Metsä- ja viherpäivät HELSINKI,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Metsä- ja viherpäivät HELSINKI, 24.5.2012"

Transkriptio

1 MIKÄ ON KAUPUNKIVIHREÄN JA LUONNON TULEVAISUUS EHEYTYVISSÄ YHDYSKUNNISSA? Metsä- ja viherpäivät HELSINKI, Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander YMPÄRISTÖMINISTERIÖ J-P. Flander J-P. Flander

2 KAUPUNKIRAKENTAMISEN SUHDE RAKENNUSPAIKKAAN ON MUUTTUNUT SUOMALAISEN KAUPUNGISTUMISHITORIAN KULUESSA luvun puurakentamisessa kaupunkirakentamisessa hyödynnettiin rakennuspaikan hyödynnettiin rakennuspaikka ominaisuudet sellaisenaan. 2. Funktionalismin kaudesta 1960-luvulle asti rakennuksilla ja rakennuspaikalla oli yhä yhteinen sävel niistä muodostui paikan henki. Kuvat: J-P. Flander luvulla tapahtui autokaupungin lopullinen läpimurto. 4. Meren lahtien ja vetten päälle rakentamisesta tuli vakiintunutta käytäntöä 1990-luvulla.

3 KAAVOITUS ON TUOTTANUT OMAN AIKAKAUTENSA IHANTEITA PEILAAVIA KERROSTUMIA HELSINGIN KAUPUNKIRAKENTEESEEN.

4 EHEYTTÄVÄN SUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN KÄSITE SYNTYY 1994 Näkemyksiä kestävästä kaupungista ja eheyttävästä suunnittelusta ennen tiivistämisja täydennysrakenta misen aikakautta.

5 Pikku-Huopalahti oli ensimmäisiä isona projektina eheyttävän rakentamisen hengessä toteutettuja hankkeita. Tilaa jäi vielä Meilahden-Munkkiniemen rantaruovikoille. EHEYTTÄVÄ SUUNNITTELU- JA RAKENTAMINEN VOIVAT PARHAIMMILLAAN SÄÄSTÄÄ KAUPUNKIVIHREÄÄ JA LUONTOA TEHOSTUVIEN KAUPUNKIRAKENTEIDEN VÄLILLÄ JA NIIDEN ULKOPUOLELLA.

6 J-P. Flander KUVA 1 Tästä Helsingin Simonkallioilta - alkoi uusi eheyttävän rakentamisen aikakausi pääkaupungin keskustassa. KUVA 2: Mitä lisäarvoa Forumin ajoluiska tuo Hiljaisuuden kappelille? Entä mitä lisäarvoa olisivat tuoneet Simonkallioiden vuosimiljardien ikäiset silokalliot ja japanilainen puisto? KAUPUNKIRAKENNETTA EHEYTETÄÄN AUTON EHDOILLA: MAHDOLISUUKSIA MNETETÄÄN PERUUTTAMATTOMASTI! Yhdyskuntarakenteen tehostamista 2000-lukulaisittain auton ehdoilla! Alueilla, jotka otetaan rakentamiseen, muutokset ovat irreversiibeleitä eli palautumattomia. Helsingin tieltä J-P. Flander

7 KAUPUNKIRAKENNETTA TEHOSTETAAN AUTON EHDOILLA - TÄMÄ VIE TILAA MUILTA MAANKÄYTÖN TARPEILTA. Helsingin Mechelininkadun arkiliikennettä ja Helsingin Mechelininkadun sunnuntailiikennettä.

8 MAANALAISET TILAT VAATIVAT TOIMIAKSEEN MAANPÄLLISIÄ UHRAUKSIA. Stockmannin uusi huolto- ja asiointiliikenteen tunnelin ajoluiska on lohkaistu Lastenlehdonpuistikosta. Sinebrychoffinpuiston alittavan liikennetunnelin suu Bulevardin Aarian edustalla. Uudet paikoitus- ja huoltotilat eivät mahtuneet Helsingin Töölönlahdelle nakertamatta Hakasalmen huvilan historiallista puistoa.

9 BETONIKANSIVIHREÄ VALTAA ALAA KAUPUNKIRAKENTEEN TEHOSTUVISSA OSISSA 1. Vanhan Herttoniemen viherympäristö on kaupunkimetsien ja kallioiden vuoropuhelua luvun Herttoniemi rakentuu eheyttävän suunnittelun hengessä. Luonnolle ei ole sijaa rakennuspaikalla, korttelipuistot ja pihat rakennetaan betonikannelle viherkuorrutuksena.

10 TEKNINEN ALUSTA -TEKNISET PINNOITTEET Tartaania ja muovikennostoa Uutta, uljasta asuntotuotantoa Leppäsuolla entisen linja-autojen tavaraaseman ja huoltamon tontilla.

11 KAUPUNKITILAN VIHERRYTTÄMINEN EDELLYTTÄÄ YHÄ ENEMMÄN TEKNISIÄ APUVÄLINEITÄ JA RASKASTA RAKENTAMISTA. Musiikkitalon aukio on rakennettu pääkaupungin ydinkeskustan uudeksi vihreäksi olohuoneeksi ja tapahtumaareenaksi.

12 RAKENTAMINEN KULUTTAA ENERGIAA JA VETTÄ Peräti % energiasta ja yli 10 % käyttövedestä kuluu maapallolla rakentamiseen. Yhdyskuntarakenteen tehostuvien osien viherryttäminen vaatii paljon tekniikkaa, rakentamista ja logistiikkaa. Tämä kaikki kuluttaa yhä enemmän energiaa ja vettä.

13 KÄYTÖSTÄ POISTUVAT SATAMAT, VARASTO- JA TEOLLISUUSALUEET OVAT MUUTOSPOTENTIAALIA PARHAIMMILLAAN. Kuvat: J-P. Flander

14 SATAMA- JA VARASTOALUEIDEN MUUTOS ON TUOTTANUT MONIN PAIKOIN HYVIN SAMANKALTAISTA KAUPUNKIKUVAA Helsingin Ruoholahtea Entistä satama-, varasto- ja teollisuusaluetta Irlannin Dublinissa 2009.

15 MITÄ RAKENTAMISKELVOTTOMAMPI RAKENNUSPAIKKA SITÄ KALIIMMAT RAKENTAMISKUSTANNUKSET Jätkäsaari kurottaa kohti merta ja rakentuu tuuliselle paikalle meritäytölle. Mitä rakentamiskelvottomampi paikka sitä kalliimmaksi tulevat rakentamiskustannukset. Jääkö tilaa ja rahaa rantapuistoille vai myydäänkö soveliaat alueet merinäköalasta eniten maksaville?

16 MUOTI MURENTAA KAUPUNKIEN KESTÄVYYTTÄ JA SINI- VIHERRAKENNETTA 1 Kokkolassa satamat ovat edelleen aktiivikäytössä, mutta muutosalueitakin löytyy.

17 MUOTI MURENTAA KAUPUNKIEN KESÄTVYYTTÄ JA SINI- VIHERRAKENNETTA 2 Kompakti yhdyskuntarakenne väärässä paikassa. Mitä isot edellä sitä pienet perässä! Kokkolan asuntomessualueella 0-energiatalot on rakennettu muodin mukaisesti - meren päälle kaupungin tuulisimmalle paikalle ja katkaistu sini-viheryhteys ydinkeskustasta merelle. Kuvat: J-P. Flander

18 KUKA HALUAA MYKKIÄ RANTOJA 1? Muoti rakentaa vesirajaan tai vetten päälle sekä rannoilla rahastaminen syö mahdollisuuksia kehittää muutosalueita osana kaupunkilaisten ulkoista olohuonetta. Lauantaipäivän aneemisuutta Helsingin Salmisaaren rantamuureilla ja luonnonläheistä virkistäytymistä vastarannalla Lauttasaaressa.

19 KUKA HALUAA MYKKIÄ RANTOJA 2? Rantavyöhykkeestä on Suomessakin tullut rakennettua rantaviivaa kansainvälisten mallien mukaisesti! Olisiko Suomeen luotavissa paikalliset olosuhteet, kaupunkilaisten tarpeet sekä luonnon monimuotoisuus paremmin huomioon ottavia ratkaisuja myös muutosalueille?

20 JÄÄKÖ RAKENTAMISELTA RAHAA TAI TILAA PUOLIJULKISTEN TILOJEN SUUNNITTELUN JATOTEUTUKSEN TARPEISIIN?

21 MUUTOSALUEIDEN TEHOKAS RAKENTAMINEN VAIKUTTAA VÄLILLISESTI LÄHIVIRKISTYSALUEIDEN JA LUONNON KÄYTTÖÖN 1. Ruoholahtelaisten Portti Paratiisiin Lapinlahden entiselle sairaala-alueelle, Hietaniemen hautausmaalle ja Lapinlahden rantareitille.

22 MUUTOSALUEIDEN TEHOKAS RAKENTAMINEN VAIKUTTAA VÄLILLISESTI LÄHIVIRKISTYSALUEIDEN JA LUONNON KÄYTTÖÖN 2 A. VAIKUTUKSIA EI KUITENKAAN ARVIOIDA ENNAKOLTA. Helsingin Kalasataman uutta rantamuuria Mustikkamaannokan edustalla 22

23 MUUTOSALUEIDEN TEHOKAS RAKENTAMINEN VAIKUTTAA VÄLILLISESTI LÄHIVIRKISTYSALUEIDEN JA LUONNON KÄYTTÖÖN 2 B. Designesillalla Mustikkamaalle metrolla Sipoonkorven kansallispuistoon!

24 TYTÄR- JA SATELLIITTIKAUPUNGIT TEKEVÄT TULOAAN: MITEN LUONTOALUEET JA KULTTUURIMAISEMA KESTÄVÄT NIIDEN PURISTUKSESSA? Kuvassa Östersundomin Natura aluetta, jonka ympäristöön suunnitellaan rakennettavaksi Helsingin uusi asukkaan (?) tytär- tai satelliittikaupunki. Onko yhdyskuntarakenne jälleen hajautumassa? Kuvat: J-P. Flander Kuvassa rakentuvaa Sipoonrantaa

25 EHEYTTÄVÄ KAUPUNKISUUNNITTELU- JA RAKENTAMINEN EDELLYTTÄVÄT HOLISTISTA NÄKEMYSTÄ KAUPUNKIRAKENTEESTA Ennakoiva maankäyttö ja holistinen näkemys kaupunkisuunnittelussa on edellytys sille, että eheyttävä rakentaminen voi tuottaa hyvää ja terveellistä kaupunkiympäristöä sekä edesauttaa vihreän talouden kestäviä tavoitteita toisin sanoen niitä tavoitteita, jotka sille on asetettu ja joilla yhdyskuntarakenteen tehostamista yleisesti perustellaan. Tekoranta on kallis rakentaa ja ylläpitää - sekä epäkäytännöllinen. Luonnonrannan rakentamatta jättäminen on ennakoivaa maankäyttöä parhaimmillaan.

26 UUDET, TEHOKKAASTI RAKENNETUT KAUPUNGINOSAT VAATIVAT UUSIA TEKNISIÄ VERKOSTOJA: VIHERALUEET OVAT LAINSUOJATTOMIA NÄIDEN TARPEIDEN EDESSÄ Teknisiä verkostoja rakenteilla Helsingin Vähä-Meilahdessa.

27 Uutta... ja vanhaa Kalastajatorppaa TEHOSTAMINEN EI - VALITETTAVASTI RAJOITU VAIN MUUTOSALUEILLE: UPEITA, VAKIINTUNEITA KOKONAISUUKSIA TÖHRITÄÄN PAIKAN HENKEEN SOPIMATTOMALLA LISÄRAKENTAMISELLA

28 KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO YKSI MALLI TOTEUTTAA EHEYTTÄVÄÄ KAUPUNKISUUNNITTELUA JA RAKENTAMISTA MRL 68 Kansallinen kaupunkipuisto Kaupunkimaiseen ympäristöön kuuluvan alueen kulttuuri- tai luonnonmaiseman kauneuden, luonnon monimuotoisuuden (muut. 2009), historiallisten ominaispiirteiden tai siihen liittyvien kaupunkikuvallisten, sosiaalisten, virkistyksellisten tai muiden erityisten arvojen säilyttämiseksi ja hoitamiseksi voidaan perustaa kansallinen kaupunkipuisto.

29 Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto ja valmistelutilanne 2012 Ruotsissa on yksi kansallinen kaupunkipuisto. Lähde: ympäristöministeriö

30 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: HÄMEENLINNA Suomen kaupunkien rakennuskanta on nuorta verrattuna muihin Euroopan maihin Myös valtaosa Hämeenlinnan keskustan puutaloista ja osa kivitaloistakin - purettiin luvuilla.

31 Uusi Hämeenlinna rakentuu pääosin käytöstä poistuville teollisuusalueille - ja muille muutosalueille: Moottoritietä katetaan. Kuva:Rekennus-lehti

32 ESIMERKKEJÄ EHEYTTÄVÄSTÄ RAKENTAMISESTA HÄMEENLINNASSA Keinusaaren alue muutoksessa: kaupunkivihreälle on tilaa kansallisen kaupunkipuiston ulkopuolellakin.

33 Sini- ja viherrakenteen vuoropuhelua sekä kulttuuri- ja luonnonperinnön rinnakkaiseloa ja eheyttä rakentuvien kaupunginosien vastapainoksi. Aulanko- kansallinen maisemanähtävyys yle.fi paramotor.fi

34 Muutosalueen uudisrakentaminen Lappeenrannan linnoituksen kupeessa katkaisee sini-viheryhteyden ja historiallisen kaupunkimaiseman jatkumon Saimaalle. Hämeenlinnassa Vanajaveden sini- ja viherrakenne muodostavat läpi kaupungin kulkevan eheän jatkumon ja tukevat historiallisen kaupunkimaiseman (Unesco: HUL) ominaispiirteitä.

35 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: HÄMEENLINNA 2001 Hämeenlinnan kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelma (MRL 70 ) Vahvistettu Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa 2002 ja ympäristöministeriössä Kaupunkipuiston alueella on tehty mittavia hankkeita hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti. Lähde: Hämeenlinnan kaupunki

36 Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: HÄMEENLINNA 2001 Hämeenlinnan kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelman osa-alueet sekä luonnon monimuotoisuuden avainkohteita Laajennusoptioalue Keltavuokko Aulangon alue Aulangonvuoren aarnialue Karittainmäen vanhametsä Ahvenistonlammen vanhametsä Jalopuuaarnio Pähkinälehto Hämeen kylmänkukka Linna Ympäristöineen Vanhaa kulttuurikasvillisutta Kaupunginpuisto Ojoinen Linnankasarmit Uusi viheryhteys Kulttuurikasvillisuutta, lajeja siemenpankista Asemanseudun ja radanvarren muutosaluetta Koilliskulma Verkatehtaan ja keskustan rantojen muutosaluetta

37 AULANKO KYTKETÄÄN OSAKSI KAUPUNKIRAKENNETTA Aulangon selänne Aulanko 1 Metsäserlan alue vapautumassa muuhun käyttöön Vanajavesi Vanajavesi 2 Metsäserlan ranta muutoksessa Luonnon monimuotoisuutta rantareitillä Uusi Sairionrannan asuinalue korttelipuistoineen valmistumassa entiselle Metsäserlan teollisuusalueelle.

38 Esimerkki hoito- ja käyttösuunnitelman toteuttamisesta: Ehtikö Hämeenlinna New Yorkin edelle? KYLLÄ! Rantaraitti rakenteilla Hämeenlinnan kaupunki Rantareitti valmiina Rantaraitti valmiina Hämeenlinnan kaupunki Hämeenlinnan kaupunki

39 Helsingin Baanan toteuttamisessa viherratkaisut ovat valitettavan niukat eikä luonnon monimuotoisuusaspektiin ole kiinnitetty mitään huomiota.

40 Rantayhteys Aulangon hotellille Sairionrannan kortteleiden sisäistä vihreyttä Sairionrannan uuden asuinalueen ja rantareitin toteuttaminen edustavat eheyttävää kaupunkisuunnittelua ja rakentamista parhaimmillaan Rannan herkkyys ja luonnon monimuotoisuus on otettu hyvin huomioon

41 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: HÄMEENLINNA 2001 Kansallisen kaupunkipuiston peruselementit. Kuvat: Hämeenlinnan kaupunki/j-p. Flander

42 HÄMEENLINNAN KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO: VANHAN PANIMON/TEATTERIN RANNAN MUUTOSPROJEKTI

43 Esimerkkejä kansallisen kaupunkipuistomallin soveltamisesta kaupunkisuunnitteluun: Hämeenlinna Rajautuu etelässä rakennettuun kaupunkiin pohjoisessa Vanajanlaakson maisema-alueeseen Ote HKS 2002

44 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: HÄMEENLINNA 2001 : EKOSYSTEEMIPALVELUT Kansallinen kaupunkipuisto/aulangon seutu tuottaa monenlaisia ekosysteemipalveluita niin kaupunkilaisille kuin itse kaupungille. J-P. Flander Karittainmäen vanhametsä Aulangonvuoren aarnialuetta ja muinaista linnavuorta Karittainmäen vanhametsä Aulanko on yhdistelmä hämeenlinnalaista identiteettiä, maiseman kauneutta, luonnon monimuotoisuutta ja ympärivuotista virkistys- ja matkailukäyttöä. Kärmeskalliot Ahvenistonlammen vanhametsä Natura aluetta Aulangonjärvi Hämeenlinnan kaupunki

45 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: HÄMEENLINNA 2001 hannusalmi.blogspot.com yle.fi AULANKO on erikoinen yhdistelmä luojan luomaa ja ihmiskäden tekemää: ei ihme, että sitä rakastetaan ja siellä koetaan unohtumattomia elämyksiä! Kuva: 1.pb.bogspot.com rky.fi luontoon.fi Tarja -70.vuodatus.net/blog luontoon.fi

46 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: HÄMEENLINNA 2001 Hämeenlinnanan kaupunki Näkymä Kärmeskallioilta kaupungin suuntaan. Missä kaupunki? Karhu (Ursus arctos) Hämeen kylmäkukka (Pulsatilla patens) Aulankovuoren linnamäki ja aarnialue hs.fi Kyy (Vibera berus ) sammakkolampi.fi Tarhakäärme (Natrix natrix) Näkymä Aulangon Heikkilän suunnalta Aulankovuorelle ja Aulangon selänteelle: maiseman kauneutta, muinaismuistoja, puistohistoriaa ja luonnon kirjoa. Hämeenlinnan kaupunki

47 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: PORVOO 2010 Porvoo on osa niin sanottua Metropolialuetta ja sitä uudisrakennetaan tehokkaasti kansallisen kaupunkipuiston ulkopuolisille muutosalueille, mutta mieluusti myös metsiin, pelloille, niityille ja rannoille.

48 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: PORVOO 2010 Uudiskortteleita vastapäätä Porvoon vanhaa keskusta-aluetta: rannan uusi köynnöspuisto toteuttaa kansallisenkaupunkipuiston suunnitteluperiaatteita.

49 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto PORVOO 2010 NÄSINMÄEN PUISTOMETSÄ, 1800-luvulla SUOMEN HISTORIAN KATSELUPAIKKA Kuvat: Porvoon kaupunki

50 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: PORVOO 2010 Kuva: J-P. Flander Porvoon kansallisen kaupunkipuiston kulttuuri- ja luonnonperintöä Kuva: J-P. Flander Kuva: J-P. Flander porvoonkaupunki.fi

51 VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto PORVOO 2010 albertedelfeltinateljee.fi blogspot.com Haikon kartano ympäristöineen ja Albert Edelfeltin ateljee Muodostavat kulttuurisen sillan Haikonselälle. wikipedia.org albertedelfeltinateljee:fi

52 Joonaanmäki Ruskis ja Stensbölefjärden Uudisrakentuvaa muutosaluetta Linnanmäki Vanha Porvoo Maare Näsinmäki ja hautausmaa VI Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto: PORVOO 2010 Kansallisen kaupunkipuiston rajat keskustassa ja rajautuminen muutosalueisiin. Viistoilmakuva Porvoon kaupunki

53 VI Kansallisen kaupunkipuiston verkosto: PORVOO 2010 Kansallisen kaupunkipuiston luonnonperinnön elementtejä Maaren kedot Natura 2000-alue Kaupungin virkistysalueita ja -metsiä Kaupungin luonnonsuojelualueita Stormossenin keidasräme METSOkäytävä Ruskiksen- Stensbölenin Natura alue

54 KOTKAN SUUNNITELLUN KANSALLISEN KAUPUNKIPUISTON YDINTÄ KAUPUNKIRAKENTEESSA OVAT UPEAT UUDISPUISTOT Kuvassa Sapokan vesipuistoa

55 MUUTOKSEN HALLINTAA KOTKAN SUUNNITELLUSSA KANSALLISESSA KAUPUNKIPUISTOSSA 1 Kantasatamaa ennen nyt.

56 MUUTOKSEN HALLINTAA KOTKAN SUUNNITLLUSSA KANSALLISESSA KAUPUNKIPUISTOSSA 2 Kuva 1 Katariinannie men öljysatama ENNEN Kuva 2 Katariinanniemen Öljysatama VÄLIVAIHE

57 Kuva 3 KATARIINANNIEMEN ÖLJYSÄILÖALUE KOTKAN PARAATIPAIKALLA ON KUNNOSTETTU UUDEKSI MERIPUISTOKSI KOTKAN KAIVOPUISTOKSI! Kaupunkivihreällä ja luonnolla on siis tulevaisuutta eheytyvissä yhdyskunnissa!

58 Kansallinen kaupunkipuistossa vaalitaan kulttuuri- ja luonnonperintöä laajoina, eheinä kokonaisuuksina. On täysin hedelmätöntä erotella, mikä on kulttuuria, mikä luontoa kokonaisuus puhuu puolestaan! Kuva: J-P. Flander

59 Jollakin/joillakin pitää olla holistinen näkökulma ja ymmärrys kaupungin luontaisista vahvuuksista jos kaupunki ne nyt menettää, ei tulevilla polvilla ole enää mahdollisuutta niitä palauttaa Tämän päivän päättäjät päättävät, minkälaisissa kaupungeissa huomisen asukkaat elävät. Kiitos!

klo 14, Laituri, Turun kasarmi, Helsinki Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander YMPÄRISTÖMINISTERIÖ. Kuva J-P. Flander

klo 14, Laituri, Turun kasarmi, Helsinki Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander YMPÄRISTÖMINISTERIÖ. Kuva J-P. Flander HELSINGIN KANSALLISEN KAUPUNKIPUISTON PERUSTAMISSELVITYS Tarinatyöpajan (nro 4) johdantopuheenvuoro: kansallisen kaupunkipuiston lainsäädännöstä, kriteereistä ja Helsingin roolista/lisäarvosta verkostossa

Lisätiedot

KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO IMAGOTEKIJÄNÄ Esimerkkinä Hämeenlinna ELÄVÄT KAUPUNKIKESKUSTAT KONERENSSI, Hyvinkää 26.-27.8.2015 26.8.2015, klo 10.

KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO IMAGOTEKIJÄNÄ Esimerkkinä Hämeenlinna ELÄVÄT KAUPUNKIKESKUSTAT KONERENSSI, Hyvinkää 26.-27.8.2015 26.8.2015, klo 10. KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO IMAGOTEKIJÄNÄ Esimerkkinä Hämeenlinna ELÄVÄT KAUPUNKIKESKUSTAT KONERENSSI, Hyvinkää 26.-27.8.2015 26.8.2015, klo 10.40 Jukka-Pekka Flander Ympäristöneuvos YMPÄRISTÖMINISTERIÖ

Lisätiedot

MIKÄ ON KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO?

MIKÄ ON KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO? MIKÄ ON KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO? MRL 68 Kansallinen kaupunkipuisto Kaupunkimaiseen ympäristöön kuuluvan alueen kulttuuri tai luonnonmaiseman kauneuden, luonnon monimuotoisuuden, historiallisten ominaispiirteiden

Lisätiedot

KOKEMUKSIA HÄMEENLINNASTA. Veikko Syyrakki 26.11.2009

KOKEMUKSIA HÄMEENLINNASTA. Veikko Syyrakki 26.11.2009 KOKEMUKSIA HÄMEENLINNASTA Veikko Syyrakki 26.11.2009 ALUE Linna ympäristöineen Koilliskulma Verkatehdas ja keskustan rannat Asema ja radanvarsialueet Aulanko Lähtökohdat Opastus Hoito ja käyttösuunnitelma

Lisätiedot

Kansallisen kaupunkipuiston laajennus tukisi myös kaupunkistrategian arvoja.

Kansallisen kaupunkipuiston laajennus tukisi myös kaupunkistrategian arvoja. Valtuutettu Päivi Siepin sekä Lulu Riikosen ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite kansallisen kaupunkipuiston laajentamisen selvittämisestä KV 31.1.2011 21 Valtuutettu Päivi Sieppi

Lisätiedot

Östersundomin varjokaava hanke Designtoimisto dadadotank

Östersundomin varjokaava hanke Designtoimisto dadadotank Östersundomin varjokaava hanke Designtoimisto dadadotank Kuva Ismo Tuormaa Esityksen sisältö Maankäyttö- ja rakennuslaki ja VAT Hankkeen lähtökohdat Suunnittelualue ja vihervyöhyke Varjokaavan tavoitteet

Lisätiedot

Merkittävä puistohistoria

Merkittävä puistohistoria Susanna Lappalainen, viheraluesuunnittelija HELSINKI 28.10.2016 Merkittävä puistohistoria Kaupunginpuisto eli ihana Parkki syntyi jo 1840-50 -luvuilla, Aulangon rakentaminen ajoittui lähinnä vuosiin 1883-1910.

Lisätiedot

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Nunu Pesu ympäristöministeriö 27.3.2013 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 1 Lain yleinen tavoite Tämän lain tavoitteena on järjestää

Lisätiedot

Oikeusvaikutukset. Statuksella itsellään ei ole oikeusvaikutuksia

Oikeusvaikutukset. Statuksella itsellään ei ole oikeusvaikutuksia Rajaus Oikeusvaikutukset Statuksella itsellään ei ole oikeusvaikutuksia MRL: oikeus- ja ohjausvaikutukset tulevat suoraan lainvoimaisista kaavoista myös muusta lainsäädännöstä: kirkkolaki, muinaismuistolaki,

Lisätiedot

± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [

± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [ ± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [ ±± ± ±± ±± ) ± 6± ± ± ; ; ± ± ± ± ±± ) ± ± ± ± ± ;; ± ± ± ± ; ; ; ± ± ± ; ) ; ± ± ƒ ; 6± ± ± ± ± Ι ± ; ) ± ± ± ƒ ; ± ±± ; ƒ ƒ) ± ± ± ƒ ; ƒ ± ; ± ; ) ± ± ± ƒ ± ± ± ; ± ± ;±

Lisätiedot

TERVEISIÄ SUUNNITTELIJOILLE

TERVEISIÄ SUUNNITTELIJOILLE 23.1.2015 TERVEISIÄ SUUNNITTELIJOILLE Yleiskaavaluonnoksen Hetki kriitikkona -tapahtumissa kirjoitettujen lappujen sisältö Kantakaupunki ja eteläinen Helsinki Info- ja näyttelykeskus Laituri 19.1.2015

Lisätiedot

Oikeusvaikutukset Määräykset Hoito- ja kehittämissuunnitelma. Muut vaikutukset, uhat ja hyödyt Verkosto, Kuopio osana sitä Joustomahdollisuudet Jatko

Oikeusvaikutukset Määräykset Hoito- ja kehittämissuunnitelma. Muut vaikutukset, uhat ja hyödyt Verkosto, Kuopio osana sitä Joustomahdollisuudet Jatko 20.3.2017 Rajaus Oikeusvaikutukset Määräykset Hoito- ja kehittämissuunnitelma Muut vaikutukset, uhat ja hyödyt Verkosto, Kuopio osana sitä Joustomahdollisuudet Jatko Oikeusvaikutukset Statuksella itsellään

Lisätiedot

HAKEMUS JA PÄÄTÖKSENTEON KANNALTA KESKEISET ASIAKIRJAT

HAKEMUS JA PÄÄTÖKSENTEON KANNALTA KESKEISET ASIAKIRJAT YMPÄRISTÖMINISTERIÖ PÄÄTÖS N:o 1/5541/2 000 Alueidenkäytön osasto Annettu Helsingissä 10.1.2001 PL 380, Fabianinkatu 6 A (kirjaamon osoite) 00131 Helsinki Puh.vaihde: 09-1911 ASIA HAKIJA Hämeenlinnan kansallisen

Lisätiedot

Mikä on kansallinen kaupunkipuisto ja miten selvitystyötä Helsingissä tehdään. Tilannekatsaus syyskuu 2017

Mikä on kansallinen kaupunkipuisto ja miten selvitystyötä Helsingissä tehdään. Tilannekatsaus syyskuu 2017 Mikä on kansallinen kaupunkipuisto ja miten selvitystyötä Helsingissä tehdään Tilannekatsaus syyskuu 2017 Mikä on kansallinen kaupunkipuisto? MRL: Kansallinen kaupunkipuisto on maankäyttö- ja rakennuslaissa

Lisätiedot

Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa,

Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa, Vartiosaari Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa, jossa on sekä asumista että kaikkia helsinkiläisiä palvelevia virkistys- ja vapaa-ajan

Lisätiedot

Miten ympäristöministeriö ja METSO-ohjelma edistävät kuntametsien suojelua?

Miten ympäristöministeriö ja METSO-ohjelma edistävät kuntametsien suojelua? Miten ympäristöministeriö ja METSO-ohjelma edistävät kuntametsien suojelua? Harri Karjalainen Neuvotteleva virkamies 13.4.2011 Helsinki Harri Karjalainen, Ympäristöministeriö, Kuntametsät asukkaiden ja

Lisätiedot

Alueen suuri haaste on sovittaa vanha rakennusperintö alueen kasvupaineisiin sen arvoja turmelematta.

Alueen suuri haaste on sovittaa vanha rakennusperintö alueen kasvupaineisiin sen arvoja turmelematta. Lohiniemenranta sijaitsee historiallisesti merkittävällä huvila- ja virkistysalueella, jota ollaan rakennettu viime vuosina voimakkaasti asuinalueen suuntaan. Alueen suuri haaste on sovittaa vanha rakennusperintö

Lisätiedot

SEINÄJOEN KAUPUNGIN KAAVOITUSOHJELMA KESKUSTA ALUEEN KAAVOITUS Kaupunkisuunnittelujaosto

SEINÄJOEN KAUPUNGIN KAAVOITUSOHJELMA KESKUSTA ALUEEN KAAVOITUS Kaupunkisuunnittelujaosto SEINÄJOEN KAUPUNGIN KAAVOITUSOHJELMA 2013 2016 KESKUSTA ALUEEN KAAVOITUS Kaupunkisuunnittelujaosto 13.08.2013 Seinäjoen kaupunki I Kaupunkisuunnittelu ja kaavoitus SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Keskustakehittämisen

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO

HÄMEENLINNAN KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO HÄMEENLINNAN KAUPUNKI HÄMEENLINNAN KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO Selostus perustamishakemukseen Hämeenlinnan kaupungin ehdotus 9.5.2000 Ympäristöministeriön päätös 10.1.2001 2 Kansallisen kaupunkipuiston

Lisätiedot

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit)

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) - kulttuuriympäristön näkökulmasta Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät 11.4.2018 Timo Turunen ympäristöministeriöstä Valtakunnalliset

Lisätiedot

Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa. Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, , Antti Below

Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa. Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, , Antti Below Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, 31.5.2011, Antti Below Taustaa Matti Vanhasen II hallituksen ohjelma (19.4.2007): Selvitetään mahdollisuudet

Lisätiedot

MAISEMAN HOITO Lumon ja maiseman arvo maatilayrityksessä

MAISEMAN HOITO Lumon ja maiseman arvo maatilayrityksessä MAISEMAN HOITO Lumon ja maiseman arvo maatilayrityksessä Ympäristöneuvojakoulutus 4.6.2013 Tampere Jutta Ahro MKN Maisemapalvelut Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ProAgria Etelä- Eurooppalainen maisemayleissopimus

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS HOITOLUOKITUKSEN MERKITYS Kaavoitusvaiheessa määritetty alustava käyttö ja hoitoluokka kuvaavat alueen laatutavoitetta. Samalla viheralueiden rakentamisen ja hoidon kustannukset

Lisätiedot

UUDET MAAILMANPERINTÖLISTAN KOHTEET SUOMESSA

UUDET MAAILMANPERINTÖLISTAN KOHTEET SUOMESSA Muistio 1 (5) UUDET MAAILMANPERINTÖLISTAN KOHTEET SUOMESSA Aika Klo 13.00-14.30 Paikka Museovirasto Läsnä Juhani Kostet, pääjohtaja, museovirasto Stefan Wessman, erikoisasiantuntija, museovirasto Eero

Lisätiedot

Lohiniemenranta sijaitsee Meri-Rastilan eteläisella rannalla Vuosaaressa. Lohiniemenranta Asemakaavan muutos Valmisteluaineisto

Lohiniemenranta sijaitsee Meri-Rastilan eteläisella rannalla Vuosaaressa. Lohiniemenranta Asemakaavan muutos Valmisteluaineisto Lohiniemenranta sijaitsee Meri-Rastilan eteläisella rannalla Vuosaaressa. Sijainti Yleiskaava 2002:ssa alue on merkitty virkistysalueeksi ja pientalovaltaiseksi alueeksi. Alueen poikki kulkee Rantareitti,

Lisätiedot

Viherrakenne ja täydennysrakentaminen Jyväskylän esimerkkejä yleiskaavasta asemakaavoitukseen

Viherrakenne ja täydennysrakentaminen Jyväskylän esimerkkejä yleiskaavasta asemakaavoitukseen TÄYDENNYSRAKENTAMISEN SEMINAARI 28.5.2014 Työpaja-alustus / IV Viherympäristön merkitys täydennysrakentamisessa Viherrakenne ja täydennysrakentaminen Jyväskylän esimerkkejä yleiskaavasta asemakaavoitukseen

Lisätiedot

Hallituksen esitys HE 260/2016 vp Maa- ja metsätalousvaliokunta klo 9.15

Hallituksen esitys HE 260/2016 vp Maa- ja metsätalousvaliokunta klo 9.15 Ratkaisujen Suomi PÄÄMINISTERI JUHA SIPILÄN HALLITUKSEN STRATEGISEN OHJELMAN TAVOITE: Perustetaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuisto. Biotalouden ja puhtaiden ratkaisujen ministeriryhmän

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

KARHULAN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Y25 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

KARHULAN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Y25 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma KARHULAN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Y25 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 27.9.2018 MIKSI KARHULAAN TARVITAAN UUSI YLEISKAAVA? Karhulan keskustan osayleiskaavalla tarkastellaan Karhulan keskeisiä alueita

Lisätiedot

MAL-työpaja. Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja Hannu Luotonen

MAL-työpaja. Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja Hannu Luotonen MAL-työpaja Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja 1 KOUVOLAN RAKENNEMALLI Alueiden käytön kehityskuva Ekotehokas yhdyskuntarakenne Keskusten kehittäminen Maaseudun palvelukylät Olevan infran

Lisätiedot

Lähtökohdat ja tarpeet täydennysrakentamisen kehittämiselle. Ympäristöneuvos Antti Irjala Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto

Lähtökohdat ja tarpeet täydennysrakentamisen kehittämiselle. Ympäristöneuvos Antti Irjala Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Lähtökohdat ja tarpeet täydennysrakentamisen kehittämiselle Ympäristöneuvos Antti Irjala Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Tarpeet täydennysrakentaminen kehittämiselle? Rakennetun ympäristön

Lisätiedot

TOPPILANSAAREN YMPÄRISTÖRAKENTAMINEN

TOPPILANSAAREN YMPÄRISTÖRAKENTAMINEN TOPPILANSAAREN YMPÄRISTÖRAKENTAMINEN Toppilansaaren ympäristörakentamisprojekti kuuluu Oulun kaupungin Maankäytön muutostilanteiden hallinta II-hankkeeseen. Hanke kuuluu EU:n tavoite 2-ohjelmaan. Projektin

Lisätiedot

JOKILAAKSON TARINA MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA, KAUKALAHDEN RADAN ETELÄPUOLI, ESPOO

JOKILAAKSON TARINA MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA, KAUKALAHDEN RADAN ETELÄPUOLI, ESPOO JOKILAAKSON TARINA MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA, KAUKALAHDEN RADAN ETELÄPUOLI, ESPOO 05.02.2019 Rakeisuuskaavio 1 / 7 500 VAIHTOEHTO 1 1 Maankäyttösuunnitelma 1 / 4 000 VAIHTOEHTO 1 2 VAIHTOEHTO 1 KAUKALAHDEN

Lisätiedot

Vihreä infrastruktuuri - kestävän kaupunkisuunnittelun lähestymistapa. Vaasa , Mari Ariluoma

Vihreä infrastruktuuri - kestävän kaupunkisuunnittelun lähestymistapa. Vaasa , Mari Ariluoma Vihreä infrastruktuuri - kestävän kaupunkisuunnittelun lähestymistapa Vaasa 30.9.2015, Mari Ariluoma Vihreä infrastruktuuri ja maisema YKSILÖ ALUE YHTEISKUNTA MAAILMA terveellinen ympäristö, yhteys luontoon,

Lisätiedot

KARKKILAN KAUPUNGIN KAAVOITUSSUUNNITELMA 2013 2017

KARKKILAN KAUPUNGIN KAAVOITUSSUUNNITELMA 2013 2017 1 (8) KH 25.3.2013 KARKKILAN KAUPUNGIN KAAVOITUSSUUNNITELMA 2013 2017 TEKNINEN JA YMPÄRISTÖTOIMIALA, MAANKÄYTÖNSUUNNITTELU 2 (8) STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT / MAANKÄYTÖNSUUNNITTELU Ekologinen, kasvava puutarhakaupunki

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA

KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Varpu Mikola 2009 Sisältö Maisemanhoidon tavoitteet 3 Maisemanhoidon painopisteet 5 Maisemanhoitotoimenpiteet 6 Viljelymaisema 6 Avoimena

Lisätiedot

STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU RAUMAN KAUPUNKI ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM 27.8.

STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU RAUMAN KAUPUNKI ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM 27.8. ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM RAUMAN KAUPUNKI STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU 27.8.2010 www.eriarc.fi 1 JOHDANTO 1.1 Selvitysalue Selvityksessä on tarkasteltu

Lisätiedot

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19 kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista Ennakkokäsityksiä 1. Miksi on tärkeää, että rakentamista suunnitellaan tarkoin? 2. Mitä seikkoja pitää ottaa huomioon uuden koulun sijoittamisessa?

Lisätiedot

Eteläisten kaupunginosien paikalliskehittämisen verkostoitumis- ja ideointipaja maanantaina 14.4. klo 18.00-20.00 IDEATORIN TULOKSET

Eteläisten kaupunginosien paikalliskehittämisen verkostoitumis- ja ideointipaja maanantaina 14.4. klo 18.00-20.00 IDEATORIN TULOKSET Eteläisten kaupunginosien paikalliskehittämisen verkostoitumis- ja ideointipaja maanantaina 14.4. klo 18.00-20.00 IDEATORIN TULOKSET Eteläisten kaupunginosien yhteiset kehittämisteemat ja hankeideat Ideatorin

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA

HELSINGIN YLEISKAAVA HELSINGIN YLEISKAAVA YLEISKAAVAN SELVITYKSISTÄ JA VIHERVISIOSTA Raisa Kiljunen-Siirola, KSV yleissuunnittelutoimisto 3.6.2014 HELSINGIN YLEISKAAVA Suunnittelu- ja selvheityshankkeet: luja eri mittakaavatasolla

Lisätiedot

LÖYDÄT. kaupunkikoteja meren. Saukonpaasi. lemminkainen.fi/saukonpaasi

LÖYDÄT. kaupunkikoteja meren. Saukonpaasi. lemminkainen.fi/saukonpaasi LÖYDÄT LISÄÄ TIETOA SAUkonpaaden KOHTEISTA OSOITTEESTA LEINKAINEN.fi/SAUKONpaasi lemminkainen.fi/saukonpaasi kaupunkikoteja meren RANNALLA Saukonpaasi JÄTKÄSAARESSA Lemminkäinen Talo Oy / Pääkaupunkiseutu

Lisätiedot

Vesi asema- ja rantaasemakaavassa

Vesi asema- ja rantaasemakaavassa Vesi asema- ja rantaasemakaavassa Vantaanjoki-neuvottelukunnan seminaari Etelä-Suomen lääninhallituksen auditorio Yliarkkitehti Anne Jarva 1 Vesi asema- ja ranta-asemakaavassa Asemakaavan ja ranta-asemakaavan

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelun keinot viherympäristön luomisessa

Kaupunkisuunnittelun keinot viherympäristön luomisessa KAUPUNGIN STRATEGIA YLEISKAAVA ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA HULEVESIOHJELMA VIHERALUEOHJELMA ASEMAKAAVAT RAKENNUSTAPAOHJEET GREEN CITY OSALLISTAMINEN Kaupunkisuunnittelun keinot viherympäristön luomisessa

Lisätiedot

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti Kysely suomalaisten luontosuhteesta Kyselyn tulosten koonti 21.6.2018 Kyselyllä selvittiin suomalaisten suhdetta luontoon, sen monimuotoisuuden turvaamiseen ja siihen, miten vastuut tulisi jakaa eri tahojen

Lisätiedot

EKOSYSTEEMIPALVELUT HALTUUN - KAISA MUSTAJÄRVI EKOSYSTEEMIPALVELUSELVITYS- PILOTTINA TESOMA

EKOSYSTEEMIPALVELUT HALTUUN - KAISA MUSTAJÄRVI EKOSYSTEEMIPALVELUSELVITYS- PILOTTINA TESOMA EKOSYSTEEMIPALVELUT HALTUUN - KAISA MUSTAJÄRVI EKOSYSTEEMIPALVELUSELVITYS- PILOTTINA TESOMA EKOSYSTEEMIPALVELUT Ekosysteemin rakenteen ja eri tasoilla tapahtuvien toimintojen tuottamia suoria tai välillisiä

Lisätiedot

JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTTAMINEN PYHÄLÖSSÄ TILALLA 4:69 LEHTOSALO

JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTTAMINEN PYHÄLÖSSÄ TILALLA 4:69 LEHTOSALO 1 HAMINAN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELU JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTTAMINEN PYHÄLÖSSÄ TILALLA 4:69 LEHTOSALO KAAVASELOSTUS 4.4.2014 2 SISÄLLYSLUETTELO sivu YLEISKAAVAN TARKOITUS JA SISÄLTÖ 3 SUUNNITTELUPROSESSI

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2016 1 (6) Asia tulee käsitellä 20.9.2016 11 Ympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle aloitteesta, joka koskee kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta Helsinkiin

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Lahden kaupunkiseudun rakennemalli Kuntahaastattelut 7 17.4.2003. Heinolan kuntahaastattelu

Lahden kaupunkiseudun rakennemalli Kuntahaastattelut 7 17.4.2003. Heinolan kuntahaastattelu Lahden kaupunkiseudun rakennemalli Kuntahaastattelut 7 17.4.2003 Heinolan kuntahaastattelu Muistio Muistiossa on esitetty kuntahaastattelun yhteydessä käydyn keskustelun pääkohdat. Lisäksi konsultille

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI ITÄRANNAN KEHITTÄMINEN KYSELYN TULOKSET

LOVIISAN KAUPUNKI ITÄRANNAN KEHITTÄMINEN KYSELYN TULOKSET LOVIISAN KAUPUNKI ITÄRANNAN KEHITTÄMINEN KYSELYN TULOKSET YLEISTÄ KYSELYSTÄ Kyselyllä selvitettiin asukkaiden ja päättäjien näkemyksiä Loviisan Itärannan alueen suunnitteluvaihtoehtoihin. Mielipiteitä

Lisätiedot

Ekosysteemipalvelut ja maankäytön suunnittelu - Espoon ekosysteemipalveluanalyysi

Ekosysteemipalvelut ja maankäytön suunnittelu - Espoon ekosysteemipalveluanalyysi Ekosysteemipalvelut ja maankäytön suunnittelu - Espoon ekosysteemipalveluanalyysi Paula Kuusisto-Hjort, Tanja Hämäläinen, Heidi Ahlgren, Pihla Sillanpää Espoon kaupunkisuunnittelukeskus, yleiskaavayksikkö

Lisätiedot

Soittelukierroksen satoa. Muiden kaupunkien kaupunkipuistoprosesseja

Soittelukierroksen satoa. Muiden kaupunkien kaupunkipuistoprosesseja Soittelukierroksen satoa Muiden kaupunkien kaupunkipuistoprosesseja Kemi Puisto olisi laadittu yleiskaavan yhteydessä. Kemissä ei nähty, että puistolla olisi positiivisia vaikutuksia kaupungin kehitykseen.

Lisätiedot

KAUPUNGINKANSLIA TOTEUTUSSUUNNITELMA 1 (6) Talous- ja suunnittelukeskus TOTEUTUSSUUNNITELMA SOMPASAAREN JA KALASATAMANPUISTON RAKENTAMISESTA

KAUPUNGINKANSLIA TOTEUTUSSUUNNITELMA 1 (6) Talous- ja suunnittelukeskus TOTEUTUSSUUNNITELMA SOMPASAAREN JA KALASATAMANPUISTON RAKENTAMISESTA KAUPUNGINKANSLIA TOTEUTUSSUUNNITELMA 1 (6) TOTEUTUSSUUNNITELMA SOMPASAAREN JA KALASATAMANPUISTON RAKENTAMISESTA Sijainti yhdyskuntarakenteessa, asemakaavatilanne ja liikennejärjestelyt Kalasataman projektialueeseen

Lisätiedot

Pieksämäen strateginen OYK. Kehityssuuntia 11.9.2013

Pieksämäen strateginen OYK. Kehityssuuntia 11.9.2013 Pieksämäen strateginen OYK Kehityssuuntia 11.9.2013 Tausta-analyysi Miksikö haluan muuttaa Pieksämäelle? Potentiaaliset syyt Siellä on työtä Siellä on liike-/työtiloja Siellä on työvoimaa Se on lapsuuteni

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 134. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.10.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 134. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.10.2012 Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.10.2012 Sivu 1 / 1 3919/10.02.03/2011 134 Röylä, asemakaavan lähtökohdat ja tavoitteet, Pakankylän kartano, aluenumero 710100 Valmistelijat / lisätiedot: Ollus Christian,

Lisätiedot

PORNAINEN. Tikantie ASEMAKAAVAN MUUTOS. Päiväys

PORNAINEN. Tikantie ASEMAKAAVAN MUUTOS. Päiväys PORNAINEN Tikantie ASEMAKAAVAN MUUTOS Päiväys 10.5.2017 Vireille tulosta ilmoitettu: KH:n päätös 16.1.2017 Luonnos nähtävänä (MRA 30 ) 31.1-14.2.2017 Ehdotus nähtävänä (MRA 27 ) Hyväksytty kunnanvaltuustossa

Lisätiedot

Tehdashistorian elementtejä

Tehdashistorian elementtejä Tehdashistorian elementtejä Vanhaa paperitehtaan esineistöä otetaan talteen ja säilytetään tulevaa käyttöä varten. Esineet voidaan käyttää osana ympäristörakentamista tai paperitehtaan uutta sisustusta.

Lisätiedot

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö Riitta Murto-Laitinen 22.1.2014 Maakuntakaavoitus merialueilla MRL:n mukaista alueiden käytön suunnittelua Suomessa merialueiden suunnittelua koskevaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki

Hämeenlinnan kaupunki KEINUSAAREN KULTTUURIYMPÄRISTÖT 2017 Keinusaari Kruunun, teollisuuden ja kulttuurin maisemia ja kerrostumia LIITE 3: HISTORIA NYKYMAISEMASSA, OMINAISPIIRTEITÄ JA KERROSTUMIA KEINUSAAREN JA VERKATEHTAAN

Lisätiedot

RATKAISU - KAUPPATORI JA ASEMA-AUKIO

RATKAISU - KAUPPATORI JA ASEMA-AUKIO RATKAISU - KAUPPATORI JA ASEMA-AUKIO SUUNNITTELUPERIAATTEET Kauppatorin liikenteellinen ratkaisu perustuu valitun verkkovaihtoehtoon 2, Alueen kokonaisuudessa hahmottuu kolme osa-aluetta: asema-aukio,

Lisätiedot

Asemanrannan yleinen taidekilpailu Esittelytilaisuus Kaavoitus / Johanna Närhi, arkkitehti

Asemanrannan yleinen taidekilpailu Esittelytilaisuus Kaavoitus / Johanna Närhi, arkkitehti Asemanrannan yleinen taidekilpailu Esittelytilaisuus 24.10.2017 Kaavoitus / Johanna Närhi, arkkitehti Asema sisäänkäynti kaupunkiin Aulanko 3,3 km Hämeen Linna 1,7 km Keskusta 1 km Kulttuurikeskus erkatehdas

Lisätiedot

Kaavoitusjärjestelmä, karttamerkinnät ja metsätalous

Kaavoitusjärjestelmä, karttamerkinnät ja metsätalous Kaavoitusjärjestelmä, karttamerkinnät ja metsätalous Kaavoitus ja metsätalous -infotilaisuus Turku 13.3.2014 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Sisältö Kaavoitusjärjestelmä Maankäyttö-

Lisätiedot

Täydennysrakentaminen historiallisessa ympäristössä

Täydennysrakentaminen historiallisessa ympäristössä Täydennysrakentaminen historiallisessa ympäristössä Historialliseen ympäristöön rakentaminen on täydennysrakentamista Onnistunut täydennysrakentaminen on aktiivinen osa rakennussuojelua. Tilanteen on oltava

Lisätiedot

kaavatunnus AM2092 Dnro 3401/2010 Tekninen lautakunta on hyväksynyt asemakaavan muutoksen ASEMAKAAVAN- MUUTOSALUE

kaavatunnus AM2092 Dnro 3401/2010 Tekninen lautakunta on hyväksynyt asemakaavan muutoksen ASEMAKAAVAN- MUUTOSALUE ASEMAKAAVAN SELOSTUS 16.12.2011 päivättyyn Oulun kaupungin Kiviniemen kaupunginosan korttelin 86 tonttia nro 2 koskevaan asemakaavan muutokseen (Kultasirkuntie 21) kaavatunnus AM2092 Dnro 3401/2010 Tekninen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA KH 316/2006 LIITE 3 Ydinkeskustan osayleiskaavan 2002-2015 muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA KUUSANKOSKEN KAUPUNKI TEKNINEN VIRASTO KAAVOITUS 2008 Kuusankosken kaupunki Kuusankosken kaupungin

Lisätiedot

Ilmajoki. Vihtakallio. 3 Lähtökohdat. Ahonkylä. Asemakaavan muutos ja laajennus 2013. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

Ilmajoki. Vihtakallio. 3 Lähtökohdat. Ahonkylä. Asemakaavan muutos ja laajennus 2013. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Ilmajoki Ahonkylä Vihtakallio Asemakaavan muutos ja laajennus 2013 3 Lähtökohdat 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Suunnittelualue on rakentamatonta, luonnontilaista metsä- ja hakkuualuetta, joka

Lisätiedot

Kiinteistökehityshankkeista uutta vetovoimaa Kiinteistöhankkeet ja keskustan elinvoimaisuus

Kiinteistökehityshankkeista uutta vetovoimaa Kiinteistöhankkeet ja keskustan elinvoimaisuus Kiinteistökehityshankkeista uutta vetovoimaa Kiinteistöhankkeet ja keskustan elinvoimaisuus Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, Hämeenlinna SISÄLLYSLUETTELO 1. Hämeenlinna 3-7 2. Mitkä asiat tukevat/

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA JA KAAVA-ALUEEN RAJAUS ALUEEN ORTOKUVA 2011 1 Kohde Kaavan lähtökohdat ja tavoitteet Vireilletulo Maakuntakaavojen yhdistelmä Asemakaavan muutos Korkeavaha I B Aloite: Kupungin

Lisätiedot

FCG Planeko Oy OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 ( 7 ) Hangon kaupunki Kantakaupungin yleiskaava 104-C9376

FCG Planeko Oy OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 ( 7 ) Hangon kaupunki Kantakaupungin yleiskaava 104-C9376 FCG Planeko Oy OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 ( 7 ) HANGON KAUPUNKI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63, 64 ) 1 PERUSTIEDOT KAAVAN NIMI: KANTAKAUPUNGIN YLEISKAAVA KAAVA-ALUE: Kaava-alue

Lisätiedot

Kaupunkirakenteelliset periaatteet

Kaupunkirakenteelliset periaatteet Kaupunkirakenteelliset periaatteet 25.11.2016 - Kaupunkisuunnitteluvirasto - Täydennysrakentamisprojekti - Linda Wiksten Kaupunkirakenteelliset periaatteet Meri-Rastilan täydennysrakentaminen pyrkii tiivistämään

Lisätiedot

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kulttuuriympäristö on ihmisen muokkaamaa luonnonympäristöä ja ihmisten jokapäiväinen

Lisätiedot

Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit. Vaikutukset alue- ja yhdyskuntarakenteeseen 6

Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit. Vaikutukset alue- ja yhdyskuntarakenteeseen 6 Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit Vaikutukset alue- ja yhdyskuntarakenteeseen 6 Johdanto Sörnäistenrannan ja Hermanninrannan (Kalasataman) osayleiskaavasta on

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LINIKKALA IV ASEMAKAAVAN MUUTOS FORSSAN KAUPUNKI MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LINIKKALA IV ASEMAKAAVAN MUUTOS FORSSAN KAUPUNKI MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA JA KAAVA-ALUEEN RAJAUS VIISTOKUVA ALUEELTA vuodelta 2009 Kaavoitus kohde Hakija/Aloite Asemakaavamuutoksen tarkoitus Maakuntakaava Asemakaavan muutos Dnro: Linikkala IV: Linikkalan

Lisätiedot

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto 2 VESI MAAKUNTAKAAVASSA Seuraavassa lyhyesti: Maakuntakaavasta

Lisätiedot

ELÄINTARHAN ALUE MAISEMALLISET KEHITTÄMISTAVOITTEET

ELÄINTARHAN ALUE MAISEMALLISET KEHITTÄMISTAVOITTEET ELÄINTARHAN ALUE MAISEMALLISET KEHITTÄMISTAVOITTEET 17.3.2014 Kaupunkisuunnitteluvirasto, ympäristötoimisto Anu Lamminpää, maisema-arkkitehti Maija Lounamaa, maisema-arkkitehti Esityksen historialliset

Lisätiedot

SÄKYLÄN OSAYLEISKAAVA Luonnos. Yleisötilaisuus 9.9.2014. www.tengbom.fi

SÄKYLÄN OSAYLEISKAAVA Luonnos. Yleisötilaisuus 9.9.2014. www.tengbom.fi SÄKYLÄN OSAYLEISKAAVA Luonnos Yleisötilaisuus 9.9.2014 maanpuolustuksen tarpeet kestävä kehitys, yhdyskuntarakenteen eheyttäminen, asunto- ja työpaikkatonttitarjonta viheralueista yhtenäisiä kokonaisuuksia

Lisätiedot

Häiriöitä aiheuttavat muutokset maisemassa Selvitys maisemahäiriöistä. Uudenmaan liitto 2014 Jaakonaho Mari Muhonen Matleena

Häiriöitä aiheuttavat muutokset maisemassa Selvitys maisemahäiriöistä. Uudenmaan liitto 2014 Jaakonaho Mari Muhonen Matleena Häiriöitä aiheuttavat muutokset maisemassa Selvitys maisemahäiriöistä Uudenmaan liitto 2014 Jaakonaho Mari Muhonen Matleena ESITYKSEN SISÄLTÖ JOHDANTO MAISEMAHÄIRIÖ? MAA-AINESTEN OTTO METSIEN HAKKUU RAKENTAMINEN

Lisätiedot

MAISEMAHISTORIA. Ranja Hautamäki Jeremy Gardiner. https://belgravegallery.files.wordpress.com/2010/07/4 spring zennor head2.

MAISEMAHISTORIA. Ranja Hautamäki Jeremy Gardiner. https://belgravegallery.files.wordpress.com/2010/07/4 spring zennor head2. MAISEMAHISTORIA Ranja Hautamäki 21.11.2017 Jeremy Gardiner https://belgravegallery.files.wordpress.com/2010/07/4 spring zennor head2.jpg Luennon tavoitteet: 1. Johdattaa maisemahistorian käsitteisiin 2.

Lisätiedot

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe)

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe) Pellon asemakaava Kirkon kortteli ASEMAKAAVAN SELOSTUS 12.4.2016 (Luonnosvaihe) Pellon kunta Seitap Oy 2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki

POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki POHJASLAHTI sijaitsee Pirkanmaalla Tarjanneveden rannalla

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelun ekologiset ulottuvuudet. Eveliina Asikainen Ekologinen yhdyskuntasuunnittelu ja asuminen seminaari Turku 26.9.

Kaupunkisuunnittelun ekologiset ulottuvuudet. Eveliina Asikainen Ekologinen yhdyskuntasuunnittelu ja asuminen seminaari Turku 26.9. Kaupunkisuunnittelun ekologiset ulottuvuudet Eveliina Asikainen Ekologinen yhdyskuntasuunnittelu ja asuminen seminaari Turku 26.9.2009 Ekologian ulottuvuudet Ekologiana tai ekologisuutena esitetyn asian

Lisätiedot

JOENSUUN VIHERKAAVA Ehdotus 18.2.2015 Merkinnät ja määräykset

JOENSUUN VIHERKAAVA Ehdotus 18.2.2015 Merkinnät ja määräykset JOENSUUN VIHERKAAVA Ehdotus 18.2.2015 Merkinnät ja määräykset Hoidetut viheralueet Viherkaavan alue V-1 Keskustapuisto Keskustapuisto on kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva, korkeatasoisesti rakennettu

Lisätiedot

Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston tarkastelualueen kaavoitustilanne

Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston tarkastelualueen kaavoitustilanne Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston tarkastelualueen kaavoitustilanne asemakaava-arkkitehti Elina Nissinen Tankarin ja Trutklippanin majakka- ja luotsiyhdyskunnat / RKY* Kälviän rannikon ja saariston

Lisätiedot

ÖSTERSUNDOMIN YHTEINEN YLEISKAAVA

ÖSTERSUNDOMIN YHTEINEN YLEISKAAVA ÖSTERSUNDOMIN YHTEINEN YLEISKAAVA Tulevaisuuden suunnittelu 22.11.2017 Tuula Pipinen Kaupunkiympäristö/ Östersundomin suunnittelu Östersundomin yhteinen yleiskaava Pk-seutu laajenee itään 80 000 100 000

Lisätiedot

Kulttuuriympäristöjen huomioiminen kyläalueilla

Kulttuuriympäristöjen huomioiminen kyläalueilla Kulttuuriympäristöjen huomioiminen kyläalueilla Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan yleisötilaisuus 12.4.2018 Heli Vauhkonen, maakunta-arkkitehti, Uudenmaan liitto Mikä on kulttuuriympäristöä? Ympäristössä

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS

HÄMEENLINNAN RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy Jari Heiskanen, Anna Lyyra-Seppänen Hämeenlinnan kaupunki Hämeenlinnan kaupunki HÄMEENLINNAN RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS Kaupunkisuunnittelu ja -rakentaminen

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI PELLINGIN RANTAOSAYLEISKAAVA

PORVOON KAUPUNKI PELLINGIN RANTAOSAYLEISKAAVA Vastaanottaja Porvoon kaupunki Asiakirjatyyppi Maisemaselvitys Päivämäärä Joulukuu 2013 Työnumero 82119884 PORVOON KAUPUNKI PELLINGIN RANTAOSAYLEISKAAVA pellingin SISÄSAARISTON MAISEMAselvitys Tarkastus

Lisätiedot

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö tarvitsee strategian Maisemat ilmentävät eurooppalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön monimuotoisuutta. Niillä on tärkeä merkitys

Lisätiedot

20000 asukkaan lähiö Malmin lentoasemalle? Mittakaavan tarkistus.

20000 asukkaan lähiö Malmin lentoasemalle? Mittakaavan tarkistus. 20000 asukkaan lähiö Malmin lentoasemalle? Mittakaavan tarkistus. Malmin lentoaseman tulevaisuus? Pinta-ala 127 hehtaaria (tummennettu alue) itäpuolella Tattarisuon teollisuusalue koko alueen itäinen haara

Lisätiedot

Sää- ja ilmastolähtöinen kaupunkisuunnittelu ja rakentaminen, 6.3.2013 Espoon kaupunkisuunittelukeskus / Torsti Hokkanen

Sää- ja ilmastolähtöinen kaupunkisuunnittelu ja rakentaminen, 6.3.2013 Espoon kaupunkisuunittelukeskus / Torsti Hokkanen FINNOO ILMASTONMUUTOKSEN TORJUNNAN KAUPUNGINOSA Sää- ja ilmastolähtöinen kaupunkisuunnittelu ja rakentaminen, 6.3.2013 Espoon kaupunkisuunittelukeskus / Torsti Hokkanen Finnoo kartalla HKI 12 km Finnoo

Lisätiedot

Valmistelijat: kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen, puh. 0400 760 284 kaavoituspäällikkö Lars Olsson, puh. 040 571 5081

Valmistelijat: kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen, puh. 0400 760 284 kaavoituspäällikkö Lars Olsson, puh. 040 571 5081 Kotkan kansallinen kaupunkipuisto Kala 4.12.2012 / 117 Valmistelijat: kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen, puh. 0400 760 284 kaavoituspäällikkö Lars Olsson, puh. 040 571 5081 Mikä on kansallinen

Lisätiedot

Nikkilän kehityskuva Utvecklingsbild för Nickby Maankäyttöjaostolle

Nikkilän kehityskuva Utvecklingsbild för Nickby Maankäyttöjaostolle Nikkilän kehityskuva Utvecklingsbild för Nickby Maankäyttöjaostolle 20.4.2016 Nikkilän askeleet 2035 NIKKILÄN KEHITYSKUVA ON KUNNAN YHTEINEN STRATEGIA NIKKILÄN KEHITTÄMISEKSI. KEHITYSKUVAN TAVOITEVUOSI

Lisätiedot

Sipoon kunta, Nikkilä PORNAISTENTIEN KIERTOLIITTYMÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma päivitetty

Sipoon kunta, Nikkilä PORNAISTENTIEN KIERTOLIITTYMÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma päivitetty SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN Sipoon kunta, Nikkilä PORNAISTENTIEN KIERTOLIITTYMÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 6.11.2008 päivitetty 10.12.2008, 20.02.2009 SIPOON KUNTA KEHITYS-

Lisätiedot

Asemakaavan muutos 2 Keskus kortteli 7, tontti 29 sekä osa katualuetta (Citykortteli, tontti 29)

Asemakaavan muutos 2 Keskus kortteli 7, tontti 29 sekä osa katualuetta (Citykortteli, tontti 29) Tekninen lautakunta 106 22.03.2017 Kaupunginhallitus 154 27.03.2017 Kaupunginhallitus 288 22.05.2017 Kaupunginvaltuusto 87 05.06.2017 Asemakaavan muutos 2 Keskus kortteli 7, tontti 29 sekä osa katualuetta

Lisätiedot

SUOMENLINNAN HOITO- JA KÄYTTÖ- SUUNNITELMA. Tule osallistumaan!

SUOMENLINNAN HOITO- JA KÄYTTÖ- SUUNNITELMA. Tule osallistumaan! SUOMENLINNAN HOITO- JA KÄYTTÖ- SUUNNITELMA Tule osallistumaan! MIKSI TARVITAAN HOITO- JA KÄYTTÖSUUNNITELMA? Suomenlinna on yksi Unescon noin tuhannesta maailmanperintökohteesta. Unesco edellyttää kohteilta

Lisätiedot

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakuntakaavat merialueilla VELMU-seminaari 15.4.2010 Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakunnan liiton tehtävät Lakisääteinen kuntayhtymä Alueiden kehittämisviranomainen ja maakunnan

Lisätiedot

Täydennysrakentaminen Seinäjoki

Täydennysrakentaminen Seinäjoki Täydennysrakentaminen Seinäjoki 21.3.2019 Helsinki Kaavoitusjohtaja Martti Norja Seinäjoen historiaa Seinäjoen, joka oli Ilmajoen sivukylä, kasvu sai alkunsa kun Abraham Falander ( Wasastjärna) perusti

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi KIRA 6.9.2011

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi KIRA 6.9.2011 Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi KIRA 6.9.2011 viheralueiden merkitys ja mahdollisuudet kaupunkisuunnittelussa Terhi Tikkanen-Lindström WSP Ympäristö & Arkkitehtuuri muutosvoimia kaupunkien tiivistyminen

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Hirsimetsäntie 5-7 (Kivistönmäki), Kiveriö. Lahti.fi

A Asemakaavan muutos. Hirsimetsäntie 5-7 (Kivistönmäki), Kiveriö. Lahti.fi A-2701 1 (6) A-2701 Asemakaavan muutos 25.4.2018 Hirsimetsäntie 5-7 (Kivistönmäki), Kiveriö Lahti.fi A-2701 2 (6) Asemakaavan muutos laaditaan Kiinteistö Oy Lahden Hirsimetsäntie 5 sekä JMK Investment

Lisätiedot