2.1 Kehittämisen kohde: Laajennetun työssäoppimisen kokeilut. 2.2 Esitykset valtionavustuksella tehtävistä laajennetun työssäoppimisen kokeiluista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2.1 Kehittämisen kohde: Laajennetun työssäoppimisen kokeilut. 2.2 Esitykset valtionavustuksella tehtävistä laajennetun työssäoppimisen kokeiluista"

Transkriptio

1 Hankehakemus 1 (11) Opetushallitus PL 380 (Kumpulantie 3) Helsinki 1. Avustusta hakeva koulutuksen järjestäjä Rovaniemen koulutuskuntayhtymä / Puh Osoite: Toripuistikko 5-7, 3 krs, ROVANIEMI Tilinumero: Nordea Yhdyshenkilö: Rauni Kemppainen Nuorten koulutuksen koordinaattori rauni.kemppainen@lao.fi 2. Hankesuunnitelma 2.1 Kehittämisen kohde: Laajennetun työssäoppimisen kokeilut 2.2 Esitykset valtionavustuksella tehtävistä laajennetun työssäoppimisen kokeiluista Toimenpide 1: Toimintamallin kehittäminen työssäoppimisen ajantasaiseen, työelämälähtöiseen toteuttamiseen. LAO-Tekniikka, rakennusalan perustutkinto. Toimenpiteellä vastataan seuraavaan työssäoppimisen kehittämistavoitteeseen: Tavoitteena on kehittää työpaikalla tapahtuvan oppimisen toimintamalleja, jotka mahdollistavat koulutuksen ja työn vuorottelun ja tukevat koko tutkinnon suorittamista. Hankkeella pyritään kannustamaan työnantajia laajempaan osallistumiseen työpaikalla tapahtuvan oppimisen järjestämisessä. Kehittämistyössä rakennetaan tiivis ja toimiva yhteistyöverkosto oppilaitoksen ja työnantajien välillä. Yhdessä alan toimijoiden kanssa (työ- ja elinkeinoelämä, oppilaitos) kehitetään toimintamalli, jonka avulla rakennusalan perustutkinnon opetusta voidaan toteuttaa ajantasaisemmin ja työelämälähtöisesti. Rakennusalan toimijoiden rakentamisaikataulut selvitetään ja opetuksen toteuttamissuunnitelmat valmistellaan tältä pohjalta tulevia syys- ja kevätlukukausia ajatellen. Eli opetuksessa opiskeltaisiin oikeita asioita oikeaan aikaan ja opiskelija pääsisi nopeasti työelämään oppimaan uutta ja harjoittelemaan oppimaansa asiaa.

2 Hankehakemus 2 (11) Toimintamalli toimii opettajille työkaluna ja siitä he näkevät lähes reaaliajassa sen hetkisen rakennusyrittäjien aikataulun. Opetussuunnitelman toteuttamissuunnitelmaa muutetaan joustavasti työelämän aikataulujen mukaiseksi ja opiskelu saadaan vastaamaan näin paremmin reaalielämän tilanteita. Kosketus työelämään parantuu ja tulee läheisemmäksi. Työssäoppimisen toteuttamiseen luodaan näin laadukkaampi ja hallitumpi toteutustapa nykyiseen verrattuna. Myös opiskelijat oppivat ymmärtämään paremmin aikataulujen ja tavoitteiden merkityksen omassa opiskelussaan ja tulevassa työssään. Toimintamallia aletaan kehittämään syksyllä 2008 aloittavan opiskelijaryhmän kanssa. Työssäoppiminen ajoitetaan koko koulutuksen ajalle. Aloittava ryhmä voisi alustavan suunnitelman mukaan olla työssäoppimassa 2ov syksyllä 2008 ja 4 ov keväällä 2009, 4 ov syksyllä 2009 ja 4 ov keväällä Viimeisenä vuotena 8 ov sekä syksyllä että keväällä. Eli työssäoppimisen määrä lisääntyy nykyisestä 24 ov yhteensä 30 ov. Toimintamallia on kokeiluvaiheen jälkeen tarkoitus käyttää soveltuvin osin myös muilla koulutuksen aloille suunniteltaessa ja toteutettaessa työssäoppimisen toteutusta yhdessä työ- ja elinkeinoelämän kanssa. Kehittämistyön kustannusarvio, joka muodostuu suunnittelu- ja toteutuskustannuksista on yhteensä 20000, josta OPH:lta haetaan 70 % eli Oppilaitoksen omarahoituksen osuus on Toimenpide 2: Työssäoppimisen kehittäminen koulutuksen ja työn tekemisen vuorottelumallilla. Levi-instituutti, matkailualan perustutkinto: Toimenpiteellä vastataan seuraavaan työssäoppimisen kehittämistavoitteeseen: Tavoitteena on edistää uusien ammatillisten perustutkintojen perusteiden toimeenpanoa kehittämällä koulutuksen järjestäjien opetussuunnitelmia ja niiden ammattitaitovaatimusten saavuttamista tukevaa työssäoppimista ja ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamista. Osa matkailualan työtehtävistä on sellaisia, joihin yritykset työllistävät omaaloitteisia ja innovatiivisia henkilöitä ilman, että heillä on ammatillisia tutkintoja. Tunturi-Lapin alueella matkailun kasvu on runsasta (kaudella Levin alueella 20%) ja uusia työntekijöitä alueella on arvioitu vuosittain tarvittavan noin sata. Matkailun kasvu on niin runsasta, että alueella on jo menneellä kaudella ilmennyt vaikeuksia rekrytoida ammattitaitoista työvoimaa. Hankkeen kehitystavoitteena on koulutus- ja opetussuunnittelun tekeminen niin, että se mahdollistaa koulutuksen ja työn tekemisen vuorottelun. Matkailualan opiskelijoista myös yhä useampi lähtisi työelämään noin 1-1,5 vuotta opiskeluaan, jolloin on suuri vaara, että tutkinnon suorittaminen jää kesken.

3 Hankehakemus 3 (11) Kehittämistyön välittömänä tavoitteena on koota ja rakentaa matkailualan koulutuksen opetussuunnittelu siten, että tutkinnon osien seuraavat keskeiset sisällöt opiskellaan oppilaitoksessa: 1. Työprosessin hallinnan ammatillisen kokonaisuuden perusteet 2. Perusteet työmenetelmien ja välineiden hallinnassa 3. Perusteena olevan tiedon hallinta Työpaikalla opiskellaan 1. Työn perustana olevan tiedon soveltaminen käytäntöön ja työpro sessien kehittäminen 2. Ammatillisten työprosessien työmenetelmien ja välineiden hallinta 3. Elinikäisen oppimisen avaintaidot Ohjaus on keskeinen oppimisen edistymisen perusta. Ohjaukseen kehitetään opiskelijalle ja työpaikalle sopiva yhdistelmä: Kaikilla työpaikoilla ei ole tietokone- ja verkkoyhteysmahdollisuuksia ja osa työpaikoista voi edellyttää ja toivoa opettajan ohjaavan myös työpaikalla. Ohjauksen menetelmät ja mahdollisuudet katsotaan tässä vaiheessa avoimiksi mutta pakollisiksi tutkinnon loppuun suorittamisen turvaamiseksi. Tulokset: Kehittämistyön tuloksena opetuksen järjestämisen suunnitelmallisuus lisääntyy mahdollistaen työn tekemisen ja opiskelun vuorottelun. Opiskelijaa tuetaan ja oppiminen mahdollistetaan entistä paremmin ja suunnitelmallisemmin tutkinnon suorittamiseen loppuun saakka, vaikka hänelle tarjottaisiinkin työtä ja/tai työpaikka kesken ammatillisen tutkinnon suorittamisen. Toisena mahdollisuutena on koko tutkinnon suorittaminen siten, että keskeinen osaaminen ja/tai perusteet opiskellaan oppilaitoksessa ja muu työpaikalla. Tuotosten mallista ja/tai malleista tehdään sellaisia että se ovat sovellettavissa myös muuhun ammatilliseen tutkinnon suorittamiseen. Tämän varmistamiseksi tutkintojen osien oppimisessa ja ohjauksessa on otettu lähtökohdaksi työprosessin hallinta, työmenetelmien ja välineiden hallinta, työn perustana olevan tiedon hallinta ja elinikäisen oppimisen avaintaidot on suunniteltu oppimisprosessin työpaikalla opittaviin taitoihin. Oletukset: Opiskelijat opiskelevat ammatillisen tutkinnon työvaltaisesti tutkinnon osa tai osat kerrallaan loogisesti edeten niin, että työn tekeminen ja opiskelu oppilaitoksessa vuorottelevat kunkin opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan. Työelämä saa ammattitaitoista työvoimaa sen sijaan, että tukeutuu ilman koulutusta vailla oleviin työntekijöihin. Riskinä on, että matkailualan työnteon sesonkimaisuus ja kiire työtahti hämärtää tutkinnon osien ja ammatillisen tutkinnon koko laajuutta ja vaadittavaa osaamista; tavoite on kuitenkin koko tutkinnon suorittamisessa.

4 Hankehakemus 4 (11) Toimenpiteet, panokset ja kustannukset Matkailualan tutkinnon perusteista tutkinnon osista erotellaan työprosessin hallinnasta, työmenetelmien ja välineiden käytöstä ja työssä tarvittavan tiedon hallinnan keskeinen osaaminen niin, että sen perusteella voidaan laatia opiskelijan kanssa opiskelusuunnitelma (henkilökohtaisen suunnitelman laatimisessa myös työpaikan ohjaaja mukana) Laajennetun työssäoppimisen kokeiluun matkailualalla tarvitaan opiskelijat, joille on tarjottu työpaikkaa tai tehtäviä; heille suunnitellaan ja rakennetaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (sisällöt ja aikataulutus). Toinen mahdollisuus on tarjota vuorottelevaa tutkinnon suorittamistapaa opiskelijoille, joilla ei riitä ns. koulussa opiskeluun riittävästi motivaatiota ja halua. Kustannukset muodostuvat seuraavasti: 1. Keskeisten työprosessien, työmenetelmien, materiaalien hallinnan ja työn perustana olevan tiedon jäsentäminen vuosisuunnitteluun 5000,00 2. Henkilökohtaisten opintosuunnitelmien tekeminen 3000,00 3. Ohjauksen suunnittelu ja toteuttaminen työpaikalla (opettajat ja työpaikan ohjaaja) 8000,00 4. Arviointi ja opetuksen järjestämisen mallin tekeminen 3000,00 Kehittämistyön kustannusarvio on yht ,00, josta OPH:lta haetaan 70% rahoitusta eli Omarahoituksen osuus on Toimenpide 3: Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla 2+1. LAO- Sodankylä, rakennusalan perustutkinto Toimenpiteellä vastataan seuraaviin työssäoppimisen kehittämistavoitteisiin: Tavoitteena on kehittää työpaikalla tapahtuvan oppimisen malleja opiskelijoille, joilla on valmiuksia edetä opinnoissa ja uralla yksilöllisesti yhä haasteellisempiin työelämän tehtäviin sekä samalla kykyä vastata työelämän uusiin haasteisiin Tavoitteena on edistää opettajien laajempaa osallistumista työpaikalla tapahtuvan opiskelun suunnitteluun, ohjaamiseen ja toteuttamiseen sekä osaamisen arviointiin työpaikkaohjaajien tukena Kehittämistyössä kokeillaan koulutuksen järjestämismallia 2+1, jossa opiskellaan kaksi ensimmäistä vuotta oppilaitoksessa ja kolmas vuosi pääsääntöisesti työssäoppien työpaikoilla. 1-2 vuosina opiskellaan oppilaitoksessa valinnaisia opintoja ja ammatillisia opintoja täydentäviä opintoja. Ammatillisten perusopintojen näytöt toteutetaan oppilaitoksen työsaleissa ja opetustyömailla. Kolmas vuosi opiskellaan pääsääntöisesti työssäoppien ammatillisia opintoja. Näihin opintoihin liittyvät ammattiosaamisen näytöt toteutetaan työpaikoilla.

5 Hankehakemus 5 (11) Kolmantena vuonna pidetään oppilaitoksella joitakin ohjaavia lähiopetuspäiviä, joilla varmistetaan tietoperustan hallinnan kehittyminen (oppisopimuskoulutuksen mukaisesti). Kokeilu ei ole tarkoitettu vain erityisryhmille, vaan koko opiskelijaryhmälle. Kehittämistyön edut: Opiskelijoiden motivaatio riittäisi näin koko koulutuksen ajalle. Kolmas vuosi nykysysteemissä on vaikea. Opiskelijat olisivat myös lähes kaikki 18 vuotta täyttäneitä (työturvallisuus). Kokeilu ehkäisisi opiskelun keskeyttämisiä, sillä nykysysteemissä työnantajat voivat houkutella opiskelijoita opintojen välillä olevien työssäoppisjaksojen jälkeen jäämään töihin. Työssäoppimisen voisi aloittaa jo toisen lukuvuoden jälkeen kesän alussa, jolloin opiskelijan valmistuminen nopeutuisi. Työnantajat saisivat pätevämpiä työntekijöitä työelämään ja nopeammin. Oppilaitoksen toimenpiteet: Yksi opettaja voi ohjata työssäoppimisen koko ryhmälle tai useammalle ryhmälle. Ihanne tilanne olisi se, että opiskelijoita olisi niin paljon (noin 20), että opettajan opetusvelvollisuus tulisi täyteen pelkästään työssäoppimisesta. Silloin ajankäyttö ammattiosaamisen näyttöihin ja työssäoppimisen ohjaukseen olisi joustavaa. Jos samaan aikaan on koko ajan opetustunteja, ne sitovat aikataulun, ja silloin ei ole mahdollista päästä työmaalle, kun työpaikoilla olisi opettajan ohjauksen tarvetta. Samoin muutamat teoriapäivät voidaan pitää joustavasti. Työnantajat tulevat tutuiksi ja ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen tulee hyvin hoidettua. Kehittämistyön kustannusarvio, joka muodostuu suunnittelu- ja toteutuskustannuksista on ,00, josta OPH:lta haetaan 70% rahoitusta eli Omarahoituksen osuus on Toimenpide 4: Työssäoppimisen kehittäminen ja laajentaminen luonto- ja ympäristöalalla, AIDOSTI LUONNON VARASSA. LAO - Luonto- ja ympäristöala, luonto- ja ympäristöalan perustutkinto Kehittämistyöllä vastataan seuraaviin työssäoppimisen kehittämistavoitteisiin: Tavoitteena on kehittää työpaikalla tapahtuvan oppimisen toimintamalleja, jotka mahdollistavat koulutuksen ja työn vuorottelun ja tukevat koko tutkinnon suorittamista Tavoitteena on kannustaa työnantajia laajempaan osallistumiseen työpaikalla tapahtuvan oppimisen järjestämiseen mm. kehittämällä työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjauksen tukimuotoja yhteistyössä koulutuksen järjestäjien kanssa

6 Hankehakemus 6 (11) Luonto- ja ympäristöalan perustutkintoon kuuluu ympäristönhoito, luontoyrittäminen ja porotalousyrittäminen. Luontoala laajenee kahden tutkintonimikkeen verran syksyllä Alalla on paljon pieniä yrityksiä ja toiminta keskittyy opastuksen talvisesongin lisäksi sulan maan aikaan kevääseen ja syksyyn sekä opetuksettomaan aikaan kesällä. Luonto- ja ympäristöalan ensimmäinen lukuvuosi on hyvin monipuolinen yhteisten ammatillisten opintojen (tutkinnon osien) toteutusaikaa. Työssäoppimisjakson pituus on ensimmäisenä lukuvuonna 3 7 ov sijoittuen keväälle ja kesäkuun alkuun. Laajennettu henkilökohtainen työssäoppiminen ja kesäajan mukaan lukeminen tehostaa oppimista ja suuntaa sitä kohti oppipoika kisällijärjestelmää. Perusosaamisen tai perustaitojen (20 30 ov) opintokokonaisuuden aikana opiskelija valmentautuu ammatillisten opintojen työssäoppimisjaksoille. Ensimmäisen vuoden opetusmenetelmät ovat projekti- ja työnopetusta. Työssäoppimista on pääsääntöisesti opetusmaatilalla. Hankkeessa kehitetään ja laajennetaan työssäoppimisen toteuttamista siten, että muodostetaan pienten työnantajien yrityksistä (1-2 - hengen yrityksiä) työelämäverkko, joissa opiskelija työssäoppii kiertämällä yritysten välillä ja palaamalla aina työelämäkokonaisuuden mukaiseen yritykseen. Toimipaikkojen välillä, valtakunnallisessa yhteistyössä sekä työssäoppimispaikkarekisterin hyödyntämisessä käytetään verkkopedagogiikan menetelmiä niitä edelleen kehittäen. Hankkeessa hyödynnetään myös Virtuaalikylä hanketta ja Suomen maatalousopetuksen kehittämistrategian toimeenpanohankkeen verkostoja. Tulisi siis olemaan sekä työelämäverkko että myös oppilaitosverkko ja lisäksi opiskelijat osallistuisivat aktiivisemmin toimintaan. 1. Hakeva vaihe: Työpaikka-analyysi. Sopivien työpaikkojen valinta. Valitaan kuusi työpaikkaa, kaksi jokaista koulutusohjelmaa kohti. Työpaikoilla / yrityksillä tulee olla 2 ov koulutuksen saanut ammattitaitoinen työpaikkaohjaaja. Työssäoppimispaikkoihin valitaan jokaiseen kaksi opiskelijaa. Opiskelijat ja valvovat opettajat kiertävät työpaikasta toiseen työelämän tehtäväkokonaisuuksien mukaisesti. Yksi työpaikoista voi olla opetusmaatila. Hakumenettely. 2. Ensimmäisen lukuvuoden työssäoppiminen. Laajuus 8 ov Tutustumisvaihe keväällä. Työelämän säännöt ja yhteistyö. Työmenetelmät. Koneiden ja laitteiden käyttö ja asiakaspalvelu tehtävät 3 Toisen lukuvuoden työssäoppiminen. Laajuus 24 ov: Valitun työelämäkokonaisuuden suorittaminen kokonaan työssäoppimisena. Kokonaisuus voi sisältää osia eri opintokokonaisuuksista valittujen työpaikkojen mukaisesti. Suunnitelma. Ammattiosaamisen näyttö. Työpaikkaohjaa-

7 Hankehakemus 7 (11) jan rooli. Valvovan asiantuntijaopettajan rooli ja osallistuminen. 4 Kesäjakson työssäoppiminen. Laajuus : 8 ov Toisen kesän toteutus. Ammatillisten valinnaisten työssäoppiminen. Ohjausjärjestelmän luominen. Raportointikäytännön luominen. Ajoituksen jakaminen vk. Kesänäytön järjestäminen. Opiskelijat valmistuvat henkilökohtaisten ohjelmiensa mukaisesti syyskuussa tai maaliskuun lopulla. Työssäoppimista yhteensä 40 ov Kustannukset muodostuvat seuraavasti: 1. henkilöstökulut, suunnittelija matkat, selvitystyö, mahdollisuuksien kartoittaminen, valmentautuminen ohjaajien rooli valvojien rooli, työn suunnittelutaito kesäjakson toteutus, kokemukset eri koulutuksen järjestäjiltä Kehittämistyön kustannusarvio on ,00, josta OPH:lta haetaan 70% rahoitusta eli Omarahoituksen osuus on Toimenpide 5: Työssäoppimisen laajentaminen ja kehittäminen ongelmaperustaisen oppimisen pedagogikan lähtökohtien mukaiseksi. LAO-H, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Toimenpiteellä vastataan seuraaviin työssäoppimisen kehittämistavoitteisiin: Tavoitteena on kehittää työpaikalla tapahtuvan oppimisen toimintamalleja, jotka mahdollistavat koulutuksen ja työn vuorottelun ja tukevat koko tutkinnon suorittamista. Hankkeella pyritään kannustamaan työnantajia laajempaan osallistumiseen työpaikalla tapahtuvan oppimisen järjestämisessä. Tavoitteena kehittää työssäoppimisen laadunvarmistuksen ja laadun jatkuvan parantamisen menettelyjä yhdessä koulutuksen järjestäjien, opetushenkilöstön, työpaikkojen ja opiskelijoiden kanssa

8 Hankehakemus 8 (11) Taustaa: n hyvinvointialalla opiskellaan ongelmaperustaisen oppimisen (Problem Based Learning - PBL) lähtökohdista, jolloin ongelmaperustainen pedagogiikka nähdään vastauksena koulutuksen ja työn lähentämisen haasteisiin. Ongelmaperustaisen oppimisen lähtökohdista rakennetaan tavoitteellisesti siltaa koulutuksen ja työn välille, jolloin oppimistoiminnan lähtökohtana ovat ammatillisista käytänteistä, työelämästä ja yhteiskunnan todellisuudesta nousevat ongelmat. Koska työelämän ongelmat eivät noudata oppiaineiden jakoa, koulutuksessa opitaan ratkaisemaan ongelmia luonnollisella tavalla, sellaisessa muodossa kuin niitä kohdataan ammatillisissa käytännöissä. Oppilaitoksessa koulutusta ja työelämää pyritään lähentämään toisiinsa opetus-, oppimis- ja työkäytäntöjen integroinnin avulla. Opetuksen tehtävänä on ohjata työelämän käytänteistä nousevien ongelmien käsittelyä siten, että niiden ratkaisussa tarvittava teoria- ja käytäntötieto kyetään yhdistämään koulutuksen aikaisissa oppimisen ja osaamisen prosesseissa. Ongelmaperustaisen oppimisen lähtökohdista rakennetuilla oppimis- ja osaamisprosesseilla varmistetaan opiskelijalle ammatillisen pätevyyden, ydinosaamisen ja yhteisten sisällöllisten painotuksien mukainen oppiminen sekä valmiudet jatkuvalle, elinikäiselle oppimiselle. Ongelmaperustaiseen oppimiseen perustuvassa pedagogiikassa oppiminen tapahtuu perinteisen luokkahuonetyöskentelyn lisäksi koko oppilaitosyhteisössä, tietoverkoissa ja muissa informaatioympäristöissä sekä sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristössä opintokäynnein ja erityisesti työssä oppimalla. Opiskelu on opiskelijoille henkilökohtaista opiskelua, yhteistoiminnallista työskentelyä ja verkko-opetukseen osallistumista. Työtavat valitaan niin, että ne tukevat opiskelijan yksilöllistä kasvua, vastuullisen ja itsenäisen toiminnan sekä sisäisen yrittäjyyden kehittymistä. Yhteistoiminnallisesti työskennellen tuetaan opiskelijoiden vuorovaikutustaitoja sekä vahvistetaan sosiaalista aktiivisuutta. Oppimiskokemukset järjestetään mielekkäiksi mahdollistamalla oppiminen myös tunteiden, kokemusten ja elämysten kautta. Sitoutuminen ongelmaperustaisen oppimisen teoreettisiin lähtökohtiin näkyy oppilaitoksen päivittäisessä opetuksessa ja ohjauksessa. Erityisen tärkeää on, että opetussuunnitelma nähdään perinteisen asiakirjan sijasta laajemmin tieto- ja oppimisympäristönä. Koulutuksen arjessa se tarkoittaa, että työelämän ammatillisista käytännöistä lähtevien ongelmien ratkaisu edellyttää opiskelijoilta monipuolisen tiedonhankinnan ja itsenäisen opiskelun taitojen systemaattista kehittämistä sekä vuorovaikutusta ja yhdessä työskentelyä erilaisissa tieto- ja oppimisympäristöissä. Opiskelijan näkökulma ja oppimisen konteksti ovat aina opetuksen keskiössä Opiskelijoille tarjottavissa oppimisympäristöissä korostuvat opiskelijan rooli aktiivisena tiedon hankkijana ja konstruoijana, oppimiskontekstin merkitys ymmärtämisessä ja kokemuksen merkitys oppimisessa.

9 Hankehakemus 9 (11) Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhankkeen tarkoitus ja tavoitteet Hankkeen tarkoituksena on ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikan lähtökohdista integroida oppilaitoksen opetussuunnitelman tieto- ja oppimisympäristöistä työssäoppiminen palvelemaan työelämän ammatillisista käytännöistä lähtevien ongelmien ratkaisua siten, että hankkeeseen valitut oppimisympäristöt mahdollistavat opiskelijoille monipuolisen tiedonhankinnan ja itsenäisen opiskelun taitojen systemaattisen kehittämisen sekä vuorovaikutuksen ja yhdessä työskentelyn erilaisissa sosiaalisissa konteksteissa asiakkaiden/potilaiden, työpaikkaohjaajien, opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Lähihoitajakoulutuksen koulutusohjelmaopintojen aikana ensihoitoon, mielenterveys- ja päihdetyöhön, sairaanhoitoon ja huolenpitoon sekä vanhustyöhön suuntaavat opiskelijat työssäoppivat erikoissairaanhoidon eri yksiköissä. Käytössä olevat erikoissairaanhoidon yksiköt ovat myös ammattikorkeakoulussa opiskelevien ensisijaisia ohjatun harjoittelun paikkoja, jolloin lähihoitajaopiskelijoiden mahdollisuus sijoittua samoihin työssäoppimisen paikkoihin vähenee huomattavasti. Erikoissairaanhoitoa ei pidetä valmistuvien lähihoitajaopiskelijoiden ensisijaisena työllistymispaikkana, mutta koulutuksen aikana erikoissairaanhoidossa hankitut akuutin hoitotyön valmiudet ovat erityisen tärkeitä taitoja myös perusterveydenhuollossa ja kotihoidossa, jossa hoidetaan entistä enemmän yhä sairaampia asiakkaita/potilaita. Sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa opiskellaan perinteisesti siten, että oppilaitoksessa opiskeltujen teoriaopintojen jälkeen siirrytään työpaikoille, jonka seurauksena työpaikkojen opiskelijavaraukset kasaantuvat tietyille viikoille ja vastaavasti erityisesti lukukauden alku- ja loppuajankohdilla ei näissä yksiköissä juurikaan ole työssäoppijoita. Yhtenä ratkaisuna kasautuvien kenttäkuormitusten purkamiseen on kannustaa työnantajia laajempaan osallistumiseen työpaikalla tapahtuvan oppimisen järjestämiseen mm. kehittämällä työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjauksen eri muotoja yhteistyössä koulutuksen järjestäjän kanssa sekä edistää opettajien laajempaa osallistumista työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnitteluun, ohjaamiseen, toteuttamiseen ja osaamisen arviointiin työpaikkaohjaajien tukena. Tämän hankkeen tavoitteena on yhdessä oppilaitoksen opettajien ja käytössä olevien erikoisairaanhoidon yksiköiden kanssa kehittää laajennettu työssäoppimisen malli, joka mahdollistaa edellä kuvatun kaltaisen kasaantumien purkamisen ja opiskelijoiden sijoittumisen työssäoppimispaikkoihin tasaisesti koko lukukauden ajaksi. Laajennetun työssäoppimisen mallin avulla ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikka jalkautetaan työpaikoille yhteistyössä valittujen erikoissairaanhoidon yksiköiden kanssa seuraavasti: 1. Koulutetaan valituista yksiköistä 1-2 työpaikkaohjaajaa / opiskelijavastaavaa ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikkaan käyttämällä sitä myös didaktisesti perehdytyksen aikana.

10 Hankehakemus 10 (11) 2. Varmistetaan ongelmaperustaisen oppimisen ydin työelämälähtöi syys rakentamalla oppimisen käynnistäjät (työelämälähtöiset on gelmat) yhteistyössä koulutusohjelmista vastaavien (ensihoito, mielenterveys- ja päihdetyö, sairaanhoito ja huolenpito, vanhustyö) opettajien ja työpaikkaohjaajien /opiskelijavastaavien kanssa. Näin tehtävä työelämälähtöisyyden varmistaminen palvelee samalla yhtenä työssäoppimisen laadunvarmistuksen ja laadun jatkuvan parantamisen menettelynä, jota toteutetaan yhteistyössä oppilaitoksen, opettajien, työpaikkojen ja opiskelijoiden kanssa 3. Rakennetaan laajennettu työssäoppimisen malli, jossa opiskelijan oppimisen ja osaamisen prosessi etenee samanaikaisesti oppilaitoksessa ja työssä oppimalla, ja jonka jäsentäjänä toimivat, edellä kuvatun mukaisesti rakennetut, työelämänkäytänteistä nousevat oppimisen käynnistäjät (ongelmat). Laajennetun mallin tavoitteena on mahdollistaa pitempi erikoissairaanhoidon työssäoppimisjakso, jonka aikana opiskelija hankkii osaamistaan kustakin ajanjaksolle ajoittuvasta viikosta osan oppilaitoksessa ja osan työssäoppimispaikalla. Kunkin viikon oppimisen jäsentäjänä toimii etukäteen laadittu, työn todellisuudesta nouseva ongelma. Lähihoitajakoulutusta toteutetaan myös Sodankylä instituutissa. Jotta turvataan ongelmaperusteisen oppimisen pedagogiikan lähtökohtien mukainen laajennettu työssäoppiminen myös maakuntayksikössä opiskeleville opiskelijoille, järjestetään Sodankylässä työpaikkaohjaajille 2.0 ov Taitava ohjaajakoulutus. Koulutusohjelman perusteena ovat OPH:n työpaikkaohjaajan koulutusohjelman perusteet. Koulutus toteutetaan ongelmaperusteisen oppimisen pedagogiikkaa käyttäen. Kustannukset muodostuvat seuraavasti: 1. Valittujen erikoissairaanhoidon yksiköiden (6 kpl) 1-2 työpaikkaohjaajan/opiskelijavastaavan kouluttaminen ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikkaan käyttämällä sitä myös didaktisesti perehdytyksen aikana, Opettajien työpanos (6 opettajaa), Mallin rakentaminen, Koulutus Sodankylässä matkakustannuksineen Muut kustannukset, 2000 Kehittämistyön kustannusarvio on ,00, josta OPH:lta haetaan 70% rahoitusta eli Omarahoituksen osuus on

11 Hankehakemus 11 (11) 2.3. Kustannukset yhteensä Edellä kuvattujen toimenpiteiden aiheuttamat kustannukset ovat yhteensä Määrärahaesitys OPH:lle Tällä hakemuksella haemme Opetushallitukselta valtionavustusta laajennetun työssäoppimisen kokeiluihin 70 % toimenpiteiden aiheuttamista kokonaiskustannuksista eli yhteensä Kokeilun aikataulu Selvitys koulutuksenjärjestäjän saamista muista aiheeseen liittyvistä avustuksista Rovaniemen koulutuskuntayhtymä on saanut Opetushallitukselta työssäoppimisen kehittämisen tukimäärärahan vuonna 2007.( , 204/518/2007). Työssäoppimista kehittäviä ESR hankkeita ei ole tällä hetkellä käynnissä (päättyivät vuoden 2007 lopussa). 2.7 Muiden avustusten määrä yhteensä Koulutuksen järjestäjän allekirjoitus Rovaniemellä / 2008 Arto Ylitalo, johtaja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä

2.1 Kehittämisen kohde: Laajennetun työssäoppimisen kokeilut. 2.2 Esitykset valtionavustuksella tehtävistä laajennetun työssäoppimisen

2.1 Kehittämisen kohde: Laajennetun työssäoppimisen kokeilut. 2.2 Esitykset valtionavustuksella tehtävistä laajennetun työssäoppimisen Hankehakemus 2009 1 (12) Opetushallitus PL 380 (Kumpulantie 3) 00531 Helsinki 1. Avustusta hakeva koulutuksen järjestäjä Rovaniemen koulutuskuntayhtymä / Lapin ammattiopisto Puh. 020 7984000 Osoite: Toripuistikko

Lisätiedot

27.11.2009. Eila Mäkinen ja Ritva Vartiainen

27.11.2009. Eila Mäkinen ja Ritva Vartiainen 1 (6) Päivämäärä: Osahankkeen nimi Suunnitelman laatija(t): Eila Mäkinen ja Ritva Vartiainen Työssäoppimisen laajentaminen ja kehittäminen ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikan lähtökohtien mukaisesti

Lisätiedot

Työssäoppimisen laajentaminen ja kehittäminen ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikan lähtökohtien mukaisesti. 1 Hankkeen tavoitteet...

Työssäoppimisen laajentaminen ja kehittäminen ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikan lähtökohtien mukaisesti. 1 Hankkeen tavoitteet... 1 (6) Päivämäärä: Osahankkeen nimi Suunnitelman laatija(t): Ritva Vartiainen Työssäoppimisen laajentaminen ja kehittäminen ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikan lähtökohtien mukaisesti Valtionavustus

Lisätiedot

Osahankkeen nimi Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla Hankkeen tavoitteet Kohderyhmät ja hyödynsaajat...

Osahankkeen nimi Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla Hankkeen tavoitteet Kohderyhmät ja hyödynsaajat... 1 (5) Päivämäärä: Suunnitelman laatija(t): Salme Lehtinen Osahankkeen nimi Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla 2 + 1 Valtionavustus 346/422/2008 13.10.2008 Hankkeen hallinnointi, kustannuspaikka,

Lisätiedot

Opetushallitus HELSINKI 7/521/2008

Opetushallitus HELSINKI 7/521/2008 Opetushallitus Pvm 31.3.2008 PL 380 Dnro 00531 HELSINKI 7/521/2008 Asia: NUORTEN SYRJÄYTYMISEN EHKÄISYYN JA TYÖLLISYYDEN PARANTAMISEEN VALTION TALOUSARVIOSSA VUODELLE 2008 VARATUN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla 2 + 1, jatkohakemus

Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla 2 + 1, jatkohakemus 1 (5) Päivämäärä: Suunnitelman laatija(t): Salme Lehtinen Osahankkeen nimi Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla 2 + 1, jatkohakemus Valtionavustus Dno 290/422/2009 12.10.2009 ( TP3, rakennusalan

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Työelämälähtöinen opetussuunnitelma uraohjauksen tukena

Työelämälähtöinen opetussuunnitelma uraohjauksen tukena Työelämälähtöinen opetussuunnitelma uraohjauksen tukena Kiinni Työelämässä Mahis työhön projektin väliseminaari 11.11.2009 Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen - yksikkö Opetushallitus Ammatillisten

Lisätiedot

Muutokset 1.8.2015 alkaen

Muutokset 1.8.2015 alkaen Muutokset 1.8.2015 alkaen Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta (L630/1998, muutos L787/2014) tuli voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle

Lisätiedot

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Sisältö 1. Suomen koulutusjärjestelmä 2. Ammattitaidon hankkiminen (näyttötutkinto ja ammatillinen peruskoulutus) 3. Arviointi KORKEAKOULUTUTKINTO

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Osa 1: Kestävän kehityksen asioiden johtaminen Arvot ja strategiat KRITEERI 1 Kestävä kehitys sisältyy oppilaitoksen arvoihin, ja niiden sisältöä

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010)

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito muodostuu: ammattieettisestä osaamisesta eettisten ongelmien tunnistaminen, käsittely ja ratkaisu vastuullinen ja oikeudenmukainen

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4. Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.2015 Opetusneuvos, M. Lahdenkauppi Tutkintojärjestelmän kehittämisen

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Tekemällä oppimista ja sisältöjen integrointia opettajan ja opiskelijan näkökulmia

Tekemällä oppimista ja sisältöjen integrointia opettajan ja opiskelijan näkökulmia Tekemällä oppimista ja sisältöjen integrointia opettajan ja opiskelijan näkökulmia koulutussuunnittelija Kaija Mattila, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Ammattiopisto, Nurmes OPH 3.2.2014 2 Tekemällä

Lisätiedot

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 1/2 Tutkinnon perusteisiin sisältyy erilaisia

Lisätiedot

LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN JA PBL-OPETUSSUUNNITELMA

LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN JA PBL-OPETUSSUUNNITELMA LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN JA PBL-OPETUSSUUNNITELMA Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Lapin ammattiopisto, palvelualat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Anna-Leena Heikkilä LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä suunnittelemalla ja ohjaamalla itsenäisesti kerhotoimintaa. Keskeisinä taitoina kerhontoiminnan ohjauksessa ovat kasvatuksellisesti

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ammattiosaaminen 2025 visio, AMKEn tulevaisuusvaliokunta Visio voi toteutua, jos 1. ammatillinen koulutus

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5 Tutkinnon osa: ksi valmentautuminen 2 ov Ammattitaidon osoittamistavat: työprosessin työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinnasta opiskelijan ohjaamisen, oppimisen

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Pvm 4.12.2009 Helsinki Opetushallitus 1 Työelämään valmentautuminen ja

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammattilaisen kädenjälki 8.11.2017 Helsinki Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen koulutusreformissa Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen

Lisätiedot

Liite 1 22.10.2013. HANKKEITA KOSKEVA TARKEMPI TIETO JA OHJEISTUS 1. Oppisopimuskoulutuksen ennakkojakso

Liite 1 22.10.2013. HANKKEITA KOSKEVA TARKEMPI TIETO JA OHJEISTUS 1. Oppisopimuskoulutuksen ennakkojakso 1 Liite 1 HANKKEITA KOSKEVA TARKEMPI TIETO JA OHJEISTUS 1. Oppisopimuskoulutuksen ennakkojakso 22.10.2013 Tavoitteena on kehittää ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaavan ja valmistavan koulutuksen toteutustapoja

Lisätiedot

Työpaikkaohjaus oppimisen tukena - Opiskelijan ohjaamisen haasteet työelämässä

Työpaikkaohjaus oppimisen tukena - Opiskelijan ohjaamisen haasteet työelämässä Työpaikkaohjaus oppimisen tukena - Opiskelijan ohjaamisen haasteet työelämässä Minkälaista on hyvä työpaikkaohjaus? SuPer 26.3.2014 Opetusneuvos Aira Rajamäki Lähtökohdat hyvälle työpaikkaohjaukselle =>

Lisätiedot

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINTI Itsearviointi liittyy kiinteästi elinikäisen oppimisen ajatteluun sekä opiskelijan

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS 19.-20.3.2009, Helsinki Marget Kantosalo Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus 19.-20.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISEN KOULUTUKSEN

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan ja

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi

Ammatillisen koulutuksen reformi Ammatillisen koulutuksen reformi Reformi työelämän näkökulmasta Työpaikalla tapahtuva koulutus Sosiaali- ja terveysalan uusi tutkinnon peruste 1.8.2018 alkaen Uusi ammatillinen koulutus Henkilökohtainen

Lisätiedot

Opetusneuvos Pirjo Väyrynen Perehdytystilaisuus Helsinki, Oulu

Opetusneuvos Pirjo Väyrynen Perehdytystilaisuus Helsinki, Oulu OPPIMISTULOSTEN ARVIOINTI: TIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ Millaista tietoa arviointijärjestelmä tuottaa oppimistuloksia logistiikan, sosiaali- ja terveysalan, kone- ja metallialan sekä hotelli-

Lisätiedot

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013. Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013. Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11. VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013 Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.2013 Kehittämiskohde: Opintopolut Mitä? Tutkintojen opintopoluissa toteutetaan

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Oulun TOPPI Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan

Lisätiedot

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke 2 Pedagoginen kehittäminen Ilmiöperusteinen oppiminen Learnig by doing tekemällä oppiminen Kokemuksellinen oppiminen 3 Toteuttajataho

Lisätiedot

Työelämälähtöisyyden lisääminen uudessa ops:ssa

Työelämälähtöisyyden lisääminen uudessa ops:ssa Työpaikkaohjaajakoulutus 1,5 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa arvioida opiskelijaa

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke

Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke Kokeilun päätavoitteet Tuottaa uusia testattuja toimintamalleja ja -tapoja laajamittaisen työssäoppimisen toteuttamiseen Tavoitteena on, Edistää työssäoppimisen

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman hierarkia Laki ja asetukset Ammatillisen

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Sastamalan koulutuskuntayhtymä Koul KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina - Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

LUOTSATEN TYÖSSÄOPPIMAAN

LUOTSATEN TYÖSSÄOPPIMAAN TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPROSESSI LUOTSATEN TYÖSSÄOPPIMAAN LaVaTo laatua ja valinnaisuutta työssäoppimiseen Loppuseminaari 15.11.2012 Hillevi Kivelä, Vaasanammattiopisto ammattiopisto Työssäoppimisen laatukriteereitä

Lisätiedot

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10. Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.2011 Sisältö 1. WinNova 2. Opiskelijoiden perehdyttäminen arviointiin 3.

Lisätiedot

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA?

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? RAKENNUS- JA METSÄALAN PETUSTUTKINTOJEN OPPIMISTULOKSET 12.11.2012, OPH NÄYTÖISTÄ KOOTUT TIEDOT 1. Koulutuksen järjestäjän nimi, oppilaitoksen/toimintayksikön

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys Petri Sotarauta 28.11.2017 2 #AMISREFORMI REFORMI PÄHKINÄNKUORESSA Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva ja

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

Valmentavien ja valmistavien opetussuunnitelmien perusteiden yhteiset. Opetusneuvos Ulla Aunola

Valmentavien ja valmistavien opetussuunnitelmien perusteiden yhteiset. Opetusneuvos Ulla Aunola Valmentavien ja valmistavien opetussuunnitelmien perusteiden yhteiset piirteet OPS-infot 23.11.2009 2009 Opetusneuvos Ulla Aunola Ammattikoulutuksen kehittäminen L 630/98 3 Vammaisille ill opiskelijoille

Lisätiedot

Laatu ratkaisee Tukimateriaalia. Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017

Laatu ratkaisee Tukimateriaalia. Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017 Laatu ratkaisee Tukimateriaalia Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017 Työpajan Laatu ratkaisee tukimateriaalia Osaamisperusteiset tutkinnon perusteet ja koulutukset

Lisätiedot

ARVIOINTIKOHTEET JA KRITEERIT

ARVIOINTIKOHTEET JA KRITEERIT Sedu: autoala, elintarvikeala, sosiaali- ja terveysala, matkailuala,liikeala, puuala Työssäoppimisen mielekäs laajentaminen ja sen monipuolisempi hyödyntäminen Opiskelijan yksilöllisten mahdollisuuksien

Lisätiedot

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

Ammattiopisto Livia. Peimarin koulutuskuntayhtymä

Ammattiopisto Livia. Peimarin koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Livia Peimarin koulutuskuntayhtymä Maaseutuopisto Paimio Maaseutuopisto Tuorla Sosiaali- ja terveysopisto Kalatalous- ja ympäristöopisto Maaseutuopiston toimipaikat Tuorla, Kaarina Paimio

Lisätiedot

TOPHOPS-OPSO hankkeen toteuttajakohtainen toimintasuunnitelma / Kanneljärven Opisto

TOPHOPS-OPSO hankkeen toteuttajakohtainen toimintasuunnitelma / Kanneljärven Opisto TOPHOPS-OPSO hankkeen toteuttajakohtainen toimintasuunnitelma / Kanneljärven Opisto Hankkeen nimi: TOPSHOPS-OPSO Hankeaika: Vuoden 2016 loppuun Toimijat: Kanneljärven Opisto, Lohjan Nuorisopalvelut, Vantaan

Lisätiedot

Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola. 1 Hankkeen tavoitteet... 2

Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola. 1 Hankkeen tavoitteet... 2 1 (5) Päivämäärä: 17.11.2008 Osahankkeen nimi Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola Toimintamallin kehittäminen työssäoppimisen ajantasaiseen,

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Tutkinnon osa Osaamispisteet 15 Opetussuunnitelma Hyväksymismerkinnät 1 (6) Lapin urheiluopisto Tanssijantyö musiikkiteatterissa - josta Näyttö- 5 työssäopp. jaos 24.2.2015

Lisätiedot

OPPIMISTULOSTEN ARVIOINTI MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA OPPIMISTULOKSIA

OPPIMISTULOSTEN ARVIOINTI MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA OPPIMISTULOKSIA OPPIMISTULOSTEN ARVIOINTI MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA OPPIMISTULOKSIA Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto (hiusalan ja maatalousalan vertailut) Anu Räisänen Helsinki 2013 ARVIOINTIASETELMA

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Kiinteistöpalvelujen perustutkinto Sisältö 1 JOHDANTOA... 3 2 TUTKINNON MUODOSTUMINEN... 6 3 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN KUVAUKSET... 7 4 TUTKINNON OSIEN ARVIOINTIMENETELMÄT...

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO. Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista

Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO. Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista Koul Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Kuv Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen oppimistulosten

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet t OPH:n infotilaisuus 23.11.2009 Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 0 05 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

Ohjaava opettaja -osaajamerkki

Ohjaava opettaja -osaajamerkki Ohjaava opettaja -osaajamerkki Osaajamerkkikuvake Kriteerit Ohjaava opettaja -osaamismerkki koostuu seitsemästä osaamismerkistä. Saavutettuasi osaamismerkkien taitotasot saat Ohjaava opettaja -osaajamerkin.

Lisätiedot

Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset

Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset Työssäoppimisen valmistelu ja suunnittelu Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset ver 21.11.2013 Taustamuuttujina opiskelijatiedoissa ovat mm. tutkinnon nimi, työssäoppimispaikan nimi, suoritetaanko

Lisätiedot

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja ARVIOIJAKOULUTUS Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ NÄYTTÖTUTKINNOISTA 2. TUTKINTORAKENNE 3. AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN 1. Tutkintotilaisuuden suorittamissuunnitelma

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Työssäoppiminen Ammatillinen koulutus Ammatillisen koulutuksen toiminnanohjausryhmä Johtoryhmä

Työssäoppiminen Ammatillinen koulutus Ammatillisen koulutuksen toiminnanohjausryhmä Johtoryhmä 0 Työssäoppiminen Ammatillinen koulutus 14.4.2016 Ammatillisen koulutuksen toiminnanohjausryhmä 3.5.2016 Johtoryhmä Työssäoppimisen kuvaus (katso myös: www.laakeri.info\ ) Tavoitteet /tulokset Suunnittele

Lisätiedot

Työssäoppimisen (TOP) prosessi. Omnian ammattiopisto. Päivitys Omnian ammattiopiston johtoryhmä

Työssäoppimisen (TOP) prosessi. Omnian ammattiopisto. Päivitys Omnian ammattiopiston johtoryhmä Työssäoppimisen (TOP) prosessi Omnian ammattiopisto Päivitys 11.11.2014 Omnian ammattiopiston johtoryhmä Työssäoppimisen (TOP) toteuttamisprosessi 1. SOVELTAMISALUE - Prosessia sovelletaan kaikissa Omnian

Lisätiedot

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA Ylijohtaja Mika Tammilehto 5.10.2018 Uusi ammatillinen koulutus 1.1.2018 alkaen Uusia mahdollisuuksia Joustava palvelutarjonta:

Lisätiedot

Sähköiset välineet itsearvioinnin tukena

Sähköiset välineet itsearvioinnin tukena 1 2.5.2012 Sähköiset välineet itsearvioinnin tukena Sähköiset välineet itsearvioinnin tukena Ben Schrey WinNova 2 2.5.2012 Sähköiset välineet itsearvioinnin tukena Esimerkki opiskelijan itsearvioinnin

Lisätiedot

Hyvässä ohjauksessa opiskelija:

Hyvässä ohjauksessa opiskelija: Tuula Ritvanen 2013 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Osaamisen arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Tuula Ritvanen 2012 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa

Lisätiedot

Tutkinnon muodostuminen

Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon muodostuminen Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 19.3.2015 yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus Valtioneuvoston asetus ammatillisen perustutkinnon muodostumisesta

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 4 Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE www.varia.fi SISÄLLYS Mitä oppisopimuskoulutus on?... 2 Oppisopimuskoulutus ja yleinen tutkintorakenne... 4 Oppisopimusprosessi... 5 Oppisopimuksen

Lisätiedot

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 5 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA 0 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Toimitilahuoltajan perustutkinto Hyväksytty Bovallius- ammattiopiston ja koulutuskeskus Agricolan Pieksämäen ammatillisen koulutuksen toimielimessä 29.3.2011. 1

Lisätiedot

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp OPPIMISTAVOITTEET n opintokortin runko Työelämälähtöiset työtehtävät Arvioidaan S = oppimistavoite saavutettu Valmentautuminen ja raportointi Valmentautuminen työelämässä

Lisätiedot

Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet Pasi Kankare

Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet Pasi Kankare Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet 24.3.2010 Pasi Kankare Opetushallituksen valtionavustusten tavoitteet Koulutuspoliittiset tavoitteet Hallitusohjelma Kesu Keskeiset

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 11.11.2009 Osaamisen tunnistaminen selvitetään ennen kyseisten opintojen alkamista, mitä ja millaista osaamista opiskelijalla

Lisätiedot

Oppimistulostiedon tuottamisen järjestelmä AMOP ja arviointitiedon tallentaminen ammattiosaamisen näytöistä

Oppimistulostiedon tuottamisen järjestelmä AMOP ja arviointitiedon tallentaminen ammattiosaamisen näytöistä Oppimistulostiedon tuottamisen järjestelmä AMOP ja arviointitiedon tallentaminen ammattiosaamisen näytöistä Tiedotustilaisuus 27.11.2008 Paula Kilpeläinen, OPH OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN Oppimistulosten

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA

HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA 19 20.11.2009 Koulutuspäivien avauspuheenvuoro, Henkilökohtaistaminen säädöksissä Opetusneuvos Lea Lakio Lea Lakio 19.11.2009 www.oph.fi HENKILÖKOHTAISTAMINEN

Lisätiedot

Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta

Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta Marjut Nyström, lehtori Keskuspuiston ammattiopisto 23.9.2015 Erityisesti Sinulle Opinnollistamisen määritelmä Opinnollistamisella tarkoitetaan ammatillisen

Lisätiedot

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11. VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013 Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.2013 7.11.2013 2 Miten vastataan työelämälähtöisyyteen?? 7.11.2013 3 7.11.2013

Lisätiedot

OSAAMISPERUSTEISUUS JA UUDISTETUT PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET

OSAAMISPERUSTEISUUS JA UUDISTETUT PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET OSAAMISPERUSTEISUUS JA UUDISTETUT PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Prosessiteollisuuden kesäkoulutuspäivät Uudessakaupungissa 1.-2.6.2015 Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi SYYT TUTKINTOJEN

Lisätiedot

E S I K A T S E L U. Taustatiedot. Ohjaaminen, henkilökohtaistaminen ja ilmapiiri. Päättökysely syksy kevät Sukupuoli.

E S I K A T S E L U. Taustatiedot. Ohjaaminen, henkilökohtaistaminen ja ilmapiiri. Päättökysely syksy kevät Sukupuoli. Page 1 of 5 E S I K A T S E L U Päättökysely syksy 2013 - kevät 2014 Taustatiedot Sukupuoli Nainen Mies Äidinkieli Suomi Ruotsi Venäjä Muu Ikäryhmä Alle 18 vuotta 18-24 vuotta Yli 24 vuotta Koulutustausta

Lisätiedot

TYÖPAIKALLA JÄRJESTETTÄVÄ KOULUTUS. Koulutussopimus ja oppisopimus molempi parempi!

TYÖPAIKALLA JÄRJESTETTÄVÄ KOULUTUS. Koulutussopimus ja oppisopimus molempi parempi! TYÖPAIKALLA JÄRJESTETTÄVÄ KOULUTUS Koulutussopimus ja oppisopimus molempi parempi! Uudistunut ammatillinen koulutus Yksi tapa suorittaa tutkinto Yhteishaku ja jatkuva haku Yksilölliset opintopolut, HOKS

Lisätiedot

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa Osaamisperusteisuutta vahvistamassa 18.12.2015 opetusneuvos Hanna Autere ja yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus Tutkintojärjestelmän kehittämisen tahtotila (TUTKE 2) osaamisperusteisuus työelämälähtöisyys

Lisätiedot