Valuutta-alueen hyödyt ja haitat: Optimaalisen valuutta-alueen teoria

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valuutta-alueen hyödyt ja haitat: Optimaalisen valuutta-alueen teoria"

Transkriptio

1 Valuutta-alueen hyödyt ja haitat: Optimaalisen valuutta-alueen teoria Matti Estola Itä-Suomen yliopisto Lähteet: De Grauwe, P. Economics of Monetary Union. Oxford University Press, Mundell, R. A Theory of Optimal Currency Areas. American Economic Review, 51, 1961.

2 Mundellin malli Oletetaan 2 maata, Saksa ja Ranska, jotka muodostavat rahaliiton. Oletetaan lisäksi, että Saksa onnistuu pitämään hintatasonsa alhaisempana ja ranskalaiset kuluttajat alkavat enemmän ostaa saksalaisia tuotteita. Näin Saksalle tulee vaihtotaseen ylijäämä ja Ranskalle alijäämä. Tällöin Ranskaan tulee työttömyyttä ja julkinen sektori muuttuu alijäämäiseksi, sillä valtio joutuu maksamaan enemmän lakisääteisiä työttömyyskorvauksia ja tuotannon pienenemisen kautta valtion verotulot pienenevät. Saksalle tulee vastaavasti julkisen sektorin ja vaihtotaseen ylijäämä ja työllisyys paranee. Kysymys on nyt seuraava: Onko näillä mailla muuta keinoa palauttaa vaihtotaseidensa ja valtioiden budjettien tasapaino kuin ilman rahaliittoa käytössä oleva valuuttakurssin muuttaminen? Vastaus on: kyllä ja ehtona tälle on, että palkkatasot joustavat molemmissa maissa tai työvoima liikkuu maiden välillä.

3 Mundellin malli 1. Joustavat palkat Jos palkat joustavat molemmissa maissa, työttömyys laskee palkkoja Ranskassa ja työvoiman korkea kysyntä nostaa palkkoja Saksassa. Näin Ranskan hintakilpailukyky paranee ja Saksan heikkenee, jolloin vaihtotaseet ja valtioiden budjetit alkavat tasapainottua. 2. Työvoiman liikkuvuus Jos työttömät työntekijät Ranskassa alkavat muuttaa Saksaan ja työllistyvät siellä, Ranskassa ei tarvitse laskea palkkoja työttömyyden vuoksi. Samalla näiden työttömien kulutus Ranskassa poistuu, jolloin Ranska kuluttaa vähemmän saksalaisia tuontituotteita. Näin Ranskan vaihtotase tasapainottuu ja samoin käy Saksan, sillä Saksan lisääntynyt työvoima kuluttaa enemmän tuontituotteita.

4 Mundellin malli Rahaliiton toiminnan kannalta on tärkeää, että palkat ovat joustavia ja työvoima liikkuu maiden välillä. Ilman palkkojen joustavuutta tai työvoiman liikkuvuutta, vaihtotaseen ylijäämä ja tuotannon kasvu nostaa Saksassa hintatasoa. Vastaavasti Ranskassa työttömyys alentaa kulutusta ja hintatason nousu on maltillista. Edellä kuvattu sopeutuminen edellyttää siis Saksalta korkeampaa inflaatiota kuin Ranskalta. Tämä on kuitenkin vastoin rahaliiton periaatetta sillä molemmilla mailla on sama inflaatiotavoite.

5 Mundellin malli Edellä kuvattu vaihtotaseongelma poistuisi, jos maiden välillä olisi kelluva valuuttakurssi. Tällöin Saksan valuutta vahvistuisi ja Ranskan heikkenisi. Rahaliiton tapauksessa valuuttakurssia ei ole, joten Ranskan voidaan katsoa kärsivän rahaliitosta. Saksa kärsii myös rahaliitosta, sillä tasapainottaakseen ulkomaankauppansa sen tulee hyväksyä inflaationsa nousu, vaikka se itse haluaisi pitää kiinni matalasta inflaatiosta. Rahaliiton muodostaminen kahden maan välille on siis sitä järkevämpää, mitä: - Joustavammat palkat maissa ovat, - Mitä liikkuvampaa työvoima on maiden välillä.

6 Yhteisen valuutan haitat Maa menettää yhden tärkeän instrumentin, valuuttakurssin, jolla se voisi tarvittaessa tasapainottaa ulkomaankauppansa. Maa menettää kykynsä tehdä itsenäistä rahapolitiikkaa. Vaikka maalla on monia keinoja palauttaa kansainvälinen hintakilpailukyky, valuuttakurssimuutos on nopein tapa tehdä se. Valuutta-alueen muodostavat maat eivät koskaan ole homogeenisia, joten valuutta-alue ei välttämättä hyödytä kaikkia maita samalla tavalla. Jos tietty maa kokee erilaisia ulkoisia impulsseja kuin muut unionin maat, maa voi joutua kärsimään siitä, että yhteistä rahapolitiikkaa tehdään muiden maiden ehdoilla.

7 Yhteisen valuutan hyödyt Valuutanvaihtokustannukset poistuvat. Hintojen läpinäkyvyys paranee ja siten hintakilpailu tehostuu. Tulevien valuuttakurssimuutosten aiheuttama epävarmuus häviää, mikä helpottaa yritysten toiminnan suunnittelua. Pieni maa saa valuutalleen ja rahapolitiikalleen uskottavuutta. Muuten pienen maan valuutta voisi joutua keinottelijoiden kohteeksi. Historiallisesti löysästä rahapolitiikasta tunnettu maa ei voi usein itse saada luottamusta tiukentuneelle rahapolitiikalleen, vaan luottamus tulee vain liittymällä rahaunioniin. Valuuttaunioni luo suuren markkina-alueen unionin maiden vientituotteille, jolloin maat voivat paremmin erikoistua suhteellisesti ottaen parhaimpien tuotteidensa tuottamiseen.

8 Hyötyjen ja haittojen vertailu On selvää, että rahaliitto hyödyttää maata sitä enemmän, mitä enemmän maa käy kauppaa rahaliiton maiden kanssa. Mitä joustavammat palkat maalla on ja mitä liikkuvampaa sen työvoima on, sitä paremmin se sopeutuu toimimaan rahaliitossa. Maat, jotka kokevat samanlaisia ulkoisia impulsseja, sopivat paremmin rahaliiton jäseniksi, sillä silloin unionin raha- ja valuuttapolitiikalla voidaan toimia kaikkien maiden tarpeiden mukaisesti. Tällä perusteella lienee selvää, että koko EU ei ole optimaalinen valuutta-alue, vaan unioni pitäisi muodostaa sellaisista maista, joiden tuotantorakenteet ovat samankaltaiset. Toisaalta USA on osoittanut, että sen osavaltiot ovat sopeutuneet valuuttaunioniin varsin hyvin huolimatta niiden erilaisista tuotantorakenteista. Työvoima liikkuu osavaltioiden välillä helpommin kuin maiden välillä (ei kielimuuria). Sama toteutuu kuntien välillä, vaikka esim. Pohjois-Karjalalle voisikin olla hyötyä omasta valuutasta.

9 Palkkajärjestelmän vaikutus rahaliiton toimintaan Tutkimuksissa on saatu tuloksia, että sekä täysin keskitetty palkkasopimusjärjestelmä että täysin hajautettu järjestelmä tuottavat matalammat palkkasopimukset kuin liittotason neuvottelut. Syy tähän on se, että keskitetty sopimus ottaa huomioon palkkojen inflatorisen vaikutuksen, mutta liittokohtaisissa neuvotteluissa neuvottelijat eivät voi tinkiä palkkavaatimuksistaan, koska pelätään, että oma liitto jää jälkeen muiden liittojen korotuksista. Tähän vaikuttaa epävarmuus muiden liittojen sopimusten tasosta. Täysin keskitetyssä neuvottelumallissa kaikkien sopimukset tiedetään, jolloin matala palkankorotus saadaan helpommin aikaan. Täysin hajautetussa neuvottelujärjestelmässä palkansaajan asema on heikko, jolloin myös on helppo saavuttaa matalat korotukset. Siis rahaliiton jäsenellä olisi hyvä olla joko täysin keskitetty tai täysin hajautettu sopimusjärjestelmä.

10 CASE: Vertailu Belgian ja Michiganin välillä 1980-luvulla teollistunut maailma koki vakavan talouslaman. Tämä lama kohteli eri alueita hyvin eri tavoilla siten, että maat joilla oli vanhakantainen teollisuuden rakenne kärsivät eniten. Esimerkkinä Michigan USA:sta ja Belgia Euroopasta. Nämä alueet ovat samankokoisia alueeltaan ja väkimäärältään. Michigan on USA:n autoteollisuuden keskittymä ja USA:n autoteollisuus koki tällöin vakavan laman ja työttömyyden. Michiganissa sopeutuminen tapahtui paljolti työvoiman muutolla muihin osavaltioihin, mikä helpotti osavaltion taloutta. Belgiassa sopeutuminen tapahtui Belgian frangin devalvoitumisella 20-25%. Devalvointi palautti Belgian hintakilpailukyvyn, jonka jälkeen Belgian työttömyys alen ja saavutti EU:n keskiarvon 1980 luvun lopussa.

11 CASE: Vertailu Belgian ja Michiganin välillä Toinen olennainen ero ko. alueiden sopeutumisessa oli se, että USA:ssa liittovaltion budjetista ohjautui automaattisesti rahaa Michiganiin työttömyyskorvauksina ja pienentyneinä liittovaltiolle maksettuina veromaksuina. Belgia ei vastaavasti saanut muilta EU mailta tukea, vaan Belgian valtion talous muuttui alijäämäiseksi ja maa velkaantui ulkomaille. Belgian tulevat sukupolvet joutuivat siis tukemaan Belgian nykyistä väestöä, sillä velat on maksettava pois tulevaisuudessa veroja kiristämällä. Tämä esimerkki osoittaa sen, että Belgia hyötyi omasta valuutastaan toipuessaan lamasta. Ilman omaa valuuttaa Belgian lama olisi todennäköisesti kestänyt pidempään.

Suomen kilpailukyky ja sen mittaaminen

Suomen kilpailukyky ja sen mittaaminen Suomen kilpailukyky ja sen mittaaminen ajanoja 10.1.01 Suomen kilpailukyky on rahaliiton aikana heikentynyt, kun kilpailukyvyllä tarkoitetaan talouden ulkoisen tasapainon edellytyksiä. Avoimen sektorin

Lisätiedot

Talouspolitiikan ajatuksia

Talouspolitiikan ajatuksia Sitran selvityksiä 71 Talouspolitiikan ajatuksia kun Eurooppa viipyy hitaassa kasvussa Jaakko Kiander Lokakuu 2013 2 Sisällys Esipuhe 3 Tiivistelmä 4 Summary 5 1 Johdanto Mistä kasvun eväät velkakriisin

Lisätiedot

Miten Suomi voidaan pelastaa

Miten Suomi voidaan pelastaa Miten Suomi voidaan pelastaa TALOUSPOLIITTINEN MANIFESTI Vesa Kanniainen Jukka Ala-Peijari Heikki Koskenkylä Tuomas Malinen Ilkka Mellin Sami Miettinen 1 2 Miten Suomi voidaan pelastaa TALOUSPOLIITTINEN

Lisätiedot

Sisällys. T a l o u Y h t e i s k u n t a 4 / 2010. Heikki Taimio Pääkirjoitus... 3

Sisällys. T a l o u Y h t e i s k u n t a 4 / 2010. Heikki Taimio Pääkirjoitus... 3 s& T a l o u Y h t e i s k u n t a Sisällys 4 / 2010 38. vuosikerta 4 numeroa vuodessa Julkaisija: Palkansaajien tutkimuslaitos Pitkänsillanranta 3 A (6. krs) 00530 Helsinki P. 09 2535 7330 Fax: 09 2535

Lisätiedot

1 JOHDANTO 1.1 Menestys on aina ansaittava uudestaan 1.2 Millaisia ongelmia Suomella on edessään?

1 JOHDANTO 1.1 Menestys on aina ansaittava uudestaan 1.2 Millaisia ongelmia Suomella on edessään? SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 1 JOHDANTO 1.1 Menestys on aina ansaittava uudestaan 1.2 Millaisia ongelmia Suomella on edessään? Väestön ikääntyminen Laman opetukset: hyvinvointipalvelut ja talous Globalisaatio

Lisätiedot

Euro vai ei? Eurokriisi ja Suomen vaihtoehdot. Toimittanut Simo Grönroos

Euro vai ei? Eurokriisi ja Suomen vaihtoehdot. Toimittanut Simo Grönroos Euro vai ei? Eurokriisi ja Suomen vaihtoehdot Toimittanut Simo Grönroos 1 Sisällysluettelo Esipuhe................................................ 5 Esko Seppänen: Kriisin kyydillä liittovaltioon...................

Lisätiedot

Laman opetukset Suomen 1990-luvun kriisin syyt ja seuraukset

Laman opetukset Suomen 1990-luvun kriisin syyt ja seuraukset VATT-JULKAISUJA 27:5 VATT PUBLICATIONS 1990-luvun talouskriisi Suomen Akatemian tutkimusohjelma: Laman opetukset Suomen 1990-luvun kriisin syyt ja seuraukset Jaakko Kiander VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS

Lisätiedot

Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää NAIRU'sta - mutta et ole rohjennut kysyä

Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää NAIRU'sta - mutta et ole rohjennut kysyä Kansantaloudellinen aikakauskirja - 92. vsk. - 4/1996 Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää NAIRU'sta - mutta et ole rohjennut kysyä TIMO TYRVÄINEN VTT, ekonomisti Suomen Pankki, kansantalouden osasto

Lisätiedot

Fredi lauloi joskus 1960-luvulla balladia

Fredi lauloi joskus 1960-luvulla balladia D I S C U S S I O N JUHA RAITIO Balladi eurosta eli Euroopan velkakriisin synty, hoito ja seuraukset Fredi lauloi joskus 1960-luvulla balladia roskisdyykkarista. Kertosäkeen mukaan vaikka paremmaksi kaikki

Lisätiedot

Tehokkaan Tuotannon Tutkimussäätiö JULKAISUSARJA 3. Työvoima tehokkaaseen käyttöön

Tehokkaan Tuotannon Tutkimussäätiö JULKAISUSARJA 3. Työvoima tehokkaaseen käyttöön Tehokkaan Tuotannon Tutkimussäätiö JULKAISUSARJA 3 Työvoima tehokkaaseen käyttöön JUHANA VARTIAINEN Työvoima tehokkaaseen käyttöön eli miksi työn tarjonnan lisääminen ratkaisee kestävyysvajeemme Tehokkaan

Lisätiedot

MINKÄ KOKOINEN ON JULKINEN TALOUS?

MINKÄ KOKOINEN ON JULKINEN TALOUS? Olli Savela Yliaktuaari, Tilastokeskus MINKÄ KOKOINEN ON JULKINEN TALOUS? Suomen julkinen sektori on EU-maiden suurimpia, pohjoismaista tasoa. Perinteisesti pohjoismaisessa mallissa julkinen sektori on

Lisätiedot

LAHENTYMISEN EDISTYMINEN 1996

LAHENTYMISEN EDISTYMINEN 1996 EUROOPAN RAHAPOLIITTINEN INSTITUUTTI LAHENTYMISEN EDISTYMINEN 1996 Marraskuu 1996 O Euroopan rahapoliittinen instituutti, 1996 Postfach 10 20 31, D60020 Frankfurt am Main Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä

Lisätiedot

Talous- ja rahaliitto euro

Talous- ja rahaliitto euro VALOKEILASSA EUROOPAN UNIONIN POLITIIKKA Talous- ja rahaliitto euro Vakauden, kasvun ja vaurauden edistäminen unionissa Unionin kasvua edistävä taloudellinen ympäristö perustuu hyvin toimivaan talous-

Lisätiedot

VATT-JULKAISUJA 35 VATT PUBLICATIONS. Toim. Heikki Räisänen. Parempi työllisyys, pienempi työttömyys kuinka se tehdään?

VATT-JULKAISUJA 35 VATT PUBLICATIONS. Toim. Heikki Räisänen. Parempi työllisyys, pienempi työttömyys kuinka se tehdään? VATT-JULKAISUJA 35 VATT PUBLICATIONS Toim. Heikki Räisänen Parempi työllisyys, pienempi työttömyys kuinka se tehdään? Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Government Institute for Economic Research Helsinki

Lisätiedot

Markkinoiden toimivuudesta 1

Markkinoiden toimivuudesta 1 Kansantaloudellinen aikakauskirja 97. vsk. 1/2001 Markkinoiden toimivuudesta 1 KATSAUKSIA JA KESKUSTELUA Klaus Kultti Professori Helsingin kauppakorkeakoulu 1 Virkaanastujaisesitelmä Helsingin yliopistossa

Lisätiedot

Valuuttakorijärjestelmä - mitä se todella merkitsee?

Valuuttakorijärjestelmä - mitä se todella merkitsee? Kansantaloudellinen aikakauskirja - 87. vsk. - 1/1991 Artikkeleita Valuuttakorijärjestelmä - mitä se todella merkitsee? PENTTI PIKKARAINEN* Valuuttakurssijärjestelmien ja valuuttakurssipolitiikan tutkiminen

Lisätiedot

Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa

Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa Sosiaalisen polkumyynnin torjunta kuljetusalalla POHJOISMAINEN KULJETUSTYÖVÄEN FEDERAATIO 2008 Kirjoittajat: Bo Rönngren, Malte Segerdahl

Lisätiedot

Kustannus-hyötyanalyysi julkisessa päätöksenteossa: esimerkkinä alueellistamisen arviointi. Heikki Pursiainen

Kustannus-hyötyanalyysi julkisessa päätöksenteossa: esimerkkinä alueellistamisen arviointi. Heikki Pursiainen Kansantaloudellinen aikakauskirja 110. vsk. 2/2014 Kustannus-hyötyanalyysi julkisessa päätöksenteossa: esimerkkinä alueellistamisen arviointi Heikki Pursiainen Poliittisen päätöksenteon taustalla olevat

Lisätiedot

SIRKKA HÄMÄLÄINEN Rahoitusmarkkinoiden muutokset ja kotitalouksien säästäminen HEIKKI A. LOIKKANEN Rahoitusmarkkinoiden muutoksen vaikutus

SIRKKA HÄMÄLÄINEN Rahoitusmarkkinoiden muutokset ja kotitalouksien säästäminen HEIKKI A. LOIKKANEN Rahoitusmarkkinoiden muutoksen vaikutus SIRKKA HÄMÄLÄINEN Rahoitusmarkkinoiden muutokset ja kotitalouksien säästäminen HEIKKI A. LOIKKANEN Rahoitusmarkkinoiden muutoksen vaikutus kotitalouksien toimintaedellytyksiin TARJA HEINONEN - ANNE KERTTULA

Lisätiedot

ETLA Discussion Papers, The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), No. 1061

ETLA Discussion Papers, The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), No. 1061 econstor www.econstor.eu Der Open-Access-Publikationsserver der ZBW Leibniz-Informationszentrum Wirtschaft The Open Access Publication Server of the ZBW Leibniz Information Centre for Economics Kaitila,

Lisätiedot

KAIKKI MUNAT. Suomalaisten omakohtainen varautumattomuus yhteiskunnallisena riskitekijänä

KAIKKI MUNAT. Suomalaisten omakohtainen varautumattomuus yhteiskunnallisena riskitekijänä TOUKOKUU 2014 KAIKKI MUNAT Suomalaisten omakohtainen varautumattomuus yhteiskunnallisena riskitekijänä HENRI HEIKKINEN, ANTTI VESALA TIIVISTELMÄ Ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista ei ole varautunut

Lisätiedot

Kuntien henkilöstö, tehokkuus ja kuntakoko

Kuntien henkilöstö, tehokkuus ja kuntakoko Kuntien henkilöstö, tehokkuus ja kuntakoko Maria Solakivi Matti Virén Kuntien henkilöstö, tehokkuus ja kuntakoko K U N N A L L I S A L A N K E H I T T Ä M I S S Ä Ä T I Ö K A K S KUNTIEN HENKILÖSTÖ, TEHOKKUUS

Lisätiedot

Suomen eläkejärjestelmän sopeutuminen eliniän pitenemiseen. Eläkekysymysten asiantuntijatyöryhmän raportti

Suomen eläkejärjestelmän sopeutuminen eliniän pitenemiseen. Eläkekysymysten asiantuntijatyöryhmän raportti Suomen eläkejärjestelmän sopeutuminen eliniän pitenemiseen Eläkekysymysten asiantuntijatyöryhmän raportti Suomen eläkejärjestelmän sopeutuminen eliniän pitenemiseen Eläkekysymysten asiantuntijatyöryhmän

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

KANNATTAAKO JULKISTEN HYVINVOINTI- PALVELUJEN TUOTANTO ULKOISTAA YKSITYISELLE SEKTORILLE?

KANNATTAAKO JULKISTEN HYVINVOINTI- PALVELUJEN TUOTANTO ULKOISTAA YKSITYISELLE SEKTORILLE? Heikki Taimio Erikoistutkija, Palkansaajien tutkimuslaitos KANNATTAAKO JULKISTEN HYVINVOINTI- PALVELUJEN TUOTANTO ULKOISTAA YKSITYISELLE SEKTORILLE? Artikkeli käsittelee ensin terveys- ja sosiaalipalveluiden

Lisätiedot

VÄLILLÄ OLO ON OLLUT KUIN NUORALLATANSSIJALLA KOKO AJAN ON VAARASSA PUDOTA

VÄLILLÄ OLO ON OLLUT KUIN NUORALLATANSSIJALLA KOKO AJAN ON VAARASSA PUDOTA VÄLILLÄ OLO ON OLLUT KUIN NUORALLATANSSIJALLA KOKO AJAN ON VAARASSA PUDOTA Työssä käyvien köyhien naisten kokemuksia sosiaalisesta poissulkemisesta Riikka Kainulainen Pro gradu -tutkielma Yhteiskuntapolitiikka

Lisätiedot

Kauppa se on, joka kannattaa? VAPAA VAIHDANTA SUOMALAISEN HYVINVOINNIN LÄHTEENÄ

Kauppa se on, joka kannattaa? VAPAA VAIHDANTA SUOMALAISEN HYVINVOINNIN LÄHTEENÄ Kauppa se on, joka kannattaa? VAPAA VAIHDANTA SUOMALAISEN HYVINVOINNIN LÄHTEENÄ 1 2 Thomas Taussi Sakari Puisto Marko Juutinen Anton Nikolenko Kauppa se on, joka kannattaa? VAPAA VAIHDANTA SUOMALAISEN

Lisätiedot

Laitos, joka osasi sanoa EY

Laitos, joka osasi sanoa EY Kansantaloudellinen aikakauskirja - 88. vsk. -1/1992 Laitos, joka osasi sanoa EY PERTTI HAAPARANTA Kansalaiskeskusteluun osallistuakseni voin todeta, että jos minun on valittava Euroopan talousalue -sopimuksen

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot