKIANVIRRAN ENERGIA OY SELVITYS RINNAKKAISPOLTTOLAITOKSEN TOIMINNASTA 2018 Copyright Nokianvirran Energia Oy Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

Lahti Energia Oy:n hakemus, joka koskee Kymijärvi II kaasutusvoimalaitoksen ympäristölupapäätöksen lupamääräyksen 10 muuttamista, Lahti.

Lahti Energia Oy:n hakemus, joka koskee Kymijärvi II kaasutusvoimalaitoksen ympäristölupapäätöksen lupamääräyksen 10 muuttamista, Lahti. Etelä-Suomi Päätös Nro 100/2014/1 Dnro ESAVI/186/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA Lahti Energia Oy:n hakemus, joka koskee Kymijärvi II kaasutusvoimalaitoksen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa. Annettu julkipanon jälkeen 28.12.2005. Diaarinumero LSU 2005 Y 644 (111) ASIA

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa. Annettu julkipanon jälkeen 28.12.2005. Diaarinumero LSU 2005 Y 644 (111) ASIA L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) 10 Arkista Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2015-010200 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Arkista Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa. Arkista

Lisätiedot

PÄÄTÖS 4.3.2013 13740/31/2011. A-Louhinta Oy. Rinnetie 70 21840 KARINAINEN. Hakemuksenne 23.12.2011

PÄÄTÖS 4.3.2013 13740/31/2011. A-Louhinta Oy. Rinnetie 70 21840 KARINAINEN. Hakemuksenne 23.12.2011 A-Louhinta Oy Rinnetie 70 21840 KARINAINEN Hakemuksenne 23.12.2011 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Päätöstä koskeva toiminta Räjähteiden pysyvä varastointi, laajennuslupa A-Louhinta Oy Kyrö (Pöytyä),

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S 4.6.2009

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S 4.6.2009 H Ä M E E N YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Dnro....................... Nro YSO/66/2009 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös Millog Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Ilmoituksenvaraisen toiminnan luvanvaraisuus YSL LIITE 4 YSL 89 :n muutos UUSI HANKE Olennainen muutos TOIMINTAKOKONAISUUS

Lisätiedot

PÄÄTÖS 23.4.2015 6641/31/2014. Metarno Oy. Ahteentie 1 C 35300 ORIVESI. Hakemuksenne 12.9.2014 ja lisäselvitykset 15.2.2015

PÄÄTÖS 23.4.2015 6641/31/2014. Metarno Oy. Ahteentie 1 C 35300 ORIVESI. Hakemuksenne 12.9.2014 ja lisäselvitykset 15.2.2015 Metarno Oy Ahteentie 1 C 35300 ORIVESI Hakemuksenne 12.9.2014 ja lisäselvitykset 15.2.2015 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Päätöstä koskeva toiminta Räjähteiden pysyvä varasto, Hämeenlinna Kannila Metarno

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki 29.5.2007. No YS 719. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 60 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS. Helsinki 29.5.2007. No YS 719. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 60 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS Helsinki 29.5.2007 Dnro UUS 2007 Y 216 115 Annettu julkipanon jälkeen No YS 719 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 60 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2009 Dnro PPO 2009 Y 84 111 ASIA

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2009 Dnro PPO 2009 Y 84 111 ASIA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2009 Dnro PPO 2009 Y 84 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 28 :n 3 mom. mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Pudasjärven kaupungin Törrönkankaan kaukolämpökeskuksen

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo.

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo. ASIA Etelä-Suomi t e l ä - S u o Päätös Nro 107/2014/1 Dnro ESAVI/124/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 2.6.2014 Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä

Lisätiedot

Päätös. Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010

Päätös. Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010 Etelä-Suomi Päätös Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010 ASIA Päätös Henkel Makroflex Oy:n Hausjärvellä sijaitsevan saumaeriste- ja eristelevytehtaan toimintaa koskevan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 2.7.2009 LSU-2004-Y-1215 (111) ASIA HAKIJA LAITOS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Kalsiumoksidin varaston perustaminen Haminan satamaan

Kalsiumoksidin varaston perustaminen Haminan satamaan PÄÄTÖS 1 (5) Baltic Bulk Oy Ulkosatamantie 15 64260 KASKINEN Baltic Bulk Oy:n Haminan varaston perustamislupahakemus Asia Päätös Kalsiumoksidin varaston perustaminen Haminan satamaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 PÄÄTÖS Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 ASIA Boliden Kokkola Oy:n sinkkitehtaan ympäristöluvan (LSY-2003-Y-410) lupamääräyksen 33 mukaiselle

Lisätiedot

Määräys varautumisesta kemikaalionnettomuuksiin

Määräys varautumisesta kemikaalionnettomuuksiin Sivu 1/5 Sisäasiainministeriö pelastusosasto Dnro SM-1999-00636/Tu-311 Annettu 13.10.1999 Voimassa 15.9.1999 alkaen toistaiseksi Säädösperusta Pelastustoimilaki (561/1999 31 ja 88 Kumoaa Sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa.

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2008 Dnro PPO 2005 Y 294 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kaatopaikkatoimintaa. Vestia Oy PL 66, 84101

Lisätiedot

TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA

TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA 1 Soveltamisala 1.1 Ympäristönsuojelulain (86/2000) ja vesilain (264/1961) mukaisen luvan, ilmoituksen tai muun asian käsittelystä kunnan ympäristönsuojeluviranomaisessa

Lisätiedot