Maailman parasta painolaatua!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maailman parasta painolaatua!"

Transkriptio

1 Aineisto-opas 2014

2 Botnia Printin sanomalehtitehdas on näyttänyt painamisen mallia Suomelle vuodesta Toukokuussa 2010 avattu painotalo otti rohkean edistysaskeleen suomalaisessa rotaatiopainamisessa investoimalla kuivaoffset-painokoneeseen KBA Cortinaan. Vastaavanlaista painokonetta ei löydy muualta Suomesta. Maailman parasta painolaatua! Sanomalehtituotteisiin keskittyvä Botnia Print tarjoaa uusinta tekniikkaa kaikilla osa-alueillaan niin levytulostuksessa, painamisessa kuin postituksessakin. Yrityksen tavoitteena on jatkuva sanomalehtituotteiden teknisen laadun kehittäminen. Tuotantoprosessia pyritään hallitsemaan joustavasti. Haluamme tarjota turvalliset ja toimivat yhteydet, jotta voimme taata asiakkaalle luotettavan ja korkealaatuisen painotyöprosessin. Tämän oppaan tarkoitus on tehdä digitaalisen aineiston lähettämisestä Botnia Printiin mahdollisimman turvallista ja helppoa. Tutustu oppaaseen ja mikäli tarvitset opasta täydentävää tietoa, autamme mielellämme. Yhteystiedot Käyttöpäälliköt Jyrki Jokela ja Tommi Luhta Postitus Jari Kolppanen Laatu- ja kehityspäällikkö Toni Klemola Asiakaspalvelu ja markkinointi Elina Hirvinen Sähköposti:

3 Ohjeita sivuaineiston valmistamiseen Broadsheet 400 x 560 mm Lehden koko Botnia Printin tuoterepertuaari on monipuolinen. Oletpa tekemässä sanomalehteä, asiakaslehteä, esitettä, mainoslehteä tai liitettä, tarjoaa Botnia Print useita laadukkaita vaihtoehtoja niin lehden koko- kuin paperivalintaankin. Yleisimmät tuotekokomme ovat broadsheet, tabloid ja leikattu tabloid. Näiden lisäksi räätälöimme tuotteita päivittäin asiakkaidemme muuttuviin tarpeisiin. Sivukoko ja leikkuuvarat Leikattu tabloid max. 270 x 390 mm min. 220 x 300 mm Tabloid 280 x 400 mm Broadsheet ja tabloid: Taitto-ohjelman julkaisukoko on oltava täsmälleen sama kuin tuotteen lopullinen koko. Koska kyseessä on sanomalehtituote, on huomioitava, että väripintoja ei voida käyttää julkaisun ulkoreunoihin asti muissa kuin leikatuissa tuotteissa. Olemme määritelleet suositeltavat ulkovarat (=marginaalit). Näiden varojen sisälle jäävää aluetta kutsutaan painopinnaksi. Ohessa kuvia vakiomittojen ja painopinnan havainnollistamiseksi. Tabloid-lehdessä voidaan taitossa hyödyntää sisämarginaali eli sisämarginaalien alueelle voidaan sijoittaa tekstejä ja kuvia. Ylimenevä teksti kannattaa huomioida siten, että teksti katkeaa kirjainten välistä eikä yksittäisen kirjaimen kohdalla. Leikattu tabloid: Koska leikatussa tabloidissa lehden reunat leikataan painon jälkeen puhtaiksi, jatkuvat väripinnat niin halutessa julkaisun ulkoreunoihin asti. Suosittelemme taittodokumenttiin 10 mm:n leikkuuvaroja sekä leikkuumerkkejä. Broadsheet 400 x 560 mm Tabloid 280 x 400 mm Tabloid aukeama 10 mm PAINOPINTA PAINOPINTA PAINOPINTA 10 mm

4 45g 50g 57g 70g Paperivaihtoehdot Botnia Print käyttää tuotannossaan pääsääntöisesti neljää eri paperilaatua: 45 grammaista sanomalehtipaperia käytetään joka päivä ilmestyvissä lehdissä. 50 grammainen paperi on suosittu erilaisissa liitteissä. 57 grammainen paperi on hieman mattapintainen. Paperin vaaleusaste on yli grammainen on vaalein ja laadukkain papereistamme. Paperin vaaleusaste on 103. Sellupohjainen paperi ei kellastu vanhetessaan. Asiakkaidemme pyynnöstä painamme lehtiä myös muille paperilaaduille. Linjojen paksuus Määrittele julkaisussa käytettyjen linjojen paksuus joko pisteinä tai millimetreinä. Pienin suositeltu linjanpaksuus on 0,25 pistettä. Emme suosittele ohuiden linjojen käyttöä rasteroituina tai monivärisinä. Negatiivisten linjojen minimipaksuus on 1 piste. Valkoinen negateksti Käyttäessäsi valkoista negatekstiä väripinnalla suosittelemme käytettävän vähintään 8 pt tekstikokoa ja lihavaa kirjasinleikkausta. Päättettömät, tasapaksut kirjasintyypit erottuvat paremmin kuin päätteelliset kirjasintyypit. Näin vältät mahdolliset ongelmat painossa tapahtuvien osavärien kohdistumisen kanssa. Värimääritykset Kaikki mahdolliset värit muodostuvat sekoittamalla neljää painoväriä, jotka ovat cyan (sininen), magenta (punainen), yellow (keltainen) ja black (musta). Määrittele kaikki julkaisussa käyttämäsi värit CMYK-muodossa. Käyttäessäsi läpikuultavia ja päällekkäin olevia elementtejä tulee molempien elementtien olla samaa väriavaruutta (CMYK), jotta elementit ja värit toistuvat oikein. Muutoin saattaa tapahtua virhe, kun läpikuultavuudet yhdistetään (transparency flattening). Virhe voi näkyä esim. taustan muuttumisena valkoiseksi siltä alueelta, jossa elementit ovat päällekkäin. InDesignin heittovarjo (drop shadow) on hyvä esimerkki läpikuultavuudesta. InDesignissa voit tarkastella yhdistettäviä elementtejä valitsemalla Flattener Preview -toiminnon. Acrobatissa lopputulosta voi tarkastella Output Preview -toiminnolla. Rikas musta Voimakkaan mustan aikaansaamiseksi suuremmille väripinnoille voit käyttää värimääristyksenä ns. rikasta mustaa 100% musta K, 50% cyan C, 30% magenta M, 20% yellow Y. Huom! Välttääksesi häiritsevän kohdistusheiton painatuksessa vältä käyttämästä pienikokoista valkoista negatekstiä rikkaan mustan kanssa.

5 Haluttu tulos Päällepainatus (overprint) Overprintillä tarkoitetaan värien painamista toistensa päälle. Taitto-ohjelmassa määritetään, onko elementti päällepainava vai ei. Oletusarvona värillisten elementtien ei pitäisi olla päällepainavia. Botnia Printin sanomalehtipainon pdf:n rippauksessa on oletusarvoisesti säädetty 100% musta painamaan muiden värien päälle. Asetus on valittu, koska musta leipäteksti on usein sijoitettuna väripinnan päälle. Jos väripinta avataan mustan tekstin alta, niin jo pienetkin painon kohdistusheitot häiritsevät tekstin lukemista. Teksti Teksti Musta teksti päällepainavana väripohjalla Mahdollinen kohdistusheitto näkyy näin sinisen värin avautuessa ei-päällepainettavan mustan alta. Asetus aiheuttaa käytettäessä mustia pintoja kuvien päällä seuraavanlaisen ilmiön: 100%:n mustan alta näkyy kuvan sävyjä, koska musta ei täysin pysty peittämään alla olevaa kuvaa. Palkin tummuus vaihtelee kuvan tummuuden mukaan. Tilanteen voi korjata muuttamalla palkin sävyn muuksi kuin 100% musta: - lisätään 5% cyan -> värimääritys 100% black + 5% cyan Painettu tulos - käytetään rikasta mustaa -> 100black, 50cyan, 30magenta, 20yellow - värinä käytetään 99% mustaa Fontit Suosittelemme käyttämään Adobe Type1 ja OpenType -fontteja. VINKKEJÄ FONTTIONGELMIEN VÄLTTÄMISEKSI Kun teet julkaisuohjelmasta pdf- tai postscript-tiedostoa, sisällytä siihen kaikki käyttämäsi fontit. Konvertoi taittoon linkitettyjen EPS-tiedostojen sisältämät fontit poluiksi. Älä käytä ns. järjestelmäfontteja. Ne ovat eri käyttöjärjestelmäversioissa hieman erilaisia ja saattavat aiheuttaa tekstin tavuttumisen väärällä tavalla tai merkkimuunnoksia jopa pdf-tiedostoissa Käytä aina aitoja leikkauksia. Älä käytä ohjelmissa olevia pikanappeja muuttaaksesi fonttia kursiiviksi, lihavaksi, alleviivatuksi tai varjostetuksi. Pikanäppäimillä tehdyt muutokset käyttäytyvät eri tulostimissa ja eri tulostusresoluutioilla eri tavoin. Huom! Mustan leipätekstin värin tulee koostua pelkästään 100% mustasta.

6 ! Kuvien käyttö Tässä muutamia perusohjeita sanomalehtikuvien käsittelystä. Kuvan käsittely tehdään aina RGBmuodossa Käsittele kuva muilta osin, mutta älä terävöitä. Botnia Printin painoprosessissa kuvat terävöidään CMYK-muodossa olevalle kuvalle. Muista, että sanomalehtituotteessa kuvaresoluutio on 200 dpi (normaali sanomalehtipaperi). Jos kuvan lopullinen koko on tiedossa: - tee kuvasta oikean kokoinen - tallenna valmis kuva JPG-muodossa - muuta valmis kuva CMYK-muotoon: EDIT -> CONVERT TO PROFILE -> WORKING CMYK ISOnewspaper26v4 On hyvin tärkeää, että profiilina on ISOnewspaper26v4. Profiili on kuvaus Botnia Printin painoprosessiin soveltuvasta värierottelusta eli se sisältää mm. tiedot värisävyistä ja pisteenkasvusta painokoneella. Voit ladata profiilin www-sivuiltamme kohdasta Aineisto. Voimme myös lähettää profiilin käyttöösi sähköpostitse ja opastaa profiilin asentamisessa. Profiilia ei tarvitse tallentaa mukaan kuvaan, sitä tarvitaan ainoastaan RGB -> CMYK käännökseen. Nyt kuvan voi terävöidä. Tämä on kaikista tärkein kuvan painolaatuun vaikuttavista työvaiheista. FILTER -> SHARPEN -> UNSHARP MASK Amount: 400 % Radius: 0,7 pixels Threshold: 0 levels Huom! Kuvaa ei saa terävöittää kuin yhden kerran. Jos kuva terävöitetään useammin, piirto hajoaa ja kuvasta tulee rakeinen. CMYK ISOnewspaper26v4 terävöinti (USM) PROFIILI Hae osoitteesta > aineisto >cmyk-profiili RGB kuvan käsittely koon määrittely resoluutio 200 dpi USM Amount 400 % Radius 0,7 pixels Threshold 0 levels Jos et tiedä kuvan lopullista kokoa: - käsittele kuva rgb-muodossa, älä terävöitä! - tallenna valmis kuva JPG-muodossa - tuo kuva taitto-ohjelmaan rgb-muodossa - kun kuvan lopullinen koko on tiedossa (taitto valmis), avaa kuvalinkki Photoshopissa. WINDOW -> LINKS ->VALITSE KUVA JA KLIK- KAA SEN PÄÄLLÄ HIIREN OIKEAA NÄPPÄINTÄ -> EDIT WITH -> ADOBE PHOTOSHOP - rajaa kuva oikeaan kokoon, muuta cmyk-muotoon ja terävöitä (kts. edellinen) Tallenna kuva ja sulje. - palaa taitto-ohjelmaan ja päivitä kuvalinkki (klikkaa kuvalinkin päällä hiiren oikeaa näppäintä ->UPDATE LINK) Kuvien värimuodon pitää olla CMYK siinä vaiheessa, kun teet painovalmista PDF:ää. Mikäli julkaisuusi on jäänyt RGB-kuvia, kääntää prepress-järjestelmä ne osin hallitsemattomastikin CMYK-muotoon. Parempi siis hallita kuvat itse CMYK-muotoon.

7 Kuvien suurentaminen julkaisussa Jos kuvaresoluutio on ohjearvon mukainen, voit skaalata kuvaa julkaisussa % välillä. Suurempi kuvakoon muutos heikentää painetun kuvan laatua. Jos kuvaa on tarkoitus pienentää enemmän kuin 50%, tee muutos kuvankäsittelyohjelmassa. Jos kuvan suurennos on yli 130%, suosittelemme alkuperäisen kuvan uudelleen käsittelyä. Kuvien linkittäminen Linkitä kuvat julkaisuun. Mikäli sijoitat kuvan julkaisuun siten, että kuvasta muodostuu täydellinen kopio julkaisun sisälle, lisää se turhaan tiedoston kokoa. Värinhallinta Taitto-ohjelmissa on mahdollista simuloida painatusta asettamalla värinhallinta päälle sekä valitsemalla oikea CMYK-profiili. Värinhallinta on otettava kuitenkin pois päältä viimeistään siinä vaiheessa, kun alat tehdä PDFtai postscripttiedostoa. Näin otat värinhallinnan pois päältä / InDesign CS3 Siirry InDesignin väriasetuksiin (Colour Settings) Kohdasta Settings valitse vaihtoehto Emulate Adobe InDesign 2.0 CMS Off Hyväksy asetus painamalla OK! Tila osoitekentälle Jos lehti on osoitteistettava eli siihen ajetaan postituksessa mustesuihkulla osoitetietoja, tulee lehden etukanteen jättää osoitetietoja varten painamatonta tilaa. Osoitekenttä sijoittuu formaatista riippuen eri paikkaan. tabloidissa oikealle yläkulmaan 85 x 30 mm (vaaka) broadsheetissä vasemmalle yläkulmaan 30 x 85 mm (pysty) Huomioi siis tämä jo taittovaiheessa! osoite Broadsheet osoite Broadsheet vaihtoehto 1 Tabloid osoite Broadsheet vaihtoehto 2 osoite osoite Tabloid postitaitettu

8 Aineiston toimitus pdf-muodossa Lähtökohtana aineiston toimitukselle on tulostusvalmis PDF-tiedosto. PDF on turvallisin ja laadun kannalta paras tapa kaikki sivulle kuuluvat tekstit, kuvat, grafiikat ja fontit on pakattu yhdeksi tiedostoksi, joka on käytännössä lukittu. Näin toimitetun materiaalin tulostuminen kirjapainossa täsmälleen samalla tavalla kuin suunnitteluvaiheessa on erittäin varmaa. Lähtökohta PDF-tiedostolle Tabloid- ja broadsheet-kokoisten tuotteiden PDF-tiedosto tulee olla puhtaassa koossa ilman leikkuuvaroja tai leikkuumerkkejä. Tabloid-lehden PDF:n ulkoiset mitat ovat 280x400 mm ja broadsheetillä 400x560 mm. Leikatun tabloidin ollessa kyseessä dokumentissa pitää olla vähintään 5 mm:n leikkuuvarat sekä leikkuumerkit. PDF-tiedoston luominen PDF-tiedoston luomiseen tarvitset taitto- tai grafiikkaohjelman, jolla aineisto on valmistettu sekä Adobe Acrobat Distiller -ohjelmiston (versio 4 tai uudempi). Suositeltava PDF:n valmistusprosessi on kaksivaiheinen: Taitto-tai grafiikkaohjelmasta tulostetaan PostScript-tiedosto Tulostetusta PostScript-tiedostosta tehdään PDF-tiedosto Acrobat Distillerin avulla PDF-tiedosto PostScript-tulostuksen kautta PostScript-tiedoston (.ps) on sisällettävä kaikki taiton elementit. Mikäli olet linkittänyt julkaisuusi eps-tiedostoja, muista varmistaa, että myös näiden tarvitsemat fontit sisältyvät PostScript-tiedostoon. Varma tapa ennakolta estää ongelmat, on vektoroida logoissa ja vastaavissa käytetyt fontit. InDesign CS3 tulostusasetukset Seuraavalla sivulla on kuvalliset ohjeet oikeille arvoille tulostusvaiheeseen (Print) InDesign CS3 -ohjelmassa. Käytyäsi läpi kuvien esittämät vaiheet, voit tallentaa asetukset Save Preset -komennolla, jolloin saat jatkossa ladattua oikeat asetukset helposti. Kuvallisessa esimerkissä asetukset on tallennettu BotniaPrint_postscript -printpreset-tiedostoksi. Vaihtoehtoisesti voit ladata valmiin printpreset-tiedoston käyttöösi Botnia Printin www-sivuilta kohdasta Aineisto -> Profiilit. Asenna printpreset-tiedosto Acrobat Distilleriin näin: Tallenna tiedosto omalle koneellesi osoitteesta Avaa Acrobat Distiller - Settings - Add Adobe PDF Settings - valitse printpreset-tiedosto. Mikäli käytössäsi on InDesign CS-versio, voit halutessasi tulostaa PDF-tiedoston suoraan kyseisestä ohjelmasta Export-komennolla. Seuraavassa ohjeet molempiin PDF-tiedoston luonteihin:

9

10 Acrobat Distiller 8 asetukset Seuraava vaihe on tislata PostScript-tiedosto PDF-tiedostoksi Acrobat Distiller -ohjelmalla. Ohessa kuvina oikeat arvot AcrobatDistiller 8.0 -ohjelmaan. Käytyäsi läpi kuvien esittämät vaiheet, voit tallentaa asetukset Save as -komennolla, jolloin saat jatkossa ladattua oikeat asetukset helposti. Voit ladata valmiit asetukset myös Botnia Printin www-sivuilta kohdasta Aineisto - Profiilit.! Huom! Mikäli julkaisuohjelmaan (In Design) on jäänyt värinhallinta päälle, havaitset sen kuvasarjan neljännessä kuvassa, jossa Color-kohdassa Color Maanagement Policies -rivillä lukee jotain aivan muuta kuin esimerkkikuvassa.

11 Acrobat Distiller 8 asetukset Voit halutessasi tulostaa PDF-tiedoston suoraan In- Design CS -versioiden ohjelmista Export-komennolla.Käytä samoja asetuksia kuten edellä Distillerissä. Muiden ohjelmien osalta edellytämme PDF:n tekoa PostScript-tulostuksen kautta. Ohessa kuvina oikeat arvot Exportin kautta tapahtuvaan PDF-valmistukseen. Käytyäsi läpi kuvien esittämät vaiheet, voit tallentaa asetukset Save Preset -komennolla, jolloin saat jatkossa ladattua oikeat asetukset helposti. Vaihtoehtoisesti voit ladata valmiit asetukset Botnia Printin www-sivuilta kohdasta Aineisto - Profiilit.

12 MyBotnia - Botnia Printin asiakasliittymä www. botnia print.fi Botnia Printin lehtitehdas käyttää oululaisen Jaicom Oy:n tarjoamaa Flowman Virtual Prepress työnkulku-ohjelmistoa. Ohjelmisto toimii internetin kautta, ja asiakas asioi järjestelmään käyttöliittymän avulla. Asiakas (esim. kustantaja, lehden toimitussihteeri, taittaja) tekee painotilauksen, lähettää pdf-aineiston ja tarkistaa näyttövedoksen käyttöliittymän avulla. MyBotnia kirjaudu sisään Flowman Virtual Prepress -ohjelmiston vahvuus on tuotantoprosessin virtaviivaisuus sekä automatisoitu työnkulku. Asiakas voi olla yhteyksissä järjestelmään kellonaikaan katsomatta 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivänä viikossa. Käyttöliittymään kirjaudutaan osoitteessa valitsemalla MyBotnia. Näin se toimii Kirjaudu järjestelmään osoitteessa ja klikkaa sivuston oikeassa yläkulmassa olevaa My- Botnia -logoa. Avautuvalla sivulla syötät käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, jotka olet saanut Botnia Printin yhteyshenkilöltä. Tämän jälkeen pääset varsinaiseen päänäkymään, jossa näet sinulle mahdolliset sanomalehtituotteet sekä valikoista käyttöliittymän tarjoamat mahdollisuudet. kirjaudu sisään Tarvitsetko tunnukset? Ota yhteyttä Botnia Printin käyttöpäällikköön, puh tai Tilaa painotyö Lähetä aineistoa Tarkista ja hyväksy sivuja

13 Painotilauksen tekeminen Aloita painotilauksen tekeminen valitsemalla valikosta Uusi tilaus. Syötä pyydetyt tiedot omiin kenttiinsä ja etene vaiheittain. Tilauksen lopuksi valitse Tallenna. Painotilauksessa määriteltäviä asioita ovat mm. painosmäärä, värillisyys ja painopaperi. Mikäli sinulla on tuotteessa ylösalaisin olevia sivuja, esim. kaksikielisessä lehdessä saattaa toinen kieliversio alkaa takaapäin ylösalaisin, kerro käännettävien sivujen sivunumerot kohdassa Käänteiset sivut. Sivuvedokset on mahdollista hyväksy automaattisesti valitsemalla Hyväksy vedokset automaattisesti. Jos valitset kyseisen vaihtoehdon, huomioithan, että vastuu tarkistuksesta on kuitenkin asiakkaalla sivuja ei kukaan muu tarkista. Kommentteja tilaukselle kohdassa voit jättää viestiä painotaloon kaikista mahdollisista asioista. Painotilaus jakaantuu Botnia Printissä useammalle taholle ja viestisi tulee tätä kautta perille. Tilauksen päätteeksi saat tilausvahvistuksen. Huom! Jos sivumäärä muuttuu painotilauksen tekemisen jälkeen, ota yhteys Botnia Printin käyttöpäällikköön, puh tai Tilauksesi poistetaan, jonka jälkeen voit tehdä uuden painotilauksen. Jo lähetetyt sivut tulee lähettää tällöin uudellen.!

14 Painotilauksen tekeminen 2-osainen broadsheet (2-selkäinen) Kun kyseessä on kaksiosainen broadsheet tuote, etenee painotilauksen tekeminen alkuosaltaan samoin kuin edellisellä sivulla esitelty painotilaus. ESIMERKKI KESKIPOHJANMAA 12+8 Aloita tilaus valitsemalla tuotteesi ensimmäinen osa, Keskipohjanmaa-A ja tilaa siitä 12 sivua. Etene vaiheittain kolmanteen osioon, jossa alalaidassa ovat rinnakkain painikkeet Tallenna ja Lisää osio. Valitse Lisää osio. Avautuvasta ikkunasta valitse Keskipohjanmaa-B ja tilaa siitä 8 sivua. Ensimmäisen sivun aloitusnumero 13. Jatka vaiheittain kunnes kolmannessa osiossa pääset alhaalta valitsemaan Päätä tilaus. Saat tilausvahvistuksen, josta voit tarkistaa tilauksesi.! Aikataulu painotilaukselle Mikäli julkaisusi on tarkoitus saada painopäivän päätteeksi viimeistään klo lähtevän postin mukaan, on painotilaus tehtävä painopäivän aamuna klo 8.30 mennessä. Iltavuorossa painettavien lehtien osalta painotilaus tulee tehdä painopäivänä klo mennessä. Viikonloppuna (pe ilta-su ilta) painettavien lehtien osalta takaraja painotilaukselle on perjantai klo PDF-sivujen lähettäminen Kuten jo aiemmin on mainittu, sivut lähetetään PDF-muodossa puhtaassa sivukoossaan. Aukemia ei voi lähettää. Sivujen lähettämiseen on useampikin eri vaihtoehto, jotka on lueteltu seuraavaksi. VAIHTOEHTO A Yksi tapa on käyttää ftp:tä. Mikäli haluat käyttää tätä vaihtoehtoa, saat käyttäjätunnukset ja salasanat yhteyshenkilöltämme. Ftp-osoite on: ftps.flowman.fi. PDF-sivujen nimeäminen oikein on tärkeää ja nimeämisohjeet tiedostoille näet tilausvahvistuksessa (kts. malli edelliseltä sivulta). Sivut voi lähettää yksittäisinä PDF-tiedostoina (esim pdf, pdf...) tai yhdessä tiedostossa (esim. 3-1-(1-16).pdf). Nimeämislogiikassa yksittäisen sivun PDF-nimessä 3 tuotteen aliasnimi 1 ilmestymisnumero sivunumero Useamman sivun PDF-nimessä 3-1-tuotteen aliasnimi-ilmestymisnumero- (1-16) yhdessä tiedostossa peräkkäin olevat sivut, malliesimerkissä tässä sivut 1-16 Voit lähettää myös lyhyempiä pätkiä, esim. (2-5).

15 VAIHTOEHTO B Toinen tapa lähettää sivuja on valita valikosta Sivujen lähetys. Tällöin PDF-sivujen nimeämiseen pätee aiemmin mainittu logiikka eli sivut tulee nimetä tilausvahvistuksen mukaisesti. VAIHTOEHTO C Kolmas tapa lähettää PDF-sivuja löytyy Listaa tilaukset -painikkeen alta. Voit katsella tilaustasi Vedoslistaus tai Kuvakenäkymänä. Molemmissa vaihtoehdoissa löytyy yksittäisen sivun kohdalta Lähetä -painike. Tällöin alkuperäisellä PDF-nimellä ei ole väliä, sillä osoitat suoraan aineiston oikealle paikalleen.

16 Lähetettyjen sivujen tarkistus Listaamalla tilauksesi ja tarkistelemalla sitä niin vedoslistauksena kuin kuvakenäkymänäkin voit hyvin seurata sivujesi valmistumista. Sivujen tila on ilmaistu eri värein. Voit lähettää sivuja useampaankin kertaan ja näet näyttökuvan kulloisestakin versiosta lähes reaaliajassa. Näyttökuvan avulla voit varmistua sivun oikeellisuudesta. Näyttökuva avautuu sinulle PDF-muodossa Acrobat Readeriin. Vedoslistauksessa pääset näyttökuvaan painamalla Vedos ja Kuvakenäkymässä klikkaamalla sivuikonia. Avautuvassa PDF-näkymässä näet sivun ympärillä haaleat siniset viivat, jotka kertovat tuotteelle määritellyt marginaalit. Näin voit varmistaa, että tuotteesi pysyy painoalueella. Mikäli tarvitset sivusta paperivedoksen, voit tulostaa sen tästä näkymästä. Sivut kulkevat järjestelmässä automaattisen tarkistusputken läpi. Saatat nähdä varoituksen lähetetyn sivun kohdalla. Varoituksessa ilmenee muun muassa mikäli sivulla on RGB-kuvia, matalaresoluutiokuvia tai mikäli pdf:ssä on käytetty värinhallintaa. Myös fonttivirheet näkyvät näyttövedoksessa tai mahdollisen varoituksen kohdalla. Et pääse tarkemmin näkemään, mikä kuva on RGB-muodossa, vaan joudut tutkimaan asian alkuperäisestä julkaisusta. Prepressjärjestelmä kääntää mahdolliset RGB-kuvat CMYK-muotoon, fonttivirheet sen sijaantäytyy korjata lähetyspäästä. Hyväksytyn sivun uudelleenlähetys Mikäli jostain syystä joudut lähettämään jo kertaalleen hyväksytyn sivun uudelleen, valitse korjattava sivu ja alhaalta painike Korjaa valitut sivut. Tällöin avautuvassa huomioikkunassa kysytään Onko sovittu painon kanssa korjaustilauksen tekemisestä? Ota yhteyttä painoon, sillä sivujen edetessä automaattisesti sivu voi hyvinkin olla jo painopellillä ja uudelleen lähettäminen aiheuttaa lisäkustannuksen uuden painolevyn tekemisen ansiosta. Jos siis olet sopinut asiasta painon kanssa, järjestelmä ohjaa sinua tekemään korjaustilauksen ja sinun tulee lähettää korjattu sivu uudelleen. Flowman Virtual Prepress järjestelmän edut AUTOMAATION ANSIOSTA 24/7 Automaatisoidun järjestelmän suurin etu asiakkaalle on jo aiemmin mainittu asiakaspalvelu 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivänä viikossa. Näet reaaliaikaisesti lähettämäsi sivut ja voit hyväksyä ne tarvitsematta huolehtia painon henkilökunnan paikallaolosta. USEAMPI KÄYTTÄJÄ Painotalon yhteyshenkilö määrittelee järjestelmään kustantaja-asiakkaalle pääkäyttäjän, joka pystyy tarvittaessa antamaan tunnuksia muille tuotteen parissa työskenteleville. Kullakin käyttäjällä tulee olla omat tunnuksensa. Näin painotilauksen tekijän ja sivujen lähettäjän ei tarvitse olla sama henkilö. On huomioitava kuitenkin, että sivuja ei voida lähettää ennen painotilauksen tekemistä. Painotilauksen tietoja voidaan täydentää myöhemmässäkin vaiheessa. AIKATAULUT Järjestelmään kirjautuvat tiedot niin lähetettyjen kuin hyväksyttyjen sivujen kellonajoista. Voimme määritellä järjestelmään deadlineja lehden painoaikataulun tarpeiden mukaan. Asiakkaan ja painotalon yhdessä sopiessa deadlinen käyttöönotosta, saat sähköpostitse tai tekstiviestinä muistutuksia. HUOMIOITHAN Flowman Virtual Prepress järjestelmä on laajasti käytössä myös arkkipainotaloissa. Siksi järjestelmässä on paljon arkkipainotuotantoon liittyviä ominaisuuksia, joillaei ole käyttöä sanomalehtituotannossa.

17 ! Sivujen hyväksyminen On erittäin tärkeää, että hyväksyt lähettämäsi sivun. Tällöin sivu on valmis lähtemään eteenpäin. Samalle painopellille olevien sivujen tultua hyväksytyksi sivut lähtevät automaattisesti painoon. Jos olet lähettänyt useamman version samasta sivusta, sinun tulee hylätä virheelliset versiot ennen oikean version hyväksymistä Asiakastuki Tulostusongelmiin saat apua Flowmanin päivystysnumerosta päivittäin klo Samassa puhelinnumerossa on vikapäivystys (esim. nettiyhteysongelmissa) 24 h vuorokaudessa.

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF InDesign CS FreeHand MX Painovalmis materiaali PDF Miksi PDF? 1. Työnkulku nopeutuu 2. Työn tulostus toimii varmemmin 3. Fontit ovat tiedostossa mukana 4. Kuvat ovat tiedostossa mukana 5. Usein tiedostokoko

Lisätiedot

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2.

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2. LAITTEISTOMME M&P PAINOSSA KÄYTÖSSÄMME OVAT SEURAAVAT OHJELMAT: Adobe Photoshop CS6 Adobe InDesign CS6 Adobe Illustrator CS6 Adobe Acrobat Pro Adobe Distiller Microsoft Word Microsoft Excel Microsoft Powerpoint

Lisätiedot

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings Käytössämme olevat ohjelmat: Adobe Indesign CS5.5 (Mac/PC) Adobe Photoshop CS5.1 (Mac/PC) Adobe Illustrator CS5.1 (Mac/PC) Adobe Acrobat X Pro (Mac/PC) Microsoft Office Aineistosuositus Suosittelemme aineiston

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

NewsWay Sivuaineiston siirtojärjestelmä Pikaohje

NewsWay Sivuaineiston siirtojärjestelmä Pikaohje NewsWay Sivuaineiston siirtojärjestelmä Pikaohje Sanomapaino Palvelupiste +358 9 122 3900 Palvelupiste.sanomapaino@sanoma.fi http://www.sanomapaino.fi http://sivut.sanoma.fi Java pitää olla aktivoituna

Lisätiedot

Väitöskirjan kansien suunnittelu

Väitöskirjan kansien suunnittelu Väitöskirjan kansien suunnittelu Ohje koskee Lapin Yliopistopainossa painettavia julkaisuja. Väittelijä toimittaa tarvittavat tiedot tekijälle sähköisenä: - julkaisun nimi - acta sarjan numero sekä ISBN

Lisätiedot

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja;

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja; Digitaalinen alkuperäisversio on komposiitti-pdf, joka on tehty PDF/X- 1a:2001 -versiolla sekä Acrobat Distillerillä. Tilauksen mukaisesti joko CMYK:llä tai CMYK+SPOT -väreillä (PANTONE). Ohjeita ja suosituksia

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE 1 SUOMEN EKONOMIEN CRM-KÄYTTÖOHJE YHDISTYKSILLE (ohjeen sisältämät jäsenet ovat testidataa, eivätkä perustu aitoihin jäsenyyksiin) Tervetuloa käyttämään Suomen

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Ruotsalaisten henkilöluottotietojen tarkistaminen edellyttää vahvaa tunnistamista

Ruotsalaisten henkilöluottotietojen tarkistaminen edellyttää vahvaa tunnistamista Ruotsalaisten henkilöluottotietojen tarkistaminen edellyttää vahvaa tunnistamista Luottotietokyselyissä, jotka kohdistuvat ruotsalaisiin kuluttajiin tai henkilöyhtiöihin tarvitaan tietojen loppukäyttäjän

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Postitussuunnitelman hyväksyminen

Postitussuunnitelman hyväksyminen Postitussuunnitelman hyväksyminen Postittamisen työpöytä, käyttäjäohje 1 Sisältö Kirjautuminen Extranetiin Yrityksen yhteystietojen tarkistaminen Ilmoitus uudesta postitussuunnitelmasta Aloita postitussuunnitelman

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS VÄRI, PARANNUS, KUVAKOKO, KEHYKSET Kuvan väri- ja valoisuusarvot ovat sidoksissa kuvanottohetken valaistukseen. Harjoituksen kuva on kuvattu loistevaloissa ja värisävy ei ole kohdallaan.

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta Metsähallitus ilmoittaa käynnissä olevista

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi.

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. Näin saat ohjelman käyttöösi 1. Mene osoitteeseen www.tnt.fi 2. Klikkaa vasemman reunan valikossa mytnt-lähetä

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut: 1. Aloitus

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut:  1. Aloitus Opettajan ohje 1/2 Tentin luominen 1. Aloitus Kirjoita selaimen osoitekenttään: https://tenttiakvaario.it.helsinki.fi/hallinta/ Kirjautuminen tenttijärjestelmään tapahtuu syöttämällä yliopiston käyttäjätunnuksesi

Lisätiedot

Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet Tavoitettavuusasetusten hallinta Oma Elisa -käyttöliittymällä Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin.

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Postitussuunnitelman käsittely

Postitussuunnitelman käsittely Postitussuunnitelman käsittely Postittamisen työpöytä Käyttöohje Sisältö Ovathan yrityksesi yhteystiedot ajan tasalla? dia Ilmoitus uudesta postitussuunnitelmasta dia 4 Aloita postitussuunnitelman käsittely

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Noutotilauksen tekeminen Pacsoft Online -palvelussa

Noutotilauksen tekeminen Pacsoft Online -palvelussa Noutotilauksen tekeminen Pacsoft Online -palvelussa Pacsoft Online -palvelussa voit luoda ja tulostaa kuljetusasiakirjat, tehdä noutotilauksen, seurata lähetyksen kulkua ja lähettää vastaanottajalle ilmoituksen

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 MY STANDARD -OHJE mystandard.hansaworld.com Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 KÄYTTÖÖNOTTO Mikäli Standard ERP -ohjelmistonne on HansaWorldin pilvipalvelimella (hostingissa), teidän on mahdollista hallinnoida

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje 1 Yleistä Verkkolaskuportaali on internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi lähettää verkkolaskuja Verkkolaskuportaali soveltuu toimittajille, joilla ei ole sopimusta

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN 3.2.2016 vj Oikeudet: huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa. Huoltajalla,

Lisätiedot

Pysäytettyjen töiden tulostus ja poisto Kun tulostuksessa ilmenee asetteluvirheitä Verify print -työt Reserve print -työt

Pysäytettyjen töiden tulostus ja poisto Kun tulostuksessa ilmenee asetteluvirheitä Verify print -työt Reserve print -työt Kun työ lähetetään tulostimeen, tulostinajurissa voidaan määrittää, että työ säilytetään muistissa. Kun tämä pidätetty työ halutaan tulostaa, se määritetään tulostettavaksi tulostimen käyttöpaneelin valikoissa.

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 Uusien EDTPLIB- ja PDF -pakettien vienti ohjatulla toiminnolla...3 Tiedoston tarkistus...3 Kohdejulkaisun valinta... 4 Numeron tiedot... 5 Yhteenveto...6

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Esite- ja kuvatelineet AINEISTO-OHJEET.

Esite- ja kuvatelineet AINEISTO-OHJEET. Esite- ja kuvatelineet AINEISTO-OHJEET Roll-up vuota D10, D11, D12A, D13 (D15) D12B D14 84 99 239 20 220 ( max 260 vain roll-up Tall) 220 bleed 220 Näkyvä: 84 x 200 (Tall max 240) (ilman bleediä) Aineisto:

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

Lindab eshop käyttöohjeet

Lindab eshop käyttöohjeet Lindab eshop käyttöohjeet A good thinking company Sisältö lindab we simplify construction Sivut 3-10: Kirjautuminen eshoppiin ja tilauksen teko Sivut 11-14: Tilausrivien pikasyöttö Sivut 15-21: Asiakkaan

Lisätiedot

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO GRAAFINEN OHJEISTO 1.1.2016 1 Sisällys 1. Tunnus... 4 2. Värit... 5 3. Suoja-alue... 6 4. Typografia... 6 5. Käyntikortti... 7 6. Lomakkeisto... 8 7. Kirjekuoret... 9 8. PowerPoint... 10 9. Ilmoittelu...

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Ohje 1 (10) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto 1 Visma L7 päivitysaineiston nouto Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka Visma L7 -järjestelmän master-ympäristö päivitetään etäpäivitysohjelman avulla. 1.1 Etäpäivitysohjelman asennus/päivitys Saat etäpäivitysohjelman

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace/Wosbee -kauppiaille

Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace/Wosbee -kauppiaille Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace/Wosbee -kauppiaille Päivitetty 18.11.2011 1(8) Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace-kauppialle Maksuturva-palvelun käyttö on tehty sinulle mahdollisimman

Lisätiedot

Orio Portaali Käyttäjäopas v1.0

Orio Portaali Käyttäjäopas v1.0 Orion Orio Portaali Käyttäjäopas v1.0 SISÄLLYS Liity asiakkaaksi 02 Kirjautuminen 03 Tuotehaku 03 Ostoskori 05 Normaalin tilauksen tekeminen 06 Tilaushistoria 08 Asiakaspalvelu ja yleistä tietoa 09 orio.com

Lisätiedot

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto DIGI PRINT Aineistovaatimukset ja aineiston siirto Glass Jet - Digitaalipainotekniikka Tulostettavan kuvan maksimikoko 2400 x 4000 mm. 6 perusväriä ja hiekkapuhallusta jäljittelevä etch-väri. Väreistä

Lisätiedot

TOIMENPIDETTÄ VARTEN

TOIMENPIDETTÄ VARTEN SUOMEN URHEILULIITTO ry Radiokatu 20 00240 HELSINKI www.sul.fi TOIMENPIDETTÄ VARTEN 10.10.2008 Hyvä seuran yhteyshenkilö SEURAN YHTEYSTIETOJEN PÄIVITYS http://sul.etapahtuma.fi Suomen Urheiluliitto ry

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen

Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen Sopimus Pro -verkkopalvelu on tarkoitettu oppisopimuskoulutuksessa tehtävien jaksoarviointien ja koulutuskorvaushakemusten täyttämistä varten. Palvelua

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Suomen Kennelliitto ry. 26.5.2014 2(19) Omakoira-palvelun käyttö Sisältö: Yleistä... 3 Palvelussa tehtävät toiminnot...

Lisätiedot

Sisäänkirjautuminen ja rekisteröityminen

Sisäänkirjautuminen ja rekisteröityminen Näin mybod toimii 1 Sisäänkirjautuminen ja rekisteröityminen Voit kirjautua sisään tai rekisteröityä sivulla www.bod.fi/mybod-fi. Ennen kuin lataat ensimmäiset tiedostosi, ota yhteyttä BoD:hen, jotta saat

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMISEN ARVIOINTI JA KOULUTUSKORVAUKSEN HAKU

TYÖSSÄOPPIMISEN ARVIOINTI JA KOULUTUSKORVAUKSEN HAKU TYÖSSÄOPPIMISEN ARVIOINTI JA KOULUTUSKORVAUKSEN HAKU Työpaikkakouluttajan ohje Kun työssäoppimisen arviointi ja koulutuskorvauksen haku ovat ajankohtaisia, saat asiasta ilmoituksen sähköpostiisi. Käy tällöin

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin

Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin Kirjautuminen... 2 Omien henkilötietojen päivitys ja osaaminen kohdan täydentäminen... 2 Omien kurssien tarkastelu... 3 Kurssin lisääminen kopioimalla

Lisätiedot

Viestin lähettäminen ja viestien hallinnointi Viestit-lohkon kautta:

Viestin lähettäminen ja viestien hallinnointi Viestit-lohkon kautta: Viestit Moodlessa on mahdollista käyttää Viestit-toimintoa henkilökohtaiseen viestintään opettajan ja opiskelijan välillä tai opiskelijoiden kesken. Jos haluat hyödyntää viestitoimintoa kurssillasi, kannattaa

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten.

Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten. SÄHKÖPOSTIPALVELUN OMAHALLINTA-OHJE Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten. Sisällysluettelo 1 Omahallintaan

Lisätiedot

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri Liveseuranta (1/9) Liveseuranta on kätevä tapa hoitaa ottelupöytäkirjan täyttäminen jo itse ottelun aikana. Suosittelemme sen käyttämistä sarjasta riippumatta, jolloin kaikki tarpeellinen pystytään tekemään

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas Päivitetty 10/2016 Tämän pikaoppaan avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 -palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita löydät osoitteesta http://www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet/

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

TIEDON LASKUN LÄHETTÄJÄN WEB-SOVELLUS. Käyttäjän ohje, Kotkan kaupunki

TIEDON LASKUN LÄHETTÄJÄN WEB-SOVELLUS. Käyttäjän ohje, Kotkan kaupunki TIEDON LASKUN LÄHETTÄJÄN WEB-SOVELLUS Käyttäjän ohje, Kotkan kaupunki Anu Husu 19.4.2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Rekisteröityminen laskun lähettäjän web-sovelluksen käyttäjäksi... 3 3 Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot