Tervetuloa. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi"

Transkriptio

1 Tervetuloa Tervetuloa Ortopedisen osaamiskeskuksen lonkan tekonivelleikkauspotilaalle tarkoitettuun potilasoppaaseen. Sivuston tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta leikkauksesta, siihen valmistautumisesta sekä ohjeistaa Teidät nopeaan paranemiseen leikkauksen jälkeen. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella on kehitetty lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju, jonka tavoitteena on yhteistyön ja työn jaon selkiyttäminen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Tavoitteena tällä toiminnalla on nivelrikon oikean hoidon saaminen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Lisätietoa aiheesta on saatavissa ja Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito Lonkan nivelrikko eli artroosi kehittyy useimmiten ikääntymisen myötä tuntemattomasta syystä. Synnynnäiset ja kasvukauden sairaudet, lonkan vammat ja reumataudit voivat myös aiheuttaa lonkan nivelrikon. Lonkan nivelrikon yleisin oire on kipu. Aluksi kipu tuntuu liikkeelle lähtiessä, myöhemmin voi lisäksi tulla kuormituskipua sekä taudin edetessä leposärkyä. Toinen merkittävä oire on nivelen jäykistyminen. Nivelen liikkeiden rajoittuminen alkaa usein sisäkierron ja sivulle viennin vaikeutumisena. Lisätietoa aiheesta saa www-osoitteesta Lonkan nivelrikon oireita voidaan lievittää lääkehoidolla, fysioterapialla sekä vähentämällä niveleen kohdistuvaa kuormitusta käyttämällä liikkuessa kävelykeppiä tai kyynärsauvoja. Liikkumista tulee kuitenkin pyrkiä jatkamaan oireiden sallimissa rajoissa. Lonkan tekonivelleikkaukseen päädytään, kun näistä aiemmin mainituista keinoista ei enää ole apua. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi Suomessa tehdään vuosittain noin 6000 lonkan tekonivelleikkausta. Kymenlaakson keskussairaalassa tehtiin vuonna 2006 lonkan tekonivelleikkauksia 219 kappaletta joista 63 oli osatekonivelleikkauksia. Lisäksi sairaalassa tehtiin 294 polven tekonivelleikkauksia ja 10 olkapään tekonivelleikkausta. Tekonivelleikkaukseen valmistautuminen Lonkan tekonivelleikkaukseen päädytään yleensä, mikäli muilla hoitotoimenpiteillä liikerajoitukset ja kivut eivät enää ole hallittavissa tai mikäli oireet haittaavat selvästi jokapäiväistä elämää. Lonkan tekonivelleikkaus on mullistanut monien potilaiden elämän lieventämällä kipua ja mahdollistamalla taas aktiivisen toiminnan. Mahdolliseen uusintaleikkaukseen voi johtaa tekonivelen kuluma tai irtoama. Lonkan tekonivelleikkaukseen valmistaudutaan huolellisesti, sillä leikkaus on aina rasite elimistölle. Teidän oma osuutenne leikkaukseen valmistautumisessa on erittäin tärkeää. Mahdollisimman hyvä terveydentila, yleiskunto sekä lihasvoima edesauttavat leikkauksesta toipumista. Lisätietoa aiheesta on saatavilla linkistä Tekonivelleikkaukseen valmistautuminen.

2 Ensikäynti Ensikäynnillä ortopedi arvioi leikkaustarpeen ja kertoo Teille leikkaukseen liittyvistä riskeistä. Tämän perusteella tehdään mahdollinen leikkauspäätös. Ensikäynnillä sairaanhoitaja ohjeistaa Teitä hammastarkastuksista sekä tulehdusten ja perussairauksien hoitamisesta. Tapaamisessa selvitetään Teidän asumisolosuhteenne ja niiden perusteella aloitetaan myös leikkauksen jälkeisen kotiutuksen suunnittelu. Fysioterapeutti kartoittaa Teidän fyysisen kuntonne ja arvioi apuväline- ja kuntoutustarpeenne. Lisäksi fysioterapeutti suunnittelee kanssanne Teille sopivat liikuntamuodot lihas- ja peruskunnon ylläpitämiseksi. Yleiskunto Lonkan tekonivelleikkaus on vaativa leikkaus ja leikkauksen onnistumisen kannalta hyvä yleiskunto ja lihasvoima ovat tärkeitä tekijöitä. Ne nopeuttavat leikkauksesta toipumista sekä fyysisen toimintakyvyn parantumista. Jos Teillä on perussairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, tulee niiden olla hyvässä tasapainossa ennen tekonivelleikkausta. Tarvittaessa perussairauteen tai -sairauksiin liittyvät hoidot ja tutkimukset tulee tehdä riittävän ajoissa ennen leikkausta. Mikäli epäilette, että Teillä on jokin leikkausta estävä infektio, ottakaa yhteyttä omalääkäriinne. Tulehdusten ehkäisy ja hoito Leikkauksen yleisimpiä esteitä ovat tulehdukset. Tulehdus voi levitä veriteitse lonkkaan ja aiheuttaa sen infektoitumisen, joten on erittäin tärkeää, että mahdolliset tulehdukset on hoidettu hyvissä ajoin ennen tekonivelleikkausta. Esteenä leikkaukselle voivat olla virtsatie-, hammas-, hengitystietulehdukset sekä kynsien ja varpaiden ihottumat ja haavat. Oireita tulehduksesta voivat olla virtsan paha haju tai kirvely virtsatessa, hampaiden vihlonta, ikenien ja hampaiden aristus syödessä, hengityksen paha haju, varpaiden välien hautumat tai haavaumat, nivustaipeiden aristukset, hautumat tai haavaumat ja naisilla rintojen alustan hautumat tai haavaumat. Mikäli epäilette, että Teillä on jokin leikkausta estävä infektio, ottakaa yhteyttä omalääkäriinne. Ihon hoito Iholla olevat mahdolliset tulehdukset Teidän tulee hoidattaa pois ennen tekonivelleikkaukseen tuloanne. Mikäli Teillä on jokin krooninen ihosairaus, tulisi sen olla mahdollisimman hyvässä vaiheessa leikkauksen ajankohtana. Lisäksi ennen leikkausta on vältettävä ihon hankaamista, haavautumista ja ihokarvojen poistamista. Merkille pantavia ovat myös erilaiset säärihaavat, rakkulat ja palovammat. Kynsien leikkauksen yhteydessä tulee välttää kynsivallien vaurioittamista.

3 Jalkojen hoito Jalkasilsa eli jalkasieni on hyvin yleinen vaiva. Jalkasienen oireita ovat varvasvälin hautumat, haavaumat ja kutina. Hoitamaton jalkasieni voi levitä ja tulehtua koko jalkapohjan alueelle. Umpikengät, jalkojen hikoilu sekä tiiviit varvasvälit ovat riskiä lisääviä tekijöitä jalkasienen ilmenemiselle. Jalkojen huolellinen kuivaus aina pesun jälkeen on tärkeää, koska juuri kosteus altistaa sieni- ja bakteeritulehduksille. Mikäli Teillä on joitakin edellä mainituista oireista, ottakaa tarvittaessa yhteyttä omalääkäriinne. Lisäksi suosittelemme käyntiä jalkojenhoitajalla, mikäli ette itse pysty tarkistamaan varpaanvälienne kuntoa. Jalkojenhoitaja tarkistaa jalat ja antaa tarvittaessa Teille hoito-ohjeita. Suu ja hampaat Leikkaukseen jonotusaikana Teidän tulee käydä hammaslääkärissä tarkistuttamassa hampaittenne kunto, sillä suu ja hampaat tulee olla hoidetut tekonivelleikkaukseen tullessa. Terve suu parantaa tekonivelleikkauksen onnistumismahdollisuutta. Hampaiden tulehduspesäkkeet voivat aiheuttaa bakteerien määrän kasvun verenkierrossa ja levitä leikkausalueelle. Näitä tulehduspesäkkeitä voi olla suun limakalvoilla, ikenissä, hampaistossa sekä leukaluussa, jopa hampaattomassa leukaluussa. Tulehduspesäkkeet voivat olla piileviä siten, että ne voidaan havaita ainoastaan röntgenkuvauksella. Hampaat tulee kuvata ennen tekonivelleikkausta (ortopantomografia sekä tarvittaessa lisäkuvat). Myös hampaattomat leuat tulee kuvata. Kertokaa hammaslääkärillenne käyntinne yhteydessä, että olette tulossa tekonivelleikkaukseen, jolloin mahdolliset hoitotoimenpiteet ehditään tehdä hyvissä ajoin ennen tekonivelleikkausta. Pyytäkää hammaslääkäriltänne todistus, että hampaanne ja suunne on hoidettu ja tuokaa todistus sairaalaan, kun tulette leikkausta edeltävään tulotarkastukseen prepoliklinikalle. Ravitsemus Hyvä fyysinen kunto ja ravitsemustila ennen leikkausta nopeuttavat toipumista. Tekonivelleikkaus lisää elimistön energian, vitamiinien ja kivennäisaineiden tarvetta. Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve pysyy samana, vaikka energian tarve vähenee. Leikkaushaavan paraneminen ja uuden tekonivelen kiinnittyminen luuhun ovat toipumisvaiheessa keskeisiä asioita. Huomattava ylipaino voi vaikeuttaa leikkausta teknisesti, hidastaa haavan paranemista, lisätä laskimotukoksen ja tekonivelen irtoamisen riskiä sekä pitkittää toipumisaikaa. Jokainen ylimääräinen painokilo lisää lonkkaan kohdistuvaa kuormitusta kolminkertaisesti. Terveellinen ravinto, riittävä lepo ja liikunta ylläpitävät sekä parantavat yleiskuntoa. Laihdutus- ja ruokavalio-ohjeita saatte tarvittaessa oman paikkakuntanne terveyskeskuksesta.

4 Liikunta Hyvä lihasvoima ja yleiskunto nopeuttavat leikkauksesta toipumista. Teidän on hyvä vahvistaa lihaksianne ja ylläpitää lonkkanivelen liikkuvuutta kipujen ja oireiden sallimassa rajoissa. Sopivia liikuntamuotoja ennen leikkausta ovat esimerkiksi kävely, vesivoimistelu, uinti, pyöräily ja voimistelu. Voitte hyödyntää tältä sivustolta löytyviä harjoituksia ja tehdä niitä jo ennen leikkausta kuntoutumisen helpottumiseksi. Apuvälineet Leikkaukseen valmistautuessanne Teidän on hyvä miettiä leikkauksen jälkeistä selviytymistä kotona, kuten ruoan laittoa, kaupassa käyntiä ja siivoamista, koska leikkauksen jälkeen liikutte kyynärsauvojen tuella 4-8 viikkoa ja käytätte muita apuvälineitä 6-8 viikkoa. Yksilölliset ohjeet kyynärsauvojen ja apuvälineiden käyttöajoista saatte leikkauksen jälkeen. Apuvälineiden käyttö helpottaa itsenäistä selviytymistä kotona. Apuvälineiden avulla vältetään asennot ja liikkeet, jotka eivät ole suositeltavia parin ensimmäisen leikkauksen jälkeisen kuukauden aikana. Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvitsette seuraavia apuvälineitä: - kyynärsauvat - wc-pöntön korotin - sängyn jalkojen korotukset - tarttumapihdit - pitkävartinen kenkälusikka ja sukanvetolaite Apuvälineet saatte lainaksi kotikuntanne terveyskeskuksesta ennen leikkaukseen tuloa. Voitte tarvittaessa lainata myös muita toimintaanne helpottavia ja turvallisuutta lisääviä apuvälineitä esimerkiksi korkean suihkutuolin. Apuvälineistä tarvitsette ottaa sairaalaan mukaanne ainoastaan kyynärsauvat ja sisäjalkineet. Tupakointi ja alkoholi Tupakointi on suositeltavaa lopettaa viimeistään kuukautta ennen leikkausta, koska tupakan ainesosat vaikuttavat leikkauspotilaan elintoimintoihin. Mikäli tupakoinnin lopettaminen on mahdotonta, suosittelemme korvaustuotteiden käyttöä. Jatkuva ja runsas alkoholin käyttö vaatii asianmukaista hoitoa ennen leikkausta. Tekonivelleikkausta ei voida tehdä päihtyneelle. Alkoholin aiheuttamat vieroitusoireet vaikeuttavat leikkauksesta kuntoutumista ja toipumista. Potilaan sosiaaliturva-asioita Sosiaaliturvan tehtävänä on turvata väestön terveellinen työ- ja elinympäristö, hyvä terveys ja toimintakyky sekä riittävä toimeentulo, palvelut ja sosiaalinen turvallisuus eri elämäntilanteissa (Lähde

5 Tulotarkastus Noin kaksi viikkoa ennen leikkausta Teille varataan vastaanottoaika prepoliklinikalle tulotarkastukseen, jossa varmistetaan leikkauskelpoisuutenne. Aika lähetetään Teille noin kuukautta ennen leikkausta. Samalla saatte ohjeet laboratoriotutkimuksia varten. Prepoliklinikkakäynnillä Teistä otetaan tarvittavat röntgentutkimukset. Tulotarkastuksessa sairaanhoitaja tarkastaa laboratoriotutkimuksenne vastaukset, haastattelee Teidät sekä tarkastaa Teidän ihon ja varpaiden kunnon. Lisäksi sairaanhoitaja antaa Teille yksilölliset ohjeet leikkaukseen valmistautumiseen. Vastaanotolla käydään myös läpi kotiutumiseen liittyviä asioita sekä arvioidaan mahdollisen kotiavun tai jatkohoidon tarve. Teillä tulee olla mukananne todistus hammaslääkärin tarkastuksesta ja mahdollisista hoitotoimenpiteistä. Prepoliklinikalla osallistutte fysioterapeutin ryhmäohjaukseen, jossa saatte ohjeita leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta. Myös anestesialääkäri ottaa kantaa leikkauskelpoisuutenne. Tulotarkastuskäyntiin saattaa kulua aikaa koko päivä. Leikkaushoito Lonkan tekonivelleikkaus on vaativa leikkaus ja siihen tulee valmistautua huolellisesti. On tärkeää, että yleiskuntonne on riittävän hyvä ennen leikkausta, jotta kestätte leikkauksen aiheuttaman rasituksen. Valmistautuminen kotona Leikkausta edeltävänä päivänä: * Välttäkää voimakasta fyysistä rasitusta. * Voitte syödä ja juoda normaalisti. * Jos Teillä on ongelmaa vatsan toiminnan kanssa (ummetusta), voitte laittaa illalla pienoisperäruiskeen (tarkemmat ohjeet saatte prepoliklinikalla). * Käykää suihkussa ja peskää erittäin huolellisesti leikattava alue, napa ja taipeet sekä tehkää huolellinen alapesu, koska ihon omat bakteerit viihtyvät näillä alueilla. Peskää myös hiukset. * Ihorikkojen välttämiseksi ihon liiallinen hankaaminen pesun yhteydessä on haitaksi. Leikkauspäivän aamuna: * Aamuyöstä klo lähtien on oltava syömättä ja juomatta. * Käykää vielä suihkussa ja peskää hampaanne. * Aamulla voitte ottaa lääkkeenne prepoliklinikalta saamienne ohjeiden mukaan. * Tulkaa sairaalaan ilman hajusteita, meikkiä, kynsilakkaa ja koruja.

6 * Kertokaa osastolle tullessanne, jos Teillä on ihorikkoja tai muita iho-ongelmia. Hoito osastolla Leikkaukseen tullessanne voitte saapua suoraan osaamiskeskuksen vuodeosastolle 3 B, joka sijaitsee rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Saapuessanne osastolle Teidät ottaa vastaan osaston sairaanhoitaja, joka esittelee osaston ja valmistelee Teidät leikkaukseen. Seuraavasta kuvasta tulee esille lonkan tekonivelpotilaan sairaalahoitojakson ajalle asetetut tavoitteet sairaalan tulopäivälle, leikkauksen jälkeisille päiville ennen kotiutumista tai jatkohoitopaikkaan siirtymistä. Leikkaushoito Lonkan tekonivelleikkauksessa vioittunut lonkkanivel poistetaan ja korvataan tekonivelellä eli endoproteesilla. Sopivan tekonivelen valinta suunnitellaan yksilöllisesti. Valintaan vaikuttavat potilaan yleistila, anatomiset tekijät ja luun laatu sekä odotettavissa oleva käytön kuormittavuus. Ortopedisessä osaamiskeskuksessa käytetään tutkimuksin laadukkaiksi osoitettuja tekonivelmalleja. Leikkaus tehdään yleisimmin selkäpuudutuksessa eli spinaalipuudutuksessa minkä lisäksi on mahdollista saada nukuttavaa lääkitystä. Spinaalipuudutus luo hyvät leikkausolot. Puudutuksella voidaan tehokkaasti lievittää ja estää leikkauksen aikaista ja sen jälkeistä kipua. Lonkan tekonivelleikkaus kestää noin 2-3 tuntia ja tehdään kylkiasennossa. Leikkauksen jälkeen Teidät siirretään heräämöön, jossa vointianne seurataan muutaman tunnin ajan ennen vuodeosastolle tapahtuvaa siirtoa. Kipua aletaan seurata välittömästi leikkauksen jälkeen VAS-mittarin asteikolla 1-10, ja Teille annetaan kipulääkitystä säännöllisesti, mutta siitä huolimatta saatatte tarvita lisälääkitystä. On erittäin tärkeää, että leikkauksen jälkeen alatte tehdä nilkkojen ja sormien pumppaavia liikkeitä verenkierron vilkastuttamiseksi niin kauan, kuin olette enemmän vuoteessa kuin pystyssä. Koko leikkausosastolla tapahtuvaan hoitoon menee noin puoli päivää. Vuodeosastolla leikkauksen jälkeen On normaalia, että leikkausalueella esiintyy kipua, jota hoidetaan säännöllisellä kipulääkityksellä. Kipua on vaikea mitata, ja siksi kivun hoidon perustana on aina potilaan oma tuntemus kivun voimakkuudesta. Kipukynnys vaihtelee ja ihmiset kokevat kivun eri tavalla. Kipulääkitystä annetaan tarpeen ja toivomuksenne mukaan. Leikkauksen jälkeen joudutte olemaan ensimmäisen vuorokauden ajan vuoteessa selinmakuulla. Verenkierron vilkastuttamiseksi ja turvotuksen välttämiseksi on tärkeää tehdä nilkkojen ojennus- ja koukistusliikkeitä useita kertoja päivässä. Ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä Teidät avustetaan vuoteesta ylös. Vuoteesta ylösnousu tapahtuu terveen raajan puolelta. Kävelyharjoitukset aloitetaan Eva Ford -kävelytelineen kanssa. Kyynärsauvojen kanssa kävelyä aloitetaan harjoittelemaan, kun kävely onnistuu Evan kanssa. Terveyskeskuksesta lainatut kyynärsauvat tulee ottaa mukaan sairaalaan. Leikkauksen jälkeen Teidän tulee välttää lonkan koukistamista yli suoran kulman (90 astetta), lonkan sisäkiertoa ja leikatun raajan viemistä ristiin toisen raajan yli 6-8 viikon ajan. Haavalta poistetaan sidokset yleensä kolmantena päivänä leikkauksesta, jonka jälkeen saatte käydä suihkussa. Kuntoutuminen lonkan tekonivelleikkauksesta -linkistä saatte lisätietoa aiheesta.

7 Kotiutuminen Kotiutuminen tai jatkohoitopaikkaan siirtyminen tapahtuu yleensä noin 4-5 päivän kuluttua leikkauksesta. Yleisimmät kotiinpääsykriteerit ovat itsenäinen liikkuminen kyynärsauvojen avulla tasaisella ja portaissa, omatoiminen selviytyminen pukeutumisesta ja peseytymisestä tarvittavien apuvälineiden avulla, määritettyjen kuormitus- ja liikerajoitusten noudattaminen sekä lääkityksen käytön hallitseminen. Kotiutuessanne saatte kirjalliset sekä suulliset ohjeet haavanhoidosta ja hakasten poistosta Teidät kotiuttavalta sairaanhoitajalta. Lisäksi saatte toimenpideinfektiokaavakkeen, jonka täyttää hakaset poistava sairaanhoitaja. Kaavake tulee palauttaa Kymenlaakson keskussairaalan hygieniahoitajalle. Sairaanhoitaja antaa Teille myös jälkitarkastusajan. Lääkäri kirjoittaa Teille tarvittavat reseptit ja sairausloman. Kotiuttava sairaanhoitaja käy lääkkeiden käytön kanssanne läpi. Fysioterapeutin kanssa kertaatte yksilölliset liikeharjoitusohjeet sekä kuormitus- ja liikerajoitukset kotiutuksen yhteydessä. Tämän lisäksi fysioterapeutti järjestää Teille kontrolliajan kotikuntanne terveyskeskuksen fysioterapiayksikköön noin kaksi kuukautta leikkauksesta. Teidät kotiutetaan ambulanssilla tai paaritaksilla. Leikkauksen jälkeen kotona Leikkausalueen ja tulehdusten ennaltaehkäisy kotona Kotiutuessanne olette saaneet ohjeet haavanhoidosta. Suihkussa voitte käydä normaalisti, mutta saunaan voitte mennä vasta hakasten poiston jälkeen annetut liikerajoitukset huomioiden. Kotona on erittäin tärkeää noudattaa annettuja haavanhoito-ohjeita. Nostaminen ja kantaminen Kun poimitte tai kurottelette tavaroita maasta tai etäältä, käyttäkää tarttumapihtejä 6-8 viikon ajan. Raskaiden esineiden (yli 5 kg) nostamista ja kantamista on syytä välttää jälkitarkastukseen saakka. On tärkeää, että noudatatte sairaalasta Teille annettuja ohjeita. Liikunta Toipilasaikana ennen jälkitarkastusta tärkeimmät harjoittelumuodot ovat kävely, liikeharjoittelu ja arkisten asioiden suorittaminen. Kävelymatkaa voitte lisätä vähitellen sadoista metreistä muutamaan kilometriin. Aktiivisen harjoittelun vastapainoksi on hyvä levätä rasituskivun ja alaraajaturvotuksen välttämiseksi. Turvotuksen ja kivun vähentämiseksi voitte käyttää lonkan alueella kylmäpakkausta 20 minuuttia kerrallaan useita kertoja päivässä. Vesivoimistelun voitte aloittaa noin 6-8 viikkoa leikkauksen jälkeen ja kuntopyörällä polkemisen voitte aloittaa noin 6 viikon kuluttua leikkauksesta. Vältettäviä harrastuksia ovat liikuntalajit, joissa tulee toistuvasti tärähtelyjä, kuten juoksu ja pallopelit. Toistuva iskumainen kuormitus voi lisätä ennenaikaista tekonivelen kulumista ja irtoamista. On myös syytä välttää harrastuksia, joissa lonkka joutuu ääriasentoihin kuten joogassa.

8 Autoilu Neljä viikkoa leikkauksen jälkeen voitte istua henkilöauton kyydissä, jos autoon meno onnistuu turvallisesti annettuja liikerajoituksia noudattaen. Auton istuimen tulee olla valmiiksi asennettuna taakse, selkänojan taakse kallistettuna ja lonkkatyynyn istuimella. Autolla ajaminen ei ole suositeltavaa kahteen kuukauteen leikkauksen jälkeen. Tekonivel ja metallinilmaisimet Metallinilmaisimet saattavat reagoida tekoniveleen. Tätä varten voitte tarvittaessa saada todistuksen, jossa mainitaan, että Teille on asennettu tekonivel. Todistuksesta huolimatta Teidät käydään läpi metallinilmaisimella. Sukupuolielämä Seksuaalisuus ja seksi ovat edelleen asioita, joista on vaikea puhua erityisesti sairauksien yhteydessä. Useat sairaudet ja niiden hoidot, kuten leikkaus, vaikuttavat jopa ratkaisevasti seksuaaliseen elämänlaatuun ja seksin toteuttamismahdollisuuteen. Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen yhdyntäasennoissa on tärkeää noudattaa annettuja liikerajoituksia kuuden viikon ajan. Kahden kuukauden kuluttua voitte nauttia sukupuolisesta kanssakäymisestä vapaasti. Raskaus ja synnyttäminen on mahdollista tekonivelleikkauksen jälkeen. Muuta huomioitavaa Kaikkiin leikkauksiin liittyy komplikaatioriskejä. Leikkauksen jälkeen voi lonkan seudulla esiintyä lievää kipua hyvinkin onnistuneen leikkauksen jälkeen. Jos kipua esiintyy kuitenkin kivuttoman jakson jälkeen, on siihen tavallisimmin syynä tekonivelen irtoaminen tai jokin muu hälyttävä syy. Tekonivel voi mennä sijoiltaan syvään kumartuessa tai kaatuessa. Sijoiltaan meno hoidetaan asettamalla tekonivel paikoilleen ja tukemalla rajaa lonkkatuella. Mikäli sijoiltaan menot ovat toistuvia harkitaan uusintaleikkauksen mahdollisuutta. Laskimotukoksen eli veritulpan riski kasvaa tiettyjen sairauksien, leikkauksien ja vuodelevon yhteydessä ja ennaltaehkäisevästä lääkityksestä huolimatta tämä riski on aina olemassa. Tyypillisimpiä oireita laskimotukokselle ovat alaraajan turvotus ja kivuliaisuus. Kun laskimotukos havaitaan, aloitetaan siihen lääkehoito. Tulehdusriskin vuoksi lonkan tekonivelleikkauspotilaille annetaan ennaltaehkäisevä antibioottihoito leikkauksen yhteydessä. Komplikaationa voi esiintyä lonkan seudulla oleva pinnallinen tai syvä tulehdus eli infektio. Hoitona käytetään yleensä antibiootteja ja tarvittaessa tehdään uusintaleikkaus. Jälkitarkastus Jälkitarkastus tapahtuu Kymenlaakson keskussairaalassa poliklinikalla 2-3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Jälkitarkastusajan saatte kotiutumisen yhteydessä. Lisäksi vuodeosaston fysioterapeutti on varannut Teille kontrolliajan kotikuntanne terveyskeskuksen fysioterapiayksikköön 2 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Ottakaa vastaanotolle mukaanne Kuntoutuminen lonkan tekonivelleikkauksesta -potilasopas.

9 Yhteystiedot Kymenlaakson keskussairaala Ortopedinen osaamiskeskus Kotkantie KOTKA Osastonhoitaja Minna Suvisaari (05) Osastosihteeri (05) Vuodeosasto (05) Jonohoitaja (05) soittoaika ma, ti ja to klo

Lonkan tekonivelleikkaus

Lonkan tekonivelleikkaus lääkäriasema sairaala kuntoutus Lonkan tekonivelleikkaus Potilaan opas Elämäsi kuntoon 1 ORTON Orton on Helsingin Ruskeasuolla sijaitseva ortopedian erikoissairaala. Tarjoamme eri puolilta Suomea tuleville

Lisätiedot

Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle

Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS opas potilaalle lonkan Tervetuloa ikkaukseen tekonivelle airaalaan! Peijaksen s Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa teitä valmistautumaan tulevaan leikkaukseenne

Lisätiedot

NÄYTTÖÖN PERUSTUVA POTILASOHJAUS -HANKE TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS Koulutus

NÄYTTÖÖN PERUSTUVA POTILASOHJAUS -HANKE TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS Koulutus NÄYTTÖÖN PERUSTUVA POTILASOHJAUS -HANKE TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS Koulutus Hilkka Leppävuori ft, projektityöntekijä Saara Paukkeri sh, TtK, projektityöntekijä 21.9.2011 1 Hanke- esittely Tekonivelpotilaan

Lisätiedot

Sinulle, joka odotat munuaisensiirtoa

Sinulle, joka odotat munuaisensiirtoa Sinulle, joka odotat munuaisensiirtoa Tarja Järvinen Munuaispotilaan hoidon asiantuntijasairaanhoitaja Tampereen yliopistollinen sairaala, Dialyysiosasto, Marraskuu 2011 SISÄLLYS 1. Sinulle, joka odotat

Lisätiedot

Kumppanina NIVELRIKKO. Näin tulen toimeen. Suomen Nivelyhdistys ry

Kumppanina NIVELRIKKO. Näin tulen toimeen. Suomen Nivelyhdistys ry NIVELRIKKO Kumppanina Näin tulen toimeen Suomen Nivelyhdistys ry 2 Teksti Jari P.A. Arokoski, LT Fysiatrian dosentti ja erikoislääkäri Kivunhoitolääketieteen ja kuntoutuksen erityispätevyys Itä-Suomen

Lisätiedot

Sisällys. Sepelvaltimotauti 7 Ohitusleikkaus 9. Sydämen läppäviat 11 Läppäleikkaus 12

Sisällys. Sepelvaltimotauti 7 Ohitusleikkaus 9. Sydämen läppäviat 11 Läppäleikkaus 12 Lukijalle Suomessa tehdään joka vuosi noin 2500 sepelvaltimoiden ohitusleikkausta ja noin 1 300 sydämen läppäleikkausta. Noin joka viidennessä ohitusleikkauksessa potilaalle tehdään samalla sydämen läpän

Lisätiedot

Vaikeat PALOVAMMAT IholIItto

Vaikeat PALOVAMMAT IholIItto Vaikeat PALOVAMMAT Iholiitto Sisällys 1. Yleistä palovammoista 4 2. Polikliininen hoito 10 3. Haavanhoito 12 4. Ravitsemus 15 5. Fysio- ja toimintaterapia 16 6. Henkinen tuki 20 7. Sosiaaliturva 25 8.

Lisätiedot

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva 29. laitos THL Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kuvitus Taru Castren Taitto ja sivunvalmistus Hanna Tennilä, Textop Oy ISBN 978-952-245-256-6

Lisätiedot

Saattohoito. Saattohoito ei tarjoa hyvää kuolemaa elävälle, vaan hyvää elämää kuolevalle. Käytännön tietoa potilaalle ja omaiselle

Saattohoito. Saattohoito ei tarjoa hyvää kuolemaa elävälle, vaan hyvää elämää kuolevalle. Käytännön tietoa potilaalle ja omaiselle Saattohoito Käytännön tietoa potilaalle ja omaiselle Saattohoito ei tarjoa hyvää kuolemaa elävälle, vaan hyvää elämää kuolevalle. Nokian terveyskeskuksen saattohoitotyöryhmä Sisällys Lukijalle...1 Mitä

Lisätiedot

Syöpäpotilaalle ohjeita solunsalpaajahoidon aikana (onkologia)

Syöpäpotilaalle ohjeita solunsalpaajahoidon aikana (onkologia) Syöpäpotilaalle ohjeita solunsalpaajahoidon aikana (onkologia) Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö Syöpätautien poliklinikka Päivitys 4/2015 Sisällys Solunsalpaajahoito... 3 Solunsalpaajahoidon

Lisätiedot

Sukupuolen korjausleikkauksista. Yleistä

Sukupuolen korjausleikkauksista. Yleistä 1 Sukupuolen korjausleikkauksista Yleistä Sosiaalista sukupuolen korjausta helpottaa se, että fyysinen olemus muistuttaa sitä sukupuolta, jossa ihminen elää. Potilaan on tärkeä olla hyvin informoitu sukupuolen

Lisätiedot

Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille

Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille Opaslehtinen 1 (25) Tiina Tonteri Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille Janakkalan kunta Kunnanvirasto Puh. (03) 68011 tai (019) 75801 Juttilantie 1 Fax (03) 6801209 tai (019) 7580209 14200

Lisätiedot

soita 112 AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ- Jos huomaat, että yksi tai useampi näistä oireista alkaa äkillisesti,

soita 112 AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ- Jos huomaat, että yksi tai useampi näistä oireista alkaa äkillisesti, AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ- POTILAAN SEURANTAkansiO Pyydä häntä hymyilemään. Roikkuuko kasvojen toinen puoli? Pyydä häntä nostamaan kädet yhtä aikaa. Nouseeko toinen käsi huonommin? Taivas on sininen Pyydä

Lisätiedot

POLVEN JA LONKAN NIVELRIKKO OHJEITA KOTIIN

POLVEN JA LONKAN NIVELRIKKO OHJEITA KOTIIN POLVEN JA LONKAN NIVELRIKKO OHJEITA KOTIIN Hatanpään sairaala Nivelrikkopoliklinikka Tämä pienen kirjasen tarkoitus on antaa sinulle perustietoa nivelrikosta. Haluamme että luettuasi tämän - ymmärrät nivelrikon

Lisätiedot

TERVEEKSI KOTIKONSTEIN Omahoito-opas

TERVEEKSI KOTIKONSTEIN Omahoito-opas TERVEEKSI KOTIKONSTEIN -opas Säilytäthän tämän oppaan 3 Tässä oppaassa on esitelty tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä tapaturmien omahoito-ohjeita. Oireiden alkuvaiheessa

Lisätiedot

Keuhkonsiirtopotilaan kotihoito-ohjeet

Keuhkonsiirtopotilaan kotihoito-ohjeet HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA Meilahden sairaala Kirurgian klinikka / Sydän- ja thoraxkirurgia Sisätautien klinikka / Kardiologia Keuhkonsiirtopotilaan kotihoito-ohjeet 1 JOHDANTO...1 2. KEUHKONSIIRTO...2

Lisätiedot

Lukijalle. kiittää suositukset laatineita asiantuntijalääkäreitä arvokkaasta työpanoksesta ja lopputuloksesta.

Lukijalle. kiittää suositukset laatineita asiantuntijalääkäreitä arvokkaasta työpanoksesta ja lopputuloksesta. Suuret nivelet Lukijalle Lääkärin työssä potilaan toimintakyvyn parantaminen ja ylläpito on keskeinen tavoite. Tämä tavoite korostuu kroonisissa ja uusiutuvissa sairauksissa, joissa täydellinen paraneminen

Lisätiedot

TERVEHEKS KOTIKONSTEIN Itsehoito-opas

TERVEHEKS KOTIKONSTEIN Itsehoito-opas TERVEHEKS KOTIKONSTEIN -opas RAMPE hanke, Pohjois-Karjala 2012 Kansikuva: Viivi 6v Takasivu: Eemeli 6v Tässä oppaassa on esitelty tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä

Lisätiedot

Sydämen vajaatoiminta. - Miten hoidan itseäni? K-S SHP

Sydämen vajaatoiminta. - Miten hoidan itseäni? K-S SHP Sydämen vajaatoiminta - Miten hoidan itseäni? K-S SHP TIETOJA JA OHJEITA SINULLE, JOLLE ON KEHITTYNYT SYDÄMEN VAJAATOIMINTA Sinulla on todettu sydämen vajaatoiminta. Koska sydämen vajaatoiminnan hoito

Lisätiedot

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Uloshengityksen sekuntikapasiteetin kehitys Lähde: Peto ym.

Lisätiedot

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvamatkalla Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää, Heta Kolanen Mirkka Kujala Painopaikka

Lisätiedot

HELPOTUSTA KIPUUN FLUNSSAAN

HELPOTUSTA KIPUUN FLUNSSAAN HELPOTUSTA KIPUUN FLUNSSAAN Orion on suomalainen avainlippuyritys. HELPOTUSTA KIPUUN FLUNSSAAN Tähän itsehoito-oppaaseen on koottu tietoa kivusta, sen eri tyypeistä ja sijaintikohteista sekä esitelty kivun

Lisätiedot

KOTIHOITO-OHJEITA VASTASYNTYNEELLE JA SYNNYTTÄNEELLE ÄIDILLE. VASTASYNTYNYT Vastasyntynyttä ei koskaan saa jättää yksin hoitopöydälle ilman valvontaa!

KOTIHOITO-OHJEITA VASTASYNTYNEELLE JA SYNNYTTÄNEELLE ÄIDILLE. VASTASYNTYNYT Vastasyntynyttä ei koskaan saa jättää yksin hoitopöydälle ilman valvontaa! 1 (6) KOTIHOITO-OHJEITA VASTASYNTYNEELLE JA SYNNYTTÄNEELLE ÄIDILLE Ohjeita löytyy myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin internetsivuilta: / Synnytys/OYS:n synnytysten ja naistentautien sivut VASTASYNTYNYT

Lisätiedot

MIGREENI NAINEN JA SYDÄN LÖYDÄ OSTEOPOROOSI AJOISSA! Painonhallinnan uusimmat keinot Plastiikkakirurgiaa taidolla tarpeeseen Mikä on vulvodynia?

MIGREENI NAINEN JA SYDÄN LÖYDÄ OSTEOPOROOSI AJOISSA! Painonhallinnan uusimmat keinot Plastiikkakirurgiaa taidolla tarpeeseen Mikä on vulvodynia? Naisen maksuton terveysopas, ota mukaasi! Ja tiedät mitä kehossasi tapahtuu! 1/2014 MIGREENI MONEN NAISEN JOKA KUUKAUTINEN VIERAS LÖYDÄ OSTEOPOROOSI AJOISSA! Painonhallinnan uusimmat keinot Plastiikkakirurgiaa

Lisätiedot

Saattohoito-opas JUHA HÄNNINEN. 13. uudistettu painos ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY

Saattohoito-opas JUHA HÄNNINEN. 13. uudistettu painos ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY -opas POTILAAN 2012... JA OMAISEN OPAS 13. uudistettu painos JUHA HÄNNINEN ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY Saattohoito POTILAAN JA OMAISEN OPAS 13. uudistettu painos 2012...

Lisätiedot

OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE. Mitä leikkausosastolla tapahtuu. En del av Landstinget Gävleborg

OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE. Mitä leikkausosastolla tapahtuu. En del av Landstinget Gävleborg OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE Mitä leikkausosastolla tapahtuu En del av Landstinget Gävleborg Tervetuloa leikkausosastolle Tämän esitteen tarkoituksena on kertoa sinulle lyhyesti, mitä osastollamme tapahtuu,

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus. Selkäydinvamma

Käypä hoito -suositus. Selkäydinvamma Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Societas Medicinae Physicalis et Rehabilitationis Fenniae ry:n asettama työryhmä Päivitetty 18.12.2012 Käypä hoito -suositus perustuu systemaattisesti

Lisätiedot

Suomen Punainen Risti, Veripalvelu. Julkaisija Suomen Hemofiliayhdistys r.y. Toimittaja Vesa Rasi Kuvitus ja taitto Vesa Rainne ISBN 952-5457-10-9

Suomen Punainen Risti, Veripalvelu. Julkaisija Suomen Hemofiliayhdistys r.y. Toimittaja Vesa Rasi Kuvitus ja taitto Vesa Rainne ISBN 952-5457-10-9 Suomen Punainen Risti, Veripalvelu Julkaisija Suomen Hemofiliayhdistys r.y. Toimittaja Vesa Rasi Kuvitus ja taitto Vesa Rainne ISBN 952-5457-10-9 Lukijalle Suomen Hemofiliayhdistys ry julkaisi ensimmäisen

Lisätiedot

Itsestään huolehtiminen on parasta astman hoitoa.

Itsestään huolehtiminen on parasta astman hoitoa. OPAS ASTMAA SAIRASTAVILLE Itsestään huolehtiminen on parasta astman hoitoa. Tarja Mäntylä, 51 Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Likka, jonka silmät

Lisätiedot