Ilomantsin kunta. Varhaiskasvatussuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ilomantsin kunta. Varhaiskasvatussuunnitelma"

Transkriptio

1 Ilomantsin kunta Varhaiskasvatussuunnitelma Sivistyslautakunta

2 1 SISÄLTÖ 1. MITÄ VARHAISKASVATUS ON 2. VARHAISKASVATUKSEN VALTAKUNNALLISET LINJAUKSET 3. ILOMANTSIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN 4. VARHAISKASVATUS ILOMANTSISSA 4.1. Ilomantsin kunnan varhaiskasvatuksen tavoite ja toiminta-ajatus 4.2. Ilomantsin kunnan varhaiskasvatuksen arvot ja tehtävä 5. VARHAISKASVATUSPALVELUT ILOMANTSISSA 5.1. Kunnallinen päivähoito 5.2. Lastenhoidon tuki 5.3. Avoimet palvelut 5.4. Leikki- ja hoitovälinelainaamo 6. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN ILOMANTSISSA 6.1. Oppimisen ilo 6.2. Monipuolinen, myönteinen ympäristö 6.3. Hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuus 6.4. Lapsi saa olla lapsi ja toimia lapselle ominaisin tavoin 7. VARHAISKASVATUKSEN SISÄLLÖLLISET ORIENTAATIOT 7.1. Kielellinen orientaatio 7.2. Matemaattinen orientaatio 7.3. Luonnontieteellinen orientaatio 7.4. Historiallis-yhteiskunnallinen orientaatio 7.5. Esteettinen orientaatio 7.6. Eettinen orientaatio 7.7. Uskonnollis-katsomuksellinen orientaatio 8. KASVATUSKUMPPANUUS 8.1. Kasvatuskumppanuuden muodot Ilomantsissa 9. ERITYINEN TUKI VARHAISKASVATUKSESSA 10. TUKIPALVELUT JA VERKOSTOYHTEISTYÖ VARHAISKASVATUKSESSA 11. ERI KULTTUURI- JA KIELITAUSTAISET LAPSET 12. TURVALLISUUSSUUNNITELMAT 13. YKSIKÖN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAT 14. LAPSEN OMA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 15. VARHAISKASVATUKSEN ARVIOINTI, SEURANTA JA KEHITTÄMINEN

3 2 1. MITÄ VARHAISKASVATUS ON Varhaiskasvatus on yhteiskunnan järjestämää ja valvomaa, alle kouluikäisille lapsille tarkoitettua hoitoa, kasvatusta ja opetusta. Se on suunnitelmallista ja tavoitteellista vuorovaikutusta ja yhteistoimintaa, jossa lapsen leikillä on keskeinen merkitys. Tavoitteena on hyvinvoiva lapsi. Varhaiskasvatuksessa on tärkeää kasvatushenkilöstön ja vanhempien keskeinen vuorovaikutus ja kasvatuskumppanuus. Se toteutuu yhteistyössä lasta ja perhettä palvelevan verkoston kanssa; sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistystoimi, seurakunnat, lapsi- ja perhetyötä tekevät järjestöt ja yhteisöt. Varhaiskasvatus, esiopetus ja perusopetus muodostavat lapsen kehityksen kannalta johdonmukaisesti etenevän jatkumon. 2. VARHAISKASVATUKSEN VALTAKUNNALLISET LINJAUKSET Valtioneuvosto on periaatepäätöksellään v.2002 hyväksynyt varhaiskasvatuksen valtakunnalliset linjaukset. Linjauksiin on koottu suomalaisen varhaiskasvatuksen keskeiset periaatteet ja kehittämisen painopisteet. Linjausten pohjalta Stakes 2004 on julkaissut Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet kirjan ohjausvälineeksi kuntien varhaiskasvatussuunnitelmille. Painopistealueita ovat: Varhaiskasvatuksen sisällön laatuun vaikuttaminen (suunnitelmat, tavoitteet, arviointi) Vanhempien ja henkilöstön kasvatuskumppanuus Lastenneuvolan, päivähoidon, esiopetuksen ja perusopetuksen yhteistyö 3. ILOMANTSIN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN Varhaiskasvatussuunnitelman pohjana ovat: Lasten päivähoitoa koskevat lait ja asetukset Varhaiskasvatuksen valtakunnalliset linjaukset Valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet -asiakirja Ilomantsin kunnan strategiat Ilomantsin kunnan varhaiskasvatuksen keskeiset linjaukset ja päätökset Ilomantsin kunnan perusturvan ja sivistystoimen strategiat Ilomantsin avoimen päiväkodin toimintamalli Ilomantsin varhaiskasvatussuunnitelmaa on ollut laatimassa koko päivähoitohenkilöstö, varhaiskasvatuksen seurantaryhmä ja päivähoitolasten vanhemmat. Kunnan varhaiskasvatussuunnitelman pohjalta on tehty Ilomantsin päivähoidon yksiköihin omat varhaiskasvatussuunnitelmat. Jokaiselle päivähoitolapselle tehdään lapsen oma varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmat arvioivat päivähoidon nykytilannetta arviointilomakkeella.

4 3 4. VARHAISKASVATUS ILOMANTSISSA Ilomantsissa päivähoito kuuluu sivistyslautakunnan alaisuuteen. Varhaiskasvatuksen esimies on sivistysjohtaja, jonka alaisuudessa päivähoidon johtaja vastaa päivähoidosta. Esiopetusta annetaan kouluissa. SIVISTYSLAUTAKUNTA ESIOPETUS kouluissa SIVISTYSJOHTAJA LEIKKI- JA HOI- TOVÄLINE LAI- NAAMO PÄIVÄHOIDON JOHTAJA LASTENHOIDONTUKI PERHEPÄIVÄHOITO PÄIVÄKOTIHOITO PK. VUNUKKA Lasten kotihoito Yksityisen hoidon tuki Osittainen hoidon tuki Hoitajan kodissa Ryhmäpäivähoito Lapsen oma koti 4.1. Ilomantsin kunnan varhaiskasvatuksen tavoite ja toiminta-ajatus Toiminta-ajatuksena on tarjota lapsille hyvää ja turvallista perushoitoa sekä lapsen ikä- ja kehitystasoa vastaavaa toimintaa tavoitteena hyvinvoiva lapsi. Tavoitteena on lapsen henkilökohtaisen hyvinvoinnin edistäminen kunnioittaen yksilöllisyyttä ja persoonallisuutta. Toiset huomioon ottavien käyttäytymismuotojen ja toimintatapojen vahvistaminen siten, että lapsi oppii ottamaan huomioon muita ja suhtautumaan myönteisesti itseensä, toisiin ihmisiin, erilaisiin kulttuureihin ja ympäristöihin. Tavoitteena on vaalia lapsuutta ja taata lapselle mahdollisuus omatahtiseen kasvuun, kehittymiseen ja oppimiseen.

5 Ilomantsin kunnan varhaiskasvatuksen arvot ja tehtävä Avoimuus Vanhemmat voivat tulla tutustumaan ja seuraamaan lapsensa hoitoa niin halutessaan. Lapsen hoitoon ja kasvatukseen liittyvistä asioista keskustellaan vanhempien kanssa ja yhdessä sovitaan hoitoon liittyvistä asioista. Vanhemmat ja lapset antavat palautetta toiminnasta säännöllisesti. Vastuullisuus Hoitohenkilöstö vastaa lapsen hyvinvoinnista vanhemman luovutettua lapsen hoitajalle siihen saakka kunnes hoitaja luovuttaa lapsen takaisin vanhemmalle. Hoitohenkilöstö huolehtii lasta koskevan tiedon siirtymisestä vanhemmilta tai vanhemmille. Oikeudenmukaisuus Varhaiskasvatuksen työyksiköissä toimitaan tasapuolisesti ja yhteisten pelisääntöjen mukaan. Luotettavuus Varhaiskasvatushenkilöstö on vaitiolovelvollinen työtehtävissään esille tulevissa lapsen ja perheen asioissa. Johdonmukaisuus Varhaiskasvatuksessa toimitaan sovittujen tavoitteiden mukaisesti, sääntöjä ja lapsen omaa varhaiskasvatussuunnitelmaa noudattaen. Varhaiskasvatuksen tehtävät: Mahdollistaa vanhempien osallistumisen työhön, opiskeluun ja vapaaseen Taata lapsille turvallinen ja terveellinen ympäristö perushoitoon Tarjota lapselle hänen ikä- ja kehitystasoaan vastaavaa toimintaa Ohjata lasta ihmisenä kasvamiseen Tukea perheen kasvatustyötä ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä 5. VARHAISKASVATUSPALVELUT ILOMANTSISSA 5.1. Kunnallinen päivähoito Hoitajan omassa kodissa tapahtuva perhepäivähoito Hoitaja on työsuhteessa kuntaan. Päivähoidon johtaja ohjaa ja valvoo hoitajan työtä. Hoitaja vastaa lapsiryhmänsä hoidosta, kasvatuksesta ja opetuksesta kunnan antamien ohjeiden mukaisesti ja yhteistyössä lasten vanhempien kanssa. Perhepäivähoitajalla tulee olla perhepäivähoitajan ammattitutkinto tai muu soveltuva koulutus. Hänen tulee olla käytökseltään, ammattitaidoltaan ja elämän- tavoiltaan sopiva hoitajaksi. Kodin tulee täyttää tiloille ja turvallisuudelle asetetut vaatimukset. Hoitajan työlle tulee olla hoitajan perheen suostumus. Hoitajan poissaolojen ajaksi lapselle järjestetään varahoitopaikka. Varahoito- paikkaa määriteltäessä pyritään hoidon jatkuvuuteen, ettei lapselle tulisi useita hoitopaikkoja.

6 5 Kunnallinen ryhmäperhepäivähoito Lapsia hoidetaan kunnan vuokraamissa tiloissa Jos hoitopaikassa hoidetaan 8 lasta, hoitajia on oltava päivähoitoasetuksen mukaisesti 2. Jos hoitolapsia on 12, hoitajia on oltava vähintään 3, joista yhdellä on oltava lähihoitajan tai lastenhoitajan koulutus tai vastaava muu koulutus. Muuten hoitajien koulutus on perhepäivähoitajan ammattitutkinto tai vastaava muu soveltuva koulutus. Ilomantsissa ryhmäperhepäiväkoteja perustetaan ja puretaan lasten hoitopaikkatarpeen sekä henkilöstön saatavuuden mukaisesti. Lapsen omassa kodissa tapahtuva perhepäivähoito Kunta voi työllistää perhepäivähoitajan lapsen omaan kotiin. Lapsen kodissa voidaan hoitaa yhden tai useamman perheen lapsia. Ilomantsissa hoitajan kotiin palkkaamiseen on jokin erityinen syy esim. monilapsinen perhe, hankalat hoitoajat, vaikea sairaus tai allergia tai vaikea hoitopaikkatilanne. Perhepäivähoidon vuorohoito Vuorohoitoa tarvitsevat lapset sijoitetaan hoitoon Vunukan päiväkotiin. Päiväkotihoito; Vunukan päiväkoti Vunukan päiväkodissa (Soihtulantie 24) hoidetaan 1 5 -vuotiaita lapsia. Päiväkodissa toimii myös vuorohoito. Päiväkodissa on omat hoitoryhmät 1-3-vuotiaille ja vuotiaille lapsille (yhteensä 4 ryhmää). Hoitoryhmiä voidaan muodostaa myös sisarusryhmiksi hoitotarpeen niin vaatiessa. Päiväkodin toiminnasta ja hoito- ja kasvatushenkilöstön pätevyydestä ja mitoituksesta on säädetty päivähoitolailla ja asetuksella. Vunukan päiväkodissa työskentelee: päivähoidon johtaja, lastentarhanopetta- jia, erityislastentarhanopettaja, päivähoitajia ja lähihoitajia sekä perhepäivä- hoitajia 5.2. Lastenhoidon tuki Varhaiskasvatuspalveluihin kuuluu Kelan maksama ja päivähoidon talousarvioon sisältyvä lastenhoidon tuki kotona alle 3-vuotiaita lapsia hoitavalle perheelle ja yksityisen hoidon tuki lapsiaan kunnan valvomassa yksityisessä hoidossa hoidattavalle perheelle sekä osittainen hoitotuki työaikaansa lasten hoidon vuoksi lyhentävälle alle 3-vuotiaan ja luokkalaisen vanhemmalle. Lastenhoidon tuki on vaihtoehto kunnalliselle päivähoidolle eikä niitä voi saada yhtäaikaisesti. Ilomantsissa on otettu käyttöön harkinnanvarainen yksityisen hoidon tuki. Tukea voidaan maksaa pitkien välimatkojen kylillä asuvien alle kouluikäisten lasten yksityisen hoidon järjestämiseksi. Tuen myöntämisestä päättää päivähoidon johtaja.

7 Avoimet palvelut Parkkihoito Vanhemmilla on mahdollisuus ostaa tilapäistä hoitoa 5 päivää kuukaudessa. Hoito varataan ennakkoon päivähoidon johtajalta. Avoin päiväkoti Avoin päiväkoti toimii nuorisotalon yläkerrassa kolmena päivänä viikossa (ke-pe) kaksi tuntia kerrallaan. Vanhemmat ovat toiminnassa mukana. Avoin päiväkoti noudattaa omaa Ilomantsin avoimen päiväkodin toimintamallia. Toimintaan osallistuminen on maksutonta, kun vanhemmat ovat mukana. Perjantaina on mahdollista jättää lapsi hoitoon pientä maksua vastaan Leikki- ja hoitovälinelainaamo Lainaamon tilat ovat Vunukan päiväkodissa. Lainaustoiminta noudattelee vanhaa kunnallisen kirjaston lainaussysteemiä ilman atk-laitteistoa. Toiminnasta huolehtii yksi perhepäivähoitaja. 6. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN ILOMANTSISSA Varhaiskasvatuksen tavoitteena: Hyvinvoiva lapsi Oppimisen ilo Monipuolinen, myönteinen ympäristö Kieli Hyvinvoiva lapsi Hoidon, kasvatuksen, ja opetuksen, kokonaisuus Kasvatus, kumppanuus Lapsi saa olla lapsi ja toimia lapselle ominaisin tavoin

8 Oppimisen ilo Lapselle järjestetään mahdollisuuksia oivaltamisen tuottamiin oppimisen kokemuksiin. Lasta rohkaistaan kohtaamaan uusia oppimisen haasteita. Lapsella on oikeus oppia lapsen lailla. Lapsi oppii tavallaan ystävien kanssa; kyselee, koskettelee, kuuntelee, katselee, tutkii, leikkii, liikkuu, riemuitsee, pettyykin välillä. Aikuinen tukee ja kannustaa. Annamme lapsen oppia lapsen lailla 6.2. Monipuolinen, myönteinen ympäristö Varhaiskasvatusympäristö muodostuu fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten tekijöiden kokonaisuudesta. Fyysiset tekijät: Tilojen ja ympäristön turvallisuus ja viihtyvyys Ravitseva ja terveellinen ruoka Ulkoilu, riittävä lepo ja monipuolinen liikunta Puhtaus Koskemattomuus Selkeä, mutta joustava päivärytmi Psyykkiset tekijät: Iloinen, avoin, hyväksyvä ja kannustava ilmapiiri Kuulluksi tuleminen, vapaus valintoihin ja kiireettömyys Positiivinen palaute Rohkaisu; mahdollisuus kokeilla, oivaltaa ja oppia Lupa näyttää tunteita Sosiaaliset tekijät: Leikkiminen Turvalliset ihmissuhteet Vertaisseura kaverit Yhdessä toimiminen Toisten huomioon ottaminen Yhteiset säännöt ja niihin sitoutuminen Ilomantsin varhaiskasvatuksessa fyysisestä turvallisuudesta huolehditaan mm. pitämällä kiinteistö ja piha-alueet sekä hoitovälineet ja leikkivälineet kunnossa. Huolehditaan, että koulutettua henkilökuntaa on riittävästi suhteessa lapsimäärään. Lapsen riittävästä levosta, ulkoilusta, pukeutumisesta ja hygieniasta huolehditaan yksilöllisesti. Sopivasta ja ravitsevasta ruoasta vastaa kunnan ruokahuolto. Perhepäivähoidossa noudatetaan samaa 6 viikon ruokalistaa kuin Ilomantsin kouluissa ja päiväkodeissa.

9 8 Lasten koskemattomuus on ehdoton asia, joten varhaiskasvatushenkilöstöltä vaaditaan työhön tultaessa puhdas rikosrekisteri. Tupakoiminen on kielletty tiloissa, joissa lapsia hoidetaan sekä hoitopaikkojen piha-alueilla. Lasta kannustetaan, rohkaistaan ja tarjotaan elämyksiä ja kokemuksia lasta arvostavassa ilmapiirissä. Lapsen yksilöllisiin tarpeisiin sitoudutaan vanhempien kanssa tehtävässä lapsen omassa varhaiskasvatussuunnitelmassa. Leikille annetaan hoitopäivän aikana paljon tilaa. Rajat ja rakkaus pidetään tasapainossa. Lapsen hoidolle annetaan jatkuvuutta mm. välttämällä turhia hoitopaikan ja henkilöstön vaihdoksia, antamalla mahdollisuus väliaikaiseen hoidon irtisanomiseen (1 3 kk) menettämättä hoitopaikkaa Hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuus Varhaiskasvatus on kokonaisuus, jossa hoito, kasvatus ja opetus nivoutuvat kokonaisuudeksi. Alueet painottuvat eri tavoin eri-ikäisillä lapsilla ja niiden merkitys vaihtelee erilaisissa tilanteissa. Hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuus sisältää: Hyvän perushoidon Selkeän, mutta joustavan päivärytmin Mahdollisuuden monipuolisiin vuorovaikutustilanteisiin Suunnitellun, ikä- ja kehitystasoa vastaavan tavoitteellisen toiminnan Kasvatuskumppanuuden hoitohenkilöstön ja vanhempien välillä Yhteistyön neuvolan, esiopetuksen ja perusopetuksen sekä muiden yhteistyökumppaneiden välillä Jokainen perushoitotilanne on samalla kasvatus- ja opetustilanne Lapsi saa olla lapsi ja toimia lapselle ominaisin tavoin Tutkiva Ajatteleva Lapsi Oivaltava Ihmettelevä Toimiessaan lapselle ominaisin tavoin lapsi ilmentää ajatuksiaan ja tunteitaan. Lapselle ominaiset tavat toimia ovat: Leikkiminen ja liikkuminen Tutkiminen, taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen

10 9 Leikkiminen Leikkiessään lapset jäljittelevät näkemäänsä ja kuulemaansa sekä luovat uutta. Leikki on ajatustoimintaa, ongelmanratkaisua ja kokemusten erittelyä. Leikki on tärkein oppimista edeltävä toiminta. Lapsi leikkii sitä, mitä on juuri oppinut tai parhaillaan oppimassa. Leikissä keskeistä on liikkuminen sekä kielen, puheen, ajattelun ja mielikuvituksen, keskittymisen ja sosiaalisten suhteiden kehittyminen. Leikin olemukselle tyypillistä on Vapaaehtoisuus Spontaanius Keskittyminen toimintaan (ei tulokseen) Positiivinen tunnetila Miellyttävyys Nautittavuus Lapsen leikin tukeminen vaatii aikuiselta huolellista havainnointia ja kykyä eritellä leikkitilanteita. Leikki tarvitsee vapautta, mutta myös välitöntä ja välillistä ohjausta. Ohjauksen tavoitteena on leikkisisältöjen monipuolistaminen. Leikin välitön ohjaus Kielellinen, hienovarainen, lapselle kysymyksiä asettava ohjaus Esimerkkileikki Mukana leikkiminen Leikin välillinen ohjaus Sadut, retket, elämykset, kokemukset Leikkiä varten, ajan, tilan, välineiden varaaminen Leikkikaverin, -ryhmän valinta Lasten toimintaympäristöön ja sen antamiin kokemuksiin vaikuttaminen Riittävä leikkiaika ja - rauha Mahdollisuus leikin loppuun viemiseen Mahdollisuus leikin jatkamiseen ja laajentamiseen Liikkuminen Päivittäinen liikkuminen on hyvinvoinnin ja terveyden perusta. Liikkuessaan lapsi tutustuu itseensä, toisiin ihmisiin ja ympäristöön. Tietoisuus omasta kehosta ja sen hallinnasta luo pohjan terveelle itsetunnolle. Ilomantsin varhaiskasvatuksessa annetaan lapsille mahdollisuus päivittäiseen monipuoliseen liikuntaan hyödyntäen sisätiloja, piha-alueita, urheilupaikkoja ja ennen kaikkea puhdasta, rikasta luontoamme eri vuoden aikoina. Lapset tutustutetaan liikunnan eri lajeihin ja välineisiin ja opastetaan oikeanlaiseen pukeutumiseen. Lapsille kerrotaan terveistä elämäntavoista ja niiden merkityksestä. Lasta kannustetaan iloitsemaan ja nauttimaan omista suorituksista sekä toisten lasten onnistumisesta.

11 10 Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen Taiteelliset peruskokemukset syntyvät lapsen saadessa tutustua ja osallistua musiikkiin, kuvalliseen, taiteelliseen ja draamalliseen toimintaan, erilaisiin kädentaitoihin sekä kirjal- lisuuteen. Taidetta tekevän ja kokevan lapsen maailmassa on oppimisen iloa, taiteellista draamaa, muotoja, ääniä, värejä, tuoksuja, tuntemuksia ja eri aistialueiden kokemusten yhdistelmiä. Lapsi nauttii taiteesta, taidoista ja ilmaisusta yksin ja ryhmässä. Tämä kehittää häntä niin yksilönä kuin ryhmän jäsenenä. Ilomantsin varhaiskasvatuksessa lapselle annetaan mahdollisuus päivittäin kokea ja osallistua taiteen eri lajeihin. Lasta tutustutetaan ja ohjataan, mutta lapsen omalle mielikuvitukselle ja luovuudelle annetaan tilaa, aikaa ja rauhaa. Aikuinen kannustaa, rohkaisee ja arvostaa lapsen luovuutta, mm. antamalla lapselle mahdollisuuksia esiintyä ja esitellä tuotoksiaan. Lapsella tulee olla mahdollisuus esim. maalata, piirtää, soittaa, laulaa, rakentaa, näytellä, tanssia, nikkaroida, askarrella, ommella, kuunnella ja keksiä satuja ja runoja. Kunnassa varataan riittävät määrärahat materiaalien hankintaan sekä määrärahaa erilaisten taiteilijoiden konsertteihin ja teatteriesityksiin. Yhteistyötä koulupuolen kanssa tehdään mm. yhteisten esitysten osalta. Lisäksi hyödynnetään oman kunnan näyttelyitä ja esiintyjiä ja harrastajia. Henkilöstön koulutukseen varataan rahaa ja hyödynnetään ns. omaa osaamista järjestämällä koulutusiltoja, jossa kouluttaja on omaa henkilöstöä. Tutkiminen Lapsi on luontaisesti utelias itseään, toisia ja ympäröivää maailmaa kohtaan. Tutkiessaan lapsi tyydyttää uteliaisuuttaan ja kokee osallisuutta ympärillä olevaan maailmaan ja yhteisöön. Yrityksen, erehdyksen ja oivaltamisen kokemukset ylläpitävät ja vahvistavat lapsen oppimisen iloa. Ilomantsin varhaiskasvatuksessa lapselle annetaan aikaa ja rauhaa ihmettelyyn, pohdintaan ja kysymyksiin. Hoiva-, kasvatus- ja opetustilanteissa lasta innostetaan ja kannustetaan uusiin oivalluksiin ja kokemusten laajentamiseen lapsen kanssa yhdessä tutkien ja oppien. Lapsen käyttöön tarjotaan erilaisia lasten mielenkiintoa herättäviä materiaaleja ja välineitä. Ilomantsissa hyödynnetään erityisesti piha-alueita, lähiympäristöä ja luontoa sekä luonnon ilmiöitä. Havainnoidaan eläimiä, kasveja ja luonnonmuutoksia; samalla opetellaan kunnioittamaan ja vaalimaan luontoa. 7. VARHAISKASVATUKSEN SISÄLLÖLLISET ORIENTAATIOT Varhaiskasvatuksen sisällölliset orientaatiot ovat tapa hahmottaa maailmaa. Lapsi ei opiskele eikä suorita eri orientaatioiden sisältöjä tai oppiaineita eikä lapselle aseteta suoriutumisvaatimuksia. Lapsen hoitopäivän toiminnat sisältävät erilaisia orientaatioita. Ne ovat kehyksenä hoitohenkilöstölle hoitopäivän sisällön suunnittelussa. Hyvin rakennetussa päivässä orientaatiot elävät perushoitotilanteissakin. Kieli on vuorovaikutuksen väline kaikissa orientaatioissa. Mahdollisimman hyvällä, tarkalla ja rikkaalla kielenkäytöllä avataan uusia käsitteitä lapsille. Ilomantsin varhaiskasvatuksessa toiminnan sisällöllinen jatkumo on varmistettu tekemällä päivähoidon sisällöllisen toiminnan kausisuunnitelma Ilomantsin esiopetuksen suunnitelmasta varhaiskasvatukseen soveltuvana versiona.

12 Kielellinen orientaatio Ilomantsin varhaiskasvatuksessa tuetaan lapsen kielen kehitystä kiireettömällä yhdessäololla, korostamalla leikin merkitystä hoitopäivässä, tarinoilla, saduilla, loruilla, monipuolisella lasten- kirjallisuudella, lauluilla, teatterilla ja muulla lastenkulttuurilla. Lapsen puheen kehitystä tuetaan pienryhmissä, jotka toimivat päiväkodeissa. Puhetta tuetaan viittomilla tai kuvakielellä. Vieraskielisten lasten päivähoitoa ja suomen kielen oppimista tuetaan kaksikielisen henkilöstön tilapäisellä palkkaamisella tai tulkkipalvelulla Matemaattinen orientaatio Kehittää matemaattista ajattelua ja ymmärtämistä Varhaiskasvatuksessa matemaattinen tapa hahmottaa maailmaa on leikinomaista vertaamista, päättelemistä ja laskemista arkielämän tilanteissa 7.3. Luonnontieteellinen orientaatio Havainnoidaan, tutkitaan ja kokeillaan luonnon ilmiöitä Lähiympäristöön tutustuminen oman kokemuksen kautta 7.4. Historiallis-luonnontieteellinen orientaatio Rakennetaan yhdessä lasten kanssa kuvaa menneisyydestä siitä kertovien esineiden ja dokumenttien avulla Avataan lapsille näkökulmia menneisiin tapahtumiin mm. tutustumalla vanhempiin ihmisiin ja vanhempien lapsuuteen sekä ilomantsilaiseen nykypäivään Tutustutaan Ilomantsin kulttuuriin, kotiseutukohteisiin ja nähtävyyksiin 7.5. Esteettinen orientaatio Olennaista on elämyksellisyys, kokemuksellisuus ja tunteet Se on kuulemista, tuntemista, kuvittelua, kunnioitusta, kauneuden, harmonian, melodian, rytmin ja tyylin havaitsemista luonnossa ja muussa ympäristössä Esteettisen kokemisen kautta lapsen arvostukset, asennoituminen ja näkemykset alkavat hahmottua 7.6. Eettinen orientaatio Olennaista on arvo- ja normimaailman hahmottaminen. Pohditaan arkipäivän tilanteissa (huomioidaan lasten kehitystaso) o oikeaa väärää, oikeudenmukaisuutta, totuutta valhetta, tasa-arvoa, o hyvää pahaa, pelkoa, vapautta, kunnioitusta Tavoitteena on lapsen myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen tukeminen. Aikuinen tukee lasta eettisten kysymysten pohdinnassa ja oman toiminnan arvioinnissa. Suomalaisen ja ilomantsilaisen kulttuurin vaaliminen ja välittäminen lapselle Sisältönä ovat mm. keskustelut, yhteiset säännöt ja sopimukset ongelmien ja riitojen rakentavat ratkaisut, tapakasvatus, roolileikit ja joukkuepelit.

13 Uskonnollis-katsomuksellinen orientaatio Lapselle annetaan mahdollisuus hiljaisuuteen ja ihmettelyyn, kyselyyn ja pohdintaan. Lapsen ja perheen näkemyksiä kunnioitetaan. Vanhemmilta on oltava suostumus lapsen osallistumiseen uskonnollis-katsomukselliseen toimintaan. 8. KASVATUSKUMPPANUUS Kasvatuskumppanuus on vanhempien ja henkilöstön tietoista sitoutumista toimimaan yhdessä lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tukemiseksi. Lapsen tarpeet ja hyvinvointi Vanhemmat Lapsensa kasvatusoikeus ja vastuu, tieto ja kokemus omasta lapsesta Vanhempien ja henkilöstön yhteinen kasvatustehtävä Henkilöstö Ammatillinen tieto ja osaaminen Edellyttää: luottamusta tasavertaisuutta toistensa kunnioittamista 8.1 Kasvatuskumppanuuden muodot Ilomantsissa Vanhemmat ja henkilöstö laativat yhdessä lapsen oman varhaiskasvatussuunnitelman hoitosuhteen alussa, jatkossa suunnitelmaa päivitetään yhdessä syksyisin ja tarpeen mukaan. Avainasemassa ovat päivittäiset keskustelut ja tiedon vaihto lapsen asioista lapsen hoitoon tullessa ja hoidosta lähtiessä sekä yhteydenpito omahoitajan kanssa. Vanhempainillat, juhlat, retket ja tapahtumat; toiminnan suunnittelusta vastaa henkilöstö, mutta vanhemmilla on mahdollisuus esittää toiveita, ideoita ja palautetta. Toiminnasta tiedotetaan varhaiskasvatussuunnitelmassa, kausisuunnitelmin, viikkosuunni- telmin ja päiväsuunnitelmin hoitopaikan ilmoitustaululla. Päivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma jaetaan jokaisen lapsen kotiin. Vanhemmat ja lapset arvioivat varhaiskasvatuspalveluja ja toimintaa joka toinen vuosi tehtävällä arviointikyselyllä.

14 13 9. ERITYINEN TUKI VARHAISKASVATUKSESSA Erityistä tukea voi tarvita lapsi, jonka psyykkinen, fyysinen tai sosiaalinen kehitys on viivästynyt tai häiriintynyt jonka kehityksestä vanhemmat ja/tai päivähoidon henkilökunta on huolestunut jonka puheen kehitys on viivästynyt jolla esiintyy oppimisvaikeuksia joka muun syyn takia tarvitsee erityistä hoitoa tai huolenpitoa joka tarvitsee lastensuojelun tukitoimia Lapsen kasvun tukemiseksi laaditaan kuntoutussuunnitelma, jossa määritellään lähitavoitteet. Suunnitelmassa otetaan huomioon lapsen vahvuudet ja tukea tarvitsevat osa-alueet. Kuntoutus- suunnitelma tehdään vanhempien kanssa, moniammatillisena yhteistyönä. Tuen arvioinnin tueksi tarvitaan tarkoituksenmukainen asiantuntijan lausunto, mutta lapselle tarpeelliset tukitoimet aloitetaan heti, kun tuen tarve on tullut ilmi. 10. TUKIPALVELUT JA VERKOSTOYHTEISTYÖ VARHAISKASVATUKSESSA Ilomantsin päivähoito tekee tiivistä yhteistyötä lastenneuvolan kanssa. Lapsen oman varhaiskasvatussuunnitelman havainnointiosa täytetään vanhempien kanssa vuosittain. Havainnointiloma- on päivähoidon tietopaketti lapsen kehityksestä; vahvuuksista, tuen tarpeista ja mielenkiinnon kohteista. Vanhemmat voivat ottaa lomakkeen mukaan neuvolan vuositarkastukseen. Neuvolan lisäksi muita tukipalveluja tarjoavat perheneuvola, kuntoutusohjaaja, toimintaterapeutti, puheterapeutti, konsultoiva erityisopettaja, psykologit ja sosiaalityöntekijät. Edellä mainittujen yhteistyötahojen lisäksi tiivistä yhteistyötä tehdään sivistystoimen, teknisen toimen, kunnan ruokahuollon, liikuntatoimen, seurakuntien ja MLL:n kanssa. 11. ERI KULTTUURI- JA KIELITAUSTAISET LAPSET Varhaiskasvatus järjestetään tavallisten varhaiskasvatuspalvelujen yhteydessä. Lapsen kultuurista taustaa kunnioitetaan ja äidinkieli huomioidaan. Varhaiskasvatushenkilöstöä on koulutettu tukiviittomien käyttöön ja tarvittaessa käytetään tulkkia tai kaksikielistä työvoimaa. Maahanmuuttajalasten varhaiskasvatuksella edistetään lasten kotouttamista. Vastuu lapsen oman äidinkielen ja kulttuurin säilyttämisestä ja kehittämisestä on ensisijaisesti perheellä. 12. TURVALLISUUSSUUNNITELMAT Jokaiseen varhaiskasvatusyksikköön on laadittu turvallisuussuunnitelma, joka tulee päivittää vuosittain. Turvallisuussuunnitelma tulee olla henkilöstön perehdyttämiskansiossa ja jokaisen työntekijän on tutustuttava siihen. Turvallisuussuunnitelma tulee olla päivitettynä yksikön varhaiskasvatussuunnitelman liitteenä.

15 YKSIKÖN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAT Ilomantsissa on laadittu kunnan varhaiskasvatussuunnitelman pohjalta päivähoitoyksiköihin varhaiskasvatussuunnitelmat. Suunnitelmat on laadittu päiväkotiin ja perhepäivähoitoon. Yksiköitten varhaiskasvatussuunnitelmat päivitetään elokuussa uuden toimintakauden alussa ja suunnitelmat jaetaan perheille. Yksikön suunnitelman sisältö: yksikön esittely henkilöstön esittely ominaispiirteet toiminta-ajatus arvot toimintatavat toiminnan tavoitteet, toiminnan suunnitelmat toiminnan arviointi lapsen erityistuen tarve lapsen oma varhaiskasvatussuunnitelma ja arviointi kasvatuskumppanuus yhteistyö liitteenä päivitetty turvallisuussuunnitelma 14. LAPSEN OMA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Jokaiselle päivähoidossa olevalle lapselle laaditaan lapsen oma varhaiskasvatussuunnitelma. Suunnitelma on kaksiosainen, osa yksi laaditaan hoitosuhteen alussa ja tarkistetaan uuden toimintakauden alussa. Osaa kaksi käytetään kodin, päivähoidon ja neuvolan väliseen yhteistyöhön ja tiedon siirtoon. Vanhempien luvalla tietoja voidaan toimittaa myös esikouluun. 15. VARHAISKASVATUKSEN ARVIOINTI, SEURANTA JA KEHITTÄMINEN Ilomantsin varhaiskasvatussuunnitelman ja yksiköitten varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumista arvioidaan liitteenä olevilla kyselyllä joka toinen vuosi. Lapsen oma VASU tarkistetaan ainakin kerran toimintakauden aikana. Tarkistuksessa tiedot päivitetään, arvioidaan tavoitteet ja tarvittaessa sovitaan vanhempien kanssa uudet tavoitteet. Varhaiskasvatuksen strategiaa, tavoitteita ja niiden toteutumista seurataan toimintakertomuksessa 1 2 kertaa vuodessa.

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PERHEPÄIVÄHOITO SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYLI, HALI, HUUMORI, RAVINTO, RAJAT JA RAKKAUS; SIINÄ TARJOOMAMME PAKKAUS SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO ARVOT KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma 1. Palvelujen tuottajaa koskevat tiedot Palvelun tuottaja/vastuuhenkilö, yhteystiedot, Y-tunnus Lapsiryhmän ikärakenne Perushoitotilat/muut

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3.

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. SISÄLLYS 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. Ryhmän arvot 3 2. Mitä lasten hoidossa ja kasvatuksessa painotetaan? 2.1. Kodinomaisuus

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tavoitteena hyvinvoiva lapsi 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄIVÄKODIN ESITTELY... 3 2 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT... 4 2.1 Toiminta-ajatus... 4 2.2 Arvot... 4 3 LAPSELLE

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 Sisällys JOHDANTO 3 1 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 4 2 KASVATUSKUMPPANUUS 4 3 LAPSEN OMA VASU 6 4 VARHAISKASVATUKSEN

Lisätiedot

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän Päiväkoti Alatalo Välitalo Ylätalo Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän päiväkodin VASU:n sisällysluettelo: Melukylän päiväkodin talot ja ryhmät Päiväjärjestys Arvot Visiot Toiminta-ajatus Kasvatuskumppanuus

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö.

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. Varhaiskasvatussuunnitelma Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. 2014 Ypäjän varhaiskasvatuspalvelut Päiväkoti Heporanta: Pollet, Ponit ja Varsat

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA

KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA TOIMINTA-AJATUKSEMME Kilpiäisten päiväkoti tarjoaa lapsille laadukasta varhaiskasvatusta vuonna 2009 valmistuneissa tiloissa. Päiväkotimme on avara,

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

Toiminta-ajatus 1. 1.1 Ryhmän tavoitteet 2. 1.2 Ryhmän arvot 3. Varhaiskasvatus ympäristömme 4

Toiminta-ajatus 1. 1.1 Ryhmän tavoitteet 2. 1.2 Ryhmän arvot 3. Varhaiskasvatus ympäristömme 4 1 SISÄLLYS Toiminta-ajatus 1 1.1 Ryhmän tavoitteet 2 1.2 Ryhmän arvot 3 Varhaiskasvatus ympäristömme 4 Toiminnalliset orientaatiot lapsille ominainen tapa toimia 5 Sisällölliset orientaatiot tapa hahmottaa

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma NURMIJÄRVEN KUNTA Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 1. LEPSÄMÄN PÄIVÄKODIN ARVOT... 4 1.1 LAPSILÄHTÖISYYS... 4 1.2 KASVATUSKUMPPANUUS... 4 1.3 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ...

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 Katajalaakson päiväkoti - päiväkotimme sijaitsee Katajalaaksossa rauhallisessa ympäristössä - päiväkodissamme on 96 hoitopaikkaa viidessä eri ryhmässä:

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi

Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi Ei maa kysy sirkkalehdiltä mikä sinusta isona tulee Ei maa käske leppää kasvattamaan kauraa

Lisätiedot

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tämä päivä on lahja Tämä päivä on arvokas Tämä päivä on ainutlaatuinen tänäkin päivänä voi tapahtua ihme! Marleena Ansio Karinrakan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen vasun tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma Poutapilvi Varhaiskasvatussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Poutapilvi s. 3 2. Arvot s. 5 3. Pienryhmät s. 7 4. Kasvatuskumppanuus s. 8 5. Hyvinvoiva lapsi s. 10 Perushoitotilanteet 6. Lapselle ominaiset

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA NASTOLAN KUNTA Sisällys Alkusanat Perhepäivähoidon arvot Kasvatuskumppanuus Lapsen tapa toimia Sisällölliset orientaatiot Kuntouttava varhaiskasvatus Yhteistyö

Lisätiedot

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. ARVOT 2.1 VASTUULLISUUS 2.2 AVOIMUUS 2.3 UUDISTUMISKYKY 2.4 YHTEISTYÖ JA PALVELUHENKISYYS 3. TOIMINTA-AJATUS 4.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA (0-5 VUOTTA) 2 Dragsfjärdin, Kemiön ja Västanfjärdin kuntien laatima yhteinen suunnitelma. Työryhmään on kuulunut virkamiehiä saaren päiväkodeista, perhepäivähoidosta ja neuvoloista.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Sosiaalilautakunta 16.2.2012 13/ liite no 4 1 SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Kasvatus ja opetusmenetelmät 4. Yhteistyö 5. Erityinen tuki

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT Nallelan ryhmäperhepäiväkoti on perustettu Nurmoon syksyllä 2003. Nallelan ryhmä koostuu kahdesta perhepäivähoitajasta ja vastaavasta hoitajasta. Lapsia voi ryhmässä olla 12 jotka iältään ovat 1v-6v. Lapset

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 / 11 Lapsen nimi: JOENSUUN KAUPUNKI LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka

Lisätiedot

LASTENTALO KUUSIPIHAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2016

LASTENTALO KUUSIPIHAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2016 LASTENTALO KUUSIPIHAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 LASTENTALO KUUSIPIHA... 4 2.1 ESITTELY... 4 2.2 TOIMINTA-AJATUS... 5 2.3 ARVOT... 6 2.4 TOIMINTAYMPÄRISTÖ... 7 3

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS 1 LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 Lapsen nimi syntymäaika Kasvatuskumppanit: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2015 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT (MUSIIKKILEIKKIKOULUN RYHMÄT), NIIDEN

Lisätiedot

MILLAINEN MINÄ OLEN?

MILLAINEN MINÄ OLEN? MILLAINEN MINÄ OLEN? hidas vilkas reipas voimakas tahtoinen keskitty mätön herkkä iloinen rohkea LAPSEN VALOKUVA tyytyväi nen sinnikäs utelias Toimintavuosi - omatoi minen ujo kärsiväl linen toiset huomioonott

Lisätiedot

ILOMANTSIN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

ILOMANTSIN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA ILOMANTSIN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SISÄLTÖ: 1. Mitä varhaiskasvatus on 2. Varhaiskasvatuksen valtakunnalliset linjaukset 3. Ilomantsin kunnan varhaiskasvatus-suunnitelman laatiminen 4. Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

KÄRSÄMÄEN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KÄRSÄMÄEN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KÄRSÄMÄEN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 JOHDANTO 2 KÄRSÄMÄEN VARHAISKASVATUSPALVELUT 3 ARVOT JA KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT 4 VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 5 YHTEISTYÖLLÄ LAPSEN PARHAAKSI 6 ERITYINEN TUKI

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Perhepäivähoito. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Perhepäivähoito. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Perhepäivähoito TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Perhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimintakaudelle 2017-2018 Perhepäivähoitoa voidaan

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS Yhteystiedot Lahnaniemen ryhmis Lahnaniementie 67 52510 Hietanen p. 050-592 4691 o. 040-162 7650 (iltapvryhm) ryhmis.lahnaniemi@hirvensalmi.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1.NAPAPIIRIN PÄIVÄKOTI Napapiirin päiväkoti on ollut toiminnassa vuodesta 2012. Talossa on yhteensä 8 ryhmää joista Hallat 3-6-v sijaitsee erillisessä rakennuksessa.

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

KRISTILLINEN KASVATUS

KRISTILLINEN KASVATUS KRISTILLINEN KASVATUS Ammattitaitovaatimukset Osaamisen arviointi osaa tukea lapsen hengellistä kasvua syventää kokonaisvaltaisen osaamista ottaen huomioon lapselle ominaiset tavat toimia luo turvallisen

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Tämä on lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, joka sisältää esiopetuksen oppimissuunnitelman sekä mahdollisen tehostetun eli varhaisen tai

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen esiopetussuunnitelma (esiops) on esiopetuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA POSION KUNTA / PÄIVÄHOITO Lapsen nimi LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Kasvatuskumppanuus on yhteistyötä, jossa vanhemmat ja henkilöstö yhdessä sitoutuvat toimimaan lapsen parhaaksi kasvun, kehityksen

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Onnenkenkä sijaitsee Orimattilassa Pennalan kylässä. Vieressä toimivat koulu sekä kaupungin päiväkoti, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Lasten kanssa teemme retkiä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA ELMERIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Arvot 2. Toiminta-ajatus 3. Toimiva kasvattajayhteisö 4. Varhaiskasvatusympäristö 5. Oppimisen ilo 6. Kielen ja vuorovaikutuksen merkitys

Lisätiedot

Euran kunnan VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

Euran kunnan VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Euran kunnan VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA EURAN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. VARHAISKASVATUKSEN TAVOITTEET 4. VARHAISKASVATUKSEN

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 Jokaisella on oikeus tuntea itsensä toivotuksi, halutuksi ja rakastetuksi. 1 PÄIVÄKODIN KUVAUS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ Sorvankaaren päiväkoti on

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen esiopetussuunnitelma on esiopetuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä,

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2009 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

Määrlahden päiväkodin VASU

Määrlahden päiväkodin VASU Määrlahden päiväkodin VASU Tämä on Määrlahden päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma VASU. Tämä suunnitelma pohjautuu Loviisan kaupungin vuonna 2011 käyttöön ottamaan varhaiskasvatussuunnitelmaan. VASUSSAMME

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan laatukriteerit

Aamu- ja iltapäivätoiminnan laatukriteerit Liite 1 Tavoite 1. Sisältöjen monipuolisuus Käytänteet: Vuosittaisen toimintasuunnitelman laatiminen, kts. sisällöt yksikkökohtaisten viikkosuunnitelmien laatiminen kysely perheille toimintakauden alkaessa

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu Jokilaakojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto/ sosiaali- ja terveysala Jukka Tervola Sisällysluettelo 1. Yhteenveto.. 3 2. Taustatiedot

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUS-SUUN NITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUS-SUUN NITELMA Ranua varhaiskasvatus 1 LAPSEN VARHAISKASVATUS-SUUN NITELMA Nimi Syntymäaika Hoitopaikka Päiväys Mahdollinen varahoitopaikka Ranua varhaiskasvatus 2 YHTEYSTIEDOT Lapsen yhteystiedot Nimi henkilötunnus

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus 10ov Oikeaa työssäoppimista 4ov Teoriaopiskelua työelämässä 6 ov 1. Työprosessin hallinta tarvitseville lapsille

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot