OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA TUTKIMUKSIA TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN JULKAISUJA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA TUTKIMUKSIA TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN JULKAISUJA"

Transkriptio

1 OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA TUTKIMUKSIA TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN JULKAISUJA SYKSY 2010

2 LASTENSUOJELUTYÖ Lastensuojelulain yksi perusperiaate on osallisuuden vahvistaminen, mikä tarkoittaa muun muassa lapsen mielipiteen selvittämistä ja hänen kuulemistaan lastensuojelun päätöksenteossa. Lasten ja nuorten entistä laajempi osallisuus omaan yhteisöön ja yhteiskuntaan tuo lisää haasteita ja työtehtäviä lastensuojelun toimijoille. Eeva Timonen-Kallio UMBRELLA-TYÖKIRJA Itsenäisen elämän ABC Umbrella-työkirjamenetelmä on lastenkodissa työskentelevien työntekijöiden kehittämä ammatillinen menetelmä, joka sisältää lastenkodin omaohjaajatyön keskeiset tavoitteet ja työtehtävät. Työkirjamenetelmällä on erityisesti haluttu vahvistaa lapsen ja omaohjaajan välistä suhdetta sekä tuoda lapsen ääni kuuluviin hänen omassa elämässään. Umbrellan 2. uudistettuun painokseen on päivitetty käsikirjaa, lisätty työkirjasivuja sekä uudistettu ulkoasua käyttäjiltä saatujen kommenttien ja kokemusten pohjalta. Työkirjamenetelmä on tarkoitettu ensisijaisesti lastensuojelun sijaishuollon hoito-, kasvatus- ja ohjaustyöhön, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muualla lasten ja nuorten kanssa tehtävässä työssä. Umbrella-työkirja ja käsikirja soveltuvat myös oppimateriaaliksi sosiaalialan opiskelijoille. oppimateriaaleja 50, 2010, Työkirja 174 s. + käsikirja 40 s. ISBN Tilaa: 115 (sis.alv 9 %)

3 Ilona Tanskanen & Eeva Timonen-Kallio (toim.) LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN TUKEMINEN LASTENSUOJELUTYÖSSÄ Teos sisältää osallisuutta käsitteleviä asiantuntija-artikkeleita, lastensuojelun tukipalvelun ja perhetyön, yhteisökokouksen, lastenkotiin kotiutumisen ja muiden työmenetelmien dokumentointeja sekä osallistavan työotteen kuvauksia. Turun ammattikorkeakoulun sosionomi- ja erikoistumisopintojen opiskelijat ovat tehneet teok- sen sisältämät työkäytäntöjen dokumentoinnit opinnäytetöissään ja kehittämistehtävissään yhteistyössä lastensuojelun työyhteisöjen ja työntekijöiden kanssa. Dokumentointeihin on sisällytetty kuvaukset niistä välineistä ja menetelmistä, joilla lapsen osallisuutta toteutetaan ja vahvistetaan. Teos on tehty oppikirjaksi sosiaalialan opiskelijoille sekä tueksi lastensuojelutyön tekijöille. oppimateriaaleja , 132 sivua ISBN SAATAVANA MYÖS Ilona Tanskanen & Eeva Timonen-Kallio (toim.) LASTENSUOJELUN HYVÄT TYÖKÄYTÄNNÖT Teos sisältää asiantuntija-artikkeleita sekä ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön, avohuollon tukihenkilötyön, sijaishuollon ja jälkihuollon hyvien työkäytäntöjen dokumentointeja, kuvauksia. Turun AMK:n sosionomiopiskelijat ovat tehneet dokumentoinnit opinnäytetöissään yhteistyössä lastensuojelun työyhteisöjen ja työntekijöiden kanssa. Dokumentoinnissa on hyödynnetty Stakesin arviointimallia. Teos on tarkoitettu oppikirjaksi sosiaalialan opiskelijalle sekä tueksi lastensuojelutyön tekijälle. oppimateriaaleja 44, 2009, 123 sivua ISBN

4 Kai Reikko, Kari Salonen & Ilkka Uusitalo PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Lähijohtajuus sosiaali- ja terveysalalla Millaista on lähijohtajan työ tänä päivänä sosiaali- ja terveysalan organisaatioissa? Mitä työstään ajattelevat lähijohtajat itse? Entä ylempi johto? Tutkimus perustuu noin kolmenkymmenen sosiaalija terveysalalla toimivan lähi- ja keskijohdon näkemyksiin lähijohtajan työstä. Sisällössä kuvataan lähijohtajien tehtäväkenttiä, lähijohtajan työhön ja osaamiseen kohdistuvia odotuksia sekä näkemyksiä johtajuudesta. Tutkimus tarjoaa monitieteellisyyteen ja empiiriseen aineistoon perustuvia näkökulmia lähijohtajuudesta. Raportti on suunnattu sosiaali- ja terveysalan organisaatioille ja niissä työskenteleville lähijohtajille sekä alan kouluttajille ja opiskelijoille. Sitä voidaan käyttää myös oppikirjana ja oheismateriaalina muun muassa ammattikorkeakoulujen tutkintoon johtavassa koulutuksessa, ylemmässä ammattikorkeakouluopetuksessa ja täydennyskoulutuksessa. tutkimuksia 31, 2010, 92 sivua ISBN Lataa ilmaiseksi: Miia Tuominen VALMIINA VANHEMMUUTEEN Perhevalmennuksen kehittäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa Turkulaisen perhevalmennuksen nykytilaa kartoittaneen Valmiina vanhemmuuteen -kehittämishankkeen tuloksena syntyi uudistettu perhevalmennuksen malli Turun sosiaali- ja terveystoimen äitiysneuvoloiden käyttöön. Julkaisu perustuu kirjoittajan Turun AMK:n ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyöhön. tutkimuksia 30, 2009, 132 sivua ISBN Lataa ilmaiseksi:

5 Liisa Kosonen, Vappu Syrjälä & Ritva Laaksonen-Heikkilä (toim.) SAUMATONTA TERVEYSOSAAMISTA VARSINAIS-SUOMESSA Verkko-opetus täydennyskoulutuksen välineenä Leena Hakkarainen IMPRO SOI! Improvisoinnista iloa ja osaamista soitonopiskeluun Saumatonta terveysosaamista Varsinais-Suomessa (Saumattomat) -hankkeessa kehitettiin terveydenhuollon ammattihenkilöstön osaamista verkkokoulutuksen avulla. Artikkelijulkaisussa tarkastellaan hankkeessa toteutunutta verkkokoulutuksen kehittämisprosessia eri näkökulmista. Kirjoittajien tavoitteena on tuoda esiin työelämälähtöisen kehittämistoiminnan monimuotoisuus. Saumattomat-hankkeen lopputuloksena syntyi Hoitoreitit tutuksi -verkkokoulutuspaketti, joka tarjoaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstölle mahdollisuuden täydennyskoulutukseen verkkooppimisympäristössä. Improvisointi on noussut ajankohtaiseksi teemaksi soitonopetuksessa. Moni opettaja kokee kuitenkin improvisoinnin opettamisen hankalaksi. Kuinka ylittää improvisointiopetuksen aloittamisen kynnys, kun aihetta ei ole käsitelty ammattiopinnoissa eikä omaa improvisointikokemusta ehkä juurikaan ole? Improvisointiin liittyy usein lukkoja sekä huonommuuden ja osaamattomuuden tunteita. Tämän oppimateriaalin lähtökohtana on, että improvisoidessa ei tarvitse osata soittaa hienosti, ei tarvitse soittaa sääntöjen mukaan, eikä tarvitse kuulostaa hyvältä. Tämä lähtökohta auttaa pääsemään esteiden yli ja mahdollistaa myöhemmin sääntöjen mukaan improvisoinnin, jos se on tavoitteena. Esimerkit ovat huilunsoiton parista, mutta ne ovat hyvin sovellettavissa muidenkin soittimien opetukseen. Julkaisu perustuu musiikkiterapian erikoistumisopintojen opinnäytetyöhön. raportteja 93, 2010, 112 sivua ISBN Lataa ilmaiseksi: turkuamk.fi Oppimateriaali sisältää kirjoittajan kokemuksia ja konkreettisia esimerkkejä improvisoinnin toteuttamisesta soittotunneilla. oppimateriaaleja 48, 2009, 45 s. ISBN Tilaa: 18 (sis. alv 9 %)

6 Liisa Kairisto-Mertanen, Heli Kanerva-Lehto & Taru Penttilä (toim.) KOHTI INNOVAATIO- PEDAGOGIIKKAA Uusi lähestymistapa ammattikorkeakoulujen opetukseen ja oppimiseen Artikkelikokoelmassa kuvataan Turun AMK:n lähestymistapaa innovaatiopedagogiikka-käsitteeseen. Innovaatiopedagogiikka määrittelee uudella tavalla kuinka tietoa omaksutaan, tuotetaan ja käytetään siten, että saadaan aikaan innovaatioita. Julkaisun tavoitteena on keskustella innovaatiopedagogiikan määritelmästä ammattikorkeakoulukontekstissa ja luoda yhteistä käsitteistöä. Innovaatiopedagogiikkaan pohjautuvia hyviä käytänteitä ja sovelluksia opetuksessa ja oppimisessa esitellään Tekniikka, ympäristö ja talous -tulosalueen esimerkkien avulla. Teoksen toivotaan herättävän keskustelua ja saavan aikaan tutkimusta innovaatiopedagogiikan edelleen kehittämiseksi, jotta ammattikorkeakoulujen tuottama osaaminen pysyy kilpailukykyisenä myös kansainvälisesti. Julkaisu on suunnattu ensisijaisesti ammattikorkeakoulujen henkilöstölle sekä ammattikorkeakoulutoiminnan kehittäjille, suunnittelijoille ja päättäjille. raportteja 92, 2009, 118 sivua ISBN Lataa ilmaiseksi: turkuamk.fi Jukka Latokylä SEUDULLINEN RAKENNUSVALVONTA TURUN ALUEELLA Laki kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta velvoittaa kuntia luomaan edellytyksiä yhteistyölle yli kuntarajojen. Julkaisussa tarkastellaan laajempien rakennusvalvonta-alueiden muodostamista rakennemallien avulla. Selvitys tarjoaa myös tukea seudullisen yhteistyön suunnitteluun ja käynnistämiseen liittyvään päätöksentekoon. Julkaisu perustuu kirjoittajan Turun AMK:n ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyöhön. raportteja 83, 2009, 62 sivua ISBN Lataa ilmaiseksi:

7 Jouko Lehtonen (ed.) UNDERPINNING Nordic Practice Underpinning of foundations is one of the most rapidly growing areas of refi t both in Finland as well as internationally. Throughout time, cities and villages have been founded at waterside locations: by seas, lakes and, very often, on river deltas. Geologically, the ground soil at waterside locations compresses easily under heavy loads. Other reasons include the need for more bearing capacity, for example, when the load on the upper structures increases, or the need for further reinforcement for instance, to protect buildings from earthquakes. Underpinning is designed as a textbook for polytechnics and universities, but it is equally suitable for real estate owners, engineers and constructors with an interest in underpinning. The authors represent the top tier of underpinning experts in Finland. Course Material from Turku University of Applied Sciences 46, 2009, 75 pages ISBN Order: 35 (incl. vat 9 %) + shipping Linda Hägerstrand IDEAKIRJA MAINONNAN SUUNNITTELIJOILLE Onnistuneen mainonnan taustalla on hyvä idea. Aina sellaisen keksiminen ei kuitenkaan ole helppoa, jos ajatukset junnaavat paikoillaan eikä mitään käyttökelpoista tunnu syntyvän. Tähän ongelmaan Ideakirja tarjoaa ratkaisuja. Yli 50 veikeän kuvituksen höystämää ideointivinkkiä houkuttelee työhön vastahakoisenkin mielikuvituksen. Helppolukuinen kirja tarjoaa myös oivaltavia havaintoja ideointiprosessista sekä esimerkkejä toimivista mainoksista. Se on suunnattu mainosalan opiskelijoille ja mainonnan suunnittelijoille ja sopii myös muille alasta kiinnostuneille. Ideakirja perustuu Taideakatemian mainonnan suunnittelun koulutuksesta valmistuneen Linda Hägerstrandin opinnäytetyöhön. Kuvitus ja taitto ovat samassa koulutuksessa opiskelevan Markus Toivasen käsialaa. oppimateriaaleja , 69 sivua ISBN

8 TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN JULKAISUTOIMINTA Joukahaisenkatu 3 A, Turku puh. (02) Tilaukset julkaisumyynti@turkuamk.fi Lataa ilmaiseksi

Lataa Saumatonta terveysosaamista Varsinais-Suomessa. Lataa

Lataa Saumatonta terveysosaamista Varsinais-Suomessa. Lataa Lataa Saumatonta terveysosaamista Varsinais-Suomessa Lataa ISBN: 9789522161253 Sivumäärä: 112 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 12.54 Mb Saumatonta terveysosaamista Varsinais-Suomessa (Saumattomat) -hankkeessa

Lisätiedot

Itsenäisen elämän ABC TYÖKIRJA

Itsenäisen elämän ABC TYÖKIRJA Itsenäisen elämän ABC TYÖKIRJA Umbrella-työkirjamenetelmä Umbrella-työkirjamenetelmän tavoitteena on kartoittaa lapsen ja nuoren henkilöhistoriaa sekä kasvun ja oppimisen tarpeita. Lisäksi tavoitteena

Lisätiedot

OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA TUTKIMUKSIA TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN. julkaisuja. oppimateriaaleja

OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA TUTKIMUKSIA TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN. julkaisuja. oppimateriaaleja OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA TUTKIMUKSIA TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN julkaisuja oppimateriaaleja Ilona Tanskanen & Eeva Timonen-Kallio (toim.) Lastensuojelun hyvät työkäytännöt Lastensuojelutyö

Lisätiedot

Lataa Green Care - hyvinvointia pohjoisen luonnosta. Lataa

Lataa Green Care - hyvinvointia pohjoisen luonnosta. Lataa Lataa Green Care - hyvinvointia pohjoisen luonnosta Lataa ISBN: 9789525923254 Sivumäärä: 108 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 28.34 Mb Julkaisu osallistuu ajankohtaiseen keskusteluun luontoon ja maaseutuun

Lisätiedot

Rural Studies -yliopistoverkoston vuosikymmen 2002-2012

Rural Studies -yliopistoverkoston vuosikymmen 2002-2012 Rural Studies -yliopistoverkoston vuosikymmen 2002-2012 Torsti Hyyryläinen & Vesa Rouhiainen & Eeva Uusitalo Rural Studies -yliopistoverkoston 10-vuotisjuhlaseminaari Helsingin yliopiston Runeberg-sali

Lisätiedot

Lataa Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria - Merja Mäkisalo- Ropponen. Lataa

Lataa Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria - Merja Mäkisalo- Ropponen. Lataa Lataa Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria - Merja Mäkisalo- Ropponen Lataa Kirjailija: Merja Mäkisalo-Ropponen ISBN: 9789526799544 Sivumäärä: 238 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.74 Mb Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Lataa Lapsen kaltoinkohtelu. Lataa

Lataa Lapsen kaltoinkohtelu. Lataa Lataa Lapsen kaltoinkohtelu Lataa ISBN: 9789516563940 Sivumäärä: 323 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.16 Mb Suureen tarpeeseen tulevan Lapsen kaltoinkohtelu -teoksen toinen, täysin uudistettu painos on

Lisätiedot

National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007

National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007 National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007 Chapter 2.4 Jukka Räisä 1 WATER PIPES PLACEMENT 2.4.1 Regulation Water pipe and its

Lisätiedot

OSKU. Osallisuutta asiakkuuteen kuntouttavassa 1.4.2011 31.3.2013

OSKU. Osallisuutta asiakkuuteen kuntouttavassa 1.4.2011 31.3.2013 OSKU Osallisuutta asiakkuuteen kuntouttavassa työtoiminnassa projekti 1.4.2011 31.3.2013 OSKUssa khi kehitetään uusia kuntouttavan työtoiminnan menetelmiä ja osaamista ja moniasiantuntijuuteen perustuvaa

Lisätiedot

Milloin. kannattaa paaluttaa? Väitöstutkimus. Turun perustustenvahvistuksesta

Milloin. kannattaa paaluttaa? Väitöstutkimus. Turun perustustenvahvistuksesta Milloin kannattaa paaluttaa? Väitöstutkimus Turun perustustenvahvistuksesta Jouko Lehtonen 26.1.2012 Perustustenvahvistushanke; rakennuttajan näkökulmia tekniikkaan, talouteen ja projektinhallintaan Underpinning

Lisätiedot

Lataa Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia. Lataa

Lataa Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia. Lataa Lataa Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia Lataa ISBN: 9789516562646 Sivumäärä: 1136 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.52 Mb Kirjan neljännen painoksen sisältö on kauttaaltaan uudistettu ja ajantasaistettu.

Lisätiedot

Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt?

Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt? Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt? Anna-Mari Rosenlöf, projektipäällikkö Kuva: Itä-Suomen Hyvinvointivoimala, JiiPee Photography, 2016. Taiteesta ja kulttuurista

Lisätiedot

Lataa Johda näyttö käyttöön hoitotyössä. Lataa

Lataa Johda näyttö käyttöön hoitotyössä. Lataa Lataa Johda näyttö käyttöön hoitotyössä Lataa ISBN: 9789518944549 Sivumäärä: 160 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.17 Mb Näyttöön perustuvan toiminnan tarkoituksena on vahvistaa vaikuttavia kustannustehokkaita

Lisätiedot

TKI ja YAMK. tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiovaikuttajaksi

TKI ja YAMK. tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiovaikuttajaksi TKI ja YAMK tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiovaikuttajaksi 10.3.2016 YAMK koulutusvastaava Katja Heikkinen, TtT, sh Sisällys Johdatus MyAMK TKI kolmikanta Mentorointi OKM hankkeesta Yhteenveto TKI YAMK

Lisätiedot

Lataa Terveys ja johtaminen. Lataa

Lataa Terveys ja johtaminen. Lataa Lataa Terveys ja johtaminen Lataa ISBN: 9789510279380 Sivumäärä: 427 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.62 Mb Teoksessa kartoitetaan seikkaperäisesti terveydenhuollon johtamisen haasteita. Artikkeleissa

Lisätiedot

Lataa Ihotaudit. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Ihotaudit Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi

Lataa Ihotaudit. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Ihotaudit Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi Lataa Ihotaudit Lataa ISBN: 9789516563513 Sivumäärä: 334 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 39.09 Mb Ihotaudit-kirjan toinen uudistettu painos sisältää käytännön ihotautiopin keskeisen osan. Teos on tarkoitettu

Lisätiedot

SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013

SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013 SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013 Koulutuksen kohderyhmänä on käytännön opettajina ja ohjaajina toimivat sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat (sosionomi ja sosionomi ylempi

Lisätiedot

OULUN SEUDUN LASTENSUOJELUN KEHITTÄMISYKSIKKÖ

OULUN SEUDUN LASTENSUOJELUN KEHITTÄMISYKSIKKÖ OULUN SEUDUN LASTENSUOJELUN KEHITTÄMISYKSIKKÖ Väliraportti 1/2008 Syksy 2007 Ohjausryhmä 4.2.2008 HANKESUUNNITELMAN TAVOITTEET Lastensuojeluperheiden palveluiden kehittäminen ja laadun parantaminen vahvistamalla

Lisätiedot

SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013

SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013 SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013 Koulutuksen kohderyhmänä ovat käytännön opettajina ja ohjaajina toimivat sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat (sosionomi ja sosionomi ylempi

Lisätiedot

Virtuaaliamk liikkuvuus Case Turun AMK Yhteyshenkilöpäivät 5.2.2008 - Juha Knuuttila

Virtuaaliamk liikkuvuus Case Turun AMK Yhteyshenkilöpäivät 5.2.2008 - Juha Knuuttila Virtuaaliamk liikkuvuus Case Turun AMK Yhteyshenkilöpäivät 5.2.2008 - Juha Knuuttila Liikkuvuus tavoite vai keino? Kokemuksia liikkuvuuden edistämisestä -2006 Kokemuksia liikkuvuuden edistämisestä 2007

Lisätiedot

How can university education answer to local needs?

How can university education answer to local needs? DEVELOPING THE TRAINING OF COMMUNITY HEALTH NURSES HUMAN RIGHT BASED APPROACH IN THE CARE OF ELDERLY IN SWAZILAND North-South-South Intensive Program in Uniswa 22.2 5.3.2010 How can university education

Lisätiedot

BENCHMARKINGISTAKO HYÖTYÄ OPINNÄYTETYÖHÖN JA OHJAUKSEEN? Lahden tiedepäivä 10.11.2015 Päivikki Lahtinen

BENCHMARKINGISTAKO HYÖTYÄ OPINNÄYTETYÖHÖN JA OHJAUKSEEN? Lahden tiedepäivä 10.11.2015 Päivikki Lahtinen BENCHMARKINGISTAKO HYÖTYÄ OPINNÄYTETYÖHÖN JA OHJAUKSEEN? Lahden tiedepäivä 10.11.2015 Päivikki Lahtinen Ontti hanke, jonka virallinen nimi oli : Työelämän ja ammattikorkeakoulun yhteistyön kehittäminen

Lisätiedot

Hyvät käytännöt opetuksen ja TKI:n integroinnista kansainvälisestä näkökulmasta

Hyvät käytännöt opetuksen ja TKI:n integroinnista kansainvälisestä näkökulmasta 1 Hyvät käytännöt opetuksen ja TKI:n integroinnista kansainvälisestä näkökulmasta Timo Ahonen, FUAS/Lahden ammattikorkeakoulu Martti Komulainen, Turun ammattikorkeakoulu Tero Uusitalo, Laurea-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Onko hanketyön tuloksista eväitä opetukseen terveysalalla?

Onko hanketyön tuloksista eväitä opetukseen terveysalalla? Onko hanketyön tuloksista eväitä opetukseen terveysalalla? Kommenttipuheenvuoro viljelijälämpöyrittäjien työturvallisuusseminaarissa 10.11.2008 KT, tth, Ritva Kuoppamäki Terveiset SeAMK Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen Foorumin tavoitteet, osallistujat ja kohderyhmä 0 Foorumiin kutsuttiin sosiaaliohjaajia ja kaikkia sosiaaliohjauksen kehittämisestä kiinnostuneita, myös kouluttajia. 0 Kutsun mukaan tavoitteena oli kokoontua

Lisätiedot

Lataa Anestesiologian ja tehohoidon perusteet. Lataa

Lataa Anestesiologian ja tehohoidon perusteet. Lataa Lataa Anestesiologian ja tehohoidon perusteet Lataa ISBN: 9789516565425 Sivumäärä: 190 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 38.30 Mb Kirja sisältää tärkeimmät anestesiaan sekä teho-, ensi- ja kivun hoitoon liittyvät

Lisätiedot

Lataa Vastauksia terveysalan oppimishaasteisiin 3. Lataa

Lataa Vastauksia terveysalan oppimishaasteisiin 3. Lataa Lataa Vastauksia terveysalan oppimishaasteisiin 3 Lataa ISBN: 9789522160706 Sivumäärä: 136 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 14.09 Mb Vastauksia terveysalan oppimishaasteisiin -sarjan artikkeleissa kuvataan

Lisätiedot

Sosionomi (AMK) osaaminen alan työkentillä -hanke

Sosionomi (AMK) osaaminen alan työkentillä -hanke Sosionomi (AMK) osaaminen alan työkentillä -hanke Hankkeen tavoitteet On määritellä sosiaalialan ammattikorkeakoulutuksen tuottama työmarkkinoiden tulevaisuuden tarpeita vastaava osaaminen. Projektissa

Lisätiedot

Tieto ja viestintätekniikan käyttö ja paikka seudullisessa sosiaalipäivystyksessä

Tieto ja viestintätekniikan käyttö ja paikka seudullisessa sosiaalipäivystyksessä Tieto ja viestintätekniikan käyttö ja paikka seudullisessa sosiaalipäivystyksessä SeutuSOS tutkimushankkeen havaintoja ja tuloksia Räsänen Tampereen yliopisto VALTAKUNNALLISET SOSIAALIPÄIVYSTYSPÄIVÄT Tampere

Lisätiedot

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43 OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t) SUKUNIMI, Etunimi ISOVIITA, Ilari LEHTONEN, Joni PELTOKANGAS, Johanna Työn nimi Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä 43 Luottamuksellisuus ( ) saakka Päivämäärä 12.08.2010

Lisätiedot

Lataa Farmakognosia. Lataa

Lataa Farmakognosia. Lataa Lataa Farmakognosia Lataa ISBN: 9789524952767 Sivumäärä: 363 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.59 Mb Farmakognosian 3. uusittu laitos käsittelee oppialaansa sen nykyisen kehitystason ja uuden lääkeainelainsäädännön

Lisätiedot

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö Kätilö (AMK) Opintojen kesto nuorisokoulutuksessa on 4,5 vuotta ja laajuus

Lisätiedot

MAMU UUTISKIRJE. Uusia julkaisuja. Finn Lectura: Suomen mestari 1 CD. Näytekirjapyynnöt

MAMU UUTISKIRJE. Uusia julkaisuja. Finn Lectura: Suomen mestari 1 CD. Näytekirjapyynnöt MAMU UUTISKIRJE 25.5. 20 1 0 nu mero 3 Turun Opetuspalvelukeskus, Käsityöläiskatu 1, 20101, Turku Toimittaja: Edina Bálint-Pesonen Tässä numerossa Uusia julkaisuja 1 Koulutukset 2 Tapahtumat 4 Uusia julkaisuja

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa. Teemu Rantanen 7.3.2012

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa. Teemu Rantanen 7.3.2012 Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa Teemu Rantanen 7.3.2012 Taustaa YAMK-tutkinto edelleen kohtuullisen uusi ja paikoin heikosti tunnettu > Tarvitaan myös tutkimustietoa

Lisätiedot

Lataa Paikka elämässä - Marja-Liisa Vaara. Lataa

Lataa Paikka elämässä - Marja-Liisa Vaara. Lataa Lataa Paikka elämässä - Marja-Liisa Vaara Lataa Kirjailija: Marja-Liisa Vaara ISBN: 9789526721200 Sivumäärä: 47 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 21.01 Mb Vanhempien yllätykseksi heille syntyi poika, jolla

Lisätiedot

Lataa Dementoituvan ihmisen kuntoutuksen lupaus. Lataa

Lataa Dementoituvan ihmisen kuntoutuksen lupaus. Lataa Lataa Dementoituvan ihmisen kuntoutuksen lupaus Lataa ISBN: 9789512651221 Sivumäärä: 124 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.30 Mb Uusinta tietoa muistihäiriö- ja dementiaoireisten ihmisten kuntoutuksen

Lisätiedot

Globaali vastuu Diakin strategiassa ja käytännössä. Rehtori Jorma Niemelä Korkeakoulujen kv. asioiden kevätpäivät Tampere 12.5.

Globaali vastuu Diakin strategiassa ja käytännössä. Rehtori Jorma Niemelä Korkeakoulujen kv. asioiden kevätpäivät Tampere 12.5. Globaali vastuu Diakin strategiassa ja käytännössä Rehtori Jorma Niemelä Korkeakoulujen kv. asioiden kevätpäivät Tampere Mikä Diakonia-ammattikorkeakoulu? Osa eurooppalaisten diakonia-alan korkeakoulujen

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen ja koulun erityishenkilöstön työpaja

Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen ja koulun erityishenkilöstön työpaja 1 Onnistunut työ tekee hyvää: Akaan kaupungin lasten, nuorten ja perheiden palvelujen sekä henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämishanke 2014-2016. Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen

Lisätiedot

Lataa Vastasyntyneiden tehohoito. Lataa

Lataa Vastasyntyneiden tehohoito. Lataa Lataa Vastasyntyneiden tehohoito Lataa ISBN: 9789516564206 Sivumäärä: 400 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 25.88 Mb "Opas sisältää toimenpide-, lääkitys- ja hoito-ohjeetvastasyntyneiden hätätilanteisiin

Lisätiedot

Lataa Savuton tuki - Anne Puuronen. Lataa

Lataa Savuton tuki - Anne Puuronen. Lataa Lataa Savuton tuki - Anne Puuronen Lataa Kirjailija: Anne Puuronen ISBN: 9789527175262 Sivumäärä: 189 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 35.20 Mb Tupakkatuotteet ovat Suomessa suurin yksittäinen elintapoihin

Lisätiedot

Lataa Cognitive Function in Opioid Substitution Treated Patiens - Pekka Rapeli. Lataa

Lataa Cognitive Function in Opioid Substitution Treated Patiens - Pekka Rapeli. Lataa Lataa Cognitive Function in Opioid Substitution Treated Patiens - Pekka Rapeli Lataa Kirjailija: Pekka Rapeli ISBN: 9789523022232 Sivumäärä: 173 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 11.54 Mb Opioid substitution

Lisätiedot

Lataa Olen ammatiltani lähihoitaja. Lataa

Lataa Olen ammatiltani lähihoitaja. Lataa Lataa Olen ammatiltani lähihoitaja Lataa ISBN: 9789516076877 Sivumäärä: 191 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 17.90 Mb Tämä kirja on sekä SuPer-liiton 60-vuotisjuhlakirja että kunnian osoitus lähihoitajille,

Lisätiedot

INFORMAATIOLUKUTAITO OPETUSSUUNNITELMISSA SeAMK:ssa

INFORMAATIOLUKUTAITO OPETUSSUUNNITELMISSA SeAMK:ssa INFORMAATIOLUKUTAITO OPETUSSUUNNITELMISSA SeAMK:ssa - sitkeyttä, suunnittelua ja sopivasti sattumaa Kohti Jupiteria? IL-OPSiin / Tieteiden talo Informaatikko Leena Elenius Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Lataa Ensihoidon perusteet. Lataa

Lataa Ensihoidon perusteet. Lataa Lataa Ensihoidon perusteet Lataa ISBN: 9789516581739 Sivumäärä: 432 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 30.91 Mb "Ensihoidon perusteet" -teos tarjoaa alan perustiedot ensihoidon opintoja aloittavalle pelastajalle,

Lisätiedot

Lataa Ikääntyneen ravitsemus ja erityisruokavaliot. Lataa

Lataa Ikääntyneen ravitsemus ja erityisruokavaliot. Lataa Lataa Ikääntyneen ravitsemus ja erityisruokavaliot Lataa ISBN: 9789529524259 Sivumäärä: 118 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.12 Mb Kirjassa tarkastellaan pääasiassa sitä ikääntymisen vaihetta, jolloin

Lisätiedot

Lähisuhde- ja perheväkivallan. ehkäiseminen 2004 2007. Esitteitä 2004:9

Lähisuhde- ja perheväkivallan. ehkäiseminen 2004 2007. Esitteitä 2004:9 Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäiseminen 2004 2007 Esitteitä 2004:9 Turvallisuus on perusoikeus Turvallisuus on jokaisen perusoikeus ja hyvinvoinnin perusta. Väkivalta murentaa tätä turvallisuutta. Lisäksi

Lisätiedot

Lataa Kehittyvä kotihoito - Eija-Riitta Ikonen. Lataa

Lataa Kehittyvä kotihoito - Eija-Riitta Ikonen. Lataa Lataa Kehittyvä kotihoito - Eija-Riitta Ikonen Lataa Kirjailija: Eija-Riitta Ikonen ISBN: 9789513766054 Sivumäärä: 284 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 14.99 Mb Kehittyvä kotihoito -kirjassa esitellään kotihoidon

Lisätiedot

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamisen haasteita Oppimistulosten heikkeneminen Valtion talouden tasapainottaminen, julkisten menojen

Lisätiedot

Lataa Lähihoitajana yhteiskunnassa - Sirpa Pursiainen. Lataa

Lataa Lähihoitajana yhteiskunnassa - Sirpa Pursiainen. Lataa Lataa Lähihoitajana yhteiskunnassa - Sirpa Pursiainen Lataa Kirjailija: Sirpa Pursiainen ISBN: 9789513766245 Sivumäärä: 464 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 30.32 Mb Lähihoitajana yhteiskunnassa on tärkeä

Lisätiedot

Sosiaalityön koulutuksen näkymät suhteessa alan muutokseen ja koulutustarpeisiin. Anneli Pohjola Kevätseminaari Kangasala 20.5.

Sosiaalityön koulutuksen näkymät suhteessa alan muutokseen ja koulutustarpeisiin. Anneli Pohjola Kevätseminaari Kangasala 20.5. Sosiaalityön koulutuksen näkymät suhteessa alan muutokseen ja koulutustarpeisiin Anneli Pohjola Kevätseminaari Kangasala 20.5.2013 Paineita - Riittävä koulutuksen määrä ikuinen kysymys? - Aloituspaikkojen

Lisätiedot

Tavoitteena innovatiivinen insinöörin ammattitaito

Tavoitteena innovatiivinen insinöörin ammattitaito Tavoitteena innovatiivinen insinöörin ammattitaito Insinöörikoulutuksen foorumi 2012 TkT Olli Mertanen ja KTT Liisa Kairisto-Mertanen Innovaatiopedagogiikan avulla pyritään tuottamaan ammattitaitoa, joka

Lisätiedot

KUULTU OLO. MONIAMMATTILLISESTI MONINAISUUTTA KOHTAAMASSA OPHY-verkosto, Helsinki. Heusala Maarit

KUULTU OLO. MONIAMMATTILLISESTI MONINAISUUTTA KOHTAAMASSA OPHY-verkosto, Helsinki. Heusala Maarit KUULTU OLO MONIAMMATTILLISESTI MONINAISUUTTA KOHTAAMASSA OPHY-verkosto, Helsinki Heusala Maarit 28.11.2018 Lyhyesti Diakista Ammattikorkeakoulu neljällä ilmansuunnalla: Helsinki, Oulu, Pori ja Turku, Pieksämäki

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä

Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä Perusterveydenhuollon yksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä Pirjo Immonen-Räihä Perusterveydenhuollon yksikön johtaja, VSSHP, SATSHP Geriatrian erikoislääkäri,

Lisätiedot

Lataa Neuvolatyön käsikirja. Lataa

Lataa Neuvolatyön käsikirja. Lataa Lataa Neuvolatyön käsikirja Lataa ISBN: 9789512656387 Sivumäärä: 525 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.78 Mb Neuvolatyön käsikirjaan on koottu sekä äitiys- että lastenneuvolatyön keskeiset sisällöt. Lisäksi

Lisätiedot

Lataa Sosiaaliepidemiologia. Lataa

Lataa Sosiaaliepidemiologia. Lataa Lataa Sosiaaliepidemiologia Lataa ISBN: 9789524951715 Sivumäärä: 301 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.74 Mb Sosiaaliepidemiologia tutkii terveyden ja sairauden sekä niihin vaikuttavien sosiaalisten tekijöiden

Lisätiedot

COSMOS NETWORK asiantuntijoiden työkäytäntöjen ja työperäisen maahanmuuton kehittäminen. www.turkuamk.fi

COSMOS NETWORK asiantuntijoiden työkäytäntöjen ja työperäisen maahanmuuton kehittäminen. www.turkuamk.fi COSMOS NETWORK asiantuntijoiden työkäytäntöjen ja työperäisen maahanmuuton kehittäminen Toteutusaika 1.1.2010-31.12.2012 Toteuttajaorganisaatio Turun ammattikorkeakoulu, Tietoliikenne ja sähköinen kauppa

Lisätiedot

Lataa Terveysalan opettajien yrittäjyysosaaminen

Lataa Terveysalan opettajien yrittäjyysosaaminen Lataa Terveysalan opettajien yrittäjyysosaaminen Lataa ISBN: 9789512942657 Sivumäärä: 79 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.72 Mb Kustantajan kuvausteksti kirjasta puuttuu. Saatat kuitenkin löytää lisätietoa

Lisätiedot

Lataa Tietoisuuden ruumiillisuus - Johannes Lehtonen. Lataa

Lataa Tietoisuuden ruumiillisuus - Johannes Lehtonen. Lataa Lataa Tietoisuuden ruumiillisuus - Johannes Lehtonen Lataa Kirjailija: Johannes Lehtonen ISBN: 9789516563964 Sivumäärä: 208 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.70 Mb Mitä tietoisuus on ja mihin sitä tarvitaan?

Lisätiedot

Lataa Hoivayrittäjyyden perusteita terveysalan opettajille

Lataa Hoivayrittäjyyden perusteita terveysalan opettajille Lataa Hoivayrittäjyyden perusteita terveysalan opettajille Lataa ISBN: 9789512939572 Sivumäärä: 118 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 38.20 Mb Kustantajan kuvausteksti kirjasta puuttuu. Saatat kuitenkin löytää

Lisätiedot

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua:

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Varhaiskasvatuksen pilotin tulokset ja oppilaitosyhteistyön tulevaisuus 9.2.2012 PKS-KOKO Riikka Heloma, työvoimasuunnittelija, Sosiaalivirasto, Helsingin

Lisätiedot

MAL verkostotapaaminen Uuden kauden käynnistys 14.3.2012. Kimmo Kurunmäki

MAL verkostotapaaminen Uuden kauden käynnistys 14.3.2012. Kimmo Kurunmäki MAL verkostotapaaminen Uuden kauden käynnistys 14.3.2012 Kimmo Kurunmäki Pilottikausi 2010 2011 paketissa Koordinointi www.mal verkosto.fi Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, kimmo.kurunmaki@tampereenseutu.fi,

Lisätiedot

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola Lataa Kirjailija: Tuomo Suntola ISBN: 9789526723686 Sivumäärä: 290 Formaatti: PDF Tiedoston koko:

Lisätiedot

Näkökulmia tvt:n opetuskäyttöön. TOPSEK-opintojakso 13.10.2009

Näkökulmia tvt:n opetuskäyttöön. TOPSEK-opintojakso 13.10.2009 Näkökulmia tvt:n opetuskäyttöön TOPSEK-opintojakso 13.10.2009 Tavoite johdattaa opintojakson työskentelyyn nostaa esille ajankohtaisia koulutuspolitiikan tavoitteita tarkastella tvt:n opetuskäytön haasteita

Lisätiedot

TYÖLLISYYSFOORUMI

TYÖLLISYYSFOORUMI TYÖLLISYYSFOORUMI 16.9.216 PALAUTERAPORTTI Kirjoittajat: Anu Järvinen, Laura Kallio ja Jemina Niemi, Osuuskunta Motive Työllisyysfoorumi järjestettiin Tampereella Scandic Rosendahlissa 16.9.216. Järjestelyistä

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Lataa Kohti asiantuntijuutta. Lataa

Lataa Kohti asiantuntijuutta. Lataa Lataa Kohti asiantuntijuutta Lataa ISBN: 9789510272060 Sivumäärä: 157 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.12 Mb Tämän teoksen tarkoituksena on auttaa sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa kehittämään omaa

Lisätiedot

Lataa Ensihoito-opas. Lataa

Lataa Ensihoito-opas. Lataa Lataa Ensihoito-opas Lataa ISBN: 9789516565258 Sivumäärä: 438 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 18.22 Mb Ensihoito-opas sisältää käytännön toimintaohjeet ensiauttajille ja ensihoidon ammattilaisille. Oppaan

Lisätiedot

Capacity Utilization

Capacity Utilization Capacity Utilization Tim Schöneberg 28th November Agenda Introduction Fixed and variable input ressources Technical capacity utilization Price based capacity utilization measure Long run and short run

Lisätiedot

Lataa Potilaan tutkiminen. Lataa

Lataa Potilaan tutkiminen. Lataa Lataa Potilaan tutkiminen Lataa ISBN: 9789516562943 Sivumäärä: 309 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 33.01 Mb Potilaan tutkiminen -oppaassa perehdytään keskeiseen lääkärin perustaitoon: potilaan tutkimiseen

Lisätiedot

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 1 TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 Oulun Yliopisto / Tieteen päivät 2015 2 TIETEEN PÄIVÄT Järjestetään Oulussa osana yliopiston avajaisviikon ohjelmaa Tieteen päivät järjestetään saman konseptin mukaisesti

Lisätiedot

JOUSTAVUUS JA OPINTOPOLUT

JOUSTAVUUS JA OPINTOPOLUT JOUSTAVUUS JA OPINTOPOLUT Tekstiili- ja vaatetusalan koulutuksen kehittämispäivä 16.2.2011 Erja Parviainen 10/2/11 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences 1 Esityksen sisältö: Metropolia Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Lataa Hoitotyön vuosikirja Lataa

Lataa Hoitotyön vuosikirja Lataa Lataa Hoitotyön vuosikirja 2014 Lataa ISBN: 9789518944570 Sivumäärä: 197 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 28.39 Mb Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristön nopea muutos haastaa jokaisen työpaikan

Lisätiedot

PROFESSORILUENTO. Professori Merja Anis. Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Sosiaalityö

PROFESSORILUENTO. Professori Merja Anis. Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Sosiaalityö PROFESSORILUENTO Professori Merja Anis Sosiaalityö Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta 16.12.2015 Professori Merja Anis pitää professoriluentonsa Educariumin Edu 1 -salissa, Assistentinkatu 5 16. joulukuuta

Lisätiedot

x Työ jatkuu vielä Kaste II Toteutunut osittain - työ jatkuu Kaste II

x Työ jatkuu vielä Kaste II Toteutunut osittain - työ jatkuu Kaste II Painopistealueittain teksti hankehakemuksesta KONKREETTISET TOIMENPITEET Etelä-Savo Keski-Suomi Ehkäisevän työn kehittäminen Sijaishuollon kehittäminen 1. ei toteudu 2. toteutunut 3. toteutunut hyvin 1.

Lisätiedot

Miksi Oulun seudulla lähdettiin tekemään LNPO:ta? Salla Korhonen 11.9.2013

Miksi Oulun seudulla lähdettiin tekemään LNPO:ta? Salla Korhonen 11.9.2013 Miksi Oulun seudulla lähdettiin tekemään LNPO:ta? Salla Korhonen 11.9.2013 Taustaa Suomen kuntaliiton lapsipoliittinen ohjelma Eläköön lapset lapsipolitiikan suunta (2000) suosituksena jokaiselle kunnalle

Lisätiedot

Mihin on kadonnut vuorovaikutus väliltämme?

Mihin on kadonnut vuorovaikutus väliltämme? Edellisten ajankohtaisfoorumien palautteista: *Moniammatillinen työryhmä olisi tarpeellinen *Aikaa vaihtaa arjen kuulumisia *Käytännönläheistä problematiikkaa kaivataan, yhteisiä asioita, mitä oikeasti

Lisätiedot

Hanna Mäkiaho CEO. Susanna Sillanpää Director of Customer Relations and Sales. Sarita Taipale Director of Development

Hanna Mäkiaho CEO. Susanna Sillanpää Director of Customer Relations and Sales. Sarita Taipale Director of Development Family Support House Oy 0 Mobiilipohjaisia sovelluksia perheiden tukemiseen 0 Työvälineitä ammattilaisille 0 Pelejä perheille 0 Vuorovaikutuksen vahvistaminen 0 Vanhemmuuden tukeminen 0 Ennaltaehkäisevä

Lisätiedot

Yliopisto-opinnoissa karttuvat työelämätaidot. Eila Pajarre, Mira Valkonen ja Sanna Kivimäki TTY

Yliopisto-opinnoissa karttuvat työelämätaidot. Eila Pajarre, Mira Valkonen ja Sanna Kivimäki TTY Yliopisto-opinnoissa karttuvat työelämätaidot Eila Pajarre, Mira Valkonen ja Sanna Kivimäki TTY Top 5 desirable future work skills Judgment and decision making: Considering the relative costs and benefits

Lisätiedot

VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA

VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA Harjoittelujaksot Vaasan ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelmassa lukuvuonna 2014 2015 Kompetenssit koulutuksen eri vaiheissa Harjoittelut

Lisätiedot

Lataa Hoitotyön vuosikirja Lataa

Lataa Hoitotyön vuosikirja Lataa Lataa Hoitotyön vuosikirja 2006 Lataa ISBN: 9789518944235 Sivumäärä: 247 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.77 Mb Inhimillisten voimavarojen johtamisesta on tullut todellinen haaste. Hoitotyön vuosikirjaan

Lisätiedot

Lataa Eläimet - Jalo Einola. Lataa

Lataa Eläimet - Jalo Einola. Lataa Lataa Eläimet - Jalo Einola Lataa Kirjailija: Jalo Einola ISBN: 9789522353757 Sivumäärä: 160 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 27.75 Mb Teoksessa esitellään yksityiskohtaisesti kaikki eläimet, jotka esiintyvät

Lisätiedot

Vaikutusten ennakkoarviointi kunnallisessa päätöksenteossa. Tervetuloa! Minna Arve kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Turku. Turku 1.12.

Vaikutusten ennakkoarviointi kunnallisessa päätöksenteossa. Tervetuloa! Minna Arve kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Turku. Turku 1.12. Vaikutusten ennakkoarviointi kunnallisessa päätöksenteossa Tervetuloa! Minna Arve kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Turku Turku 1.12.2011 Miksi tänään Turussa Kuntaliiton suositus ja opas ennakkoarvioinnista

Lisätiedot

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Turun ammattikorkeakoulu, TYT:n Innovointiraha 2012 LOPPURAPORTTI Projektin nimi Monialaiset tutkimuspajat pvm 20.12.2012 1 (7) PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Monialaiset tutkimuspajat Tekniikka, ympäristö ja

Lisätiedot

SISÄLTÖ. I TERVEYSALAN KOULUTUKSEN PERUSTEET 21 1 koulutusjärjestelmän kehitys vuosina

SISÄLTÖ. I TERVEYSALAN KOULUTUKSEN PERUSTEET 21 1 koulutusjärjestelmän kehitys vuosina SISÄLTÖ kirjoittajat 11 johdanto 17 I TERVEYSALAN KOULUTUKSEN PERUSTEET 21 1 koulutusjärjestelmän kehitys vuosina 1900 2015 23 Koulutuksen alkuvaiheet 1900 1960-luvuilla Carola Wärnå-Furu 23 Koulutuksen

Lisätiedot

TUKIALUSINFO

TUKIALUSINFO TUKIALUSINFO 23.11.2016 Tukialus on nyt Kupittaalla, ICT-Talolla ja uudella vuosikymmenellä Turun ammattikorkeakoulun Sosionomi (AMK) - opiskelijoiden kehittäjäpalvelut vuodesta 2006 alkaen http://www.tukialus.fi

Lisätiedot

OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA TUTKIMUKSIA TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN JULKAISUJA

OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA TUTKIMUKSIA TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN JULKAISUJA OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA RAPORTTEJA TUTKIMUKSIA TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN JULKAISUJA SYKSY 2011 Ilari Suominen, Raimo Pärssinen, Kari Haajanen & Jani Pelkonen GEENITEKNIIKKA Geenitekniikka on tarkoitettu

Lisätiedot

Lataa Kognitiivinen psykoterapia. Lataa

Lataa Kognitiivinen psykoterapia. Lataa Lataa Kognitiivinen psykoterapia Lataa ISBN: 9789516562639 Sivumäärä: 548 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.67 Mb Kognitiivinen psykoterapia on vakiinnuttanut asemansa luotettavana ja tuloksellisena hoitomenetelmänä

Lisätiedot

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö KUTSU ESAVI/5963/2016 Etelä-Suomi 21.6.2016 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään

Lisätiedot

Lataa Vesi vetää puoleensa. Lataa

Lataa Vesi vetää puoleensa. Lataa Lataa Vesi vetää puoleensa Lataa ISBN: 9789525328189 Sivumäärä: 280 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.21 Mb Maapallo on vesipallo, sininen planeetta, ihminen itse enimmältään vettä. Vesiluonto tarjoaa

Lisätiedot

Maailman parasta terveydenhoidon koulutuksen kampusta rakentamassa. Päivi Karttunen TtT Vararehtori 26.10.2012

Maailman parasta terveydenhoidon koulutuksen kampusta rakentamassa. Päivi Karttunen TtT Vararehtori 26.10.2012 Maailman parasta terveydenhoidon koulutuksen kampusta rakentamassa Päivi Karttunen TtT Vararehtori 26.10.2012 Elokuu 2012 Suomen toiseksi suurin ammattikorkeakoulu sijaitsee Kaupin kampuksella yli 10 000

Lisätiedot

Lataa Keho on leikki. Lataa

Lataa Keho on leikki. Lataa Lataa Keho on leikki Lataa ISBN: 9789516569522 Sivumäärä: 289 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 27.62 Mb Lapsi on utelias, tutkii ja leikkii ja hänellä on oikeus ikätasoiseen tietoon ja tukeen. Asiallinen

Lisätiedot

Korkeakoulujen KOTA-seminaari

Korkeakoulujen KOTA-seminaari Tilastokeskuksen tiedonkeruut korkeakouluilta Opiskelija- ja tutkintotiedonkeruut Korkeakoulujen Anna Loukkola Oppilaitostilastojen tiedonkeruut korkeakouluilta Tutkintoon johtavan koulutuksen yliopisto-opiskelijat

Lisätiedot

Lataa Asiantuntijuus ja osaaminen sosiaali- ja terveysalan mielenterveystyössä - Arja Pesonen. Lataa

Lataa Asiantuntijuus ja osaaminen sosiaali- ja terveysalan mielenterveystyössä - Arja Pesonen. Lataa Lataa Asiantuntijuus ja osaaminen sosiaali- ja terveysalan mielenterveystyössä - Arja Pesonen Lataa Kirjailija: Arja Pesonen ISBN: 9789525266733 Sivumäärä: 30 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.58 Mb Kustantajan

Lisätiedot

KULTTUURIN HYVINVOINTIVAIKUTUSTEN EDISTÄMISEN KOULUTUKSELLISET HAASTEET JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

KULTTUURIN HYVINVOINTIVAIKUTUSTEN EDISTÄMISEN KOULUTUKSELLISET HAASTEET JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET KULTTUURIN HYVINVOINTIVAIKUTUSTEN EDISTÄMISEN KOULUTUKSELLISET HAASTEET JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET Merja Saarela, Kari Nuutinen lisäksi asiantuntijoina: Kainulainen Maija, Keskuspuiston ammattiopisto; Invalidisäätiö

Lisätiedot

Lataa Kardiologia. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Kardiologia Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi

Lataa Kardiologia. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Kardiologia Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi Lataa Kardiologia Lataa ISBN: 9789516564411 Sivumäärä: 1296 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.13 Mb Kardiologian painopisteinä ovat sepelvaltimotauti, sydäninfarkti, läppäviat sekä rytmihäiriöt. Kolmannessa,

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo 28.11.2018 Konsultaatiopalvelu Opetushallitus - Valteri Opetushallitus ja Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri ovat yhteistyössä

Lisätiedot

JUJUPRIX 2015. Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy. kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota.

JUJUPRIX 2015. Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy. kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota. JUJUPRIX 2015 Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota.fi Tampere matkailukohteena. Tampere on Pohjoismaiden suurin

Lisätiedot

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA 7.2.2017 VASU-PROSESSI Perusteluonnoksen kommentointi keväällä-16 Vasu-luonnostekstin käsittely yksiköissä Paikallisen vasun työstäminen, ryhmien muodostus (työryhmät, ydinryhmä)

Lisätiedot