Maailman parasta painolaatua!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maailman parasta painolaatua!"

Transkriptio

1 Aineisto-opas 2014

2 Botnia Printin sanomalehtitehdas on näyttänyt painamisen mallia Suomelle vuodesta Toukokuussa 2010 avattu painotalo otti rohkean edistysaskeleen suomalaisessa rotaatiopainamisessa investoimalla kuivaoffset-painokoneeseen KBA Cortinaan. Vastaavanlaista painokonetta ei löydy muualta Suomesta. Maailman parasta painolaatua! Sanomalehtituotteisiin keskittyvä Botnia Print tarjoaa uusinta tekniikkaa kaikilla osa-alueillaan niin levytulostuksessa, painamisessa kuin postituksessakin. Yrityksen tavoitteena on jatkuva sanomalehtituotteiden teknisen laadun kehittäminen. Tuotantoprosessia pyritään hallitsemaan joustavasti. Haluamme tarjota turvalliset ja toimivat yhteydet, jotta voimme taata asiakkaalle luotettavan ja korkealaatuisen painotyöprosessin. Tämän oppaan tarkoitus on tehdä digitaalisen aineiston lähettämisestä Botnia Printiin mahdollisimman turvallista ja helppoa. Tutustu oppaaseen ja mikäli tarvitset opasta täydentävää tietoa, autamme mielellämme. Yhteystiedot Käyttöpäälliköt Jyrki Jokela ja Tommi Luhta Postitus Jari Kolppanen Laatu- ja kehityspäällikkö Toni Klemola Asiakaspalvelu ja markkinointi Elina Hirvinen Sähköposti:

3 Ohjeita sivuaineiston valmistamiseen Broadsheet 400 x 560 mm Lehden koko Botnia Printin tuoterepertuaari on monipuolinen. Oletpa tekemässä sanomalehteä, asiakaslehteä, esitettä, mainoslehteä tai liitettä, tarjoaa Botnia Print useita laadukkaita vaihtoehtoja niin lehden koko- kuin paperivalintaankin. Yleisimmät tuotekokomme ovat broadsheet, tabloid ja leikattu tabloid. Näiden lisäksi räätälöimme tuotteita päivittäin asiakkaidemme muuttuviin tarpeisiin. Sivukoko ja leikkuuvarat Leikattu tabloid max. 270 x 390 mm min. 220 x 300 mm Tabloid 280 x 400 mm Broadsheet ja tabloid: Taitto-ohjelman julkaisukoko on oltava täsmälleen sama kuin tuotteen lopullinen koko. Koska kyseessä on sanomalehtituote, on huomioitava, että väripintoja ei voida käyttää julkaisun ulkoreunoihin asti muissa kuin leikatuissa tuotteissa. Olemme määritelleet suositeltavat ulkovarat (=marginaalit). Näiden varojen sisälle jäävää aluetta kutsutaan painopinnaksi. Ohessa kuvia vakiomittojen ja painopinnan havainnollistamiseksi. Tabloid-lehdessä voidaan taitossa hyödyntää sisämarginaali eli sisämarginaalien alueelle voidaan sijoittaa tekstejä ja kuvia. Ylimenevä teksti kannattaa huomioida siten, että teksti katkeaa kirjainten välistä eikä yksittäisen kirjaimen kohdalla. Leikattu tabloid: Koska leikatussa tabloidissa lehden reunat leikataan painon jälkeen puhtaiksi, jatkuvat väripinnat niin halutessa julkaisun ulkoreunoihin asti. Suosittelemme taittodokumenttiin 10 mm:n leikkuuvaroja sekä leikkuumerkkejä. Broadsheet 400 x 560 mm Tabloid 280 x 400 mm Tabloid aukeama 10 mm PAINOPINTA PAINOPINTA PAINOPINTA 10 mm

4 45g 50g 57g 70g Paperivaihtoehdot Botnia Print käyttää tuotannossaan pääsääntöisesti neljää eri paperilaatua: 45 grammaista sanomalehtipaperia käytetään joka päivä ilmestyvissä lehdissä. 50 grammainen paperi on suosittu erilaisissa liitteissä. 57 grammainen paperi on hieman mattapintainen. Paperin vaaleusaste on yli grammainen on vaalein ja laadukkain papereistamme. Paperin vaaleusaste on 103. Sellupohjainen paperi ei kellastu vanhetessaan. Asiakkaidemme pyynnöstä painamme lehtiä myös muille paperilaaduille. Linjojen paksuus Määrittele julkaisussa käytettyjen linjojen paksuus joko pisteinä tai millimetreinä. Pienin suositeltu linjanpaksuus on 0,25 pistettä. Emme suosittele ohuiden linjojen käyttöä rasteroituina tai monivärisinä. Negatiivisten linjojen minimipaksuus on 1 piste. Valkoinen negateksti Käyttäessäsi valkoista negatekstiä väripinnalla suosittelemme käytettävän vähintään 8 pt tekstikokoa ja lihavaa kirjasinleikkausta. Päättettömät, tasapaksut kirjasintyypit erottuvat paremmin kuin päätteelliset kirjasintyypit. Näin vältät mahdolliset ongelmat painossa tapahtuvien osavärien kohdistumisen kanssa. Värimääritykset Kaikki mahdolliset värit muodostuvat sekoittamalla neljää painoväriä, jotka ovat cyan (sininen), magenta (punainen), yellow (keltainen) ja black (musta). Määrittele kaikki julkaisussa käyttämäsi värit CMYK-muodossa. Käyttäessäsi läpikuultavia ja päällekkäin olevia elementtejä tulee molempien elementtien olla samaa väriavaruutta (CMYK), jotta elementit ja värit toistuvat oikein. Muutoin saattaa tapahtua virhe, kun läpikuultavuudet yhdistetään (transparency flattening). Virhe voi näkyä esim. taustan muuttumisena valkoiseksi siltä alueelta, jossa elementit ovat päällekkäin. InDesignin heittovarjo (drop shadow) on hyvä esimerkki läpikuultavuudesta. InDesignissa voit tarkastella yhdistettäviä elementtejä valitsemalla Flattener Preview -toiminnon. Acrobatissa lopputulosta voi tarkastella Output Preview -toiminnolla. Rikas musta Voimakkaan mustan aikaansaamiseksi suuremmille väripinnoille voit käyttää värimääristyksenä ns. rikasta mustaa 100% musta K, 50% cyan C, 30% magenta M, 20% yellow Y. Huom! Välttääksesi häiritsevän kohdistusheiton painatuksessa vältä käyttämästä pienikokoista valkoista negatekstiä rikkaan mustan kanssa.

5 Haluttu tulos Päällepainatus (overprint) Overprintillä tarkoitetaan värien painamista toistensa päälle. Taitto-ohjelmassa määritetään, onko elementti päällepainava vai ei. Oletusarvona värillisten elementtien ei pitäisi olla päällepainavia. Botnia Printin sanomalehtipainon pdf:n rippauksessa on oletusarvoisesti säädetty 100% musta painamaan muiden värien päälle. Asetus on valittu, koska musta leipäteksti on usein sijoitettuna väripinnan päälle. Jos väripinta avataan mustan tekstin alta, niin jo pienetkin painon kohdistusheitot häiritsevät tekstin lukemista. Teksti Teksti Musta teksti päällepainavana väripohjalla Mahdollinen kohdistusheitto näkyy näin sinisen värin avautuessa ei-päällepainettavan mustan alta. Asetus aiheuttaa käytettäessä mustia pintoja kuvien päällä seuraavanlaisen ilmiön: 100%:n mustan alta näkyy kuvan sävyjä, koska musta ei täysin pysty peittämään alla olevaa kuvaa. Palkin tummuus vaihtelee kuvan tummuuden mukaan. Tilanteen voi korjata muuttamalla palkin sävyn muuksi kuin 100% musta: - lisätään 5% cyan -> värimääritys 100% black + 5% cyan Painettu tulos - käytetään rikasta mustaa -> 100black, 50cyan, 30magenta, 20yellow - värinä käytetään 99% mustaa Fontit Suosittelemme käyttämään Adobe Type1 ja OpenType -fontteja. VINKKEJÄ FONTTIONGELMIEN VÄLTTÄMISEKSI Kun teet julkaisuohjelmasta pdf- tai postscript-tiedostoa, sisällytä siihen kaikki käyttämäsi fontit. Konvertoi taittoon linkitettyjen EPS-tiedostojen sisältämät fontit poluiksi. Älä käytä ns. järjestelmäfontteja. Ne ovat eri käyttöjärjestelmäversioissa hieman erilaisia ja saattavat aiheuttaa tekstin tavuttumisen väärällä tavalla tai merkkimuunnoksia jopa pdf-tiedostoissa Käytä aina aitoja leikkauksia. Älä käytä ohjelmissa olevia pikanappeja muuttaaksesi fonttia kursiiviksi, lihavaksi, alleviivatuksi tai varjostetuksi. Pikanäppäimillä tehdyt muutokset käyttäytyvät eri tulostimissa ja eri tulostusresoluutioilla eri tavoin. Huom! Mustan leipätekstin värin tulee koostua pelkästään 100% mustasta.

6 ! Kuvien käyttö Tässä muutamia perusohjeita sanomalehtikuvien käsittelystä. Kuvan käsittely tehdään aina RGBmuodossa Käsittele kuva muilta osin, mutta älä terävöitä. Botnia Printin painoprosessissa kuvat terävöidään CMYK-muodossa olevalle kuvalle. Muista, että sanomalehtituotteessa kuvaresoluutio on 200 dpi (normaali sanomalehtipaperi). Jos kuvan lopullinen koko on tiedossa: - tee kuvasta oikean kokoinen - tallenna valmis kuva JPG-muodossa - muuta valmis kuva CMYK-muotoon: EDIT -> CONVERT TO PROFILE -> WORKING CMYK ISOnewspaper26v4 On hyvin tärkeää, että profiilina on ISOnewspaper26v4. Profiili on kuvaus Botnia Printin painoprosessiin soveltuvasta värierottelusta eli se sisältää mm. tiedot värisävyistä ja pisteenkasvusta painokoneella. Voit ladata profiilin www-sivuiltamme kohdasta Aineisto. Voimme myös lähettää profiilin käyttöösi sähköpostitse ja opastaa profiilin asentamisessa. Profiilia ei tarvitse tallentaa mukaan kuvaan, sitä tarvitaan ainoastaan RGB -> CMYK käännökseen. Nyt kuvan voi terävöidä. Tämä on kaikista tärkein kuvan painolaatuun vaikuttavista työvaiheista. FILTER -> SHARPEN -> UNSHARP MASK Amount: 400 % Radius: 0,7 pixels Threshold: 0 levels Huom! Kuvaa ei saa terävöittää kuin yhden kerran. Jos kuva terävöitetään useammin, piirto hajoaa ja kuvasta tulee rakeinen. CMYK ISOnewspaper26v4 terävöinti (USM) PROFIILI Hae osoitteesta > aineisto >cmyk-profiili RGB kuvan käsittely koon määrittely resoluutio 200 dpi USM Amount 400 % Radius 0,7 pixels Threshold 0 levels Jos et tiedä kuvan lopullista kokoa: - käsittele kuva rgb-muodossa, älä terävöitä! - tallenna valmis kuva JPG-muodossa - tuo kuva taitto-ohjelmaan rgb-muodossa - kun kuvan lopullinen koko on tiedossa (taitto valmis), avaa kuvalinkki Photoshopissa. WINDOW -> LINKS ->VALITSE KUVA JA KLIK- KAA SEN PÄÄLLÄ HIIREN OIKEAA NÄPPÄINTÄ -> EDIT WITH -> ADOBE PHOTOSHOP - rajaa kuva oikeaan kokoon, muuta cmyk-muotoon ja terävöitä (kts. edellinen) Tallenna kuva ja sulje. - palaa taitto-ohjelmaan ja päivitä kuvalinkki (klikkaa kuvalinkin päällä hiiren oikeaa näppäintä ->UPDATE LINK) Kuvien värimuodon pitää olla CMYK siinä vaiheessa, kun teet painovalmista PDF:ää. Mikäli julkaisuusi on jäänyt RGB-kuvia, kääntää prepress-järjestelmä ne osin hallitsemattomastikin CMYK-muotoon. Parempi siis hallita kuvat itse CMYK-muotoon.

7 Kuvien suurentaminen julkaisussa Jos kuvaresoluutio on ohjearvon mukainen, voit skaalata kuvaa julkaisussa % välillä. Suurempi kuvakoon muutos heikentää painetun kuvan laatua. Jos kuvaa on tarkoitus pienentää enemmän kuin 50%, tee muutos kuvankäsittelyohjelmassa. Jos kuvan suurennos on yli 130%, suosittelemme alkuperäisen kuvan uudelleen käsittelyä. Kuvien linkittäminen Linkitä kuvat julkaisuun. Mikäli sijoitat kuvan julkaisuun siten, että kuvasta muodostuu täydellinen kopio julkaisun sisälle, lisää se turhaan tiedoston kokoa. Värinhallinta Taitto-ohjelmissa on mahdollista simuloida painatusta asettamalla värinhallinta päälle sekä valitsemalla oikea CMYK-profiili. Värinhallinta on otettava kuitenkin pois päältä viimeistään siinä vaiheessa, kun alat tehdä PDFtai postscripttiedostoa. Näin otat värinhallinnan pois päältä / InDesign CS3 Siirry InDesignin väriasetuksiin (Colour Settings) Kohdasta Settings valitse vaihtoehto Emulate Adobe InDesign 2.0 CMS Off Hyväksy asetus painamalla OK! Tila osoitekentälle Jos lehti on osoitteistettava eli siihen ajetaan postituksessa mustesuihkulla osoitetietoja, tulee lehden etukanteen jättää osoitetietoja varten painamatonta tilaa. Osoitekenttä sijoittuu formaatista riippuen eri paikkaan. tabloidissa oikealle yläkulmaan 85 x 30 mm (vaaka) broadsheetissä vasemmalle yläkulmaan 30 x 85 mm (pysty) Huomioi siis tämä jo taittovaiheessa! osoite Broadsheet osoite Broadsheet vaihtoehto 1 Tabloid osoite Broadsheet vaihtoehto 2 osoite osoite Tabloid postitaitettu

8 Aineiston toimitus pdf-muodossa Lähtökohtana aineiston toimitukselle on tulostusvalmis PDF-tiedosto. PDF on turvallisin ja laadun kannalta paras tapa kaikki sivulle kuuluvat tekstit, kuvat, grafiikat ja fontit on pakattu yhdeksi tiedostoksi, joka on käytännössä lukittu. Näin toimitetun materiaalin tulostuminen kirjapainossa täsmälleen samalla tavalla kuin suunnitteluvaiheessa on erittäin varmaa. Lähtökohta PDF-tiedostolle Tabloid- ja broadsheet-kokoisten tuotteiden PDF-tiedosto tulee olla puhtaassa koossa ilman leikkuuvaroja tai leikkuumerkkejä. Tabloid-lehden PDF:n ulkoiset mitat ovat 280x400 mm ja broadsheetillä 400x560 mm. Leikatun tabloidin ollessa kyseessä dokumentissa pitää olla vähintään 5 mm:n leikkuuvarat sekä leikkuumerkit. PDF-tiedoston luominen PDF-tiedoston luomiseen tarvitset taitto- tai grafiikkaohjelman, jolla aineisto on valmistettu sekä Adobe Acrobat Distiller -ohjelmiston (versio 4 tai uudempi). Suositeltava PDF:n valmistusprosessi on kaksivaiheinen: Taitto-tai grafiikkaohjelmasta tulostetaan PostScript-tiedosto Tulostetusta PostScript-tiedostosta tehdään PDF-tiedosto Acrobat Distillerin avulla PDF-tiedosto PostScript-tulostuksen kautta PostScript-tiedoston (.ps) on sisällettävä kaikki taiton elementit. Mikäli olet linkittänyt julkaisuusi eps-tiedostoja, muista varmistaa, että myös näiden tarvitsemat fontit sisältyvät PostScript-tiedostoon. Varma tapa ennakolta estää ongelmat, on vektoroida logoissa ja vastaavissa käytetyt fontit. InDesign CS3 tulostusasetukset Seuraavalla sivulla on kuvalliset ohjeet oikeille arvoille tulostusvaiheeseen (Print) InDesign CS3 -ohjelmassa. Käytyäsi läpi kuvien esittämät vaiheet, voit tallentaa asetukset Save Preset -komennolla, jolloin saat jatkossa ladattua oikeat asetukset helposti. Kuvallisessa esimerkissä asetukset on tallennettu BotniaPrint_postscript -printpreset-tiedostoksi. Vaihtoehtoisesti voit ladata valmiin printpreset-tiedoston käyttöösi Botnia Printin www-sivuilta kohdasta Aineisto -> Profiilit. Asenna printpreset-tiedosto Acrobat Distilleriin näin: Tallenna tiedosto omalle koneellesi osoitteesta Avaa Acrobat Distiller - Settings - Add Adobe PDF Settings - valitse printpreset-tiedosto. Mikäli käytössäsi on InDesign CS-versio, voit halutessasi tulostaa PDF-tiedoston suoraan kyseisestä ohjelmasta Export-komennolla. Seuraavassa ohjeet molempiin PDF-tiedoston luonteihin:

9

10 Acrobat Distiller 8 asetukset Seuraava vaihe on tislata PostScript-tiedosto PDF-tiedostoksi Acrobat Distiller -ohjelmalla. Ohessa kuvina oikeat arvot AcrobatDistiller 8.0 -ohjelmaan. Käytyäsi läpi kuvien esittämät vaiheet, voit tallentaa asetukset Save as -komennolla, jolloin saat jatkossa ladattua oikeat asetukset helposti. Voit ladata valmiit asetukset myös Botnia Printin www-sivuilta kohdasta Aineisto - Profiilit.! Huom! Mikäli julkaisuohjelmaan (In Design) on jäänyt värinhallinta päälle, havaitset sen kuvasarjan neljännessä kuvassa, jossa Color-kohdassa Color Maanagement Policies -rivillä lukee jotain aivan muuta kuin esimerkkikuvassa.

11 Acrobat Distiller 8 asetukset Voit halutessasi tulostaa PDF-tiedoston suoraan In- Design CS -versioiden ohjelmista Export-komennolla.Käytä samoja asetuksia kuten edellä Distillerissä. Muiden ohjelmien osalta edellytämme PDF:n tekoa PostScript-tulostuksen kautta. Ohessa kuvina oikeat arvot Exportin kautta tapahtuvaan PDF-valmistukseen. Käytyäsi läpi kuvien esittämät vaiheet, voit tallentaa asetukset Save Preset -komennolla, jolloin saat jatkossa ladattua oikeat asetukset helposti. Vaihtoehtoisesti voit ladata valmiit asetukset Botnia Printin www-sivuilta kohdasta Aineisto - Profiilit.

12 MyBotnia - Botnia Printin asiakasliittymä www. botnia print.fi Botnia Printin lehtitehdas käyttää oululaisen Jaicom Oy:n tarjoamaa Flowman Virtual Prepress työnkulku-ohjelmistoa. Ohjelmisto toimii internetin kautta, ja asiakas asioi järjestelmään käyttöliittymän avulla. Asiakas (esim. kustantaja, lehden toimitussihteeri, taittaja) tekee painotilauksen, lähettää pdf-aineiston ja tarkistaa näyttövedoksen käyttöliittymän avulla. MyBotnia kirjaudu sisään Flowman Virtual Prepress -ohjelmiston vahvuus on tuotantoprosessin virtaviivaisuus sekä automatisoitu työnkulku. Asiakas voi olla yhteyksissä järjestelmään kellonaikaan katsomatta 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivänä viikossa. Käyttöliittymään kirjaudutaan osoitteessa valitsemalla MyBotnia. Näin se toimii Kirjaudu järjestelmään osoitteessa ja klikkaa sivuston oikeassa yläkulmassa olevaa My- Botnia -logoa. Avautuvalla sivulla syötät käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, jotka olet saanut Botnia Printin yhteyshenkilöltä. Tämän jälkeen pääset varsinaiseen päänäkymään, jossa näet sinulle mahdolliset sanomalehtituotteet sekä valikoista käyttöliittymän tarjoamat mahdollisuudet. kirjaudu sisään Tarvitsetko tunnukset? Ota yhteyttä Botnia Printin käyttöpäällikköön, puh tai Tilaa painotyö Lähetä aineistoa Tarkista ja hyväksy sivuja

13 Painotilauksen tekeminen Aloita painotilauksen tekeminen valitsemalla valikosta Uusi tilaus. Syötä pyydetyt tiedot omiin kenttiinsä ja etene vaiheittain. Tilauksen lopuksi valitse Tallenna. Painotilauksessa määriteltäviä asioita ovat mm. painosmäärä, värillisyys ja painopaperi. Mikäli sinulla on tuotteessa ylösalaisin olevia sivuja, esim. kaksikielisessä lehdessä saattaa toinen kieliversio alkaa takaapäin ylösalaisin, kerro käännettävien sivujen sivunumerot kohdassa Käänteiset sivut. Sivuvedokset on mahdollista hyväksy automaattisesti valitsemalla Hyväksy vedokset automaattisesti. Jos valitset kyseisen vaihtoehdon, huomioithan, että vastuu tarkistuksesta on kuitenkin asiakkaalla sivuja ei kukaan muu tarkista. Kommentteja tilaukselle kohdassa voit jättää viestiä painotaloon kaikista mahdollisista asioista. Painotilaus jakaantuu Botnia Printissä useammalle taholle ja viestisi tulee tätä kautta perille. Tilauksen päätteeksi saat tilausvahvistuksen. Huom! Jos sivumäärä muuttuu painotilauksen tekemisen jälkeen, ota yhteys Botnia Printin käyttöpäällikköön, puh tai Tilauksesi poistetaan, jonka jälkeen voit tehdä uuden painotilauksen. Jo lähetetyt sivut tulee lähettää tällöin uudellen.!

14 Painotilauksen tekeminen 2-osainen broadsheet (2-selkäinen) Kun kyseessä on kaksiosainen broadsheet tuote, etenee painotilauksen tekeminen alkuosaltaan samoin kuin edellisellä sivulla esitelty painotilaus. ESIMERKKI KESKIPOHJANMAA 12+8 Aloita tilaus valitsemalla tuotteesi ensimmäinen osa, Keskipohjanmaa-A ja tilaa siitä 12 sivua. Etene vaiheittain kolmanteen osioon, jossa alalaidassa ovat rinnakkain painikkeet Tallenna ja Lisää osio. Valitse Lisää osio. Avautuvasta ikkunasta valitse Keskipohjanmaa-B ja tilaa siitä 8 sivua. Ensimmäisen sivun aloitusnumero 13. Jatka vaiheittain kunnes kolmannessa osiossa pääset alhaalta valitsemaan Päätä tilaus. Saat tilausvahvistuksen, josta voit tarkistaa tilauksesi.! Aikataulu painotilaukselle Mikäli julkaisusi on tarkoitus saada painopäivän päätteeksi viimeistään klo lähtevän postin mukaan, on painotilaus tehtävä painopäivän aamuna klo 8.30 mennessä. Iltavuorossa painettavien lehtien osalta painotilaus tulee tehdä painopäivänä klo mennessä. Viikonloppuna (pe ilta-su ilta) painettavien lehtien osalta takaraja painotilaukselle on perjantai klo PDF-sivujen lähettäminen Kuten jo aiemmin on mainittu, sivut lähetetään PDF-muodossa puhtaassa sivukoossaan. Aukemia ei voi lähettää. Sivujen lähettämiseen on useampikin eri vaihtoehto, jotka on lueteltu seuraavaksi. VAIHTOEHTO A Yksi tapa on käyttää ftp:tä. Mikäli haluat käyttää tätä vaihtoehtoa, saat käyttäjätunnukset ja salasanat yhteyshenkilöltämme. Ftp-osoite on: ftps.flowman.fi. PDF-sivujen nimeäminen oikein on tärkeää ja nimeämisohjeet tiedostoille näet tilausvahvistuksessa (kts. malli edelliseltä sivulta). Sivut voi lähettää yksittäisinä PDF-tiedostoina (esim pdf, pdf...) tai yhdessä tiedostossa (esim. 3-1-(1-16).pdf). Nimeämislogiikassa yksittäisen sivun PDF-nimessä 3 tuotteen aliasnimi 1 ilmestymisnumero sivunumero Useamman sivun PDF-nimessä 3-1-tuotteen aliasnimi-ilmestymisnumero- (1-16) yhdessä tiedostossa peräkkäin olevat sivut, malliesimerkissä tässä sivut 1-16 Voit lähettää myös lyhyempiä pätkiä, esim. (2-5).

15 VAIHTOEHTO B Toinen tapa lähettää sivuja on valita valikosta Sivujen lähetys. Tällöin PDF-sivujen nimeämiseen pätee aiemmin mainittu logiikka eli sivut tulee nimetä tilausvahvistuksen mukaisesti. VAIHTOEHTO C Kolmas tapa lähettää PDF-sivuja löytyy Listaa tilaukset -painikkeen alta. Voit katsella tilaustasi Vedoslistaus tai Kuvakenäkymänä. Molemmissa vaihtoehdoissa löytyy yksittäisen sivun kohdalta Lähetä -painike. Tällöin alkuperäisellä PDF-nimellä ei ole väliä, sillä osoitat suoraan aineiston oikealle paikalleen.

16 Lähetettyjen sivujen tarkistus Listaamalla tilauksesi ja tarkistelemalla sitä niin vedoslistauksena kuin kuvakenäkymänäkin voit hyvin seurata sivujesi valmistumista. Sivujen tila on ilmaistu eri värein. Voit lähettää sivuja useampaankin kertaan ja näet näyttökuvan kulloisestakin versiosta lähes reaaliajassa. Näyttökuvan avulla voit varmistua sivun oikeellisuudesta. Näyttökuva avautuu sinulle PDF-muodossa Acrobat Readeriin. Vedoslistauksessa pääset näyttökuvaan painamalla Vedos ja Kuvakenäkymässä klikkaamalla sivuikonia. Avautuvassa PDF-näkymässä näet sivun ympärillä haaleat siniset viivat, jotka kertovat tuotteelle määritellyt marginaalit. Näin voit varmistaa, että tuotteesi pysyy painoalueella. Mikäli tarvitset sivusta paperivedoksen, voit tulostaa sen tästä näkymästä. Sivut kulkevat järjestelmässä automaattisen tarkistusputken läpi. Saatat nähdä varoituksen lähetetyn sivun kohdalla. Varoituksessa ilmenee muun muassa mikäli sivulla on RGB-kuvia, matalaresoluutiokuvia tai mikäli pdf:ssä on käytetty värinhallintaa. Myös fonttivirheet näkyvät näyttövedoksessa tai mahdollisen varoituksen kohdalla. Et pääse tarkemmin näkemään, mikä kuva on RGB-muodossa, vaan joudut tutkimaan asian alkuperäisestä julkaisusta. Prepressjärjestelmä kääntää mahdolliset RGB-kuvat CMYK-muotoon, fonttivirheet sen sijaantäytyy korjata lähetyspäästä. Hyväksytyn sivun uudelleenlähetys Mikäli jostain syystä joudut lähettämään jo kertaalleen hyväksytyn sivun uudelleen, valitse korjattava sivu ja alhaalta painike Korjaa valitut sivut. Tällöin avautuvassa huomioikkunassa kysytään Onko sovittu painon kanssa korjaustilauksen tekemisestä? Ota yhteyttä painoon, sillä sivujen edetessä automaattisesti sivu voi hyvinkin olla jo painopellillä ja uudelleen lähettäminen aiheuttaa lisäkustannuksen uuden painolevyn tekemisen ansiosta. Jos siis olet sopinut asiasta painon kanssa, järjestelmä ohjaa sinua tekemään korjaustilauksen ja sinun tulee lähettää korjattu sivu uudelleen. Flowman Virtual Prepress järjestelmän edut AUTOMAATION ANSIOSTA 24/7 Automaatisoidun järjestelmän suurin etu asiakkaalle on jo aiemmin mainittu asiakaspalvelu 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivänä viikossa. Näet reaaliaikaisesti lähettämäsi sivut ja voit hyväksyä ne tarvitsematta huolehtia painon henkilökunnan paikallaolosta. USEAMPI KÄYTTÄJÄ Painotalon yhteyshenkilö määrittelee järjestelmään kustantaja-asiakkaalle pääkäyttäjän, joka pystyy tarvittaessa antamaan tunnuksia muille tuotteen parissa työskenteleville. Kullakin käyttäjällä tulee olla omat tunnuksensa. Näin painotilauksen tekijän ja sivujen lähettäjän ei tarvitse olla sama henkilö. On huomioitava kuitenkin, että sivuja ei voida lähettää ennen painotilauksen tekemistä. Painotilauksen tietoja voidaan täydentää myöhemmässäkin vaiheessa. AIKATAULUT Järjestelmään kirjautuvat tiedot niin lähetettyjen kuin hyväksyttyjen sivujen kellonajoista. Voimme määritellä järjestelmään deadlineja lehden painoaikataulun tarpeiden mukaan. Asiakkaan ja painotalon yhdessä sopiessa deadlinen käyttöönotosta, saat sähköpostitse tai tekstiviestinä muistutuksia. HUOMIOITHAN Flowman Virtual Prepress järjestelmä on laajasti käytössä myös arkkipainotaloissa. Siksi järjestelmässä on paljon arkkipainotuotantoon liittyviä ominaisuuksia, joillaei ole käyttöä sanomalehtituotannossa.

17 ! Sivujen hyväksyminen On erittäin tärkeää, että hyväksyt lähettämäsi sivun. Tällöin sivu on valmis lähtemään eteenpäin. Samalle painopellille olevien sivujen tultua hyväksytyksi sivut lähtevät automaattisesti painoon. Jos olet lähettänyt useamman version samasta sivusta, sinun tulee hylätä virheelliset versiot ennen oikean version hyväksymistä Asiakastuki Tulostusongelmiin saat apua Flowmanin päivystysnumerosta päivittäin klo Samassa puhelinnumerossa on vikapäivystys (esim. nettiyhteysongelmissa) 24 h vuorokaudessa.

Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet

Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet Sivun koko Painotuotteen sivun koon tulee olla taitto-ohjelmassa määritetty sivun lopulliseksi kooksi. Tarvittavat leikkuuvarat (Bleed), vähintään

Lisätiedot

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF InDesign CS FreeHand MX Painovalmis materiaali PDF Miksi PDF? 1. Työnkulku nopeutuu 2. Työn tulostus toimii varmemmin 3. Fontit ovat tiedostossa mukana 4. Kuvat ovat tiedostossa mukana 5. Usein tiedostokoko

Lisätiedot

Tee työ aina oikeassa lopullisessa tuotteen koossa. Arkkiasemointijärjestelmämme vaatii, että työssä on käytetty 3 mm bleed-arvoa.

Tee työ aina oikeassa lopullisessa tuotteen koossa. Arkkiasemointijärjestelmämme vaatii, että työssä on käytetty 3 mm bleed-arvoa. KIRJAPAINO TEKNISET OHJEET 1. Digitaalinen aineisto Yleistä I-printissä on käytössä PDF-pohjainen työnkulku. Kaikki materiaali kulkee järjestelmän kautta jossain vaiheessa PDF:na. Alla on kerrottu lyhyesti

Lisätiedot

Aineisto-ohje Projektitoiminta -lehteen sähköisesti toimitettaville aineistoille

Aineisto-ohje Projektitoiminta -lehteen sähköisesti toimitettaville aineistoille PROJEKTITOIMINTA-LEHTI 1(5) Aineisto-ohje Projektitoiminta -lehteen sähköisesti toimitettaville aineistoille Seuraavista ohjeista on sinulle apua, kun valmistat sivuaineistoja. Mitä huolellisemmin valmistat

Lisätiedot

FRAM. Prepress Guide

FRAM. Prepress Guide 1 FRAM Prepress Guide 2 Tämän oppaan tarkoitus on opastaa painokelpoisen aineiston toteuttamisessa ja sen toimittamisessa meille. Osa ohjeistuksista perustuu siihen oletukseen, että dokumenteissä käytetyt

Lisätiedot

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2.

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2. LAITTEISTOMME M&P PAINOSSA KÄYTÖSSÄMME OVAT SEURAAVAT OHJELMAT: Adobe Photoshop CS6 Adobe InDesign CS6 Adobe Illustrator CS6 Adobe Acrobat Pro Adobe Distiller Microsoft Word Microsoft Excel Microsoft Powerpoint

Lisätiedot

Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje

Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje Päivitetty 19.3.2013 Tee uudet PDF-vientiasetukset (PDF Export Presets) alla olevien kuvien mukaisesti. Valitse Indesign -ohjelman pudotusvalikosta File > Adobe PDF

Lisätiedot

Prepress-ohjeistus. Lisätietoja kaikkiin lähetettäviin tiedostoihin liittyviin kysymyksiin saa WellPrintin reprosta:

Prepress-ohjeistus. Lisätietoja kaikkiin lähetettäviin tiedostoihin liittyviin kysymyksiin saa WellPrintin reprosta: Prepress-ohjeistus Lisätietoja kaikkiin lähetettäviin tiedostoihin liittyviin kysymyksiin saa WellPrintin reprosta: taija Näsi karri Ruusunen Puh. (09) 5404 5321 Puh. (09) 5404 5322 taija@wellprint.fi

Lisätiedot

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply Väriprofiili Väriprofiilin suosittelen olevan Cretive Suite Color Setting- kohdasta seuraavasti: Europe Prepress 3, kun tekee valmiin aineiston painoa varten. Tällöin kaikkien Adoben ohjelmien väriasetukset

Lisätiedot

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings Käytössämme olevat ohjelmat: Adobe Indesign CS5.5 (Mac/PC) Adobe Photoshop CS5.1 (Mac/PC) Adobe Illustrator CS5.1 (Mac/PC) Adobe Acrobat X Pro (Mac/PC) Microsoft Office Aineistosuositus Suosittelemme aineiston

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Väitöskirjan kansien suunnittelu

Väitöskirjan kansien suunnittelu Väitöskirjan kansien suunnittelu Ohje koskee Lapin Yliopistopainossa painettavia julkaisuja. Väittelijä toimittaa tarvittavat tiedot tekijälle sähköisenä: - julkaisun nimi - acta sarjan numero sekä ISBN

Lisätiedot

Basware toimittajaportaali

Basware toimittajaportaali Basware toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta

Lisätiedot

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja;

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja; Digitaalinen alkuperäisversio on komposiitti-pdf, joka on tehty PDF/X- 1a:2001 -versiolla sekä Acrobat Distillerillä. Tilauksen mukaisesti joko CMYK:llä tai CMYK+SPOT -väreillä (PANTONE). Ohjeita ja suosituksia

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

NewsWay Sivuaineiston siirtojärjestelmä Pikaohje

NewsWay Sivuaineiston siirtojärjestelmä Pikaohje NewsWay Sivuaineiston siirtojärjestelmä Pikaohje Sanomapaino Palvelupiste +358 9 122 3900 Palvelupiste.sanomapaino@sanoma.fi http://www.sanomapaino.fi http://sivut.sanoma.fi Java pitää olla aktivoituna

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Sanomalehtipaino tekniset ohjeet

Sanomalehtipaino tekniset ohjeet Sanomalehtipaino tekniset ohjeet 1. Digitaalinen aineisto Sanomalehtipaino Sivut yksittäisinä Adobe Acrobat PDF 1.5 tiedostoina I-printin toimittaman ohjeen mukaan valmistettuna. Ilmoitusaineistot Aineisto

Lisätiedot

KIRJApaino Tekniset ohjeet

KIRJApaino Tekniset ohjeet KIRJApaino Tekniset ohjeet 1. Digitaalinen aineisto Yleistä I-printissä on käytössä PDF-pohjainen työnkulku. Kaikki materiaali kulkee järjestelmän kautta jossain vaiheessa PDF:na. Alla on kerrottu lyhyesti

Lisätiedot

SANOMALEHDEN VÄRINHALLINTA ISO STANDARDIN ICC-PROFIILILLA

SANOMALEHDEN VÄRINHALLINTA ISO STANDARDIN ICC-PROFIILILLA ISO STANDARDIN ICC-PROFIILILLA 1 ISO STANDARDIN ICC-PROFIILILLA 2 Sanomalehtien Liitto ja Kärkimedia suosittelevat ISOnewspaper26v4.icc värinhallintaprofiilin käyttöä. Profiili pohjautuu IFRA26.txt mittaustietoihin

Lisätiedot

Kopio Niinin uusi kopiotilausjärjestelmä

Kopio Niinin uusi kopiotilausjärjestelmä Kopio Niinin uusi kopiotilausjärjestelmä Mikä SendIT järjestelmä on? SendIT -järjestelmä on maksuton tapa lähettää kopiotilaukset netin kautta suoraan Kopio Niinin palvelimelle. SendIT - järjestelmään

Lisätiedot

Aineistopaketin tulee sisältää:

Aineistopaketin tulee sisältää: MEDIAKORTTI 2017 1(10) Painovalmis aineisto toimitetaan 14 vrk ennen kampanjan alkua sähköisesti osoitteeseen asiakaspalvelu@gogocar.fi Aineistopaketin tulee sisältää:.pdf Valmiit PDF:t joissa 3mm bleedit

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7)

Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7) Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7) Hyvä tekninen arvioija Haluamme FINAS - akkreditointipalvelussa varmistaa asiakkaiden tietojen luottamuksellisuuden säilymisen. Arviointiaineistot ja selosteet toimitetaan

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

Prepress-opas. Offset-tuotanto

Prepress-opas. Offset-tuotanto Prepress-opas Offset-tuotanto Ohje päivitetty 03/2015 Sisällysluettelo 1. Sivuaineiston valmistus 1.1 Yleiset ohjeet... 3 1.2 Värimääritykset... 4 1.3 Fontit... 5 1.4 Kuvien käyttö... 6 1.5 Vedokset...

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

Esite- ja kuvatelineet

Esite- ja kuvatelineet Esite- ja kuvatelineet Roll-upit D10 D11 D12A D13 D110 UUTUUS! D14 D15 Roll-upit Nimike Kuvakoko Hinta D10 Roll-up Style, sis. tulostuksen ja kuljetuskassin 840 x 2000 mm 139,00 D11 Roll-up Elite, sis.

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen OHJE Pääkäyttäjän käyttöönotto-opas Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen Johdanto 3 1. Sonera Omat Sivut -tilin luominen

Lisätiedot

Elisa Kirja. PDF e-kirjojen käsittelyohjeet

Elisa Kirja. PDF e-kirjojen käsittelyohjeet Elisa Kirja PDF e-kirjojen käsittelyohjeet Elisa Oyj ja yhteistyökumppanit 2 (5) Ulkoasun ja sisällön muokkaus E-kirja julkaisu ei saa koostua monesta PDF-tiedostosta. Liitä PDF-tiedostot tarvittaessa

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

PDF-tiedostojen teon pikaohje

PDF-tiedostojen teon pikaohje 1 PDF-tiedostojen teon pikaohje 1. Aluksi Tässä pikaohjeessa käydään lyhyesti läpi PDF-muotoisten tiedostojen teko Adobe Acrobat 5.0 ohjelmalla. Ohje opastaa painoon optimoidun PDF-tallenteen teon. Pikaohje

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen

Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen 2 Sisällys 1 Tukipyyntöjen käsittely... 3 1.1 Tukipalvelun sisältö... 3 1.2 Tukipyynnön lähettäminen... 3 1.3 Kuvan lisääminen tukipyyntöön... 4 2 Etähallintatyökalut...

Lisätiedot

1 LOGO JA SEN KÄYTTÖ 1.1 LOGO JA TURVA-ALUE VÄRILLINEN LOGO LOGO VÄRILLISELLÄ POHJALLA MUSTA LOGO 7 1.

1 LOGO JA SEN KÄYTTÖ 1.1 LOGO JA TURVA-ALUE VÄRILLINEN LOGO LOGO VÄRILLISELLÄ POHJALLA MUSTA LOGO 7 1. 1 LOGO JA SEN KÄYTTÖ 1.1 LOGO JA TURVA-ALUE 4 1.2 VÄRILLINEN LOGO 5 1.3 LOGO VÄRILLISELLÄ POHJALLA 6 1.4 MUSTA LOGO 7 1.5 EI NÄIN 8 3 1.1 Logo ja turva-alue neste jacobsin logo Neste Jacobsin uusi tekstilogo

Lisätiedot

Sanomalehtipaino Tekniset ohjeet

Sanomalehtipaino Tekniset ohjeet Sanomalehtipaino Tekniset ohjeet 1. Digitaalinen aineisto Sanomalehtipaino Sivut yksittäisinä Adobe Acrobat PDF 1.5 tiedostoina I-printin toimittaman ohjeen mukaan valmistettuna. Ilmoitusaineistot Aineisto

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Apogee Portal X. - Web-pohjainen aineiston lähetys/hyväksyntäjärjestelmä -

Apogee Portal X. - Web-pohjainen aineiston lähetys/hyväksyntäjärjestelmä - Apogee Portal X - Web-pohjainen aineiston lähetys/hyväksyntäjärjestelmä - Saat tunnukset Punamustan yhteyshenkilöltäsi tai reprosta. Kirjaudu järjestelmään selaimella: portal.punamusta.com Voit kirjautua

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY 15.11.2017 ALS Online-palveluun kirjautuminen Henkilökohtaiset ALS Online-tunnukset saat käyttöösi täyttämällä kotisivuiltamme löytyvän lomakkeen tai ottamalla

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad Toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita. KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.fi Kirjaudu sisään saamillasi käyttäjäkohtaisilla tunnuksilla. Käyttäjätunnus: xxxxxxx Salasana: xxxxxxxx Asiakas: esim. VITALA

Lisätiedot

Ohje 1 (13) SÄHKÖINEN ASIOINTI

Ohje 1 (13) SÄHKÖINEN ASIOINTI Ohje 1 (13) Sähköisen asioinnin linkin kautta pääset kirjautumaan sähköisiin palveluihin henkilöhohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Valitse tunnistustapa => Pankkitunnistus Ohje 2 (13) Valitse pankki,

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

TULOSTAMINEN INDESIGN OHJELMASTA. IntelliStream 2.0 -versio

TULOSTAMINEN INDESIGN OHJELMASTA. IntelliStream 2.0 -versio TULOSTAMINEN INDESIGN 1.5 - OHJELMASTA IntelliStream 2.0 -versio Johdanto Uuden IntelliStream 2.0 -version myötä voidaan myös Indesign 1.5 -ohjelmistolla tuotta PostScriptia tulostamalla. Tässä ohjeistuksessa

Lisätiedot

Nebula Kotisivutyökalu Käyttöohje - Kauppamoduuli. 1. Kaupan asetukset... 2

Nebula Kotisivutyökalu Käyttöohje - Kauppamoduuli. 1. Kaupan asetukset... 2 Sivu 1/6 Sisällysluettelo 1. Kaupan asetukset... 2 1.1. Maksunvälittäjän valinta ja käyttöönotto... 2 1.2. Kaupan tiedot... 3 1.3. Postitus ja toimitusmaksut... 3 1.4. Verot... 4 1.5. Kaupan valuutta ja

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO

GRAAFINEN OHJEISTO GRAAFINEN OHJEISTO 8..06 Sisältö Merkki ja tekstiosa 3 Suoja-alue 4 Tunnuksen värit (värillinen tunnus) 5 Tunnuksen värit (harmaasävyinen tunnus) 6 Tunnuksen sähköiset originaalit toimisto-ohjelmiin 7

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa.

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Windows Phone Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Windows-puhelimeesi,

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

RUOTSALAISTEN HENKILÖLUOTTOTIETOJEN TARKISTAMINEN EDELLYTTÄÄ VAHVAA TUNNISTAUTUMISTA

RUOTSALAISTEN HENKILÖLUOTTOTIETOJEN TARKISTAMINEN EDELLYTTÄÄ VAHVAA TUNNISTAUTUMISTA RUOTSALAISTEN HENKILÖLUOTTOTIETOJEN TARKISTAMINEN EDELLYTTÄÄ VAHVAA TUNNISTAUTUMISTA Luottotietokyselyissä tai valvottavissa kohteissa, jotka kohdistuvat ruotsalaisiin kuluttajiin tai henkilöyhtiöihin

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

29.8.2012 SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE. Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM)

29.8.2012 SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE. Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM) 1 (7) SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM) Suomen Pankin tilastotiedonkeruu tapahtuu DCS-raportointipalvelun (Data

Lisätiedot

SOPIMUSKONEEN SOPIMUSTEN SÄHKÖINEN ALLEKIRJOITTAMINEN PALVELUN TILAAMINEN JA KÄYTTÖ

SOPIMUSKONEEN SOPIMUSTEN SÄHKÖINEN ALLEKIRJOITTAMINEN PALVELUN TILAAMINEN JA KÄYTTÖ SOPIMUSKONEEN SOPIMUSTEN SÄHKÖINEN ALLEKIRJOITTAMINEN PALVELUN TILAAMINEN JA KÄYTTÖ Halutessasi käyttöösi Sopimuskoneen sähköisen allekirjoituksen, voit klikata Sopimuskoneen etusivun yläkulmassa näkyvää

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille. Versio 3.0

GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille. Versio 3.0 GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille Päivitetty toukokuu 2015 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 SISÄÄN- JA ULOSKIRJAUTUMINEN GOLFBOXISTA... 4 2.1 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN GOLFBOXIIN... 4 2.2 ULOSKIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

raportointipalvelun käyttöohjeet

raportointipalvelun käyttöohjeet raportointipalvelun käyttöohjeet 3.10.2013 Käyttöohje 2(12) SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1 Kerttu -raportointipalveluun rekisteröityminen... 3 2 Raportointipalvelun aloitusnäkymä... 4 3 Käytön

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

LIITE 1. Graafinen ohjeisto 1(12) GRAAFINEN OHJEISTO. SammutinHuolto Nevanperä Ky 2011

LIITE 1. Graafinen ohjeisto 1(12) GRAAFINEN OHJEISTO. SammutinHuolto Nevanperä Ky 2011 LIITE 1. Graafinen ohjeisto 1(12) GRAAFINEN OHJEISTO SammutinHuolto Nevanperä Ky 2011 2(12) Sisältö 1. Johdanto 3 2. Tunnus 4 - Tunnuksen koko 5 - Tunnuksen suoja-alue 6 - Tunnuksen käyttö 7 3. Värimääritykset

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

Mediq Suomen kotijakeluportaalin käyttöohje

Mediq Suomen kotijakeluportaalin käyttöohje Mediq Suomen kotijakeluportaalin käyttöohje Pääset kirjautumaan Mediqin kotijakeluportaaliin osoitteesta www.mediq.fi. Klikkaa keltaista kotijakelu-nappia sivun oikeassa laidassa. KIRJAUDU SISÄÄN. Olet

Lisätiedot

VOLVO TYÖASUT, VERKKOPORTAALI TILAUS

VOLVO TYÖASUT, VERKKOPORTAALI TILAUS VOLVO TYÖASUT, VERKKOPORTAALI TILAUS TILAUKSEN TEKEMINEN Ennen kuin alat tilata... sivut 2 6 Tilauksen luominen... sivut 7 22 2015-02-18 ENNEN KUIN ALAT TILATA Tämä verkkopohjainen tilausratkaisu perustuu

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja:

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: Askinet, Asunto-osakeyhtiölaki Kommentaari, Isännöitsijän käsikirja 2015, Kiinteistöalan lakikirja, Kiinteistönhoidon

Lisätiedot

Ruotsalaisten henkilöluottotietojen tarkistaminen edellyttää vahvaa tunnistamista

Ruotsalaisten henkilöluottotietojen tarkistaminen edellyttää vahvaa tunnistamista Ruotsalaisten henkilöluottotietojen tarkistaminen edellyttää vahvaa tunnistamista Luottotietokyselyissä, jotka kohdistuvat ruotsalaisiin kuluttajiin tai henkilöyhtiöihin tarvitaan tietojen loppukäyttäjän

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA

SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA SISÄLTÖ Johdanto... 3 Hakemistorakenteen luonti... 4 Tarjouskyselyn vastaanottajien lisääminen... 5 Tiedostojen kerääminen... 6 Sähköisen tarjouskyselyn luonti...

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot