Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat"

Transkriptio

1

2 Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Matkailukohteiden toimintaympäristö Matkailutoimijat Kohteen matkailu- ja kehityshistoriaa Matkailun kehittämistoiminta Keskeisten vetovoimatekijöiden analyysi Tuotetarjonta (profiloiva) ja kysyntä Kilpailukyvyn osatekijät Matkailukonseptin analyysi Tuotekehittelyn potentiaali matkailukohteena Johtopäätökset suhteessa Etelä-Savon matkailun aluerakenteeseen ja sen tulevaisuuden matkailukonseptin kehityspotentiaaliin Perustuu pääasiassa erilliseen kirjallisuusraporttiin ks. nettilinkki u_ruotsinraportti.pdf/e517d94a-f5fb-4ee3-8d79-f5c59d9209f9

3 Hannu Ryhänen

4 Vänernin alueen kuvat ja kartat Weissenseen kuvia ja karttoja löytyy helpoiten hakemalla googlen kuvahausta nimellä Vänern. Sieltä löytyy runsaasti upeita kuvia ja karttoja järvialueesta. Kannattaa katsoa ennen raportin lukemista.

5 Toimintaympäristö Vänern on Ruotsin suurin ja Euroopan kolmanneksi suurin järvi, joka syntyi arviolta vuotta sitten, viimeisen jääkauden päätyttyä. Järvi sijaitsee Länsi-Götanmaan läänin ja Värmlannin läänin välissä, ja laskee Götajokea pitkin Kattegatiin. Vänernin pinta-ala on km², rantaviivaa noin 4800 km, keskisyvyys 25 m, suurin syvyys 98 metriä, saaria kaikkiaan (Euroopan suurimpia sisävesisaaristoja) ja suurin saari Torsö. Järven valuma-alue kattaa 10% koko Ruotsin pinta-alasta. Vänernistä saa alkunsa Götan kanava, joka johtaa Vätterniin ja edelleen Itämereen. Vänernissä on 1/3 koko Ruotsin makeasta vedestä ja sen vettä käyttää ihmistä. Kalalajeja järvessä on 35 ja kalastuksesta elantonsa tienaa noin 70 ammattikalastajaa. Vuosittainen saalis on noin 1300 tonnia ja sen arvo noin 13 miljoonaa kruunua. Järven kalastusistutukset hoitaa kalastussäätiö.

6 Toimintaympäristö Erityisiä luontokohteita Vänernin alueella on 486 km 2 ja keskellä järveä sijaitseva Djurön saaristo on yksi Ruorsin 28 kansallispuistosta. Vänernin ympäristössä elää suo- ja kosteikkoalueilla viihtyviä lintuja kaikkiaan noin 60 eri lajia. Järvialueen pitkät kulttuurihistorialliset perinteet ja maisemakuvaa hallitseva, hyvin hoidettu, kulttuurimaisema ovat Vänernin matkailualueen vahvoja vetovoimatekijöitä. Vänernin alueella on neljä sisävesisatamaa (Gruvön, Skoghall, Karlstad and Kristinehamn. Vänernillä on 42 eritasoista vierasvenesatamaa, joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli jo v milj. euroa. Satamoiden osuus oli pieni ( euroa)ja suurimpiä hyötyjiä siitä olivat alueen kauppaliikkeet, ravintolat, polttoaineen jakelijat ja kulttuurielämysten tuottajat. Göta Kanal on Ruotsin halki Atlantilta Itämerelle kulkeva laivareitti ja Vänern tärkeä reittiä (lähtöpaikat Sjötorp Atlantilla ja Mem Itämerellä), jossa arvioidaan liikkuvan vuositasolla noin 2,4 milj./tn erilaista materiaalia. Trollhättänin sululla sulutetaan vuosittain noin 2700 rahtilaivaa, jonka lisäksi alueella liikku suuri mää rä matkailu- ja huvialuksia. Kuusi rahtilaivayhtiötä toimii säännöllisesti Vänernin alueella.

7 Toimintaympäristö Järvialueen historiassa oli myös viikinkiaika jkr., jolloin syntyi myös vesitie Norjaan, Vikingaleden, jota nykyisin hyödynnetään mm. matkailutarkoituksiin. Kristinuskon myötä järvialueella 1100-luvulla käynnistyi vilkas kivikirkkojen rakentaminen; monet näistä keskiaikaisista kirkoista ovat edelleen pystyssä luvulla syntyi Vänernin ympärille lukuisia kaupunkeja ja tieverkosto kehittyi, minkä myötä kehittyi myös kestikievarilaitos. Vänernin etelärannalla sijaitseva Forshemin kestikievari on Ruotsin vanhin. Järvialueella on myös paljon ruukki- ja kanavamiljöitä, jotka kertovat alueen metalli-, konepaja- ja metsäteollisuuden noususta. Hallinnollisesti Vänerniä ympäröi kaksi lääniä, kolme maakuntaa (Länsi-Götanmaa, Taalainmaa ja Värmlanti) sekä 17 kuntaa, joilla kaikilla on vesiyhteys Vänerniin joko suoraan tai kanavien ja jokien kautta.

8 Toimintaympäristö Rantavyöhykkeellä sijaitsee useita kaupunkeja, joista suurin on noin asukkaan Karlstad sen pohjoispäässä. Vänernin pohjois- ja länsipuolella sijaitsee harvaanasutumpia alueita ja ne muistuttavat (metsä)maisemiltaan hyvin paljon vastaavia alueita lähinnä Itä- ja Keski-Suomen alueilla. Hammarön kunnassa on vuonna 2010 avattu Vänern järvelle sijoitettu laaja tuulipuisto. Maatalous Värmlannin alueella työllistää noin 2,83% työllisestä työvoimasta ja suurimmat työllistävät toimialat ovat hyvinvointipalvelut (18,7%), teollinen tuotanto (16,58), kauppa (11,99%) ja koulutussektori (10,69). Värmlannin suurimmat yksityiset työnantajat ovat Konsum Värmland (kauppaliike), Stora Enso (puun jatkojalostus), Billerud AB (pakkausmateriaalit), Uddeholms AB (terästeollisuus) ja Volvo Construction Equipment. (Region Värmland 2012)

9 Toimijat Vänernin kehittämis-, suojelu ja -matkailutoimintaa pyörittäneet/pyörittäviä keskeisiä organisaatioita: Vänerland yhdistys: Vänernin alueelle perustettiin v kunnan yhteiseksi toimijaksi Vänernland yhdistys, mutta sen toiminta on nykyään hiljentynyt. Yhdistyksen tarkoituksena oli edistää yhteistyötä kuntien, elinkeinoelämän, viranomaisten ja organisaatioiden välillä aluekehityksen turvaamiseksi, sillä yhdistyksen jäsenkunnista ainoastaan kaksi oli luvun alussa muuttovoittokuntia. Matkailu oli yhdistyksen kehittämistoiminnan keskiössä ja tavoite oli luoda Vänerlandista tunnettu brändi. Yhdistys organisoitui jäsenkuntiensa kautta poliitikon tai virkamiehen edustamana. Suuria linjoja veti hallitus (toimikausi 4 vuotta) joka koostui viiden jäsenkunnan edustajista (toimikausi 4 vuotta, jonka jälkeen vuoro vaihtuu). Käytännön toimintaa toteutettiin kuudessa eri teemaryhmässä (kalastus, veneily, golf (Vänernin ympärillä on 16 täysimittaista 18-reikäsitä golfkenttää), kulttuuri, luonto ja tapahtumat. Kussakin työryhmässä oli 5-15 jäsentä sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta. Idea oli, että henkilöt teemaryhmissä ovat mukana tekemisen intohimosta, ei vain virkansa tai asemansa puolesta. Hallintomalli vaikuttaa kuitenkin nyt arvioituna kohtuullisen raskaalta, jonka on vaikea edetä todellisessa päätöksenteossa. Teemaryhmät olivat eräänlaisia matkailun etu- tai painostusryhmiä, jotka voivat vaikuttaa alueen matkailun kehittymiseen. Työrukkasena yhdistyksessä toimi projektipäällikkö sekä markkinointiassistentti. Karlstadissa oli koordinointiyksikkö, joka vastasi sisäisestä ja ulkoisesta markkinoinnista, (mm. karttojen ja esitteiden teko) sidosryhmien verkostoitumisesta, koulutuksista, yms.). Yhteistyötä rahoitettiin kuntien maksamilla euron vuosimaksuilla kunnan asukasluvusta riippuen. Lisäksi toimintaa rahoittivat mm. lääninhallitus, maa käräjät, alueelliset säätiöt sekä paikalliset pankit. Taustalla oli myös tutkimusta kuten esim. Vänern perusselvitys ja BigLakes projekti.

10 Vänerland -yhdistyksen organisaatiomalli (Härkönen, Ryhänen & Tuohino toim. 2002)

11 Toimijat Värmlands Turistråd (VTR). VTR on maakäräjien (aluevaltuusto) alainen, säätiömuotoisena toimiva Värmlannin matkailuneuvosto (5 jäsentä) joka on toiminut jo 1960-luvulta lähtien. Organisaatio vastaa Värmlannin alueen matkailun markkinoinnista, myynnistä, netti- ja kehittämistoiminnasta sekä koordinoinnista yhdessä sen alaisuudessa toimivien paikallisten kuntien matkailutoimistojen kanssa (19 kpl). AB Göta Kanal Bolag. Göta-kanava on Ruotsin valtion omaisuutta. Kanavaa hallinnoi 1833 perustettu kanavayhtiö, joka omistaa myös kaiken maan, sulut sekä 300 taloa kanavan varrella. Lisäksi se omistaa 400 hehtaaria metsää, jonka myynnistä saadaan tuloja kanavayhtiön kassaan. Valtio myöntää vuosittain noin 1,5 milj. euroa kanavan kunnostukseen.

12 Toimijat Västvänska Turistrådet on Läntisen Götanmaan matkailusta vastaava alueellinen organisaatio ja operoi periaatteessa samalla tavalla kuin Värmlands turistrådet. Organisaatio toimi tosin osakeyhtiönä, mutta sillä on poliittisesti ohjautuva 9 jäseninen hallitus työrukkasenaan toimitusjohtaja. Matkailuvastuulla on osin läntinen, eteläinen ja osin itäinen osa Vänernin järvialueesta. Se on perustettu vuonna 1999 ja visiona on olla "Skandinaviens mest besökta, uppskattade och inkomstbringande turismregion.

13 Matkailun yhteistyökumppaneita Västvänska Turistrådet: (yhteistyöorganisaatiot ja niiden tarkoitus) European Cities Marketing Network of European Competitive and Sustainable Tourism Regions European Tourism Quality Label Nätverket för Regional Turism Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism andeforetag/besoksnaring/stiftelsenforkunskapsframjandeinomturism e4211fdba8c87b html Sverige - det nya matlandet Centrum för Turism Viltvårdsdelegationen, Länsstyrelsen Västra Götaland Samverkan med Västtrafik

14 Matkailun yhteistyökumppaneita Värmlands Turistråd: Käytettävissä olevien aineistojen perusteella oli vaikea sanoa, että kenen kanssa ja miten Värmlannin alueellinen matkailuorganisaatio tekee yhteistyötä, mutta Varmlandsmodellen toimintatapa on tässäkin suhteessa käytössä (ks. jäljempänä). Yhteisprojekteja on myös Norjan kanssa rajan ylittävän matkailun kehittämiseksi. Ylipäätään Värmlannin alueen 16 kuntaa ja maakäräjäkunta ( landstinget ) tekevät tiivistä sisäistä alueellista kehittämisyhteistyötä. Sisäisen yhteistyön laajuus ilmenee hyvin oheisesta nettilinkistä:

15 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Vänernin alue on historiallisesti tarjonnut hyvät mahdollisuudet kalastukseen ja helppoon kaupankäyntiin muihin kaupunkeihin pitkin Göta jokea Kattegatin valtamerialueelle ja siitä edelleen eteenpäin. Idea läpi Ruotsin kulkevasta laivareitistä juontaa juurensa 1500-luvulle. Suunnitelmista tuli totta 1800-luvulla, kun kreivi, laivaston amiraali ja ministeri Baltzar von Platen sai kanavista kirjoittamansa väitöskirjan ansiosta tehtäväkseen laatia suunnitelman kanavan rakentamiseksi. Göta Kanalin rakennushanke toteutettiin vuosina työmiehen voimin. 190 kilometriä pitkästä kanavasta kaivettua kanavaa 87 kilometriä. Vuonna 1989 perustettu Vänernland yhdistys käynnisti Vänerlandin laajemman matkailun kehittämisyhteistyön, mutta sen toiminta ei vakiintunut missään vaiheessa ja nykyään kehitystoiminta näyttää siirtyneen pääasiassa alueellisille matkailuorganisaatioille ja kahden maakunnan (Värmland ja Länsi Götanmaa) julkisille viranomaistoimijoille.

16 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Vuosittain Vänern järvellä liikkuu noin vapaa-ajan venettä ja tavoitteena järven alueella sen toimijoilla on kehittää vuoteen 2020 mennessä siitä puhtain sisävesialue Euroopassa, jonka kasvu on kestävää ja jonka luonto- sekä kulttuuriresurssit houkuttelevat alueella uusia asukkaita, vierailijoita ja yrityksiä. Tavoitteena on edistää myös Vänernin rannikkoalueiden uusiutuvan energian tuotantoa, koulutusta, innovaatioita ja tutkimusta luonnon- sekä kulttuurin näkökulmista. Keskeinen organisaatio tässä työssä on Vänernin alueen elinkeinovaltuusto (Vänerregionens Näringslivsråd eli VNR), jonka tavoitteena kehittää etenkin alueen kuljetussysteemiä fokuksenaan laivakuljetukset. Mukana kehittämistyössä ovat myös Karlstadin yliopiston sosiaali- terveystieteiden tiedekunnan yksikkö Cerut (Centrum för forskning om regional utveckling) kunnista Arvika, Bengtsfors, Dals- Ed, Grums, Grästorp, Gullspång, Götene, Hammarö, Karlstad, Kristinehamn, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Säffle sekä Trollhätta. (ks. esite)

17 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Vuonna 1999 Göta Kanalin toimessa aloitti jo 19. kanavajohtaja, joka aktiivisesti on kunnostuttanut kanavan varren kulttuurihistoriallisia rakennuksia ja muuta palveluvarustusta sekä kehitetty tehokkaasti kanavan matkailutoimintoja tavoitteena luoda kanavasta Ruotsin houkuttelevin matkailukohde ja yhtenäinen elämysalue. Karlstadin yliopiston Cerut yksikkö on viime vuosina myös panostanut ekomatkailun kehittämiseen Karlstadin kaupungin saaristoa-alueella. Vänernin alueen kunnat työskentelevät kestävän kehityksen ja vierailijoille, lomalaisille ja yrityksille tarkoitettujen houkuttelevien ja luovien ympäristöjen tuottamiseksi. Tosin vaikuttaa siltä,että enemmän on Vänernin alueella ideoita tulevaisuuden toimintojen kehittämiseksi kuin, että niitä olisi viety laajassa mitassa käytäntöön. Vänernin alueella Karlstad ja Hammarö ovat prosessoineet alueilleen matkailun kehittämisstrategiaa, joka vaikuttaa myös muiden alueen kuntien kehitykseen. Vänernin alueella Lidköpingsin kunnassa avattiin uusiutunut Vänern museo vuonna Paitsi, että museossa on laaja Vänernistä kertova näyttely, on siellä myös akvaario-osasto.

18 Seudun matkailu- ja kehityshistoriaa Värmlannin alueella otettiin v käyttöön ns. Värmlandsmodellen, jolla tarkoitetaan triple helix idean perusteella tapahtuvaa aluekehitystä, myös matkailussa. Siinä elinkeinoelämä, julkinen sektori ja tutkimus tekevät kiinteää yhteistyötä tärkeimpien toimijoiden kesken alueensa kehittämiseksi. Tehtävään on esim. palkattu 10 professoria Karlstadin yliopistoon, on kohtaamisareenoita, joiden kehikossa toteutetaan konkreettisia kehittämishankkeita ja käynnistetty erillisiä kasvu- ja innovaatio-0hjelmia.

19 Värmlandsmodellen perusmalli

20 Keskeiset vetovoimatekijät Luonnonvetovoima: Euroopan kolmanneksi suurin Vänern järvi ja sen monet luontoarvot, mutta tämän lisäksi alueen muut pienemmät järvet ja luontokohteet. Kulttuurivetovoima: Vänernin matkailualueen rikas kulttuuriperintö ; kaupungit ja niitä ympäröivä maaseutu on vaurasta, suorastaan idyllimäistä. Vanhan rakennuskannan osuus on huomattavan suuri verrattuna esimerkiksi Suomeen. Lisäksi kaupungit näyttävät hyvin valmiilta ; rakennustyömaita on vähän, vanha rakennuskanta on hyvässä maalissa ja turisteille tarkoitetut infopisteet ja muut vastaavat kohteet ovat kunnossa. Yleensä kulttuuriveto- voiman takana on Ruotsin syvempi ja vanhempi kulttuuriperinne ja hallitumpi yhteiskunnallinen muutos viimeisten 50 vuoden aikana. Vänernin alueen Ruotsin halkaiseva laivaväylä Götä Kanal kulttuurivetovoiman kärkenä. Majoitus-, ravitsemus ja liikennepalvelut: Riittävät peruspalvelut olemassa alueella sen vetovoiman ja palvelujärjestelmän takaamiseksi ( esim. majoituksessa on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja kuten hotellit, kartanot, leirintäaluepaikat, mökkivuokraus, pensionaatit, maaseutumajoitus jne.). Samoin ravitsemus- (osa tarjonnasta hyvin tasokasta) ja liikennepalvelut ovat riittäviä. Ohjelmapalvelut ja tapahtumat: Tarjonta alueella on varsin laajahkoa hyvien vesiretkeilyreittien (etenkin Dalsland-Normarkenin alueella) ansiosta, Vänernin vierasvenesatamajärjestelmä on toimiva, alueella on paljon pyöräilyyn tarkoitettuja reittejä ja pyörävuokraamoja (etenkin Göta Kanalin reitti) sekä myös paljon kunnostettuja kalastuskohteita sekä niihin liittyviä kalansaaliin takaavia järjestelyjä (mm. vahva kalastuksen peruskoulutus, kunnostetut kosket, riittävästi ohjelmapalveluyrittäjiä).

21 Tuotetarjonta Kärkituotteet (erottautumistekijät): Vänern järvi jo itsessään on kärkituote suuren kokonsa ja luontoarvojensa takia sekä myös alueen merkittävä kulttuurihistoria ja sen useat merkit (muinaiset kalliokaiveruukset, vanhat kirkot, kulttuurimaisemat, linnat, jne.). Göta Kanal, Vänernin alue kalastuskohteena. Kehittyvät kärkituotteet: Ekologiset matkailutuotteet (myös Vänern ekologisena tuotteena Göta Kanal edelleen ja muutama yksittäiset kohteet kuten esim. Branäsin perhepainotteinen hiihtokeskus (2500 vuodepaikkaa ja hiihtäjää vuosittain) tai kaupunkipuisto Mariebergsskogen Karlstadissa ( kävijää vuosittain) sekä Klarälven joki, jossa toteutetaan paljon ohjelmapalveluja Erityisosaamisalueet: Suurjärven liikennöinti- ja kanavointiosaaminen, kulttuurinen osaaminen, tapahtumaosaaminen, yhteistyöosaaminen ja paikallisen juurruttamisen osaaminen ( lokal föränkring ) sekä jotkut ohjelmapalvelutuotteet kuten Klarajoen tuotteet ks. Perusta: Alueen esteettinen miljöö vanhoine rakennuksineen, järvet sekä matkailun peruspalvelut että alueen elinkeinoelämä.

22 Göta Kanal Mem - Sjötorp

23 Tuotekysyntä (asiakkaat) Kotimaiset: Ei tarkkaa tietoa, mutta oletettavasti kaikkien lähimpien suurkaupunkien asukkaat, joilla intressinä lomailla maaseutumaisessa järviympäristössä. Ulkomaiset: Tärkeimmät kohdemaat Norja, Tanska, Saksa, Hollanti ja Englanti eli suurin osa maista lähimaita, joista helppo päästä omalla kulkuvälineellä alueelle. Markkinoinnissa korostetaan paljon eri teemoja, joiden kautta haetaan myös kohderyhmiä. Alueella on panostettu paljon mm. lapsiperheisiin, kokous- sekä ryhmämatkailuun.

24 Kilpailukyvyn osatekijät (plussat) Vänernin mahtavuus osana ruotsalaista yhteiskuntaa. Kulttuurisen miljöön säilyttäminen ja hoito. Yleensä infastruktuurin hyvä kunto ja historiallinen kerrostuneisuus. Profiilituote, Göta Kanal. Vänernin tunnettuus saalisvarmana lohikalastuskohteena. Yrityskenttä muutaman asteen tukevampi kuin Etelä-Savossa. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kytkennät matkailuun. Ruotsalainen yhteistyön (samverkan,.samarbete ja paikallisen juurruttamisen (lokal föränkring) kulttuuri. Alueen matkailuyrityksillä on kiinteät suhteet Manner-Euroopan matkajärjestäjiin ja matkailualan lehdistöön (toimiva jakelu). Alueelle on tullut ulkomaista pääomaa matkailuinvestointeihin.

25 Kilpailukyvyn osatekijät (miinukset) Vänernin ekologisen tutkimuksen puutteet (sen vaikutusten arvioiti suhteessa sosiaaliseen toimintaan). Järvialueen kehittämisen ja suojelun välinen tasapainoilu ja rerusssin laadun lasku, jos kehittäminen painottuu enemmän (miten laivarahtauksen kehittäminen vaikuttaa alueen matkailuvetovoimaan). Jossain määrin matkailuinvestointien vähyys alueella. Vänern mielikuvan ja brändin selkeytymättömyys. Valjut seudulliset matkailusivustot. Matkailuorganisaatioiden hallinto ja virkamies- /poliittikkojohtoisuus.

26 Vänern internetissä Vänernin hajanainen matkailukonsepti näkyy hyvin internetissä, josta ei löydy muiden benchmarkattujen kohteiden tapaan yhtä kotisivua, jonka alta löytyisi kaikki Vänernin järvialueen matkailutarjonta. Sivut ovat sekalainen kokoelma erilaisia palveluja, joiden alta on vaikea löytää mitään yhtenäistä Vänern brändiä tai organisaatiota, joka huolehtisi alueen matkailumarkkinoinnista ja myynnistä. Vänern on hyvä esimerkki siitä kuinka kokonaisvaltainen matkailukonsepti voidaan hukata siihen, että eri toimijat eivät löydä yhteistä nimittäjää ja tavoitetta jonkin alueen matkailun kehittämiselle, vaan kaikki toimivat pääsääntöisesti omillaan Kinnekulle/arkiv/Enjoy-life-around-Lake-Vanern/ ff702c html

27 Vänern brändinä Vänernin matkailubrändiä ei oikeastaan ole olemassa sellaisena vahvana brändinä, että se tunnettaisiin laajalti. Tilannetta voisi pitää vastaavana esimerkkinä siitä kuinka Saimaan alueelle ei ole saatu luotua uutta vahvaa järvivesistöihin perustuvaa brändiä sen jälkeen kun edellinen tunnettu brändi nimenomaan Saimaa sanaan ( Saimaa Seengebietet ) kiinnitettynä menetettiin. Sen jälkeen on ollut useita erilaisia bändäys yrityksiä, mutta kaikki ovat jääneet puolitiehen. Tavallisen matkailijan näkökulmasta Vänernin alueen matkailupalvelujen tarjonta on hyvin hajanaista ja alueen eri palveluja täytyy hakea alueellisten matkailupalveluiden, kuntien, yksittäisten tuottajien tai monien muiden Vänernin kytkeytyvien organisaatioiden nettisivuilta. Kaikki sivut ovat myös hyvin latteita graafiselta ilmeeltään ja eivät herätä ainutkertaista mielikuvaa Vänernin alueen tarjonnasta. Tämä heijastanee sitä, että Vänernin alueelta puuttuu vahva yhteinen tahtotila, joka perustuisi vahvaan näkymään, selkeisiin kehittämisen strategisiin valintoihin ja uskottavaan tekemiseen. Hyvää Vänernin brändissä on, että kulttuurinen ja sosiaalinen kestävyys näkyvät vanhan kulttuuriperinnön arvostamisessa ja sen hyödyntämisessä osana matkailua, hyvässä eri toimijoiden välisessä hyvässä keskustelu- ja yhteistoiminnallisessa kulttuurissa, joka ei välttämättä ole ominaista Suomalaiselle ja Etelä-Savolaiselle kehittämis- ja matkailukulttuurille.

28 Brändilogoja Vänernistä

29 Matkailukonsepti Vänernin matkailukonsepti perustuu Suomen tapaan pääasiassa alueellisten matkailuorganisaatioiden ja niiden paikallisten toimistojen (kunnat) hoitamaan matkailun markkinointi, myynti- ja kehittämistoimintaan. Matkailuorganisaatioiden hallinnossa vaikuttavat vahvasti alueen hallintoyksiköiden virkamiehet ja paikalliset poliitikot. Vänernin alueen matkailun kokonaiskonseptin näkökulmasta tilanne vaikuttaa varsin hajanaiselta kohteiden ja tuotteiden osalta, sillä jokaisella alueella/kunnalla on hieman erilainen oma matkailuprofiilinsa, jotka eivät kuitenkaan yhdy juurikaan yhtenäiseksi Vänernin tuotekonseptiksi ja brändiksi. Vänernin alueella on paljon matkailun eri toimijoita ja yhteistyötä, ainakin nimellisesti, tehdään hyvin paljon, mutta yhteistyön saattamisessa käytäntöön alueella vaikuttaisi olevan vielä paljon tekemistä. Vänerniä ei oltu mitenkään erityisemmin asemoitu markkinoilla suhteessa muihin kilpailijoihin. Mielenkiintoinen toimintamalli on Värmlandsmodellen, josta mallina ei kuitenkaan selviä, että kuinka laajasti sitä käytetään matkailun kehittämisessä. Alueelliset ja paikalliset matkailukonseptit vaikuttavat tarkastelun perusteella olevan pääosin asiakaskeskeisiä (mm. suorat varausjärjestelmät jakelussa) ja myös uusia sosiaalisia medioita hyödyntäviä. Joistain myönteisistä havainnoista huolimatta Vänernin kokonaismatkailukonsepti vaikuttaisi olevan vielä aika epäyhtenäinen, mielikuviltaan ja esitykseltään valju ja se ei toimi alueen erottautumistekijänä, liiketoimintaratkaisut ovat suhteellisen perinteisiä sekä siksi myös sen brändi on selkeytymätön etenkin ulkomaan markkinoilla vaikka Vänernin mielikuvaa ja tuotemyyntiä on tehty esimerkiksi Ikean välityksellä.

30 Johtopäätökset Vänern Vänernin järvialue (etenkin Värmlandin alue) muistuttaa monella tavalla Etelä- Savoa, sillä sielläkin rakennemuutos maataloudesta teollisuus- ja palveluyhteiskunnaksi on ollut nopea ja alue on kärsinyt pitkään muuttotappiosta. Alueen eittämätön matkailullinen vahvuus ja vetovoimatekijä ovat Etelä-Savon tapaan sen lukuisat järvivesistöt kärkenä Euroopan kolmanneksi suuri sisävesi Vänern sekä siihen kytkeytyvät vesireitit, kärjessä Göta Kanal. Matkailun yhteistyörakenteet ovat perinteiseen alue- ja hallintoajatteluun perustuvia kuten Etelä-Savossa ja myös vahva Vänern järvibrändi ovat toistaiseksi kehittymätön vaikka esimerkiksi Ab Göta Kanal Bolag on pystynyt merkittävästi vahvistamaan kanavan mielikuvaa ja tuotteistusta viimeisen vuosikymmenen aikana sekä sitä kautta matkailijamääriä. Bad Hindelangin ja Weissenseen alueisiin verrattuna järvialueen ekologiset, kestävän kehityksen, pyrkimykset ovat hajanaisempia ja eivät sellainen olennainen osa kaikkea matkailun kehittämistä kuten näillä alueilla. Etelä-Savo matkailun konseptoinnissa ja tuotekehityksessä täytyy tarkoin pohtia sitä, että miten siinä olisi mahdollisuus ottaa sellainen loikka, joka vastaa matkailun uusia kehittämisvaatimuksia (entistä asiakaskeskeisempi, nopeasti oppivampi, innovatiivisempi, strategisempi otteeltaan, vahvasti ekologinen ja jakelussa sosiaalista mediaa hyödyntävä) sen sijaan, että pitäydytään vanhoissa matkailun aluehallinto- ja kehittämisrakenteissa kuten Ruotsissa näytetään tekevän. Etelä-Savolla on mahdollisuus, etenkin kesäaikaiseen ja järvivesistöihin nojaavaan, vahvan matkailubrändin synnyttämiseen, mutta se edellyttäisi rohkeampia strategisia linjanvetoja, kohdistetumpia taloudellisia panostuksia ja nykyistä laajempaa sitoutumista yhteisesti hyväksytyn kehittämisnäkymän ja toimenpiteiden taakse. Tämä on benchmarkingia seuraavan jatkotyön tehtävä.

Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti

Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti Lapin Matkailuparlamentti 27.9.2013 Anne Lukkarila / Haaga-Perho Sanna Kortelainen / CF Lappi&Koillismaa Kulttuurimatkailun

Lisätiedot

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA Tässä toimenpideohjelmassa paikallisella matkailulla tarkoitetaan Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan alueiden matkailua. Alueellinen matkailu tarkoittaa Etelä-Savon

Lisätiedot

Tuija Härkönen, Hannu Ryhänen, Anja Tuohino (toim.) Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskuksen julkaisuja n:o 1

Tuija Härkönen, Hannu Ryhänen, Anja Tuohino (toim.) Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskuksen julkaisuja n:o 1 Tuija Härkönen, Hannu Ryhänen, Anja Tuohino (toim.) Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskuksen julkaisuja n:o 1 Publications of the Savonlinna Institute for Regional Development and Research n:o 1 Savonlinnan

Lisätiedot

Kansallispuistoissa on vetovoimaa!

Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistot - Alkuperäisen luonnon suojelua ja virkistyskäyttöä - Säilyttävät kulttuuriarvoja - Ovat tärkein työkalu luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Suomessa

Lisätiedot

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen MEKin Strategia 2010-2015 ETENEMINEN Ulkomailla 1.Matkailumaabrändin rakentaminen 2.Alueiden strateginen profilointi

Lisätiedot

Strategia Päivitetty

Strategia Päivitetty Strategia 2020 Päivitetty 25.8.16 Visio Matkailun identiteettimme rakentuu luontaisista elementeistä, joita alueesta viestitään muutenkin Luonto, Aurinko, Onnellisuus, Energia, Kansainvälisyys Visio muodostuu

Lisätiedot

Kolarctic ENPI CBC - Rahoitusohjelma. Kansainvälisen EU-rahoituksen koulutus Rovaniemi 21.09.2010

Kolarctic ENPI CBC - Rahoitusohjelma. Kansainvälisen EU-rahoituksen koulutus Rovaniemi 21.09.2010 Kolarctic ENPI CBC - Rahoitusohjelma Kansainvälisen EU-rahoituksen koulutus Rovaniemi 21.09.2010 Kolarctic ENPI CBC Yleistä - ENPI = European Neighbourhood and Partnership Instrument - CBC = Cross-border

Lisätiedot

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenranta strategia Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenrannan kaupungin Kansainvälistymis- ja Venäjä 2015-16 Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

Ajatuksia Vanajavesihankkeesta

Ajatuksia Vanajavesihankkeesta Ajatuksia Vanajavesihankkeesta Ympäristökeskuksen näkökulma, Vanajavesi kuntoon starttitilaisuus 1.10.2009 1 Vanajavesi mikä se on? 2 Millainen vesien tila on nyt? erinomainen hyvä tyydyttävä välttävä

Lisätiedot

HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA

HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA Matkailu Hämeen aluekehittämisohjelmassa 2000-luvun alusta lähtien strategisesti tärkeä elinkeino - Matkailu yksi voimakkaimmin kasvavista elinkeinoista

Lisätiedot

Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut

Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut Toimialapäällikön rahoitusnäkemykset Helsinki 21.03.2012 Toimialapäällikkö Anneli Harju-Autti Majoitusvuorokausien kehitys 1000 vrk 16000

Lisätiedot

01 June 2015. Subject/Place/Occasion

01 June 2015. Subject/Place/Occasion Palveluyritys Missiomme on tukea asiakkaitamme ja toimittajatehtaitamme ja tuottaa niille lisäarvoa Välitämme ihmisistä Enemmän kuin laajan tuotevalikoiman toimittaminen: Tukea jokapäiväiseen työhön Yksinkertaiset

Lisätiedot

Ympäristöosaamisesta uutta liiketoimintaa Forssan Envitech alueelle

Ympäristöosaamisesta uutta liiketoimintaa Forssan Envitech alueelle Ympäristöosaamisesta uutta liiketoimintaa Forssan Envitech alueelle Envor Group Toimitusjohtaja Mika Laine Järkivihreä Forssa - Turbonousuun Forssa 19.4.2011 Envor Group Neljä yritystä, vanhin perustettu

Lisätiedot

Matkailijat karsastavat kaivoksia

Matkailijat karsastavat kaivoksia Matkailijat karsastavat kaivoksia Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja ravintola-ala on merkittävä toimiala, jolla on potentiaalia työllistää, tuoda verotuloja valtiolle ja luoda pysyvää hyvinvointia

Lisätiedot

Juankosken Ruukki - Tarina alkaa vuodesta 1746. Juankosken ruukkialueen toimitilat

Juankosken Ruukki - Tarina alkaa vuodesta 1746. Juankosken ruukkialueen toimitilat Juankosken ruukkialueen toimitilat Juankoski 20.1.2016 1 Ruukkialueen historiaa Juankosken teollinen historia alkaa vuodesta 1746, jolloin saatiin lupa perustaa rautaruukki Kuopion pitäjään Juckais-joen

Lisätiedot

Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön

Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön Valtakunnallinen maaseutumatkailun yrittäjäseminaari Pirkanmaalla, 28.3.2007, Tampere Erityisasiantuntija Lea Häyhä Kauppa- ja teollisuusministeriö 4/2/2007

Lisätiedot

Tervetuloa Raaseporiin!

Tervetuloa Raaseporiin! Tervetuloa Raaseporiin! 2 Yleistä Raaseporin kaupunki perustettiin 1.1.2009, jolloin Tammisaari, Karjaa ja Pohja yhdistivät voimavaransa. Kaupunki on saanut nimensä keskiaikaisen Raasepori-linnan mukaan,

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa seminaari 31.3.2016 Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto Satakunta luontomatkailun

Lisätiedot

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5.

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5. Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5.2015 Saimaa geomatkailukohteeksi miksi? Saimaa on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja kiinnostava

Lisätiedot

Salon seudun maisemat

Salon seudun maisemat Salon seudun maisemat Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnit Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus, Marie Nyman, Alueiden käyttö 29.1.2014 TAUSTAA: ELY-keskuksen

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot

Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot Kulttuurin kansainväliset yhteydet Jyväskylän kaupungin vastuulalueilla on laajat ja toimivat kansainväliset yhteydet. Kansainväliset näyttelyt Graphica

Lisätiedot

POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE

POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE Tällä lomakkeella yrittäjä voi Pohjanlahden Rantatien tavaramerkin käyttöoikeutta. Hakemuslomake sisältää kysymyksiä tuotteen, palvelun tai kohteen laadusta,

Lisätiedot

Matkailutoimijoiden toiveita museoille Raija Sierman

Matkailutoimijoiden toiveita museoille Raija Sierman Matkailutoimijoiden toiveita museoille 1 Matkailun toimiala Matkailuelinkeinoa on vaikea määritellä tarkasti, sillä useat alat ovat siihen yhteydessä. Matkailu kytkeytyy eri elinkeinoihin ja yhteiskuntaan.

Lisätiedot

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Maakuntajohtaja Esko Lotvonen Lapin liitto Keski-Suomen matkailuparlamentti 12.11.2008 Matkailun strategiatyön merkitys Matkailustrategia ohjaa maakunnan matkailun

Lisätiedot

instituutti kulttuurimatkailu

instituutti kulttuurimatkailu Pohjoisen kulttuuri-instituutti instituutti kulttuurimatkailu Veli-Pekka Räty projektipäällikkö Lapin matkailuparlamentti, Suomu 30.9.2010 Eväitä kulttuurimatkailun kehittämiseen Pohjoisen kulttuuri-instituutti

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja kestävä matkailu

Ilmastonmuutos ja kestävä matkailu Ilmastonmuutos ja kestävä matkailu 18.11.2009 FT Hannu Koponen Projektipäällikkö, BalticClimate 2009-2011 Part-financed by the European union (European Regional Development Fund) (6+1) (23+2) (13) Venäläiset

Lisätiedot

Merellinen saaristo kansainvälisesti tunnetuksi miksi?

Merellinen saaristo kansainvälisesti tunnetuksi miksi? Merellinen saaristo kansainvälisesti tunnetuksi miksi? Suomen saariston ainutlaatuisuus ja mahdollisuudet Mm. heikko saavutettavuus ja pirstaleinen yrittäjäkenttä alueen matkailullinen kehittymättömyys

Lisätiedot

MINNO-osaprojekti. Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013

MINNO-osaprojekti. Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013 MINNO-osaprojekti Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013 MINNOssa on kaksi erillistä osiota Etelä-Suomen matkailun tulevaisuus : Häme, Päijät-Häme, Uusimaa Toteuttaja

Lisätiedot

Saimaan maakunta. I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme

Saimaan maakunta. I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme Etelä-Savo Saimaan maakunta I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme I Meidän n maakuntamme Järvi-Suomen sydämessä Ainutlaatuinen Saimaa, Suomen suurin sisävesistö. 300

Lisätiedot

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä)

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä) 1 MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KESÄMATKAILUSTRATEGIA 2004-2006 1. Lähtökohtia Pohjana kesämatkailustrategialle on vuosille 2004 2007 laadittu MEKin toimintastrategia, jossa MEKin päätuoteryhmät määritellään.

Lisätiedot

MILLÄ TUOTTEILLA JA MILLE MARKKINOILLE? 28.11.2007 Ari Ålander Markkinointijohtaja Keski-Suomen matkailu

MILLÄ TUOTTEILLA JA MILLE MARKKINOILLE? 28.11.2007 Ari Ålander Markkinointijohtaja Keski-Suomen matkailu MILLÄ TUOTTEILLA JA MILLE MARKKINOILLE? 28.11.2007 Ari Ålander Markkinointijohtaja Keski-Suomen matkailu K-S MATKAILUN KEHITTÄMISEN TAVOITTEET VUODELLE 2013 alueellisen matkailutulon kasvattaminen 5% vuodessa

Lisätiedot

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäneuvos Marja Kokkonen MMM/LVO/MBY Puuta liikkeelle ja luontopolitiikkaa luottamuksella seminaari 14.10.2015

Lisätiedot

MONIPUOLISEN BIOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÄ

MONIPUOLISEN BIOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÄ MONIPUOLISEN BIOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÄ ME OLEMME METSÄHALLITUS VASTUUTA YMPÄRISTÖSTÄ JA YHTEISKUNNASTA Metsähallitus on valtion liikelaitos, joka tuottaa luonnonvara-alan palveluja monipuoliselle asiakaskunnalle

Lisätiedot

Rokua Geopark: tavoitteet, toiminta ja tuloksia Toiminnanjohtaja Vesa Krökki

Rokua Geopark: tavoitteet, toiminta ja tuloksia Toiminnanjohtaja Vesa Krökki Rokua Geopark: tavoitteet, toiminta ja tuloksia Toiminnanjohtaja Vesa Krökki Rokua Geopark Suomen ensimmäinen ja Maailman pohjoisin Geopark Rokua Geopark Jäsenyys lokakuussa 2010 Teema: Jääkauden perintö

Lisätiedot

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke Saimaa Geopark valmisteluhanke Geopark Saimaalle -seminaari 4.11. 2014 projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Saimaa geomatkailukohteeksi - miksi? Saimaalla on kansainvälisestikin katsottuna ainutlaatuinen

Lisätiedot

Kuusamo-Lapland. Matkailun kansainvälistymisstrategia ja toimijoiden alueellinen yhteistyö

Kuusamo-Lapland. Matkailun kansainvälistymisstrategia ja toimijoiden alueellinen yhteistyö Kuusamo-Lapland Matkailun kansainvälistymisstrategia ja toimijoiden alueellinen yhteistyö Hyvinvointia meille ja muille seminaari Jyväskylän Paviljonki 26.10.2009 Toimitusjohtaja Mika Perttunen Arvomme

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MATKAILUN

KANTA-HÄMEEN MATKAILUN KANTA-HÄMEEN MATKAILUN STRATEGINEN JATKOSELVITYS VAIHE III CreaMentors Oy 2008 Strategian laadintaprosessi Toimijahaastattelut -matkailutoimijat -kehittäjät -päättäjät -rahoittajat Visio 2015 Toimenpideohjelma

Lisätiedot

Maakunnan identiteetti ja institutionalisoituminen. Uusimaa 2.0 Roadshow Lauri Kuukasjärvi

Maakunnan identiteetti ja institutionalisoituminen. Uusimaa 2.0 Roadshow Lauri Kuukasjärvi Maakunnan identiteetti ja institutionalisoituminen Uusimaa 2.0 Roadshow Lauri Kuukasjärvi 17.5.2018 Identiteetti Rakentuu kollektiivisista käytännöistä alueelta tai sen ulkopuolelta. Voi rakentua bottom-up

Lisätiedot

Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014. Tea Laitimo 3/19/2014 www.kehy.fi

Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014. Tea Laitimo 3/19/2014 www.kehy.fi Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014 Tea Laitimo Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy Perustettu vuonna 1982, alansa pioneeri Osakkaana on yhteensä 33 yritystä ja yhteisöä Imatra, Rautjärvi, Ruokolahti Palvelua

Lisätiedot

PALVELURAKENNE JA - INFRASTRUKTUURI Professori Markku Virtanen Yrittäjyys Pienyrityskeskus

PALVELURAKENNE JA - INFRASTRUKTUURI Professori Markku Virtanen Yrittäjyys Pienyrityskeskus PALVELURAKENNE JA - INFRASTRUKTUURI 8.12.2010 Professori Markku Virtanen Yrittäjyys Pienyrityskeskus Explore Experiencing local food resources in the Nordic Countries http://www.nordicinnovation.net/prosjekt.cfm?id=1-4415-269

Lisätiedot

KATSE POHJOISEEN Itä- ja Pohjois-Suomi -työryhmän raportti

KATSE POHJOISEEN Itä- ja Pohjois-Suomi -työryhmän raportti KATSE POHJOISEEN Itä- ja Pohjois-Suomi -työryhmän raportti 11.1.2013 Itä- ja Pohjois-Suomi -työryhmän raportin luovutustilaisuus Puheenjohtaja Jouni Backman Työryhmän kokoonpano Työryhmän toimikausi: 22.8.2011

Lisätiedot

Kaupan liitto 26.10.2011

Kaupan liitto 26.10.2011 Kaupan liitto 26.10.2011 MIKKO KNUUTTILA TOIMINUT DIGITAALISEN MARKKINOINNIN JA SÄHKÖISEN KAUPANKÄYNNIN KEHITYS- JA JOHTOTEHTÄVISSÄ YLI 10 VUOTTA VIIMEISIMPÄNÄ VASTANNUT DNA:N DIGIMARKKINOINNISTA JA 1.

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Kirkonkylien mahdollisuudet ja eheyttävä yhdyskuntasuunnittelu

Kirkonkylien mahdollisuudet ja eheyttävä yhdyskuntasuunnittelu Kirkonkylien mahdollisuudet ja eheyttävä yhdyskuntasuunnittelu Maa- ja metsätalousministeriö / YTR projekti (2010-12) Itä-Suomen yliopisto Historian ja maantieteen laitos / Ympäristöpolitiikka Karjalan

Lisätiedot

Karjaanjoen vesistöalueen lähiruokakonseptit keinona Itämeren puhdistamisessa

Karjaanjoen vesistöalueen lähiruokakonseptit keinona Itämeren puhdistamisessa Karjaanjoen vesistöalueen lähiruokakonseptit keinona Itämeren puhdistamisessa Novagon Sparrausfoorumi 13.03.2012 Lauri Hietaniemi, Green Net Finland ry Trendejä ja lähtökohtia 1/2 Ilmastomuutoksen seurauksena

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Kestävä matkailu suojelualueilla Matti Tapaninen

Kestävä matkailu suojelualueilla Matti Tapaninen Kestävä matkailu suojelualueilla Matti Tapaninen METSÄHALLITUS 160 VUOTTA METSÄHALLITUS - MONIALAINEN OSAAJA VASTUUTA IHMISISTÄ, YMPÄRISTÖSTÄ JA YHTEISKUNNASTA Käytämme, hoidamme ja suojelemme valtion

Lisätiedot

: : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella

: : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella : : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella : : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängöllä Projektin nimi lyhentyy toteutusalueesta ja päättymisvuodesta:

Lisätiedot

KULTTUURITUOTANNON YHTEYS MATKAILUUN

KULTTUURITUOTANNON YHTEYS MATKAILUUN KULTTUURITUOTANNON YHTEYS MATKAILUUN Pekka Uotila Kulttuuri kyydittää -raportti http://tuottaja2020.metropolia.fi/ KULTTUURITUOTTAJA Välittäjäammatti Kulttuurikokemus, -taito, -asenne ja -tieto Tuotantokokemus,

Lisätiedot

#visitkauppi. Työryhmä Risto Vainio, Pasi Kaarne, Laura Lehtinen 2019

#visitkauppi. Työryhmä Risto Vainio, Pasi Kaarne, Laura Lehtinen 2019 #visitkauppi Työryhmä Risto Vainio, Pasi Kaarne, Laura Lehtinen 2019 Olemme tehneet yhteistyötä muiden ryhmien, kuten Koilliskulkijat, kanssa. Kaupin kehittäminen vertaissuunnittelussa on mielestämme arvopohjaltaan

Lisätiedot

Saimaa maailmanperintökohteeksi ja matkailu kansainväliselle kasvu-uralle?

Saimaa maailmanperintökohteeksi ja matkailu kansainväliselle kasvu-uralle? TIEDOTE 26.08.2013 Saimaa maailmanperintökohteeksi ja matkailu kansainväliselle kasvu-uralle? - Mikä ihana matka, mikä jumalainen järviluonto, yksi maailman ihmeistä, ylistivät kansainväliset höyrylaivamatkailijat

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 2013 Keski-Suomen Matkailuparlamentti 29.11.2006 Merja Ahonen Kehittämisohjelman kokoaminen Kehittämisohjelma tehdään yhteistyössä kehitys- ja kasvuhaluisten

Lisätiedot

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Maija Saraste Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kirjastotapaaminen Saransk 7.10.2011 1 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeenlinna

Lisätiedot

Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geomatkailukohteeksi -kehittämishankkeen loppuun saattaminen

Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geomatkailukohteeksi -kehittämishankkeen loppuun saattaminen Kunnanhallitus 59 09.05.2016 Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geomatkailukohteeksi -kehittämishankkeen loppuun saattaminen 1075/14/2016 Khall 09.05.2016 59 Valmistelija: hallintojohtaja Virpi

Lisätiedot

OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA. myös uudella ohjelmakaudella?

OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA. myös uudella ohjelmakaudella? OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA myös uudella ohjelmakaudella? Etelä-Suomen työllisyys llisyys- ja kilpailukyky tavoite Etelä-Suomen EAKR - toimenpideohjelma 2007 2013 EK 5.3.2007 Ohjelman määrälliset

Lisätiedot

Järjestöjen rooli hyvinvoinnin toimijoina

Järjestöjen rooli hyvinvoinnin toimijoina Järjestöjen rooli hyvinvoinnin toimijoina Lauri Korkeaoja Hallituksen puheenjohtaja Teemat 1) Järjestöt Suomessa 2) Sosiaali ja terveyssektorin erityispiirteitä suomalaisessa yhteiskunnassa 3) Sote järjestöt

Lisätiedot

Saimaannorppa ja verkkokalastuskielto Tiedotustilaisuus. Maakuntajohtaja Matti Viialainen Etelä-Savon maakuntaliitto 14.4.2010

Saimaannorppa ja verkkokalastuskielto Tiedotustilaisuus. Maakuntajohtaja Matti Viialainen Etelä-Savon maakuntaliitto 14.4.2010 Saimaannorppa ja verkkokalastuskielto Tiedotustilaisuus Maakuntajohtaja Matti Viialainen Etelä-Savon maakuntaliitto 14.4.2010 Taustaksi Saimaan alueen maakunnat haluavat osallistua ja vaikuttaa saimaannorpan

Lisätiedot

Vetovoimaa ja kestävää laatua matkailuun! SEKES Kesäpäivät Imatra 22.8.2012. www.kehy.fi

Vetovoimaa ja kestävää laatua matkailuun! SEKES Kesäpäivät Imatra 22.8.2012. www.kehy.fi Vetovoimaa ja kestävää laatua matkailuun! SEKES Kesäpäivät Imatra 22.8.2012 Tilannekuva Matkailu on meille strateginen valinta. o Haluamme olla jälleen vetovoimainen matkailualue. Työtä tehdään yhdessä

Lisätiedot

Päijät-Hämeen liitto. Regional Council of Päijät-Häme Marja Koivula

Päijät-Hämeen liitto. Regional Council of Päijät-Häme Marja Koivula Päijät-Hämeen liitto Regional Council of Päijät-Häme Marja Koivula Tulevaisuus 2016-2040 Päijät-Häme 2040 Päijät-Hämeen liitto Päijät-Hämeen liitto Kenen tuotosta? Kolme maakuntahallitusta ja Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Teemat Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Hyvinvointi, liikunta ja rauha Elävät ruukkimiljööt Tarinat ja kulttuuri Ruoka Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Monipuolinen Monipuolinen Markkinointi

Lisätiedot

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisstrategia 2014-2020 Sivu 1 9.6.2014 Toiminta-alue 43 930 asukasta 5 554 km 2 Sivu 2 9.6.2014 MMM, Mavi Kunnat kuntaraha 20% ELY-keskus yhteistyö Leader-ryhmä -tj.

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

JUJUPRIX 2015. Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy. kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota.

JUJUPRIX 2015. Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy. kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota. JUJUPRIX 2015 Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota.fi Tampere matkailukohteena. Tampere on Pohjoismaiden suurin

Lisätiedot

Saimaa- Elämyksellistä järviluontoa puhtaimmillaan

Saimaa- Elämyksellistä järviluontoa puhtaimmillaan Saimaa- Elämyksellistä järviluontoa puhtaimmillaan Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa, Saimaalla, avautuu metsien rauha ja järviluonnon monet kasvot. Suomalaisuutta aidoimmillaan. Saimaa on ollut myötätuulessapaljon

Lisätiedot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot 2015 Botniastrategia Kansainvälinen Nuorekas Vahva pedagoginen osaaminen Korkea teknologia Toiminnallinen yhteistyö Mikro- ja pk-yrittäjyys Vaikuttavuus Arvostettu aikuiskoulutus Tutkimus ja innovaatiot

Lisätiedot

Matkailun ajankohtaista. Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu

Matkailun ajankohtaista. Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu Matkailun ajankohtaista Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu Kansainvälinen matkailu 2013 = 52 miljoonaa matkailijaa enemmän kun 2012 Lähde: UNWTO Euroopan yöpymisvuorokausia 1-9/2014 alustavia

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

Pohjois-Savon metsäbiotalous

Pohjois-Savon metsäbiotalous n metsäbiotalous ssa metsäbiotaloudella on merkittävä aluetaloudellinen rooli Metsäbiotalous muodostaa 40 % maakunnan biotalouden tuotoksesta. Biotaloudessa tärkein sektori on elintarviketeollisuus. Metsäbiotalouden

Lisätiedot

Vesistöt ja maakunnallinen kehittäminen

Vesistöt ja maakunnallinen kehittäminen Vesistöt ja maakunnallinen kehittäminen Satavesi 10 vuotta ohjelmakokous 2012 Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto 22.11.2012 Satakunta yksi Suomen 19 maakunnasta monia kansallisesti ja jopa

Lisätiedot

ATTRACTIVE OULU REGION 2018

ATTRACTIVE OULU REGION 2018 Matkailullisesti monipuolinen kansainvälistyvä Oulun alue ATTRACTIVE OULU REGION 2018 1.9.2015-31.8.2018 HUMANPOLIS OY Matkailullisesti monipuolinen Kansainvälistyvä Oulun alue, ATTRACTIVE OULU REGION

Lisätiedot

Stopover Finland HELI MENDE

Stopover Finland HELI MENDE Stopover Finland Matkailun tiekartta 2015-2025 Yhdessä enemmän kasvua ja uudistumista Suomen matkailuun - strategiset projektit eli ns. kärkihankkeet käyntiin Matkailun strategisen ohjelman valmistelu

Lisätiedot

Taloudellinen tuki matkailuun ja kauppaan Suomessa

Taloudellinen tuki matkailuun ja kauppaan Suomessa p08finlandefi 16/12/03 08:22 Page 1 Yritystoimintajulkaisut Taloudellinen tuki matkailuun ja kauppaan Suomessa PARASTA VASTINETTA EUROOPAN UNIONIN RAHOILLE EU:n rakennerahastot pienille ja keskisuurille

Lisätiedot

MASTER PLAN. Unohdettu suunnitelma. Rositsa Bliznakova

MASTER PLAN. Unohdettu suunnitelma. Rositsa Bliznakova MASTER PLAN Rositsa Bliznakova etela-konnevesi.fi/master-plan/ suunniteltiin Rautalammin Konneveden matkailualueen palveluvarustusta, sekä otettiin suuntaa tulevaisuuden matkailullisiin ja virkistyskäytöllisiin

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi

Lisätiedot

Yksityisteiden rakentaminen ja ylläpito. Tiina Walin-Jatkola tieisännöitsijä Lapin 57. Metsätalouspäivät Levi

Yksityisteiden rakentaminen ja ylläpito. Tiina Walin-Jatkola tieisännöitsijä Lapin 57. Metsätalouspäivät Levi Yksityisteiden rakentaminen ja ylläpito Tiina Walin-Jatkola tieisännöitsijä Lapin 57. Metsätalouspäivät Levi 6.2.2015 Minun metsäni _ minun tieni Junan tuomana länsi-lappiin v. 1999 koti ja loma-asunto

Lisätiedot

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO hankesuunnitelma Sisällys 1. Tausta... 3 2. Päätavoitteet... 3 3. Toimintasuunnitelma... 4 4. Ohjausryhmä... 5 5. Johtotyhmä... 6 6. Henkilöstö... 6 7. Kustannukset ja rahoitus...

Lisätiedot

Matkailun merkitys ja edistäminen Kirkkonummella

Matkailun merkitys ja edistäminen Kirkkonummella Matkailun merkitys ja edistäminen Kirkkonummella Kimmo Hyrsky vs. elinkeinotoimenjohtaja Kirkkonummi 29.11.2013 4.12.2013 Kimmo Hyrsky 1 Matkailuelinkeinot Kirkkonummella (1) Profiloiduttu entistä enemmän

Lisätiedot

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Jaakko Lehtonen, Executive Vice President 5.2.2015 2 JAAKKO LEHTONEN Ulkomaiset yöpymiset matkailun suuralueittain 2013 20 % 25 % 18 % 38 % Rannikko ja saaristo,

Lisätiedot

All the truth about FINLAND

All the truth about FINLAND All the truth about FINLAND STOP in Finland - lehden Koko totuus Suomesta - näyttelypaikan tavoitteena on esitellä Suomen matkailumahdollisuuksia ja vahvistaa Suomen imagoa suosittuna matkailukohteena.

Lisätiedot

Matkailun ja kaivostoiminnan rinnakkaiselo

Matkailun ja kaivostoiminnan rinnakkaiselo KUVA KUVA KUVA Matkailu perustuu puhtaaseen luontoon Matkailun ja kaivostoiminnan rinnakkaiselo Jyväskylä 23.11.2016 Timo Lappi KUVA Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011 Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 2 Jorma Turunen toimitusjohtaja 3 Globaali rakennemuutos siirtää työtä ja pääomia Aasiaan Teollisuustuotannon jakauma maailmassa 1950-2009

Lisätiedot

TÄYTTÄ ELÄMÄÄ PÄIJÄNTEEN RANNALLA TULEVAISUUDEN EDELLÄKÄVIJÄ

TÄYTTÄ ELÄMÄÄ PÄIJÄNTEEN RANNALLA TULEVAISUUDEN EDELLÄKÄVIJÄ TÄYTTÄ ELÄMÄÄ PÄIJÄNTEEN RANNALLA TULEVAISUUDEN EDELLÄKÄVIJÄ JYKES KIINTEISTÖT OY:N TOIMINTA Merkittävä toimitilojen ja yrityspuistoalueiden kehittämiseen ja omistamiseen keskittynyt toimija Jyväskylän

Lisätiedot

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke TechnoGrowth 2020 Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Hanketiedot Hankkeen nimi: TechnoGrowth 2020 teknologia- ja energia-alan

Lisätiedot

Keski-Suomen matkailustrategia 2020. Keski-Suomen matkailuhallitus 14.2.2013

Keski-Suomen matkailustrategia 2020. Keski-Suomen matkailuhallitus 14.2.2013 Keski-Suomen matkailustrategia 2020 Keski-Suomen matkailuhallitus 14.2.2013 Vanhan (2005) matkailustrategian tavoitteet peruslähtökohtana yrityslähtöisyys, julkinen sektori toimii edellytysten luojana

Lisätiedot

Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne

Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne Teemu Ahola Digitaaliset kokoelmat Avoimempi Pohjola seminaari 10.2.2016 Suomen kansallismuseo Valtakunnallinen tallennustyönjako: tausta ja

Lisätiedot

Päijänne unescon biosfäärialueeksi

Päijänne unescon biosfäärialueeksi Päijänne unescon biosfäärialueeksi BIOSFÄÄRI- TUNNUKSESTA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA YRITYKSILLE ProPäijänne-yhdistyksen, Muuramen kunnan ja yrittäjien aloitteesta Päijänteelle tavoitellaan kansainvälisesti

Lisätiedot

Lapin matkailun kehitys ja strategia 2015-2018. Satu Luiro Matkailuasiantuntija Lapin liitto

Lapin matkailun kehitys ja strategia 2015-2018. Satu Luiro Matkailuasiantuntija Lapin liitto Lapin matkailun kehitys ja strategia 2015-2018 Satu Luiro Matkailuasiantuntija Lapin liitto ONNEKSI OLKOON! Lapin matkailuparlamentti 50 vuotta! Vuonna 1965: Monipuoliselle matkailukeskukselle asetettavat

Lisätiedot

MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com

MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com MEK VisitFinland ensisijaisia tehtäviä: Suomen maabrändin luominen ja sitä

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia. Mika Aalto Kehittämispäällikkö Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma

Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia. Mika Aalto Kehittämispäällikkö Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia Mika Aalto Kehittämispäällikkö Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Sisältö 1. Biotalous on talouden seuraava aalto 2. Biotalouden

Lisätiedot

Matkailukoordinaattori alueellisen yhteistyön edistäjänä

Matkailukoordinaattori alueellisen yhteistyön edistäjänä Matkailukoordinaattori alueellisen yhteistyön edistäjänä Miksi Länsi-Uusimaa, miksei kaikki kunnat erikseen? Länsi- Uusimaa Lahti Region Lahti, Asikkala, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Nastola,

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010

VIESTINTÄSUUNNITELMA LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010 LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010 Lapin muotoiluohjelman valmistelu Viestinnän tavoite INNOVATIIVISTA MUOTOILUA LAPPILAISILLE HYVINVOINTIA - varmistaa Lapin muotoiluohjelman tunnettuus -

Lisätiedot

Yöpymismäärien kehitys* (Tilastokeskuksen tilastoima rekisteröidyissä majoitusliikkeissä)

Yöpymismäärien kehitys* (Tilastokeskuksen tilastoima rekisteröidyissä majoitusliikkeissä) 1 Matkailu Yöpymismäärien kehitys* (Tilastokeskuksen tilastoima rekisteröidyissä majoitusliikkeissä) 300000 250000 200000 150000 Kotimaiset Ulkomaiset ilman Venäjää Venäjä 100000 50000 0 2010 2011 2012

Lisätiedot

Monikäyttömetsätalous valtion mailla. PMA 28.9.2012 Pohtimolampi MMT, aluejohtaja Kii Korhonen

Monikäyttömetsätalous valtion mailla. PMA 28.9.2012 Pohtimolampi MMT, aluejohtaja Kii Korhonen Monikäyttömetsätalous valtion mailla PMA 28.9.2012 Pohtimolampi MMT, aluejohtaja Kii Korhonen 1 Metsähallituksen maat ja vedet Monikäyttömetsätaloutta 3,5 milj. ha (Lappi 1,9 ) Soita, lakimetsiä yms metsätalouden

Lisätiedot

KEHITTÄMIS- HANKKEET 26.4.2016

KEHITTÄMIS- HANKKEET 26.4.2016 KEHITTÄMIS- HANKKEET 26.4.2016 KÄYNNISSÄ OLEVAT HANKKEET Naturpolis päätoteuttajana Toteutusaika Rahoitus Budjetti Yrityksiä mukana Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle 1.4.2015-31.1.2018

Lisätiedot

Kulttuuriperinnöstä eväitä tähän päivään ja tulevaan. Etelä-Savon maakuntapäivä 14.5.2012 Savonlinna Projektipäällikkö Pia Puntanen

Kulttuuriperinnöstä eväitä tähän päivään ja tulevaan. Etelä-Savon maakuntapäivä 14.5.2012 Savonlinna Projektipäällikkö Pia Puntanen Kulttuuriperinnöstä eväitä tähän päivään ja tulevaan Etelä-Savon maakuntapäivä 14.5.2012 Savonlinna Projektipäällikkö Pia Puntanen Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelma -hanke Vetovoimainen kasvukeskus

Lisätiedot

Kuinka suuri vesistöalue voidaan tehdä tunnetuksi? Topiantti Äikäs Dos., FT Oulun yliopisto, maantieteen laitos 23.3.2010, Imatran kylpylä

Kuinka suuri vesistöalue voidaan tehdä tunnetuksi? Topiantti Äikäs Dos., FT Oulun yliopisto, maantieteen laitos 23.3.2010, Imatran kylpylä Kuinka suuri vesistöalue voidaan tehdä tunnetuksi? Topiantti Äikäs Dos., FT Oulun yliopisto, maantieteen laitos 23.3.2010, Imatran kylpylä Päivän aiheet: Ihmeellinen imago: suhde mielikuvaan ja brandiin

Lisätiedot