Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI"

Transkriptio

1 Finnish Practice Test Booklet # v1_11-1 Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Copyright 2010, Procter & Gamble Cincinnati, OH U.S.A. VAROITUS: Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän lehtisen osaa ei saa kopioida missään muodossa tai millään keinoin ilman ilmaistua kirjallista lupaa.

2 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 2 Harjoitustestin Yleiskatsaus Tarkoitus Tämän harjoitustestin tarkoituksena on auttaa sinua ymmärtämään päättelytestin vastaussäännöt antamalla sinulle: Tarkat ohjeet, jotka saat suorittaessasi varsinaisen päättelytestin Ehdotuksia ja strategioita, jotka auttavat sinua vastaamaan varsinaiseen päättelytestiin Harjoituskysymyksiä, jotka ovat vastaavia kuin varsinaisen päättelytestin kysymykset Harjoittelua samoilla aikaehdoilla, joita käytetään varsinaisessa päättelytestissä Päättelytestin Ohjeet Kahdella seuraavalla sivulla näet tarkat ohjeet, jotka saat suorittaessasi varsinaisen päättelytestin. Me annamme sinulle nämä ohjeet, jotta voit ymmärtää mitä sinulta odotetaan, kun suoritat varsinaisen päättelytestin. Lue nämä ohjeet nyt, ja sen jälkeen me annamme sinulle samanlaisen joukon ohjeita näytekysymysten kera, joihin sinun tulee vastata ajastetussa ajassa.

3 3 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Johdanto Procterin & Gamblen lähestymistapa työntekijävalintaan rakentuu työssämme menestymisen kannalta tärkeiden avaintekijöiden kokonaisarviointiin. Yritys arvioi jokaisen hakijan käyttäen määriteltyjä kriteerejä, ja antaa jokaiselle hakijalle yhtäläisen mahdollisuuden näyttää kykynsä. Yritys perustaa kaikki palkkauspäätöksensä moniin tietolähteisiin, mukaan lukien ansioluettelot, hakulomakkeet, testit ja haastattelut. Olemme havainneet, että tämä lähestymistapa johtaa reilumpiin, tiedostetumpiin työntekijäpäätöksiin kuin muut lähestymistavat. Jotkin tekijät, jotka ennustavat menestystä, kuten päättelytaidot, ovat vaikeita arvioida yksinomaan ansioluetteloiden, hakulomakkeiden tai haastatteluiden perusteella. Täten, me arvioimme päättelytaidot tätä standardoitua testiä käyttäen, joka on kehitetty ja vahvistettu vertailemalla Procterin & Gamblen työntekijöiden päättelytaitoja suhteessa heidän menestykseensä suoriutua työnsä vaatimuksista. Hakijan tästä testistä saamasta pistemäärästä tulee yksi monista pätevöittävistä tekijöistä, jotka otetaan huomioon hakijan palkkauspäätöstä tehtäessä. e of numerous qualifications considered in deciding whether or not to hire an applicant. LUE SEURAAVAT OHJEET NYT ENNEN KUIN JATKAT Kieli Tämä testi on saatavilla useilla eri kielillä. SINUN TULEE SUORITTAA TÄMÄ TESTI SILLÄ KIELELLÄ, JOTA OSAAT LUKEA PARHAITEN. Jos osaat lukea jotakin muuta kieltä paremmin kuin sinulle toimittamaamme kieliversiota, SINUN TULEE ILMOITTAA MEILLE ASIASTA NYT, ENNEN KUIN ALAT TYÖSKENTELEMÄÄN ITSE TESTIKYSYMYSTEN PARISSA. Me yritämme sen jälkeen toimittaa sinulle testin sillä kielellä, jota osaat lukea parhaiten. Sopivat Järjestelyt Invalideille Jos tarvitset erityisapua tai muutoksen standarditestausmenetelmässä, jotta tämän testin tulokset voisivat heijastaa päättelykykyäsi asianmukaisesti, SINUN TULEE ILMOITTAA MEILLE ASIASTA NYT, ENNEN KUIN ALAT TYÖSKENTELEMÄÄN ITSE TESTIKYSYMYSTEN PARISSA. Ole hyvä ja ole valmis kuvaamaan tiettyä apua tai muutosta, jonka uskot olevan tarpeen.

4 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 4 Ohjeet Päättelytestin Suorittamiseen Testin Yleiskatsaus Testin aikaraja on 65 minuuttia, ja tämä testi sisältää 40 monivalintakysymystä. Tässä testissä on kolme osiota. Jokaiselle osiolle on omat ohjeensa ja ne koostuvat erityyppisistä kysymyksistä joko (1) Numeerinen päättely, (2) Logiikkaan perustuva päättely tai (3) Kuvioiden päättely. Lue osion ohjeet jokaisessa osiossa ennen kuin alat vastata kysymyksiin. Jotkin kysymykset vaativat suhteellisen yksinkertaisia laskutoimituksia. Laskin ja lisäpaperia on annettu tätä tarkoitusta varten. Jokaista monivalintakysymystä seuraa joko 4 tai 5 vaihtoehtoa. Ainoastaan yksi näistä vaihtoehdoista on oikea vastaus kysymykseen. Esimerkkinä: ESIMERKKIKYSYMYS: 1. Rekka kulkee 80 kilometrin tuntinopeudella. Kuinka kauas se kulkee 30 minuutissa? A. 15 kilometriä B. 30 kilometriä C. 40 kilometriä D. 80 kilometriä E. Ei mikään yllä olevista vastauksista SELITYS: Koska 30 minuuttia on puoli tuntia ja rekka kulkee 80 kilometriä tunnissa, kuljettu etäisyys on 40 kilometriä (80 kilometriä x ½ tunti = 40 kilometriä). Oikea vaihtoehto on C. Merkintöjen Tekeminen Vastauspaperiin Voit tehdä merkintöjä testivihkoon. Voit käyttää myös annettua lisäpaperia laskelmien tekoon. Kun olet päättänyt oikean vastauksen, SINUN TULEE MERKITÄ SE ERILLISEEN VASTAUSPAPERIIN. Jokaisessa kysymyksessä, merkitse yksi vaihtoehto, jonka uskot olevan oikea vastaus kysymykseen. Yllä olevassa esimerkissä, oikea vaihtoehto oli C. Se olisi pitänyt merkitä näin: 1. A B D E Ennen kuin merkitset vaihtoehdon vastauspaperiin, sinun tulee katsoa vihkosessa olevaa kysymysnumeroa ja etsiä sama kysymysnumero vastauspaperista.

5 5 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Kuinka Päättelytesti Pisteytetään Tästä testistä saamasi pistemäärä perustuu oikein vastaamiesi kysymysten määrään. Vääristä vastauksista ei vähennetä pisteitä. Sinun tulee työskennellä testikysymysten parissa huolellisesti, mutta älä käytä liikaa aikaa yhteen kysymykseen tai yhteen testin osioon. Jos kysymys on sinusta vaikea, siirry seuraaviin kysymyksiin ja palaa vaikeaan kysymykseen myöhemmin. Yritä vastata jokaiseen kysymykseen, vaikka et olisikaan varma oikeasta vastauksesta. Jos muutat mieltäsi vastauksesta, muista pyyhkiä ensimmäinen merkintäsi täydellisesti. Jos samaan kysymykseen annetaan kaksi vastausta, vastaus käsitetään automaattisesti vääräksi. Sinulla on 65 minuuttia aikaa tämän testiin suorittamiseen. Sinun tulee työskennellä niin nopeasti ja tarkasti kuin mahdollista.

6 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 6 Ehdotuksia Päättelytestin Suorittamiseen Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että seuraavat menetelmät voivat johtaa parempiin tuloksiin päättelytestissä. Nämä menetelmät sisältävät ohjeita siitä mitä sinun tulee tehdä ja mitä sinun ei tule tehdä. Menetelmät, joita sinun TULEE soveltaa saadaksesi hyvän pistemäärän päättelytestistä: Työskentele niin nopeasti kuin mahdollista, varmistaen tarkkuuden sopivalla tavalla: älä hukkaa aikaa kysymykseen, jota et ymmärrä. Jätä sellaiset vastaukset pois tarkastelustasi, joiden tiedät olevan väärin ja valitse jäljelle jäävien vastausten joukosta. Merkitse vastaus jokaiseen kysymykseen, vaikka joutuisit arvaamaan vääristä vastauksista ei vähennetä pisteitä. Kun olet suorittanut testin loppuun, käytä jäljelle jäävä aika vastaustesi tarkastamiseen. Menetelmät, joita sinun EI TULE soveltaa saadaksesi hyvän pistemäärän päättelytestistä: Älä lue koko testiä läpi huolellisesti ja hitaasti ennen kuin alat vastaamaan kysymyksiin. Älä käytä aikaa kysymysten vahvistamiseen, joihin olet jo vastannut, ennen kuin olet vastannut jokaiseen kysymykseen. Älä käytä aikaa vastauksen harkitsemiseen, joka ei ole yksi viidestä vastausvaihtoehdosta.

7 Ohjeet Harjoituspäättelytestin Suorittamiseen Harjoitustestin Yleiskatsaus 7 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Tämän harjoitustestin aikaraja on 30 minuuttia, ja tämä testi sisältää 19 monivalintakysymystä. Tässä testissä on kolme osiota. Jokaiselle osiolle on omat ohjeensa ja ne koostuvat erityyppisistä kysymyksistä joko (1) Numeerinen päättely, (2) Logiikkaan perustuva päättely tai (3) Kuvioiden päättely. Lue osion ohjeet jokaisessa osiossa ennen kuin alat vastata kysymyksiin. Jotkin kysymykset vaativat suhteellisen yksinkertaisia laskutoimituksia. Laskin ja lisäpaperia on annettu tätä tarkoitusta varten. Jokaista monivalintakysymystä seuraa joko 4 tai 5 vaihtoehtoa. Ainoastaan yksi näistä vaihtoehdoista on oikea vastaus kysymykseen. Esimerkkinä: ESIMERKKIKYSYMYS: 1. Rekka kulkee 80 kilometrin tuntinopeudella. Kuinka kauas se kulkee 30 minuutissa? A..15 kilometriä B..30 kilometriä C..40 kilometriä D.. 80 kilometriä E..Ei mikään yllä olevista vastauksista SELITYS: Koska 30 minuuttia on puoli tuntia ja rekka kulkee 80 kilometriä tunnissa, kuljettu etäisyys on 40 kilometriä (80 kilometriä x ½ tunti = 40 kilometriä). Oikea vaihtoehto on C. Merkintöjen Tekeminen Vastauspaperiin Voit tehdä merkintöjä testivihkoon. Voit käyttää myös annettua lisäpaperia laskelmien tekoon. Kun olet päättänyt oikean vastauksen, SINUN TULEE MERKITÄ SE ERILLISEEN VASTAUSPAPERIIN. Jokaisessa kysymyksessä, merkitse yksi vaihtoehto, jonka uskot olevan oikea vastaus kysymykseen. Yllä olevassa esimerkissä, oikea vaihtoehto oli C. Se olisi pitänyt merkitä näin: 1. A B D E Ennen kuin merkitset vaihtoehdon vastauspaperiin, sinun tulee katsoa vihkosessa olevaa kysymysnumeroa ja etsiä sama kysymysnumero vastauspaperista.

8 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 8 Kuinka Päättelytesti Pisteytetään Tästä testistä saamasi pistemäärä perustuu oikein vastaamiesi kysymysten määrään. Vääristä vastauksista ei vähennetä pisteitä. Sinun tulee työskennellä testikysymysten parissa huolellisesti, mutta älä käytä liikaa aikaa yhteen kysymykseen tai yhteen testin osioon. Jos kysymys on sinusta vaikea, siirry seuraaviin kysymyksiin ja palaa vaikeaan kysymykseen myöhemmin. Yritä vastata jokaiseen kysymykseen, vaikka et olisikaan varma oikeasta vastauksesta. Jos muutat mieltäsi vastauksesta, muista pyyhkiä ensimmäinen merkintäsi täydellisesti. Jos samaan kysymykseen annetaan kaksi vastausta, vastaus käsitetään automaattisesti vääräksi. Sinulla on 30 minuuttia aikaa suorittaa tämä testi. Sinun tulee työskennellä niin nopeasti ja tarkasti kuin mahdollista. Kun olet valmis, merkitse aloitus- ja lopetusaika vastauspaperiisi ja aloita.

9 Osio 1 9 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Numeeriset Päättelyohjeet Seuraavat kysymykset on suunniteltu arvioimaan kykyäsi käyttää numeerista tietoa monimutkaisten liike-elämään liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Jokaisessa kysymyksessä sinulle esitetään lyhyt kuvaus tosielämän tilanteesta. Käyttäen annettuja tietoja, päättele mikä viidestä (5) annetusta vaihtoehdosta on oikea vastaus. ESIMERKKIKYSYMYS: 1. Kone tuottaa 100 tuoteyksikköä minuutissa. Jos 24 tuoteyksikköä pakataan laatikkoon, kuinka monta laatikkoa kone voi täyttää yhden tunnin aikana.inute. If 24 units of product are packed to the case, how many cases can be filled in one hour by the machine? A. 125 B. 250 C. 500 D E SELITYS: Jos 100 yksikköä tuotetaan minuutissa, niin 100 yksikköä x 60 minuuttia = 6000 yksikköä tuotetaan tunnissa yksikköä tunnissa / 24 yksikköä per laatikko = 250 koteloa tunnissa. Oikea vastaus on B.

10 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Kahta rekkaa ajettiin 1680 kilometrin (km) matkalla. Matkan aikana ensimmäinen rekka kulutti keskimäärin litran polttoainetta 14 km matkalla ja toinen rekka keskimäärin litran 12 km matkalla. Kuinka monta litraa enemmän toinen rekka kulutti bensaa kuin ensimmäinen? A. 10 B. 20 C. 30 D. 40 E. Asiaa ei voi päätellä annetun tiedon perusteella. 5. Lastialus kulkee keskimäärin 25 kilometriä tunnissa kulkiessaan 500 kilometriä portilta A portille B. Paluumatkan aikana samaa reittiä portilta B portille A, lastialus kulkee keskimäärin 15 kilometriä tunnissa. Mikä on likimääräinen ero näiden kahden matkan matka-ajoissa? A. 12,5 tuntia B. 13,3 tuntia C. 26,7 tuntia D. 33,3 tuntia E. 53,3 tuntia 2. Varaston suorakaiteen muotoisen katon mitat ovat 12 metriä kertaa 18 metriä, ja sitä peittävät akustiset neliönmuotoiset tiilet, joiden yhden sivun pituus on metri. Jokainen tiili painaa neljänneskilogramman. Mikä on katon peittämiseen tarvittavien tiilien kokonaispaino? A. 36 kilogrammaa B. 54 kilogrammaa C. 121 kilogrammaa D. 160 kilogrammaa E. 216 kilogrammaa 3. Monikerroksisen toimistorakennuksen hissillä pääsee kaikkiin kerroksiin. Jos jokainen kerros on 5 metriä korkea ja hissi kulkee 7,5 metrin nopeudella sekunti, kuinka kauan matka suurin piirtein kestää ensimmäisestä kerroksesta kuudenteenkymmenenteenkahdeksanteen kerrokseen? A. 2 sekuntia B. 9 sekuntia C. 38 sekuntia D. 45 sekuntia E. 510 sekuntia 6. Kirjaa on saatavilla paikallisessa kaupassa kovakantisena 20 $ hintaan ja pokkarina 10 $ hintaan. Kirja voidaan myös hankkia postitilauspalvelun kautta 30 % alennuksella listahinnasta, 1 $ postitusja käsittelymaksulla. Kuinka paljon enemmän kovakantisen kirjan ostaminen postitilauksella maksaa verrattuna pokkarin ostoon paikallisesta kaupasta? A. 6 $ B. 10 $ C. 3 $ D. 4 $ E. 5 $ 7. Tammikuussa, tehtaan työntekijöiden kokonaismäärä väheni 8 %. Heinäkuussa, tehtaan tuotteen kysyntä lisääntyi, joten työntekijöiden kokonaismäärää lisättiin 8 %. Tammikuussa tehtaan työntekijöiden kokonaismäärä oli 326 ennen kuin sitä vähennettiin. Mikä oli tehtaan työntekijöiden kokonaismäärä sen jälkeen, kun työntekijöiden määrää lisättiin heinäkuussa? A. 307 työntekijää B. 318 työntekijää C. 324 työntekijää D. 326 työntekijää E. 343 työntekijää 4. Vuonna 2001, yritys myi yksikköä tuotettaan. Vuonna 2001 sen vuosittainen määrä oli 50 % verrattuna sen vuoden 2004 määrään. Kuinka montaa yksikköä vuoden 2004 määrä merkitsee jokaiselle vuoden päivästä? A. 5,000 yksikköä B. 4,000 yksikköä C. 2,000 yksikköä D. 1,100 yksikköä E. 1,000 yksikköä

11 Osio 2 11 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Logiikkaan Perustuvat Päättelyohjeet Seuraavat kysymykset on suunniteltu arvioimaan kykyäsi ajatella loogisesti. Jokaisessa kysymyksessä sinulle esitellään kappaleen verran tietoa ja neljä (4) vastausvaihtoehtoa. Vastataksesi kuhunkin kysymykseen, lue kappaleessa olevat tiedot läpi. Sen jälkeen sinua pyydetään valitsemaan yksi vaihtoehto, joka edustaa joko: 1. Ainoaa pätevää lausuntoa, joka voidaan päätellä loogisesti kappaleessa annetuista tiedoista, tai 2. Ainoaa pätemätöntä lausuntoa, jota ei voida loogisesti päätellä kappaleessa annetuista tiedoista. To identify the correct answer, it is essential that you use ONLY the information provided in the paragraph.

12 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Ostamisella voi olla merkittävä vaikutus organisaation kokonaisvoittoon. Kuitenkin, ostotoiminnon menestys on riippuvainen pätevistä ostajista ja ostopäälliköstä, joka käyttää systemaattisia ostotapoja ja toteuttaa teknologisia parannuksia. Jos organisaation kannattavuus on vaarassa, ostotoiminnon tehokkuus ja taitavuus voivat määrätä sen, toimiiko organisaatio voitollisesti vai tappiollisesti. Täten, ostotoiminto kantaa suuren osan organisaation voitontekovastuusta, ja aina kun organisaatio pyrkii tuottamaan voittoa, se käyttää kovaa työtä, jota vaaditaan kyvykkäiden ja pätevien ostajien, sekä asioista perillä olevan ja älykkään ostopäällikön palkkaamiseen. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. Jos organisaation kannattavuus ei ole vaarassa, niin sen ostotoiminnon pätevyys ei määrittele sitä, toimiiko se voitollisesti vai tappiollisesti. B. On olemassa ainakin joitakin ostotoimintoja, jotka eivät ole vastuussa merkittävästä organisaation voittosummasta. C. Toiminto, joka ei liity ostamiseen, ei kanna merkittävää vastuuta organisaation voitosta. D. Organisaatio, jonka kannattavuus on vaarassa, saattaa olla riippuvainen ostotoimintonsa tehokkuudesta ja taidosta sen määrittämiseksi, toimiiko se voitollisesti vai tappiollisesti. 9. Jokaisessa tuotekehitysprojektissa on kolme keskeistä organisaationaalista toimintoa: markkinointi, suunnittelu ja valmistus. Markkinointitoiminto koostuu organisaation ja asiakkaiden välisestä vuorovaikutuksesta, johon kuuluu ohjehintojen asettaminen ja lanseerauksen ja uuden tuotteen promootion valvonta. Suunnittelutoiminto määrittelee tuotteen fyysisen muodon. Tähän sisältyy insinöörin suunnittelutyö, kuten mekaniikkaan ja sähköön liittyvät kysymykset, sekä teollinen suunnittelu, joka sisältää estetiikan ja käyttöliittymät. Valmistustoiminto on vastuussa tuotetta tuottavan järjestelmän suunnittelusta ja käytöstä. Tämä toiminto sisältää oston, jakelun ja asennuksen. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. Organisatorinen toiminto määrittelee tuotteen fyysisen muodon ainoastaan silloin, jos se keskittyy mekaniikkaan ja sähköön liittyviin kysymyksiin. B. On olemassa tuotekehitysprojekteja, joissa tuotteen fyysistä muotoa ei tarvitse määritellä ennen kuin ohjehinnat on asetettu. C. ina kun organisaatio tekee päätöksiä kehitettävän tuotteen fyysistä muotoa koskien, se suorittaa suunnittelutoiminnon. D. On olemassa ainakin joitakin tuotekehitysprojekteja, joissa markkinointitoiminto ei aseta ohjehintoja tai lanseeraa ja promotoi tuotetta. 10. Jos johtaja valvoo työntekijöitä, hänellä on useita tiettyjä oikeuksia, jotka hän on saanut johtoasemansa vuoksi. Yksi näistä oikeuksista on auktoriteetti. Johtaja, jolla on auktoriteettia, on oikeus antaa määräyksiä alaisilleen. Tämä auktoriteetti liittyy itse asemaan, eikä sillä ole mitään tekemistä yksittäisen johtajan henkilökohtaisten ominaisuuksien kanssa. Kun auktoriteettiasema vapautuu, asemasta eronneella henkilöllä ei enää ole auktoriteettia. Auktoriteetti säilyy aseman ohessa ja se siirtyy uudelle johtajalle. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. On olemassa yksittäisiä tapauksia, jossa auktoriteetti riippuu merkittävässä määrin johtajan henkilökohtaisista ominaisuuksista. B. Kaikilla johtajilla, jotka valvovat työntekijöitä, on oikeus auktoriteettiin. C. Jos yksilöllä ei ole enää auktoriteettia, niin silloin hän on vastikään eronnut johtoasemasta, johon sisältyi työntekijöiden valvonta. D. Yksilö, jolla on oikeus auktoriteettiin, ei useinkaan ole virassa oleva johtaja, joka on vastuussa työntekijöiden valvonnasta.

13 13 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 11. Jotta organisaatio voi selviytyä, sen tulee tyydyttää useita sidosryhmiä. Sidosryhmiin kuuluvat tyypillisesti osakkeenomistajat, työntekijät, asiakkaat ja yleisesti ottaen myös yhteiskunta. Valitettavasti sidosryhmien toiveet ovat usein ristiriidassa. Pitkällä aikavälillä, organisaation tulee toteuttaa kaikkien näiden ryhmien toiveet riittävällä tavalla, tai mikään niistä ei ole tyytyväinen ollenkaan. Tämä johtuu siitä, että mikä tahansa näistä ryhmistä on tarpeeksi vahva aiheuttamaan organisaation kaatumisen, jos heidän toiveitaan ei toteuteta. Kun organisaatio toimii yhdessä maassa, sidosryhmien kilpailevien toiveiden tasapainottaminen on joskus vaikeaa. Organisaatioiden, jotka toimivat useissa maissa, joissa vallitsevat intressit vaihtelevat usein laajalti, on aina vaikea tasapainottaa nämä kilpailevat toiveet. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. Jos organisaatiolla on vaikeuksia tasapainottaa sidosryhmien kilpailevat toiveet, niin on melkein varmaa, että organisaatio toimii useissa maissa. B. Mikään organisaatio, joka kykenee selviytymään, ei voi pärjätä täyttämättä useiden eri sidosryhmien toiveita. C. On olemassa ainakin joitakin organisaatioita, jotka toimivat useissa maissa, mutta jotka eivät koe vaikeuksia tasapainottaessaan sidosryhmien kilpailevia toiveita. D. Mikään organisaatio, joka täyttää kaikkien sidosryhmiensä toiveet, ei voi olla selviytymättä. 12. Mekanisaatio määritellään prosessiksi, jossa käytetään koneita suorittamaan sellaiset työt, jotka olivat aiemmin ihmisten suorittamia. Automaatiota, joka on mekanisaation jatke, määrittelee mekaanisten operaatioiden suorittaminen ihmisen ollessa vain minimaalisella tasolla mukana operaatiossa, tai ei mukana ollenkaan. Automaatiota käytetään tavallisesti aina silloin, kun organisaatiolla on vaikeuksia tuottaa tasalaatuisia tuotteita sekä silloin kun työ on yksitoikkoista tai vaarallista työntekijöille. Automaatiojärjestelmät voivat olla joko kovia tai pehmeitä. Pehmeät automaatiojärjestelmät ovat muokattavissa, jolloin ne pystyvät suorittamaan useita eri toimintoja. Kovissa automaatiojärjestelmissä jokainen kone suorittaa yhtä tiettyä toimintoa. Tuloksena, nämä järjestelmät ovat vähemmän muokattavia kuin pehmeät automaatiojärjestelmät. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. On olemassa ainakin joitakin automatisoituja järjestelmiä, jotka vaativat huomattavaa ihmisen osallistumista mekaanisten operaatioiden suorittamiseen. B. Jos organisaatio pystyy tuottamaan jatkuvasti korkealaatuisia tuotteita, on epätodennäköistä, että se käyttää automatisoitua järjestelmää. C. Mikään kova automaatiojärjestelmä ei ole enemmän muokattavissa oleva kuin pehmeä automaatiojärjestelmä. D. Kaikki organisaatiot, jotka käyttävät automatisoitua järjestelmää, ovat havainneet työnsä olevan yksitoikkoista tai vaarallista työntekijöille.

14 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 14 Osio 3 Kuvallisen Päättelyn Ohjeet Seuraavat kysymykset on suunniteltu arvioimaan kykyäsi ratkaista uusia ongelmia. Alla on kahdentyyppisiä kysymyksiä, joihin tulet vastaamaan tässä osiossa. Jokaisessa kysymyksessä sinulle näytetään joukko laatikoita. Tässä laatikkojoukossa, yksi laatikko sisältää kysymysmerkin (?) ja kaikki muut laatikot sisältävät kuvioita tai muotoja. Jokaisen laatikkojoukon kuviot ja muodot yhdistyvät muodostamaan mallin. Sinun tehtäväsi on päätellä minkä viidestä (5) vaihtoehdosta tulisi korvata kysymysmerkki (?), jotta malli saataisiin täydennettyä. Harkitse näitä kahta esimerkkiä: ESIMERKKI 1: ESIMERKKI 2: SELITYS: Tässä esimerkissä, kolmioiden varjostus lisääntyy, kun siirryt rivillä vasemmalta oikealle. Tähän sääntöön perustuen, vaihtoehto D on oikea vastaus. Vaihtoehto D on ainut vastausvaihtoehto, jossa on tummempi varjostus. SELITYS: Tässä esimerkissä käytetään kahta sääntöä. Ensinnäkin, jokaisen muodon suorien puolien määrä lisääntyy yhdellä, kun liikut alaspäin kullakin palstalla. Toiseksi, kuvioista tulee yhä tummempia, kun liikut riveillä vasemmalta oikealle. Vaihtoehto E on ainoa vastaus, sillä se on ainut vastaus, joka täyttää nämä säännöt. Nämä esimerkit tarjoavat ainoastaan muutaman mahdollisen säännön monia erilaisia sääntöjä käytetään määrittelemään mallit kysymyksissä, joihin vastaat tässä osiossa.

15 15 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E 16. A B C D E TESTI PÄÄTTYY

16

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Kysymystyyppien kanssa kannatta huomioida, että ne ovat yhteydessä tentin asetuksiin ja erityisesti Kysymysten toimintatapa-kohtaan, jossa määritellään arvioidaanko kysymykset

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE, LYHYT OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ

MATEMATIIKAN KOE, LYHYT OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ MATEMATIIKAN KOE, LYHYT OPPIMÄÄRÄ 3.3.06 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alla oleva vastausten piirteiden, sisältöjen ja pisteitysten luonnehdinta ei sido ylioppilastutkintolautakunnan arvostelua. Lopullisessa

Lisätiedot

Yhtälönratkaisusta. Johanna Rämö, Helsingin yliopisto. 22. syyskuuta 2014

Yhtälönratkaisusta. Johanna Rämö, Helsingin yliopisto. 22. syyskuuta 2014 Yhtälönratkaisusta Johanna Rämö, Helsingin yliopisto 22. syyskuuta 2014 Yhtälönratkaisu on koulusta tuttua, mutta usein sitä tehdään mekaanisesti sen kummempia ajattelematta. Jotta pystytään ratkaisemaan

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Monivalinta Monivalintatehtävässä opiskelija valitsee vastauksen valmiiden vastausvaihtoehtojen joukosta. Tehtävään voi olla yksi tai useampi oikea vastaus. Varmista, että

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Suomi PCH-2016 7025574 PlayStation Vita-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa Paina viisi sekuntia Kytke virta PS Vita -järjestelmään. Kun kytket

Lisätiedot

OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI!

OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI! 1/8 OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI! Sinulla on nyt hallussasi testi, jolla voit arvioida oman älykkyytesi. Tämä testi muodostuu kahdesta osatestistä (Testi 1 ja Testi ). Testi on tarkoitettu vain yli neljätoistavuotiaille.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Liite Kansallinen vaativuustaso / eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen taso Taso1 Tutkinnot, oppimäärät ja

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

Leader Manager Yksilöllinen palaute: Pat Jones

Leader Manager Yksilöllinen palaute: Pat Jones Pat Jones 901-3035, 10009 Päiväys: 29.1.2013 : Pat Jones Tämä raportti sisältää arviointeja henkilöstä: 1 Itse 2 Esimies Copyright ã All rights reserved. 2006-2008 Wilson Learning Worldwide Inc. Wilson

Lisätiedot

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto Tämän viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelman valintakokeen avulla Arvioidaan viestintävalmiuksia,

Lisätiedot

Moodle Kysymyspankki / Tenttiaktiviteetti / Arviointi. Jukka Kurttila

Moodle Kysymyspankki / Tenttiaktiviteetti / Arviointi. Jukka Kurttila Moodle Kysymyspankki / Tenttiaktiviteetti / Arviointi Jukka Kurttila Tenttiä voi käyttää esim. Harjaannuttaa oppilaita sähköiseen vastaamiseen rajatussa aikataulussa Verkkotenttejä / kokeita Tenttejä /

Lisätiedot

yleisessä muodossa x y ax by c 0. 6p

yleisessä muodossa x y ax by c 0. 6p MAA..0 Muista kirjoittaa jokaiseen paperiin nimesi! Tee vastauspaperin yläreunaan pisteytysruudukko! Valitse kuusi tehtävää! Perustele vastauksesi välivaiheilla! Jussi Tyni Ratkaise: a) x x b) xy x 6y

Lisätiedot

Lue minut ensin! DM50 Series (K00 series) Pika-asennusohje. Uusi postimaksukoneenne on suunniteltu siten, että voit asentaa laitteen itse.

Lue minut ensin! DM50 Series (K00 series) Pika-asennusohje. Uusi postimaksukoneenne on suunniteltu siten, että voit asentaa laitteen itse. Lue minut ensin! DM50 Series (K00 series) Uusi postimaksukoneenne on suunniteltu siten, että voit asentaa laitteen itse. On tärkeää, että luet ohjeen läpi yksityiskohtaisesti. Pika-asennusohje Ennen kun

Lisätiedot

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi) Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 NIMI RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

LISTAT. Tehtävä 1: LISTAT

LISTAT. Tehtävä 1: LISTAT LISTAT Tammikuussa julkaistiin Rokkisydän ja Sarvipäät -yhtyeiden uudet CD:t. Helmikuussa niitä seurasivat Sinkkubingo ja Metalliväki -yhtyeiden CD:t. Alla oleva kuvaaja esittää näiden yhtyeiden CD-levyjen

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 13 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä 30-60 minuuttia ryhmätöinä tai yksin, Harjoituslomakkeet ja kynät voi suorittaa osissa Tavoitteet Pohtia, minkälaisia ominaisuuksia ja taitoja omassa

Lisätiedot

2.4. Oppimistyyleistä

2.4. Oppimistyyleistä 2.4. Oppimistyyleistä 1. Käytännölliset Näin ajattelevilla todellisuus koostuu siitä, mitä he aistivat näkemällä, koskettamalla, kuulemalla, haistamalla ja maistamalla. He huomaavat ja pystyvät palauttamaan

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1) Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2) Aikuisten

Lisätiedot

MAB Jussi Tyni. Lue ohjeet huolellisesti! Tee pisteytysruudukko konseptin yläkertaan. Muista kirjoittaa nimesi. Kysymyspaperin saa pitää.

MAB Jussi Tyni. Lue ohjeet huolellisesti! Tee pisteytysruudukko konseptin yläkertaan. Muista kirjoittaa nimesi. Kysymyspaperin saa pitää. MAB6. 014 Jussi Tyni Lue ohjeet huolellisesti! Tee pisteytysruudukko konseptin yläkertaan. Muista kirjoittaa nimesi. Kysymyspaperin saa pitää. A-OSIO: Ei saa käyttää laskinta. MAOL saa olla esillä. Maksimissaan

Lisätiedot

Merkitse yhtä puuta kirjaimella x ja kirjoita yhtälöksi. Mikä tulee vastaukseksi? 3x + 2x = 5x + =

Merkitse yhtä puuta kirjaimella x ja kirjoita yhtälöksi. Mikä tulee vastaukseksi? 3x + 2x = 5x + = Mikä X? Esimerkki: Merkitse yhtä puuta kirjaimella ja kirjoita yhtälöksi. Mikä tulee vastaukseksi? 3 + 2 = 5 + = 5 + = 1. Merkitse yhtä päärynää kirjaimella ja kirjoita yhtälöksi? Mikä tulee vastaukseksi?

Lisätiedot

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut: 1. Aloitus

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut:  1. Aloitus Opettajan ohje 1/2 Tentin luominen 1. Aloitus Kirjoita selaimen osoitekenttään: https://tenttiakvaario.it.helsinki.fi/hallinta/ Kirjautuminen tenttijärjestelmään tapahtuu syöttämällä yliopiston käyttäjätunnuksesi

Lisätiedot

1.3 Lohkorakenne muodostetaan käyttämällä a) puolipistettä b) aaltosulkeita c) BEGIN ja END lausekkeita d) sisennystä

1.3 Lohkorakenne muodostetaan käyttämällä a) puolipistettä b) aaltosulkeita c) BEGIN ja END lausekkeita d) sisennystä OULUN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteiden laitos Johdatus ohjelmointiin 811122P (5 op.) 12.12.2005 Ohjelmointikieli on Java. Tentissä saa olla materiaali mukana. Tenttitulokset julkaistaan aikaisintaan

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Tuusulan kunta Päivitetty 29.2.2016 Kasvatus- ja sivistystoimi Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Sisällys Rekisteröityminen yksityishenkilönä... 2 Organisaation (rekisteröityneen seuran ja yhdistyksen)

Lisätiedot

EDMODO. -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO

EDMODO. -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO EDMODO -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO HUOM! Edmodo kehittyy koko ajan, seuraavat ohjeet voivat olla jo päivityksen tarpeessa. 1 Sisällysluettelo Rekisteröityminen

Lisätiedot

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Oppitunti - Oppitunti rakentuu yleensä peräkkäisistä teksti- ja kysymyssivuista siten, että opiskelija tekstin luettuaan vastaa sitä koskevaan kysymykseen ja käy siten oppitunnin sivu sivulta läpi opettajan

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

MAA1.1 Koe Jussi Tyni Kastellin lukio Tee pisteytysruudukko! Vastaa yhteensä 6 tehtävään. Muista kirjoittaa selkeät välivaiheet

MAA1.1 Koe Jussi Tyni Kastellin lukio Tee pisteytysruudukko! Vastaa yhteensä 6 tehtävään. Muista kirjoittaa selkeät välivaiheet MAA. Koe Jussi Tyni 0.9.0 Tee pisteytysruudukko! Vastaa yhteensä tehtävään. Muista kirjoittaa selkeät välivaiheet A-OSIO Vastaa tehtävistä A A kahteen ja palauta vastaukset. Tähän osioon on käytettävissä

Lisätiedot

Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 3, viikko 39

Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 3, viikko 39 Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 3, viikko 39 H3t1, Exercise 3.1. H3t2, Exercise 3.2. H3t3, Exercise 3.3. H3t4, Exercise 3.4. H3t5 (Exercise 3.1.) 1 3.1. Find the (a) standard form, (b) slack form of the

Lisätiedot

Datatähti 2009 -alkukilpailu

Datatähti 2009 -alkukilpailu Datatähti 2009 -alkukilpailu Ohjelmointitehtävä 1/3: Hissimatka HUOM: Tutustuthan huolellisesti tehtävien sääntöihin ja palautusohjeisiin (sivu 7) Joukko ohjelmoijia on talon pohjakerroksessa, ja he haluavat

Lisätiedot

Kenguru 2016 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2016 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Turun seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 22.1.2014 Ratkaisuita

Turun seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 22.1.2014 Ratkaisuita Turun seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 22.1.2014 Ratkaisuita 1. Laske 3 21 12 3. a) 27 b) 28 c) 29 d) 30 e) 31 Ratkaisu. 3 21 12 3 = 63 36 = 27. 2. Peräkylän matematiikkakerholla on kaksi tapaa

Lisätiedot

Valtakunnallinen kielikoe Lenita Pihlaja

Valtakunnallinen kielikoe Lenita Pihlaja Valtakunnallinen kielikoe 23.11.2016 Lenita Pihlaja Esityksen teemat 1. Testin teon lähtökohtia ja periaatteita 2. Testin rakenne 3. Testin teon prosessi Miksi kielikoe? Lähtökohtia ja periaatteita Valtakunnallinen

Lisätiedot

FSD2072 Tampereen yliopistossa vuonna 1997 jatkotutkinnon suorittaneiden työelämään

FSD2072 Tampereen yliopistossa vuonna 1997 jatkotutkinnon suorittaneiden työelämään KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2072 ssa vuonna 1997 jatkotutkinnon suorittaneiden työelämään sijoittuminen Kyselylomaketta

Lisätiedot

Kenguru 2014 Student sivu 1 / 8 (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2014 Student sivu 1 / 8 (lukion 2. ja 3. vuosi) Kenguru 2014 Student sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Pikapaketti logiikkaan

Pikapaketti logiikkaan Pikapaketti logiikkaan Tämän oppimateriaalin tarkoituksena on tutustua pikaisesti matemaattiseen logiikkaan. Oppimateriaalin asioita tarvitaan projektin tekemisessä. Kiinnostuneet voivat lukea lisää myös

Lisätiedot

Toiminnan tehokkuuden mittaaminen ja arviointi yhteiskunnallisten yritysten kontekstissa

Toiminnan tehokkuuden mittaaminen ja arviointi yhteiskunnallisten yritysten kontekstissa Toiminnan tehokkuuden mittaaminen ja arviointi yhteiskunnallisten yritysten kontekstissa 17.11.2011 FinSERN1 Hannele Mäkelä Laskentatoimen tohtoriopiskelija Tampereen yliopisto hannele.makela@uta.fi Accounting

Lisätiedot

Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet

Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet koko 35-37 pohkeen ympärys 33-36cm vaikeusaste *** Suunnittelija Maria Kaisa Hast puikot 3/3,5/4mm (voit vaikuttaa puikkovalinnalla sukan ympärysmittaan)

Lisätiedot

3. Koko maassa alkutuotanto työllistää n. 7 % koko maan työvoimasta. 4. Vuonna 1999 maatalous työllisti 200 000 henkilöä.

3. Koko maassa alkutuotanto työllistää n. 7 % koko maan työvoimasta. 4. Vuonna 1999 maatalous työllisti 200 000 henkilöä. LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALTAKUNNALLINEN VALINTAKOE 8.6.2004 Viestinnän ja tiedonhankinnan osuus Nimi Henkilötunnus Etukäteismateriaalina on maa- ja metsätalousministeriön Luonnonvarastrategia, MMM:n

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous

ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous Tampereen teknillinen yliopisto 1 (5) ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous Yleiset valintaperusteet Tuotantotalouden hakukohteessa kaikkien hakijoiden tulee palauttaa ennakkotehtävä.

Lisätiedot

massa vesi sokeri muu aine tuore luumu b 0,73 b 0,08 b = 0,28 a y kuivattu luumu a x 0,28 a y 0,08 = 0,28 0,08 = 3,5

massa vesi sokeri muu aine tuore luumu b 0,73 b 0,08 b = 0,28 a y kuivattu luumu a x 0,28 a y 0,08 = 0,28 0,08 = 3,5 A1. Tehdään taulukko luumun massoista ja pitoisuuksista ennen ja jälkeen kuivatuksen. Muistetaan, että kuivatuksessa haihtuu vain vettä. Näin ollen sokerin ja muun aineen massa on sama molemmilla riveillä.

Lisätiedot

Global Mindedness kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere May- 14

Global Mindedness kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere May- 14 Global Mindedness kysely Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere 13.5. May- 14 Mistä olikaan kyse? GM mittaa, kuinka vastaajat suhtautuvat erilaisen kohtaamiseen ja muuttuuko

Lisätiedot

Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet

Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet koko 38-42 pohkeen ympärys +- 37-42cm vaikeusaste *** Suunnittelija Maria Kaisa Hast puikot 3/3,5/4 käsialan mukaan (voit vaikuttaa puikkovalinnalla sukan

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

MAA4 Abittikokeen vastaukset ja perusteluja 1. Määritä kuvassa olevien suorien s ja t yhtälöt. Suoran s yhtälö on = ja suoran t yhtälö on = + 2. Onko väittämä oikein vai väärin? 2.1 Suorat =5 +2 ja =5

Lisätiedot

S: siirtää listan ensimmäisen luvun viimeiseksi V: vaihtaa keskenään listan kaksi ensimmäistä lukua

S: siirtää listan ensimmäisen luvun viimeiseksi V: vaihtaa keskenään listan kaksi ensimmäistä lukua A Lista Sinulle on annettu lista, joka sisältää kokonaisluvut 1, 2,, n jossakin järjestyksessä. Tehtäväsi on järjestää luvut pienimmästä suurimpaan käyttäen seuraavia operaatioita: S: siirtää listan ensimmäisen

Lisätiedot

OTT-S99 TESTAUSLOMAKE 1(22) Käyttäjää (tunnusta) ei saa olla kannassa

OTT-S99 TESTAUSLOMAKE 1(22) Käyttäjää (tunnusta) ei saa olla kannassa OTT-S99 TESTAUSLOMAKE 1(22) Rekisteröityminen R1 Kannan pohjustus Käyttäjää (tunnusta) ei saa olla kannassa Tunnus Opiskelija Nimi Mikko Matemaatikko Osoite Matikkakuja 1 Postinro 00500 Postiosoite Helsinki

Lisätiedot

HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Voimassa 1.8.2005 alkaen. Muutokset 8.12.2011 alkaen.

HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Voimassa 1.8.2005 alkaen. Muutokset 8.12.2011 alkaen. HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytty Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Muutos hyväksytty 8.12.2011 HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa

Lisätiedot

Kilpailuun osallistuvat erityisopiskelijat, jotka suorittavat tutkinnon ammatilliset osat valtakunnallisin tai mukautetuin tavoittein.

Kilpailuun osallistuvat erityisopiskelijat, jotka suorittavat tutkinnon ammatilliset osat valtakunnallisin tai mukautetuin tavoittein. TaitajaPLUS Logistiikka Finaalitehtävä Kilpailun luonne Kilpailuun osallistuvat erityisopiskelijat, jotka suorittavat tutkinnon ammatilliset osat valtakunnallisin tai mukautetuin tavoittein. Kilpailu on

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Oikein toteutettu ja urheilijalle

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä.

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI NÄMÄ OHJEET TULEE LUKEA HUOLELLA JA SÄILYTTÄÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. TÄRKEÄT

Lisätiedot

ATK tähtitieteessä. Osa 3 - IDL proseduurit ja rakenteet. 18. syyskuuta 2014

ATK tähtitieteessä. Osa 3 - IDL proseduurit ja rakenteet. 18. syyskuuta 2014 18. syyskuuta 2014 IDL - proseduurit Viimeksi käsiteltiin IDL:n interaktiivista käyttöä, mutta tämä on hyvin kömpelöä monimutkaisempia asioita tehtäessä. IDL:llä on mahdollista tehdä ns. proseduuri-tiedostoja,

Lisätiedot

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2 May 26, 2014 Pelien luokittelua Peliteoriassa pelit voidaan luokitella yhteistoiminnallisiin ja ei-yhteistoiminnallisiin. Edellisissä kiinnostuksen kohde on eri koalitioiden eli pelaajien liittoumien kyky

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Käytettävyys ja käyttäjätutkimus. Yhteisöt ja kommunikaatiosuunnittelu 2012 / Tero Köpsi

Käytettävyys ja käyttäjätutkimus. Yhteisöt ja kommunikaatiosuunnittelu 2012 / Tero Köpsi Käytettävyys ja käyttäjätutkimus Yhteisöt ja kommunikaatiosuunnittelu 2012 / Tero Köpsi Teron luennot Ke 15.2 miniluento Ti 28.2 viikkotehtävän anto (T,M) To 1.3 Tero paikalla (tehtävien tekoa) Ti 6.3

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE OHJEITA Valintakokeessa on kaksi osaa: TEHTÄVÄOSA: Ongelmanratkaisu VASTAUSOSA: Tekstikoe ja Ongelmanratkaisu HUOMIOI SEURAAVAA: 1. TEHTÄVÄOSAN tehtävään 7 ja

Lisätiedot

Synco TM 700 säätimen peruskäyttöohjeet

Synco TM 700 säätimen peruskäyttöohjeet Synco TM 700 säätimen peruskäyttöohjeet Nämä ohjeet on tarkoitettu säätimen loppukäyttäjälle ja ne toimivat sellaisenaan säätimen mallista riippumatta. Säätimessä on kolme eri käyttäjätasoa, joista jokaisessa

Lisätiedot

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus ja CV Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus Osaaminen Luettavuus Lisäarvo Työkokemus Koulutus Erottuminen Motivaatio

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

IRROITA SYDÄN. Pulmapeli. BLÄUER 2003 versio ja laita takaisin jos osaat...

IRROITA SYDÄN. Pulmapeli. BLÄUER 2003 versio ja laita takaisin jos osaat... IRROITA SYDÄN ja laita takaisin jos osaat... Pulmapeli BLÄUER 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM 1. TYÖN TAVOITE Valmistamme metallisen pulmapelin, jossa tarkoituksena on ottaa sydän pois ja laittaa se takaisin

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

1. Onko terveytenne yleisesti ottaen... (ympyröikää yksi numero) 1 erinomainen 2 varsin hyvä 3 hyvä 4 tyydyttävä 5 huono

1. Onko terveytenne yleisesti ottaen... (ympyröikää yksi numero) 1 erinomainen 2 varsin hyvä 3 hyvä 4 tyydyttävä 5 huono 1. Onko terveytenne yleisesti ottaen... 1 erinomainen 2 varsin hyvä 3 hyvä 4 tyydyttävä 5 huono 2. Jos vertaatte nykyistä terveydentilaanne vuoden takaiseen, onko terveytenne yleisesti ottaen... 1 tällä

Lisätiedot

Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Tietokantojen perusteet, , H.Laine

Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Tietokantojen perusteet, , H.Laine Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Tietokantojen perusteet, 3.5.2007, H.Laine Kirjoita kuhunkin erilliseen vastauspaperiin kurssin nimi, oma nimesi, syntymäaikasi ja nimikirjoituksesi

Lisätiedot

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 DOKUMENTIN MUUTOSHISTORIA Version Pvm Muutoksen sisältö nro 1.0 26.11.2009 1.1 31.5.2010 Lisätty kokeeseen

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014 Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014 MFKA-Kustannus Oy Rautatieläisenkatu 6, 0020 HELSINKI, puh. (09) 102 378 http://www.mfka.fi Peruskoulun

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

LISÄOHJEITA DIPLOMITYÖN TEKEMISEEN

LISÄOHJEITA DIPLOMITYÖN TEKEMISEEN LISÄOHJEITA DIPLOMITYÖN TEKEMISEEN TÄYDENTÄMÄÄN OSASTON DIPLOMITYÖOHJETTA http://www.ee.oulu.fi/opiskelu/lomakkeet/diplomity%f6/diplomity%f6n.teko-ohjeet.pdf Prof. Mika Ylianttila Informaationkäsittelyn

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Mikroyrittäjän OV kartoitus. Erkki Petäjä

Mikroyrittäjän OV kartoitus. Erkki Petäjä Mikroyrittäjän OV kartoitus Erkki Petäjä Mikroyrittäjän OV kartoitus osana yritysneuvontapalveluita Yritysneuvontapalvelu myyjille Palvelu on ensimmäinen kartoituskeskustelu yrittäjän kanssa, jonka perustella

Lisätiedot

Tehtävät. 1. Ratkaistava epäyhtälöt. a) 2(4 x) < 12, b) 5(x 2 4x + 3) < 0, c) 3 2x 4 > 6. 1/10. Sukunimi (painokirjaimin)

Tehtävät. 1. Ratkaistava epäyhtälöt. a) 2(4 x) < 12, b) 5(x 2 4x + 3) < 0, c) 3 2x 4 > 6. 1/10. Sukunimi (painokirjaimin) 1/10 Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Yhteensä Pisteet (tarkastaja merkitsee) Kokeessa on kymmenen tehtävää, joista jokainen on erillisellä paperilla. Jokaisen tehtävän maksimipistemäärä on 6 pistettä. Ratkaise

Lisätiedot

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Kuvaukset 1 (6) Englanti, Back to basics, 1 ov (YV3EN1) Tavoite osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Teemat ja

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

GPS Miten opin käyttämään? Mihin käytän?

GPS Miten opin käyttämään? Mihin käytän? GPS Miten opin käyttämään? Mihin käytän? Perusohjeita GPS-reitin siirtämisestä kartalle, Vinkkejä oman suunnistustekniikan analysoimiseen GPS-tiedon avulla Kuvat alla: o-training.net ja worldofo.com GPS-viiva

Lisätiedot

JA KOIVUESTE LAUKASSA

JA KOIVUESTE LAUKASSA Tehtävä 1. PORTAAT A YLÖS KENTÄLTÄ JA KOIVUESTE LAUKASSA Ratsukko kiipeää portaiden tasot I ja II käynnissä, kääntyy ja palaa käynnissä kentälle (A). Ratsukko hyppää portaat ylös kentältä laukassa ja kiertää

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2521 Nuorisobarometri 1995 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Benjamin, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi,

Lisätiedot

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat ASIO OHJEET Ohjeen sisällys 1. Hakemuksen sijainti... 1 2. Hakemuksen täyttäminen...1 3. Hakemuksen lähettäminen... 4 4. Hakemuksen käsittely ja päätös... 4 4.1 Hakemuksen

Lisätiedot

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet.

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet. Palaute Palaute -työkalulla opettaja voi rakentaa kyselyn, johon opiskelijat vastaavat joko anonyymisti tai nimellään. Opettaja voi tarkastella vastauksia koosteena tai yksitellen. Asetukset: Nimeä palaute

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta:

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta: Novell Filr -työpöytäsovellus lueminut Huhtikuu 2015 1 Tuotteen yleiskatsaus Novell Filr -työpöytäsovelluksella voit synkronoida Novell Filr -tiedostoja tietokoneesi tiedostojärjestelmän kanssa ja muokata

Lisätiedot

Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala

Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala 210/30 op, Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto, Rakennusmestari (AMK) Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan tekniikan ja liikenteen alan valtakunnalliseen

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. APTEEKKIEN TYÖNANTAJALIITON SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. 2

Lisätiedot

Prospektini. Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS

Prospektini. Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS Prospektini Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS Prospektini - yleistä 1. Mikä on Prospektini sovellus? 2. Mistä löydän Prospektini sovelluksen ja kuinka voin ladata sen? 3. Millä laitteilla Prospektini sovellus

Lisätiedot

815338A Ohjelmointikielten periaatteet Harjoitus 2 vastaukset

815338A Ohjelmointikielten periaatteet Harjoitus 2 vastaukset 815338A Ohjelmointikielten periaatteet 2015-2016. Harjoitus 2 vastaukset Harjoituksen aiheena on BNF-merkinnän käyttö ja yhteys rekursiivisesti etenevään jäsentäjään. Tehtävä 1. Mitkä ilmaukset seuraava

Lisätiedot

Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen

Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen 1 Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen Suomen Ilmailuliiton Liidintoimikunta on hyväksynyt nämä säännöt 14.4.2015. Säännöt astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

Harjoitus 6 ( )

Harjoitus 6 ( ) Harjoitus 6 (30.4.2014) Tehtävä 1 Määritelmän (ks. luentomoniste s. 109) mukaan yleisen, muotoa min f(x) s.t. g(x) 0 h(x) = 0 x X (1) olevan optimointitehtävän Lagrangen duaali on max θ(u,v) s.t. u 0,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.10.2014 COM(2014) 622 final 2014/0288 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot