YRITYSTEN KOKEMUKSIA ITMYLLY-HANKKEESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YRITYSTEN KOKEMUKSIA ITMYLLY-HANKKEESTA"

Transkriptio

1 YRITYSTEN KOKEMUKSIA ITMYLLY-HANKKEESTA Jyväskylässä Milla Lewandowski

2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO KEHITTÄMISTOIMINTA OSALLISTUNEET YRITYKSET SELVITYKSEN TOTEUTUS KEHITTÄMISTOIMINNAN SISÄLLÖT KEHITTÄMISTOIMINNAN VAIKUTUKSET JATKOKEHITTÄMISEN TARPEET TYÖLLISYYSVAIKUTUKSET... 5 LIITE 1: KYSELYLOMAKE... 6

3 1 1 Johdanto ITMylly-hanke perustui Keski-Suomen maakuntasuunnitelmaan, Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikkaa toteuttavien Keski-Suomen tavoite 1- ja 2-ohjelmien sekä tavoite 3-ohjelman keskeisiin tavoitteisiin. Hankkeessa kehitettiin Pohjoisen Keski-Suomen alueen pk-yritysten tietoteknistä osaamista ja tietotekniikan hyödyntämistä yritysten liiketoiminnassa. Kehittäminen tapahtui opiskelijoiden toimesta osana työssäoppimisjaksoja sekä alueen kehittämisyhtiöiden ja koulutus- ja konsultointiyritysten kautta asiantuntijoiden toteuttamana. Hanke toteutettiin pohjoisessa Keski-Suomessa Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalla aikavälillä Kehittämistoiminta Yritysten kehittämistoiminta hankkeessa toteutettiin seuraavien toimenpiteiden avulla: 1. Opiskelijoiden toteuttama tietotekniikan vierikoulutus. 2. Asiantuntijan tarjoama koulutus, konsultointi tai liiketoiminnan kehittämisprojekti. Opiskelijat vierikouluttivat yrityksissä tietotekniikan perusteita osana työssäoppimisjaksojaan. Tietotekniikan perusteiden vierikoulutuksen lisäksi hankkeessa toteutettiin syvemmälle menevää tietotekniikan ja liiketoimintaprosessien kehittämistyötä yrityksissä. Tämä tapahtui tarjoamalla koulutusta, konsultaatiota ja kehittämisprojekteja yrityksille kehittämisyhtiössä toimivien yhteyshenkilöiden tai tietotekniikka- ja koulutusalan yrityksen toteuttamina. Asiantuntijatasoinen kehittämistoiminta kohdistui asioihin, jotka vaativat laajempaa tietotekniikan ja liiketoimintaprosessien asiantuntemusta. Yritysten tietotekninen kehittäminen tapahtui joko opiskelijan, kehittämisyhtiössä toimivan tukihenkilön tai tietotekniikka- ja koulutusalan yrityksen toteuttamana riippuen siitä, oliko opiskelijatyövoimaa saatavilla ja mitkä olivat kehitettävät sisällöt yrityksissä. 1.2 Osallistuneet yritykset ITMylly-hankkeessa tietotekniikka- ja liiketoimintaosaamista kehitettiin 43:ssa yrityksessä pohjoisen Keski-Suomen alueella, Saarijärven-Viitasaaren seutukunnassa. Saarijärven alueelta hankkeen kehittämistoimintaan osallistui 14 yritystä ja Viitasaaren alueelta 29 yritystä. Saarijärven seudun yrityskehittämisprojektit olivat sisällöltään laajoja ja kestoltaan pitkiä liiketoiminnan kehittämiseen tähtääviä projekteja. Viitasaaren seudun kehittämistoiminta oli sisällöllisesti pienimuotoisempaa ja osallistuvia yrityksiä oli täten enemmän. Hankkeeseen osallistuneista yrityksistä suurin osa, 29 yritystä, osallistui asiantuntijatasoiseen kehittämistoimintaan. Opiskelijan toteuttamaan vierikoulutukseen osallistui 14 yritystä. Hankkeeseen osallistuneet pk-yritykset toimivat eri aloilla. Edustettuina olivat mm. teollisuus, maatalous, palveluala sekä terveydenhoito. Useimmat osallistuneet yritykset olivat mikroyrityksiä, joissa työntekijöitä on alle viisi.

4 2 Usein ainoastaan muutama yrityksen työntekijä osallistui kehittämistoimintaan, mutta osallistujien määrä vaihteli yhdestä 20:een. Yritysten hankkeeseen käyttämä aika vaihteli muutamasta tunnista aina yli sataan tuntiin. Toteutetut kehittämistoimet ja projektit vaihtelivat siten sisällöltään ja kestoltaan merkittävästi. 2 Selvityksen toteutus ITMylly-hankkeeseen osallistuneilta yrityksiltä kerättiin palautetta WWW-kyselylomakkeella, jonka avulla kerättyyn aineistoon tämä raportti perustuu. Kaikkia hankkeeseen osallistuneita yrityksiä pyydettiin antamaan palautetta kehittämistoiminnasta ja hankkeesta yleensä WWW-kyselylomakkeella (LIITE 1). Osallistuneista 43 yrityksestä 16 vastasi kyselyyn. Vastausprosentti kyselyyn on siten 37%. Kyselylomakkeen osa-alueet: Yrityksen perustiedot Kokemukset tietotekniikan ja liiketoiminnan kehittämisestä Työllisyysvaikutukset 3 Kehittämistoiminnan sisällöt Suurin osa kyselyyn vastanneista yrityksistä osallistui asiantuntijan tarjoamaan kehittämistoimintaan hankkeessa (n=13). Opiskelijan toteuttamaan vierikoulutukseen vastaajista osallistui vain kolme yritystä. Kyselyyn vastanneissa yrityksissä toteutetut kehittämistoimenpiteet vaihtelivat suuresti yritysten välillä. Yleisin kehittämisen sisältö oli www-sivujen tuotannon ja päivittämisen koulutus (n=9). Myös toimisto-ohjelmien käyttöön sekä ohjelmistojen hankintaan ja asentamiseen kohdistunut koulutus ja konsultointi olivat melko yleisiä (n=4). Seuraavaan taulukkoon on koottu kyselyyn vastanneissa yrityksissä toteutetut kehittämistoimenpiteet. TAULUKKO 1. Kehittämisen kohteet yrityksissä. Kehittämistoimenpiteet % (n = 16) WWW-sivujen tuottaminen ja päivitys 56 % Toimisto-ohjelmien käyttö 25 % Ohjelmistojen hankinta, asentaminen ja päivitys 25 % Internetin käyttö 19 % Tiedon hallinta 19 % Tietojärjestelmän kehittäminen 19 % Windows-osaaminen 13 % Mainos- ja markkinointimateriaalien suunnittelu 13 % Yrityksen asiakirjapohjien suunnittelu 13 % Uusien laitteiden hankinta ja asentaminen 6 % Tietoturvan kehittäminen 6 % Tietoliikenne 6 % Yrityksen toimintaan liittyvän järjestelmän/ohjelman käyttö 6 % Sähköinen liiketoiminta 6 %

5 3 Yritykset kertoivat kehittämistoiminnan sisällöstä seuraavasti: Yritykselle hankittiin kotisivujen tekoon tarkoitettu ohjelma sekä kortisto-ohjelma. Näiden asennuksessa ja käyttöön otossa saimme apua hankkeelta. Lähinnä oli vaan atk perustietojen opetusta. Verkko-oppimisympäristön suunnittelu. Käytiin läpi kaikki pääprosessit, joiden pohjalta saatiin nykytilakuvaukset toiminnoiltaan ja tietojärjestelmälinkityksineen. Nämä antavat tietoa ja pohjaa toiminnanohjausjärjestelmän valinnalle. Excel ohjelmiston käyttöä ja mahdollisuuksia. Omien www. sivujen päivitystä. Kokous- / koulutustuotteen hiominen ja siihen esittelymateriaalin suunnittelu. 4 Kehittämistoiminnan vaikutukset Kyselyyn vastanneista yrityksistä 38 % oli erittäin tyytyväisiä ja 56 % melko tyytyväisiä kehittämistoimenpiteisiin kokonaisuutena. Yksi yritys oli melko tyytymätön kehittämistoimintaan. Vastaajista 88 % kertoi yrityksen henkilöstön tietotekniikkataitojen kehittyneen joko melko paljon tai erittäin paljon hankkeen tuloksena. Yrityksiltä tiedusteltiin mikä oli syynä, jos taidot kehittyivät vain vähän. Kaksi yritystä ilmoitti syyksi yrityksen henkilöstön ajan riittämättömyyden kehittämistoimiin osallistumiseen. Muita syitä mainittiin olevan konsultin ja opiskleijan aikataulun kiirellisyys (n=1), koulutuksen lyhyys ja hajanaisuus (n=1) sekä asioiden unohtuminen harjoituksen puutteen vuoksi (n=1). Olen yksityisyrittäjä, tiedot unohtuvat jos en käytä/tarvitse. Ei kehitetty tietotekniikkataitoja vaan kyse oli paljon laajemmasta kokonaisuudesta johon saimme erittäin hyvää ja asiantuntevaa neuvontaa ja suunnittelua. Alueet (2 pääkohtaa) joihin osallistuin tulevat olemaan yritykselle hyödyllisiä. Lyhyt ja hajanainen koulutus. Tällä hankkeella laitettiin yksi tuote perusteellisesti kuntoon. Lopputulos oli tavoitellun kaltainen. Tarkoitus ei ollutkaan tavoitella suurta = hyvin kohdennettu yrityksen tarpeeseen. Aika loppui kesken. Suurin osa vastaajista (87 %) arvioi, että kehittämistoimenpiteillä on joko paljon (n=4) tai jonkin verran (n=10) hyötyä yrityksen liiketoimintaan. Yksi vastaaja ilmaisi hyötyjä olevan vähän ja yksi ei lainkaan. Liiketoiminnallisia hyötyjä yritykset kokivat saavansa:

6 4 Välittömästi (27 %) Myöhemmin, pitkällä aikavälillä (40 %) Sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä (33 %) Kehittämistoimenpiteiden hyödyt yrityksen toimintaan voidaan nähdä erilaisissa yrityksen toiminnoissa. Kyselyyn vastanneissa yrityksissä kehittäminen vaikutti useiten tietotekniikan käyttöön asiakastietojen hallinnassa, asiakaspalvelussa, viestinnässä ja markkinoinnissa, joissa 71 % vastaajista koki tietotekniikan käytön lisääntyneen. Tietotekniikan käyttö myynti- ja jakelutoiminnoissa lisääntyi 57 % ja toiminnan suunnittelussa, ohjauksessa ja seurannassa 53 % vastanneista yrityksistä. Muissa yrityksen toiminnoissa tietotekniikan käyttö lisääntyi alle puolessa vastanneista yrityksistä. Kehittämisen kohteet vaihtelivat suuresti yritysten kesken ja tietotekniikan käyttö lisääntyi aina sillä osa-alueella, johon kehittämistoimet kohdistettiin. Seuraavaan taulukkoon on koottu yritysten vastaukset tietotekniikan käytön lisääntymisestä eri osa-alueilla. TAULUKKO 2. Tietotekniikan käytön lisääntyminen yrityksen toiminnan osa-alueilla. Tietotekniikan käytön muuttuminen kehittämistoimenpiteiden vaikutuksesta seuraavissa toiminnoissa: Muuttuu huomattavasti tai jonkin verran % (n=16) Asiakirjojen ja dokumenttien hallintahallinta 43 % Sähköinen asiointi ja verkkopalveluiden käyttö 35 % Ostot ja hankinnat 28 % Myynti- ja jakelutoiminnot 57% Asiakastietojen hallinta, asiakaspalvelu, viestintä ja markkinointi 71 % Tietotekniikan käyttö yhteistyökumppaneiden kesken 43 % Yrityksen sisäinen viestintä, tiedon jakaminen ja yhteistyö henkilöstön 35 % kesken Taloushallinto 43 % Toiminnan suunnittelu, ohjaus ja seuranta 53 % Yleisesti ootaen yritykset olivat tyytyväisiä saamaansa kehittämistoimintaan ja kokemukset hankkeesta olivat hyviä. Yhdellä kyselyyn vastanneella yrityksellä oli eriäviä kokemuksia ja hanke ei pystynyt vastaamaan yrityksen tarpeisiin. Yritykset antoivat seuraavanlaista vapaamuotoista palautetta kehittämistoiminnasta ja hankkeen toteutuksesta: Erittäin hyvä kokemus. Jatkoa tarvitaan uuden ohjelman käyttöönotossa ja kotisivujen täydentämisessä markkinointiin. Hyvä hanke, kiitos! Saimme erittäin asiantuntevaa ja meille räätälöityä palvelua! Positiivista palautetta projektin konsultille! Toiminta on ollut erittäin asiallista ja joustavaa. Asiat todella kehittyvät lähes huomaamatta! Kouluttajien aikataulun suunnittelu voisi olla parempi.

7 5 Hanke on erittäin hyvä ja tarpeellinen varsinkin pienelle yritykselle, jolle on taloudellisesti suuri kynnys ostaa yksityispuolelta hintavaa konsultointia ja niinpä usein siitä syystä kouluttautumisesta tulleekin luovuttua. Hanke sinänsä oli ok, mutta aikaa oli liian vähän. Tällä seudulla oli vain yksi tyttö ja monta paikkaa, olisin halunnut enemmän aikaa. Tämän tyyppisiä toimia tarvitaan, joissa pysytään realistisissa ja yritystoiminnan kannalta konkreettisissa toimissa. 5 Jatkokehittämisen tarpeet Yrityksiltä tiedusteltiin millaisia tietotekniikan ja liiketoiminnan jatkokehitystarpeita heillä on: Mitä tietotekniikan ja/tai liiketoiminnan osa-alueita yrityksellänne olisi tarvetta kehittää nyt toteutettujen lisäksi tai mitä aiheita tulisi jatkossa kehittää edelleen? Maksutoimintaa, www sivuja, kirjan pitoa. Tilausten seurantaa. Sähköinen taloushallinta (kaikki tapahtuisi verkossa ja ilman paperikuitteja). Toiminnanohjausjärjestelmän hyödyntäminen alihankintaverkoston hallittuun ylläpitämiseen. Markkinointia, suunnitteluohjelmien hyödyntämistä, kuvankäsittelyä. Kuvan käsittely ja erilaisten tiedostojen laadinta ja ylläpito. Kaikkea varmaan pitäisi kehittää, mutta resurssit (aika / hlöresurssi) ei riitä jatkuvaan kehittämiseen. Ulospäin näkyvyys. 6 Työllisyysvaikutukset Kyselyssä selvitettiin millaisia työllisyysvaikutuksia ITMylly-hankkeella oli osallistuvissa yrityksissä. Työllisyyden edistäminen on yksi rakennerahastohankkeiden tavoitteista ja tämän tavoitteen edistämiseen myös ITMylly-hankkeessa pyrittiin. Kyselyyn vastanneista yrityksistä kolme koki kehittämistoimenpiteillä olleen vaikutusta työpaikkojen säilyvyyteen. Hanke auttoi turvaamaan yhteensä viisi työpaikkaa kolmessa osalistuneessa yrityksissä. Kaikkiin viiteen työpaikkaan työllistyi nainen. Yhdeksän yritystä koki, etteivät kehittämistoimet vaikuttaneet työpaikkojen säilyvyyteen ja neljä yritystä ei osannut vastata asiaan. Uusia työpaikkoja yrityksiin ei hankkeen tuloksena syntynyt.

8 6 Liite 1: Kyselylomake Tietotekniikan ja liiketoiminnan kehittäminen ITMylly-hankkeessa Tällä kyselyllä kerätään palautetta ITMylly-hankkeeseen osallistuneilta yrityksiltä. Kyselyssä selvitetään yritysten kokemuksia tietotekniikan ja liiketoiminnan kehittämisestä ja koulutuksesta. Kyselyllä kerätyt tiedot käsitellään luottamuksellisesti ja ne tulevat sellaisenaan ainoastaan hankkeen hallinnoijan (Tietotekniikan tutkimusinstituutti, Jyväskylän yliopisto) käyttöön. Tietoja voidaan käyttää tilasto- ja tutkimustarkoitukseen siten, että yksittäisiä vastaajia ei voida tunnistaa. Yrityksenne palaute on erittäin tärkeä laadun kehittämisen kannalta! Lisätietoja ITMylly-hankkeesta saa hankkeen WWW-sivuilta osoitteesta: PERUSTIEDOT Yrityksen nimi Henkilöstömäärä ( ) alle 5 henkilöä ( ) 5-10 henkilöä ( ) henkilöä ( ) henkilöä ( ) henkilöä ( ) yli 100 henkilöä Yrityksen sijainti ( ) Saarijärven seutu (Saarijärvi, Karstula, Kannonkoski, Pylkönmäki) ( ) Viitasaaren seutu (Viitasaari, Pihtipudas, Kinnula) ( ) Jokin muu, mikä? Millaiseen kehittämistoimintaan yrityksenne osallistui ITMylly-hankkeessa? [ ] Asiantuntijan toteuttama koulutus ja/tai konsultointi. [ ] Opiskelijan toteuttama vierikoulutus. [ ] Jokin muu, mikä? Kuinka monta henkilöä yrityksessänne osallistui kehittämiseen / koulutukseen? Arvioikaa, kuinka paljon yrityksenne henkilöstö yhteensä käytti aikaa kehittämistoimenpiteisiin hankkeen aikana (mm. koulutus, konsultointi, palaverit, harjoittelu)? Merkitkää arvionne tunteina. KOKEMUKSET TIETOTEKNIIKAN JA LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESTÄ Mihin seuraavista tietotekniikan ja liiketoiminnan osa-alueista kehittämistoiminta yrityksessänne kohdistui? [ ] Toimisto-ohjelmistojen käyttö (esim. Word, Excel) [ ] Windows-osaaminen [ ] Tietoturvan kehittäminen [ ] Ohjelmistojen hankinta/asentaminen/päivitys [ ] Uusien laitteiden hankinta/asennus

9 7 [ ] Kuvankäsittely [ ] Internetin käyttö (sähköposti ja/tai WWW) [ ] Tiedon hallinta (esim. kansiointi, tiedostojen nimeäminen) [ ] Tietoliikenne (esim. Internet-yhteystyyppien selvittäminen ja/tai valinta) [ ] Mobiililaitteiden käyttö (kännykät, pda-laitteet) [ ] Mainos- tai markkinointimateriaalien suunnittelu ja toteutus [ ] Yrityksen asiakirjapohjien suunnittelu ja toteutus [ ] Jonkin yrityksen toimintaan liittyvän järjestelmän/ohjelman käyttö [ ] WWW-sivujen tuottaminen ja/tai päivittäminen [ ] Jonkin tietojärjestelmän kehittäminen/valinta [ ] Sähköisen liiketoiminnan hyödyntäminen yrityksen toiminnassa [ ] Joku muu, mikä? Kertokaa tarkemmin yrityksessänne toteutetuista kehittämistoimenpiteistä / koulutuksesta. Miten yrityksenne henkilöstön tietotekniikkataidot kehittyivät kehittämistoiminnan ja koulutuksen tuloksena? Taidot kehittyivät Taidot kehittyivät Taidot kehittyivät Taidot eivät kehittyneet lainkaan En osaa sanoa erittäin paljon melko paljon vain vähän ( ) Miten arvioitte tietotekniikan käytön muuttuvan yrityksessänne kehittämistoimenpiteiden vaikutuksesta? Tietotekniikan käyttö asiakirjojen / dokumenttien hallinnassa Sähköinen asiointi ja verkkopalvelujen käyttö (esim. pankki-, vakuutus-, eläke-, verotusasiat) Tietotekniikan käyttö ostoissa / hankintatoiminnoissa Tietotekniikan käyttö myynti- ja jakelutoiminnoissa Tietotekniikan käyttö asiakastietojen hallinnassa, asiakaspalvelussa, viestinnässä ja markkinoinnissa Tietotekniikan käyttö yhteistyökumppaneiden kesken Lisääntyy huomattavasti Lisääntyy jonkin verran Säilyy ennallaan Toimenpiteillä ei vaikutusta asiaan Tietotekniikan käyttö yri-

10 8 tyksen sisäisessä viestinnässä, tiedon jakamisessa ja yhteistyössä henkilöstön kesken Tietotekniikan käyttö taloushallinnon toiminnoissa (mm. kirjanpito, laskutus, palkanlaskenta) Tietotekniikan käyttö toiminnan suunnittelussa, ohjauksessa ja seurannassa Kuinka paljon arvioitte toteutetuista kehittämistoimenpiteistä olevan hyötyä yrityksenne liiketoimintaan? Paljon Jonkin verran Vähän Ei lainkaan En osaa sanoa ( ) Jos liiketoiminnallisia hyötyjä on saavutettavissa, milloin arvioitte hyötyjen toteutuvan? ( ) Pääasiassa välittömästi. ( ) Pääasiassa myöhemmin / pitkällä aikavälillä. ( ) Sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. ( ) En osaa sanoa Kuinka tyytyväinen olette yritykseenne kohdistettuihin kehittämistoimenpiteisiin / koulutukseen kokonaisuutena? Erittäin tyytyväinen Melko tyytyväinen Melko tyytymätön Erittäin tyytymätön Jos tietotekniikkataidot ja yrityksenne liiketoimintavalmiudet kehittyivät hankkeen tuloksena vähäisessä määrin, mikä mielestänne oli syynä tähän? [ ] Yrityksemme henkilöstöllä ei ollut riittävästi aikaa osallistua kehittämiseen/koulutukseen [ ] Kehittämistarpeita oli liikaa käytettävissä olevaan aikaan nähden [ ] Yrityksemme odotukset kehittämisen suhteen olivat ylimitoitettuja [ ] Konsultin/opiskelijan tiedot ja taidot olivat riittämättömät [ ] Joku muu, mikä? Mitä tietotekniikan ja/tai liiketoiminnan osa-alueita yrityksellänne olisi tarvetta kehittää nyt toteutettujen lisäksi tai mitä aiheita tulisi jatkossa kehittää edelleen? TYÖLLISYYSVAIKUTUKSET Oliko toteutetuilla kehittämistoimenpiteillä / koulutuksella vaikutusta yrityksenne työpaikkojen

11 9 säilyvyyteen tai uudistumiseen? ( ) Kyllä ( ) Ei ( ) En osaa sanoa Jos kehittäminen vaikutti työpaikkojen säilymiseen tai uudistumiseen yrityksessänne, niin montako työpaikkaa se auttoi turvaamaan? Mikä oli säilytettyihin tai uudistettuihin työpaikkoihin työllistyneiden naisten määrä? Syntyikö yritykseenne uusia työpaikkoja toteutettujen kehittämistoimenpiteiden tai koulutuksen vaikutuksesta? ( ) Kyllä ( ) Ei ( ) En osaa sanoa Jos uusia työpaikkoja syntyi, niin kuinka monta? Mikä oli uusiin työpaikkoihin työllistyneiden naisten määrä? KOMMENTTEJA JA PALAUTETTA HANKKEELLE Kertokaa halutessanne lisää yrityksenne kokemuksia ITMylly-hankkeessa toteutetuista kehittämistoimista ja antakaa palautetta hankkeen toteutuksesta. Kysely päättyy tähän. Vastauksenne tallentuu järjestelmään, kun valitsette "Lähetä".

Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012

Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012 Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012 Puhelinhaastatteluissa esiin nousseet osaamisen kehittämisen tarpeet Projektiassistentti Paula Sovelius TäsmäProto-hanke

Lisätiedot

ERP-KYSELYN TULOKSET

ERP-KYSELYN TULOKSET ERP-KYSELYN TULOKSET Toiminnanohjausjärjestelmät tuotannollisissa yrityksissä 1 Työvoima- ja elinkeinokeskus Arbetskrafts- och näringscentralen Puhuja: André Österholm, Pohjanmaan Te-keskus Alustus Tuotannollisille

Lisätiedot

Euroopan pk-yritysviikko tilaisuudet Pirkanmaalla 24.5-2.6.2010

Euroopan pk-yritysviikko tilaisuudet Pirkanmaalla 24.5-2.6.2010 Euroopan pk-yritysviikko tilaisuudet Pirkanmaalla 24.5-2.6.2010 Pirkanmaan Buusti kehitystoimintaa pk-yrityksille Perusajatus Ei kilpaile olemassa olevien palveluiden kanssa, vaan täydentää ja ohjaa muidenkin

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö 1. Johdanto Porin kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyyttä mittaava kysely toteutettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran Internetin kautta. Kyselylomake oli kirjaston verkkosivuilla kahden viikon ajan 4.12.-18.12.

Lisätiedot

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä 2013 ensimmäistä kertaa kouluille suunnatun

Lisätiedot

Opiskelu kohtaa työelämää

Opiskelu kohtaa työelämää Opiskelu kohtaa työelämää Mikä on Yrityslabra? Yrityslabra on Lohjan Laurean uudenlainen oppimisympäristö, jossa alueen yrittäjät, julkinen sektori ja opiskelijat kohtaavat. Tarkoituksena on mahdollistaa

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely. työnantajille

Asiakastyytyväisyyskysely. työnantajille Asiakastyytyväisyyskysely työnantajille Asiakastyytyväisyyskysely Kysely lähetettiin 190 työnantajalle, joista 93 vastasi. Etelä-Karjalan alueelta vastauksia 36 kpl, Kymenlaakson alueelta 54 kpl. Anonyymeja

Lisätiedot

Vaikuttavuusselvitys pk-yrityksille EcoStart-konsultointipalvelusta

Vaikuttavuusselvitys pk-yrityksille EcoStart-konsultointipalvelusta Etelä-Savo Vaikuttavuusselvitys pk-yrityksille EcoStart-konsultointipalvelusta Kesäkuu 2013 Anne Matilainen ja Tarinka Ringvall ETELÄ-SAVON ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 029 502

Lisätiedot

Tilitoimistokysely 2013

Tilitoimistokysely 2013 Kysely tilitoimistojen asiakastyytyväisyysseurannasta Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy www. info@ +358 45 137 5099 SISÄLLYSLUETTELO TUTKIMUKSEN ESITTELY... 2 Miten asiakastyytyväisyyttä on seurattu?...

Lisätiedot

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1 JÄRJESTÄJILLE 1 Taustatiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjätyyppi Kunta Kuntayhtymä Muu taustayhteisö Vastaajan nimi Vastaajan asema organisaatiossa Vastaajan sähköpostiosoite Vastaajan

Lisätiedot

TUOREET ELÄKELÄISET VERKOSSA. Minna Hakkarainen, asiakaspalvelujohtaja, Ilmarinen @minnahakka65 iareena 5.2.2016

TUOREET ELÄKELÄISET VERKOSSA. Minna Hakkarainen, asiakaspalvelujohtaja, Ilmarinen @minnahakka65 iareena 5.2.2016 TUOREET ELÄKELÄISET VERKOSSA Minna Hakkarainen, asiakaspalvelujohtaja, Ilmarinen @minnahakka65 iareena 5.2.2016 1 MIKSI TÄMÄ TUTKIMUS? Kuudes iareena ja neljäs julkistettu tutkimus Tutkimuksen teemana

Lisätiedot

Onko sinulla hyvinvointialan yritys tai oletko suunnittelemas sa yrityksen perustamista? Kiinnostaako liiketoiminnan vastuul li suus?

Onko sinulla hyvinvointialan yritys tai oletko suunnittelemas sa yrityksen perustamista? Kiinnostaako liiketoiminnan vastuul li suus? Lykky Onko sinulla hyvinvointialan yritys tai oletko suunnittelemas sa yrityksen perustamista? Kiinnostaako liiketoiminnan vastuul li suus? Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

KYSELYTUTKIMUS: Yritysten verkkopalvelut sekä hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä

KYSELYTUTKIMUS: Yritysten verkkopalvelut sekä hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä KYSELYTUTKIMUS: Yritysten verkkopalvelut sekä hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Aihe: Yritysten verkkopalvelut ja hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä Ajankohta:

Lisätiedot

Lobistech-seminaari Case: HMT 11.4.2007

Lobistech-seminaari Case: HMT 11.4.2007 Lobistech-seminaari Case: HMT 11.4.2007 Tommi Sievers tommi.sievers@hmt.fi 044 381 0052 Sami Santalahti sami@nitro.fi 040 844 1751 www.nitro.fi 1 Aluksi Esityksen sisältö: 1. Yritysesittelyt 2. Tavoitetila

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston sidosryhmäkysely 2015

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston sidosryhmäkysely 2015 30.3.2015 Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston sidosryhmäkysely 2015 Tuloskoonti [Päiväys] SISÄLLYS I Taustatiedot II Alueellinen toiminta III Palvelut/tuotteet IV Yhteistyö ja viestintä V Asiakaslähtöisyys

Lisätiedot

Hyvät eväät ETEENPÄIN

Hyvät eväät ETEENPÄIN Hyvät eväät ETEENPÄIN YRITYKSILLE SIIVET Yritysten kehittämispalvelut kaikissa ELY-keskuksissa UUSI PALVELUKOKONAISUUS pk-yrityksille Olipa yrityksesi minkä tahansa haasteen tai muutoksen edessä, saat

Lisätiedot

TEK Työttömyystutkimus 2013-2014

TEK Työttömyystutkimus 2013-2014 TEK Työttömyystutkimus 2013-2014 Perustuloksia Arttu Piri Mitä ja miksi? Tutkimuksen fokusalueita: - Työttämien tekkiläisten demografiset taustat - Irtisanomispaketit: - yleisyys ja sisältö - Oman työnhakuosaamisen

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 7 7 Palvelut 7 Muut 7 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy Pk-yritysbarometri, syksy alueraportti,

Lisätiedot

Case: Nuori hyvinvointipalveluyritys

Case: Nuori hyvinvointipalveluyritys Case: Nuori hyvinvointipalveluyritys Yritys erikoistunut yritysten työhyvinvointipalveluihin. Tavoitteena kirkastaa oma liikeidea ja erottua muista palveluntarjoajista. Analyysin (1pv 220 + alv) mukaiset

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy 017 Alueraportti, 1 Pk-yritysbarometri, syksy 017 alueraportti, 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut 1 7 7 61 61 Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi.

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi. TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Sähköisen liiketoiminnan mahdollisuudet: Sisäiset ja ulkoiset prosessit Toiminnan tehostaminen, reaaliaikaisuus Toiminnan raportointi ja seuranta,

Lisätiedot

KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA

KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA Jorma Tukeva 17.1.2012 KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA 1. TAUSTATIETOJA Sijoittumiskyselyn kohderyhmänä olivat nuorisoasteen opiskelijat, jotka ovat suorittaneet metsäalan perustutkinnon

Lisätiedot

UUSI PALVELUKOKONAISUUS ANTAA PK-YRITYKSILLE HYVÄT EVÄÄT ETEENPÄIN. TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Anna-Liisa Heikkinen

UUSI PALVELUKOKONAISUUS ANTAA PK-YRITYKSILLE HYVÄT EVÄÄT ETEENPÄIN. TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Anna-Liisa Heikkinen UUSI PALVELUKOKONAISUUS ANTAA PK-YRITYKSILLE HYVÄT EVÄÄT ETEENPÄIN. TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Anna-Liisa Heikkinen 1 Yritysten kehittämispalvelut ovat ELY-keskuksen tarjoamia konsultointi- ja koulutuspalveluja,

Lisätiedot

Euroopan komission Suomen-edustusto. Varsinais-Suomen maakuntatutkimus

Euroopan komission Suomen-edustusto. Varsinais-Suomen maakuntatutkimus Varsinais-Suomen maakuntatutkimus Taloustutkimus Oy Jari Pajunen..01 1 Maaliskuu 01 Taloustutkimus Oy, T1, JPa 1. JOHDANTO Tämä tutkimus on tehty n toimeksiannosta Taloustutkimus Oy:ssä. Tutkimuksen tavoitteet

Lisätiedot

Rauman kauppakamarin koulutustarvekysely 2012

Rauman kauppakamarin koulutustarvekysely 2012 Rauman kauppakamarin koulutustarvekysely 2012 Rauman kauppakamarin koulutustarvekysely 2012 Koulutustarvekyselyn tarkoituksena oli kartoittaa ja täsmentää yritysten koulutustarpeita vuodelle 2012 ja 2013

Lisätiedot

2014 ELÄKESELVITTELYN ASIAKASPALAUTEKYSELYN TULOKSET

2014 ELÄKESELVITTELYN ASIAKASPALAUTEKYSELYN TULOKSET 2014 ELÄKESELVITTELYN ASIAKASPALAUTEKYSELYN TULOKSET Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Taustatiedot... 3 Sukupuoli... 3 Ikä... 3 Asuinkunta... 4 Aikuissosiaalityön tai toimeentulotuen asiakkuus... 4 Oma tilanne

Lisätiedot

Tietoyhteiskuntaosaamista kouluille Selänteellä. TVT osaamiskartoituksen tuloksia

Tietoyhteiskuntaosaamista kouluille Selänteellä. TVT osaamiskartoituksen tuloksia Tietoyhteiskuntaosaamista kouluille Selänteellä TVT osaamiskartoituksen tuloksia Kyselyn toteutuksesta Kysely toteutettiin OPEKA työkalulla syksyllä 2013 Selänteen alueella sekä Nivalan Ylivieskan seutukunnassa

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Taloushallinnon käytänteitä PKsektorin. Tieke ebusiness Forum, 23.-24.5.2012 Harri Kanerva ValueFrame Oy. Suuntaa menestykseen

Taloushallinnon käytänteitä PKsektorin. Tieke ebusiness Forum, 23.-24.5.2012 Harri Kanerva ValueFrame Oy. Suuntaa menestykseen Taloushallinnon käytänteitä PKsektorin B-to-B -yrityksissä Tieke ebusiness Forum, 23.-24.5.2012 Harri Kanerva ValueFrame Oy Sisältö 1 2 3 4 5 ValueFrame Oy Kysely Kyselyn vastaukset Avoimet kysymykset

Lisätiedot

11. ICT-BAROMETRI 2012 5.6.2012 klo 11.30 Tampereen kauppakamari / Noora Nieminen

11. ICT-BAROMETRI 2012 5.6.2012 klo 11.30 Tampereen kauppakamari / Noora Nieminen : 11. ICT-BAROMETRI 2012 5.6.2012 klo 11.30 Tampereen kauppakamari / Noora Nieminen Häme Keski-Suomi Kymenlaakso Oulu Rauma Tampere Turku Hämeen, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Oulun, Rauman, Tampereen ja

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille)

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Kuvaukset 1 (9) Tieto- ja viestintätekniikka Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Tavoitteet omaksuu verkko-oppimisympäristön ja sähköpostin keskeiset toiminnot tutustuu

Lisätiedot

ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009

ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009 Sivu 1(9) ProCountorin asiakastyytyväisyyskysely 2009 Asiakkaat tyytyväisiä palveluun ProCountorin vuosittaiseen asiakastyytyväisyyskyselyyn vastasi tänä vuonna ennätykselliset 561 vastaajaa (179 vastaajaa

Lisätiedot

Sähköpostin työkäyttötutkimus 31.5.2012. Sähköpostin työkäyttötutkimus 31.5.2012

Sähköpostin työkäyttötutkimus 31.5.2012. Sähköpostin työkäyttötutkimus 31.5.2012 Sähköpostin työkäyttötutkimus 1 Lähtotilanne Katrium España S.L. toteutti toukokuun 2012 aikana D-Fence Oy:n toimeksiannosta sähköpostin työkäyttötutkimuksen. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää miten

Lisätiedot

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Kulttuuria kaikille -palvelu 4.1.2017 2 / 6 Johdanto Tapahtumia kaikille! Opas saavutettavan kulttuurifestivaalin järjestämiseen on Kulttuuria

Lisätiedot

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa Anna-Leena Ruotsalainen AHOT:lla eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella tarkoitetaan opiskelijan

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2018 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Ville Laitinen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2

Lisätiedot

SIJOITTUMISSEURANTA 2011

SIJOITTUMISSEURANTA 2011 SIJOITTUMISSEURANTA 2011 AlueEnnakko Alueellinen ennakointi työkaluksi Pohjois-Karjalassa -hanke Projektisuunnittelija Hanna Silvennoinen 2 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 4 2. TUTKIMUKSEN TOTEUTTAMINEN JA VASTAUSMÄÄRÄT

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki Pk-yritysbarometri, syksy 216 Alueraportti, 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 4 7 Rakentaminen Kauppa 13 1 1 16 Palvelut 61 68 Muut 1 2 3 4 6 7 8 Koko Uusimaa, sisältäen Helsingin 2 2:

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

psta Anitta Korkea-aho sosiaalityöntekijä/kehityshankkeen projektipäällikkö

psta Anitta Korkea-aho sosiaalityöntekijä/kehityshankkeen projektipäällikkö Arvoisa vastaanottaja! TOTEUTUNUT ATK-PALVELU VUONNA 2007 TAYS:n Näkökeskus on vuonna 2007 myöntänyt Teille kotona tapahtuvaa tietokoneeseen liittyvää ATK-palvelua (tietokoneen toimitus, -asennus ja/tai

Lisätiedot

Oma Yritys-Suomi. Tuija Marnela, Pirkanmaan TE-toimisto 8.6.2016

Oma Yritys-Suomi. Tuija Marnela, Pirkanmaan TE-toimisto 8.6.2016 Oma Yritys-Suomi Tuija Marnela, Pirkanmaan TE-toimisto 8.6.2016 Oma Yritys-Suomi -työtila Käyttäjien profiilitietojen (toimiala, paikkakunta, kiinnostuksen kohteet) mukaan rakentuva sähköinen työtila,

Lisätiedot

Ystävällistä, selkeää ja ihmisläheistä asiakaspalvelua kehiin. Asiakaspalvelukysely 2012. Jyväskylän kaupunki Uusi asiakaspalvelumalli

Ystävällistä, selkeää ja ihmisläheistä asiakaspalvelua kehiin. Asiakaspalvelukysely 2012. Jyväskylän kaupunki Uusi asiakaspalvelumalli Ystävällistä, selkeää ja ihmisläheistä asiakaspalvelua kehiin Asiakaspalvelukysely 2012 Jyväskylän kaupunki Uusi asiakaspalvelumalli Osallistu kyselyyn ja vaikuta Jyväskylän kaupungin asiakaspalvelun kehittämiseen!

Lisätiedot

Naisyrittäjät ja maaseutumatkailu. Sivu 1 / 7

Naisyrittäjät ja maaseutumatkailu. Sivu 1 / 7 Olemme erittäin kiitollisia, jos osallistut tähän kyselyyn. Kysely koskee maaseutumatkailun, käsityön ja elintarviketuotannon alalla jo työskentelevien naisyrittäjien ja näillä aloilla liiketoimintaa suunnittelevien

Lisätiedot

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä.

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä. MTK TERVO-VESANTO JÄSENKYSELY 2009 Yleistä kyselyn toteutuksesta MTK Tervo-Vesanto ry:n jäsenkysely toteutettiin 12.4.-5.5.2009 välisenä aikana. Kysely oli internet-kysely. Kyselystä tiedotettiin jäseniä

Lisätiedot

BtoB-markkinoinnin tutkimus

BtoB-markkinoinnin tutkimus BtoB-markkinoinnin tutkimus Tiivistelmä tutkimustuloksista Anna-Mari West 19.6.2008 Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää markkinointipäättäjien

Lisätiedot

Pirkanmaan ebuusti pienyritysten sähköisen liiketoiminnan kehittäminen tavoitteena kasvu ja kansainvälistyminen

Pirkanmaan ebuusti pienyritysten sähköisen liiketoiminnan kehittäminen tavoitteena kasvu ja kansainvälistyminen Pirkanmaan ebuusti pienyritysten sähköisen liiketoiminnan kehittäminen tavoitteena kasvu ja kansainvälistyminen Hankeaika 2013 2014 Kohderyhmänä ovat pienet kehityskykyiset, kasvuhaluiset, pirkanmaalaiset

Lisätiedot

Keski-Suomen kaupallinen palveluverkko Kaupan keskukset ja kehitysmahdollisuudet. Liite 3. Kuntakartat (verkkoliite)

Keski-Suomen kaupallinen palveluverkko Kaupan keskukset ja kehitysmahdollisuudet. Liite 3. Kuntakartat (verkkoliite) Keski-Suomen kaupallinen palveluverkko Kaupan keskukset ja kehitysmahdollisuudet Liite 3. Kuntakartat (verkkoliite) Kuntakartat liittyvät Keski-Suomen liiton Defris-hankkeen Palveluselvitykseen. Jokaisesta

Lisätiedot

Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista

Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista LEHDISTÖTIEDOTE, 28.11.2011 JULKAISUVAPAA HETI Yrityskyselyllä tietoa yritysneuvontapalvelusta Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista Koillismaalaisille

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012 Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat ammattiopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelevat nuoret.

Lisätiedot

LIIKETOIMINTAOSAAJA 2020 +

LIIKETOIMINTAOSAAJA 2020 + LIIKETOIMINTAOSAAJA 2020 + 21.10.2008/ilta Tradenomi 210 op Tuloksellisen oppimisen ja ammatillisen kasvun prosessi 1. vuosi 2. vuosi 3. ja 4. vuosi suunnittelijaksi ja käynnistäjäksi 58 op analysoijaksi

Lisätiedot

Millaista osaamista yritykset tarvitsevat lähivuosina? Kauppakamarin osaamisselvitys vuoteen 2016

Millaista osaamista yritykset tarvitsevat lähivuosina? Kauppakamarin osaamisselvitys vuoteen 2016 Millaista osaamista yritykset tarvitsevat lähivuosina? Kauppakamarin osaamisselvitys vuoteen 2016 Kyselyn toteutus Kohderyhmän muodostivat kauppakamareiden jäsenyritykset. Kyselyyn osallistui 17 kauppakamaria.

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2016 havainnot

Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2016 havainnot Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2016 havainnot KYSELYN TAVOITE JA TOTEUTUS Tavoitteena oli selvittää Iisalmen kaupungin elinvoimapalveluiden vuoden 2016 aikana asioineiden

Lisätiedot

Kysely sähköisten palveluiden käytöstä Pudasjärvellä

Kysely sähköisten palveluiden käytöstä Pudasjärvellä Raportti 1 (13) Kysely sähköisten palveluiden käytöstä Pudasjärvellä Vastaajien perustiedot Kyselyn tarkoituksena oli selvittää, miten pudasjärveläiset käyttävät sähköisiä palveluita ja mitä palveluita

Lisätiedot

Kuva: Hannes Heikura

Kuva: Hannes Heikura Kuva: Hannes Heikura Hei, tsekataan, missä jamassa ovat sun erp, crm, web, infra, bii tu bii -pisnekset Sitten kartoitetaan koko henkilöstön tvtosaaminen ja koulutustarpeet, tehdään tilastot ja piirretään

Lisätiedot

Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn kesäkuussa 2014. Vastauksia kertyi yhteensä 34 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille!

Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn kesäkuussa 2014. Vastauksia kertyi yhteensä 34 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille! Kesä 2014 ASIAKASTYYTYVÄISYYS Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn kesäkuussa 2014. Vastauksia kertyi yhteensä 34 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille! Kokosimme tähän dokumenttiin yhteenvedon tutkimuksen

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Jäsentyytyväisyyskysely 2012

Jäsentyytyväisyyskysely 2012 Jäsentyytyväisyyskysely KIINTEISTÖLIITTO Yhteenveto: Etelä-Kymenlaakson Kiinteistöyhdistys LUOTTAMUKSELLINEN.. TAUSTATIEDOT Tässä raportissa on esitetty Kiinteistöliiton jäsentyytyväisyyskyselyn tulokset

Lisätiedot

Yhteishankintakoulutukset/ monialat rekrytoinnin muotona

Yhteishankintakoulutukset/ monialat rekrytoinnin muotona Yhteishankintakoulutukset/ monialat rekrytoinnin muotona Työllistämisen tuet yrittäjälle 14.1.2016 Sirpa Kursula 1 Yhteishankintakoulutuksen muodot RekryKoulutus Tuki 70 % TäsmäKoulutus Tuki 50-70 % MuutosKoulutus

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö viestinnän tukena suomalaisissa yliopistokirjastoissa

Sosiaalisen median käyttö viestinnän tukena suomalaisissa yliopistokirjastoissa Sosiaalisen median käyttö viestinnän tukena suomalaisissa yliopistokirjastoissa 1.7.2011 Suomen yliopistokirjastojen neuvosto lähetti huhti-toukokuussa 2011 yliopistokirjastoille kyselyn Sosiaalisen median

Lisätiedot

Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015

Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015 1 Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015 Ari Sainio/Selkokeskus 2015 Selkokeskus teki keväällä 2015 yhteistyössä Suomen Kuntaliiton kanssa kunnille kyselyn selkokielen tarpeesta. Kyselyllä

Lisätiedot

KIIRE JA TYÖN AIKATAULUTTAMINEN TYÖPAIKALLA

KIIRE JA TYÖN AIKATAULUTTAMINEN TYÖPAIKALLA Työsuojelupaneeli VI KIIRE JA TYÖN AIKATAULUTTAMINEN TYÖPAIKALLA Minna Toivanen, Olli Viljanen & Minna Janhonen 10.12.2015 1 Työsuojelupaneeli VI Työsuojelupaneeli on työsuojeluhenkilöstölle suunnattu,

Lisätiedot

TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS

TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS 1 TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS 2 Sisällysluettelo 1. Sopimuksen tausta ja tavoitteet... 3 2. Sopijaosapuolet... 3 3. Kuntien konserniyhtiöiden projektiin osallistuminen... 5 4. Tietosuojavastaava

Lisätiedot

Koulutusala: Liiketalous/Matkailu, Tekniikka, Sosiaali-Hoitoala, Tietojenkäsittely. Kuinka moneen tapahtumaan osallistuit viikon aikana?

Koulutusala: Liiketalous/Matkailu, Tekniikka, Sosiaali-Hoitoala, Tietojenkäsittely. Kuinka moneen tapahtumaan osallistuit viikon aikana? LIITE 1 1(8) FIRST WEEK FESTIVAL PALAUTEKYSELY VAMOK järjesti lukuvuoden alussa First Week Festivalin, joka piti sisällään 5 erilaista tapahtumaa. Tämän kyselyn tarkoituksena on kartoittaa opiskelijoiden

Lisätiedot

Attitude 2012- kysely Rauman Kauppakamari 10.5.2012

Attitude 2012- kysely Rauman Kauppakamari 10.5.2012 Attitude 2012- kysely Rauman Kauppakamari 10.5.2012 Kyselyn taustatiedot Kysely lähetettiin kaikkiaan neljään lukioon ja yhteen ammattioppilaitokseen Rauman Kauppakamarin alueella Kysely kohdistettiin

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Arviointi- ja koulutusyksikkö 15.11.2011 1 Arvioinnin toteutus n arviointi- ja koulutusyksikkö toteuttanut arviointia vuosien 2009-2011 aikana.

Lisätiedot

EK tutki: Osaamisvajeet ja avun tarve pk-yrityksissä. Kysely Suomen yrityskummeille

EK tutki: Osaamisvajeet ja avun tarve pk-yrityksissä. Kysely Suomen yrityskummeille EK tutki: Osaamisvajeet ja avun tarve pk-yrityksissä Kysely Suomen yrityskummeille Selvityksen aineisto Yrityskummit alueilla 45 35 3 25 15 1 5 17 Yrityskummit suuralueittain* 19 Uusimaa Etelä-Suomi Länsi-Suomi

Lisätiedot

Työhyvinvointikorttikoulutuksen vaikuttavuus koulutuksen käyneiden kokemuksia ja kehittämisehdotuksia. Katri Wänninen Veritas Eläkevakuutus 2015

Työhyvinvointikorttikoulutuksen vaikuttavuus koulutuksen käyneiden kokemuksia ja kehittämisehdotuksia. Katri Wänninen Veritas Eläkevakuutus 2015 Työhyvinvointikorttikoulutuksen vaikuttavuus koulutuksen käyneiden kokemuksia ja kehittämisehdotuksia. Katri Wänninen Veritas Eläkevakuutus 2015 Kyselyn toteutus Työhyvinvointikorttikoulutuksia on toteutettu

Lisätiedot

UUSI PALVELUKOKONAISUUS ANTAA PK-YRITYKSILLE HYVÄT EVÄÄT ETEENPÄIN.

UUSI PALVELUKOKONAISUUS ANTAA PK-YRITYKSILLE HYVÄT EVÄÄT ETEENPÄIN. UUSI PALVELUKOKONAISUUS ANTAA PK-YRITYKSILLE HYVÄT EVÄÄT ETEENPÄIN. 1 Yritysten kehittämispalvelut ovat ELY-keskuksen tarjoamia konsultointi- ja koulutuspalveluja, joiden avulla tuetaan pk-yritysten kasvua,

Lisätiedot

Valtakunnallinen vuokratyöntekijätutkimus 2007. Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Tutkimuspäällikkö 050-599 0079 pekka.harjunkoski@promenade.

Valtakunnallinen vuokratyöntekijätutkimus 2007. Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Tutkimuspäällikkö 050-599 0079 pekka.harjunkoski@promenade. Valtakunnallinen vuokratyöntekijätutkimus 2007 Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Tutkimuspäällikkö 050-599 0079 pekka.harjunkoski@promenade.fi Esityksen sisältö: Toteutus ja menetelmä 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Tutkimuksen kohteena Opiskelijoiden tvt:n käyttö Laitteet ja ohjelmistot

Lisätiedot

Pirkanmaan 11. ICT-BAROMETRI klo 11.30

Pirkanmaan 11. ICT-BAROMETRI klo 11.30 Pirkanmaan 11. ICT-BAROMETRI 212 5.6.212 klo 11.3 Tampereen kauppakamari ICT-barometrin toteutus 212 ICT-barometri toteutettiin tänä vuonna Pirkanmaalla 11:nnen kerran. 11. ICT-barometri 212 / 5.6.212

Lisätiedot

ASIAKASKYSELY ENVERA. Taloustutkimus Oy Pauliina Aho 20.11.2015

ASIAKASKYSELY ENVERA. Taloustutkimus Oy Pauliina Aho 20.11.2015 ASIAKASKYSELY ENVERA Taloustutkimus Oy Pauliina Aho 20.11.2015 Tutkimuksen toteutus Tutkimuksen toteuttaja, kohderyhmä, tavoite ja sisältö Taloustutkimus toteutti tämän tutkimuksen Envera Oy:n toimeksiannosta.

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki Pk-yritysbarometri, syksy 05 Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 5 5 Palvelut 0 7 Muut 0 0 0 0 0 50 0 70 0 Koko Uusimaa, sisältäen Helsingin Lähde: Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry 1 Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry Rauman Yrittäjät Yrittäjän asialla, paikallisesti 2 Rauman

Lisätiedot

Työelämässä tarvittavan osaamisen kehittäminen ammatillisen koulutuksen haasteet ja mahdollisuudet

Työelämässä tarvittavan osaamisen kehittäminen ammatillisen koulutuksen haasteet ja mahdollisuudet Työelämässä tarvittavan osaamisen kehittäminen ammatillisen koulutuksen haasteet ja mahdollisuudet Marina Congress Centre 26.2.2007 Heikki Suomalainen Elinkeinoelämän keskusliitto EK Toimintaympäristön

Lisätiedot

Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy. Suuri Yrittäjätutkimus

Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy. Suuri Yrittäjätutkimus Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy Suuri Yrittäjätutkimus Collector & Companies Yrittäjäfoorumi 2014 Tutkimus ja tulokset Collector teetti tutkimuksen suomalaisista ja ruotsalaisista pk-yrityksistä

Lisätiedot

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely LOPPURAPORTTI 18.12.2015 Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely Tausta Liikenneviraston Kansallinen kävelyn ja pyöräilyn tietopankki, Kulkulaari on perustettu vuonna 2013. Sivusto perustettiin

Lisätiedot

Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011

Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011 TutkimusYksikön julkaisuja 1/2012 Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011 perälauta suosituin korotusvaihtoehdoista JOHDANTO Metallityöväen Liitto ry ja Teknologiateollisuus ry sopivat lokakuussa 2011

Lisätiedot

Karstula. Kuntaraportti

Karstula. Kuntaraportti Karstula Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Työnhaun verkkokurssit

Työnhaun verkkokurssit NUOVE / SÄHKÖISET PALVELUT TEEMATYÖRYHMÄ 20.9.2011 Työnhaun verkkokurssit Timo Rautavirta Erikoistyövoimaneuvoja, JobCafé 1 Työnhaun verkkokurssit - taustaa 90-luvun lama: ryhmämuotoisia palveluja otettiin

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun päivähoidon asiakaskysely 2014

Pääkaupunkiseudun päivähoidon asiakaskysely 2014 Pääkaupunkiseudun päivähoidon asiakaskysely 2014 Helsinki 12.12.2014 Aki Miettinen Kehitysjohtaja Kyselyn tavoite ja toteutus Kyselyssä selvitettiin päivähoidossa olevien lasten vanhempien arvioita lapsensa

Lisätiedot

Valtakunnallinen koulututkimus koulujen valmiudesta ja käytännöistä oppilaiden internetin käytön tukemisessa

Valtakunnallinen koulututkimus koulujen valmiudesta ja käytännöistä oppilaiden internetin käytön tukemisessa Valtakunnallinen koulututkimus koulujen valmiudesta ja käytännöistä oppilaiden internetin käytön tukemisessa 1 Tutkimuksen tavoite Tämän kyselytutkimusprojektin tavoitteena oli selvittää suomalaisten peruskoulujen

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2015 havainnot

Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2015 havainnot Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 201 havainnot KYSELYN TAVOITE JA TOTEUTUS Tavoitteena oli selvittää Iisalmen kaupungin elinvoimapalveluiden vuoden 201 aikana asioineiden

Lisätiedot

Kirjaston asiakastutkimus 2008. Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto

Kirjaston asiakastutkimus 2008. Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto Kirjaston asiakastutkimus 2008 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto 1. Kyselyyn vastanneet Porin kaupunginkirjaston vuoden 2008 asiakaskysely toteutettiin kirjaston eri toimipisteisiin jaetuilla

Lisätiedot

Pyydämme vastaamaan kyselyyn keskiviikkoon 4.9.2013 klo 18:00 mennessä.

Pyydämme vastaamaan kyselyyn keskiviikkoon 4.9.2013 klo 18:00 mennessä. 1 (10) ETÄPALVELUKYSELY Valtiovarainministeriö on lähettänyt organisaatiollenne etäpalvelupilottia (7.5.2012-31.8.2013) koskevan kyselyn. Kyselyssä kartoitetaan kuntien ja viranomaisten etäpalvelupilotista

Lisätiedot

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE - KYSELYN TOTEUTUS - KÄSITYKSET AMK-TUTKINNOSTA JA KOULUTUKSESTA - AMK-TUTKINNON TUOTTAMA OSAAMINEN - TYÖLLISTYMISEEN

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2011 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Hämeenlinnan ympäristöjulkaisuja 14 Lähdeviite: Kaunismaa Henna 2011: Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa.

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2018

Pk-yritysbarometri, syksy 2018 Pk-yritysbarometri, syksy 21 Seuturaportti, Pohjois-Karjala 1: Suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana (saldoluku %) KOKO MAA, n=429 2 Pohjois-Karjala, n=14 24 Joensuun seutu, n=1 19 Keski-Karjala, n=1

Lisätiedot

Tietojohtamisen iltapäivä. 8.5.2014 Vanajanlinna

Tietojohtamisen iltapäivä. 8.5.2014 Vanajanlinna Tietojohtamisen iltapäivä 8.5.2014 Vanajanlinna Agenda 12:45 Lounas 13:30 Tilaisuuden alustus, agenda ja tavoite / Toimialajohtaja Kari Trygg, Visma Software Oy Osallistujien esittely (yritys+toimiala,

Lisätiedot

Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet

Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet Selvityksen tavoitteet ja toteutus Taustaa Keski- Suomen ja erityisesti Jyväskylän seudun elinkeinorakenne osoittautui laman

Lisätiedot

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat Savon ammattija aikuisopistossa sekä Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelevat

Lisätiedot

Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn maalis-huhtikuussa 2013. Vastauksia kertyi yhteensä 38 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille!

Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn maalis-huhtikuussa 2013. Vastauksia kertyi yhteensä 38 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille! Kevät 2013 ASIAKASTYYTYVÄISYYS Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn maalis-huhtikuussa 2013. Vastauksia kertyi yhteensä 38 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille! Kokosimme tähän dokumenttiin yhteenvedon

Lisätiedot

Maaseutu ja mikroyritysten rahoitus 2007-2013. Yritysten verkostoituminen Varjola 01.11.2011 Risto Piesala Keski-Suomen ELY-keskus

Maaseutu ja mikroyritysten rahoitus 2007-2013. Yritysten verkostoituminen Varjola 01.11.2011 Risto Piesala Keski-Suomen ELY-keskus Maaseutu ja mikroyritysten rahoitus 2007-2013 Yritysten verkostoituminen Varjola 01.11.2011 Risto Piesala Keski-Suomen ELY-keskus 1 Kehittämismahdollisuuksia yrityksille Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2018

Pk-yritysbarometri, syksy 2018 Pk-yritysbarometri, syksy 21 Seuturaportti, Pohjois-Savo 1: Suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana (saldoluku %) KOKO MAA, n=29 27 Pohjois-Savo, n=231 2 Koillis-Savo, n=9 22 Kuopion seutu, n=9 3 Sisä-Savo,

Lisätiedot

RPKK KoulutustaRjonta 2009

RPKK KoulutustaRjonta 2009 RPKK koulutustarjonta 2009 huomisen SUUNNANNÄYTTÄJÄt 2 Suomen ensimmäinen Suomen ensimmäisen kauppaopiston, Raahen Porvari- ja Kauppakoulun, perustivat laivanvarustajaveljekset Johan ja Baltzar Fellman

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy 17 Alueraportti, 1 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut 1 7 7 1 1 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy 17 : Henkilökunnan määrän muutosodotukset

Lisätiedot

Tuottavuutta henkilöstöä, osaamista ja työhyvinvointia kehittämällä - Työelämä 2020 aamukahvitilaisuus pk-yrityksille

Tuottavuutta henkilöstöä, osaamista ja työhyvinvointia kehittämällä - Työelämä 2020 aamukahvitilaisuus pk-yrityksille Tuottavuutta henkilöstöä, osaamista ja työhyvinvointia kehittämällä - Työelämä 2020 aamukahvitilaisuus pk-yrityksille 27.5.2015, Tampere Technopolis, Häggman-Sali, Kalevantie 2, 33100 Tampere Regina Saari

Lisätiedot