LAITA TÄHÄN OMA KUVASI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAITA TÄHÄN OMA KUVASI"

Transkriptio

1 KOULUSTA TYÖHÖN LAITA TÄHÄN OMA KUVASI MINUN SIIRTYMÄTILANTEIDEN SUUNNITELMANI ITÄ-SUOMEN LÄÄNINHALLITUS Sivistysosasto EUROOPAN YHTEISÖ Rakennerahastot

2 Koulusta työhön - minun siirtymätilanteiden suunnitelmani Työryhmä Ari Finne Anu Hagman Merja Hyytiäinen Mari Pekkarinen Sanna Saastamoinen Liisa Varis Aino Äikäs The Picture Communication Symbols by Mayer-Johnson LLC. All Rights Reserved Worldwide. Used with permission. Boardmaker TM is a trademark of Mayer-Johnson LLC. Mayer-Johnson LLC P.O. Box 1579 Solana Beach, CA USA Phone: Fax: mayerj@mayer-johnson.com Web site: www. mayer-johnson.com Julkaisija Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskus Taitto ja ulkoasu Lasse Reijonen Joensuun yliopistopaino Joensuu 2007 ISBN

3 Sisällysluettelo MINÄ Henkilötietoni Tärkeät ihmiset Minä yksilönä Koulutus Työharjoittelut PERUSKOULU Peruskoulu Tehtäviä opettajalle Minun unelmatyöni Työtaitojen kuvaus Tarkennettu urasuunnitelma Työharjoittelu - sopimus - arviointi Mitä olen oppinut? Peruskoulun jälkeen TOISEN ASTEEN KOULUTUS VALMENTAVA I VALMENTAVA II Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Tehtäviä opettajalle Minun unelmatyöni Työtaitojen kuvaus Tarkennettu urasuunnitelma Työharjoittelu - sopimus - arviointi Mitä olen oppinut? Valmentava I -koulutuksen jälkeen Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Tehtäviä opettajalle Minun unelmatyöni Työtaitojen kuvaus Tarkennettu urasuunnitelma Koulusta työhön Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

4 Työharjoittelu - sopimus - arviointi Mitä olen oppinut? Valmentava II -koulutuksen jälkeen AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Ammatillinen peruskoulutus Tehtäviä opettajalle Minun unelmatyöni Työtaitojen kuvaus Tarkennettu urasuunnitelma Työssäoppiminen - sopimus - arviointi Mitä olen oppinut? Ammatillisen peruskoulutuksen jälkeen TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Työ- ja päivätoiminta Tehtäviä opettajalle Minun unelmatyöni Työtaitojen kuvaus Tarkennettu urasuunnitelma Työharjoittelu - sopimus - arviointi Mitä olen oppinut? TYÖ Työ Työharjoittelu - sopimus - arviointi Työpaikka Koulusta työhön Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

5 KOULUSTA TYÖHÖN minun siirtymätilanteiden suunnitelmani Materiaalipaketin käyttäjälle: Koulusta työhön -kansion kehittämisen lähtökohtana on ollut herättää kehitysvammaiset nuoret miettimään itse omaa tulevaisuuttaan ja tekemään sitä koskevia ratkaisuja niissä puitteissa kun se on mahdollista ja turvallista. Kansioon kootaan kaikki oleellinen tieto nuoren tulevaisuuden suunnitelmista, opiskeluista ja työharjoitteluista. Koulusta työhön -kansio kulkee nuoren mukana hänen uusiin toimintaympäristöihin, jolloin nuoren kanssa toimivat ihmiset saavat kootusti tietoa nuoren historiasta. Koulusta työhön -kansio on siis tarkoitettu kehitysvammaisten nuorten tulevaisuuden suunnitelmien esiinnostamiseen. Lisäksi kansion on tarkoituksena olla avuksi siirtymävaiheita suunniteltaessa, toteutettaessa ja seurattaessa. Kansion avulla saadaan jatkuvuutta ja suunnitelmallisuutta tulevaisuuden suunnitteluun ja työntekijäksi kasvamiseen yksilöllisellä tavalla. Koulusta työhön -materiaalipaketti on laadittu Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA) -hankkeen työryhmässä. Työryhmään on kuulunut kehitysvammaisten ohjaajia, erityisopettajia sekä VAVA -hankkeen toimijoita. Kansion aiheiksi on valittu asioita, jotka he ovat kokeneet tärkeiksi kehitysvammaisten nuorten tulevaisuuden suunnittelua ja siirtymävaiheita ajatellen. Materiaalipakettiin sisältyy: - ohjeistus opettajalle/ohjaajalle - Koulusta työhön -kansio - Koulusta työhön -CD-levy, joka sisältää sekä kansion materiaalin että ohjeistuksen opettajalle/ohjaajalle. Koulusta työhön -cd-levyä voi tilata osoitteesta: Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskus Tarja Kärkkäinen PL 111, Joensuu (013) , tarja.karkkainen@joensuu.fi Mukavia hetkiä Koulusta työhön -materiaalin käyttämiseen toivottaen Ari Finne Sanna Saastamoinen Anu Hagman Liisa Varis Merja Hyytiäinen Aino Äikäs Mari Pekkarinen Koulusta työhön -materiaalipaketin toteutus on osa Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen hallinnoiman Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA) -hankkeen toimintaa. VAVA -hanketta rahoittavat Itä-Suomen lääninhallitus ja Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja sen toiminta-aika on Koulusta työhön OHJEISTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

6 KOULUSTA TYÖHÖN materiaalipaketin rakenne ja käyttöohjeet KÄYTTÖOHJEET Koulusta työhön- kansio on kehitysvammaisen nuoren oma työkirja, johon hän kokoaa lähipiirinsä avustuksella tulevaisuuden suunnitelmiaan. Kansio on tarkoitettu ensisijaisesti kehitysvammaisen nuoren tulevaisuuden suunnitelmien esiinnostamiseen. Lisäksi kansion on tarkoituksena olla avuksi siirtymävaiheita suunniteltaessa ja toteutettaessa. Tämän vuoksi materiaalissa kiinnitetään vain pintapuolisesti huomiota niihin edellytyksiin ja toimintamalleihin, joiden avulla vammaisen henkilön elämä sujuu laadukkaasti. Tarpeen vaatiessa tällaista materiaali voi liittää kansioon, jolloin se palvelee entistä paremmin omistajaansa. Perusajatuksena tehtävien ja suunnitelmien tekemisessä on kehitysvammaisen henkilön osallistuminen, opettaja/ohjaaja toimii vain kirjoitusapuna. Vaikka kansio on tarkoitettu kehitysvammaiselle nuorelle itselleen, sisältää se tehtäviä ja lomakkeita myös opettajalle/ohjaajalle. Koulusta työhön -materiaali sekä ohjeistus opettajalle/ohjaajalle on koottu tallennettuna tiedosto-muodossa (pdf) CD-levylle. Tiedostosta voidaan valita käyttöön vain tarvittavat sivut ja tulostaa ne käsin täytettäviksi. Sivuja voi tulostaa rajattomasti. RAKENNE Koulusta työhön jakautuu viiteen päälukuun. Niiden kokonaisjäsennys käy parhaiten ilmi sisällysluettelosta. Päälukujen sivut on erotettu toisistaan värein. Tulostettaessa Koulusta työhön -materiaalin sivuja CD-levyltä kannattaa käyttää värillistä tulostusta. Jako viiteen päälukuun perustuu oletetulle kronologisuudelle, mutta henkilön elämänkulku voi toki edetä muussakin järjestyksessä. Tällöin Koulusta työhön -materiaalia voidaan ja tulee käyttää siinä järjestyksessä kuin se henkilön kohdalla on tarkoituksenmukaisinta. Kaikki materiaalin kohdat liittyvät ja limittyvät toisiinsa ja eri luvuissa tarkastellaan samojakin ilmiöitä, vähän eri näkökulmista. Pääluku 1: MINÄ Oransseilla sivuilla tarkastellaan nuorta yksilönä. Pääluvun kolme ensimmäistä alalukua täytetään yhdessä nuoren kanssa. Alaluvut koulutus ja työharjoittelut opettaja/ohjaaja täyttää kooten tiedot nuoren historiasta. Pääluku 2: PERUSKOULU Vihreillä sivuilla tarkastellaan nuoren peruskoulun aikaa. Ensimmäinen alaluku peruskoulu on kuvausta peruskoulusta, joka täytetään yhdessä nuoren kanssa. Toiseen alalukuun tehtäviä opettajalle kirjataan peruskoulun yläluokkien opetussuunnitelma lyhyesti, luetellaan työharjoittelut sekä kuvataan nuoren vahvuudet. Koulusta työhön OHJEISTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

7 Kolmannessa alaluvussa unelmatyöni on tarkoituksena herättää nuori pohtimaan omaa unelmatyötänsä. Ennen unelmatyön pohtimista tutustutaan erilaisiin töihin. Nämä kirjataan ylös. Tämän jälkeen nuori pohtii omaa unelmatyötään ja kertoo siitä piirtäen, kuvin, sanoin, kirjoittaen tai muuten itselle ominaisella tavalla. Toteutuksen voi tehdä myös erilliselle paperille, joka liitetään kansioon. Kuvattu menetelmä on muokattu Timo Spangerin väitöskirjassaan esittelemään malliin Minä tässä ja nyt. Neljännessä alaluvussa työtaitojen kuvaus opettaja kuvaa nuoren työtaitoja. Kuvaus on tärkeää käydä läpi myös nuoren kanssa. Kuvauksen perusteella voidaan tehdä suunnitelma työtaitojen kehittämiseksi. Kolmannen ja neljännen alaluvun tekemisen jälkeen keskustellaan nuoren kanssa hänelle sopivista työtehtävistä ja tehdään lähiajan suunnitelma, jotka kirjataan ylös viidenteen alalukuun tarkennettu urasuunnitelma. Taulukkoon merkitään nuorelle mahdollisia työelämään tutustumis- ja työharjoittelupaikkoja. Kuudennessa alaluvussa työharjoittelu on lomake työharjoittelusopimuksesta. Tämän tilalla voi käyttää myös koulun omaa työharjoittelusopimusta, joka liitetään kansioon. Alaluvussa on myös työharjoittelun arviointilomake, jossa on kysymyksiä sekä nuoren itsearviointiin että työpaikan lähiohjaajan arvioon. Lomakkeet täytetään jokaisesta työharjoittelusta erikseen, jotta pystytään seuraamaan nuoren työtaitojen kehittymistä. Lisää lomakkeita voi tulostaa cd-levyltä. Seitsemännessä alaluvussa Mitä olen oppinut? käydään nuoren kanssa läpi asioita, mitä hän on oppinut peruskoulun ja työharjoitteluiden aikana. Pääluvun kahdeksannessa alaluvussa peruskoulun jälkeen suunnitellaan nuoren kanssa peruskoulun jälkeistä aikaa ja tehdään tulevaisuuden suunnitelmia. Nämä suunnitelmat kirjataan ylös. Pääluku 3: TOISEN ASTEEN KOULUTUS Violetin ja sinisen sävyisillä sivuilla tarkastellaan nuoren toisen asteen koulutuksen aikaista ajanjaksoa. Pääluku jakautuu kolmeen suurempaan kokonaisuuteen; A) ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus (valmentava I), B) työhön ja itsenäiseen elämään valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus (valmentava II) sekä C) ammatillinen peruskoulutus. Näistä osioista täytetään ne, mitä koulutusta nuori suorittaa. Jokainen kokonaisuus on sisällöltään samanlainen. Tämän vuoksi jokaiselle kokonaisuudelle soveltuvat samat käyttöohjeet. Ensimmäinen alaluku on kuvausta koulutuksesta, joka täytetään yhdessä nuoren kanssa. Toiseen alalukuun tehtäviä opettajalle kirjataan koulutuksen ope- Koulusta työhön OHJEISTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

8 tussuunnitelma lyhyesti, luetellaan työharjoittelut/työssäoppimiset sekä kuvataan nuoren vahvuudet. Kolmannessa alaluvussa unelmatyöni on tarkoituksena herättää nuori pohtimaan omaa unelmatyötänsä. Ennen unelmatyön pohtimista käydään läpi erilaisia töitä. Nämä kirjataan ylös. Tämän jälkeen nuori pohtii omaa unelmatyötään ja kertoo siitä piirtäen, kuvin, sanoin, kirjoittaen tai muuten itselle ominaisella tavalla. Toteutuksen voi tehdä myös erilliselle paperille, joka liitetään kansioon. Kuvattu menetelmä on muokattu Timo Spangerin väitöskirjassaan esittelemään malliin Minä tässä ja nyt. Neljännessä alaluvussa työtaitojen kuvaus opettaja kuvaa nuoren työtaitoja. Kuvaus on tärkeää käydä läpi myös nuoren kanssa. Kuvauksen perusteella voidaan tehdä suunnitelma työtaitojen kehittämiseksi. Kolmannen ja neljännen alaluvun tekemisen jälkeen keskustellaan nuoren kanssa hänelle sopivista työtehtävistä ja tehdään lähiajan suunnitelma, jotka kirjataan ylös viidenteen alalukuun tarkennettu urasuunnitelma. Taulukkoon merkitään nuorelle mahdollisia työharjoittelu-/työssäoppimispaikkoja. Kuudennessa alaluvussa on lomake työharjoittelu-/työssäoppimissopimuksesta. Tämän tilalla voi käyttää myös koulun omaa työharjoittelu-/työssäoppimissopimusta, joka liitetään kansioon. Alaluvussa on myös työharjoittelun/työssäoppimisen arviointilomake, jossa on kysymyksiä sekä nuoren itsearviointiin että työpaikan lähiohjaajan arvioon. Lomakkeet täytetään jokaisesta työharjoittelusta/työssäoppimisesta erikseen, jotta pystytään seuraamaan nuoren työtaitojen kehittymistä. Lisää lomakkeita voi tulostaa cd-levyltä. Seitsemännessä alaluvussa Mitä olen oppinut käydään nuoren kanssa läpi asioita, mitä hän on oppinut koulutuksen ja työharjoitteluiden/työssäoppimisten aikana. Pääluvun kahdeksannessa alaluvussa koulutuksen jälkeen suunnitellaan nuoren kanssa koulutuksen jälkeistä aikaa ja tehdään tulevaisuuden suunnitelmia. Nämä suunnitelmat kirjataan ylös. Pääluku 4: TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Keltaisilla sivuilla tarkastellaan nuoren osallistumista työ- ja päivätoimintaan. Ensimmäinen alaluku työ- ja päivätoiminta on kuvausta päivätoiminnasta, joka täytetään yhdessä nuoren kanssa. Toiseen alalukuun tehtäviä ohjaajalle kirjataan alkuarvioinnin yhteenveto, kuvataan nuoren vahvuudet sekä luetellaan työharjoittelu-, avotyö- ja tuetun työn paikat. Kolmannessa alaluvussa unelmatyöni on tarkoituksena herättää nuori pohtimaan omaa unelmatyötänsä. Nuori pohtii ohjatusti omaa unelmatyötään ja kertoo siitä piirtäen, kuvin, sanoin, kirjoittaen tai muuten itselle ominaisella tavalla. Toteutuksen voi tehdä myös erilliselle paperille, joka liitetään kansioon. Kuvattu menetelmä on muokattu Timo Spangerin väitöskirjassaan esittelemään malliin Koulusta työhön OHJEISTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

9 Minä tässä ja nyt. Neljännessä alaluvussa työtaitojen kuvaus ohjaaja kuvaa nuoren työtaitoja. Kuvaus on tärkeää käydä läpi myös nuoren kanssa. Kuvauksen perusteella voidaan tehdä suunnitelma työtaitojen kehittämiseksi. Kolmannen ja neljännen alaluvun tekemisen jälkeen keskustellaan nuoren kanssa hänelle sopivista työtehtävistä ja tehdään lähiajan suunnitelma, jotka kirjataan ylös viidenteen alalukuun tarkennettu urasuunnitelma. Taulukkoon merkitään nuorelle mahdollisia työharjoittelu- ja työkokeilupaikkoja. Kuudennessa alaluvussa työharjoittelu on lomake työharjoittelusopimus. Tämän tilalla voi käyttää myös yksikön omaa työharjoittelusopimusta, joka liitetään kansioon. Alaluvussa on myös työharjoittelun arviointilomake, jossa on kysymyksiä sekä nuoren itsearviointiin että työpaikan lähiohjaa-jan arvioon. Lomakkeet täytetään jokaisesta työharjoittelusta erikseen, jotta pystytään seuraamaan nuoren työtaitojen kehittymistä. Lisää lomakkeita voi tulostaa cd-levyltä. Seitsemännessä alaluvussa Mitä olen oppinut? käydään nuoren kanssa läpi asioita, mitä hän on oppinut työharjoitteluiden aikana. Pääluku 5: TYÖ Punaisilla sivuilla keskitytään nuoren työllistymisen suunnitteluun. Ensimmäiseen alalukuun työ on tarkoitus kirjata ylös nuoren työpaikkaa koskevia toiveita sekä lähiajan toimintasuunnitelma. Toisessa alaluvussa työharjoittelu on lomake työharjoittelusopimus. Tämän tilalla voi käyttää myös yksikön omaa työharjoittelusopimusta, joka liitetään kansioon. Alaluvussa on myös työharjoittelun arviointilomake, jossa on kysymyksiä sekä nuoren itsearviointiin että työpaikan lähiohjaajan arvioon. Lomakkeet täytetään jokaisesta työharjoittelusta erikseen, jotta pystytään seuraamaan nuoren työtaitojen kehittymistä. Lisää lomakkeita voi tulostaa cd-levyltä. Kolmannessa alaluvussa työpaikka kuvataan nuoren työpaikkaa sekä kirjataan ylös työvalmentajan työpaikkavierailut. Koulusta työhön OHJEISTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

10 HENKILÖTIETONI Nimi Kotikunta Syntymäaika Osoite Puhelin ASUN (rastita oikea vaihtoehto) vanhempien kanssa itsenäisesti tukiasunnossa, missä asuntolassa, missä muu, mikä Yhteyshenkilö Yhteystiedot Nimi Osoite VANHEMPANI / HUOLTAJANI / EDUNVALVOJANI (tarpeettomat yliviivataan) Puhelin (koti) Puhelin (työ) Nimi Osoite Puhelin (koti) Puhelin (työ) Koulusta työhön MINÄ Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

11 MUITA MINULLE TÄRKEITÄ HENKILÖITÄ Nimi Yhteystiedot Hän on minulle tärkeä, koska MUITA MINULLE TÄRKEITÄ HENKILÖITÄ Nimi Yhteystiedot Hän on minulle tärkeä, koska MUITA MINULLE TÄRKEITÄ HENKILÖITÄ Nimi Yhteystiedot Hän on minulle tärkeä, koska Koulusta työhön MINÄ Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

12 KOMMUNIKOINTI Päiväys Ilmaisen itseäni Ymmärrän viestisi parhaiten Minulle tärkeitä asioita elämässäni Harrastan Erityisen hyvä olen Muuta Koulusta työhön MINÄ Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

13 KOULUTUS PERUSKOULU Koulun nimi Opettaja Yhteystiedot Peruskoulu suoritettu AMMATILLINEN KOULUTUS Koulun nimi Ohjaava opettaja Yhteystiedot Suoritettu tutkinto Opiskelun kesto Valmistumispäivä AMMATILLINEN KOULUTUS Koulun nimi Ohjaava opettaja Yhteystiedot Suoritettu tutkinto Opiskelun kesto Valmistumispäivä Koulusta työhön MINÄ Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

14 AIEMMAT TYÖHARJOITTELUT, TYÖKOKEILUT JA AVOTYÖPAIKAT Työharjoittelupaikka Työtehtävät Työharjoittelun kesto Ajatuksiani työharjoittelusta Työharjoittelupaikka Työtehtävät Työharjoittelun kesto Ajatuksiani työharjoittelusta Työharjoittelupaikka Työtehtävät Työharjoittelun kesto Ajatuksiani työharjoittelusta Koulusta työhön MINÄ Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

15 TARVITSEMISTANI PALVELUISTA on tehty viimeksi / 20 Paikka palvelusuunnitelma kuntoutussuunnitelma Yhteyshenkilö Yhteystiedot TARVITSEMISTANI PALVELUISTA on tehty viimeksi / 20 Paikka palvelusuunnitelma kuntoutussuunnitelma Yhteyshenkilö Yhteystiedot TARVITSEMISTANI PALVELUISTA on tehty viimeksi / 20 Paikka palvelusuunnitelma kuntoutussuunnitelma Yhteyshenkilö Yhteystiedot Koulusta työhön MINÄ Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

16 PERUSKOULU Peruskouluni nimi Opettajani Yhteystiedot Peruskoulun suorittamisajankohta Kuva koulustani Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

17 TEHTÄVIÄ OPETTAJALLE Lyhyt kuvaus opetussuunnitelmasta Koulutuksen aikaiset työharjoittelupaikat, työtehtävät lyhyesti ja työharjoittelun kesto (arvioinnit kohdassa työharjoittelut) Sanallinen kuvaus nuoresta ja hänen vahvuuksistaan Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

18 MINUN UNELMATYÖNI Päiväys Olen koulussa tutustunut seuraaviin töihin ja ammatteihin: Mitkä ovat toiveeni työuran suhteen? Piirrä, kirjoita tai kerro toiveistasi työuran suhteen. Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

19 TYÖTAITOJEN KUVAUS ENNEN TYÖHARJOITTELUA Arvioitsija Päiväys Onko työtaidoista tehty muita arviointeja? Ei Kyllä, mitä? Kommunikointitaidot Kuinka ymmärrän sanallisia ohjeita? Kuinka ymmärrän kuvallisia ohjeita? Kuinka ymmärrän kirjallisia ohjeita? Kuinka ilmaisen ajatuksia? Kun tarvitsen apua, kuinka toimin? Kuinka tulen toimeen ihmisten kanssa? Kuinka otan vastaan palautetta? Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

20 Päivittäisistä toimista selviytyminen Ruokailu, millaista tukea tarvitsen? WC-käynnit, millaista tukea tarvitsen? Pukeutuminen, millaista tukea tarvitsen? Liikkuminen, millaista tukea tarvitsen? Tiedolliset taidot Rastita sopiva vaihtoehto Lukutaito Luen ja ymmärrän lukemani. Luen yksittäisiä sanoja. Tunnistan kirjaimia. Tunnistan symboleja. Kirjoitustaito Kirjoitan lauseita. Kirjoitan sanoja. kirjoitan yksittäisiä kirjaimia. Kirjoitan tuetun kommunikoinnin menetelmällä (FC). Kirjoitan käyttäen kuvia tai muita symboleja. Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

21 Laskemistaito Osaan suorittaa laskutehtäviä. Osaan laskea. Tunnistan lukumäärä-numero-yhteyden lukumäärään Tunnistan numeroita. saakka. Ajan hallinta Tunnen kellon. Tunnistan tasatunnit. Hahmotan aikaa kuvallisen päiväohjelman avulla. Rahan hallinta Tunnistan rahat. Osaan käyttää rahaa itsenäisesti. Osaan käyttää rahaa avustettuna. Liikkuminen ympäristössä Osaan liikkua itsenäisesti. Osaan liikkua itsenäisesti tuttuja reittejä. Kuljen taksilla. Kuljen avustettuna. Terveydentila Onko sairauksia, jotka voivat vaikuttaa mahdollisesti työtehtäviin? Ei Kyllä, mitä? Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

22 Henkilökohtaiset ominaisuudet työtehtävien suorittamisessa Työtehtävien aloittaminen, millaista tukea tarvitsen? Työtehtävään keskittyminen, millaista tukea tarvitsen? Työtehtävästä toiseen siirtyminen, millaista tukea tarvitsen? Vastuun kantaminen tehtävistä, jotka olen lupautunut hoitamaan; millaista tukea tarvitsen? Taukojen pitäminen työskennellessä, millaista tukea tarvitsen? Oman työn tulosten arviointi, millaista tukea tarvitsen? Millainen on työskentelynopeuteni? Kuinka opin uusia asioita? Millainen on minulle mieluinen työympäristö? Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

23 TARKENNETTU URASUUNNITELMA Päiväys Unelmatyöni Kykyni / vahvuuteni / työtehtävät, joita teen mielelläni: Minulle sopivia työtehtäviä voisivat olla esimerkiksi: Minulle sopivia työharjoittelupaikkoja voisivat olla Yhteydenotot työharjoittelupaikkoihin Työpaikka Yhteydenotot Sovitut asiat Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

24 SOPIMUS TYÖHARJOITTELUSTA 1/2 Täytetään yhdessä nuoren ja työnantajan edustajan kanssa ennen työharjoittelua. Harjoittelija Työharjoittelupaikka Osoite Työharjoittelun tukihenkilö työpaikalla Yhteystiedot Työtehtävät Työajat Työharjoittelun kesto Harjoittelun tavoite Tarvittavat tukitoimenpiteet Ohjauksessa huomioitavaa Avustajan tarve Mahdolliset apuvälineet Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

25 SOPIMUS TYÖHARJOITTELUSTA 2/2 PEREHDYTTÄMINEN Kuvaus oppilaan perehdyttämisestä työtehtäviin: Paikka ja aika.. Allekirjoitukset Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

26 TYÖHARJOITTELUN ARVIOINTI Rastita sopiva vaihtoehto HARJOITTELIJA TYÖPAIKAN LÄHIOHJAAJA Työajat ja työasu Onnistun useimmiten Onnistun toisinaan Vaatii harjoittelua Onnistuu useimmiten Onnistuu toisinaan Vaatii harjoittelua Työaikojen noudattaminen Työvaatetus Sosiaaliset taidot Taito kysyä neuvoa tarvittaessa Yhteistyötaidot Käyttäytyminen työpaikalla Henkilökohtaiset ominaisuudet työssä Ohjeiden noudattaminen Omatoimisuus Taito oppia uutta Motivaatio Pitkäjänteisyys Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

27 Työpaikan lähiohjaajan arvio 1. Työtehtävät, joista harjoittelija suoriutui hyvin: 2. Työtehtävät, joita tulisi vielä harjoitella: 3. Mihin asioihin harjoittelijan tulisi kiinnittää huomiota? Paikka ja aika.. Allekirjoitus Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

28 Itsearviointi Millä mielellä menin töihin? Miksi? Missä työtehtävissä onnistuin mielestäni parhaiten? Mitkä työtehtävät tuntuivat hankalilta? Kiinnostaako tämänkaltainen työ minua tulevaisuudessa? Kyllä Ei Miksi? Paikka ja aika.. Allekirjoitus Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

29 MITÄ OLEN OPPINUT? Mitä asioita olen koulun aikana oppinut? Mitä asioita haluaisin vielä opiskella? Tärkeitä tapahtumia koulussa / kokemuksia ja muistoja koulusta Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

30 LISÄTEHTÄVÄ: Täytetään keskustellen opettajan kanssa. Pohditaan peruskoulun aikaisia työharjoitteluja. Yhteenveto peruskoulun työharjoittelujen jälkeen. Mitä asioita olen oppinut työharjoitteluiden aikana? Mitä asioita haluaisin oppia? Mitä muita ajatuksia minulla on työharjoitteluista? Mikä työharjoittelupaikoista tuntui mielekkäimmältä? Miksi? Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

31 Peruskoulun jälkeen Mitä suunnitelmia minulla on peruskoulun jälkeen? Vaihtoehto 1 Vaihtoehto 2 Olen tutustunut eri opiskeluvaihtoehtoihin. Olen käynyt tutustumiskäynneillä seuraavissa oppilaitoksissa. Olen ollut koulutuskokeilussa. Missä? Olen tutustunut työ- ja päivätoimintaan. Missä? Saan varmistuksen opiskelupaikasta (milloin) Syksyllä aloitan jossa ohjaajanani / opettajanani on Odotuksiani ja ajatuksiani uuden paikan suhteen Koulusta työhön PERUSKOULU Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

32 AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS (valmentava I) Ammatillisen oppilaitoksen nimi Opettajani Opettajan yhteystiedot Koulutus alkaa Koulutus päättyy Kuva koulustani Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

33 TEHTÄVIÄ OPETTAJALLE Lyhyt kuvaus opetussuunnitelmasta Koulutuksen aikaiset työharjoittelupaikat, työtehtävät lyhyesti ja työharjoittelun kesto (arvioinnit kohdassa työharjoittelut) Sanallinen kuvaus nuoresta ja hänen vahvuuksistaan Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

34 MINUN UNELMATYÖNI Päiväys Olen koulussa tutustunut seuraaviin töihin ja ammatteihin: Mitkä ovat toiveeni työuran suhteen? Piirrä, kirjoita tai kerro toiveistasi työuran suhteen. Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

35 TYÖTAITOJEN KUVAUS ENNEN TYÖHARJOITTELUA Arvioitsija Päiväys Onko työtaidoista tehty muita arviointeja? Ei Kyllä, mitä? Kommunikointitaidot Kuinka ymmärrän sanallisia ohjeita? Kuinka ymmärrän kuvallisia ohjeita? Kuinka ymmärrän kirjallisia ohjeita? Kuinka ilmaisen ajatuksia? Kun tarvitsen apua, kuinka toimin? Kuinka tulen toimeen ihmisten kanssa? Kuinka otan vastaan palautetta? Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

36 Päivittäisistä toimista selviytyminen Ruokailu, millaista tukea tarvitsen? WC-käynnit, millaista tukea tarvitsen? Pukeutuminen, millaista tukea tarvitsen? Liikkuminen, millaista tukea tarvitsen? Tiedolliset taidot Rastita sopiva vaihtoehto Lukutaito Luen ja ymmärrän lukemani. Luen yksittäisiä sanoja. Tunnistan kirjaimia. Tunnistan symboleja. Kirjoitustaito Kirjoitan lauseita. Kirjoitan sanoja. kirjoitan yksittäisiä kirjaimia. Kirjoitan tuetun kommunikoinnin menetelmällä (FC). Kirjoitan käyttäen kuvia tai muita symboleja. Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

37 Laskemistaito Osaan suorittaa laskutehtäviä. Osaan laskea. Tunnistan lukumäärä-numero-yhteyden lukumäärään Tunnistan numeroita. saakka. Ajan hallinta Tunnen kellon. Tunnistan tasatunnit. Hahmotan aikaa kuvallisen päiväohjelman avulla. Rahan hallinta Tunnistan rahat. Osaan käyttää rahaa itsenäisesti. Osaan käyttää rahaa avustettuna. Liikkuminen ympäristössä Osaan liikkua itsenäisesti. Osaan liikkua itsenäisesti tuttuja reittejä. Kuljen taksilla. Kuljen avustettuna. Terveydentila Onko sairauksia, jotka voivat vaikuttaa mahdollisesti työtehtäviin? Ei Kyllä, mitä? Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

38 Henkilökohtaiset ominaisuudet työtehtävien suorittamisessa Työtehtävien aloittaminen, millaista tukea tarvitsen? Työtehtävään keskittyminen, millaista tukea tarvitsen? Työtehtävästä toiseen siirtyminen, millaista tukea tarvitsen? Vastuun kantaminen tehtävistä, jotka olen lupautunut hoitamaan; millaista tukea tarvitsen? Taukojen pitäminen työskennellessä, millaista tukea tarvitsen? Oman työn tulosten arviointi, millaista tukea tarvitsen? Millainen on työskentelynopeuteni? Kuinka opin uusia asioita? Millainen on minulle mieluinen työympäristö? Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

39 TARKENNETTU URASUUNNITELMA Päiväys Unelmatyöni Kykyni / vahvuuteni / työtehtävät, joita teen mielelläni: Minulle sopivia työtehtäviä voisivat olla esimerkiksi: Minulle sopivia työharjoittelupaikkoja voisivat olla Yhteydenotot työharjoittelupaikkoihin Työpaikka Yhteydenotot Sovitut asiat Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

40 SOPIMUS TYÖHARJOITTELUSTA 1/2 Täytetään yhdessä nuoren ja työnantajan edustajan kanssa ennen työharjoittelua. Harjoittelija Työharjoittelupaikka Osoite Työharjoittelun tukihenkilö työpaikalla Yhteystiedot Työtehtävät Työajat Työharjoittelun kesto Harjoittelun tavoite Tarvittavat tukitoimenpiteet Ohjauksessa huomioitavaa Avustajan tarve Mahdolliset apuvälineet Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

41 SOPIMUS TYÖHARJOITTELUSTA 2/2 PEREHDYTTÄMINEN Kuvaus opiskelijan perehdyttämisestä työtehtäviin: Paikka ja aika.. Allekirjoitukset Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

42 TYÖHARJOITTELUN ARVIOINTI Rastita sopiva vaihtoehto HARJOITTELIJA TYÖPAIKAN LÄHIOHJAAJA Työajat ja työasu Onnistun useimmiten Onnistun toisinaan Vaatii harjoittelua Onnistuu useimmiten Onnistuu toisinaan Vaatii harjoittelua Työaikojen noudattaminen Työvaatetus Sosiaaliset taidot Taito kysyä neuvoa tarvittaessa Kyky ottaa vastaan palautetta Yhteistyötaidot Käyttäytyminen työpaikalla Henkilökohtaiset ominaisuudet työssä Ohjeiden noudattaminen Omatoimisuus Taito oppia uutta Motivaatio Pitkäjänteisyys Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

43 Työpaikan lähiohjaajan arvio 1. Työtehtävät, joista harjoittelija suoriutui hyvin: 2. Työtehtävät, joita tulisi vielä harjoitella: 3. Mihin asioihin harjoittelijan tulisi kiinnittää huomiota? Paikka ja aika.. Allekirjoitus Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

44 Itsearviointi Millä mielellä menin töihin? Miksi? Missä työtehtävissä onnistuin mielestäni parhaiten? Mitkä työtehtävät tuntuivat hankalilta? Kiinnostaako tämänkaltainen työ minua tulevaisuudessa? Kyllä Ei Miksi? Paikka ja aika.. Allekirjoitus Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

45 MITÄ OLEN OPPINUT? Mitä asioita olen koulutuksen aikana oppinut? Mitä asioita haluaisin vielä opiskella? Tärkeitä tapahtumia opsikelun aikana / kokemuksia ja muistoja koulusta Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

46 LISÄTEHTÄVÄ: Täytetään keskustellen opettajan kanssa. Pohditaan valmentava I -koulutuksen aikaisia työharjoitteluja. Yhteenveto työharjoittelujen jälkeen. Mitä asioita olen oppinut työharjoitteluiden aikana? Mitä asioita haluaisin oppia? Mitä muita ajatuksia minulla on työharjoitteluista? Mikä työharjoittelupaikoista tuntui mielekkäimmältä? Miksi? Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

47 Valmentava I -koulutuksen jälkeen Mitä suunnitelmia minulla on valmentava I -koulutuksen jälkeen? Vaihtoehto 1 Vaihtoehto 2 Koulutus Olen tutustunut eri opiskeluvaihtoehtoihin. Olen käynyt tutustumiskäynneillä seuraavissa oppilaitoksissa. Missä? Olen ollut koulutuskokeilussa. Missä? Työllistyminen Olen tutustunut työ- ja päivätoimintaan. Missä? Asuminen Suunnitelmani asumisen suhteen koulutuksen jälkeen: Saan varmistuksen opiskelupaikasta Syksyllä aloitan (milloin) jossa ohjaajanani / opettajanani on Odotuksiani ja ajatuksiani uuden paikan suhteen Koulusta työhön VALMENTAVA I Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

48 TYÖHÖN JA ITSENÄISEEN ELÄMÄÄN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS (valmentava II) Ammatillisen oppilaitoksen nimi Opettajani Opettajan yhteystiedot Koulutus alkaa Koulutus päättyy Kuva koulustani Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

49 TEHTÄVIÄ OPETTAJALLE Lyhyt kuvaus opetussuunnitelmasta Koulutuksen aikaiset työharjoittelupaikat, työtehtävät lyhyesti ja työharjoittelun kesto (arvioinnit kohdassa työharjoittelut) Sanallinen kuvaus nuoresta ja hänen vahvuuksistaan Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

50 MINUN UNELMATYÖNI Päiväys Olen koulussa tutustunut seuraaviin töihin ja ammatteihin: Mitkä ovat toiveeni työuran suhteen? Piirrä, kirjoita tai kerro toiveistasi työuran suhteen. Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

51 TYÖTAITOJEN KUVAUS ENNEN TYÖHARJOITTELUA Arvioitsija Päiväys Onko työtaidoista tehty muita arviointeja? Ei Kyllä, mitä? Kommunikointitaidot Kuinka ymmärrän sanallisia ohjeita? Kuinka ymmärrän kuvallisia ohjeita? Kuinka ymmärrän kirjallisia ohjeita? Kuinka ilmaisen ajatuksia? Kun tarvitsen apua, kuinka toimin? Kuinka tulen toimeen ihmisten kanssa? Kuinka otan vastaan palautetta? Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

52 Päivittäisistä toimista selviytyminen Ruokailu, millaista tukea tarvitsen? WC-käynnit, millaista tukea tarvitsen? Pukeutuminen, millaista tukea tarvitsen? Liikkuminen, millaista tukea tarvitsen? Tiedolliset taidot Rastita sopiva vaihtoehto Lukutaito Luen ja ymmärrän lukemani. Luen yksittäisiä sanoja. Tunnistan kirjaimia. Tunnistan symboleja. Kirjoitustaito Kirjoitan lauseita. Kirjoitan sanoja. kirjoitan yksittäisiä kirjaimia. Kirjoitan tuetun kommunikoinnin menetelmällä (FC). Kirjoitan käyttäen kuvia tai muita symboleja. Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

53 Laskemistaito Osaan suorittaa laskutehtäviä. Osaan laskea. Tunnistan lukumäärä-numero-yhteyden lukumäärään Tunnistan numeroita. saakka. Ajan hallinta Tunnen kellon. Tunnistan tasatunnit. Hahmotan aikaa kuvallisen päiväohjelman avulla. Rahan hallinta Tunnistan rahat. Osaan käyttää rahaa itsenäisesti. Osaan käyttää rahaa avustettuna. Liikkuminen ympäristössä Osaan liikkua itsenäisesti. Osaan liikkua itsenäisesti tuttuja reittejä. Kuljen taksilla. Kuljen avustettuna. Terveydentila Onko sairauksia, jotka voivat vaikuttaa mahdollisesti työtehtäviin? Ei Kyllä, mitä? Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

54 Henkilökohtaiset ominaisuudet työtehtävien suorittamisessa Työtehtävien aloittaminen, millaista tukea tarvitsen? Työtehtävään keskittyminen, millaista tukea tarvitsen? Työtehtävästä toiseen siirtyminen, millaista tukea tarvitsen? Vastuun kantaminen tehtävistä, jotka olen lupautunut hoitamaan; millaista tukea tarvitsen? Taukojen pitäminen työskennellessä, millaista tukea tarvitsen? Oman työn tulosten arviointi, millaista tukea tarvitsen? Millainen on työskentelynopeuteni? Kuinka opin uusia asioita? Millainen on minulle mieluinen työympäristö? Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

55 TARKENNETTU URASUUNNITELMA Päiväys Unelmatyöni Työtehtävät, joita teen mielelläni: Minulle sopivia työharjoittelupaikkoja voisivat olla Yhteydenotot työharjoittelupaikkoihin Työpaikka Yhteydenotot Sovitut asiat Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

56 SOPIMUS TYÖHARJOITTELUSTA 1/2 Täytetään yhdessä nuoren ja työnantajan edustajan kanssa ennen työharjoittelua. Harjoittelija Työharjoittelupaikka Osoite Työharjoittelun tukihenkilö työpaikalla Yhteystiedot Työtehtävät Työajat Työharjoittelun kesto Harjoittelun tavoite Tarvittavat tukitoimenpiteet Ohjauksessa huomioitavaa Avustajan tarve Mahdolliset apuvälineet Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

57 SOPIMUS TYÖHARJOITTELUSTA 2/2 PEREHDYTTÄMINEN Kuvaus opiskelijan perehdyttämisestä työtehtäviin: Paikka ja aika.. Allekirjoitukset Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

58 TYÖHARJOITTELUN ARVIOINTI Rastita sopiva vaihtoehto Millä mielellä menin töihin? Kuinka käyttäydyin työpaikalla? Kuinka onnistuin työtehtävissä? Mitä töitä tein tänään (kirjoita tai piirrä)? Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

59 Työpaikan lähiohjaajan arvio 1. Harjoittelijan motivaatio työtehtävien tekemiseen 2. Kuinka harjoittelija keskittyy työtehtävien tekemiseen? 3. Käyttäytyminen työpaikalla 4. Tuen tarve työtehtävien tekemisessä 5. Mitä muutoksia tuen tarpeessa on tapahtunut työharjoittelun aikana? 6. Työtehtävät, joista harjoittelija suoriutui hyvin 7. Työtehtävät, joita tulisi vielä harjoitella 8. Mihin asioihin harjoittelijan tulisi kiinnittää huomiota Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

60 MITÄ OLEN OPPINUT? Mitä asioita olen koulutuksen aikana oppinut? Mitä asioita haluaisin vielä opiskella? Tärkeitä tapahtumia opiskelun aikana / kokemuksia ja ajatuksia koulusta Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

61 Valmentava II -koulutuksen jälkeen Mitä suunnitelmia minulla on valmentava II -koulutuksen jälkeen? Vaihtoehto 1 Vaihtoehto 2 Työllistyminen Olen ollut työharjoittelussa opiskelun aikana Jatkuuko työharjoittelu koulutuksen jälkeen? Jos ei jatku, mitä suunnitelmia on työllistymisen edistämiseksi? Olemme keskustelleet siirtymätilanteestani seuraavien henkilöiden kanssa: Mistä asioista sovimme keskustelussa? Alustava viikko-ohjelma koulutuksen jälkeen Asuminen Suunnitelmani asumisen suhteen koulutuksen päätyttyä: Ajatuksia siirtymisestä Mitä odotuksia ja ajatuksia minulla on koulutuksen loppuessa? Koulusta työhön VALMENTAVA II Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

62 AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Ammatillisen oppilaitoksen nimi Koulutusala Luokanvalvoja / ryhmävastaava Hänen yhteystietonsa Koulutus alkaa Koulutus päättyy Valmistun koulutuksen suoritettuani Kuva oppilaitoksestani Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

63 TEHTÄVIÄ OPETTAJALLE Lyhyt kuvaus opetussuunnitelmasta Koulutuksen aikaiset työssäoppimispaikat, työtehtävät ja työssäoppimisjaksojen kesto (arvioinnit kohdassa työharjoittelut) Sanallinen kuvaus nuoresta ja hänen vahvuuksistaan Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

64 MINUN UNELMATYÖNI Päiväys Olen koulussa tutustunut seuraaviin töihin ja ammatteihin: Mitkä ovat toiveeni työuran suhteen? Piirrä, kirjoita tai kerro toiveistasi työuran suhteen. Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

65 TYÖTAITOJEN KUVAUS ENNEN TYÖHARJOITTELUA Arvioitsija Päiväys Onko työtaidoista tehty muita arviointeja? Ei Kyllä, mitä? Kommunikointitaidot Kuinka ymmärrän sanallisia ohjeita? Kuinka ymmärrän kuvallisia ohjeita? Kuinka ymmärrän kirjallisia ohjeita? Kuinka ilmaisen ajatuksia? Kun tarvitsen apua, kuinka toimin? Kuinka tulen toimeen ihmisten kanssa? Kuinka otan vastaan palautetta? Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

66 Päivittäisistä toimista selviytyminen Ruokailu, millaista tukea tarvitsen? WC-käynnit, millaista tukea tarvitsen? Pukeutuminen, millaista tukea tarvitsen? Liikkuminen, millaista tukea tarvitsen? Tiedolliset taidot Rastita sopiva vaihtoehto Lukutaito Luen ja ymmärrän lukemani. Luen yksittäisiä sanoja. Tunnistan kirjaimia. Tunnistan symboleja. Kirjoitustaito Kirjoitan lauseita. Kirjoitan sanoja. kirjoitan yksittäisiä kirjaimia. Kirjoitan tuetun kommunikoinnin menetelmällä (FC). Kirjoitan käyttäen kuvia tai muita symboleja. Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

67 Laskemistaito Osaan suorittaa laskutehtäviä. Osaan laskea. Tunnistan lukumäärä-numero-yhteyden lukumäärään Tunnistan numeroita. saakka. Ajan hallinta Tunnen kellon. Tunnistan tasatunnit. Hahmotan aikaa kuvallisen päiväohjelman avulla. Rahan hallinta Tunnistan rahat. Osaan käyttää rahaa itsenäisesti. Osaan käyttää rahaa avustettuna. Liikkuminen ympäristössä Osaan liikkua itsenäisesti. Osaan liikkua itsenäisesti tuttuja reittejä. Kuljen taksilla. Kuljen avustettuna. Terveydentila Onko sairauksia, jotka voivat vaikuttaa mahdollisesti työtehtäviin? Ei Kyllä, mitä? Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

68 Henkilökohtaiset ominaisuudet työtehtävien suorittamisessa Työtehtävien aloittaminen, millaista tukea tarvitsen? Työtehtävään keskittyminen, millaista tukea tarvitsen? Työtehtävästä toiseen siirtyminen, millaista tukea tarvitsen? Vastuun kantaminen tehtävistä, jotka olen lupautunut hoitamaan; millaista tukea tarvitsen? Millainen on työskentelynopeuteni? Kuinka opin uusia asioita? Millainen on minulle mieluinen työympäristö? Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

69 TARKENNETTU URASUUNNITELMA Päiväys Unelmatyöni Kykyni / vahvuuteni / työtehtävät, joita teen mielelläni: Minulle sopivia työtehtäviä voisivat olla esimerkiksi: Minulle sopivia työssäoppimispaikkoja voisivat olla Yhteydenotot työssäoppimispaikkoihin Työpaikka Yhteydenotot Sovitut asiat Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

70 SOPIMUS TYÖSSÄOPPIMISESTA 1/2 Täytetään yhdessä nuoren ja työnantajan edustajan kanssa ennen työssäoppimisjaksoa. Harjoittelija Työharjoittelupaikka Osoite Työssäoppimisen ohjaaja työpaikalla Yhteystiedot Työtehtävät Työajat Työharjoittelun kesto Harjoittelun tavoite Tarvittavat tukitoimenpiteet Ohjauksessa huomioitavaa Avustajan tarve Mahdolliset apuvälineet Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

71 SOPIMUS TYÖSSÄOPPIMISESTA 2/2 PEREHDYTTÄMINEN Kuvaus opiskelijan perehdyttämisestä työtehtäviin: Paikka ja aika.. Allekirjoitukset Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

72 TYÖSSÄOPPIMISJAKSON ARVIOINTI Rastita sopiva vaihtoehto HARJOITTELIJA TYÖPAIKAN LÄHIOHJAAJA Työajat ja työasu Onnistun useimmiten Onnistun toisinaan Vaatii harjoittelua Onnistuu useimmiten Onnistuu toisinaan Vaatii harjoittelua Työaikojen noudattaminen Työvaatetus Sosiaaliset taidot Taito kysyä neuvoa tarvittaessa Kyky ottaa vastaan palautetta Yhteistyötaidot Käyttäytyminen työpaikalla Henkilökohtaiset ominaisuudet työssä Ohjeiden noudattaminen Omatoimisuus Taito oppia uutta Motivaatio Pitkäjänteisyys Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

73 HARJOITTELIJA TYÖPAIKAN LÄHIOHJAAJA Ammatillinen osaaminen Onnistun useimmiten Onnistun toisinaan Vaatii harjoittelua Onnistuu useimmiten Onnistuu toisinaan Vaatii harjoittelua Työvälineiden hallinta Työskentelyn laatu Oman työn arviointitaito Työympäristöstä huolehtiminen Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

74 Työpaikan lähiohjaajan arvio 1. Työtehtävät, joista harjoittelija suoriutui hyvin: 2. Työtehtävät, joita tulisi vielä harjoitella: 3. Mihin asioihin harjoittelijan tulisi kiinnittää huomiota? Paikka ja aika.. Allekirjoitus Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

75 Itsearviointi Millä mielellä menin töihin? Miksi? Missä työtehtävissä onnistuin mielestäni parhaiten? Mitkä työtehtävät tuntuivat hankalilta? Kiinnostaako tämänkaltainen työ minua tulevaisuudessa? Kyllä Ei Miksi? Paikka ja aika.. Allekirjoitus Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

76 MITÄ OLEN OPPINUT? Mitä asioita olen koulutuksen aikana oppinut? Mitä asioita haluaisin vielä opiskella? Tärkeitä tapahtumia / kokemuksia ja muistoja koulutuksen ajalta Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

77 LISÄTEHTÄVÄ: Täytetään keskustellen opettajan kanssa. Pohditaan ammatillisen koulutuksen aikaisia työssäoppimisjaksoja. Yhteenveto ammatillisen koulutuksen aikaisista työssäoppimisjaksoista Mitä asioita olen oppinut työssäoppimisjaksojen aikana? Mitä asioita haluaisin oppia? Mitä muita ajatuksia minulla on työssäoppimisjaksoista? Mikä työssäoppimisjaksoista tuntui mielekkäimmältä? Miksi? Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

78 Ammatillisen peruskoulutuksen jälkeen Mitä suunnitelmia minulla on koulutuksen jälkeen? Vaihtoehto 1 Vaihtoehto 2 Työllistyminen Olen ollut työharjoittelussa opiskelun aikaan Jatkuuko työharjoittelu kouluksen jälkeen? Jos ei jatku, mitä suunnitelmia on työllistymisen edistämiseksi? Olemme keskustelleet siirtymätilanteestani yhdessä seuraavien henkilöiden kanssa: Mistä asioista sovimme keskustelussa? Alustava viikko-ohjelma koulutuksen jälkeen Asuminen Suunnitelmani asumisen suhteen koulutuksen päätyttyä: Ajatuksia siirtymisestä Mitä odotuksia ja ajatuksia minulla on ammatillisen koulutuksen loppuessa? Koulusta työhön AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

79 TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Yksikön nimi Oma ohjaajani Yhteystiedot Kuvaus työtehtävistäni toimintakeskuksessa Kuvaus viikko-ohjelmastani Toiminta- tai päivätoimintakeskuksen kuva Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

80 TEHTÄVIÄ OHJAAJALLE Ohjaajan suorittaman alkuarvioinnin yhteenveto Ohjaajan sanallinen kuvaus henkilöstä ja tämän vahvuuksista Työharjoittelu- / avotyö- / tuetun työn paikat toimintakeskuksen ulkopuolella Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

81 MINUN UNELMATYÖNI Päiväys Mitkä ovat toiveeni työuran suhteen? Piirrä, kirjoita tai kerro toiveistasi työuran suhteen. Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

82 TYÖTAITOJEN KUVAUS ENNEN TYÖHARJOITTELUA Arvioitsija Päiväys Onko työtaidoista tehty muita arviointeja? Ei Kyllä, mitä? Kommunikointitaidot Kuinka ymmärrän sanallisia ohjeita? Kuinka ymmärrän kuvallisia ohjeita? Kuinka ymmärrän kirjallisia ohjeita? Kuinka ilmaisen ajatuksia? Kun tarvitsen apua, kuinka toimin? Kuinka tulen toimeen ihmisten kanssa? Kuinka otan vastaan palautetta? Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

83 Päivittäisistä toimista selviytyminen Ruokailu, millaista tukea tarvitsen? WC-käynnit, millaista tukea tarvitsen? Pukeutuminen, millaista tukea tarvitsen? Liikkuminen, millaista tukea tarvitsen? Tiedolliset taidot Rastita sopiva vaihtoehto Lukutaito Luen ja ymmärrän lukemani. Luen yksittäisiä sanoja. Tunnistan kirjaimia. Tunnistan symboleja. Kirjoitustaito Kirjoitan lauseita. Kirjoitan sanoja. kirjoitan yksittäisiä kirjaimia. Kirjoitan tuetun kommunikoinnin menetelmällä (FC). Kirjoitan käyttäen kuvia tai muita symboleja. Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

84 Laskemistaito Osaan suorittaa laskutehtäviä. Osaan laskea. Tunnistan lukumäärä-numero-yhteyden lukumäärään Tunnistan numeroita. saakka. Ajan hallinta Tunnen kellon. Tunnistan tasatunnit. Hahmotan aikaa kuvallisen päiväohjelman avulla. Rahan hallinta Tunnistan rahat. Osaan käyttää rahaa itsenäisesti. Osaan käyttää rahaa avustettuna. Liikkuminen ympäristössä Osaan liikkua itsenäisesti. Osaan liikkua itsenäisesti tuttuja reittejä. Kuljen taksilla. Kuljen avustettuna. Terveydentila Onko sairauksia, jotka voivat vaikuttaa mahdollisesti työtehtäviin? Ei Kyllä, mitä? Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

85 Henkilökohtaiset ominaisuudet työtehtävien suorittamisessa Työtehtävien aloittaminen, millaista tukea tarvitsen? Työtehtävään keskittyminen, millaista tukea tarvitsen? Työtehtävästä toiseen siirtyminen, millaista tukea tarvitsen? Vastuun kantaminen tehtävistä, millaista tukea tarvitsen? Taukojen pitäminen työskennellessä, millaista tukea tarvitsen? Oman työn tulosten arviointi, millaista tukea tarvitsen Millainen on työskentelynopeuteni? Kuinka opin uusia asioita? Millainen on minulle mieluinen työympäristö? Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

86 TARKENNETTU URASUUNNITELMA Päiväys Unelmatyöni Kykyni / vahvuuteni / työtehtävät, joita teen mielelläni: Minulle sopivia työtehtäviä voisivat olla esimerkiksi: Minulle sopivia työharjoittelupaikkoja voisivat olla Yhteydenotot työssäoppimispaikkoihin Työpaikka Onko kyseessä Yhteydenotot Sovitut asiat työharjoittelu/ työkokeilu/ työsopimussuhteinen työ? Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

87 SOPIMUS TYÖHARJOITTELUSTA 1/2 Täytetään yhdessä nuoren ja työnantajan edustajan kanssa ennen työssäoppimisjaksoa. Harjoittelija Työharjoittelupaikka Osoite Työharjoittelun tukihenkilö työpaikalla Yhteystiedot Työtehtävät Työajat Työharjoittelun kesto Harjoittelun tavoite Tarvittavat tukitoimenpiteet Ohjauksessa huomioitavaa Avustajan tarve Mahdolliset apuvälineet Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

88 SOPIMUS TYÖHARJOITTELUSTA 2/2 PEREHDYTTÄMINEN Kuvaus harjoittelijan perehdyttämisestä työtehtäviin: Paikka ja aika.. Allekirjoitukset Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

89 TYÖHARJOITTELUN ARVIOINTI Rastita sopiva vaihtoehto HARJOITTELIJA TYÖPAIKAN LÄHIOHJAAJA Työajat ja työasu Onnistun useimmiten Onnistun toisinaan Vaatii harjoittelua Onnistuu useimmiten Onnistuu toisinaan Vaatii harjoittelua Työaikojen noudattaminen Työvaatetuksen asianmukaisuus Sosiaaliset taidot Taito kysyä neuvoa tarvittaessa Kyky ottaa vastaan palautetta Yhteistyötaidot Käyttäytyminen työpaikalla Henkilökohtaiset ominaisuudet työssä Ohjeiden noudattaminen Omatoimisuus Taito oppia uutta Motivaatio Pitkäjänteisyys Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

90 HARJOITTELIJA TYÖPAIKAN LÄHIOHJAAJA Ammatillinen osaaminen Onnistun useimmiten Onnistun toisinaan Vaatii harjoittelua Onnistuu useimmiten Onnistuu toisinaan Vaatii harjoittelua Työvälineiden hallinta Työskentelyn laatu Oman työn arviointitaito Työympäristöstä huolehtiminen Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

91 Työpaikan lähiohjaajan arvio 1. Työtehtävät, joista harjoittelija suoriutui hyvin: 2. Työtehtävät, joita tulisi vielä harjoitella: 3. Mihin asioihin harjoittelijan tulisi kiinnittää huomiota? Paikka ja aika.. Allekirjoitus Koulusta työhön TYÖ- JA PÄIVÄTOIMINTA Vaikeavammaisten yhteiskunnallisen integroitumisen kehittäminen (VAVA)

Koulusta työhön Minun siirtymätilanteiden suunnitelmani

Koulusta työhön Minun siirtymätilanteiden suunnitelmani LAITA TÄHÄN OMA KUVASI La Casina2, Jukka-Pekka Levy 2003. Koulusta työhön Minun siirtymätilanteiden suunnitelmani VAVA II Koulusta työhön - minun siirtymätilanteiden suunnitelmani Työryhmä VAVA Ari Finne

Lisätiedot

MINUN OMA KALENTERIKIRJANI MOKKI

MINUN OMA KALENTERIKIRJANI MOKKI MINUN OMA KALENTERIKIRJANI MOKKI VALOKUVA OPISKELIJAN NIMI Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus MOKKI Minun Oma Kalenteri KIrjani (2. uudistettu versio) Työryhmä Anne Herttuainen Helena Kukkonen

Lisätiedot

Työelämävalmiuksien itsearviointi

Työelämävalmiuksien itsearviointi Työelämävalmiuksien itsearviointi Päivämäärä: / / Uudelleen arvioidaan: / / Nimi: Osoite: Missä alkuarvio tehdään: Syntymäaika: Puhelinnumero: Työhönvalmentaja/ ohjaaja: Palvelu alkoi: Palvelun suunniteltu

Lisätiedot

ARVIOINTIOHJE JA LOMAKKEEN KÄYTTÖ

ARVIOINTIOHJE JA LOMAKKEEN KÄYTTÖ ARVIOINTIOHJE JA LOMAKKEEN KÄYTTÖ Arviointiohje ja lomakkeen käyttö Työryhmä Jukka Vetoniemi Jussi Väänänen The Picture Communication Symbols 1981 2010 by DynaVox Mayer-Johnson LLC. All Rights Reserved

Lisätiedot

Kainuun Sote Palvelusuunnitelma 1 / 5. PL 400 87070 Kainuu 16.7.2013

Kainuun Sote Palvelusuunnitelma 1 / 5. PL 400 87070 Kainuu 16.7.2013 Kainuun Sote Palvelusuunnitelma 1 / 5 Henkilötiedot tulevat tähän kohtaan Pro Consona -tietojärjestelmästä 1 LÄHIOMAINEN (suhde asiakkaaseen) Sukunimi, etunimi Puoliso Vanhempi Lapsi Muu Osoite Puhelinnumero

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Täytetty: PERUSTIEDOT Henkilötiedot Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin: E-mail: Huoltajan yhteystiedot: Opiskelu Ryhmänohjaajan/luokanvalvojan nimi: Mitkä asiat ovat hyvin elämässäsi

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Multian kunta Varhaiskasvatus Päivähoito Lapselle eväät elämään laitetaan ja kirjaksi taitetaan. Yhdessä lapsi, äiti, isä ja hoitoväki näin lapsen hyväksi näki. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA 1 LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero Osoite Osoite Työpaikka ja puhelinnumero

Lisätiedot

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten?

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten? TULOHAASTATTELULOMAKE Tämän lomakkeen tarkoituksena on helpottaa opiskelusi aloitusta ja suunnittelua. Luokanvalvojasi keskustelee kanssasi lomakkeen kysymyksistä ja perehdyttää Sinut ammatillisiin opintoihin.

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA 1 LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Oma kuvani Nimi: Lukuvuosi: Esiopetuspaikka: 2 LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero

Lisätiedot

TYÖHIS. Työelämävalmiudet ja työhön valmentautuminen VAVA II 1

TYÖHIS. Työelämävalmiudet ja työhön valmentautuminen VAVA II 1 TYÖHIS Työelämävalmiudet ja työhön valmentautuminen VAVA II 1 TYÖHIS Työelämävalmiudet ja työhön valmentautuminen Työryhmä Kirsi Frilander Siru Helama Tapio Immonen Eila Jäntti Marjo Juuti-Tavi Kati Karjalainen

Lisätiedot

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012 Anu Anttila Yhteistyö ammatillisen koulutuksen kanssa on kiteytetty viiteen toimintamalliin 1. Työpajalla

Lisätiedot

YKSILÖLLINEN TOIMINTASUUNNITELMA

YKSILÖLLINEN TOIMINTASUUNNITELMA 1 (5) YKSILÖLLINEN TOIMINTASUUNNITELMA Päivätoiminta, erityishuoltolaki 2 Työtoiminta, erityishuoltolaki 2 Työtoiminta, sosiaalihuoltolaki 27e PERUSTIEDOT Nimi Henkilötunnus Osoite Puhelin Kotikunta Yhteyshenkilö

Lisätiedot

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä 10.1.2015 Tero Kujala, ohjaava opettaja, KM, EO 1 Lisäopetusta? Perusopetuksen jälkeen nuorella on mahdollisuus hakeutua lisäopetukseen

Lisätiedot

Hakemus koulutuskokeiluun

Hakemus koulutuskokeiluun Hakemus 1 (5) Hakemus koulutuskokeiluun Koulutuskokeilijan tiedot Sukunimi Etunimet Kutsumanimi Henkilötunnus Äidinkieli Asuinkunta Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Matkapuhelin Sähköposti

Lisätiedot

Yhteenvetosivu. RUORI-itsearviointi

Yhteenvetosivu. RUORI-itsearviointi Yhteenvetosivu RUORI-itsearviointi Tällä sivulla voit tarkastella vastauksiasi ja lähettää ne sähköpostitse, tulostaa tai tallentaa ne pdf-muodossa. Jos haluat muuttaa vastauksiasi, klikkaa tämän sivun

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Täytetty: PERUSTIEDOT Henkilötiedot Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin: E-mail: Huoltajan yhteystiedot: Opiskelu Ryhmänohjaajan/luokanvalvojan nimi: Mitkä asiat ovat hyvin elämässäsi

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Jukka-Pekka Levy, Lacasina 2003 OPETUSSUUNNITELMA TYÖHÖN JA ITSENÄISEEN ELÄMÄÄN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS OPISKELIJAN OSA VALMENTAVA II

Jukka-Pekka Levy, Lacasina 2003 OPETUSSUUNNITELMA TYÖHÖN JA ITSENÄISEEN ELÄMÄÄN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS OPISKELIJAN OSA VALMENTAVA II Jukka-Pekka Levy, Lacasina 2003 OPETUSSUUNNITELMA TYÖHÖN JA ITSENÄISEEN ELÄMÄÄN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS OPISKELIJAN OSA VALMENTAVA II PCS-kuvasymbolien tekijänoikeudet omistaa Mayer- Johnson Inc.,

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen Nuorten Ystävät Perustettu 1907 Keskustoimisto sijaitsee Oulussa Kansalaisjärjestö- ja liiketoimintaa Lastensuojelu-, vammais-, perhekuntoutus-, mielenterveys-, työllistymis- ja avopalveluja sekä kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Kehitysvammaisten päivä- ja työtoiminta. Päivä- tai työtoiminta. Vaikeavammaisten päivätoiminta

Kehitysvammaisten päivä- ja työtoiminta. Päivä- tai työtoiminta. Vaikeavammaisten päivätoiminta ILOMANTSIN KUNTA Perusturvaosasto Vammaispalvelut HAKULOMAKE Kehitysvammaisten päivä- ja työtoiminta 1. HAKIJAN TIEDOT Sukunimi Henkilötunnus Etunimet Puhelinnumero Lähiosoite Postinumero ja postitoimipaikka

Lisätiedot

VAL211 OSAAMISEN ARVIOINTI OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN

VAL211 OSAAMISEN ARVIOINTI OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Rovaniemen koulutuskuntayhtymä koulutuksen osa Osaamis- n itsetuntemus Hyväksymismerkinnät 1 (6) ryhmä- tai vertaisarviointia. n itsearviointi selvittää fyysisiä, sosiaalisia ja psyykkisiä edellytyksiään

Lisätiedot

Tässä nipussa ohjeita sekä kaksi paperia, jotka palautat opolle: Tet-muistiinpanolomake: oma työskentely ja ammatin esittely (kaksipuolinen paperi)

Tässä nipussa ohjeita sekä kaksi paperia, jotka palautat opolle: Tet-muistiinpanolomake: oma työskentely ja ammatin esittely (kaksipuolinen paperi) Oppilaan nimi Luokka: Ohjeet tet-jaksolle Tässä nipussa ohjeita sekä kaksi paperia, jotka palautat opolle: Tiedote sinulle ja huoltajalle: ei tarvitse palauttaa kenellekään. Tet-muistiinpanolomake: oma

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALIPSYKIATRINEN YHDISTYS RY HAKEMUSLOMAKE ATSA- OPISKELIJOIDEN TUKIASUNTO

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALIPSYKIATRINEN YHDISTYS RY HAKEMUSLOMAKE ATSA- OPISKELIJOIDEN TUKIASUNTO KESKI-POHJANMAAN SOSIAALIPSYKIATRINEN YHDISTYS RY HAKEMUSLOMAKE ATSA- OPISKELIJOIDEN TUKIASUNTO Hakija: Hakemus nro: / 20 Saapunut KPSPY ry:n ATSA -yksikköön / 20 Tutustumiskäynti/ Haastattelu: Ohje hakemiseen

Lisätiedot

PALVELUSUUNNITELMA 1/5. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä PALVELUSUUNNITELMA.

PALVELUSUUNNITELMA 1/5. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä PALVELUSUUNNITELMA. 1/5 Päivämäärä: ASIAKAS Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Lähiomainen Sukunimi ja etunimi: Suhde asiakkaaseen: Muut perheen jäsenet ja lähiverkosto: Edunvalvoja Sukunimi ja etunimi: N LAATIJAT: ASUMINEN,

Lisätiedot

PERUSTIETOLOMAKE Tuo täytetty lomake mukanasi haastatteluun

PERUSTIETOLOMAKE Tuo täytetty lomake mukanasi haastatteluun 1 Alla on työhön, koulutukseen, omiin suunnitelmiisi ja elämäntilanteeseesi liittyviä kysymyksiä. Pohdi kysymyksiä etukäteen vaikka et niihin kaikkiin vastaisikaan. Etukäteen mietityt asiat helpottavat

Lisätiedot

Hakemus tutustumispäivään/tutustumispäiviin (kesto 1-2 päivää)

Hakemus tutustumispäivään/tutustumispäiviin (kesto 1-2 päivää) Hakemus 1 (5) Hakemus tutustumispäivään/tutustumispäiviin (kesto 1-2 päivää) Tutustujan tiedot Jos ilmoitat hakemuksessasi sähköpostiosoitteesi, saat tutustumista koskevat tiedot sähköpostiisi. Sukunimi

Lisätiedot

Kontiolahden koulu

Kontiolahden koulu Kontiolahden koulu 18.3.2017 MIKÄ ON JOPO-LUOKKA? Opetus joustaa ei oppilas JOPO (joustava perusopetus) on työelämäpainotteinen ja toiminnallinen tapa suorittaa peruskoulun yhdeksäs vuosiluokka. Tavoitteena

Lisätiedot

PALVELUSUUNNITELMA 1/6. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä:

PALVELUSUUNNITELMA 1/6. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä: 1/6 Päivämäärä: ASIAKAS Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Osoite: Puhelinnumero: Lähiomainen Sukunimi ja etunimi: Suhde asiakkaaseen: Osoite: Puhelinnumero: Muut perheen jäsenet ja lähiverkosto: Edunvalvoja

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Hakemus koulutuskokeiluun

Hakemus koulutuskokeiluun Hakemus 1 (6) Hakemus koulutuskokeiluun Hakemus tulee täyttää huolellisesti. Puutteellisia hakemuksia emme voi käsitellä. *) merkityt ovat pakollisia tietoja Koulutuskokeilijan tiedot *Sukunimi *Etunimet

Lisätiedot

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski z Ohjaako palkka ammatinvalintaa? 2 10.3.2015 Entä auringonlaskun ammatit ja suosikkiammatit? 3 10.3.2015 Verkkopalveluissa on saatavilla laajasti

Lisätiedot

21.9.Hämeenlinna/Tuula Mikkola

21.9.Hämeenlinna/Tuula Mikkola Ohjaus on prosessi, johon liittyy välittämistä ja huolehtimista tukemista asioiden selventämistä ja opettamista aktivoimista ja motivointia arvostamista ja rohkaisua Tavoitteena on, että ohjaaja luo ohjattavalle

Lisätiedot

Asiakas Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus. Lääkitys (mihin tarkoitukseen/lääkityksestä vastaava taho)

Asiakas Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus. Lääkitys (mihin tarkoitukseen/lääkityksestä vastaava taho) KUNTA / KUNTAYHTYMÄ: PALVELUSUUNNITELMA Päiväys: Asiakas Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus Lähiomainen Sukunimi ja etunimi Puhelinnumero Suhde asiakkaaseen Puhelinnumero Muut perheen jäsenet ja lähiverkosto

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Luottamuksellinen Täytetty: OHJEISTUS Lomaketta käytetään ryhmänohjaajan ja opiskelijan välisissä kehityskeskusteluissa koko opiskeluajan. Lomake on apuväline ryhmänohjaajalle opiskelijan

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu omannäköisen elämän tueksi. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Petra Tiihonen 2015

Henkilökohtainen apu omannäköisen elämän tueksi. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Petra Tiihonen 2015 Henkilökohtainen apu omannäköisen elämän tueksi Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Petra Tiihonen 2015 Miksi puheenvuoro henkilökohtaisesta avusta? Vammaispalvelulain mukainen henkilökohtainen apu voi olla

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä JOPO Joustava perusopetus 1/2 Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä Uudenmaankatu 17 Rehtori Janne Peräsalmi 05800 Hyvinkää Vehkojan koulu 0400-756276 janne.peräsalmi@hyvinkää.fi

Lisätiedot

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet PORTFOLIO-OHJEET Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet 1. Periodi portfolioryhmä, keskustelu, kirjoitus (2-3 sivua) Palautuspäivä: ennen keskustelua tai viimeistään 20.10.2006 klo 16:00 Perusharjoittelun

Lisätiedot

HAKEMUS: KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS. 1. Henkilötiedot. Sukunimi:

HAKEMUS: KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS. 1. Henkilötiedot. Sukunimi: 1 HAKEMUS: Turun kristillinen opisto / opiskelijavalinnat Lustokatu 7 20380 TURKU KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS (Opisto täyttää: hakemus vastaanotettu:

Lisätiedot

Itsearviointi osana ammatillista kasvua - välineitä ja käytäntöjä

Itsearviointi osana ammatillista kasvua - välineitä ja käytäntöjä Itsearviointi osana ammatillista kasvua - välineitä ja käytäntöjä Mari Korhonen Turun kristillinen opisto Mistä lähdettiin liikkeelle Valmis hanke Keskeyttäneiden kartoitus ja syiden läpi käyminen Luodaan

Lisätiedot

Aula-asumispalvelut / Aulan Avainrinki Sivu 1 / 8

Aula-asumispalvelut / Aulan Avainrinki Sivu 1 / 8 Aula-asumispalvelut / Aulan Avainrinki Sivu 1 / 8 HAKULOMAKE Vastaathan kysymyksiin mahdollisimman rehellisesti ja huolellisesti. Voit vastata kysymyksiin yhdessä lähihenkilösi kanssa. Perustiedot Nimi

Lisätiedot

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano 3. 4.12.2009, Helsinki Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen-yksikkö Liiisa.metsola@oph.fi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Minulla on paljon taitoja ja Minä osaan jo paljon asioita! Nuoruus on aikuisena olemisen harjoittelua. Itsenäistyminen tarkoittaa sellaisten taitojen kehittymistä, jotka

Lisätiedot

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015 Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö MITÄ on VALMA? Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus (vakinaistui 2010, perusteet), Ammattistartti Maahanmuuttajien

Lisätiedot

Kuvasanakirja. näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta

Kuvasanakirja. näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta Kuvasanakirja näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta Suomen koulutusjärjestelmä Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot Lukio/ Ylioppilastutkinto

Lisätiedot

PALVELUSUUNNITELMA 1/5. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä:

PALVELUSUUNNITELMA 1/5. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä: 1/5 Päivämäärä: ASIAKAS Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Osoite: Puhelinnumero: Lähiomainen Sukunimi ja etunimi: Suhde asiakkaaseen: Osoite: Puhelinnumero: N LAATIJAT: DIAGNOOSIT JA TERVEYDENTILA Diagnoosit

Lisätiedot

PALVELUSUUNNITELMA. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä: Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammais- ja kuntoutuspalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä

PALVELUSUUNNITELMA. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä: Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammais- ja kuntoutuspalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä Päivämäärä: ASIAKAS Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Osoite: Puhelinnumero: Lähiomainen Sukunimi ja etunimi: Osoite: Puhelinnumero: Muut perheen jäsenet ja lähiverkosto: Edunvalvoja Sukunimi ja etunimi:

Lisätiedot

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011-2016 on edellytetty, että

Lisätiedot

ASKELMERKKI. Ammatillinen tukihenkilötyö. www.askelmerkki.fi

ASKELMERKKI. Ammatillinen tukihenkilötyö. www.askelmerkki.fi ASKELMERKKI Ammatillinen tukihenkilötyö www.askelmerkki.fi Ongelmista tavoitteisiin Askelmerkin ammatillinen tukihenkilötyö on aina yksilöllistä ja tapauskohtaisen tarpeen mukaan rakennettua työtä. Tärkeää

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTO KEHITYSVAMMAISTEN

PERUSTURVAOSASTO KEHITYSVAMMAISTEN ILOMANTSIN KUNTA PERUSTURVAOSASTO VAMMAISPALVELUT HAKULOMAKE KEHITYSVAMMAISTEN PÄIVÄ- JA TYÖTOIMINTA 1. HAKIJAN TIEDOT NIMI HENKILÖTUNNUS PUHELINNUMERO OSOITE 1 2. HAETTAVA PÄIVÄTOIMINTA PÄIVÄ- TAI TYÖTOIMINTA

Lisätiedot

Asiakas Sukunimi ja etunimi Henkilötunnus. Lääkitys (mihin tarkoitukseen/lääkityksestä vastaava taho)

Asiakas Sukunimi ja etunimi Henkilötunnus. Lääkitys (mihin tarkoitukseen/lääkityksestä vastaava taho) PALVELUSUUNNITELMA Päiväys ja paikka: Asiakas Sukunimi ja etunimi Henkilötunnus Puhelinnumero Lähiomainen Sukunimi ja etunimi Suhde asiakkaaseen Puhelinnumero Muut perheen jäsenet ja lähiverkosto Edunvalvoja

Lisätiedot

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn PÄÄTTÖTYÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO Mikä on päättötyö... 1 Päättötyö ja päättötodistus... 2 Milloin päättötyön voi suorittaa... 3 Miten päättötyö suoritetaan... 4 Portfolio... 5 Näitä asioita voisit portfoliossasi

Lisätiedot

Erityinen tuki omaehtoisessa koulutuksessa

Erityinen tuki omaehtoisessa koulutuksessa Erityinen tuki omaehtoisessa koulutuksessa Luokka Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Prosessin asiakastarpeet ja -odotukset Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne

Lisätiedot

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste 26.1.2011 Suomussalmi Ämmänsaaren seurakuntatalo Illan ohjelma Ilmoittautumiset ja iltakahvit Illan teemojen ja keskustelumenetelmän esittely

Lisätiedot

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI Valmis -hanke Salon seudun ammattiopisto Toimintamalli Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan ohjaaminen työelämään hotelli-,

Lisätiedot

TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA

TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA Määräys 90/011/2014 Muutos 15.6.2015 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2015 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Digitarinat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: Oppiminen on yhteispeliä

Digitarinat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: Oppiminen on yhteispeliä Digitarinat Oppiminen on yhteispeliä Qr-koodi Youtube soittolistaan: Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS

Lisätiedot

4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT. Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin:

4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT. Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin: 4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT Luokanvalvoja: Työpuhelin: Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin: Erityisen tuen päätöspäivä: Päätöksen tekijä: Opetuksen

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Kaija Miettinen FT, johtaja Bovallius-ammattiopisto Opetushallitus 17.1.2012 Klo 10.20 11.30 16.1.2012 kaija.miettinen@bovallius.fi

Lisätiedot

Päättötyö. PÄÄTTÖTYÖ sisältää teoksen tai teossarjan, sekä portfolion, joka kuvaa työskentelyä ja sen eri vaiheita.

Päättötyö. PÄÄTTÖTYÖ sisältää teoksen tai teossarjan, sekä portfolion, joka kuvaa työskentelyä ja sen eri vaiheita. Päättötyö PÄÄTTÖTYÖ sisältää teoksen tai teossarjan, sekä portfolion, joka kuvaa työskentelyä ja sen eri vaiheita. Päättötyö tehdään itsenäisesti oman idean pohjalta. Työtä tehdään sekä työpajassa että

Lisätiedot

TYÖELÄMÄÄN OHJAUS -Opintopiirin työkirja. Minä työsuhteen päättyessä. ESR/Väylä -hanke Rita Koivisto 30.5.2013 Rovaniemi

TYÖELÄMÄÄN OHJAUS -Opintopiirin työkirja. Minä työsuhteen päättyessä. ESR/Väylä -hanke Rita Koivisto 30.5.2013 Rovaniemi TYÖELÄMÄÄN OHJAUS -Opintopiirin työkirja Minä työsuhteen päättyessä ESR/Väylä -hanke Rita Koivisto 30.5.2013 Rovaniemi TYÖELÄMÄÄN OHJAUS - Opintopiirin työkirja Työelämään ohjauksen opintopiirin työkirja

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA

HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA 1 HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA Hakeutuminen Tiedon kirjaamis- ja siirtolupa Tietojen kirjaamisen on kysytty lupa kyllä ei Tässä henkilökohtaistamissuunnitelmassa olevia tietoja saa antaa valmistavassa

Lisätiedot

Arviointikeskustelut Arviointi Elisa Puoskari

Arviointikeskustelut Arviointi Elisa Puoskari Arviointikeskustelut 29.10.2016 Arviointi Elisa Puoskari Arviointikeskustelu Oppilas on oman oppimisensa, opettaja opettamisen ja huoltaja vanhemmuuden asiantuntija, ja keskustelutilanteessa he jakavat

Lisätiedot

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle Hyvä 5.- ja 6. -luokkalaisen opettaja, Mennään ajoissa nukkumaan! on 5.- ja 6. -luokkalaisille tarkoitettu vuorovaikutteinen kotitehtävävihko,

Lisätiedot

Kartta ja kompassi. 9. lk

Kartta ja kompassi. 9. lk lk artta ja kompassi 1. senteet puntarissa 2. unnetreenit miten viestin? 3. urun sormenjälki surusta ja kriisistä selviytyminen 4. ärkyvää kun mieli voi pahoin 5. atse tulevaisuuteen elämän unelmat ja

Lisätiedot

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Ohjelma 9.30 Avaussanat Riitta Hakoma, vammaispalvelujen johtaja, Etelä-Karjalan Sosiaali- ja terveyspiiri 9.45 Kehitysvammaisten Palvelusäätiön

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

10/23/2012 Olli Määttä

10/23/2012 Olli Määttä Oppitunnin käsikirjoitus harjoittelijalle ja ohjaajalle. Tunnin pitämisen ja ohjaamisen tuki. Riittävän joustava. Edellytys oppitunnille: ilman hyväksyttyä tuntisuunnitelmaa ei harjoitustuntia voi pitää.

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskus Tarja Kärkkäinen PL 111, 80101 Joensuu (013) 251 4316 tarja.karkkainen@joensuu.fi

Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskus Tarja Kärkkäinen PL 111, 80101 Joensuu (013) 251 4316 tarja.karkkainen@joensuu.fi ALKUSANAT Mitä peruskoulun jälkeen? opas on tarkoitettu apuvälineeksi suunniteltaessa kehitysvammaisten peruskoulun jälkeistä aikaa. Opas esittelee lyhyesti kehitysvammaisille tarkoitettuja toisen asteen

Lisätiedot

Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä

Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä Satu Hekkala Johdanto Tämä artikkeli kertoo Oulun Diakoniaopiston opinto-ohjaussuunnitelman kehittämistyöstä ja esittelee lyhyesti opinto-ohjaussuunnitelman

Lisätiedot

VANHEMPAINILTA Opsii!

VANHEMPAINILTA Opsii! VANHEMPAINILTA 6.9.2016 Opsii! ILLAN SISÄLTÖ Ops - mitä uutta? Arvioinnin ja arviointikäytänteiden muutokset Kaikki koodaataan! Laaja-alainen osaaminen ja valinnaisuus OPS MITÄ UUTTA VAI MITÄÄN UUTTA?

Lisätiedot

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä Emma Nylund Ratkaiseva lähtökohta portfoliota tehtäessä: onko kyseessä TUOTOS vai VÄLINE? Portfolion käyttö on alkuaan lähtöisin taiteen, arkkitehtuurin

Lisätiedot

Ammattistartti osa valmistavien koulutusten palapeliä ohjauksen merkitys opinpolun siirtymissä 12.4.2010

Ammattistartti osa valmistavien koulutusten palapeliä ohjauksen merkitys opinpolun siirtymissä 12.4.2010 Ammattistartti osa valmistavien koulutusten palapeliä ohjauksen merkitys opinpolun siirtymissä 12.4.2010 Ammattistarttikokeilun päätösseminaari 12.-13.4.2010 Jyväskylä Kirsti Kupiainen Säädökset ja määräykset

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

Ohjaus ja osaamisidentiteetti Johanna Ollila, projektipäällikkö Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Ohjaus ja osaamisidentiteetti Johanna Ollila, projektipäällikkö Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus Ohjaus ja osaamisidentiteetti 1.11.2018 Johanna Ollila, projektipäällikkö Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus OSATA Osaamispolkuja tulevaisuuteen Kohderyhmät: 2. asteella opiskelevat nuoret,

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Miten aloitimme palvelusuunnitelman tekemisen? 5 3. Miten suunnittelin palvelujani ennen palvelusuunnitelmakokousta?

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ ( ) Käsitteet ja selitteet

HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ ( ) Käsitteet ja selitteet HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ (19.12.2017) Asetuksen (673/2017) 9 :n 1 momentin kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen Oppisopimuskoulutus Alkupalaveri, jossa arvioidaan oppisopimuksen edellytykset.

Lisätiedot

Katariina Männikkö. Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät

Katariina Männikkö. Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät Katariina Männikkö Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät Oppijan palvelut Oppijan verkkopalvelun esittelyvideo http://www.youtube.com/watch?v=yjfkp9xl8cq Nykytila Tavoitetila

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Suunniteltu toiminta-aika1.11.2009-31.10.2012 Käytännössä toiminta alkoi 1.2.2010

Suunniteltu toiminta-aika1.11.2009-31.10.2012 Käytännössä toiminta alkoi 1.2.2010 projekti Suunniteltu toiminta-aika1.11.2009-31.10.2012 Käytännössä toiminta alkoi 1.2.2010 Euroopan pakolaisrahasto (rahoittaja) Rovaniemen kaupunki, koulupalvelukeskus (hallinnointi, omarahoitus) SPR

Lisätiedot

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa.

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ykkösklubi 2015 Ykkösklubi Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ryhmiä ohjaavat koulutetut kummit. Ykkösklubitoiminta on yhteistyötä terveydenhuollon,

Lisätiedot

Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Suomen lääninhallitus Kouvolan Seudun Ammattiopisto 2008-2010

Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Suomen lääninhallitus Kouvolan Seudun Ammattiopisto 2008-2010 Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Suomen lääninhallitus Kouvolan Seudun Ammattiopisto 2008-2010 2010 Alkukartoitus Tatu hankkeen tulosten hyödyntäminen Nuorisotutkimusten tuloksia: Työllistyminen

Lisätiedot

TUKIASUNTO HAKEMUSLOMAKE

TUKIASUNTO HAKEMUSLOMAKE TUKIASUNTO HAKEMUSLOMAKE Hakija: Hakemus nro: / Saapunut: Hakeutumisohje: Tällä hakemuksella haetaan Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry Puron tukiasuntoihin Vetelissä. Hakemuksessa on sekä

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm 31.08.2010 Diaarinumero EPOELY/336/04.00.05.00/2010 Käsittelijä Tuija Nikkari Puhelinnumero 040-551 9844 Projektikoodi

Lisätiedot

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä 1. Lapsi yksilönä ja ryhmässä (keskustellaan mm. alla olevista asioista) - millainen lapsi on luonteeltaan - miten lapsi ilmaisee tunteitaan ja omaa tahtoa - miten ilmaisee suuttumusta / pettymyksiä -

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot