Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Atria Suomi Oy:n Nurmon tuotantolaitoksen toiminnan muutosta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Atria Suomi Oy:n Nurmon tuotantolaitoksen toiminnan muutosta."

Transkriptio

1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 262, VAASA Koulukatu 19 PB 262, VASA Skolhusgatan 19 Puh./Tfn Faksi/Fax Kirjaamo.lsu@ymparisto.fi ASIA HAKIJA LAITOS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2006 Y 30 (111) (muutos) LSU 2002 Y 638 (111) ( myönnetty ympäristölupa on muilta osin siirretty tähän päätökseen) Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Atria Suomi Oy:n Nurmon tuotantolaitoksen toiminnan muutosta. Atria Suomi Oy Ankkurintie 2 (PL 147) KUOPIO Atria Suomi Oy, Nurmon tuotantolaitos Lapuantie 594 (PL117) Nurmo (60101 Seinäjoki) Nurmon tuotantolaitoksen alueella toimivat Atria Oyj:n yhtiöt: Atria Chick Oy (siipikarjatuotteiden valmistus), Atria Lihavalmiste Oy (lihavalmisteiden valmistus), Atria Tuoreliha Oy (pakatun ja palalihan valmistus), Atria Valmisruoka Oy (valmisruoan valmistus), A Pekoni Oy, A Sikateurastamo Oy, A Logistiikka Oy ja Atria Tekniikka Oy. Kotimaan liiketoiminnoista vastaava Atria Suomi Oy omistaa sataprosenttisesti perustettujen yhtiöiden osakekannan. TOIMINNAN SIJAINTI JA ALUEEN KAAVOITUS Atria Suomi Oy:n Nurmon tuotantolaitos sijaitsee valtatie 19 itäpuolella ja etäisyyttä Nurmon kunnan keskustaan on noin yksi kilometri. Tuotantolaitoksen alueen pinta ala on noin 60 hehtaaria ja se muodostuu Nurmon kunnan Nurmonkylän tiloista Hallinto RN:o 90:1, Ruoka RN:o 90:2, Siipikarja RN:o 90:3, Itikka RN:o 90:4. Kompostointialue sijaitsee Nurmonkylän tilalla Kivimäenkytö RN:o 6:706. Laitosalueella on tuotantotilaa noin m 2.

2 Alueella on voimassa Vaasan lääninhallituksen vahvistama yleiskaava, jossa Atria Suomi Oy:n alue on T eli teollisuus ja varastoaluetta. Nurmon kunnanhallitus on hyväksynyt Keskustan yleiskaavan 2015 muutosehdotuksen. Atria Suomi Oy:n aluetta on laajennettu ja alue on edelleen T eli teollisuus ja varastoaluetta. Valtatie 19 länsipuoleinen alue on osayleiskaavassa maa ja metsätalousaluetta. Alueella ei ole asemakaavaa. 2 Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat laitosalueelta etelään noin metrin etäisyydellä, jossa on kolmen asuintalon ryhmä. Luoteessa on noin 600 metrin etäisyydellä kompostointialueen rajasta asuinrakennus. Laitosalueen läheisyydessä ei ole pohjavesialueita. Nurmonjokeen on matkaa noin 1,5 kilometriä. HAKEMUKSEN VIREILLETULO JA TÄYDENNYKSET Hakemus on jätetty ja sitä on täydennetty , , ja on mm. ilmoitettu hakijan nimenmuutoksesta ja samalla on luovuttu suunnitelmista polttaa eläinperäistä rasvaa lämpökeskuksen kattiloissa. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin mukaan toiminnan olennaiseen muuttamiseen on oltava ympäristölupa. Alueellinen ympäristökeskus on toimivaltainen lupaviranomainen. Atria Suomi Oy:n Nurmon tuotantolaitos on ympäristölupavelvollinen seuraavasti: Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentin ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 1 momentin 10 a kohdan mukaan teurastamo, 10 b kohdan mukaan lihanjalostuslaitos, taikka muu lihaa tai lihatuotteita käsittelevä laitos, jonka tuotantokapasiteetti on vähintään 200 tonnia vuodessa, 3 b kohdan mukaan polttoaineteholtaan yli 5 MW:n kattilalaitos, 5 a kohdan mukaan polttonesteiden tai vaarallisten nestemäisen kemikaalin varasto, jossa voidaan säilyttää tällaisia kemikaaleja vähintään 100 m 3, 10 l kohdan mukaan rehuja tai rehuvalkuaista valmistava tehdas sekä ympäristönsuojelulain 29 mukainen päästö yleiseen viemäriin ovat ympäristölupavelvollista toimintaa. Lisäksi jätteen laitos tai ammattimaiseen käsittelyyn tai hyödyntämiseen (kompostointi) on ympäristönsuojelulain momentin 4 kohdan mukaan oltava ympäristölupa jätetty ympäristölupahakemuksen muutos sisältää uusina toimintoina ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 10 g kohdan kasvi tai eläinperäisiä rasvoja tai öljyjä valmistavan tehtaan sekä maankaatopaikan, joka on ympäristölupavelvollinen ympäristönsuojelulain momentin 4 kohdan mukaan. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT Länsi Suomen ympäristökeskus on drno LSU 2002 Y 638 myöntänyt Nurmon tuotantolaitokselle ympäristöluvan. YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN MUUTOS Atria Suomi Oy hakee sikalinjan tuotannon nostamista, kompostointikentän laajennusta, lupaa maa ainesten varastointiin ja rasvatehtaan toiminnan aloittamiseen. Sikalinjan toiminnan muutos lisää mm. rehuvalkuaistehtaan kapasiteettia.

3 Sikalinjan laajennus (muutos) 3 Ympäristöluvan mukaan sikateurastamon kapasiteetti vuonna 2005 oli noin tonnia (ruhopainoina). Sikalinjan tuotantoa nostetaan vuoteen 2010 mennessä tonniin vuodessa (ruhopainoina). Sikateurastamon käsittelykapasiteetti tulee olemaan noin 4500 sikaa yhdessä vuorossa. Sivutuotteiden määrä nousee teurastusmäärän kasvaessa seuraavasti: Sivutuote Määrä 2004, t Määrä 2010, t Luut Pehmeä raaka aine Sian karvat TSE riskiaine 18 26,5 Vettä kuluu erityisesti sikojen kalttauksessa ja suolten käsittelyssä. Sikalinjan vedenkulutus vuonna 2004 oli m 3 /a ja päiväkulutus m 3 ja vedenkulutuksen arvioidaan olevan vuonna 2010 noin m 3. Nurmon tuotantolaitoksen vedenkulutuksen arvioidaan kasvavan 4 % vuodesta 2006 ( m 3 /a) vuoteen 2010 ( m 3 ). Tärkeimpiä sikalinjalla syntyviä jätteitä ovat kompostoitavat mahalanta ja lietelanta. Maha ja lietelannan määrä tulee kasvamaan vuoteen 2010 mennessä noin m 3 /vuosi. Rehuvalkuaistehtaan tuotantomäärän kasvu Rehuvalkuaistehtaan kapasiteetti tulee nousemaan. Tehtaaseen on hankittu uusi mylly, hapotuskapasiteettia nostetaan ja toiminta siirtyy kahteen vuoroon. Tehtaalla kapasiteetti tulee olemaan vuonna 2010 noin tonnia vuodessa. Rehun luupitoisuus pyritään pitämän % alueella. Muurahaishapon käyttö lisääntyy noin kg/vuosi. Kompostointialueen laajennus (muutos) Kompostointialueen koko on laajennuksen jälkeen 4,5 hehtaaria. Kompostointialuetta hoitaa Vapo Biotech. Kompostiin tuotavien jätteiden ja lannan määrän arvioidaan kehittyvän seuraavasti: Vuodessa kompostiin ohjataan jäteveden esikäsittelylietettä tonnia (Nurmon laitos) ja Kauhajoelta tuodaan noin tonnia, lietelantaa tonnia, karja autojen kuivikelantaa tonnia, nuorikkokasvattamon ja kananlantaa tonnia, viallisia tuote eriä 100 tonnia ja imuautolla ajettua lietettä 100 m 3. Laajennuksen jälkeen voidaan kompostoida myös rasvanerotuskaivojen rasvajätteet. Lietelanta sekoitetaan turpeeseen ennen kompostointia. Kompostiin käytetään runkoaineena turvetta ja puunkuorta, valmista kompostia muodostuu vuodessa noin m 3 ja määrän arvioidaan kasvavan vuoteen 2010 mennessä m 3 :iin. Kompostointialueen ympäristössä on kaksi pohjaveden tarkkailupistettä ja tarkkailu on aloitettu Maa ainesten varastointi, maankaatopaikka (uusi) Maanläjitysalue sijoittuu tuotantoalueen eteläpuolelle. Alue on puhdas maankaatopaikka. Maanläjitysalueelle tuodaan ja viedään rakennustöiden yhteydessä tulevaa louhosta ja

4 kaivumaita. Alueelle on viety ja tullaan jatkossakin viemään vain puhtaita kaivumaita ja louhosta. Maanläjitysalueen pohjapinta ala on noin m 3 ja täyttötilavuus m 3. Maanläjitysalueen täyttötaso on + 65(N 60 ). Maanläjitysalueen luiskat on rakennettu 1:2. 4 Maanläjitysalueen pohjapinta alaan ja luiskakaltevuuksiin ei ole tulossa muutoksia. Täyttötaso on mahdollista nostaa tasolle +76 (N 60 ) mikä lisää täyttötilavuutta m 3. Lopullinen täyttötilavuus tulee olemaan m 3. Maanläjitysalueelle tuotavien ja pois vietävien maiden määrästä ja laadusta tullaan pitämään kirjaa. Maankaatopaikan vakuudeksi on esitetty toistaiseksi voimassa olevaa Atria Suomi Oy:n vakuutta. Vakuuden määräksi on esitetty euroa. Rasvatehdas (uusi) Atrian rasvatehdas sijaitsee nykyisin Seinäjoella. Rasvatehtaan siirrosta Nurmoon ei ole tehty päästöstä. Rasvatehtaan tuotannon arvioidaan olevan vuonna 2010 noin 9800 tonnia. Toiminta käsittää rasvasulattamon ja ruokarasvatehtaan. Ruokarasvatehtaan toiminta Rasvasulattamo ottaa vastaan laitoksen eri teurastamo ja leikkaamoyksiköiltä sekä ulkopuolisilta teurastamoilta, tarkastuseläinlääkärin tarkastamista ja hyväksymistä ruhoista peräisin olevia raakarasvoja ja sulattaa ne jatkojalostusta tai myyntiä varten. Vastaanotosta raakarasva siirretään ruuvisiirtimellä lihamyllyyn, jossa se jauhetaan hienommaksi. Myllystä jauhettu rasva siirtyy sulatusputkeen, jossa noin 100 asteisen höyryn avulla rasva kuumennetaan irti sidekudoksesta. Sulanut rasva ja sidekudosseos siirtyy tasaussäiliöön, josta se pumpataan edelleen dekantterisentrifugiin, missä kudos dekantoidaan irti rasvasta. Dekantterin läpi tullut rasva vesiseos pumpataan separaattoriin. Separaattorissa rasvaa raskaampi vesi ja liimavalkuainen lingotaan erilleen ja johdetaan jätevesien esikäsittelyyn. Rasva välivarastoidaan säiliössä. Ruokarasvatehdas raffinoi rasvasulattamon sulattamia eläinrasvoja ja ostamiaan kasviöljyjä, joista se valmistaa leipomo ja ruokarasvoja, majoneeseja ja marinadeja yhtiön omien asiakasosastojen käyttöön sekä ulkopuolisille asiakkaille. Raffinoinnissa eli rasvan neutraloinnissa rasvasta poistetaan vapaat rasvahapot. Rasvan neutralointi suoritetaan NaOH:lla panosreaktorissa. NaOH poistetaan rasvasta pesemällä rasvaa noin 100 asteisella vedellä ja rikkihapolla. Tämän jälkeen vesi johdetaan viemäriin ja jäljelle jääneet rasvahapot pumpataan varastosäiliöön, josta ne toimitetaan edelleen kemianteollisuudelle. Neutraloitu rasva valkaistaan piimaan, aktiivihiilen ja suodatuksen avulla. Rasvan maku ja hajuaineet poistetaan deodorisoimalla. Deodorisoinnissa rasvaa kuumennetaan 180 asteessa, jolloin maku ja hajuaineet tislautuvat rasvasta. Prosessin kesto kokonaisuudessaan on noin 24 h. Raffinoidut paistorasvat sekä laardi pakataan suurkeittiö ja vähittäiskauppapakkauksiin. Talousrasvahiutale on hiutaloitua raffinoitua talia, joka pakataan elintarvikekäyttöön. Rasvaemulsiot ovat vettä sisältäviä leipomorasvoja, jotka valmistetaan erillisellä emulsiovalmistuslaitteistolla. Sekoitussäiliöön syötetään vesi, öljy sekä muut aineosat. Jäähdytetty tuote pakataan pusseihin. Majoneesi ja marinadit valmistetaan sekoituslaitteistolla reseptin mukaisesti. Sekoitussäiliöön syötetään vesi, öljy sekä muut aineosat. Valmis tuote pakataan pusseihin, jotka varastoidaan viileässä.

5 Rasvatehtaan vedenkulutus on m 3 kuukaudessa. Rasvatehtaalta tulevat jätevedet johdetaan rasvanerotuksen jälkeen Nurmon tuotantolaitoksen jäteveden esikäsittelylaitokselle, josta edelleen Lapuan Jätevesi Oy:lle. Rasvatehtaalta lähtevän jäteveden esikäsittelyn tarve ja mahdollinen käsittelymenetelmään tullaan palaamaan sen jälkeen kun rasvatehtaan siirrosta on tehty päätös. Rasvatehtaan energian kulutus (höyry) on noin 6 7 tonnia tunnissa. 5 Rasvatehtaan sidekudosjäte toimitetaan Honkajoelle. Rasvan neutraloinnissa käytetään lipeää (NaOH) noin 5 tonnia ja rikkihappoa noin 2 tonnia vuodessa. Viemäröinti Atrian jätevedet esikäsitellään ennen niiden johtamista siirtoviemärillä Lapuan Jätevesi Oy:n puhdistamolle. Esikäsittelyssä pääosa jätevedenkiintoaineesta ja suuri osa orgaanisista aineista ja ravinteista saadaan pois. Esikäsitellyn jäteveden ph nostetaan niin korkeaksi, että Lapualle johtava pääviemäri ei aiheuta hajuhaittaoja ympäristölleen. Esikäsittelylaitos on saneerattu 2005 ja sen kapasiteetti on riittävä vaikka jätevesimäärä kasvaa. Jäteveden laatua tarkkaillaan jatkuvatoimisesti lämpötilaa ja ph:ta. Nurmon ja Lapuan välisen siirtoviemärin kapasiteetti ei ilman erityisjärjestelyjä riitä Nurmon ja Atrian jätevesille. Atrian jätevesiä johdetaankin tasausaltaan kautta putken sallimissa rajoissa Lapualle. Tasausaltaan tilavuus on m 3, josta m 3 on käytettävissä säännöstelyyn. Tasausaltaassa on ilmastus hajuhaittojen estämiseksi. Atria Suomi Oyj:n pumppaamo ja tasausallas ovat Lapuan Jätevesi Oy:n hoidossa. Nurmon tuotantolaitoksen ympäristömeluselvitys Ympäristömeluselvitys on tehty teollisuusmelumallinnuksena ja sitä tukevina ympäristömelumittauksina. Mittaustuloksista laskettiin äänilähteiden A painotetut äänitehotasot (L WA ) oktaavikaistoittain käytettäväksi laskentamallissa. Prosessimelulähteiden ja ajoneuvoliikenteen melualueet L Aeq on esitetty liitekartoilla päivä ja yöajan melualueina 5 db:n välein (<45 db >70 db). Tulosten mukaan prosessimelulähteistä peräisin oleva melu ei lähimmässä häiriintyvässä kohteessa (lähin asuinrakennuksen piha alue) ylitä päiväajan ohjearvorajaa 55 db. Yöaikaan melutaso lähimmässä häiriintyvässä kohteessa on niukasti alle yöajan ohjearvon 50 db. Muut toiminnan muutokset Sairasteurastamon toiminta on päättynyt helmikuussa Tiloissa toimii nykyisin emakkoteurastamo. Kalkkunoiden teurastus on päättynyt Logistiikkakeskuksen laajennuksen käyttöönotto on alkanut maaliskuussa 2007 ja logistiikkakeskus otetaan täysimääräisesti käyttöön vuoden 2007 loppuun mennessä MYÖNNETYN YMPÄRISTÖLUVAN KERTOELMAOSA LAITOKSEN TOIMINTA Yleiskuvaus toiminnasta Laitos käyttää raaka aineenaan tällä hetkellä vuosittain tonnia siipikarjaa ja tonnia sikoja. Teurasmäärät ovat ruhopainoina. Lihan lisäksi käytetään lisä ja valmistusaineine perunatärkkelystä, mausteseoksia ja suolaa. Valmisruokatuotannossa käy

6 tetään myös kasviksia ja juureksia sekä kasvin osia. Pakkausmateriaaleina käytetään aaltopahvia, paperia, kartonkia ja muovia yhteensä noin 4400 tonnia. 6 Laitoksen keskimääräinen työaika vaihtelee yksiköittäin. Sikojen teurastus ja leikkuutoiminta on yhdessä vuorossa ja tuotanto osastoja pääosin kahdessa vuorossa. Tarvittaessa tuotanto ja logistiikka tekevät 3 vuorotyötä. Normaaliaikana työ tapahtuu pääosin maanantaista perjantaihin, sesonkiaikana myös viikonloppuisin. Tuotteet, tuotanto ja kapasiteetti Sikalinjalla teurastetaan päivittäin noin 2100 sikaa. Sianlihan teurastus ja leikkuumäärässä ennakoidaan kasvua nykyisestä tonnista noin tonniin vuoteen 2005 mennessä. Ruokatehtaan kasvunvaraus kuluttajapakatun lihan, lihavalmisteiden ja valmisruoan on nykyisestä tonnista noin tonniin. Jatkojalostettavaa lihaa vastaanotetaan myös Kauhajoen ja Kuopion leikkaamoista. Osastolla suolataan, marinoidaan, kuutioidaan, viipaloidaan ja suikaloidaan sekä leikataan pieniin rasiapaloihin. Lisäksi osastolla valmistetaan jauhelihaa. Osastolla tuotteet pakataan rasioihin, joissa käytetään suojakaasuina hiili dioksidia, happea ja typpeä. Paistit pakataan muovipusseihin. Kuljetuksissa käytetään kiertäviä muovisia lihalaatikoita. Valmisruoka liiketoiminta alueella tuotetaan lämmitettäviä valmiita ruokia tai ruoan komponentteja sekä suurkeittiö että vähittäiskauppa asiakkaille. Tuotteet pakataan pääasiassa valmiisiin rasioihin ja syvävetokoneella vakuumi tai suojakaasupakkauksiin, joiden materiaalit ovat monikerroslaminaatteja. Lihavalmisteet liiketoiminta alueella valmistetaan ja pakataan makkarat, nakit ja kokoliha tuotteet. Valmisteissa käytettäviä raaka aineita ovat leikkaamoista saatavat lihalajitelmat ja perunatärkkelys sekä mausteseokset ja suola. Tuotteet pakataan monikerroslaminaatteihin. Siipikarjayksikössä teurastetaan tällä hetkellä on noin tonnia vuodessa. Siipikarjaosan laajennus otetaan käyttöön Laajennuksen jälkeen kapasiteetti on tonnia vuodessa. Päivittäin, pääosain kahdessa työvuorossa, teurastetaan tällä hetkellä noin broileria ja kalkkunaa. Teurasmäärät kasvavat tuotannonkasvun myötä. Logistiikkakeskuksen kautta Nurmon tuotantolaitoksen pakkaus ja valmistuslinjat on integriotu suoraan jakelutoimintoihin. Myös Kauhajoen ja Kuopion kuluttajapakattu liha lähetetään asiakkaille Nurmon logistiikkakeskuksen kautta. Tuotantolinjoilta valmistuvat tuotteet kulkevat muovilaatikoissa logistiikkakeskukseen, jossa työ on 3 vuorotyötä. Sairasteurastamo on erillisessä rakennuksessa. Lämpökeskus tuottaa raskaalla polttoöljyllä höyryä ja lämmitetä käyttövettä tuotantolaitoksen tarpeisiin. Laitoksella on käytössä kolme höyrykattilaa, joista kaksi pääkattilaa 9,5 MW (K3) ja 7,4 MW (K4) sekä varakattilana 4,8 MW (K1). Lämminvesikattilana on 6,8 MW (K2). Kattilalaitoksilla on tuotettu vuonna GWh höyryä ja 50 GWh lämmintä vettä. Tuotantomäärien noustessa vuoteen 2005 mennessä tullaan lisäämään yksi lämmin vesikattila 6,8 MW (K5). Kattiloiden savukaasut johdetaan 30 metriä korkeiden savupiippujen kautta ulkoilmaan. Kaikissa kattiloissa käytetään polttoaineena Mastera LS 180 raskasöljyä, jonka rikkipitoisuus on 0,9 % ja tuhkapitoisuus 0,04 %. Vuonna 2001 kulutettiin raskasta polttoöljyä t.

7 7 Kompostointialue sijaitsee alueen pohjoisosassa. Kompostointikentän pinta ala on yhteensä 2,4 hehtaaria ja se on asfaltoitu. Alueelta tulevat jätevedet johdetaan viemäriin. Vuosittain on kompostoitu noin m 3 toiminnassa syntyviä jätteitä sekä käytetty noin m 3 seosaineita. Vuonna 2005 kompostiin ohjataan arviolta tonnia jätteitä, josta kompostointiprosessin jälkeen saadaan tonnia. Rehuvalkuaistehtaalla käsitellään teurastuksen sivumateriaaleja ja valmisruokapuolen hylättyjä tuotteita, sian teuras ja rehuverta, suolilimaa sekä prosessivesien kiintoaineet. Materiaalit jauhetaan, hapotetaan sekä lisätään säilöntäainetta. Rehun homogenoinnin ja laadun valvonnan jälkeen rehu kuljetetaan turkiseläinrehusekoittamoille. Siipikarjayksikössä jauhetaan ja hapotetaan matkalla kuolleet linnut sekä pehmyt oheistuotteen. Hapotettu tavara toimitetaan turkisrehukeittiöille. Muut tuotantoa palvelevat toiminnot Tuotteet pakataan kierrätettäviin muovilaatikoihin. Palautetut muovilaatikot pestään laatikkopesulassa. Siirto ja jakeluautoille on oma pesuhalli. Teuraseläinten kuljetusautot pestään painepesurilla pesuhallissa jokaisen kuljetuksen jälkeen. Sikojen kuljetusautoissa käytetään kuivikkeena purua, jota varten alueella on puruvarasto. Siat tuodaan teurastamon navettaan edellisenä päivänä. Navetassa on betoniharkkopohja, jonka alla on lietekourut ja kokooja kanava. Navetan lietelanta viedään kompostoitavaksi. Navetta pestään ja desinfioidaan noin parin kuukauden välein. Siipikarja teurastetaan saman päivän aikana. Siipikarjan kuljetus autoissa ei käytetä kuivikkeita. Siivous suoritetaan pääasiassa työvuorojen jälkeen. Siivouspalvelut on ulkoistettu. Siivouksessa käytetään pääasiassa +55 C o vettä. Laitosalueella on myös pienehköjä korjaamoja. Korjaamoiden jätevedet johdetaan viemäriin öljynerotuskaivon kautta. Raakaveden käyttö Nurmon tuotantolaitokset käyttivät vuonna 2001 Lappakankaan pohjavesialueen pohjavettä m 3 /a ja Nurmon kunnan vesilaitoksen talousvettä m 3 /a. Laitoksen veden kulutusta seurataan yksiköittäin. Päivittäinen vedenkulutus vaihtelee siten, että se on viikonloppuisin noin m 3 /d ja vilkkaimpana työpäivänä keskiviikko torstai noin 5000 m 3 /d. Taulukossa 1 on laitoksen vedenkulutus vuonna 2001 ja ennuste vuodelle TAULUKKO 1 Nurmon tuotantolaitoksen vedenkulutus vuonna 2001 ja ennuste vuodelle 2005 Vedenkulutus m 3 /a Yksikkö Chick siipikarja Sikalinja Ruokatehdas Logistiikka Sairasteurastamo Yhteensä

8 Kemikaalit ja niiden varastointi 8 Nurmon tuotantolaitoksen kemikaalien varastointimäärät ja käyttö vuonna 2001 ja ennuste vuodelle 2005 on esitetty taulukossa 2. TAULUKKO 2 Nurmon tuotantolaitoksen kemikaalien varastointimäärät ja käyttö vuonna 2001 ja ennuste vuodelle 2005 Kemikaali Luokitus Varastointimäärä (max), t Laitteistoissa (max), t Käyttö 2001 (t) Käyttö 2005 (t) Nestekaasu F; R Kevyt polttoöljy ja X n, R 40, R65 66; N; 0,004 dieselöljy R51/53 Ammoniakki T, N; R ,3 8,3 2 Etyleeniklygoli X n 110 m 3 22 m 3 AVR alumiinisulfaatti Xi; R36/ Muurahaishappo C; R Rikkihappo C; R Maitohappobakteeri Raskas polttoöljy T; R45; R52/ Lihan säilyvyyskäsittelyssä käytetään mm. natrumnitriittä noin 5 t/a. Lisäksi käytetään jätevesien esikäsittelyssä sammutettua kalkkia / kalsiumhydroksidia noin 100 t/a ja ALF 30 noin 120 t/a. Laitosalueella on 5 m 3 :n säiliöt hapelle ja typelle, hiilidioksidille on 20 m 3 :n ja 50 m 3 :n säiliöt. Nestekaasun säilytykseen on kaksi 30 m3:n säiliötä. Muurahaisja rikkihapolla (20 m m 3 ) on betoniset varoaltaat, joihin sopii säiliötilavuus. Raskas polttoöljy on maavallin ympäröimä ja varustettu venttiilikaivolla. Pesukemikaaleja (emäksisiä, happamia, klooria sisältäviä, desinfioivia ja muita) käytettiin vuonna 2001 noin 115 tonnia. Ammoniakkivuotojen varalle on kaasuhälytysjärjestelmä konehuoneessa ja venttiilikeskuksessa. Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) ja energiatehokkuus Laitoksen toimintaa pidetään toimialasta tehdyn kansallisen selvityksen perusteella arvioiden parhaan käytettävissä olevan tekniikan mukaisena. Kaikessa toiminnassa pyrkimyksenä on käyttää taloudellisesti ja teknisesti toteuttamiskelpoisia ratkaisuja. Keskeisiä toiminnan periaatteita ovat: toiminnan ympäristövaikutukset on kartoitettu ja niitä pyritään vähentämään systemaattisesti, kaikessa toiminnassa pyritään säästämään vettä, päästöjä pyritään ehkäisemään syntypaikalla, mahdollisuuksien mukaan pyritään käyttämään energiatehokkaita koneita ja laitteita ja lämpöä kerätään talteen sekä merkittävä osa jätteistä kierrätetään hyödynnettäväksi. Yritys ei ole liittynyt teollisuuden energiansäästösopimukseen. Atria Oy:llä on ISO 9001 standardin mukainen laatujärjestelmä, joka on sertifioitu vuonna 1996 ja ISO standardin mukainen ympäristöjärjestelmä, joka on sertifioitu Ulkoiset auditoinnit suoritetaan kaksi kertaa vuodessa. Laitoksella on toimintasuunnitelma tuotannon ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Toimintasuunnitelmassa määritellään kiinteitä jätteitä, vesiä ja energioita koskevat tavoitteet sekä määritellään keinot sekä tavoitteiden seuranta. Laitoksella seurataan mm. jätteiden määrää, veden käyttöä, puhdistamon kuukausiraportteja ja jätevesien tutkimusraportteja. Lämpö ja sähköenergian sekä vedenkulutuksia seurataan osastoittain. Seurannan vertailuvuosi on Jätehuollossa tavoitteena on vähentää kaatopaikkajätteen määrää 10 % tuotantotonnia kohti vuoteen 2005 mennessä. Vedenkulutuksen tavoit

9 teena on vähentää vedenkulutusta 5 % tuotantokiloa kohti vuoteen 2005 mennessä. Jäteveden BOD 7 kuormitus pidetään nykyisellä tasolla. Tavoitteena on vähentää sähkön kulutusta 2 % tuotekiloa kohti ja lisätä lämmön talteenottoa 21 % vuoteen 2005 mennessä. 9 YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Jätevesien esikäsittely ja päästöt viemäriin Nurmon tuotantolaitoksen jätevedet johdetaan Lapuan Jätevesi Oy:n puhdistamolle. Viemäriverkostoon johdetaan ohi jätevesien esikäsittelyn makkaroiden jäähdytysvedet sekä kompostointialueelta tulevat jätevedet. Esikäsittelyssä on kaksi yksikköä, ns. vanha puoli, jossa on Alwatech prosessi ja ns. uusi puoli, jossa on Pomiltec prosessi. Alwatechproses sissa käsitellään jätevesiä kahdeksan tuntia päivässä ja sen mitoitus on 1500 m 3 /d/8h. Pomiltec prosessin mitoitusvirtaama on 3500 m 3 /d. Jäteveden esikäsittelyssä tuotannosta tulevat jätevedet ohjataan rumpuseuloille, jossa jäte vedestä erotetaan karkea kiintoaine. Jätevedet ohjataan tasaussäiliön kautta pikasekoittimeen, jossa jäteveteen lisätään kemikaalia ja polymeeriliuosta ja edelleen hämmentimien kautta flotaatioaltaaseen. Flotaatioaltaassa muodostuva pinta ja pohjaliete ohjataan lietteen tiivistysaltaaseen. Liete kuivataan suotaonauhapuristimille kuivaainepitoisuuteen % ja viedään laitoksen kompostointialueelle samoin rumpuseuloilta erotettu kiintoaines. Kuivauksen jätevesi palautuu jäteveden käsittelyprosessiin. Selkeytynyt jätevesi ohjataan neutralointisäiliöön, josta ph:n tasauksen jälkeen viemäriin. Jäteveden puhdistamoilla on siirrytty käyttämään esimerkiksi suotonauhapuristimen puhdistuksessa ja dispersioveden valmistuksessa laskeutusaltaasta saatavaa vettä. Jäteveden esikäsittelyssä kiintoaineen määrä on vähentynyt yli 70 %, COD Cr yli 60 %, BOD 7ATU yli 50 %, kokonaisfosfori yli 40 % ja pertoolieetteriuute (rasvan määrä) yli 70 %. Taulukossa 3 on laitoksen viemäriin johdettavat jätevesipäästöt vuonna 2001 ja laajennuksen jälkeen TAULUKKO 3 Nurmon tuotantolaitoksen jätevesipäästöt tonnia vuodessa / mg/litra Lapuan Jätevesi Oy:n jätevesipuhdistamoon vuonna 2001 ja laajennuksen jälkeen 2005 vuosi jätevesimäärä, m 3 kiintoaine, t/a / mg/l COD (Cr), t/a / mg/l BOD 7ATU, t/a / mg/l kokonaisfosfori, t/a / mg/l rasva, t/a / mg/l / / / / 14,5 200 / / / / / 14,6 310 / 180 Pesu ja huoltotiloista tulevat jätevedet johdetaan viemäriin öljynerotuskaivojen kautta. Öljynerotuskaivoissa on täyttymishälyttimet. Laitosella on jätevesisopimus Nurmon kunnan kanssa vuodelta Sopimuksessa ei ole numeerisia arvoja jäteveden sisältämille haitallisille aineille tai vuorokautista jätevesimäärää. Jätevedet tulee sopimuksen mukaan esikäsitellä siten, että jätevesien ph on 6 9 (+20 o C), lämpötila ei ylitä + 35 o C, jätevesi ei sisällä sellaisia kiinteitä kappaleita, että ne jäisivät 20 mm välpälle. Jäteveden ei saa sisältää vaikeasti hajoavia aineita, niiden ei saa sisältää myrkyllisiä tai jäteveden puhdistuksen estäviä aineita, jätevedet läpikäyvät rasvanerotuksen ja että jätevedet syötetään tasaisesti viemäriin ja tarvittaessa alkuilmastuksen kautta. Atria Oy:n jätevedenpuhdistamolta ja viemäriin johdettavasta jätevedestä otetaan kuukausittain kokoomavesinäytteet. Näytteenottopaikat ovat: tuleva ja lähtevä jätevesi sekä uudelta (Pomiltek) että vanhalta (Alwatech) puolelta sekä pihakaivosta, joka edustaa teh

10 taalta Lapuan Jätevesi Oy:n puhdistamolle johdettavaa jätevesikuormitusta. Näytteistä määritetään seuraavat parametrit: ph, kiintoaine, COD Cr, BOD 7ATU, kokonaisfosfori ja pertoolieetteriuute (rasvan määrä) sekä vuorokautinen virtaama. Pihakaivon jälkeen viemärilinjaan tulee jätevesiä vielä kompostointialueelta. Jätevedet johdetaan valtatien länsipuolella olevaan, tilavuudeltaan noin m 3 :n Lapuan Jätevesi Oy:n tasaussäiliöön. Tasausaltaan tarkoituksen on tasata Lapuan Jätevesi Oy:n puhdistamolle johdettavia virtaamia ottaen huomioon siirtoviemärin koko sekä tasata Lapuan Jätevesi Oy:n puhdistamon kuormitusta. Lapuan Jätevesi Oy tarkkailee tasausaltaasta siirtoviemäriin johdettavien jätevesien laatua kaksi kertaa kuukaudessa otettavin näyttein. Näytteet otetaan virtaaman suhteen automaattisilla laitteilla. Vuorokaudessa voidaan jäte vettä johtaa siirtoviemäriin noin 4000 m 3. Tasausaltaasta lähtevän jäteveden ph nostetaan lipeällä, jotta jäteveden sisältämä orgaaninen aineksen hajoamista ei tapahtuisi siirtolinjasta. Toimenpiteillä on vähennetty siirtoviemärin hajuhaittaa. Jäähdytysvedet Makkaratehtaan makkaroiden jäähdytysvedet johdetaan prosessiviemäriin eli suoraan Lapuan Jätevesi Oy:n viemäriin ohi jäteveden esikäsittelyn. Makkaran jäähdytysvesiä muodostuu talvelle noin m 3 /d ja kesällä noin 1800 m 3 /d. Ammoniakkijäähdytysjärjestelmien lisäjäähdytysvesi johdetaan sadevesiviemäriin. Sadevesiviemäriin johdettavan veden lämpötila on o C. Veden käytöllä säästetään hellepäivinä huomattavasti sähköä. Jäähdytysvettä on kulunut vuonna 2001: ruokatehtaan kyläkeskus 1500 m 3, sikalinja 830 m 3 ja siipikarjan kylmäkeskus 1570 m 3. Jäähdytysvetenä on käytetty Lappavesi Oy:n pohjavettä sekä Nurmon vesilaitoksen toimittamaa talousvettä. Suurimmillaan jäähdytysveden käyttö on ollut noin 400 m 3 /d. Laitoksella syntyvät jätteet ja niiden käsittely Tärkeimmät toiminnassa syntyvät, laitokselta muualle käsiteltäväksi/hyödynnettäväksi toimitettavat jätteet vuodelta 2001 ja ennuste vuodelle 2005 on esitetty taulukossa 4. TAULUKKO 4 Laitoksen pääasialliset jätteet vuonna 2001 ja ennuste vuodelle 2005 Jätteen määrä t/a Jätelaji Jätekoodi Vastaanottaja Yhdyskuntajäte Kaatopaikka Hiekkaerotuskaivoliete Kaatopaikka Lihavalmisteiden savustustuhka Kaatopaikka Pahvi SOL Ympäristöpalvelut Paperi SOL Ympäristöpalvelut Energiajae Laihian Energiatuote Oy Höyhenet Selkämeren Jää Oy Luut Honkajoki Oy Pehmeä raaka aine Honkajoki Oy Sian karvat Honkajoki Oy TSE riskiaines Honkajoki Oy Keuhkot vienti ulkomaille Ihra Rasvatehdas Korvat Lemmikkieläintehdas Saparot Lemmikkieläintehdas Muoviset astiat esim. mehu, pesuaine ja desinfektio aineastiat ( ) kerätään hyöty käyttöön Muotek Oy:lle Ylistaroon tai T:mi M Kuusisaarelle. Metalleista lajitellaan 10

11 erikseen rautaromuun, ruostumattomaan teräsromuun ja peltiromuun ( ), kaapeleihin ( ), alumiini ( ) ja toimitetaan Jylhän Metalliromu Oy:lle. Lasi ( ) kerätään sille varattuun paikkaan. Rakennusjäte kuljetetaan kaatopaikalle. Uusiokäyttöön tuleva materiaali varastoidaan myöhempää käyttöä varten. Rikkoontuneet ja uudelleenkäyttöön kelpaamattomat puiset kertakäyttölavat kerätään uusiokäyttöön. Rikkoontuneet finn lavat kunnostaa ulkopuolinen yrittäjä. Toiminnassa syntyy erilaisia vähäisempiä määriä ongelmajätteitä, jotka Lassila & Tikanoja Oy toimittaa edelleen käsiteltäväksi. Ongelmajätteitä ovat esimerkiksi kirkkaat voiteluöljy jätteet ( ), ammoniakkipitoinen öljy ( ), kiinteä öljyjäte ( ), vesi öljyseos ( ), öljyn poltossa syntyvä kattilatuhka ( ), akut ( ), paristot ( ), loisteputket ( ) sekä erilaiset laboratoriojätteet. Eläinperäisten jätteiden käsittely sekä kompostointiin menevät jätteet Rehuvalkuaistehtaalle toimitetaan sikalinjalta eläinlääkärin hylkäykset ja kiinteät siivousjätteet, ruokatehtaalta virheelliset tuotteet ja kiinteät siivousjätteet sekä ruokalasta ruuantähteet. Korkeariskisestä jätteestä valkuaistehtaalle menevät sairasteurastamolta tuleva veri, viemärivesistä kiintojäte ja veteen liuenneet orgaaniset aineosat. Materiaalit jauhetaan ja sekoitussäiliöön lisätään muurahaishappoa siten, että seoksen ph on alle 4,0. Lisäksi käytetään natriumbentsoaattia säilyvyyden parantamiseksi. Vuoden 2003 aikana valmistettavan rehun ph:n alentamiseen on käytetty maitohappobakteereja. Rehun homogenoinnin ja laadunvalvonnan jälkeen rehu kuljetetaan asiakkaalle. Rehu toimitetaan turkiseläinrehusekoittamoille. Siipikarjayksikössä hapotetaan pehmyt oheistuotte eli siipikarjan päät, jalat, heltat, suolet yms. Hapotuksen jälkeen tavara toimitetaan turkisrehukeittiöille. Matkalla kuolleet linnut toimitetaan Honkajoki Oy:lle. Taulukossa 5 on laitoksella hapottamalla käsiteltävät ja kompostiin ohjattavat jätteiden määrät vuonna 2001 ja ennuste vuodelle Taulukko 5 Laitoksella käsiteltävät jätteet vuonna 2001 ja ennuste vuodelle 2005 Jätelaji Jätekoodi käsittely määrä 2001 (t) määrä 2005 (t) Siipikarjan pehmyt oheistuote hapotus Veri ja sisäelinjätteet hapotus Vialliset tuote erät hapotus Jäteveden esikäsittelyliete kompostointi Nuorikkokasvattamon lanta kompostointi Karja autojen kuivikelanta kompostointi Lietelanta kompostointi Vuosittain kompostiin käytetään nykyisin noin tonnia raaka aineita ja näitä ovat jäte vesiliete (5 410 m 3 ) jätevesien esikäsittelystä, karja autojen kuivikelanta (566 m 3 ), nuorikkokasvattamon lanta (1 110 m 3 ), purulanta karja autoista (200 m 3 ) ja sairasteurastamon lanta (996 m 3 ) sekä jätevedenpuhdistuksessa erotettu kiintoaine. Nuorikkokasvattamon lanta tuodaan toiminnan harjoittajan omistamasta Alavudentien varressa olevasta broilernuorikkojen kasvattamosta. Kompostin seosaineina käytetään turvetta (3 000 m 3 ) ja puun kuorta (6 000 m 3 ). Käytettävään kuoreen lisätään vielä lämmintä kompostia ennenkuin kuori käytetään kompostin tukiaineena. Kompostointialueelle tuoduista materiaaleista tehdään uusi auma. Kompostiaumoja on viisi. Jokaisesta aumasta otetaan 3 5 lämpötilaa auman eri kohdista. Kompostointiaika on 4 5 kk, jonka jälkeen vanhin auma siirretään jälkikypsytysaumaan. 11

12 Kompostin hoitaja kirjaa kaikki alueelle tuodut materiaalit. Vuositasolla Vapo Oy Biotech ilmoittaa Kasvintuotannon tarkastuskeskukselle (KTTK) materiaalivirrat. Tutkimustulokset valmiista kompostista ottaa myös Vapo Oy Biotech vuosittain. Sille kuuluu myös kompostin myynti. Kompostia käytetään viherrakentamiseen, luomuviljelyyn ja osasta tehdään puutarhamultaa, jolloin komposti seulotaan ja siihen lisätään kalkkia ja hiuesta. Valmisteen kauppanimi on maanparannuskomposti. Kompostointiaumojen kääntämiseen käytetään Allu ruuvisekoitinta tai Allu SM:ä. Aumat käännetään aktiivisen kompostointivaiheen (noin 3 4 kk) aikana kolme kertaa. Kääntöjen yhteydessä mitataan lämpötila. Komposti jälkikypsytetään välivarastossa. Päästöt ilmaan Ilmapäästöjä syntyy lähinnä kattilalaitoksen toiminnassa. Kattiloiden poltto olosuhteet optimoidaan. Viikoittain mitataan kunkin toiminnassa olevan kattilan savukaasujen nokiluku, hiilidioksidipitoisuus ja lämpötila, jotka merkitään käyttöpäiväkirjaan. Kattiloiden nuohoukset ja huollot suoritetaan suunnitelman mukaan Kattiloiden vuosittainen käyttöaika vuonna 2005, polttoaineen kulutus ja päästöt tonnia vuodessa ovat taulukossa 6. Hiukkaspäästöjen ominaispäästökertoimen on käytetty 10 mg/mj, NO x päästöille (NO 2 :na) 200 mg/mj ja hiilidioksidille (CO 2FOSS ) mg/mj. SO 2 päästöt on laskettu ainetaseesta. TAULUKKO 6 Kattiloiden vuosittainen käyttöaika, polttoaineen kulutus ja päästöt tonnia vuodessa vuonna 2005 Käyttötapa Teho käyttöaika, polttoaineen hiukkaset SO 2 NOx CO 2foss h/a kulutus, t/a Pääkattila (K3) 9,5 MW , , Pääkattila (K4) 7,4 MW ,28 12,6 5, Päälämminvesikattila 6,8 MW , , (K2) Varakattila (K1) 4,8 MW ,18 8,1 3, Uusi lämminvesikattila 6,8 MW , , (K5) Yhteensä 35,3 MW ,53 155,7 71, Kattiloiden lämpötilan mittaus on jatkuvaa, joskaan ei tallentavaa tai piirturille tulostavaa. Jäännöshappi mitataan kerran vuodessa, huollon yhteydessä. Kaksi kertaa kuukaudessa mitataan hiilidioksidi ja tummuus/nokikuva. Pääkattiloille ja varakattilalle tehdään höyrynuohous kerran viikossa ja harjanuohous noin 3 kk:n välein. Päälämminvesikattila ja uusi lämminvesikattila harjanuohotaan noin 3 kk:n välein. Polttoaineen kulutuksen seurantaan käytetään kaikissa kattiloissa öljynmäärän mittausta. Tehonsäätöön käytetään moduloivaa poltinta ja palamisilman säätö on esisäädetty. Kattiloiden hiukkaspäästöt mitataan viiden vuoden välein. Kattiloiden ympäristöönsä aiheuttamaa rikkidioksidipäästöä on selvitetty laskelmilla. Laskelmat on laadittu kattiloiden maksimitehoilla kesä ja talvitilanteille. Päästöt maaperään Piha alueet on asfaltoitu ja sadevedet johdetaan ympärysojiin. Kompostointialue on asfaltoitu ja alueelta tulevat jätevedet johdetaan viemäriin. 12

13 Ympäristömelu 13 Varsinainen toiminta tapahtuu pääosin sisätiloissa. Melua aiheuttavat liikenne sekä puhaltimet. Laitoksen toiminnasta aiheutuvan henkilöauto ja raskaanliikenteen määrä on 65 karja autoa/päivä, 40 tuoterekka autoa/ päivä, 7 muuta rekka autoa/päivä ja 1200 henkilö autoa/päivä. Vuoteen 2005 mennessä ajoneuvomäärän odotetaan kasvavan samassa suhteessa tuotantomäärien kasvun kanssa. Hakemusasiakirjoihin on liitetty Seinäjoen seudun terveysyhtymän ympäristönsuojelutarkastajan mittauspöytäkirja suoritetuista mittauksista. Melua on mitattu ulkona kolmessa pisteessä: piste 1 välittömästi Atrian alueen eteläpuolella, piste 2 Atrian alueen itäpuolella 93 metriä puhaltimista ja piste 3 etelään noin 450 metrin etäisyydellä laitosalueelta olevan asuintalon pihapiirissä. Pisteessä 1 mitattu keskiäänitaso L Aeq oli 58,7 db(a) (maksimiäänitaso L max 75,6 db(a)), pisteessä 2 keskiäänitaso L Aeq oli 65,3 db(a) (maksimiäänitaso L max 67,5 db(a)) ja pisteessä 3 keskiäänitaso L Aeq oli 44,4 db(a). Mittauksessa pisteissä 1 ja 3 mittausraportin mukaan oli häiriöitä siten, että ne vaikuttivat mittaustukoksia kohottavasti. Mittaukset olivat kestäneet yhdeksästä yhteentoista minuuttiin. Johtopäätöksenä mittauspöytäkirjassa on, että valtioneuvoston päätöksen 993/1992 mukaiset melutason ohjearvot eivät ylittäneet melun päiväohjearvoa. LAITOKSEN TOIMINNAN TARKKAILU Jätevesien tarkkailu Jätevesien esikäsittelylaitoksen (uusi ja vanha puoli sekä pihakaivosta) tarkkaillaan 12 kertaa vuodessa. Automaattisella näytteenottimella otetaan osanäytteet 10 minuutin välein ja näytteenottoaika on 24 tuntia. Kompostointialueelta lähtevän jäteveden määrä ja laatua ei ole aikaisemmin tarkkailtu. Esityksen mukaan lähtevästä vedestä otetaan kertanäytteet V padon ylimenevästä vedestä kaksi kertaa vuodessa, keväällä sulamisvesien aikaan ja syksyllä syyssateiden aikaan loka marraskuussa. Vedestä tutkitaan seuraavat muuttujat: COD Cr, kokonaisfosfori, kokonais typpi, BOD 7ATU, kiintoaine, ph, ammoniumtyppi, nitraatti ja nitriittitypen summa, lämpö kestoiset koliformiset bakteerit sekä rasvat ja öljyt. Jätteiden käsittely Turkisrehu valmistetaan panosperiaatteella. Jokaisesta sekoituserästä ja myyntierästä määritetään ph. Lisäksi turkisrehusta tehdään omavalvontaohjelman mukaisesti kemiallisia, mikrobiologisia ja rehun ravintosisältöön liittyviä määrityksiä. Kompostoinnin laadun seurantasuunnitelman mukaan kompostista tutkitaan seulomattomasta kompostituotteesta kaksi kertaa vuodessa analyysit erillisen ohjelman mukaan. Näytteet otetaan kokoomanäytteinä tammikuussa ja syyskuussa. Lisäksi kompostoinnin loppu tuote on Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen (KTTK) valvonnassa. Ilmapäästöt Kattilalaitosten hiukkaspäästöt mitataan ulkopuolisen asiantuntijan toimesta joka viides vuosi. Atria Oy on osallistuu Seinäjoen seudun ilmanlaadun yhteistarkkailuun erillisen sopimuksen mukaan.

14 POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN 14 Ilmanlaatuun vaikuttavista merkittävistä käyntihäiriöistä ilmoitetaan terveysyhtymän ympäristöosastolle. Merkittäväksi käyntihäiriöksi on määritelty tilanne, jossa yli neljän tunnin ajan jonkin kattilan savukaasun hiukkaspitoisuus on silminnähden korkea, nokiluku ylittää normaaliarvon kolme. Laitoksella on toimintakäsikirja, joka sisältää osastokohtaisen omavalvonnan sekä sertifioidut laatu ja ympäristöjärjestelmät. Omavalvonta sisältää mm. hygienian ja tuoteturvallisuuden. MUUTOSHAKEMUKSEN KÄSITTELY Hakemuksesta tiedottaminen Lupahakemuksen muutoksen vireilläolosta on kuulutettu Nurmon kunnan ja Länsi Suomen ympäristökeskuksen virallisilla ilmoitustauluilla sekä julkaistu tieto sanomalehdessä Ilkka. Hakemusta koskevat asiakirjat ovat olleet nähtävillä kuulutusajan Seinäjoen seudun terveysyhtymän ympäristöosastolla. Naapuritilojen omistajille ja haltijoille sekä lähimmille asuinrakennusten omistajille on tiedotettu asian vireilläolosta kirjeitse. Muistutuksia ja mielipiteitä ei ole esitetty. Lausunnot Ympäristökeskus on pyytänyt hakemuksesta Nurmon kunnanhallituksen ja Seinäjoen seudun terveysyhtymän ympäristönsuojeluosaston lausunnot. Lisäksi lausunnot on pyydetty Lapuan Jätevesi Oy:ltä ja Kasvintuotannon tarkastuskeskukselta (KTTK, nykyisin Elintarviketurvallisuusvirasto, Evira). Nurmon kunnanhallitus puoltaa ympäristöluvan myöntämistä. Lausunnossa on todettu, että Atria Oy:n lisääntyvää vedenkäyttöä voidaan ainakin osittain korvata Nurmon vesilaitoksen Nurmonjoen raakavedestä puhdistamalla talousvedellä. Kasvintuotannon tarkastuskeskus Kompostointi Jätevesi ja jätevedenpuhdistuksessa muodostuva liete, joista yli 6 millimetrin aines on poistettu, voidaan käsitellä lannan ja ruoansulatuskanavan sisällön kanssa hyväksytyssä laitoksessa. Aumakompostointikentällä voidaan kompostoida ainoastaan lantaa, ruoansuolatuskanavan sisältöä ja tuotantolaitoksella muodostuvaa jätevedenpuhdistamolietettä. Markkinoitaessa komposti luomutuotantoon, ei kompostin raaka aineena saa käyttää jätevedenpuhdistamolietteitä. Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira, aikaisemmin Kasvintuotannon tarkastuskeskus) on antanut kompostointilaitokselle laitoshyväksynnän, päätös nr:o 494/741/2006. Rehuvalkuaistehdas Annetuilla tiedoilla lausunnon antaminen rehuvalkuaistehtaasta ja sinne päätyvien sivutuotteiden oikeellisuudesta on ollut mahdotonta. KTTK (nykyisin Evira) on hyväksynyt A Pekoni Nurmo Oy:n ja Atria Chick Oy:n keräyskeskusten toimitilat, toiminnan ja omavalvonnan

15 15 Seinäjoen seudun terveysyhtymän ympäristönsuojeluosasto ja Lapuan Jätevesi Oy eivät ole antaneet lausuntoja. Hakijan kuuleminen ja vastine Hakija on antanut vastineen ympäristölupahakemuksesta annetuista lausunnoista. Vastineessa esitetään mm. seuraavaa: Nurmon sikateurastamolla prosessissa syntyvät vedet kerätään keskitetysti ja ohjataan 6 mm pyörivän rotoseulan läpi. Kiintoaine johdetaan Honkajoelle kuljetettavalle lavalle. Jätevedet johdetaan esikäsittelyn kautta Lapuan kunnalliseen puhdistamoon. Kauhajoen laitoksella käytetään lattiakaivoissa 6 mm sääntöä ja kiintoaine kerätään talteen ja toimitetaan Honkajoen destruktiolaitokselle. Rasvatehtaan toiminta Seinäjoelta siirretään nykyisessä tuotantomuodossa Nurmoon. Prosessista saatava rasva poltetaan kattiloissa ja on täydentävää polttoa raskaalla öljylle. Rasvatehtaalla käsitiellään sian ja naudan sivutuoteasetuksen luokka 3 kuuluvia materiaaleja. Kompostialueen tuhoeläintorjunnasta on tehty sopimus asianmukaisen yrityksen kanssa Tarkastukset Ympäristölupahakemuksen johdosta alueella on tehty tarkastus ja neuvoteltu Tarkastuksesta ja neuvottelusta laaditut muistiot on liitetty asiakirjoihin. YMPÄRISTÖKESKUKSEN RATKAISU Ympäristökeskus antaa Atria Suomi Oy:n ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan haettuihin muutoksiin ja antaa rasvatehtaan ja maankaatopaikan toiminnasta uusia lupamääräyksiä. Ympäristökeskus on muuttanut myönnetyn ympäristöluvan LSU 2002 Y 638 eräitä lupamääräyksiä jäljempänä ilmenevällä tavalla, poistanut tarpeettomina lupamääräykset A 4, C 5 ja C10 ja siirtänyt muilta osin ympäristöluvan LSU 2002 Y 638 lupamääräykset muuttamattomat tähän päätökseen. (YsL 6, 7, 8, 41, 42, 43, 45, YsA 19 ) Toimintaa kuvaavat tiedot Atria Oy:n Nurmon tuotantolaitoksella teurastetaan vuodessa tonnia (ruhopainona) sikaa sekä broileria tonnia. Lihavalmisteyksikön valmisruokatuotteiden tuotantokapasiteetti on tonnia/vuosi. Turkisrehun raaka ainetta valmistetaan siipikarjayksikössä noin tonnia ja rehuvalkuaistehtaalla noin tonnia vuodessa. Laitoksen lämmöntuotantoyksikössä on kolme höyrykattilaa: 4,8 MW (K1), 9,5 MW (K3) ja 7,4 MW (K4) sekä lämminvesikattila 6,8 MW (K2) ja 6,8 MW (K5). Kattiloiden savukaasut johdetaan 30 metriä korkeiden savupiippujen kautta ulkoilmaan. Kattiloissa käytettävä raskas polttoöljy varastoidaan 200 m 3 :n säiliössä.

16 Tuotantolaitosalueen pohjoispuolella on pinta alaltaan noin 4,5 hehtaarin asfaltoitu kompostointialue. Alueella kompostoidaan aumoissa noin m 3 :ä jätteitä vuodessa. Alueen jätevedet johdetaan suoraan yleiseen viemäriin. Rasvatehdas käyttää raaka aineenaan raakarasvoja, talia, ihraa ja kasviöljyjä yhteensä enintään tonnia vuodessa. Toiminta käsittää rasvasulattamon ja ruokarasvatehtaan. Laitoksen omasta rakentamistoiminnasta syntyneille puhtaille maa ja kiviaineksille on 2,5 hehtaarin maankaatopaikkaa. Nurmon tuotantolaitoksella syntyvät jätevedet esikäsitellään ja johdetaan yleiseen viemäriin. Laitosalueella on lisäksi mm. autonpesuhallit ja logistiikkakeskus. 16 MUUTETUT LUPAMÄÄRÄYKSET A 1. Nurmon tuotantolaitoksesta muodostuvat jätevedet johdetaan laitosalueelle tapahtuvan jäteveden esikäsittelyn jälkeen käsiteltäväksi Lapuan Jätevesi Oy:n keskuspuhdistamoon. Jäteveden esikäsittelylaitoksia tulee hoitaa siten, että haitta aineiden erotusaste on mahdollisimman korkea. Jäteveden esikäsittelylaitoksessa voidaan käsitellä myös oman toiminnan broilerhautomon jätevedet. Laitoksen viemäriverkosto tulee pitää kunnossa. Jäteveden esikäsittelylaitosten käytöstä, käytön valvonnasta sekä häiriötilanteista on pidettävä kirjaa. (YsL 4, 5, 43, 46, 47, YsA 36 ) B 3. Eläinperäinen, muu kuin kompostoitava tai hyötykäyttöön kelpaamaton jäte, kuten luut ( ), sian karvat ( ), sidekudosjäte ( ), TSE riskiaines ( ), siipikarjayksikön höyhenet ( ) tulee toimittaa laitokseen, jolla on lupa käsitellä luokituksen mukaisia eläinjätteitä. Eläinperäinen jäte on laitosalueella varastoitava asianmukaisesti siten, että estetään lintujen ja rottien pääsy jätevarastoihin. Hajuhaittojen vähentämiseksi eläinperäinen jäte tulee jäähdyttää tai mikäli jäte säilytetään ulkona konteissa, konttien tulee olla jäähdytetty. Eläinperäinen jäte tulee kuljettaa jätteen käsittelyyn riittävän usein. Kuljetus tulee suorittaa umpikorisissa kuljetusvälineissä. (YsL 43, 45, YsA 19, JäteL 6, JäteA 5, 7 ) B 9. Asfaltoidulla kompostointialueella kompostoidaan aumakompostina seosaineiden kanssa Atria Suomi Oy:n toiminnassa syntyviä jätteitä, kuten jäteveden esikäsittelylietettä ( ), rasvanerotuskaivojen rasvajätteitä ( ), lietelantaa ( ), karja autojen purulantaa ( ), nuorikkokasvattamon lantaa ( ) ja ruuansulatuskanavan sisältö ( ). Lietelanta imeytetään turpeeseen erityisellä lietu vaunulla ennen kompostiin siirtämistä. Jätteiden vastaanotto ja käsittely tulee toteuttaa siten, ettei toiminnasta aiheudu haju tai meluhaittaa, ympäristön roskaantumista, haittaeläinten esiintymistä tai valumia ympäristöön. Kuljetukset tulee järjestää siten, että jätteitä tai kompostoituja materiaaleja ei joudu ympäristöön. Massojen käsittelyssä ja siirtämisessä käytettävät työkoneet tulee pitää puhtaina. Kompostointialueen pohja tulee muotoilla siten, että asfaltoidulla kompostointialueella muodostuvat jätevedet ohjatuvat hallitusti jätevesiviemäriin. (YsL 4, 5, 43, 45, JäteL 4, 6, 9, 49, 51, JäteA 5, 7, 8 )

17 B 11. Kompostoitumassa olevia aumoja tulee käsitellä siten, että kompostoituminen on tasaista ja massan kaikki osat hygienisoituvat. Kompostoinnin aktiivivaiheessa kompostin tulee saavuttaa vähintään 55 o C:n lämpötila vähintään 14 vuorokauden ajan tai kompostoimisessa on käytettävä hyväksyttävää menetelmää. Toiminnanharjoittajan tulee haju ja muiden ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi ja lopputuotteen laadun varmistamiseksi huolehtia siitä, että kompostoitumisprosessi tapahtuu kompostoitumisen onnistumisen kannalta optimaalisissa olosuhteissa. Kompostimassa tulee jälkikypsyttää. Aktiivivaiheessa olevan kompostin lämpötilaa on mitattava riittävästi ja lämpötilamittauksista on pidettävä kirjaa. Varastoitavat kompostierät tulee tutkia omavalvontaohjelman mukaan. Lämpötilamittausten tulokset ja kompostierien tutkimustulokset tulee olla viranomaisten saatavilla. Tässä ympäristöluvassa ei anneta määräyksiä lopputuotteesta, joka täyttää lannoitevalmistelain (539/2006), sivutuoteasetuksen (EY 1774/2002) tai valtioneuvoston puhdistamolietteen käytöstä maataloudessa antaman asetuksen (Vnp 282/1994) laatuvaatimukset sen tarkoituksen mukaan, johon lopputuote toimitetaan. Sanottujen säännösten noudattamisen valvonta ei kuulu ympäristöviranomaisen toimivaltaan. Lopputuotteeksi kelpaamaton kompostimassa tulee toimittaa laitokseen, jolla on ympäristölupa sen vastaanottamiseen. (YsL 45, JäteL 4, 6, 51, 52, JäteA 8 ) B 13. Kompostointialueen ympäristössä kahdesta pohjaveden tarkkailuputkesta otetaan näytteet 2 kertaa vuodessa: huhti toukokuussa ja loka marrskuussa. Näytteistä määritetään sähkönjohtavuus, sameus, väri, ph, COD Cr, kokonaistyppi, ammoniumtyppi, kokonaisfosfori, kolimuotoiset bakteerit 44 o C, nitraatti ja nitraattitypen summa. Lisäksi mitataan pohjaveden korkeus. Ympäristökeskuksella on mahdollisuus myöhemmin muuttaa hyväksyttyä tarkkailua. (YsL 4, 5, 46, YsA 19 ) C 4. Kattiloiden käyttöä on tarkkailtava jatkuvatoimisilla savukaasun happipitoisuutta ja savukaasun lämpötilaa osoittavilla mittareilla. Mittarit on kalibroitava vähintään kerran vuodessa. Kattiloiden savukaasujen tummuutta / nokikuvaa on tarkkailtava kerran viikossa laitoksia käytettäessä. Kattilat on nuohottava säännöllisesti. (YsL 4, 5, 43, 46, YsA 19 ) C 6. Kohdassa C 3 polttolaitosten kertaluonteiset mittaukset on tehtävä CEN tai sitä vastaavan kansallisen standardin mukaisesti ja niiden kokonaisepävarmuus on arvioitava. Kokonaisepävarmuus on määritettävä FINKAS S 12/1992 standardin tai vastaavalla menettelyllä. Päästömittausten tulokset esitetään mg/mj sekä mg/m 3 (n) redusoituna 3 %:n happipitoisuuteen. (YsL 5, 43, 46, YsA 19 ) C 8. Raskaan polttoöljyn suoja altaan jätevedet on kerättävä öljynerottimeen ennen niiden johtamista viemäriin tai maastoon. Öljynerotin, suoja allas ja muut öljyntorjuntaan liittyvät rakennelmat on mitoitettava ja niiden toiminta on järjestettävä siten, ettei häiriö tai poikkeustilanteissakaan öljyä pääse viemäriin tai maaperään. Öljynerotuskaivoihin kertyvä öljyinen jäte on poistettava säännöllisesti ja toimitettava ongelmajätteenä käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty tällaisen jätteen vastaanotto. (YsL 43, 45, 47 ) D 1. Toiminnanharjoittajan on määrättävä jäteveden esikäsittelylaitosten, teurasjätteen käsittelylaitosten, jätteiden kompostointialueen, kattilalaitosten, rasvatehtaan ja maankaatopaikan asianmukaista hoitoa, käyttöä ja niihin liittyvää tarkkailua varten laitoksen vastaava hoitaja. Laitoksen hoitajan henkilö ja yhteystiedot on ilmoitettava Länsi Suomen ympä 17

18 ristökeskukselle ja Seinäjoen seudun terveysyhtymän ympäristöosastolle. Tiedot tulee pitää ajan tasalla. (YsL 4, 5, 42, YsA 19, JäteL 4, JäteA 8, 10 ) D 3. Toiminnanharjoittajan tulee toimittaa Länsi Suomen ympäristökeskukselle edellistä kalenterivuotta koskeva raportti, joka toimitetaan sähköisesti sähköisen palvelun tuottajan välityksellä helmikuun loppuun mennessä. Vuosiraportista tulee käydä ilmi ainakin seuraavat tiedot: Yhteenveto laitoksen tuotannosta, käytetyistä raaka aineista, veden ja energiakulutuksesta, käytetyistä kemikaaleista; Toiminnassa syntyneet ja muualle käsiteltäväksi / hyödynnettäväksi toimitetut jätteet, toiminnassa käsitellyt (teurasjätteen hapotus, kompostointi) jätteet sekä varastoidut jätteet. Jätteistä ilmoitetaan niiden määrä, laatu, alkuperä ja edelleen toimittaminen. Jätteet luokitellaan ympäristöministeriön asetuksen 1129/2001 mukaisesti; Laitoksen käyttämä vesimäärä, yhteenveto viemäriin johdetun jäteveden laadusta ja määrästä sekä jäteveden esikäsittelylaitosten käsittelemättömän ja käsitellyn jäteveden laadusta ja määrästä sekä kompostointialueelta johdetun jäteveden laatu ja määrä; Maankaatopaikan jätekirjanpito ja kaatopaikan tilavuudessa tapahtuneet muutokset; Pohjavesitarkkailun tulokset; Erillinen yhteenvetoraportti mahdollisista häiriö ja vuototilanteista. Tämän lisäksi toiminnanharjoittajan on raportoitava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 166/2006 edellyttämät päästöt. (PRTR päästörekisteri) Kattilalaitos tuotantomäärät (GWh/a), polttoaineiden määrä ja laatu kattiloittain; kattiloiden hiukkaspäästöt (laskennalliset, johon sisältyy myös häiriöiden aikaiset päästöt: lasketaan polttoainetietojen, päästömittaustietojen, häiriötilanteiden ja kattilan käyttötietojen perusteella); kattiloiden rikkidioksidi ja typenoksidipäästöt (laskennalliset, polttoaineiden määrä ja laatutietojen, päästömittausten, häiriötilanteita koskevien tietojen avulla); kattiloiden hiilidioksidipäästöt (laskennalliset, polttoainetiedoista päästökertoimen avulla); laitoksen jätevesipäästöt ja niiden käsittely; häiriötilanteet, niiden johdosta tehdyt välittömät toimenpiteet sekä toimenpiteet, joilla pyritään estämään tai vähentämään häiriöiden esiintymistä; kattiloille annettujen päästörajojen ylitykset ja niiden johdosta tehdyt toimenpiteet; poikkeamat tarkkailusuunnitelmassa esitetyistä huolloista, kalibroinneista ja muista asioista; päästömittaukset ja niihin liittyvät mittaussuunnitelmat ja mittauspöytäkirjat; laitoksella tehdyt ja suunnitteilla olevat muutokset laitoksen toiminnassa. Seinäjoen seudun terveysyhtymän ympäristöosastolle toimitetaan kattilalaitoksen ilmapäästöjä, käytetyn polttoaineen määrää ja laatua koskeva yhteenveto helmikuun loppuun mennessä. (YsL 46, JäteL 51, 52, YMA 1129/2001, EY 166/2006) E 5. Laitosalueen kokonaismelun ja osamelujen leviämisestä on selvitettävä melumittauksin / laskentamallien avulla. Meluselvitys on uusittava vuoden 2013 kesäkuun loppuun mennessä. Mittausraportti on toimitettava kuukauden kuluessa sen valmistumisesta. (YsL 43 ja 46 ) 18

19 19 LISÄTTY UUSI LUPAMÄÄRÄYS A 4 JA MAANKAATOPAIKAN LUPAMÄÄRÄ YKSET B 14 B 16 A 4 Rasvantehtaan jätevesien laadusta, määrästä, esikäsittelystä ja tarvittavasta muusta tarkkailusta tulee jättää erillinen selvitys puoli vuotta ennen rasvatehtaan toiminnan aloittamista. Ympäristökeskus voi tarvittaessa antaa erityisiä määräyksiä. (YsL 4, 5, 43, 46, 55, YsA 19, 36 ) Maankaatopaikka B 14 Maankaatopaikaksi luokitellulle kaatopaikalle saa sijoittaa toiminnanharjoittajan omasta toiminnasta tulevia puhtaita ja vaarattomia maa ja kiviaineksia (jäteluokka ) siten, että kaatopaikan tilavuus on enintään m 3. Täytön korkeus saa olla enintään +79 (N 60 ). (YsL 45, YsA 20, JL 12, 15, VnP 861/97) B 15 Maankaatopaikalla on estettävä suunnitelmallisesti haitat ja vaaratilanteet, kuten sortumat ja jätepenkereen puutteellinen vakavuus sekä veden lammikoituminen täyttöalueen painumiin. Alueen ulkopuoliset sade ja sulamisvedet on johdettavan maankaatopaikan ohi. Toiminnan aiheuttamaa pölyämistä on estettävä tarvittaessa kastelemalla, kulku urien sijoittamisella ja läjitysalueen pintakerrosten peittämisellä. Kuormien kuljetuksesta alueelle ja sieltä pois ei saa aiheutua pölyämistä tai likaantumista ympäristöön. Maankaatopaikan pitäjän on estettävä pölyn ja maan leviäminen ajoneuvojen mukana. (YsL 43, 45, JL 6, 19, YsL 20 ) B 16 Toiminnanharjoittajan tulee jättää Länsi Suomen ympäristökeskukselle euron pankkivakuus tai vastaava vakuus asianmukaisen jätehuollon, käytöstä poistamisen ja jälkihoidon varmistamiseksi. Vakuuden tulee olla voimassa siihen saakka kunnes alueellinen ympäristökeskus on hyväksynyt maankaatopaikka alueen jälkihoidon. Vakuus voi olla myös konsernivakuus. Vakuus on jätettävä kahden kuukauden kuluttua lupapäätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Vakuuden määrää voidaan lupaehtojen tarkistamisen yhteydessä tarvittaessa muuttaa. (YsL 42 ) Maankaatopaikan vastaavan hoitajan nimeäminen on kohdassa D1. Kirjanpidosta säädetään kohdassa D MYÖNNETYN YMPÄRISTÖLUVAN LSU 2002 Y 638 LUPAMÄÄRÄYK SET, JOITA EI OLE MUUTETTU A Jätevedet A 2. Viemäriin johdettavan jäteveden on kesäkuun 2005 alusta täytettävä seuraavat tavoitearvot puolivuotiskeskiarvona: BOD 7ATU < 600 mg/l kiintoaine < 250 mg/l rasvat < 150 mg/l (YsL 4, 47, YsA 36, VNp 365/1994)

20 A 3. Jäteveden esikäsittelylaitoksiin tulevasta ja lähtevästä jätevedestä tutkitaan BOD 7(ATU), COD Cr kemiallinen hapenkulutus, kokonaisfosfori, kokonaistyppi, kiintoaine, kloridit, petroolieetteriuute (rasva ja öljy) ja ph luku (25 o C) sekä lisäksi mitataan virtaama sekä jäteveden lämpötila. Lähtevän jäteveden näytteenotto toteutetaan virtaamapainotteisesti laitoksen toiminta aikana ja jätevesinäytteet otetaan vähintään kerran kuukaudessa. Jätevesinäytteiden ottamisessa ja tutkimisessa on noudatettava hyvää kansainvälistä laboratoriokäytäntöä. Laitoksen tarkkailua on mahdollista myöhemmin muuttaa Länsi Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. Tutkimustulokset tulee toimittaa Länsi Suomen ympäristökeskukselle niiden valmistuttua. (YSL 43, 46, YSA 19, VNp 365/1994) A 5. Toiminnanharjoittajan on oltava selvillä käyttämiensä pesuaineiden ja kemikaalien haittavaikutuksista. Viemäriverkostoon ei saa päästää aineita, jotka ovat viemäriverkostoa syövyttäviä tai voivat muodostaa viemäriverkoston tyypillisissä olosuhteissa syövyttäviä yhdisteitä taikka haittaavat jätevedenpuhdistamon toimintaa. Öljynerotuskaivot on tarkastettava ja tyhjennettävä säännöllisesti. (YsL 4, 5, 43, 47, YsA 36 ) Jäteveden esikäsittelylaitosten vastuuhenkilön nimeämisestä säädetään kohdassa D 1. Vuosiraportoinnista säädetään kohdassa D B Jätteet B 1. Laitoksen toiminnassa tulee pyrkiä siihen, että jätteitä syntyy mahdollisimman vähän. Toiminta tulee järjestää siten, ettei jätteestä aiheudu merkityksellistä haittaa tai vaikeutta jätehuollon järjestämiselle eikä vaaraa tai haittaa ympäristölle. Toiminnassa syntyvien jätteiden varastointi kiinteistöllä tulee järjestää niille erikseen varatuilla alueilla siten, ettei jätteistä aiheudu epäsiisteyttä tai roskaantumista. Yhdyskuntajäte ( ) ja hiekanerotuskaivon liete ( ) tulee toimittaa kaatopaikalle tai paikkaan, jolla on lupa ottaa jätteitä loppusijoitukseen kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti. Savustustuhka ( ) toimitetaan hyötykäyttöön tai paikkaan, jolla on asianmukainen lupa ottaa vastaan ko. jätettä. Toiminnan harjoittajan tulee olla selvillä jätteen laadusta ja ominaisuuksista. (YsL 43, 45, YsA 19, JäteL 6, JäteA 5, 7 ) B 2. Toiminnassa syntyvät hyödyntämiskelpoiset jätteet, esimerkiksi pahvi ( ), paperi ( ), energiajae ( ), muovikanisterit ( ), lasi ( ) ja metallijätteet kuten ruostumaton teräs ( ), kaapelit ( ), pelti ( ), alufoliot ( ), peltipurkit ( ), alumiini ( ) lajitellaan ja toimitetaan hyötykäyttöön ensisijaisesti materiaalina ja toissijaisesti energiana. Toiminnassa syntyvä hyödyntämiskelpoinen eläinperäinen jäte, kuten ihra ( ) toimitetaan rasva tehtaalle ja sian korvat ( ) ja muu vastaava jäte lemmikkieläinten ruokia valmistavaan laitokseen. (YsL 43, 45, YsA 19, JäteL 6, JäteA 5, 7 ) B 4. Toiminnan harjoittaja vie ulkomaille lemmikkieläinten ruokateollisuuden raaka aineeksi teurasjätteitä ( ). Toiminnan harjoittajan tulee olla selvillä, mitä säädetään jätteen ( ) siirrosta ja siirron hyväksymisestä Euroopan yhteisössä, Euroopan yhteisöön ja Euroopan yhteisöstä tapahtuvien jätteiden siirtojen valvonnasta ja tarkastamisesta annetulla neuvoston asetuksella (ETY) N:o 259/93, (ns. jätteensiirtoasetus). (JäteL 45, JäteA 5, 7 )

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Nro 26/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/38 /04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.3.2012. 5 :n kohdan 13 g) perusteella.

Nro 26/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/38 /04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.3.2012. 5 :n kohdan 13 g) perusteella. YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 26/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/38 /04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.3.2012 ASIA Atria Suomi Oy:n Nurmon tuotantolaitoksen yhteydessä sijaitsevan kompostointitoimintaa

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2004

Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2004 Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh/Tfn: 06-367 5211, faksi/fax 06-367 5251 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7)

Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7) Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7) Yhteenveto Elintarviketeollisuusliiton vuonna 2007 toteuttamasta ympäristökyselystä Elintarviketeollisuusliitto kokosi vuonna 2006 ensimmäisen teollisuuden yhteisen

Lisätiedot

LAITOS TAI TOIMINTA Ympäristölupaa edellyttävä laitos tai toiminta (YSA 7 )

LAITOS TAI TOIMINTA Ympäristölupaa edellyttävä laitos tai toiminta (YSA 7 ) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA Hyväksytty 14.12.2010, 112 ympäristölautakunta MAKSUTAULUKKO Äänekosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen julkisoikeudelliset maksut ympäristönsuojelulain,

Lisätiedot

Riihikosken jätevedenpuhdistamo

Riihikosken jätevedenpuhdistamo PÖYTYÄN KUNTA Riihikosken jätevedenpuhdistamo Sulkemissuunnitelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 29.4.2016 P29958 Sulkemissuunnitelma Tomi Kallio 29.4.2016 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 2 PUHDISTAMON

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Lassilan huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1.

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro ISAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.3.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Lappajärven kunta, Tuoranmäki, tila Kettula Rn:o 95:0

Lappajärven kunta, Tuoranmäki, tila Kettula Rn:o 95:0 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L PÄÄTÖS 1 Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 14.04.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Myllypuron huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle

Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle - Lannankäsittelytekniikat nyt ja tulevaisuudessa- Toni Taavitsainen, Envitecpolis Oy 6/30/2009 4/15/2009 12/10/2010

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014

Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014 1 ESPOON KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 55 :n mukaisesta hakemuksesta ympäristöluvan

Lisätiedot

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY (RJ) ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Eloksointi Oy:n toimintaa. Kyseessä on olemassa oleva

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

LIITE LEMPÄÄLÄN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSAAN

LIITE LEMPÄÄLÄN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSAAN LIITE LEMPÄÄLÄN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSAAN MAKSUTAULUKKO Lempäälän kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen maksut ympäristönsuojelulain, merenkulun ympäristönsuojelulain, jätelain, vesilain

Lisätiedot

Taulukko 2. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksen maasuodattamon valvontanäytteiden tulokset vuosilta 2006-2011

Taulukko 2. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksen maasuodattamon valvontanäytteiden tulokset vuosilta 2006-2011 PÄÄTÖS Nro 139/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/70/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012 ASIA HAKIJA Sammalniemen Leiri- ja kurssikeskuksen jätevesien käsittelyjärjestelmä ja jätevesien

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Asia tulisi käsitellä 25.8.2015 283 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Helen Oy:n Patolan huippulämpökeskuksen ympäristölupa-asiassa HEL 2015-001987 T

Lisätiedot

Hakemus toimitetaan Oulunkaaren johtavalle eläinlääkärille vähintään 60 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamisajankohtaa.

Hakemus toimitetaan Oulunkaaren johtavalle eläinlääkärille vähintään 60 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamisajankohtaa. 1 (5) OULUNKAAREN YMPÄRISTÖPALVELUT PL 10 93101 Pudasjärvi ymparistopalvelut@pudasjarvi.fi Faksi: (08) 823 453 HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

HK Ruokatalo Oy:n Mellilän tuotantolaitos Ysitie 387a 32300 MELLILÄ

HK Ruokatalo Oy:n Mellilän tuotantolaitos Ysitie 387a 32300 MELLILÄ YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 80 YLO LOS-2004-Y-180-111 Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2005 ASIA Päätös HK Ruokatalo Oy:n Mellilän tuotantolaitoksen (entinen Koiviston Teurastamo Oy) ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI KU-YK 69/12.5.2015 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 18.5.2015 ASIA. Päätös ympäristönsuojelulain 71 :n mukaisesta

Lisätiedot

Annettu julkipanon jälkeen 3.3.2005

Annettu julkipanon jälkeen 3.3.2005 Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh/Tfn: 06-367 5211, faksi/fax 06-367 5251 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha UPM-Kymmene Oyj Seikun saha hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta voimassa olevan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamista. Yj:n ehdotus: PL 80

Lisätiedot

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä PÄÄTÖS 1 (4) Orion Oyj Hanna Nurmi PL 425 20101 TURKU Orion Oyj:n hakemus 10.1.2013 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä muutos

Lisätiedot

ILMOITUKSEN VIREILLETULO, ILMOITUKSEN TEKEMISEN PERUSTE JA TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN

ILMOITUKSEN VIREILLETULO, ILMOITUKSEN TEKEMISEN PERUSTE JA TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/2011/1 Dnro ISAVI/278/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus, joka koskee yhdyskunnista kerätystä

Lisätiedot

TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA

TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA 1 Soveltamisala 1.1 Ympäristönsuojelulain (86/2000) ja vesilain (264/1961) mukaisen luvan, ilmoituksen tai muun asian käsittelystä kunnan ympäristönsuojeluviranomaisessa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1 460/11.01.00/2014 16 Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausuntopyyntö koskien Rinnekoti-säätiön hakemusta Rinnekodin jätevedenpuhdistamon ja jätevesilietteen kompostointialueen

Lisätiedot

Laukaan ympäristöterveydenhuolto

Laukaan ympäristöterveydenhuolto 1 (5) Laukaan ympäristöterveydenhuolto HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005. No YS 22

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005. No YS 22 PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0197Y0014 111 No YS 22 ASIA Päätös toimintaa koskevien lupapäätösten rauettamisesta. LUVAN HALTIJA Altia Oyj Rajamäen tehtaat Valta akseli

Lisätiedot

veloitusyksikkö luokka 2010 2011 2012 2013 kanta hinta tuotto elin 2013 2013 %

veloitusyksikkö luokka 2010 2011 2012 2013 kanta hinta tuotto elin 2013 2013 % 1 (6) IMATRAN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRANOMAINEN Ympäristönsuojeluviranomaisen taksat tulivat voimaan 27.5.2000 Imatran seudun ympäristönsuojelu Taksantarkistus 1.1.2010 861 Ympäristönsuojelu Taksan tarkistus

Lisätiedot

Yhteiskäsittely pienlaitoksessa Case Laihia

Yhteiskäsittely pienlaitoksessa Case Laihia Yhteiskäsittely pienlaitoksessa Case Laihia! Laihia pähkinänkuoressa Laihia on suomalaisittain keskisuuri kunta Pohjanmaalla Vaasan naapurina. Kunnan pinta-ala 508 neliökilometriä. Asukkaita oli 7500 vuonna

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 27/2009/1 Dnro LSY-2008-Y-289 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 27/2009/1 Dnro LSY-2008-Y-289 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2009 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 27/2009/1 Dnro LSY-2008-Y-289 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2009 ASIA Boliden Harjavalta Oy:n suunnitelma rikkidioksidipäästöjen vähentämiseksi,

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen (6) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Ruskeasuon huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän Huoltokeskus

Ympäristölupahakemus / Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän Huoltokeskus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 357 09.05.2006 5 Ymp 13938-2005 (235) Ympäristölupahakemus / Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän Huoltokeskus Tiivistelmä: - Ympkaalk 357

Lisätiedot

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016 ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016 Sisällysluettelo 1. TUOTANTOTIEDOT 2. POLTTOAINETIEDOT 3. SAVUKAASUPÄÄSTÖT 3.1 BIOKATTILA 3.2 S40-KATTILA 3.3 HÖGFORS-KATTILA 4. YKSITTÄISMITTAUKSET 5. YHTEENVETO

Lisätiedot

14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA. KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2.

14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA. KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 9.2.2010 51 Dno KYK:497 /2009 14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2.2010

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2009 Dnro PPO 2009 Y 84 111 ASIA

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2009 Dnro PPO 2009 Y 84 111 ASIA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2009 Dnro PPO 2009 Y 84 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 28 :n 3 mom. mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Pudasjärven kaupungin Törrönkankaan kaukolämpökeskuksen

Lisätiedot

TOIMINTAA KOSKEVAT SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE

TOIMINTAA KOSKEVAT SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE K A A K K O I S S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S PL 1023, Kauppamiehenkatu 4 45100 KOUVOLA Puhelin 020 490105 Telefax 020 4904300 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(10) Nro A1027 Dnro KAS 2007 Y 244 113 Annettu

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa?

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa? Huom: Esityksen pitämisen jälkeen on 13.12.2018 korjattu esityksessä ja lannan polttoa koskevassa ohjeessa ollut virhe typen oksidien päästörajaarvossa. Oikea typen oksidien päästöraja-arvo on 300 mg/m

Lisätiedot

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää)

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

HEVOSENLANNAN PIENPOLTTOHANKKEEN TULOKSIA. Erikoistutkija Tuula Pellikka

HEVOSENLANNAN PIENPOLTTOHANKKEEN TULOKSIA. Erikoistutkija Tuula Pellikka HEVOSENLANNAN PIENPOLTTOHANKKEEN TULOKSIA Erikoistutkija Tuula Pellikka TUTKIMUKSEN TAUSTA Tavoitteena oli tutkia käytännön kenttäkokeiden avulla hevosenlannan ja kuivikkeen seoksen polton ilmaan vapautuvia

Lisätiedot

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti 2016 1 Johdanto Tämä raportti on jätteenpolttoasetuksen 151/2013 26 :n mukainen vuosittain laadittava selvitys Pankakoski Mill Oy:n kartonkitehtaan yhteydessä toimivan

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU

SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA... 2 2. YMPÄRISTÖN TARKKAILU 2013... 2 2.1 Vuoden 2013 mittauksista/tutkimuksista valmistuneet raportit... 3 2.2 Päästöt ilmaan... 3 2.3 Päästöt veteen... 4 2.4 Ilmanlaadun

Lisätiedot

Vapon kuiviketurpeet. Edistää tuotantoeläinten hyvinvointia.

Vapon kuiviketurpeet. Edistää tuotantoeläinten hyvinvointia. VAPO YMPÄRISTÖ Vapon kuiviketurpeet. Edistää tuotantoeläinten hyvinvointia. Imukykyinen ja monikäyttöinen vaalea rahkaturve on ylivoimainen kuivike nesteiden, ravinteiden ja hajujen sitomisessa. Se sopii

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY 1 26.2.2019 FINAL NOKIANVIRRAN ENERGIA OY SELVITYS RINNAKKAISPOLTTOLAITOKSEN TOIMINNASTA 2018 Copyright Nokianvirran Energia Oy Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/REPOSAARI FISH OY Reposaari Fish Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevan silakankäsittelylaitoksen toimintaa Porin Reposaaren kalasatamassa.

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5

Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 264 20.04.2004 1 Ymp 8416-2002 (235) Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5 Ympkaalk 264 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

KUOPION ALUEELLISEN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA

KUOPION ALUEELLISEN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA KUOPION ALUEELLISEN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA Ympäristö- ja rakennuslautakunnan hyväksymä 12.11.2015 x 1 Soveltamisala 1.1 Ympäristönsuojelulain (527/2014), jätelain (646/2011), vesilain (587/2011)

Lisätiedot

PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S

PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S H Ä M E E N PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Dnro....................... Nro YSO/92/07 Annettu julkipanon jälkeen 20.8.2007 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen ympäristöluvan

Lisätiedot

No YS 1526. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 1 momentin kohta 3 b

No YS 1526. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 1 momentin kohta 3 b YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 16.11.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2005 Y 333 111 ASIA No YS 1526 Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee HK Ruokatalo Oy:n

Lisätiedot

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä?

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

Antopäivä PL 204, 65101 VAASA Puhelin 0100 86360, (lisämaksuton) Faksi 010 36 42760 Sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi 27.9.

Antopäivä PL 204, 65101 VAASA Puhelin 0100 86360, (lisämaksuton) Faksi 010 36 42760 Sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi 27.9. VAASAN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS Nro 11/0436/3 Korsholmanpuistikko 43 Antopäivä PL 204, 65101 VAASA Puhelin 0100 86360, (lisämaksuton) Faksi 010 36 42760 Sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi 27.9.2011 01220/11/5139

Lisätiedot

80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 20.03.2015 4742/11.01.00/2014

80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 20.03.2015 4742/11.01.00/2014 1 JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Rakennus ja ympäristölautakunta 18.03.2015 35 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 20.03.2015 4742/11.01.00/2014

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 41 16.12.2015 A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 41 A. Ahlström

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä?

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin

Lisätiedot

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote JOENSUUN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Joensuun voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUVAN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN / KELTASIIPI OY

YMPÄRISTÖLUVAN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN / KELTASIIPI OY Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta 111 24.06.2014 YMPÄRISTÖLUVAN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN / KELTASIIPI OY 71/64.641/2014 PJSYMPLK 111 HAKIJA Nimi: Keltasiipi Oy LAITOS/TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Ympäristölupamääräysten

Lisätiedot

KOMPOSTOINTIPROSESSIT LIITE 1 MAJASAAREN JÄTEKESKUS YMPÄRISTÖLUPA- HAKEMUKSEN TÄYDENNYS

KOMPOSTOINTIPROSESSIT LIITE 1 MAJASAAREN JÄTEKESKUS YMPÄRISTÖLUPA- HAKEMUKSEN TÄYDENNYS LIITE 1 MAJASAAREN JÄTEKESKUS YMPÄRISTÖLUPA- HAKEMUKSEN TÄYDENNYS Biojätteen ja lietteen tunnelikompostointi Kompostointiprosessin kulku on esitetty kuvassa x. Kuva 1-1 Kompostoinnin prosessikaavio. Käsittelyprosessi

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 58 YLO LOS-2003-Y-1342-111. Annettu julkipanon jälkeen 31.8.2006

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 58 YLO LOS-2003-Y-1342-111. Annettu julkipanon jälkeen 31.8.2006 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 58 YLO LOS-2003-Y-1342-111 Annettu julkipanon jälkeen 31.8.2006 ASIA Päätös HK Ruokatalo Oy Euran tuotantoyksikön ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (7) Anna Häyrinen 05.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian n huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1. Hakijan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 PÄÄTÖS Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Veljekset Brandt Nahkatehdas Oy:n ympäristöluvan raukeaminen, Kokkola Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo 2.2. JALASJÄRVEN KUNTA 2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo Jalasjärven kunnan 8 281 asukkaasta 3 5 on liittynyt kunnallisen viemäriverkoston piiriin. Viemäriverkostoon piiriin kuuluu lisäksi juustola, kenkätehdas,

Lisätiedot

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 95/2012/1 Dnro ESAVI/33/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.6.2012 ASIA Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN YLEISET JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Annettu jätelain (1072/1993) 17 :n nojalla 1 LUKU YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ. Soveltamisala

KITEEN KAUPUNGIN YLEISET JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Annettu jätelain (1072/1993) 17 :n nojalla 1 LUKU YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ. Soveltamisala KITEEN KAUPUNGIN YLEISET JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Annettu jätelain (1072/1993) 17 :n nojalla 1 LUKU YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ Soveltamisala 1 Jätehuollon järjestämisessä, jätteistä terveydelle tai ympäristölle aiheutuvan

Lisätiedot

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa. Annettu julkipanon jälkeen 28.12.2005. Diaarinumero LSU 2005 Y 644 (111) ASIA

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa. Annettu julkipanon jälkeen 28.12.2005. Diaarinumero LSU 2005 Y 644 (111) ASIA L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Lisätiedot

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi 18.1.2012 1(4) YMPÄRISTÖVALVONTASUUNNITELMA Valvontasuunnitelmassa kuvataan Ympäristönsuojelulain (86/2000) mukaiset valvonnan tarpeet, valvontaan käytettävät resurssit ja valvonnan tavoitteet sekä raportoidaan

Lisätiedot

Hautomoallaskuoren seulonnan koetoimintailmoitus ja toiminnanaloittamislupa, Ristiina. UPM-Kymmene Wood Oy Pelloksen vaneritehtaat 52420 Pellosniemi

Hautomoallaskuoren seulonnan koetoimintailmoitus ja toiminnanaloittamislupa, Ristiina. UPM-Kymmene Wood Oy Pelloksen vaneritehtaat 52420 Pellosniemi PÄÄTÖS Nro 50/2012/1 Dnro ISAVI/45/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2012 ASIA Hautomoallaskuoren seulonnan koetoimintailmoitus ja toiminnanaloittamislupa, Ristiina ILMOITUKSEN TEKIJÄ UPM-Kymmene

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 110 A :SSÄ TARKOI- TETUSTA POLTTOAINETEHOLTAAN VÄHINTÄÄN 50 MEGAWATIN POLTTOLAI-

Lisätiedot

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Bakteerin ominaisuudet Campylobacter jejuni joskus C. coli Optimilämpötila 42-43 C Ei lisäänny alle 25 C:ssa Kuumennusherkkä,

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

Laboratoriopalvelut biolaitosasiakkaille. Biolaitosyhdistys ry 16.11.2012 Novalab Oy/Vera Martomaa

Laboratoriopalvelut biolaitosasiakkaille. Biolaitosyhdistys ry 16.11.2012 Novalab Oy/Vera Martomaa Laboratoriopalvelut biolaitosasiakkaille Biolaitosyhdistys ry 16.11.2012 Novalab Oy/Vera Martomaa Novalab Oy on yksityinen, kotimaisessa omistuksessa oleva ympäristö- ja vesilaboratorio toimipiste Karkkilassa

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Lihatukku Jouni Partanen Oy, Piiskakuja 5

Ympäristölupahakemus / Lihatukku Jouni Partanen Oy, Piiskakuja 5 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 709 07.11.2006 1 Ymp 995-2003 (235) Ympäristölupahakemus / Lihatukku Jouni Partanen Oy, Piiskakuja 5 Ympkaalk 709 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa. PÄÄTÖS Nro 3/2015/1 Dnro ISAVI/55/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2015 ASIA Varkauden tehtaiden ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Varkaus, Joroinen ja Rantasalmi HAKIJA

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen Etelä-Suomi Päätös Nrot 66/2010/1 Dnro ESAVI/297/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2010 ASIA Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen LUVAN HAKIJA M-real Oyj PL 20

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 6/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/496/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011

PÄÄTÖS. Nro 6/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/496/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 PÄÄTÖS Nro 6/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/496/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA HAKIJA JA LAITOS TOIMINNAN SIJAINTI Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee KemFine

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2011 1 (5) Ympäristölautakunta Yvp/2 04.10.2011

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2011 1 (5) Ympäristölautakunta Yvp/2 04.10.2011 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2011 1 (5) 297 Lassila & Tikanoja Oyj:n ympäristöluvan rauetus HEL 2011-003854 T 11 01 00 00 Päätös päätti, että ympäristölautakunnan 20.6.2006 (223 ) Lassila & Tikanoja

Lisätiedot