Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) Kaupunginhallitus Stj/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) Kaupunginhallitus Stj/"

Transkriptio

1 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) 628 Lausunto luonnoksesta esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiksi HEL T Päätös päätti antaa opetushallitukselle seuraavan lausunnon luonnoksesta esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiksi: toteaa, että luonnos esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiksi on pääosin tarkoituksenmukainen ja oikeansuuntainen kokonaisuus, jossa on hyvin huomioitu uusimmat oppimiseen liittyvät käsitteet sekä yhteiskunnan ja ympäristön muutoksista johtuvat keskeiset haasteet. Esiopetuksen tehtävää ja yleisiä tavoitteita koskevan sisällön osalta on erityisen myönteistä, että siinä korostetaan monipuolisten työtapojen, toiminnallisen ja monikanavaisen oppimisen, yhteisön sekä liikkumisen merkitystä esiopetusikäisten lasten kasvussa, kehityksessä ja oppimisessa. Oppimiskäsityksessä on myös huomioitu kiitettävästi lapselle ominaiset toiminnan tavat, jotka ovat leikkiminen, liikkuminen, tutkiminen sekä taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen. pitää myönteisenä, että monikulttuurisuus ja sen tuomat mahdollisuudet on huomioitu luonnoksessa riittävällä painokkuudella ja myös kielen merkitys osana varhaiskasvatusta on tuotu esiin. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa on kuitenkin täsmennettävä, miten toteutetaan monikielisten tai äidinkieleltään muunkielisten lasten mahdollisuudet saada oman äidinkielen opetusta tai suomi/ruotsi -toisena kielenä opetusta. Esiopetuksen opetussuunnitelman luonnoksessa on useita uusia käsitteitä kuten esimerkiksi laaja-alainen osaaminen tai monilukutaito. Laaja-alainen osaaminen on määritelty ja kuvattu kattavasti. Ajattelu ja oppiminen, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, monilukutaito, tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen sekä osallistuminen ja vaikuttaminen ovat kaikki taitoja, joita nyky-yhteiskunnassa toiminen edellyttää. Nämä käsitteet on määritelty luonnoksessa hyvin ja niiden sisältö on kuvattu kuusivuotiaan oppijan kokemusmaailmaa ja taitoja vastaavasti. Monilukutaito -käsitteen osalta tulee sitä vielä täsmentää korostaen enemmän itse tuotettujen aineistojen merkitystä erityisesti mediakasvatuksessa.

2 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) pitää tieto- ja viestintäteknologista osaamista tärkeänä kokonaisuutena myös esiopetuksessa, mutta toteaa, että tieto- ja viestintäteknologian kehittäminen ja käyttöönotto aiheuttaa kustannuksia eikä lisäyksiin ole kuntataloudessa nyt mahdollisuuksia. Esiopetuksen toteuttamisen periaatteita koskevan luvun osalta on hyvä, että luonnoksen lähtökohdat ovat eheytetyssä opetuksessa. Esiopetuksen tavoitteiden jakaminen viiteen kokonaisuuteen on myös hyvä ratkaisu auttaen hahmottamaan opetusta enemmän laajoista oppimiskokonaisuuksista lähteväksi teema- ja projektioppimiseksi. Yksityiskohtaiset tavoitteet on laadittu tarkoituksenmukaisesti kuusivuotiaan lapsen oppimista palvelevaksi kokonaisuudeksi. Arvioinnin osalta on hyvä, että lasten itsearviointia on korostettu, koska esiopetusikäisen lapsen metakognitiivisten taitojen kehittymisellä on vahva yhteys myöhempään oppimiseen. Arvioinnin kirjaamisen osalta opetussuunnitelman perusteihin tulee liittää selkeämmin pedagogisen dokumentoinnin periaatteet ja tavoitteet. Kasvun ja oppimisen tukea käsittelevä luku on pääosin selkeä ja johdonmukainen. Joiltain osin luku on kuitenkin ristiriitainen ja epäselvä. Siinä ei oteta riittävästi huomioon siirtymävaihetta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja sitä, että esiopetus on osa varhaiskasvatusta, vaikka esiopetus on määritelty perusopetuslaissa. Opetussuunnitelman luonnoksessa todetaan, että tukeen liittyvät ratkaisut ja päätökset tehdään mahdollisimman pian esiopetuksen alettua. Kuitenkin suurin osa esiopetukseen tulevista lapsista on varhaiskasvatuksen piirissä jo ennen esiopetusvuotta ja tuen tarve on tiedossa. Tällöin tarvittavat ratkaisut ja päätökset tuen järjestämiseksi on voitava tehdä jo ennen esiopetuksen alkua. Lisäksi pedagogiseen arvioon perustuvan tehostetun tuen aloittaminen ja järjestäminen tulee esityksen mukaan aina käsitellä moniammatillisessa yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöstön kanssa. Tämä ei aina ole välttämätöntä ja tarkoituksenmukaista, koska suurin osa tehostetun tuen toimenpiteistä liittyy päiväkodin arjessa kasvatushenkilökunnan yhdessä tekemiin pedagogisiin järjestelyihin. Pedagogista selvitystä ja erityisen tuen päätöstä koskevassa osuudessa tulee ottaa enemmän huomioon se, että esiopetusvuoden lyhyydestä johtuen vain harvoin esiopetuksen aikana siirrytään tehostetusta tuesta erityiseen tukeen pedagogiseen selvitykseen perustuen, vaan erityisen tuen päätös tehdään suurimmassa osassa tapauksia jo ennen esiopetusvuoden alkua, mikä luonnoksessa myöhemmin todetaan.

3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) Oppilashuoltoa käsittelevä osuus on luonnoksessa pitkä ja seikkaperäinen. Esityksessä painotetaan erityisesti erilaisten ryhmien ja laadittavien asiakirjojen merkitystä. Kuitenkin esiopetuksen oppilashuolto tulee nähdä myös ennen kaikkea yleisenä hyvinvoinnin edistämisenä ja oppimisympäristön turvallisuudesta huolehtimisena. Tätä näkökulmaa oppilashuollon tavoitteena ja sisältönä tulee lisätä. Luonnoksessa oppilashuollon pääpaino on opetuksen järjestäjältä vaadittavissa rakenteissa ja asiakirjojen sisällöissä. Lausunnon keskeinen sisältö toteaa, että luonnos esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiksi on pääosin tarkoituksenmukainen ja oikeansuuntainen kokonaisuus, jossa on hyvin huomioitu uusimmat oppimiseen liittyvät käsitteet sekä yhteiskunnan ja ympäristön muutoksista johtuvat keskeiset haasteet. Perusteluonnoksen luvut kaksi, kolme ja neljä, jotka käsittelevät esiopetuksen tehtäviä ja yleisiä tavoitteita, toimintakulttuuria sekä esiopetuksen toteuttamisen periaatteita ovat hyvät ja selkeät. Kasvun ja oppimisen tukea sekä oppilashuoltoa koskevissa luvuissa (luvut viisi ja kuusi) sen sijaan ei ole pystytty huomioimaan riittävästi esiopetuksen asemaa ja roolia osana varhaiskasvatusta. Eri luvuissa käsitellyt paikallisesti päätettävät asiat on tuotu selkeästi esiin, mikä mahdollistaa paikallisten erityispiirteiden huomioimisen esiopetuksen järjestämisessä. Arvioinnin osalta on hyvä, että lasten itsearviointia on korostettu, koska esiopetusikäisen lapsen metakognitiivisten taitojen kehittymisellä on vahva yhteys myöhempään oppimiseen. Arvioinnin kirjaamisen osalta opetussuunnitelman perusteihin tulee liittää selkeämmin pedagogisen dokumentoinnin periaatteet ja tavoitteet. pitää myönteisenä, että monikulttuurisuus ja sen tuomat mahdollisuudet on huomioitu luonnoksessa riittävällä painokkuudella ja myös kielen merkitys osana varhaiskasvatusta on tuotu esiin. Esiopetuksen perusteissa on kuitenkin täsmennettävä, miten toteutetaan monikielisten tai äidinkieleltään muunkielisten lasten mahdollisuudet saada oman äidinkielen opetusta tai suomi/ruotsi - toisena kielenä opetusta. pitää tieto- ja viestintäteknologista osaamista tärkeänä kokonaisuutena myös esiopetuksessa, mutta toteaa, että tieto- ja viestintäteknologian kehittäminen ja käyttöönotto aiheuttaa kustannuksia eikä merkittäviin lisäyksiin ole kuntataloudessa nyt mahdollisuuksia.

4 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) Esiopetuksen oppilashuolto tulee nähdä myös ennen kaikkea yleisenä hyvinvoinnin edistämisenä ja oppimisympäristön turvallisuudesta huolehtimisena. Tätä näkökulmaa oppilashuollon sisältöön ei painoteta riittävästi. Luonnoksessa oppilashuollon pääpaino on opetuksen järjestäjältä vaadittavissa rakenteissa ja asiakirjojen sisällöissä. Esittelijä Lisätiedot apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty Annikki Thoden, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: annikki.thoden(a)hel.fi Liitteet 1 Opetushallituksen lausuntopyyntö 2 Opetushallituksen lausuntopyynnön liite 3 Opetushallituksen lausuntopyyntö ja sen liite, svensk Otteet Ote Opetushallitus Otteen liitteet Muutoksenhakukielto, valmistelu Päätösehdotus Päätös on ehdotuksen mukainen. Esittelijän perustelut Valtioneuvosto antoi asetuksen perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (Valtioneuvoston asetus 422/2012). Asetuksessa määritellään tavoitteet esiopetukselle, perusopetukselle, lisäopetukselle sekä perusopetukseen valmistavalle opetukselle. Valtioneuvoston asetuksen mukaan Opetushallituksen on uudistettava esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet siten, että opetuksen järjestäjä voi ottaa niiden mukaiset paikalliset suunnitelmat käyttöön mennessä. Esiopetuksen opetussuunnitelman tehtävänä on edistää laadukkaan ja yhtenäisen esiopetuksen yhdenvertaista toteutumista koko maassa. Uudistuksen valmistelun lähtökohtana ovat lasten kasvuympäristön ja esiopetuksen toimintaympäristön muutosten tuomat haasteet tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Perusteita on valmisteltu opetushallituksessa laajassa yhteistyössä varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden ja toimijoiden kanssa hyödyntäen uusimpien tutkimusja kehittämistyön tuloksia.

5 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) Asian jatkokäsittely Esittelijä toteaa, että opetushallitus on pyytänyt ensimmäisen kerran kommentteja esiopetuksen opetussuunnitelman luonnoksesta syksyllä 2013 avoimella internet-lomakkeella ja virastot ovat jo tuolloin antaneet ensimmäiset ehdotuksensa luonnokseen. Saadun palautteen perusteella esiopetuksen perusteiden luonnosta on edelleen kehitetty. Samalla esittelijä toteaa, että luonnos esiopetuksen opetussuunnitelmaksi on sisällöltään ja tavoitteeltaan hyvä kokonaisuus, jossa on määritelty, kuvattu ja perusteltu uusimmat oppimiseen liittyvät käsitteet sekä yhteiskunnan ja ympäristön muutoksista johtuvat keskeiset haasteet. Lausunnossa esitetyt täsmennysehdotukset parantavat vielä esiopetuksen opetussuunnitelmaa. Varhaiskasvatuslautakunta ja opetuslautakunta ovat antaneet lausunnot esiopetuksen opetussuunnitelman luonnoksesta ja molemmat lausunnot sisältyvät päätöshistoriaan. Asia on valmisteltu yhteistyössä kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston kanssa. Opetushallituksen lausuntopyyntö ja luonnos esiopetuksen opetussuunnitelmaksi sekä suomeksi että ruotsiksi ovat liitteinä. Opetushallitus pyytää kunnilta ja muilta jakelussa mainituilta tahoilta lausunnot luonnoksesta esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiksi mennessä. Alkuperäiseen aikatauluun, on saatu viikon lisäaika. Opetushallitus pyytää lausunnon antajia liittämään lausuntoonsa yleisten havaintojen lisäksi tiivistelmän lausunnon keskeisestä sisällöstä. Saatujen lausuntojen perusteella opetushallitus viimeistelee esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Esittelijä Lisätiedot apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty Annikki Thoden, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: annikki.thoden(a)hel.fi Liitteet 1 Opetushallituksen lausuntopyyntö 2 Opetushallituksen lausuntopyynnön liite 3 Opetushallituksen lausuntopyyntö ja sen liite, svensk

6 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) Otteet Ote Opetushallitus Otteen liitteet Muutoksenhakukielto, valmistelu Tiedoksi Varhaiskasvatuslautakunta Opetuslautakunta Stj Sj Päätöshistoria Varhaiskasvatuslautakunta HEL T Lausunto Varhaiskasvatuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon esiopetuksen opetussuunnitelman perusteista: Varhaiskasvatuslautakunta näkee esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet pääosin tarkoituksenmukaisena ja oikeansuuntaisena asiakirjana, jossa on hyvin huomioitu uusimmat oppimiseen liittyvät käsitykset sekä yhteiskunnan ja ympäristön muutoksista johtuvat tekijät. Perusteluonnoksen luvut, jotka koskevat esiopetuksen tehtäviä ja yleisiä tavoitteita, toimintakulttuuria sekä esiopetuksen toteuttamisen periaatteita ovat hyvät ja selkeät. Kasvun ja oppimisen tukea sekä oppilashuoltoa koskevissa luvuissa sen sijaan ei ole pystytty huomioimaan riittävästi esiopetuksen ominaislaatua osana varhaiskasvatusta. Paikallisesti päätettävät asiat on tuotu kautta linjan selkeästi esiin, mikä mahdollistaa paikallisten erityispiirteiden huomioimisen esiopetuksen järjestämisessä. Esiopetuksen tehtävää ja yleisiä tavoitteita koskevan luvun osalta erityisen ilahduttavaa on, että siinä korostetaan monipuolisten työtapojen, toiminnallisen ja monikanavaisen oppimisen, yhteisön sekä liikkumisen merkitystä esiopetusikäisten lasten kasvussa, kehityksessä ja oppimisessa. Oppimiskäsityksessä on myös huomioitu kiitettävästi lapselle ominaiset toiminnan tavat, jotka ovat leikkiminen, liikkuminen, tutkiminen sekä taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen. Varhaiskasvatuslautakunta pitää hyvänä, että monikulttuurisuus ja sen tuomat mahdollisuudet on huomioitu perusteluonnoksessa riittävällä painokkuudella ja myös kielen merkitystä on tuotu esiin riittävästi.

7 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) Laaja-alainen osaaminen on uusi termi, mutta sen sisältöä avataan kattavasti. Ajattelu ja oppiminen, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, monilukutaito, tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen sekä osallistuminen ja vaikuttaminen ovat kaikki taitoja, joita nykyyhteiskunnassa pärjääminen edellyttää ja nämä on huomioitu perusteluonnoksessa hyvin ja niiden sisältö on avattu kuusivuotiaan oppijan kokemusmaailmaa ja taitoja vastaavasti. Monilukutaidon osuudessa tulisi kuitenkin vielä enemmän korostaa itse tuotettujen aineistojen merkitystä erityisesti mediakasvatuksen osalta. Varhaiskasvatuslautakunta pitää tieto- ja viestintäteknologista osaamista kaiken kaikkiaan tärkeänä kokonaisuutena, mutta muistuttaa, että mikäli siihen panostetaan perusteluonnoksen edellyttämällä tavalla, ovat kustannusvaikutukset kunnille kohtuullisen suuret, koska se edellyttää laajamittaisia välinehankintoja, joita nykyinen talousarvio ei mahdollista. Esiopetuksen toteuttamisen periaatteita koskevan luvun osalta varhaiskasvatuslautakunta pitää hyvänä, että perusteluonnoksen lähtökohdat ovat eheytetyssä opetuksessa. Esiopetuksen tavoitteiden jakaminen viiteen kokonaisuuteen on myös hyvä ratkaisu ja se auttaa hahmottamaan opetusta enemmän laajoista oppimiskokonaisuuksista lähteväksi teema- ja projektioppimiseksi. Yksityiskohtaiset tavoitteet on laadittu tarkoituksenmukaisesti kuusivuotiaan lapsen oppimista palvelevaksi kokonaisuudeksi. Arvioinnin osalta on hyvä, että lasten itsearviointia on korostettu, koska esiopetusikäisen lapsen metakognitiivisten taitojen kehittymisellä on vahva yhteys myöhempään oppimiseen. Dokumentoinnin osalta opetussuunnitelman perusteissa voisi olla vielä yksityiskohtaisemmin kerrottu pedagogisen dokumentoinnin periaatteista ja tavoitteista. Kasvun ja oppimisen tukea käsittelevä luku on pääosin selkeä ja johdonmukainen. Joiltakin osin luku on kuitenkin ristiriitainen eikä siinä oteta riittävästi huomioon siirtymävaihetta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja sitä, että vaikka esiopetus määritellään perusopetuslaissa, se on kuitenkin osa varhaiskasvatusta. Perusteluonnoksessa esimerkiksi todetaan, että tukeen liittyvät ratkaisut ja päätökset tehdään mahdollisimman pian esiopetuksen alettua. Kuitenkin suurin osa esiopetukseen tulevista lapsista on varhaiskasvatuksessa jo ennen esiopetusvuotta ja tuen tarve on tiedossa. Tällöin tarvittavat ratkaisut ja päätökset tuen järjestämiseksi on voitava tehdä jo ennen esiopetuksen alkua. Lisäksi pedagogiseen arvioon perustuvan tehostetun tuen aloittaminen ja järjestäminen tulee perusteluonnoksen mukaan aina käsitellä moniammatillisessa

8 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöstön kanssa. Tämä ei aina ole tarkoituksenmukaista, koska suurin osa tehostetun tuen toimenpiteistä liittyy päiväkodin arjessa kasvatushenkilökunnan tekemiin pedagogisiin järjestelyihin. Pedagogista selvitystä ja erityisen tuen päätöstä koskevassa osuudessa tulisi ottaa enemmän huomioon se, että esiopetusvuoden lyhyydestä johtuen vain harvoin esiopetuksen aikana siirrytään tehostetusta tuesta erityiseen tukeen pedagogiseen selvitykseen perustuen, vaan erityisen tuen päätös tehdään suurimmassa osassa tapauksia jo ennen esiopetusvuoden alkua, kuten perusteluonnoksessa myöhemmin todetaankin. Oppilashuoltoa käsittelevä osuus on perusteluonnoksessa pitkä ja seikkaperäinen ja siinä painotetaan erityisesti erilaisten ryhmien ja laadittavien asiakirjojen merkitystä. Kuitenkin esiopetuksen oppilashuolto tulee nähdä ennen kaikkea yleisenä hyvinvoinnin edistämisenä ja oppimisympäristön turvallisuudesta huolehtimisena. Nykyisessä oppilashuoltoa käsittelevässä osuudessa nämä asiat eivät nouse riittävästi esiin, kun perusteluonnoksen tekstissä pääpaino on opetuksen järjestäjältä vaadittavissa rakenteissa ja asiakirjojen sisällöissä. Varhaiskasvatuslautakunta toteaa, että esiopetussuunnitelman perusteluonnos on kaiken kaikkiaan selkeä ja johdonmukainen asiakirja, joka pienillä tarkennuksilla ohjaa toteuttamaan laadukasta ja nykyisten oppimiskäsitysten mukaista esiopetusta. Esittelijä Lisätiedot varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas Mikko Mäkelä, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: mikko.makela(a)hel.fi Opetuslautakunta HEL T Lausunto Opetuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon: Lausunto keskittyy esiopetuksen opetussuunnitelman perusteluonnokseen.

9 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) Opetuslautakunta huolehtii ruotsinkielisten lasten esiopetuksesta ja varhaiskasvatuslautakunta suomenkielisten lasten esiopetuksesta. Opetuslautakunta näkee uuden perusteluonnoksen oikeansuuntaisena. Perusteluonnos painottaa arvoperustassa lapsen aktiivista roolia, oppimisen iloa, leikkiä, myönteistä palautetta ja kannustavaa ilmapiiriä, jotka ovat tärkeitä nostaa esille toiminnassa, mutta samalla luku sisältää laajoja käsitteitä, kuten kestävä elämäntapa ja käytännön toteuttamisessa tämä vaatii aika paljon esiopettajalta. Sukupuolten tasa-arvoisuutta voisi painottaa enemmän. Tietyt uudet käsitteet (esim. monilukutaito multilitteracitet) tarvitsevat selkeän määrittelyn ja aikaa, jotta ne saadaan osaksi esiopetuksen toimintakulttuuria ja arkea. Oppimiskokonaisuuksien otsikointia voisi vielä miettiä uudelleen ja yhtenäistää niin, että joko kaikki ovat otsikoituja lapsen näkökulmasta (esim. tutkin ja toimin ympäristössäni) tai yleisotsikolla (esim. ilmaisun monet muodot). Kuvio oppimiskokonaisuuksien muodostamisesta ei tuo selkeyttä oppimiskokonaisuuksiin. Kasvun ja oppimisen tuen lukua on selkeytetty, mikä hyödyntää toiminnan suunnittelua. Toimijan näkökulmasta paikallisesti päätettävät asiat voivat johtaa erilaiseen esiopetukseen valtakunnallisella tasolla ja näihin toivotaan myöhemmin ohjeistusta, jotta esiopetus olisi valtakunnallisella tasolla yhtenäisesti laadukasta. 1. Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä (sivu 27) Perusteluonnoksessa mainitaan, että lapsille, joilla on eri äidinkieli, tai monikielisille lapsille, voidaan mahdollisuuksien mukaan tarjota suomi/ruotsi toisena kielenä -opetusta sekä oman äidinkielen opetusta. Tätä pidetään liian epämääräisenä ja lisäohjeita tämän järjestämiseksi kaivataan. 2. Kasvun ja oppimisen tuki (sivu 30) Tätä lukua on selkeytetty aiemmista perusteista ja tuen sisältöä on avattu. Tehostetun tuen osiossa voisi vielä selkeyttää, mitkä tuen muodot ovat tärkeitä tehostetun tuen piirissä oleville lapsille, jotta ero yleisen ja tehostetun tuen välillä sekä tehostetun ja erityisen tuen välillä tehtäisiin näkyväksi. 3. Osa-aikainen erityisopetus (sivu 38) Tätä tuen muotoa voidaan antaa jokaisella tuen tasolla, mutta jää epäselväksi, kuka tätä antaa. Oletetaanko, että esiopettajilla on tähän valmiudet vai vaaditaanko tähän erityislastentarhanopettajan tukea.

10 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (10) Koska tätä voidaan antaa samanaikaisopetuksena, pienryhmässä tai yksilöopetuksena, se voi toimijan näkökulmasta vaatia lisäresurssia, jotta sitä voidaan joustavasti järjestää. 4. Opetukseen osallistumisen edellyttämät palvelut ja apuvälineet (sivu 39) Niin kuin tekstissä todetaan, esiopetusyksikön henkilöstöllä ei välttämättä ole riittävästi erityisosaamista alueella, mikä johtaa siihen, että tarvitaan lisäresurssia henkilöstön täydennyskoulutukseen sekä oppimis- ja ohjauskeskuksen kehittämiseen. Viimeinen kappale (sivu 39): Lause: Yleistä ja tehostettua tukea saavalle lapselle tehdään erillinen hallintopäätös. Tämä lause jää epäselväksi. Opetustoimi olettaa sen tarkoittavan päätöstä, että lapselle myönnetään palveluja tai apuvälineitä. Esittelijä Lisätiedot linjanjohtaja Niclas Grönholm Christine Söderek, koulutuskonsultti, puhelin: christine.soderek(a)hel.fi

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Nimi Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Kunta Utajärvi Koulu Utajärven yhtenäinen peruskoulu Hyväksymispäivämäärä SISÄLTÖ 1. Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN Uudistustyön suunta Missä perusteiden linjauksissa muutos ilmenee? (1) Koulun ja opetuksen suhde muuttuvaan yhteiskuntaan Arvoperusta, tehtävä ja velvoitteet Toimintakulttuuri ja koulutyön järjestäminen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa EDUCA 24.1.2014 Irmeli Halinen ja Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Verkkosivut: oph.fi/ops2016 Etusivun uutiset

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (6) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (6) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2013 1 (6) 847 Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle opiskelijavalintarekisterilain ja koulutusta koskevien lakien sekä yhteishakuasetuksen muutoksesta HEL 2013-009462

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista

Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista Lukiopäivät 13.11.2013 Opetusneuvos Eija Kauppinen Opetusneuvos Tiina Tähkä OPETUSHALLITUS 1 2 Maailma on hämmentävä paikka! Osaamisen 7.11.2013

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty Suomenkielinen koulutusjaosto Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma 1.8.2016 / päivitetty 1.8.2017 Paikalliseen esiopetussuunnitelmaan tehdyt muutokset Koko suunnitelmassa muutettu Laadukkaan varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus Suomessa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet ja linjaukset

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä 7.6.2016 Pia Kola-Torvinen Elisa Helin Opetushallitus Tavoitteena suomalaiseen järjestelmään sopiva, kehittämistä ohjaava asiakirja Lainsäädännön linjaukset

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa

Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa 19.9.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus VASU2017 työskentelyä ohjanneet keskeiset asiakirjat Varhaiskasvatuslaki (2015) - Perustetyön

Lisätiedot

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2016 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 46, 26.05.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta, 57, 16.06.2016 57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Uudistuva esiopetus ja näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa OPETUSHALLITUS 25.9.2013 1 Kirjoittamaan voi oppia sitten kun hampaat putoaa Esiopetus uudistuu Esiopetuksen

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA OPETUSTOIMESTA JA OPISKELUHUOLLOSTA

AJANKOHTAISTA OPETUSTOIMESTA JA OPISKELUHUOLLOSTA AJANKOHTAISTA OPETUSTOIMESTA JA OPISKELUHUOLLOSTA Johtaja Jorma Kauppinen Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät Helsinki 27.11.2014 Lain käsitteet Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki Opetussuunnitelman

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa 12.10.2011 Pyhäntä 18.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Teematyöpaja III. Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Teematyöpaja III. Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017 Teematyöpaja III Opetushallitus 22.1.2016 TEEMATYÖPAJAN 22.1.2016 OHJELMA / PROGRAM 9.30 10.00 Ilmoittautuminen ja kahvi/ Anmälan och kaffe, Monitoimisalin aula

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Perusteiden ja paikallisten opetussuunnitelmien valmistuminen (valtioneuvoston asetuksen mukaan) Esiopetuksen, perusopetuksen

Lisätiedot

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Perusteiden ja paikallisten opetussuunnitelmien valmistuminen (valtioneuvoston asetuksen mukaan) Esiopetuksen, perusopetuksen

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu

Yleissivistävä koulutus uudistuu Yleissivistävä koulutus uudistuu Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus Opetusalan johtamisen foorumi / Lukion uudistamisen johtaminen Helsinki 5.6.2013 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö

Lisätiedot

Arkistot ja kouluopetus

Arkistot ja kouluopetus Arkistot ja kouluopetus Arkistopedagoginen seminaari 4.5.2015 Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Opetushallitus Koulun toimintakulttuuri on kokonaisuus, jonka osia ovat Lait, asetukset, opetussuunnitelman

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 18.4.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista

Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta 2008-2012 Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kehittämistoiminnassa mukana oleville opetuksen

Lisätiedot

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen Opetussuunnitelmat uudistuvat 2016 Tarja Ruohonen OPS-uudistuksen tavoitteita: Kasvun ja oppimisen jatkumon vahvistaminen Rakennetaan olemassaoleville vahvuuksille Määritellään kasvatustyötä ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa OPStuki 2016 TYÖPAJA 3 Rauma 23.9.2015 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet: luku 4.2. Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena Opetushallituksen esiopetuksen

Lisätiedot

Uudistuva varhaiskasvatus ja esiopetuksen opetussuunnitelmaprosessi

Uudistuva varhaiskasvatus ja esiopetuksen opetussuunnitelmaprosessi Varhaiskasvatus: Johtajuuden haasteet uudistuvassa varhaiskasvatuksessa Uudistuva varhaiskasvatus ja esiopetuksen opetussuunnitelmaprosessi Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2013 Arja-Sisko Holappa Opetusneuvos,

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Esiopetuksesta perusopetukseen. Anja Huurinainen-Kosunen 15.1.2014

Esiopetuksesta perusopetukseen. Anja Huurinainen-Kosunen 15.1.2014 Esiopetuksesta perusopetukseen 15.1.2014 Lapsen kasvun ja kehityksen polku varhaiskasvatus 0-6 v (=päivähoito ja esiopetus) -> esiopetus 6 v. -> perusopetus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (6) 70 Opetuslautakunnan lausunto Opetushallitukselle lukion opetussuunnitelman perusteiden päivittämisestä HEL 2015-004715 T 12 00 01 Lausunto antoi seuraavan lausunnon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2017 1 (5) 565 Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön sr perusopetuksen järjestämisluvan siirtäminen Suomen Diakoniaopisto Oy:lle HEL 2017-003955 T 12 00 01 Päätös totesi

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

Valterilla on kuusi toimipistettä, joiden yhteydessä toimii Valteri-koulu. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri toimii Opetushallituksen alaisuudessa.

Valterilla on kuusi toimipistettä, joiden yhteydessä toimii Valteri-koulu. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri toimii Opetushallituksen alaisuudessa. Valtakunnallinen Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri tukee lähikouluperiaatteen toteutumista tarjoamalla monipuolisia palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tarpeisiin. Valterin palvelut täydentävät

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT Miten maailma koulun ympärillä muuttuu? Millaista osaamista oppilaat tarvitsevat elämässään? Millaisessa koulussa on hyvä oppia ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/2018 1 (5) 550 V 26.9.2019, Valtuutettu Pilvi Torstin aloite lähikouluperiaatteen käyttöönotosta päiväkotipaikkapäätöksissä HEL 2018-003221 T 00 00 03 Päätös esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 Opetus- ja kasvatuslautakunta 42 26.04.2016 Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 129/12.00.01/2016 OPEKAS 42 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254,

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (9) Kaupunginhallitus Stj/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (9) Kaupunginhallitus Stj/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (9) 147 V 1.3.2017, Valtuutettujen Anna Vuorjoen ja Mari Holopaisen aloite varhaiskasvatuksen psykologitoiminnan käynnistämiseksi HEL 2016-009634 T 00 00 03 Päätös

Lisätiedot

Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa

Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa VKK-Metro Pääkaupunkiseudun kehittämis- ja koulutusyhteistyö 2014-2016 Helsingin kaupungin aineistopankki

Lisätiedot

ITSEARVIOINTI HENKILÖKUNNALLE. Arviointiasteikko: 1 - Ei koskaan 3 - Joskus 5 Johdonmukaisesti

ITSEARVIOINTI HENKILÖKUNNALLE. Arviointiasteikko: 1 - Ei koskaan 3 - Joskus 5 Johdonmukaisesti ITSEARVIOINTI HENKILÖKUNNALLE Arviointiasteikko: 1 - Ei koskaan 3 - Joskus 5 Johdonmukaisesti 1. Tervehdin lasta henkilökohtaisesti ja positiivisesti nimeltä heidät tavatessani. 1 2 3 4 5 2. Vuorovaikutukseni

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa. Pirjo Koivula Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa. Pirjo Koivula Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa Pirjo Koivula Opetushallitus 17.3.2015 HYVÄ KOULUPÄIVÄ Laadukas perusopetus, ennaltaehkäisevät toimintatavat, yhteisöllisyys, välittävä ja kannustava ilmapiiri,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (6) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (6) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (6) 706 Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle lukiolain ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamista koskevasta lakiluonnoksesta HEL

Lisätiedot

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Tietostrategiaa monimuotoisesti Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Miksi? Koska oppilaalla on oikeus monipuolisiin oppimisympäristöihin sekä TVT-taitoihin Change is voluntary but inevitable!

Lisätiedot

Kyselyn toteuttaa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi).

Kyselyn toteuttaa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi). 1 KYSELY YKSITYISILLE PERHEPÄIVÄHOITAJILLE Opetushallitus julkaisi syksyllä 2016 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, jotka ohjaavat kaikkea varhaiskasvatustoimintaa Suomessa. Perusteiden pohjalta kaikki

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Kohti kuntouttavaa arkea. Toimintakykyajattelu OPSissa ja HOJKSissa

Kohti kuntouttavaa arkea. Toimintakykyajattelu OPSissa ja HOJKSissa Kohti kuntouttavaa arkea Toimintakykyajattelu OPSissa ja HOJKSissa Oppimisen ja kasvun tuen päivät Jyväskylä 22.9.2016 Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri VALTERI on Opetushallituksen toimialaan kuuluva valtakunnallinen

Lisätiedot

Esiopetuksen uudistuvat perusteet

Esiopetuksen uudistuvat perusteet Esiopetuksen uudistuvat perusteet tilannekatsaus 20.11.2013 Arja-Sisko Holappa opetusneuvos Opetushallitus Esiopetus uudistuu osana koko yleissivistävän oppimisen polun uudistusta Ajantasaista tietoa verkossa

Lisätiedot

MUISTIO 102/011/ ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Valtuutus Opetushallituksen määräyksen antamiseen

MUISTIO 102/011/ ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Valtuutus Opetushallituksen määräyksen antamiseen MUISTIO 102/011/2014 22.12.2014 ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2014 Valtuutus Opetushallituksen määräyksen antamiseen Valtioneuvosto antoi 28.6.2012 asetuksen perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (6) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (6) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2018 1 (6) 358 Valtuutettu Pilvi Torstin aloite lähikouluperiaatteen käyttöönotosta päiväkotipaikkapäätöksissä Päätös katsoi valtuutettu Pilvi Torstin aloitteen loppuun

Lisätiedot

Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä

Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä Aulis Pitkälä Opetushallituksen pääjohtaja IX Valtakunnalliset lukiopäivät 12.11. 13.11.2013 Helsinki, Finlandia-talo Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutuksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetusikäisten perusopetukseen valmistavan opetuksen kehittämispilotti

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetusikäisten perusopetukseen valmistavan opetuksen kehittämispilotti 19.11.2014 Sivu 1 / 1 4708/12.01.00/2014 222 Esiopetusikäisten perusopetukseen valmistavan opetuksen kehittämispilotti Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Astrid Kauber, puh.

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

KH Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja henkilöstön, huoltajien ja lasten osallistaminen

KH Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja henkilöstön, huoltajien ja lasten osallistaminen Kaupunginhallitus 216 27.06.2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 alkaen 1357/06.15/2017 KH 27.06.2017 216 Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja henkilöstön, huoltajien ja lasten osallistaminen

Lisätiedot

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki 29.4.2011 Opetusneuvos Hely Parkkinen 1 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 5 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKIMUODOT

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 39. 39 Maahanmuuttajataustaisten lasten suomen kielen oppimisen tukeminen varhaiskasvatuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja 39. 39 Maahanmuuttajataustaisten lasten suomen kielen oppimisen tukeminen varhaiskasvatuksessa 11.11.2014 Sivu 1 / 1 4579/12.01.00/2014 39 Maahanmuuttajataustaisten lasten suomen kielen oppimisen tukeminen varhaiskasvatuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Elina Pulli,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2018 1 (5) 501 Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle valtioneuvoston asetuksiksi lukiokoulutuksesta sekä eräiden lukiokoulutusta koskevien asetusten muuttamisesta

Lisätiedot

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Paikalliset opetussuunnitelmat Voidaan ottaa käyttöön 1.8.2015, on viimeistään otettava käyttöön 1.8.2016. Paikallisten opetussuunnitelmien

Lisätiedot

KOULUTUSPALVELUT LUKUVUOSI ESIOPETUSPAIKKA

KOULUTUSPALVELUT LUKUVUOSI ESIOPETUSPAIKKA LUKUVUOSI LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA ESIOPETUSPAIKKA TÄMÄ SUUNNITELMA ON MYÖS Suomen/ruotsin kielen tukemisen suunnitelma Valmistavan opetuksen oppimissuunnitelma Tehostetun tuen suunnitelma (Perusopetuslaki

Lisätiedot

OPS- ja KeSu iltakoulu päättäjille ja sivistysjohtajille

OPS- ja KeSu iltakoulu päättäjille ja sivistysjohtajille OPS- ja KeSu iltakoulu päättäjille ja sivistysjohtajille Joensuu 10.3.2015 Ohjelma 16.00 Kahvit 16.15 OPS-työn kuulumiset 16.30-17.30 Työskentelyä ja päättäjien saatesanat ops-työlle TAUKO (10 min.) 17.40

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppimisen ja koulunkäynnin tuki LAPE kutsuseminaari 19.9.2018 19.9.2018 1 Tuen tarpeen jatkuva arviointi Tuen tarpeen arviointi aina tuen tarpeen muuttuessa ja perusopetuslain mukaan toisen vuosiluokan

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 Lukion opetussuunnitelman perusteiden valmistelun lähtökohtia Valtioneuvoston asetus (942/2014) Tavoitteet 2 Kasvu sivistyneeksi yhteiskunnan jäseneksi 3 Tiedot

Lisätiedot

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN KOULUTULOKKAAN TARJOTIN 11.1.2016 VUOSILUOKAT 1-2 KOULULAISEKSI KASVAMINEN ESIOPETUKSEN TAVOITTEET (ESIOPETUKSEN VALTAKUNNALLISET PERUSTEET 2014) Esiopetus suunnitellaan ja toteutetaan siten, että lapsilla

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 30.1.2019 Mikä on parasta eskarissa? Keinuminen 2 Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2019-2020 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (5) 10 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Björn Månssonin toivomusponnesta koskien turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja maahanmuuttajien

Lisätiedot

1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen

1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen 1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen Opetuksen järjestäjällä on vastuu paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman laadinnasta ja kehittämisestä 1. Paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetään

Lisätiedot

Uudistuvat varhaiskasvatussuunnitelmat laadukkaan varhaiskasvatuksen tukena

Uudistuvat varhaiskasvatussuunnitelmat laadukkaan varhaiskasvatuksen tukena Uudistuvat varhaiskasvatussuunnitelmat laadukkaan varhaiskasvatuksen tukena Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Valmistelun lähtökohdat - varhaiskasvatuslaki - lasten muuttuva

Lisätiedot

90 Mikkelin kaupungin lausunto uuden varhaiskasvatuslain esitysluonnoksesta

90 Mikkelin kaupungin lausunto uuden varhaiskasvatuslain esitysluonnoksesta Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2018 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 25, 22.02.2018 Kaupunginhallitus, 90, 06.03.2018 90 Mikkelin kaupungin lausunto uuden varhaiskasvatuslain esitysluonnoksesta MliDno-2018-433

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Pirjo Koivula Opetusneuvos 1 Perusopetuslain

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ

ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ Ilmajoen kunnassa opetuksen järjestämistä ohjaa inkluusioajattelu. Inklusiivisella opetuksella pyritään takaamaan jokaiselle lapselle riittävä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2013 1 (7) 102 Varhaiskasvatuslautakunnan vastaus musiikin taiteen perusopetuksen toteuttamista Helsingin kaupungin päiväkodeissa koskevaan helsinkiläisten musiikkiopistojen

Lisätiedot

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika esiopetusyksikkö ja ryhmä lastentarhanopettaja erityisopettaja 1. Lapsen kasvun ja oppimisen tilanne Lapsen vahvuudet

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus osana oppimisen polkua

Uudistuva esiopetus osana oppimisen polkua Pohjois-Suomen esi- ja alkuopetuksen päivät 2014 Uudistuva esiopetus osana oppimisen polkua Arja-Sisko Holappa Opetushallitus 7.2.2014 Tulevaisuutta rakentava opetussuunnitelma Teksti Tekotapa Yhteinen

Lisätiedot

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto 1.1.2011 alkaen Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa määrittävät normiasiakirjat Perusopetuslaki 642/2010 (voimaan 1.1.2011, velvoittaen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2015 1 (5) 738 Lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi kuluttajapalveluiden turvallisuusvalvonnan valtiollistamisesta ja keskittämisestä

Lisätiedot

Oppimisen ja koulun käynnin tuki

Oppimisen ja koulun käynnin tuki Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri / Valteri-koulu Oppimisen ja koulun käynnin tuki Erityisasiantuntemus: autismin kirjo, neuropsykiatriset häiriöt, kieli ja kommunikointi, kuuleminen, näkeminen, liikkuminen

Lisätiedot

KANGASALA Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus ja esiopetus LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA TEHOSTETTUA TAI ERITYISTÄ TUKEA VARTEN

KANGASALA Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus ja esiopetus LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA TEHOSTETTUA TAI ERITYISTÄ TUKEA VARTEN 1 KANGASALA Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus ja esiopetus LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA TEHOSTETTUA TAI ERITYISTÄ TUKEA VARTEN pvm / 20 SALASSAPIDETTÄVÄ Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta Tehostetun

Lisätiedot

Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa Sodankylä

Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa Sodankylä Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa 5.9.2015 Sodankylä Opetusneuvokset Aija Rinkinen ja Anneli Rautiainen Opetushallitus Mistä tulemme? Minne

Lisätiedot

OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN JA MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET

OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN JA MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN JA MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET Mitä on monialainen opiskelu? Hannele Cantell Dosentti Aineenopettajakoulutuksen johtaja OKL, Helsingin yliopisto Alla oleva video on kooste Helsingin

Lisätiedot

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Eija Kauppinen Opetushallitus Rakennusfoorumi 6.11.2018, Helsinki Oppimisympäristöt muutoksessa Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa

Lisätiedot

Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi. Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo

Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi. Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo 1 Edistää lapsen kasvu-, kehitys ja oppimisedellytyksiä Vahvistaa lapsen

Lisätiedot