Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI"

Transkriptio

1 Finnish Practice Test Booklet # v1_11-1 Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Copyright 2010, Procter & Gamble Cincinnati, OH U.S.A. VAROITUS: Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän lehtisen osaa ei saa kopioida missään muodossa tai millään keinoin ilman ilmaistua kirjallista lupaa.

2 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 2 Harjoitustestin Yleiskatsaus Tarkoitus Tämän harjoitustestin tarkoituksena on auttaa sinua ymmärtämään päättelytestin vastaussäännöt antamalla sinulle: Tarkat ohjeet, jotka saat suorittaessasi varsinaisen päättelytestin Ehdotuksia ja strategioita, jotka auttavat sinua vastaamaan varsinaiseen päättelytestiin Harjoituskysymyksiä, jotka ovat vastaavia kuin varsinaisen päättelytestin kysymykset Harjoittelua samoilla aikaehdoilla, joita käytetään varsinaisessa päättelytestissä Päättelytestin Ohjeet Kahdella seuraavalla sivulla näet tarkat ohjeet, jotka saat suorittaessasi varsinaisen päättelytestin. Me annamme sinulle nämä ohjeet, jotta voit ymmärtää mitä sinulta odotetaan, kun suoritat varsinaisen päättelytestin. Lue nämä ohjeet nyt, ja sen jälkeen me annamme sinulle samanlaisen joukon ohjeita näytekysymysten kera, joihin sinun tulee vastata ajastetussa ajassa.

3 3 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Johdanto Procterin & Gamblen lähestymistapa työntekijävalintaan rakentuu työssämme menestymisen kannalta tärkeiden avaintekijöiden kokonaisarviointiin. Yritys arvioi jokaisen hakijan käyttäen määriteltyjä kriteerejä, ja antaa jokaiselle hakijalle yhtäläisen mahdollisuuden näyttää kykynsä. Yritys perustaa kaikki palkkauspäätöksensä moniin tietolähteisiin, mukaan lukien ansioluettelot, hakulomakkeet, testit ja haastattelut. Olemme havainneet, että tämä lähestymistapa johtaa reilumpiin, tiedostetumpiin työntekijäpäätöksiin kuin muut lähestymistavat. Jotkin tekijät, jotka ennustavat menestystä, kuten päättelytaidot, ovat vaikeita arvioida yksinomaan ansioluetteloiden, hakulomakkeiden tai haastatteluiden perusteella. Täten, me arvioimme päättelytaidot tätä standardoitua testiä käyttäen, joka on kehitetty ja vahvistettu vertailemalla Procterin & Gamblen työntekijöiden päättelytaitoja suhteessa heidän menestykseensä suoriutua työnsä vaatimuksista. Hakijan tästä testistä saamasta pistemäärästä tulee yksi monista pätevöittävistä tekijöistä, jotka otetaan huomioon hakijan palkkauspäätöstä tehtäessä. e of numerous qualifications considered in deciding whether or not to hire an applicant. LUE SEURAAVAT OHJEET NYT ENNEN KUIN JATKAT Kieli Tämä testi on saatavilla useilla eri kielillä. SINUN TULEE SUORITTAA TÄMÄ TESTI SILLÄ KIELELLÄ, JOTA OSAAT LUKEA PARHAITEN. Jos osaat lukea jotakin muuta kieltä paremmin kuin sinulle toimittamaamme kieliversiota, SINUN TULEE ILMOITTAA MEILLE ASIASTA NYT, ENNEN KUIN ALAT TYÖSKENTELEMÄÄN ITSE TESTIKYSYMYSTEN PARISSA. Me yritämme sen jälkeen toimittaa sinulle testin sillä kielellä, jota osaat lukea parhaiten. Sopivat Järjestelyt Invalideille Jos tarvitset erityisapua tai muutoksen standarditestausmenetelmässä, jotta tämän testin tulokset voisivat heijastaa päättelykykyäsi asianmukaisesti, SINUN TULEE ILMOITTAA MEILLE ASIASTA NYT, ENNEN KUIN ALAT TYÖSKENTELEMÄÄN ITSE TESTIKYSYMYSTEN PARISSA. Ole hyvä ja ole valmis kuvaamaan tiettyä apua tai muutosta, jonka uskot olevan tarpeen.

4 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 4 Ohjeet Päättelytestin Suorittamiseen Testin Yleiskatsaus Testin aikaraja on 65 minuuttia, ja tämä testi sisältää 40 monivalintakysymystä. Tässä testissä on kolme osiota. Jokaiselle osiolle on omat ohjeensa ja ne koostuvat erityyppisistä kysymyksistä joko (1) Numeerinen päättely, (2) Logiikkaan perustuva päättely tai (3) Kuvioiden päättely. Lue osion ohjeet jokaisessa osiossa ennen kuin alat vastata kysymyksiin. Jotkin kysymykset vaativat suhteellisen yksinkertaisia laskutoimituksia. Laskin ja lisäpaperia on annettu tätä tarkoitusta varten. Jokaista monivalintakysymystä seuraa joko 4 tai 5 vaihtoehtoa. Ainoastaan yksi näistä vaihtoehdoista on oikea vastaus kysymykseen. Esimerkkinä: ESIMERKKIKYSYMYS: 1. Rekka kulkee 80 kilometrin tuntinopeudella. Kuinka kauas se kulkee 30 minuutissa? A. 15 kilometriä B. 30 kilometriä C. 40 kilometriä D. 80 kilometriä E. Ei mikään yllä olevista vastauksista SELITYS: Koska 30 minuuttia on puoli tuntia ja rekka kulkee 80 kilometriä tunnissa, kuljettu etäisyys on 40 kilometriä (80 kilometriä x ½ tunti = 40 kilometriä). Oikea vaihtoehto on C. Merkintöjen Tekeminen Vastauspaperiin Voit tehdä merkintöjä testivihkoon. Voit käyttää myös annettua lisäpaperia laskelmien tekoon. Kun olet päättänyt oikean vastauksen, SINUN TULEE MERKITÄ SE ERILLISEEN VASTAUSPAPERIIN. Jokaisessa kysymyksessä, merkitse yksi vaihtoehto, jonka uskot olevan oikea vastaus kysymykseen. Yllä olevassa esimerkissä, oikea vaihtoehto oli C. Se olisi pitänyt merkitä näin: 1. A B D E Ennen kuin merkitset vaihtoehdon vastauspaperiin, sinun tulee katsoa vihkosessa olevaa kysymysnumeroa ja etsiä sama kysymysnumero vastauspaperista.

5 5 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Kuinka Päättelytesti Pisteytetään Tästä testistä saamasi pistemäärä perustuu oikein vastaamiesi kysymysten määrään. Vääristä vastauksista ei vähennetä pisteitä. Sinun tulee työskennellä testikysymysten parissa huolellisesti, mutta älä käytä liikaa aikaa yhteen kysymykseen tai yhteen testin osioon. Jos kysymys on sinusta vaikea, siirry seuraaviin kysymyksiin ja palaa vaikeaan kysymykseen myöhemmin. Yritä vastata jokaiseen kysymykseen, vaikka et olisikaan varma oikeasta vastauksesta. Jos muutat mieltäsi vastauksesta, muista pyyhkiä ensimmäinen merkintäsi täydellisesti. Jos samaan kysymykseen annetaan kaksi vastausta, vastaus käsitetään automaattisesti vääräksi. Sinulla on 65 minuuttia aikaa tämän testiin suorittamiseen. Sinun tulee työskennellä niin nopeasti ja tarkasti kuin mahdollista.

6 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 6 Ehdotuksia Päättelytestin Suorittamiseen Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että seuraavat menetelmät voivat johtaa parempiin tuloksiin päättelytestissä. Nämä menetelmät sisältävät ohjeita siitä mitä sinun tulee tehdä ja mitä sinun ei tule tehdä. Menetelmät, joita sinun TULEE soveltaa saadaksesi hyvän pistemäärän päättelytestistä: Työskentele niin nopeasti kuin mahdollista, varmistaen tarkkuuden sopivalla tavalla: älä hukkaa aikaa kysymykseen, jota et ymmärrä. Jätä sellaiset vastaukset pois tarkastelustasi, joiden tiedät olevan väärin ja valitse jäljelle jäävien vastausten joukosta. Merkitse vastaus jokaiseen kysymykseen, vaikka joutuisit arvaamaan vääristä vastauksista ei vähennetä pisteitä. Kun olet suorittanut testin loppuun, käytä jäljelle jäävä aika vastaustesi tarkastamiseen. Menetelmät, joita sinun EI TULE soveltaa saadaksesi hyvän pistemäärän päättelytestistä: Älä lue koko testiä läpi huolellisesti ja hitaasti ennen kuin alat vastaamaan kysymyksiin. Älä käytä aikaa kysymysten vahvistamiseen, joihin olet jo vastannut, ennen kuin olet vastannut jokaiseen kysymykseen. Älä käytä aikaa vastauksen harkitsemiseen, joka ei ole yksi viidestä vastausvaihtoehdosta.

7 Ohjeet Harjoituspäättelytestin Suorittamiseen Harjoitustestin Yleiskatsaus 7 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Tämän harjoitustestin aikaraja on 30 minuuttia, ja tämä testi sisältää 19 monivalintakysymystä. Tässä testissä on kolme osiota. Jokaiselle osiolle on omat ohjeensa ja ne koostuvat erityyppisistä kysymyksistä joko (1) Numeerinen päättely, (2) Logiikkaan perustuva päättely tai (3) Kuvioiden päättely. Lue osion ohjeet jokaisessa osiossa ennen kuin alat vastata kysymyksiin. Jotkin kysymykset vaativat suhteellisen yksinkertaisia laskutoimituksia. Laskin ja lisäpaperia on annettu tätä tarkoitusta varten. Jokaista monivalintakysymystä seuraa joko 4 tai 5 vaihtoehtoa. Ainoastaan yksi näistä vaihtoehdoista on oikea vastaus kysymykseen. Esimerkkinä: ESIMERKKIKYSYMYS: 1. Rekka kulkee 80 kilometrin tuntinopeudella. Kuinka kauas se kulkee 30 minuutissa? A..15 kilometriä B..30 kilometriä C..40 kilometriä D.. 80 kilometriä E..Ei mikään yllä olevista vastauksista SELITYS: Koska 30 minuuttia on puoli tuntia ja rekka kulkee 80 kilometriä tunnissa, kuljettu etäisyys on 40 kilometriä (80 kilometriä x ½ tunti = 40 kilometriä). Oikea vaihtoehto on C. Merkintöjen Tekeminen Vastauspaperiin Voit tehdä merkintöjä testivihkoon. Voit käyttää myös annettua lisäpaperia laskelmien tekoon. Kun olet päättänyt oikean vastauksen, SINUN TULEE MERKITÄ SE ERILLISEEN VASTAUSPAPERIIN. Jokaisessa kysymyksessä, merkitse yksi vaihtoehto, jonka uskot olevan oikea vastaus kysymykseen. Yllä olevassa esimerkissä, oikea vaihtoehto oli C. Se olisi pitänyt merkitä näin: 1. A B D E Ennen kuin merkitset vaihtoehdon vastauspaperiin, sinun tulee katsoa vihkosessa olevaa kysymysnumeroa ja etsiä sama kysymysnumero vastauspaperista.

8 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 8 Kuinka Päättelytesti Pisteytetään Tästä testistä saamasi pistemäärä perustuu oikein vastaamiesi kysymysten määrään. Vääristä vastauksista ei vähennetä pisteitä. Sinun tulee työskennellä testikysymysten parissa huolellisesti, mutta älä käytä liikaa aikaa yhteen kysymykseen tai yhteen testin osioon. Jos kysymys on sinusta vaikea, siirry seuraaviin kysymyksiin ja palaa vaikeaan kysymykseen myöhemmin. Yritä vastata jokaiseen kysymykseen, vaikka et olisikaan varma oikeasta vastauksesta. Jos muutat mieltäsi vastauksesta, muista pyyhkiä ensimmäinen merkintäsi täydellisesti. Jos samaan kysymykseen annetaan kaksi vastausta, vastaus käsitetään automaattisesti vääräksi. Sinulla on 30 minuuttia aikaa suorittaa tämä testi. Sinun tulee työskennellä niin nopeasti ja tarkasti kuin mahdollista. Kun olet valmis, merkitse aloitus- ja lopetusaika vastauspaperiisi ja aloita.

9 Osio 1 9 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Numeeriset Päättelyohjeet Seuraavat kysymykset on suunniteltu arvioimaan kykyäsi käyttää numeerista tietoa monimutkaisten liike-elämään liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Jokaisessa kysymyksessä sinulle esitetään lyhyt kuvaus tosielämän tilanteesta. Käyttäen annettuja tietoja, päättele mikä viidestä (5) annetusta vaihtoehdosta on oikea vastaus. ESIMERKKIKYSYMYS: 1. Kone tuottaa 100 tuoteyksikköä minuutissa. Jos 24 tuoteyksikköä pakataan laatikkoon, kuinka monta laatikkoa kone voi täyttää yhden tunnin aikana.inute. If 24 units of product are packed to the case, how many cases can be filled in one hour by the machine? A. 125 B. 250 C. 500 D E SELITYS: Jos 100 yksikköä tuotetaan minuutissa, niin 100 yksikköä x 60 minuuttia = 6000 yksikköä tuotetaan tunnissa yksikköä tunnissa / 24 yksikköä per laatikko = 250 koteloa tunnissa. Oikea vastaus on B.

10 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Kahta rekkaa ajettiin 1680 kilometrin (km) matkalla. Matkan aikana ensimmäinen rekka kulutti keskimäärin litran polttoainetta 14 km matkalla ja toinen rekka keskimäärin litran 12 km matkalla. Kuinka monta litraa enemmän toinen rekka kulutti bensaa kuin ensimmäinen? A. 10 B. 20 C. 30 D. 40 E. Asiaa ei voi päätellä annetun tiedon perusteella. 5. Lastialus kulkee keskimäärin 25 kilometriä tunnissa kulkiessaan 500 kilometriä portilta A portille B. Paluumatkan aikana samaa reittiä portilta B portille A, lastialus kulkee keskimäärin 15 kilometriä tunnissa. Mikä on likimääräinen ero näiden kahden matkan matka-ajoissa? A. 12,5 tuntia B. 13,3 tuntia C. 26,7 tuntia D. 33,3 tuntia E. 53,3 tuntia 2. Varaston suorakaiteen muotoisen katon mitat ovat 12 metriä kertaa 18 metriä, ja sitä peittävät akustiset neliönmuotoiset tiilet, joiden yhden sivun pituus on metri. Jokainen tiili painaa neljänneskilogramman. Mikä on katon peittämiseen tarvittavien tiilien kokonaispaino? A. 36 kilogrammaa B. 54 kilogrammaa C. 121 kilogrammaa D. 160 kilogrammaa E. 216 kilogrammaa 3. Monikerroksisen toimistorakennuksen hissillä pääsee kaikkiin kerroksiin. Jos jokainen kerros on 5 metriä korkea ja hissi kulkee 7,5 metrin nopeudella sekunti, kuinka kauan matka suurin piirtein kestää ensimmäisestä kerroksesta kuudenteenkymmenenteenkahdeksanteen kerrokseen? A. 2 sekuntia B. 9 sekuntia C. 38 sekuntia D. 45 sekuntia E. 510 sekuntia 6. Kirjaa on saatavilla paikallisessa kaupassa kovakantisena 20 $ hintaan ja pokkarina 10 $ hintaan. Kirja voidaan myös hankkia postitilauspalvelun kautta 30 % alennuksella listahinnasta, 1 $ postitusja käsittelymaksulla. Kuinka paljon enemmän kovakantisen kirjan ostaminen postitilauksella maksaa verrattuna pokkarin ostoon paikallisesta kaupasta? A. 6 $ B. 10 $ C. 3 $ D. 4 $ E. 5 $ 7. Tammikuussa, tehtaan työntekijöiden kokonaismäärä väheni 8 %. Heinäkuussa, tehtaan tuotteen kysyntä lisääntyi, joten työntekijöiden kokonaismäärää lisättiin 8 %. Tammikuussa tehtaan työntekijöiden kokonaismäärä oli 326 ennen kuin sitä vähennettiin. Mikä oli tehtaan työntekijöiden kokonaismäärä sen jälkeen, kun työntekijöiden määrää lisättiin heinäkuussa? A. 307 työntekijää B. 318 työntekijää C. 324 työntekijää D. 326 työntekijää E. 343 työntekijää 4. Vuonna 2001, yritys myi yksikköä tuotettaan. Vuonna 2001 sen vuosittainen määrä oli 50 % verrattuna sen vuoden 2004 määrään. Kuinka montaa yksikköä vuoden 2004 määrä merkitsee jokaiselle vuoden päivästä? A. 5,000 yksikköä B. 4,000 yksikköä C. 2,000 yksikköä D. 1,100 yksikköä E. 1,000 yksikköä

11 Osio 2 11 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Logiikkaan Perustuvat Päättelyohjeet Seuraavat kysymykset on suunniteltu arvioimaan kykyäsi ajatella loogisesti. Jokaisessa kysymyksessä sinulle esitellään kappaleen verran tietoa ja neljä (4) vastausvaihtoehtoa. Vastataksesi kuhunkin kysymykseen, lue kappaleessa olevat tiedot läpi. Sen jälkeen sinua pyydetään valitsemaan yksi vaihtoehto, joka edustaa joko: 1. Ainoaa pätevää lausuntoa, joka voidaan päätellä loogisesti kappaleessa annetuista tiedoista, tai 2. Ainoaa pätemätöntä lausuntoa, jota ei voida loogisesti päätellä kappaleessa annetuista tiedoista. To identify the correct answer, it is essential that you use ONLY the information provided in the paragraph.

12 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Ostamisella voi olla merkittävä vaikutus organisaation kokonaisvoittoon. Kuitenkin, ostotoiminnon menestys on riippuvainen pätevistä ostajista ja ostopäälliköstä, joka käyttää systemaattisia ostotapoja ja toteuttaa teknologisia parannuksia. Jos organisaation kannattavuus on vaarassa, ostotoiminnon tehokkuus ja taitavuus voivat määrätä sen, toimiiko organisaatio voitollisesti vai tappiollisesti. Täten, ostotoiminto kantaa suuren osan organisaation voitontekovastuusta, ja aina kun organisaatio pyrkii tuottamaan voittoa, se käyttää kovaa työtä, jota vaaditaan kyvykkäiden ja pätevien ostajien, sekä asioista perillä olevan ja älykkään ostopäällikön palkkaamiseen. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. Jos organisaation kannattavuus ei ole vaarassa, niin sen ostotoiminnon pätevyys ei määrittele sitä, toimiiko se voitollisesti vai tappiollisesti. B. On olemassa ainakin joitakin ostotoimintoja, jotka eivät ole vastuussa merkittävästä organisaation voittosummasta. C. Toiminto, joka ei liity ostamiseen, ei kanna merkittävää vastuuta organisaation voitosta. D. Organisaatio, jonka kannattavuus on vaarassa, saattaa olla riippuvainen ostotoimintonsa tehokkuudesta ja taidosta sen määrittämiseksi, toimiiko se voitollisesti vai tappiollisesti. 9. Jokaisessa tuotekehitysprojektissa on kolme keskeistä organisaationaalista toimintoa: markkinointi, suunnittelu ja valmistus. Markkinointitoiminto koostuu organisaation ja asiakkaiden välisestä vuorovaikutuksesta, johon kuuluu ohjehintojen asettaminen ja lanseerauksen ja uuden tuotteen promootion valvonta. Suunnittelutoiminto määrittelee tuotteen fyysisen muodon. Tähän sisältyy insinöörin suunnittelutyö, kuten mekaniikkaan ja sähköön liittyvät kysymykset, sekä teollinen suunnittelu, joka sisältää estetiikan ja käyttöliittymät. Valmistustoiminto on vastuussa tuotetta tuottavan järjestelmän suunnittelusta ja käytöstä. Tämä toiminto sisältää oston, jakelun ja asennuksen. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. Organisatorinen toiminto määrittelee tuotteen fyysisen muodon ainoastaan silloin, jos se keskittyy mekaniikkaan ja sähköön liittyviin kysymyksiin. B. On olemassa tuotekehitysprojekteja, joissa tuotteen fyysistä muotoa ei tarvitse määritellä ennen kuin ohjehinnat on asetettu. C. ina kun organisaatio tekee päätöksiä kehitettävän tuotteen fyysistä muotoa koskien, se suorittaa suunnittelutoiminnon. D. On olemassa ainakin joitakin tuotekehitysprojekteja, joissa markkinointitoiminto ei aseta ohjehintoja tai lanseeraa ja promotoi tuotetta. 10. Jos johtaja valvoo työntekijöitä, hänellä on useita tiettyjä oikeuksia, jotka hän on saanut johtoasemansa vuoksi. Yksi näistä oikeuksista on auktoriteetti. Johtaja, jolla on auktoriteettia, on oikeus antaa määräyksiä alaisilleen. Tämä auktoriteetti liittyy itse asemaan, eikä sillä ole mitään tekemistä yksittäisen johtajan henkilökohtaisten ominaisuuksien kanssa. Kun auktoriteettiasema vapautuu, asemasta eronneella henkilöllä ei enää ole auktoriteettia. Auktoriteetti säilyy aseman ohessa ja se siirtyy uudelle johtajalle. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. On olemassa yksittäisiä tapauksia, jossa auktoriteetti riippuu merkittävässä määrin johtajan henkilökohtaisista ominaisuuksista. B. Kaikilla johtajilla, jotka valvovat työntekijöitä, on oikeus auktoriteettiin. C. Jos yksilöllä ei ole enää auktoriteettia, niin silloin hän on vastikään eronnut johtoasemasta, johon sisältyi työntekijöiden valvonta. D. Yksilö, jolla on oikeus auktoriteettiin, ei useinkaan ole virassa oleva johtaja, joka on vastuussa työntekijöiden valvonnasta.

13 13 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 11. Jotta organisaatio voi selviytyä, sen tulee tyydyttää useita sidosryhmiä. Sidosryhmiin kuuluvat tyypillisesti osakkeenomistajat, työntekijät, asiakkaat ja yleisesti ottaen myös yhteiskunta. Valitettavasti sidosryhmien toiveet ovat usein ristiriidassa. Pitkällä aikavälillä, organisaation tulee toteuttaa kaikkien näiden ryhmien toiveet riittävällä tavalla, tai mikään niistä ei ole tyytyväinen ollenkaan. Tämä johtuu siitä, että mikä tahansa näistä ryhmistä on tarpeeksi vahva aiheuttamaan organisaation kaatumisen, jos heidän toiveitaan ei toteuteta. Kun organisaatio toimii yhdessä maassa, sidosryhmien kilpailevien toiveiden tasapainottaminen on joskus vaikeaa. Organisaatioiden, jotka toimivat useissa maissa, joissa vallitsevat intressit vaihtelevat usein laajalti, on aina vaikea tasapainottaa nämä kilpailevat toiveet. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. Jos organisaatiolla on vaikeuksia tasapainottaa sidosryhmien kilpailevat toiveet, niin on melkein varmaa, että organisaatio toimii useissa maissa. B. Mikään organisaatio, joka kykenee selviytymään, ei voi pärjätä täyttämättä useiden eri sidosryhmien toiveita. C. On olemassa ainakin joitakin organisaatioita, jotka toimivat useissa maissa, mutta jotka eivät koe vaikeuksia tasapainottaessaan sidosryhmien kilpailevia toiveita. D. Mikään organisaatio, joka täyttää kaikkien sidosryhmiensä toiveet, ei voi olla selviytymättä. 12. Mekanisaatio määritellään prosessiksi, jossa käytetään koneita suorittamaan sellaiset työt, jotka olivat aiemmin ihmisten suorittamia. Automaatiota, joka on mekanisaation jatke, määrittelee mekaanisten operaatioiden suorittaminen ihmisen ollessa vain minimaalisella tasolla mukana operaatiossa, tai ei mukana ollenkaan. Automaatiota käytetään tavallisesti aina silloin, kun organisaatiolla on vaikeuksia tuottaa tasalaatuisia tuotteita sekä silloin kun työ on yksitoikkoista tai vaarallista työntekijöille. Automaatiojärjestelmät voivat olla joko kovia tai pehmeitä. Pehmeät automaatiojärjestelmät ovat muokattavissa, jolloin ne pystyvät suorittamaan useita eri toimintoja. Kovissa automaatiojärjestelmissä jokainen kone suorittaa yhtä tiettyä toimintoa. Tuloksena, nämä järjestelmät ovat vähemmän muokattavia kuin pehmeät automaatiojärjestelmät. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. On olemassa ainakin joitakin automatisoituja järjestelmiä, jotka vaativat huomattavaa ihmisen osallistumista mekaanisten operaatioiden suorittamiseen. B. Jos organisaatio pystyy tuottamaan jatkuvasti korkealaatuisia tuotteita, on epätodennäköistä, että se käyttää automatisoitua järjestelmää. C. Mikään kova automaatiojärjestelmä ei ole enemmän muokattavissa oleva kuin pehmeä automaatiojärjestelmä. D. Kaikki organisaatiot, jotka käyttävät automatisoitua järjestelmää, ovat havainneet työnsä olevan yksitoikkoista tai vaarallista työntekijöille.

14 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 14 Osio 3 Kuvallisen Päättelyn Ohjeet Seuraavat kysymykset on suunniteltu arvioimaan kykyäsi ratkaista uusia ongelmia. Alla on kahdentyyppisiä kysymyksiä, joihin tulet vastaamaan tässä osiossa. Jokaisessa kysymyksessä sinulle näytetään joukko laatikoita. Tässä laatikkojoukossa, yksi laatikko sisältää kysymysmerkin (?) ja kaikki muut laatikot sisältävät kuvioita tai muotoja. Jokaisen laatikkojoukon kuviot ja muodot yhdistyvät muodostamaan mallin. Sinun tehtäväsi on päätellä minkä viidestä (5) vaihtoehdosta tulisi korvata kysymysmerkki (?), jotta malli saataisiin täydennettyä. Harkitse näitä kahta esimerkkiä: ESIMERKKI 1: ESIMERKKI 2: SELITYS: Tässä esimerkissä, kolmioiden varjostus lisääntyy, kun siirryt rivillä vasemmalta oikealle. Tähän sääntöön perustuen, vaihtoehto D on oikea vastaus. Vaihtoehto D on ainut vastausvaihtoehto, jossa on tummempi varjostus. SELITYS: Tässä esimerkissä käytetään kahta sääntöä. Ensinnäkin, jokaisen muodon suorien puolien määrä lisääntyy yhdellä, kun liikut alaspäin kullakin palstalla. Toiseksi, kuvioista tulee yhä tummempia, kun liikut riveillä vasemmalta oikealle. Vaihtoehto E on ainoa vastaus, sillä se on ainut vastaus, joka täyttää nämä säännöt. Nämä esimerkit tarjoavat ainoastaan muutaman mahdollisen säännön monia erilaisia sääntöjä käytetään määrittelemään mallit kysymyksissä, joihin vastaat tässä osiossa.

15 15 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E 16. A B C D E TESTI PÄÄTTYY

16

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Ideasta kasvuyritykseksi

Ideasta kasvuyritykseksi McKinsey & Company Ideasta kasvuyritykseksi Käsikirja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki Copyright 1999 McKinsey & Company Englanninkielisestä alkuteoksesta Starting

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS TUTKINTOTYÖRAPORTTI NEKALAN STARKIN PALVELUN LAATU Kohderyhmänä alueelliset rakennusliikeasiakkaat Mia Pietiläinen Liiketalouden koulutusohjelma joulukuu 2005

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa

Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa Sosiaalisen polkumyynnin torjunta kuljetusalalla POHJOISMAINEN KULJETUSTYÖVÄEN FEDERAATIO 2008 Kirjoittajat: Bo Rönngren, Malte Segerdahl

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

Proseduraaliset eli prosesseja tutkivan toiminnan menetelmät

Proseduraaliset eli prosesseja tutkivan toiminnan menetelmät Proseduraaliset eli prosesseja tutkivan toiminnan menetelmät 1 Mikä on prosessi? Prosessi on jokin tapahtumasarja, joka alkaa jostakin ja päätyy johonkin. Siinä voi olla (ja yleensä onkin) toimijoita,

Lisätiedot

It s a Question of Ethics. Borealis Ethics Policy

It s a Question of Ethics. Borealis Ethics Policy It s a Question of Ethics Borealis Ethics Policy 2 It s a Question of Ethics Johdanto eivät vain ole sanoja paperilla, vaan kuuluvat jokaisen borealislaisen elämään paikkakunnasta tai työtehtävistä riippumatta.

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

J Y V Ä S K Y L Ä N Y L I O P I S T O. PALVELUN LAATUUN JA SEN JOHTAMISEEN LIITTYVÄT ONGELMAT: Esimerkkinä kylpylät

J Y V Ä S K Y L Ä N Y L I O P I S T O. PALVELUN LAATUUN JA SEN JOHTAMISEEN LIITTYVÄT ONGELMAT: Esimerkkinä kylpylät J Y V Ä S K Y L Ä N Y L I O P I S T O Taloustieteiden tiedekunta PALVELUN LAATUUN JA SEN JOHTAMISEEN LIITTYVÄT ONGELMAT: Esimerkkinä kylpylät Yrittäjyyden pro gradu tutkielma Syksy 2003 Laatija: Tarja

Lisätiedot

Tieto, totuus, tiede (2004)

Tieto, totuus, tiede (2004) 1 Tieto, totuus, tiede (2004) Keskustelijat: Eero Byckling Viljo Martikainen Heikki Mäntylä Jyrki Rossi Jyrki Tyrkkö 2.1.2004 Heikki Mäntylä Hyvät Luonnonfilosofit, Joululoman jälkeen on syytä palata taas

Lisätiedot

Aki Taanila MÄÄRÄLLISEN AINEISTON KERÄÄMINEN

Aki Taanila MÄÄRÄLLISEN AINEISTON KERÄÄMINEN Aki Taanila MÄÄRÄLLISEN AINEISTON KERÄÄMINEN 19.5.2014 SISÄLLYS 0 JOHDANTO... 1 1 LAADULLINEN VAI MÄÄRÄLLINEN?... 2 2 TUTKIMUSPROSESSI... 3 2.1 Suunnittelu... 3 2.2 Toteutus... 5 3 EI-KOKEELLINEN TUTKIMUSASETELMA...

Lisätiedot

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Juuso Ilander & Matti Latvala Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Huhtikuu 2015 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TEOREETTINEN KEHYS 4 2.1 Asiantuntijuus 4 2.2

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA JOHTAMISEN LAITOS

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA JOHTAMISEN LAITOS VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA JOHTAMISEN LAITOS Marina Kinnunen MUUTOSPROSESSI JA SEN HALLITSEMINEN Case vaaratapahtumien raportointijärjestelmän käyttöönottoprosessi Vaasan keskussairaalassa

Lisätiedot

Me ei tulla ennää tänne luokkaan yksi tunti mielessä vaan meillä on monta tuntia mielessä. Alkuopettajat opetusta eriyttämässä

Me ei tulla ennää tänne luokkaan yksi tunti mielessä vaan meillä on monta tuntia mielessä. Alkuopettajat opetusta eriyttämässä Me ei tulla ennää tänne luokkaan yksi tunti mielessä vaan meillä on monta tuntia mielessä. Alkuopettajat opetusta eriyttämässä Pro gradu -tutkielma Emmi Jurvelin Kasvatustieteiden tiedekunta Luokanopettajakoulutus

Lisätiedot

1.Kuvauksen lähtöaineisto

1.Kuvauksen lähtöaineisto 1.Kuvauksen lähtöaineisto 1 Tieteen tehtävänä on uuden tiedon hankkiminen. Käyttäytymistieteet tutkivat elollisten olioiden käyttäytymistä voidakseen ymmärtää sitä tai ainakin löytääkseen siitä säännönmukaisuuksia;

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Sara Häkkinen SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Opinnäytetyö Kulttuurituotannon koulutusohjelma Huhtikuu 2015 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 31.3.2015 Tekijä(t) Sara

Lisätiedot

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

KULTTUURIYRITTÄJYYS TEORIASSA JA KÄYTÄNNÖSSÄ - Neljä opetusta

KULTTUURIYRITTÄJYYS TEORIASSA JA KÄYTÄNNÖSSÄ - Neljä opetusta KULTTUURIYRITTÄJYYS TEORIASSA JA KÄYTÄNNÖSSÄ - Neljä opetusta Maria Österåker 2009 Juthasvägen 34 A 3 FI - 66900 Nykarleby info@juthbacka.fi www.juthbacka.fi Kulttuuriyrittäjyys teoriassa ja käytännössä

Lisätiedot

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0 Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS versio 1.0 2 Hyvä arvioija, tämä arvioijan perehdytysmateriaali on valmistunut kolmen oppilaitoksen yhteistyönä Opetushallituksen osarahoittamassa LATU laadukas

Lisätiedot

Psykososiaalisen työympäristön arvioiminen

Psykososiaalisen työympäristön arvioiminen Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 36 Sinikka Soini, TuATTL Jussi Vahtera,TuATTL Marjut Joki, TuATTL Jukka Aaltonen, Tutsp Liisa Bifeldt, Tutsp Seija Lähteenmäki, Tutsp Antero Utriainen, Tutsp Psykososiaalisen

Lisätiedot

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle AALTO-YLIOPISTO TEKNILLINEN KORKEAKOULU Informaatio- ja luonnontieteiden tiedekunta Tietotekniikan tutkinto-ohjelma Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle Kandidaatintyö 13.11.2010 Markus Väänänen

Lisätiedot

ASIAKKAIDEN PANKKIPALVELU ODOTUSTEN JA TARPEIDEN SELVITTÄMINEN KUOPION OSUUSPANKISSA

ASIAKKAIDEN PANKKIPALVELU ODOTUSTEN JA TARPEIDEN SELVITTÄMINEN KUOPION OSUUSPANKISSA Elisa Lahtinen ASIAKKAIDEN PANKKIPALVELU ODOTUSTEN JA TARPEIDEN SELVITTÄMINEN KUOPION OSUUSPANKISSA Opinnäytetyö Liiketalouden koulutusohjelma Maaliskuu 2008 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 17.3.2008

Lisätiedot

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Kirsi Saloniemi Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Aktiivi-hankkeen ennakointiraportti Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 3/2011

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Keskustelua suomalaisen työelämän luonteesta ja sen muuttumisesta

Keskustelua suomalaisen työelämän luonteesta ja sen muuttumisesta Pekka Ylöstalo Keskustelua suomalaisen työelämän luonteesta ja sen muuttumisesta Eläketurvakeskuksen keskustelualoitteita 2007:4 Pekka Ylöstalo Työministeriö Keskustelua suomalaisen työelämän luonteesta

Lisätiedot

Uudelleensijoittumisprosessi ja tulevien toimitilojen ominaisuuksien tavoitteet toimistokäyttäjän näkökulmasta

Uudelleensijoittumisprosessi ja tulevien toimitilojen ominaisuuksien tavoitteet toimistokäyttäjän näkökulmasta Uudelleensijoittumisprosessi ja tulevien toimitilojen ominaisuuksien tavoitteet toimistokäyttäjän näkökulmasta Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun maankäyttötieteiden laitoksella tehty diplomityö

Lisätiedot

ENEMMÄN KUIN OSIENSA SUMMA - keskeyttämisen syyt huumekuntoutumisyhteisössä

ENEMMÄN KUIN OSIENSA SUMMA - keskeyttämisen syyt huumekuntoutumisyhteisössä ENEMMÄN KUIN OSIENSA SUMMA - keskeyttämisen syyt huumekuntoutumisyhteisössä Opinnäytetyö Sosiaalialan koulutusohjelma Hämeenlinna 19.1.2007 Karita Snellman Laura Eerola OPINNÄYTETYÖ Sosiaalialan Koulutusohjelma

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

OSA I. oppiscrum-opas

OSA I. oppiscrum-opas OSA I oppiscrum-opas Pedagogisia keinoja yrittäjämäiseen oppimiseen, oppimisen omistajuuteen sekä oppimisen iloon yrittäjämäistä toimintaa tukevassa oppimisympäristössä Oppimisen kehä kiertyy ja oppimisen

Lisätiedot