Tervetuloa. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi

Save this PDF as:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi"

Transkriptio

1 Tervetuloa Tervetuloa Ortopedisen osaamiskeskuksen lonkan tekonivelleikkauspotilaalle tarkoitettuun potilasoppaaseen. Sivuston tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta leikkauksesta, siihen valmistautumisesta sekä ohjeistaa Teidät nopeaan paranemiseen leikkauksen jälkeen. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella on kehitetty lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju, jonka tavoitteena on yhteistyön ja työn jaon selkiyttäminen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Tavoitteena tällä toiminnalla on nivelrikon oikean hoidon saaminen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Lisätietoa aiheesta on saatavissa ja Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito Lonkan nivelrikko eli artroosi kehittyy useimmiten ikääntymisen myötä tuntemattomasta syystä. Synnynnäiset ja kasvukauden sairaudet, lonkan vammat ja reumataudit voivat myös aiheuttaa lonkan nivelrikon. Lonkan nivelrikon yleisin oire on kipu. Aluksi kipu tuntuu liikkeelle lähtiessä, myöhemmin voi lisäksi tulla kuormituskipua sekä taudin edetessä leposärkyä. Toinen merkittävä oire on nivelen jäykistyminen. Nivelen liikkeiden rajoittuminen alkaa usein sisäkierron ja sivulle viennin vaikeutumisena. Lisätietoa aiheesta saa www-osoitteesta Lonkan nivelrikon oireita voidaan lievittää lääkehoidolla, fysioterapialla sekä vähentämällä niveleen kohdistuvaa kuormitusta käyttämällä liikkuessa kävelykeppiä tai kyynärsauvoja. Liikkumista tulee kuitenkin pyrkiä jatkamaan oireiden sallimissa rajoissa. Lonkan tekonivelleikkaukseen päädytään, kun näistä aiemmin mainituista keinoista ei enää ole apua. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi Suomessa tehdään vuosittain noin 6000 lonkan tekonivelleikkausta. Kymenlaakson keskussairaalassa tehtiin vuonna 2006 lonkan tekonivelleikkauksia 219 kappaletta joista 63 oli osatekonivelleikkauksia. Lisäksi sairaalassa tehtiin 294 polven tekonivelleikkauksia ja 10 olkapään tekonivelleikkausta. Tekonivelleikkaukseen valmistautuminen Lonkan tekonivelleikkaukseen päädytään yleensä, mikäli muilla hoitotoimenpiteillä liikerajoitukset ja kivut eivät enää ole hallittavissa tai mikäli oireet haittaavat selvästi jokapäiväistä elämää. Lonkan tekonivelleikkaus on mullistanut monien potilaiden elämän lieventämällä kipua ja mahdollistamalla taas aktiivisen toiminnan. Mahdolliseen uusintaleikkaukseen voi johtaa tekonivelen kuluma tai irtoama. Lonkan tekonivelleikkaukseen valmistaudutaan huolellisesti, sillä leikkaus on aina rasite elimistölle. Teidän oma osuutenne leikkaukseen valmistautumisessa on erittäin tärkeää. Mahdollisimman hyvä terveydentila, yleiskunto sekä lihasvoima edesauttavat leikkauksesta toipumista. Lisätietoa aiheesta on saatavilla linkistä Tekonivelleikkaukseen valmistautuminen.

2 Ensikäynti Ensikäynnillä ortopedi arvioi leikkaustarpeen ja kertoo Teille leikkaukseen liittyvistä riskeistä. Tämän perusteella tehdään mahdollinen leikkauspäätös. Ensikäynnillä sairaanhoitaja ohjeistaa Teitä hammastarkastuksista sekä tulehdusten ja perussairauksien hoitamisesta. Tapaamisessa selvitetään Teidän asumisolosuhteenne ja niiden perusteella aloitetaan myös leikkauksen jälkeisen kotiutuksen suunnittelu. Fysioterapeutti kartoittaa Teidän fyysisen kuntonne ja arvioi apuväline- ja kuntoutustarpeenne. Lisäksi fysioterapeutti suunnittelee kanssanne Teille sopivat liikuntamuodot lihas- ja peruskunnon ylläpitämiseksi. Yleiskunto Lonkan tekonivelleikkaus on vaativa leikkaus ja leikkauksen onnistumisen kannalta hyvä yleiskunto ja lihasvoima ovat tärkeitä tekijöitä. Ne nopeuttavat leikkauksesta toipumista sekä fyysisen toimintakyvyn parantumista. Jos Teillä on perussairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, tulee niiden olla hyvässä tasapainossa ennen tekonivelleikkausta. Tarvittaessa perussairauteen tai -sairauksiin liittyvät hoidot ja tutkimukset tulee tehdä riittävän ajoissa ennen leikkausta. Mikäli epäilette, että Teillä on jokin leikkausta estävä infektio, ottakaa yhteyttä omalääkäriinne. Tulehdusten ehkäisy ja hoito Leikkauksen yleisimpiä esteitä ovat tulehdukset. Tulehdus voi levitä veriteitse lonkkaan ja aiheuttaa sen infektoitumisen, joten on erittäin tärkeää, että mahdolliset tulehdukset on hoidettu hyvissä ajoin ennen tekonivelleikkausta. Esteenä leikkaukselle voivat olla virtsatie-, hammas-, hengitystietulehdukset sekä kynsien ja varpaiden ihottumat ja haavat. Oireita tulehduksesta voivat olla virtsan paha haju tai kirvely virtsatessa, hampaiden vihlonta, ikenien ja hampaiden aristus syödessä, hengityksen paha haju, varpaiden välien hautumat tai haavaumat, nivustaipeiden aristukset, hautumat tai haavaumat ja naisilla rintojen alustan hautumat tai haavaumat. Mikäli epäilette, että Teillä on jokin leikkausta estävä infektio, ottakaa yhteyttä omalääkäriinne. Ihon hoito Iholla olevat mahdolliset tulehdukset Teidän tulee hoidattaa pois ennen tekonivelleikkaukseen tuloanne. Mikäli Teillä on jokin krooninen ihosairaus, tulisi sen olla mahdollisimman hyvässä vaiheessa leikkauksen ajankohtana. Lisäksi ennen leikkausta on vältettävä ihon hankaamista, haavautumista ja ihokarvojen poistamista. Merkille pantavia ovat myös erilaiset säärihaavat, rakkulat ja palovammat. Kynsien leikkauksen yhteydessä tulee välttää kynsivallien vaurioittamista.

3 Jalkojen hoito Jalkasilsa eli jalkasieni on hyvin yleinen vaiva. Jalkasienen oireita ovat varvasvälin hautumat, haavaumat ja kutina. Hoitamaton jalkasieni voi levitä ja tulehtua koko jalkapohjan alueelle. Umpikengät, jalkojen hikoilu sekä tiiviit varvasvälit ovat riskiä lisääviä tekijöitä jalkasienen ilmenemiselle. Jalkojen huolellinen kuivaus aina pesun jälkeen on tärkeää, koska juuri kosteus altistaa sieni- ja bakteeritulehduksille. Mikäli Teillä on joitakin edellä mainituista oireista, ottakaa tarvittaessa yhteyttä omalääkäriinne. Lisäksi suosittelemme käyntiä jalkojenhoitajalla, mikäli ette itse pysty tarkistamaan varpaanvälienne kuntoa. Jalkojenhoitaja tarkistaa jalat ja antaa tarvittaessa Teille hoito-ohjeita. Suu ja hampaat Leikkaukseen jonotusaikana Teidän tulee käydä hammaslääkärissä tarkistuttamassa hampaittenne kunto, sillä suu ja hampaat tulee olla hoidetut tekonivelleikkaukseen tullessa. Terve suu parantaa tekonivelleikkauksen onnistumismahdollisuutta. Hampaiden tulehduspesäkkeet voivat aiheuttaa bakteerien määrän kasvun verenkierrossa ja levitä leikkausalueelle. Näitä tulehduspesäkkeitä voi olla suun limakalvoilla, ikenissä, hampaistossa sekä leukaluussa, jopa hampaattomassa leukaluussa. Tulehduspesäkkeet voivat olla piileviä siten, että ne voidaan havaita ainoastaan röntgenkuvauksella. Hampaat tulee kuvata ennen tekonivelleikkausta (ortopantomografia sekä tarvittaessa lisäkuvat). Myös hampaattomat leuat tulee kuvata. Kertokaa hammaslääkärillenne käyntinne yhteydessä, että olette tulossa tekonivelleikkaukseen, jolloin mahdolliset hoitotoimenpiteet ehditään tehdä hyvissä ajoin ennen tekonivelleikkausta. Pyytäkää hammaslääkäriltänne todistus, että hampaanne ja suunne on hoidettu ja tuokaa todistus sairaalaan, kun tulette leikkausta edeltävään tulotarkastukseen prepoliklinikalle. Ravitsemus Hyvä fyysinen kunto ja ravitsemustila ennen leikkausta nopeuttavat toipumista. Tekonivelleikkaus lisää elimistön energian, vitamiinien ja kivennäisaineiden tarvetta. Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve pysyy samana, vaikka energian tarve vähenee. Leikkaushaavan paraneminen ja uuden tekonivelen kiinnittyminen luuhun ovat toipumisvaiheessa keskeisiä asioita. Huomattava ylipaino voi vaikeuttaa leikkausta teknisesti, hidastaa haavan paranemista, lisätä laskimotukoksen ja tekonivelen irtoamisen riskiä sekä pitkittää toipumisaikaa. Jokainen ylimääräinen painokilo lisää lonkkaan kohdistuvaa kuormitusta kolminkertaisesti. Terveellinen ravinto, riittävä lepo ja liikunta ylläpitävät sekä parantavat yleiskuntoa. Laihdutus- ja ruokavalio-ohjeita saatte tarvittaessa oman paikkakuntanne terveyskeskuksesta.

4 Liikunta Hyvä lihasvoima ja yleiskunto nopeuttavat leikkauksesta toipumista. Teidän on hyvä vahvistaa lihaksianne ja ylläpitää lonkkanivelen liikkuvuutta kipujen ja oireiden sallimassa rajoissa. Sopivia liikuntamuotoja ennen leikkausta ovat esimerkiksi kävely, vesivoimistelu, uinti, pyöräily ja voimistelu. Voitte hyödyntää tältä sivustolta löytyviä harjoituksia ja tehdä niitä jo ennen leikkausta kuntoutumisen helpottumiseksi. Apuvälineet Leikkaukseen valmistautuessanne Teidän on hyvä miettiä leikkauksen jälkeistä selviytymistä kotona, kuten ruoan laittoa, kaupassa käyntiä ja siivoamista, koska leikkauksen jälkeen liikutte kyynärsauvojen tuella 4-8 viikkoa ja käytätte muita apuvälineitä 6-8 viikkoa. Yksilölliset ohjeet kyynärsauvojen ja apuvälineiden käyttöajoista saatte leikkauksen jälkeen. Apuvälineiden käyttö helpottaa itsenäistä selviytymistä kotona. Apuvälineiden avulla vältetään asennot ja liikkeet, jotka eivät ole suositeltavia parin ensimmäisen leikkauksen jälkeisen kuukauden aikana. Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvitsette seuraavia apuvälineitä: - kyynärsauvat - wc-pöntön korotin - sängyn jalkojen korotukset - tarttumapihdit - pitkävartinen kenkälusikka ja sukanvetolaite Apuvälineet saatte lainaksi kotikuntanne terveyskeskuksesta ennen leikkaukseen tuloa. Voitte tarvittaessa lainata myös muita toimintaanne helpottavia ja turvallisuutta lisääviä apuvälineitä esimerkiksi korkean suihkutuolin. Apuvälineistä tarvitsette ottaa sairaalaan mukaanne ainoastaan kyynärsauvat ja sisäjalkineet. Tupakointi ja alkoholi Tupakointi on suositeltavaa lopettaa viimeistään kuukautta ennen leikkausta, koska tupakan ainesosat vaikuttavat leikkauspotilaan elintoimintoihin. Mikäli tupakoinnin lopettaminen on mahdotonta, suosittelemme korvaustuotteiden käyttöä. Jatkuva ja runsas alkoholin käyttö vaatii asianmukaista hoitoa ennen leikkausta. Tekonivelleikkausta ei voida tehdä päihtyneelle. Alkoholin aiheuttamat vieroitusoireet vaikeuttavat leikkauksesta kuntoutumista ja toipumista. Potilaan sosiaaliturva-asioita Sosiaaliturvan tehtävänä on turvata väestön terveellinen työ- ja elinympäristö, hyvä terveys ja toimintakyky sekä riittävä toimeentulo, palvelut ja sosiaalinen turvallisuus eri elämäntilanteissa (Lähde

5 Tulotarkastus Noin kaksi viikkoa ennen leikkausta Teille varataan vastaanottoaika prepoliklinikalle tulotarkastukseen, jossa varmistetaan leikkauskelpoisuutenne. Aika lähetetään Teille noin kuukautta ennen leikkausta. Samalla saatte ohjeet laboratoriotutkimuksia varten. Prepoliklinikkakäynnillä Teistä otetaan tarvittavat röntgentutkimukset. Tulotarkastuksessa sairaanhoitaja tarkastaa laboratoriotutkimuksenne vastaukset, haastattelee Teidät sekä tarkastaa Teidän ihon ja varpaiden kunnon. Lisäksi sairaanhoitaja antaa Teille yksilölliset ohjeet leikkaukseen valmistautumiseen. Vastaanotolla käydään myös läpi kotiutumiseen liittyviä asioita sekä arvioidaan mahdollisen kotiavun tai jatkohoidon tarve. Teillä tulee olla mukananne todistus hammaslääkärin tarkastuksesta ja mahdollisista hoitotoimenpiteistä. Prepoliklinikalla osallistutte fysioterapeutin ryhmäohjaukseen, jossa saatte ohjeita leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta. Myös anestesialääkäri ottaa kantaa leikkauskelpoisuutenne. Tulotarkastuskäyntiin saattaa kulua aikaa koko päivä. Leikkaushoito Lonkan tekonivelleikkaus on vaativa leikkaus ja siihen tulee valmistautua huolellisesti. On tärkeää, että yleiskuntonne on riittävän hyvä ennen leikkausta, jotta kestätte leikkauksen aiheuttaman rasituksen. Valmistautuminen kotona Leikkausta edeltävänä päivänä: * Välttäkää voimakasta fyysistä rasitusta. * Voitte syödä ja juoda normaalisti. * Jos Teillä on ongelmaa vatsan toiminnan kanssa (ummetusta), voitte laittaa illalla pienoisperäruiskeen (tarkemmat ohjeet saatte prepoliklinikalla). * Käykää suihkussa ja peskää erittäin huolellisesti leikattava alue, napa ja taipeet sekä tehkää huolellinen alapesu, koska ihon omat bakteerit viihtyvät näillä alueilla. Peskää myös hiukset. * Ihorikkojen välttämiseksi ihon liiallinen hankaaminen pesun yhteydessä on haitaksi. Leikkauspäivän aamuna: * Aamuyöstä klo lähtien on oltava syömättä ja juomatta. * Käykää vielä suihkussa ja peskää hampaanne. * Aamulla voitte ottaa lääkkeenne prepoliklinikalta saamienne ohjeiden mukaan. * Tulkaa sairaalaan ilman hajusteita, meikkiä, kynsilakkaa ja koruja.

6 * Kertokaa osastolle tullessanne, jos Teillä on ihorikkoja tai muita iho-ongelmia. Hoito osastolla Leikkaukseen tullessanne voitte saapua suoraan osaamiskeskuksen vuodeosastolle 3 B, joka sijaitsee rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Saapuessanne osastolle Teidät ottaa vastaan osaston sairaanhoitaja, joka esittelee osaston ja valmistelee Teidät leikkaukseen. Seuraavasta kuvasta tulee esille lonkan tekonivelpotilaan sairaalahoitojakson ajalle asetetut tavoitteet sairaalan tulopäivälle, leikkauksen jälkeisille päiville ennen kotiutumista tai jatkohoitopaikkaan siirtymistä. Leikkaushoito Lonkan tekonivelleikkauksessa vioittunut lonkkanivel poistetaan ja korvataan tekonivelellä eli endoproteesilla. Sopivan tekonivelen valinta suunnitellaan yksilöllisesti. Valintaan vaikuttavat potilaan yleistila, anatomiset tekijät ja luun laatu sekä odotettavissa oleva käytön kuormittavuus. Ortopedisessä osaamiskeskuksessa käytetään tutkimuksin laadukkaiksi osoitettuja tekonivelmalleja. Leikkaus tehdään yleisimmin selkäpuudutuksessa eli spinaalipuudutuksessa minkä lisäksi on mahdollista saada nukuttavaa lääkitystä. Spinaalipuudutus luo hyvät leikkausolot. Puudutuksella voidaan tehokkaasti lievittää ja estää leikkauksen aikaista ja sen jälkeistä kipua. Lonkan tekonivelleikkaus kestää noin 2-3 tuntia ja tehdään kylkiasennossa. Leikkauksen jälkeen Teidät siirretään heräämöön, jossa vointianne seurataan muutaman tunnin ajan ennen vuodeosastolle tapahtuvaa siirtoa. Kipua aletaan seurata välittömästi leikkauksen jälkeen VAS-mittarin asteikolla 1-10, ja Teille annetaan kipulääkitystä säännöllisesti, mutta siitä huolimatta saatatte tarvita lisälääkitystä. On erittäin tärkeää, että leikkauksen jälkeen alatte tehdä nilkkojen ja sormien pumppaavia liikkeitä verenkierron vilkastuttamiseksi niin kauan, kuin olette enemmän vuoteessa kuin pystyssä. Koko leikkausosastolla tapahtuvaan hoitoon menee noin puoli päivää. Vuodeosastolla leikkauksen jälkeen On normaalia, että leikkausalueella esiintyy kipua, jota hoidetaan säännöllisellä kipulääkityksellä. Kipua on vaikea mitata, ja siksi kivun hoidon perustana on aina potilaan oma tuntemus kivun voimakkuudesta. Kipukynnys vaihtelee ja ihmiset kokevat kivun eri tavalla. Kipulääkitystä annetaan tarpeen ja toivomuksenne mukaan. Leikkauksen jälkeen joudutte olemaan ensimmäisen vuorokauden ajan vuoteessa selinmakuulla. Verenkierron vilkastuttamiseksi ja turvotuksen välttämiseksi on tärkeää tehdä nilkkojen ojennus- ja koukistusliikkeitä useita kertoja päivässä. Ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä Teidät avustetaan vuoteesta ylös. Vuoteesta ylösnousu tapahtuu terveen raajan puolelta. Kävelyharjoitukset aloitetaan Eva Ford -kävelytelineen kanssa. Kyynärsauvojen kanssa kävelyä aloitetaan harjoittelemaan, kun kävely onnistuu Evan kanssa. Terveyskeskuksesta lainatut kyynärsauvat tulee ottaa mukaan sairaalaan. Leikkauksen jälkeen Teidän tulee välttää lonkan koukistamista yli suoran kulman (90 astetta), lonkan sisäkiertoa ja leikatun raajan viemistä ristiin toisen raajan yli 6-8 viikon ajan. Haavalta poistetaan sidokset yleensä kolmantena päivänä leikkauksesta, jonka jälkeen saatte käydä suihkussa. Kuntoutuminen lonkan tekonivelleikkauksesta -linkistä saatte lisätietoa aiheesta.

7 Kotiutuminen Kotiutuminen tai jatkohoitopaikkaan siirtyminen tapahtuu yleensä noin 4-5 päivän kuluttua leikkauksesta. Yleisimmät kotiinpääsykriteerit ovat itsenäinen liikkuminen kyynärsauvojen avulla tasaisella ja portaissa, omatoiminen selviytyminen pukeutumisesta ja peseytymisestä tarvittavien apuvälineiden avulla, määritettyjen kuormitus- ja liikerajoitusten noudattaminen sekä lääkityksen käytön hallitseminen. Kotiutuessanne saatte kirjalliset sekä suulliset ohjeet haavanhoidosta ja hakasten poistosta Teidät kotiuttavalta sairaanhoitajalta. Lisäksi saatte toimenpideinfektiokaavakkeen, jonka täyttää hakaset poistava sairaanhoitaja. Kaavake tulee palauttaa Kymenlaakson keskussairaalan hygieniahoitajalle. Sairaanhoitaja antaa Teille myös jälkitarkastusajan. Lääkäri kirjoittaa Teille tarvittavat reseptit ja sairausloman. Kotiuttava sairaanhoitaja käy lääkkeiden käytön kanssanne läpi. Fysioterapeutin kanssa kertaatte yksilölliset liikeharjoitusohjeet sekä kuormitus- ja liikerajoitukset kotiutuksen yhteydessä. Tämän lisäksi fysioterapeutti järjestää Teille kontrolliajan kotikuntanne terveyskeskuksen fysioterapiayksikköön noin kaksi kuukautta leikkauksesta. Teidät kotiutetaan ambulanssilla tai paaritaksilla. Leikkauksen jälkeen kotona Leikkausalueen ja tulehdusten ennaltaehkäisy kotona Kotiutuessanne olette saaneet ohjeet haavanhoidosta. Suihkussa voitte käydä normaalisti, mutta saunaan voitte mennä vasta hakasten poiston jälkeen annetut liikerajoitukset huomioiden. Kotona on erittäin tärkeää noudattaa annettuja haavanhoito-ohjeita. Nostaminen ja kantaminen Kun poimitte tai kurottelette tavaroita maasta tai etäältä, käyttäkää tarttumapihtejä 6-8 viikon ajan. Raskaiden esineiden (yli 5 kg) nostamista ja kantamista on syytä välttää jälkitarkastukseen saakka. On tärkeää, että noudatatte sairaalasta Teille annettuja ohjeita. Liikunta Toipilasaikana ennen jälkitarkastusta tärkeimmät harjoittelumuodot ovat kävely, liikeharjoittelu ja arkisten asioiden suorittaminen. Kävelymatkaa voitte lisätä vähitellen sadoista metreistä muutamaan kilometriin. Aktiivisen harjoittelun vastapainoksi on hyvä levätä rasituskivun ja alaraajaturvotuksen välttämiseksi. Turvotuksen ja kivun vähentämiseksi voitte käyttää lonkan alueella kylmäpakkausta 20 minuuttia kerrallaan useita kertoja päivässä. Vesivoimistelun voitte aloittaa noin 6-8 viikkoa leikkauksen jälkeen ja kuntopyörällä polkemisen voitte aloittaa noin 6 viikon kuluttua leikkauksesta. Vältettäviä harrastuksia ovat liikuntalajit, joissa tulee toistuvasti tärähtelyjä, kuten juoksu ja pallopelit. Toistuva iskumainen kuormitus voi lisätä ennenaikaista tekonivelen kulumista ja irtoamista. On myös syytä välttää harrastuksia, joissa lonkka joutuu ääriasentoihin kuten joogassa.

8 Autoilu Neljä viikkoa leikkauksen jälkeen voitte istua henkilöauton kyydissä, jos autoon meno onnistuu turvallisesti annettuja liikerajoituksia noudattaen. Auton istuimen tulee olla valmiiksi asennettuna taakse, selkänojan taakse kallistettuna ja lonkkatyynyn istuimella. Autolla ajaminen ei ole suositeltavaa kahteen kuukauteen leikkauksen jälkeen. Tekonivel ja metallinilmaisimet Metallinilmaisimet saattavat reagoida tekoniveleen. Tätä varten voitte tarvittaessa saada todistuksen, jossa mainitaan, että Teille on asennettu tekonivel. Todistuksesta huolimatta Teidät käydään läpi metallinilmaisimella. Sukupuolielämä Seksuaalisuus ja seksi ovat edelleen asioita, joista on vaikea puhua erityisesti sairauksien yhteydessä. Useat sairaudet ja niiden hoidot, kuten leikkaus, vaikuttavat jopa ratkaisevasti seksuaaliseen elämänlaatuun ja seksin toteuttamismahdollisuuteen. Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen yhdyntäasennoissa on tärkeää noudattaa annettuja liikerajoituksia kuuden viikon ajan. Kahden kuukauden kuluttua voitte nauttia sukupuolisesta kanssakäymisestä vapaasti. Raskaus ja synnyttäminen on mahdollista tekonivelleikkauksen jälkeen. Muuta huomioitavaa Kaikkiin leikkauksiin liittyy komplikaatioriskejä. Leikkauksen jälkeen voi lonkan seudulla esiintyä lievää kipua hyvinkin onnistuneen leikkauksen jälkeen. Jos kipua esiintyy kuitenkin kivuttoman jakson jälkeen, on siihen tavallisimmin syynä tekonivelen irtoaminen tai jokin muu hälyttävä syy. Tekonivel voi mennä sijoiltaan syvään kumartuessa tai kaatuessa. Sijoiltaan meno hoidetaan asettamalla tekonivel paikoilleen ja tukemalla rajaa lonkkatuella. Mikäli sijoiltaan menot ovat toistuvia harkitaan uusintaleikkauksen mahdollisuutta. Laskimotukoksen eli veritulpan riski kasvaa tiettyjen sairauksien, leikkauksien ja vuodelevon yhteydessä ja ennaltaehkäisevästä lääkityksestä huolimatta tämä riski on aina olemassa. Tyypillisimpiä oireita laskimotukokselle ovat alaraajan turvotus ja kivuliaisuus. Kun laskimotukos havaitaan, aloitetaan siihen lääkehoito. Tulehdusriskin vuoksi lonkan tekonivelleikkauspotilaille annetaan ennaltaehkäisevä antibioottihoito leikkauksen yhteydessä. Komplikaationa voi esiintyä lonkan seudulla oleva pinnallinen tai syvä tulehdus eli infektio. Hoitona käytetään yleensä antibiootteja ja tarvittaessa tehdään uusintaleikkaus. Jälkitarkastus Jälkitarkastus tapahtuu Kymenlaakson keskussairaalassa poliklinikalla 2-3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Jälkitarkastusajan saatte kotiutumisen yhteydessä. Lisäksi vuodeosaston fysioterapeutti on varannut Teille kontrolliajan kotikuntanne terveyskeskuksen fysioterapiayksikköön 2 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Ottakaa vastaanotolle mukaanne Kuntoutuminen lonkan tekonivelleikkauksesta -potilasopas.

9 Yhteystiedot Kymenlaakson keskussairaala Ortopedinen osaamiskeskus Kotkantie KOTKA Osastonhoitaja Minna Suvisaari (05) Osastosihteeri (05) Vuodeosasto (05) Jonohoitaja (05) soittoaika ma, ti ja to klo

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea lonkan/lonkkien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea polven/polvien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka/ Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 3.10.2012 1 (7) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info 28.09.2016 1 Tekonivelleikkaus Tekonivelleikkausjono Kutsu leikkaukseen Esikäynti 28.09.2016 2 Ennen tekonivelleikkausta Kartoitetaan terveydentila,

Lisätiedot

Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen ja siitä kuntoutuminen

Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen ja siitä kuntoutuminen Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen ja siitä kuntoutuminen Miksi tekonivelleikkaukseen Yleisin syy tekonivelleikkaukselle on toimintakyvyn rajoittuminen ja kipu Tekonivelleikkaus on paras käytettävissä

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka / Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 16.1.2013 1 (9) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

HYKS, Jorvin sairaala. Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle

HYKS, Jorvin sairaala. Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle HYKS, Jorvin sairaala Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle SISÄLLYS Lonkka kuntoon!... 3 Yleistä lonkan tekonivelleikkauksesta... 3 Valmistautuminen leikkaukseen... 4 Yleiskunto... 4

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala POTILAAN VALMISTAUTUMISEN TULEE ALKAA VIIMEISTÄÄN KUN LÄHETE TYKSIIN TEHDÄÄN Kaikki konservatiiviset keinot käytetty Potilaalle annetaan

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje YLEISTÄ Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento, liikerajoitukset

Lisätiedot

TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. Sivu 1 / 6

TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. Sivu 1 / 6 TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS Lonkan tekonivelleikkauksella pyritään liikkumisen helpottumiseen, kipujen vähenemiseen, työ- ja toimintakyvyn palauttamiseen sekä elämänlaadun

Lisätiedot

OHJEITA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE

OHJEITA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI 1 POLVI KUNTOON OHJEITA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Polven tekonivelleikkauksen yleisin syy on polvinivelen nivelrikko

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

Kuvassa kulunut lonkkanivel on korvattu tekonivelellä eli endoproteesilla.

Kuvassa kulunut lonkkanivel on korvattu tekonivelellä eli endoproteesilla. TYKS POTILASOHJE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS Lonkan tekonivelleikkaus Lonkan tekonivelleikkauksen yleisin syy on lonkan nivelrikko eli lonkan kuluma. Nivelrikko kehittyy tavallisesti ikääntymisen myötä ilman

Lisätiedot

Apuvälineet Teidän tulee ennen leikkaukseen tuloa hakea itsellenne kyynärsauvat omasta terveyskeskuksesta / apuvälineyksiköstä.

Apuvälineet Teidän tulee ennen leikkaukseen tuloa hakea itsellenne kyynärsauvat omasta terveyskeskuksesta / apuvälineyksiköstä. TYKS POTILASOHJE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Polven tekonivelleikkauksen yleisin syy on polvinivelen nivelrikko eli polven kuluma. Nivelrikko kehittyy tavallisesti ikääntymisen myötä ilman erityistä syytä.

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Potilaan opas POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS YLEISTÄ Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento,

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Lonkan tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Sivu 1 / 5

TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Sivu 1 / 5 TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Polven tekonivelleikkauksella pyritään liikkumisen helpottumiseen, kipujen vähenemiseen, työja toimintakyvyn palauttamiseen sekä elämänlaadun

Lisätiedot

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Polven tekonivelleikkauksessa korvataan kuluneet nivelpinnat tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Leikkauksen tarkoituksena

Lisätiedot

HYKS, Jorvin sairaala. Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle

HYKS, Jorvin sairaala. Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle HYKS, Jorvin sairaala Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle SISÄLLYS Polvi kuntoon!... 3 Yleistä polven tekonivelleikkauksesta... 3 Valmistautuminen leikkaukseen... 4 Yleiskunto... 4 Tulehdusten

Lisätiedot

Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen

Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka 2012 Sisältö Hyvä tekonivelleikkauspotilas...2 Ennen leikkausta huomioitavaa...3 Leikkaus...3 Kantositeen

Lisätiedot

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan.

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan. Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Hoidonvaraaja (06) 826 4788 arkisin klo 9-11 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040 6534254 SELÄN LUUDUTUSLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS Potilaan opas LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS YLEISTÄ Lonkan tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (11) Lukijalle

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan.

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan. Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Ma-ti/To-Pe klo 8:30-9:30, Ma-Ti/To klo 13:30-14:30 Hoidonvaraaja (06) 826 4788 arkisin klo 9-11 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

tekonivelleikkaus Lonkan Liikkumisen iloa! Potilaan opas

tekonivelleikkaus Lonkan Liikkumisen iloa! Potilaan opas Lonkan tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! Potilaan opas Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Kuntoutuminen lonkan tekonivelleikkauksesta 4 Lepoasennot

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri Puhelinvaihde 06 415 4939 Faksi 06 415 4351 Puhelin

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Lonkan tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Lonkan tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko,

Lisätiedot

Olkapään Polven tekonivelleikkaus. Liikkumisen iloa!

Olkapään Polven tekonivelleikkaus. Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S Olkapään Polven tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. 2 P o t i l a a n

Lisätiedot

Ohjeita lonkan pinnoiteproteesileikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Ortopedia / T225bhr2005

Ohjeita lonkan pinnoiteproteesileikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Ortopedia / T225bhr2005 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri 1 Ohjeita lonkan pinnoiteproteesileikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Ortopedia / T225bhr2005 LONKAN PINNOITETEKONIVELLEIKKAUS Lonkan pinnoitetekonivelleikkauksen

Lisätiedot

ssauskauaukk ivellei nivelleikiveeiknn teko teko teko äänan aplvenkn lkpo OL

ssauskauaukk ivellei nivelleikiveeiknn teko teko teko äänan aplvenkn lkpo OL P O T I L A A N O P A S Olkapään Lonkan Polven tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. 2 P o t i

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin vaihde 06 415 4111 Faksi 06 415 4351 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Ähtärin sairaala

Lisätiedot

TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN YLEISTÄ NIVELRIKOSTA Teille on tarkoitus tehdä polven tekonivelleikkaus. Tavallisin syy tekonivelen asettamiselle on vaikea polven nivelrikko eli kuluma, jota kehittyy

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Polven tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Polven tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko,

Lisätiedot

TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA

TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA VIII Valtakunnallinen tekonivelkirurgian kurssi 19.- 21.4.2017 TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA Anne-Mari Henriksson Fysioterapeutti HOITOPROSESSIN KÄYNNISTYMINEN Kirjeellä tieto potilaalle lähetteen

Lisätiedot

tekonivelleikkaus Polven Liikkumisen iloa! Potilaan opas

tekonivelleikkaus Polven Liikkumisen iloa! Potilaan opas Polven tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! Potilaan opas Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Sisältö Kuntoutuminen polven tekonivelleikkauksesta 4 Asentohoito

Lisätiedot

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tähystysleikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje 2 Yleistä Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento, liikerajoitukset

Lisätiedot

OLKANIVELEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas

OLKANIVELEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas OLKANIVELEN TEKONIVELLEIKKAUS Potilaan opas Olkanivelen tekonivelleikkauksen syynä on useimmiten reuma, nivelrikko, kiertäjäkalvosimen repeämään liittyvä kipu tai joku muu olkanivelen vaurio. Tekonivelleikkauksella

Lisätiedot

Tekonivelleikkauksen jälkeen

Tekonivelleikkauksen jälkeen Tekonivelleikkauksen jälkeen Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea toipumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Tekonivelleikkauksen jälkeen 5 Miten hoidan leikkaushaavaa kotona 5 Seuratkaa haavanne

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Lonkan tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Lonkan tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko,

Lisätiedot

LONKKA KUNTOON OHJEITA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE

LONKKA KUNTOON OHJEITA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI 1 LONKKA KUNTOON OHJEITA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS Lonkan tekonivelleikkauksen yleisin syy on lonkan nivelrikko eli

Lisätiedot

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivelleikatun fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia

Lisätiedot

TERVETULOA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TERVETULOA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN YLEISTÄ NIVELRIKOSTA Teille on tarkoitus tehdä lonkan tekonivelleikkaus. Tavallisin syy tekonivelen asettamiselle on vaikea lonkan nivelrikko eli kuluma, jota kehittyy

Lisätiedot

Jos ette pysty tarkastamaan varpaanvälien kuntoa itse, suosittelemme käyntiä jalkojenhoitajalla. Häneltä saatte tarvittaessa myös hoito-ohjeita.

Jos ette pysty tarkastamaan varpaanvälien kuntoa itse, suosittelemme käyntiä jalkojenhoitajalla. Häneltä saatte tarvittaessa myös hoito-ohjeita. TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET KYYNÄRTEKONIVELLEIKKAUS Kyynärtekonivelleikkauksella pyritään parantamaan käden toimintaa, vähentämään kipuja sekä parantamaan elämänlaatua. Kyynärtekonivelleikkauksen

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Hoidonvaraaja (06) 826 4782 arkisin klo 9-12 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040 6534254 TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Yleistä

Lisätiedot

POLVEN JA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS INFO

POLVEN JA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS INFO POLVEN JA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS INFO Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Päivitetty 18.6.2019 TEKONIVELLEIKKAUKSEN TAVOITE Liikkumisen helpottuminen Kivun poistuminen Toimintakyvyn palautuminen

Lisätiedot

POTILAAN OPAS. Olkapään tekonivelleikkaus. Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita!

POTILAAN OPAS. Olkapään tekonivelleikkaus. Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita! POTILAAN OPAS Olkapään tekonivelleikkaus Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita! Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Kuntoutuminen olkapään tekonivelleikkauksesta

Lisätiedot

Ohjeita sormien keskinivelen (PIP- nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle

Ohjeita sormien keskinivelen (PIP- nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle Ohjeita sormien keskinivelen (PIP- nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Reumaortopedia / VSSHP Olet tulossa sormen keskinivelen tekonivelleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa

Lisätiedot

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Potilasohje www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Olette tulossa lanneselän välilevytyrän leikkaukseen. Tässä ohjeessa annamme Teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Lisätiedot

olkapään tekonivelleikkaukseen. tulevalle potilaalle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Ortopedian ja traumatologian klinikka

olkapään tekonivelleikkaukseen. tulevalle potilaalle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Ortopedian ja traumatologian klinikka 2 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Ortopedian ja traumatologian klinikka Olkapään tekonivelleikkaukseen tulevalle potilaalle Tämän ohjeen tarkoituksena on auttaa Teitä valmistautumaan olkapään tekonivelleikkaukseen.

Lisätiedot

Opas leikkaukseen tulevalle OLKAPÄÄN TEKONIVELLEIKKAUS

Opas leikkaukseen tulevalle OLKAPÄÄN TEKONIVELLEIKKAUS Opas leikkaukseen tulevalle OLKAPÄÄN TEKONIVELLEIKKAUS SISÄLTÖ 1. Olkapään tekonivelleikkaus...4 2. Valmistautuminen leikkaukseen...6 3. Leikkauspäivänä...8 4. Leikkauksen jälkeen...9 5. Kotiutumisen jälkeen...10

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Lonkan tekonivelleikkauksessa kuluneet nivelpinnat korvataan yleensä

Lisätiedot

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle 1 (7) Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1

Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1 Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1 Tekonivelleikkaus Vaativa leikkaus Hyvä yleisvointi Perussairauksien hyvä hoitotasapaino Potilaskohtaiset

Lisätiedot

ENSITIETOKURSSI TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULEVILLE

ENSITIETOKURSSI TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULEVILLE ENSITIETOKURSSI TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULEVILLE Virpi Pihlava, endoproteesihoitaja, tekonivelpotilaan hoitoon erikoistunut sairaanhoitaja Sirkka Autio,tekonivelpotilaan hoitoon erikoistunut fysioterapeutti,

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus

Polven tekonivelleikkaus 1 Polven tekonivelleikkaus Polven tekonivelleikkauksen yleisin syy on polven nivelrikko eli polven kuluma. Nivelrikko kehittyy tavallisesti ikääntymisen myötä ilman erityistä syytä. Perinnöllisillä tekijöillä

Lisätiedot

NILKAN LUUDUTUSLEIKKAUS

NILKAN LUUDUTUSLEIKKAUS NILKAN LUUDUTUSLEIKKAUS Olet tulossa nilkan luudutusleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta sekä nilkan luudutusleikkaukseen liittyvästä hoidosta ja kuntoutumisesta.

Lisätiedot

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus Fysioterapiaohjeet LONKAN PINNOITETEKONIVELLEIKKAUKSEN JÄLKEINEN KUNTOUTUS Lonkan pinnoitetekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä

Lisätiedot

Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää lonkan tekonivelleikkauksen jälkeistä kuntoutumista. Ohjauksen avulla voit itse osallistua aktiivisesti kuntoutumiseen.

Lisätiedot

Revisio-opas. Kuntoutuminen lonkan uusintaleikkauksesta

Revisio-opas. Kuntoutuminen lonkan uusintaleikkauksesta Revisio-opas Kuntoutuminen lonkan uusintaleikkauksesta ASKELEET ONNISTUNEESEEN KUNTOUTUMISEEN Sinulle on tehty lonkan tekonivelen uusintaleikkaus. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi annettujen ohjeiden

Lisätiedot

Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle

Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle 1 (5) Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Polven tekonivelleikkauksessa polvinivelen kuluneet nivelpinnat korvataan

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö

Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö Apuvälineiden käytön tavoitteena on tukea kuntoutujan itsenäistä selviytymistä leikkauksen jälkeen. Leikattua alaraajaa saa

Lisätiedot

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 } Muutokset viimeisen 10 vuoden aikana fysioterapia keskittynyt päiväkirurgiassa enemmän ortopedisiin toimenpiteisiin } Leikkausmäärien

Lisätiedot

HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN

HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN Jokitalo Marjaana, Mäkitaavola Anna-Lena, Söderlund Sanna & Tervaniemi Satu SISÄLLYSLUETTELO KUNTOUTUMINEN... 3 KORJAUSMATERIAALIT...

Lisätiedot

JALKATERÄN KORJAUSLEIKKAUS

JALKATERÄN KORJAUSLEIKKAUS JALKATERÄN KORJAUSLEIKKAUS Olet tulossa jalkaterän korjausleikkaukseen ja/tai isovarpaan tyvinivelen luudutukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta, jalkateräleikkaukseen

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus.   Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Polven tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko,

Lisätiedot

Ohjeita polven tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tekonivelleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

Fysioterapiasta apua nivelille, Nivelristeily ft Anne-Mari Henriksson ja ft Pauliina Soini

Fysioterapiasta apua nivelille, Nivelristeily ft Anne-Mari Henriksson ja ft Pauliina Soini Fysioterapiasta apua nivelille, Nivelristeily 17-19.4.2016 Fysioterapia osana polven ja lonkan nivelrikon hoitoa 2 Leikkauksen jälkeinen fysioterapia Fysioterapia nivelrikko vaiheessa Suomen Fysioterapeutit

Lisätiedot

uusintaleikkaus Lonkan tekonivelen Liikkumisen iloa! Potilaan opas

uusintaleikkaus Lonkan tekonivelen Liikkumisen iloa! Potilaan opas Lonkan tekonivelen uusintaleikkaus Liikkumisen iloa! Potilaan opas Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Kuntoutuminen lonkan tekonivelleikkauksesta

Lisätiedot

P O T I L A A N O P A S. Olkapään Nilkan tekonivelleikkaus. Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S

P O T I L A A N O P A S. Olkapään Nilkan tekonivelleikkaus. Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S P O T I L A A N O P A S Olkapään Nilkan tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. 2 P o t i l a a n

Lisätiedot

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Potilasohje www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Teillä on todettu selkäydinkanavan ahtaus eli spinaalistenoosi. Tässä ohjeessa annamme Teille

Lisätiedot

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää olkanivelen tähystysleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

Olkapään tekonivelleikkaus. Potilasohje.

Olkapään tekonivelleikkaus. Potilasohje. Olkapään tekonivelleikkaus Potilasohje www.eksote.fi Yleistä Olkanivelen tekonivelleikkaukseen johtavia yleisimpiä syitä ovat nivelrikko eli kuluma, reuma, jännevammat ja tapaturmat. Myös aikaisemmat tapaturmat

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle

Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle 1 (6) Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A 12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Tervetuloa olkanivelen puoliproteesileikkaukseen

Tervetuloa olkanivelen puoliproteesileikkaukseen Mariankatu 16 20 I 67200 KOKKOLA I www.kpshp.fi Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Osasto 7 puh. (06) 826 4303 Fysiatrian osasto puh. (06) 826 4365 Tervetuloa olkanivelen puoliproteesileikkaukseen HYVÄ

Lisätiedot

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje.

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje. Klaudikaatio eli katkokävely Potilasohje Katkokävely eli klaudikaatio Yksi valtimotaudin mielipaikoista ovat alaraajoihin johtavat valtimot. Aortta haarautuu lantion korkeudella kahdeksi lonkkavaltimoksi,

Lisätiedot

POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE

POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 1 (8) POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE Postiosoite: Puhelin : (08) 315 2011 Internet: http://www.ppshp.fi/ POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 2 (8) YLEISTÄ

Lisätiedot

Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle

Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS opas potilaalle lonkan Tervetuloa ikkaukseen tekonivelle airaalaan! Peijaksen s Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa teitä valmistautumaan tulevaan leikkaukseenne

Lisätiedot

POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE

POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE Sisällys 1. Johdanto 3 2. Normaali olan rakenne ja toiminta 4 3. Tavallisimmat vammat 5 4. Fysioterapia 5 5. Leikkaushoito 6 Leikkausta edeltävä haastattelu 6

Lisätiedot

Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen

Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea valmistautumistanne tekonivel leikkaukseen. Miksi ja milloin tekonivelleikkaukseen 4 Leikkausarviokäynti Coxan poliklinikalla

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkaus

Lonkan tekonivelleikkaus Lonkan tekonivelleikkaus OHJEITA LEIKKAUKSEEN TULEVALLE POTILAALLE Julkaisija: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Toimitus: Tyks Tules-toimialue Ulkoasu ja taitto: Letterhead / Tuulevi Paakkanen Valokuvat:

Lisätiedot

Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle

Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA Sh Eija Ringvall Tules/Artro Tyks Kirurginen sairaala Alaraajapotilaan ortopedinen hoito -koulutus Kevät 2015 Artro-prosessin vuodeosasto 23 vuodepaikkaa Viikko-osasto, auki

Lisätiedot

Peijaksen sairaala POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle

Peijaksen sairaala POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle Peijaksen sairaala POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS opas potilaalle polven Tervetuloa ikkaukseen tekonivelle airaalaan! Peijaksen s Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa teitä valmistautumaan tulevaan leikkaukseenne

Lisätiedot

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Lonkan nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle

Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle 1 (5) Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A 12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle

Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Potilasohje www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Olette tulossa lanneselän välilevytyrän leikkaukseen. Tässä ohjeessa annamme teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Lisätiedot

Ohjeita kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää kyynärnivelen tekonivelleikkauksen

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus

Polven tekonivelleikkaus lääkäriasema sairaala kuntoutus Polven tekonivelleikkaus Potilaan opas Elämäsi kuntoon 1 ORTON Orton on Helsingin Ruskeasuolla sijaitseva ortopedian erikoissairaala. Tarjoamme eri puolilta Suomea tuleville

Lisätiedot

Olkapään tekonivelleikkaus

Olkapään tekonivelleikkaus Olkapään tekonivelleikkaus OHJEITA LEIKKAUKSEEN TULEVALLE POTILAALLE Julkaisija: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Toimitus: Tyks Tules-toimialue Ulkoasu ja taitto: Letterhead / Tuulevi Paakkanen Valokuvat:

Lisätiedot