Fotorealistinen 3d-kuva

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Fotorealistinen 3d-kuva"

Transkriptio

1 Niko Siltakorpi Fotorealistinen 3d-kuva Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Mediatekniikan koulutusohjelma Tutkielma

2 sisällys Lyhenteet Johdanto 1 1 Fotorealismi 1 2 3d- ja renderöintiohjelmat 2 3 3d-malli Mistä 3d-malli koostuu? Fotorealistinen 3d-malli 4 4 Materiaalit Tekstuuri Heijastus Läpinäkyvyys d-pinnoite 6 5 Valaistus Pistevalo Kohdevalo Suuntavalo Aluevalo Ympäröivä valo Kokonaisvalaistus Kaustiikka 10 6 Kamera 10

3 6.1 Syväterävyys Liike-epäterävyys Vinjentointi Linssiheijastus 11 7 Renderöinti 12 8 Jälkikäsittely 12 9 Yhteenveto 13 Lähteet 14

4 1 Johdanto Halusin tehdä tutkielman aiheesta fotorealistinen 3d-kuva, koska itselläni on monien vuosien kokemus 3d-grafiikasta, ja fotorealistiset 3d-kuvat ovat yksi osa-alueeni. Aihe on mielettömän laaja, mutta halusin tuoda esiin tässä tutkielmassani tärkeimpiä asioita, jotka vaikuttavat 3d-kuvan fotorealistisuuteen. 3d-grafiikka on yleistynyt massiivisesti viimeisten vuosikymmenten aikana viihdeteollisuudessa ja mediassa. 3d-grafiikasta on tullut tärkeä osa muun muassa pelejä, elokuvia, mainontaa ja tiedettä. Tietokoneiden ja ohjelmistojen nopeutuessa ja kehittyessä 3d-grafiikasta voidaan tehdä fotorealistista jopa kotitietokoneilla. Miksi sitten 3d-grafiikkaa käytetään nykyään enemmän verrattuna muihin tuotantotekniikoihin? Kyse on siitä, että 3d-grafiikalla voi tehdä melkein mitä vain, sellaisiakin asioita, joita oikeassa maailmassa ei ole mahdollista tehdä. 3d-grafiikkaa on myös helppo muuttaa ja muokata, toisin kun valo- tai videokuvatessa, jossa voi joutua tekemään monet asiat uudestaan jos se on edes mahdollista. Isoissa kuvaustuotannoissa tekniikka on kallista, ja tarvitaan paljon ammattitaitoisia ihmisiä. Myös paikalla ja säällä on merkitystä, jos käytetään perinteistä kuvaustekniikkaa. 3dgrafiikkatuotannossa ongelmia on vähemmän, ja se tekee 3d-grafiikasta tehokkaan tuotantotavan. 1 Fotorealismi Fotorealismi on taidesuuntaus, jossa artisti yrittää saada luomansa kuvan näyttämään mahdollisimman aidolta. Tärkeintä on saada keinotekoinen kuva näyttämään aivan kuin valokuvalta. Fotorealismi on saanut alkunsa Yhdysvalloissa noin 1960-luvulla.(1.) Kuva 1. Kaksi samanlaista 3d-kuvaa, joista toinen on tehty fotorealistisemmin. (2.)

5 2 Viime vuosikymmeninä 3d-grafiikalla tuotettu kuva on ottanut ison askeleen kohti fotorealismia. Erityisesti uuden sukupolven renderöintimoottorit laskevat valon fyysisesti ja matemaattisesti lähes oikein. Kuvia voidaan renderöidä niin hyvällä laadulla, että kuvasta ei voi sanoa, onko se valokuva vai onko se tehty tietokoneella. Materiaalien rooli on myös tärkeä, koska niiden tarkkuuden ja realistisuuden näkee hyvin 3d-kuvasta. Fotorealistinen kuva ei ole vain viehättävä ja kiehtova, se on myös täsmällinen. Suuri osa kuvaan valituista elementeistä vaikuttaa kuvan olemukseen, esimerkiksi auringon suunta, ympäristö, valitut materiaalit, värit ja taustat. Kun suunnittelee kuvaan tarpeeksi informaatiota ja täsmällisyyttä luonnosvaiheessa, on mahdollista saada tarkka hahmotus kuvan tyylistä, kuten näkymästä, koristelusta ja valoista. Fotorealistinen 3d-kuva ei ole vain hyvä still-kuva, vaan hyvä työskentelyväline monissa projekteissa. Fotorealistisen 3d-kuvan suunnittelussa on vain yksi laatutaso Fotorealistinen.(2.) 2 3d- ja renderöintiohjelmat Fotorealistisia 3d-kuvia voi tehdä erilaisilla 3d- ja renderöintiohjelmilla. 3d-ohjelmassa luodaan kokonaisuus, jonne rakennetaan kaikki tarvittava aineisto, joista voi sitten renderöidä digitaalisen kuvan. Renderöintiohjelmia on olemassa erillisinä lisäosina, koska ne yleensä oikein käytettynä tuottavat paremman kuvan kuin 3d-ohjelmien oma renderöintimoottori. 3d- ja renderöintiohjelmia on markkinoilla paljon, jotkut ovat ilmaisia, ja jotkut maksavat tuhansia euroja. Ohjelmien toiminnoissa on eroja, ja myös niiden käyttöliittymät ovat usein erilaisia. Yleensä ilmaisohjelmat ovat suppeita, ja niistä puuttuu paljon ominaisuuksia, mutta ne voivat olla helpompia käyttää, eikä niiden käyttämiseen tarvita tehokkaita tietokoneita. Ilmaisohjelmilla renderöinti laatu voi olla huono ja voi olla erittäin vaikeaa saada renderöidystä kuvasta fotorealistinen. Jotkut renderöintiohjelmat kuitenkin tukevat joitain ilmaisohjelmia, kuten Vray-niminen renderöintiohjelma, joka on tuettu ilmaiselle Google SketchUp ohjelmalle. Myös Blender-nimiselle ilmaiselle 3d-ohjelmalle on saatavana ilmaisia renderöintiohjelmia, jotka voivat olla parempia kuin 3d-ohjelman oma renderöintimoottori. Ammattikäyttöön tarkoitetuilla 3d- ja renderöintiohjelmilla saa varmemmin fotorealistisia 3d-kuvia, ja niissä on paljon ominaisuuksia, jotka helpottavat työskentelyä.

6 3 Ammattilaistyökalut ovat kuitenkin laajoja, ne voivat maksaa paljon ja niiden opettelu vie paljon aikaa. Yleisimmille ammattikäyttöön takoitetuille 3d- ja renderöintiohjelmille löytyy internetistä paljon opetusmateriaalia, jonka avulla ohjelmien opettelu on huomattavasti helpompaa. Yleisiä ammattikäyttöön tarkoitettuja 3d-ohjelmia ovat esimerkiksi 3ds Max, Maya, Softimage, Cinema 4d ja LightWave. Ammattikäyttöön tarkoitetuista renderöintiohjelmista yleisimpiä ovat esimerkiksi Vray, RenderMan ja Maxwell renderer. 3 3d-malli 3.1 Mistä 3d-malli koostuu? 3d-grafiikan luontiin tarvitaan XYZ-koordinaatisto (ks. kuva 2), joka kertoo pisteiden sijainnit. X akseli menee vasemmalta oikealle, Y akseli alhaalta ylös ja Z akseli antaa syvyyden. Itse malli koostuu muutamasta elementistä. Vertex on yksi piste, jolla on X-,Yja Z-arvot. Vertexien väleissä olevia viivoja kutsutaan nimellä edge. Kun kolmen vertexin välissä on pinta, sen nimi on face. Yksi polygon rakentuu kahdesta pinnasta, jotka muodostavat neliön (ks. kuva 3). (3, s ) Kuva 2. XYZ-koordinaatisto Kuva 3. 3D-mallin rakennuselementit.

7 4 3.2 Fotorealistinen 3d-malli Esittelen muutamia ominaisuuksia 3d-mallista, joita olen havainnut tärkeiksi tehdessäni fotorealistista 3d-kuvaa. 3d-mallin tarkkuus on ensiarvoisen tärkeä asia. Tarkkuudella tarkoitan 3d-mallin monimuotoisuutta ja riittävää pintojen määrää. Fotorealistisesta 3dkuvasta voi helposti huomata, jos 3d-malli on liian kulmikas tai yksinkertainen. Kulmien pyöreys on myös tärkeä asia. Oikeassa maailmassa on harvoin todella teräviä kulmia, joista valo ei peilaannu yhtään. Kun opettelee ensi kertaa tekemään 3dmallinnusta ei välttämättä tule mieleen pyöristää hieman teräviä kulmia. Etenkin 3dmallista, joka on lähellä kameraa, voi kokeneempi silmä huomata, että terävä kulma on epärealistinen. Kulmien pyöreyttä ei huomaa helposti 3d-malleista, jotka ovat kaukana kamerasta, joten kaikkia malleja ei tarvitse tehdä yhtä tarkasti. 3d-malli on aina parempi, jos siinä on paljon yksityiskohtia. Oikea maailma on kuitenkin niin täynnä yksityiskohtia, että joskus niitä kaikkia on vaikea saada 3d-kuvaan. Siitä monesti erottaakin valokuvan ja 3d-kuvan: 3d-kuvassa ei ole tarpeeksi yksityiskohtia tai riittävää epäsymmetrisyyttä. Mallin muotoja voi vielä parantaa käyttämällä displacement-karttaa. Displacementkartta muuttaa 3d-mallin pintoja renderöintivaiheessa, ja sillä saa paljon yksityiskohtia ilman että niitä tarvitsee erikseen mallintaa. Yleensä displacementkarttana käytetään mustavalkotekstuuria tai muuta materiaalia, jossa on mustavalkosävyeroja. Asetuksista riippuen displacement-kartta voi kuitenkin hidastaa renderöintiä huomattavasti. (4.) Kuva 4. 3d-malli ilman displacement-karttaa (ylä.) ja sen kanssa (ala.).(4.)

8 5 4 Materiaalit 4.1 Tekstuuri Tekstuuri on 3d-grafiikassa yleensä bittikarttakuva, jolla päällystetään 3d-malleja. Tällä tavoin 3d-malleille saadaan yksilöllinen ulkonäkö, joka koostuu värityksestä ja kuvioista. Tekstuurit päällystetään 3d-malliin käyttäen UV-kartoitusta. UV-kartoitus asettaa tiedon 3d-malliin siitä, kuinka tekstuuri asettuu pinnoille. Tekstuurit ovat tärkeä työkalu fotorealistisen 3d-kuvan tekemisessä. Reaalimaailman jäljittely tekstuurien avulla onnistuukin paremmin, jos artistilla on hyvä käsitys fysiikasta.(5. s.1-2.) 4.2 Heijastus Heijastuksen avulla materiaali saadaan peilaamaan vaikka valoa, taustaa tai muita objekteja. Erilaisilla 3d- ja renderöintiohjelmilla on erilaisia parametrejä, kuinka heijastusta voidaan muuttaa ja muokata. Heijastukset ovat tärkeä osa fotorealistisuutta, koska reaalimaailmassa monilla materiaaleilla on heijastava ominaisuus. (6.) Kuva 5. Heijastuksen muutos eri parametreillä.(7.) 4.3 Läpinäkyvyys Läpinäkyvyyden avulla voi tehdä materiaaleja, jotka näyttävät pintojen läpi tai päästävät valoa lävitseen. Moderneissa 3d- ja renderöintiohjelmissa läpinäkyvyydelle löytyy paljon asetuksia, jotka tekevät lapinäkyvyydestä realistisemman. Yleensä läpinäkyvyydelle löytyy asetuksia, joissa asetetaan läpinäkyvyydelle voimakkuus, valon taittuminen, kiilto, taitekerroin ja väri. Kun oikeassa maailmassa on paljon erilaisia materiaaleja, joissa on läpinäkyvyyttä, niin 3d- ja renderöintiohjelmien monipuoliset asetukset tekevät 3d-grafiikan läpinäkyvyydestä entistä realistisemman. (8.)

9 6 Kuva 6. Läpinäkyvyyden muutos eri parametreillä.(8.) 4.4 3d-pinnoite 3d-pinnoite toimii samalla tavalla kuin tekstuurin käyttäminen, jossa bittikarttakuva antaa pinnalle värejä ja kuvioita. 3d-pinnoite antaa 3d-mallin pinnoille kohokuvioita, jotka heijastavat valoa eri suuntiin. 3d-pinnoite ei kuitenkaan muuta samalla tavalla 3dmallin pintojen rakennetta kuin displacement-kartta, vaan heijastaa valoa eri suuntiin pinnoilta. 3d-pinnoite ei myöskään näy varjoissa, ja sen vaikutus renderöintiaikaan on vähäinen. 3d-pinnoite soveltuu hyvin pinnoille, joihin tarvitaan pientä kohokuviota.(9.) Kuva 7. 3d-pinnoite (vas.) verrattuna displacement-karttaan (oik.). (10.)

10 7 5 Valaistus 5.1 Pistevalo Pistevalo on valonlähde, joka lähettää valoa joka suuntaan sen keskipisteestä. Pistevalolla ei ole fyysistä kokoa, ja se antaa yleensä terävän varjon. Pistevalo ei ole yleensä käytännöllinen valaistuksen kannalta, koska se antaa terävän varjon, jota oikeassa maailmassa ei ole. Pistevalojen avulla on mahdollista tehdä pehmeämmän näköisiä varjoja tekemällä monista valoista pienen ryppään, jossa valonlähteet ovat hieman etäällä toisistaan.(11.) Kuva 8. Pistevalo, joka antaa terävät varjot.(11.) 5.2 Kohdevalo Kohdevalo on nimensä mukaisesti valo, joka antaa valoa tiettyyn kohteeseen; valon muoto riippuu sen asetuksista. Otetaan esimerkiksi kohdevalosta IES (Illuminating Engineering Society) -tyyppinen valo, joka on hyvin realistinen. Kuva 9. IES-kohdevaloja ja niiden säädettävät parametrit.(12.)

11 8 IES-standardi on tiedostomuoto, joka sisältää fotometristä tietoa sähköisessä muodossa. Monet valojen valmistajat käyttävät IES-standardia valojen kehityksessä. IES-tiedostomuoto sisältää tiedon valon intensiteetistä, suunnasta ja hajonnasta, joten sitä voi verrata oikeaan valonlähteeseen. 3d-ohjelmissa IES-tiedostoa voi käyttää valonlähteeseen antamaan muotoja ja voimakkuuksia, jotta se olisi fysikaalisesti realistinen. Monet valojen valmistajat jakavat verkossa IES-tiedostojaan ilmaiseksi, joita voi käyttää erilaisissa sovelluksissa.(12.) 5.3 Suuntavalo Suuntavalo tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että valo kulkee vain tiettyyn suuntaan. Yleisimmät valot tuottavat valoa moniin suuntiin ja näkyvät mallien pinnoilla eri suunnista, mutta suuntavalo näkyy mallien pinnoilla aina samasta suunnasta tulevana. Yleensä suuntavalon antaa jokin todella voimakas valonlähde, esimerkiksi aurinko. Yhdessä muiden valotyyppien kanssa suuntavalo voi luoda erittäin fotorealistisen vaikutelman.(13.) Kuva 10. Suuntavalonsäteet kulkevat samassa kulmassa.(14.) 5.4 Aluevalo Aluevalo on yksi yleisimmin käytetyistä valonlähteistä, koska sillä on fyysinen koko ja muoto. Aluevalo antaa realistisen pehmeän varjon, riippuen tietysti sen koosta ja etäisyydestä. Aluevalo vaatii enemmän aikaa renderöintiin kuin monet muut valonlähteet.(15.) Kuva 11. Aluevalon toimintaperiaate.(16.)

12 9 5.5 Ympäröivä valo Ympäröivä valo ei ole normaali valonlähde, vaan se simuloi muiden valolähteiden heijastuvaa valoa tai ympäristöstä loistavaa valoa. Ilman ympäröivää valoa varjot olisivat täysin mustia. 3d- ja renderöintiohjelmissa ympäröivää valoa lasketaan monimutkaisilla laskuilla. Joissain 3d- ja renderöintiohjelmissa ympäröivä valo lasketaan yhtä voimakkaaksi kaikille 3dtilassa oleville objekteille, mutta kehittyneimmissä ohjelmissa ympäröivään valoon vaikuttaa monet asiat, ja valo käyttäytyy joka kohdassa eri tavalla. Ympäröivää valoa voisi kuvailla oikeassa maailmassa taivaana.(17.) Kuva 12. Kuvassa näkyy vain ympäröivä valo.(18.) 5.6 Kokonaisvalaistus Kokonaisvalaistus tarkoittaa heijastuvaa valoa, joka oikeassa maailmassa näkyy esineestä tai pinnasta heijastuvana valona. Pinnan väri, läpinäkyvyys ja heijastus vaikuttavat kokonaisvalaistuksen voimakkuuteen, kuten tietysti heijastuvan valonlähteen voimakkuus. Kehittyneet 3d- ja renderöintiohjelmat pystyvät laskemaan eri tavoilla kokonaisvalaistusta. Kokonaisvalaistuksen laskeminen on yksi raskaimmista asioista renderöidessä, ja sen asetukset vaikuttavatkin dramaattisesti renderöintiaikaan.(19.) Kuva 13. Kuvassa demonstroidaan, kuinka valo heijastuu varjoisalle puolelle.(20.)

13 Kaustiikka Kaustiikalla tarkoitetaan valon heijastumista pinnalta tai sen läpi niin, että se ei hajoa, vaan muuttaa suuntaansa. Kaustiikka näkyy valokuvioina, kun valonsäteet heijastuvat samoihin pisteisiin. Kaustiikka on raskasta laskea, etenkin jos siitä haluaa mahdollisimman realistisen. Kaustiikan kuvio riippuu pinnan muodoista ja materiaalin taitekertoimesta.(21.) Kuva 14. Kuvassa kaustisia valoilmiöitä syntyy heijastuksesta ja läpinäkyvyydestä.(22.) 6 Kamera 6.1 Syväterävyys 3d- ja renderöintiohjelmissa syväterävyys toimii samalla tavalla kuin oikeassa kamerassa. Syväterävyyden voimakkuus riippuu kameran asetuksista. Siihen vaikuttavat yleensä optiikan polttoväli, valotus, tarkennus, kennon ja aukon koko. Renderöinnissä laskettava syväterävyys vaikuttaa renderöintiaikaan, ja silloin syväterävyys on tarkka, mutta sitä ei voi muokata tehokkaasti jälkikäteen. Jotta voidaan luoda syväterävyyttä, joissain 3d- ja renderöintiohjelmissa on mahdollista tallentaa syvyyskartta bittikarttakuvaksi ja käyttää sitä sitten kuvankäsittelyohjelmassa.(23.) Kuva 15. Kuvissa on syväterävyyttä, josta huomataan, että tarkennus on eri etäisyydellä.(24.)

14 Liike-epäterävyys Liike-epäterävyys syntyy, kun valotusaika on tarpeeksi pitkä; silloin liikkuvat kohteet eivät valotu tarpeeksi nopeasti, ja kohteesta tulee osittain epäterävä. Epäterävyyteen vaikuttaa valotusaika ja liikkeen nopeus. Renderöintivaiheessa liike-epäterävyys hidastaa renderöintiä riipuen epäterävyyden laadusta. Liikeepäterävyyttä on hankala tehdä jälkikäsittelynä.(25.) Kuva 16. Liikkuvat kohteet näkyvät kuvassa epäterävinä.(26.) 6.3 Vinjentointi Vinjentointi on optinen virhe, jossa kuvan reunat eivät saa niin paljon valoa kuin kuvan keskikohta. Joissain tapauksissa vinjentointi on tehokas keino korostaa kuvaa, ja sillä voi tehdä kuvasta hieman taiteellisemman. Vinjentointi ei välttämättä lisää kuvan fotorealistisuutta kaikissa tapauksissa.(27.) Kuva 17. Oikeanpuoleisessa kuvassa on käytetty vinjentointia.(26.) 6.4 Linssiheijastus Linssiheijastus syntyy, kun optiikkaan osuu voimakas valo. Linssiheijastus näkyy valojuovina, palloina tai tähtinä kuvassa. Joissain 3d- ja renderöintiohjelmissa voi

15 12 linssiheijastuksen tehdä renderöintivaiheessa, eikä se vaikuta kauheasti renderöintiaikaan. Linssiheijastus on mahdollista tehdä myös jälkikäsittelynä suhteellisen helposti.(28.) 7 Renderöinti Renderöinti on kuvan tulostamista paremmaksi kuin se on käsittelyvaiheessa. 3dgrafiikan käsittely on monimutkaista ja raskasta tietokoneelle. 3d-grafiikan kasittelyvaiheen onkin oltava mahdollisimman kevyttä, jotta sen työstäminen sujuisi nopeasti reaaliajassa. Renderöintivaiheessa tietokone laskee kaikenlaisia monimutkaisia algoritmeja, jotta kuvasta tulisi mahdollisimman realistinen. Renderöinnin lopputuloksena syntyy kuva, jossa yhdistyvät kaikki elementit, jotka ovat 3d-ohjelmassa luotuja. 3d-mallit, materiaalit, valot, kameran asetukset, renderöintiasetukset yms. vaikuttavat lopulliseen, renderöityyn kuvaan.29.) 8 Jälkikäsittely Jälkikäsittely on tärkeää, jos haluaa mahdollisimman fotorelistisen 3d-kuvan. Renderöityä kuvaa kannattaakin jälkikäsitellä, jotta siitä saisi hieman paremman ja fotorealistisemman. Tutkin muutamia jälkikäsittelymenetelmiä, jotka tuovat renderöityyn kuvaan lisää fotorealistisuutta. Jonkin asteista kohinaa on aina kameralla otetuissa valokuvissa. Kohinaa on helppo lisätä hieman renderöityyn kuvaan kuvankäsittelyohjelmassa. Tarkka silmä voi huomata renderöidystä kuvasta, että se on liian virheetön, joten pieni kohina lisää fotorealistisuutta.(30.) Värejä ja kontrasteja on aina hyvä hieman korjailla renderöityyn kuvaan. Se ei välttämättä vaikuta fotorealistiseen vaikutelmaan, mutta voi parantaa muuten kuvan tyyliä ja vaikutelmaa.(31.) Fotorealistista vaikutelmaa voi vielä hieman parantaa lisäämällä kuvan kirkkaisiin kohtiin pientä sumeutta. Valokuvauksessa optiikka ei yleensä ole aivan puhdas tai

16 13 kennoon pääsee liikaa valoa, mikä näkyy kuvan kirkkaissa kohdissa valon ylivuotona.(32.) 9 Yhteenveto Fotorealistisen 3d-kuvan tekeminen ei ole yleensä helppoa, ja se vaatii paljon 3d- ja renderöintiohjelmien opettelua. On monia asioita, jotka täytyy ottaa huomioon. Ehkä tärkeintä on artistin kyky luoda realistinen vaikutelma. Ei ole olemassa täydellistä ohjeistusta siitä, millainen fotorealistisen 3d-kuvan tulisi olla, on vain paljon pieniä asioita, jotka vaikuttavat kuvan fotorealistisuuden lopputulokseen. Tärkeää on myös osata optimoida asetuksia niin, että renderöintiaika olisi kohtuullinen. Myös erilaiset 3dmallinnus- ja renderöintiohjelmat toimivat eri tavoin ja tuottavat näin ollen erilaista laatua. Jälkikäsittelyä on melkein aina tehtävä, koska kuva on harvoin tarpeeksi hyvä tullessan suoraan renderöinnistä. Minun suositukseni on kokeilla paljon erilaisia malliesimerkkejä, asetuksia ja yrittää muodostaa kokonaiskuva siitä, millainen on fotorealistinen 3d-kuva.

17 14 Lähteet 1 Wilkins, Reg. What Is Photorealism?. Verkkodokumentti. < rce=ask> Luettu The Realistic-design team. The quest for photorealism. Verkkodokumentti. < Luettu Puhakka, Antti D-grafiikka. Helsinki: Talentum. 4 Isaac Displacement Maps in 3D Animation. Verkkodokumentti. < Luettu Kangas, Antti Tekstuurien käytön historia. Verkkodokumentti. < Luettu Chaos Software Ltd VrayMtl parameters. Verkkodokumentti. < Luettu Vray.com Other parameters within the reflection layer. Verkkodokumentti. < tion_layer.shtml> Luettu Vray.com Refraction Layer. Verkkodokumentti. < Luettu Hugo, Elias Bump Mapping. Verkkodokumentti. < Luettu Chaos Software Ltd Displacement Examples. Verkkodokumentti. < Luettu Mike, King D Lighting to Simulate Advanced Light Features. Verkkodokumentti. < Luettu

18 15 12 Dravid, Atul. Understanding IES Lights. Verkkodokumentti. < Luettu Grey, Dorian. Definition of Directional Light. Verkkodokumentti. < /> Luettu Carey, Rikk, Gavin, Bell Directional light. Verkkodokumentti. < Luettu OliviaS Soft shadows and Area lights. Verkkodokumentti. < Luettu Area Lights. Verkkodokumentti. < > Luettu Ambient light. Verkkodokumentti. < Luettu Nichols, Christopher Re: Definitive Guide to VRay and Render Passes Verkkodokumentti. < > Luettu Anton and Max Best V-Ray settings - Indirect illumination. < > Luettu xkataniukasx Global-Illumination-Example. Verkkodokumentti. < > Luettu Guardado, Juan Verkkodokumentti. < Luettu Malagrino, Mario. Caustics through Mental Ray. Verkkodokumentti. < > Luettu Rinne, Olli Syväterävyys. Verkkodokumentti. < Luettu Vray.com. Verkkodokumentti. < > Luettu

19 16 25 Rowse, Darren How to Capture Motion Blur in Photography. Verkkodokumentti. < Luettu Chaos Software Ltd VRayPhysicalCamera examples. Verkkodokumentti. < Luettu Rinne, Olli Optiikan vääristymät. Verkkodokumentti. < Luettu Flykman, Reima. Linssiheijastus. Verkkodokumentti. < Luettu Kaunela, Kimmo Renderöinti. Verkkodokumentti. < Luettu Digital-tutors Enhancing 3D Renders in Photoshop CS5. Verkkodokumentti. < Luettu Pardo, Teofilo V-Ray Image Post-Processing in Photoshop. Verkkodokumentti.< Luettu Zelichover, Ofer. Creating a "Bloom Effect". Verkkodokumentti. < Luettu

20

Visualisoinnin perusteet

Visualisoinnin perusteet 1 / 12 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Visualisoinnin perusteet Mitä on renderöinti? 2 / 12 3D-mallista voidaan generoida näkymiä tietokoneen avulla. Yleensä perspektiivikuva Valon

Lisätiedot

LightWorks. 1 Renderoijan perussäädöt. 1.1 Sisältö. 1.2 LightWorksin käytön aloitus

LightWorks. 1 Renderoijan perussäädöt. 1.1 Sisältö. 1.2 LightWorksin käytön aloitus 1.9.2009 ArchiCAD 13 VI. - 1 LightWorks 1 Renderoijan perussäädöt 1.1 Sisältö Tässä luvussa käsitellään LightWorks-renderoijan käyttöönottoa ja säätöjä erilaisissa renderointitilanteissa. Lightworks-renderoija

Lisätiedot

Rendaaminen Brazililla

Rendaaminen Brazililla 1 / 16 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Rendaaminen Brazililla Rendausasetukset 2 / 16 Rendaukseen liittyvät työkalut löytyvät Render-paneelista Current Renderer-kohdasta voit valita

Lisätiedot

LightWorks. 1 Renderoijan perussäädöt. 1.1 Sisältö. 1.2 LightWorksin käytön aloitus

LightWorks. 1 Renderoijan perussäädöt. 1.1 Sisältö. 1.2 LightWorksin käytön aloitus 6.7.2010 ArchiCAD 14 VI. - 1 LightWorks 1 Renderoijan perussäädöt 1.1 Sisältö Tässä luvussa käsitellään LightWorks-renderoijan käyttöönottoa ja säätöjä erilaisissa renderointitilanteissa. Lightworks-renderoija

Lisätiedot

PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI

PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI Arvioijan nimi: Päivämäärä ja kellonaika: Arvioitava tila: Sijainti tilassa: Vastaa kysymyksiin annetussa järjestyksessä! Antaessasi vastauksesi asteikkomuodossa,

Lisätiedot

High Dynamic Range. Simo Veikkolainen 6.9.2010

High Dynamic Range. Simo Veikkolainen 6.9.2010 High Dynamic Range Simo Veikkolainen 6.9.2010 High Dynamic Range High Dynamic Range: kuvantamista jossa kuvaan saadaan laajempi dynamiikka kuin mitä kamera pystyy tallentamaan Dynamiikalla tarkoitetaan

Lisätiedot

LW LightWorks. 1 Renderoijan perussäädöt. 1.3 LightWorks-tehosteet 1.3.1 Menetelmät ja reunantasoitus. 1.1 Sisältö. 1.2 Lightworksin käytön aloitus

LW LightWorks. 1 Renderoijan perussäädöt. 1.3 LightWorks-tehosteet 1.3.1 Menetelmät ja reunantasoitus. 1.1 Sisältö. 1.2 Lightworksin käytön aloitus VI.-1 LightWorks 1 Renderoijan perussäädöt 1.1 Sisältö Tässä luvussa käsitellään LightWorks-renderoijan käyttöönottoa ja säätöjä erilaisissa renderointitilanteissa. Uusi renderoija tuo ArchiCADiin säteenseurannan

Lisätiedot

Opinnäytetyö. Fotorealistinen 3d renderöinti. Valtteri Mäki

Opinnäytetyö. Fotorealistinen 3d renderöinti. Valtteri Mäki Opinnäytetyö Fotorealistinen 3d renderöinti Valtteri Mäki Viestintä 2008 ii TURUN AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖN TIIVISTELMÄ Koulutusohjelma: Viestintä Tekijä(t): Valtteri Mäki Työn nimi: Fotorealistinen

Lisätiedot

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Digikamerasta kuvakirjaan Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Hannu Räisänen 2011 Akun ja kortin poisto Akun ja kortin poisto Sisäinen muisti Kamerassa saattaa olla myös sisäinen muisti

Lisätiedot

Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle.

Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle. Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle. Visualisointeja voi hyödyntää monipuolisesti. Niiden avulla käyttö- ja asennusvideot, koulutusmateriaalit

Lisätiedot

IHMEEL- LINEN KUU TEKSTI // KRISTOFFER ENGBO

IHMEEL- LINEN KUU TEKSTI // KRISTOFFER ENGBO IHMEEL- LINEN KUU TEKSTI // KRISTOFFER ENGBO Ennemmin tai myöhemmin moni kuvaaja innostuu yötaivaan valopilkusta. Keräsimme vinkkejä, joiden avulla onnistut kuukuvauksessa. Mukana on myös tärkeitä päivämääriä.

Lisätiedot

LÄPINÄKYVYYS JA HEIJASTUMINEN MALLINNUKSESSA

LÄPINÄKYVYYS JA HEIJASTUMINEN MALLINNUKSESSA LÄPINÄKYVYYS JA HEIJASTUMINEN MALLINNUKSESSA LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Teknisen visualisoinnin suuntautumisvaihtoehto Opinnäytetyö 9.5.2006 Ville Helppi Lahden ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Valaisukurssi. TT-Kamerat, kevät 2010 Jari Huilla. Lisenssi: Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi

Valaisukurssi. TT-Kamerat, kevät 2010 Jari Huilla. Lisenssi: Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi Valaisukurssi TT-Kamerat, kevät 2010 Jari Huilla Lisenssi: Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi Aikataulusta 12.4.: Salamavalaisun perusasiat ja yhden salaman käyttö potrettivalaisussa

Lisätiedot

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta:

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta: LASKUHARJOITUS 1 VALAISIMIEN OPTIIKKA Tehtävä 1 Pistemäinen valonlähde (Φ = 1000 lm, valokappaleen luminanssi L = 2500 kcd/m 2 ) sijoitetaan 15 cm suuruisen pyörähdysparaboloidin muotoisen peiliheijastimen

Lisätiedot

Valon määrä ratkaisee Aukko

Valon määrä ratkaisee Aukko Valon määrä ratkaisee Aukko syväterävyys Suljinaika ISO liike ja terävyys valoherkkyys ja kohina Valon määrä ratkaisee / ajan esivalinta Bulb käytössä M-tilassa, valottaa niin kauan kuin painetaan laukaisinta

Lisätiedot

Palopaikan valokuvaaminen ja dokumentointi

Palopaikan valokuvaaminen ja dokumentointi Palopaikan valokuvaaminen ja dokumentointi 3.3.2015 1 Palopaikan dokumentointi Miksi dokumentoidaan? Mitä dokumentoidaan? Ja mitä pitäisi dokumentoida? Tarpeelliset varusteet Muutamia esimerkkejä Lisätiedon

Lisätiedot

Portfolio. Linda Siltakoski

Portfolio. Linda Siltakoski r Pr Portfolio Linda Siltakoski 2015, Linda Siltakoski Tekijästä:»»» Linda Siltakoski 11.9.1992 Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopisto, audiovisuaalinen tuotanto Olen animaatio- ja pelituotannon opiskelija

Lisätiedot

Valo, valonsäde, väri

Valo, valonsäde, väri Kokeellista fysiikkaa luokanopettajille Ari Hämäläinen kevät 2005 Valo, valonsäde, väri Näkeminen, valonlähteet Pimeässä ei ole valoa, eikä pimeässä näe. Näkeminen perustuu esineiden lähettämään valoon,

Lisätiedot

1 / 19. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto. Rendausteoriaa. ARK-A2502 DA-perusteet Elina Haapaluoma, Heidi Silvennoinen Kevät 2016

1 / 19. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto. Rendausteoriaa. ARK-A2502 DA-perusteet Elina Haapaluoma, Heidi Silvennoinen Kevät 2016 1 / 19 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Rendausteoriaa Maxwellin rendaustekniikoita 2 / 19 Maxwell Render on fysikaalinen rendausohjelmisto: kaikki elementit kuten materiaalit, valonlähteet

Lisätiedot

Teoreettisia perusteita I

Teoreettisia perusteita I Teoreettisia perusteita I - fotogrammetrinen mittaaminen perustuu pitkälti kollineaarisuusehtoon, jossa pisteestä heijastuva valonsäde kulkee suoraan projektiokeskuksen kautta kuvatasolle - toisaalta kameran

Lisätiedot

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Optisessa hilassa on hyvin suuri määrä yhdensuuntaisia, toisistaan yhtä kaukana olevia

Lisätiedot

valo Valokuvauksessa käytettävien valonlähteiden

valo Valokuvauksessa käytettävien valonlähteiden Vallitseva valo Valokuvauksessa käytettävien valonlähteiden joukossa kotien, työpaikkojen, katujen ja julkisten tilojen keinovalaistusta ei pidetä juuri arvossa. Päivänvalo on luonnollisin valonlähde.

Lisätiedot

VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä

VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä Opinnäytetyö Jyväskylän ammattiopisto, Tekniikan ja liikenteen yksikkö AV-viestintä Maaliskuu 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto 3 2 Välineet 3 3 Kuvaaminen

Lisätiedot

Luento 10: Näkyvyystarkastelut ja varjot. Sisältö

Luento 10: Näkyvyystarkastelut ja varjot. Sisältö Tietokonegrafiikka / perusteet T-111.300/301 4 ov / 2 ov Luento 10: Näkyvyystarkastelut ja varjot Marko Myllymaa / Lauri Savioja 10/04 Näkyvyystarkastelut ja varjot / 1 Näkyvyystarkastelu Solurenderöinti

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ

VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ VALAISTUS- JA SÄHKÖSUUNNITTELU Ky VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ 1 VALAISTUS- JA SÄHKÖSUUNNITTELU Ky VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA

Lisätiedot

3D-VALAISTUKSEN TEKNIIKAT

3D-VALAISTUKSEN TEKNIIKAT 3D-VALAISTUKSEN TEKNIIKAT Juha Kontu Opinnäytetyö Toukokuu 2014 Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma KONTU, JUHA: 3D-valaistuksen

Lisätiedot

Valokuvaohje. Ohjeet on jaettu kuuteen ryhmään:

Valokuvaohje. Ohjeet on jaettu kuuteen ryhmään: Valokuvaohje Suomessa siirrytään lähitulevaisuudessa uusiin passikuvavaatimuksiin, jotka perustuvat YK:n alaisen kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön määritelmiin. Tarkoituksena on yhdenmukaistaa passikuvia

Lisätiedot

Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT

Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT Daniela Lund Ti07 A241227 Linux-järjstelmät 01.12.2009 MIKÄ ON KUVANKÄSITTELYOHJELMA? Kuvankäsittelyohjelma on tietokoneohjelma, jolla muokataan digitaalisessa muodossa

Lisätiedot

Kun yritän luoda täydellisen kuvan, käytän aina tarkoin määriteltyjä

Kun yritän luoda täydellisen kuvan, käytän aina tarkoin määriteltyjä Täydellisen kuvan niksit Kun yritän luoda täydellisen kuvan, käytän aina tarkoin määriteltyjä suuntaviivoja. Kutsun niitä 9 elementiksi. Tässä artikkelissa käyn läpi mitä tarvitsen ja mitä otan huomioon

Lisätiedot

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun Canva CV Canva on graafisen suunnittelun ohjelma, jota voi käyttää niin selaimella kuin mobiiliapplikaatiollakin. Canvassa on paljon maksuttomia pohjia CV:n visualisointiin! Canvan perusominaisuuksia voit

Lisätiedot

Geometrinen optiikka. Tasopeili. P = esinepiste P = kuvapiste

Geometrinen optiikka. Tasopeili. P = esinepiste P = kuvapiste Geometrinen optiikka Tasopeili P = esinepiste P = kuvapiste Valekuva eli virtuaalinen kuva koska säteiden jatkeet leikkaavat (vs. todellinen kuva, joka muodostuu itse säteiden leikkauspisteeseen) Tasomainen

Lisätiedot

Laseranturit E3C-LDA-SARJA. s ä ä d e t t ä v ä p i t k ä n m a t k a n l a s e r a n t u r i. Advanced Industrial Automation

Laseranturit E3C-LDA-SARJA. s ä ä d e t t ä v ä p i t k ä n m a t k a n l a s e r a n t u r i. Advanced Industrial Automation Laseranturit E3C-LDA-SARJA s ä ä d e t t ä v ä p i t k ä n m a t k a n l a s e r a n t u r i Advanced Industrial Automation Omronin E3C-LDA-sarjan laseranturit on tarkoitettu tarkkaan kohteiden tunnistukseen

Lisätiedot

Kuvankäsittely. DigiReWork Annamari Mäenhovi Kati Nieminen

Kuvankäsittely. DigiReWork Annamari Mäenhovi Kati Nieminen Kuvankäsittely DigiReWork 14.11.2017 Annamari Mäenhovi Kati Nieminen Työpajan sisältö Valokuvaamisen karkeat perusteet Kuvien ottamisen ja käyttämisen laillisuus Digitaalinen kuva Erityisvaatimukset alustoille

Lisätiedot

Artec TDSM 3D Skanneri 3D mallit ja animaatiot nopeasti, myös liikkuvasta kohteesta

Artec TDSM 3D Skanneri 3D mallit ja animaatiot nopeasti, myös liikkuvasta kohteesta Artec TDSM 3D Skanneri 3D mallit ja animaatiot nopeasti, myös liikkuvasta kohteesta Miksi ostaa? 1. Aito on-line skannaus, jopa 15 kuva/s (frames/second) 2. Ei tarvetta referenssitarroille tai muille paikoitus

Lisätiedot

10.2. Säteenjäljitys ja radiositeettialgoritmi. Säteenjäljitys

10.2. Säteenjäljitys ja radiositeettialgoritmi. Säteenjäljitys 10.2. Säteenjäljitys ja radiositeettialgoritmi Säteenjäljitys Säteenjäljityksessä (T. Whitted 1980) valonsäteiden kulkema reitti etsitään käänteisessä järjestyksessä katsojan silmästä takaisin kuvaan valolähteeseen

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE. Nikon tuo markkinoille uuden sukupolven. kuvankäsittelyohjelmiston. Capture NX2: entistä tehokkaampi ja helppokäyttöisempi

LEHDISTÖTIEDOTE. Nikon tuo markkinoille uuden sukupolven. kuvankäsittelyohjelmiston. Capture NX2: entistä tehokkaampi ja helppokäyttöisempi Nikon tuo markkinoille uuden sukupolven kuvankäsittelyohjelmiston Capture NX2: entistä tehokkaampi ja helppokäyttöisempi Amsterdam, Alankomaat, 3. kesäkuuta 2008 Nikon Europe julkistaa uuden Capture NX2

Lisätiedot

Luku 6: Grafiikka. 2D-grafiikka 3D-liukuhihna Epäsuora valaistus Laskostuminen Mobiililaitteet Sisätilat Ulkotilat

Luku 6: Grafiikka. 2D-grafiikka 3D-liukuhihna Epäsuora valaistus Laskostuminen Mobiililaitteet Sisätilat Ulkotilat 2D-grafiikka 3D-liukuhihna Epäsuora valaistus Laskostuminen Mobiililaitteet Sisätilat Ulkotilat 2D-piirto 2-ulotteisen grafiikan piirto perustuu yleensä valmiiden kuvien kopioimiseen näyttömuistiin (blitting)

Lisätiedot

Lataa Ilmakehän ilmiöt - Jari Luomanen. Lataa

Lataa Ilmakehän ilmiöt - Jari Luomanen. Lataa Lataa Ilmakehän ilmiöt - Jari Luomanen Lataa Kirjailija: Jari Luomanen ISBN: 9789525985375 Sivumäärä: 226 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.14 Mb Ulkona liikkuessa voi taivaalla nähdä mitä erilaisimpia

Lisätiedot

7.4 PERUSPISTEIDEN SIJAINTI

7.4 PERUSPISTEIDEN SIJAINTI 67 7.4 PERUSPISTEIDEN SIJAINTI Optisen systeemin peruspisteet saadaan systeemimatriisista. Käytetään seuraavan kuvan merkintöjä: Kuvassa sisäänmenotaso on ensimmäisen linssin ensimmäisessä pinnassa eli

Lisätiedot

3D Studio Viz: Valot ja kamerat

3D Studio Viz: Valot ja kamerat 3D Studio Viz: Valot ja kamerat (Huom. Ohjeet Vizin versio 3:lle, mutta samat asiat löytyvät myös versiosta 4.) 1 1. Valot 1.1 Valotyypit 3D Studio Viz:ssä on mahdollista tuottaa kahdentyyppisiä valoja:

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS PUNASILMÄISYYS, VÄRI, KUVAKOKO, RAJAUS PUNASILMÄISYYS Kuvien punasilmäisyyden joutuu kohtaamaan usein huolimatta kameroiden hyvistä ominaisuuksista. Ohjelma tarjoaa hyvän työvälineen

Lisätiedot

7 tapaa mallintaa maasto korkeuskäyristä ja metodien yhdistäminen

7 tapaa mallintaa maasto korkeuskäyristä ja metodien yhdistäminen 1 / 11 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 7 tapaa mallintaa maasto korkeuskäyristä ja metodien yhdistäminen Kertauslista yleisimmistä komennoista 2 / 11 Kuvan tuominen: PictureFrame Siirtäminen:

Lisätiedot

Digikuvan peruskäsittelyn. sittelyn työnkulku. Soukan Kamerat 22.1.2007. Soukan Kamerat/SV

Digikuvan peruskäsittelyn. sittelyn työnkulku. Soukan Kamerat 22.1.2007. Soukan Kamerat/SV Digikuvan peruskäsittelyn sittelyn työnkulku Soukan Kamerat 22.1.2007 Sisält ltö Digikuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Skannaus Kuvan kääntäminen Värien säätö Sävyjen säätö Kuvan koko ja resoluutio

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI Prosessointi (yleisesti renderöinti,

Lisätiedot

Harjoitus Bones ja Skin

Harjoitus Bones ja Skin LIITE 3 1(6) Harjoitus Bones ja Skin Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Yksinkertaisen jalan luominen sylinteristä Luurangon luominen ja sen tekeminen toimivaksi raajaksi Luurangon yhdistäminen jalka-objektiin

Lisätiedot

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS TERMINATOR SIGNAALINKÄSITTELY KUVA VOIDAAN TULKITA KOORDINAATTIEN (X,Y) FUNKTIONA. LÄHDE: S. SEITZ VÄRIKUVA KOOSTUU KOLMESTA KOMPONENTISTA (R,G,B). ÄÄNI VASTAAVASTI MUUTTUJAN

Lisätiedot

SISÄTILAN RENDERÖINNIN OPTIMOINTI ANIMAATIOTA VARTEN 3DS MAX-OHJELMASSA

SISÄTILAN RENDERÖINNIN OPTIMOINTI ANIMAATIOTA VARTEN 3DS MAX-OHJELMASSA SISÄTILAN RENDERÖINNIN OPTIMOINTI ANIMAATIOTA VARTEN 3DS MAX-OHJELMASSA LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Teknisen visualisoinnin suuntautumisvaihtoehto Opinnäytetyö 31.5.2013 Timo

Lisätiedot

Matterport vai GeoSLAM? Juliane Jokinen ja Sakari Mäenpää

Matterport vai GeoSLAM? Juliane Jokinen ja Sakari Mäenpää Matterport vai GeoSLAM? Juliane Jokinen ja Sakari Mäenpää Esittely Tutkimusaineiston laatija DI Aino Keitaanniemi Aino Keitaanniemi työskentelee Aalto yliopiston Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen

Lisätiedot

Luo mediaopas Tarinatallentimella

Luo mediaopas Tarinatallentimella Luo mediaopas Tarinatallentimella 2015 Tarinatallennin Tarinatallentimella voi helposti luoda mediaoppaita käytettäväksi älypuhelimilla. Sen avulla rakennat erilaisia kokonaisuuksia helposti ja hallitset

Lisätiedot

3D-kuvauksen tekniikat ja sovelluskohteet. Mikael Hornborg

3D-kuvauksen tekniikat ja sovelluskohteet. Mikael Hornborg 3D-kuvauksen tekniikat ja sovelluskohteet Mikael Hornborg Luennon sisältö 1. Optiset koordinaattimittauskoneet 2. 3D skannerit 3. Sovelluskohteet Johdanto Optiset mittaustekniikat perustuvat valoon ja

Lisätiedot

MALLIN RENDERÖINTI KUVAKSI TAI VIDEOKSI SOLIDWORKS 2010 VERSIOLLA

MALLIN RENDERÖINTI KUVAKSI TAI VIDEOKSI SOLIDWORKS 2010 VERSIOLLA MALLIN RENDERÖINTI KUVAKSI TAI VIDEOKSI SOLIDWORKS 2010 VERSIOLLA TÄSSÄ ESSA KÄSITELLÄÄN: MALLIN RENDERÖINTI KUVAKSI PHOTOWORKS-LMALLA MALLIN RENDERÖINTI KUVAKSI PHOTOVIEW 360 LMALLA MALLIN ANIMAATION

Lisätiedot

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle Metropolia ammattikorkeakoulu Mediatekniikan koulutusohjelma VBP07S Sami Hirvonen Ulkoasut Media Works sivustolle Loppuraportti 14.10.2010 Visuaalinen suunnittelu 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Oppimisteknologiat

Lisätiedot

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRJ-100-12(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRJ-100-12(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C Tässä esitteessä on kuvattu tämän laiteohjelmapäivityksen sisältämät 3Dtoiminnot. Lisätietoja on Käyttöoppaassa ja mukana toimitetun CD-ROMlevyn α Käsikirjassa. 2010 Sony Corporation

Lisätiedot

Tämän värilaatuoppaan tarkoitus on selittää, miten tulostimen toimintoja voidaan käyttää väritulosteiden säätämiseen ja mukauttamiseen.

Tämän värilaatuoppaan tarkoitus on selittää, miten tulostimen toimintoja voidaan käyttää väritulosteiden säätämiseen ja mukauttamiseen. Sivu 1/7 Värilaatuopas Tämän värilaatuoppaan tarkoitus on selittää, miten tulostimen toimintoja voidaan käyttää väritulosteiden säätämiseen ja mukauttamiseen. Laatu-valikko Tulostustila Väri Vain musta

Lisätiedot

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS TERMINATOR SIGNAALINKÄSITTELY KUVA VOIDAAN TULKITA KOORDINAATTIEN (X,Y) FUNKTIONA. LÄHDE: S. SEITZ VÄRIKUVA KOOSTUU KOLMESTA KOMPONENTISTA (R,G,B). ÄÄNI VASTAAVASTI MUUTTUJAN

Lisätiedot

Kuvan pehmennys. Tulosteiden hallinta. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito.

Kuvan pehmennys. Tulosteiden hallinta. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Tulostinajuri tuottaa parhaan mahdollisen tulostuslaadun erilaisiin tulostustarpeisiin. Joskus saattaa kuitenkin olla tarpeen muuttaa tulostettavan asiakirjan ulkonäköä enemmän kuin tulostinajuri sallii.

Lisätiedot

SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA. Matias Järvinen 2019

SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA. Matias Järvinen 2019 SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Miten siviileihin kohdistuneet konfliktit ovat sijoittuneet Afrikassa? Kuinka vuosittaisista määristä voitaisiin

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Valokuvien muokkaaminen Käynnistettyäsi Picasa-ohjelman, eteesi avautuu niin sanottu arkistonäkymä. Näet täältä olemassa olevia valokuvia.

Lisätiedot

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Nikon 1 -järjestelmäkameroilla elämäsi vauhdikkaimpien hetkien ikuistaminen onnistuu kätevästi. Vaihdettavalla objektiivilla varustetut Nikon 1 -kamerat ovat erittäin

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8 Tasot ja kanavat Yleistä Tasot eli layerit ovat tärkeä osa nykyajan kuvankäsittelyä. Tasojen perusidea on se, että ne ovat läpinäkyviä "kalvoja", joita

Lisätiedot

Visuaalinen suunnittelu

Visuaalinen suunnittelu Case: Iron Sky Tampereen ammattikorkeakoulu Viestinnän koulutusohjelman opinnäytetyö Visuaalinen suunnittelu suuntautumisvaihtoehto Kevät 2007 Lassi Aalto Osasto Tekijä Viestintä Erikoistumisala Aalto

Lisätiedot

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Purot.net Wiki Tutkielma Paavo Räisänen Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Sisällysluettelo 1: Esittely 2: Perustaminen 3: Uuden sivun luonti 4: Kuvien lisääminen 5: Linkin lisääminen 6: Lopuksi 1:

Lisätiedot

Malleja ja menetelmiä geometriseen tietokonenäköön

Malleja ja menetelmiä geometriseen tietokonenäköön Malleja ja menetelmiä geometriseen tietokonenäköön Juho Kannala 7.5.2010 Johdanto Tietokonenäkö on ala, joka kehittää menetelmiä automaattiseen kuvien sisällön tulkintaan Tietokonenäkö on ajankohtainen

Lisätiedot

1. STEREOKUVAPARIN OTTAMINEN ANAGLYFIKUVIA VARTEN. Hyvien stereokuvien ottaminen edellyttää kahden perusasian ymmärtämistä.

1. STEREOKUVAPARIN OTTAMINEN ANAGLYFIKUVIA VARTEN. Hyvien stereokuvien ottaminen edellyttää kahden perusasian ymmärtämistä. 3-D ANAGLYFIKUVIEN TUOTTAMINEN Fotogrammetrian ja kaukokartoituksen laboratorio Teknillinen korkeakoulu Petri Rönnholm Perustyövaiheet: A. Ota stereokuvapari B. Poista vasemmasta kuvasta vihreä ja sininen

Lisätiedot

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS TERMINATOR SIGNAALINKÄSITTELY KUVA VOIDAAN TULKITA KOORDINAATTIEN (X,Y) FUNKTIONA. LÄHDE: S. SEITZ VÄRIKUVA KOOSTUU KOLMESTA KOMPONENTISTA (R,G,B). ÄÄNI VASTAAVASTI MUUTTUJAN

Lisätiedot

Digikamera tutuksi 2016/12

Digikamera tutuksi 2016/12 Digikamera tutuksi 2016/12 Ohjelma 9-11 teoria ja oman kameran asetukset 11.00 harjoitustehtävät, ryhmäjako opettajien esittely 11-11.30 tauko paikalla eväät tai kahvila 12-n.14 kuvausharjoituksia, puoli

Lisätiedot

Workflow-esimerkki: Leikkaus

Workflow-esimerkki: Leikkaus 1 / 18 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Workflow-esimerkki: Leikkaus Workflow-esimerkki: Leikkaus Rhinossa 2 / 18 1. Rhinossa Clipping Planella saa tehtyä leikkaavan tason 2. Section-komennolla

Lisätiedot

S11-04 Kompaktikamerat stereokamerajärjestelmässä. Projektisuunnitelma

S11-04 Kompaktikamerat stereokamerajärjestelmässä. Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt S11-04 Kompaktikamerat stereokamerajärjestelmässä Projektisuunnitelma Ari-Matti Reinsalo Anssi Niemi 28.1.2011 Projektityön tavoite Projektityössä

Lisätiedot

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta.

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Vastauksia kysymyksiin Miten hahmon saa hyppäämään? Yksinkertaisen hypyn

Lisätiedot

TYÖPAJAT 2016 UUDENLAINEN TYÖPAJA NUORILLE

TYÖPAJAT 2016 UUDENLAINEN TYÖPAJA NUORILLE TYÖPAJAT 2016 UUDENLAINEN TYÖPAJA NUORILLE LÄHTÖKOHTA: TARVE 1 Työelämä kehittyy ja työpaikat sen myötä Uusia aloja, joissa työpaikkoja syntyy koko ajan myös meidän seudulla Uudet toimialat tarvitsevat

Lisätiedot

PixInsight. Tampereen Ursa Jouni Raunio 11.2.2014

PixInsight. Tampereen Ursa Jouni Raunio 11.2.2014 PixInsight Tampereen Ursa Jouni Raunio 11.2.2014 PixInsight - Yleistä PixInsight on tehokas ja ilmaisuvoimainen usealla eri alustalla toimiva ohjelma kuvankäsittelyyn astronomiassa ja tieteessä PixInsight

Lisätiedot

3D-valaistus ja teksturointi

3D-valaistus ja teksturointi 3D-valaistus ja teksturointi Case: Animaatio Suomen Metsästysmuseolle Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma Riihimäki, syksy 2016 Mikko Kivelä TIIVISTELMÄ Riihimäki Tietotekniikan

Lisätiedot

Tehdään laadukas painotuote

Tehdään laadukas painotuote Tehdään laadukas painotuote 8 vinkkiä valokuvien ottamisesta ja toimittamiseen painotuotteisiin 1. Kuvaa kameran parhailla asetuksilla Kuvien tarkkuuden ja tiedostopakkauksen vaikutukset ovat korostuneet

Lisätiedot

RATKAISUT: 16. Peilit ja linssit

RATKAISUT: 16. Peilit ja linssit Physica 9 1 painos 1(6) : 161 a) Kupera linssi on linssi, jonka on keskeltä paksumpi kuin reunoilta b) Kupera peili on peili, jossa heijastava pinta on kaarevan pinnan ulkopinnalla c) Polttopiste on piste,

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

3D-tulostus ja laserleikkaus. Johdatus numeerisen ohjauksen työstökoneisiin ja fyysisten kappaleiden tietokonemallinnukseen

3D-tulostus ja laserleikkaus. Johdatus numeerisen ohjauksen työstökoneisiin ja fyysisten kappaleiden tietokonemallinnukseen 3D-tulostus ja laserleikkaus Johdatus numeerisen ohjauksen työstökoneisiin ja fyysisten kappaleiden tietokonemallinnukseen Fyysisten kappaleiden mallinnus tietokoneelle Ohjelmia 2D- ja 3D-mallien tekoon

Lisätiedot

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö Matopeli C#:lla Aram Abdulla Hassan Ammattiopisto Tavastia Opinnäytetyö Syksy 2014 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Projektin aihe: Matopeli C#:lla... 3 3. Projektissa käytetyt menetelmät ja työkalut

Lisätiedot

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen Näkö Valon havaitseminen Silmä Näkö ja optiikka Näkövirheet ja silmän sairaudet Valo Taittuminen Heijastuminen Silmä Mitä silmän osia tunnistat? Värikalvo? Pupilli? Sarveiskalvo? Kovakalvo? Suonikalvo?

Lisätiedot

404 CAMCORDER CAMCORDERIN & KAMERAN TOIMINTA

404 CAMCORDER CAMCORDERIN & KAMERAN TOIMINTA Suomi Finnish 404 CAMCORDER CAMCORDERIN & KAMERAN TOIMINTA Liitteet ARCHOS 404 -käyttöoppaaseen Katso www.archos.com/manuals ladataksesi tämän käyttöoppaan viimeisimnman version. Versio 1.1 Tämä käyttöopas

Lisätiedot

Luento 4: Näkyvyystarkastelut ja varjot

Luento 4: Näkyvyystarkastelut ja varjot Tietokonegrafiikan jatkokurssi T-111.5300 4 op Luento 4: Näkyvyystarkastelut ja varjot Lauri Savioja 02/07 Näkyvyystarkastelut ja varjot / 1 Näkyvyystarkastelu Solurenderöinti Portaalirenderöinti Quad-/Octtree

Lisätiedot

KÄYTTÖLIITTYMÄT. Visuaalinen suunnittelu

KÄYTTÖLIITTYMÄT. Visuaalinen suunnittelu KÄYTTÖLIITTYMÄT Visuaalinen suunnittelu MUISTETTAVA Yksinkertaisuus Selkeys Johdonmukaisuus Sommittelutyyli on säilytettävä samankaltaisen koko sivustossa Sivustolle yhtenäinen ulkoasu Miellyttävä ulkonäkö

Lisätiedot

Digitaalisen arkkitehtuurin alkeet

Digitaalisen arkkitehtuurin alkeet 1 / 18 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Digitaalisen arkkitehtuurin alkeet Miten tehdä mallin loppuosat? 2 / 18 Patch on helppo tehdä sisäosille, mutta alueen rajan ja korkeuskäyrien

Lisätiedot

Kuva: Bunk Timmer www.comichouse.nl/en/illustration/3d/timmer/

Kuva: Bunk Timmer www.comichouse.nl/en/illustration/3d/timmer/ Kuva: Bunk Timmer www.comichouse.nl/en/illustration/3d/timmer/ LUOVAA KOLMIULOTTEISUUTTA Cinema 4D on helppoutensa, nopeutensa ja ammattimaisuutensa ansiosta ideaalinen valinta kaikille luoville ihmisille,

Lisätiedot

VALO JA VARJO 3D-TAITEILIJAN TYÖKALUINA

VALO JA VARJO 3D-TAITEILIJAN TYÖKALUINA Opinnäytetyö (AMK) / (YAMK) Viestinnän koulutusohjelma Digital Arts 2011 Eppu Vainonen VALO JA VARJO 3D-TAITEILIJAN TYÖKALUINA OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ Turun ammattikorkeakoulu Viestintä Digital

Lisätiedot

Tieteellisiä havaintoja kännykällä

Tieteellisiä havaintoja kännykällä Tieteellisiä havaintoja kännykällä Havainto Arkipäivässäkin voi tehdä tieteellisiä havaintoja erilaisista luonnonilmiöistä. Tieteellisiin havaintoihin kuuluu havainnon dokumentointi ja erilaisten mittausten

Lisätiedot

Tietokonegrafiikka. Jyry Suvilehto T Johdatus tietoliikenteeseen ja multimediatekniikkaan kevät 2014

Tietokonegrafiikka. Jyry Suvilehto T Johdatus tietoliikenteeseen ja multimediatekniikkaan kevät 2014 Tietokonegrafiikka Jyry Suvilehto T-110.1100 Johdatus tietoliikenteeseen ja multimediatekniikkaan kevät 2014 1. Sovellusalueita 2. Rasterigrafiikkaa 3. Vektorigrafiikkaa 4. 3D-grafiikkaa 1. Säteenheitto

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Tuotteen perustiedot. Tutoriaali. Alkusanat...3

SISÄLLYSLUETTELO. Tuotteen perustiedot. Tutoriaali. Alkusanat...3 SISÄLLYSLUETTELO Alkusanat...3 Tuotteen perustiedot Tiedostomuodot...4 Muiden ohjelmistojen objektien tuominen InteriCAD Liteen..6 Ohjelman käyttötilat...7 2D-tilasta Render-tilaan...8 Näkymän muokkaaminen...9

Lisätiedot

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon KA1-kurssi on ehkä mahdollista läpäistä, vaikkei osaisikaan piirtää suoraa yhtälön perusteella. Mutta muut kansiksen kurssit, no

Lisätiedot

Videon tallentaminen Virtual Mapista

Videon tallentaminen Virtual Mapista Videon tallentaminen Virtual Mapista Kamera-ajon tekeminen Karkean kamera ajon teko onnistuu nopeammin Katseluohjelmassa (Navigointi > Näkymät > Tallenna polku). Liikeradan ja nopeuden tarkka hallinta

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

PIKSELIT JA RESOLUUTIO

PIKSELIT JA RESOLUUTIO PIKSELIT JA RESOLUUTIO 22.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Tuula P 2 Pikselit ja resoluutio Outoja sanoja Outoja käsitteitä Mikä resoluutio? Mikä pikseli? Mitä tarkoittavat? Miksi niitä on? Milloin tarvitaan?

Lisätiedot

Uudet ominaisuudet. Versio 4.10

Uudet ominaisuudet. Versio 4.10 Uudet ominaisuudet Versio 4.10 Tämän tuotteen mukana toimitetun asiakirjan sisältämät kuvaukset eivät enää välttämättä vastaa laiteohjelmistopäivitysten seurauksena lisättyjä tai muutettuja ominaisuuksia.

Lisätiedot

HiTechnic -kompassisensorin käyttäminen NXT-G -ympäristössä

HiTechnic -kompassisensorin käyttäminen NXT-G -ympäristössä NXT -kompassisensori NXT -roboteihin on saatavilla kahdenlaisia kompasseja: Wiltronics kompassit (tilaukset: http://www.wiltronics.com.au/) ja HiTechnic kompassit (NMC1034 Compass) (tilaukset: http://www.hitechnic.com/products).

Lisätiedot

Tee-se-itse -tekoäly

Tee-se-itse -tekoäly Tee-se-itse -tekoäly Avainsanat: koneoppiminen, tekoäly, neuroverkko Luokkataso: 6.-9. luokka, lukio, yliopisto Välineet: kynä, muistilappuja tai kertakäyttömukeja, herneitä tms. pieniä esineitä Kuvaus:

Lisätiedot

ASCII-taidetta. Intro: Python

ASCII-taidetta. Intro: Python Python 1 ASCII-taidetta All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what to do.

Lisätiedot

STL:n luonti IronCADillä

STL:n luonti IronCADillä STL:n luonti IronCADillä STL-tiedoston luonti IronCADilla etenee seuraavasti: 1. Avataan haluttu kappale IronCADilla. 2. Kappaletta napsautetaan hiiren oikealla näppäimellä ja valitse pudotusvalikosta

Lisätiedot

TYÖPAJAT 2016 UUDENLAINEN TYÖPAJA NUORILLE

TYÖPAJAT 2016 UUDENLAINEN TYÖPAJA NUORILLE TYÖPAJAT 2016 UUDENLAINEN TYÖPAJA NUORILLE LÄHTÖKOHTA: TARVE 1 Työelämä kehittyy ja työpaikat sen myötä Uusia aloja, joissa työpaikkoja syntyy koko ajan myös meidän seudulla Uudet toimialat tarvitsevat

Lisätiedot

Luento 3: 3D katselu. Sisältö

Luento 3: 3D katselu. Sisältö Tietokonegrafiikan perusteet T-.43 3 op Luento 3: 3D katselu Lauri Savioja Janne Kontkanen /27 3D katselu / Sisältö Kertaus: koordinaattimuunnokset ja homogeeniset koordinaatit Näkymänmuodostus Kameran

Lisätiedot