BLOGI LATINAA JA LÄTINÄÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BLOGI LATINAA JA LÄTINÄÄ"

Transkriptio

1 1 Oraakkeli-romaaniin sisältyy liitteinä 11 kpl kolumneja, jotka HS julkaisi toukosyyskuussa Tämä ensimmäinen kolumni julkaistiin tosin ensin Kauppalehden blogissa, mistä HS kaappasi haamukirjoittajan omille palstoilleen. Voidaan puhua haamukirjoittajasta, sillä hänestä tiedettiin ainoastaan käyttämänsä nimimerkki Oraakkeli. Varsinainen romaanini paneutuu ratkaisemaan Oraakkelin arvoitusta, mutta ensin siis kansaa kohahduttaneisiin kolumneihin ja median reaktioihin: Liite 1. (Etsiväin töistä Urkki jää) BLOGI LATINAA JA LÄTINÄÄ Tässä blogissa tulen paljastamaan Urho Kekkosen elämästä aivan uusia, yllättäviä puolia. Olen saanut haltuuni kadoksissa ollutta aineistoa kiistellystä suurmiehestämme. Kyseessä on Kekkosen Punainen kirja. Ilmeisesti kirja katosi samalla kuin Kekkosen potilaskertomuskin Meilahden sairaalasta - siis hänen kuolemansa aikoihin. On väitetty, että mitään Punaista kirjaa ei ole koskaan ollutkaan. Tarinaa kirjasta on pidetty Kekkosen juonena: hänen itsensä liikkeelle laskemana huhuna. Olipa kirjaa tai ei, kukaan ei halunnut nimeään sinne - lukuun ottamatta Veikko Vennamoa ja Tuure Junnilaa. Väitettiin että kirjassa oli lista neuvostovastaisista henkilöistä ja heidän raskauttavista teoistaan. Kekkonen ei koskaan leikannut huhuilta siipiä. Punainen kirja oli hänen valtansa näkymätön kivijalka, kuten myllykirjeet olivat UKK:n samankaltainen, mutta näkyvä vallankäytön väline. Huhut kirjan sisällöstä olivat vääriä. Punainen kirja on todella olemassa, mutta sen sisältö on aivan muuta: kyseessä on runokirja. Kirja seurasi Kekkosta 20-luvun loppupuolelta aina hänen kuolinvuoteelleen asti. Tuolloin, vuonna 1986, kirja katosi Tamminiemestä. Miksi? Vastausta kysymykseen voimme hakea vain tutustumalla kirjan sisältöön. Annan siihen kaikille asiasta kiinnostuneille mahdollisuuden tämän 10-osaisen juttusarjani myötä. Henkilöllisyyteni paljastan vasta sarjan lopussa, jolloin luovutan kirjan Kekkosen perikunnalle. Silloin tutkijatkin pääsevät toivoakseni tutustumaan tähän aarteeseen. Työsarkaa on niin suomen kielen ja poetiikan tutkijoille kuin politiikan ja historian tutkijoillekin. Juhani Suomi joutunee kirjoittamaan vielä yhden kirjan.

2 2 Itse en ole Kekkos-tutkija tai historioitsija. Aiheeseen olen kuitenkin perehtynyt syvällisesti, ja sen pohjalta uskallan vetää kolumneissani pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Toivon kirjoitussarjani herättävän keskustelua. Haluan vastaväitteitä, uusia näkökantoja ja vanhojen Kekkos-liturgioiden pöllytystä. Tarkoitukseni ei ole häpäistä Kekkosen muistoa tai väheksyä hänen valtavaa arvoaan maamme lähihistoriassa - päinvastoin: Kekkonen oli muutakin kuin ovela poliittinen taktikoija. Hän ei ollut pelkkä tahtopoliitikko, myrryysmies tai oman kuningastiensä kulkija. Hän oli myös vonkamies, saloja samoava ajattelija, jolla oli herkempi puolensa. Hän oli runoilija (lue ensin vasemman puoleinen runo, sitten oikean puoleinen runo, ja tarkastele sitten kokonaisuutta): Riekki itse urkkijaanne kiitti / Riekki itse Urkki-jäänne, kiitti! Sakeistani ylpee. / Säkeistäni ylpee. Ellei kelpaa, / Ellei kel` riita. / pää riitä, Etsiväin töistä / etsi vain Urkki jää. / toista urkkijaa! Kun lahden ylitin, / Kun lähden, ylitin kykyni. kykyni kysyit, mietit: / Kysyit, mietit: Mitat oisko miehen? / Mitätöiskö miehen? Esiin siis sakeet mietteeni: / Esiin siis säkeet, mietteeni: Etkö sinä itätuulesi / Et kosi, naita! länteen vääntäisi? / Tuulesi lanteen vaan taisi sekin Sekin välähti mieleeni: / Valahti - mieleeni: Isku vaaraan, mieheen! / isku väärään mieheen. Väitin öin, kuuntelit: / Vaiti noin kuuntelit: Kätke ränniin / Katkeran niin paatokses, / päätökses lahtaan. lähtään huipulle kiipeen! / Huipulle kiipeen! Laskin väärin, / Läskin vaarin paatoksesi jyrkkeni: / päätöksesi jyrkkeni:

3 3 ensin lahtipenkki, / ensin lähti penkki, sitten vaara, mies. / sitten väärä mies. Sakeistani sinulle risti. / Säkeistäni sinulle ristiriita: Riitä ei töistä / Ei!? Toista! minulle rästi. / Minulle rasti. Tärvelin, nään, / Tarve linnaan siis äiemmin / - siis aiemmin. havittelen tahtias. / Hävittelen tähtiäs rantaan. Räntään jatkan, / Jätkän nahkaas nähkääs: / säälistä räävin, Saalista raavin öisin / oisin - yksin, vältä! / yksinvalta. Väki vakinainen, tyydy! / Vakiväki, näin en tyydy! Senkös tänne kutsun, / Sen kostan, ne kutsun! Riekin, / Riekin Urkki urkkijalleen esiin? / jälleen esiin. Nähkääs, Riekki: / Nahkaas Riekki läimin! Laiminlöit uuden miehen! / Loit uuden miehen, Kuule, / kuule: ylin elin urkkijain, / Ylin elin Urkki, Riekki: / jäin! Sen elin, / Riekki se nelinkontin, köntin kärsin miehen. / karsin miehen! Ensilukemalla runo ei avaudu, mutta se oli Kekkosen tarkoituskin! Mitkä ovat huomiosi: kaksi päättömältä tuntuvaa runoa, jotka jollain tavalla muistuttavat toisiaan? Mikä niistä tekee kuitenkin täysin erilaiset? Vastaus on yksinkertainen.

4 4 Kyse on hyvin pienestä asiasta: pisteistä, parillisista pisteistä, jotka koristavat joidenkin kirjaintemme päälakea. Annan konkreettisen esimerkin: puhuisitko mieluummin latinaa vai lätinää? Kielemme on rikkaampi kuin latina, ja siksi itse valitsen ehdottomasti lätinän. Kyseessä ei toki ole uusi asia. Ehkäpä meistä monikin on väännellyt sanoja Kekkosen hengessä (esim. karsasta-kärsästä, säästää-saastaa, rohkaista-röhkäistä). Kuinkahan monta (turhaa) mustaa silmää onkaan syntynyt yöllisissä ruokajonoissa tämänkin takia? Väkijuomien kangistama kieli tilaa näkkiä. Ainahan jonosta löytyy yksi mies, joka on valmis suojelemaan sievää myyjätärtä karkeilta puheilta. Toinen esimerkki yöllisestä kadunkulmasta: ystävälliseksi tarkoitettu keskustelun avaus Hei kaveri, oletko jänönen? ymmärretään väärin ikävin seurauksin. Kekkonen vain on tässäkin asiassa mennyt pidemmälle kuin kukaan muu. Esimerkkirunomme on siitä ensimmäinen todiste. Ajatelkaa kokonaista kirjaa täynnä tällaisia runoja! Kirja on kirjoitettu Urho Kalevan pienehköllä käsialalla täyteen viisauksia, aforismeja, päivänpoliittisia kommentteja, salaviestejä, henkilöluonnehdintoja, mutta myös vihapäisiä rienauksia. Kirjan materiaali yltää 1910-luvulta 1980-luvulle. Osa teksteistä on jäänyt kesken, luonnosten asteelle. Se ei ole ihme. Olen itsekin kokeillut riimittelyä, enkä pysty kehuskelemaan aikaansaannoksillani. Annan oman tulkintani ensimmäiselle runollemme. Tukenani tulkinnoissani ovat UKK:n omat lyhyet kertomukset runojen taustoista. Erilaisesta musteen jäljestä ja horjuvasta käsialasta voidaan päätellä, että lisäykset on tehty jälkikäteen. On olemassa muitakin viitteitä siitä, että Kekkonen valmisteli kirjaansa julkaisukuntoon. Ilmeisesti Urho täydenteli erikoista teostaan viimeisinä vuosinaan Tamminiemessä. Valitettavasti näitä omakohtaisia muistelmia UKK ei ehtinyt kirjoittaa jokaisesta runostaan ennen kuolemaansa. Kyseisen runon tausta UKK työskenteli Etsivän keskuspoliisissa vv kovaotteisen johtaja Esko Riekin alaisuudessa. Kekkonenkin kannatti alkuun kovia ja provokatiivisia toimenpiteitä. Asetettu työryhmä pohti poliittisen tiedusteluntoiminnan kehittämistä ja laillisuusongelmia. Muistioiden mukaan maan etu meni lain kirjaimen edelle: esimerkiksi kaupankäynti ja suhteiden ylläpito poliittisten rikollisten kanssa olisi hyväksyttävää, mikäli siitä olisi maalle etua. Tässä vaiheessa Kekkonen oli kuuliainen Riekille. Annettu hankala tehtävä tiedustelutoiminnan kehittämisestä ajoi Kekkosen sivuraiteille ja vastatusten Riekin kanssa. Kekkonen oli nuoren ikänsä ollut kiinnostunut suomen kielestä.

5 5 Seuraava idea oli muhinut hänen mielessään jo lukiovuosista lähtien: ainutlaatuisen kielemme pohjalta pitäisi kehittää uusi salakieli etsiväin ja puolustusvoimien käyttöön. Suomella piti olla toimiva, manuaalinen järjestelmä radioliikenteen tai sähköisen viestinnän katkeamisen varalta. Kekkonen oli alkanut kehitellä agenttikieltä, josta näytteen näimme yllä. Esimerkissämme kaksoismerkitykset on avattu valmiiksi lukijan tehtävän helpottamiseksi. Oikeassa tilanteessahan olisi tietysti lähetetty vain runon ensimmäinen osio. Vieraskielinen (venäläinen) agentti ei olisi ymmärtänyt viestin todellista sanomaa. Kekkonen teki suuren työn kasatessaan sanaston kielen pohjaksi (noin 2000 sanaa). Lisäksi hän hahmotteli joukon peiteilmaisuja erisnimille (esim. saven ajajaa= sä Venäjä jää). Työ meni hukkaan. Riekki ei ollut runouden ystävä. Kekkosen innostunut esittely keksinnöstään sai tylyn vastaanoton. Palaverissä hänelle naurettiin päin naamaa. Kekkonen lähetettiin rivimieheksi kenttätyöhön. Voi vain kuvitella sen nöyryytyksen tunteen, minkä hän tuolloin koki. UKK:n herkkä runoilijan puoli sai kolauksen, josta hän vaivoin toipui. Kekkonen asettui nyt avoimesti vastustamaan Riekkiä. Hän vaati koko EK:n lakkauttamista ja sulauttamista rikospoliisiin. Kaksi kovaa oli vastakkain, ja realistina Kekkonen väistyi, sillä hänellä oli jo tähtäin korkeammalla. Edellä luettu runomme on siis Kekkosen irtisanoutumisilmoitus! Miten se on tulkittavissa? Kahdella tapaa tietysti! Väärin! Oikeita tulkintoja on vain yksi: juuri se toisen runon sanoma. Myönnettäköön, että runon tulkinta on aina myös lukijasta kiinni. Runokieli näin pragmaattisesti käytettynäkin on kuitenkin aina kovin kuvainnollista. Tällainen kaksoisvalotus rajatulla sanastolla pakottaa meidät myös miettimään, mitä asioita on kenties jouduttu jättämään pois. Onko jokin seikka, jota Kekkonen ei ole pystynytkään ilmaisemaan tarpeeksi suoraan? Entä painotetaanko jotakin seikkaa liiaksi, koska sille on löytynyt naseva ilmaisu? Tässä runossaan UKK on löytänyt kuitenkin hyvän tasapainon. Voimme vain kuvitella, mitä Riekki on miettinyt saatuaan runon. Kekkosen kosto on ollut täydellinen. Oma tulkintani Sakeistani ylpee. / Säkeistäni ylpee. Ensimmäisessä puoliskossa Kekkonen ilmaisee kunnioituksensa ja myötätuntonsa ruohonjuuritason työtovereilleen (näpäytys Riekille). Mutta toisesta osiosta aistimme peräänantamattomuutta: UKK ylpeilee yhä runoillaan.

6 6 Ellei kelpaa, riita! / Ellei kel` pää riitä, Kekkonen julistaa avoimen riidan, koska hänen agentti-kieliehdotuksensa ei kelvannut Riekille. Tulkittavassa puoliskossa Urho vihjaisee Riekin, joka ei ollut ylioppilas, älyllisiin lahjoihin. Etsiväin töistä Urkki jää. / etsi vain toista urkkijaa! Helppoa, kun sen osaa! Sama asia on ilmaistu kahdella eri tyylillä: ensimmäinen on sävyltään selkeä ja asiallinen irtisanoutuminen toteavaan tyyliin, kun toisesta taas on aistittavissa tehtävänsä jättävän katkeroitunutta uhoa. Kun lahden ylitin, kykyni kysyit, mietit: Mitat oisko miehen? / Kun lähden, ylitin kykyni. Kysyit, mietit: Mitätöiskö miehen? Runon iskevän alun jälkeen Kekkonen ryhtyy ruotimaan eronsa syitä. Hän muistelee ensitapaamistaan Riekin kanssa. Urho oli ylittänyt lahden - tässä tuskin on kyse mistään konkreettisesta (esim. Töölön) lahdesta. Kekkonen tarkoittanee sitä henkistä kynnystä, jonka yli hän oli astunut aikoessaan salaisen poliisin virkaan. Luonnollisesti Riekki on työhaastattelussa pohtinut Kekkosen soveltuvuutta tehtävään (Mitat oisko miehen?) Toisen puoliskon Kun lähden, ylitin kykyni. -lauseellaan Kekkonen viljelee hänelle tyypillistä sarkasmia ja itseironiaa. Ero virasta on vääjäämätön, mutta Urho tekee sen tyylillä: sivaltamalla johtajaansa. Kekkosella on jopa varaa näennäisesti aliarvioida itseään: hän tietää Riekin - kaikista erimielisyyksistä huolimatta - arvostavan kykyjään. Selviytyäkseen tilanteesta kasvojaan menettämättä Riekki pohtii Mitätöiskö miehen? Niin tekemällä ongelma olisi lakaistu siististi maton alle, mutta kuten runon jatkosta tulemme huomaamaan, Riekki on pakotettu jatkoneuvotteluihin. Esiin siis sakeet mietteeni: Etkö sinä itätuulesi länteen vääntäisi? / Esiin siis säkeet, mietteeni: Et kosi, naita. Tuulesi lanteen vaan taisi sekin Kekkonen vastaa Riekin aiemmin esittämään kysymykseen - ainakin näkemystensä osalta. Urhon mietteet ovat sakeat, mikä kuvastaa ajatusten tarkkaan mietittyä ja loppuun asti saatettua puntarointia. Vasta sitten hän tuo ne esiin. Ajatukset ovat ilmeisen ulkopoliittisia, mutta tulkinnanvaraisia: Etkö sinä itätuulesi länteen vääntäisi? kysyy Kekkonen Riekiltä. Molemmat miehet ovat tietysti ymmärtäneet, mitä lause tarkoittaa. Jälkipolville sen arvoituksellisuus jättää kuitenkin spekuloitavaa, minkä jätänkin historioitsijoiden tehtäväksi. Toinen runo jatkuu säkeillä, eli Kekkonen viittaa sanalla suoraan agenttikieleensä, jonka Riekki oli hylännyt. Et kosi, naita. Tuulesi lanteen vaan taisi sekin - ilmauksilla UKK heittäytyy runoilijan vapaudellaan riemukkaasti vertauskuvien maailmaan. Hän vertaa omaa

7 7 alaisen suhdettaan johtajaansa käyttäen kosio-termejä. Käy ilmi, että naimapuuhissa Riekki on taitamaton tai peräti kykenemätön. Vertauksellaan Kekkonen kyseenalaistaa Riekin johtamistaidot. Käänteisesti tulkiten käy selväksi, että Riekki johti EK:a ja alaisiaan samoin kuin EK itse toimi: vakoillen, kuulustellen ja mustamaalaten. Urho olisi luultavasti kaivannut EK:iin inhimillisempää ja ihmisläheisempää johtamistyyliä. Tuulesi lanteen - metafora kosimisen ja naittamisen jälkeen lähentelee jo seksuaalista kuvastoa. Tällä Kekkonen viitannee kuitenkin vain Riekin ailahteleviin näkemyksiin, tunneperäiseen johtamistyyliin ja selkeän linjan puuttumiseen. Sekin välähti mieleeni: Isku vaaraan, mieheen! Väitin öin, kuuntelit: / Valahti - mieleeni: isku väärään mieheen. Vaiti noin kuuntelit: Kekkoselle tulee mieleen toinenkin idea: on iskettävä vaaraan, mieheen. Kyseessä on ilmeinen strateginen neuvo, josta Riekki tuskin on pitänyt. Kekkonen on kuitenkin yrittänyt kaikkensa, sillä hän jopa väitti öin vakuuttaakseen Riekin. Tulkittavassa osiossa (eli siinä mitä Kekkonen runollaan oikeasti tarkoitti) jotakin valahti. On kaksi vaihtoehtoa: joko äskeinen Riekin lanteista lähtevä intohimoinen johtamistyyli päätyi valahtamiseen, tai sitten Urhon oma yritys ja halu selvittää heidän välejään loppui. Jälkimmäistä vaihtoehtoa tukee seuraava riimi: mieleeni: isku väärään mieheen. Kekkonen tuntuu katuvan koko turhaa keskustelua; Urho on iskenyt ideoineen Riekin kimppuun, mutta mies on väärä. Ilmeinen oikeampi kohde olisi ollut sisäministeri. Vai oliko Urho vain ylipäänsä turhautunut työpaikassaan vallitseviin tapoihin, menetelmiin ja olosuhteisiin? Vaiti noin kuuntelit - lause kuvastaa Riekin nihkeää asennetta Kekkosen puheisiin. Onkin ilmeistä, että Kekkonen ja Riekki ajautuivat heti ensitapaamisellaan törmäyskurssille. Kukapa johtaja sietäisi alaiseltaan moista nenäkästä käytöstä? Kätke ränniin paatokses, lähtään huipulle kiipeen! / Katkeran niin päätökses lahtaan. Huipulle kiipeen! Tässä kohdin ensimmäisen runon tyyli muuttuu: Kekkonen ryhtyy suostuttelemaan Riekkiä pelkkien näkemystensä sijasta. Itsevarmoin sanakääntein hän taivuttelee Riekkiä omien visioidensa taakse. Kätke ränniin paatokses - komennollaan Urho kehottaa Riekkiä pääsemään eroon turhasta mahtipontisuudestaan - tulokkaan suusta melkoisen rohkea kehotus kokeneelle johtajalle. Ränni tarkoittaa tässä tietysti urinaalia, jonne ylimääräiset, jo hattuun asti nousseet nesteet onkin luontevaa kätkeä. UKK pyytää Riekkiä myös mukaansa

8 8 kiipeämään huipulle. Oliko presidenttiys jo tuolloin Urhon tähtäimessä? Luultavampaa on, että Kekkonen tarkoittaa sanakäänteillään vain EK:n kehittämistä huippuyksiköksi. Tulkittavaksi jäävässä osiossa Urho myöntää katkeruutensa Riekille, ja vihjaa kovin sanoin (lahtaan) kostosta. Kekkonen paljastaa pyrkivänsä vallan huipulle, jolloin Riekki olisi luonnollisesti pulassa. Laskin väärin, paatoksesi jyrkkeni: ensin lahtipenkki, sitten vaara, mies. / Läskin vaarin päätöksesi jyrkkeni: ensin lähti penkki, sitten väärä mies. Kekkonen ymmärtää laskeneensa väärin. Tulos kaikesta käännyttelystä onkin aivan päinvastainen: Riekin paatos on vieläpä jyrkentynyt. Ärsyyntyneenä keltanokan neuvoista Riekki muuttaa EK:n toimintatapoja vieläkin kovemmiksi. Tehtävien ja töiden järjestys priorisoidaan ilmeisen päinvastaiseksi kuin aikaisemmin. Uusi järjestys ensin lahtipenkki, sitten vaara, sitten mies noudattaa sananlaskun ensin hutkitaan, sitten tutkitaan sanomaa ja linjaa. Riekki ojentaa miehemme ruotuun, mutta sanakäänteet lienevät olleet lakia opiskelevalle Urholle kauhistus. Tulkittavassa osiossa Kekkonen menee henkilökohtaisuuksiin: hän nimittelee Riekkiä läskiksi ja vaariksi. Tuohtumukseen on syynsä, sillä ensin lähti penkki. Tämä tarkoittaa tietysti Kekkosen alentamista konttorin penkiltä tavalliseksi rivimieheksi. Sitten lähti väärä mies - siis Kekkonen lähti. Runoilijan mielestä oikea mies lähtemään olisi tietysti ollut Riekki. Sakeistani sinulle risti. Riitä ei töistä minulle rästi. / Säkeistäni sinulle ristiriita: Ei!? Toista! Minulle rasti. Kekkosen jouduttua tavalliseksi rivimieheksi, on hän karismaattisena henkilönä arvattavasti kohonnut joukon henkiseksi johtajaksi. Hänellä on ollut oma joukkonsa, sakkinsa. Se on tietysti hajottanut EK:n yhtenäisyyttä ja murentanut Riekin asemaa. Kekkosesta ja hänen joukoistaan on tullut Riekille risti. Toisaalta Kekkosen kunnianhimolle ja kyvyille ei ole riittänyt tällainen rästityö. On vääjäämättömien johtopäätösten aika. Tulkittavassa osiossa käyvät ilmi Kekkosen todelliset syyt hänen eroonsa. Säkeet eli Kekkosen kehittämä agentti-kieli (runot) ovat aiheuttaneet ristiriidan. Riekki on ilmeisesti epäuskoisena huudahtanut Ei!? Toista! kuultuaan Kekkosen esityksen kehittämästään kielikeksinnöstä. Suunnitelma on hylätty suoralta kädeltä, eli sen päälle (ja Kekkosen urakehityksen päälle) on vedetty rasti. Tärvelin, nään, siis äiemmin havittelen tahtias. / Tarve linnaan - siis aiemmin. Hävittelen tähtiäs rantaan.

9 9 Kekkonen myöntää tärvelleensä mahdollisuutensa. Mutta myöntääkö hän virheensä? Lupaako hän miehekkäämmin seurata Riekin tahtia ensimmäisessä riimissä? Ei suinkaan! Näennäisen nöyrien sanojen teho on moninkertainen, kun käännämme vastinparin ajatuksen: Kekkonen tähtää linnaan eli presidentiksi, vieläpä nopeutetulla aikataululla (aiemmin). Lisäksi hän uhkaa repiä Riekin kauluksesta natsat pois (Hävittelen tähtiäs linnan rantaan). Räntään jatkan, nähkääs: Saalista raavin öisin yksin, vältä! / Jätkän nahkaas säälistä räävin, oisin yksinvalta. Ykkösrunossa Kekkonen jatkaa räntään, mikä onkin osuva vertauskuva, kun lunta on tullut tupaan. Sitten hän vertaa itseään yksinäiseen saalistajaan: yksinäisen suden saaliinjaolle muilla ei ole asiaa. Haavoitettua sutta onkin syytä välttää. Tulkitessamme riimin todellisen sanoman, huomaamme saaliin (Riekin) joutuneen Kekkosen yksinvaltaisen saappaan alla. Jätkän nahka on verinen loukkaus (taas viittaus Riekin alempaan sosiaaliseen taustaan). Rääpiä -verbi on tilanteeseen osuva: uudessa asemassaan Kekkosella ei olisi aikaa paneutua perusteelliseen kostoon mokomaa pikkutekijä kohtaan - vain säälistä asia on esityslistalla, mutta tulee tehtyä ylimalkaisesti. Väki vakinainen, tyydy! / Vakiväki, näin en tyydy! Tilanteen loppuselvittely alkaa täysin vastakkaisilla lauseilla. Ensimmäisessä runossa Kekkonen kehottaa joukkojaan tyytymään ristiriitaansa Riekin kanssa ja sitä seuranneeseen eroonsa. Toisessa runossa Urho tuo todelliset tunteensa esiin: hän uhoaa vakiväelleen tyytymättömyyttään. Kostotoimenpiteet roikkuvat ilmassa. Senkös tänne kutsun, Riekin, urkkijalleen esiin? / Sen kostan, ne kutsun! Riekin Urkki jälleen esiin. Rivien välistä käy ilmi, että joukot ovat Kekkosen takana (Kekkonen kysyy retorisesti sakiltaan, pitäisikö ristiriita Riekin kanssa ratkaista neuvottelemalla). On siis viimeisen pikapalaverin paikka. Sen kostan! vannoo UKK todelliset aikeensa ilmi toisessa osiossa - tosin melko epämääräisesti. Päästyään presidentiksi hän kutsuisi monikossa ne luokseen. Riekki ei ole siis Kekkosen ainoa vastustaja. Tässä tarkoitetaankin luultavasti koko Riekin esikuntaa mukaan lukien hännystelijät, liehittelijät ja nuoleskelijat. Uhkaus Riekin Urkki jälleen esiin kuulostaa ensilukemalla jopa kiitokselta. Kun mietimme, millainen mies Riekin muovaamasta ja opettamasta Urkista oli mahtanut tulla, ymmärrämmekin että kyseessä on pelottava ja raaka uhkaus: Riekin Urkki on eri mies kuin Kekkonen itse. Ammattiroolissaan etsiväin

10 10 poliisina Kekkonen oli tietysti oppinut, ja joutunutkin käyttämään metodeja, jotka eivät kestäneet päivänvaloa. Nähkääs, Riekki: Laiminlöit uuden miehen! / Nahkaas Riekki läimin! Loit uuden miehen, Palaverissä (ehkä vain kuviteltu tilanne) Kekkonen puhuttelee Riekkiä. Hän syyttää tätä uuden miehen laiminlyönnistä. Työhön ohjaus on ollut siis heikkoa, ja se on nakertanut tulokkaan työmotivaatiota. Tällaisen syytöksen esimies joutuu tietysti ottamaan vakavasti. Toisessa runossa sanat muuntuvat toiminnaksi. Valtaan päästyään Kekkonen kurittaisi Riekkiä. Kekkonen osaisi sen, koska Riekki itse oli opettanut tuon kaiken hänelle - Riekki oli luonut Urhosta uuden miehen. Kuule, ylin elin urkkijain, Riekki: Sen elin, köntin kärsin miehen. / kuule: Ylin elin Urkki, jäin! Riekki se nelinkontin, karsin miehen! Kekkosen runo jatkuu jopa imartelevana (ylin elin urkkijain). Sen elin, köntin kärsin miehen lopettaa runon selkeään lopputulemaan. Mikä on tuo köntti, jonka Kekkonen kärsi? Nykykielellä sama asia ilmaistaisiin sanonnalla Paska duuni, mutta tulihan tehtyä! Varsinaisessa sanomassaan, toisessa runossa, ylin elin onkin Urkki. Kekkonen tietää mitä hän haluaa: presidenttiyden. Jäin! -ilmaus on hieman epäselvä; mutta presidentiksi noustuaan Kekkonen olisi tavallaan takaisin Riekin harmina - vaihtuneen valtasuhteen myötä. Lopuksi Kekkonen mielikuvissaan nöyryyttää Riekin alentuvaan asentoon (nelinkontin). Hän uhkaa karsia miehen! Tuossa asennossa kastraatio olisikin helppo suorittaa, mutta Kekkonen tarkoittanee vain kuvainnollista karsimista eli Riekin potkuja EK:sta. *** Mutta tulkintoja voi olla monia. Otan mielelläni vastaan palautetta toisenlaisistakin näkemyksistä. Kerrottakoon, että kyseinen runo oli jaettu kaikkiin EK:n työpisteisiin. Riekin pelolle perustunut arvovalta rapisi hetkessä Kekkosen armottomaan satiiriin. Mitään kunnianloukkausjuttua Riekki ei tietysti voinut nostaa, koska runon ensimmäinen osio (ja siis ainoa koskaan kirjoitettu) on jopa nöyrä ja anteeksipyytelevä. Eihän Riekki voinut julkisesti myöntää ymmärtäneensä runon takana piilevät solvaukset ja uhkailut. Siten toimimalla hän olisi myöntänyt Kekkosen keksinnön toimivuuden. Seuraavaa kolumnia odoteltaessa, -ORAAKKELI-

Oraakkeli-romaanin runot järjestyksessä

Oraakkeli-romaanin runot järjestyksessä Oraakkeli-romaanin runot järjestyksessä Runo 1. Riekki itse urkkijaanne kiitti / Riekki itse Urkki-jäänne, kiitti! Sakeistani ylpee. / Säkeistäni ylpee. Ellei kelpaa, / Ellei kel` riita. / pää riitä, Etsiväin

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle Metropolia ammattikorkeakoulu Mediatekniikan koulutusohjelma VBP07S Sami Hirvonen Ulkoasut Media Works sivustolle Loppuraportti 14.10.2010 Visuaalinen suunnittelu 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Oppimisteknologiat

Lisätiedot

Asiakaspalvelu- ja myyntisuoritusten arviointi

Asiakaspalvelu- ja myyntisuoritusten arviointi ASIAKASPALVELUSUORITUSTEN ANALYSOINTI Asiakaspalvelu- ja myyntisuoritusten arviointi Seuraavan, alla olevan helpon työkalun avulla voit itse nopeasti arvioida myynnissä ja asiakaspalvelussa työskentelevien

Lisätiedot

Miesten kokema väkivalta

Miesten kokema väkivalta Miesten kokema väkivalta Lahden ensi- ja turvakoti ry; Jussi-työ 1 * Suomessa on toteutettu yksi tutkimus, jossa on tarkasteltu erikseen ja erityisesti miehiin kohdistunutta väkivaltaa (Heiskanen ja Ruuskanen

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

+ 3 2 5 } {{ } + 2 2 2 5 2. 2 kertaa jotain

+ 3 2 5 } {{ } + 2 2 2 5 2. 2 kertaa jotain Jaollisuustestejä (matematiikan mestariluokka, 7.11.2009, ohjattujen harjoitusten lopputuloslappu) Huom! Nämä eivät tietenkään ole ainoita jaollisuussääntöjä; ovatpahan vain hyödyllisiä ja ainakin osittain

Lisätiedot

Ääniohjattu vilkkuvalo ledeillä toteutettuna

Ääniohjattu vilkkuvalo ledeillä toteutettuna Ääniohjattu vilkkuvalo eillä toteutettuna Idea ei valitettavasti ole lähtöisin omasta päästäni - niin mukavaa kuin olisikin ollut riistää kunnia itselleen - vaan on keksijäperhe Ponkalalta. Olen usein

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Ryhdy työtapatestaajaksi.

Ryhdy työtapatestaajaksi. Ryhdy työtapatestaajaksi. Kokeile sinulle uutta työtapaa ja kirjoita siitä 925 Blogiin. Inspiroi ja inspiroidu. www.925media.fi #työtapatesti Etsimme innokkaita uusien työtapojen kokeilijoita. Lähes kaikki,

Lisätiedot

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA 2 RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ISMMN Johtajuuskonferenssi 2014 jumalan miehen, pastori Chrisin, kanssa oli historiallinen ja elämää muuttava. Se oli erityisen muutoksen ja Pyhän Hengen välittämisen

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Peltolan uutiset 3/2011

Peltolan uutiset 3/2011 Peltolan uutiset 3/2011 Syksyllä golfkausi alkaa olla lopuillaan, mutta ei vielä ohi. Golfkauden lopuksi on hyvä kaivella aivojen muistisopukoita ja kerrata golfin sääntöjä. Sääntöopas, golffarin paras

Lisätiedot

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Erityistarpeita vai ihan vaan perusjuttuja? Usein puhutaan autismin kirjon ihmisten kohdalla,

Lisätiedot

Kekkosen puhe 12.3.1964

Kekkosen puhe 12.3.1964 Kekkosen puhe 12.3.1964 Itämeren Historia -seminaari 23.7.2014 Itämeren historiapäivä 2014 Kekkosen latu Suomen sillalla Kuresaaren Kulttuurikeskus 9.45 Kokoontuminen 10.00 10.10 Avaussanat Kulttuuriministeri

Lisätiedot

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita.

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita. Järvenpää 1.2.2009 Saarna Joh 6: 16-21 Älä pelkää, älkää pelätkö! Joku on laskenut että Raamatussa on nämä lauseet 365 kertaa. Jokaiselle päivälle riittää siis oma älä pelkää -lause. Äsken kuullussa evankeliumitekstissä

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa III: Tekninen raportointi

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa III: Tekninen raportointi ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa Aloitustapaaminen 11.4.2016 Osa III: Tekninen raportointi Sisältö Raportoinnin ABC: Miksi kirjoitan? Mitä kirjoitan? Miten kirjoitan? Muutamia erityisasioita 1 Miksi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys II Kielen ja puheen kehityksen tukeminen www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 PUHUMAAN OPPIMINEN Puhe on ihmisen tärkein ilmaisun väline. Pieni lapsi oppii

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Siipirikko laululintu

Siipirikko laululintu Ismo Vuorinen Siipirikko laululintu runoja Siipirikko laululintu Ismo Vuorinen Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-170-8 SIIPIRIKKO LAULULINTU Siipirikko seassa sirpaleiden

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä Lionspiirin viestintäkoulutus Erkki Hujanen, Oulu 8.10.2015 WWW.KALEVA.FI KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni, joka tarjoaa asiakkailleen tuoreita

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään:

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään: Sisällysluettelo Esipuhe 2 1. Segmentointi nykymarkkinoinnissa 5 1.1. Segmentoinnin merkitys 6 1.2. Segmentoinnin toteutuksen ongelmat 8 1.3. Segmentin valintaan vaikuttavat tekijät 10 2. Segmentoinnin

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet PORTFOLIO-OHJEET Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet 1. Periodi portfolioryhmä, keskustelu, kirjoitus (2-3 sivua) Palautuspäivä: ennen keskustelua tai viimeistään 20.10.2006 klo 16:00 Perusharjoittelun

Lisätiedot

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella Veikko Huovinen 2 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Muuan tietotyöntekijä 3 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok, kaikki

Lisätiedot

RIKU VASSINEN MOCCALATTEHIPSTERI

RIKU VASSINEN MOCCALATTEHIPSTERI RIKU VASSINEN MOCCALATTEHIPSTERI KIISTAKIRJOITUKSIA MARKKINOINNISTA TALENTUM HELSINKI Copyright 2011 Talentum Media Oy ja Riku Vassinen ISBN 978-952-14-1761-0 ISBN 978-952-14-1762-7 (sähkökirja) Ulkoasu:

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

Palaute kirjasta: www.talentumshop.fi. Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad.

Palaute kirjasta: www.talentumshop.fi. Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad. Talentum Helsinki 2011 Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi ISBN: 978-952-14-1723-8 ISBN: 978-952-14-1724-5 (sähkökirja) Kariston Kirjapaino

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Leirikirjan omistajan muotokuva: Leirikirjan omistajan muotokuva: MUISTIINPANOJA, OSOITTEITA JNE. Nimi: Leiri: Leiriaika: Harrastukseni: Parhaat kaverini: LEIRIOHJELMA TERVETULOA KESÄLEIRILLE 2003!! Rohkeutta on monenlaista: Oletko sinä

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa.

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Adverbiaali adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Tänään (aika) koulussa (paikka) puhuttiin varovasti (tapa) vähän (määrä) vahingossa

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

Esimiesopas varhaiseen tukeen. Elon työhyvinvointipalvelut 1

Esimiesopas varhaiseen tukeen. Elon työhyvinvointipalvelut 1 Esimiesopas varhaiseen tukeen Elon työhyvinvointipalvelut 1 Tavoitteena tukea työssäjaksamista Tahtotila Henkilöstön työssä jaksaminen ja jatkaminen on avainasia! Luodaan meidän tapa toimia pelisäännöt

Lisätiedot

KIRKOLLISEN JOHTAMISEN FORUM 28.1.2016. Jaana Laukkarinen Kehityspiikki Consulting Oy

KIRKOLLISEN JOHTAMISEN FORUM 28.1.2016. Jaana Laukkarinen Kehityspiikki Consulting Oy KIRKOLLISEN JOHTAMISEN FORUM 28.1.2016 Jaana Laukkarinen Kehityspiikki Consulting Oy Mitä johtaja pelkää? Valta, johtajan työkalu Mitä valta tekee käyttäjälleen? Johtajan työssä ymmärrys itsetuntemuksen

Lisätiedot

LÄHTÖTILANNE YLEISTÄ KÄYRÄT

LÄHTÖTILANNE YLEISTÄ KÄYRÄT Karl-Magnus Spiik Ky ET/valinta / sivu 1 LÄHTÖTILANNE Tulosyksikön johtaja vaihtui. Yrityksen johdon tavoitteena oli saada lisää tietoa uuden johtajan valitsemista varten; hakijat (3) olivat talon sisältä.

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2 May 26, 2014 Pelien luokittelua Peliteoriassa pelit voidaan luokitella yhteistoiminnallisiin ja ei-yhteistoiminnallisiin. Edellisissä kiinnostuksen kohde on eri koalitioiden eli pelaajien liittoumien kyky

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

Tutkija, maailma tarvitsee sinua!

Tutkija, maailma tarvitsee sinua! Tutkija, maailma tarvitsee sinua! Yleistajuistamisen perusteet VNK-SELVITYSTOIMINNAN VIESTINTÄ- JA HYÖDYNTÄJÄDIALOGIN KOULUTUSTYÖPAJA 17.11. LIISA MAYOW, KASKAS MEDIA Mitä jos maailman kaikki ongelmat

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA?

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA? 1. Ihmissuhde-Seppo/Saara Seppo/Saara opiskelee ensimmäisen vuoden kevättä. Hän on alkanut seurustelemaan samassa ryhmässä opiskelevan opiskelijan kanssa. Nyt asiat ovat alkaneet kuitenkin mennä huonoon

Lisätiedot

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta Olli E. Juvonen Talentum Helsinki 2009 Talentum Media Oy ja Olli E. Juvonen ISBN 978-952-14-1446-6 Kansi: Ea Söderberg Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi

Lisätiedot

Lausuminen kertoo sanojen määrän

Lausuminen kertoo sanojen määrän Sivu 1/5 Lausuminen kertoo sanojen määrän Monta osaa Miten selvä ero Rinnasteiset ilmaisut Yhdyssana on ilmaisu, jossa yksi sana sisältää osinaan kaksi sanaa tai enemmän. Puhutussa kielessä tätä vastaa

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT Opiskelijan nimi Maija-Kerttu Sarvas Sähköpostiosoite maikku@iki.f Opiskelumuoto 1 vuosi Helsinki Tehtävä (merkitse myös suoritusvaihtoehto A tai B) KAS 3A osa II Tehtävän

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa

Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa Tausta Viestintätoimikunnan pj. MD-PRC Auvo Mäkinen ilmoitti puhelimessa 20.2.2011 LC Jyväskylä/Harjun Jouni Huotarille, että Lions-liitto

Lisätiedot

A* Reitinhaku Aloittelijoille

A* Reitinhaku Aloittelijoille A* Reitinhaku Aloittelijoille Alkuperäisen artikkelin kirjoittanut Patrick Lester, suomentanut Antti Veräjänkorva. Suom. huom. Tätä kääntäessäni olen pyrkinyt pitämään saman alkuperäisen tyylin ja kerronnan.

Lisätiedot

ASCII-taidetta. Intro: Python

ASCII-taidetta. Intro: Python Python 1 ASCII-taidetta All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what to do.

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Lataa Sairaus - Susanna Tulonen. Lataa. Kirjailija: Susanna Tulonen ISBN: Sivumäärä: 222 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.

Lataa Sairaus - Susanna Tulonen. Lataa. Kirjailija: Susanna Tulonen ISBN: Sivumäärä: 222 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16. Lataa Sairaus - Susanna Tulonen Lataa Kirjailija: Susanna Tulonen ISBN: 9789524980432 Sivumäärä: 222 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.60 Mb On erikoissairaanhoitaja, joka pitkän työuransa aikana on nähnyt

Lisätiedot

Järki & Tunne Mieli 2015 -päivät Verkossa tunteella ja järjellä Kriisiauttaminen verkossa

Järki & Tunne Mieli 2015 -päivät Verkossa tunteella ja järjellä Kriisiauttaminen verkossa Järki & Tunne Mieli 2015 -päivät Verkossa tunteella ja järjellä Kriisiauttaminen verkossa Satu Raappana-Jokinen Verkkokriisityön päällikkö Suomen Mielenterveysseura Se mitä oikeasti haluan tietää on epäselvää.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA 1. Kertomuksen taustatietoja Nyt meillä on poikkeuksellisesti kaksi eri kertomusta. Ne eivät

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Äi 8 tunti 6 Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Tekstin kirjoittaminen on prosessi Ensimmäinen versio sisältää ne asiat, mitä tekstissäsi haluat sanoa. Siinä ei vielä tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Sakari Alhopuron Kari Vuorisen Riitta Juvosen Margareetta Ollilan Anneli Mannisen Esa Torniainen Jyrki Kettusen Tarja Meristön

Sakari Alhopuron Kari Vuorisen Riitta Juvosen Margareetta Ollilan Anneli Mannisen Esa Torniainen Jyrki Kettusen Tarja Meristön Lukijalle Tämän teoksen toimittajat ovat yhdessä ja erikseen olleet mukana sadoissa ennakointi- ja skenaariohankkeissa sekä yrityksissä, erilaisissa toimialajärjestöissä, koulutusorganisaatioissa että

Lisätiedot

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA - Oulun yliopiston Ohjaus- ja työelämäpalvelujen koulutusmateriaalia - mitä haluat mitä osaat millä ehdoilla TYÖNHAUN SUUNNITELMA Tavoite saavutettu? Haastattelu Aloita tästä: Mitä

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Luottamus sytyttää - oletko valmis?

Luottamus sytyttää - oletko valmis? 16.03.2016 Jyväskylä PESÄPUU RY Toivo syntyy tekemisestä, pienistä teoista, hiljaisten äänten kuulemisesta, teoista, jotka jättävät toivon jälkiä. Toivo on tie unelmien toteutumiseen. Luottamus sytyttää

Lisätiedot

EuroTraffic Language Training

EuroTraffic Language Training EuroTraffic Language Training Käyttäjän opas Sisällysluettelo Kurssin aloittaminen... 3 Rekisteröityminen... 4 Sisäänkirjautuminen... 6 Tehtävien aloittaminen... 7 Sanasto... 9 Yhdistä ääni ja kuva...

Lisätiedot

Tekstitaidon kokeeseen valmistautuminen

Tekstitaidon kokeeseen valmistautuminen Tekstitaidon kokeeseen valmistautuminen ! Kokeessa testataan tekstien analysointitaitoa ja kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa.! Tehtävien aineistona! kaunokirjallisia tekstejä, esim. romaanikatkelmia,

Lisätiedot

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA Andreas-raamatturyhmämateriaali I/03 Kansan Raamattuseuran nuorisotyö Kaisaniemenkatu 8, III krs 00170 HELSINKI nuorisotyö@karas-sana.fi 09/681 55 830 KUTSUMUS Tämän materiaalin sisältö tarkastelee kutsumusta

Lisätiedot

EDUTOOL 2010 graduseminaari

EDUTOOL 2010 graduseminaari EDUTOOL 2010 graduseminaari tutkimussuunnitelma, kirjallisuus ja aiheen rajaaminen Sanna Järvelä Miksi tutkimussuunnitelma? Se on kartta, kompassi, aikataulu ja ajattelun jäsentäjä Tutkimussuunnitelma

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot