25440 URBAN SYSTEMS - Älykäs kaupunki ja sen ihmislähtöinen suunnittelu. Toimintaa, oppimista ja kestävää kehitystä 3T-alueella!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "25440 URBAN SYSTEMS - Älykäs kaupunki ja sen ihmislähtöinen suunnittelu. Toimintaa, oppimista ja kestävää kehitystä 3T-alueella!"

Transkriptio

1 25440 URBAN SYSTEMS - Älykäs kaupunki ja sen ihmislähtöinen suunnittelu Toimintaa, oppimista ja kestävää kehitystä 3T-alueella! Annamari Löfgren ja Jesse Enqvist

2

3 Johdanto Tämän työn tarkoituksena on antaa yksi mahdollinen tapa suunnitella ja kehittää T3-aluetta. T3-alue sijaitsee Espoossa ja koostuu Tapiolasta, Otaniemestä ja Keilaniemestä. Ominaista T3-alueelle on se, että se voidaan suoraan jakaa karkeasti kolmeen eri tyyppiseen alueeseen: koulutukseen (Otaniemi), bisneselämään ja teknologiaan (Keilaniemi), ja kulttuuriin ja arkielämään (Tapiola). Tulevaisuudessa näitä alueita tulee vielä tiiviimmin yhdistämään Helsingistä Espooseen laajentuva metrolinja, joka luo paljon uusia mahdollisuuksia alueen suunnittelulle, kehittämiselle ja yhdistämiselle. Olemme valinneet kolme mielestämme keskeisintä asiaa, joita T3-alueen kehittämisessä voisi hyödyntää. Ne ovat aikasuunnittelu, slowflow-ajattelu ja osallistava kaupunkisuunnittelu. Käsittelemme työssä jokaisen näistä kolmesta asiasta erikseen läpi, jonka jälkeen käymme läpi miten niitä voitaisiin hyödyntää T3-alueella yhteisesti sekä erikseen Tapiolassa, Otaniemessä ja Keilaniemessä. asuinalueille vapaata työtilaa kotiapu arjen suunnittelu palveluiden toimivuus hyvät kulkuyhteydet uudet käyttöliittymät ja sovellukset työyhteisössä avoin ja jaettu agendan suunnittelutyökalu ajan käyttö oleelliseen kansalaisarkkitehti ammattilaisuus pop-up- ja uudet käyttöliittymät tee-se-itse yhteistoiminta harrastuneisuus bottom-up uudenlaiset arkkitehtuurikilpailut lyhyitä täsmäkyselyitä eri tilanteisiin ja paikkoihin monikanavainen datan keruu locative media paikannustieto 24h - kaupunki joutomaiden ja hukkatilojen väliaikaiskäyttö skenaariot ja visiot Osallistava kaupunkisuunnittelu automaattisesti anonyymia dataa keräävät työtilat ja paikat aikaurbanismi älykäs asukas Aikasuunnittelu aikasyklit ja alueiden syke tilojen hyötykäyttö eri vuorokauden aikoina käyttäjien rytmit tieto ympäristöstä reaaliaikaisesti helposti vuokrattavat väliaikaistilat työpäivän ja -työprosessin suunnittelu arjen ongelmien keskittyminen ratkaisut asia kerrallaan suunnitteluprosessin läpinäkyvyys uusi asenne ihmisten kesken less is more älykäs suunnittelija parempia ja luovempia tuloksia oman datan keräämiseen ja jakamiseen kannustava ympäristö jaettu tilavarauskalenteri workshopit Slowflow toimivat ja innostavat ryhmätyötilat ajatusleikit

4 Aikasuunnittelu Nykypäivän kiireisessä elämässä aikasuunnittelu nousee keskeiseen rooliin niin arkielämässä, opiskelussa kuin työelämässäkin. Kaupunkisuunnittelussa aikapolitiikka voi esimerkiksi auttaa tunnistamaan, miten hitaasti tai nopeasti jotain tilaa käytetään Arjen suunnittelu, asioiden rytmittäminen, ja työpäivän ja työprosessien suunnittelu ovat keskeinen osa elämää. Kirjavat rytmit paremmin huomioivassa kaupungissa yksiaikaisista tiloista voitaisiin siirtyä moniaikaisiin sekä monikäyttöisiin tiloihin (Horelli, 2008). Kaupunkien ja kaupunkilaisten rytmiä muokkaamalla suuria yhteiskunnallisia muutoksia voidaan tehdä lyhyessä ajassa, helpommin ja ympäristöä vähemmän kuormittamalla (Soininvaara, 2007). Työ on merkittävä elämänrytmin tahdittaja. Se määrittelee sekä ihmisen ajankäyttöä ja liikkumista että asutuskeskusten ja kaupunkien muodostumista. Enemmistö ihmisistä ennen ja nyt on pyrkinyt sovittamaan elämää elannon ympärille, mutta työelämän rytmi on muutoksessa. Pätkätöiden lisääntyessä tyypillistä työsuhdetta ja -aikaa on yhä vaikeampi tunnistaa. Kaikki eivät myöskään halua polttaa itseään loppuun lisäeurojen vuoksi. Omaehtoisia oravanpyörästä hyppääjiä tai leppoistajia on jo merkittävä määrä. Ihmiset ovat alkaneet arvostaa aikaa resurssina siinä missä rahaakin. (Soininvaara, 2007). Nykyisin monissa isoissa metropoleissa on alkanut syntyä niin sanottuja 24h -kaupunkeja, jotka eivät koskaan mene nukkumaan. Tiettyjä palveluita on aina saatavilla vuorokauden aikaan katsomatta. Yhtenä toteutusvaihtoehtona on joissain maissa otettu käyttöön erilaisia hubeja. Hub toimii tietynlaisena toiminnan keskipisteenä ja tarjoaa erilaisia tiloja eri tarpeita varten ympäri vuorokauden. Ne ovat konseptiltaan vähän kuin hotelleja, mutta eivät välttämättä tarjoa majoituspalveluita. Tällainen Hub- malli voisi toimia hyvin esimerkiksi Keilaniemessa ja Otaniemessä ja palvella näin muitakin kuin alueilla vakituisesti työskenteleviä. Arjen näkökulmasta aina hereillä oleva kaupunki ei kuitenkaan sovi kaikille. Eräs ratkaisu on joustavan arjen malli. Asuinalueiden solmukohdista, kuten metropysäkeiltä, leikkipuistoista ja kirjastoista kaupunkilaiset saisivat muun toiminnan lisäksi neuvontaa tietotekniikan avulla saavutettavista palveluista. (Horelli, 2008)

5 Jotta arjen aikatauluista olisi helpompi pitää kiinni, erittäin tärkeään asemaan nousee vaivaton ja nopea liikkuminen, hyvät kulkuyhteydet. Tällä hetkellä T3- alueen julkinen bussiliikenne on hyvällä ellei jopa erittäin hyvällä tasolla, ja metro tulee parantamaan tätä entisestään. Lisäksi pyörällä tai jalan on nopeaa ja vaivatonta liikkua alueilla ja niiden välillä. Kehä I:sen kattaminen Tapiolan ja Otaniemen sekä Tapiolan ja Keilaniemen välillä tuo alueet lähemmäksi toisiaan nimenomaan kevyen liikenteen kannalta. Yksityisautoilua haittaa pääosin isojen teiden ruuhkat, varsinkin Kehä I ja Länsiväylän osalta. Slowflow Slowflow-ajattelun pohjalla on näkemys olelliseen keskittymisestä ja ihmisten kesken toimimisesta. Kun keskitytään kerralla vähempään ( less is more ), saavutetaan parempia ja luovempia lopputuloksia. Olennaista onnistumisen kannalta on juuri keskittyminen tekemiseen, ajan käyttäminen oleelliseen ja työporukan tiivis yhteishenki. Tarkoituksena on saada aikaan parempaa laatua kuin isompaa volyymia. Kiireen myötä lopputulos on usein keskinkertainen ja työprosessi stressaava. Yleensä juuri kiire tappaa luovuuden ja tässä hektisessä yhteiskunnassa slow - ajatukset tuntuvat aina virkistäviltä. Ihmiset ovat alkaneet arvostaa aikaa resurssina siinä missä rahaakin. Ajankäyttö on valintoja - mikä on itselle tärkeää ja sopivaa - sekä yhteiskunnan tarjoamia puitteita. Ajankäyttö on hieman yllättäen myös monen ympäristöongelman taustalla. Asioiden tekeminen nopeasti kuluttaa maapallon luonnonvaroja enemmän kuin hitaasti tekeminen, ja kiireisten kotitalouksien ja teollistuneiden yhteiskuntien ekologinen jalanjälki on suuri. Vähemmän on enemmän ja kuluttamisen määrän sijaan kannattaakin kasvattaa sen merkityksellisyyttä. (Soininvaara, 2007).

6 Osallistava kaupunkisuunnittelu Osallistava kaupunkisuunnittelu pyrkii tuomaan alueella asuvia ihmisiä mukaan alueen suunnitteluprosessiin. Asukkailta pyritään keräämään paljon erilaista dataa suunnittelun tueksi. Dataa pyritään keräämään monia eri kanavia pitkin, kuten kyselyillä tai erilaisilla arkkitehtuurikilpailuilla. Asukkaille voidaan myös antaa mahdollisuus kerätä itse omaa dataa ja luovuttaa se sitten suunnitelijoiden käyttöön. Näin ollen asukas saa mahdollisesti muodostettua linkin suunnittelijan ja itsensä välillä, jolloin keskustelun kautta voidaan saada paljon uusia näkökulmia ja ideoita. Osallistavassa kaupunkisuunnittelussa näkyy myös vahvasti asukkaiden harrastuneisuus ja erilaiset pop-up- ja tee-se-itse lähestymistavat arjen ongelmiin. Toiset asukkaat ovat huomattavasti aktiivisempia ja kehittämishaluisempia kuin toiset. Pääosin aktiivinen ja mielellään osallistuva asukas on nuori tai keskiikäinen ihminen, mutta on myös positiivisia merkkejä vanhusten halusta osallistua alueensa suunnitteluun. Vanhusten tapauksessa osallistumista olisi todennäköisesti tarjolla huomattavasti enemmänkin, mutta teknologian käyttötaito asettaa monesti erilaisia ongelmia osallistumiselle. Mitä T3-alue voisi olla? T3-alueen tapauksessa mietimme ensin selkeät identiteetit eri alueille. Päädyimme seuraaviin nimityksiin: Toimelias Tapiola, Oppiva Otaniemi ja Kehittyvä Keilaniemi. Emme kokeneet tarvetta muuttaa alueiden nykyisiä identiteettejä, vaan mielestämme on hyvä keskittää tietyt asiat tiettyihin paikkoihin. Sen sijaan näemme tärkeänä parantaa näiden alueiden välistä kommunikaatiota, helpottaa alueiden välillä tapahtuvaa liikkumista ja mahdollistaa hukkatilojen ja ylipäänsä tilojen parempi ja tehokkaampi käyttö. Esimerkiksi metro tulee yhdistämään alueita ja juuri metroasemien yhteyteen tulisi suunnitella käyttäjiä hyvin palvelevia tiloja ja palveluita. (Kuvassa sisemmän kehän sisällä metroasemien mahdollisia palveluita, ulkopuolella alueen identiteettiä ja tunnelmia.)

7 luova aktiivinen Tapiola M palvelut kulttuuri pyöräparkki työtiloja ja -huolto posti yhteisöllinen luova M Otaniemi T3 pyöräparkki ja suihkutilat päiväkoti workshopkahvila M tiloja tutkijahotelli pyöräparkkija huolto koulutus kehittävä luova Keilaniemi bisnes Tilat ja liikkuminen T3-alueella Tilojen tapauksessa suurin ongelma liittyy todennäköisesti siihen, miten tiloja voidaan varata, millaiseen käyttöön ja millaisina aikoina. Lisäksi ei ole tarkasti selvillä tai helposti selvitettävissä missä tiloja on vapaana ja mitkä tilat ovat mahdollisesti jo varattuja. Tähän ongelmaan yksi ratkaisu voisi olla T3 alueen yhtenäinen tilanvarausjärjestelmä, jonka kautta käyttäjät voisivat helposti nähdä missä tiloja on, millaisia ne ovat, mitkä niistä ovat vapaina tai varattuina, ja paljonko vuokraaminen maksaa ja kauan tilaa voidaan kerrallaan vuokrata omaan käyttöön. Lisäksi järjestelmän avulla voisi mahdollisesti hakea suoraan tietyt ehdot täyttäviä tiloja, jolloin käyttäjät voisivat spesifisti hakea juuri heidän tarvitsemiaan tiloja. Tällaisen järjestelmän toteuttaminen on kuitenkin todella vaikeaa ja ehkäpä jopa mahdotonta.

8 Nykyisten tilojen lisääminen yhteiseen järjestelmään olisi työlästä ja siihen liittyisi paljon ongelmia esimerkiksi tilojen omistajien puolelta. Tämän ongelman voisi todennäköisesti ratkaista esimerkiksi niin, että kaupunki tekisi T3-alueelle oman internetportaalin, jonka kautta käyttäjät pääsisivät jokaisen erillisen alueen eri tilanvarausjärjestelmiin sisään. Näin ollen käyttäjät voisivat yhden portaalin kautta päästä suhteellisen helposti varailemaan tiloja koko T3-alueen sisältä, ilman että tilat olisivat yhdessä yhteisessä varausjärjestelmässä. Sen sijaan uusien vielä rakentamattomien tilojen tapauksessa tällaisen yhteisen järjestelmän luominen olisi mahdollista, koska se voitaisiin ottaa mukaan tilojen suunnitteluprosessiin heti alusta alkaen. Ja mikäli järjestelmä osoittautuisi todella toimivaksi ja tehokkaaksi, niin vanhat järjestelmät voitaisiin yrittää sulauttaa siihen. Näin esitettynä nämä asiat saattavat tuntua hyvinkin yksinkertaisilta, vaikka todellisuudessa voisi olla vaikeaa neuvotella esimerkiksi siitä, että kuka ylläpitää kyseistä järjestelmää ja miten järjestelmällä mahdollisesti voisi tehdä rahallista tulosta. Raha on aina iso muuttuja kaiken kokoisissa hankkeissa. Käyttäjille olisi myös todella tärkeää, että töitä voisi tehdä ja jatkaa tiloista riippumatta. Tämä ei aiheuta tiloille ja niiden suunnittelulle juurikaan paineita, koska nykyään mobiililaajakaistat ovat niin yleisiä, että sitä kautta töitä pystyy tekemään mistä käsin vain. Sen sijaan tilojen sisustukseen voisi panostaa enemmän, jotta tilat tuntuisivat yhtenäisiltä mutta silti hieman erilaisilta. Tilojen eri ilmeet loisivat tarpeet tarvittaville vaihteluille ja sitä kautta motivoisivat työntekoa. Tiloista voitaisiin myös kerätä käyttäjistä erilaista tietoa esimerkiksi lyhyillä täsmäkyselyillä ja matkapuhelimen avulla. Tähän voitaisiin käyttää tulevaisuudessa todennäköisesti yleistyvää NFC -tekniikkaa (Near Field Communication). Kyseinen tekniikka on käytännössä samaa kuin mitä julkisen liikenteen matkakortit käyttävät, eli kosketukseen perustuvaa tiedonsiirtoa. Kosketus aktivoi laitteiden välisen tiedonsiirron, jonka jälkeen data siirtyy puhelimesta päätelaitteeseen, joka olisi tässä tapauksessa käyttäjätietoakeräävä laitteisto. Käyttäjä voisi tilaan tullessaan vain koskettaa puhelimellaan kyselyyn tarkoitettua lätkää, jolloin puhelimen ruudulle tulisi esimerkiksi yksi tai muutama todella lyhyt kysymys kuten Mihin käytät tilaa tänään? ja siihen lyhyet vastausvaihtoehdot kuten Töihin, vapaa-aikaan, rentoutumiseen, yhteydenpitoon Toinen vaihtoehto olisi toteuttaa kysely esim. kosketuskäyttöliittymän kautta. Tällöin käyttäjä vastaisi kyselyyn kosketusnäytön kautta saapuessaan tilaan. Kyselyn vastaukset voitaisiin anonymisoida, jolloin kenellekään ei jäisi pelkoa siitä, että hänen yksityisyytensä olisi vaarassa. Toisaalta olisi hyvä antaa käyttäjälle myös mahdollisuus jakaa tietojaan omalla nimellään, jolloin häneen voitaisiin esimerkiksi ottaa asian tiimoilta yhteyttä myöhemmin tiedonkeruumielessä.

9 Alueiden välisessä liikkumisessa tätä kyselykäyttöliittymää voitaisiin myös hyödyntää. Bussipysäkeiltä voitaisiin esimerkiksi kerätä samalla tavalla tietoa käyttäjästä, mutta myös ympäristöstä. Kun käyttäjä tulee pysäkille, niin hän voisi vastata esimerkiksi interaktiivisen mainostaulun kautta kyselyyn, jossa voitaisiin kysyä vaikka yleiseen viihtyvyyteen liittyviä kysymyksiä kuten Onko bussipysäkki ehjä? Onko alue siisti vai roskainen/likainen? Palaako pysäkillä valo / palavatko läheiset katuvalot? Pysäkin kautta olisi myös täten mahdollista lähettää asiakaspalautetta bussiyhtiölle, esimerkiksi jos jokin bussivuoro olisi pahasti myöhässä tai jokin vuoro jäisi kokonaan välistä. Näin bussiyhtiö saisi reaaliaikaista tai ainakin lähes reaaliaikaista palautetta liikenteen toiminnasta ja kaupunki saisi ilmoituksia rikkoontuneista valoista tai muista yleisistä pienistä häiriötekijöistä. Lisäksi seuraavista tai tulevista bussivuoroista kertovat informaatiotaulut voitaisiin toteuttaa myös uudella tavalla. Nykyään taulut kertovat aina yhden bussilinjan seuraavaan saapumiseen liittyvän ajan minuutteina ja pienen ajanjakson jälkeen ruutuun vaihtuu seuraava bussilinja ja samat tiedot. Tälle ratkaisulle ominaista on se, että laitteiston pitkä akkukesto takaa sen, ettei sitä tarvitse ladata tai vaihtaa kovinkaan usein. Näin ollen huolto- ja ylläpitokustannukset ovat mahdollisimman pienet. Sen sijaan interaktiiviset kosketusnäyttötaulut tarvitsisivat todennäköisesti enemmän huoltoa ja myös sähkökulutus on huomattavasti korkeampi, koska kyseisiä toiminnallisuuksia ei voida toteuttaa nykyisillä akkuteknologioilla. Näin ollen tällaiset kyselyt ja ratkaisumallit sopisivat parhaiten juuri sellaisiin pisteisiin, minkä kautta liikennöi mahdollisimman monta bussilinjaa, kuten Tapiolan keskus. Tämän lisäksi pitäisi tietysti löytää rahoittaja kyseiselle sähkölle ja muille kustannuksille. Tapiolan keskuksen kaltaisia isompia julkisen liikenteen liittymäpisteitä voisi perustaa myös muualle, etenkin Keilaniemeen, koska se sijaitsee isojen teiden liittymäkohdassa. Lisäksi tarvitaan lisää kolmet lastenvaunut vetäviä busseja ja polkupyörät kyytiin huolivia metrovaunuja, jotta yhä useammat voisivat elää ekologisemmin rikkaammassa kaupunkimiljöössä.

10 ihmisten kesken uudet käyttöliittymät Aikasuunnittelu vaivaton ja nopea liikkuminen joutomaiden ja hukkatilojen väliaikaiskäyttö asukasillat ja työpajat palveluiden toimivuus tilojen hyötykäyttö eri vuorokauden aikoina joutomaiden ja -aikojen kartoitus Osallistava kaupunkisuunnittelu yhteistoiminta TOIMELIAS TAPIOLA locative media työpäivän ja -työprosessin suunnittelu arjen suunnittelu kotiapu helposti vuokrattavat väliaikaistilat kiireettömyys Slowflow jaettu tilavarauskalenteri bottom-up pop-up- ja tee-se-itse työtiloja taloyhtiöihin ja keskustaan viljelypalstat joutomaiden ja hukkatilojen väliaikaiskäyttö uudet käyttöliittymät tilojen eri käyttö vuorokauden ajasta riippuen Aikasuunnittelu helposti vuokrattavat väliaikaistilat jaettu tilavarauskalenteri toimivat ja joustavat ryhmätyötilat yhteistoiminta joutomaiden ja -aikojen kartoitus OPPIVA OTANIEMI oppiminen tutkimus workshoptiloja opiskelijaillat ja työpajat ammattilaisuus Osallistava kaupunkisuunnittelu harrastuneisuus ajatusleikit Slowflow pop-up- ja tee-se-itse parempia ja luovempia tuloksia viljelypalstoja

11 tilojen hyötykäyttö eri vuorokauden aikoina tilojen eri käyttö vuorokauden ajasta riippuen Aikasuunnittelu työprosessin uusi suunnittelu työyhteisössä avoin ja jaettu agendan suunnitelutyökalu iltatoiminnot 24h - kaupunki KEHITTYVÄ KEILANIEMI työpäivän suunnittelu ammattilaisuus Osallistava kaupunkisuunnittelu älykäs suunnittelija skenaariot ja visiot Slowflow parempia ja luovempia tuloksia toimivat ja joustavat ryhmätyötilat viljelypalstoja greencity.fi dodo.org arkkitehtuurikasvatus.fi kaupunkiviljely.fi creativemetropoles.eu inhabitat.com cityofsound.com Inspiraatioksi demos.fi urbandreammanagement.com hel.fi/static/taske/ep/sarana_lehti.pdf arjenloytoretkeilijat.fi kokemuksellisenkaupunginkonsultti.fi Lähteet Soininvaara Osmo, Vauraus ja aika, Teos 2007; Worldwatch-instituutti, Maailman tila 2010 Horelli, Liisa, haastattelu, esitys ja HS julkaistu artikkeli Aika on rahaan verrattava voimavara.

12

Oulu kyselyn tulokset

Oulu kyselyn tulokset Oulu 2026 -kyselyn tulokset Oulu 2026 -kysely 18.9. 1.10.2017 Kyselyyn vastasi hiukan yli 2000 oululaista. Kyselyyn vastattiin kampanjasivulla osoitteessa oujees.oulu.com. Kiitos kaikille vastaajille!

Lisätiedot

Muodosta nyt tunnistamillesi pakkoajatuksille ja pakkotoiminnoille oireketjut. Kirjoita oireketju yhdestä neljään sinulle keskeisestä oireesta.

Muodosta nyt tunnistamillesi pakkoajatuksille ja pakkotoiminnoille oireketjut. Kirjoita oireketju yhdestä neljään sinulle keskeisestä oireesta. HARJOITUS: OMAT OIREKETJUNI Tämä harjoitus koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa tarkastelet sinulla esiintyviä oireketjuja. Toisessa osassa yhdistät näitä oireketjuja isommiksi oirekokonaisuuksiksi.

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN PALVELUALUEUUDISTUS. Tsr/R.Tajakka

KUOPION KAUPUNGIN PALVELUALUEUUDISTUS. Tsr/R.Tajakka KUOPION KAUPUNGIN PALVELUALUEUUDISTUS Tsr/R.Tajakka 1 1) PALVELUALUEUUDISTUKSEN TAUSTAT JA TAVOITTEET 2 Mitkä ovat uudistuksen tavoitteet? Asiakkaan (ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden) näkökulman entistäkin

Lisätiedot

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 TAVOITTEET 12.8.2009 TYÖSKENTELYLLE TEEMA Ammattimainen yhteistyö moniammatillisessa

Lisätiedot

KatuMetron kick-off Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana

KatuMetron kick-off Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana KatuMetron kick-off 5.2.2015 Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana Valtiotieteellinen tiedekunta, sosiaalitieteiden laitos Pasi Mäenpää & Maija Faehnle 4.2.2015 1 Kaupunkiaktivismia eli kansalaisten

Lisätiedot

ASUKASKUUNTELU -TUTKIMUS ASUKASKOKEMUS RATKAISEE. YMMÄRRÄ SITÄ.

ASUKASKUUNTELU -TUTKIMUS ASUKASKOKEMUS RATKAISEE. YMMÄRRÄ SITÄ. ASUKASKUUNTELU -TUTKIMUS ASUKASKOKEMUS RATKAISEE. YMMÄRRÄ SITÄ. Uusi palvelu taloyhtiön asukaslähtöiseen johtamiseen. TERVETULOA TALOYHTIÖIDEN JOHTAMISEN UUTEEN AIKAAN! Taloyhtiön johtaminen vaatii osaamista

Lisätiedot

Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen

Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen ESITYKSEN AGENDA Osa I: Kenestä oikein puhutaan Osa II: Työpaikkaa etsimässä, mielikuva rakentuu

Lisätiedot

KAAPELI Syrjään jääneiden demokratiamenetelmä

KAAPELI Syrjään jääneiden demokratiamenetelmä Syrjään jääneiden demokratiamenetelmä Sitran Elinvoima-foorumi 07/02/12 1 Syrjäytetystä täysivaltaiseksi kansalaiseksi Kaapeli on demokratiamenetelmä, jonka avulla äänensä saavat kuuluviin ne, jotka kokevat

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Helsingin kasvatus ja koulutus. Toimialan esittely

Helsingin kasvatus ja koulutus. Toimialan esittely Helsingin kasvatus ja koulutus Toimialan esittely 30.5.2017 Helsingin kasvatus ja koulutus 1 2 3 Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala pähkinänkuoressa Tavoitteemme: mistä haluamme olla tunnettuja?

Lisätiedot

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto. LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.. LIITE 2. Sysmän kirkonseudun kulttuurimaisema. RKY aluerajaus, Museovirasto 2009. LIITE 3. Asukaskyselyn

Lisätiedot

VALIMO. Parviainen Arkkitehdit Oy

VALIMO. Parviainen Arkkitehdit Oy VALIMO Parviainen Arkkitehdit Oy VALIMO s 3-5 PERUSTIEDOT s 6-8 MUUNNELTAVAT TILAT s 9-11 VIIHTYISÄ TYÖYMPÄRISTÖ 2 Yrityksesi uusi toimitila löytyy Pitäjänmäestä! Valimon uusi toimitilakokonaisuus sijoittuu

Lisätiedot

Ajaton klassikko. Tapiolan Aura Revontulentie 7, Espoo, Tapiola. Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava.

Ajaton klassikko. Tapiolan Aura Revontulentie 7, Espoo, Tapiola. Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava. Kiinteistö-Tapiola Oy Ajaton klassikko Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava. Pääkonttoritason toimitila Tapiolassa jo tänään huomisen arvoalueella Tapiolan Aura

Lisätiedot

Espoon Avoimen osallisuuden malli

Espoon Avoimen osallisuuden malli Espoon Avoimen osallisuuden malli Avoimen osallisuuden malli - mistä on kysymys? Kaupunkien kilpailukyky perustuu yhä tiiviimpään kumppanuuteen sekä alueen toimijoiden että muiden kaupunkien välillä.

Lisätiedot

Osallistuminen YVA-menettelyssä koulutus palvelumuotoiluhankkeen tulosten pohjalta

Osallistuminen YVA-menettelyssä koulutus palvelumuotoiluhankkeen tulosten pohjalta Osallistuminen YVA-menettelyssä koulutus palvelumuotoiluhankkeen tulosten pohjalta 24.01.2019 Hankkeen esittely Taustaa Projektin tavoitteina: Osallistumisen kehittäminen. YVA-menettelyn osallistumisen

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

Matkailutuotteet ostettaviksi Sessions-työpaja

Matkailutuotteet ostettaviksi Sessions-työpaja Sami Köykkä Matkailutuotteet ostettaviksi Sessions-työpaja 26.2.2014 Agenda 10:00 Aloitus 10:20 Kertaus 10:45 Vieraileva puhuja 11:30 Lounas 12:15 Ratkaisun suunnittelu 13:20 Toteutussuunnitelma 13:50

Lisätiedot

CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla

CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla http://smallbiztrends.com/2011/09/workshifting-changingway-we-work.html Kiinko Tulevaisuuden kaupunki - työ - asuminen - liikkuvuus 6.2.2014

Lisätiedot

Kaupunkiaktivismi Lahen voimavarana

Kaupunkiaktivismi Lahen voimavarana Lahen aktiivien tapaaminen 26.11.2015 Kaupunkiaktivismi Lahen voimavarana Pasi Mäenpää, Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden laitos Maija Faehnle, Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden laitos ja Suomen

Lisätiedot

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri Julkaistu 9.2.2017 Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri 1/2017 NextMakers-barometri käsittelee kasvuyrityksille kiinnostavia, ajankohtaisia aiheita. Ensimmäisen

Lisätiedot

Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä

Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä Asukastilaisuuden Raportti Aihe: "Länsimetron liityntäliikenne Suur-Espoonlahden alueella Aika: 18 Maaliskuuta 2014 klo 18 20.30 Paikka: Soukan palvelutalo

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Tekes Tila-ohjelma 2008-2012. Asumisen tulevaisuus käyttäjät keskiössä? 1.12.2009

Tekes Tila-ohjelma 2008-2012. Asumisen tulevaisuus käyttäjät keskiössä? 1.12.2009 Tekes Tila-ohjelma 2008-2012 Asumisen tulevaisuus käyttäjät keskiössä? 1.12.2009 TILABRUNSSIT, syksy 2009 DM 31655 ja 43677 11-2006 Copyright Tekes Asumisen tulevaisuus-tila-brunssin ohjelma 1.12.2009

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena

Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena kaisa vähähyyppä, opetusneuvos, opetushallitus Oppiminen on tapahtuma tai tapahtumasarja, jossa oppija saavuttaa uusia taitoja tai tietoja jostain aiheesta. Opittu

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen

SISÄLTÖ. Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? 13.10.2011 Marina Kinnunen Laatupäällikkö KTT, Sh marina.kinnunen@vshp.fi SISÄLTÖ Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen Inhimilliseen toimintaan liittyy

Lisätiedot

Oulunsalon Aeroportti

Oulunsalon Aeroportti Oulunsalon Aeroportti Kansainvälisen tason käyntikortti Pääkonttoritasoinen toimistotila osoitteessa Tietotie 2, Oulu. OULUN KESKUSTA 14 KM LENTOKENTTÄ 400 M SATAMA 11,5 KM TAKSIASEMA 400 M Osaksi monipuolisen

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

Terveyspalveluiden tarve sosiaalisessa mediassa tulevaisuudessa?

Terveyspalveluiden tarve sosiaalisessa mediassa tulevaisuudessa? Terveyspalveluiden tarve sosiaalisessa mediassa tulevaisuudessa? Nuorten näkemyksiä Emilia Martimo & Minna Tolonen Sairaanhoitajakoulutusta 120 vuotta Oulussa juhlakonferenssi 22.9.2016 NUORTEN NÄKEMYKSIÄ

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? Kehittämistehtävä (AMK) Hoitotyö Terveydenhoitotyö 3.12.2012 Elina Kapilo ja Raija Savolainen YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? -Artikkeli julkaistavaksi Sytyn Sanomissa keväällä

Lisätiedot

Somalien ja venäläisten näkökulma

Somalien ja venäläisten näkökulma Mistä on maahanmuuttajien asumiskeskittymät tehty? - Somalien ja venäläisten näkökulma Maahanmuuttajat metropolissa -seminaari 19.8.2010 Hanna Dhalmann HY/Geotieteiden ja maantieteen laitos Somalinkielisten

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Joustavasti ja avoimesti uuteen toimintakulttuuriin L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Marika Tammeaid Kehityspäällikkö, Valtion henkilöstöjohtamisen tuki, Valtiokonttori #Työ2.0 Klassikot uudessa valossa Kohti

Lisätiedot

ASUKKAAT - kehityksen jarru vai voimavara?

ASUKKAAT - kehityksen jarru vai voimavara? ASUKKAAT - kehityksen jarru vai voimavara? KIRA-foorumi 27.1.2010 Toimitusjohtaja Anja Mäkeläinen ASUNTOSÄÄTIÖ ASUKKAAT KESKIÖSSÄ ASUINALUEITA KEHITETTÄESSÄ Hyvä elinympäristö ei synny sattumalta eikä

Lisätiedot

Merellisen Espoon mahdollisuudet. Lennart Pettersson Espoon kaupunki

Merellisen Espoon mahdollisuudet. Lennart Pettersson Espoon kaupunki Merellisen Espoon mahdollisuudet Lennart Pettersson Espoon kaupunki Sisältö Tilastoja Veneilykulttuurin muuttuminen Palveluiden parantaminen Saaristokohteiden kehittäminen 2 Tilastoja Asukasmäärä nyt 260291

Lisätiedot

Thl.fi määrittely 1. työpaja

Thl.fi määrittely 1. työpaja ALEKSI KALLINEN aleksi.kallinen@solita.fi +358 50 582 9464 TERO SAARENPÄÄ tero.saarenpaa@solita.fi +358 50 359 0556 Thl.fi määrittely 1. työpaja 16/10/2012 Agenda Lyhyet esittäytymiset Työpajan esittely

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Muistitko soittaa asiakkaallesi?

Muistitko soittaa asiakkaallesi? webcrm Finland 1 webcrm Finland Muistitko soittaa asiakkaallesi? Riippumatta siitä, oletko myyntipäällikkö, markkinoija vai työskenteletkö HR tehtävissä, voit käyttää CRM ratkaisua erilaisiin tarpeisiin.

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Lape kysely LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS

Lape kysely LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS Lape kysely 1 2018 LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Palveluita halutaan kehittää lapsi ja perhelähtöisemmäksi, asiakkaan

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

Kaupunkiaktivismi-työpaja 17.11.2015. Kaupunkisuunnittelu Sosiaalinen media Avoin data

Kaupunkiaktivismi-työpaja 17.11.2015. Kaupunkisuunnittelu Sosiaalinen media Avoin data Kaupunkiaktivismi-työpaja 17.11.2015 Kaupunkisuunnittelu Sosiaalinen media Avoin data Julkisen hallinnon kannattaa muuttua kansalaisyhteiskunnan mukana Visio 1: Kaupunkilaiset ottavat vähitellen itselleen

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Sähköavusteinen pyöräily osana tulevaisuuden vähähiilistä yhteiskuntaa

Sähköavusteinen pyöräily osana tulevaisuuden vähähiilistä yhteiskuntaa Sähköavusteinen pyöräily osana tulevaisuuden vähähiilistä yhteiskuntaa ECOMM ja Velo-city jälkiseminaari 24.9. Maria Ritola Head of resource smart economy www.demoshelsinki.fi maria.ritola@demoshelsinki.fi

Lisätiedot

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin Työ 2030 -kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018 Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin 14.8. 31.8.2018 TAUSTATIEDOT 2052 62 % 80 % 50 % 50 % :lla henkilöä vastasi kyselyyn kyselyyn vastanneista

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

egovernment - Sähköisen asioinnin tulevaisuudennäkymiä

egovernment - Sähköisen asioinnin tulevaisuudennäkymiä egovernment - Sähköisen asioinnin tulevaisuudennäkymiä 27.9.2007 Mika Eerola ja Heli Salmi Itella Information Oy 1 Itellan sähköisen asioinnin palveluita ItellaTYVI Mukana mm. Vero, Tulli, Ympäristöhallinto

Lisätiedot

Dialogisuutta sähköisillä palveluilla. Leena Latva-Rasku

Dialogisuutta sähköisillä palveluilla. Leena Latva-Rasku Dialogisuutta sähköisillä palveluilla Kuka minä olen? Sähköisen asioinnin projektisuunnittelija Espoon kaupungilla 06/2009- Aikuisten sosiaalipalvelut 2 Työpajan ohjelma Espoo-tarina Sähköisen asioinnin

Lisätiedot

KEVYESTI LIIKKUVA LIMINKA

KEVYESTI LIIKKUVA LIMINKA POHJOIS-POHJANMAAN JA KAINUUN LIIKENNETURVALLISUUSSEMINAARI KEVYESTI LIIKKUVA LIMINKA 5.10.2017 Venanzia Rizzi Limingan kunnanarkkitehti RENESSANSSI 1490 HUMANISMI: mies on universumin keskipiste. Kaikki

Lisätiedot

Sairaan hyvä sisäympäristö miten se tehdään?

Sairaan hyvä sisäympäristö miten se tehdään? Sairaan hyvä sisäympäristö miten se tehdään? Kari Reijula, professori Teemajohtaja Käyttäjälähtöiset toimivat työtilat teema-alue Esittäjän nimi 4.12.2012 Merkittävien kosteus- ja homevaurioiden kustannukset

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä. Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT

Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä. Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT Workshopin tarkoitus Työpajan tarkoituksena on käsitellä osaamista

Lisätiedot

Mitä ope)ajan tulee /etää ne/stä ja sosiaalisesta mediasta Jyväskylä, 29.11. Oskari Uo/nen vies/ntäkonsul?, yri)äjä

Mitä ope)ajan tulee /etää ne/stä ja sosiaalisesta mediasta Jyväskylä, 29.11. Oskari Uo/nen vies/ntäkonsul?, yri)äjä Mitä ope)ajan tulee /etää ne/stä ja sosiaalisesta mediasta Jyväskylä, 29.11. Oskari Uo/nen vies/ntäkonsul?, yri)äjä Millaisia kokemuksia ja ajatuksia teillä on sosiaalisesta mediasta? Mihin koulussa voitaisiin

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA Oppijan osallistamisen malli Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? Aikuisoppijoiden osallistuminen Aikuisoppijan viikon (AOV)

Lisätiedot

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä 8.2.2010 Paasitorni Verkostot sihteerin ja assistentin työssä ammatilliset yhdistykset kollegat muissa yrityksissä henkilökohtaiset kontaktit

Lisätiedot

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9. Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.2013 Tampere on kansallinen koordinaattori INKA-ohjelmaan kuuluvassa

Lisätiedot

ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA

ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA 2 PORKKALANKATU 3 Helsinki ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA Ruoholahden Roihu vie ajatukset paikkaan, jossa luova ajattelu ja teknologinen osaaminen synnyttävät uudenlaista energiaa ja innovaatiota.

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Sosiaalinen media vuorovaikutuksen kanavana

Sosiaalinen media vuorovaikutuksen kanavana Sosiaalinen media vuorovaikutuksen kanavana Heikki Mäntymäki viestintäpäällikkö Helsingin kaupunkiympäristön toimiala #Kaupunkisome: kuplia vai kansanvaltaa? 15.1.2018 Helsingin yliopiston Tiedekulma Tämä

Lisätiedot

Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio. Asta Bäck

Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio. Asta Bäck Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio Asta Bäck Sosiaalisen median mahdollisuuksia Palvelu voi rakentua kokonaan käyttäjien tuottaman aineiston ja käyttäjien aktiviteetin ympärille Flickr

Lisätiedot

Johdanto päivän teemoihin. Osallistuva kaupunkisuunnittelu 31.10.2011 Joensuu

Johdanto päivän teemoihin. Osallistuva kaupunkisuunnittelu 31.10.2011 Joensuu Johdanto päivän teemoihin Osallistuva kaupunkisuunnittelu 31.10.2011 Joensuu Kansalaaset tuloo Helsingin Roihuvuoren asukaspuiston yhteissuunnittelu (http://www.roihuvuori.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2199

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Oppimalla ammattiin. Nuorten näkemyksiä oppisopimuksesta. Harri Leinikka Toimitusjohtaja T-Media Oy

Oppimalla ammattiin. Nuorten näkemyksiä oppisopimuksesta. Harri Leinikka Toimitusjohtaja T-Media Oy Oppimalla ammattiin Nuorten näkemyksiä oppisopimuksesta Harri Leinikka Toimitusjohtaja T-Media Oy 1 Kyselyn toteuttaminen Oppimalla ammattiin kyselyn kohderyhmänä olivat 16-29 - vuotiaat nuoret. Vastaajia

Lisätiedot

Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas

Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas Valmistaudu kyselyyn vinkkilista esimiehelle vinkkilista työyhteisölle Valmistaudu kyselyyn - vinkkilista esimiehelle Missä tilaisuudessa/palaverissa työyhteisönne

Lisätiedot

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Viisi keskeistä trendiä Kirsi Harra-Vauhkonen Toimitusjohtaja, Sanoma Pro Educa 26.1.2018 @kirsi_k @SanomaPro #digioppiminen Tarjoamme oppimisen ja

Lisätiedot

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin Tampereen kestävät työasiamatkat. Tarpeet jaetuille takseille työasiamatkoilla

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin Tampereen kestävät työasiamatkat. Tarpeet jaetuille takseille työasiamatkoilla Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin Tampereen kestävät työasiamatkat Tarpeet jaetuille takseille työasiamatkoilla Taustaa Tavoitteena oli selvittää tamperelaisten yritysten tarpeita työpäivän aikaiseen

Lisätiedot

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi www.ikateknologia.fi Liitekuviot Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 9-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta Nordlund, Marika; Stenberg, Lea; Lempola, Hanna-Mari. KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen strateginen johtaminen case Metropolia Ammattikorkeakoulu. Riitta Konkola

Ammattikorkeakoulujen strateginen johtaminen case Metropolia Ammattikorkeakoulu. Riitta Konkola Ammattikorkeakoulujen strateginen johtaminen case Metropolia Ammattikorkeakoulu Riitta Konkola 26.4.2016 Metropolia lyhyesti Monialainen ammattikorkeakoulu Osakeyhtiö; omistajat Helsinki, Espoo, Vantaa,

Lisätiedot

Käytäntötutkimuksen teema ja toteutus

Käytäntötutkimuksen teema ja toteutus Myös ne hyvät asiat Toimintatutkimus siitä, miten Hyvän elämän palapeli työkirja voi tukea lapsiperheitä palveluiden suunnittelussa vammaispalveluissa Ilona Fagerström Käytäntötutkimuksen teema ja toteutus

Lisätiedot

Ketjuauditoinnit. TEVA Tampere ja Oulu Ylitarkastaja Anna Huttunen, Evira

Ketjuauditoinnit. TEVA Tampere ja Oulu Ylitarkastaja Anna Huttunen, Evira Ketjuauditoinnit TEVA Tampere ja Oulu Ylitarkastaja Anna Huttunen, Evira Auditointijärjestelmien tavoitteena: onko rehu- ja elintarvikelainsäädäntöön sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskeviin sääntöihin

Lisätiedot

Innokylä Uudistuvat lähipalvelut

Innokylä Uudistuvat lähipalvelut Innokylä Uudistuvat lähipalvelut 12.9.2012 Mira Sillanpää Asukasagentti, Uudistuva kylä kaupungissa hanke Hämeenlinna Näkökulmana Uutta ajattelutapaa palvelujen järjestämiseen Lähellä tapahtuva toiminta

Lisätiedot

Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi. Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta

Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi. Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta AKTIIVISEMPI ARKI työpajan työpohjat Nämä työpohjat on laadittu

Lisätiedot

Lastenkirjastotyö ammattina - Kyselytutkimus Etelä-Savon kirjastoihin

Lastenkirjastotyö ammattina - Kyselytutkimus Etelä-Savon kirjastoihin Lastenkirjastotyö ammattina - Kyselytutkimus Etelä-Savon kirjastoihin ANU LAUKKANEN TOENPERÄN KIRJASTO/ JUVAN KIRJASTO Pohjaa opinnäytetyön toteuttamiselle theseus.fi --> Oulun ammattikorkeakoulu --> Kirjasto-

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

Tulevaisuuden esteetön raideliikenne Saavutettavuus ja käytettävyys terminaalialueilla. TKK, Sotera Päivi Aro, Ira Verma

Tulevaisuuden esteetön raideliikenne Saavutettavuus ja käytettävyys terminaalialueilla. TKK, Sotera Päivi Aro, Ira Verma Tulevaisuuden esteetön raideliikenne Saavutettavuus ja käytettävyys terminaalialueilla TKK, Sotera Päivi Aro, Ira Verma Hankkeen tavoite Hankkeen tavoitteena on pääkaupunkiseudun vireillä olevien hankkeiden,

Lisätiedot

Asukkaiden Lappeenranta & Neljäs sektori Positiivinen vaikuttaminen yhteiskuntaan ilman politiikkaa

Asukkaiden Lappeenranta & Neljäs sektori Positiivinen vaikuttaminen yhteiskuntaan ilman politiikkaa Asukkaiden Lappeenranta & Neljäs Positiivinen vaikuttaminen yhteiskuntaan ilman politiikkaa Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö Sektorit Yritykset Markkinaehtoinen Tavoittelee voittoa 1. YKSITYINEN Valtio,

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

kertaa samat järjestykseen lukkarissa.

kertaa samat järjestykseen lukkarissa. Opetuksen toistuva varaus ryhmällee TY10S11 - Tästä tulee pitkä esimerkki, sillä pyrin nyt melko yksityiskohtaisesti kuvaamaan sen osion mikä syntyy tiedon hakemisesta vuosisuunnittelusta, sen tiedon kirjaamiseen

Lisätiedot

Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen

Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen Tulevaisuutta ei voi ennustaa. Siksi on tärkeää, että valmistaudumme (ainakin henkisesti) erilaisiin tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Tulevaisuusajattelua voi käyttää

Lisätiedot

ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA

ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA 2 PORKKALANKATU 3 Helsinki ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA Ruoholahden Roihu vie ajatukset paikkaan, jossa luova ajattelu ja teknologinen osaaminen synnyttävät uudenlaista energiaa ja innovaatiota.

Lisätiedot

Työllisyyden hoito elinkeinopolitiikkaa vai sosiaalipolitiikkaa? Pirkko Hynynen Työikäisten palvelulinjajohtaja

Työllisyyden hoito elinkeinopolitiikkaa vai sosiaalipolitiikkaa? Pirkko Hynynen Työikäisten palvelulinjajohtaja Työllisyyden hoito elinkeinopolitiikkaa vai sosiaalipolitiikkaa? 2014 Pirkko Hynynen Työikäisten palvelulinjajohtaja Käsitteistä Sosiaalinen kuntoutus Kuvaa toimintaa, joka edistää ihmisen toimintamahdollisuuksia.

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

Sosiaalinen media suunnittelijan apuna. Tuuli Lehtonen Helsingin yliopisto

Sosiaalinen media suunnittelijan apuna. Tuuli Lehtonen Helsingin yliopisto Sosiaalinen media suunnittelijan apuna Tuuli Lehtonen Helsingin yliopisto 14.6.2016 Kyllä musta tuntuu, että se on niin, ettei me ehkä sitä somea enää päästä karkuun. Sitten jos ei me itse mennä sinne,

Lisätiedot

Juhani Anttila kommentoi: Timo Hämäläinen, Sitra: Hyvinvointivaltiosta arjen hyvinvointiin Suomessa tarvitaan yhteiskunnallisia visioita

Juhani Anttila kommentoi: Timo Hämäläinen, Sitra: Hyvinvointivaltiosta arjen hyvinvointiin Suomessa tarvitaan yhteiskunnallisia visioita Juhani Anttila kommentoi: Timo Hämäläinen, Sitra: Hyvinvointivaltiosta arjen hyvinvointiin Suomessa tarvitaan yhteiskunnallisia visioita Kommentoitu esitysmateriaali: http://www.futurasociety.fi/2007/kesa2007/hamalainen.pdf

Lisätiedot

Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen?

Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen? Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen? 2 2017 BR Teknologiateollisuus 2 Kone- ja tuotantotekniikan opiskelu Miksi teknologia!

Lisätiedot

KYSELY MUISTIHÄIRIÖPOTILAAN LÄHEISELLE

KYSELY MUISTIHÄIRIÖPOTILAAN LÄHEISELLE KYSELY MUISTIHÄIRIÖPOTILAAN LÄHEISELLE Suomen Alzheimer-tutkimusseura ja muistitutkimusyksiköiden asiantuntijaryhmä Kustantaja: Novartis Oy otilaan ja omaisen huolellinen haastattelu on tärkeä osa muistihäiriöpotilaan

Lisätiedot

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Lähtökohtia Tavoitteena asiakkaan osallisuuden lisääminen. Asiakkaan kokemusmaailmaa tulee rikastuttaa tarjoamalla riittävästi elämyksiä ja kokemuksia. Konkreettisten

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot