KOULUSSA OPETETAAN OPPILASLÄHTÖISESTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOULUSSA OPETETAAN OPPILASLÄHTÖISESTI"

Transkriptio

1 KOULUSSA OPETETAAN OPPILASLÄHTÖISESTI ipadilla/puhelimella opitaan parhaiten, koska sillä tiedonhaku on nopeaa ja helppoa. pitäisi olla kuulokkeet, joilla voisi kuunnella tietoa ilman häiriötekijöitä ipadilla voisi myös tehdä dokumentteja ja opetusvideoita. ipadilla/puhelimella voisi myös kommunikoida hiljaisesti. Kokeen aikana opettajat laittaisivat netin ja sovellukset lukkoon ettei pääsisi lunttaamaan. Kokeet tehtäisiin ipadilla. Opetetaan kaikkea, mitä seuraavalla luokalla Ideoita oppilailta, esim. piirtämistä. Kiipeillen puissa. Jos saisi käyttää ipadiä. 6-7 tunnin päivät. Aamuisin koulu loppuisi klo 12. Lukea, laskea. Käyden koulussa Oppilaita ei painosteta. Ei yhtään läksyjä. Lyhyemmät päivät. Saa olla välkät sisällä. Opetus ja harjoittelu iän mukaista (ikätasoista). Huomioidaan oppilasta. Koulussa opetetaan sen mukaan kuinka hyvä oppilas on tekemään asioita. Opetellaan vaiheittani. 1, 3, 9.luokille ei voi opettaa samoja asioita. Eri tasoisille opetetaan eri asioita. Opetetaan toisiamme. Opetetaan pienryhmissä. Ei voi antaa omaa kirjaa toiselle. Toinen ei saa näyttää vastauksia. Jos oppilas ei osaa kieltä, opettajan pitää antaa helpompia tehtäviä. Ykkösellä ei opeteta englantia. Kolmosella opetetaan englantia ja ykkösille nollan piirtämistä. Koulussa opetetaan tasaisesti oppilaita. Oppilaita opetetaan niin paljon, että he osaavat opetetun asian hyvin. Oppilaat saisivat vaikuttaa enemmän siihen, mitä ja miten asioita opetetaan ja opiskellaan. Jos joku oppilas ei osaa tiettyä asiaa, niin hän saa tukiopetusta. Huomioidaan oppilaiden tarpeet. Jos joku oppilas ei osaa jotain perustavoitteiden mukaisesti, hän pääsee tukiopetukseen. Jos järjestettäisiin tukiopetusta kaikille, jotka tarvitsee sitä. Kaikkia oppilaita pitää kohdella samalla lailla, että kaikki saa saman verran opetusta. Tehdään harjoittelusta hauskaa. Ei liikaa kirjasta. Kaverin apu Sinnikkyys Opitaan laulamalla.

2 (jatkoa KOULUSSA OPETETAAN OPPILASLÄHTÖISESTI) Opitaan vaihtelemalla harjoittelutapoja. Annetaan oppilaan vaikuttaa opetustyyleihin ja -tapoihin ja kuunnellaan oppilaiden mielipiteitä. Koulussa opetetaan niin, että ajatellaan oppilaan parasta ja huomioidaan oppilaan mielipidettä. Oppilas vaikuttaa heti alussa opetukseen ja heiltä kysytään, mitä he haluaisivat opiskella. Pienemmät ryhmäkoot. Kuunnellaan oppilaiden mielipiteitä. Keskustelemalla oppilaiden kanssa. Otetaan kaikki tasapuolisesti huomioon. Asiat opetetaan huolella, väärin menneet tehtävät korjataan ja kerrataan vanhoja asioita, hitaimmatkin oppilaat huomioiden. Tehtäisiin enemmän päiviä, jolloin oppilaat opettavat. Koulussa opetetaan ensin oppilaita. Koulussa opetetaan niin kuin pitääkin. Hyvin opettaminen. Kuunnellaan lasten mielipiteitä. Oppilas opettaa muita oppilaita. Parityöskentely. Oppilas opettaa oppilasta leipomaan ja tekemään jotain. 2-6.luokkalaiset saisivat tehdä ruokaa koululle keittiötädin kanssa. Jokainen saa tarvitsemansa kirjat. Mielenkiintoista tekemistä. Oppilaat etusijalla eli keskipisteessä. Oppilaat voivat vaikuttaa siihen, miten opetetaan. Oppilailla on kivempaa koulussa, kun hekin saavat vaikuttaa asioihin. Oppilaat opettavat toisiaan. Koulussa kuunnellaan, miten oppilaat haluavat oppia asian. Ei aina tarvita opettajan apua asioissa, joissa oppilaat pystyvät opettamaan toisiaan. Oppilaat huomioidaan eri oppiaineissa. Oppilaat osaavat kysyä toisiltaan neuvoa ja osaavat työskennellä yhdessä esim. vaikeassa tehtävässä. Jos oppilaita kiinnostaa jokin aihe hyvin paljon, voi sitä omatoimisesti opiskella vaikka kotona.

3 KOULUSSA OLLAAN JA KASVETAAN TURVALLISESTI Sellaisessa missä ei kiusata, missä on hyvät opettajat & missä on hyvä luokkahenki. Ja kaikki ovat reiluja toisilleen, ja siistiä eikä sotkuista. Suojellaan oppilaita ja kavereita Välkkävalvojat yrittävät auttaa. Noudatetaan sääntöjä. Ei saa tapella eikä kiusata. Ei saa ärsyttää. Ei saa kiivetä aidan yli. Ei saa satuttaa. Ei saa mennä kiellettyihin paikkoihin. Kukaan ei kiusaa KiVa koulu Koulussa ei käytetä väkivaltaa eikä kiroilla ts. ei sanallista kiusaamista. Ei saisi kiusata koulussa eikä netissä toisia. Käytöskoulua tarvitaan. Noudatettaisiin yhteisiä sääntöjä esim. ei juosta käytävillä tai rapuissa. Säännöt heijastimet Ei saa ajaa autolla koulun pihaan. Koulussa n turvallista, koska vaarallisille asioille tehdään heti jotain. Pyörällä ei saa ajaa välitunnilla. Tärkeää on noudattaa sääntöjä. Liikunnassa täytyy kuunnella. Koulussa voi olla turvallisempaa, jos jääliukumäet hiekoitetaan ajoissa ennen kuin tapahtuu vahinko. Allergikoilla on omat ruoat. Koulussa pidetään tulipaloharjoituksia. Toimitaan sääntöjen mukaisesti. Koulussa kasvetaan rauhalliseksi. Koulun alueelta ei saa poistua. Koulussa tehdään asiat turvallisesti. Ei tarvitse pelätä muita. Ei kiusata, ei satuteta, eikä olla ilkeitä muille. Koulussa on turvallista olla ja opiskella. Koulussa ei kiusattaisi, ettei myöhemmin pelkäisi muita. Ketään ei saa kiusata tai syrjiä, ettei kellekään tule paha mieli. Koulussa ollaan niin, että on turvallista olla. Ettie kukaan kiusaa muita. Kukaan ei kiusaa tai satuta toista. Jos joku kiusaisi muita menisin väliin ja sanoisin, että ei saa kiusata. Ketään ei saa kiusata ettei kukaan loukkaantuisi. Tarpeeksi opettajia, jotka huolehtivat hyvin oppilaista. Isot autot -> turvattomuutta pihalla. Valvontakamerat

4 (jatkoa KOULUSSA OLLAAN JA KASVETAAN TURVALLISESTI) Pihalle korkeat aidat. Loman jälkeen lyhyempi koulupäivä -> ei tule ikävä kotiin. Ei kiusata, kiroilla ja käyttäydytään hyvin. Että koulualue on turvallinen. Ei käytetä epäsopivia tai ahdistavia sisältöjä. Tehdään paloharjoituksia, puhutaan hätätilanteista ja miten niissä toimitaan. Terveydenhoitaja on aina paikalla. Puututaan kiusaamiseen. Puututaan ylipäätään tiukemmin asioihin, kuten kiusaamiseen jne. Turvalliset ulkotelineet ja välineet. Kerätään enemmän rahaa koululle. Koulussa on turvallista ja hyvä olla. Oppilaat noudattavat sääntöjä ja kuuntelevat opettajaa. Noudatetaan ohjeita. Tänne pääsee vain koulunväki eikä hullut. Opet pitävät huolta lapsista. Laitetaan valvontakamerat seinille. Ei kiusata. Noudatetaan sääntöjä. Ei karata koulusta. Ei rikota ikkunoita. Ei juosta käytävillä. Että on opettajia. Ei satuteta toisia. Autetaan ja tuetaan toisia. Ei uhkailla. Noudatetaan yhteisiä sääntöjä. Koulussa on hyvä olla, koska on turvallista. On sääntöjä, joita pitää noudattaa. Ei ole väkivaltaa. Koulussa ei kiusata ketään. Koulussa mietitään, mitä on turvallista opettaa lapsille Ei asioita, jotka voivat järkyttää). Käytetään pyöräilykypärää. Koulussa ei olisi väkivaltaa eikä henkistä kiusaamista, ettei tarvitse pelätä tulla kouluun. Koulussa on hyvät säännöt. Opettajat huolehtivat oppilaista välitunnilla. Noudatat sääntöjä, sillä yleensä ne on tehty turvallisuuden takia. Oppilailla on mukava olla toistennsa kanssa. Ystävällinen käytös. Säännöt myös koulumatkoilla.

5 KOULUSSA OSALLISTUTAAN YHDESSÄ Pääsiäis-juhlaan & halloween diskoon. Luokkaretkelle, leffaan, Lintsille. Kaikki osallistuu leikkiin tai yhteiseen tekemiseen. Osallistutaan kilpailuihin. Jos joku kutsuu jalkapalloturnaukseen, osallistutaan ja ollaan reilu tiimi. Leikkeihin ja kilpailuihin Kerhooon Jalkapallo Englannintunnilla ipadillä pelaamiseen Osallistutaan yhteisiin tapahtumiin. Kunnioitetaan toisten esityksiä. Kaikki otetaan mukaan esim. välitunneilla. Ei jätetä toisia ulkopuolelle. Lapset suunnittelivat pajoja ja olivat opettajina toisille oppilaille. Toivotaan lisää pajapäiviä. Lapset voisivat olla suunnittelemassa ja toteuttamassa useammin toimintaa. Paloharjoituksiin osallistuu koko koulu. Välitunnille osallistuu koko koulu. Retkille osallistuu kaikki 3. luokkalaiset. ja teattererihin. Koulussa opiskellaan yhdessä. Koulussa ollaan eri ryhmissä. Kaikki otetaan mukaan leikkiin. Juhlissa on koko koulu. Turnaukset, kisat, välkät, yleisurheilukisat. Luokissa tehdään ryhmätöitä ja paritöitä. Vapputalentti on kaikille Osaa olla yhdessä kilpailuissa. Luokkaretket. Kirkossakäynti yhdessä. Juhlat. Opiskellaan yhdessä kavereiden kanssa. Toimitaan yhdessä. Tehdään asioita monen ihmisen kanssa. Tehdään yhteistyötä. Opetellaan asiat ryhmissä. Tehdään töitä yhdessä eikä jätetä muita ulkopuolelle. Otetaan kaikkien mielipiteet huomioon. Että kaikki osallistuvat yhteisiin töihin. Olisi tylsää olla yksin. Koulussa toimitaan yhteisesti eikä jätetä ketään yksin. Välitunnilla ja ryhmätöissä otetaan kaikki mukaan ettei kukaan jää yksin. Kaikki ovat suvaitsevaisia. Koulussa tehdään töitä yhdessä ja ei jätetä ketään ulkopuolelle. Pajapäivänä kaverit pitäisivät fudispajaa ja kaikki päästäisiin mukaan.

6 (jatkoa KOULUSSA OSALLISTUTAAN YHDESSÄ) Se tarkoittaa, että kaikki otetaan mukaan ja työskennellään yhdessä. Käsitöitä tehdään ryhmissä. Kaikki otetaan huomioon. Osallistutaan Halloween-diskoon. Otetaan kaikki mukaan. Järjestetään yhteisiä tapahtumia, joissa tutustuu uusiin ihmisiin. Kannustetaan ja autetaan toisia. Tehdään enemmän pari- ja ryhmätöitä. Käsitellään asiat kaikkien kesken (eli puhutaan luokan kanssa yhdessä). Ollaan reiluja kaikille. Tehtäisiin ryhmätöitä. Enemmän ryhmäjuttuja. Osallistutaan aktiivisesti ja kunnioitetaan muita. Osallistutaan aktiivisesti tunnilla. Koulussa tehdään asioita yhdessä. Esim. käsitöitä. Päästetään toiset leikkiin. Päästetään samaan pöytään syömään. Kuunnellaan kaveria. Tehdään tehtäviä ryhmissä. Kaikki osallistuvat ja yhteistyö toimii. Oppilaita valmistetaan tulevaan elämään, koska he joutuvat tekemään erilaisten ihmisten kanssa yhteistyötä. Koulussa ollaan kavereita keskenään. kaikki osallistuvat aktiivisesti. Ryhmätöitä. Luokassa kaikki saavat vastata eikä vain yhdellä olisi puheenvuoro. Kaikki mukaan tekemiseen eikä ketään syrjitä. Työskentelen ryhmässä aktiivisesti, vaikka ryhmässä ei olisikaan sitä parasta kaveria. Toisen väärälle vastaukselle ei naureta. Oppilaat saavat tehdä yhdessä ja suunnitella tekemistä. Osallistutaan tapahtumiin: jalkapalloturnauksiin yms.

7 KOULUSSA OPISKELLAAN JA TEHDÄÄN ASIOITA MONELLA ERI TAVALLA Lukemalla, kirjoittamalla muistiinpanoja, tekemällä kirjan tehtäviä ja ipadilla. Lukemalla, ipadin avulla, kirjoittamalla. Tekemällä ryhmätöitä ja kyselemällä. Arviointi huolellisuuden ja taitotason mukaan. Eri oppiaineita. Voi tehdä saman asian eri tavalla kuin on ennen tehnyt. On eri uskontotunneilla ihmisiä. Ryhmätyöt, parityöt. Yhteistyö. Koripallolla. Ryhmissä. Hyvällä mielellä Arvostetaan toisten työtä. Itsenäinen työ Kirjoittamalla ipadillä Piirtämällä rakentamalla Arvioimalla Hyvällä työrauhalla Toivotaan yhtenä välituntina kännykän käyttömahdollisuutta. Yksi päivä tai aine viikossa, jolloin haettaisiin tietoa tietokoneelta/ipadiltä esim. yllintunnilla. Parityöskentelyssä voisi oppia enemmän. Oppimispelejä enemmän. Enemmän ryhmätyötä. Töitä voi tehdä ryhmässä tai yksin. Koulussa tehdään yhdessä ryhmätöitä. Koulussa voi opiskella yksin, ryhmissä ja kahdestaan. Opetellaan asioita eri tavoin. Opetellaan asioita elektroniikalla, kirjoilla, peleillä ja lauluilla. Kaikkea ei tehdä samalla tavalla. Esim. äikässä ei ole pelkkää tehtävien tekemistä vaan on myös lukemista ja tarinoiden kirjoittamista. Opetetaan kaikkia aineita että ei vain esim. matikkaa, jotta isona tietäisi jotain maailmasta. Oppii monta eri asiaa ja ainetta. Opettaja opettaa muitakin aineita kuin esim. matikkaa. Koulussa oppii ryhmätöitä eikä aina tarvitse olla yksin. Esim. koulussa ei opeteta pelkkää "rättikässää". Koulussa opetellaan äikkää tarinoiden tekemisellä ja tehtävillä. Opiskellaan oppiaineita eri tavoilla. Esim. yllissä ei tehdä aina tehtäviä vaan keskustellaan myös suullisesti. Lisää ipad Tietsikkaluokka

8 (jatkoa KOULUSSA OPISKELLAAN JA TEHDÄÄN ASIOITA MONELLA ERI TAVALLA) Rumpuluokka Enemmän liikuntaa Lisää futista ja sählyä Kannustava arviointi Hyviä pisteitä kokeista Virheet ei haittaa Itsearviointia lisää Tehdään esitelmiä. Tutustutaan muiden maiden opetustapoihin. Opiskellaan padeilla. Käytetään paljon eri opetustyylejä: kuuntelua/tekemistä/toiset oppilaat opettaa, opiskellaan ulkona ja sisällä, fykessä enemmän käytännön kokeita Opetettaisiin enemmän eri jutuista. Koulussa ei tarvitse opiskella pelkistä kirjoista. Monipuolista opiskelua. Koulussa tehdään muutakin kuin vain opiskellaan. Lauletaan kertolaskuja! Tehdään tehtäviä ja opiskellaan. Kaikki lapset saa rakentaa jotain. Opiskellaan Saa syödä herkkuja. Saa pelata puhelimella. Saa ottaa vesipyssyn ja ampua toisia. Tehdään läksyjä, tehdään koulussa tehtäviä. Ollaan hiljaa tunnilla, keskitytään tehtäviin. Käydään oppimassa myös koulun ulkopuolella. Esim. ei vain lueta kirjasta, vaan katsotaan kartasta. Tehdään töitä esim. ipadeilla ja suullisesti sekä kirjoitetaan. Koulussa käytetään sähköisiä oppimateriaaleja. Oppimisesta pitää tehdä monipuolista. Käytetään eri oppimismetodeja. Asiat voidaan opetella monen eri tavan kautta. Opettajat opettavat eri tavoin. Eri vaihtoehtoja ratkaista laskutoimitus. Harjoitellaan asioita mm. ipadilla. Käytetään oppimiseen monia eri tapoja mm. kirjoja, puhumista, tavaroita. Tehdään asioita teoriassa ja käytännössä. Voidaan opiskella netistä tai kirjan avulla. Monimuotoiset kokeet (ei vain paperikuulustelu).

9 KOULUOPETUKSESSA SUUNNATAAN KESTÄVÄÄN TULEVAISUUTEEN Puhtaassa, turvallisessa, teknologisessa, rauhallisessa, värikkäässä & ei olisi sotia. Ei kiusaamista. Kivempi koulu. Turvallinen. Hyvä koulu. Kaikilla hyvä olla. Rauhallisuus. Luokassa voisi olla laatikko, johon voisi kerätä sellaiset paperinpalat, joita voi vielä käyttää. Kierrätetään koulukirjoja. Lajitellaan roskat. Ei rikota yhteisiä tavaroita. Ympäristössä opetetaan, että ei saa roskata. Ei tuhota luontoa. Ei saa päästää saasteita ilmaan. Opetussuunnitelma pysyy samana. Jokaisessa koulussa opetetaan yhtä hyvin. Oppilaille opetetaan tarvittavat asiat, jotta he pääsevät aikuisena töihin. Että oppilaat saisivat paremman tulevaisuuden. Olisi kiva luokka ja kaikki olisivat kiltisti ja kaikki oppisivat kaikki asiat. Jos käyt koulua hyvin, niin sinulle tulee hyvä tulevaisuus. Hyvä koulunkäynti. Että suunnitellaan tulevaisuutta. Että saa puhua opettajan kanssa tulevaisuudesta. Että aikuisena pärjää maailmalla. Koulussa kaikki keskittyvät tunnilla. Koulussa opetellaan hyvin, että aikuisena pärjäisi. Kun käyttäytyy kunnolla, saa hyvän todistuksen ja menestyy koulussa. Elektroniikkaa lisää. Herkkuja Eläimet ystävinä turvallisuus Hyvää ruokaa, hyvää opetusta Saa päättää omasta elämästä. Ei kiirettä. Mukavaa. Koulussa opetetaan taitoja, joita tarvitaan myös tulevaisuudessa, esim. uutta teknologiaa. Opetetaan käyttämään luonnonvaroja (oikein). Puhutaan ilmastonmuutoksesta ja miten siihen voi vaikuttaa. Kannustetaan panostamaan kouluun. Tehtäisiin enemmän jostakin muusta kuin kirjoista. Koulussa pyritään pitämään tulevaisuus siistinä.

10 (jatkoa KOULUOPETUKSESSA SUUNNATAAN KESTÄVÄÄN TULEVAISUUTEEN) Kestävä tulevaisuus tarkoittaa sitä, että ei roskaa luontoa. Säästetään luontoa. Suojellaan luontoa ja opiskellaan ahkerasti. Kerää kaikki roskansa. Etsii kadonneet vaatteensa eli pitää huolta omaisuudestaan. Koulussa keskustellaan ammatinvalinnoista. Opetuksessa suunnataan oppilaiden tulevaisuuteen. Ympäristö pitää huomioida kaikessa toiminnassa. Koulussa pyritään opettamaan siten, että oppilas pärjää niillä tiedoilla tulevaisuudessa aikuisenakin. Oppilailla pitää olla tavoite riittävän korkealla. Koulussa opetetaan mm. taloudenhoitoa. Opetetaan henkistä kasvua. Oppilailla luotto siihen, että hän osaa tarpeelliset asiat mm. siirryttäessä alakoulusta yläkouluun. Koulussa pyritään kasvatukseen, jotta aikuisena voi saada töitä ja menestyä. Kouluun tulee uusia asioita niin, että ne voivat olla olemassa vielä viidenkin vuoden päästä (kiipeilytelineet mm.). Huomioidaan, mistä aineista oppilas on erityisen innostunut.

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

- elämäntaitoja (sosiaalinen kanssakäyminen, käyttäytyminen, yleissivistys, suvaitsevaisuutta), itsensä ja tulevaisuutensa takia)

- elämäntaitoja (sosiaalinen kanssakäyminen, käyttäytyminen, yleissivistys, suvaitsevaisuutta), itsensä ja tulevaisuutensa takia) Arvokeskustelu Kurkelan koulu OPS2016-vanhempainilta 6.2.2014, paikalla n. 45 huoltajaa. Jakaannuimme neljään ryhmään, joiden tuotokset on koottu alla olevien kysymysten alapuolelle sellaisenaan. 1. a)

Lisätiedot

Schule als Lern- und Lebensraum. Ein Vergleich des Schulalltags in Finnland und Deutschland

Schule als Lern- und Lebensraum. Ein Vergleich des Schulalltags in Finnland und Deutschland Koulu oppimis- ja elinympäristönä Schule als Lern- und Lebensraum. Ein Vergleich des Schulalltags in Finnland und Deutschland Yleistä Aloite hakemiseen bilateraaliseen Comenius ohjelmaan tuli Saksan, Schiller

Lisätiedot

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna Maahanmuutto ja perhe 1 1 Maahanmuutto on iso asia perheelle 1.1 Sopeutuminen on yksilöllistä Muutto uuteen maahan vaikuttaa paljon yksilön ja perheen

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Vilppulan yhteiskoulu. Turvallisuussuunnitelma

Vilppulan yhteiskoulu. Turvallisuussuunnitelma Vilppulan yhteiskoulu Turvallisuussuunnitelma Sisältö: 1. Järjestyssäännöt 2. Kriisisuunnitelma 3. Päihdesuunnitelma 4. Palo- ja pelastussuunnitelma 5. Suunnitelma epäasiallisen kohtelun varalta 6. Suunnitelma

Lisätiedot

Kyläkoulu keskellä kaupunkia

Kyläkoulu keskellä kaupunkia 1 Rauman freinetkoulun tiedotuslehti 2013 Kyläkoulu keskellä kaupunkia Rauman freinetkoulu sijaitsee Karjalankadulla entisissä postin tiloissa. Koulumme on maksuton, valtakunnallista opetussuunnitelmaa

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Haapahuhdan ja Kirjauksen päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelma

Haapahuhdan ja Kirjauksen päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelma Haapahuhdan ja Kirjauksen päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelma Sisällysluettelo Johdanto... 2 1 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet... 2 2 Varhaiskasvatus... 2 2.1 Mitä varhaiskasvatus on?... 2 2.2

Lisätiedot

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen GRUNDTVIG Työkaluja S2-opetukseen Tässä työkalupakissa esitellyt menetelmät on kerätty kaksivuotisen Grundtvig-oppimiskumppanuuden Tools for Empowering through Language!? puitteissa. Hankkeeseen osallistui

Lisätiedot

SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Päiväkoti Tiitiäinen

SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Päiväkoti Tiitiäinen SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päiväkoti Tiitiäinen 27.8.2014 Sisällysluettelo 1 Saatteeksi... 3 1.1 Muu toiminta... 3 1.2 Tukimuodot... 4 2 Varhaiskasvatus Sateenkaari Koto Oy:ssä...

Lisätiedot

Minä opettaja? MINÄ - Opas vapaan sivistystyön opettajille

Minä opettaja? MINÄ - Opas vapaan sivistystyön opettajille MINÄ - OPETTAJA? MINÄ - OPETTAJA? Minä opettaja? MINÄ - Opas vapaan sivistystyön opettajille OPETTAJA? Bildningsalliansen, 2013. Med stöd från Kordelins stiftelse. Sisällys Johdanto... 3 1. Johdatus vapaaseen

Lisätiedot

Koulurauhan toimintaopas 2014-2015 Tampere

Koulurauhan toimintaopas 2014-2015 Tampere Koulurauhan toimintaopas 2014-2015 Tampere Koulurauhan julistus Hyvät koululaiset ja arvoisat kuulijat! Tervetuloa seuraamaan lukuvuoden 2014-2015 Koulurauhan julistusta tänne Ratinan stadionille. Koulurauha

Lisätiedot

Tätä mieltä olen steinerlukiosta!

Tätä mieltä olen steinerlukiosta! KYSELY Pia Pale Tätä mieltä olen steinerlukiosta! 18 Rentous, taiteet, itse tekeminen, erikoiskurssit, hyvä tunnelma, opettajien kiinnostus oppilaita kohtaan, koulun sopiva koko ja luokkayhteisö. Siinä

Lisätiedot

Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku

Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku Ruotsiksi 2015 Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku Pienestä on tullut iso. Nyt on aika tulla esikoululaiseksi ja tutustua jännittävään koulumaailmaan. Toivotamme

Lisätiedot

ESIPUHE. Määrät ovat puolittuneet vuosittain edellisestä vuodesta jo kolmen vuoden ajan.

ESIPUHE. Määrät ovat puolittuneet vuosittain edellisestä vuodesta jo kolmen vuoden ajan. ESIPUHE Uusi lukuvuosi alkaa mielenkiintoisissa merkeissä. Siuntio on päättänyt jatkaa itsenäisenä kuntana, joten kuntalaisten palvelujen saatavuus on monelta osin tarkastettava uudestaan. Koulutoiminnan

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Ravurin toimintayksikkö. Opetuslautakunta 25.11.2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Ravurin toimintayksikkö. Opetuslautakunta 25.11.2013 V Varhaiskasvatussuunnitelma Ravurin toimintayksikkö Opetuslautakunta 25.11.2013 Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Opetussuunnitelman lähtökohdat... 2 2.1 Arvot lähtökohtana... 2 2.2 Lapsen hyvä päivä Ravurin

Lisätiedot

OPS-kysely huoltajille. te tammi-helmikuu 2014, n = 50kijä: Mikko

OPS-kysely huoltajille. te tammi-helmikuu 2014, n = 50kijä: Mikko OPS-kysely huoltajille te tammi-helmikuu 2014, n = 50kijä: Mikko 33. Millaisia painotuksia perusopetuksessa kannattaisi toteuttaa? Liikunta Kielet Matematiikka Vieraatkielet

Lisätiedot

YHDESSÄ ELÄMÄÄN OPPILASLUENNON KYSELY 14. ja 15.2.2011

YHDESSÄ ELÄMÄÄN OPPILASLUENNON KYSELY 14. ja 15.2.2011 YHDESSÄ ELÄMÄÄN OPPILASLUENNON KYSELY 14. ja 15.2.2011 Yhdessä elämään Koulu: Vihtavuoren yläkoulu Luokat: 8A, 8B, 8C, 8D, 8E Oppilaiden vastaukset kysymykseen: Miten vanhemmat voisivat tukea sinua? Vastaukset

Lisätiedot

Pöljän koulun oppilaat ja huoltajat! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2014-2015.

Pöljän koulun oppilaat ja huoltajat! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2014-2015. Pöljän koulun oppilaat ja huoltajat! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2014-2015. Kädessäsi on uusi Pöljän koulun SYYSTIEDOTE. Tiedotteeseen on kerätty paljon hyödyllistä tietoa koulumme arjesta

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

Vanhempainillat TEKSTIKENTÄT

Vanhempainillat TEKSTIKENTÄT 1 Vanhempainillat TEKSTIKENTÄT Vastauksia yhteensä: 52 Vastaukset annettu 3. 22.11.2014 1 Sain käsityksen luokanvalvojasta. Kuulin tärkeitä asioita koulun periaatteista, säännöistä ym. Näin muiden oppilaiden

Lisätiedot

Nuorten näkemyksiä inklusiivisesta koulutuksesta

Nuorten näkemyksiä inklusiivisesta koulutuksesta Nuorten näkemyksiä inklusiivisesta koulutuksesta Euroopan parlamentin kuuleminen Bryssel, marraskuu 2011 Nuorten näkemyksiä inklusiivisesta koulutuksesta Euroopan parlamentin kuuleminen Bryssel, marraskuu

Lisätiedot

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Teksti: Pia Henttonen ja Tuula

Lisätiedot

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lauttasaarenyhteiskoulu.fi

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lauttasaarenyhteiskoulu.fi LAUTTASAAREN YHTEISKOULU Isokaari 19, 00200 Helsinki Puhelin (09) 684 1270 Fax. (09) 6841 2727 E-mail: toimisto@lauttasaarenyhteiskoulu.fi www.lauttasaarenyhteiskoulu.fi Toimisto palvelee koulupäivinä

Lisätiedot

KOULUAVAIN Aleksis Kiven koulun lukuvuosiopas 2015-2016

KOULUAVAIN Aleksis Kiven koulun lukuvuosiopas 2015-2016 KOULUAVAIN Aleksis Kiven koulun lukuvuosiopas 2015-2016 Hyvät oppilaat ja vanhemmat! Sateinen ja kolea kesä unohtuu loppukesän helteistä ja ennätysmäisestä mustikkasadosta nauttiessa! Tervetuloa aloittamaan

Lisätiedot