Maailman parasta painolaatua!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maailman parasta painolaatua!"

Transkriptio

1 Aineisto-opas 2014

2 Botnia Printin sanomalehtitehdas on näyttänyt painamisen mallia Suomelle vuodesta Toukokuussa 2010 avattu painotalo otti rohkean edistysaskeleen suomalaisessa rotaatiopainamisessa investoimalla kuivaoffset-painokoneeseen KBA Cortinaan. Vastaavanlaista painokonetta ei löydy muualta Suomesta. Maailman parasta painolaatua! Sanomalehtituotteisiin keskittyvä Botnia Print tarjoaa uusinta tekniikkaa kaikilla osa-alueillaan niin levytulostuksessa, painamisessa kuin postituksessakin. Yrityksen tavoitteena on jatkuva sanomalehtituotteiden teknisen laadun kehittäminen. Tuotantoprosessia pyritään hallitsemaan joustavasti. Haluamme tarjota turvalliset ja toimivat yhteydet, jotta voimme taata asiakkaalle luotettavan ja korkealaatuisen painotyöprosessin. Tämän oppaan tarkoitus on tehdä digitaalisen aineiston lähettämisestä Botnia Printiin mahdollisimman turvallista ja helppoa. Tutustu oppaaseen ja mikäli tarvitset opasta täydentävää tietoa, autamme mielellämme. Yhteystiedot Käyttöpäälliköt Jyrki Jokela ja Tommi Luhta Postitus Jari Kolppanen Laatu- ja kehityspäällikkö Toni Klemola Asiakaspalvelu ja markkinointi Elina Hirvinen Sähköposti:

3 Ohjeita sivuaineiston valmistamiseen Broadsheet 400 x 560 mm Lehden koko Botnia Printin tuoterepertuaari on monipuolinen. Oletpa tekemässä sanomalehteä, asiakaslehteä, esitettä, mainoslehteä tai liitettä, tarjoaa Botnia Print useita laadukkaita vaihtoehtoja niin lehden koko- kuin paperivalintaankin. Yleisimmät tuotekokomme ovat broadsheet, tabloid ja leikattu tabloid. Näiden lisäksi räätälöimme tuotteita päivittäin asiakkaidemme muuttuviin tarpeisiin. Sivukoko ja leikkuuvarat Leikattu tabloid max. 270 x 390 mm min. 220 x 300 mm Tabloid 280 x 400 mm Broadsheet ja tabloid: Taitto-ohjelman julkaisukoko on oltava täsmälleen sama kuin tuotteen lopullinen koko. Koska kyseessä on sanomalehtituote, on huomioitava, että väripintoja ei voida käyttää julkaisun ulkoreunoihin asti muissa kuin leikatuissa tuotteissa. Olemme määritelleet suositeltavat ulkovarat (=marginaalit). Näiden varojen sisälle jäävää aluetta kutsutaan painopinnaksi. Ohessa kuvia vakiomittojen ja painopinnan havainnollistamiseksi. Tabloid-lehdessä voidaan taitossa hyödyntää sisämarginaali eli sisämarginaalien alueelle voidaan sijoittaa tekstejä ja kuvia. Ylimenevä teksti kannattaa huomioida siten, että teksti katkeaa kirjainten välistä eikä yksittäisen kirjaimen kohdalla. Leikattu tabloid: Koska leikatussa tabloidissa lehden reunat leikataan painon jälkeen puhtaiksi, jatkuvat väripinnat niin halutessa julkaisun ulkoreunoihin asti. Suosittelemme taittodokumenttiin 10 mm:n leikkuuvaroja sekä leikkuumerkkejä. Broadsheet 400 x 560 mm Tabloid 280 x 400 mm Tabloid aukeama 10 mm PAINOPINTA PAINOPINTA PAINOPINTA 10 mm

4 45g 50g 57g 70g Paperivaihtoehdot Botnia Print käyttää tuotannossaan pääsääntöisesti neljää eri paperilaatua: 45 grammaista sanomalehtipaperia käytetään joka päivä ilmestyvissä lehdissä. 50 grammainen paperi on suosittu erilaisissa liitteissä. 57 grammainen paperi on hieman mattapintainen. Paperin vaaleusaste on yli grammainen on vaalein ja laadukkain papereistamme. Paperin vaaleusaste on 103. Sellupohjainen paperi ei kellastu vanhetessaan. Asiakkaidemme pyynnöstä painamme lehtiä myös muille paperilaaduille. Linjojen paksuus Määrittele julkaisussa käytettyjen linjojen paksuus joko pisteinä tai millimetreinä. Pienin suositeltu linjanpaksuus on 0,25 pistettä. Emme suosittele ohuiden linjojen käyttöä rasteroituina tai monivärisinä. Negatiivisten linjojen minimipaksuus on 1 piste. Valkoinen negateksti Käyttäessäsi valkoista negatekstiä väripinnalla suosittelemme käytettävän vähintään 8 pt tekstikokoa ja lihavaa kirjasinleikkausta. Päättettömät, tasapaksut kirjasintyypit erottuvat paremmin kuin päätteelliset kirjasintyypit. Näin vältät mahdolliset ongelmat painossa tapahtuvien osavärien kohdistumisen kanssa. Värimääritykset Kaikki mahdolliset värit muodostuvat sekoittamalla neljää painoväriä, jotka ovat cyan (sininen), magenta (punainen), yellow (keltainen) ja black (musta). Määrittele kaikki julkaisussa käyttämäsi värit CMYK-muodossa. Käyttäessäsi läpikuultavia ja päällekkäin olevia elementtejä tulee molempien elementtien olla samaa väriavaruutta (CMYK), jotta elementit ja värit toistuvat oikein. Muutoin saattaa tapahtua virhe, kun läpikuultavuudet yhdistetään (transparency flattening). Virhe voi näkyä esim. taustan muuttumisena valkoiseksi siltä alueelta, jossa elementit ovat päällekkäin. InDesignin heittovarjo (drop shadow) on hyvä esimerkki läpikuultavuudesta. InDesignissa voit tarkastella yhdistettäviä elementtejä valitsemalla Flattener Preview -toiminnon. Acrobatissa lopputulosta voi tarkastella Output Preview -toiminnolla. Rikas musta Voimakkaan mustan aikaansaamiseksi suuremmille väripinnoille voit käyttää värimääristyksenä ns. rikasta mustaa 100% musta K, 50% cyan C, 30% magenta M, 20% yellow Y. Huom! Välttääksesi häiritsevän kohdistusheiton painatuksessa vältä käyttämästä pienikokoista valkoista negatekstiä rikkaan mustan kanssa.

5 Haluttu tulos Päällepainatus (overprint) Overprintillä tarkoitetaan värien painamista toistensa päälle. Taitto-ohjelmassa määritetään, onko elementti päällepainava vai ei. Oletusarvona värillisten elementtien ei pitäisi olla päällepainavia. Botnia Printin sanomalehtipainon pdf:n rippauksessa on oletusarvoisesti säädetty 100% musta painamaan muiden värien päälle. Asetus on valittu, koska musta leipäteksti on usein sijoitettuna väripinnan päälle. Jos väripinta avataan mustan tekstin alta, niin jo pienetkin painon kohdistusheitot häiritsevät tekstin lukemista. Teksti Teksti Musta teksti päällepainavana väripohjalla Mahdollinen kohdistusheitto näkyy näin sinisen värin avautuessa ei-päällepainettavan mustan alta. Asetus aiheuttaa käytettäessä mustia pintoja kuvien päällä seuraavanlaisen ilmiön: 100%:n mustan alta näkyy kuvan sävyjä, koska musta ei täysin pysty peittämään alla olevaa kuvaa. Palkin tummuus vaihtelee kuvan tummuuden mukaan. Tilanteen voi korjata muuttamalla palkin sävyn muuksi kuin 100% musta: - lisätään 5% cyan -> värimääritys 100% black + 5% cyan Painettu tulos - käytetään rikasta mustaa -> 100black, 50cyan, 30magenta, 20yellow - värinä käytetään 99% mustaa Fontit Suosittelemme käyttämään Adobe Type1 ja OpenType -fontteja. VINKKEJÄ FONTTIONGELMIEN VÄLTTÄMISEKSI Kun teet julkaisuohjelmasta pdf- tai postscript-tiedostoa, sisällytä siihen kaikki käyttämäsi fontit. Konvertoi taittoon linkitettyjen EPS-tiedostojen sisältämät fontit poluiksi. Älä käytä ns. järjestelmäfontteja. Ne ovat eri käyttöjärjestelmäversioissa hieman erilaisia ja saattavat aiheuttaa tekstin tavuttumisen väärällä tavalla tai merkkimuunnoksia jopa pdf-tiedostoissa Käytä aina aitoja leikkauksia. Älä käytä ohjelmissa olevia pikanappeja muuttaaksesi fonttia kursiiviksi, lihavaksi, alleviivatuksi tai varjostetuksi. Pikanäppäimillä tehdyt muutokset käyttäytyvät eri tulostimissa ja eri tulostusresoluutioilla eri tavoin. Huom! Mustan leipätekstin värin tulee koostua pelkästään 100% mustasta.

6 ! Kuvien käyttö Tässä muutamia perusohjeita sanomalehtikuvien käsittelystä. Kuvan käsittely tehdään aina RGBmuodossa Käsittele kuva muilta osin, mutta älä terävöitä. Botnia Printin painoprosessissa kuvat terävöidään CMYK-muodossa olevalle kuvalle. Muista, että sanomalehtituotteessa kuvaresoluutio on 200 dpi (normaali sanomalehtipaperi). Jos kuvan lopullinen koko on tiedossa: - tee kuvasta oikean kokoinen - tallenna valmis kuva JPG-muodossa - muuta valmis kuva CMYK-muotoon: EDIT -> CONVERT TO PROFILE -> WORKING CMYK ISOnewspaper26v4 On hyvin tärkeää, että profiilina on ISOnewspaper26v4. Profiili on kuvaus Botnia Printin painoprosessiin soveltuvasta värierottelusta eli se sisältää mm. tiedot värisävyistä ja pisteenkasvusta painokoneella. Voit ladata profiilin www-sivuiltamme kohdasta Aineisto. Voimme myös lähettää profiilin käyttöösi sähköpostitse ja opastaa profiilin asentamisessa. Profiilia ei tarvitse tallentaa mukaan kuvaan, sitä tarvitaan ainoastaan RGB -> CMYK käännökseen. Nyt kuvan voi terävöidä. Tämä on kaikista tärkein kuvan painolaatuun vaikuttavista työvaiheista. FILTER -> SHARPEN -> UNSHARP MASK Amount: 400 % Radius: 0,7 pixels Threshold: 0 levels Huom! Kuvaa ei saa terävöittää kuin yhden kerran. Jos kuva terävöitetään useammin, piirto hajoaa ja kuvasta tulee rakeinen. CMYK ISOnewspaper26v4 terävöinti (USM) PROFIILI Hae osoitteesta > aineisto >cmyk-profiili RGB kuvan käsittely koon määrittely resoluutio 200 dpi USM Amount 400 % Radius 0,7 pixels Threshold 0 levels Jos et tiedä kuvan lopullista kokoa: - käsittele kuva rgb-muodossa, älä terävöitä! - tallenna valmis kuva JPG-muodossa - tuo kuva taitto-ohjelmaan rgb-muodossa - kun kuvan lopullinen koko on tiedossa (taitto valmis), avaa kuvalinkki Photoshopissa. WINDOW -> LINKS ->VALITSE KUVA JA KLIK- KAA SEN PÄÄLLÄ HIIREN OIKEAA NÄPPÄINTÄ -> EDIT WITH -> ADOBE PHOTOSHOP - rajaa kuva oikeaan kokoon, muuta cmyk-muotoon ja terävöitä (kts. edellinen) Tallenna kuva ja sulje. - palaa taitto-ohjelmaan ja päivitä kuvalinkki (klikkaa kuvalinkin päällä hiiren oikeaa näppäintä ->UPDATE LINK) Kuvien värimuodon pitää olla CMYK siinä vaiheessa, kun teet painovalmista PDF:ää. Mikäli julkaisuusi on jäänyt RGB-kuvia, kääntää prepress-järjestelmä ne osin hallitsemattomastikin CMYK-muotoon. Parempi siis hallita kuvat itse CMYK-muotoon.

7 Kuvien suurentaminen julkaisussa Jos kuvaresoluutio on ohjearvon mukainen, voit skaalata kuvaa julkaisussa % välillä. Suurempi kuvakoon muutos heikentää painetun kuvan laatua. Jos kuvaa on tarkoitus pienentää enemmän kuin 50%, tee muutos kuvankäsittelyohjelmassa. Jos kuvan suurennos on yli 130%, suosittelemme alkuperäisen kuvan uudelleen käsittelyä. Kuvien linkittäminen Linkitä kuvat julkaisuun. Mikäli sijoitat kuvan julkaisuun siten, että kuvasta muodostuu täydellinen kopio julkaisun sisälle, lisää se turhaan tiedoston kokoa. Värinhallinta Taitto-ohjelmissa on mahdollista simuloida painatusta asettamalla värinhallinta päälle sekä valitsemalla oikea CMYK-profiili. Värinhallinta on otettava kuitenkin pois päältä viimeistään siinä vaiheessa, kun alat tehdä PDFtai postscripttiedostoa. Näin otat värinhallinnan pois päältä / InDesign CS3 Siirry InDesignin väriasetuksiin (Colour Settings) Kohdasta Settings valitse vaihtoehto Emulate Adobe InDesign 2.0 CMS Off Hyväksy asetus painamalla OK! Tila osoitekentälle Jos lehti on osoitteistettava eli siihen ajetaan postituksessa mustesuihkulla osoitetietoja, tulee lehden etukanteen jättää osoitetietoja varten painamatonta tilaa. Osoitekenttä sijoittuu formaatista riippuen eri paikkaan. tabloidissa oikealle yläkulmaan 85 x 30 mm (vaaka) broadsheetissä vasemmalle yläkulmaan 30 x 85 mm (pysty) Huomioi siis tämä jo taittovaiheessa! osoite Broadsheet osoite Broadsheet vaihtoehto 1 Tabloid osoite Broadsheet vaihtoehto 2 osoite osoite Tabloid postitaitettu

8 Aineiston toimitus pdf-muodossa Lähtökohtana aineiston toimitukselle on tulostusvalmis PDF-tiedosto. PDF on turvallisin ja laadun kannalta paras tapa kaikki sivulle kuuluvat tekstit, kuvat, grafiikat ja fontit on pakattu yhdeksi tiedostoksi, joka on käytännössä lukittu. Näin toimitetun materiaalin tulostuminen kirjapainossa täsmälleen samalla tavalla kuin suunnitteluvaiheessa on erittäin varmaa. Lähtökohta PDF-tiedostolle Tabloid- ja broadsheet-kokoisten tuotteiden PDF-tiedosto tulee olla puhtaassa koossa ilman leikkuuvaroja tai leikkuumerkkejä. Tabloid-lehden PDF:n ulkoiset mitat ovat 280x400 mm ja broadsheetillä 400x560 mm. Leikatun tabloidin ollessa kyseessä dokumentissa pitää olla vähintään 5 mm:n leikkuuvarat sekä leikkuumerkit. PDF-tiedoston luominen PDF-tiedoston luomiseen tarvitset taitto- tai grafiikkaohjelman, jolla aineisto on valmistettu sekä Adobe Acrobat Distiller -ohjelmiston (versio 4 tai uudempi). Suositeltava PDF:n valmistusprosessi on kaksivaiheinen: Taitto-tai grafiikkaohjelmasta tulostetaan PostScript-tiedosto Tulostetusta PostScript-tiedostosta tehdään PDF-tiedosto Acrobat Distillerin avulla PDF-tiedosto PostScript-tulostuksen kautta PostScript-tiedoston (.ps) on sisällettävä kaikki taiton elementit. Mikäli olet linkittänyt julkaisuusi eps-tiedostoja, muista varmistaa, että myös näiden tarvitsemat fontit sisältyvät PostScript-tiedostoon. Varma tapa ennakolta estää ongelmat, on vektoroida logoissa ja vastaavissa käytetyt fontit. InDesign CS3 tulostusasetukset Seuraavalla sivulla on kuvalliset ohjeet oikeille arvoille tulostusvaiheeseen (Print) InDesign CS3 -ohjelmassa. Käytyäsi läpi kuvien esittämät vaiheet, voit tallentaa asetukset Save Preset -komennolla, jolloin saat jatkossa ladattua oikeat asetukset helposti. Kuvallisessa esimerkissä asetukset on tallennettu BotniaPrint_postscript -printpreset-tiedostoksi. Vaihtoehtoisesti voit ladata valmiin printpreset-tiedoston käyttöösi Botnia Printin www-sivuilta kohdasta Aineisto -> Profiilit. Asenna printpreset-tiedosto Acrobat Distilleriin näin: Tallenna tiedosto omalle koneellesi osoitteesta Avaa Acrobat Distiller - Settings - Add Adobe PDF Settings - valitse printpreset-tiedosto. Mikäli käytössäsi on InDesign CS-versio, voit halutessasi tulostaa PDF-tiedoston suoraan kyseisestä ohjelmasta Export-komennolla. Seuraavassa ohjeet molempiin PDF-tiedoston luonteihin:

9

10 Acrobat Distiller 8 asetukset Seuraava vaihe on tislata PostScript-tiedosto PDF-tiedostoksi Acrobat Distiller -ohjelmalla. Ohessa kuvina oikeat arvot AcrobatDistiller 8.0 -ohjelmaan. Käytyäsi läpi kuvien esittämät vaiheet, voit tallentaa asetukset Save as -komennolla, jolloin saat jatkossa ladattua oikeat asetukset helposti. Voit ladata valmiit asetukset myös Botnia Printin www-sivuilta kohdasta Aineisto - Profiilit.! Huom! Mikäli julkaisuohjelmaan (In Design) on jäänyt värinhallinta päälle, havaitset sen kuvasarjan neljännessä kuvassa, jossa Color-kohdassa Color Maanagement Policies -rivillä lukee jotain aivan muuta kuin esimerkkikuvassa.

11 Acrobat Distiller 8 asetukset Voit halutessasi tulostaa PDF-tiedoston suoraan In- Design CS -versioiden ohjelmista Export-komennolla.Käytä samoja asetuksia kuten edellä Distillerissä. Muiden ohjelmien osalta edellytämme PDF:n tekoa PostScript-tulostuksen kautta. Ohessa kuvina oikeat arvot Exportin kautta tapahtuvaan PDF-valmistukseen. Käytyäsi läpi kuvien esittämät vaiheet, voit tallentaa asetukset Save Preset -komennolla, jolloin saat jatkossa ladattua oikeat asetukset helposti. Vaihtoehtoisesti voit ladata valmiit asetukset Botnia Printin www-sivuilta kohdasta Aineisto - Profiilit.

12 MyBotnia - Botnia Printin asiakasliittymä www. botnia print.fi Botnia Printin lehtitehdas käyttää oululaisen Jaicom Oy:n tarjoamaa Flowman Virtual Prepress työnkulku-ohjelmistoa. Ohjelmisto toimii internetin kautta, ja asiakas asioi järjestelmään käyttöliittymän avulla. Asiakas (esim. kustantaja, lehden toimitussihteeri, taittaja) tekee painotilauksen, lähettää pdf-aineiston ja tarkistaa näyttövedoksen käyttöliittymän avulla. MyBotnia kirjaudu sisään Flowman Virtual Prepress -ohjelmiston vahvuus on tuotantoprosessin virtaviivaisuus sekä automatisoitu työnkulku. Asiakas voi olla yhteyksissä järjestelmään kellonaikaan katsomatta 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivänä viikossa. Käyttöliittymään kirjaudutaan osoitteessa valitsemalla MyBotnia. Näin se toimii Kirjaudu järjestelmään osoitteessa ja klikkaa sivuston oikeassa yläkulmassa olevaa My- Botnia -logoa. Avautuvalla sivulla syötät käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, jotka olet saanut Botnia Printin yhteyshenkilöltä. Tämän jälkeen pääset varsinaiseen päänäkymään, jossa näet sinulle mahdolliset sanomalehtituotteet sekä valikoista käyttöliittymän tarjoamat mahdollisuudet. kirjaudu sisään Tarvitsetko tunnukset? Ota yhteyttä Botnia Printin käyttöpäällikköön, puh tai Tilaa painotyö Lähetä aineistoa Tarkista ja hyväksy sivuja

13 Painotilauksen tekeminen Aloita painotilauksen tekeminen valitsemalla valikosta Uusi tilaus. Syötä pyydetyt tiedot omiin kenttiinsä ja etene vaiheittain. Tilauksen lopuksi valitse Tallenna. Painotilauksessa määriteltäviä asioita ovat mm. painosmäärä, värillisyys ja painopaperi. Mikäli sinulla on tuotteessa ylösalaisin olevia sivuja, esim. kaksikielisessä lehdessä saattaa toinen kieliversio alkaa takaapäin ylösalaisin, kerro käännettävien sivujen sivunumerot kohdassa Käänteiset sivut. Sivuvedokset on mahdollista hyväksy automaattisesti valitsemalla Hyväksy vedokset automaattisesti. Jos valitset kyseisen vaihtoehdon, huomioithan, että vastuu tarkistuksesta on kuitenkin asiakkaalla sivuja ei kukaan muu tarkista. Kommentteja tilaukselle kohdassa voit jättää viestiä painotaloon kaikista mahdollisista asioista. Painotilaus jakaantuu Botnia Printissä useammalle taholle ja viestisi tulee tätä kautta perille. Tilauksen päätteeksi saat tilausvahvistuksen. Huom! Jos sivumäärä muuttuu painotilauksen tekemisen jälkeen, ota yhteys Botnia Printin käyttöpäällikköön, puh tai Tilauksesi poistetaan, jonka jälkeen voit tehdä uuden painotilauksen. Jo lähetetyt sivut tulee lähettää tällöin uudellen.!

14 Painotilauksen tekeminen 2-osainen broadsheet (2-selkäinen) Kun kyseessä on kaksiosainen broadsheet tuote, etenee painotilauksen tekeminen alkuosaltaan samoin kuin edellisellä sivulla esitelty painotilaus. ESIMERKKI KESKIPOHJANMAA 12+8 Aloita tilaus valitsemalla tuotteesi ensimmäinen osa, Keskipohjanmaa-A ja tilaa siitä 12 sivua. Etene vaiheittain kolmanteen osioon, jossa alalaidassa ovat rinnakkain painikkeet Tallenna ja Lisää osio. Valitse Lisää osio. Avautuvasta ikkunasta valitse Keskipohjanmaa-B ja tilaa siitä 8 sivua. Ensimmäisen sivun aloitusnumero 13. Jatka vaiheittain kunnes kolmannessa osiossa pääset alhaalta valitsemaan Päätä tilaus. Saat tilausvahvistuksen, josta voit tarkistaa tilauksesi.! Aikataulu painotilaukselle Mikäli julkaisusi on tarkoitus saada painopäivän päätteeksi viimeistään klo lähtevän postin mukaan, on painotilaus tehtävä painopäivän aamuna klo 8.30 mennessä. Iltavuorossa painettavien lehtien osalta painotilaus tulee tehdä painopäivänä klo mennessä. Viikonloppuna (pe ilta-su ilta) painettavien lehtien osalta takaraja painotilaukselle on perjantai klo PDF-sivujen lähettäminen Kuten jo aiemmin on mainittu, sivut lähetetään PDF-muodossa puhtaassa sivukoossaan. Aukemia ei voi lähettää. Sivujen lähettämiseen on useampikin eri vaihtoehto, jotka on lueteltu seuraavaksi. VAIHTOEHTO A Yksi tapa on käyttää ftp:tä. Mikäli haluat käyttää tätä vaihtoehtoa, saat käyttäjätunnukset ja salasanat yhteyshenkilöltämme. Ftp-osoite on: ftps.flowman.fi. PDF-sivujen nimeäminen oikein on tärkeää ja nimeämisohjeet tiedostoille näet tilausvahvistuksessa (kts. malli edelliseltä sivulta). Sivut voi lähettää yksittäisinä PDF-tiedostoina (esim pdf, pdf...) tai yhdessä tiedostossa (esim. 3-1-(1-16).pdf). Nimeämislogiikassa yksittäisen sivun PDF-nimessä 3 tuotteen aliasnimi 1 ilmestymisnumero sivunumero Useamman sivun PDF-nimessä 3-1-tuotteen aliasnimi-ilmestymisnumero- (1-16) yhdessä tiedostossa peräkkäin olevat sivut, malliesimerkissä tässä sivut 1-16 Voit lähettää myös lyhyempiä pätkiä, esim. (2-5).

15 VAIHTOEHTO B Toinen tapa lähettää sivuja on valita valikosta Sivujen lähetys. Tällöin PDF-sivujen nimeämiseen pätee aiemmin mainittu logiikka eli sivut tulee nimetä tilausvahvistuksen mukaisesti. VAIHTOEHTO C Kolmas tapa lähettää PDF-sivuja löytyy Listaa tilaukset -painikkeen alta. Voit katsella tilaustasi Vedoslistaus tai Kuvakenäkymänä. Molemmissa vaihtoehdoissa löytyy yksittäisen sivun kohdalta Lähetä -painike. Tällöin alkuperäisellä PDF-nimellä ei ole väliä, sillä osoitat suoraan aineiston oikealle paikalleen.

16 Lähetettyjen sivujen tarkistus Listaamalla tilauksesi ja tarkistelemalla sitä niin vedoslistauksena kuin kuvakenäkymänäkin voit hyvin seurata sivujesi valmistumista. Sivujen tila on ilmaistu eri värein. Voit lähettää sivuja useampaankin kertaan ja näet näyttökuvan kulloisestakin versiosta lähes reaaliajassa. Näyttökuvan avulla voit varmistua sivun oikeellisuudesta. Näyttökuva avautuu sinulle PDF-muodossa Acrobat Readeriin. Vedoslistauksessa pääset näyttökuvaan painamalla Vedos ja Kuvakenäkymässä klikkaamalla sivuikonia. Avautuvassa PDF-näkymässä näet sivun ympärillä haaleat siniset viivat, jotka kertovat tuotteelle määritellyt marginaalit. Näin voit varmistaa, että tuotteesi pysyy painoalueella. Mikäli tarvitset sivusta paperivedoksen, voit tulostaa sen tästä näkymästä. Sivut kulkevat järjestelmässä automaattisen tarkistusputken läpi. Saatat nähdä varoituksen lähetetyn sivun kohdalla. Varoituksessa ilmenee muun muassa mikäli sivulla on RGB-kuvia, matalaresoluutiokuvia tai mikäli pdf:ssä on käytetty värinhallintaa. Myös fonttivirheet näkyvät näyttövedoksessa tai mahdollisen varoituksen kohdalla. Et pääse tarkemmin näkemään, mikä kuva on RGB-muodossa, vaan joudut tutkimaan asian alkuperäisestä julkaisusta. Prepressjärjestelmä kääntää mahdolliset RGB-kuvat CMYK-muotoon, fonttivirheet sen sijaantäytyy korjata lähetyspäästä. Hyväksytyn sivun uudelleenlähetys Mikäli jostain syystä joudut lähettämään jo kertaalleen hyväksytyn sivun uudelleen, valitse korjattava sivu ja alhaalta painike Korjaa valitut sivut. Tällöin avautuvassa huomioikkunassa kysytään Onko sovittu painon kanssa korjaustilauksen tekemisestä? Ota yhteyttä painoon, sillä sivujen edetessä automaattisesti sivu voi hyvinkin olla jo painopellillä ja uudelleen lähettäminen aiheuttaa lisäkustannuksen uuden painolevyn tekemisen ansiosta. Jos siis olet sopinut asiasta painon kanssa, järjestelmä ohjaa sinua tekemään korjaustilauksen ja sinun tulee lähettää korjattu sivu uudelleen. Flowman Virtual Prepress järjestelmän edut AUTOMAATION ANSIOSTA 24/7 Automaatisoidun järjestelmän suurin etu asiakkaalle on jo aiemmin mainittu asiakaspalvelu 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivänä viikossa. Näet reaaliaikaisesti lähettämäsi sivut ja voit hyväksyä ne tarvitsematta huolehtia painon henkilökunnan paikallaolosta. USEAMPI KÄYTTÄJÄ Painotalon yhteyshenkilö määrittelee järjestelmään kustantaja-asiakkaalle pääkäyttäjän, joka pystyy tarvittaessa antamaan tunnuksia muille tuotteen parissa työskenteleville. Kullakin käyttäjällä tulee olla omat tunnuksensa. Näin painotilauksen tekijän ja sivujen lähettäjän ei tarvitse olla sama henkilö. On huomioitava kuitenkin, että sivuja ei voida lähettää ennen painotilauksen tekemistä. Painotilauksen tietoja voidaan täydentää myöhemmässäkin vaiheessa. AIKATAULUT Järjestelmään kirjautuvat tiedot niin lähetettyjen kuin hyväksyttyjen sivujen kellonajoista. Voimme määritellä järjestelmään deadlineja lehden painoaikataulun tarpeiden mukaan. Asiakkaan ja painotalon yhdessä sopiessa deadlinen käyttöönotosta, saat sähköpostitse tai tekstiviestinä muistutuksia. HUOMIOITHAN Flowman Virtual Prepress järjestelmä on laajasti käytössä myös arkkipainotaloissa. Siksi järjestelmässä on paljon arkkipainotuotantoon liittyviä ominaisuuksia, joillaei ole käyttöä sanomalehtituotannossa.

17 ! Sivujen hyväksyminen On erittäin tärkeää, että hyväksyt lähettämäsi sivun. Tällöin sivu on valmis lähtemään eteenpäin. Samalle painopellille olevien sivujen tultua hyväksytyksi sivut lähtevät automaattisesti painoon. Jos olet lähettänyt useamman version samasta sivusta, sinun tulee hylätä virheelliset versiot ennen oikean version hyväksymistä Asiakastuki Tulostusongelmiin saat apua Flowmanin päivystysnumerosta päivittäin klo Samassa puhelinnumerossa on vikapäivystys (esim. nettiyhteysongelmissa) 24 h vuorokaudessa.

Aineisto-ohje Projektitoiminta -lehteen sähköisesti toimitettaville aineistoille

Aineisto-ohje Projektitoiminta -lehteen sähköisesti toimitettaville aineistoille PROJEKTITOIMINTA-LEHTI 1(5) Aineisto-ohje Projektitoiminta -lehteen sähköisesti toimitettaville aineistoille Seuraavista ohjeista on sinulle apua, kun valmistat sivuaineistoja. Mitä huolellisemmin valmistat

Lisätiedot

Painon hallintaopas. maaliskuu/2013. laatua kannesta kanteen

Painon hallintaopas. maaliskuu/2013. laatua kannesta kanteen Painon hallintaopas maaliskuu/2013 Hyvä asiakkaamme, käytämme Otavan Kirjapainossa ISOstandardoitua prosessia läpi koko tuotannon. Aineistopalvelu-osastomme on vastuussa siitä, että työsi lähtee tehtaamme

Lisätiedot

Prepress-ohjeistus. Lisätietoja kaikkiin lähetettäviin tiedostoihin liittyviin kysymyksiin saa WellPrintin reprosta:

Prepress-ohjeistus. Lisätietoja kaikkiin lähetettäviin tiedostoihin liittyviin kysymyksiin saa WellPrintin reprosta: Prepress-ohjeistus Lisätietoja kaikkiin lähetettäviin tiedostoihin liittyviin kysymyksiin saa WellPrintin reprosta: taija Näsi karri Ruusunen Puh. (09) 5404 5321 Puh. (09) 5404 5322 taija@wellprint.fi

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Voimassa 01 helmikuu 2011. Väritulostusohjeet. Väritulosteiden tekniset ohjeet

Voimassa 01 helmikuu 2011. Väritulostusohjeet. Väritulosteiden tekniset ohjeet Voimassa 01 helmikuu 2011 Väritulostusohjeet Väritulosteiden tekniset ohjeet Strålfors tarjoaa kahdenlaisia väritulostuspalveluja Business Colour -tulostuksessa käytetään rullapaperille tulostavia tulostimia.

Lisätiedot

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Asiakaspalvelu Myynti: 020 7416 669 Tuki: 020 7416 668 Sähköposti: tuki@verkkovelho.fi www.verkkovelho.fi Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO Vaihde: 020

Lisätiedot

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47)

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47) 1 (47) 1 Käyttöönotto... 3 1.1 Rekisteröityminen... 3 1.2 Asetukset... 3 1.3 Nämä on hyvä tietää... 5 1.3.1 Päivämääräkentät... 5 1.3.2 Hakukentät... 5 1.3.3 Pikanäppäimet... 5 1.3.4 Suositeltu selain

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

Värin hallinta. sakke nenye/www.leuku.fi

Värin hallinta. sakke nenye/www.leuku.fi Värin hallinta 1 sakke nenye/www.leuku.fi Värinhallinnan periaate Näin oikein ja osuvasti yli sata vuotta myöhemminkin virheettömästi aloitetaan vuoden 1906 tietosanakirjassa hakusana -väri. Ennen käytettiin

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa PHOTOSHOP kuvankäsittelyn perusteet Lauri Tolppa Tavalliset digitaalikuvat voivat olla usein sellaisenaan kovin tylsiä. Oikeaa ohjelmaa käyttäessä kuvankäsittelyssä mahdollisuudet ovat melkein rajattomat.

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot...

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... 3 Palaute ja tuki... 3 Sanasto... 4 Pikaopas... 6 Käy asetukset

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi KÄYTTÖOPAS Sisältö 1. PERUSSANASTO... 1 1.1 Kysymystyypit... 1 1.2 Palvelun termit... 2 2. KYSELYN LUONTI... 5 2.1 Pikaopas... 5 2.2 Eri kysymystyyppien luonti (Classic mode)... 7 2.2.1 Otsikko... 7 2.2.2

Lisätiedot

P/I OfficeMail Windows -tulostinajuri. Asennus- ja käyttöohje

P/I OfficeMail Windows -tulostinajuri. Asennus- ja käyttöohje P/I OfficeMail Windows -tulostinajuri Asennus- ja käyttöohje Versio: 3.7 Julkaisupäivämäärä: kesäkuu 2013 Pitney Bowes tarjoaa tämän asiakirjan käyttäjille veloituksetta ohjelmiston kanssa käytettäväksi.

Lisätiedot

ILMOITUSOPAS. Opas hyvän sanomalehti-ilmoituksen toteutukseen: kuvat värit repro. ilmoitusopas

ILMOITUSOPAS. Opas hyvän sanomalehti-ilmoituksen toteutukseen: kuvat värit repro. ilmoitusopas ILMOITUSOPAS Opas hyvän sanomalehti-ilmoituksen toteutukseen: kuvat värit repro ilmoitusopas 1 pikaopas Luettavuusongelmia syntyy, kun värillinen tai negatiiviteksti sijoitetaan värilliselle pohjalle.

Lisätiedot

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax.

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. PRIMUS W4 Käyttöönotto-opas StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. (06) 320 2599 PRIMUS W4 Sivu 1/36 Primuksen kä yttö ö nöttö-öpäs SISÄLLYS 1 Käyttöönotto ja

Lisätiedot

OPAS: HALLINNAN PERUSTOIMINNOT (VERSIO 2.01)

OPAS: HALLINNAN PERUSTOIMINNOT (VERSIO 2.01) OPAS: HALLINNAN PERUSTOIMINNOT (VERSIO 2.01) SISÄLLYSLUETTELO: 1.0 Yleistä 1.1 Yleistä oppaasta 1.2 Kirjautuminen 1.3 Hallinta 1.4 Hyödyllistä tietää 2.0 Katalogi 2.1 Tuoteryhmät / tuotteet 2.2 Uuden tuoteryhmän

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE SIVU 1/30 POLKU SIVU 2/30 POLKU JÄSENREKISTERIN LYHYT KÄYTTÖOHJE Julkaisun tiedot: Toimittaja: Päivitys: Kuvittaja: Julkaisija: Laura Kalervo, Suunnittelutoimisto Omena Eero Tuomenoksa, Suomen Partiolaiset

Lisätiedot

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 1 WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 WM- L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 1 SIRA JULKAISUJÄRJESTELMÄ... 2 1.1 Kotisivujen päivittäminen... 2 1.2 Sivujen ylläpidon periaate... 2 2 MUOKKAUSTILA ELI HUOLTOPUOLI... 3 2.1

Lisätiedot

Office 365-pääkäyttäjän opas

Office 365-pääkäyttäjän opas Office 365-pääkäyttäjän opas Palvelun käytön aloittaminen 2 (48) Office 365 -palvelun pääkäyttäjän opas. Pääkäyttäjän opas Office 365 -palvelun käytön aloittaminen Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sovelluskauppa-tilin

Lisätiedot