Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI"

Transkriptio

1 Finnish Practice Test Booklet # v1_11-1 Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Copyright 2010, Procter & Gamble Cincinnati, OH U.S.A. VAROITUS: Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän lehtisen osaa ei saa kopioida missään muodossa tai millään keinoin ilman ilmaistua kirjallista lupaa.

2 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 2 Harjoitustestin Yleiskatsaus Tarkoitus Tämän harjoitustestin tarkoituksena on auttaa sinua ymmärtämään päättelytestin vastaussäännöt antamalla sinulle: Tarkat ohjeet, jotka saat suorittaessasi varsinaisen päättelytestin Ehdotuksia ja strategioita, jotka auttavat sinua vastaamaan varsinaiseen päättelytestiin Harjoituskysymyksiä, jotka ovat vastaavia kuin varsinaisen päättelytestin kysymykset Harjoittelua samoilla aikaehdoilla, joita käytetään varsinaisessa päättelytestissä Päättelytestin Ohjeet Kahdella seuraavalla sivulla näet tarkat ohjeet, jotka saat suorittaessasi varsinaisen päättelytestin. Me annamme sinulle nämä ohjeet, jotta voit ymmärtää mitä sinulta odotetaan, kun suoritat varsinaisen päättelytestin. Lue nämä ohjeet nyt, ja sen jälkeen me annamme sinulle samanlaisen joukon ohjeita näytekysymysten kera, joihin sinun tulee vastata ajastetussa ajassa.

3 3 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Johdanto Procterin & Gamblen lähestymistapa työntekijävalintaan rakentuu työssämme menestymisen kannalta tärkeiden avaintekijöiden kokonaisarviointiin. Yritys arvioi jokaisen hakijan käyttäen määriteltyjä kriteerejä, ja antaa jokaiselle hakijalle yhtäläisen mahdollisuuden näyttää kykynsä. Yritys perustaa kaikki palkkauspäätöksensä moniin tietolähteisiin, mukaan lukien ansioluettelot, hakulomakkeet, testit ja haastattelut. Olemme havainneet, että tämä lähestymistapa johtaa reilumpiin, tiedostetumpiin työntekijäpäätöksiin kuin muut lähestymistavat. Jotkin tekijät, jotka ennustavat menestystä, kuten päättelytaidot, ovat vaikeita arvioida yksinomaan ansioluetteloiden, hakulomakkeiden tai haastatteluiden perusteella. Täten, me arvioimme päättelytaidot tätä standardoitua testiä käyttäen, joka on kehitetty ja vahvistettu vertailemalla Procterin & Gamblen työntekijöiden päättelytaitoja suhteessa heidän menestykseensä suoriutua työnsä vaatimuksista. Hakijan tästä testistä saamasta pistemäärästä tulee yksi monista pätevöittävistä tekijöistä, jotka otetaan huomioon hakijan palkkauspäätöstä tehtäessä. e of numerous qualifications considered in deciding whether or not to hire an applicant. LUE SEURAAVAT OHJEET NYT ENNEN KUIN JATKAT Kieli Tämä testi on saatavilla useilla eri kielillä. SINUN TULEE SUORITTAA TÄMÄ TESTI SILLÄ KIELELLÄ, JOTA OSAAT LUKEA PARHAITEN. Jos osaat lukea jotakin muuta kieltä paremmin kuin sinulle toimittamaamme kieliversiota, SINUN TULEE ILMOITTAA MEILLE ASIASTA NYT, ENNEN KUIN ALAT TYÖSKENTELEMÄÄN ITSE TESTIKYSYMYSTEN PARISSA. Me yritämme sen jälkeen toimittaa sinulle testin sillä kielellä, jota osaat lukea parhaiten. Sopivat Järjestelyt Invalideille Jos tarvitset erityisapua tai muutoksen standarditestausmenetelmässä, jotta tämän testin tulokset voisivat heijastaa päättelykykyäsi asianmukaisesti, SINUN TULEE ILMOITTAA MEILLE ASIASTA NYT, ENNEN KUIN ALAT TYÖSKENTELEMÄÄN ITSE TESTIKYSYMYSTEN PARISSA. Ole hyvä ja ole valmis kuvaamaan tiettyä apua tai muutosta, jonka uskot olevan tarpeen.

4 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 4 Ohjeet Päättelytestin Suorittamiseen Testin Yleiskatsaus Testin aikaraja on 65 minuuttia, ja tämä testi sisältää 40 monivalintakysymystä. Tässä testissä on kolme osiota. Jokaiselle osiolle on omat ohjeensa ja ne koostuvat erityyppisistä kysymyksistä joko (1) Numeerinen päättely, (2) Logiikkaan perustuva päättely tai (3) Kuvioiden päättely. Lue osion ohjeet jokaisessa osiossa ennen kuin alat vastata kysymyksiin. Jotkin kysymykset vaativat suhteellisen yksinkertaisia laskutoimituksia. Laskin ja lisäpaperia on annettu tätä tarkoitusta varten. Jokaista monivalintakysymystä seuraa joko 4 tai 5 vaihtoehtoa. Ainoastaan yksi näistä vaihtoehdoista on oikea vastaus kysymykseen. Esimerkkinä: ESIMERKKIKYSYMYS: 1. Rekka kulkee 80 kilometrin tuntinopeudella. Kuinka kauas se kulkee 30 minuutissa? A. 15 kilometriä B. 30 kilometriä C. 40 kilometriä D. 80 kilometriä E. Ei mikään yllä olevista vastauksista SELITYS: Koska 30 minuuttia on puoli tuntia ja rekka kulkee 80 kilometriä tunnissa, kuljettu etäisyys on 40 kilometriä (80 kilometriä x ½ tunti = 40 kilometriä). Oikea vaihtoehto on C. Merkintöjen Tekeminen Vastauspaperiin Voit tehdä merkintöjä testivihkoon. Voit käyttää myös annettua lisäpaperia laskelmien tekoon. Kun olet päättänyt oikean vastauksen, SINUN TULEE MERKITÄ SE ERILLISEEN VASTAUSPAPERIIN. Jokaisessa kysymyksessä, merkitse yksi vaihtoehto, jonka uskot olevan oikea vastaus kysymykseen. Yllä olevassa esimerkissä, oikea vaihtoehto oli C. Se olisi pitänyt merkitä näin: 1. A B D E Ennen kuin merkitset vaihtoehdon vastauspaperiin, sinun tulee katsoa vihkosessa olevaa kysymysnumeroa ja etsiä sama kysymysnumero vastauspaperista.

5 5 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Kuinka Päättelytesti Pisteytetään Tästä testistä saamasi pistemäärä perustuu oikein vastaamiesi kysymysten määrään. Vääristä vastauksista ei vähennetä pisteitä. Sinun tulee työskennellä testikysymysten parissa huolellisesti, mutta älä käytä liikaa aikaa yhteen kysymykseen tai yhteen testin osioon. Jos kysymys on sinusta vaikea, siirry seuraaviin kysymyksiin ja palaa vaikeaan kysymykseen myöhemmin. Yritä vastata jokaiseen kysymykseen, vaikka et olisikaan varma oikeasta vastauksesta. Jos muutat mieltäsi vastauksesta, muista pyyhkiä ensimmäinen merkintäsi täydellisesti. Jos samaan kysymykseen annetaan kaksi vastausta, vastaus käsitetään automaattisesti vääräksi. Sinulla on 65 minuuttia aikaa tämän testiin suorittamiseen. Sinun tulee työskennellä niin nopeasti ja tarkasti kuin mahdollista.

6 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 6 Ehdotuksia Päättelytestin Suorittamiseen Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että seuraavat menetelmät voivat johtaa parempiin tuloksiin päättelytestissä. Nämä menetelmät sisältävät ohjeita siitä mitä sinun tulee tehdä ja mitä sinun ei tule tehdä. Menetelmät, joita sinun TULEE soveltaa saadaksesi hyvän pistemäärän päättelytestistä: Työskentele niin nopeasti kuin mahdollista, varmistaen tarkkuuden sopivalla tavalla: älä hukkaa aikaa kysymykseen, jota et ymmärrä. Jätä sellaiset vastaukset pois tarkastelustasi, joiden tiedät olevan väärin ja valitse jäljelle jäävien vastausten joukosta. Merkitse vastaus jokaiseen kysymykseen, vaikka joutuisit arvaamaan vääristä vastauksista ei vähennetä pisteitä. Kun olet suorittanut testin loppuun, käytä jäljelle jäävä aika vastaustesi tarkastamiseen. Menetelmät, joita sinun EI TULE soveltaa saadaksesi hyvän pistemäärän päättelytestistä: Älä lue koko testiä läpi huolellisesti ja hitaasti ennen kuin alat vastaamaan kysymyksiin. Älä käytä aikaa kysymysten vahvistamiseen, joihin olet jo vastannut, ennen kuin olet vastannut jokaiseen kysymykseen. Älä käytä aikaa vastauksen harkitsemiseen, joka ei ole yksi viidestä vastausvaihtoehdosta.

7 Ohjeet Harjoituspäättelytestin Suorittamiseen Harjoitustestin Yleiskatsaus 7 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Tämän harjoitustestin aikaraja on 30 minuuttia, ja tämä testi sisältää 19 monivalintakysymystä. Tässä testissä on kolme osiota. Jokaiselle osiolle on omat ohjeensa ja ne koostuvat erityyppisistä kysymyksistä joko (1) Numeerinen päättely, (2) Logiikkaan perustuva päättely tai (3) Kuvioiden päättely. Lue osion ohjeet jokaisessa osiossa ennen kuin alat vastata kysymyksiin. Jotkin kysymykset vaativat suhteellisen yksinkertaisia laskutoimituksia. Laskin ja lisäpaperia on annettu tätä tarkoitusta varten. Jokaista monivalintakysymystä seuraa joko 4 tai 5 vaihtoehtoa. Ainoastaan yksi näistä vaihtoehdoista on oikea vastaus kysymykseen. Esimerkkinä: ESIMERKKIKYSYMYS: 1. Rekka kulkee 80 kilometrin tuntinopeudella. Kuinka kauas se kulkee 30 minuutissa? A..15 kilometriä B..30 kilometriä C..40 kilometriä D.. 80 kilometriä E..Ei mikään yllä olevista vastauksista SELITYS: Koska 30 minuuttia on puoli tuntia ja rekka kulkee 80 kilometriä tunnissa, kuljettu etäisyys on 40 kilometriä (80 kilometriä x ½ tunti = 40 kilometriä). Oikea vaihtoehto on C. Merkintöjen Tekeminen Vastauspaperiin Voit tehdä merkintöjä testivihkoon. Voit käyttää myös annettua lisäpaperia laskelmien tekoon. Kun olet päättänyt oikean vastauksen, SINUN TULEE MERKITÄ SE ERILLISEEN VASTAUSPAPERIIN. Jokaisessa kysymyksessä, merkitse yksi vaihtoehto, jonka uskot olevan oikea vastaus kysymykseen. Yllä olevassa esimerkissä, oikea vaihtoehto oli C. Se olisi pitänyt merkitä näin: 1. A B D E Ennen kuin merkitset vaihtoehdon vastauspaperiin, sinun tulee katsoa vihkosessa olevaa kysymysnumeroa ja etsiä sama kysymysnumero vastauspaperista.

8 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 8 Kuinka Päättelytesti Pisteytetään Tästä testistä saamasi pistemäärä perustuu oikein vastaamiesi kysymysten määrään. Vääristä vastauksista ei vähennetä pisteitä. Sinun tulee työskennellä testikysymysten parissa huolellisesti, mutta älä käytä liikaa aikaa yhteen kysymykseen tai yhteen testin osioon. Jos kysymys on sinusta vaikea, siirry seuraaviin kysymyksiin ja palaa vaikeaan kysymykseen myöhemmin. Yritä vastata jokaiseen kysymykseen, vaikka et olisikaan varma oikeasta vastauksesta. Jos muutat mieltäsi vastauksesta, muista pyyhkiä ensimmäinen merkintäsi täydellisesti. Jos samaan kysymykseen annetaan kaksi vastausta, vastaus käsitetään automaattisesti vääräksi. Sinulla on 30 minuuttia aikaa suorittaa tämä testi. Sinun tulee työskennellä niin nopeasti ja tarkasti kuin mahdollista. Kun olet valmis, merkitse aloitus- ja lopetusaika vastauspaperiisi ja aloita.

9 Osio 1 9 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Numeeriset Päättelyohjeet Seuraavat kysymykset on suunniteltu arvioimaan kykyäsi käyttää numeerista tietoa monimutkaisten liike-elämään liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Jokaisessa kysymyksessä sinulle esitetään lyhyt kuvaus tosielämän tilanteesta. Käyttäen annettuja tietoja, päättele mikä viidestä (5) annetusta vaihtoehdosta on oikea vastaus. ESIMERKKIKYSYMYS: 1. Kone tuottaa 100 tuoteyksikköä minuutissa. Jos 24 tuoteyksikköä pakataan laatikkoon, kuinka monta laatikkoa kone voi täyttää yhden tunnin aikana.inute. If 24 units of product are packed to the case, how many cases can be filled in one hour by the machine? A. 125 B. 250 C. 500 D E SELITYS: Jos 100 yksikköä tuotetaan minuutissa, niin 100 yksikköä x 60 minuuttia = 6000 yksikköä tuotetaan tunnissa yksikköä tunnissa / 24 yksikköä per laatikko = 250 koteloa tunnissa. Oikea vastaus on B.

10 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Kahta rekkaa ajettiin 1680 kilometrin (km) matkalla. Matkan aikana ensimmäinen rekka kulutti keskimäärin litran polttoainetta 14 km matkalla ja toinen rekka keskimäärin litran 12 km matkalla. Kuinka monta litraa enemmän toinen rekka kulutti bensaa kuin ensimmäinen? A. 10 B. 20 C. 30 D. 40 E. Asiaa ei voi päätellä annetun tiedon perusteella. 5. Lastialus kulkee keskimäärin 25 kilometriä tunnissa kulkiessaan 500 kilometriä portilta A portille B. Paluumatkan aikana samaa reittiä portilta B portille A, lastialus kulkee keskimäärin 15 kilometriä tunnissa. Mikä on likimääräinen ero näiden kahden matkan matka-ajoissa? A. 12,5 tuntia B. 13,3 tuntia C. 26,7 tuntia D. 33,3 tuntia E. 53,3 tuntia 2. Varaston suorakaiteen muotoisen katon mitat ovat 12 metriä kertaa 18 metriä, ja sitä peittävät akustiset neliönmuotoiset tiilet, joiden yhden sivun pituus on metri. Jokainen tiili painaa neljänneskilogramman. Mikä on katon peittämiseen tarvittavien tiilien kokonaispaino? A. 36 kilogrammaa B. 54 kilogrammaa C. 121 kilogrammaa D. 160 kilogrammaa E. 216 kilogrammaa 3. Monikerroksisen toimistorakennuksen hissillä pääsee kaikkiin kerroksiin. Jos jokainen kerros on 5 metriä korkea ja hissi kulkee 7,5 metrin nopeudella sekunti, kuinka kauan matka suurin piirtein kestää ensimmäisestä kerroksesta kuudenteenkymmenenteenkahdeksanteen kerrokseen? A. 2 sekuntia B. 9 sekuntia C. 38 sekuntia D. 45 sekuntia E. 510 sekuntia 6. Kirjaa on saatavilla paikallisessa kaupassa kovakantisena 20 $ hintaan ja pokkarina 10 $ hintaan. Kirja voidaan myös hankkia postitilauspalvelun kautta 30 % alennuksella listahinnasta, 1 $ postitusja käsittelymaksulla. Kuinka paljon enemmän kovakantisen kirjan ostaminen postitilauksella maksaa verrattuna pokkarin ostoon paikallisesta kaupasta? A. 6 $ B. 10 $ C. 3 $ D. 4 $ E. 5 $ 7. Tammikuussa, tehtaan työntekijöiden kokonaismäärä väheni 8 %. Heinäkuussa, tehtaan tuotteen kysyntä lisääntyi, joten työntekijöiden kokonaismäärää lisättiin 8 %. Tammikuussa tehtaan työntekijöiden kokonaismäärä oli 326 ennen kuin sitä vähennettiin. Mikä oli tehtaan työntekijöiden kokonaismäärä sen jälkeen, kun työntekijöiden määrää lisättiin heinäkuussa? A. 307 työntekijää B. 318 työntekijää C. 324 työntekijää D. 326 työntekijää E. 343 työntekijää 4. Vuonna 2001, yritys myi yksikköä tuotettaan. Vuonna 2001 sen vuosittainen määrä oli 50 % verrattuna sen vuoden 2004 määrään. Kuinka montaa yksikköä vuoden 2004 määrä merkitsee jokaiselle vuoden päivästä? A. 5,000 yksikköä B. 4,000 yksikköä C. 2,000 yksikköä D. 1,100 yksikköä E. 1,000 yksikköä

11 Osio 2 11 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Logiikkaan Perustuvat Päättelyohjeet Seuraavat kysymykset on suunniteltu arvioimaan kykyäsi ajatella loogisesti. Jokaisessa kysymyksessä sinulle esitellään kappaleen verran tietoa ja neljä (4) vastausvaihtoehtoa. Vastataksesi kuhunkin kysymykseen, lue kappaleessa olevat tiedot läpi. Sen jälkeen sinua pyydetään valitsemaan yksi vaihtoehto, joka edustaa joko: 1. Ainoaa pätevää lausuntoa, joka voidaan päätellä loogisesti kappaleessa annetuista tiedoista, tai 2. Ainoaa pätemätöntä lausuntoa, jota ei voida loogisesti päätellä kappaleessa annetuista tiedoista. To identify the correct answer, it is essential that you use ONLY the information provided in the paragraph.

12 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI Ostamisella voi olla merkittävä vaikutus organisaation kokonaisvoittoon. Kuitenkin, ostotoiminnon menestys on riippuvainen pätevistä ostajista ja ostopäälliköstä, joka käyttää systemaattisia ostotapoja ja toteuttaa teknologisia parannuksia. Jos organisaation kannattavuus on vaarassa, ostotoiminnon tehokkuus ja taitavuus voivat määrätä sen, toimiiko organisaatio voitollisesti vai tappiollisesti. Täten, ostotoiminto kantaa suuren osan organisaation voitontekovastuusta, ja aina kun organisaatio pyrkii tuottamaan voittoa, se käyttää kovaa työtä, jota vaaditaan kyvykkäiden ja pätevien ostajien, sekä asioista perillä olevan ja älykkään ostopäällikön palkkaamiseen. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. Jos organisaation kannattavuus ei ole vaarassa, niin sen ostotoiminnon pätevyys ei määrittele sitä, toimiiko se voitollisesti vai tappiollisesti. B. On olemassa ainakin joitakin ostotoimintoja, jotka eivät ole vastuussa merkittävästä organisaation voittosummasta. C. Toiminto, joka ei liity ostamiseen, ei kanna merkittävää vastuuta organisaation voitosta. D. Organisaatio, jonka kannattavuus on vaarassa, saattaa olla riippuvainen ostotoimintonsa tehokkuudesta ja taidosta sen määrittämiseksi, toimiiko se voitollisesti vai tappiollisesti. 9. Jokaisessa tuotekehitysprojektissa on kolme keskeistä organisaationaalista toimintoa: markkinointi, suunnittelu ja valmistus. Markkinointitoiminto koostuu organisaation ja asiakkaiden välisestä vuorovaikutuksesta, johon kuuluu ohjehintojen asettaminen ja lanseerauksen ja uuden tuotteen promootion valvonta. Suunnittelutoiminto määrittelee tuotteen fyysisen muodon. Tähän sisältyy insinöörin suunnittelutyö, kuten mekaniikkaan ja sähköön liittyvät kysymykset, sekä teollinen suunnittelu, joka sisältää estetiikan ja käyttöliittymät. Valmistustoiminto on vastuussa tuotetta tuottavan järjestelmän suunnittelusta ja käytöstä. Tämä toiminto sisältää oston, jakelun ja asennuksen. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. Organisatorinen toiminto määrittelee tuotteen fyysisen muodon ainoastaan silloin, jos se keskittyy mekaniikkaan ja sähköön liittyviin kysymyksiin. B. On olemassa tuotekehitysprojekteja, joissa tuotteen fyysistä muotoa ei tarvitse määritellä ennen kuin ohjehinnat on asetettu. C. ina kun organisaatio tekee päätöksiä kehitettävän tuotteen fyysistä muotoa koskien, se suorittaa suunnittelutoiminnon. D. On olemassa ainakin joitakin tuotekehitysprojekteja, joissa markkinointitoiminto ei aseta ohjehintoja tai lanseeraa ja promotoi tuotetta. 10. Jos johtaja valvoo työntekijöitä, hänellä on useita tiettyjä oikeuksia, jotka hän on saanut johtoasemansa vuoksi. Yksi näistä oikeuksista on auktoriteetti. Johtaja, jolla on auktoriteettia, on oikeus antaa määräyksiä alaisilleen. Tämä auktoriteetti liittyy itse asemaan, eikä sillä ole mitään tekemistä yksittäisen johtajan henkilökohtaisten ominaisuuksien kanssa. Kun auktoriteettiasema vapautuu, asemasta eronneella henkilöllä ei enää ole auktoriteettia. Auktoriteetti säilyy aseman ohessa ja se siirtyy uudelle johtajalle. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. On olemassa yksittäisiä tapauksia, jossa auktoriteetti riippuu merkittävässä määrin johtajan henkilökohtaisista ominaisuuksista. B. Kaikilla johtajilla, jotka valvovat työntekijöitä, on oikeus auktoriteettiin. C. Jos yksilöllä ei ole enää auktoriteettia, niin silloin hän on vastikään eronnut johtoasemasta, johon sisältyi työntekijöiden valvonta. D. Yksilö, jolla on oikeus auktoriteettiin, ei useinkaan ole virassa oleva johtaja, joka on vastuussa työntekijöiden valvonnasta.

13 13 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 11. Jotta organisaatio voi selviytyä, sen tulee tyydyttää useita sidosryhmiä. Sidosryhmiin kuuluvat tyypillisesti osakkeenomistajat, työntekijät, asiakkaat ja yleisesti ottaen myös yhteiskunta. Valitettavasti sidosryhmien toiveet ovat usein ristiriidassa. Pitkällä aikavälillä, organisaation tulee toteuttaa kaikkien näiden ryhmien toiveet riittävällä tavalla, tai mikään niistä ei ole tyytyväinen ollenkaan. Tämä johtuu siitä, että mikä tahansa näistä ryhmistä on tarpeeksi vahva aiheuttamaan organisaation kaatumisen, jos heidän toiveitaan ei toteuteta. Kun organisaatio toimii yhdessä maassa, sidosryhmien kilpailevien toiveiden tasapainottaminen on joskus vaikeaa. Organisaatioiden, jotka toimivat useissa maissa, joissa vallitsevat intressit vaihtelevat usein laajalti, on aina vaikea tasapainottaa nämä kilpailevat toiveet. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. Jos organisaatiolla on vaikeuksia tasapainottaa sidosryhmien kilpailevat toiveet, niin on melkein varmaa, että organisaatio toimii useissa maissa. B. Mikään organisaatio, joka kykenee selviytymään, ei voi pärjätä täyttämättä useiden eri sidosryhmien toiveita. C. On olemassa ainakin joitakin organisaatioita, jotka toimivat useissa maissa, mutta jotka eivät koe vaikeuksia tasapainottaessaan sidosryhmien kilpailevia toiveita. D. Mikään organisaatio, joka täyttää kaikkien sidosryhmiensä toiveet, ei voi olla selviytymättä. 12. Mekanisaatio määritellään prosessiksi, jossa käytetään koneita suorittamaan sellaiset työt, jotka olivat aiemmin ihmisten suorittamia. Automaatiota, joka on mekanisaation jatke, määrittelee mekaanisten operaatioiden suorittaminen ihmisen ollessa vain minimaalisella tasolla mukana operaatiossa, tai ei mukana ollenkaan. Automaatiota käytetään tavallisesti aina silloin, kun organisaatiolla on vaikeuksia tuottaa tasalaatuisia tuotteita sekä silloin kun työ on yksitoikkoista tai vaarallista työntekijöille. Automaatiojärjestelmät voivat olla joko kovia tai pehmeitä. Pehmeät automaatiojärjestelmät ovat muokattavissa, jolloin ne pystyvät suorittamaan useita eri toimintoja. Kovissa automaatiojärjestelmissä jokainen kone suorittaa yhtä tiettyä toimintoa. Tuloksena, nämä järjestelmät ovat vähemmän muokattavia kuin pehmeät automaatiojärjestelmät. Yllä annetun tiedon perusteella, voidaan perustellusti päätellä, että: A. On olemassa ainakin joitakin automatisoituja järjestelmiä, jotka vaativat huomattavaa ihmisen osallistumista mekaanisten operaatioiden suorittamiseen. B. Jos organisaatio pystyy tuottamaan jatkuvasti korkealaatuisia tuotteita, on epätodennäköistä, että se käyttää automatisoitua järjestelmää. C. Mikään kova automaatiojärjestelmä ei ole enemmän muokattavissa oleva kuin pehmeä automaatiojärjestelmä. D. Kaikki organisaatiot, jotka käyttävät automatisoitua järjestelmää, ovat havainneet työnsä olevan yksitoikkoista tai vaarallista työntekijöille.

14 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI 14 Osio 3 Kuvallisen Päättelyn Ohjeet Seuraavat kysymykset on suunniteltu arvioimaan kykyäsi ratkaista uusia ongelmia. Alla on kahdentyyppisiä kysymyksiä, joihin tulet vastaamaan tässä osiossa. Jokaisessa kysymyksessä sinulle näytetään joukko laatikoita. Tässä laatikkojoukossa, yksi laatikko sisältää kysymysmerkin (?) ja kaikki muut laatikot sisältävät kuvioita tai muotoja. Jokaisen laatikkojoukon kuviot ja muodot yhdistyvät muodostamaan mallin. Sinun tehtäväsi on päätellä minkä viidestä (5) vaihtoehdosta tulisi korvata kysymysmerkki (?), jotta malli saataisiin täydennettyä. Harkitse näitä kahta esimerkkiä: ESIMERKKI 1: ESIMERKKI 2: SELITYS: Tässä esimerkissä, kolmioiden varjostus lisääntyy, kun siirryt rivillä vasemmalta oikealle. Tähän sääntöön perustuen, vaihtoehto D on oikea vastaus. Vaihtoehto D on ainut vastausvaihtoehto, jossa on tummempi varjostus. SELITYS: Tässä esimerkissä käytetään kahta sääntöä. Ensinnäkin, jokaisen muodon suorien puolien määrä lisääntyy yhdellä, kun liikut alaspäin kullakin palstalla. Toiseksi, kuvioista tulee yhä tummempia, kun liikut riveillä vasemmalta oikealle. Vaihtoehto E on ainoa vastaus, sillä se on ainut vastaus, joka täyttää nämä säännöt. Nämä esimerkit tarjoavat ainoastaan muutaman mahdollisen säännön monia erilaisia sääntöjä käytetään määrittelemään mallit kysymyksissä, joihin vastaat tässä osiossa.

15 15 P&G Globaali Päättelytesti HARJOITUSTESTI A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E 16. A B C D E TESTI PÄÄTTYY

16

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI)

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 3 2 KOKEIDEN SUORITTAMINEN 3 2.1 Sisäänkirjautuminen 3 2.2 Ääniasetusten testaus kuullunymmärtämiskoetta varten 5 2.3 Kokeen suorittaminen

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

ASCII-taidetta. Intro: Python

ASCII-taidetta. Intro: Python Python 1 ASCII-taidetta All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what to do.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Yhtälönratkaisusta. Johanna Rämö, Helsingin yliopisto. 22. syyskuuta 2014

Yhtälönratkaisusta. Johanna Rämö, Helsingin yliopisto. 22. syyskuuta 2014 Yhtälönratkaisusta Johanna Rämö, Helsingin yliopisto 22. syyskuuta 2014 Yhtälönratkaisu on koulusta tuttua, mutta usein sitä tehdään mekaanisesti sen kummempia ajattelematta. Jotta pystytään ratkaisemaan

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI!

OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI! 1/8 OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI! Sinulla on nyt hallussasi testi, jolla voit arvioida oman älykkyytesi. Tämä testi muodostuu kahdesta osatestistä (Testi 1 ja Testi ). Testi on tarkoitettu vain yli neljätoistavuotiaille.

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Kysymystyyppien kanssa kannatta huomioida, että ne ovat yhteydessä tentin asetuksiin ja erityisesti Kysymysten toimintatapa-kohtaan, jossa määritellään arvioidaanko kysymykset

Lisätiedot

Näkökulmia ja haasteita Venäjäliiketoimintaympäristössä. Живи и учись. Век живи - век учись

Näkökulmia ja haasteita Venäjäliiketoimintaympäristössä. Живи и учись. Век живи - век учись Valtakunnalliset ammattikorkeakoulujen liiketalouden koulutusalan kehittämispäivät 7. 8.11.2012 Näkökulmia ja haasteita Venäjäliiketoimintaympäristössä Живи и учись. Век живи - век учись Mitä on Venäjä-osaaminen?

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE, LYHYT OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ

MATEMATIIKAN KOE, LYHYT OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ MATEMATIIKAN KOE, LYHYT OPPIMÄÄRÄ 3.3.06 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alla oleva vastausten piirteiden, sisältöjen ja pisteitysten luonnehdinta ei sido ylioppilastutkintolautakunnan arvostelua. Lopullisessa

Lisätiedot

Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta. Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä

Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta. Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä OLAP-kuution teko Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä Tavoitteena on luoda OLAP-kuutio Northwind-tietokannan tilaustiedoista

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

Kenguru 2015 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2015 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu Ratkaisuita

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu Ratkaisuita Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 22..204 Ratkaisuita. Laske 23 45. a) 4000 b) 4525 c) 4535 d) 5525 e) 5535 Ratkaisu. Lasketaan allekkain: 45 23 35 90 45 5535 2. Yhden maalipurkin sisällöllä

Lisätiedot

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Monivalinta Monivalintatehtävässä opiskelija valitsee vastauksen valmiiden vastausvaihtoehtojen joukosta. Tehtävään voi olla yksi tai useampi oikea vastaus. Varmista, että

Lisätiedot

TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO

TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO JOUNI HUOTARI 2005-2010 OLAP-OHJETEKSTIT KOPIOITU MICROSOFTIN OHJATUN OLAP-KUUTION TEKO-OHJEESTA ESIMERKIN KUVAUS JA OLAP-MÄÄRITELMÄ

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Yllä olevat polynomit P ( x) = 2 x + 1 ja Q ( x) = 2x 1 ovat esimerkkejä 1. asteen polynomifunktioista: muuttujan korkein potenssi on yksi. Yleisessä 1. asteen polynomifunktioissa on lisäksi vakiotermi;

Lisätiedot

Mikä ihmeen Global Mindedness?

Mikä ihmeen Global Mindedness? Ulkomaanjakson vaikutukset opiskelijan asenteisiin ja erilaisen kohtaamiseen Global Mindedness kyselyn alustavia tuloksia Irma Garam, CIMO LdV kesäpäivät 4.6.2 Jun- 14 Mikä ihmeen Global Mindedness? Kysely,

Lisätiedot

HOUSTON, WE HAVE A SOLUTION!

HOUSTON, WE HAVE A SOLUTION! HOUSTON, WE HAVE A SOLUTION! The simplest way to save your time and costs. Tehokkaat, toimivat ja optimoidut tulostusympäristöt ovat haasteemme ja tavoitteemme. Vuodesta 1993 lähtien olemme kehittäneet

Lisätiedot

Tentin asetukset. Tentin lisääminen. Tentin asetukset

Tentin asetukset. Tentin lisääminen. Tentin asetukset Tentin asetukset Moodlen tentti-aktiviteetin perusasetukset käydään läpi tällä sivulla. Jos etsit ohjetta kysymysten luomiseen, katso erillinen ohjesivu kysymyspanki sta. Tentti soveltuu "perinteisen tenttimisen"

Lisätiedot

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Suomi PCH-2016 7025574 PlayStation Vita-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa Paina viisi sekuntia Kytke virta PS Vita -järjestelmään. Kun kytket

Lisätiedot

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu..013 Ratkaisuita 1. Eräs kirjakauppa myy pokkareita yhdeksällä eurolla kappale, ja siellä on meneillään mainoskampanja, jossa seitsemän sellaista ostettuaan

Lisätiedot

Tehtävä 1. Hypoteesi: Liikuntaneuvonta on hyvä keino vaikuttaa terveydentilaan. Onko edellinen hypoteesi hyvä tutkimushypoteesi? Kyllä.

Tehtävä 1. Hypoteesi: Liikuntaneuvonta on hyvä keino vaikuttaa terveydentilaan. Onko edellinen hypoteesi hyvä tutkimushypoteesi? Kyllä. Tehtävä 1 Hypoteesi: Liikuntaneuvonta on hyvä keino vaikuttaa terveydentilaan. Onko edellinen hypoteesi hyvä tutkimushypoteesi? Kyllä Ei Hypoteesi ei ole hyvä tutkimushypoteesi, koska se on liian epämääräinen.

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO YHTEENVETO 5.9.2013 VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 17 vastaanottokeskuksessa loppukeväällä 2013. Vastaajia

Lisätiedot

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon KA1-kurssi on ehkä mahdollista läpäistä, vaikkei osaisikaan piirtää suoraa yhtälön perusteella. Mutta muut kansiksen kurssit, no

Lisätiedot

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Liite Kansallinen vaativuustaso / eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen taso Taso1 Tutkinnot, oppimäärät ja

Lisätiedot

STEP 1 Tilaa ajattelulle

STEP 1 Tilaa ajattelulle Työkalu, jonka avulla opettaja voi suunnitella ja toteuttaa systemaattista ajattelutaitojen opettamista STEP 1 Tilaa ajattelulle Susan Granlund Euran Kirkonkylän koulu ja Kirsi Urmson Rauman normaalikoulu

Lisätiedot

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013 http://www.wordle.net Opiskelijan ohje 1.9.2013 Opiskelijan ohje 2 (9) n käyttöohje tutkinnon suorittajalle Ohjeen sisältö TIEKEn tutkintoja hallinnoidaan ssa, jonka osoite on /tupa. Jokainen TIEKEn tutkintoa

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Kenguru 2010 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

LAUSELOGIIKKA (1) Sanalliset ilmaisut ovat usein epätarkkoja. On ilmaisuja, joista voidaan sanoa, että ne ovat tosia tai epätosia, mutta eivät molempia. Ilmaisuja, joihin voidaan liittää totuusarvoja (tosi,

Lisätiedot

74 cm - 89 cm ASENNUSOHJEET KOMPACT

74 cm - 89 cm ASENNUSOHJEET KOMPACT 74 cm - 89 cm Suomi ASENNUSOHJEET KOMPACT KOMPACT - www.arke.ws Ennenkuin ryhdyt asennustyöhön, pura portaiden kaikki osat pakkauksistaan. Aseta kaikki osat tilavalle alustalle ja tarkista osien lukumäärä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

WHOQOL BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI LYHYT VERSIO. Vain tutkijoiden sisäiseen käyttöön_ (Only for internal use for researchers).

WHOQOL BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI LYHYT VERSIO. Vain tutkijoiden sisäiseen käyttöön_ (Only for internal use for researchers). WHOQOL BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI LYHYT VERSIO Vain tutkijoiden sisäiseen käyttöön_ (Only for internal use for researchers). Kaavat eri ulottuvuuksien yhteispisteiden laskemiseen

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 30.5.2017 TEHTAÄVIEN RATKAISUT VASTAUSOHJEET 1. Koeaika on 2 tuntia (klo 12.00 14.00). Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 12.30. 2.

Lisätiedot

Nordea Tunnusluvut -sovelluksen käyttöönotto

Nordea Tunnusluvut -sovelluksen käyttöönotto 1/7 Nordea Tunnusluvut -sovelluksen käyttöönotto Käyttöönotto lyhyesti: 1. Lataa Tunnusluvut-sovellus mobiililaitteesi sovelluskaupasta. 2. Kun sovellus on ladattu, aloita tunnuslukusovelluksen käyttöönotto

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

Kenguru 2014 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste

Kenguru 2014 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä

Lisätiedot

Muistitko soittaa asiakkaallesi?

Muistitko soittaa asiakkaallesi? webcrm Finland 1 webcrm Finland Muistitko soittaa asiakkaallesi? Riippumatta siitä, oletko myyntipäällikkö, markkinoija vai työskenteletkö HR tehtävissä, voit käyttää CRM ratkaisua erilaisiin tarpeisiin.

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Ilmoitus oikeuksista

Ilmoitus oikeuksista Ilmoitus oikeuksista Tästä lehtisestä saat tärkeää tietoa oikeuksista, jotka sinulla on ollessasi Oikeuksilla tarkoitetaan tärkeitä vapauksia ja apua, jotka ovat lain mukaan saatavilla kaikille. Kun tiedät

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. heinäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0253 (COD) 10507/15 EF 134 ECON 575 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Asia: Euroopan

Lisätiedot

Sonera Neuvottelupalvelut Microsoft Office 365 -sisäänsoittopalvelu. Pikaopas

Sonera Neuvottelupalvelut Microsoft Office 365 -sisäänsoittopalvelu. Pikaopas Sonera Neuvottelupalvelut Microsoft Office 365 -sisäänsoittopalvelu Pikaopas Sisältö Johdanto... 2 Järjestelmävaatimukset... 2 Vinkkejä audioneuvottelutoiminnon käyttöön... 3 Audioneuvotteluasetukset...

Lisätiedot

BT-A51. Käyttöohje. KORVAKUUMEMITTARI Malli BT-A51

BT-A51. Käyttöohje. KORVAKUUMEMITTARI Malli BT-A51 BT-A51 Käyttöohje KORVAKUUMEMITTARI Malli BT-A51 JOHDANTO Hyvä käyttäjä, kiitos kun olet valinnut meidän tuotteemme. Lue käyttöohje huolellisesti ennen tuotteen käyttöä. Nämä ohjeet opastavat kuinka tuotetta

Lisätiedot

Perusmyyjästä supermyyjäksi

Perusmyyjästä supermyyjäksi Perusmyyjästä supermyyjäksi Sisällysluettelo ESIPUHE 1. Myynnin syvin olemus 1.1. Ihmisen ymmärrys ostamisen taustalla 1.2. Tunteiden ja järjen paradigma 1.3. Tunne vs. järkiostamisessa 1.4. Ihmisen ymmärrys

Lisätiedot

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Yksilötilaajan ohje. TIEKE www.tieke.fi

Yksilötilaajan ohje. TIEKE www.tieke.fi Yksilötilaajan ohje TIEKE Yksilötilaajan ohje 1 (9) Yksilötilaajan ohje in lyhyesti Olet tilaamassa ja tekemässä testiä, jossa arvioit omia tieto- ja viestintäteknisiä taitojasi. Tämä ohje auttaa sinua

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Asiakasmarkkinoinnin määritelmä

Asiakasmarkkinoinnin määritelmä Asiakasmarkkinoinnin määritelmä Markkinointi on asiakaslähtöinen ajattelu- ja toimintatapa, jonka avulla luodaan yrityksille kilpailuetua, tuodaan hyödykkeet markkinoille ostohalua synnyttäen ja rakennetaan

Lisätiedot

Raportointi: Vuoden 2015 tulokset

Raportointi: Vuoden 2015 tulokset Posti-ja logistiikka-alan unioni PAU ry JÄSENTUTKIMUS 2015/Yhteenvetoraportti 13.4.2015 Raportointi: Vuoden 2015 tulokset Jäsentutkimus Tutkimusprosessi ja rakenne Jäsentyytyväisyystutkimuksessa vastaajaa

Lisätiedot

T Johdatus käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen Kertausluento

T Johdatus käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen Kertausluento Käyttöliittymät t ja käytettävyys T-121.2100 Johdatus käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen Kertausluento 1.3.2006 Ohjeet Kirjoita oma nimesi vastauspaperiin Vain yksi vaihtoehto on oikein monivalintakysymyksissä

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

Asiakaspalautteen monikanavainen keräys ja analyysi (valmiin työn esittely)

Asiakaspalautteen monikanavainen keräys ja analyysi (valmiin työn esittely) Asiakaspalautteen monikanavainen keräys ja analyysi (valmiin työn esittely) Petteri Räty 28.4.2014 Ohjaaja: Prof. Harri Ehtamo Valvoja: Prof. Harri Ehtamo Kaikki oikeudet pidätetään. Esityksen sisältö

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Merkitse yhtä puuta kirjaimella x ja kirjoita yhtälöksi. Mikä tulee vastaukseksi? 3x + 2x = 5x + =

Merkitse yhtä puuta kirjaimella x ja kirjoita yhtälöksi. Mikä tulee vastaukseksi? 3x + 2x = 5x + = Mikä X? Esimerkki: Merkitse yhtä puuta kirjaimella ja kirjoita yhtälöksi. Mikä tulee vastaukseksi? 3 + 2 = 5 + = 5 + = 1. Merkitse yhtä päärynää kirjaimella ja kirjoita yhtälöksi? Mikä tulee vastaukseksi?

Lisätiedot

Kysymystyypit. Tentin kysymystyypit. Monivalinta

Kysymystyypit. Tentin kysymystyypit. Monivalinta Kysymystyypit Tentin kysymystyypit Monivalinta Tosi/Epätosi Lyhytvastaus Numeerinen kysymys Laskutehtävä Essee Yhdistämistehtävä Yhdistämistehtävä lyhytvastauksista Aukkotehtävät Matemaattinen monivalinta

Lisätiedot

Sisällys. 2 Aloittaminen. 4 Ominaisuudet esimiehet esimerkissä. 5 Työajan mobiilikirjaus

Sisällys. 2 Aloittaminen. 4 Ominaisuudet esimiehet esimerkissä. 5 Työajan mobiilikirjaus Sisällys 2 Aloittaminen 2 Ominaisuudet tuotantotyöntekijä esimerkissä 3 Ominaisuudet toimistotyöntekijä esimerkissä 4 Ominaisuudet esimiehet esimerkissä 5 Ominaisuudet pääkäyttäjänä 5 Työajan mobiilikirjaus

Lisätiedot

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon - Elikkä tuo kyseinen kohta löytyy omalta sivultasi oikeasta ylä-laidasta, kuten alla näkyvästä kuvasta näkyy. Sekä tuo kyseinen kohta näkyy luokkien sivuilla

Lisätiedot

yleisessä muodossa x y ax by c 0. 6p

yleisessä muodossa x y ax by c 0. 6p MAA..0 Muista kirjoittaa jokaiseen paperiin nimesi! Tee vastauspaperin yläreunaan pisteytysruudukko! Valitse kuusi tehtävää! Perustele vastauksesi välivaiheilla! Jussi Tyni Ratkaise: a) x x b) xy x 6y

Lisätiedot

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Oppitunti - Oppitunti rakentuu yleensä peräkkäisistä teksti- ja kysymyssivuista siten, että opiskelija tekstin luettuaan vastaa sitä koskevaan kysymykseen ja käy siten oppitunnin sivu sivulta läpi opettajan

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

A-osio. Ei laskinta! Laske kaikki tehtävät. MAOL-taulukkokirja saa olla käytössä. Maksimissaan tunti aikaa.

A-osio. Ei laskinta! Laske kaikki tehtävät. MAOL-taulukkokirja saa olla käytössä. Maksimissaan tunti aikaa. MAB2 koe Jussi Tyni Lue ohjeet huolellisesti! Muista, että välivaiheet perustelevat vastauksesi. Muista kirjoittaa konseptille nimesi ja tee pisteytysruudukko konseptin yläreunaan. A-osio. Ei laskinta!

Lisätiedot

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut: 1. Aloitus

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut:  1. Aloitus Opettajan ohje 1/2 Tentin luominen 1. Aloitus Kirjoita selaimen osoitekenttään: https://tenttiakvaario.it.helsinki.fi/hallinta/ Kirjautuminen tenttijärjestelmään tapahtuu syöttämällä yliopiston käyttäjätunnuksesi

Lisätiedot

1 Kannat ja kannanvaihto

1 Kannat ja kannanvaihto 1 Kannat ja kannanvaihto 1.1 Koordinaattivektori Oletetaan, että V on K-vektoriavaruus, jolla on kanta S = (v 1, v 2,..., v n ). Avaruuden V vektori v voidaan kirjoittaa kannan vektorien lineaarikombinaationa:

Lisätiedot

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Pika-asennusopas

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Pika-asennusopas Xerox Device Agent, XDA-Lite Pika-asennusopas XDA-Liten esittely XDA-Lite on ohjelmisto, jolla kerätään laitetietoja ja sen päätehtävänä on lähettää automaattisia mittarilukemia laskutuksen tarkkuuden

Lisätiedot

kertaa samat järjestykseen lukkarissa.

kertaa samat järjestykseen lukkarissa. Opetuksen toistuva varaus ryhmällee TY10S11 - Tästä tulee pitkä esimerkki, sillä pyrin nyt melko yksityiskohtaisesti kuvaamaan sen osion mikä syntyy tiedon hakemisesta vuosisuunnittelusta, sen tiedon kirjaamiseen

Lisätiedot

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle 1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle TrendyNailWraps kynsikalvot on valmistettu yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle joka on niin kestävä että sen päälle voidaan karhentamisen jälkeen

Lisätiedot

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen eportfolio Kyvyt.fi - palvelussa on Salpauksen ryhmä nimeltä AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI. Ryhmän jäsenenä saat käyttöösi suorittamiseen tarvittavat valmiit sivupohjat. Salpauksessa eportoliota käytetään

Lisätiedot

MAA9.2 2014 Jussi Tyni Lue ohjeet huolellisesti! Tee pisteytysruudukko konseptin yläkertaan. Muista kirjoittaa nimesi. Kysymyspaperin saa pitää.

MAA9.2 2014 Jussi Tyni Lue ohjeet huolellisesti! Tee pisteytysruudukko konseptin yläkertaan. Muista kirjoittaa nimesi. Kysymyspaperin saa pitää. MAA9. 014 Jussi Tyni Lue ohjeet huolellisesti! Tee pisteytysruudukko konseptin yläkertaan. Muista kirjoittaa nimesi. Kysymyspaperin saa pitää. A-OSIO: Ei saa käyttää laskinta. MAOL saa olla esillä. Maksimissaan

Lisätiedot

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto Tämän viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelman valintakokeen avulla Arvioidaan viestintävalmiuksia,

Lisätiedot

Moodle Kysymyspankki / Tenttiaktiviteetti / Arviointi. Jukka Kurttila

Moodle Kysymyspankki / Tenttiaktiviteetti / Arviointi. Jukka Kurttila Moodle Kysymyspankki / Tenttiaktiviteetti / Arviointi Jukka Kurttila Tenttiä voi käyttää esim. Harjaannuttaa oppilaita sähköiseen vastaamiseen rajatussa aikataulussa Verkkotenttejä / kokeita Tenttejä /

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän.

Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän. Pikaopas SUOMI Yleisohje Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän. Kamera Edestä Takaa 1 Zoom-säädin 2 Laukaisin 3 Salama 4 [ON/OFF] (Virta) 5 Etuvalo 6 Linssi 7 Mikrofoni 8 [

Lisätiedot

Solve laskutus Sivu 1

Solve laskutus Sivu 1 Solve laskutus Sivu 1 Solve ja Osuuspankkien Kultalinkki ohjelman asetukset Ennen asetusten tekoa tulee koneelle olla asennettuna sekä Solve että Kultalinkki -ohjelmat. Perusta ensin Kultalinkkiin yritykset

Lisätiedot

EDMODO. -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO

EDMODO. -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO EDMODO -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO HUOM! Edmodo kehittyy koko ajan, seuraavat ohjeet voivat olla jo päivityksen tarpeessa. 1 Sisällysluettelo Rekisteröityminen

Lisätiedot

Nettipassitus, tunnistetun käyttäjän toiminnot

Nettipassitus, tunnistetun käyttäjän toiminnot Tullihallitus Ulkomaankauppaosasto 17.8.2007 OHJE 1(7) Nettipassitus, tunnistetun käyttäjän toiminnot Tullin nettipassitus-ohjelmasta otetaan elokuun lopussa 2007 käyttöön uusi versio, jossa aiempia ilmoituksia

Lisätiedot

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä 30-60 minuuttia ryhmätöinä tai yksin, Harjoituslomakkeet ja kynät voi suorittaa osissa Tavoitteet Pohtia, minkälaisia ominaisuuksia ja taitoja omassa

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015

VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015 VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015 1 / 6 Yleisosio Valtakunnallisen valintaperustesuosituksen yleisosio löytyy täältä (linkki). Alakohtainen suositus: tekniikan ammattikorkeakoulututkinnot (päivätoteutukset)

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi Rules of Coerceo by Coerceo Company Finnish translation by Janne Henriksson SÄÄNNÖT Language: English / Suomi Tekijänoikeus Mitään tämän dokumentin osaa ei saa jäljentää, kopioida tai välittää missään

Lisätiedot

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi) Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 NIMI RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina.

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina. TrendyNailWraps kynsikalvot on valmis- tettu Yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle, joka on niin kestävä että sen pintaa voidaan karhentaa. TrendyNailWraps kynsikalvojen päälle voidaan laittaa

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE. AMMATIKKA top 17.11.2005. 2. asteen ammatillisen koulutuksen kaikkien alojen yhteinen matematiikka kilpailu. Oppilaitos:.

MATEMATIIKAN KOE. AMMATIKKA top 17.11.2005. 2. asteen ammatillisen koulutuksen kaikkien alojen yhteinen matematiikka kilpailu. Oppilaitos:. AMMATIKKA top 17.11.005 MATEMATIIKAN KOE. asteen ammatillisen koulutuksen kaikkien alojen yhteinen matematiikka kilpailu Nimi: Oppilaitos:. Koulutusala:... Luokka:.. Sarjat: MERKITSE OMA SARJA 1. Tekniikka

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 13 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Tulevaisuuden tietojärjestelmien laatu on elämänlaatua. Esko Hannula 20.10.2011

Tulevaisuuden tietojärjestelmien laatu on elämänlaatua. Esko Hannula 20.10.2011 Tulevaisuuden tietojärjestelmien laatu on elämänlaatua Esko Hannula 20.10.2011 Korpisen suku on netissä Pertti-vaari kylässä katsomassa Liinun uutta koiraa. Minna-äiti työmatkalla Bostonissa Mirja-mummi

Lisätiedot