Korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja tutkimustiedon hyödyntäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja tutkimustiedon hyödyntäminen"

Transkriptio

1 Ohjelma: Työryhmä 9 Korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja tutkimustiedon hyödyntäminen Torstai , Pinni A : Taru Siekkinen (JY) ja Elias Pekkola (TaY): Neliportainen tutkijanura Suomalaisissa yliopistoissa - dekaanien, hallintopäälliköiden ja henkilöstöhallinnon näkökulma : Kirsi Pulkkinen (HY): Tutkijan ja politiikan suunnittelijan vuoropuhelu: yhteiskunnallisesti arvokasta tiedonsiirtoa : Anu Lyytinen, Jussi Kivistö ja Elias Pekkola (TaY): Yliopistojen opetuksen ja tutkimuksen tuloksellisuuden kehitys managerialistisessa toimintaympäristössä tauko : Elina Mäkinen (TaY): Dry-Lab, Wet-Lab, and Clinical Expertise: Different Styles of Science and the Assessment of Knowledge Creation in Bioinformatics : Anita Välikangas (HY): Mikä tekee tutkimuksesta poliittisesti relevanttia? - Näkökulmia ajatuspajatutkimuksesta Perjantai , Pinni A : Kari Kuoppala (TaY): Tulosjohtamisen ilmentymiä suomalaisten yliopistojen sisäisessä hallinnossa : Hannele Mäkelä (TaY), Timo Hyvönen (TaY), Jukka Pellinen (JY), Antti Fredriksson (TY): Laskentatoimi ja tiedolla johtaminen (? / toiminnan ohjaus tms.?) yliopistoissa tauko : Henna Juusola (TaY): Koulutusvienti ja laadunvarmistus: Mitä koulutusviennin laadunvarmistuksessa tulisi ottaa huomioon? Jonna Kosonen (UEF): Korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus Lausuntoasiakirjojen kertomaa

2 Hallinnon tutkimuksen päivät 2015 Abstrakti Työryhmä 9. Korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja tutkimustiedon hyödyntäminen. Taru Siekkinen, , Koulutuksen tutkimuslaitos, Jyväskylän yliopisto Elias Pekkola, , johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto Neliportainen tutkijanura Suomalaisissa yliopistoissa dekaanien, hallintopäälliköiden ja henkilöstöhallinnon näkökulma Opetusministeriön tutkijaura-työryhmä teki esityksen vuonna 2008 neliportaisesta tutkijanuramallista, jonka oli tarkoitus lisätä tutkijanuran läpinäkyvyyttä ja ennakoitavuutta sekä selkeyttää koko järjestelmää niin tutkijoille itselleen kuin myös heitä työllistäville organisaatioille. Neliportainen tutkijanuran portaat ovat opetusministeriön työryhmän mukaan: 1. tohtorikoulutettava, 2. tutkijatohtori, 3. yliopistotutkija, yliopistonlehtori ja 4. professori, tutkimusjohtaja. Euroopan tasolla tutkijan urien ennakoitavuutta, läpinäkyvyyttä, yhdenmukaisuutta ja houkuttelevuutta pyritään parantamaan HRS4R, eli Human Resource Strategy for Researchers - työkalulla, joka tukee yliopistoja ja tutkimuslaitoksia Eurooppalaisen Charter & Code periaatteiden toimeenpanossa. Suomessa suurin osa yliopistoista on mukana toimeenpanossa ja ne ovat saaneet HR Excellence in Research -leiman. Tämä paperin aineistona on kysely, joka on kerätty opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman neliportaisen tutkijanuramallin arviointihankkeen yhteydessä Kyselyn aineisto koostuu dekaanien, hallintopäälliköiden, henkilöstöjohtajien ja -päälliköiden ja hallintojohtajien vastauksista neliportaisen tutkijanuran toimenpanoon liittyen (kyselyn N= 131 ja vastausprosentti 72 %). Kyselyn vastauksista tulee ilmi, että tällä hetkellä yliopistojen neliportaiset uramallit eivät ole vielä yhteneväisiä vaan yliopistojen tulkinnat ministeriön ehdottamasta rakenteesta eroavat merkittävästi toisistaan; käytetyissä nimikkeissä tutkimus- ja opetushenkilökunnalla on monia eri variaatioita. Kyselyn vastaajat eivät koe, että tutkijanuramalli olisi vielä kovinkaan ennakoitava eikä yliopiston henkilöstö ole kovin hyvin tietoinen keskeisistä heitä koskevista henkilöstöpoliittisista linjauksista. Silti useiden mielestä heidän yksikössään noudatetaan henkilöstösuunnitelmaa ja heillä on käytössä neliportainen tutkijanuramalli. Yliopistojen neliportaisen tutkijanuramallin toimeenpano on vielä kesken. Suomalaisten yliopistojen henkilöstöpolitiikka on ollut hyvin yhdenmukaista ja varovaista vaikka heillä olisi siihen uuden yliopistolain jälkeen mahdollisuus. Kilpailu motivoituneista työntekijöistä kiristyy, mutta samalla yliopistojen resurssit vähenevät, mikä saattaa heikentää tutkijoiden työoloja entisestään.

3 Hallinnon tutkimuksen päivät, Tampereen yliopisto Abstrakti, Kirsi Pulkkinen HY Tutkijan ja politiikan suunnittelijan vuoropuhelu: yhteiskunnallisesti arvokasta tiedonsiirtoa? Esiteltävässä paperissa käsitellään teoreettista viitekehystä, joka kuuluu työn alla olevaan väitöskirjatyöhön. Teoreettinen viitekehys keskittyy yliopistojen kolmannen tehtävän käsitteellistämiseen. Kolmatta tehtävää lähestytään keskittyen sen ei-kaupallisiin ulottuvuuksiin, jotka on pitkälti laiminlyöty yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta käsittelevässä kirjallisuudessa. Paperissa kolmatta tehtävää pohditaan tutkijoiden ja politiikan suunnittelijoiden - toisin sanoen virkakunnan asiantuntijoiden - välisenä yhteiskunnallis-poliittisena vuoropuheluna, joka perustuu tutkimuksellisesti tuotetun tiedon jakamiseen ja hyödyntämiseen. Tutkimuksen kohteena ovat vuosien välillä käynnistetyt akatemiarahoitteiset hankkeet. Ajallisesti tarkastelu keskittyy hankkeisiin, joita rahoitettaessa on jo käynnistetty toimia tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parantamiseksi. Yliopistoissa toimivien tutkijoiden käymää yhteiskunnallista vuoropuhelua tarkastellaan paperissa yhtenä keinona vahvistaa politiikan suunnittelun prosesseja. Tutkimuksen aineeton arvo tulee todeksi tutkimuspohjaisen vuoropuhelun kautta. Samalla se yhdistää yhteiskunnallista vaikuttavuutta korostavan kolmannen tehtävän näyttöön perustuvan päätöksenteon problematiikkaan. Kolmatta tehtävää hahmotetaan tutkimustiedon yhteiskunnallisen arvon kasvattamisen näkökulmasta, mutta keskittyen toimiin, joilla ei pyritä luomaan kaupallista tai muutoin myyntiin tarkoitettua tuotetta. Sen sijaan tutkimus kohdistuu yhteiskunnan tietopohjan parantamiseen pyrkivään vuorovaikutteisuuteen. Fokusoimalla näkökulman erityisesti yhteiskunnan kehittämisen kannalta tärkeään politiikan suunnitteluun voidaan yliopistojen kolmas tehtävä nähdä tutkimusnäyttöön perustuvan päätöksenteon peilikuvana. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitä keinoja ja kanavia tutkijat käyttävät pyrkiessään ja käydessään vuoropuhelua politiikan suunnittelijoiden kanssa. Koska vuoropuhelun katsotaan olevan jossain määrin tavoitteellista toimintaa, lähestytään kysymystä yhdistämällä yliopistojen sisäisen ja ulkoisen toiminnan logiikkoja poliittisen vaikuttamisen kehyksiin. Yhdistämisellä pyritään tavoittamaan vuoropuhelun toimimisen kannalta olennaiset kaksi mallia: yhtäältä yliopistojen arvopohjaan nojautuva toimintalogiikka sekä uudistuvan, aloitteellisen yliopiston henki, ja toisaalta tietoa hyödyntävän sekä edelleen välittävän ministeriötason virkakunnan toimintalogiikka. Paperissa pohditaan lähestymistapoja, joilla nämä kaksi toisiinsa liitoksissa olevaa näkökulmaa voidaan yhdistää johdonmukaiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on malli, jonka avulla yliopistojen kolmannen tehtävän ei-kaupallisia ja politiikan suunnittelua tukevia ulottuvuuksia voidaan tutkia, keskittyen yhteiskunnan tiedollisen pääoman kasvattamiseen.

4 Hallinnon Tutkimuksen Päivät Yliopistojen opetuksen ja tutkimuksen tuloksellisuuden kehitys managerialistisessa toimintaympäristössä Anu Lyytinen, Elias Pekkola & Jussi Kivistö Yliopistojen opetuksen ja tutkimuksen tuloksellisuuden, vaikuttavuuden ja laadun parantaminen ovat olleet korkeakoulupolitiikan keskeisiä tavoitteita 1980-luvun lopulta lähtien. Yliopistojen tuloksellisen toiminnan edellytyksiä on pyritty vahvistamaan niin rakenteellisen kehittämisen, lainsäädännön ja rahoitusjärjestelmien uudistusten avulla kuin yliopistojen sisäisinä reformeina. Uusi palkkausjärjestelmä, työajan seuranta ja yliopistojen taloudellisen ja hallinnollisen autonomian vahvistaminen yliopistolain uudistuksen seurauksena ovat esimerkkejä 2000-luvulla toteutetuista kansallisen tason uudistuksista. Yliopistot ovat tehostaneet omaa toimintaansa mm. kasvattamalla yksiköidensä kokoa sekä ottamalla käyttöön tavoitteiden toteutumisen seurannan mahdollistavia arviointijärjestelmiä ja painottamalla tuloksellisuutta sisäisen rahajaon kriteerinä. Kuinka tämä näkyy yliopistojen opetuksen ja tutkimuksen tuloksellisuudessa? Ovatko ohjausja johtamisympäristössä tapahtuneet muutokset parantaneet yliopistojen perustoimintojen tuloksellisuutta? Tässä esityksessä analysoimme, miten suomalaisten yliopistojen opetuksen ja tutkimuksen tuloksellisuus on kehittynyt kymmenen vuoden aikajänteellä (vuosina ). Esityksemme perustuu kahden yliopiston case-analyysiin. Käytämme analyysissa tuotos- ja panosindikaattoreina tutkinto-opiskelijoiden suorittamia opintopisteitä/vuosi (opetus), tutkinnon suorittaneiden osuutta alkuperäisessä tutkintolajissa (opetus), julkaisujen määrää/vuosi (tutkimus) sekä ulkopuolisen rahoituksen määrää ja osuutta yliopistojen kokonaisrahoituksesta (tutkimus). Analyysi perustuu KOTA online ja Vipunen tietokannoista koottuun tilastoaineistoon sekä yliopistojen dokumenttiaineistoon. Aineisto on koottu osana neljän Pohjoismaan yhteistä FINNUT-PERFECT tutkimushanketta.

5 DRY-LAB, WET-LAB, AND CLINICAL EXPERTISE: DIFFERENT STYLES OF SCIENCE AND THE ASSESSMENT OF KNOWLEDGE CREATION IN BIOINFORMATICS Elina I. Mäkinen School of Management University of Tampere Abstract (214 words) This study sheds light on the challenges related to the translation of scientific discoveries from bench side to bedside at an American elite research university. I conduct a longitudinal, qualitative case study on a Bioinformatics team that was part of a transdisciplinary research effort to study premature birth. Typically, bioinformaticians apply methods from information science to biomedical data to develop predictive models to understand human health. These findings, based on dry-lab science, can have clinical and commercial value when identified biological markers are developed into diagnostic tools. It has been noted, however, that translational research could be more impactful if different experts bioinformaticians, basic scientists, clinicians, statisticians, engineers, and industry partners worked closely together. This study examines one example of such a research collaboration by observing knowledge creation in bioinformatics and its relationship to other styles of science. From the perspective of ethnography of communication, I analyze collaborative interactions among bioinformaticians, clinicians, and wet-lab scientists to demonstrate the different values assigned to scientific knowledge. The analysis of meeting transcripts, as well as interviews, reveals debates between bioinformaticians, wet-lab scientists, and clinician investigators regarding how biological data should be collected and analyzed and how valuable a diagnostic test actually is. Therefore, this study sheds light on some of the boundaries that hamper translational research efforts.

6 Mikä tekee tutkimuksesta poliittisesti relevanttia? - Näkökulmia ajatuspajatutkimuksesta Anita Välikangas anita.valikangas@helsinki.fi Helsingin yliopisto / Valtiotieteellinen tiedekunta, Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos Ajatuspajoissa sekä erilaisissa, yliopistojen ulkopuolisissa instituutioissa tuotetun tutkimuksen määrä on kasvanut kansainvälisesti valtavasti viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana. Kun tarkastellaan tutkimustiedon poliittista hyödyntämistä, ajatuspajat (think tanks) ovat erityisen mielenkiintoisia siksi, että niissä pyrkimykset vaikuttaa tutkimustiedon avulla yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon ovat hyvin keskeisissä osassa. Siinä, missä perinteisten tiedeyhteisöjen tuottamat tutkimukset ja sen tulokset vaikuttavat yhteiskuntaan vasta varsin pitkällä aikavälillä (Collingridge 1986), pyrkivät ajatuspajat tuottamaan tutkimusta, jota voidaan hyödyntää poliittisessa päätöksenteossa paljon nopeammin. Tässä paperissa tarkastellaan, kuinka ajatuspajatutkimuksessa huomioidaan huomioimaan poliittiset päätöksentekoprosessit ja korostetaan, että nämä päätöksentekoprosessit vaikuttavat elimellisesti ajatuspajatutkimuksen rakentumiseen. Aiemmassa tutkimuksessa on korostettu usein, että ajatuspajatutkimus voidaan mieltää eräänlaisena tiedonsiirtoprosessina. Esimerkiksi Tutkimus-Integraatio-Hyödyntäminen mallissa (Research-Integration-Utilization, RIU, Böcher & Krott 2012) on korostettu, että ajatuspajat toimivat tahoina, jotka välittävät perinteisessä tutkimuksessa tehtyjä tutkimustuloksia hyödynnettäväksi poliittisen päätöksenteon parissa. Pyrin osoittamaan paperissani RIU-mallin puutteellisuuden: näkemys, jossa ajatuspajat välittävät teoreettisempaa tutkimusta poliittisesti helpommin hyödynnettävissä olevaan muotoon, ei kykene kuvaamaan riittävästi ajatuspajatutkimuksen luonnetta. Voidaksemme ymmärtää paremmin sitä, mitkä ovat ajatuspajatutkimuksen tyypillisimmät muodot, paperissa tehdään lyhyt kartoitus tuoreesta ajatuspajatutkimuksesta. Tässä työn empiirisessä osuudessa tarkastellaan yhdentoista ajatuspajaorganisaation kahden kuukauden ajanjakson aikana julkaisemia tutkimuksia (kesä heinäkuussa 2015). Analysoin näitä ajatuspajatutkimuksen muotoja ja pyrin kuvaamaan, kuinka tutkimuksen politiikkarelevanssi voi näkyä ajatuspajatutkimuksessa eri tavoilla. Kuvaamani kehitys on kytköksissä laajemmin tapaan, jolla tieteellistä tutkimustietoa ja evidenssiä käytetään poliittisessa päätöksenteossa. Suuri osa ajatuspajoissa tuotetusta tutkimuksesta kenties lääketieteellistä tutkimustietoa lukuunottamatta on luonteeltaan varsin paikallista ja kohdennettua. Tämän vuoksi on myös paikallaan huomioida, että tavoitteet tuottaa poliittisesti relevanttia tutkimusta tapahtuvat herkästi perinteisistä tieteellisistä normeista, kuten universaalisuudesta, sitoutumattomuudesta ja originaalisuudesta, luopumisen kustannuksella.

7 Tulosjohtamisen ilmentymiä suomalaisten yliopistojen sisäisessä hallinnossa Kari Kuoppala, TaY, JKK Esityksessä ovat tarkastelun kohteena tulosohjauksen kaudella tapahtuneet yliopistojen sisäisen hallinnon keskeiset muutokset Suomessa vuosina Erilaisten empiiristen aineistojen avulla pyritään hahmottamaan yliopistojen sisäistä päätöksentekoa ympäristön valinnasta tulevien vaikutusten ja organisaatioiden oman strategisen päätöksenteon välisessä tilassa. Viimeaikaisinta kehitystä analysoidaan erityisesti yliopistojen henkilöstöhallintoon keskittyen. Yliopistojen muutosta ilmentäviä teoreettisia käsitteistöjä tarjoavat Burton Clarkin formuloinnit yrittäjämäisestä yliopistosta. Myös Barbara Spornin jäsentely yliopistorakenteiden mukautumisesta ympäristön muutospaineisiin antaa välineitä erityisesti yliopistojen päätöksenteon ja ympäristön suhteen analysointiin. Akateemisen kapitalismin käsitteistö lisää edellisiin globaalin talouden heijastumista yliopiston sisälle valottavan näkökulman. Tulosohjausta tulee tarkastella suomalaisena NPM:n kansallisena muotona ja kytkeä se tältä osin näkökulmaksi yliopistojen uudistamisen ideologisiin lähtökohtiin. Institutionaalisen organisaatioteorian käsitteistö tarjoaa välineitä yliopistojen ja ympäristön konkretisointiin organisaatiotasolla. Sieltä saatavia käsitteitä ovat organisatorinen kenttä korkeakoulujärjestelmän kuvaamiseen, institutionaalinen ympäristö havainnollistamaan yliopiston kiinteää yhteyttä julkiseen päätöksentekoon ja siihen perustuvaan ohjaukseen sekä institutionaalinen yrittäjyys ja työ välineinä yliopiston muutoksen yksityiskohtaisempaan jäsentämiseen. Henkilöstöhallinnon käsitteistön avulla pyritään avaamaan yliopistojen henkilöstöhallintoa HRM-näkökulmasta. Käytettävien empiiristen aineistojen avulla pyritään luomaan katsauksia tulosjohtamisen keskeisiin vaiheisiin korkeakoululaitoksen näkökulmasta. Vuosituhannen alussa toteutetun neljän monialaisen yliopiston itsearviointiprojekti antaa näkökulman tulosohjauksen alkutaipaleeseen yliopistojen sisältä käsin katsottuna luvun lopulla kerätty rakenteellisen kehittämisen arviointiin painottunut aineisto tuo esiin yliopistojen rakenteellisen muutoksen keskeisiä piirteitä akateemisten yhteisöjen näkökulmasta. Yliopistojen henkilöstöhallinnon muutoksen arvioinnissa käytetään hyväksi 2010-luvun alkupuolella kerättyä aineistoa, joka kohdentuu erityisesti tulosohjauksen kaudella voimakkaasti kasvaneeseen määräaikaisten tutkijoiden joukkoon. Se antaa myös alustavia mahdollisuuksia arvioida vuoden 2010 yliopistolain alustavia vaikutuksia yliopistojen henkilöstöpolitiikan näkökulmasta.

8 Laskentatoimi ja tiedolla johtaminen (? / toiminnan ohjaus tms.?) yliopistoissa Mäkelä Hannele, Tampereen yliopisto (hannele.makela@uta.fi) Hyvönen Timo, Tampereen yliopisto Pellinen Jukka, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Fredriksson Antti, Turun yliopiston kauppakorkeakoulu Tutkimuksessa tarkastellaan kustannuslaskennan, talousjohtamisen sekä yleisemmin laskentainformaation roolia yliopistojen ohjauksessa ja päätöksenteossa. Uusi yliopistolaki, yliopistojen rahoitusmallin kehittäminen sekä globaalit yhteiskunnalliset muutokset, muun muassa uusi julkisjohtaminen, ovat muokanneet yliopistojen toimintakenttää. Laskentatoimen rooli yliopistojen johtamisessa sekä työntekijöiden arjessa on korostunut tulosjohtamisen myötä. On kuitenkin epäselvää, miten ja kuinka tehokkaasti laskentatoimen tuottamaa informaatiota hyödynnetään tulosohjauksessa sekä toiminnan suunnittelussa ja päätöksenteossa yliopistoissa. Myös laskentainformaatiota kohtaan kohdistuvat tarpeet eri tahojen näkökulmasta kaipaavat selvennystä. Laskentainformaation mahdollisimman hyvä laatu sekä käytettävyys ovat kuitenkin keskeisiä yliopistojen toiminnan suunnittelussa ja ohjauksessa. Myös yliopistojen rahoitus on ainakin välillisesti kytköksissä laskentatoimeen ja sen tuottamaan informaatioon organisaatioiden tuloksellisuudesta. Tiedolla johtaminen on keskeisessä asemassa valtionhallinnossa ja korostaa luotettavan ja ajantasaisen tiedon merkitystä johdon päätöksenteossa. Laskentatoimen mittarit ja järjestelmät tuottavat tietoa organisaation suorituskyvystä ja tuloksellisuudesta. Korkeakoulujen tulosohjauksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota laskentatoimen rekisteröimien taloudellisten, numeeristen arvojen ja määreiden, sekä korkeakoulujen tavoitteiden väliseen dynamiikkaan. Korkeakoulujen tavoitteiden määrällistäminen sekä työn tuloksellisuuden ja tehokkuuden osoittamisen problematiikan ymmärtäminen, sen kriittinen tarkastelu sekä konkreettisten soveltamisen reunaehtojen analyysi ovat tällöin avainasemassa. Tutkimuksen tavoitteena on hahmottaa korkeakoulujen toiminnan ja talouden johtamisessa tarvittavat tiedontarpeet ja tunnistaa nykykäytäntöjen haasteita sekä kehityskohteita. Tutkimus toteutetaan kaikkiin Suomen yliopistoihin lähetettävänä kyselytutkimuksena ja sen tavoitteena on kartoittaa kustannuslaskennan ja talousohjauksen tila sekä kehityskohteet korkeakouluissa. Kysely syksyn 2015 aikana ja ensimmäisiä tuloksia odotetaan raportoitavaksi loppuvuodesta Tutkimus on osa laajempaa tutkimushanketta, jonka tarkoituksena on analysoida laskentatoimen merkitystä, tiedontarpeita, haasteita ja mahdollisuuksia korkeakoulujen toiminnan, talouden ja tuloksellisuuden ohjauksessa.

9 Henna Juusola, tohtoriopiskelija (hallintotiede, HEG), Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto Koulutusvienti ja laadunvarmistus: Mitä koulutusviennin laadunvarmistuksessa tulisi ottaa huomioon? Koulutusviennin esteiden purkaminen on asetettu yhdeksi tavoitteeksi Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa. Keskeiseksi toimeksi tässä nähdään lukukausimaksujen käyttöön ottaminen EU/ETAmaiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille lähiaikoina. Käytännössä tämä lainmuutos vaikuttaa koulutusvientiin siten, että koulutusta on sen jälkeen mahdollista myydä yhteisöjen tai ryhmien sijaan yksittäisille henkilöille, laissa säädetyllä tavalla. Hallituksen suunnitelmissa suomalainen koulutus ja osaaminen on kilpailukykyinen vientituote, joka menestyy globaaleilla koulutusmarkkinoilla. Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa ei kuitenkaan oteta kantaa koulutusviennin laadun hallintaan. Kansallisissa koulutusvientiä käsittelevissä strategioissa, laatu taas nähdään keskeisenä tekijänä globaalissa kilpailussa, joka huonosti hoidettuna voi romuttaa kansallisen maineen (Valtioneuvoston periaatepäätös Suomen koulutusviennin strategisista linjauksista 2010, 5; Toimenpideohjelma koulutusviennin edellytysten parantamiseksi 2013, 10). Onko korkeakouluilla kuitenkaan riittävästi tietoa koulutusviennin laadunhallinnasta? Mitä koulutusviennin laadunvarmistuksessa tulisi ottaa huomioon? Mitä aihetta käsittelevistä tutkimuksista voidaan oppia? Esitys perustuu koulutusviennin laadunvarmistukseen liittyvän väitöskirjatutkimuksen tutkimussuunnitelmaan ja aihetta käsittelevään kirjallisuuskatsaukseen. Esityksessä erityisenä mielenkiintona on tuoda esille koulutusviennin kirjavaa kenttää globaalista perspektiivistä sekä tarkastella niitä seikkoja, jotka vaikuttavat koulutusviennin laadunvarmistukseen aiempien tutkimusten valossa. Aihetta on tutkittu erityisesti isojen vientimaiden Australian, Yhdysvaltojen Iso-Britannian toteuttamien vientikoulutusten näkökulmasta. Esimerkiksi Iso-Britannian korkeakoulujen toteuttamissa vientikoulutuksissa laadunvarmistukselle on asetettu kansallisia suosituksia, joissa painotetaan muun muassa koulutuksen tarjoajan vastuuta laadunvarmistuksesta ja mahdollisten riskien hallinnasta (assesment and management of risks) (UK Quality Code, Chapter B 10, 6). Toisaalta kansainväliset järjestöt, kuten UNESCO ja OECD, ovat aktivoituneet koulutusviennin laatukysymyksissä ja esittäneet suosituksia sekä korkeakouluille että kansallisille toimijoille (esim. UNESCO/OECD 2005: Guidelines on Quality Provision in Cross-Border Higher Education). Esitelmässä lähestytään kansallista koulutusvientiä ja siihen liittyvää keskustelua vertailevalla otteella. Ovatko ylikansalliset koulutusviennin laatusuositukset pelkkää sanahelinää? Tulisiko koulutusviennille olla kansalliset laatusuositukset? Voidaanko kansainvälistä tutkimustietoa soveltaa kotimaisten korkeakoulujen koulutusviennin laadunvarmistuksessa? Lähteet: Toimenpideohjelma koulutusviennin edellytysten parantamiseksi 2013: Suomi kansainvälisille koulutusmarkkinoille Selvitysryhmän muistio. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2013:9, UK Quality Code, Chapter B 10, 6. UNESCO/OECD 2005: Guidelines on Quality Provision in Cross-Border Higher Education. Valtioneuvoston periaatepäätös 2010: Kiinnostuksesta kysynnäksi ja tuotteiksi Suomen koulutusviennin strategiset linjaukset. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2010:11, 6.

10 Korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus Lausuntoasiakirjojen kertomaa Jonna Kosonen, Itä-Suomen yliopisto Korkeakoulujen opiskelijavalinnat ovat muutamassa vuodessa joutuneet mullistuksen kohteeksi, kun lainsäätäjä on samaan aikaan uudistanut sekä valintojen teknistä toteutusta että opiskelijavalinnan perustaa. Uudistukset on toteutettu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen myötä hakeutuminen korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen säädettiin tapahtuvaksi korkeakoulujen valtakunnallisessa yhteishaussa. Tällöin ammattikorkeakoulujen neljä sähköistä ja yliopistojen yksi sähköinen hakujärjestelmä yhdistettiin yhdeksi korkeakoulujen hakujärjestelmäksi. Samalla korkeakoululakeihin (yliopistolaki, 558/2009 ja ammattikorkeakoululaki, 932/2014) lisättiin säännös, joka antoi korkeakorkeakouluille mahdollisuuden varata osa haettavista opiskelupaikoista niille, jotka eivät olleet aikaisemmin suorittaneet Suomen koulutusjärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa eivätkä vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa. Jo tässä opiskelijavalintojen uudistamisen ensimmäisessä vaiheessa julkilausuttiin päämäärä muuttaa seuraavassa vaiheessa suosimisen mahdollistaminen velvollisuudeksi. Opiskelijavalintojen uudistamisen toisessa vaiheessa sääntelyä muutettiin siten, että korkeakouluille asetettiin velvoite varata yhteishaussa osa korkeakoulututkintoon johtavista opiskelupaikoista ensikertalaisille. Muutosten mukaista opiskelijavalintaa sovellettiin ensimmäisen kerran otettaessa opiskelijoita syksyllä 2016 alkaneeseen koulutukseen. Tarkastelen esityksessä niitä asiakirjoja, jotka on lausuttu uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa vastauksena hallituksen esitysluonnokseen (HE 44/2012 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yliopistolain 36 ja 38 :n, ammattikorkeakoululain sekä opiskelijavalintarekisteristä ja ylioppilastutkintorekisteristä annetun lain muuttamisesta opiskelijavalintojen muuttamisesta). Lausunnot muodostavat tutkimukselle houkuttelevan lähtökohdan: lausunnonantajia oli poikkeuksellisen paljon, lausunnonantajat edustivat laajasti eri tahoja ja lausunnot olivat laajoja. Esityksessä tarkastellaan, millaisia korkeakoulukenttään kytkeytyvien toimijoiden arvoja ja näkemyksiä lausuntoasiakirjat paljastavat. Lainsäädäntöön liittyvä kulttuuri voidaan nähdä omalaatuiseksi poliittisen ja oikeudellisen kulttuurin yhdistelmäksi. Lainvalmisteluun kuuluvassa normien muotoilun vaiheessa korostuu lakitekstiä muotoilevien virkamiesten, lakimiesten, merkitys. Lainvalmistelun poliittinen luonne puolestaan nousee esille siinä vaiheessa, kun hallituksen esitysluonnos lähetetään lausuntokierrokselle eri toimijoille. Näin lausunnot voidaan nähdä luonteeltaan sekä oikeudellisina että poliittisina. Esityksessä selvitetäänkin tätä lausuntoasiakirjojen luonnetta oikeudellisen ja poliittisen toiminnan siltakohdassa.

Nuorten tutkijoiden uralla eteneminen yliopistoissa selviämistä vai suunnitelmallisuutta?

Nuorten tutkijoiden uralla eteneminen yliopistoissa selviämistä vai suunnitelmallisuutta? Nuorten tutkijoiden uralla eteneminen yliopistoissa selviämistä vai suunnitelmallisuutta? Edistyksen päivät, Tieteiden talo Taru Siekkinen, projektitutkija, jatko-opiskelija, Koulutuksen tutkimuslaitos,

Lisätiedot

Uudistuva korkeakoulutukseen hakeutuminen. Ilmari Hyvönen 7.5.2013

Uudistuva korkeakoulutukseen hakeutuminen. Ilmari Hyvönen 7.5.2013 Uudistuva korkeakoulutukseen hakeutuminen Ilmari Hyvönen 7.5.2013 Opiskelijavalintojen uudistaminen Hallitusohjelma Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Ajankohtaista opiskelijavalintojen uudistamisesta. Ilmari Hyvönen

Ajankohtaista opiskelijavalintojen uudistamisesta. Ilmari Hyvönen Ajankohtaista opiskelijavalintojen uudistamisesta Ilmari Hyvönen 21.5.2013 Opiskelijavalintojen uudistaminen Hallitusohjelma Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016: Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Finnish Science Policy in International Comparison:

Finnish Science Policy in International Comparison: Finnish Science Policy in International Comparison: Havaintoja ja alustavia tuloksia Tutkijatohtori, VTT Antti Pelkonen Helsinki Institute of Science and Technology Studies (HIST) Vertailevan sosiologian

Lisätiedot

Seuraavat askeleet Yliopistolakiuudistuksen vaikutusarvioinnin tulokset julkistusseminaari Ylijohtaja Tapio Kosunen

Seuraavat askeleet Yliopistolakiuudistuksen vaikutusarvioinnin tulokset julkistusseminaari Ylijohtaja Tapio Kosunen Seuraavat askeleet Yliopistolakiuudistuksen vaikutusarvioinnin tulokset julkistusseminaari 15.9.2016 Ylijohtaja Tapio Kosunen Mitä arvioinnin jälkeen? Opetus- ja kulttuuriministeriö antaa tämän vuoden

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelijavalintoja uudistetaan - miksi, miten, milloin? Valtiosihteeri Pilvi Torsti 16.9.2013

Korkeakoulujen opiskelijavalintoja uudistetaan - miksi, miten, milloin? Valtiosihteeri Pilvi Torsti 16.9.2013 Korkeakoulujen opiskelijavalintoja uudistetaan - miksi, miten, milloin? Valtiosihteeri Pilvi Torsti 16.9.2013 Bruttokansantuote Yhdysvallat Euroalue Japani Suomi Kiina (oikea asteikko) 120 115 110 105

Lisätiedot

1. Laitoksen tutkimusstrategia: mitä painotetaan (luettelo, ei yli viisi eri asiaa)

1. Laitoksen tutkimusstrategia: mitä painotetaan (luettelo, ei yli viisi eri asiaa) Tutkimuksen laadunvarmistus laitostasolla: Itsearviointi Tutkimuksen laadunvarmistukseen ja laadun arviointiin liittyvä kysely on tarkoitettu vastattavaksi perusyksiköittäin (laitokset, osastot / laboratoriot,

Lisätiedot

Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen tutkijatapaaminen Opetusministeriö Muuttuva akateeminen professio Timo Aarrevaara

Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen tutkijatapaaminen Opetusministeriö Muuttuva akateeminen professio Timo Aarrevaara Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen tutkijatapaaminen Opetusministeriö 4.12.2008 Muuttuva akateeminen professio Timo Aarrevaara Muuttuva akateeminen professio-hanke Lähtökohtana järjestelmien

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Sakari Karjalainen Korkeakoulujen kehittäminen OECDarvioinnin

Sakari Karjalainen Korkeakoulujen kehittäminen OECDarvioinnin Sakari Karjalainen Korkeakoulujen kehittäminen OECDarvioinnin suositusten pohjalta KOHTI UUTTA KORKEAKOULULAITOSTA Korkeakoulujen rakenteellisen kehittämisen seminaari 28.2.2007 OECD:n arviointi kolmannen

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

KOTA ja korkeakoulujen tilastollinen seuranta

KOTA ja korkeakoulujen tilastollinen seuranta KOTA ja korkeakoulujen tilastollinen seuranta Jukka Haapamäki Jukka.Haapamaki@minedu.fi Kota online Tunnusluvut korkeakoulujen ohjauksessa Korkeakoulumaailmaa kuvaavat indikaattorit OPETUSMINISTERIÖ Koulutus-

Lisätiedot

Julkaisufoorumin tausta ja tavoitteet

Julkaisufoorumin tausta ja tavoitteet Julkaisufoorumin tausta ja tavoitteet Rehtori Keijo Hämäläinen (JY) Julkaisufoorumin ohjausryhmän puheenjohtaja Julkaisufoorumi-seminaari Tieteiden talo 20.3.2019 TAUSTA Tieteelliset julkaisut yliopistojen

Lisätiedot

Tutkijat: Kari Kuoppala ja Timo Näppilä Projektiryhmä: Professori Seppo Hölttä, tutkimusjohtaja Timo Aarrevaara ja yliassistentti Jussi Kivistö

Tutkijat: Kari Kuoppala ja Timo Näppilä Projektiryhmä: Professori Seppo Hölttä, tutkimusjohtaja Timo Aarrevaara ja yliassistentti Jussi Kivistö YLIOPISTOJEN UUDISTUVAT RAKENTEET JA DYNAMIIKKA Osaprojekti 3 yhteishankkeessa Yliopistojen rakenteellinen kehittäminen, akateemiset yhteisöt ja muutos (2008-09) Tutkijat: Kari Kuoppala ja Timo Näppilä

Lisätiedot

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2018 TIETEEN PARHAAKSI

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2018 TIETEEN PARHAAKSI Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI 1 Suomen Akatemian toiminta Tieteellisen tutkimuksen keskeinen rahoittaja ja vahva vaikuttaja Tutkimushakemusten arviointi ja rahoituspäätökset kansainväliseen vertaisarviointiin

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulutuksessa tulevaisuus. Johtaja Anita Lehikoinen Educa-messut, Helsinki 28.1.2012

Ammattikorkeakoulutuksessa tulevaisuus. Johtaja Anita Lehikoinen Educa-messut, Helsinki 28.1.2012 Ammattikorkeakoulutuksessa tulevaisuus Johtaja Anita Lehikoinen Educa-messut, Helsinki 28.1.2012 SUOMALAINEN KORKEAKOULULAITOS 2020 Suomalainen korkeakoululaitos on vuonna 2020 laadukkaampi, vaikuttavampi,

Lisätiedot

Tutkimuseettisen ohjeen tiedepoliittinen merkitys. Ylijohtaja Tapio Kosunen Tieteiden talo,

Tutkimuseettisen ohjeen tiedepoliittinen merkitys. Ylijohtaja Tapio Kosunen Tieteiden talo, Tutkimuseettisen ohjeen tiedepoliittinen merkitys Ylijohtaja Tapio Kosunen Tieteiden talo, 4.5.2017 The European Code of Conduct for Research Integrity Komissaari Moedas 24.3.2017: The Commission s recent

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamisen II vaihe ja hakijamaksut. Ilmari Hyvönen 29.4.2014

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamisen II vaihe ja hakijamaksut. Ilmari Hyvönen 29.4.2014 Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamisen II vaihe ja hakijamaksut Ilmari Hyvönen 29.4.2014 Opiskelijavalintauudistus: hallitusohjelma, KESU, I vaihe Hallitusohjelman mukaan korkeakouluopintoihin

Lisätiedot

Koponeuvosto: rahoitusmalli Kukka-Maaria Wessman & Juha Isotalo

Koponeuvosto: rahoitusmalli Kukka-Maaria Wessman & Juha Isotalo Koponeuvosto: rahoitusmalli 4.11.2014 Kukka-Maaria Wessman & Juha Isotalo Things are going to slide, slide in all directions Won't be nothing, nothing you can measure anymore - Leonard Cohen Tänään Opetus-

Lisätiedot

PROFESSORILIITON STRATEGIA VUOTEEN 2022

PROFESSORILIITON STRATEGIA VUOTEEN 2022 HYVÄKSYTTY VALTUUSTOSSA 25.11.2016 TIEDOSSA TULEVAISUUS www.professoriliitto.fi Professoriliiton tehtävät Professoriliiton sääntöjen mukaan liitto toimii yliopistolain tarkoittamien yliopistojen, Maanpuolustuskorkeakoulun

Lisätiedot

HEG (Higher Education Group) Tampereen yliopisto

HEG (Higher Education Group) Tampereen yliopisto CIMON KIINA-SEMINAARI 4.3.2010 Helsinki Congress Paasitorni Seppo Hölttä Tampereen yliopisto Johtamistieteiden laitos Higher Education Group seppo.holtta@uta.fi HEG (Higher Education Group) Tampereen yliopisto

Lisätiedot

Helsingin yliopiston tohtorikoulutusuudistus. Ritva Dammert 12.3.2014

Helsingin yliopiston tohtorikoulutusuudistus. Ritva Dammert 12.3.2014 Helsingin yliopiston tohtorikoulutusuudistus Ritva Dammert 12.3.2014 Tohtorikoulutuksen organisoinnin periaatteita Helsingin yliopistossa Uusi tohtorikoulutusjärjestelmä on mittasuhteiltaan suuri muutos

Lisätiedot

Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä. Maija Innola 17.11.2010

Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä. Maija Innola 17.11.2010 Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä Maija Innola 17.11.2010 Ulkomaisten opiskelijoiden määrä kasvanut suomalaisissa korkeakouluissa Vuonna 2009 ulkomaisia

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen KOTA -seminaari 20.8.2013 Erikoissuunnittelija, KT Hannele Seppälä, Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen

Lisätiedot

Korkeakoulujen tietohallinto ja tutkimus: kumpi ohjaa kumpaa?

Korkeakoulujen tietohallinto ja tutkimus: kumpi ohjaa kumpaa? Korkeakoulujen tietohallinto ja tutkimus: kumpi ohjaa kumpaa? Kerro meille datastasi työpaja 10.4.2013 Antti Auer Tietohallintopäällikkö Jyväskylän yliopisto Strateginen kehittäminen Johtamista, tutkimushallintoa

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa Tomi Halonen

Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa Tomi Halonen Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa 7.3.2012 Tomi Halonen Ohjauksen kokonaisuus ja välineet Politiikkaohjaus Hallitusohjelma Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma Säädösohjaus

Lisätiedot

Yliopistouudistus Suomessa. Johtaja Anita Lehikoinen

Yliopistouudistus Suomessa. Johtaja Anita Lehikoinen Yliopistouudistus Suomessa Johtaja Anita Lehikoinen 8.6.2010 Yliopistouudistuksen tavoitteet tavoitteena luoda suomalaisille yliopistoille vastaavat toimintaedellytykset kuin parhailla ulkomaisilla yliopistoilla

Lisätiedot

RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto

RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto TUTKI -osahanke Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi Timo Tiihonen 26.05.2011 Sisältö Mitä luvattiin vuosi

Lisätiedot

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2017 TIETEEN PARHAAKSI

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2017 TIETEEN PARHAAKSI Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI 1 Suomen Akatemia lyhyesti Tieteellisen keskeinen rahoittaja ja vahva tiedepoliittinen vaikuttaja Strategisen neuvosto Tutkimusrahoitus vuonna 2017 Tutkimusinfrastruktuurikomitea

Lisätiedot

Quo vadis, kuntauudistus? Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen 18.9.2012 Keskuskauppakamarin Suuri kuntapäivä

Quo vadis, kuntauudistus? Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen 18.9.2012 Keskuskauppakamarin Suuri kuntapäivä Quo vadis, kuntauudistus? Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen 18.9.2012 Keskuskauppakamarin Suuri kuntapäivä Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen Hallitusohjelma asettaa vahvoille

Lisätiedot

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa?

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Professori Katriina Siivonen, Helsingin yliopisto Elävä perinne! Avaus aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

Lisätiedot

Luo kiehtova tutkijanura tieteen parissa.

Luo kiehtova tutkijanura tieteen parissa. Etene tutkijana Luo kiehtova tutkijanura tieteen parissa. Suomen Akatemia edistää tutkijanuraa sen kaikissa eri vaiheissa. Akatemia tukee erityisesti nuorten tutkijoiden itsenäistymistä, kannustaa tutkijoiden

Lisätiedot

Osaamisen ja koulutuksen kärkihanke 5: Vahvistetaan korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi

Osaamisen ja koulutuksen kärkihanke 5: Vahvistetaan korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi Osaamisen ja koulutuksen kärkihanke 5: Vahvistetaan korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi 15.3.2018 Opetusneuvos Petteri Kauppinen yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden arviointi Elina Harjunen Pro Lukio ry 9.5. Arviointi pohjautuu OKM:n toimeksiantoon Karvi kartoittaa perusopetuksen ja lukiokoulutuksen

Lisätiedot

Kampusperustaista osaamisen kehittämistä sote-palveluissa. Nadja Nordling

Kampusperustaista osaamisen kehittämistä sote-palveluissa. Nadja Nordling Kampusperustaista osaamisen kehittämistä sote-palveluissa Nadja Nordling 9.4.2019 1 Kampusperustaista osaamisen kehittämistä sote-palveluissa Kampus sote Tavoite Tukea korkeakoulujen tutkimustiedon ja

Lisätiedot

Tilinpäätösraportointi ja johdon laskentatoimi korkeakouluissa

Tilinpäätösraportointi ja johdon laskentatoimi korkeakouluissa Tilinpäätösraportointi ja johdon laskentatoimi korkeakouluissa Hannele Mäkelä, Timo Hyvönen (UTA), Jukka Pellinen (JyU) & Antti Fredriksson (UTU) Korkeakoulujen KOTA-seminaari 30.8.2016 Laskentatoimen

Lisätiedot

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen ulkoinen arviointi. Susan Kuivalainen

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen ulkoinen arviointi. Susan Kuivalainen Eläketurvakeskuksen tutkimuksen ulkoinen arviointi Susan Kuivalainen Arvioinnin sisältö ETK tilasi ulkoisen arvioinnin tutkimustoiminnastaan keväällä 2013. Arvio tutkimustoiminnasta yleisesti ja painopistealueittain

Lisätiedot

Maisteri-info. kevät

Maisteri-info. kevät Maisteri-info kevät 2018 1.3.2018 Kevät 2018 Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa Maisterivaiheen hopsin tekeminen oodihops-työkalulla Huolehdi keskeneräiset opinnot valmiiksi -kandintyö, harjoittelu,

Lisätiedot

Eduskunnan sivistysvaliokunnalle

Eduskunnan sivistysvaliokunnalle Eduskunnan sivistysvaliokunnalle 6.9.2017 Lausunto: HE 73/2017 hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yliopistolain ja ammattikorkeakoululain muuttamisesta sekä muuttamisesta annetun lain voimaanpanosta

Lisätiedot

Koulutuksen ja tutkimuksen profilointihankkeiden tulosten julkistamistilaisuus 25.3.2015. Tapio Kosunen

Koulutuksen ja tutkimuksen profilointihankkeiden tulosten julkistamistilaisuus 25.3.2015. Tapio Kosunen Koulutuksen ja tutkimuksen profilointihankkeiden tulosten julkistamistilaisuus 25.3.2015 Tapio Kosunen Korkeakoulu- ja tutkimusjärjestelmän uudistamisen tuoretta tietopohjaa Kansainvälisten korkeakoulutuksen

Lisätiedot

MITEN SUOMALAISET YRITYKSET HYÖDYNTÄVÄT VERKOSTOJA PALVELULIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ? KANNATTAAKO SE?

MITEN SUOMALAISET YRITYKSET HYÖDYNTÄVÄT VERKOSTOJA PALVELULIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ? KANNATTAAKO SE? MITEN SUOMALAISET YRITYKSET HYÖDYNTÄVÄT VERKOSTOJA PALVELULIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ? KANNATTAAKO SE? Dosentti Elina Jaakkola Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto Serve Research Brunch 18.9.2013

Lisätiedot

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa?

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa? 9. Usein kysytyt kysymykset Miten opiskelijavalintojen uudistus toteutetaan vaiheittain? Opiskelijavalintauudistuksen ensimmäisessä vaiheessa korkeakoulut voivat oman päätöksensä mukaan varata paikkoja

Lisätiedot

Tutkimuksen tuottavuuden kehitys Suomen yliopistoissa

Tutkimuksen tuottavuuden kehitys Suomen yliopistoissa Tutkimuksen tuottavuuden kehitys Suomen yliopistoissa Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen tutkijatapaaminen Opetusministeriö, Helsinki Esitelmä tiedepolitiikka -työryhmässä Hankkeen tutkimusjohtaja:

Lisätiedot

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen Valmistuminen ja maisteriopintoihin siirtyminen 3. vuosikurssi kevät 2019 Kevät 2019 Tarkista opinnot omasta opintorekisteristä! Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa https://www.oulu.fi/sites/default/files/ects-

Lisätiedot

MITEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN JA YLIOPISTOJEN UUDET RAHOITUSMALLIT VAIKUTTAVAT KORKEAKOULUJEN KV-TOIMINTAAN NYT JA TULEVAISUUDESSA?

MITEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN JA YLIOPISTOJEN UUDET RAHOITUSMALLIT VAIKUTTAVAT KORKEAKOULUJEN KV-TOIMINTAAN NYT JA TULEVAISUUDESSA? Kv-kevätpäivät 2019 Joensuu Torstai 16.5.2019, Sessio D3 MITEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN JA YLIOPISTOJEN UUDET RAHOITUSMALLIT VAIKUTTAVAT KORKEAKOULUJEN KV-TOIMINTAAN NYT JA TULEVAISUUDESSA? OULUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

PÄÄKAUPUNKISEUDUN KOORDINAATIORYHMÄ

PÄÄKAUPUNKISEUDUN KOORDINAATIORYHMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2013 PÄÄKAUPUNKISEUDUN KOORDINAATIORYHMÄ PÄÄKAUPUNKISEUDUN KOORDINAATIORYHMÄ PÖYTÄKIRJA 2-2013 Kokousaika klo 14.00 15.15 Kokouspaikka Helsingin kaupungintalo, aulakabinetti 4 Pohjoisesplanadi

Lisätiedot

Tehtävä Vakuutustieteen professorin tehtävä 1.8.2015 alkaen toistaiseksi. Tehtävän ala Vakuutustiede: yksityisvakuutus ja sosiaalivakuutus

Tehtävä Vakuutustieteen professorin tehtävä 1.8.2015 alkaen toistaiseksi. Tehtävän ala Vakuutustiede: yksityisvakuutus ja sosiaalivakuutus 1 TAMPEREEN YLIOPISTO Johtamiskorkeakoulu TEHTÄVÄNTÄYTTÖSUUNNITELMA VAKUUTUSTIETEEN PROFESSORI Tehtävä Vakuutustieteen professorin tehtävä 1.8.2015 alkaen toistaiseksi Tehtävän ala Vakuutustiede: yksityisvakuutus

Lisätiedot

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla TURUN YLIOPISTO Hoitotieteen laitos RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla Pro gradu -tutkielma, 34 sivua, 10 liitesivua

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA

OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA Kari Nyyssölä Koulutustutkimusfoorumin kokous 18.5.2011 Opetushallituksen tutkimusstrategia 2010 2015 Lähtökohdat:

Lisätiedot

Ajankohtaisia tasa-arvoasioita opetus- ja kulttuuriministeriön näkökulmasta. Eeva Kaunismaa, ylitarkastaja, korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto

Ajankohtaisia tasa-arvoasioita opetus- ja kulttuuriministeriön näkökulmasta. Eeva Kaunismaa, ylitarkastaja, korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Ajankohtaisia tasa-arvoasioita opetus- ja kulttuuriministeriön näkökulmasta Eeva Kaunismaa, ylitarkastaja, korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016

Lisätiedot

Tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta valtionhallintoon. Tieto talouden ja innovaatioiden moottorina 18.11.2011 valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori

Tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta valtionhallintoon. Tieto talouden ja innovaatioiden moottorina 18.11.2011 valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori Tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta valtionhallintoon Tieto talouden ja innovaatioiden moottorina 18.11.2011 valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori Kansantalouden tuottavuuden kasvu - talouskasvun keskeinen

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen rahoitus. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén 13.10.2011

Ammattikorkeakoulujen rahoitus. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén 13.10.2011 Ammattikorkeakoulujen rahoitus Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén 13.10.2011 Hallitusohjelma Korkeakoulutuksen laatua, tehokkuutta, vaikuttavuutta ja kansainvälistymistä

Lisätiedot

Rakenteellinen uudistaminen etenee Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari 2016 Turku Ylijohtaja Tapio Kosunen

Rakenteellinen uudistaminen etenee Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari 2016 Turku Ylijohtaja Tapio Kosunen Rakenteellinen uudistaminen etenee Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari 2016 Turku 8.-9.12.2016 Ylijohtaja Tapio Kosunen Evolution of the earth s economic center of gravity 2 Lähde: OECD,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3)

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3) Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3) code name 1 2 3 sum YAKJA15APROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 90 YAKJA15AYKJ01-1000 Toimintaympäristön muutos

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT YHTEISKUNNALLISINA VAIKUTTAJINA. emerituskansleri Ilkka Niiniluoto OKM:n seminaari 15.4.2015

YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT YHTEISKUNNALLISINA VAIKUTTAJINA. emerituskansleri Ilkka Niiniluoto OKM:n seminaari 15.4.2015 YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT YHTEISKUNNALLISINA VAIKUTTAJINA emerituskansleri Ilkka Niiniluoto OKM:n seminaari 15.4.2015 KYSYMYKSIÄ mikä on ollut yliopistojen pitkän aikavälin vaikutushistoria Suomessa?

Lisätiedot

TUTKIMUKSEN KÄRKIHANKEHAKU 2009

TUTKIMUKSEN KÄRKIHANKEHAKU 2009 1 TUTKIMUKSEN KÄRKIHANKEHAKU 2009 Yliopistoallianssin hallitus julistaa avoimeksi allianssin tutkimuksen kärkihankehaun 5.1.2009. Hakuaika päättyy 30.4.2009. Haku kohdistuu erityisesti allianssin tutkimuksen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus 1.3.2017 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto Laatupalkintokilpailu Laatupalkinnolla tuetaan ja kannustetaan

Lisätiedot

6. Katsaus yhteiskuntatieteiden rakenteelliseen kehittämiseen

6. Katsaus yhteiskuntatieteiden rakenteelliseen kehittämiseen ASIALISTA LAPIN YLIOPISTON HALLITUS 24.11.2014 Kokous 9 ASIALISTA 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2. OKM:n palaute yliopistoille 3. Kandipalauteanalyysi 4. Katsaus yliopiston brändityöhön 5.

Lisätiedot

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2019 TIETEEN PARHAAKSI

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2019 TIETEEN PARHAAKSI Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI 1 Suomen Akatemian toiminta Tieteellisen tutkimuksen keskeinen rahoittaja ja vahva vaikuttaja Tutkimushakemusten arviointi ja rahoituspäätökset kansainväliseen vertaisarviointiin

Lisätiedot

Tieteen tila 2014: Humanistiset tieteet

Tieteen tila 2014: Humanistiset tieteet Suomen Akatemia 24.1.14 : Humanistiset tieteet Tieteenaloittainen tarkastelu opetus- ja tutkimushenkilöstöstä sekä rahoituksesta www.aka.fi/tieteentila Suomen Akatemia 24.1.14 Sisällysluettelo -hanke...

Lisätiedot

Huippuyksikköseminaari 12.11.2013

Huippuyksikköseminaari 12.11.2013 Huippuyksikköseminaari 12.11.2013 Puheenjohtajana: yksikön johtaja Arja Kallio 10.00 10.10 Tervetuloa, Yksikön johtaja Arja Kallio 10.10 10.50 Käytännön asioita aloittaville huippuyksiköille, Tiedeasiantuntija

Lisätiedot

SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET

SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET Jyväskylän kommentit Kevätseminaari 15-16.5.2017 Mikä yliopistomme koulutuksessa on kuvauksen mukaista? Sosiaalityön ops 2017-2020 hyväksytty huhtikuussa

Lisätiedot

Tampereen yliopisto ja korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen Vararehtori Harri Melin Opintopalvelupäällikkö Mikko Markkola

Tampereen yliopisto ja korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen Vararehtori Harri Melin Opintopalvelupäällikkö Mikko Markkola 1 Tampereen yliopisto ja korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen 15.11.2013 Vararehtori Harri Melin Opintopalvelupäällikkö Mikko Markkola 2 Lähtökohtia koulutusuudistukseen Uusi strategia - Tehdään

Lisätiedot

KUKA JOHTAA KORKEAKOULUOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ? Johtaja Hannu Sirén Yliopisto-opetuksen johtamisen seminaari

KUKA JOHTAA KORKEAKOULUOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ? Johtaja Hannu Sirén Yliopisto-opetuksen johtamisen seminaari KUKA JOHTAA KORKEAKOULUOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ? Johtaja Hannu Sirén Yliopisto-opetuksen johtamisen seminaari 17.3.2009 KORKEAKOULUJEN STRATEGIATYÖ Korkeakoulut uudistavat strategiansa vuonna 2010 käytäviin

Lisätiedot

TKI O. Tutkimus-, koulutus- ja innovaatiorakenne syntyykö uutta?

TKI O. Tutkimus-, koulutus- ja innovaatiorakenne syntyykö uutta? TKI O Tutkimus-, koulutus- ja innovaatiorakenne syntyykö uutta? Marketta Rajavaara, professori, Helsingin yliopisto marketta.rajavaara@helsinki.fi Sosiaalihuollon näkymät - työkokous Helsingin kuntatalo

Lisätiedot

Seminaarin avaus korkeakouluopetuksen ja opiskelijavalintojen kehittämien. Hannu Sirén

Seminaarin avaus korkeakouluopetuksen ja opiskelijavalintojen kehittämien. Hannu Sirén Seminaarin avaus korkeakouluopetuksen ja opiskelijavalintojen kehittämien Hannu Sirén 26.10.2015 Lähde: Suomen tilannekuva hallitusohjelmaneuvotteluiden tueksi keväällä 2015, ministeriöiden kansliapäälliköt

Lisätiedot

VALTIO HYVÄ TYÖNANTAJA 2025 Suomalainen virkamiesjohtaja eurooppalaisessa vertailussa

VALTIO HYVÄ TYÖNANTAJA 2025 Suomalainen virkamiesjohtaja eurooppalaisessa vertailussa VALTIO HYVÄ TYÖNANTAJA 2025 Suomalainen virkamiesjohtaja eurooppalaisessa vertailussa Valtionhallinnon johdon päivä 6.2.2017 Valtion työmarkkinajohtaja Juha Sarkio Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto

Lisätiedot

Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa. Kuntamarkkinat Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM

Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa. Kuntamarkkinat Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa Kuntamarkkinat 13.9.2018 Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM Lainvalmistelusta toimeenpanoon Lainvalmistelu alkaa olla valmista, lait ovat eduskunnan käsittelyssä

Lisätiedot

Lausunto selvityshenkilöiden raportista (OKM 2010:23) "Ammattikorkeakoulujen taloudellisen ja hallinnollisen aseman uudistaminen"

Lausunto selvityshenkilöiden raportista (OKM 2010:23) Ammattikorkeakoulujen taloudellisen ja hallinnollisen aseman uudistaminen Suomen Keskusta r.p. Apollonkatu 11 a 00100 Helsinki 21.1.2011 Opetus- ja kulttuuriministeriölle Lausunto selvityshenkilöiden raportista (OKM 2010:23) "Ammattikorkeakoulujen taloudellisen ja hallinnollisen

Lisätiedot

Julkisen tietojohtamisen kehittäminen ja sektoritutkimus. Pääjohtaja, dosentti, OTT Tuomas Pöysti/VTV 31.3.2011

Julkisen tietojohtamisen kehittäminen ja sektoritutkimus. Pääjohtaja, dosentti, OTT Tuomas Pöysti/VTV 31.3.2011 Julkisen tietojohtamisen kehittäminen ja sektoritutkimus Pääjohtaja, dosentti, OTT Tuomas Pöysti/VTV 31.3.2011 Julkinen tietojohtaminen Tietojohtaminen tarkoittaa menetelmiä, joilla tiedon hakeminen sekä

Lisätiedot

Turun kaupungin lausunto opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Turun kaupungin lausunto opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 1 (2) 18.9.2013 9356-2013 (033, 50) Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM/25/010/2013 Turun kaupungin lausunto opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Turun

Lisätiedot

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2016 TIETEEN PARHAAKSI

Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI SUOMEN AKATEMIA 2016 TIETEEN PARHAAKSI Suomen Akatemia TIETEEN PARHAAKSI 1 Suomen Akatemia lyhyesti Tieteellisen keskeinen rahoittaja ja vahva tiedepoliittinen vaikuttaja Strategisen neuvosto Tutkimusrahoitus vuonna 2017 Tutkimusinfrastruktuurikomitea

Lisätiedot

Kansainvälistymisellä laatua, laatua kansainvälistymiseen. Birgitta Vuorinen

Kansainvälistymisellä laatua, laatua kansainvälistymiseen. Birgitta Vuorinen Kansainvälistymisellä laatua, laatua kansainvälistymiseen Birgitta Vuorinen Hallitusohjelma Painopistealueet köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen julkisen talouden vakauttaminen kestävän

Lisätiedot

Tietoa päätöksentekoon: tilaisuuden avaus Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen

Tietoa päätöksentekoon: tilaisuuden avaus Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen Tietoa päätöksentekoon: tilaisuuden avaus 2.4.2014 Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen Oppiva päätöksenteko ja toimeenpano Yhteinen agenda Strategiset integraatioprosessit Hallitusohjelma Ohjauspolitiikka

Lisätiedot

Kehittämisen omistajuus

Kehittämisen omistajuus Kehittämisen omistajuus Kuntaliitto 18.4.2013 Tuottava ja hallittu kehittämistoiminta kunnissa hanke (KUNTAKEHTO) Pasi-Heikki Rannisto Kehityspäällikkö, HT Tampereen Palveluinnovaatiokeskus (TamSI) Kehittämistyön

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus code name 1 2 3 sum YAKJA16XPROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 45 YAKJA16XYKJ05-1000 Toimintaympäristön muutoksiin varautuminen

Lisätiedot

Menestyvät yliopistot. Elinkeinoelämän näkemyksiä yliopistojen kehittämiseksi ja menestyksen saavuttamiseksi

Menestyvät yliopistot. Elinkeinoelämän näkemyksiä yliopistojen kehittämiseksi ja menestyksen saavuttamiseksi Menestyvät yliopistot Elinkeinoelämän näkemyksiä yliopistojen kehittämiseksi ja menestyksen saavuttamiseksi Laadukkaat yliopistot tärkeä kilpailukykytekijä Elinkeinoelämälle ja koko Suomelle laadukas ja

Lisätiedot

Vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta laajapohjaisella yhteistyöllä

Vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta laajapohjaisella yhteistyöllä Vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta laajapohjaisella yhteistyöllä Innovaatiojohtamisella kestävää tuottavuutta hankkeen seminaari 14.12.2011 valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori Pääministeri Jyrki Kataisen

Lisätiedot

Englannin kieli ja sen testaus Suomen korkeakouluissa

Englannin kieli ja sen testaus Suomen korkeakouluissa Englannin kieli ja sen testaus Suomen korkeakouluissa Seminaari 17.11.2010 Fulbright Center Anu Virkkunen-Fullenwider Helsingin yliopiston kielikeskus anu.virkkunen@helsinki.fi Esityksen sisältö - Ensin

Lisätiedot

Tulevaisuuden johtamisosaaminen ja sen kehityshaasteet

Tulevaisuuden johtamisosaaminen ja sen kehityshaasteet Kuntamarkkinat 12.9.2018 Muutos onnistuu strategisella henkilöstöjohtamisella - seminaari Tulevaisuuden johtamisosaaminen ja sen kehityshaasteet Professori Vuokko Niiranen Sosiaali- ja terveysjohtamisen

Lisätiedot

Suomalainen koulutusosaaminen vientituotteena

Suomalainen koulutusosaaminen vientituotteena Suomalainen koulutusosaaminen vientituotteena Case Saudi Arabia EduCluster Finland Ltd. Anna Korpi, Manager, Client Relations AIPA-päivät Kouvolassa 11.6.2013 11.6.2013 EduCluster Finland Ltd Contents

Lisätiedot

Suomen Akatemia - arvioinnista strategiseen kehittämiseen. Johtaja Riitta Maijala 28.11.2013

Suomen Akatemia - arvioinnista strategiseen kehittämiseen. Johtaja Riitta Maijala 28.11.2013 Suomen Akatemia - arvioinnista strategiseen kehittämiseen Johtaja Riitta Maijala 28.11.2013 Toimintaympäristön murros tiedepolitiikan strategisten valintojen taustalla Tutkimuksen paradigman muutokset

Lisätiedot

Teknologiaosaamisen johtamisen koulutus (YATJAI15A3)

Teknologiaosaamisen johtamisen koulutus (YATJAI15A3) Hämeen Ammattikorkeakoulu Teknologiaosaamisen johtamisen koulutus (YATJAI15A3) code name 1 2 sum YATJA15APROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 85 YATJA15AYTJ01-1000 Toimintaympäristön muutos 10 YTJ0101 Societal Change

Lisätiedot

URALLA ETENEMINEN KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNNASSA

URALLA ETENEMINEN KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNNASSA KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Hyväksytty kasvatustieteiden johtokunnan kokouksessa 3.12.2014 Tekniset korjaukset 20.1.2017 URALLA ETENEMINEN KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNNASSA Tampereen yliopistossa on tavoitteena

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 89/2013 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 89/2013 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 89/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yliopistolain 36 ja 38 :n, ammattikorkeakoululain sekä opiskelijavalintarekisteristä ja ylioppilastutkintorekisteristä annetun lain

Lisätiedot

Tutkimuspolitiikan käytännöt ja välineet Viiden maan vertailu

Tutkimuspolitiikan käytännöt ja välineet Viiden maan vertailu Tutkimuspolitiikan käytännöt ja välineet Viiden maan vertailu Kimmo Viljamaa, Advansis Oy Janne Lehenkari, Advansis Oy Tarmo Lemola, Advansis Oy Terhi Tuominen, Helsingin yliopisto 1 Lähtökohdat Suomen

Lisätiedot

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät naiset ja herrat

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät naiset ja herrat Arvoisa puheenjohtaja, hyvät naiset ja herrat Kunnioitettu opettajani, professori Seppo Hölötä piti virkaanastujaisesitelmänsä aiheesta Yliopisto menneisyyden ja tulevaisuuden välissä. Näissä avaussanoissani

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN RAHOITUSMALLIN KESKUSTELUTILAISUUS

AMMATTIKORKEAKOULUJEN RAHOITUSMALLIN KESKUSTELUTILAISUUS AMMATTIKORKEAKOULUJEN RAHOITUSMALLIN KESKUSTELUTILAISUUS Ylijohtaja Tapio Kosunen 20.11.2014, Helsinki Seminaari ammattikorkeakoulujen rahoitusmallista vuodesta 2017 alkaen 11.00 Lounas 11.50 Seminaarin

Lisätiedot

SEKTORITUTKIMUS UUDISTUU. Esko-Olavi Seppälä Esko-Olavi Seppälä / SB

SEKTORITUTKIMUS UUDISTUU. Esko-Olavi Seppälä Esko-Olavi Seppälä / SB SEKTORITUTKIMUS UUDISTUU Esko-Olavi Seppälä 29.8.2007 Neuvon työryhmä 2006-2007 Työssä tuli tarkastella Sektoritutkimuksen kokonaisorganisaatiota Perusrahoituksen kehittämistä kilpaillun rahoituksen suuntaan,

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi tuumasta toimeen. Ylijohtaja Mika Tammilehto

Ammatillisen koulutuksen reformi tuumasta toimeen. Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen reformi tuumasta toimeen Ylijohtaja Mika Tammilehto 1.11.2016 Reformin toimeenpanon lähtökohdat toimintaympäristö ja sen osaamisvaatimukset muuttuvat asiakaskunnan (yksilöt ja

Lisätiedot

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko työn murroksesta. 11/2018 Kaisa Oksanen VNK

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko työn murroksesta. 11/2018 Kaisa Oksanen VNK Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko työn murroksesta 11/2018 Kaisa Oksanen VNK Tunnistaa ja nostaa esiin tulevan päätöksenteon kannalta tärkeitä ja huomiota vaativia asioita Rakentaa pitkän aikavälin

Lisätiedot

Uudistuvan tulosrahoituksen koulutuspoliittiset tavoitteet

Uudistuvan tulosrahoituksen koulutuspoliittiset tavoitteet Uudistuvan tulosrahoituksen koulutuspoliittiset tavoitteet Ammatillisen peruskoulutuksen tulosrahoitusseminaari 2010 Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö 17.9.2010 Vaatimukset ja odotukset

Lisätiedot

Abipäivän opotilaisuus 15.1.2015 Katja Arola

Abipäivän opotilaisuus 15.1.2015 Katja Arola Abipäivän opotilaisuus 15.1.2015 Katja Arola AJANKOHTAISTA TURUN YLIOPISTOSSA Abien vanhempien infoilta järjestettiin marraskuussa 2014 toista kertaa. Luentotallenne utu.fi-sivuilla. Opiskelijalähettiläät

Lisätiedot

Ammattikorkeakoululaitoksen uudistaminen Hallituksen iltakoulu 16.11.2011. Johtaja Anita Lehikoinen 21.11.2011

Ammattikorkeakoululaitoksen uudistaminen Hallituksen iltakoulu 16.11.2011. Johtaja Anita Lehikoinen 21.11.2011 Ammattikorkeakoululaitoksen uudistaminen Hallituksen iltakoulu 16.11.2011 Johtaja Anita Lehikoinen 21.11.2011 AMMATTIKORKEAKOULUT OSAKEYHTIÖIKSI Ammattikorkeakoulut ovat jatkossa osakeyhtiöitä ja siten

Lisätiedot

Strategisen tutkimuksen rahoitusväline Suomen Akatemian yhteydessä SUOMEN AKATEMIA

Strategisen tutkimuksen rahoitusväline Suomen Akatemian yhteydessä SUOMEN AKATEMIA Strategisen tutkimuksen rahoitusväline Suomen Akatemian yhteydessä 1 Strateginen tutkimus Tässä yhteydessä tarkoitetaan tarvelähtöistä tutkimusta tarpeen määrittelee valtioneuvosto tutkimuksessa haetaan

Lisätiedot

HUOM! Tämä ohje korvaa 19.4.2016 päivätyn ohjeen. Muutokset on merkitty punaisella

HUOM! Tämä ohje korvaa 19.4.2016 päivätyn ohjeen. Muutokset on merkitty punaisella Jyväskylän yliopisto 28.4.2016 Humanistinen tiedekunta 31.12.2016 asti Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta 1.1.2017 alkaen HUOM! Tämä ohje korvaa 19.4.2016 päivätyn ohjeen. Muutokset on merkitty

Lisätiedot

1. Kohti seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluita

1. Kohti seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluita SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Asiakirja nro 08a Sivu 1 / 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 1. Kohti seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluita

Lisätiedot

Tutkimusyhteisöjen ja akateemisen työn muutos alustavia tuloksia

Tutkimusyhteisöjen ja akateemisen työn muutos alustavia tuloksia Yliopistojen rakenteellinen kehittäminen, akateemiset yhteisöt ja muutos (RAKE) Tutkimusyhteisöjen ja akateemisen työn muutos alustavia tuloksia Tutkijatapaaminen 4.12.2008 Opetusministeriö TaSTI:n RAKE-ryhmä:

Lisätiedot